Dodaj do ulubionych

!!! ARKADIA !!!

IP: *.futuro.pl 30.03.05, 12:12
Witam, nabyłem mieszkanko w Arkadii w Piasecznie. Proszę o wpisywanie się
przyszłych sąsiadów.

pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 30.03.05, 13:07
      No jestem i witam przyszłego sąsiada! :) Chyba nie prędko tam zamieszkamy, hę?
      Byłam tam w poniedziałek i marnie widzę ten odbiór w lipcu 2005.
      • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 31.03.05, 21:07
        hej dołączam i ja do tego grona, witam przyszłych sąsiadów. Ja byłam tam
        dzisiaj - o 7.45 rano nie za wiele tam się jeszcze działo, ale jestem
        optymistką ;) i wierzę, że może terminu lipcowego jakoś im się uda dotrzymać
    • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 14:14
      Witajcie drodzy sasiedzi :).

Nie wiem czy wiecie, ale juz od dawna mozna chodzic po swoich przyszlych
      mieszkaniach i powiem szczerze ze warto to robic dosc regularnie chocby po to,
      by na biezaco kontrolowac inwestycje i informowac o "niedoskonalosciach" panow
      budowniczych.
      Pozdrawiam.
      Robert.
    • Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 17:29
      Witam
      Bylismy dzis z mezem na budowie, rozmawialismy z jakims chlopakiem z ekipy
      budowlanej i wspomial cos, ze budynek ma byc oddawany do uzytku w czesciach i
      pierwsza z nich (tu gdzie jest juz polozony dach) maja zamiar dokonczyc w
      najblizszym czasie, a dopiero potem beda robic reszte i powiedzial, ze caloscia
      moze wyrobia sie do konca III kwartalu - ale z naciskiem na moze. Ale na
      szczescie pocieszamy sie tym, ze prace rzeczywiscie ida dosc sprawnie.

Pozdr Kasia

ps. W razie podjecia jakiejs spoleczno-sasiedzkiej akcji prosze o info na e-mail
      kjezierska@interia.pl lub do mojego meza krzysztof.mirowski@interia.pl.
      • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 01.04.05, 18:47
        No to szczęściarzem jest ten kto mieszkanko nabył w wykańczanej części budynku.
        Moje pięterko dopiero się buduje :(((. Rozmawiałam z panem z MAGNESU i (chociaż
        wiem że oni mają już niewiele wspólnego z budową osiedla)pan poinformował mnie
        że NAPEWNO oddadzą w lipcu a nawet i na początku maja (!!??) Nie bardzo wiem co
        oni chcą oddawać w maju. A tak w ogóle to czy jest to zgodne z prawem? Czy MH
        może oddawać blok do użytku w częściach?
        • Gość: andy Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 01:56
          Ja też rozmawialem z magnesem - oni nie tyle oddadzą w maju, co wybudują. Oddać
          nie będą mieli prawa, bo terminy wpłat za mieszkanie są tak rozplanowane, że
          trwają do oddania budynku, i są rozpisane do lipca, tak więc na oddanie możemy
          liczyć nie wcześniej jak w lipcu. Mi robotnicy mówili tak samo, że z samą
          budową skończą na przełomie maja i czerwca. Budowa 1 piętra to ok. 1 miesiąc -
          tyle schną stropy. Samo kładzenie cegieł itp. robi się w międzyczasie i raczej
          szybko - tak mi mówił pan z budowy.
    • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 01.04.05, 23:58
      witam sasiadow:) sluchajcie nie badzcie takimi pesymistami-przez ostatnie 3
      tygodnie naprawde budowa ruszyla-nie wiem czy widzieliscie ale otynkowana jest
      juz cala sciana zewnetrzna od bramy a jeszcze 3 tyg.temu 3 i 4 pietro stalo na
      belkach...chodze codziennie na przystanek na j.pawla i widze jak pracuja:)
      dzielni chlopcy:)))pozdrawiam wszystkich sasiadow!
      • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 12:20
        Czy jest w tym gronie ktoś kto kupił mieszkanie w tej prawie skończonej części?
        Jak ja podejmowałam decyzję o kupnie to Magnes oferował mieszkania tylko w tej
        nie skończonej w tej chwili części, moje pięterko już na szczęście stoi, ale
        jeszcze troche trzeba nad nim wybudować.
        A czy ktos moze mi podpowiedzieć, gdzie można załatwić pozwolenie na wejscie do
        budynku? A moze wystarczy tak przyjść sobie po prostu przyjść i załatwiać to na
        placu budowy?
        I jeszcze jedno pytanie czy dostaliście może od Multi-Hekka propozycję wymiany
        drzwi na antywłamaniowe? Co o tym sądzicie? Bo ja chyba się zdecyduję, ale moze
        pochopnie podejmuję tę decyzję.
        Pozdrawiam
    • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 18:41
      na budowe mozesz wejsc bez zadnych przeszkod...ja tez mam mieszkanie w tej
      czesci, ktora stoi jeszcze na belkach ale jestem dobrej mysli:) co do drzwi-
      proponowali ci juz cos? bo ja slyszalam, ze maja zamiar ale jeszcze nic
      konkretnego nie bylo-z tego co mowil kierownik budowy maja to byc jakies drzwi
      gerdy ale nic wiecej nie wiedzial-powiedzial ze multi-hekk powiadomi nas w
      swoim czasie...
      pozdrawiam
      • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 20:30
        Właśnie wczoraj dostałam od nich list z informacją o drzwiach. Proponują drzwi
        Gerdy dwa modele do wyboru i można wybrać jeden z trzech kolorów. Cenę mają
        taką jak ustala najprawdopodobniej gerda bo porównywałam to z różnymi ofertami
        i jest dokładnie taka sama cena jak gdzie indziej. I do 15 kwietnia trzeba
        podjać decyzję i zgłosić to u nich oraz w firmie od drzwi.
        • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 02.04.05, 23:56
          hmm-my moze tez cos dostalismy ale jeszcz nic o tym nie wiem:)sluchaj bellis
          ale te ceny za drzwi w mh sa podane razem z montazem? bo wiesz zwykle w
          ofertach sklepowych cena drzwi jest podana bez montazu-zwykle to okolo 300-
          400zl.
    • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 03.04.05, 20:37
      no juz mam to pismo o drzwiach-my chyba sie zdecydujemy na ta oferte bo bylam w
      gerdzie i podali mi cene za te drzwi Star S 1995 + 380 montaz wiec chyba
      bardziej sie oplaca u nich szczegolnie ze maja nam zwrocic jeszcze 200...a jaki
      kolor wybierasz?:)
      • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 04.04.05, 18:54
        Cześć ja też przejrzałam różne oferty dystybutorów gerdy i wgląda na to że
        firma, którą proponuje m-h ma całkiem korzystną ofertę. Ja zdecydowałam się na
        kolor orzech, ale jeszcze do nich nie zgłosiłam, bo jak zwykle brak czasu.
        I wrócę do tematu terminu oddania ktoś tam argumentował, że raty sś rozłożone
        do lipca więc nie mogą oddać mieszkań w maju. Kto miał do lipca to miał, ja
        skończyłam spłacać raty w grudniu 2004 (bo tak to wypadało) a mieszkanka jak
        nie było tak nie ma :((((, więc skoro spłaciłam wszystkie raty to mi mogą oddać
        mieszkanie juz w maju ;)
        Pozdrawiam
    • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 04.04.05, 22:10
      mi tez sie podobaja te orzechowe albo machoniowe-musze jeszcze raz zobaczyc w
      realu i wybiore:)co do splat-my tez mamy juz wszystkie raty zaplacone wiec nam
      tez moga oddac w maju:)ale jestem dobrej mysli-moze nie beda tego jakos bardzo
      przeciagac?:)pozdrawiam
    • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 08.04.05, 19:30
      Niedawno też otrzymałam pismo od MH w sprawie drzwi. Mam taką wątpliwość: moje
      mieszkanko ma być od strony Dworcowej, w tej części, która później będzie
      pewnie gotowa. Dlaczego więc JUŻ do 15go kwietnia trzeba się decydować? Poza
      tym jeszcze: czy wam też nie pasuje kalkulacja w cenach przy drzwiach Star "C"?
      Po dodaniu 7% podatku do kwoty 1356,56 wychodzi mi 1451,52zł a nie 1655.
      Zamiast 7% dodane tu jest 22% podatku. Całość, licząc montaż ok. 280zł powinna
      wg mnie więc wyjść na jakieś 1750zł, a nie 1946,- Ale sama jeszcze nie wiem,
      na jakie drzwi sią zdecydujemy z mężem. Pozdrawiam wszystkich przyszłych
      sąsiadów :-)))
      • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 08.04.05, 20:42
        faktycznie jakis blad jest-ale wiesz co Dzoanaw-mysle, ze jseli bedzie sie
        decydowac na te star c to licz sie z takim kosztem jak napisali...zobacz na
        stronie: www.gerda.pl/drzwi.php?id=1 tam na dole jest cena tych drzwi.co
        do twojego mieszkanaka od strony dworcowej-bylas tam ostatnio?wlasnie od strony
        dworcowej najszybciej ida prace!juz sa balkony i okna!niektore mieszkania juz
        wytynkowane!a od strony "siedziby kierownika budowy" budynek ma juz nawet
        kolorowy tynk!!jest niezle-mysle ze zdaza!pozdrawiam niecierpliwych
        sasiadow:)))
        • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 12.04.05, 15:53
          Cześć sąsiedzi byłam dzisiaj w M-H załatwiać sprawę drzwi i przy okazji
          dowiedziałam się że oddanie tej cześci od strony ul. Jana Pawła planują dopiero
          na wrzesień :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
          Pozdrawiam
    • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 14.04.05, 19:51
      Co do drzwi- już wiem. Cena za te tańsze rzeczywiście powinna wynieść ok. 1800.
      Różnica może nie tak wielka, ale to zawsze coś. Poza tym, można się zdecydować
      później- do końca kwietnia, jeśli im się da znać, że jest się zainteresowanym
      ofertą. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.
      • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 21:58
        Witam wszystkich.

Jutro tzn. 15.04. jadę na budowę. Jeśli do wiem się czegoś ciekawego -
        zamieszczę na forum.
        Co do drzwi to niestety ale w ogóle nie miałem żadnej propozycji ze strony
        multi-hekku.

Pozdrawiam
        Robert.
        • Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 15.04.05, 16:34
          Witam
          My z mężem także zdecydowaliśmy się na skorzystanie z oferty zmiany drzwi i
          firma Kama, od której te drzwi są kupowane poinformowała, że za drzwi mamy
          zapłacić najpóźniej do końca maja, bo potem już będą je montować. Zaznaczam, że
          firma ta wie, w której części jest nasze mieszkanie - jeszcze w tej
          niewybudowanej (tzw. środkowa korona III i IV piętro). Także całkiem możliwy
          wydaje się lipcowy termin oddania budynku. W Magniesie też nas poinformowali,
          że powinniśmy się szykować na odbiór w lipcu-sierpniu. Mamy nadzieję, że tak
          właśnie będzie bo już nie możemy się doczekać - zresztą jak wszyscy.
          Pozdrawiamy
        • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 17.04.05, 10:09
          Wiecie sasiedzi, ze bedziemy mieli zielona elewacje? juz kawalek
          wytynkowali...hi hi pozdrawiam
          • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 18.04.05, 21:12
            Witajcie !
            Byłem dzisiaj na naszej budowie - rozmawialem z kierownikiem, ktory potwierdził
            termin oddania budynku na koniec lipca :). Co ciekawe zwrocil mi uwage na
            futryny montowane w naszych lokalach. Mianowicie sa one metalowe i pozniejsza
            ich wymiana bedzie sprawiala sporo problemow. Zaproponowal rezygnacje z futryn -
            podobno juz sporo ludzi zrezygnowalo: na 860 montowanych futryn juz ponad 250
            nie bedzie zainstalowanych. Oczywiscie teoretycznie zostanie to uwzglednione
            przy koncowym rozliczeniu mieszkania. Nic natomiast nie wspomnial o drzwiach
            wejsciowych.

Pozdrawiam
            Robert
            • Gość: gocha Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 18.04.05, 21:40
              Witam Sąsiedzi! Proszę powiedzcie do kiedy trzeba zamówić te drzwi.
              Zainteresowało mnie to co piszecie i być może będę zaintersowana. Mowicie, że
              chcą oddać w końcu lipca a co z tą częścią budynku od Jana Pawła, która jeszcze
              nawet nie została wybudowana? Czy zdąża do lipca?
    • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 25.04.05, 21:31
      Hej, rozmawialem telefonicznie z multi-hekiem i sami przyznaja ze drzwi
      wewnetrzne to kiepskie wstawiaja. Osobiscie zrezygnowalem zarowno z futryn jak i
      drzwi - tym bardziej ze do metalowych futrym ciezko jest dobrac ladne drzwi.

Pozdrawiam
      Robert.
      • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 26.04.05, 22:22
        Robert!a nie bierzesz tych drzwi z gerdy?one sa naprawde w dobrej cenie a poza
        tym ostatnio w gerdzie podrozaly te drzwi(star S) o 150 zl.a nam nie podniesli
        cen:)pomysl o tym:)
        pozdrawiam
        Magda
        • sochtel Re: !!! ARKADIA !!! 27.04.05, 18:24
          boze jak sie ciesze ze jednak nie kupilam tam mieszkania!
          to ze najtansza inwestycja.. ale najgorsza!
          to badziewiarze!
          • Gość: Predator Re: !!! ARKADIA !!! IP: 217.17.45.* 28.04.05, 09:14
            --> Sochtel
            Boże, jak wszyscy się cieszą, że nie kupiłaś tam mieszkania!!! Nawet sobie nie
            wyobrażasz!!!
          • Gość: MIKI Re: !!! ARKADIA !!! IP: 212.160.172.* 28.04.05, 09:59
            Zastanawiam się po co w ogóle tacy ludzie wypowiadają sie na forum? Jeśli nie
            masz nic ciekawego do przekazania wszystkim przyszłym mieszkańcom Arkadii to
            daj sobie spokój z tekstami tego typu. każdy z tych ludzi cieszy sie, ze
            wreszcie nabył swoje wymarzone mieszkanie więc musisz być strasznie wredny(a)
            jeśli chcesz popsuć nam humory swoimi głupimi osądami..

Pozdrawiam sąsiadów :))
    • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 27.04.05, 19:02
      Ja zamówiłam drzwi z Gerdy- tę tańszą wersję. Co do drzwi wewnętrznych-
      poczekam az zobaczę, jakie naprawdę będą i ewentualnie później coś z mężem
      zmienimy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
      • Gość: kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 212.134.55.* 28.04.05, 12:19
        Witamy przyszłych sąsiadów.
        Byliśmy czoraj z mężem na budowie i prace idą naprawdę szybko. Nasze mieszkanko
        jest jeszcze w tej niewybudowanej części (środkowa korona) ale kierownik budowy
        powiedział, że budują ją na końcu ponieważ była przez tą cześć pociągnięta rura
        z betonem do wylewania stropów nad główną częścią budynku. W sumie logiczne
        tłumaczenie. Mówił też, że w ciągu 2 - 3 tygodni powinni ją postawić. Natomiast
        niemile zaskoczyli nas tym, że bez naszej zgody i wiedzy zmienili funkcję
        pomieszczeń w mieszkaniu, tzn. przenieśli nam kuchnię do salonu. Podobno jest
        nowy architekt i powprowadzał jakieś zmiany pionów wentylacyjnych. Na szczęście
        udało nam się z kierownikiem uzgodnić, że kanalizację poprowadzą nam w tym
        miejscu gdzie pierwotnie miała być kuchnia :) Dowiedzieliśmy się także, że
        można zgłosić np. zmiany w rozmieszczeniu punktów elektrycznych (np. wysokość
        gniezdek itp.). Jeżeli nie będzie się to wiązało z wykorzystaniem większej
        ilości materiałów to jest bezpłatne - więc napewno warto się zastanowić.
        Widzieliśmy te wewnętrzne futryny i niestety nie są zbyt "piękne" i
        zrezygnowaliśmy z nich, bo później rzeczywiście byłoby ciężko je usunąć.
        Kierownik potwierdził też informację, że chcą zgłosić budynek do użytkowania do
        końca lipca :) I to bardzo nas cieszy. Powiedział też, że jeżeli ktoś będzie
        zainteresowany to mogą go wpuścić do mieszkania przed zgłoszeniem budynku do
        użytkowania, żeby mógł je wcześniej zacząć urządzać.

ps. Gdyby ktoś miał jakieś pytania - zapraszam, za tydzień znów będziemy na
        budowie w związku ze zmianami planów umieszczenia kuchni i będziemy mogli
        dopytać o interesujące was sprawy.

Pozdrawiamy Kasia i Krzysiek
        • Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 08.05.05, 19:03
          Witamy Sąsiadów!!!!!!!
          Mamy pytanie: czy ktos moze zna zasady przydzielania miejsc parkingowych? czy
          to według numerów mieszkań? Pozdrawiamy i do szybiego zakonczenia budowy!
          • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 08.05.05, 22:20
            Witam!Nie wiem dokladnie jak to jest ale chyba samemu sie wybiera z tych co
            zostaly-tak przynajmiej bylo w naszym przypadku:)pozdrawiam
            • Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 09.05.05, 20:14
              Dzieki za informacje! pozdrawiamy
              • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 12.05.05, 22:28
                drodzy sasiedzi!bylam dzis na budowie:)u mnie w mieszkaniu-mam juz balkon okna
                i sciany w srodku!!!hi hi jeszcze dwa tygodnie temu nic nie bylo wiec mysle,ze
                lipcowy termin moze byc jednak realny?!pozdrawiam wszystkich serdecznie:):)
                • Gość: Magda Re: Do Magdy 214 IP: *.idea.pl 13.05.05, 11:17
                  A w której części inwestycji kupiłaś mieszkanie?
                  • magda214 Re: Do Magdy 214 13.05.05, 23:12
                    hmm..w ktorej czesci? no 6. cos tam - tzn.jak wejdziesz na "podworko" to po
                    prawej stronie. nie wiem jaka to czesc:)okna od kuchni wychodza mi na ten
                    niedokoczony dom za naszym budynkiem a "salon"i sypialnia wychodza na
                    podworko...a czemu pytasz?
                    • Gość: Magda Re: Do Magdy 214 IP: *.idea.pl 14.05.05, 07:48
                      Jeśli dobrze rozumiem to ja będę mieszkała po drugiej stronie (patrząc od
                      wejścia na podwórze). Pytam z ciekawości bo moje lokum też jest nie dokończone
                      a jeśli bywasz tam częściej niż ja o daj znać, czy prace w naszej części
                      budynku postepują ok?

Z góry wielkie dzięki.
                      M.
                      • magda214 Re: Do Magdy 214 14.05.05, 15:35
                        dobrze madziu-jak najbardziej bede zawiadamiac jak postepuja prace-moge pyknac
                        kilka fotek i przeslac ci na maila tylko napisz mi swoj adres:
                        magda214@autograf.pl
                        • magda214 Re: Do Magdy 214 27.05.05, 19:41
                          bylam na budowie:) praca wre!juz od strony j.pawla sie uwijaja bo tam maja
                          najwiecej do zrobienia jak wiadomo - ostatnio wylewali podloge na 4
                          pietrze...na pierwszym i drugim pietrze sa juz w niektorych miejcach okna.. od
                          podworka w zasadzie juz wyglada dobrze-sa juz tynki zwenetrze w zasadzie
                          wszedzie a u mnie(2 pietro)sa juz wewnetrzne:) nie wiem jak reszta bo nie
                          chodzilam po budynku...pod nami ktos sobie wyburzyl wszystkie sciany i stawiaja
                          od nowa...hmm-szybko ktos sie zdecydowal:)zaczyna byc ladnie w kazdym razie:)))
                          pozdrawiam wszystkich
    • Gość: Elo Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 12.05.05, 22:32
      No to żeście zainwestowali!!! :)
      • Gość: Magda Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 14.05.05, 07:38
        Elo nudny(a) jesteś...
        • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 01.06.05, 22:31
          forum umarlo???
    • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 05.06.05, 19:25
      Czy ktoś był ostatnio na budowie? Ja niestety, od kilku tygodni nie mialam
      takiej możliwości, więc nie jestem na bieżąco z postępami. Czy są jakieś
      problemy z wejściem na teren? Pan Gerber, którego nr komórki otrzymałam w MH,
      do 20go jest ponoć nieuchwytny.
      • Gość: Magda Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.idea.pl 05.06.05, 20:46
        Ja będę prawdopodobnie w tym tygodniu i będę starała sie dostać na teren budowy
        i porozmawiać z kimś kompetentnym (he,he)...Dam znać jak tylko wrócę...

Pzdr.
      • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 06.06.05, 10:12
        z wejsciem na budowe nie ma zadnego problemu-wchodzisz i jestes:)chyba ze
        zamkneli juz twoje mieszkanko wtedy juz troche gorzej - z tego co slyszalam to
        klatka 10 jest juz w calosci zrobiona i zamkneli juz wszystkie lokale,reszta
        budynku wyglada roznie ale w zasadzie widac ze w wiekszej ilosci klatek sa juz
        na koncowce:)no to tyle
        pozdrawiam
        • Gość: arakrisnm Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.crowley.pl 06.06.05, 10:45
          a jak wygląda u was jakość wykonania
          macie jakieś uwagi?
          • Gość: Kasia i Michał Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 20:05
            Witamy wszystkich Sąsiadów!!!
            Ja byłam na budowie w poniedziałek 06,06,2005r i sporo już się tam wydażyło od
            ostatniej mojej wizyty. Nasze mieszkanko jest w miarę wykończone i już zamykane
            na klucz. Interesuje mnie bardzo jak będzie wykończony i ocieplony dach budynku
            ponieważ nasze"M"znajdyje sie na rogu bloku i ma skosy.A dużo teraz sie słyszy
            o złym wykończeniu dachów i przykrymi niespodziankami z tego powodu. Może ktoś
            ma konkretne informacje o metodzie i jakości wykończenia dachów i stropów przez
            M-H. Ogółnie wykończenie w środku nie jest najgorsze ale mamy nadzieję, że na
            tym etapie jeszcze nie zakończyli. Jedyne co mnie już zaniepokoiło to
            zardzewiałe i obdrapane balustrady balkonowe. Mamy nadzieję, że dziś w nocy
            mocmo popada deszczyk bo jutro sie tam wybieramy i dokładnie obejżymy sciany
            przy stropach.

Pozdrawiamy...
    • Gość: Magda Re:Ja w sprawie parkingu IP: *.idea.pl 10.06.05, 20:54
      Witam ! Mam pytanko dotyczące miejsca parkingowego. Byliśmy z mężem w MH żeby
      zabukować miejsce postojowe i po ustaleniu powyzszego dostaliśmy na świstku
      (dosłownie karteczka z notesu)info,że mamy przydzielone m-ce ... w garażu nr...
      i nic więcej. Pan się podpisał, trzasnął pieczątkę i koniec. Czy Wasze "aneksy
      do umowy", dot miejsca na parkingu wyglądają tak samo? :))
      • magda214 Re:Ja w sprawie parkingu 10.06.05, 21:27
        czesc madziu!u nas na karteluszce jest zapisane fakt-ale tylko informacyjnie.w
        samej umowie jest punkt dotyczacy miejsca garazowego(jest nr.garazu i
        nr.miejsca)wiec moze upomnijcie sie o jakis aneks czy cos?pozdrawiam magda
        • gosbi Re:Ja w sprawie parkingu 11.06.05, 09:34
          Rozumiem Magdo, że też dostałaś taką informacje. A spisałaś ten aneks? Podobno
          trzeba iść do pełnomocnika firmy i on to zrobi. Zobaczymy, ale dobrze byłoby
          mieć to na piśmie. Z nimi naprawdę nie wiadomo...
          Poza tym dostałam info o mozliwości zakupu miejsca parkingowego za 11 tyś z
          kawałkiem. Pani w Magnesie powiedziała, że mają za dużo miejsc i muszą je teraz
          porozdawać(?)ale jak to mój mąż stwierdził, nie ma nic za darmo.
          A..i jeszcze info dla wszystkch sąsiadów. Niejaki pan Chałupko powiedział, że
          realny termin oddania budynku jest "po wacjach"...szkoda, ze nie powiedział po
          któych he,he...
      • bellis1 Re:Ja w sprawie parkingu 15.06.05, 23:50
        Cześć sąsiedzi
        Ja też byłam dzisiaj zabukować miejsce w garażu, na razie dostałam na świstku
        zapisany nr miejsca a na przyszły tydzień pan mnie zaprosił na podpisanie
        aneksu do umowy.
        Pozdrawiam
    • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 22.06.05, 23:09
      Witajcie,

byłem ostatnio na naszej budowie. Prace idą pełną parą. Ocieplają nasz budynek
      prawie ze wszystkich stron. Niestety prócz północnej strony gdyż tam prace toczą
      sie najwolniej. Jedno co wpadlo mi w zasieg ochu to wywieszony na płocie termin
      realizacji ustalony na III kwartał br.
      Pozdrawiam
      Robert
    • Gość: Robert !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.futuro.pl 28.06.05, 11:23
      Hej,

czyżby forum upadło ?

Pozdrawiam
      • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? 28.06.05, 18:08
        Pewnie sezon urlopowy spowodował zastój na naszym forum. Mój urlopik dopiero we
        wrześniu, więc jeszcze daleko :-(( Ze względu na pracę, niestety, dawno nie
        byłam na budowie, wiec nie wiem co się dzieje. Pozdrowionka dla forumowiczów.
        • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? 28.06.05, 23:39
          ja nie bylam dawno tez ale to dlatego, ze zamkneli nam juz mieszkanie i nie tak
          latwo sie tam dostac...widzialam tylko ze od strony j.pawla juz ocieplaja
          budynek i klada dach...co wiecej to nie wiem!pozdrawiam sasiadow:)magda
          • Gość: Kasia i Robert Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 30.06.05, 21:06
            Jak dzwonilismy do Multi Hekk u to powiedzieli nam ze odbiór mieszkan po
            wakacjach najwczesniej - wiec mysle ze z 30 lipca nici.
            pozdrawiamy sąsiadów
            • Gość: marek Re: !!! ARKADIA !!! Forum upadło ?? IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 03.07.05, 11:01
              ja mam nadzieje ze przed zima zdązą
              • Gość: Robert Nowe wieści IP: *.acn.waw.pl 07.07.05, 21:12
                Witajcie, byłem dziś na budowie. Rozmawiałem z kierownikiem budowy i powiedział
                mi, że odbiór mieszkań planują na koniec sierpnia. Tak przy okazji to
                dziedziniec juz jest wysprzątany, nie ma problemu z wejściem do swoich lokali
                (przynajmniej ja tego problemu nie posiadam). Od strony dziedzińca praktycznie
                cały blok jest ocieplony, została jeszcze północno-zachodnia strona od ul.
                dworcowej do ocieplenia. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów.

Robert.
                • magda214 Re: Nowe wieści 08.07.05, 18:50
                  my tez bylismy...fakt-tez nie mielismy problemu z wejsciem mimo,ze mamy juz
                  wstawione drzwi:)ale tak sie zastanawiam nad tym sierpniem-wszystko fajnie
                  tylko u nas nie ma jeszcze szlichty na podlodze, a na trzecim pietrze jeszcze
                  maja bardzo duzo do zrobienia...pan od parkietu powiedzial mi, ze szlichta musi
                  schnac 3 m-ce zanim sie polozy na to drewno...wiec mnie nie pocieszyl zbytnio-
                  kurcze wprowadze sie na zime???:)
                  pozdrawiam kochanych :) sasiadow
    • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 10.07.05, 18:12
      Witam przyszłych sąsiadów! Mąż był w minionym tygodniu również. U nas - t.j. od
      strony Dworcowej też na razie mnóstwo rurek na ziemi, nie przykrytych. Okna z
      prześwitami, bez parapetów. Nie ma też jeszcze drzwi. Jakoś słabo widzimy
      termin sierpień-wrzesień. Pozdrawiamy ;-))
      • Gość: SAPER Re: do wszystkich posiadaczy mieszkań w Arkadii IP: *.ihk.pl 11.07.05, 14:24
        nie chcę Wam psuć humorów i radości z zakupu nowego mieszkania. Wiem, co to
        znaczy, bo pamiętam, jak sam kupowałem. Też od firmy Multi Hekk, też w
        Piasecznie, przy Albatrosów (w jakimś stopniu będziemy z tego tytułu
        sąsiadami). Ale chciałbym Wam zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
        1. Multi Hekk już chyba od 7 lat nie oddał niczego w terminie (u mnie "obsuwa"
        wynosiła ok. pół roku.
        2. Nie liczcie na wyegzekwowanie kar umownych, o ile macie takie w umowie, a w
        każdym razie nie należnej całości. W moim przypadku, choć budynek miał być
        oddany w końcu grudnia a mogłem wejść na "wykończeniówkę" dopiero w połowie
        czerwca (jeszcze stały rusztowania, kończyli elewacje), Multi Hekk skombinował
        pismo z oddaniem budynku do użytkowania z datą kwietniową!!! Ponieważ kary były
        za przewidziane za pełne miesiące, udało się odzyskać za trzy. Pieniądze
        wpłynęły na konto po bodajże pół roku (i tak się cieszyliśmy, że wpłynęły).
        Przypuszczalnie firma ma dość dobre (niech już każdy sobie sam wytłumaczy)
        układy w gminie, bo wg prawa budowlanego ten budynek nawet w lipcu nie mógłby
        być legalnie oddany do użytkowania. Aha, na garaże, które zostały oddane
        później, trzeba było czekać jeszcze dobry rok.
        3. Zwracajcie uwagę na wszystko!!! Drzwi, okna, tynki, wilgoć, instalacje
        (swoją drogą kable idą po ścianach w taki sposób, że strach wiercić -
        oszczędność materiału), piec, posadzki, dosłownie wszystko. Tu akurat nie piszę
        nic odkrywczego ale w przypadku tej firmy to szczególnie ważne. Dość
        powiedzieć, że jeden facet na moim osiedlu miał tak zrobioną instalację, że jak
        spuszczał wodę w kiblu, to mu się junkers włączał. I straszne i śmieszne.
        4. Czytałem sporo o garażach - tylko akt notarialny Was ratuje. Świstki, które
        dostajecie (obym się mylił), służą tylko odwleczeniu sprawy. Prawdopodobnie
        oddadzą garaże dużo później niż mieszkania.
        5. Liczcie się z wieloma tzw. "celowymi niedoróbkami". Np. u mnie było tak, że
        grzejnik w łazience wisiał w ten sposób, że niemożliwym było wstawienie pralki.
        Skądinąd uprzejmy Pan z firmy montażowej powiedział, że "tak było na planie".
        Szczerze wątpię, ale planu oczywiście nikt mi nie pokazał, ani na budowie, ani
        w firmie. W każdym razie przewieszenie grzejniczka kosztowało mnie jakieś 50
        zł. Dalsze 3 dychy inne rozprowadzenie rurki gazowej w kuchni, która uwaga!!
        była poprowadzony akurat przez środek ściany. Alternatywy 4!! Przypominacie
        sobie??
        6. Pan Ch. wspominany w jednym z postów jest osobą kompletnie niewiarygodną.
        Niech nikt z Was mu nie ufa i nie da się zwieść. Zresztą generalnie Pan Ch. jak
        i cała firma jest miła i uprzejma, dopóki nie wpłacicie całości i nie
        zaczniecie zgłaszać usterek. Później zaczynają się schody. Pan Ch. jest
        nieuchwytny, z nikim nie można nic załatwić.

Jeszcze raz: nie chcę psuć Waszej radości. Ale postanowiłem to napisać, abyście
        w pewien sposób byli przygotowani na czekające trudności. Powtarzam: obym się
        mylił.

Wpadnę jeszcze na to forum, gdybyście mieli jakieś pytania, to pytajcie, nie
        chcę robić za eksperta, ale co nieco o metodach działania firmy MH wiem zarówno
        z autopsji, jak i od sąsiadów i znajomych. Poczytajcie zresztą na forach o
        osiedlu Słowicza oraz generalnie o MH. Pozdrowionka.
      • Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 21.07.05, 15:28
        Witam przyszłych sąsiadów. Ostatnio razem z mężem często bywaliśmy na budowie,
        ponieważ musieliśmy sprawdzać czy kabelki i rury zostały położone zgodnie z
        naszymi projektami. A że zdażały im się wpadki - bywaliśmy tam dosyć często. Od
        Pana elektryka usłyszeliśmy dwie niezbyt pocieszające rzeczy. Po pierwsze, że
        oni (tzn. elektrycy) będą na budowie do końca roku bo tyle podobno ma potrwać
        oddawanie mieszań :( Po drugie, uczulił nas, że firma M-H robie "różne
        przekręty" na metrażu mieszkań i w jakości wykonania, i doradził nam żeby
        wynająć inspektora budowlanego, żeby był z nami przy odbiorze i zmierzył i
        ocenił jakość mieszkania. Pociesza nas to, że teraz prace idą dość sprawnie, a
        niepokoi to, że wszystkiego trzeba dopilnować osobiście, bo jak nie to
        spartaczą najprostszą rzecz.
      • Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 21.07.05, 15:28
        Witam przyszłych sąsiadów. Ostatnio razem z mężem często bywaliśmy na budowie,
        ponieważ musieliśmy sprawdzać czy kabelki i rury zostały położone zgodnie z
        naszymi projektami. A że zdażały im się wpadki - bywaliśmy tam dosyć często. Od
        Pana elektryka usłyszeliśmy dwie niezbyt pocieszające rzeczy. Po pierwsze, że
        oni (tzn. elektrycy) będą na budowie do końca roku bo tyle podobno ma potrwać
        oddawanie mieszań :( Po drugie, uczulił nas, że firma M-H robie "różne
        przekręty" na metrażu mieszkań i w jakości wykonania, i doradził nam żeby
        wynająć inspektora budowlanego, żeby był z nami przy odbiorze i zmierzył i
        ocenił jakość mieszkania. Pociesza nas to, że teraz prace idą dość sprawnie, a
        niepokoi to, że wszystkiego trzeba dopilnować osobiście, bo jak nie to
        spartaczą najprostszą rzecz.
        • wpi05500 Re: !!! ARKADIA !!! 21.07.05, 15:55
          U mnie np. brakowało 5m2 mieszkania, instalacje były do przeróbki, ściany do
          poprawki, okna do wymiany (nie spełniały żadnych norm, a były tak osadzone że
          palce mogłem na zewnatrz wystawiać (przy zamkniętych oknach). Żadnych kar
          umownych nie wypłacili (mimo, że były w akcie notarialnym). Ale to wszystko w
          przypadku MH to absolutny standard!!!
          Nie chcę Wam psuć radości z własnego M, ale właśnie wdepnęliście w niezłe g.
          Życzę wiele cierpliwości. Szybko odkryjecie, że warto było dołożyć kilka setek
          za metr i żyć normalnie... No ale mądry Polak po szkodzie... Coś w tym jest.
          • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 23.07.05, 16:50
            nic tylko sie powiesic po prostu!
            • wpi05500 Re: !!! ARKADIA !!! 26.07.05, 13:42
              kilka zdjęć na produkty "made by M-H", może to ostudzi Wasz zapał...
              www.os-myszka.pl/forum/viewtopic.php?t=21
          • dzoanaw Re: !!! ARKADIA !!! 27.07.05, 10:09
            Wczoraj w Multi Hekku powiedzieli nam,że nie przewidują żadnych opóźnień i
            nadal jest to wrzesień. W naszym mieszkanku w tym tygodniu jest robiona
            wylewka, zobaczymy jak pójdzie dalej...
            • bellis1 Re: !!! ARKADIA !!! 29.07.05, 23:24
              Witam wszystkich
              Byłam dzisiaj oglądać moje mieszkanko i ja niestety dość czarno widzę ten
              termin wrześniowy (a tak się cieszyłam, że to już). W mieszkaniach od strony
              Jana Pawła stan dość mocno surowy, choć panowie dzielnie pracują. No i jeszcze
              jedna rzecz mnie mocno przeraża - to jeziorko stojące w garażach. Było tam
              miesiąc temu, dawniej pewnie też i nadal jest i nie widać, zeby miało ochotę
              wyschnąć. Ale bądżmy dobrej myśli.
              Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
    • Gość: gość 77 Re: !!! ARKADIA !!! USŁUGI REMONTOWO-BUDOWLANE IP: 217.153.47.* 27.07.05, 10:57
      CHCIAŁBYM ZAPROPONOWAć WSZYSTKIM PRZYSZŁYM MIESZKAŃCOM ARKADII USŁUGI REMONTOWO-
      BUDOWLANE. WYKONUJEMY CAŁĄ WYKOŃCZENIÓWKĘ, W TYM ŚCIANKI, KARTONGIPSY,
      MALOWANIE, GLAZURĘ, TERAKOTĘ, INSTALACJE, A WSZYSTKO PO SENSOWNYCH CENACH I W
      SZYBKICH TERMINACH. KONTAKT. : 0694-713-745
    • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 02.08.05, 16:22
      Drodzy Sąsiedzi,
      Byliśmy wczoraj z mężem w Arkadii. Niestety nasze mieszkanko jest wykańczane
      jako jedno z ostatnich bo jest w klatce "A" a ta paradoksalnie robiona jest
      jako ostatnia. Ale nie jest źle. Z tego co udało nam się dowiedzieć to jeszcze
      sporo jest do zrobienia m.in. studzienki kanalizacyjne w garażach ( obecnie
      stioi tam woda ). Dach też nie jest obłożony papą co spowodowało, że z sufitów
      w mieszkaniach na 4p. kapie woda :(. Konkludując termin zakonczenia podano na
      październik 2005 ale minę Pan miał niepewną.
      • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 08:46
        hmm Tobie powiedzieli pazdziernik a mojemu mezowi - listopad... wychodzi na
        to,ze wejdziemy tam po nowym roku?!ehh
        pozdrawiam
        • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 16:52
          Coż...Można się było spodziewać...Aż tak nam się nie spieszy. Ważne, żeby było
          wszystko ok. Ale to już będzie rok opóźnienia w stosunku do pierwszego terminu,
          który był na IV Kwartał 2004. Ciekawe co z umownymi karami za opóźnienie...
          • hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:16
            Gosbi nie wiem ktora to jest klatka A.Ja mam mieszkanie w segmencie B od strony
            ul Jana Pawla,tam robia na koncu i pewnie tam cieknie woda mi do mieszkania:)
            Nie wiesz czy ejsli tam nie polozyli jeszcze dachu to czy zrobili te metalowe
            framugi?
            • hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:22
              chcialam spytac ci co maja dwu-poziomowe czy znacie namiary na jakiegos
              stolarza na schody?
              • hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:23
                co do kar umownych -ostatnia rate pomniejszcie sobie o odsetki z tytulu zwloki
                ja tak bede robic
                • hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 03.08.05, 17:32
                  A co przyszli sasiedzi mysla o balkonach?Jak je widzialam to mnie przerazaja
                  takie malutkie no i te balustrady okropne.Na szczescie nie bede miec balustrad
                  i to mnie cieszy,no i balkon wielki okolo 3 na 3.
          • Gość: Robert Re: !!! ARKADIA !!! IP: *.acn.waw.pl 08.08.05, 22:53
            Jesli chodzi o kary umowne to na poprzednich budowach multi-heku byly problemy
            ze zwrotem pieniazkow. Dopiero spor zbiorowy mieszkancow przeciw firmie
            poskutkowal. Tak wiec moznaby powiedziec: jednoczmy sie mieszkancy arkadii :)

Pozdrawiam
            • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 09.08.05, 19:20
              Ja powinnam im jeszcze dopłacić więc myślę, ze rozliczenie będzie proste. Póki
              moje zobwiązania nie są mniejsze niż należności z tytułu kar umownych -
              wszystko jest ok. :)))

No to kiedy się wprowadzamy drodzy sąsiedzi???
              Ja stawiam na grudzień :(....Eh....
              • gosbi Re: !!! ARKADIA !!! 09.08.05, 19:26
                Sorka, coś pokręciłam..:))) Chcialam napisać, że mam nadzieję, że nie będę
                musiała płacić MH więcej niż oni mi powinni...:))
                • hanka1980 Re: !!! ARKADIA !!! 12.08.05, 18:49
                  Czy wie ktoś cos na temat mieszkań,tzn jego tzw modernizacji, czy można coś
                  jeszcze zmieniać i wogóle co? A czy jak ktoś rezygnuje z tych futryn metalowych
                  to odliczą jakies koszta?pewnie znając ich nie:)A tak apropo:Jeśli ktoś będzie
                  chętny wynajmować miejsce garażowe to mam do wynajęcia,pozdrawiam
                  • Gość: Kasia Re: !!! ARKADIA !!! IP: 213.86.222.* 17.08.05, 17:05
                    Witam wszystkich przyszłych sąsiadów.
                    Podczas ostaniej rozmowy z kierownikiem dowiedziałam się, że 15 września mają
                    już zgłosić budynek do użytkowania. I w niedzielę będąc na budowie widzieliśmy
                    juz jednych sąsiadów wykańczających sobie mieszkanko. Dogadali się z
                    kierownikiem, bo bardzo zależy im na jak najszybszym wprowadzeniu się.
                    Acha i budowy nikt już nie pilnuje, a przynajmniej w ostatnią niedzielę nikogo
                    takiego nie było i bez problemu weszliśmy do swojego miaszkania.
                    • Gość: Robert zgloszenie do uzytkowania IP: 213.42.2.* 19.08.05, 11:40
                      Witam wszystkich,

nie wiem czy wiecie Państwo że od momentu zgłoszenia budynku do zamieszkania do
                      samej chwili otrzymania kluczy jest jeszcze spory kawałek czasu. Inspektorzy maj
                      bodaj 6 tygodni na sprawdzenie budynku. Po tym terminie dopiero można zacząć
                      przekazywanie lokali. Co do wcześniejszego wykańczania to jest mały szkopuł.
                      Robiąc to wcześniej niż przed odbiorem rezygnują Państwo z możliwości zgłaszania
                      wad powstałych podczas budowy. Osobiście uzbroję się w cierpliwość bo widzę ze
                      zgłoszę kilka uwag podczas odbioru i nie przyjmę mojego lokalu w stanie w jakim
                      on się teraz znajduje.

Pozdrawiam
                      • gosbi Re: zgloszenie do uzytkowania 20.08.05, 12:25
                        Ja w ogóle nie uważam żeby moje mieszkanie nadawało sie do przekazania. Jeszcze
                        dwa tygodnie temu nie były nawe otynkowane ściany. Poza tym budynek składa się
                        też z części garażowej, która do tej pory zalana była wodą bo nie było
                        studzienek ściekowych. Nie mowię już o braku papy i przeciekających sufitach.Ja
                        tam szczerze wątpie w tą datę 15/09...No chyba ze MH ma takie układy, że
                        inspektor przyjmie taki budynek.
                    • Gość: KasiaS Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! IP: 62.29.253.* 25.08.05, 14:42
                      Witam wszystkich.
                      Mam poważny problem i myślę,że nie tylko ja a większość przyszłych właścicieli
                      mieszkań 2-poziomowych na ARKADII. Chodzi mi dokładie o sposób obliczania
                      powierzchni w mieszkaniu, jeżeli ma ono "skosy". W umowie nie ma określonej
                      ceny za m2 a jest podana jedynie wartość lokalu. A powierzchnia obliczona jest
                      zgodnie z Dz.U. (nie pamiętam numeru)-jako powierzchnia w stanie surowym.
                      Wydaje mi sie ale nie jestem pewna, że istnieje jakaś regulacja prawna odnośnie
                      obliczenia powierzchni użytkowej w mieszkaniu (chodzi ni o "skosy"). Jeśli ktoś
                      wiedziałby coś więcej na ten temat proszę o pomoc.
                      Ostatnia wizyta w nowym mieszkanku "troszkę" mnie rozczarowała. Mamy już co
                      prawda ładnie ocieplony dach "skosu" ale zajeło to tyle miejsca, że z
                      pomieszczenia przeznaczonego na aneks kuchenny można sobie zrobić schowek na
                      rower itp.
                      Dopiero teraz docierają do człowieka
                      najistotniejsze sprawy-wcześniej otumaniony był atrakcyjną ceną i łapał okazję.
                      Niestety umowę przedwstępną już podpisaliśmy. Na początku podano nam cenę za m2
                      na poziomie I, i o ok. 300zł niższą cene za m2 poddasza.( choć skosy mamy
                      również na poziomie I). Tak jak już wcześniej pisałam na umowie tego nie
                      wyszczególniono tylko podano wartość ogólną. Nie pozostaje nam nic innego jak
                      porada prawna i ewentualne zmiany (jeśli będą możliwe), przy podpisaniu umowy
                      sprzedaży.
                      Może jest tu ktoś z podobnym problemem?

Pozdrawiam Kasia
                      • magda214 Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! 25.08.05, 23:23
                        ja mysle ze powinnas poszukac w necie-duzo o tym napewno:)tu podobny problem:
                        www.hetman.com.pl/odpowiadamy/index.php
                        11. Mam zamiar kupić nowe mieszkanie poddaszowe. W projekcie powierzchnia
                        poddasza ma 75.7 m2, powierzchnia użytkowa to 67.9 m2 w tym pow. mieszkalna
                        39.9 m2 oraz pomocnicza 28.0 m2. Jak należy wycenić to mieszkanie przy cenie
                        metra wynoszącej X?
                        Rozumiem, że 75.7 - 67.9 czyli 7.80 to powierzchnia o wysokości poniżej 1.40 cm
                        której nie bierze się pod uwagę. Pozostałą powierzchnię 67.9 rozbija się na
                        mieszkalną (od 1.90) oraz pomocniczą (do 1.90). Czy powierzchnia pomocnicza
                        jest warta tyle samo co powierzchnia mieszkalna? Czy obowiązują na to jakieś
                        normy? Wiem, że w umowie z deweloperem wartości powinny być takie same jak na
                        akcie notarialnym. Jednak umowa kupna jest wcześniej. Jak to wygląda w
                        praktyce? - 22.01.2003
                        Kupując mieszkanie od dewelopera, kupuje je Pan za określona cenę łączną i to
                        Pan musi ocenić, czy jest to dla Pana cena interesująca, czy nie do przyjęcia.
                        Nie istnieją żadne ustawowe reguły wyznaczania ceny mieszkania. Cenę
                        (przynajmniej kupując od dewelopera) ustala rynek, czyli popyt i podaż. Jeśli
                        chodzi jednak o obliczanie powierzchni mieszkania (niekoniecznie jako podstawa
                        do wyliczenia ceny), parametru bardzo istotnego z punktu widzenia innych
                        przepisów (np. do ustalenia udziału w nieruchomości wspólnej) sprawa jest
                        bardziej skomplikowana i została już opisana w naszym serwisie zarówno w
                        poradach jak i w odpowiedziach na pytania. Tu dodam tylko, że powierzchnia o
                        wysokości do 1,40m nie jest uwzględniana w obliczaniu powierzchni łącznej,
                        powierzchnia o wysokości 1,40m do 2,20m jest uwzględniana w 50%, natomiast
                        powyżej 2,20m w 100%, oczywiście, jeśli strony umówią się, że w celu oznaczenia
                        powierzchni mieszkania będą korzystały ze starej normy PN-70/B-02365 (nie ma
                        takiego obowiązku).
                        Odpowiedzi udzielił Maciej Jędrzejewski

• Gość: gum Re: !!! ARKADIA !!! - WAŻNE PYTANIE!!! IP: 217.153.20.* 26.08.05, 08:42
                        Do kwietnia 1999r obowiązywała Norma PN-70/B-02365. Niestety, ani rozporządzenie
                        MSWiA z dn. 04.03.1999r, ani ostatnie rozporządzenie MRRiB z dn. 03.04.2001r w
                        sprawie wprowadzenia obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm dla
                        budownictwa nie przedłużyło obowiązywania starej Normy, a co gorsza nie
                        wprowadziło obowiązku stosowania Nowej PN-ISO 9836:1997 "Właściwości użytkowe w
                        budownictwie. Określanie i obliczanie wskaźników powierzchniowych i
                        kubaturowych." Na domiar złego zasady obliczania powierzchni zawarte w starej i
                        nowej Normie znacznie się od siebie różnią. Np. w starej Normie części
                        pomieszczeń o wysokości do 1,40m nie były uwzględniane, o wysokości 1,40m do
                        2,20m były uwzględniane w 50%, a dopiero powyżej 2,20m w 100%. Poza tym wg
                        starej Normy pomiarów należało dokonywać w świetle ścian surowych (bez wyprawy
                        nie stanowiącej konstrukcji przegrody). Wg Normy ISO nie stosuje się podziału
                        powierzchni w zależności od wysokości, a pomiarów dokonuje się w świetle ścian
                        wykończonych. Generalnie należy przyjąć, że powinno stosować się takie zasady
                        obliczania i obmierzania powierzchni na jakie umówią się strony, z takim jednak
                        zastrzeżeniem, że te zasady powinny być jednakowe dla wszystkich pomieszczeń w
                        obiekcie stanowiącym odrębną nieruchomość. Jest to szczególnie istotne przy
                        obliczaniu udziału lokalu w nieruchomości wspólnej.
                        pozdrawiam
                        • magda214 Ktos jeszcze zyje? 13.09.05, 09:29
                          czy juz wszyscy umarli?:)
                          • gosbi Re: Ktos jeszcze zyje? 13.09.05, 11:17
                            Przeważnie jesteśmy na tym watku:)))zapraszam..

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=21047976
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka