marek.bo 12.06.03, 11:37 Mam pytanie - co sądzicie o developerze, czy może ktoś podpisywał już umowę, negocjował warunki itp. Dziękuję z góry za wszelkie infromacje. Marek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agata Re: Corporess - Lazurowa IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 16:47 Moim zdaniem developer sprawia dobre wrazenie, wybudowali już pare budynków w Warszawie, budowa na Lazurowej idzie bardzo sprawnie (obserwuję ją od 3 miesięcy i wreszcie się zdecydowałam na zakup mieszkania tam). Są chętni do negocjacji, szczególnie jeśli się im wpłaci większą kwote na początek (budują na razie bez kredytu, z własnych środków!). Nigdzie nie znalazłam złych opinii na ich temat, a to chyba istotne ;) No i tyle na razie. Jestem teraz w trakcie negocjowania zapisów umowy, moge opowiedziec o ostatecznych efektach, jak już ją podpiszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Corporess - Lazurowa IP: *.citicorp.com 12.06.03, 23:03 Dzieki za info. Ja zamierzam podpisac umowe w ciagu 2 tygodni i zastanawiam sie nad aktem notarialnym. Gdyby nie sprawialo Ci klopotu to prosilbym o informacje na; marek.bo@wp.pl Obiecuje rowniez podzielic czym sie da... Dzieki, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Corporess - Lazurowa IP: 195.136.36.* 13.06.03, 11:34 Czy ogldaliscie inwestycje? Czy budynki sa blisko Lazurowej? Który jest lepszy A czy B? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Corporess - Lazurowa IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 13.06.03, 23:00 Na budowe nie mozna jeszcze wejsc, ale z zewnatrz wszystko wyglada w porzadku - czysto! na budowie, porzadek itp. Budynki rosną dosc szybko i wygladaja solidnie, a mieszkancy innych osiedli by Corporess sa zadowoleni. Ja chyba sie zdecyduje, przynajmniej w okolicy nie zapowiada sie wielkie blokowisko...i to tez jest wazne. Odezwe sie jak bede wiedzial cos nowego, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuta Re: Corporess - Lazurowa IP: *.acn.waw.pl 15.06.03, 14:12 Blokowisko faktycznie w najbliższej okolicy sie nie zapowieda ale około 400 - 500 metrów od inwestycji w/g planów zagospodarowania przestrzennego ma przebiegać autostrada ( za fortami ) jak zwykle w tym kraju nie jest to pewne na 100 % lecz ta informacje uzyskałam az z trzech różnych zródeł : z prasy od inewstora od osoby zatrudnionej w gminie Tak więc z jednej strony Lazuraowa z drugiej być może autostrada .... To był niestety powód dla którego zrezygnowałam z mieszkania i byc może dlatego nadal są tam wolne lokale .... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Corporess - Lazurowa IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 16.06.03, 14:22 Ludzie, Przecież w tym mieście więcej niż połowa bloków stoi przy takiej czy innej ruchliwej ulicy. Nie jest powiedziane, że tam gdzie jest obecnie spokój, za 2 czy 5 lat nie będzie przebiegała taka czy inna trasa, w końcu porządnych ulic musi przybywać i tak z pewnością będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuta Re: Corporess - Lazurowa IP: *.acn.waw.pl 16.06.03, 22:50 Człowieku ( ze szczególnym uwzglednieniem Jana ) to ze budynki stoją obok ruchliwych ulic to prawda , sama mieszkam w takim budynku więc wiem doskonale jakie to "wygodne" należy poważnie się zastanowić : czy inwestować 200 lub więcej tysięcy złotych w mieszkanie które "dzięki" takiej atrakcji za te kilka lat nie bedzie warte tych pieniedzy czy teżnie ? niestety większość "cichych" rejonów miasta jest już zajęta tak więc do wyboru raczej pozostało niewiele czy mieszkanie przy autostradzie 400 m od budynku ( nie mylić Janie z ulicą ) jest warte 200 tysiaków ? wybór nalezy do kupującego ja szukam dalej pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Corporess - Lazurowa IP: *.chello.pl 19.06.03, 02:21 A ja jeszcze cały czas przerabiam umowę, bo mimo pierwszego dobrego wrażenia wykryłam w niej (razem z kolegą prawnikiem) sporo nieścisłości i tzw. haczyków. I na pewno podpisywać ją będe w formie aktu notarialnego, po prostu nie wolno inaczej :) Jak się nie zgodzą na zmiany w umowie, które chcę wprowadzić, to nie kupię i już. Marek, jesli chcesz, mogę Ci przysłać mailem umowę z proponowanymi poprawkami. Co do autostrady, to odległość 500 m uważam za wystarczającą, ale to oczywiście kwestia gustu.. Szukałam przez 5 miesięcy inwestycji w Warszawie, gdzie by było zielono i kameralnie i dalibóg nie znalazłam.. Albo blok na bloku (8-piętrowe), albo horrendalne ceny, albo już Białołęka czy Ząbki. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Corporess - Lazurowa IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 19.06.03, 09:46 Agata, dzięki z góry i będę bardzo wdzięczny za podesłanie mi umowy na: marek.bo@wp.pl Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Corporess - Lazurowa IP: 195.94.222.* 20.06.03, 09:07 z planów jakie widziałam w urzędzie to jest niecałe 300m a podobno i lazurową maja poszerzać popytajcie dokładnie bo można sie wtopić; właśnie dlatego zrezygnowałam choc bardzo mi się podobały plany mieszkań i lokalizacja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: Corporess - Lazurowa IP: *.acn.waw.pl 20.06.03, 09:19 Tak, to prawda co napisała kkk. Ja tez po wizycie w ratuszu zrezygnowałam z tej lokalizacji (choć trzeba przyznać, maja naprawdę bardzo fajne mieszkanka). Ale perspekatywa mieszkania przy autostradzie - 300 m i poszerzonej do 4 pasów Lazurowej stanowczo zniechęciła mnie. Kto nie widział jak blisko stoją bloki od Lazurowej (przypominam, poszerzonej w niedalekiej przyszłości), radzę niech jedzie i zobaczy, a może wtedy podejmie słuszną decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Corporess - Lazurowa IP: waprx* / 192.168.14.* 20.06.03, 09:51 Lazurowej nie będą poszerzać. To jest takie pieprzenie które wegetuje w byłej gminie od dwudziestu lat które nigdy nie ulegnie realizacji. Za dużo drzew by było do wycięcia, w tym sporo na tyle starych by były pod opieką konserwatora. Poza tym jak wybudują wreszcie tą autostradę to część ruchu z Lazurowej też zniknie więc tym bardziej nie ma to sensu. Natomiast będą, mam nadzieję ze niedługo, poszerzać Górczewską. Ale to akurat plus. A poza tym tak się zastanawiam: po kie licho ktokolwiek myśli o kupowaniu mieszkania w tak syfnej okolicy? Toż to taka dresiarnia że nóż się w kieszeni sam otwiera... Uciekłem stamtąd 3 lata temu i do tej pory nie mogę się nacieszyć że już tam nie mieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marekbo Re: Corporess - Lazurowa IP: *.zabki.net.pl / 10.4.3.* 20.06.03, 17:45 Ludzie, ale ja tylko chciałem dowiedzieć sie czegos o developerze, warunkach umowy, negocjacji cen. Znam okolicę i ewentualne plany budowy dróg w tamtej okolicy. Tak więc dziękuję za wszelkie uwagi, a najbardziej za te dotyczące bezpośrednio warunków zakupu. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Corporess - Lazurowa IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 17:01 No i jak na razie nie zdecydowałam się na podpisanie umowy z Corporesem. Z tego prostego powodu, ze nie chcą (mówią że nie mogą) podpisać jej w formie aktu notarialnego. Bo jeszcze nie do końca uregulowane mają sprawy z własnościa gruntu, mimo wydanego pozwolenia na budowe. Ja im nawet wierzę, ze tę kwestię własności ureguluja, ale mimo to nie odważę się płacić im kasy bez umowy notarialnej. Mieszkania oddają dopiero w czerwcu 2004, to jeszcze 10 miesięcy, a przez ten czas może im się noga powinąć. Ja tam nie bede ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
crusader1973 Re: Corporess - Lazurowa 14.07.03, 17:30 Agato, jestem bliski podpisania z nimi umowy - czy mogłabyś wymienić zapisami, które udało się zmienić? Będę bardzo wdzięczny! crusader1973@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Corporess - Lazurowa IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 11:51 Jasne :) dziś wieczorkiem wyślę Ci maila. Odpowiedz Link Zgłoś
crusader1973 Re: Corporess - Lazurowa 15.07.03, 13:14 Super! Odwdzięczę się przesłaniem swoich uwag (dzisiaj idę na ostateczne spotkanie z prawnikiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Corporess - Lazurowa IP: 81.93.74.* 18.07.03, 13:53 Cześc Agata czy możesz mi przesłać info dotyczące Corpores, które obiecałaś markowi, dzęki z góry mój mail: radekbosniak@wp.pl jestem zainteresowany kupnem mieszkania ale pracuję zagranica i mam tylko tydzien na dokonanie wszelkich zmian podpisanie umowy i powrót do pracy pa radek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Corporess - Lazurowa IP: *.chello.pl 18.07.03, 17:36 Agato prowadze rozmowy z corpores. przeczytalam tutaj twoje wypowiedzi Podeslij mi prosze umowę z naniesionymi poprawkami Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Corporess - Lazurowa IP: *.chello.pl 18.07.03, 17:37 moj mail nkorze@o2.pl:):) zapomnialam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Corporess - Lazurowa IP: *.chello.pl 23.07.03, 02:06 Wysłałam dzisiaj (do Niny i Radka) - sorka, ze tak późno, ale byłam "wyjechana". Życzę powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Corporess - Lazurowa IP: *.chello.pl 03.08.03, 09:41 Czesc Agata dzieki za wysłanego maila ale zjadłam literkę i do mnie nie doszedł:):), jezeli moge prosic jeszcze raz:):)to dzieki nkorzen@o2.pl A tak apropos Corpores rozmawiam z nimi caly czas o umowie, bardzo podoba mi się lokalizacja ale stan prawny działek itd wzbudza wiele obaw. Wczoraj w sobote ku mojemu zdziwieniu (zmieniala sie osoba, z która negocjuję) powiedziano, ze mogę podpisać umowę w formie aktu notarialnego. W poniedziałek mam kolejne spotkanie i zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
kgilarska Re: Corporess - Lazurowa 21.08.03, 12:46 witam serdecznie, zainteresowalam sie mieszkaniem na Lazurwoej, bo chciałam bardzo mieszkac an Bemowie, a jedynie tam sa wolne mieszkania 40m2,Czy ty kupilas tam mieszkanie? czy moglabys mi przeslac ta umowe z poprawkami? bede bardzo wdzieczna bo ja jestem zupelnei ciemna jesli chodzi o te klocki....po prostu chce miec mieszkanie a nie stac mnie na prawnikow! dziekuje z ogory bardzo goraco! pozdrawiam. Kaska kgilarska@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neg marek.bo - frajer IP: 80.72.34.* 27.06.03, 15:12 wiecie co ten gosciu piszacy jako marek.bo to frajer chce sie wymieniac informacjami sam nie oferujac nic zdrowka zycze neg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neg UWAGA!!! IP: 80.72.34.* 15.07.03, 14:40 Ludziska nie dajcie sie wciagnac w glupie rozmowy z tymi ludzmi, chociaz sa niesamowicie mili i uprzejmi. Moim zdaniem to zmyla majaca zmylic ewentualnego frajera. Przed jakakolwiek rozmowa proponuje skontaktowanie sie z tzw. wywiadownia gospodarcza i sprawdzenie firmy. :) Niektore z zapisow w umowie wstepnej zakrawaja na ... nie bede uzywal wiadomo jakich slow. Negocjowalem z nimi umowe chyba przez 4 miesiace i chyba goscie mysleli, ze kupie mieszkanie bo mi bardzo zalezy. Zalezalo mi, ale przeciez nie mozna kupowac czegos co zakrawa na wierutna bzdure. Moim zdaniem szukaja naiwniakow i tyle. A dlaczego, otoz: 1. nie wyjasniona sytuacja dzialki na ktorej znajduje sie umowa, w biurze mowia co innego a na budowie mowia co innego, 2. obiecali mi mozliwosc podpisania umowy w formie aktu notarialnego z wpisem do KW, a nastepnie zmienili zdanie 3. na prosbe o przedstawienie poszczegolnych dokumentow, jak aktualny wyciag z KW, wypis z KRS, zaswiadczenie o placeniu skladek do US itd itp otrzymalem odpowiedz, ze owszem dokumenty dostane ale w momencie podpisania umowy wstepnej lub jak bede chcial wziasc kredyt ... o zgrozo 4. zmiana planow np. plac zabaw mial sie znajdowac w srodku osiedla, natomiast na budowie mowia, ze bedzie w innym miejscu 5. sprawa ogrodzenia: na pytanie czy inwestycja bedzie ogrodzona pada w biurze odpowiedz, ze owszem i nawet ma byc przygotowana do ochrony, natomiast na budowie po rozmowach okazuje sie, ze nawet nie ma planow takiego ogrodzenia, na pytanie wiec jakie ewentualnie mogloby byc to ogrodzenie odpowiedzi nie otzrymalem, po dodaniu, ze rownie dobrze moze byc to zwykla siatka jak np. sa ogrodzone TBS-y obok padla odpowiedz bynajmniej twierdzaca 6. po obejrzeniu mieszkania na budowie (bez dokonania pomiarow) bylo w srodku OK, ale po moim poscie na grupe o mozliwosci ogladania mieszkania po porozumieniu sie z odpowiednia osoba "nie chce wymieniac o kogo chodzi aby nie robic problemow" taka mozliwosc sie skonczyla 7. jest klauzula (nie wiem czy komus sie ja udalo wyciac) o tym, ze nabywca zgadza sie na zaciaganie kredytow i innych jakis tam pierdol, przez CORPORES pod zastaw tej nieruchomosci ... o matko!!! 8. nie ma mozliwosci zcedowania praw z umowy na osobe trzecia bez zgody developera 9. zwrot kasy w przypadku rezygnacji z inwestycji nastapi dopiero POL ROKU po znalezieniu nowego nabywcy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! czekaj tatka latka 10. choc developer mowi o 3-y letniej gwarancji na mieszkania to nic na ten temat nie ma w umowie, dokladnie NIC i nie da sie tego zmienic (chyba ze komus sie udalo to dodac, mi mowili, ze nie), nic o odbiorze mieszkania o wadach, naprawach, o mozliwosci rezygnacji z zakupu w przypadku wystapienia wad uniemozliwiajacych uzytkowanie 11. czytajcie dokladnie punkty o cenie mieszkania i szukajcie punktow w ktorych jest cena za to czy za tamto ale bez uwzglednienia kosztu czesci gruntu i garazu podziemnego 12. poszczegolne slowa: np. zwloka lub opoznienie. developer rznie glupa ze nie wie jakie konsekwencje maja poszczegolne z nich, zwroccie na to uwage 13. na prosbe o wyszczegolnienie standardu wykonania nie bylo odzewu lecz zbywanie ze to nie istotne i mozna zalatwic pozniej 14. pytajcie o VAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! na mieszkanie i garaz 15. sciana zewnetrzna mojego mieszkania miala miec 8,40 m (nie zdazylem zmierzyc bo drugi raz mi nie pozwolono - patrz. pkt. 6). cegly czy tam pustaki z jakich budowany jest budynek (wybaczcie mi nieznajomosc branzy) maja na moje oko okolo 22 cm dlugosci. Na przedmiotowa sciane jak policzylem weszlo im 22 sztuki, czyli 32 x 0,22 m = 7,04 m ?????????!!!!!!!!!!!!!! ups. no comments 16. w umowie nie ma nic na temat platnosci za lokal mniejszy lub wiekszy oddany do uzytku, wynika z tego, ze nalezy zaplacic za to co jest w projekcie a co pozniej????????????????? (oczywiscie czyba, ze rowniez ktos zwrocil na to uwage i udalo mu sie to zmienic) Moglbym jeszcze mnozyc i mnozyc, ale mysle, ze wystarczy ... Zwracajcie sie do prawnikow i sprawdzajacie firme. Corpores nie nalezy do zadnego stowarzyszenia developerow czy budowniczych domow. A poza tym poza swoja uprzejmoscia (uklony dla Pana z Olawskiej) sa niepowazni w negocjacjach pod kazdym wzgledem, no chyba, ze ja jestem cienki ale nie wydaje mi sie. Powyzej przedstawione fakty sa moimi doswiadczeniami i prosze aby tylko na ich podstawie nie podejmowac jakichkolwiek decyzji. Byc moze komus udalo sie wynegocjowac dobre (uczicwe) warunki zakupu, ale ja takich osob nie znam. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Corporess - Lazurowa IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.08.03, 00:43 Przymierzam sie do zakupu lokalu na Lazurowej.Czy ktoś z miłych gości mógłby podzielić się ze mną tym co wynegocjował,warunkami umowy.Pozdrawiam.Mój mail:tomaszr@plusnet.pl Odpowiedz Link Zgłoś