Gość: Piotr Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: proxy / *.polkomtel.com.pl 08.11.02, 13:29 Czy tam gdzie jest KEN nie ma być czasem trasy szybkiego ruchu (wzdluz Plaskowickiej)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: *.stacje.agora.pl 08.11.02, 14:31 Tak, ma byc trasa szybkiego ruchu, jesli nie bedzie autostrady. Osobiscie uwazam, ze jako mieszkancy "przy Plaskowickiej" powinnismy walczyc o to, by byla autostrada (w tunelu, rzecz jasna, z respektowanymi wszystkimi przepisami ochrony srodowiska), bo jej brak skazuje nas na trase szybkiego ruchu (nie-w-tunelu i bez dobrej ochrony prawnej). Po prostu wybor mniejszego zla. Ale nawet nie bede probowal namawiac nikogo na glosowanie za autostrada przez Ursynow, bo to z gory przegrana walka... Mam nadzieje, ze trasa sz. ruchu powstanie za 20 lat. Choc ostatnio cos inwestycje drogowe na Ursynowie niebezpiecznie ;) przyspieszyly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: WERSAL PODLASKI - KN3 IP: *.ipartners.pl 12.11.02, 13:16 Kto wie jakie są postępy w budowie KN3. Budynek U. Wersal miał podpisać umowę kredytującą budowę z bankiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: *.acn.pl / 10.133.133.* 12.11.02, 18:39 Nie przypuszczam, zeby droga szybkiego ruchu mogla zostac wpuszczona pod ziemie z prostego wzgledu - pod ziemia bedzie sie juz krzyzowala z metrem, a takich "niecodziennych" rozwiazan nasi inzynierowie przeskoczyc (z tego co wiem) nie planuja, a przynajmniej byloby to zbyt drogie. Obawiam sie, ze problem rozwiaze "tunel", ale ze specjalnych ekranow tlumiacych. W kazdym badz razie licze, ze inwestycja odwlecze sie w czasie i w najblizszych latach pod oknami nie pojawi sie kolejna budowa utrudniajaca komunikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mishock Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 12.11.02, 23:35 Przyjmuję jedyną propozycję terminu spotkania jaką znalazłem - sobota 23.11.2002.; czy może być godzina 12.00? Czy są osoby zainteresowane takim spotkaniem? Dodatkowo zamieszczam odpowiedź, której udzielił mi pocztą elektroniczną, Pan Paszkowski ze "Spray'a": "Szanowni Państwo. Pragnę sprostować wiadomość którą otrzymałem od Państwa. Nasza firma nie podpisała dotychczas stosownej umowy na wykonanie instalacji w rejonie ulic KEN i Płaskowickiej, pomimo życzliwego stanowiska firmy developerskiej w tej sprawie. Nasza powściągliwość wynika z przedłużających się procedur wyjaśniających z Netia Telecom S.A . nt. możliwości przyłączenia osiedla ,, Wersal Podlaski" do infrastruktury tego operatora przy pomocy kabla światłowodowego. Mam nadzieję na wyjaśnienie tematu do końca listopada br. Z poważaniem, Bogdan Paszkowski." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: spc:* / 126.20.48.* 14.11.02, 12:31 Wcześniej proponowałeś spotkanie 17.11. Wobec tego, że nie zapadły jeszce ostateczne decyzje (odpowiedż SPRAY) termin 23. 11 wydaje mi się zbyt odległy. Moim zdaniem powinniśmy dażyć do tego, aby okablowanie wewnątrz budynku było własnością Wspólnoty - wtedy każdy z nas miałby wolny wybór operatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Parę pytań - budynek "U"??? IP: *.unused.zigzag.pl 12.11.02, 13:25 Czy ktoś wie, ile mieszkań zostało jeszcze do wykupienia w budynku U - liczba na stronach internetowych WP jest prawdopodobnie inna od rzeczywistych? Po ile teraz "chodzą" mieszkania w "U" za m2? Czy termin oddania jest /II`2003/ jest realny??? Co z kredytem hipot.??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Pytanie o okna IP: proxy / 194.74.40.* 13.11.02, 10:04 Witam, Mam szybkie pytanie do osob ktore juz odebraly mieszkanie a dotyczace okien. Czy w mieszkaniu mieliscie okna tylko zagruntowane czy porzadnie pomalowane biala farba? Nam kierownik przy odbiorze powiedzial ze okna standardowo nie sa malowane i tak na prawde wlasciciel powinien je sobie pomalowac sam. Niestety nigdzie nie moglem znalezc informacji w jakim powinny byc stanie przy odbiorze. Jak bylo u Was? Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Pytanie o okna IP: 195.205.132.* 13.11.02, 10:20 U mnie po 2 miesiącach naprzykrzania się okna zostały wymienione (bo były poobijane) oraz pomalowane. Nie odbieraj mieszkania bez tych prac. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 09:59 K. jego mać. Musiałem wczoraj nosić na X piętro 30-kilowe paczki z gresem, bo winda znowu nie działała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 15.11.02, 10:16 Patrz na dobre strony dnia ! Dzisiaj jest 15.11 - dzień w którym maja być ( według zapewnień prezesa) przygotowane chodniki i drogi dojazdowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 10:42 Gość portalu: Misza1 napisał(a): > Patrz na dobre strony dnia ! > Dzisiaj jest 15.11 - dzień w którym maja być ( według zapewnień prezesa) > przygotowane chodniki i drogi dojazdowe. Bardzo się cieszę, bo wczoraj mało co nie urwałem zawieszenia, a w ubiegły weekend wspomogłem zakład wulkanizacyjny. Ciekawe czy te atrakcje są wliczone w cenę mieszkania, czy trzeba będzie za nie płacić ekstra. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 15.11.02, 10:54 Ja też już mam dość. Przy takim bałaganie trudno nie używać niecenzuralnych słów. Ja nie wiem co robotnicy robią na budowie bo absolutnie nie widać ani efektów ani jakiegokolwiek sensu w ich pracy. Chyba już czas powołać zorganizowaną grupę nacisku (usankcjonowaną prawnie) i rozliczyć Prezesa Rogowskiego z jego obietnic. Bo wygląda na to, że wcale nie zamierza ich dotrzymywać. Na pytania zadane na forum również nikt nie odpowiada, a sprawa firmy Spray to już kuriozum. Wersal się stacza, staje się podobny do pozostałych firm deweloperskich które głęboko w d... mają klienta. Powiem więcej jest od nich gorszy bo tamte za swoją partaninę nie chcą 4 tys/m2. Proponuje spotkanie z Prezesem w przyszłym tygodniu 19-20 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 15.11.02, 12:39 Wacek, Ty masz po prostu jakiegos cholernego pecha! 2 godziny przed Toba jeszcze nia jechalem. Nie mogles poprosic o przechowanie gresu u ochrony? Tak czy inaczej wspolczuje. Sebek, Nie do konca podzielam Twoje zdanie, bo wg mnie robota, choc rzeczywiscie raczej chaotyczna, idzie do przody. Chodniki sa prawie gotowe a droga tez "sie robi". Moze pozwolmy Prezesowi na kilka dni poslizgu, zeby samym nie wyjsc na durniow kiedy bedzie zbijal nasze argumenty, ze przeciez juz koncza ukladac kostke. Jak Ci sie wydaje? Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: spc:* / 126.20.48.* 15.11.02, 12:49 Pozostaje jednak drugi temat do rozmowy, tj. SPRAY lub inny dostawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 15.11.02, 13:31 Mariuszu, Chyba sie nie do konca zrozumielismy. Zgadzam sie z Toba, ze prace sie posuwaja. Nie zamierzam robic burzy o kilka dni opoznienia. Mnie jednak martwi cos innego, mianowicie to, ze sa tak kiepskiej jakosci. Szczerze mowiac wolalbym, zeby prace trwaly nieco dluzej, ale byly wykonane dobrze. Jesli chcesz wpadnij do mnie na piwo, a przy okazji pokaze Ci w budynku kilka niedorobek ktore ostatnio wykonano. Poza tym do omowienia z Prezesem pozostaje sprawa hipoteki na gruncie (najwazniejsza moim zdaniem sprawa!!!) i sprawa TV kablowej. Zwroc uwage, ze wszystkie spotkania z Prezesem odniosly jakis skutek (mozna polemizowac jak wielki), zawsze jednak po takich spotkaniach cos pozytywnego zaczynalo sie dziac. Dlatego uwazam, ze potrzebne jest kolejne. Sprawa windy.... jezeli winda jest wylaczana z jakichkolwiek powodow, powinna zostac umieszczona informacja, dlaczego i do kiedy bedzie nieczynna. Sam wczoraj musialem skorzystac z windy i podobnie jak Wacek dralowalem na gore po schodach. Nie musze chyba mowic jaki bylem wsciekly z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 15.11.02, 14:54 Chyba macie racje. Nie chcialbym po prostu, zeby nasze argumenty daly sie latwo zbijac. Niedorobek jest sporo a braku organizacji rowniez. Ostatnio np. meczy mnie pytanie: czy zrobia droge az do garazy czy tez zatrzymaja sie pare metrow przed nimi? Zobacze najprawdopodobniej dzis wieczorem, ktora opcja zwyciezyla. To moze zaprosimy Prezesa na spotkanie na budowie? Aha! Ja tez na pewno dolacze sie do bojkotu Spray'a chyba, ze dadza normalne, uczciwe warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: WERSAL SPO DLASKI IP: 212.191.166.* 15.11.02, 15:01 Witam, się zgadzam, że najlepiej nie jest i dorzucam sprawę elewacji zewnętrznej w VIII piętrowym. Co do spotkania jestem za, ale nie za bardzo mam czas żeby go poświęcać prezesowi (chyba, że w sobotę) :). Jeżeli chodzi o sprawę sformalizowania naszych rządań, grupa nacisku itp., to proponuję wysmarować coś na piśmie przed spotkaniem lub po i niech się prezes podpisze skoro obiecuje. Może fakt istnienia pewnych obietnic na piśmie zmobilizuje prezesa do ich spełnienia. Ja pod każdą petycją celującą w przyśpieszenie zakończenia prac oraz poprawienia ich jakości się podpiszę. Podkreślam także wagę wyjaśnienia sprawy nieszczęsnej dla nas hipoteki. P.S. Nie narzekajcie tak bardzo i nie używajcie niecenzuralnych słów w stylu "kurwa" czy "kurwa mać", bo kolega Arek namierzy wasze IP i stwierdzi, że łączycie się z RPA lub Koluszek Dolnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuszr Re: WERSAL SPO DLASKI 18.11.02, 20:33 Gość Ja napisał: > P.S. Nie narzekajcie tak bardzo i nie używajcie niecenzuralnych słów w > stylu "kurwa" czy "kurwa mać", bo kolega Arek namierzy wasze IP i stwierdzi, > że łączycie się z RPA lub Koluszek Dolnych. Kolega Arek nie zdobędzie, bo ma już ipki wszystkich forowiczów. Nie po to jednakże aby cenzurować krytyczne wypowiedzi. Twoje posty wydały mi się na tyle podejrzane, iż postanowiłem zwrócić na nie uwagę. Jest mi bardzo miło, iż moje wątpliwości co do Twojej osoby zostały rozwiane. Jednakże zawsze będe interweniował gdy zajdzie podejrzenie, iż ktoś nie będący klientem działa na szkodę Wersalu.. a przez to także i szkodę każdego z nas. Kolega Arek nie ma także nic przeciw przeklinaniu.. w czwartek ścigał się w tachaniu kafli po schodach z Wackiem he he. Arkadiusz R. PS. A co do połączenia, twój adres 212.191.166.239 jednoznacznie wskazuje na jeden z komputerów znajdyjących się w "Miejskiej Sieci Komputerowej Lodman" w Łodzi(www.man.lodz.pl). Tego nie da sie oszukać.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 14:59 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Wacek, > Ty masz po prostu jakiegos cholernego pecha! 2 godziny przed Toba jeszcze nia > jechalem. Nie mogles poprosic o przechowanie gresu u ochrony? Tak czy inaczej > wspolczuje. Fakt, pecha to ja mam z tym mieszkaniem. Mógłbym powieść napisać. Najpierw duża część o WP, potem perypetie z "fachowcami". Ostatnio sąsiad z góry mnie zalewał. Świeżo pomalowana łazienka do ponownego malowania + być może skucie kawałka tynku. Po tym wszystkim chyba wybiorę się do jakiegoś sanatorium. A gresu nie mogłem zostawić u ochrony, bo musiał być na rano w mieszkaniu, a rano nie mógłbym przyjechać. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI IP: lonwhs* / *.uk.deuba.com 16.11.02, 08:30 A propos niedzialajacej windy: wczoraj wieczorem na budowie wisiala kartka informujaca, ze "winda z powodu awarii nieczynna do poniedzialku, za utrudnienia przepraszamy". Tak przy okazji: gres na schodach wyglada fatalnie (mowie o estetyce a nie o wykonaniu) i szkoda, ze nic nie wyszlo z tych marmurow ;-( Milo bylo patrzec jak wzcoraj wieczorem przy sztucznym uswietleniu panowie z Wersala ukladali kostke na drodze. Ciekawe tylko, jak bedzie z jakoscia tego ukladania. pzdr Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Wazne pytanie IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 18.11.02, 11:00 1.Montowane szafy w sobote-pojechaly z powrotem z powodu windy. Kiedy ja zrobia? 2.Jaka firme ochroniarska bedziemy mieli? Na nastepnej ulicy-w Centrum Natolin mieli jakis patalachow i ostatnio kilku kiboli urzadzilo sobie zabawe w srodku budynku. A kogo my dostaniemy?! Na tak duze osiedle powinna byc porzadna firma. Czy beda kamery? Gdzie? Garaze? 3.Odwiedzielem ostatnio nasze katakumby. Maja byc gotowe na grudzien?! Powodzenia! Ludzi pracuje sporo i stale ale tam jest strasznie duzo do zrobienia! 4.Plaskowicka jest poszerzana - zaczeli od strony Geanta i ida dalej. Dla mnie to jest OK, bo mam okna od podworka a dobrze by bylo, gdyby ta droge udroznili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mery Re: IP: *.stegny.2a.pl 18.11.02, 12:11 Ja miałam zamiar przetransportować całe wyposażenie przyszłej łazienki w piątek ( glazura, wanna....) jak wiadomo winda nie działała. Nie odważylam sie, tak jak Wacek, wszystkiego wnosić. Czeka mnie kolejne podejście(organizowanie kolejnego wolnego dnia...) ciekawe czy wtedy winda zadziała?? Czy wiadomo czy zostła dziś naprawiona?? m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: IP: *.novartis.com 18.11.02, 14:31 Rozmawialem wlsanie z Panem Czyzewskim i powiedzial, zeby dowiedziec sie za jakas godzine. Specjalisci od wind maja byc niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza1 Re:windy IP: 213.158.197.* 19.11.02, 09:07 Wczoraj w 8 piętrowcu też nie działała winda. Może to jakaś choroba wściekłych wind ?. Mam nadzieję ,że to nie Otis wyłącza windy z powodu braku płatności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re:windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 19.11.02, 09:43 A w jaju dzisiaj chodzila. Mam jednak pewne przeczucia, ze cos nie gra...... czy one zostaly odebrane przez dozor techniczny?! Podobno mialy byc.... a w sobote ponownie przyjezdzaja moje szafy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.J. Wykanczanie mieszkania... IP: 7.2.* / 10.211.210.* 19.11.02, 11:32 Witam serdecznie wszystkich przyszlych mieszkancow Wersalu KEN/Plaskowicka. Z ogromnym zainteresowaniem obserwuje wasz watek - dwa lata temu stalem przed wyborem dewelopera/spoldzielni - bylem bardzo bliski zdecydowania sie na mieszkanie w jaju. Zniechecila mnie perspektywa szerokiej Plaskowickiej - ucieklem do spoldzielni przy metrze Kabaty. Poniewaz Wasze problemy zblizaja sie do konca (mimo wszystko - - i cieszy mnie to ;) - chcialbym zapytac czy ktos z Was nie poszukuje ekipy ludzi do wykonczenia mieszkania. W mojej spoldzielni (SAM-81) polecili mi dwoch Gorali - w tej chwili koncza ostatnie swoje mieszkanie w moim bloku, poprosili o poszukanie znajomych, ktorzy chcieliby wykonczyc/wyremontowac mieszkanie. Goraco ich polecam ! Wykonuja wszystko - ceramike, parkiety (mi zalezalo na kims kto dobrze polaczy terakote z parkietem i - zrobili to dobrze), rowniez bialy montaz (lacznie z przesuwaniem rurek) jest w cenie. Do tego stopnia jestem z nich zadowolony ze wlasnie wysylam to zapytanie na Wasza liste (pojdzie jeszcze na watek SAM'a :). Jako referencja - chetnie pokaze wyniki ich prac (u mnie w domu ;). Ale - najpierw prosze o wyrazenie zainteresowania tutaj. Pozdrawiam, M. Mariusz J. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiuszr Re: Wykanczanie mieszkania... 19.11.02, 21:30 Gość portalu M.J. napisał: > Czy ktos z Was nie poszukuje ekipy ludzi do wykonczenia mieszkania. Tak się składa, iż ja poszukuję ekipy bądz osoby, która wykończy mieszkanie solidnie w rozsądnej cenie. Interesuje mnie Twoja propozycja przy założeniu, iż będe miał możliwość obejrzeć efekty ich pracy. Proszę o kontakt pod adres: arkadiuszr@gazeta.pl Arkadiusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania SPOTKANIE IP: *.bremultibank.com.pl 19.11.02, 13:44 Hej Mam pytanie, czy kwestia spotkania i ustalenia pewnych kwestii miedzy soba, zanim zaczniemy je ustalac z p.prezesem jest nadal aktualna?? jesli sa chetni na spotkanie to kiedy i gdzie mogloby sie to odbyc? pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: SPOTKANIE IP: *.pbk.pl / 10.0.127.* 19.11.02, 17:08 Też jestem zainteresowany spotkaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eliza Re: SPOTKANIE IP: *.tele2.pl 20.11.02, 11:44 Proponuję zorganizować spotkanie z prezesem w następną środę, tzn. 27.11.2002. Kwestia hipoteki zaczyna spędzać mi sen z powiek. Przecież nie podpiszę aktu notarialnego na inwestycję obciążoną długami. Nie chce spłacać długów WP. Pozdrawiam i liczę na zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Glazurnik!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 23:02 Jeśli ktoś jest zainteresowany solidnym fachowcem - glazuta, podlączenia sanitarne, przenoszenie elektryki - polecam. Efekt to obejrzenia u mnie w mieszkaniu - bud. 8 piętrowy. Kontakt na forum Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 21.11.02, 09:39 Czy zauwazyliscie, ze jakis czas temu pojawila sie na budowie przy ukladaniu kostki mala, czarno ubrana kobitka? Od tego czasu prace ruszyly z kopyta a cala ekipa porusza sie z oszalamiajaca szybkoscia?! Czyzby wreszcie kierownik z jajami?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawrek Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.77.7.* 21.11.02, 13:04 Bardzo chętnie skorzystam z propozycji osób, które chciałyby polecić dobrych fachowców. Jestem teraz na etapie szukania kompleksowego wykonawcy i będę bardzo wdzięczny za kontakty lub nawet możliwość obejrzenia tego, co już zostało wykonane. W okolicach połowy grudnia będę napewno zaabsorbowany tym tematem. Mój mail: zawrek@wp.pl Pozdrawiam, P. Odpowiedz Link Zgłoś
rainman_2002 Re: WERSAL PODLASKI 21.11.02, 13:57 witam wszystkich niezłego wyprodukowaliście tasiemca :-). jestem nowy w temacie i nie za bardzo mam w tej chwili czas czytać te 200 stron wypowiedzi a potrzebuję dość pilnie pomocy - czy może ktoś z Was powiedzieć mi jak to jest w tym Wersalu z cenami? właśnie dzisiaj znalazłem ofertę - wysoki budynek, nazywa się chyba Inwestycja przy Grochowskiej, termin oddania II kwartał 2003 czyli już niedługo. jak wynika z oferty w internecie jest jeszcze kilka fajnych mieszkań do wyboru a ceny oscylują wokół 3000 złotych, +/- 200, w zależności od lokalizacji. i mam pytanie - czy to cena realna czy raczej należy spodziewać się dużych zmian (wzrostu)? bo na pierwszy rzut oka wygląda to atrakcyjnie. i skoro już tak jesteście w temacie to powiedzcie mi proszę czy na tej budowie coś się dzieje i jest szansa, że skończą ją w terminie. dzięki bardzo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 22.11.02, 09:10 W poście z 12-11-2002 Mishock zaproponował spotkanie w sobotę 23.11.2002.; czy o godzinie 12.00? Czy to jest nadal aktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 12:50 Może na środku podwórka, przy "stróżówce ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 19:08 Witam! Po dłuższej nieobecności dzisiaj odwiedziłam budowę WP. Gdyby nie pora roku, to można by uznać, że atmosfera majówki z filmów z lat pięćdziesiątych. Postęp prac znaczący. Lokatorzy mieszkają, przynoszą do domu zakupy z bazarku, wyprowadzają psy. Robotnicy pracują w różnych częściach budowy. Kierownictwo budowy zadowolone, z uśmiechami na twarzy, wesoło rozmawiają z obecnymi i przyszłymi lokatorami o usterkach w mieszkaniach. Niestety przy bliższym obejrzeniu czar majówki pryska. Dotarcie do domu bez umazania się w błocie i urwania zawieszenia w samochodzie jest trudne. Drogi dojazdowe są tak robione by maksymalnie utrudnić dostęp lokatorom do domów. Uśmiech na twarzy kierownictwa budowy jest ironiczny i kpiący. No i to marnotrawstwo (za które będą płacić lokatorzy). Droga dojazdowa zrobiona do połowy szerokości jezdni i już cały kawał kostki jest rozwalony. W wejściu do klatki III w ośmiopiętrowcu straszliwe zacieki. Wszędzie coś odpada, nierówne, zniszczone. Obejrzałam również swoje mieszkanie, właśnie jest kończone malowanie. W tym miejscu chciałam bardzo serdecznie podziękować lokatorowi z ósmego piętra, z III klatki ośmiopiętrowca (z windy na lewo). Otóż przez moje mieszkanie biegnie tymczasowe zasilanie w energię elektryczną. Niby nic, a jednak. Okno od strony ulicy otwarte na całą szerokość. Wiatr nie ma żadnych przeszkód żeby hulać po mieszkaniu a deszcz (a może śnieg) może spokojnie padać do środka. Gruby kabel do zasilania wychodzi przez okno po drugiej stronie budynku. Tu zastosowano już inną technologię. Co prawda okno zamknięte, ale kabel wgniata się we framugę i wypacza skrzydło okna. Na tym forum bardzo dużo zostało napisane o złym zachowaniu WP. Natomiast to, co zastałam w swoim mieszkaniu jest przykładem niszczenia przez jednego lokatora mieszkania innego lokatora. Bardzo serdecznie dziękuję. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - wazne pytania. IP: *.acn.waw.pl 24.11.02, 22:01 -------------------------------------------------------------------------------- Witam i pozdrawiam wszystkich sasiadow !!! Jestm nowym gosciem tego forum, o jego istnieniu dowiedzialem sie niedawno od sasiada jadac winda w "jaju". Mam kilka WZANYCH pytan. 1.czy Spray jest iedynym operatorem dopuszczonym do budynkow, bo o ile mi wiadomo w pionach zostaja jeszcze dwie rurki do kabli wolne 2.czy wiadomo jak firma bedzie zajmowala sie administracja budynkow prze 1 rok 3.czy wiadomo jak firma bedzie sie zajmowal ochrona osiedla i czy osiedle bedzie monitorowane prze kamery TV przemysloweji czy bede domofony czy videodomofony 4.czy wiadomo jak wyglada sprawa hipoteki na dzien dzisiejszy 5.czy WP nazuca notariusza, czy kazdy moze sobiw przyprowadzic swojego Pozdrawiam wszystkich polnow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - wazne pytania. IP: 212.244.51.* 25.11.02, 10:54 Witam na forum Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania. 1.czy Spray jest jedynym operatorem dopuszczonym do budynkow, bo o ile mi wiadomo w pionach zostaja jeszcze dwie rurki do kabli wolne Wersal twierdzi, że sygnał będzie dostarczał Spray. Spray mówi, że nie podpisał stosownej umowy z WP. Diabeł wie co ono kombinują - nic dobrego z tego nie wyniknie. To, że nie będzie konkurencji na osiedlu jest moim zdaniem działaniem na szkodę mieszkańców. 2.czy wiadomo jak firma bedzie zajmowala sie administracja budynkow przez 1 rok Firma wskazana przez WP, nie znam nazwy. Potem mam nadzieję budynkiem będą zarządzać mieszkańcy, ale czy zdołają wszystko "wyprowadzić" na prostą? 3.czy wiadomo jak firma bedzie sie zajmowal ochrona osiedla i czy osiedle bedzie monitorowane prze kamery TV przemyslowej i czy bede domofony czy videodomofony. Firma ochroniarska pewnie będzie ta, która teraz ochrania budowę. O kamerach nic nie słyszałem. Natomiast świetnym pomysłem są videdomofony. Niestety WP zapewnia tylko zwykłe domofony no chyba że Prezes w ramach przeprosin za opóźnienie zaszaleje i zainstaluje takie urządzenia. Jestem już jednak dużym chłopcem i w takie cuda nie wierzę. 4.czy wiadomo jak wyglada sprawa hipoteki na dzien dzisiejszy Powiem tak, wygląda nieciekawie, ostatni wypis z ksiegi który leży na moim biurku jest sprzed 3 tygodni. 5.czy WP nazuca notariusza, czy kazdy moze sobiw przyprowadzic swojego Oczywiście, że narzuca, ale o zniżkach dla znajomych nie słyszałem :-) Notariusz jest z Białegostoku. Jeśli życzysz sobie nazwisko, mogę poszukać w papierach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 25.11.02, 10:39 Widzę, że czujność przyszłych lokatorów została uśpiona przez prace wykończeniowe mieszkań, wybór kafelków, parkietów. itp. Trudno jest się zatem zorganizować, spotkać. To normalne, nie krytykuję, ale na to liczy WP. Tymczasem na budowie. W garażu na -1 nadal nie ma wylewki, więc oddanie do użytku 15 grudnia wydaje mi się mało realne. Tymczasem lokatorów przybywa i problemy z parkowaniem będą coraz większe. W przyszłym roku zmniejsza się limit ulgi budowalenj. Jeśli ktoś jej jeszcze w całości nie wykorzystał, mógłby sobie w deklaracji za ten rok odliczyć koszty aktu notarialnego. Ponieważ aktów w tym roku nie będzie, to w przyszłym roku odliczenie z głowy (min. 1000 zł w plecy). Ciekawe kto za to zapłaci. Prace przy budowie drogi jakoś dziwnie zwolniły. W tamtym tygodniu nie przybył ani 1 m2 kostki. Tymczasem pogoda sprzyja drogowcom. Żeby tylko nie obudzili się z ręką w nocniku jak na początku grudnia, zgodnie z prognozami, ściśnie mróz. Pozwolicie, że nie skomentuję szybkości wykańczasnia klatki schodowej w jaju, kładzenia tynków w VIII-piętrowcu itp. O Sprayu nie będę już mówił, bo mi wszystko jedno. TV nie oglądam, bo nie mam czasu. Od biedy mogę też korzystać ze służbowej komórki. Internet mam w biurze. Co do zarządzania budynkiem to z pewnością będzie to robił WP. Ma to zagwarantowane w umowach z nami. Przy takiej ilości mieszkań nie spodziewam się, żeby szybko powstała wspólnota mieszkaniowa, która będzie mogła podejmować konstruktywne decyzje. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI IP: lonwhs* / *.uk.deuba.com 25.11.02, 12:00 Witam Czy ktos z Was mial jakies zastrzezenia co do jakosci wylewki na podlodze? Bylem wczoraj w moim przyszlym mieszkaniu wraz ze znajomym budowlancem, ktory stwierdzil, ze moja wylewka jest 'niestabilna'. Ma ok. 3 cm grubosci (powinno byc 5 cm) i przez to moj parkiet po jakims czasie zacznie skrzypiec i deformowac sie. Czy tak samo jest u Was? pzdr Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.160.156.* 26.11.02, 14:20 Ja mam bardzo duze zastrzezenia. U mnie w jajku (wycinek elipsy) podloga jest po prostu krzywa. Uczulam wszystkich, ktorzy maja ten sam uklad mieszkania zeby dokladnie sprawdzili wszystkie rogi oraz podloge pod oknami. Przy podpisywaniu umowy Prezes mi obiecal, ze jesli znajde krzywa sciane to dostane 20% znizki od ceny mieszkania, ciekawe co teraz zrobi? No ale w koncu sciana to nie podloga :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 25.11.02, 12:27 Wacku czy mógłbyś wjaśnic dokładniej sprawę ze zmniejszająca się w przyszłym roku ulgą budowlaną i czy naprawdę można w ramach duzej ulgi budowlanej odliczyć koszty związane z aktem notalrialnym? Dziękuję z góry za wyczerpująca odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 25.11.02, 13:15 Wyjaśnię to na swoim przykładzie. W roku 2002 limit wydatków w ramach dużej ulgi mieszkaniowej wynosi 189.000 zł. Ja wydałem 176.000 zł. więc limitu nie przekroczyłem. Mógłbym więc jeszcze wrzucić w tym roku koszty aktu notarialnego, wpisu do księgi wieczystej itp. łacznie ok. 5000 zł. co dałoby mi prawo do dodatkowego odliczenia w wysokości 19% tej kwoty czyli około 1000 zł. W roku 2003 limit dużej ulgi zmniejszy się do ok. 173.000 zł. (Limit jest ustalany na podstawie równowartości średniego kosztu budowy 70 m mieszkania w III kwartale poprzedniego roku wg GUS) W rozliczeniu za rok 2003 nie będę mógł więc dołożyć żadnych dodatkowych wydatków, w tym kosztów aktu notarialnego, bo ze swoimi 176.000 jestem już ponad limitem. Tak więc dzięki opieszałości WP tracę na czysto jeszcze 1000 zł. Wacek PS. To samo dotyczy kosztów wykańczania mieszkania. Ze względu na malejący limit mogę je jeszcze wrzucić do ulgi w 2002 roku, a w 2003 już nie. Poza tym, gdybym miał akt notarialny przed końcem grudnia mógłbym wykorzystać 2 limity ulgi remontowej (stary obowiązujący do 31/12/2002 i nowy obowiązujący od 1/01/2003). Dziękuję Ci WP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 25.11.02, 23:11 Waitam serdecznie wszystkich sasiadow. Dziekuje Sebkowi za odpowiedzenie na moje pytania. Co do SPRAY'a Dzis rozmawialem z kierowmnikiem ktory ma sie zajmowac okablowaniem naszego osiedla. Powiedzial mi pare waznych rzeczy: 1. Instalacja ma kosztowac ok 350 a nie 600 2. Abanament ok.130 za inetnet,ok30 za tel i ok.30 za TV w pakiecie ma byc taniej 3. W kablowce jest juz 48 programow a nie 30 i ma to sie rozrastac 4. Umowa nie jest podpisan bo prezes WP cos kreci 5. Storona internetowa spray'a jest nieaktualna, w przecigu miesiaca ma sie pokazac nowa z aktualnom oferta A no i mi ten kieronik powiedzial cos ciekawego, dalczego nie aster i upc i nie tpsa. Poniwaz WP powino na wlasna reke wykonac infrastrukture do TV,tel,inernet. A nie wymagac tego od operatora. Spray ponoc jest jednyna firma ktora sie na to zgodzila. A co do kamer na osiedlu, to jak sobie za to zaplaimy to bedziemy mieli. Pozdrawiam polnow Ps do Wacka: Jak mozesz to wytlumacz o co chodzi z tymi dowoma ulgami. Dzikuje z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI jeszcze raz o kablówce IP: 212.244.51.* 26.11.02, 09:39 Powiem tylko tak, mówi się głośno, że Wersal zażądał od firm z ktorymi rozmawiał wykonania instalacji TV Kablowej, a potem przekazania na własność WP. Spray się na to zgodził, ale za to wszystko zapłacą mieszkańcy. Stąd właśnie biorą się te gigantyczne opłaty za podłączenie, które (jeśli to prawda z tymi 300 zł) będą 100 RAZY większe od opłat w Astercity lub UPC. Nie będę komentował już nawet oferty Spraya w porównaniu do Aster i UPC bo właściwie nie są to dla mnie klasy porównywalne. Ja osobiście byłbym wdzięczny Zarządowi WP gdyby podjął zdecydowane kroki zmierzające do zapanowania nad chaosem na budowie, a potem zakończenia tej nieszczęsnej inwestycji, a nie ciągle próbował wszystkim możliwymi sposobami oskubać swoich klientów. Panie Prezesie możemy liczyć na to? A wracając do kablówki proszę mi wierzyć nie jesteśmy bezbronni. Jeżeli nie uda się wprowadzić drugiego operatora na osiedle to zawsze możemy zbojkotować Państwa pomysły kupując np. Cyfrę +, albo wyglądając przez okna na budowlany kabaret (wtedy już TV nie jest potrzebny) Współczuję jednak wtedy Prezesowi Paszkowskiemu (Spray) bo wtedy biznes sie nie opłaci i ktoś straci dużo pieniążków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 26.11.02, 11:25 Jak już wspomniałem jestem pierwszy, który ma zamiar bojkotować Spraya i to nie dlatego, że nie lubię tej firmy, tylko ze wzgledu na WP. Jak już wspomniałem TV prawie nie oglądam, bo nie mam czasu (wystarczy mi antena pokojowa, żeby obejrzeć wiadomości), korzystam ze służbowego telefonu komórkowego, a Internetu mam dość w biurze. Tak więc moja opłata dotycząca kosztu podłączenia wynosi 0 zł. Mam za to prawo domagać się pełnego okablowania mieszkania i budynku w instalacje tel i TV, bo tak stanowi umowa z WP i stroną w tej sprawie jest WP. Co do dwóch ulg remontowych to chodzi po prostu o trzyletni limit, który kończy się w roku 2002. Nowy limit zaczyna się od 1/01/2003. Jeśli ktoś nie skorzystał dotychczas z ulgi remontowej, to może robiąc zakupy (wykańczając mieszkanie) w odpowiednich okresach odliczyć łącznie wydatki w wysokości prawie 50.000 zł. (połowę na ten rok i drugą połowę za przyszły). Wszystko to oczywiście od momentu kiedy ma się tytuł prawny do lokalu (najczęściej akt notarialny), bo tylko wtedy można skorzystać z ulgi remontowej. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 26.11.02, 12:01 Wacku - wydaję mi się ,że limit się nie zmniejsza. Poniżej cytat z RZ ... Limity ulg podatkowych na 2003 rok pozostaną w dotychczasowej wysokości, a nie będą zmniejszone, jak podałam w ostatnim numerze "Nieruchomości", co wynikałoby z przedstawionej ceny metra powierzchni użytkowej mieszkania ogłoszonej przez GUS. Jest to efektem zmian dokonanych w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, które wprowadzają zasadę, że gdy wskaźnik (cena metra kwadratowego ogłaszanego przez GUS) zmniejszy się, do wyliczenia limitów przyjmuje się najwyższy wskaźnik przeliczeniowy 1 mkw. powierzchni z okresu obowiązywania ustawy. Najwyższa cena 1 mkw. była w 2001 roku, stąd limity ulg pozostaną w roku 2003 na poziomie roku 2002. ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 26.11.02, 12:09 Gość portalu: misza1 napisał: > Wacku - wydaję mi się ,że limit się nie zmniejsza. > > Poniżej cytat z RZ > ... > Limity ulg podatkowych na 2003 rok pozostaną w dotychczasowej wysokości, a nie > będą zmniejszone, jak podałam w ostatnim numerze "Nieruchomości", co wynikałoby > > z przedstawionej ceny metra powierzchni użytkowej mieszkania ogłoszonej przez > GUS. Jest to efektem zmian dokonanych w ustawie o podatku dochodowym od osób > fizycznych, które wprowadzają zasadę, że gdy wskaźnik (cena metra kwadratowego > ogłaszanego przez GUS) zmniejszy się, do wyliczenia limitów przyjmuje się > najwyższy wskaźnik przeliczeniowy 1 mkw. powierzchni z okresu obowiązywania > ustawy. Najwyższa cena 1 mkw. była w 2001 roku, stąd limity ulg pozostaną w > roku 2003 na poziomie roku 2002. ..... Bardzo bym chciał, żeby tak było. Czy możesz podać, gdzie szukać tej nowelizacji. Czy została już ogłoszona czy to dopiero projekt? Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszgorecki Re: Windy 26.11.02, 11:12 Potwierdzilem dzisiaj w Otisie, ze windy w jaju beda odebrane jutro (sroda 27/11). A jak nie beda....to podam nazwiska i numery telefonow do osob, ktore sa za to odpowiedzialne zrowno z Otisa jak i z WP....i bedziemy mogli wowczas wszyscy zapytac DLACZEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
gbiolik Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. 26.11.02, 11:42 Czy ktoś słyszał o konieczności podpisania aneksu do umowy z WP (w budynku 3 równoległym do KEN 8 piętr.) w związku ze zmianą nazwy WP i numerów kont.WP. Twierdzą że dostali kredyt na Wersal Development. Co to może znaczyć ? Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 26.11.02, 12:14 gbiolik napisał: > Czy ktoś słyszał o konieczności podpisania aneksu do umowy z WP (w budynku 3 > równoległym do KEN 8 piętr.) w związku ze zmianą nazwy WP i numerów kont.WP. > Twierdzą że dostali kredyt na Wersal Development. > > Co to może znaczyć ? > > > Grzegorz > > Jeśli to prawda, to bardzo źle wróży nam klentom I etapu, jak również innych inwestycji realizowanych pod firmą Wersal Podlaski sj. Jeśli kredyt otrzymuje inna spółka to oznacza, że WP sj jest już tak zadłużona, że banki nie chcą jej udzielać kredytu. Żebyśmy jeszcze nie musieli tych długów spłacać. Musimy się zorganizować i wymusić jak najszybsze zwolnienie hipoteki i podpisanie aktów notarialnych na nasze mieszkania. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 212.244.51.* 26.11.02, 15:30 Zgadzam sie z Wackiem w 100 %. To, że Prezes calkowicie zaprzestal dialogu z nami bardzo źle wróży. Mam na biurku ostatni wypis z księgi wieczystej i rzeczywiście długi są spore. Uważam, że natychmiastowe spotkanie z Prezesem jest konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finansista Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unused.zigzag.pl 26.11.02, 15:39 Jakie długi? Człowieku, wiesz ile oni mają terenów inwestycyjnych??? Jaki mają kapitał własnych? Obserwuję cię od dłuższego czasu i stwierdzam, że chyba jesteś po troszę panikarzem. Ale jak masz problemy to nie strasz innych!!! Dam ci radę - zadzwoń do KIB-u tam ci opowiedzą o "dobrych firmach". Zapewniam cię - WP jest naprawdę Niezły. A że ma obciążoną hipotekę? Powiem krótko - KTÓRY Z DEWELOPERÓW JEJ NIE MA???? Nie siej paniki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rainman_2002 Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.02, 15:45 witam zgadzam się, ze właściwie wszyscy developerzy mają hipoteki na gruntach i nie ma co się tym przejmować. pytanie jest - czemu zmienili nazwę? Odpowiedz Link Zgłoś
qubacz Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.02, 15:56 miejmy nadzieje ze z przyczyn czysto marketingowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m KOMENTARZ IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 16:14 no i wlasnie tak wyglada to forum Jakis niezorientowany kolega napisał że coś słyszał że wersal zmienił nazwę. Kolega sebek z wackiem z wrodzonym optymizmem stwierdzili, że zbierają się nad wersalem czarne chmury. Do tego kilku innych "zorientowanych" zaczęło dywagacje dlaczego Wersal zmienił nazwę. Forum urosło o kilka postów a fak pozostaje taki, że Wersal Podlaski nazwy nie zmienił. Pod rozwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.51.* 26.11.02, 19:02 Chesz widziec jakie? to Ci wypisze, aczkolwiek zajmie to troche czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finansista Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unused.zigzag.pl 28.11.02, 11:21 Ja mam czas!!! Wipisuj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 16:06 spotykać się możecie ale raczej nie z powodu tzw. "zmiany nazwy" oj koledzy sebek i wacek.. zbadajcie najpierw nieco sprawe zanim dodacie kolejne pesymistyczne wypowiedzi do i tak przydługiego forum. Wyjasniam o co chodzi z tym aneksem, Wersal starał się o otrzymanie kredytu zapewniającego finansowanie dokończenia etapu II inwestycji KEN czyli budynków 3 i 4. Wersalowi kredyt ten został przyznany jednak warunkiem uruchomienia środków jest utworzenie spółki celowej będącej spółką zależną Wersal Podlaski s.j. i przeniesienia całego majątku zwiączanego z tą inwestycją na tą spółkę (to już nastąpiło). Ta nowa spółka została utworzona i nazywa się Wersal Podlaski Development sp. z o.o. II etap inwestycji będzie realizowany przez tą nową spółkę a Wersal Podlaski s.j. będzie generalnym wykonawcą. Nie jest to więc żadna zmiana nazwy ale przeniesienie inwestycji na nowo utworzoną spółkę zależną. Po szczególy odsyłam do biura Wersalu - ja wszystkie informacje tam uzyskałem - pismo o przynaniu kredytu leży tam od początku października. Umowa kredytowa została podpisana kilka dni temu. Warunek banku aby utworzyć spółkę celową nie musi świadczyć o złej sytuacji finansowej Wersalu. Wynika to raczej z tego, że bank chce mieć pewność, że środki przekazane z tytułu kredytu nie będą pożytkowane na inne inwestycje (takie jaki etap I, etap III, grochowska czy bartycka). Zła sytuacja finansowa Wersalu wynika moim zdaniem z niskiej płynności - a to właśnie ten kredyt po części poprawi. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany sytuacją finansową Wersalu może otrzymać aktualne sprawozdania finansowe w biurze na Wąwozowej. Pomysł z wyżej opisanym kredytem jest generalnie bardzo dobrą wiadomością dla klientów Wersalu, którzy kupili mieszkania w II etapie inwestycji - po pierwsze dlatego, że bank będzie pilnował aby nasze wpłaty były wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem (nasze wpłaty będą trafiały na rachunek typu escrow), po drugie dlatego, że będzie zapewnione finansowanie na dokończenie inwestycji (co przy kiepskiej płynności Wersalu ma duże znaczenie) i zwiększy wydatnie szansę na to aby inwestycja została zakończona w terminie, po trzecie z gruntu przypisanego do etapu II zdjęta została hipoteka, po czwarte przestaje mieć dla nas znaczenie czy Wersal będzie prowadził skuteczną politykę marketingową i jaką częśc ceny mieszkania będzie pobierał przy podpisywaniu umowy (może to być nawet 5% - resztę środków zapewni bank), po piąte niepowodzenie Wersalu w przypadku innych inwestycji będzie miało znacząco mniejszy wpływ na inwestycję etap II KEN. Treść aneksu otrzyamałem dziś z biura Wersalu. Niestety nie mogę skomentować samej treści aneksu od strony prawnej - gdyż tu brakuje mi wiedzy - jeśli ktoś dobrze orientuje się w temeatyce dotyczącej tego typu umów to proszę o komentarz. Chciałbym się też dokładnie dowiedzieć jaki dokładnie majątek został przeniesiony na spółkę Wersal Podlaski Development - jakie aktywa, które należności i które zobowiązania - jeśli ktoś zna szczegóły to prosiłbym o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finansista Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.unused.zigzag.pl 26.11.02, 16:35 Dziękuję Ci serdecznie, za wyczerujący wywód. Może ostudzi panikarskie zapały niektórych forumowiczów:))))). Pozdrawiam serdecznie. Finansista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Wersal Podlaski IP: 212.244.51.* 26.11.02, 16:39 Nikt tu nie panikuje, raczej uważnie przygląda się temu co się dzieje. Dlatego np. staram sie mieć aktualne odpisy z księgi Sądu Wieczystoksięgowego. Kilka tygodni temu zadałem 2 pytania: 1. Czemu nie został jeszcze złożony wniosek o podział działki w Sądzie Wieczystoksięgowym na Al. Solidarności? 2. Czy Bank Handlowy i inni wierzyciele zgodzili się na zwolnienie hipoteki z części działki na której stoi "jajo" i 8-pietrowiec? Do tej pory Prezez nie odpowiedział. Sprawa hipoteki była wielokrotnie omawiana podczas spotkań mieszkańców. Jest to moim zdaniem najważniejsza w tym momencie sprawa. Dlatego chce wyjaśnień od Prezesa Rogowskiego Działka musi zostać podzielona, a wierzyciele powinni zgodzić się na zwolnienie tych części na których stoi "jajo" i 8 piętrowiec. Chcę wiedzieć na jakim etapie jest załatwienie tej sprawy. Jeśli wyjasnien nie bedzie tu na forum do konca tygodnia pare osob przyjdzie do Prezesa porozmawiac osobiscie. Wszyscy wiemy po co tworzy sie nowe spolki i przekazuje im majatek. Historia zna wiele przypadkow, nie chce mi sie ich teraz analizowac. A to jak "porzadny" jest Wersal pozwol, ze zweryfikuja klienci i rynek bo to z pewnoscia nastapi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Wersal Podlaski IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 17:03 "> Wszyscy wiemy po co tworzy sie nowe spolki i przekazuje im majatek. > Historia zna wiele przypadkow, nie chce mi sie ich teraz analizowac." Najwyraźniej nie do końca wiecie (ty i "wszyscy") W tym przypadku spółka celowa została stworzona ponieważ było to żądanie banku - pismo w tej sprawie trafiło do mnie na początku października (było to półtora miesiąca przed podpisaniem przez wersal umowy kredytowej) - bank stwierdza w nim, że warunkiem uruchmienia kredytu jest wydzielenie spółki celowej i stworzenie rachunku typu escrow. Dlaczego ta spółka została wydzielona jest więc jasne - ja bym się za to chciał więcej dowiedzieć na jakich zasadach została wydzielona i czy są to zasady korzystne dla klientów z II etapu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 26.11.02, 16:46 Jest więc tak jak myślałem. Powstała nowa spółka, która jest czysta z punktu widzenia długów i która będzie kontynuowwała II etap KEN. To oczywiscie bardzo dobra wiadomość dla tych, którzy kupili mieszkania w II etapie, ale bardzo zła dla tych, którzy kupili mieszkanie w etapie I i w innych inwestycjach WP sj. Powstała nowa spółka z o. o. ma osobowość prawną i odpowiada swoim majątkiem za swoje zobowiązania. Tymczasem sam WP jest spółką jawną, a zatem nie ma osobowości prawnej i za jej zobowiązania odpowiada właściciel swoim majątkiem. Śmiem twierdzić (ale nie widziałem dokumentów finansowych), że ten majątek (w sensie formalnym) może być mały. Wiem, że jeszcze w roku 98 czy 99 prezesi podpisali umowy małżeńskie, więc teraz ich majątek prywatny może należeć do bliskiej lub dalszej rodziny i w razie wpadki jest bezpieczny. Informacja jest pewna. Pochodzi z wypisu z rejestru handlowego WP. Dodatkowo jeśli hipoteka została zdjęta z II etapu, to oznacza, że szybko nie będzie zdjęta z etapu I. Nie piszę tego zeby siać panikę, jak to niektórzy sugerują, tylko, żeby zorganizować się i wymusić na WP wyczyszczenie spraw związanych z etapem I, w tym szczególnie kwestie hipoteki i aktów notarialnych. Odnoszę wrażenie, że WP nie interesuje się już I etapem. Jak tak dalej pójdzie to II etap (którego postepy kontrolują banki)zostanie ukończony przed pierwszym. W razie czego padnie WP sj., a zostanie WP Developement Sp. z o. o., a klienci tej pierwszej niech się martwią. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biuro WP w Warszaw Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.acn.pl 27.11.02, 07:58 Witam serdecznie, I etap KEN wraz z II etapem zostały zwolnione z jakichkolwiek obciążeń hipotecznych. Dokumentu potwierdzające ten fakt - można uzyskać w biurze WP. Gorąco pozdrawiam Sebka i Wacka, mam nadzieję, że ta informacja nieco uspokoi niedoinformowanych forumowiczów. Małgorzata Rusak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 27.11.02, 11:27 Dziękuję za informację i czekam z niecierpliwością na akt notarialny. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 27.11.02, 11:27 Dziękuję za informację i czekam z niecierpliwością na akt notarialny. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza1 Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 213.158.197.* 27.11.02, 12:34 Pani Małgorzato, Czy możemy liczyć na większe doinformowanie Państwa klientów ? Generalnie chodzi mi o datę 15.12 podaną przez Prezesa jako termin ukończenia wszystkich większych prac. Czy prezes podtrzymuje swój harmonogram ? ....................... Witam Państwa, Na wstępie chciałbym Państwa bardzo przeprosić za niedogodności związane z niezakończonymi pracami zewnętrznymi (chodniki, drogi), które uniemożliwiają mieszkańcom korzystanie z placu wewnętrznego. Chciałbym tu teraz odpowiedzieć na postawione tu przez Państwa pytania: > 1. Kiedy zostaną wykonane drogi dojazdowe i chodniki? Odp: Do 15.11.02 - przygotowane, aby bez przeszkód mieszkańcy mogli dojść do klatek schodowych, do 15.12.02 - zakończenie wszystkich prac. > 2. Kiedy zostanie uruchomiona winda i mieszkańcy będą mogli bez przeszkód > z niej korzystać? Odp: Uruchomiona do 30.10.02 wraz z odbiorem technicznym. > 3. Kiedy będzie prąd i ciepła woda w mieszkaniach? Odp: Do 30.10.02 > 4. Kiedy rozpoczną się i zakończą prace w garażach? Odp: Rozpoczęcie prac od przyszłego tygodnia, zakończenie 15.12.02 > 5. Kiedy gmina będzie odbierać budynek? Odp: Postaramy się zgłosić budynek do odbioru przed 15.12.02 > 6. Kiedy będzie można podpisywać akty notarialne? Odp: Będziemy robili wszystko, aby pierwsze akty można było podpisywać jeszcze przed końcem grudnia, natomiast procedury podpisywania wszystkich aktów napewno ruszą w I kwartale 2003. > 7. Czy mieszkańcy będą mieli do wyboru inną telewizję kablową niż Spray? Odp: Zgodnie z umowami przedwstępnymi Wersal ma obowiązek wykonać instalację wewnętrzną telewizyjną z możliwością odbioru telewizji kablowej. Taką możliwość nasze przedsiębiorstwo stworzyło, sygnał udostępnia firma Spray do czasu podjęcia przez Zarząd Wspólnoty mieszkaniowej decyzji o zmianie operatora. Pozdrawiam Remigiusz Rogowski Odpowiedz Link Zgłoś
agatha2002 Re: Wersal Podlaski 28.11.02, 09:35 Od dłuższego czasu ślędzę tę dyskusję, ale dziś nie wytrzymałam. Mam kilka zdań komentarza do Pani Małgorzaty Rusak. Jest Pani bezczelna jeśli chodzi o Pani komentarz dotyczący niedoinformowania niektórych klientów. Mają prawo być zaniepokojeni biorąc pod uwagę to co WP wyprawia. Nie byłoby żadnego niedoinformowania gdyby nie zachowywała się Pani jak śpiąca Rusałka, a zainteresowała się sprawami swojej firmy i problemami jej klientów zamiast układać pasjanse czy przesiadywać na czacie. Wiele razy próbowałam telefonować do biura WP i uzyskać jakieś informacje. Z reguły albo Pani, albo koleżanka nie byłyście w stanie przekazać nic sensownego. Doceniam to, że teraz oświeca nas Pani swoją ogromną wiedzą, ale w takim razie proszę to robić na stałe, a nie od czasu do czasu. Natomiast nie chcę wysłuchiwać Pani komentarzy dotyczących zachowań klientów bo dzięki tym ludziom ma Pani gdzie pracować. Jeśli Pani tego nie rozumie to czas wrócić do szkoły. Mimo wszystko pozdrawiam i liczę, że WP podejmie jakiś dialog z klientami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m niedoinformowanie IP: *.evip.com.pl 28.11.02, 10:46 ostre słowa, ale trochę prawdy w nich jest... Rzeczywiście brakuje rzetelnej informacji płynącej z wersalu do klientów. A kierownictwo wersalu nie powinno się dizwić że ludzie którzy powierzyli im tak duże kwoty interesują się bezpieczeństwem swoich pieniędzy. A doinformowywanie klientów nie polega tylko na tym, że jak klient przyjdzie do biura WP to mu odpowiemy na wszystkie pytania. Gdyby Wersal dbał o to aby klienci byli doinformowani to forum nie liczyło by pewnie ponad 1000 wypowiedzi i nie było by oparte na plotkach i domysłach. Dobrym przykładem jest niedawna dyskusja na temat wydzielenia z WP spółki celowej na realizację II etapu inwestycji. Ja na ten temat dowiedziałem się wiele ale głównie dlatego, że od kilku tygodni sam interesowałem się tą sprawą. Ale gdybym nie był kilka razy w biurze WP i nie rozmawiał z prezesem, tez pewnie czuł bym się niepewnie dowiadując się nagle że za inwestycję będzie odpowiadać inna spółka. Najgorsze jest to, że jest to dobra informacja dla klientów a nieumiejętność zakomunikowania jej w odpowiedni sposób klientom spowodowała kolejną niepotrzebną burzliwą dyskusję opartą na nieprawdziwych informacjach. Dlatego sugeruję paniom z biura WP w Warszawie aby czasem chwyciły za telefon i zadzwoniły do klientów - lub tez choćby wykorzystały to forum aby udzielić dokładniejszych informacji. A tak na marginesie uważam, że sytuacja Wersalu jest znacznie lepsza niż ją tutaj co niektórzy przedstawiają. Jak tylko pozbędzie się problemów z płynności, co powinien załatwić kredyt bankowy - wyjdą na prostą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Wersal Podlaski IP: 212.160.156.* 03.12.02, 09:41 Agatha2002 wyluzuj troche, jak masz do kobiety zastrzezenia, to idz na miejsce i zrob awanture. Mogla w ogole nic nie napisac, po drugie jak chcesz kogos op..., ze "jest bezszczelna, itd." to daruj sobie bo to forum sluzy do wymiany informacji, a nie jest forma ksiazki skarg i zazalen. Masz probelmy to nakrzycz na Prezesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Warchoł Re: Wersal Podlaski IP: *.acn.waw.pl 22.01.03, 18:12 Bardzo fajnie jest obrzucac kogos blotem anonimowo. Jesli Pani kogos krytykuje to warto byloby sie podpisac i dac atakowanej osobie szanse odpowiedzi na zarzuty, chociaz ich forma chyba wyklucza polemike. Pozdrawiam, Piotr Warchol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aron Re: Wersal Podlaski wycofanie wkładu budowlanego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 21:48 Szanowni Państwo, Czy ktoś z was chciał wycofać wkład budowlany ? Jakie macie doświadczenia i na jakie trudności trafiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszgorecki Re: zaniepokojenie 26.11.02, 16:46 A jednak jestem zaniepokojony: kiedy podpisywalem umowe WP obiecal, ze wraz z ukonczeniem pierwszego etapu grunt pod nim zostanie wydzielony a hipoteka przeniesiona na grunty pod nastepnymi etapami. Jezeli natomiast stworzono nowa spolke z wlasnym kapitalem w postaci m.in. terenow to gdzie podziewa sie ww. hipoteka?! Kiedy zostanie wydzielony grunt pod pierwszym etapem? Kiedy zostanie zdjeta z niego hipoteka? Kiedy bedzie mozna w rezultacie podpisywac akty notarialne przekazania wlasnosci? Panie Prezesie, bardzo prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r.rogowski Re: zaniepokojenie IP: *.tkb.pl 30.11.02, 12:35 Witam Państwa, pragnę tutaj wszystkich uspokoić. Hipoteka z I etapu jest zniesiona, podpisywanie aktów nastąpi w I kwartale 2003 roku. Pozdrawiam Remigiusz Rogowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / 195.114.160.* 28.11.02, 11:56 W tym momencie chcialbym w imieniu wlasnym i wszystkich pozostalych, co sledza sytuacje WP, czekajac na swoje mieszkanie, podziekowac osobie o pseudonimie "m" za bardzo merytoryczne podejscie do dyskusji. Wlasnie takich wypowiedzi z pewnoscia oczekuje wiekszosc odwiedziajacych to forum i chwala za to, ze posrod plotek, panicznych grozb, zapowiedzi zemsty, niegrzecznych komentarzy, znajdzie sie glos konkretny. Szkoda ze inicjatywa takiego przedstawienia sprawy nie wyszla od samego WP przed watkami opisujacymi rzekoma "zmiane nazwy" . Mnie osobiscie bardzo zaciekawila wypowiedz "m" i poprosze was wszystkich o uruchomienie kontaktow znajomych prawnikow, aby z punktu formalno-prawnego zbadac jakie dokumenty WP jest obowiazany nam przedstawic i czy faktycznie jestesmy (niektorzy z nas oczywiscie) obowiazani podpisywac ewentualne aneksy - tu z uwagi mojej nieznajomosci tresci aneksu nie potrafie jeszcze nic ciekawego powiedziec. Jesli chodzi o zawiazanie spolki celowej - faktycznie takie rozwiazanie prawne daje duzo mozliwosci zdobycia finansowania, w takiej spolce bank teoretycznie moze umiescic swojego reprezentanta w radzie nadzorczej czy zarzadzie, kontrolowac zawieranie transakcji pow. okreslonej kwoty czy badac celowosc zawierania transakcji. Z drugiej strony nie wiem czy np. zadluzona spolka matka nie ma mozliwosci za bezcen przeniesc do spolki celowej czesci swojego majatku w ramach aportu, a wtedy wlascicielem majatku bylaby spolka celowa, ktorej udzialowcami mogliby byc rozne podmioty majace udzialy w tej spolce, a nie sam WP. Z tego wzgledu nalezaloby wlasnie dokladnie przestudiowac umowy, zebezpieczenia, udzielane gwarancje miedzy bankiem a spolkami. Na to WP powinien sie przygotowac, mieszkancy na pewno o to poprosza, poniewaz WP dysponuje ich pieniedzmi w ramach realizowania inwestycji. Pozdrawiam, realista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: WERSAL PODLASKI IP: 217.153.44.* 28.11.02, 15:45 Witam, chciałbym wrócić do wątku jakości robót wykonywanych przez WP lub jego podwykonawców. Ja osobiście nie mam wielu zastrzeżeń do jakości mojego lokalu mieszkalnego, poza standardowymi typu poobijane okna, które można załatwić nachodząc kierowników. Martwi mnie inna sprawa, mianowicie jakość wykończenia budynku i jego otoczenia. Marmury w VIII piętrowcu były kładzione "po pijaku" świaczy o tym: 1. widoczne uszkodzenia płytek, 2. charakterystyczny dźwięk, informujący, że pod spodem jest pusto - przy chodzeniu lub pukaniu w płytkę, 3. ruszanie się płytek, co zdarzyło mi się tylko raz, ale fakt faktem., 4. puszki po piwie pozostawione przez płytkarzy oraz naoczne przyłapanie ich na chlaniu piwa. Proponuję wyłapywanie wszelkich niedociągnięć i spisywanie ich jak najdokładniej. Następnie kolektywne dostarczenie wszystkich uwag kierownikom. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.netia.pl 29.11.02, 10:38 Dot. II etapu KEN. Otrzymalem wczoraj komplet dokumentow dot. dzialan zwiazanych z ruchami prawnymi pomiedzy WP, WPD oraz Bankiem. Generalnie operacja wydaje sie byc przemyslana i racjonalna, jednakze zauwazylem pewne niescislosci, ktorymi chcialbym sie ze wszystkimi podzielic. Jako ze w umowach przedwstepnych mamy zapisane odbior do konca drugiego kwartalu 2003 (wersja optymistyczna), a zdjecie hipoteki i akty notarialne prawdopodobnie pojawilyby sie pod koniec roku albo na poczatku 2004, to 2004 rok jest ostatnim, aby zalapac sie na nowa ulge odliczajaca odsetki od kred.hipot. (otrzymanie aktu notarialnego na koniec 2004 to dokladnie 3 lata od konca roku w ktorym zostalo wydane pozwolenie na budowe - to jest warunek skorzystania z ulgi). Tymczasem w chwili obecnej w dokumentach czytamy, ze bank przyznal kredyt na okres dokonczenia inwestycji oraz 12 m-cy na sprzedaz pozostalych niesprzedanych lokali (a wiec polowa 2003 plus 12 m-cy daja nam polowe 2004). W innym dokumencie z kolei czytamy, ze bank zwolni hipoteke po oddaniu Obiektu do uzytku i uregulowaniu wszelkich naleznosci w tytulu umow sprzedazy. Czy oznacza to, ze pierwsze akty notarialne (po zwolnieniu hipoteki na obiekcie) pojawia sie po sprzedaniu wszystkich lokali mieszkalnych i uzytkowych. Chyba tak, poniewaz bank nie bedzie zdejmowal hipoteki z danego lokalu i czastkowej czesci gruntu. W takiej sytuacji najwczesniej akty notarialne pojawilyby sie w polowie 2004, a ewentualne opoznienie (jak przy etapie I) i przesuniecie aktow na 2005 rok mogloby w skrajnej sytuacji uniemozliwic skorzystanie z ulgi. Co prawda nie przewiduje takiego obrotu sprawy, ale nie mozna go calkowicie wykluczyc. Poprosze o wasze opinie czy prawidlowo interpretuje zapisy. Pozdrawiam, realista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.netia.pl 29.11.02, 12:35 Zdaje sie, ze znalazlem odpowiedz na swoje pytanie: W liscie przewodnim banku jest informacja, ze po uregulowaniu zobowiazan z tytulu mieszkania, bank wystawi konieczne zaswiadczenie o zwolnieniu hipoteki na ten konkretny lokal (ale co z ulamkowa czescia gruntu?) Pozostaje do sprawdzenia czy taki zapis bedzie w podpisywanym aneksie. Swoja droga dziwne, ze prowadze dyskusje z samym soba :-) (ale dzieki temu metlik prawny jest bardziej klarowny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 29.11.02, 15:25 Do przedstawicieli WP: Bardzo prosze o uaktualnienie terminow podanych na tym forum wczesniej przez prezesa Rogowskiego a dotyczacych zwlaszcza: 1. Terminu oddania garazy. 2. Skonczenia drogi dojazdowej. 3. Zdemontowania plotu ogradzajacego budowe - etap I. 4. Zakonczenia prac wewnatrz budynku - malowanie, sufity, plytki. Jestem mieszkancem budynku XVI pietrowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 02.12.02, 12:35 Pytania (nastepne): 1. Dlaczego od zeszlego tygodnia grzejniki dzialaja "od czasu do czasu" a teraz chyba w ogole przestaly?! Jest mroz! 2. Jak WP zamierza dokonczyc ukladanie kostki na drodze w obecnych warunkach i kiedy to nastapi? W sobote z lekkim podenerwowaniem przypatrywalem sie, jak robotnicy ukladajacy kostke dali sobie z tym spokoj o 10.05!!! Wtedy jeszcze bylo cieplo..... 3. Czy dotrzymany zostanie termin uruchomienia parkingow-15 grudnia 2002? 4. Kiedy zostanie zlikwidowany plot i umozliwione swobodne (nie po blocie do kolan) przejscie na ulice Migdalowa? 5. Kiedy zostana pomalowane na gotowo korytarze (nie mowiac juz o klatce schodowej)? i umyte? Reszta jest dla mnie mniej wazna lub tez o niektorych elementach zapomnialem. MG PS. Czy moglby Pan, Panie Prezesie, dalej prowadzic z nami dialog za pomoca tego forum ale odpowiadajac na WIEKSZOSC (lub WSZYSTKIE) pytan a nie tylko na jedno lub dwa?! PS.1. Z moich kranow leci smierdzaca smarem woda, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek A nie mówiłem... IP: 195.205.132.* 02.12.02, 15:18 ...że drogowców zaskoczy zima. Kochani potencjalni klienci WP. Jeśli usłyszeliście nową reklamę WP, to najpierw poczytajcie sobie to forum, a potem pójdźcie kupić mieszkanie u konkurencji. No czyba, że nie przeszkadza Wam fuszerka i 9 miesięcy (jak dobrze pójdzie) opóźnienia za wygórowaną cenę. Naprawdę w świetle ostatnich wstępnych wyników spisu powszechnego te 9 miesięcy można znacznie lepiej wykorzystać. Wasz oddany Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 02.12.02, 16:12 Przyłączam się do prośby Mariusza. Tak bardzo chciałbym być doinformowanym Klientem :-) Wersalu Podlaski przemów do nas ludzkim głosem pod jakąkolwiek postacią, może być Prezes, biuro sprzedaży, sekretarka Prezesa ktokolwiek... po co mamy się gubić w szaleńczych domysłach? A tak przy okazji dziekuję Prezesowi za informację o hipotece. pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców, którzy mimo trudności z niesamowitym wręcz zapałem zasiedlają "jajo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Aneksy do umowy etap II IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 22:24 Jestem z 3 budynku pietro VI. Do tej pory czytalem z zainteresowaniem ten watek. Obecnie mam podpisac aneks do umowy sprzedazy. Mila Pani w biurze WP dala mi kilka kserokopii dokumentow do zapoznania sie z nimi. Po ich przejrzeniu pojawily sie watpliwoci i w zwiazku z tym mam zasadnicze pytanie. Czy ktos z Was zapoznal sie z Zalacznikiem nr 2(wzor), poniewaz budzi on moje powazne zastrzezenia. Oswiadczam tam, ze zapoznalem sie z powiadomieniem o warunkowym przelewie praw z Umowy Sprzedazy lokalu na rzecz Banku. Moze ktos z Was dostal kopie tego dokumetu? Bo ja jej nie dostalem :( Pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
ewacka Re: Aneksy do umowy etap II 04.12.02, 10:14 Lukasz, jestem z III budynku; mam rowniez troche watpliwosci dotyczacych podpisywania aneksu, wlasnie zaczynam sprawdzanie pewnych rzeczy; jesli masz ochote, napisz prywatnie: ewacka@poczta.gazeta.pl; prosze rowniez pozostalych mieszkancow II etapu o kontakt. pozdrawiam. ewa Odpowiedz Link Zgłoś
agatha2002 Re: WERSAL PODLASKI WINDA !!! 03.12.02, 13:06 Do prezesa Remigiusza Rogowskiego. Proszę zrobić w końcu porządek z windą w "jaju". Przecież to, że winda jest cały czas zepsuta jest sytuacją anormalną i skandaliczną!!! Proszę się tym KONIECZNIE zainteresować! Jak Pan sobie wyobraża wprowadzanie się w takiej sytuacji?!! Niech Pan reklamuje ten koszmarny BUBEL w otisie, albo nie płaci za niego złamanego centa. Wkurzona A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Instrukcja wychodzenia z windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 04.12.02, 10:00 .. w przypadku jej zatrzymania. Po pierwsze: zapomnijcie, ze ktos z budowlancow podejdzie powiedziec, ze slyszy dzwonek alarmu i ze juz sie cos z tym robi, choc w moim przypadku juz sie robilo. Po drugie: przy tych windach i w tym budynku trzeba zaakceptowac, ze mozna w windzie ugrzeznac a jak sie nie akceptuje... to nie nalezy jezdzic windami! Po trzecie: do otwarcia zablokowanej windy nie trzeba uzywac sily, jest to bardzo proste i wrecz bezproblemowe. Po czwarte: po otwarciu windy nalezy ja zamknac od zewnatrz, zeby jak np. wroci prad ponownie dzialala. Po piate, najwazniejsze: WYCHODZENIE Z WINDY GDY JEST AWARIA JEST NIEBEZPIECZNE PONIEWAZ MOZE ONA W KAZDEJ CHWILI RUSZYC. Po szoste:Z WINDY TKWIACEJ MIEDZY PIETRAMI WYCHODZIMY ZAWSZE DO GORY (tak powiedzial facet z Otisa. A teraz krotka instrukcja: 1. otworzyc rekami drzwi wewnetrzne-przesuwaja sie bez oporu. 2. w gornym (chyba w dolnym tez) rogu na drzwiach znajduje sie ich blokada- jest charakterystyczna, ma gumowe koleczka. Nalezy ja nacisnac/pociagnac z jednej strony odblokowujac zaczep i druga reka otworzyc drzwi. Prawda, ze proste?! Mariusz Czy ktos ma puszke spray'u (nie mylic z pewnym operatorem!) i moze napisac na plocie od zewnatrz nasz nowy adres: ALTERNATYWY 4 ?! W zeszlym tygodniu byl problem z ogrzewaniem wiec moze czas juz zaczac zalatwiac jakis parowoz?! Przeciagniecie go pod blok moze przeciez troche potrwac a i czasy gdy parowozow bylo mnostwo juz minely..... choc nasza budowa tak milo pozwala nam je powspominac! Aha! Czy wiecie juz jaki jest termin oddania garazy i drogi?! Garaze maja byc na koniec stycznie a droga na wiosne. Mam nadzieje, ze na pochod 1-szo majowy zdaza nasi ukochani ludzie pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Instrukcja wychodzenia z windy IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 04.12.02, 12:00 Nie dziwię się, że windy nie działają skoro ciągle ktoś niepowołany przy nich grzebie. A jak ktoś przeczyta tak fantastyczną instrukcję obsługi to sukces murowany. Chyba poproszę o instrukcje obsugi windy dla miszkańców "jaja" bo zdecydowana większość nie umie z niej zwyczajnie korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Instrukcja wychodzenia z windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 04.12.02, 12:43 Zycze Ci powodzenia, kiedy to TY utkniesz w windzie, ktora nota bene dzisiaj wysiadla z powodu braku jednej fazy NA CALEJ budowie. Ale wowczas NIE WAZ SIE uzywac moich instrukcji, skoro wkladasz mnie pomiedzy osoby zle obchodzace sie z winda! Ja mam jednak troche inne informacje niz TY. Wg moich, to raczej nie lokatorzy ja psuja. Wina lezy prawdopodobnie po stronie nieprawidlowosci z pradem. Jezeli w naszych mieszkaniach swiatlo migocze bo nadal jestesmy na pradzie budowlanych to wyobraz sobie co dzieje sie z elektronika takiej windy. Ostatnio wszedlem do mniejszej z nich wraz z druga osoba i slownie jednym kartonem. Na windzie jest oznaczenie nosnosci do 650kg a mimo to piszczala. Czy to tez przypiszesz temu, w jaki sposob ja obslugiwalismy?! Odpowiedz Link Zgłoś
agatha2002 Skandal z windą! 05.12.02, 09:28 Szanowni Forumowicze Chciałabym zachęcić wszystkich Was do poważnego potraktowania problemu windy. Tak awaryjnego urządzenia jeszcze nigdy nie spotkałam. Uważam, że któregoś dnia może dojść do tragedii w naszym budynku, ale wtedy będzie już za późno, aby się tym zająć. Nie wiem czy powodem ciągłych awarii jest prąd budowlany - być może Mariusz ma racje, że zawodzi elektronika. Z drugiej strony proszę zwrócić uwagę na fakt, że w tych windach nie działają telefony komórkowe więc każdy z uwięzionych mieszkańców jest zdany praktycznie na siebie. Proponuję, aby Wersal Podlaski (albo otis) zainstalował w windzie intercom, który umożliwi bezpośrednią łączność z serwisem i zagwarantował nam tak szybki czas reakcji serwisu jak to tylko możliwe. Uważam za niedpopuszczalne, żeby Wersal narażał nasze zdrowie i życie instalując windy z których co 2 dzień trzeba wychodzić na kolanach. Teraz dzięki Mariuszowi wiemy jak przynajmniej z nich wyjść, ale jeszcze niedawno ktoś siedział w ciemnej windzie przez 3 godziny, a otis powiedzial, ze nia ma takiej windy w spisie. Oczywiście już słyszałam, że wszystkiemu są winni mieszkańcy, ale śmiem twierdzić, że najbardziej użytkują ją robotnicy zupełnie przy tym nie szanując tego urządzenia. Polecam to przemyśleniu każdemu z mieszkańców jaja zwłaszcza matkom z dziećmi. Pozdrawiam oszczędny Zarząd WP. Jestem gotowa, aby napisać w tej sprawie pismo do WP. Liczę na Wasze wsparcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Nie kupujcie nic w WP IP: 195.205.132.* 05.12.02, 09:53 Spokojnie. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że WP ma swoich klientów w bardzo głębokim poważaniu. Pan Prezes ma gdzieś, że ludzie siedzą w windach, łamią zawieszenia w swoich samochodach, chodzą w błocie i w pyle, marzną w swoich mieszkaniach mimo, że to wszystko powinno zniknąć pół roku temu. I to wszystko za ciężkie pieniądze. Z moich wyliczeń wynika, że biorąc pod uwagę zmianę wartości pieniadza w czasie moje mieszkanie kosztowało 5000 zł. za m2 (nominalnie 4000 zł.) w stanie surowym. Finansiści wiedzą o czym piszę. Biorąc to wszystko pod uwagę oraz sytuację na Bałkanach, WP może liczyć na bardzo skuteczną kampanię anty-reklamową dotychczasowych mieszkańców. Jednocześnie informuję potencjalnych klientów, że po cenach niższych niż 4000 zł. można obecnie kupić gotowe lub prawie gotowe mieszkania w: NCC na Kabatach, ul. Relaksowa Catalina Investment przy Wyścigach i w wielu innych... Nie jestem rzecznikiem tych firm, ale polecam kupowanie gotowych mieszkań zamiast obietnic prezesa Rogowskiego, które już wiele razy były niedotrzymywane, czego dowodem jest to forum. Pozdrawiam Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiakisNowy Re: Nie kupujcie nic w WP IP: 212.191.166.* 05.12.02, 10:11 Witam, zgadzam sie z Wackiem. Wczoraj opadly mi rece, gdy zobaczylem rusztowanie przy trzcim budynku WP. Bardzo fajnie chlopaki ocieplaja jedna sciana budynku drugiego jedna trzeciego, tak zeby bylo z ulicy widac, ze cos sie dzieje. Co do kupna mieszkania w WP szczerze odradzam. Mialem okazje ogladac mieszkanie NCC na Kabatach. Nie ma tam marmurow na schodach, ale za to winda wyglada solidniej (i ladniej) wykonczenie mieszkania bez zastrzezen. Dlatego tez potencjalnych klientow WP zachecam do glebokiego przemyslenia. Tym bardziej, ze historia znowu sie powtarza: jedno rusztowanku tu, jedno tam, troche okien na jednym pietrze troche na drugim... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finansista Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.unused.zigzag.pl 05.12.02, 11:44 Kolego Wacku, zorientuj się jaka jest prawdziwa cena mieszkań w NCC, a nie będziesz pisał bzdury, że koszt mieszkania jest poniżej 4000. Ja kupiłem mieszkanko w WP za cenę poniżej 4000 i to z miejscem postojowym (w NCC ok. 30 000, co podraża koszt metra średnio o 500 PLN. Słyszałeś kiedyś o czymś takim jak "negocjacje"? Proszę cię również abyś napisał jak wyliczyłeś "realny koszt" pieniądza??? 25% ??? Policz jeszcze raz!!! Jeśli nie podołasz - chętnie pomogę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 12:04 Do wyliczenia stosuję stopę procentową depozytów z danego okresu. Wiekszość pieniędzy wpłacałem w latach 2000 - 2001, kiedy stopy te były jeszcze powyżej 15%. Licząc w ten sposób otrzymuje się wynik około 5000 zł. (nie licząc miejsca postojowego, za które zapłaciłem w WP dodatkowo niewiele mniej niż 30000). W NCC mieszkanie jest prawie gotowe i można oszczędzić na wynajmie, a w WP czekaj tatka latka. Zniechęcam wszystkich potencjalnych klientów WP. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.evip.com.pl 05.12.02, 12:31 zgadzam sie z poprzednim listem, krytyka krytyką ale NCC jest dużo droższe. Oto dlaczego: - obowiązek wykupienia miejsca garażowego (30 000) - ceny startowe w NCC są wyższe - do tego kolega Wacek porównuje cene swojego mieszkania w I etapie (a to oznacza, że umowę podpisywał dość dawno - między innymi przed zniesieniem ulgi budowlanej i przed znacznym spadkiem popytu na mieszkania) z cenami obowiązującymi dziś, któe z tego co wiem kończą się na 4000 ale zaczynają się koło 3000. Do tego dochodzi możliwość negocjacji ceny. - w NCC trzeba płacić za powierzchnie balkonu jak za mieszkanie - w przypadku gdy balkon może stanowić nawet 20% powierzchni mieszkania zgodzicie sie chyba, że cena byłaby nieco wyższa. - Wersal ma moim zdaniem ciekawszą lokalizację - zwłaszcza budynki 3, 4 , 5 i 6 które są tuż przy wejściu do metra. - a cena mieszkania po uwzględnieniu wartości pieniądza w czasie - no cóż będzie różna w zależności między innymi od tego jak długi okres dzieli nas od wpłacenia środków do moment odbioru mieszkania. Jednak raty są rozłożone w czasie a ostatnie przypadają blisko terminu oddania więc raczej koszt alternatywny na poziomie 25% ceny mieszkania - to chyba gruba przesada. No i tyle - ewentualnym zainteresowanym powiedziałbym tyle, że jeśli mają bardzo dużo pieniędzy to NCC jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli mają trochę mniej ale wciąż niemało to Wersal jest OK. Owszem etapu I inwestycji KEN na pewno nie można zaliczyć do udanych projektów - ze względu na kilkumiesięczne opóźnienie (choć nie jest to jeszcze nic nadzwyczajnego) ale jeśli chodzi o dwa następne etapy, które będą finansowane poprzez kredyty bankowe udzielone spółkom celowym a pieniądze będą kontrolowane przez bank (jako że będą spoczywały na rachunku escrow) to wydaje mi się, że warto tą inwestycję rozważyć. Naprawdę na warszawskim rynku nie ma takich cudownych spółek, któe za bardzo małe pieniądze zaoferują wysoki standard wykończenia, bardzo dobrą lokalizację, mądrze zaprojektowane mieszkania, możliwość wprowadzania zmian do projektów, stałe ceny i supertermniowo oddają klucze do mieszkania. Pod rozwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 13:09 Zgadzam się, że podpisywałem umowę w roku 2000, kiedy warunki rynkowe były inne. Gdybym był pororokiem pewnie bym poczekał. Podtrzymuję jednak opinię, że WP jest niesolidny, o czym świadczy opóźnienie, które sięgnie zapewne 9 miesięcy oraz spadek jakości mieszkań. Wszystkim zainteresowanym mogę udostępnic zdjęcia I etapu zrobione w grudniu ubiegłego roku. Budowa była bardziej zaawansowana niż obecny II etap. Śmiem wiem twierdzić, że na 150% WP nie wyrobi się z II etapem do czerwca. Poddaję to pod rozwagę potencjalnym klientom. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza1 Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 213.158.197.* 05.12.02, 14:06 Część zdjęć etapu I ( chyba z jesieni 2001) jest na stronie www.baus.com.pl. Porównajcie sobie sami. Popieram Wacka - tym bardziej ,że w ost tygodniu złapałem gumę w samochodzie oraz musiałem czyścić wiatrak chłodnicy. A tak na serio to patrząc się na roboty w II etapie ( a wiedzę przez okno) to stawiam moje odsetki od WP jeżeli będzie on skończony do VI 2003. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 05.12.02, 15:23 Drogi Wacku ty musisz być strasznie nieszczęsliwym facetem. Bo ja czegoś nie rozumiem. Tak strasznie Ci się nie podoba Wersal Podlaski. Wszystkich namawiasz aby nie kupowali, a Ty co? Jak Ci sie nie podoba to sprzedaj mieszaknie i przeprowadz się do NCC albo lepiej koło wyscigów. Ewentualna autostarada na Płaskowickeiej to nic w porównaniu z węzłem komunikacyjnym na przecięciu Rzymowskiego z Puławską. Ze strachem jednak myslę, że mógłbyś też inne fora zapaskudzać swoim wiecznym marudzeniem. My się juz chyba przyzwyczailiśmy , że nigdy z niczego jesteś niezadowolony. Zostań z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 15:35 Droga Misiu, Zapewniam Cię, że gdybym dziś podejmował decyzję o zakupie mieszkania ze swoją obecną wiedzą na pewno nie wybrałbym WP. Bardzo chętnie pozbyłbym się też mieszkania w jaju, ale jest to nieopłacalne ze względów finansowych: a. nie odzyskałbym dzisiaj całej wpłaconej sumy b. straciłbym ulgę budowlaną. Nie jestem bardzo nieszczęśliwy. Poza tym moje wypowiedzi nie mają na celu wyżalenia się tylko ostrzeżenie potencjalnych klientów WP. Skoro WP nie lituje się nad swoimi klientami, to dlaczego my się mamy litować nad nim. Jeżeli ktoś lubi mieszkać na budowie, lubi opóźnienia i Prezesa firmy, który sam nie wierzy w to co obiecuje swoim klientom i to za nierozsądną cenę, polecam WP! Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
qubacz Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka 06.12.02, 14:03 Gość portalu: Wacek napisał(a): > Droga Misiu, > b. straciłbym ulgę budowlaną. Jezeli przeznaczysz caly wklad na nowa inwestycje to chyba mozna zalatwic ze bedzie szlo po starej uldze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.dial.plusgsm.pl 06.12.02, 23:03 cześć, dołączam właśnie do grona mieszkańców ETAPU II (zleciłem wykonanie opinii prawnej) Co sądzicie o rachunku escrow w BRE. (sama formuła wydaje się być wiarygodna). Na ile jest to zabezpieczenie naszych piniędzy, a na ile chroni on interesy BRE? Jak to zabezpieczenie jest skuteczne do momentu wydania kluczy, a na ile ma znaczenie dla pewności przeniesienia własności w akcie notarialnym? chętnie wymienię b. szczegółowe poglądy bezpośrednio m.dworak@inco-chg.pl michał Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 06.12.02, 23:58 Bank zabezpieczyl sie na wszystkie mozliwe sposoby, aby inwestycja zostala dokonczona. Do tej pory na budowa etapu II nie bylo widac duzego ruchu :( z powodu braku srodkow potrzebnych na kontynuowanie inwestycji. Postep prac ma byc kontrolowany przez bank conajmniej raz w miesiacu, przed wyplata kolejnej transzy kredytu. Kredyt jest udzielony do konca lipca lub sierpnia na dokonczenie inwestycji + 12 miesiecy na lokale nie sprzedane. Zakonczenie etapu II planowane jest na czerwiec/lipiec jesli pogoda nie pokrzyzuje planow Inwestora. Pierwsza transza kredytu (podobno) zostala przelana do WP w tym tygodniu. Akty notarialne bedzie mozna podpisac po zaplacie pelnej kwoty za lokal - bank ma wystawiac stosowne zaswiadczenie, ze nie ma hipoteki na tej czastkowej czesci gruntu. Jednoczenie informuje, ze wszelkich informacji dotyczacych kredytu uzyskanego przez WP w Rheinhyp-BRE mozna uzyskac u Pani Katarzyny Szymanskiej - Departament Kredytow Komercyjnych. tel 579-74-26 Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.dial.plusgsm.pl 07.12.02, 21:48 witam, Dziękuję Łukaszu za konkretne info. Mam nadzieję, że będę mógł się zrewanżować w II połowie tygodnia. teraz pracuję nad: 1.pozyskaniem info. gwrantującej tak przyjazne zachowanie banku wobec kupujących mieszkania (zniesienie obciążenia na hipotece). To co dostałem w WP to nie są zapisy, które cokolwiek gwrantują.(brak pieczątek i podpisów) 2.czy istnieje jakakolwiek procedura opisująca przenoszenie własności (do podpisania aktu notarialnego), czy jest to zbiór luźnych, ładnie wyglądających obietnic, ze strony WP i banku? Pozdrawiam michał Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 08.12.02, 00:17 Bank udzielil kredytu na dokonczenie budowy 2 budynkow - teoretycznie 6-8 miesiecy kredytu. Zabezpieczeniem kredytu jest grunt (dzialka 4/34) oraz budynki ktore na nim stoja. Zwroc uwage na forme finansowania kredytu. My wplacamy pieniadze na rachunek powierniczy. Dopiero po zakonczeniu i rozliczeniu budowy srodki z rachunku sa przekazywane developerowi. Czyli w naszym przypadku (tak jak to slusznie zauwazyl "Realista" z wczesniejszej wypowiedzi) mogloby sie okazac, ze podpiszemy akty notarialne po uplywie 12 miesiecy od zakonczenia budowy. I mysle, ze na to bank nie mogl sobie pozwolic - stad informacja, ze po rozliczeniu sie kupujacego dostanie on stosowne oswiadczenie umozliwiajce przepisanie na niego lokalu bez zobowiazan hipotecznych. Co do Twojego pytania 2 to mysle, ze do czasu rozliczenia budowy wlascicielem gruntu i nieruchomosci jest BRE bank. Przenoszenie własności moze sie odbyc dopiero po odbiorze budynku przez gmine. Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.acn.pl / 10.71.5.* 08.12.02, 18:56 Jesli chodzi o stan wlasnosci gruntu i inwestycji na niej wznoszonej (etap II), to z pewnoscia wlascicielem jest WP Development (zostal podpisany stosowny akt notarialny mowiacy o sprzedazy tych aktywow przez spolke WP S.J. spolce WP Development). WP Dev. ustanowil jednoczesnie hipoteke na inwestycji i terenie pod kredyt BRE (po uprzednim zwolnieniu hipoteki przez BH spolce WP SJ), ale poki co bank nie jest w zadnej czastce wlascicielem/wspolwlascicielem obiektu. Wczesniej obawialem sie, ze bank moglby byc ulamkowym udzialowcem nowozawiazanej spolki celowej i to byloby niebezpieczne, ale po analizie dokumentow troche sie uspokoilem, poniewaz zaden nowy partycypant zyskow spolki sie nie pojawil. Mnie natomiast ciekawi bardzo jakie mialoby skutki prawne zdarzenie, gdyby nie wszystkie osoby, ktore maja umowe wstepna, podpisalyby aneks oraz zalacznik do umowy kredytowej. Czy wowczas te osoby utrudnia tylko sobie proces kupna mieszkania czy tez wiekszemu gronu, poniewaz np. bank nie bedzie chcial uruchomic transz kredytu bez kompletu wspomnianych zalacznikow do umowy kredytowej. Jak myslicie lub ,jesli wiecie, jak to prawnie wyglada? (to pytanie do Forumowiczow, prawnikow, pani z BRE od kredytow komercyjnych oraz przedstawicieli WP) Pozdrawiam, realista. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 08.12.02, 19:35 Warunkiem koniecznym do uruchomienia 1 transzy kredytu bylo posiadanie przez WP sp. z o.o. 50% podpisanych aneksow do umowy. Do uruchomienia kazdej nastepnej transzy kredytu podpisanych aneksow musi byc wiecej (ile dokladnie nie wiem). Bank zdaje sobie sprawe, ze pojawia sie duzo pytan oraz watpliwosci i dlatego nie wszyscy od razu podpisza aneksy i z tym sie liczy. Pytanie tylko ile osob moze tego nie zrobic zeby umowa kredytowa byla wazna. Ale na to pytanie chyba nie dostaniemy odpowiedzi:) WP pewnie z nikim nie rozwiaze umowy z powodu nie podpisanego aneksu, tylko bedzie ciagnac budowe na "starych" zasadach (dla nich liczy sie klient). Jesli robota ruszy i na budowie zacznie sie cos dziac to pewnie wiecej osob zdecyduje sie na ten krok. Podpisanie aneksu bedzie koniecznoscia, bo wlascicielem gruntu jest Wersal Development a nie WP s.j. - ta druga nie bedzie mogla sprzedac lokalu i gruntu. Namiary do Pani z BRE podalem na forum, bo nikt z biura z WP nie wiedzial z kim mam sie skontaktowac w BRE i troche trwalo zanim trafilem do odpowiedniej osoby. Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 05.12.02, 17:09 Tak czy inaczej, rozowo nie jest. Czy w takim razie mozemy wynegocjowac cos extra od Prezesa? Klient zadowolony a przynajmniej z zadoscuczynieniem nie szkaluje opini sprzedawcy. Moze zazadamy zalozenia systemu kamer na koszt WP? Albo czegos innego? Jak Wam sie wydaje. Nie ma to jak negocjacje..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 06.12.02, 09:27 Różowo nie jest, ale tragicznie też nie jest. Ja jestem trochę w gorszej sytuacji bo poleciłem WP znajomym. Teraz trochę mi wstyd, ale cały czas wierzę, że WP wyjdzie z dołka i w jakiś sposób zrekompensuje nam te przykre niespodzianki które nam zgotował. Może Pan Prezes w akcie skruchy i przeprosin zainstaluje system TV przemysłowej, albo widedomofony? To byłby ładny gest. Ważne, że budowa idzie ku szcześliwemu zakończeniu. Hipoteka jest czysta - I TO NAJLEPSZA WIADOMOŚĆ na Święta. A to, że jakość prac spadła to przykry fakt, ale jeśli oszczędza się na fachowcach i zatrudnia przypadkowych ludzi tak to właśnie jest. Każdy jednak z nas ma jednak prawo do zgłaszania wszystkich niedoróbek i egzekwowania ich wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.pl / 10.71.5.* 06.12.02, 18:25 Na moje lokum (ken4) jeszcze przyjdzie czas, ale jesli mozna cos podpowiedziec w kwestii rekompensaty WP za opoznienie, to moze warto zaproponowac refundowanie czesci oplat za notariusza. Notariusz z pewnoscia wspolpracy z WP nie zerwie (z powodu oburzenia itp), a WP z nim sie z pewnoscia potrafi porozumiec. Tak m.in. inni deweloperzy (a przynajmniej jeden, ktoremu zalezy na renomie) staraja sie zyskac w oczach swoich niezadowolonych klientow, ktorych opoznienie trwalo ok.3 m-cy. Powiem krotko - mieli gratisowe oplaty notarialne wzamian za rezygnacje z odsetek za zwloke. Oczywiscie jest to tylko podpowiedz, poniewaz nie wiem jak to wszystko wyglada kwotowo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemys IP: *.acn.waw.pl 08.12.02, 22:36 Witam wszystkih sasiadow !!! WP nam nie zapewnia TV przemyslowej, powiedzieli mi tak: jak powstanie wspolnota to sobie zalozycie. W piatek rozmawialem z przedstwicielem firny ktora na osiedlach i w budynkach zaklad CCTV. Powiedzialm jak wyglada nasze osiedle ile ma katek ze bedzie chyba ogrodzone powiedzilem o winndach i garazach. Mily pan powiedzial ze odzwoni i odzwonil do mnie po 2 godzinah. Koszt instalacji CCTV bedzie wynosil ok 50 000 PLN. Za tyle pieniedzy oni oferuja : - wykonanie projektu instalacji - 10 kamer zewnecznych w obudowach z grzlka - 8 kamer wewecznych w obudowie ( 6 x kamera przy wejsciu na klatke + 2x kamera w garazu) - 7 kamer w windach - okablowanie - moditory w pomieszczeniu ochrony + te wszystki niezbedne urzadzeni (jakies dzielniki, prowjdery, zasilacze, miksery, magnetowidy i inne) - instalcja Mysle ze jest to ciekawe i powinnismy na to namowic WP lub sami sie zlorzyc bo na te 350 mieszkan wyjdzie do zaplaty od mieszkania jekies 150 zl. To jest chyba nie wiele. A i jeszcze jedno chyba znow nas pan prezes w bambuko robi bo 15 grudnia to jest niedziela i chyba dzielnieca nie pracuje i nie odbierze budynku. Pozdrawiam wszystkich sasiadow !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 09.12.02, 10:38 Witam! Jestem w 110% za ta propozycja. 150PLN to naprawde nieduzo. Czy mozna zalozyc wiecej kamer w garazach? Sa dosc rozlegle i dwie kamaery to chyba troche malo. Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: 195.205.132.* 09.12.02, 10:51 Wszystko bardzo ładnie tylko kto ma to wszystko obsługiwać i ile będzie kosztować utrzymanie tego całego systemu? Co do odbioru budynku do 15 grudnia to jest on nierealny biorąc pod uwagę stan prac wykończeniowych w garażach, piwnicach, hall w jaju itp. itd. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: *.acn.waw.pl 09.12.02, 17:43 Witam sasiadow !!! Ja tez jestem za zalozeniem tego systemu, on znacznie podnosi poziom bespieczenstwa przy tak duzym osiedlu. Odp na pytania: - Moze byc wiecej kamer w garazu, po to musi byc wykonany projekt systemu, przyjedzie ekipa z tamtej firmy i dopiero tak naprawde stwierdzi ile kamer i gzdie te kamery maj byc. Bo przez telefon on powiedzial tak z glowy, bo nic nie wiedzial. - System jest obslugiwany przez ochrone (wiekszosc firm ochroniarskich ma przeszkolonych do obslugi takich systemow ludzi) - Koszt utrzymania takiego systemu to prad i czlowiek ktory go obsluguje + raz w roku przeglad systemu za 1 500 zl Czyli na pewno 15 nie nastapi odbior budynku. ??? Pozdrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Odbiór budynku IP: 217.153.44.* 09.12.02, 18:00 Witam, odbiór budynku to jeszcze sobie trochę poczeka i to trochę długo, bo nie sądzę żeby można było oddać budynek bez otynkowania (bez garaży można, tak zrobił WP w Białymstoku). Jak pokazuje historia tynkowanie to dla WP nie lada zadanie, czyli jakieś 3 miesiące na jeden pion, a zostały dwa... Z telewizją przemysłową to pomysł godny pochwały. Jestem za. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 217.153.47.* 09.12.02, 18:08 Czy ma ktos moze jakies doswiadczenia odnosnie kladzenia gladzi gipsowej? W moim mieszkaniu w jajku tynki nie nadaja sie do malowania, miejscami sa nierowne Majster ktory kladl u mnie glazure powiedzial ze przed kladzeniem gladzi nalezaloby zagruntowac sciane Unigruntem (bo sciany sa bardzo pyliste), i ze trzeba sciane wczesniej porysowac by gips sie lepiej trzymal Czy to prawda? Co trzeba zrobic by gladz nieodpadla w niedlugim czasie? Czy wystarczy zrobic jedna warstwe gladzi, czy trzeba robic dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 212.160.156.* 10.12.02, 15:33 Drogi Krzysiu, Gole tynki rzadko kiedy nadaja sie do malowania. Tylko po co masz robic gladz pod glazure? Twoj majster ma racje nalezy agruntowac Unigruntem, ale nie dlatego, ze tynki sa pyliste, tylko dlatego, ze chlona wode i polozenie na tym glazury moze okazac sie niefortunne. Wprawdzie Kierownik Czyzewski zapewnial mnie, ze Maxit absolutnie nie chlonie wody, ale strzezonego Pan Bog strzeze. Co do pytania ile warstw trzeba klasc - trzeba klasc tyle zeby Ci sie ta sciana spodobala, dwie albo i trzy. Wszystko zalezy od nierownosci sciany i ... fachowca, ktory to robi. Generalnie nie nalezy polegac na tynkach z WP, ja mialem zamowione w umowie najlepszej klasy a wyszla taka kaszana, ze az strach. Nie polecam, nastepnym razem wezme tylko szlichte. Gość portalu: Krzys napisał(a): > Czy ma ktos moze jakies doswiadczenia odnosnie kladzenia gladzi gipsowej? > W moim mieszkaniu w jajku tynki nie nadaja sie do malowania, miejscami sa > nierowne Majster ktory kladl u mnie glazure powiedzial ze przed kladzeniem > gladzi nalezaloby zagruntowac sciane Unigruntem (bo sciany sa bardzo pyliste), > i ze trzeba sciane wczesniej porysowac by gips sie lepiej trzymal Czy to > prawda? Co trzeba zrobic by gladz nieodpadla w niedlugim czasie? Czy wystarczy > zrobic jedna warstwe gladzi, czy trzeba robic dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 217.153.47.* 11.12.02, 09:37 Dziekuje Przemku za info, pozdrawiam > Gole tynki rzadko kiedy nadaja sie do malowania. Tylko po co masz robic gladz > pod glazure? Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, w lazience nie klade gladzi, mialem na mysli reszte mieszkania > Wszystko zalezy od nierownosci sciany i ... > fachowca, ktory to robi. Generalnie nie nalezy polegac na tynkach z WP, ja > mialem zamowione w umowie najlepszej klasy a wyszla taka kaszana, ze az >strach. U mnie sa tylko pierwsze tynki (najnizszy standard) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 10.12.02, 09:32 No i stało się. Dzisiaj o godzinie 2 w nocy przeprowadziłem się. Teraz to ja dopiero będę marudził. Pozdrawiam, Wacek PS. Dzisiaj rano było jakieś 15 stopni. To już chyba wiosna idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 10.12.02, 11:32 hmmmmmm, to moze na pierwszy rzut umycie korytarzy? brodzenie w pyle gipsowym jest malo zabawne a konca malowania i tak nie widac, wiec w miedzyczasie mogloby zrobic sie choc troche czysciej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 10.12.02, 11:58 Drogi Mikołaju !!! Jeżeli mnie czytasz spraw abym pod choinkę dostał : 1. Garaż 2. Akt notarialny 3. Telewizję , a może i telefon stacjonarny w promocyjnej cenie ? 4. Prawdziwą elektryczność 5. Piwnicę - bo nie wiem gdzie mam już upychać sprzęty z poprzedniego lokum 6. Odsetki - ale wiem ,że nie będzie łatwo 7. Panów - do naprawy usterek zgłoszonych w lipcu Windy możesz wyłączać tak jak ostatno kiedy będzie jechała moja teściowa Fajnych sąsiadów już też mam Proszę nie omijaj naszego bloku Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda woda w pionie wsch-płd. IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 10.12.02, 15:08 czy jest na sieci mieszkający po stronie wsch-połud? jeśli tak to może wiesz/wiecie dlaczego od dwóch dni nie mamy zimnej wody? będę wdzięczna za szybką informację bo nie wiem czy mam gdzieś interweniować czy nie. pozdrawiam wszystkich magda ps. czy ktoś się może orientuje co się dzieje z kierownikiem Czyżewskim? nie mogę się do niego dodzwonić zupełnie. może on już nie pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: woda w pionie wsch-płd. IP: 212.160.156.* 10.12.02, 15:39 Jesli chodzi o Kierownika Czyzewskiego, to niestety wymagana jest cierpliwosc. Jesli nie odbiera, to albo gada, albo nie chce odebrac. Polecam sciganie osobiscie - skuteczniejsze. To niego jest sie trudniej dodzwonic niz do Prezydenta. Poza tym ostatnimi czasy w sobote robi sobie wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 12.12.02, 13:35 Po mojej prosbie WP umyl korytarz na moim pietrze. Czy na innych tez? W kazdym razie chcialbym im za to niniejszym podziekowac! To bylo mile! Mar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 13.12.02, 20:57 chyba zima zastala nasz WP i co bedzie z odbiorem techicznym prze gmine. Czy ktos wie czy WP wyplaca te odsetki za opoznienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny DO WERSALU PODLASKIEGO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 22:33 Mam taką samą prośbę jak kilka tygodni temu, a mianowicie chodzi o zamiecenie klatek schodowych w budynkach, ostatnio poskutkowało i przez jakiś czas było wmiare - wmiare czysto, no i marmurek miał sie lepiej. Z góry dziękuję. czarny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 16.12.02, 10:19 Ja rozumiem, że każdy cieszy się z nowego mieszkania, ale proszę pamiętać, że na tej budowie mieszkają już ludzie, a akustyka pustego budynku jest taka jaka jest. Moi sympatyczni sąsiedzi z góry wiedzą o kogo chodzi (choć nie tylko o nich). Poza tym muzyka muzyką, ale po ostatniej sobotniej imprezie dziwnym trafem ktoś powyrywał styropian chroniący windę i porysował w dwóch miejscach drzwi do windy. Może się czepiam, ale jak każdy urządzi sobie raz w roku huczną imprezkę, to w jaju imprezka będzie przeciętnie co drugi dzień, a po roku windy do wymiany. Osobnym tematem jest używanie wiertarki udarowej w niedzielę o 8 rano. Ja rozumiem, że nie każdy musi być wierzący i uznawać niedzielę za dzień odpoczynku. Rozumiem też, że cisza nocna już o 8-mej nie obowiązuje, ale proszę o odrobinę rozsądku. Niektórzy chcą spać! Wacek PS Dziękuję WP za przerwę w dostawie prądu wczoraj wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: W sprawie parapetówy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 10:56 Popieram Wacka. Jak juz wczesniej wspomnialem na tym forum jestem bardzo uwrazliwiony na "imprezki" w budynku i staram sie na nie reagowac. Jezeli ktos chce zrobic parapetowke to niech zacznie ja w domu a o 22.00 zabierze gosci do knajpy. Ja nie mam zamiaru denerwowac sie z powodu tego, ze nie moge spac. Co do sprzatania na klatce: Rozmawialem z panem Czyzewskim i poprosilem o to, aby sprzataczki WP zaczely juz regularnie myc klatke, poniewaz skoro WP ma opoznienie i my juz mieszkamy to powinni traktowac ten budynek jako ZAMIESZKALY. Na moim pietrze zrobilo sie czysto. Nie wiem, jak na innych. Proponuje interwencje u ww pana Czyzewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: W sprawie parapetówy IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 16.12.02, 11:32 Jak lubicie spokój to trzeba było kupic dom a nie mieszkanie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: W sprawie parapetówy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 12:00 Gdzies Ty sie chowala, w czworakach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 16.12.02, 12:03 Gość portalu: Kamila napisał(a): > Jak lubicie spokój to trzeba było kupic dom a nie mieszkanie . Jak lubicie imprezy to trzeba było kupić knajpę, albo przestudiować zasady współżycia społecznego przed decyzją o przeprowadzce do miasta. Gratuluję poziomu intelektualnego argumentacji. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
agatha2002 ręce opadają 16.12.02, 15:10 osoby o słabych nerwach niech tego nie czytają... nie jestem osobą która owija w bawełnę wczoraj znów nie działały windy, były przerwy w dostawie prądu i ciepłej wody jestem wściekła!!! panie Rogowski, kiedy zajmie się Pan tym burdelem?!!! i niech pan każe zaczać już rzeczywiscie sprzątać klatki bo to przyszłych Świąt się nie wyrobicie a do przemadrzalej Kamili mam prośbę żeby imprezy organizowała w garażu, tam cała chołta którą zaprasza powinna się zmieścić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza 1 Re: ręce opadają IP: 213.158.197.* 16.12.02, 15:45 Do wczorajszej awarii można tylko dodać ,że kaloryfery także przestały działać. Po interwencji u ochroniarzy dostałem informację abym sam dzwonił do kierowników budowy bo oni się nie mogą dodzwonic bo kierownictwo odpoczywa i ma telefony powyłaczane a tak naprawdopodobniej to dopiero w poniedziałek rano. Prawdę mówiąc zastanawiałem się czy nie biec do HIT-a i kupić kaloryfery elektryczne ( światła nie było ale kontakty działały) - ja bym noc przetrzymał ale dzieciaki ?. Nie wiem co by zrobiła osoba która siedziałaby w windzie ( - 10 C) ja w swojej klatce sprawdziłem na szczęście nikt się nie zamknął. Po 3 godzinach awarię usunięto - było ok 23:00. GROZA i Horror Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: ręce opadają IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 15:49 A STOEN ma nas w d..... bo budynk nie oddany.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: ręce opadają IP: 195.205.132.* 16.12.02, 16:29 A może WP świętował w ten sposób zakończenie budowy. Wszak wczoraj był 15 grudnia. Spójrzmy prawdzie w oczy, to już jest koniec. Więcej nic nie powstanie. Wacek PS Ciekawe czy Pan Prezes wypolerował już na święta swoją limuzynę. Bo moja od parkowania na budowie przybrała kolor ziemisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Windy IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 18:30 A rozumiem ze jestesmy ciekawi jaki jest wsyruj wind w srodku. Wstrzymajmi sie i nie zrywajmy zabespieczen. Oozekajemy jeszcze 1 - 3 miesiace, zyby wszyscy skończyli sie urzadzac i wodzic nim ciezki sprzet i inne nietypowe rzeczy. Wtedy zostana zdjete wszystkie zabespieczenia i zobaczym prawdziwy wstruj. Bo jak teraz zerwiem wszystkie zabespieczenia to za 3 miesiace windy beda sie nadawaly do wymiany, bo beda jaz tak zniszczone, a maja nam sluzyc przynajmiej kilka lat. Pozdrawiam sasiadow. P.s: Popieram Wacka jak chcecie robic papapetowki to wychowajcie narpierw swoich gosci a jak nie to zabierajcie ich do knajpy. TROCHE KULTURY NIE ZASZKODZI I WYROZUMIALOSCI DLA INNYCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Windy IP: 212.244.51.* 16.12.02, 19:58 Chciałbym również wyrazić swoje niezadowolenie z powodu nieprawdopodobnej arogancji WP wobec swoich Klientów. Nie ma tygodnia, aby: 1. nie zepsuła się winda, 2. nie wystrzeliły korki w całym budynku, 3. nie brakowało ciepłej wody 4. nie wysiadło ogrzewanie Przecież w takich warunkach nie da się normalnie żyć. Może Prezes zaszczyciłby nas odwiedzić na tym pobojowisku i zobaczyć jak nam się wspaniale mieszka i podjąć jakieś działania w celu doprowadznia sytuacji do normalności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: W sprawie parapetówy IP: 217.153.44.* 17.12.02, 10:26 Witam! Niestety muszę odnieść się do zarzutów w sprawie parapetówki, ponieważ była ona u mnie w sobotę. Niesłusznie jak zwykle pochopnie przypisano ją Kamili jednocześnie obrażając jej gości, którzy tak naprawdę byli moimi. Chciałem podziękować Kamili za jej szybką reakcję na zakwestionowanie organizowania parapetówek. Moim zdaniem parapetówka trwała krótko, tylko u mnie w mieszkaniu i bez żadnych ekscesów. Oprócz tego, że słyszano głośną muzykę nikt nic innego nie zgłosił, poza oszczerstwem, że to moi goście zniszczyli zabezpieczenie windy i porysowali drzwi. Oświadczam, że jest to kompetna bzdura. Nie wiem jak Wacek okręślił, które rysy są autorstwa moich gosci, bo jest ich więcej niż dwie. Zabezpieczenie windy jest naruszane bez przerwy. Obecnie jest odsłonięta już cała ściana, ale po znalezieniu przez Wacka "sprawców" WP już nie czuje się odpowiedzialny za zabezpieczenie wind. Chciałem tez dodać, że w mojej obecności jakiś robotnik (nie wiem czy z WP czy z ekipy prywatnej) włączył przycisk w windzie śrubokrętem i chyba nie uznał tego za coś niestosownego. Takie podejście do wind i nie tylko jest codziennością. Dewastowanie wszystkiego przez robotników jest stałym elementem życia budowy na KEN. Zawsze mnie to denerwowało i z rozgoryczeniem i zdziwieniem przyjąłem oskarżenie, że ja też mam w tym swój udział. PS1. Wacek! mogłeś przyjść do mnie na parapetówkę i powiedzieć, że Ci przeszkadza ...a może byś się przyłączył?, a nie pisał na forum dwa dni później swoje zastrzeżenia. PS2. Dziękuje za głosy sąsiadów, w których jest tyle życia! szczególnie Kamili. PS3. Współczuję sąsiadom, którzy są stypą po samych sobie. PS4. Jak ktoś jest uczulony na imprezki to powinien się zaszczepić. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 17.12.02, 11:11 Drogi Maćku. Impreza u Ciebie trwała rzeczywiście niezbyt długo, chociaż dłużej niż do 22. Mój post dotyczył ogólnie urządzania głośnych imprez i dotyczył przede wszystkim sympatycznych sąsiadów, którzy mieszkają nade mną i są bardzo młodzieżowi, choć ich gusta muzyczne są co najmniej mało wysublimowane. Nie zwracałem Ci w sobotę uwagi bo i tak byłem zajety sprzątaniem po malowaniu do późnych godzin nocnych. W normalnych warunkach pewnie bym to zrobił. Uciążliwość imprez polega "tylko" na głośnej muzyce. Nie kwestionuję, że winda jest niszczona przez robotników co mnie także wkurza. Jednak w ubiegłą sobotę jeździłem windą wielokrotnie w godzinach 22-1. Wynosiłem wtedy różne rzeczy na śmietnik. O ile o 22 styropian w windzie był to o 1 już go nie było. W międzyczasie skończyła się u Ciebie impreza. Oczywiście mógł zdarzyć się zbieg okoliczności i w tych godzinach mogli jeździć windą robotnicy WP, którzy złośliwie zrywają styropian i rysują windy. Jeżli tak jest to przepraszam Twoich gości. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś