Dodaj do ulubionych

Sady Żolborskie

06.10.17, 00:02
Witajcie, zbieram opinie o Żoliborzu. Konkretnie o Sadach Żoliborskich. Co sądzicie o tej dzielnicy? Czy warto tam kupić mieszkanie? Jak powszechnie wiadomo dzielnica ma prestiż, bo jest zielono i spokojnie, mieszka wiele znanych osób a i blisko zarówno Starego Miasta jak i wylotówki na Poznań co dla mnie istotne. Nie wszystko jest jednak różowe: metro idzie nie przez Sady a przez starą część Żoliborza (jest autobus), wielu znajomych zwraca uwagę że są korki przy cmentarzu i na Okopowej. Z drugiej strony, na której jeszcze dalszej dzielnicy jest lepiej jeśli chodzi o korki? Dużym atutem jeśli chodzi o zakupy jest oczywiście Arkadia... mamy nie lada zagwozdkę. Proszę o wszelkie opinie o tej dzielnicy. Czy waszym zdaniem lepiej mieszkać na Sadach Żoliborskich względem np. Woli, Wilanowa, Targówka?
Obserwuj wątek
    • donkej Re: Sady Żolborskie 13.10.17, 11:51
      Z Sadów Żoliborskich do metra jest 5 minut. Napisz konkretnie o jakiej okolicy myślisz, o jakiej ulicy? Bo tak się składa, że w Miejskim Systemie Informacji (na tabliczkach z nazwami miejskimi) widnieje wprowadzający w błąd napis "Sady Żoliborskie" nawet, jeśli Jest to w rzeczywistości Zatrasie, Rudawka, albo Żoliborz Południowy. Sady są jedne i jedyne i w ogóle nie ma co ich porównywać z tymi dzielnicami, o których piszesz, ja bym się nie wahała :) ;)
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,16701853,Sady_Zoliborskie___jedno_z_najbardziej_atrakcyjnych.html - o proszę!
      • jagodan89 Re: Sady Żolborskie 02.11.17, 17:49
        Hej. Chodzi o Żoliborz Artystyczny. Nowa inwestycja. Tam, co jest metro 5 minut, opisane z linku, leży stare osiedle. Z Żoliborza Artystycznego do metra raczej trzeba się dostać z przesiadką, piechotą jest już trochę daleko i to jest mankament. Osiedle leży przy Placu Czesława Niemena i ul. Powązkowskiej i wlicza się do Sadów Żoliborskich. Podlega pod dzielnicowy urząd gminy. Mają też budować kolejne osiedle po drugiej stronie fontanny, ale to nieprędko. Tam co już budują zostaje coraz mniej mieszkań w ostatnich etapach, więc kto nie chce dłużej czekać, musi się zastanowić. Niepokoi mnie odejście od budowy Trasy Krasińskiego w stronę Centrum, ul.Powązkowska jest podobno dość ruchliwa więc hałas się niesie. Do Trasy S8 na szczęście kawałek. Ciekawi mnie jak to jest z zakupami, czy żoliborzanie kupują w Arkadii? Bezpośrednio na osiedlu nie ma chyba żadnych marketów na większe zakupy. Pewnie powstaną wraz z osiedlem, pytanie jak szybko, bo jak ktoś dużo pracuje (tak jak ja) to nie ma czasu ganiać za zakupami od sklepu do sklepu. Deweloper wydaje się pewny, jest jedną z najbardziej znanych firm na rynku i splajtowania się nie boję. Akt notarialny i wszelkie dokumenty do podpisu, jeśli doszłoby do transakcji, sprawdzi prawnik, którego mam w rodzinie. Deweloper sprzedał już poprzednie etapy osiedla więc jakby coś było nie tak, to na pewno już byłoby o tym głośno.
        • verdana Re: Sady Żolborskie 03.11.17, 15:10
          Żoliborz Artystyczny to nie są Sady Żoliborskie...
          Zalezy od położenia mieszkania, jeżeli okna wychodzą na Powązkowzką to będzie stale hałas. Dalej pewnie juz nie tak bardzo. Na razie może być kłopotliwie, sklepy są, ale niewiele, komunikacja taka sobie - ale podejrzewam, ze to się zmieni. Nie wiem, czy masz dzieci, ale jesli tak to chyba tam nie ma ani przedszkola, ani szkoły.
        • 4zybert Re: Sady Żolborskie 04.11.17, 17:22
          O lol, "żoliborz artystyczny" to są Powązki, moja droga. Dałaś się nabrać
    • Gość: Lolka Re: Sady Żolborskie IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.17, 23:46
      Zainteresuj się nowo budowanym mini osiedlem na pograniczu Żoliborza i Bielan przy ul. Lektykarskiej, jest to dużo bardziej atrakcyjne miejsce do zamieszkania, niż to o które pytasz;
    • tanja8 Re: Sady Żolborskie 02.12.17, 22:17
      Podlączę się do wątku. Jak się mieszka na Sadach? Pytam o stare bloki okolice Broniewskiego. Wady i zalety, myślę o przeprowadzce - rodzina z dziećmi.
      • swierksebski Re: Sady Żolborskie 04.12.17, 13:36
        Mieszkałam kiedyś na Sadach Żoliborskich i mam mieszane uczucia, ale chyba więcej było zalet. Zalety to zielona, przyjazna okolica, drzewa owocowe, ławeczki i wszędzie blisko. Dobra komunikacja z Centrum i dużo sklepów, szkoły, przedszkola, także full service. Gdybym miała jeszcze kiedyś zamieszkać w Warszawie to wybrałabym właśnie Żoliborz, ale jakoś nie Artystyczny;)
        • tanja8 Re: Sady Żolborskie 04.12.17, 19:44
          Przecież Sady to nie Żoliborz Artystyczny, o Sady pytam. Niemniej jednak dzieki za opinie. A co było złego? Mnie się właśnie wydaje ze wcale nie jest tak wszystko pod ręką, tu i tam będę musiała podjechhać jeden lub dwa przystanki, nie wiem czy trzylatek dojdzie, a jeszcze młodsze na stanie. Zieleń bardzo mnie kusi. Czy są tam w ogóle dzieci?
      • agulha Re: Sady Żolborskie 10.12.17, 02:33
        Zależy, która część Sadów. Jeżeli te 4-piętrowe domy między parkiem, Braci Załuskich a Poli Gojawiczyńskiej, to jest wiele wad. Do komunikacji względnie daleko, a jeśli od Krasińskiego, to trzeba przechodzić przez park (nocą mało fajne). Akustyka okropna, na parterze słychać, że na IV piętrze się śmieją. Zła izolacja - miałam koleżanki mieszkające na IV p., latem sauna. Te schody kręcone są do kitu. Z parkowaniem bardzo słabo, na dodatek ul. Poli Gojawiczyńskiej zastawiają samochody ludzi, którzy chcą jechać metrem, a parking Park And Ride oczywiście wiecznie "miejsc brak". Jest parking społeczny - nie wiem, czy jest jakakolwiek szansa na miejsce.
        W jednym z tych domów były kiedyś problemy budowlane związane z tym, że pod ziemią jest rzeczka.
        Zalety też są, oczywiście - blisko ten park itd.
        Jeżeli mówisz o najstarszej części Sadów, to uwagi dotyczące schodów kręconych oraz tego, że do komunikacji daleko - nie dotyczą tego osiedla, natomiast z parkowaniem oczywiście jest równie źle, tyle, że jest to dalej od metra.
        Jeżeli wysokie bloki, to: do komunikacji względnie OK. Duży poziom hałasu (mieszkałam w bloku w pierwszej linii od Broniewskiego). Linia energetyczna napowietrzna pod oknami (założyli ją coś 30 lat temu i miała być tymczasowa). Blisko do Galerii Żoliborz - Simply jest bardzo dobrym supermarketem. Bloki z windami, systematycznie modernizowane wnętrze. Parking: dowiedz się, czy poprzedni właściciele mają miejsce parkingowe z motylkiem, przed blokami, i czy da się je przepisać na Ciebie, ewentualnie jak jest z miejscami na parkingu społecznym. Dużo przestrzeni między blokami, dużo zieleni i pięknie wyrosła. Akustyka w miarę OK, nie jest tak "nieszczelnie", jak w tych blokach z kręconymi schodami.
        Dowiedz się o opłaty czynszowe. Małe to one nie są.
        • agulha Re: Sady Żolborskie 10.12.17, 02:35
          PS. Aha, co do wysokich bloków - latem także jest w nich gorąco. Nie aż tak, jak na ostatnich piętrach budynków przy Gojawiczyńskiej, niemniej wyraźnie bardziej, niż w nowym budownictwie. I oczywiście wysokość mieszkań wg ówczesnych norm budowlanych (niższe, niż w latach '50, i niższe, niż teraz się buduje).
          • tanja8 Re: Sady Żolborskie 10.12.17, 19:57
            Dzięki za wyczerpującą odp! Rzeczywiście mieszkania niskie a klatki wymagają remontu. Chodzi o wysokie bloki.
            Jak kwestie bezpieczeństwa się mają? Czy wieczorem tzn teraz ok 16-17 w ciemności można spokojnie wyjść z dzieckiem na dwór? Piszesz, że parku lepiej unikać po ciemku...
            W Hali Marymonckiej jest bazar? Jest gdzie pójść do kawiarni, na ciastko, skoczyć do dentysty czy fryzjera? Mieszkam teraz w takim miejscu, że wszystko dopiero powstaje, fryzjerów na pęczki ale z lekarzem czy porzadnymi zakupami jest problem nie mówiąc o braku kawiarni, jakiejś pizzerii lub z innej beczki - szewca . Z dzieckiem jedynie mogę iść na osiedlową protezę placu zabaw bo wszystko pogrodzone, wszędzie daleko. Za to jednak jest poczucie bezpieczeństwa bo klatki jasne, duzo oświetlenia, kamery, ochrona przy każdym bloku.
            • anna_232 Re: Sady Żolborskie 11.12.17, 23:38
              W życiu się nie zgodzę, że park nocą niebezpieczny. Ja mieszkam w wieżowcu przy Broniewskiego 22 i jeśli gdzieś indziej to tylko dom pod Warszawą. Zakupy jak już ktoś napisał, dobrze zaopatrzone Simply. No i mamy jeszcze "górki" ;)
              • anna_232 Re: Sady Żolborskie 11.12.17, 23:39
                W razie pytań, służę pomocą. Pisz na trocheslodyczy@gmail.com
              • agulha Re: Sady Żolborskie 23.12.17, 22:18
                Fakt, nie słyszałam o jakichś zdarzeniach w parku, ale jakoś zawsze mi się wydawało, że to nieprzyjemne iść przez las czy park nocą.
                Przy Hali Marymonckiej są budki, także trochę dalej, koło pętli, ale bazarem bym chyba tego nie nazwała.
                Dentysta na pewno się znajdzie bliżej lub dalej (coś mi się wydaje, że widziałam w tym zielonym nowym domu przy Braci Załuskich?), fryzjer też (w Galerii Żoliborz na piętrze, na przykład). Z gastronomią na Żoliborzu było i jest tak sobie, trochę rozkwitu ostatnimi laty zanotowano, ale raczej w części bliżej centrum (Mickiewicza).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka