Dodaj do ulubionych

WERSAL PODLASKI

• Gość: Piotr Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: proxy / *.polkomtel.com.pl 08.11.02, 13:29
      Czy tam gdzie jest KEN nie ma być czasem trasy szybkiego ruchu (wzdluz
      Plaskowickiej)?
      • Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: *.stacje.agora.pl 08.11.02, 14:31
        Tak, ma byc trasa szybkiego ruchu, jesli nie bedzie autostrady.
        Osobiscie uwazam, ze jako mieszkancy "przy Plaskowickiej" powinnismy walczyc o
        to, by byla autostrada (w tunelu, rzecz jasna, z respektowanymi wszystkimi
        przepisami ochrony srodowiska), bo jej brak skazuje nas na trase szybkiego
        ruchu (nie-w-tunelu i bez dobrej ochrony prawnej). Po prostu wybor mniejszego
        zla. Ale nawet nie bede probowal namawiac nikogo na glosowanie za autostrada
        przez Ursynow, bo to z gory przegrana walka...
        Mam nadzieje, ze trasa sz. ruchu powstanie za 20 lat. Choc ostatnio cos
        inwestycje drogowe na Ursynowie niebezpiecznie ;) przyspieszyly.
        • Gość: qwe Re: WERSAL PODLASKI - KN3 IP: *.ipartners.pl 12.11.02, 13:16
          Kto wie jakie są postępy w budowie KN3. Budynek U. Wersal miał podpisać umowę
          kredytującą budowę z bankiem ?
        • Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI - trasa sz. ruchu? IP: *.acn.pl / 10.133.133.* 12.11.02, 18:39
          Nie przypuszczam, zeby droga szybkiego ruchu mogla zostac wpuszczona pod ziemie
          z prostego wzgledu - pod ziemia bedzie sie juz krzyzowala z metrem, a
          takich "niecodziennych" rozwiazan nasi inzynierowie przeskoczyc (z tego co
          wiem) nie planuja, a przynajmniej byloby to zbyt drogie. Obawiam sie, ze
          problem rozwiaze "tunel", ale ze specjalnych ekranow tlumiacych.
          W kazdym badz razie licze, ze inwestycja odwlecze sie w czasie i w najblizszych
          latach pod oknami nie pojawi sie kolejna budowa utrudniajaca komunikacje.
          • Gość: Mishock Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 12.11.02, 23:35
            Przyjmuję jedyną propozycję terminu spotkania jaką znalazłem -
            sobota 23.11.2002.; czy może być godzina 12.00?
            Czy są osoby zainteresowane takim spotkaniem?
            Dodatkowo zamieszczam odpowiedź, której udzielił mi pocztą elektroniczną,
            Pan Paszkowski ze "Spray'a":

"Szanowni Państwo.
            Pragnę sprostować wiadomość którą otrzymałem od Państwa. Nasza firma nie
            podpisała dotychczas stosownej umowy na wykonanie instalacji w rejonie ulic KEN
            i Płaskowickiej, pomimo życzliwego stanowiska firmy developerskiej w tej
            sprawie.
            Nasza powściągliwość wynika z przedłużających się procedur wyjaśniających z
            Netia Telecom S.A . nt. możliwości przyłączenia osiedla ,, Wersal Podlaski" do
            infrastruktury tego operatora przy pomocy kabla światłowodowego.
            Mam nadzieję na wyjaśnienie tematu do końca listopada br.
            Z poważaniem,
            Bogdan Paszkowski."
            • Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: spc:* / 126.20.48.* 14.11.02, 12:31
              Wcześniej proponowałeś spotkanie 17.11. Wobec tego, że nie zapadły jeszce
              ostateczne decyzje (odpowiedż SPRAY) termin 23. 11 wydaje mi się zbyt odległy.
              Moim zdaniem powinniśmy dażyć do tego, aby okablowanie wewnątrz budynku było
              własnością Wspólnoty - wtedy każdy z nas miałby wolny wybór operatora.
    • Gość: Maro Re: Parę pytań - budynek "U"??? IP: *.unused.zigzag.pl 12.11.02, 13:25
      Czy ktoś wie, ile mieszkań zostało jeszcze do wykupienia w budynku U - liczba
      na stronach internetowych WP jest prawdopodobnie inna od rzeczywistych?

Po ile teraz "chodzą" mieszkania w "U" za m2?

Czy termin oddania jest /II`2003/ jest realny???

Co z kredytem hipot.???

pozdrawiam
      • Gość: Piotr Pytanie o okna IP: proxy / 194.74.40.* 13.11.02, 10:04
        Witam,

Mam szybkie pytanie do osob ktore juz odebraly mieszkanie a dotyczace okien.
        Czy w mieszkaniu mieliscie okna tylko zagruntowane czy porzadnie pomalowane
        biala farba? Nam kierownik przy odbiorze powiedzial ze okna standardowo nie sa
        malowane i tak na prawde wlasciciel powinien je sobie pomalowac sam. Niestety
        nigdzie nie moglem znalezc informacji w jakim powinny byc stanie przy odbiorze.
        Jak bylo u Was?

Pozdrawiam

Piotr
        • Gość: Wacek Re: Pytanie o okna IP: 195.205.132.* 13.11.02, 10:20
          U mnie po 2 miesiącach naprzykrzania się okna zostały wymienione (bo były
          poobijane) oraz pomalowane. Nie odbieraj mieszkania bez tych prac.

Wacek
    • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 09:59
      K. jego mać. Musiałem wczoraj nosić na X piętro 30-kilowe paczki z gresem, bo
      winda znowu nie działała!
      • Gość: Misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 15.11.02, 10:16
        Patrz na dobre strony dnia !
        Dzisiaj jest 15.11 - dzień w którym maja być ( według zapewnień prezesa)
        przygotowane chodniki i drogi dojazdowe.
        • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 10:42
          Gość portalu: Misza1 napisał(a):

> Patrz na dobre strony dnia !
          > Dzisiaj jest 15.11 - dzień w którym maja być ( według zapewnień prezesa)
          > przygotowane chodniki i drogi dojazdowe.

Bardzo się cieszę, bo wczoraj mało co nie urwałem zawieszenia, a w ubiegły
          weekend wspomogłem zakład wulkanizacyjny.

Ciekawe czy te atrakcje są wliczone w cenę mieszkania, czy trzeba będzie za nie
          płacić ekstra.

Wacek
        • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 15.11.02, 10:54
          Ja też już mam dość.
          Przy takim bałaganie trudno nie używać niecenzuralnych słów.
          Ja nie wiem co robotnicy robią na budowie bo absolutnie nie widać ani efektów
          ani jakiegokolwiek sensu w ich pracy.
          Chyba już czas powołać zorganizowaną grupę nacisku (usankcjonowaną prawnie)
          i rozliczyć Prezesa Rogowskiego z jego obietnic.
          Bo wygląda na to, że wcale nie zamierza ich dotrzymywać.
          Na pytania zadane na forum również nikt nie odpowiada, a sprawa firmy Spray to
          już kuriozum.
          Wersal się stacza, staje się podobny do pozostałych firm deweloperskich które
          głęboko w d... mają klienta.
          Powiem więcej jest od nich gorszy bo tamte za swoją partaninę nie chcą 4 tys/m2.
          Proponuje spotkanie z Prezesem w przyszłym tygodniu 19-20 listopada.

• Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 15.11.02, 12:39
      Wacek,
      Ty masz po prostu jakiegos cholernego pecha! 2 godziny przed Toba jeszcze nia
      jechalem. Nie mogles poprosic o przechowanie gresu u ochrony? Tak czy inaczej
      wspolczuje.

Sebek,
      Nie do konca podzielam Twoje zdanie, bo wg mnie robota, choc rzeczywiscie
      raczej chaotyczna, idzie do przody. Chodniki sa prawie gotowe a droga tez "sie
      robi". Moze pozwolmy Prezesowi na kilka dni poslizgu, zeby samym nie wyjsc na
      durniow kiedy bedzie zbijal nasze argumenty, ze przeciez juz koncza ukladac
      kostke. Jak Ci sie wydaje?

Mariusz
      • Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: spc:* / 126.20.48.* 15.11.02, 12:49
        Pozostaje jednak drugi temat do rozmowy, tj. SPRAY lub inny dostawca.
      • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 15.11.02, 13:31
        Mariuszu,

Chyba sie nie do konca zrozumielismy.
        Zgadzam sie z Toba, ze prace sie posuwaja. Nie zamierzam robic burzy o kilka
        dni opoznienia.
        Mnie jednak martwi cos innego, mianowicie to, ze sa tak kiepskiej jakosci.
        Szczerze mowiac wolalbym, zeby prace trwaly nieco dluzej, ale byly wykonane
        dobrze.
        Jesli chcesz wpadnij do mnie na piwo, a przy okazji pokaze Ci w budynku kilka
        niedorobek ktore ostatnio wykonano.
        Poza tym do omowienia z Prezesem pozostaje sprawa hipoteki na gruncie
        (najwazniejsza moim zdaniem sprawa!!!) i sprawa TV kablowej.
        Zwroc uwage, ze wszystkie spotkania z Prezesem odniosly jakis skutek (mozna
        polemizowac jak wielki), zawsze jednak po takich spotkaniach cos pozytywnego
        zaczynalo sie dziac.
        Dlatego uwazam, ze potrzebne jest kolejne.

Sprawa windy....
        jezeli winda jest wylaczana z jakichkolwiek powodow, powinna zostac umieszczona
        informacja, dlaczego i do kiedy bedzie nieczynna.
        Sam wczoraj musialem skorzystac z windy i podobnie jak Wacek dralowalem na gore
        po schodach. Nie musze chyba mowic jaki bylem wsciekly z tego powodu?
        • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 15.11.02, 14:54
          Chyba macie racje. Nie chcialbym po prostu, zeby nasze argumenty daly sie latwo
          zbijac.
          Niedorobek jest sporo a braku organizacji rowniez. Ostatnio np. meczy mnie
          pytanie: czy zrobia droge az do garazy czy tez zatrzymaja sie pare metrow przed
          nimi? Zobacze najprawdopodobniej dzis wieczorem, ktora opcja zwyciezyla.
          To moze zaprosimy Prezesa na spotkanie na budowie? Aha! Ja tez na pewno dolacze
          sie do bojkotu Spray'a chyba, ze dadza normalne, uczciwe warunki.
        • Gość: Ja Re: WERSAL SPO DLASKI IP: 212.191.166.* 15.11.02, 15:01
          Witam,

się zgadzam, że najlepiej nie jest i dorzucam sprawę elewacji zewnętrznej w
          VIII piętrowym. Co do spotkania jestem za, ale nie za bardzo mam czas żeby go
          poświęcać prezesowi (chyba, że w sobotę) :). Jeżeli chodzi o sprawę
          sformalizowania naszych rządań, grupa nacisku itp., to proponuję wysmarować coś
          na piśmie przed spotkaniem lub po i niech się prezes podpisze skoro obiecuje.
          Może fakt istnienia pewnych obietnic na piśmie zmobilizuje prezesa do ich
          spełnienia. Ja pod każdą petycją celującą w przyśpieszenie zakończenia prac
          oraz poprawienia ich jakości się podpiszę. Podkreślam także wagę wyjaśnienia
          sprawy nieszczęsnej dla nas hipoteki.

P.S. Nie narzekajcie tak bardzo i nie używajcie niecenzuralnych słów w
          stylu "kurwa" czy "kurwa mać", bo kolega Arek namierzy wasze IP i stwierdzi, że
          łączycie się z RPA lub Koluszek Dolnych.

Pozdrawiam
          • arkadiuszr Re: WERSAL SPO DLASKI 18.11.02, 20:33
            Gość Ja napisał:
            > P.S. Nie narzekajcie tak bardzo i nie używajcie niecenzuralnych słów w
            > stylu "kurwa" czy "kurwa mać", bo kolega Arek namierzy wasze IP i stwierdzi,
            > że łączycie się z RPA lub Koluszek Dolnych.

Kolega Arek nie zdobędzie, bo ma już ipki wszystkich forowiczów. Nie po to
            jednakże aby cenzurować krytyczne wypowiedzi. Twoje posty wydały mi się na tyle
            podejrzane, iż postanowiłem zwrócić na nie uwagę. Jest mi bardzo miło, iż moje
            wątpliwości co do Twojej osoby zostały rozwiane. Jednakże zawsze będe
            interweniował gdy zajdzie podejrzenie, iż ktoś nie będący klientem działa na
            szkodę Wersalu.. a przez to także i szkodę każdego z nas.

Kolega Arek nie ma także nic przeciw przeklinaniu.. w czwartek ścigał się w
            tachaniu kafli po schodach z Wackiem he he.

Arkadiusz R.

PS. A co do połączenia, twój adres 212.191.166.239 jednoznacznie wskazuje na
            jeden z komputerów znajdyjących się w "Miejskiej Sieci Komputerowej Lodman" w
            Łodzi(www.man.lodz.pl). Tego nie da sie oszukać..
      • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.11.02, 14:59
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Wacek,
        > Ty masz po prostu jakiegos cholernego pecha! 2 godziny przed Toba jeszcze nia
        > jechalem. Nie mogles poprosic o przechowanie gresu u ochrony? Tak czy inaczej
        > wspolczuje.

Fakt, pecha to ja mam z tym mieszkaniem.

Mógłbym powieść napisać. Najpierw duża część o WP, potem perypetie
        z "fachowcami". Ostatnio sąsiad z góry mnie zalewał. Świeżo pomalowana łazienka
        do ponownego malowania + być może skucie kawałka tynku. Po tym wszystkim chyba
        wybiorę się do jakiegoś sanatorium.

A gresu nie mogłem zostawić u ochrony, bo musiał być na rano w mieszkaniu, a
        rano nie mógłbym przyjechać.

Wacek
        • Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI IP: lonwhs* / *.uk.deuba.com 16.11.02, 08:30
          A propos niedzialajacej windy: wczoraj wieczorem na budowie wisiala kartka
          informujaca, ze "winda z powodu awarii nieczynna do poniedzialku, za
          utrudnienia przepraszamy".

Tak przy okazji: gres na schodach wyglada fatalnie (mowie o estetyce a nie o
          wykonaniu) i szkoda, ze nic nie wyszlo z tych marmurow ;-(

Milo bylo patrzec jak wzcoraj wieczorem przy sztucznym uswietleniu panowie z
          Wersala ukladali kostke na drodze. Ciekawe tylko, jak bedzie z jakoscia tego
          ukladania.

pzdr

Pawel
    • Gość: Mariusz Wazne pytanie IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 18.11.02, 11:00
      1.Montowane szafy w sobote-pojechaly z powrotem z powodu windy. Kiedy ja zrobia?

2.Jaka firme ochroniarska bedziemy mieli? Na nastepnej ulicy-w Centrum Natolin
      mieli jakis patalachow i ostatnio kilku kiboli urzadzilo sobie zabawe w srodku
      budynku. A kogo my dostaniemy?! Na tak duze osiedle powinna byc porzadna firma.
      Czy beda kamery? Gdzie? Garaze?

3.Odwiedzielem ostatnio nasze katakumby. Maja byc gotowe na grudzien?!
      Powodzenia! Ludzi pracuje sporo i stale ale tam jest strasznie duzo do
      zrobienia!

4.Plaskowicka jest poszerzana - zaczeli od strony Geanta i ida dalej. Dla mnie
      to jest OK, bo mam okna od podworka a dobrze by bylo, gdyby ta droge udroznili.
      • Gość: mery Re: IP: *.stegny.2a.pl 18.11.02, 12:11
        Ja miałam zamiar przetransportować całe wyposażenie przyszłej łazienki w piątek
        ( glazura, wanna....) jak wiadomo winda nie działała. Nie odważylam sie, tak
        jak Wacek, wszystkiego wnosić. Czeka mnie kolejne podejście(organizowanie
        kolejnego wolnego dnia...) ciekawe czy wtedy winda zadziała??
        Czy wiadomo czy zostła dziś naprawiona??

m
        • Gość: Tomek Re: IP: *.novartis.com 18.11.02, 14:31
          Rozmawialem wlsanie z Panem Czyzewskim i powiedzial, zeby dowiedziec sie za
          jakas godzine. Specjalisci od wind maja byc niedlugo.
          • Gość: misza1 Re:windy IP: 213.158.197.* 19.11.02, 09:07
            Wczoraj w 8 piętrowcu też nie działała winda. Może to jakaś choroba wściekłych
            wind ?. Mam nadzieję ,że to nie Otis wyłącza windy z powodu braku płatności.
            • Gość: Mariusz Re:windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 19.11.02, 09:43
              A w jaju dzisiaj chodzila. Mam jednak pewne przeczucia, ze cos nie gra......
              czy one zostaly odebrane przez dozor techniczny?! Podobno mialy byc.... a w
              sobote ponownie przyjezdzaja moje szafy....
              • Gość: M.J. Wykanczanie mieszkania... IP: 7.2.* / 10.211.210.* 19.11.02, 11:32
                Witam serdecznie wszystkich przyszlych mieszkancow Wersalu
                KEN/Plaskowicka.

Z ogromnym zainteresowaniem obserwuje wasz watek - dwa lata
                temu stalem przed wyborem dewelopera/spoldzielni - bylem bardzo
                bliski zdecydowania sie na mieszkanie w jaju.
                Zniechecila mnie perspektywa szerokiej Plaskowickiej - ucieklem
                do spoldzielni przy metrze Kabaty.

Poniewaz Wasze problemy zblizaja sie do konca (mimo wszystko -
                - i cieszy mnie to ;) - chcialbym zapytac czy ktos z Was nie
                poszukuje ekipy ludzi do wykonczenia mieszkania.
                W mojej spoldzielni (SAM-81) polecili mi dwoch Gorali - w tej
                chwili koncza ostatnie swoje mieszkanie w moim bloku, poprosili
                o poszukanie znajomych, ktorzy chcieliby wykonczyc/wyremontowac
                mieszkanie. Goraco ich polecam ! Wykonuja wszystko - ceramike,
                parkiety (mi zalezalo na kims kto dobrze polaczy terakote
                z parkietem i - zrobili to dobrze), rowniez bialy montaz
                (lacznie z przesuwaniem rurek) jest w cenie.
                Do tego stopnia jestem z nich zadowolony ze wlasnie wysylam
                to zapytanie na Wasza liste (pojdzie jeszcze na watek SAM'a :).

Jako referencja - chetnie pokaze wyniki ich prac (u mnie w domu ;).
                Ale - najpierw prosze o wyrazenie zainteresowania tutaj.

Pozdrawiam, M.

Mariusz J.
                • arkadiuszr Re: Wykanczanie mieszkania... 19.11.02, 21:30
                  Gość portalu M.J. napisał:
                  > Czy ktos z Was nie poszukuje ekipy ludzi do wykonczenia mieszkania.

Tak się składa, iż ja poszukuję ekipy bądz osoby, która wykończy mieszkanie
                  solidnie w rozsądnej cenie. Interesuje mnie Twoja propozycja przy założeniu, iż
                  będe miał możliwość obejrzeć efekty ich pracy.

Proszę o kontakt pod adres: arkadiuszr@gazeta.pl

Arkadiusz
      • Gość: Ania SPOTKANIE IP: *.bremultibank.com.pl 19.11.02, 13:44
        Hej
        Mam pytanie, czy kwestia spotkania i ustalenia pewnych kwestii miedzy soba, zanim zaczniemy je ustalac z p.prezesem jest nadal aktualna?? jesli sa chetni na spotkanie to kiedy i gdzie mogloby sie to odbyc?
        pozdrawiam
        Ania
        • Gość: Marcin Re: SPOTKANIE IP: *.pbk.pl / 10.0.127.* 19.11.02, 17:08
          Też jestem zainteresowany spotkaniem
    • Gość: Eliza Re: SPOTKANIE IP: *.tele2.pl 20.11.02, 11:44
      Proponuję zorganizować spotkanie z prezesem w następną środę, tzn. 27.11.2002.
      Kwestia hipoteki zaczyna spędzać mi sen z powiek. Przecież nie podpiszę aktu
      notarialnego na inwestycję obciążoną długami. Nie chce spłacać długów WP.
      Pozdrawiam i liczę na zainteresowanie
      • Gość: Łukasz Glazurnik!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 23:02
        Jeśli ktoś jest zainteresowany solidnym fachowcem - glazuta, podlączenia
        sanitarne, przenoszenie elektryki - polecam.
        Efekt to obejrzenia u mnie w mieszkaniu - bud. 8 piętrowy.

Kontakt na forum

Pozdrawiam
        Łukasz
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 21.11.02, 09:39
      Czy zauwazyliscie, ze jakis czas temu pojawila sie na budowie przy ukladaniu
      kostki mala, czarno ubrana kobitka? Od tego czasu prace ruszyly z kopyta a cala
      ekipa porusza sie z oszalamiajaca szybkoscia?! Czyzby wreszcie kierownik z
      jajami?!
    • Gość: Zawrek Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.77.7.* 21.11.02, 13:04
      Bardzo chętnie skorzystam z propozycji osób, które chciałyby polecić dobrych
      fachowców. Jestem teraz na etapie szukania kompleksowego wykonawcy i będę
      bardzo wdzięczny za kontakty lub nawet możliwość obejrzenia tego, co już
      zostało wykonane. W okolicach połowy grudnia będę napewno zaabsorbowany tym
      tematem. Mój mail: zawrek@wp.pl
      Pozdrawiam,
      P.
      • rainman_2002 Re: WERSAL PODLASKI 21.11.02, 13:57
        witam wszystkich
        niezłego wyprodukowaliście tasiemca :-). jestem nowy w temacie i nie za bardzo
        mam w tej chwili czas czytać te 200 stron wypowiedzi a potrzebuję dość pilnie
        pomocy - czy może ktoś z Was powiedzieć mi jak to jest w tym Wersalu z cenami?
        właśnie dzisiaj znalazłem ofertę - wysoki budynek, nazywa się chyba Inwestycja
        przy Grochowskiej, termin oddania II kwartał 2003 czyli już niedługo. jak
        wynika z oferty w internecie jest jeszcze kilka fajnych mieszkań do wyboru a
        ceny oscylują wokół 3000 złotych, +/- 200, w zależności od lokalizacji. i mam
        pytanie - czy to cena realna czy raczej należy spodziewać się dużych zmian
        (wzrostu)? bo na pierwszy rzut oka wygląda to atrakcyjnie. i skoro już tak
        jesteście w temacie to powiedzcie mi proszę czy na tej budowie coś się dzieje i
        jest szansa, że skończą ją w terminie.
        dzięki bardzo
        pozdrawiam
    • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 22.11.02, 09:10
      W poście z 12-11-2002 Mishock zaproponował spotkanie w sobotę 23.11.2002.; czy
      o godzinie 12.00? Czy to jest nadal aktualne?
      • Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 12:50
        Może na środku podwórka, przy "stróżówce ?
    • Gość: Maria Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 19:08
      Witam!
      Po dłuższej nieobecności dzisiaj odwiedziłam budowę WP. Gdyby nie pora roku, to
      można by uznać, że atmosfera majówki z filmów z lat pięćdziesiątych. Postęp
      prac znaczący. Lokatorzy mieszkają, przynoszą do domu zakupy z bazarku,
      wyprowadzają psy. Robotnicy pracują w różnych częściach budowy. Kierownictwo
      budowy zadowolone, z uśmiechami na twarzy, wesoło rozmawiają z obecnymi i
      przyszłymi lokatorami o usterkach w mieszkaniach.
      Niestety przy bliższym obejrzeniu czar majówki pryska. Dotarcie do domu bez
      umazania się w błocie i urwania zawieszenia w samochodzie jest trudne. Drogi
      dojazdowe są tak robione by maksymalnie utrudnić dostęp lokatorom do domów.
      Uśmiech na twarzy kierownictwa budowy jest ironiczny i kpiący. No i to
      marnotrawstwo (za które będą płacić lokatorzy). Droga dojazdowa zrobiona do
      połowy szerokości jezdni i już cały kawał kostki jest rozwalony. W wejściu do
      klatki III w ośmiopiętrowcu straszliwe zacieki. Wszędzie coś odpada, nierówne,
      zniszczone.
      Obejrzałam również swoje mieszkanie, właśnie jest kończone malowanie.
      W tym miejscu chciałam bardzo serdecznie podziękować lokatorowi z ósmego
      piętra, z III klatki ośmiopiętrowca (z windy na lewo). Otóż przez moje
      mieszkanie biegnie tymczasowe zasilanie w energię elektryczną. Niby nic, a
      jednak. Okno od strony ulicy otwarte na całą szerokość. Wiatr nie ma żadnych
      przeszkód żeby hulać po mieszkaniu a deszcz (a może śnieg) może spokojnie padać
      do środka. Gruby kabel do zasilania wychodzi przez okno po drugiej stronie
      budynku. Tu zastosowano już inną technologię. Co prawda okno zamknięte, ale
      kabel wgniata się we framugę i wypacza skrzydło okna.
      Na tym forum bardzo dużo zostało napisane o złym zachowaniu WP. Natomiast to,
      co zastałam w swoim mieszkaniu jest przykładem niszczenia przez jednego
      lokatora mieszkania innego lokatora. Bardzo serdecznie dziękuję.
      Maria
      • Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - wazne pytania. IP: *.acn.waw.pl 24.11.02, 22:01
        --------------------------------------------------------------------------------
        Witam i pozdrawiam wszystkich sasiadow !!!
        Jestm nowym gosciem tego forum, o jego istnieniu dowiedzialem sie niedawno od
        sasiada jadac winda w "jaju".
        Mam kilka WZANYCH pytan.
        1.czy Spray jest iedynym operatorem dopuszczonym do budynkow, bo o ile mi
        wiadomo w pionach zostaja jeszcze dwie rurki do kabli wolne
        2.czy wiadomo jak firma bedzie zajmowala sie administracja budynkow prze 1 rok
        3.czy wiadomo jak firma bedzie sie zajmowal ochrona osiedla i czy osiedle
        bedzie monitorowane prze kamery TV przemysloweji czy bede domofony czy
        videodomofony
        4.czy wiadomo jak wyglada sprawa hipoteki na dzien dzisiejszy
        5.czy WP nazuca notariusza, czy kazdy moze sobiw przyprowadzic swojego

Pozdrawiam wszystkich

polnow
        • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - wazne pytania. IP: 212.244.51.* 25.11.02, 10:54
          Witam na forum

Pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania.

1.czy Spray jest jedynym operatorem dopuszczonym do budynkow, bo o ile mi
          wiadomo w pionach zostaja jeszcze dwie rurki do kabli wolne

Wersal twierdzi, że sygnał będzie dostarczał Spray.
          Spray mówi, że nie podpisał stosownej umowy z WP.
          Diabeł wie co ono kombinują - nic dobrego z tego nie wyniknie.
          To, że nie będzie konkurencji na osiedlu jest moim zdaniem działaniem na szkodę
          mieszkańców.

2.czy wiadomo jak firma bedzie zajmowala sie administracja budynkow przez 1 rok

Firma wskazana przez WP, nie znam nazwy.
          Potem mam nadzieję budynkiem będą zarządzać mieszkańcy, ale czy zdołają
          wszystko "wyprowadzić" na prostą?

3.czy wiadomo jak firma bedzie sie zajmowal ochrona osiedla i czy osiedle
          bedzie monitorowane prze kamery TV przemyslowej i czy bede domofony czy
          videodomofony.

Firma ochroniarska pewnie będzie ta, która teraz ochrania budowę.
          O kamerach nic nie słyszałem.
          Natomiast świetnym pomysłem są videdomofony.
          Niestety WP zapewnia tylko zwykłe domofony no chyba że Prezes w ramach
          przeprosin za opóźnienie zaszaleje i zainstaluje takie urządzenia.
          Jestem już jednak dużym chłopcem i w takie cuda nie wierzę.

4.czy wiadomo jak wyglada sprawa hipoteki na dzien dzisiejszy

Powiem tak, wygląda nieciekawie, ostatni wypis z ksiegi który leży na moim
          biurku jest sprzed 3 tygodni.

5.czy WP nazuca notariusza, czy kazdy moze sobiw przyprowadzic swojego

Oczywiście, że narzuca, ale o zniżkach dla znajomych nie słyszałem :-)
          Notariusz jest z Białegostoku.
          Jeśli życzysz sobie nazwisko, mogę poszukać w papierach.
    • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 25.11.02, 10:39
      Widzę, że czujność przyszłych lokatorów została uśpiona przez prace
      wykończeniowe mieszkań, wybór kafelków, parkietów. itp. Trudno jest się zatem
      zorganizować, spotkać. To normalne, nie krytykuję, ale na to liczy WP.

Tymczasem na budowie.
      W garażu na -1 nadal nie ma wylewki, więc oddanie do użytku 15 grudnia wydaje
      mi się mało realne. Tymczasem lokatorów przybywa i problemy z parkowaniem będą
      coraz większe.
      W przyszłym roku zmniejsza się limit ulgi budowalenj. Jeśli ktoś jej jeszcze w
      całości nie wykorzystał, mógłby sobie w deklaracji za ten rok odliczyć koszty
      aktu notarialnego. Ponieważ aktów w tym roku nie będzie, to w przyszłym roku
      odliczenie z głowy (min. 1000 zł w plecy). Ciekawe kto za to zapłaci.
      Prace przy budowie drogi jakoś dziwnie zwolniły. W tamtym tygodniu nie przybył
      ani 1 m2 kostki. Tymczasem pogoda sprzyja drogowcom. Żeby tylko nie obudzili
      się z ręką w nocniku jak na początku grudnia, zgodnie z prognozami, ściśnie
      mróz.
      Pozwolicie, że nie skomentuję szybkości wykańczasnia klatki schodowej w jaju,
      kładzenia tynków w VIII-piętrowcu itp.
      O Sprayu nie będę już mówił, bo mi wszystko jedno. TV nie oglądam, bo nie mam
      czasu. Od biedy mogę też korzystać ze służbowej komórki. Internet mam w biurze.
      Co do zarządzania budynkiem to z pewnością będzie to robił WP. Ma to
      zagwarantowane w umowach z nami. Przy takiej ilości mieszkań nie spodziewam
      się, żeby szybko powstała wspólnota mieszkaniowa, która będzie mogła podejmować
      konstruktywne decyzje.

Pozdrawiam,

Wacek
      • Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI IP: lonwhs* / *.uk.deuba.com 25.11.02, 12:00
        Witam

Czy ktos z Was mial jakies zastrzezenia co do jakosci wylewki na podlodze?
        Bylem wczoraj w moim przyszlym mieszkaniu wraz ze znajomym budowlancem, ktory
        stwierdzil, ze moja wylewka jest 'niestabilna'. Ma ok. 3 cm grubosci (powinno
        byc 5 cm) i przez to moj parkiet po jakims czasie zacznie skrzypiec i
        deformowac sie.

Czy tak samo jest u Was?

pzdr

Pawel
        • Gość: przemek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.160.156.* 26.11.02, 14:20
          Ja mam bardzo duze zastrzezenia. U mnie w jajku (wycinek elipsy) podloga jest
          po prostu krzywa. Uczulam wszystkich, ktorzy maja ten sam uklad mieszkania zeby
          dokladnie sprawdzili wszystkie rogi oraz podloge pod oknami. Przy podpisywaniu
          umowy Prezes mi obiecal, ze jesli znajde krzywa sciane to dostane 20% znizki od
          ceny mieszkania, ciekawe co teraz zrobi? No ale w koncu sciana to nie podloga :)
      • Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 25.11.02, 12:27
        Wacku czy mógłbyś wjaśnic dokładniej sprawę ze zmniejszająca się w przyszłym
        roku ulgą budowlaną i czy naprawdę można w ramach duzej ulgi budowlanej
        odliczyć koszty związane z aktem notalrialnym? Dziękuję z góry za wyczerpująca
        odpowiedź.
        • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 25.11.02, 13:15
          Wyjaśnię to na swoim przykładzie.

W roku 2002 limit wydatków w ramach dużej ulgi mieszkaniowej wynosi 189.000 zł.
          Ja wydałem 176.000 zł. więc limitu nie przekroczyłem. Mógłbym więc jeszcze
          wrzucić w tym roku koszty aktu notarialnego, wpisu do księgi wieczystej itp.
          łacznie ok. 5000 zł. co dałoby mi prawo do dodatkowego odliczenia w wysokości
          19% tej kwoty czyli około 1000 zł.
          W roku 2003 limit dużej ulgi zmniejszy się do ok. 173.000 zł. (Limit jest
          ustalany na podstawie równowartości średniego kosztu budowy 70 m mieszkania w
          III kwartale poprzedniego roku wg GUS) W rozliczeniu za rok 2003 nie będę mógł
          więc dołożyć żadnych dodatkowych wydatków, w tym kosztów aktu notarialnego, bo
          ze swoimi 176.000 jestem już ponad limitem. Tak więc dzięki opieszałości WP
          tracę na czysto jeszcze 1000 zł.

Wacek

PS. To samo dotyczy kosztów wykańczania mieszkania. Ze względu na malejący
          limit mogę je jeszcze wrzucić do ulgi w 2002 roku, a w 2003 już nie. Poza tym,
          gdybym miał akt notarialny przed końcem grudnia mógłbym wykorzystać 2 limity
          ulgi remontowej (stary obowiązujący do 31/12/2002 i nowy obowiązujący od
          1/01/2003). Dziękuję Ci WP!
          • Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 25.11.02, 23:11
            Waitam serdecznie wszystkich sasiadow.
            Dziekuje Sebkowi za odpowiedzenie na moje pytania.

Co do SPRAY'a
            Dzis rozmawialem z kierowmnikiem ktory ma sie zajmowac okablowaniem naszego
            osiedla. Powiedzial mi pare waznych rzeczy:
            1. Instalacja ma kosztowac ok 350 a nie 600
            2. Abanament ok.130 za inetnet,ok30 za tel i ok.30 za TV w pakiecie ma byc
            taniej
            3. W kablowce jest juz 48 programow a nie 30 i ma to sie rozrastac
            4. Umowa nie jest podpisan bo prezes WP cos kreci
            5. Storona internetowa spray'a jest nieaktualna, w przecigu miesiaca ma sie
            pokazac nowa z aktualnom oferta
            A no i mi ten kieronik powiedzial cos ciekawego, dalczego nie aster i upc i nie
            tpsa. Poniwaz WP powino na wlasna reke wykonac infrastrukture do
            TV,tel,inernet. A nie wymagac tego od operatora. Spray ponoc jest jednyna firma
            ktora sie na to zgodzila.

A co do kamer na osiedlu, to jak sobie za to zaplaimy to bedziemy mieli.

Pozdrawiam polnow

Ps do Wacka: Jak mozesz to wytlumacz o co chodzi z tymi dowoma ulgami. Dzikuje
            z gory.
            • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI jeszcze raz o kablówce IP: 212.244.51.* 26.11.02, 09:39
              Powiem tylko tak, mówi się głośno, że Wersal zażądał od firm z ktorymi
              rozmawiał wykonania instalacji TV Kablowej, a potem przekazania na własność WP.
              Spray się na to zgodził, ale za to wszystko zapłacą mieszkańcy.
              Stąd właśnie biorą się te gigantyczne opłaty za podłączenie, które (jeśli to
              prawda z tymi 300 zł) będą 100 RAZY większe od opłat w Astercity lub UPC.
              Nie będę komentował już nawet oferty Spraya w porównaniu do Aster i UPC bo
              właściwie nie są to dla mnie klasy porównywalne.

Ja osobiście byłbym wdzięczny Zarządowi WP gdyby podjął zdecydowane kroki
              zmierzające do zapanowania nad chaosem na budowie, a potem zakończenia tej
              nieszczęsnej inwestycji, a nie ciągle próbował wszystkim możliwymi sposobami
              oskubać swoich klientów.
              Panie Prezesie możemy liczyć na to?

A wracając do kablówki proszę mi wierzyć nie jesteśmy bezbronni. Jeżeli nie uda
              się wprowadzić drugiego operatora na osiedle to zawsze możemy zbojkotować
              Państwa pomysły kupując np. Cyfrę +, albo wyglądając przez okna na budowlany
              kabaret (wtedy już TV nie jest potrzebny)
              Współczuję jednak wtedy Prezesowi Paszkowskiemu (Spray) bo wtedy biznes sie nie
              opłaci i ktoś straci dużo pieniążków.
              • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 26.11.02, 11:25
                Jak już wspomniałem jestem pierwszy, który ma zamiar bojkotować Spraya i to nie
                dlatego, że nie lubię tej firmy, tylko ze wzgledu na WP. Jak już wspomniałem TV
                prawie nie oglądam, bo nie mam czasu (wystarczy mi antena pokojowa, żeby
                obejrzeć wiadomości), korzystam ze służbowego telefonu komórkowego, a Internetu
                mam dość w biurze. Tak więc moja opłata dotycząca kosztu podłączenia wynosi 0
                zł. Mam za to prawo domagać się pełnego okablowania mieszkania i budynku w
                instalacje tel i TV, bo tak stanowi umowa z WP i stroną w tej sprawie jest WP.

Co do dwóch ulg remontowych to chodzi po prostu o trzyletni limit, który kończy
                się w roku 2002. Nowy limit zaczyna się od 1/01/2003. Jeśli ktoś nie skorzystał
                dotychczas z ulgi remontowej, to może robiąc zakupy (wykańczając mieszkanie) w
                odpowiednich okresach odliczyć łącznie wydatki w wysokości prawie 50.000 zł.
                (połowę na ten rok i drugą połowę za przyszły). Wszystko to oczywiście od
                momentu kiedy ma się tytuł prawny do lokalu (najczęściej akt notarialny), bo
                tylko wtedy można skorzystać z ulgi remontowej.

Pozdrawiam,

Wacek
          • Gość: misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 26.11.02, 12:01
            Wacku - wydaję mi się ,że limit się nie zmniejsza.

Poniżej cytat z RZ
            ...
            Limity ulg podatkowych na 2003 rok pozostaną w dotychczasowej wysokości, a nie
            będą zmniejszone, jak podałam w ostatnim numerze "Nieruchomości", co wynikałoby
            z przedstawionej ceny metra powierzchni użytkowej mieszkania ogłoszonej przez
            GUS. Jest to efektem zmian dokonanych w ustawie o podatku dochodowym od osób
            fizycznych, które wprowadzają zasadę, że gdy wskaźnik (cena metra kwadratowego
            ogłaszanego przez GUS) zmniejszy się, do wyliczenia limitów przyjmuje się
            najwyższy wskaźnik przeliczeniowy 1 mkw. powierzchni z okresu obowiązywania
            ustawy. Najwyższa cena 1 mkw. była w 2001 roku, stąd limity ulg pozostaną w
            roku 2003 na poziomie roku 2002. .....
            • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 26.11.02, 12:09
              Gość portalu: misza1 napisał:

> Wacku - wydaję mi się ,że limit się nie zmniejsza.
              >
              > Poniżej cytat z RZ
              > ...
              > Limity ulg podatkowych na 2003 rok pozostaną w dotychczasowej wysokości, a
              nie
              > będą zmniejszone, jak podałam w ostatnim numerze "Nieruchomości", co
              wynikałoby
              >
              > z przedstawionej ceny metra powierzchni użytkowej mieszkania ogłoszonej przez
              > GUS. Jest to efektem zmian dokonanych w ustawie o podatku dochodowym od osób
              > fizycznych, które wprowadzają zasadę, że gdy wskaźnik (cena metra
              kwadratowego
              > ogłaszanego przez GUS) zmniejszy się, do wyliczenia limitów przyjmuje się
              > najwyższy wskaźnik przeliczeniowy 1 mkw. powierzchni z okresu obowiązywania
              > ustawy. Najwyższa cena 1 mkw. była w 2001 roku, stąd limity ulg pozostaną w
              > roku 2003 na poziomie roku 2002. .....

Bardzo bym chciał, żeby tak było. Czy możesz podać, gdzie szukać tej
              nowelizacji. Czy została już ogłoszona czy to dopiero projekt?

Wacek
    • mariuszgorecki Re: Windy 26.11.02, 11:12
      Potwierdzilem dzisiaj w Otisie, ze windy w jaju beda odebrane jutro (sroda
      27/11). A jak nie beda....to podam nazwiska i numery telefonow do osob, ktore
      sa za to odpowiedzialne zrowno z Otisa jak i z WP....i bedziemy mogli wowczas
      wszyscy zapytac DLACZEGO!
      • gbiolik Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. 26.11.02, 11:42
        Czy ktoś słyszał o konieczności podpisania aneksu do umowy z WP (w budynku 3
        równoległym do KEN 8 piętr.) w związku ze zmianą nazwy WP i numerów kont.WP.
        Twierdzą że dostali kredyt na Wersal Development.

Co to może znaczyć ?

Grzegorz

• Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 26.11.02, 12:14
          gbiolik napisał:

> Czy ktoś słyszał o konieczności podpisania aneksu do umowy z WP (w budynku 3
          > równoległym do KEN 8 piętr.) w związku ze zmianą nazwy WP i numerów kont.WP.
          > Twierdzą że dostali kredyt na Wersal Development.
          >
          > Co to może znaczyć ?
          >
          >
          > Grzegorz
          >
          >
          Jeśli to prawda, to bardzo źle wróży nam klentom I etapu, jak również innych
          inwestycji realizowanych pod firmą Wersal Podlaski sj. Jeśli kredyt otrzymuje
          inna spółka to oznacza, że WP sj jest już tak zadłużona, że banki nie chcą jej
          udzielać kredytu. Żebyśmy jeszcze nie musieli tych długów spłacać. Musimy się
          zorganizować i wymusić jak najszybsze zwolnienie hipoteki i podpisanie aktów
          notarialnych na nasze mieszkania.

Wacek
          • Gość: Sebek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 212.244.51.* 26.11.02, 15:30
            Zgadzam sie z Wackiem w 100 %.
            To, że Prezes calkowicie zaprzestal dialogu z nami bardzo źle wróży.
            Mam na biurku ostatni wypis z księgi wieczystej i rzeczywiście długi są spore.
            Uważam, że natychmiastowe spotkanie z Prezesem jest konieczne.
            • Gość: Finansista Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unused.zigzag.pl 26.11.02, 15:39
              Jakie długi?
              Człowieku, wiesz ile oni mają terenów inwestycyjnych??? Jaki mają kapitał
              własnych? Obserwuję cię od dłuższego czasu i stwierdzam, że chyba jesteś po
              troszę panikarzem. Ale jak masz problemy to nie strasz innych!!! Dam ci radę -
              zadzwoń do KIB-u tam ci opowiedzą o "dobrych firmach". Zapewniam cię - WP jest
              naprawdę Niezły. A że ma obciążoną hipotekę? Powiem krótko - KTÓRY Z
              DEWELOPERÓW JEJ NIE MA???? Nie siej paniki!!!
              • rainman_2002 Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.02, 15:45
                witam
                zgadzam się, ze właściwie wszyscy developerzy mają hipoteki na gruntach i nie
                ma co się tym przejmować. pytanie jest - czemu zmienili nazwę?
                • qubacz Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.02, 15:56
                  miejmy nadzieje ze z przyczyn czysto marketingowych
                  • Gość: m KOMENTARZ IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 16:14
                    no i wlasnie tak wyglada to forum
                    Jakis niezorientowany kolega napisał że coś słyszał że wersal zmienił nazwę.
                    Kolega sebek z wackiem z wrodzonym optymizmem stwierdzili, że zbierają się nad
                    wersalem czarne chmury.
                    Do tego kilku innych "zorientowanych" zaczęło dywagacje dlaczego Wersal zmienił
                    nazwę. Forum urosło o kilka postów a fak pozostaje taki, że Wersal Podlaski
                    nazwy nie zmienił.

Pod rozwagę
              • Gość: Sebek Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.51.* 26.11.02, 19:02
                Chesz widziec jakie? to Ci wypisze, aczkolwiek zajmie to troche czasu
                • Gość: Finansista Re: Tylko bez Paniki, moi drodzy!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.unused.zigzag.pl 28.11.02, 11:21
                  Ja mam czas!!!
                  Wipisuj!!!
            • Gość: m Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 16:06
              spotykać się możecie ale raczej nie z powodu tzw. "zmiany nazwy"
              oj koledzy sebek i wacek.. zbadajcie najpierw nieco sprawe zanim dodacie
              kolejne pesymistyczne wypowiedzi do i tak przydługiego forum.

Wyjasniam o co chodzi z tym aneksem,

Wersal starał się o otrzymanie kredytu zapewniającego finansowanie dokończenia
              etapu II inwestycji KEN czyli budynków 3 i 4. Wersalowi kredyt ten został
              przyznany jednak warunkiem uruchomienia środków jest utworzenie spółki celowej
              będącej spółką zależną Wersal Podlaski s.j. i przeniesienia całego majątku
              zwiączanego z tą inwestycją na tą spółkę (to już nastąpiło).
              Ta nowa spółka została utworzona i nazywa się Wersal Podlaski Development sp. z
              o.o. II etap inwestycji będzie realizowany przez tą nową spółkę a Wersal
              Podlaski s.j. będzie generalnym wykonawcą. Nie jest to więc żadna zmiana nazwy
              ale przeniesienie inwestycji na nowo utworzoną spółkę zależną. Po szczególy
              odsyłam do biura Wersalu - ja wszystkie informacje tam uzyskałem - pismo o
              przynaniu kredytu leży tam od początku października.
              Umowa kredytowa została podpisana kilka dni temu.

Warunek banku aby utworzyć spółkę celową nie musi świadczyć o złej sytuacji
              finansowej Wersalu. Wynika to raczej z tego, że bank chce mieć pewność, że
              środki przekazane z tytułu kredytu nie będą pożytkowane na inne inwestycje
              (takie jaki etap I, etap III, grochowska czy bartycka). Zła sytuacja finansowa
              Wersalu wynika moim zdaniem z niskiej płynności - a to właśnie ten kredyt po
              części poprawi. Jeśli ktoś jest bardziej zainteresowany sytuacją finansową
              Wersalu może otrzymać aktualne sprawozdania finansowe w biurze na Wąwozowej.

Pomysł z wyżej opisanym kredytem jest generalnie bardzo dobrą wiadomością dla
              klientów Wersalu, którzy kupili mieszkania w II etapie inwestycji - po pierwsze
              dlatego, że bank będzie pilnował aby nasze wpłaty były wykorzystywane zgodnie z
              przeznaczeniem (nasze wpłaty będą trafiały na rachunek typu escrow), po drugie
              dlatego, że będzie zapewnione finansowanie na dokończenie inwestycji (co przy
              kiepskiej płynności Wersalu ma duże znaczenie) i zwiększy wydatnie szansę na to
              aby inwestycja została zakończona w terminie, po trzecie z gruntu przypisanego
              do etapu II zdjęta została hipoteka, po czwarte przestaje mieć dla nas
              znaczenie czy Wersal będzie prowadził skuteczną politykę marketingową i jaką
              częśc ceny mieszkania będzie pobierał przy podpisywaniu umowy (może to być
              nawet 5% - resztę środków zapewni bank), po piąte niepowodzenie Wersalu w
              przypadku innych inwestycji będzie miało znacząco mniejszy wpływ na inwestycję
              etap II KEN.

Treść aneksu otrzyamałem dziś z biura Wersalu. Niestety nie mogę skomentować
              samej treści aneksu od strony prawnej - gdyż tu brakuje mi wiedzy - jeśli ktoś
              dobrze orientuje się w temeatyce dotyczącej tego typu umów to proszę o
              komentarz.
              Chciałbym się też dokładnie dowiedzieć jaki dokładnie majątek został
              przeniesiony na spółkę Wersal Podlaski Development - jakie aktywa, które
              należności i które zobowiązania - jeśli ktoś zna szczegóły to prosiłbym o
              informacje.
              • Gość: Finansista Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.unused.zigzag.pl 26.11.02, 16:35
                Dziękuję Ci serdecznie, za wyczerujący wywód. Może ostudzi panikarskie zapały
                niektórych forumowiczów:))))). Pozdrawiam serdecznie.
                Finansista
              • Gość: Sebek Re: Wersal Podlaski IP: 212.244.51.* 26.11.02, 16:39

Nikt tu nie panikuje, raczej uważnie przygląda się temu co się dzieje.
                Dlatego np. staram sie mieć aktualne odpisy z księgi Sądu Wieczystoksięgowego.

Kilka tygodni temu zadałem 2 pytania:

1. Czemu nie został jeszcze złożony wniosek o podział działki w Sądzie
                Wieczystoksięgowym na Al. Solidarności?
                2. Czy Bank Handlowy i inni wierzyciele zgodzili się na zwolnienie hipoteki z
                części działki na której stoi "jajo" i 8-pietrowiec?

Do tej pory Prezez nie odpowiedział.
                Sprawa hipoteki była wielokrotnie omawiana podczas spotkań mieszkańców.
                Jest to moim zdaniem najważniejsza w tym momencie sprawa.
                Dlatego chce wyjaśnień od Prezesa Rogowskiego
                Działka musi zostać podzielona, a wierzyciele powinni zgodzić się na zwolnienie
                tych części na których stoi "jajo" i 8 piętrowiec.
                Chcę wiedzieć na jakim etapie jest załatwienie tej sprawy.

Jeśli wyjasnien nie bedzie tu na forum do konca tygodnia pare osob przyjdzie do
                Prezesa porozmawiac osobiscie.

Wszyscy wiemy po co tworzy sie nowe spolki i przekazuje im majatek.
                Historia zna wiele przypadkow, nie chce mi sie ich teraz analizowac.
                A to jak "porzadny" jest Wersal pozwol, ze zweryfikuja klienci i rynek bo to z
                pewnoscia nastapi.

• Gość: m Re: Wersal Podlaski IP: *.evip.com.pl 26.11.02, 17:03
                  "> Wszyscy wiemy po co tworzy sie nowe spolki i przekazuje im majatek.
                  > Historia zna wiele przypadkow, nie chce mi sie ich teraz analizowac."

Najwyraźniej nie do końca wiecie (ty i "wszyscy")
                  W tym przypadku spółka celowa została stworzona ponieważ było to żądanie banku -
                  pismo w tej sprawie trafiło do mnie na początku października (było to półtora
                  miesiąca przed podpisaniem przez wersal umowy kredytowej) - bank stwierdza w
                  nim, że warunkiem uruchmienia kredytu jest wydzielenie spółki celowej i
                  stworzenie rachunku typu escrow. Dlaczego ta spółka została wydzielona jest
                  więc jasne - ja bym się za to chciał więcej dowiedzieć na jakich zasadach
                  została wydzielona i czy są to zasady korzystne dla klientów z II etapu
                  inwestycji.
              • Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 26.11.02, 16:46
                Jest więc tak jak myślałem. Powstała nowa spółka, która jest czysta z punktu
                widzenia długów i która będzie kontynuowwała II etap KEN. To oczywiscie bardzo
                dobra wiadomość dla tych, którzy kupili mieszkania w II etapie, ale bardzo zła
                dla tych, którzy kupili mieszkanie w etapie I i w innych inwestycjach WP sj.

Powstała nowa spółka z o. o. ma osobowość prawną i odpowiada swoim majątkiem za
                swoje zobowiązania. Tymczasem sam WP jest spółką jawną, a zatem nie ma
                osobowości prawnej i za jej zobowiązania odpowiada właściciel swoim majątkiem.
                Śmiem twierdzić (ale nie widziałem dokumentów finansowych), że ten majątek (w
                sensie formalnym) może być mały. Wiem, że jeszcze w roku 98 czy 99 prezesi
                podpisali umowy małżeńskie, więc teraz ich majątek prywatny może należeć do
                bliskiej lub dalszej rodziny i w razie wpadki jest bezpieczny. Informacja jest
                pewna. Pochodzi z wypisu z rejestru handlowego WP.

Dodatkowo jeśli hipoteka została zdjęta z II etapu, to oznacza, że szybko nie
                będzie zdjęta z etapu I.

Nie piszę tego zeby siać panikę, jak to niektórzy sugerują, tylko, żeby
                zorganizować się i wymusić na WP wyczyszczenie spraw związanych z etapem I, w
                tym szczególnie kwestie hipoteki i aktów notarialnych. Odnoszę wrażenie, że WP
                nie interesuje się już I etapem. Jak tak dalej pójdzie to II etap (którego
                postepy kontrolują banki)zostanie ukończony przed pierwszym. W razie czego
                padnie WP sj., a zostanie WP Developement Sp. z o. o., a klienci tej pierwszej
                niech się martwią.

Wacek
                • Gość: Biuro WP w Warszaw Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: *.acn.pl 27.11.02, 07:58
                  Witam serdecznie,
                  I etap KEN wraz z II etapem zostały zwolnione z jakichkolwiek obciążeń
                  hipotecznych. Dokumentu potwierdzające ten fakt - można uzyskać w biurze WP.
                  Gorąco pozdrawiam Sebka i Wacka, mam nadzieję, że ta informacja nieco uspokoi
                  niedoinformowanych forumowiczów.
                  Małgorzata Rusak.
                  • Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 27.11.02, 11:27
                    Dziękuję za informację i czekam z niecierpliwością na akt notarialny.

Pozdrawiam,

Wacek
                  • Gość: Wacek Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 195.205.132.* 27.11.02, 11:27
                    Dziękuję za informację i czekam z niecierpliwością na akt notarialny.

Pozdrawiam,

Wacek
                  • Gość: misza1 Re: Wersal Podlaski a zmiana nazwy. IP: 213.158.197.* 27.11.02, 12:34
                    Pani Małgorzato,
                    Czy możemy liczyć na większe doinformowanie Państwa klientów ?
                    Generalnie chodzi mi o datę 15.12 podaną przez Prezesa jako termin ukończenia
                    wszystkich większych prac.
                    Czy prezes podtrzymuje swój harmonogram ?

.......................
                    Witam Państwa,
                    Na wstępie chciałbym Państwa bardzo przeprosić za niedogodności
                    związane z
                    niezakończonymi pracami zewnętrznymi (chodniki, drogi), które
                    uniemożliwiają
                    mieszkańcom korzystanie z placu wewnętrznego.
                    Chciałbym tu teraz odpowiedzieć na postawione tu przez Państwa
                    pytania:

> 1. Kiedy zostaną wykonane drogi dojazdowe i chodniki?
                    Odp: Do 15.11.02 - przygotowane, aby bez przeszkód mieszkańcy mogli
                    dojść do
                    klatek schodowych, do 15.12.02 - zakończenie wszystkich prac.

> 2. Kiedy zostanie uruchomiona winda i mieszkańcy będą mogli bez
                    przeszkód
                    > z niej korzystać?
                    Odp: Uruchomiona do 30.10.02 wraz z odbiorem technicznym.

> 3. Kiedy będzie prąd i ciepła woda w mieszkaniach?
                    Odp: Do 30.10.02

> 4. Kiedy rozpoczną się i zakończą prace w garażach?
                    Odp: Rozpoczęcie prac od przyszłego tygodnia, zakończenie 15.12.02

> 5. Kiedy gmina będzie odbierać budynek?
                    Odp: Postaramy się zgłosić budynek do odbioru przed 15.12.02

> 6. Kiedy będzie można podpisywać akty notarialne?
                    Odp: Będziemy robili wszystko, aby pierwsze akty można było
                    podpisywać jeszcze
                    przed końcem grudnia, natomiast procedury podpisywania wszystkich
                    aktów
                    napewno ruszą w I kwartale 2003.

> 7. Czy mieszkańcy będą mieli do wyboru inną telewizję kablową niż
                    Spray?
                    Odp: Zgodnie z umowami przedwstępnymi Wersal ma obowiązek wykonać
                    instalację
                    wewnętrzną telewizyjną z możliwością odbioru telewizji kablowej.
                    Taką
                    możliwość nasze przedsiębiorstwo stworzyło, sygnał udostępnia firma
                    Spray do
                    czasu podjęcia przez Zarząd Wspólnoty mieszkaniowej decyzji o
                    zmianie
                    operatora.

Pozdrawiam
                    Remigiusz Rogowski
                  • agatha2002 Re: Wersal Podlaski 28.11.02, 09:35
                    Od dłuższego czasu ślędzę tę dyskusję, ale dziś nie wytrzymałam.
                    Mam kilka zdań komentarza do Pani Małgorzaty Rusak.
                    Jest Pani bezczelna jeśli chodzi o Pani komentarz dotyczący niedoinformowania
                    niektórych klientów. Mają prawo być zaniepokojeni biorąc pod uwagę to co WP
                    wyprawia.
                    Nie byłoby żadnego niedoinformowania gdyby nie zachowywała się Pani jak śpiąca
                    Rusałka, a zainteresowała się sprawami swojej firmy i problemami jej klientów
                    zamiast układać pasjanse czy przesiadywać na czacie.
                    Wiele razy próbowałam telefonować do biura WP i uzyskać jakieś informacje.
                    Z reguły albo Pani, albo koleżanka nie byłyście w stanie przekazać nic
                    sensownego.
                    Doceniam to, że teraz oświeca nas Pani swoją ogromną wiedzą, ale w takim razie
                    proszę to robić na stałe, a nie od czasu do czasu.
                    Natomiast nie chcę wysłuchiwać Pani komentarzy dotyczących zachowań klientów bo
                    dzięki tym ludziom ma Pani gdzie pracować. Jeśli Pani tego nie rozumie to czas
                    wrócić do szkoły.
                    Mimo wszystko pozdrawiam i liczę, że WP podejmie jakiś dialog z klientami.
                    • Gość: m niedoinformowanie IP: *.evip.com.pl 28.11.02, 10:46
                      ostre słowa, ale trochę prawdy w nich jest...

Rzeczywiście brakuje rzetelnej informacji płynącej z wersalu do klientów.
                      A kierownictwo wersalu nie powinno się dizwić że ludzie którzy powierzyli im
                      tak duże kwoty interesują się bezpieczeństwem swoich pieniędzy. A
                      doinformowywanie klientów nie polega tylko na tym, że jak klient przyjdzie do
                      biura WP to mu odpowiemy na wszystkie pytania.

Gdyby Wersal dbał o to aby klienci byli doinformowani to forum nie liczyło by
                      pewnie ponad 1000 wypowiedzi i nie było by oparte na plotkach i domysłach.
                      Dobrym przykładem jest niedawna dyskusja na temat wydzielenia z WP spółki
                      celowej na realizację II etapu inwestycji. Ja na ten temat dowiedziałem się
                      wiele ale głównie dlatego, że od kilku tygodni sam interesowałem się tą sprawą.
                      Ale gdybym nie był kilka razy w biurze WP i nie rozmawiał z prezesem, tez
                      pewnie czuł bym się niepewnie dowiadując się nagle że za inwestycję będzie
                      odpowiadać inna spółka.

Najgorsze jest to, że jest to dobra informacja dla klientów a nieumiejętność
                      zakomunikowania jej w odpowiedni sposób klientom spowodowała kolejną
                      niepotrzebną burzliwą dyskusję opartą na nieprawdziwych informacjach.

Dlatego sugeruję paniom z biura WP w Warszawie aby czasem chwyciły za telefon i
                      zadzwoniły do klientów - lub tez choćby wykorzystały to forum aby udzielić
                      dokładniejszych informacji.

A tak na marginesie uważam, że sytuacja Wersalu jest znacznie lepsza niż ją
                      tutaj co niektórzy przedstawiają. Jak tylko pozbędzie się problemów z
                      płynności, co powinien załatwić kredyt bankowy - wyjdą na prostą.
                    • Gość: przemek Re: Wersal Podlaski IP: 212.160.156.* 03.12.02, 09:41
                      Agatha2002 wyluzuj troche, jak masz do kobiety zastrzezenia, to idz na miejsce
                      i zrob awanture. Mogla w ogole nic nie napisac, po drugie jak chcesz kogos
                      op..., ze "jest bezszczelna, itd." to daruj sobie bo to forum sluzy do wymiany
                      informacji, a nie jest forma ksiazki skarg i zazalen. Masz probelmy to nakrzycz
                      na Prezesa.
                    • Gość: Piotr Warchoł Re: Wersal Podlaski IP: *.acn.waw.pl 22.01.03, 18:12
                      Bardzo fajnie jest obrzucac kogos blotem anonimowo.
                      Jesli Pani kogos krytykuje to warto byloby sie podpisac i dac atakowanej
                      osobie szanse odpowiedzi na zarzuty, chociaz ich forma chyba wyklucza polemike.
                      Pozdrawiam,
                      Piotr Warchol
            • Gość: Aron Re: Wersal Podlaski wycofanie wkładu budowlanego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 21:48
              Szanowni Państwo,
              Czy ktoś z was chciał wycofać wkład budowlany ? Jakie macie doświadczenia i na
              jakie trudności trafiliście?
    • mariuszgorecki Re: zaniepokojenie 26.11.02, 16:46
      A jednak jestem zaniepokojony: kiedy podpisywalem umowe WP obiecal, ze wraz z
      ukonczeniem pierwszego etapu grunt pod nim zostanie wydzielony a hipoteka
      przeniesiona na grunty pod nastepnymi etapami. Jezeli natomiast stworzono nowa
      spolke z wlasnym kapitalem w postaci m.in. terenow to gdzie podziewa sie ww.
      hipoteka?! Kiedy zostanie wydzielony grunt pod pierwszym etapem? Kiedy zostanie
      zdjeta z niego hipoteka? Kiedy bedzie mozna w rezultacie podpisywac akty
      notarialne przekazania wlasnosci?

Panie Prezesie, bardzo prosze o odpowiedz.
      • Gość: r.rogowski Re: zaniepokojenie IP: *.tkb.pl 30.11.02, 12:35
        Witam Państwa,
        pragnę tutaj wszystkich uspokoić. Hipoteka z I etapu jest zniesiona,
        podpisywanie aktów nastąpi w I kwartale 2003 roku.

Pozdrawiam
        Remigiusz Rogowski
    • Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / 195.114.160.* 28.11.02, 11:56
      W tym momencie chcialbym w imieniu wlasnym i wszystkich pozostalych, co sledza
      sytuacje WP, czekajac na swoje mieszkanie, podziekowac osobie o pseudonimie "m"
      za bardzo merytoryczne podejscie do dyskusji. Wlasnie takich wypowiedzi z
      pewnoscia oczekuje wiekszosc odwiedziajacych to forum i chwala za to, ze posrod
      plotek, panicznych grozb, zapowiedzi zemsty, niegrzecznych komentarzy, znajdzie
      sie glos konkretny. Szkoda ze inicjatywa takiego przedstawienia sprawy nie
      wyszla od samego WP przed watkami opisujacymi rzekoma "zmiane nazwy" .
      Mnie osobiscie bardzo zaciekawila wypowiedz "m" i poprosze was wszystkich o
      uruchomienie kontaktow znajomych prawnikow, aby z punktu formalno-prawnego
      zbadac jakie dokumenty WP jest obowiazany nam przedstawic i czy faktycznie
      jestesmy (niektorzy z nas oczywiscie) obowiazani podpisywac ewentualne aneksy -
      tu z uwagi mojej nieznajomosci tresci aneksu nie potrafie jeszcze nic ciekawego
      powiedziec.
      Jesli chodzi o zawiazanie spolki celowej - faktycznie takie rozwiazanie prawne
      daje duzo mozliwosci zdobycia finansowania, w takiej spolce bank teoretycznie
      moze umiescic swojego reprezentanta w radzie nadzorczej czy zarzadzie,
      kontrolowac zawieranie transakcji pow. okreslonej kwoty czy badac celowosc
      zawierania transakcji.
      Z drugiej strony nie wiem czy np. zadluzona spolka matka nie ma mozliwosci za
      bezcen przeniesc do spolki celowej czesci swojego majatku w ramach aportu, a
      wtedy wlascicielem majatku bylaby spolka celowa, ktorej udzialowcami mogliby
      byc rozne podmioty majace udzialy w tej spolce, a nie sam WP.

Z tego wzgledu nalezaloby wlasnie dokladnie przestudiowac umowy,
      zebezpieczenia, udzielane gwarancje miedzy bankiem a spolkami. Na to WP
      powinien sie przygotowac, mieszkancy na pewno o to poprosza, poniewaz WP
      dysponuje ich pieniedzmi w ramach realizowania inwestycji.

Pozdrawiam,
      realista
      • Gość: Ja Re: WERSAL PODLASKI IP: 217.153.44.* 28.11.02, 15:45
        Witam,

chciałbym wrócić do wątku jakości robót wykonywanych przez WP lub jego
        podwykonawców. Ja osobiście nie mam wielu zastrzeżeń do jakości mojego lokalu
        mieszkalnego, poza standardowymi typu poobijane okna, które można załatwić
        nachodząc kierowników. Martwi mnie inna sprawa, mianowicie jakość wykończenia
        budynku i jego otoczenia. Marmury w VIII piętrowcu były kładzione "po pijaku"
        świaczy o tym:
        1. widoczne uszkodzenia płytek,
        2. charakterystyczny dźwięk, informujący, że pod spodem jest pusto - przy
        chodzeniu lub pukaniu w płytkę,
        3. ruszanie się płytek, co zdarzyło mi się tylko raz, ale fakt faktem.,
        4. puszki po piwie pozostawione przez płytkarzy oraz naoczne przyłapanie ich na
        chlaniu piwa.
        Proponuję wyłapywanie wszelkich niedociągnięć i spisywanie ich jak
        najdokładniej. Następnie kolektywne dostarczenie wszystkich uwag kierownikom.

Pozdrawiam
      • Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.netia.pl 29.11.02, 10:38
        Dot. II etapu KEN.
        Otrzymalem wczoraj komplet dokumentow dot. dzialan zwiazanych z ruchami
        prawnymi pomiedzy WP, WPD oraz Bankiem.
        Generalnie operacja wydaje sie byc przemyslana i racjonalna, jednakze
        zauwazylem pewne niescislosci, ktorymi chcialbym sie ze wszystkimi podzielic.

Jako ze w umowach przedwstepnych mamy zapisane odbior do konca drugiego
        kwartalu 2003 (wersja optymistyczna), a zdjecie hipoteki i akty notarialne
        prawdopodobnie pojawilyby sie pod koniec roku albo na poczatku 2004, to 2004
        rok jest ostatnim, aby zalapac sie na nowa ulge odliczajaca odsetki od
        kred.hipot. (otrzymanie aktu notarialnego na koniec 2004 to dokladnie 3 lata od
        konca roku w ktorym zostalo wydane pozwolenie na budowe - to jest warunek
        skorzystania z ulgi).
        Tymczasem w chwili obecnej w dokumentach czytamy, ze bank przyznal kredyt na
        okres dokonczenia inwestycji oraz 12 m-cy na sprzedaz pozostalych
        niesprzedanych lokali (a wiec polowa 2003 plus 12 m-cy daja nam polowe 2004). W
        innym dokumencie z kolei czytamy, ze bank zwolni hipoteke po oddaniu Obiektu do
        uzytku i uregulowaniu wszelkich naleznosci w tytulu umow sprzedazy.

Czy oznacza to, ze pierwsze akty notarialne (po zwolnieniu hipoteki na
        obiekcie) pojawia sie po sprzedaniu wszystkich lokali mieszkalnych i
        uzytkowych. Chyba tak, poniewaz bank nie bedzie zdejmowal hipoteki z danego
        lokalu i czastkowej czesci gruntu. W takiej sytuacji najwczesniej akty
        notarialne pojawilyby sie w polowie 2004, a ewentualne opoznienie (jak przy
        etapie I) i przesuniecie aktow na 2005 rok mogloby w skrajnej sytuacji
        uniemozliwic skorzystanie z ulgi. Co prawda nie przewiduje takiego obrotu
        sprawy, ale nie mozna go calkowicie wykluczyc.
        Poprosze o wasze opinie czy prawidlowo interpretuje zapisy.

Pozdrawiam,
        realista
        • Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.netia.pl 29.11.02, 12:35
          Zdaje sie, ze znalazlem odpowiedz na swoje pytanie:
          W liscie przewodnim banku jest informacja, ze po uregulowaniu zobowiazan z
          tytulu mieszkania, bank wystawi konieczne zaswiadczenie o zwolnieniu hipoteki
          na ten konkretny lokal (ale co z ulamkowa czescia gruntu?)
          Pozostaje do sprawdzenia czy taki zapis bedzie w podpisywanym aneksie.

Swoja droga dziwne, ze prowadze dyskusje z samym soba :-)
          (ale dzieki temu metlik prawny jest bardziej klarowny)
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 29.11.02, 15:25
      Do przedstawicieli WP:

Bardzo prosze o uaktualnienie terminow podanych na tym forum wczesniej przez
      prezesa Rogowskiego a dotyczacych zwlaszcza:
      1. Terminu oddania garazy.
      2. Skonczenia drogi dojazdowej.
      3. Zdemontowania plotu ogradzajacego budowe - etap I.
      4. Zakonczenia prac wewnatrz budynku - malowanie, sufity, plytki.

Jestem mieszkancem budynku XVI pietrowego.
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 02.12.02, 12:35
      Pytania (nastepne):
      1. Dlaczego od zeszlego tygodnia grzejniki dzialaja "od czasu do czasu" a teraz
      chyba w ogole przestaly?! Jest mroz!
      2. Jak WP zamierza dokonczyc ukladanie kostki na drodze w obecnych warunkach i
      kiedy to nastapi? W sobote z lekkim podenerwowaniem przypatrywalem sie, jak
      robotnicy ukladajacy kostke dali sobie z tym spokoj o 10.05!!! Wtedy jeszcze
      bylo cieplo.....
      3. Czy dotrzymany zostanie termin uruchomienia parkingow-15 grudnia 2002?
      4. Kiedy zostanie zlikwidowany plot i umozliwione swobodne (nie po blocie do
      kolan) przejscie na ulice Migdalowa?
      5. Kiedy zostana pomalowane na gotowo korytarze (nie mowiac juz o klatce
      schodowej)? i umyte?

Reszta jest dla mnie mniej wazna lub tez o niektorych elementach zapomnialem.

MG

PS. Czy moglby Pan, Panie Prezesie, dalej prowadzic z nami dialog za pomoca
      tego forum ale odpowiadajac na WIEKSZOSC (lub WSZYSTKIE) pytan a nie tylko na
      jedno lub dwa?!
      PS.1. Z moich kranow leci smierdzaca smarem woda, dlaczego?
      • Gość: Wacek A nie mówiłem... IP: 195.205.132.* 02.12.02, 15:18
        ...że drogowców zaskoczy zima.

Kochani potencjalni klienci WP. Jeśli usłyszeliście nową reklamę WP, to
        najpierw poczytajcie sobie to forum, a potem pójdźcie kupić mieszkanie u
        konkurencji. No czyba, że nie przeszkadza Wam fuszerka i 9 miesięcy (jak dobrze
        pójdzie) opóźnienia za wygórowaną cenę.

Naprawdę w świetle ostatnich wstępnych wyników spisu powszechnego te 9 miesięcy
        można znacznie lepiej wykorzystać.

Wasz oddany

Wacek

• Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 02.12.02, 16:12
      Przyłączam się do prośby Mariusza.
      Tak bardzo chciałbym być doinformowanym Klientem :-)
      Wersalu Podlaski przemów do nas ludzkim głosem pod jakąkolwiek postacią, może
      być Prezes, biuro sprzedaży, sekretarka Prezesa ktokolwiek...
      po co mamy się gubić w szaleńczych domysłach?

A tak przy okazji dziekuję Prezesowi za informację o hipotece.

pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców, którzy mimo trudności z niesamowitym
      wręcz zapałem zasiedlają "jajo"
      • Gość: Lukasz Aneksy do umowy etap II IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.12.02, 22:24
        Jestem z 3 budynku pietro VI. Do tej pory czytalem z zainteresowaniem ten
        watek. Obecnie mam podpisac aneks do umowy sprzedazy. Mila Pani w biurze WP
        dala mi kilka kserokopii dokumentow do zapoznania sie z nimi. Po ich
        przejrzeniu pojawily sie watpliwoci i w zwiazku z tym mam zasadnicze pytanie.
        Czy ktos z Was zapoznal sie z Zalacznikiem nr 2(wzor), poniewaz budzi on moje
        powazne zastrzezenia.
        Oswiadczam tam, ze zapoznalem sie z powiadomieniem o warunkowym przelewie praw
        z Umowy Sprzedazy lokalu na rzecz Banku.
        Moze ktos z Was dostal kopie tego dokumetu? Bo ja jej nie dostalem :(
        Pozdrawiam
        Lukasz
        • ewacka Re: Aneksy do umowy etap II 04.12.02, 10:14
          Lukasz, jestem z III budynku; mam rowniez troche watpliwosci dotyczacych
          podpisywania aneksu, wlasnie zaczynam sprawdzanie pewnych rzeczy; jesli masz
          ochote, napisz prywatnie: ewacka@poczta.gazeta.pl; prosze rowniez pozostalych
          mieszkancow II etapu o kontakt. pozdrawiam. ewa
    • agatha2002 Re: WERSAL PODLASKI WINDA !!! 03.12.02, 13:06
      Do prezesa Remigiusza Rogowskiego.
      Proszę zrobić w końcu porządek z windą w "jaju". Przecież to, że winda jest
      cały czas zepsuta jest sytuacją anormalną i skandaliczną!!! Proszę się tym
      KONIECZNIE zainteresować! Jak Pan sobie wyobraża wprowadzanie się w takiej
      sytuacji?!!
      Niech Pan reklamuje ten koszmarny BUBEL w otisie, albo nie płaci za niego
      złamanego centa.

Wkurzona A.
    • Gość: Mariusz Instrukcja wychodzenia z windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 04.12.02, 10:00
      .. w przypadku jej zatrzymania.
      Po pierwsze: zapomnijcie, ze ktos z budowlancow podejdzie powiedziec, ze slyszy
      dzwonek alarmu i ze juz sie cos z tym robi, choc w moim przypadku juz sie
      robilo.
      Po drugie: przy tych windach i w tym budynku trzeba zaakceptowac, ze mozna w
      windzie ugrzeznac a jak sie nie akceptuje... to nie nalezy jezdzic windami!
      Po trzecie: do otwarcia zablokowanej windy nie trzeba uzywac sily, jest to
      bardzo proste i wrecz bezproblemowe.
      Po czwarte: po otwarciu windy nalezy ja zamknac od zewnatrz, zeby jak np. wroci
      prad ponownie dzialala.
      Po piate, najwazniejsze: WYCHODZENIE Z WINDY GDY JEST AWARIA JEST NIEBEZPIECZNE
      PONIEWAZ MOZE ONA W KAZDEJ CHWILI RUSZYC.
      Po szoste:Z WINDY TKWIACEJ MIEDZY PIETRAMI WYCHODZIMY ZAWSZE DO GORY (tak
      powiedzial facet z Otisa.

A teraz krotka instrukcja:
      1. otworzyc rekami drzwi wewnetrzne-przesuwaja sie bez oporu.
      2. w gornym (chyba w dolnym tez) rogu na drzwiach znajduje sie ich blokada-
      jest charakterystyczna, ma gumowe koleczka. Nalezy ja nacisnac/pociagnac z
      jednej strony odblokowujac zaczep i druga reka otworzyc drzwi.

Prawda, ze proste?!

Mariusz

Czy ktos ma puszke spray'u (nie mylic z pewnym operatorem!) i moze napisac na
      plocie od zewnatrz nasz nowy adres: ALTERNATYWY 4 ?!

W zeszlym tygodniu byl problem z ogrzewaniem wiec moze czas juz zaczac
      zalatwiac jakis parowoz?! Przeciagniecie go pod blok moze przeciez troche
      potrwac a i czasy gdy parowozow bylo mnostwo juz minely..... choc nasza budowa
      tak milo pozwala nam je powspominac!

Aha! Czy wiecie juz jaki jest termin oddania garazy i drogi?! Garaze maja byc
      na koniec stycznie a droga na wiosne. Mam nadzieje, ze na pochod 1-szo majowy
      zdaza nasi ukochani ludzie pracy!
      • Gość: Misia Re: Instrukcja wychodzenia z windy IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 04.12.02, 12:00
        Nie dziwię się, że windy nie działają skoro ciągle ktoś niepowołany przy nich
        grzebie. A jak ktoś przeczyta tak fantastyczną instrukcję obsługi to sukces
        murowany. Chyba poproszę o instrukcje obsugi windy dla miszkańców "jaja" bo
        zdecydowana większość nie umie z niej zwyczajnie korzystać.
        • Gość: Mariusz Re: Instrukcja wychodzenia z windy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 04.12.02, 12:43
          Zycze Ci powodzenia, kiedy to TY utkniesz w windzie, ktora nota bene dzisiaj
          wysiadla z powodu braku jednej fazy NA CALEJ budowie. Ale wowczas NIE WAZ SIE
          uzywac moich instrukcji, skoro wkladasz mnie pomiedzy osoby zle obchodzace sie
          z winda! Ja mam jednak troche inne informacje niz TY. Wg moich, to raczej nie
          lokatorzy ja psuja. Wina lezy prawdopodobnie po stronie nieprawidlowosci z
          pradem. Jezeli w naszych mieszkaniach swiatlo migocze bo nadal jestesmy na
          pradzie budowlanych to wyobraz sobie co dzieje sie z elektronika takiej windy.
          Ostatnio wszedlem do mniejszej z nich wraz z druga osoba i slownie jednym
          kartonem. Na windzie jest oznaczenie nosnosci do 650kg a mimo to piszczala. Czy
          to tez przypiszesz temu, w jaki sposob ja obslugiwalismy?!
    • agatha2002 Skandal z windą! 05.12.02, 09:28
      Szanowni Forumowicze

Chciałabym zachęcić wszystkich Was do poważnego potraktowania problemu windy.
      Tak awaryjnego urządzenia jeszcze nigdy nie spotkałam.
      Uważam, że któregoś dnia może dojść do tragedii w naszym budynku, ale wtedy
      będzie już za późno, aby się tym zająć.
      Nie wiem czy powodem ciągłych awarii jest prąd budowlany - być może Mariusz ma
      racje, że zawodzi elektronika.
      Z drugiej strony proszę zwrócić uwagę na fakt, że w tych windach nie działają
      telefony komórkowe więc każdy z uwięzionych mieszkańców jest zdany praktycznie
      na siebie.
      Proponuję, aby Wersal Podlaski (albo otis) zainstalował w windzie intercom,
      który umożliwi bezpośrednią łączność z serwisem i zagwarantował nam tak szybki
      czas reakcji serwisu jak to tylko możliwe.
      Uważam za niedpopuszczalne, żeby Wersal narażał nasze zdrowie i życie
      instalując windy z których co 2 dzień trzeba wychodzić na kolanach.
      Teraz dzięki Mariuszowi wiemy jak przynajmniej z nich wyjść, ale jeszcze
      niedawno ktoś siedział w ciemnej windzie przez 3 godziny, a otis powiedzial, ze
      nia ma takiej windy w spisie.
      Oczywiście już słyszałam, że wszystkiemu są winni mieszkańcy, ale śmiem
      twierdzić, że najbardziej użytkują ją robotnicy zupełnie przy tym nie szanując
      tego urządzenia.
      Polecam to przemyśleniu każdemu z mieszkańców jaja zwłaszcza matkom z dziećmi.
      Pozdrawiam oszczędny Zarząd WP.
      Jestem gotowa, aby napisać w tej sprawie pismo do WP. Liczę na Wasze wsparcie!
      • Gość: Wacek Nie kupujcie nic w WP IP: 195.205.132.* 05.12.02, 09:53
        Spokojnie. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że WP ma swoich klientów w bardzo
        głębokim poważaniu. Pan Prezes ma gdzieś, że ludzie siedzą w windach, łamią
        zawieszenia w swoich samochodach, chodzą w błocie i w pyle, marzną w swoich
        mieszkaniach mimo, że to wszystko powinno zniknąć pół roku temu. I to wszystko
        za ciężkie pieniądze. Z moich wyliczeń wynika, że biorąc pod uwagę zmianę
        wartości pieniadza w czasie moje mieszkanie kosztowało 5000 zł. za m2
        (nominalnie 4000 zł.) w stanie surowym. Finansiści wiedzą o czym piszę.

Biorąc to wszystko pod uwagę oraz sytuację na Bałkanach, WP może liczyć na
        bardzo skuteczną kampanię anty-reklamową dotychczasowych mieszkańców.

Jednocześnie informuję potencjalnych klientów, że po cenach niższych niż 4000
        zł. można obecnie kupić gotowe lub prawie gotowe mieszkania w:
        NCC na Kabatach, ul. Relaksowa
        Catalina Investment przy Wyścigach
        i w wielu innych...

Nie jestem rzecznikiem tych firm, ale polecam kupowanie gotowych mieszkań
        zamiast obietnic prezesa Rogowskiego, które już wiele razy były
        niedotrzymywane, czego dowodem jest to forum.

Pozdrawiam

Wacek

• Gość: SiakisNowy Re: Nie kupujcie nic w WP IP: 212.191.166.* 05.12.02, 10:11
          Witam,

zgadzam sie z Wackiem. Wczoraj opadly mi rece, gdy zobaczylem rusztowanie przy
          trzcim budynku WP. Bardzo fajnie chlopaki ocieplaja jedna sciana budynku
          drugiego jedna trzeciego, tak zeby bylo z ulicy widac, ze cos sie dzieje. Co do
          kupna mieszkania w WP szczerze odradzam. Mialem okazje ogladac mieszkanie NCC
          na Kabatach. Nie ma tam marmurow na schodach, ale za to winda wyglada solidniej
          (i ladniej) wykonczenie mieszkania bez zastrzezen. Dlatego tez potencjalnych
          klientow WP zachecam do glebokiego przemyslenia. Tym bardziej, ze historia
          znowu sie powtarza: jedno rusztowanku tu, jedno tam, troche okien na jednym
          pietrze troche na drugim...

Pozdrawiam
        • Gość: Finansista Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.unused.zigzag.pl 05.12.02, 11:44
          Kolego Wacku,
          zorientuj się jaka jest prawdziwa cena mieszkań w NCC, a nie będziesz pisał
          bzdury, że koszt mieszkania jest poniżej 4000. Ja kupiłem mieszkanko w WP za
          cenę poniżej 4000 i to z miejscem postojowym (w NCC ok. 30 000, co podraża
          koszt metra średnio o 500 PLN. Słyszałeś kiedyś o czymś takim
          jak "negocjacje"? Proszę cię również abyś napisał jak wyliczyłeś "realny
          koszt" pieniądza??? 25% ??? Policz jeszcze raz!!! Jeśli nie podołasz - chętnie
          pomogę
          Pozdrawiam
          • Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 12:04
            Do wyliczenia stosuję stopę procentową depozytów z danego okresu. Wiekszość
            pieniędzy wpłacałem w latach 2000 - 2001, kiedy stopy te były jeszcze powyżej
            15%. Licząc w ten sposób otrzymuje się wynik około 5000 zł. (nie licząc miejsca
            postojowego, za które zapłaciłem w WP dodatkowo niewiele mniej niż 30000).

W NCC mieszkanie jest prawie gotowe i można oszczędzić na wynajmie, a w WP
            czekaj tatka latka.

Zniechęcam wszystkich potencjalnych klientów WP.

Wacek
          • Gość: m Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.evip.com.pl 05.12.02, 12:31
            zgadzam sie z poprzednim listem,
            krytyka krytyką ale NCC jest dużo droższe. Oto dlaczego:

- obowiązek wykupienia miejsca garażowego (30 000)
            - ceny startowe w NCC są wyższe - do tego kolega Wacek porównuje cene swojego
            mieszkania w I etapie (a to oznacza, że umowę podpisywał dość dawno - między
            innymi przed zniesieniem ulgi budowlanej i przed znacznym spadkiem popytu na
            mieszkania) z cenami obowiązującymi dziś, któe z tego co wiem kończą się na
            4000 ale zaczynają się koło 3000. Do tego dochodzi możliwość negocjacji ceny.
            - w NCC trzeba płacić za powierzchnie balkonu jak za mieszkanie - w przypadku
            gdy balkon może stanowić nawet 20% powierzchni mieszkania zgodzicie sie chyba,
            że cena byłaby nieco wyższa.
            - Wersal ma moim zdaniem ciekawszą lokalizację - zwłaszcza budynki 3, 4 , 5 i 6
            które są tuż przy wejściu do metra.
            - a cena mieszkania po uwzględnieniu wartości pieniądza w czasie - no cóż
            będzie różna w zależności między innymi od tego jak długi okres dzieli nas od
            wpłacenia środków do moment odbioru mieszkania. Jednak raty są rozłożone w
            czasie a ostatnie przypadają blisko terminu oddania więc raczej koszt
            alternatywny na poziomie 25% ceny mieszkania - to chyba gruba przesada.

No i tyle - ewentualnym zainteresowanym powiedziałbym tyle, że jeśli mają
            bardzo dużo pieniędzy to NCC jest dobrym rozwiązaniem.
            Jeśli mają trochę mniej ale wciąż niemało to Wersal jest OK. Owszem etapu I
            inwestycji KEN na pewno nie można zaliczyć do udanych projektów - ze względu na
            kilkumiesięczne opóźnienie (choć nie jest to jeszcze nic nadzwyczajnego) ale
            jeśli chodzi o dwa następne etapy, które będą finansowane poprzez kredyty
            bankowe udzielone spółkom celowym a pieniądze będą kontrolowane przez bank
            (jako że będą spoczywały na rachunku escrow) to wydaje mi się, że warto tą
            inwestycję rozważyć.

Naprawdę na warszawskim rynku nie ma takich cudownych spółek, któe za bardzo
            małe pieniądze zaoferują wysoki standard wykończenia, bardzo dobrą lokalizację,
            mądrze zaprojektowane mieszkania, możliwość wprowadzania zmian do projektów,
            stałe ceny i supertermniowo oddają klucze do mieszkania.

Pod rozwagę.
            • Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 13:09
              Zgadzam się, że podpisywałem umowę w roku 2000, kiedy warunki rynkowe były
              inne. Gdybym był pororokiem pewnie bym poczekał.

Podtrzymuję jednak opinię, że WP jest niesolidny, o czym świadczy opóźnienie,
              które sięgnie zapewne 9 miesięcy oraz spadek jakości mieszkań.

Wszystkim zainteresowanym mogę udostępnic zdjęcia I etapu zrobione w grudniu
              ubiegłego roku. Budowa była bardziej zaawansowana niż obecny II etap. Śmiem
              wiem twierdzić, że na 150% WP nie wyrobi się z II etapem do czerwca. Poddaję to
              pod rozwagę potencjalnym klientom.

Wacek
              • Gość: misza1 Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 213.158.197.* 05.12.02, 14:06
                Część zdjęć etapu I ( chyba z jesieni 2001) jest na stronie www.baus.com.pl.
                Porównajcie sobie sami.

Popieram Wacka - tym bardziej ,że w ost tygodniu złapałem gumę w samochodzie
                oraz musiałem czyścić wiatrak chłodnicy.
                A tak na serio to patrząc się na roboty w II etapie ( a wiedzę przez okno) to
                stawiam moje odsetki od WP jeżeli będzie on skończony do VI 2003.
                • Gość: misia Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: *.waw.cdp.pl / 62.181.181.* 05.12.02, 15:23
                  Drogi Wacku ty musisz być strasznie nieszczęsliwym facetem. Bo ja czegoś nie
                  rozumiem. Tak strasznie Ci się nie podoba Wersal Podlaski. Wszystkich namawiasz
                  aby nie kupowali, a Ty co? Jak Ci sie nie podoba to sprzedaj mieszaknie i
                  przeprowadz się do NCC albo lepiej koło wyscigów. Ewentualna autostarada na
                  Płaskowickeiej to nic w porównaniu z węzłem komunikacyjnym na przecięciu
                  Rzymowskiego z Puławską. Ze strachem jednak myslę, że mógłbyś też inne fora
                  zapaskudzać swoim wiecznym marudzeniem. My się juz chyba przyzwyczailiśmy , że
                  nigdy z niczego jesteś niezadowolony. Zostań z nami.
                  • Gość: Wacek Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka IP: 195.205.132.* 05.12.02, 15:35
                    Droga Misiu,

Zapewniam Cię, że gdybym dziś podejmował decyzję o zakupie mieszkania ze swoją
                    obecną wiedzą na pewno nie wybrałbym WP. Bardzo chętnie pozbyłbym się też
                    mieszkania w jaju, ale jest to nieopłacalne ze względów finansowych:
                    a. nie odzyskałbym dzisiaj całej wpłaconej sumy
                    b. straciłbym ulgę budowlaną.

Nie jestem bardzo nieszczęśliwy. Poza tym moje wypowiedzi nie mają na celu
                    wyżalenia się tylko ostrzeżenie potencjalnych klientów WP. Skoro WP nie lituje
                    się nad swoimi klientami, to dlaczego my się mamy litować nad nim.

Jeżeli ktoś lubi mieszkać na budowie, lubi opóźnienia i Prezesa firmy, który
                    sam nie wierzy w to co obiecuje swoim klientom i to za nierozsądną cenę,
                    polecam WP!

Wacek
                    • qubacz Re: Nie kupujcie nic w WP - do Wacka 06.12.02, 14:03
                      Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Droga Misiu,

> b. straciłbym ulgę budowlaną.

Jezeli przeznaczysz caly wklad na nowa inwestycje to chyba mozna zalatwic ze bedzie szlo po starej uldze.
            • Gość: michał Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.dial.plusgsm.pl 06.12.02, 23:03
              cześć,
              dołączam właśnie do grona mieszkańców ETAPU II
              (zleciłem wykonanie opinii prawnej)
              Co sądzicie o rachunku escrow w BRE. (sama formuła wydaje się być wiarygodna).
              Na ile jest to zabezpieczenie naszych piniędzy, a na ile chroni on interesy BRE?
              Jak to zabezpieczenie jest skuteczne do momentu wydania kluczy, a na ile ma
              znaczenie dla pewności przeniesienia własności w akcie notarialnym?

chętnie wymienię b. szczegółowe poglądy bezpośrednio m.dworak@inco-chg.pl

michał
              • lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 06.12.02, 23:58
                Bank zabezpieczyl sie na wszystkie mozliwe sposoby, aby inwestycja zostala
                dokonczona.
                Do tej pory na budowa etapu II nie bylo widac duzego ruchu :( z powodu braku
                srodkow potrzebnych na kontynuowanie inwestycji.

Postep prac ma byc kontrolowany przez bank conajmniej raz w miesiacu, przed
                wyplata kolejnej transzy kredytu. Kredyt jest udzielony do konca lipca lub
                sierpnia na dokonczenie inwestycji + 12 miesiecy na lokale nie sprzedane.

Zakonczenie etapu II planowane jest na czerwiec/lipiec jesli pogoda nie
                pokrzyzuje planow Inwestora. Pierwsza transza kredytu (podobno) zostala
                przelana do WP w tym tygodniu.

Akty notarialne bedzie mozna podpisac po zaplacie pelnej kwoty za lokal - bank
                ma wystawiac stosowne zaswiadczenie, ze nie ma hipoteki na tej czastkowej
                czesci gruntu.

Jednoczenie informuje, ze wszelkich informacji dotyczacych kredytu uzyskanego
                przez WP w Rheinhyp-BRE mozna uzyskac u Pani Katarzyny Szymanskiej -
                Departament Kredytow Komercyjnych. tel 579-74-26

Pozdrawiam
                Łukasz
                • Gość: michał Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.dial.plusgsm.pl 07.12.02, 21:48
                  witam,
                  Dziękuję Łukaszu za konkretne info.
                  Mam nadzieję, że będę mógł się zrewanżować w II połowie tygodnia.
                  teraz pracuję nad:
                  1.pozyskaniem info. gwrantującej tak przyjazne zachowanie banku wobec
                  kupujących mieszkania (zniesienie obciążenia na hipotece). To co dostałem w WP
                  to nie są zapisy, które cokolwiek gwrantują.(brak pieczątek i podpisów)
                  2.czy istnieje jakakolwiek procedura opisująca przenoszenie własności (do
                  podpisania aktu notarialnego), czy jest to zbiór luźnych, ładnie wyglądających
                  obietnic, ze strony WP i banku?

Pozdrawiam
                  michał
                  • lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 08.12.02, 00:17
                    Bank udzielil kredytu na dokonczenie budowy 2 budynkow - teoretycznie 6-8
                    miesiecy kredytu. Zabezpieczeniem kredytu jest grunt (dzialka 4/34) oraz
                    budynki ktore na nim stoja. Zwroc uwage na forme finansowania kredytu. My
                    wplacamy pieniadze na rachunek powierniczy. Dopiero po zakonczeniu i
                    rozliczeniu budowy srodki z rachunku sa przekazywane developerowi.
                    Czyli w naszym przypadku (tak jak to slusznie zauwazyl "Realista" z
                    wczesniejszej wypowiedzi) mogloby sie okazac, ze podpiszemy akty notarialne po
                    uplywie 12 miesiecy od zakonczenia budowy.
                    I mysle, ze na to bank nie mogl sobie pozwolic - stad informacja, ze po
                    rozliczeniu sie kupujacego dostanie on stosowne oswiadczenie umozliwiajce
                    przepisanie na niego lokalu bez zobowiazan hipotecznych.

Co do Twojego pytania 2 to mysle, ze do czasu rozliczenia budowy wlascicielem
                    gruntu i nieruchomosci jest BRE bank.

Przenoszenie własności moze sie odbyc dopiero po odbiorze budynku przez gmine.

Pozdrawiam
                    Łukasz
                    • Gość: realista Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne IP: *.acn.pl / 10.71.5.* 08.12.02, 18:56
                      Jesli chodzi o stan wlasnosci gruntu i inwestycji na niej wznoszonej (etap II),
                      to z pewnoscia wlascicielem jest WP Development (zostal podpisany stosowny akt
                      notarialny mowiacy o sprzedazy tych aktywow przez spolke WP S.J. spolce WP
                      Development). WP Dev. ustanowil jednoczesnie hipoteke na inwestycji i terenie
                      pod kredyt BRE (po uprzednim zwolnieniu hipoteki przez BH spolce WP SJ), ale
                      poki co bank nie jest w zadnej czastce wlascicielem/wspolwlascicielem obiektu.
                      Wczesniej obawialem sie, ze bank moglby byc ulamkowym udzialowcem
                      nowozawiazanej spolki celowej i to byloby niebezpieczne, ale po analizie
                      dokumentow troche sie uspokoilem, poniewaz zaden nowy partycypant zyskow spolki
                      sie nie pojawil.

Mnie natomiast ciekawi bardzo jakie mialoby skutki prawne zdarzenie, gdyby nie
                      wszystkie osoby, ktore maja umowe wstepna, podpisalyby aneks oraz zalacznik do
                      umowy kredytowej. Czy wowczas te osoby utrudnia tylko sobie proces kupna
                      mieszkania czy tez wiekszemu gronu, poniewaz np. bank nie bedzie chcial
                      uruchomic transz kredytu bez kompletu wspomnianych zalacznikow do umowy
                      kredytowej.

Jak myslicie lub ,jesli wiecie, jak to prawnie wyglada? (to pytanie do
                      Forumowiczow, prawnikow, pani z BRE od kredytow komercyjnych oraz
                      przedstawicieli WP)

Pozdrawiam,
                      realista.
                      • lukasz__ Re: Konkrety //ETAP II/ kwestie prawne 08.12.02, 19:35
                        Warunkiem koniecznym do uruchomienia 1 transzy kredytu bylo posiadanie przez WP
                        sp. z o.o. 50% podpisanych aneksow do umowy. Do uruchomienia kazdej nastepnej
                        transzy kredytu podpisanych aneksow musi byc wiecej (ile dokladnie nie wiem).
                        Bank zdaje sobie sprawe, ze pojawia sie duzo pytan oraz watpliwosci i dlatego
                        nie wszyscy od razu podpisza aneksy i z tym sie liczy. Pytanie tylko ile osob
                        moze tego nie zrobic zeby umowa kredytowa byla wazna. Ale na to pytanie chyba
                        nie dostaniemy odpowiedzi:)
                        WP pewnie z nikim nie rozwiaze umowy z powodu nie podpisanego aneksu, tylko
                        bedzie ciagnac budowe na "starych" zasadach (dla nich liczy sie klient). Jesli
                        robota ruszy i na budowie zacznie sie cos dziac to pewnie wiecej osob zdecyduje
                        sie na ten krok.

Podpisanie aneksu bedzie koniecznoscia, bo wlascicielem gruntu jest Wersal
                        Development a nie WP s.j. - ta druga nie bedzie mogla sprzedac lokalu i gruntu.

Namiary do Pani z BRE podalem na forum, bo nikt z biura z WP nie wiedzial z kim
                        mam sie skontaktowac w BRE i troche trwalo zanim trafilem do odpowiedniej osoby.

Pozdrawiam
                        Łukasz
          • Gość: mar Re: Finansista o kant dupy ... IP: *.citicorp.com 31.12.02, 12:40
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 05.12.02, 17:09
      Tak czy inaczej, rozowo nie jest. Czy w takim razie mozemy wynegocjowac cos
      extra od Prezesa? Klient zadowolony a przynajmniej z zadoscuczynieniem nie
      szkaluje opini sprzedawcy. Moze zazadamy zalozenia systemu kamer na koszt WP?
      Albo czegos innego? Jak Wam sie wydaje. Nie ma to jak negocjacje.....
      • Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 06.12.02, 09:27
        Różowo nie jest, ale tragicznie też nie jest.
        Ja jestem trochę w gorszej sytuacji bo poleciłem WP znajomym.
        Teraz trochę mi wstyd, ale cały czas wierzę, że WP wyjdzie z dołka i w jakiś
        sposób zrekompensuje nam te przykre niespodzianki które nam zgotował.
        Może Pan Prezes w akcie skruchy i przeprosin zainstaluje system TV
        przemysłowej, albo widedomofony? To byłby ładny gest.
        Ważne, że budowa idzie ku szcześliwemu zakończeniu.
        Hipoteka jest czysta - I TO NAJLEPSZA WIADOMOŚĆ na Święta.
        A to, że jakość prac spadła to przykry fakt, ale jeśli oszczędza się na
        fachowcach i zatrudnia przypadkowych ludzi tak to właśnie jest.
        Każdy jednak z nas ma jednak prawo do zgłaszania wszystkich niedoróbek i
        egzekwowania ich wykonania.
        • Gość: realista Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.pl / 10.71.5.* 06.12.02, 18:25
          Na moje lokum (ken4) jeszcze przyjdzie czas, ale jesli mozna cos podpowiedziec
          w kwestii rekompensaty WP za opoznienie, to moze warto zaproponowac
          refundowanie czesci oplat za notariusza. Notariusz z pewnoscia wspolpracy z WP
          nie zerwie (z powodu oburzenia itp), a WP z nim sie z pewnoscia potrafi
          porozumiec.
          Tak m.in. inni deweloperzy (a przynajmniej jeden, ktoremu zalezy na renomie)
          staraja sie zyskac w oczach swoich niezadowolonych klientow, ktorych opoznienie
          trwalo ok.3 m-cy. Powiem krotko - mieli gratisowe oplaty notarialne wzamian za
          rezygnacje z odsetek za zwloke.
          Oczywiscie jest to tylko podpowiedz, poniewaz nie wiem jak to wszystko wyglada
          kwotowo.

Pozdrawiam.
          • Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemys IP: *.acn.waw.pl 08.12.02, 22:36
            Witam wszystkih sasiadow !!!

WP nam nie zapewnia TV przemyslowej, powiedzieli mi tak: jak powstanie
            wspolnota to sobie zalozycie.

W piatek rozmawialem z przedstwicielem firny ktora na osiedlach i w budynkach
            zaklad CCTV. Powiedzialm jak wyglada nasze osiedle ile ma katek ze bedzie chyba
            ogrodzone powiedzilem o winndach i garazach. Mily pan powiedzial ze odzwoni i
            odzwonil do mnie po 2 godzinah.
            Koszt instalacji CCTV bedzie wynosil ok 50 000 PLN. Za tyle pieniedzy oni
            oferuja :
            - wykonanie projektu instalacji
            - 10 kamer zewnecznych w obudowach z grzlka
            - 8 kamer wewecznych w obudowie ( 6 x kamera przy wejsciu na klatke + 2x
            kamera w garazu)
            - 7 kamer w windach
            - okablowanie
            - moditory w pomieszczeniu ochrony + te wszystki niezbedne urzadzeni (jakies
            dzielniki, prowjdery, zasilacze, miksery, magnetowidy i inne)
            - instalcja

Mysle ze jest to ciekawe i powinnismy na to namowic WP lub sami sie zlorzyc bo
            na te 350 mieszkan wyjdzie do zaplaty od mieszkania jekies 150 zl. To jest
            chyba nie wiele.

A i jeszcze jedno chyba znow nas pan prezes w bambuko robi bo 15 grudnia to
            jest niedziela i chyba dzielnieca nie pracuje i nie odbierze budynku.

Pozdrawiam wszystkich sasiadow !!!
            • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 09.12.02, 10:38
              Witam!
              Jestem w 110% za ta propozycja. 150PLN to naprawde nieduzo. Czy mozna zalozyc
              wiecej kamer w garazach? Sa dosc rozlegle i dwie kamaery to chyba troche malo.
              Mariusz
              • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: 195.205.132.* 09.12.02, 10:51
                Wszystko bardzo ładnie tylko kto ma to wszystko obsługiwać i ile będzie
                kosztować utrzymanie tego całego systemu?

Co do odbioru budynku do 15 grudnia to jest on nierealny biorąc pod uwagę stan
                prac wykończeniowych w garażach, piwnicach, hall w jaju itp. itd.

Wacek
                • Gość: polnow Re: WERSAL PODLASKI - CCTV czyli telewizja przemy IP: *.acn.waw.pl 09.12.02, 17:43
                  Witam sasiadow !!!

Ja tez jestem za zalozeniem tego systemu, on znacznie podnosi poziom
                  bespieczenstwa przy tak duzym osiedlu.

Odp na pytania:
                  - Moze byc wiecej kamer w garazu, po to musi byc wykonany projekt systemu,
                  przyjedzie ekipa z tamtej firmy i dopiero tak naprawde stwierdzi ile kamer i
                  gzdie te kamery maj byc. Bo przez telefon on powiedzial tak z glowy, bo nic nie
                  wiedzial.
                  - System jest obslugiwany przez ochrone (wiekszosc firm ochroniarskich ma
                  przeszkolonych do obslugi takich systemow ludzi)
                  - Koszt utrzymania takiego systemu to prad i czlowiek ktory go obsluguje + raz
                  w roku przeglad systemu za 1 500 zl

Czyli na pewno 15 nie nastapi odbior budynku. ???

Pozdrawiam sasiadow
                  • Gość: Ja Odbiór budynku IP: 217.153.44.* 09.12.02, 18:00
                    Witam,

odbiór budynku to jeszcze sobie trochę poczeka i to trochę długo, bo nie sądzę
                    żeby można było oddać budynek bez otynkowania (bez garaży można, tak zrobił WP
                    w Białymstoku). Jak pokazuje historia tynkowanie to dla WP nie lada zadanie,
                    czyli jakieś 3 miesiące na jeden pion, a zostały dwa...

Z telewizją przemysłową to pomysł godny pochwały. Jestem za.

Pozdr.
    • Gość: Krzys Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 217.153.47.* 09.12.02, 18:08
      Czy ma ktos moze jakies doswiadczenia odnosnie kladzenia gladzi gipsowej?
      W moim mieszkaniu w jajku tynki nie nadaja sie do malowania, miejscami sa
      nierowne Majster ktory kladl u mnie glazure powiedzial ze przed kladzeniem
      gladzi nalezaloby zagruntowac sciane Unigruntem (bo sciany sa bardzo pyliste),
      i ze trzeba sciane wczesniej porysowac by gips sie lepiej trzymal Czy to
      prawda? Co trzeba zrobic by gladz nieodpadla w niedlugim czasie? Czy wystarczy
      zrobic jedna warstwe gladzi, czy trzeba robic dwie?
      • Gość: przemek Re: Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 212.160.156.* 10.12.02, 15:33
        Drogi Krzysiu,
        Gole tynki rzadko kiedy nadaja sie do malowania. Tylko po co masz robic gladz
        pod glazure?
        Twoj majster ma racje nalezy agruntowac Unigruntem, ale nie dlatego, ze tynki
        sa pyliste, tylko dlatego, ze chlona wode i polozenie na tym glazury moze
        okazac sie niefortunne. Wprawdzie Kierownik Czyzewski zapewnial mnie, ze Maxit
        absolutnie nie chlonie wody, ale strzezonego Pan Bog strzeze.
        Co do pytania ile warstw trzeba klasc - trzeba klasc tyle zeby Ci sie ta sciana
        spodobala, dwie albo i trzy. Wszystko zalezy od nierownosci sciany i ...
        fachowca, ktory to robi. Generalnie nie nalezy polegac na tynkach z WP, ja
        mialem zamowione w umowie najlepszej klasy a wyszla taka kaszana, ze az strach.
        Nie polecam, nastepnym razem wezme tylko szlichte.

Gość portalu: Krzys napisał(a):

> Czy ma ktos moze jakies doswiadczenia odnosnie kladzenia gladzi gipsowej?
        > W moim mieszkaniu w jajku tynki nie nadaja sie do malowania, miejscami sa
        > nierowne Majster ktory kladl u mnie glazure powiedzial ze przed kladzeniem
        > gladzi nalezaloby zagruntowac sciane Unigruntem (bo sciany sa bardzo
        pyliste),
        > i ze trzeba sciane wczesniej porysowac by gips sie lepiej trzymal Czy to
        > prawda? Co trzeba zrobic by gladz nieodpadla w niedlugim czasie? Czy
        wystarczy
        > zrobic jedna warstwe gladzi, czy trzeba robic dwie?
        • Gość: Krzys Re: Gladz gipsowa - pomocy!!!! IP: 217.153.47.* 11.12.02, 09:37
          Dziekuje Przemku za info, pozdrawiam

> Gole tynki rzadko kiedy nadaja sie do malowania. Tylko po co masz robic gladz
          > pod glazure?
          Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, w lazience nie klade gladzi, mialem na mysli
          reszte mieszkania

> Wszystko zalezy od nierownosci sciany i ...
          > fachowca, ktory to robi. Generalnie nie nalezy polegac na tynkach z WP, ja
          > mialem zamowione w umowie najlepszej klasy a wyszla taka kaszana, ze az
          >strach.
          U mnie sa tylko pierwsze tynki (najnizszy standard)
    • Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 10.12.02, 09:32
      No i stało się.

Dzisiaj o godzinie 2 w nocy przeprowadziłem się. Teraz to ja dopiero będę
      marudził.

Pozdrawiam,

Wacek

PS. Dzisiaj rano było jakieś 15 stopni. To już chyba wiosna idzie?
      • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 10.12.02, 11:32
        hmmmmmm, to moze na pierwszy rzut umycie korytarzy? brodzenie w pyle gipsowym
        jest malo zabawne a konca malowania i tak nie widac, wiec w miedzyczasie
        mogloby zrobic sie choc troche czysciej??
        • Gość: misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.197.* 10.12.02, 11:58
          Drogi Mikołaju !!!
          Jeżeli mnie czytasz spraw abym pod choinkę dostał :
          1. Garaż
          2. Akt notarialny
          3. Telewizję , a może i telefon stacjonarny w promocyjnej cenie ?
          4. Prawdziwą elektryczność
          5. Piwnicę - bo nie wiem gdzie mam już upychać sprzęty z poprzedniego lokum
          6. Odsetki - ale wiem ,że nie będzie łatwo
          7. Panów - do naprawy usterek zgłoszonych w lipcu

Windy możesz wyłączać tak jak ostatno kiedy będzie jechała moja teściowa
          Fajnych sąsiadów już też mam
          Proszę nie omijaj naszego bloku
          Pozdrawiam ciepło.
          • Gość: magda woda w pionie wsch-płd. IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 10.12.02, 15:08
            czy jest na sieci mieszkający po stronie wsch-połud? jeśli tak to może
            wiesz/wiecie dlaczego od dwóch dni nie mamy zimnej wody?

będę wdzięczna za szybką informację bo nie wiem czy mam gdzieś interweniować
            czy nie.

pozdrawiam wszystkich
            magda

ps. czy ktoś się może orientuje co się dzieje z kierownikiem Czyżewskim? nie
            mogę się do niego dodzwonić zupełnie. może on już nie pracuje?
            • Gość: przemek Re: woda w pionie wsch-płd. IP: 212.160.156.* 10.12.02, 15:39
              Jesli chodzi o Kierownika Czyzewskiego, to niestety wymagana jest cierpliwosc.
              Jesli nie odbiera, to albo gada, albo nie chce odebrac. Polecam sciganie
              osobiscie - skuteczniejsze. To niego jest sie trudniej dodzwonic niz do
              Prezydenta. Poza tym ostatnimi czasy w sobote robi sobie wolne.
    • Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 12.12.02, 13:35
      Po mojej prosbie WP umyl korytarz na moim pietrze. Czy na innych tez?

W kazdym razie chcialbym im za to niniejszym podziekowac! To bylo mile!

Mar
    • Gość: p Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 13.12.02, 20:57
      chyba zima zastala nasz WP i co bedzie z odbiorem techicznym prze gmine.
      Czy ktos wie czy WP wyplaca te odsetki za opoznienie
      • Gość: czarny DO WERSALU PODLASKIEGO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.02, 22:33
        Mam taką samą prośbę jak kilka tygodni temu, a mianowicie chodzi o zamiecenie
        klatek schodowych w budynkach, ostatnio poskutkowało i przez jakiś czas było
        wmiare - wmiare czysto, no i marmurek miał sie lepiej.
        Z góry dziękuję.

czarny
        • Gość: Wacek W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 16.12.02, 10:19
          Ja rozumiem, że każdy cieszy się z nowego mieszkania, ale proszę pamiętać, że
          na tej budowie mieszkają już ludzie, a akustyka pustego budynku jest taka jaka
          jest. Moi sympatyczni sąsiedzi z góry wiedzą o kogo chodzi (choć nie tylko o
          nich).

Poza tym muzyka muzyką, ale po ostatniej sobotniej imprezie dziwnym trafem ktoś
          powyrywał styropian chroniący windę i porysował w dwóch miejscach drzwi do
          windy. Może się czepiam, ale jak każdy urządzi sobie raz w roku huczną
          imprezkę, to w jaju imprezka będzie przeciętnie co drugi dzień, a po roku windy
          do wymiany.

Osobnym tematem jest używanie wiertarki udarowej w niedzielę o 8 rano. Ja
          rozumiem, że nie każdy musi być wierzący i uznawać niedzielę za dzień
          odpoczynku. Rozumiem też, że cisza nocna już o 8-mej nie obowiązuje, ale proszę
          o odrobinę rozsądku. Niektórzy chcą spać!

Wacek

PS Dziękuję WP za przerwę w dostawie prądu wczoraj wieczorem.
          • Gość: Mariusz Re: W sprawie parapetówy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 10:56
            Popieram Wacka. Jak juz wczesniej wspomnialem na tym forum jestem bardzo
            uwrazliwiony na "imprezki" w budynku i staram sie na nie reagowac. Jezeli ktos
            chce zrobic parapetowke to niech zacznie ja w domu a o 22.00 zabierze gosci do
            knajpy. Ja nie mam zamiaru denerwowac sie z powodu tego, ze nie moge spac.

Co do sprzatania na klatce: Rozmawialem z panem Czyzewskim i poprosilem o to,
            aby sprzataczki WP zaczely juz regularnie myc klatke, poniewaz skoro WP ma
            opoznienie i my juz mieszkamy to powinni traktowac ten budynek jako
            ZAMIESZKALY. Na moim pietrze zrobilo sie czysto. Nie wiem, jak na innych.
            Proponuje interwencje u ww pana Czyzewskiego.
            • Gość: Kamila Re: W sprawie parapetówy IP: WAWZZ* / *.siemens.pl 16.12.02, 11:32
              Jak lubicie spokój to trzeba było kupic dom a nie mieszkanie .
              • Gość: Mariusz Re: W sprawie parapetówy IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 12:00
                Gdzies Ty sie chowala, w czworakach?
              • Gość: Wacek Re: W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 16.12.02, 12:03
                Gość portalu: Kamila napisał(a):

> Jak lubicie spokój to trzeba było kupic dom a nie mieszkanie .

Jak lubicie imprezy to trzeba było kupić knajpę, albo przestudiować zasady
                współżycia społecznego przed decyzją o przeprowadzce do miasta.

Gratuluję poziomu intelektualnego argumentacji.

Wacek

• agatha2002 ręce opadają 16.12.02, 15:10
                  osoby o słabych nerwach niech tego nie czytają... nie jestem osobą która owija
                  w bawełnę

wczoraj znów nie działały windy, były przerwy w dostawie prądu i ciepłej wody
                  jestem wściekła!!!
                  panie Rogowski, kiedy zajmie się Pan tym burdelem?!!!
                  i niech pan każe zaczać już rzeczywiscie sprzątać klatki bo to przyszłych Świąt
                  się nie wyrobicie

a do przemadrzalej Kamili mam prośbę żeby imprezy organizowała w garażu, tam
                  cała chołta którą zaprasza powinna się zmieścić
                  • Gość: Misza 1 Re: ręce opadają IP: 213.158.197.* 16.12.02, 15:45
                    Do wczorajszej awarii można tylko dodać ,że kaloryfery także przestały działać.
                    Po interwencji u ochroniarzy dostałem informację abym sam dzwonił do
                    kierowników budowy bo oni się nie mogą dodzwonic bo kierownictwo odpoczywa i ma
                    telefony powyłaczane a tak naprawdopodobniej to dopiero w poniedziałek rano.

Prawdę mówiąc zastanawiałem się czy nie biec do HIT-a i kupić kaloryfery
                    elektryczne ( światła nie było ale kontakty działały) - ja bym noc przetrzymał
                    ale dzieciaki ?.

Nie wiem co by zrobiła osoba która siedziałaby w windzie ( - 10 C) ja w swojej
                    klatce sprawdziłem na szczęście nikt się nie zamknął.

Po 3 godzinach awarię usunięto - było ok 23:00.
                    GROZA i Horror
                    • Gość: Mariusz Re: ręce opadają IP: proxy / *.155.100.23.62.rev.coltfrance.com 16.12.02, 15:49
                      A STOEN ma nas w d..... bo budynk nie oddany....
                      • Gość: Wacek Re: ręce opadają IP: 195.205.132.* 16.12.02, 16:29
                        A może WP świętował w ten sposób zakończenie budowy. Wszak wczoraj był 15
                        grudnia. Spójrzmy prawdzie w oczy, to już jest koniec. Więcej nic nie powstanie.

Wacek

PS Ciekawe czy Pan Prezes wypolerował już na święta swoją limuzynę. Bo moja od
                        parkowania na budowie przybrała kolor ziemisty.
                        • Gość: p Windy IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 18:30
                          A rozumiem ze jestesmy ciekawi jaki jest wsyruj wind w srodku.
                          Wstrzymajmi sie i nie zrywajmy zabespieczen. Oozekajemy jeszcze 1 - 3
                          miesiace, zyby wszyscy skończyli sie urzadzac i wodzic nim ciezki sprzet i inne
                          nietypowe rzeczy. Wtedy zostana zdjete wszystkie zabespieczenia i zobaczym
                          prawdziwy wstruj. Bo jak teraz zerwiem wszystkie zabespieczenia to za 3
                          miesiace windy beda sie nadawaly do wymiany, bo beda jaz tak zniszczone, a maja
                          nam sluzyc przynajmiej kilka lat.

Pozdrawiam sasiadow.

P.s:
                          Popieram Wacka jak chcecie robic papapetowki to wychowajcie narpierw swoich
                          gosci a jak nie to zabierajcie ich do knajpy.
                          TROCHE KULTURY NIE ZASZKODZI I WYROZUMIALOSCI DLA INNYCH.
                          • Gość: Sebek Re: Windy IP: 212.244.51.* 16.12.02, 19:58
                            Chciałbym również wyrazić swoje niezadowolenie z powodu nieprawdopodobnej
                            arogancji WP wobec swoich Klientów.
                            Nie ma tygodnia, aby:
                            1. nie zepsuła się winda,
                            2. nie wystrzeliły korki w całym budynku,
                            3. nie brakowało ciepłej wody
                            4. nie wysiadło ogrzewanie

Przecież w takich warunkach nie da się normalnie żyć.
                            Może Prezes zaszczyciłby nas odwiedzić na tym pobojowisku i zobaczyć jak nam
                            się wspaniale mieszka i podjąć jakieś działania w celu doprowadznia sytuacji do
                            normalności?
          • Gość: Maciek Re: W sprawie parapetówy IP: 217.153.44.* 17.12.02, 10:26
            Witam!

Niestety muszę odnieść się do zarzutów w sprawie parapetówki, ponieważ była ona
            u mnie w sobotę. Niesłusznie jak zwykle pochopnie przypisano ją Kamili
            jednocześnie obrażając jej gości, którzy tak naprawdę byli moimi. Chciałem
            podziękować Kamili za jej szybką reakcję na zakwestionowanie organizowania
            parapetówek. Moim zdaniem parapetówka trwała krótko, tylko u mnie w mieszkaniu
            i bez żadnych ekscesów. Oprócz tego, że słyszano głośną muzykę nikt nic innego
            nie zgłosił, poza oszczerstwem, że to moi goście zniszczyli zabezpieczenie
            windy i porysowali drzwi. Oświadczam, że jest to kompetna bzdura. Nie wiem jak
            Wacek okręślił, które rysy są autorstwa moich gosci, bo jest ich więcej niż
            dwie. Zabezpieczenie windy jest naruszane bez przerwy. Obecnie jest odsłonięta
            już cała ściana, ale po znalezieniu przez Wacka "sprawców" WP już nie czuje się
            odpowiedzialny za zabezpieczenie wind. Chciałem tez dodać, że w mojej obecności
            jakiś robotnik (nie wiem czy z WP czy z ekipy prywatnej) włączył przycisk w
            windzie śrubokrętem i chyba nie uznał tego za coś niestosownego. Takie
            podejście do wind i nie tylko jest codziennością. Dewastowanie wszystkiego
            przez robotników jest stałym elementem życia budowy na KEN. Zawsze mnie to
            denerwowało i z rozgoryczeniem i zdziwieniem przyjąłem oskarżenie, że ja też
            mam w tym swój udział.

PS1.
            Wacek! mogłeś przyjść do mnie na parapetówkę i powiedzieć, że Ci
            przeszkadza ...a może byś się przyłączył?, a nie pisał na forum dwa dni później
            swoje zastrzeżenia.

PS2.
            Dziękuje za głosy sąsiadów, w których jest tyle życia! szczególnie Kamili.

PS3.
            Współczuję sąsiadom, którzy są stypą po samych sobie.

PS4.
            Jak ktoś jest uczulony na imprezki to powinien się zaszczepić.

Pozdrowienia!
            • Gość: Wacek Re: W sprawie parapetówy IP: 195.205.132.* 17.12.02, 11:11
              Drogi Maćku.

Impreza u Ciebie trwała rzeczywiście niezbyt długo, chociaż dłużej niż do 22.
              Mój post dotyczył ogólnie urządzania głośnych imprez i dotyczył przede
              wszystkim sympatycznych sąsiadów, którzy mieszkają nade mną i są bardzo
              młodzieżowi, choć ich gusta muzyczne są co najmniej mało wysublimowane.

Nie zwracałem Ci w sobotę uwagi bo i tak byłem zajety sprzątaniem po malowaniu
              do późnych godzin nocnych. W normalnych warunkach pewnie bym to zrobił.
              Uciążliwość imprez polega "tylko" na głośnej muzyce.

Nie kwestionuję, że winda jest niszczona przez robotników co mnie także wkurza.
              Jednak w ubiegłą sobotę jeździłem windą wielokrotnie w godzinach 22-1.
              Wynosiłem wtedy różne rzeczy na śmietnik. O ile o 22 styropian w windzie był to
              o 1 już go nie było. W międzyczasie skończyła się u Ciebie impreza. Oczywiście
              mógł zdarzyć się zbieg okoliczności i w tych godzinach mogli jeździć windą
              robotnicy WP, którzy złośliwie zrywają styropian i rysują windy. Jeżli tak jest
              to przepraszam Twoich gości.

Wacek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka