Dodaj do ulubionych

Cadillac STS

06.07.04, 22:20
www.thecarconnection.com/index.asp?article=7287&sid=183&n=157
15-to glosnikowy system Bose, HUD (wyraznie sie ten bajer przyjmuje - BMW 5
tez go ma), 320 KM V8 to niezla kombinacja. Ciekawostka jest przestarzala
skrzynia biegow o 5 przelozeniach - ciekawe kiedy GM w koncu zaprojektuje cos
lepszego...
Obserwuj wątek
    • typson Re: Cadillac STS 07.07.04, 00:43
      > Ciekawostka jest przestarzala
      > skrzynia biegow o 5 przelozeniach - ciekawe kiedy GM w koncu zaprojektuje cos
      > lepszego...

W przypadku automatow - zgadzam sie. Wieksza liczba biegow daje dobre efekty.
      Ale nie bardzo rozumiem wkladanie skrzyn 6cio biegowych manualnych. Znaczy
      rozumiem, ze chodzi o lepsze wykozystanie momentu, tyle ze wiecej z tego
      zawracaia dupy niz przyjemnosci. Przynajmniej takie mialem wrazenia z jazy
      laguna 1.9 dci. Przyspieszala fantastycznie, tyle ze natychmiast trzeba bylo
      zmienic bieg. Ale lagune po miesiacu ukradli wiec problem skrzyni stal sie
      chwilowo nieaktualny ;)

• marekatlanta71 Re: Cadillac STS 07.07.04, 04:03
        Moja Honda ma 6-ciobiegowy manual i troche sie z Toba zgadzam - w jezdzie po
        miescie trzeba bez przerwy zmieniac biegi. Ale przeciez po to ja kupilem...
        • sherlock_holmes Re: Cadillac STS 07.07.04, 08:19
          Jak juz kiedys wspominalem - Peugeot 307WRC ma 4 biegi i to ma (teoretycznie)
          wystarczyc, a nawet przyniesc wymierne zyski w postaci rzadszej zmiany biegow,
          ergo - mniejsze straty z tego tytlu wynikajace. Jak na razie okazje sie, ze
          kierowcy majacy 6-stopniowe skrzynie zmieniaja biegi nawet 2x RZADZIEJ niz
          Gronholm i Rovanpera (!), a skrzynie 307 WRC non stop sie psuja.

Im mniej elastyczny silnik, tym wiecej przelozen potrzebuje. Silniki diesla
          maja bardzo ograniczony zakres obrotow (mniej wiecej uzytkowy od 2-4 tys.
          obr/min (a elastyczny silnik benzynowy bez doladowania od 1500-6500), dlatego
          potrzebuja 6 biegow.

A ja i tak jestem za przekladniami bezstopniowymi - i mam nadzieje, ze w koncu
          sie upowszechnia.
          • wowo5 Re: Cadillac STS 08.07.04, 05:09
            Fajne auto. Caddy nareszcie postaral sie o porzadnie wygladajace wnetrze.
            Jezeli GM mozna cos zarzucic to wysokie ceny, szczegolnie opcji. Niedawno Raod
            and Trac testowal STS w cenie $62k. To troche duzo jak na marke, ktora chce
            zdobyc nowych klientow. BMW i Mercedes i Audi moze ujsc z takimi cenami ale sa
            to marki, ktore od lat trzymaja wysoki poziom. Cadillac przespal ostatnie 20
            lat oferujac przednionapedowe auta dla bogatych emerytow. Nie twierdze, ze auto
            tego kalibru powinno kosztowac tyle co bardziej plebejski pojazd ale gdyby GM
            zaspiewal sobie $5-10k mniej to by byly zapisy. Tak jak Chrysler nie moze
            nastarczyc z produkcja 300C, poniewaz cena przy tym co to auto oferuje nie jest
            wygorowana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka