wp80 18.04.11, 11:01 mam pytanie czy na klatkach ( i w innych pomieszczeniach) światło musi się palić przez cały dzień i noc czy nie możliwości czasowego wyłączenia czy czujkowego? przecież to są mega koszty za części wspólne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
insignia928 Re: światło klatki 18.04.11, 11:49 > przecież to są mega koszty za części wspólne? skąd takie przekonanie? proszę podać konkretne informacje. na klatkach są jarzeniówki, generujące światło dzienne, które wcale nie pobierają dużo prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminowa_24 Re: światło klatki 18.04.11, 13:37 ale mogły by nie pobierać wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
wp80 Re: światło klatki 18.04.11, 13:47 nie znam się na poborze mocy przez jarzeniówki ale na podstawie obserwacji na innych osiedlach gdzie na klatach są jarzeniówki widzę że nie świecą się 24 h tylko zapala się i gasi kiedy są "potrzebne" i wydaje mi się to "mądre" rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2506 Re: światło klatki 18.04.11, 14:34 Zgadzam się z tym ,że niektóre lampy palą się niepoterzebnie w dzień. Są to miejsca gdzie dociera światło dzienne. Jest kilka takich miejsc na klatkach. Natomiast jestem zdecydowanie przeciwny zeby gasic wszystkie lampy w nocy lub tez zeby zapalay sie na czujnik ruchu. Jest to element bezpieczeństwa dlatego część lamp musi się palić na stałe. Tak zresztą teraz jest. Jak ktos ma fioła na punkcie oszczędzania prądu, to niech sobie oszczędza u siebie w mieszkaniu. Poza tym zrobienie czujników wcale nie daje lepszych efektów. Lampa jarzynowa najwięcej prądu pobiera przy starcie. Dodatkowo częste zapalanie i gaszenie spowoduje częste przepalanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: światło klatki 18.04.11, 21:07 No pewnie, najlepiej wygasić wszystkie światła bo za mało jeszcze włamań było. Najlepiej niech zapanuje głucha ciemność to nawet na klatkę strach będzie wyjść, normalnie ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: światło klatki 18.04.11, 21:08 popieram piotr2506 w 100%! nawet gdyby się okazało, że czasowe wyłączanie daje jakieś oszczędności, to i tak, w przeliczeniu na 1 mieszkanca będą to kwoty rzędu kilku złotych. poza tym, należało by ponieść koszty instalacji czujników ruchu (zakup, montaż), utrzymanie czujników ruchu też kosztuje, i żarówki jarzeniowe zdecydowanie częściej będa się przepalać. światło na klatkach czy na etażerce pali się, między innymi, po to, żeby ochroniarz, do obowiązków którego należy patrolowanie osiedla mógł zobaczyć czy się coś dzieje. w garażu światło powinno się palić 24h na dobę, ze względu na to, że tam nie dochodzi dzienne światło, oraz na działania prewencyjne. tak na marginesie, czy ktoś widział ochroniarza, patrolującego osiedle, a nie siedzącego w akwarium? Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: światło klatki 19.04.11, 10:43 ja widzialam pana w akwarium ktory byl tak zejety,ze nawet niw widział szeroko otwartiej furtki i to nie pierwszy raz taki przypadek był wiec nie wiem po co siedza przy tej bramie a zwracanie uwagi nie skutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2506 Re: światło klatki 19.04.11, 12:02 Rozmawiałem z jedym z ochroniarzy i niestety nie wiedział jakie są jego obowiązki itp. Nawet nie miał kluczy od furtek. Trzeba kontakotowac sie z administracja w tej sprawie i domagac sie ustalania zasad działania ochrony. Ja zadzwonie w tej sprawie. Im wiecej osob zadzwoni tym lepszy skutek osiagniemy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.dzinkans Re: światło klatki 20.04.11, 09:13 Witam Szanownych Państwa, Jeśli chodzi o temat Waszego Administratora i jego obowiązków to tak się składa, że jako Zarząd sąsiedniej wspólnoty mieszkaniowej chcieliśmy nawiązać z nim kontakt. Niestety Administrator nie jest władny podejmować jakiekolwiek decyzje i cokolwiek ustalać! Wszelkie decyzje podejmuje DOLCAN w postaci pani, która wcześniej administrowała I i II etapem przed przekazaniem administrowania. W zawiażku z tym życzę sukcesów w załatwianiu czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś