Gość: Izabella EDBUD JANTAR-odwołane spotkanie IP: 195.94.211.* 10.02.05, 15:21 Drodzy Niemieszkańcy, W związku z Waszym małym zaangażowaniem w sprawę założenia Komitetu Domowego, czemu się dziwię, spotkanie proponowane przeze mnie na dzisiaj-10 luty 2005 r.- zostaje przełożone na dzień 15 luty g. 19.00 -wtorek.Miejsce pozostaje to samo- ul. Abrahama 12 m 136. Proszę o kontakt jeśli ktoś jest zainteresowany udziałem, tel 691 285 616. Zapraszam!W naszym wspólnym interesie leży to, aby owo spotkanie się odbyło. Izabella Szadkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella EDBUD JANTAR-sprostowanie IP: 195.94.211.* 11.02.05, 14:41 Przepraszam Niemieszkańców, Spotkanie się odbędzie we wtorek 22 lutego, a nie 15 lutego.Miejsce i czas pozostaje bez zmian. ZAPRASZAM! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR-sprostowanie 11.02.05, 14:49 Mimo wszystko czy planujesz jakas akcje zachecajaca do udzialu? Napisz detalicznie w wolnej chwili o co tak dokladnie chodzi i po co (poza mozliwa rowniez i na wiosne integracja sasiadow) chcesz organizowac to spotkanie. Bo, jak dla mnie, ciagle tych informacji brakuje. Pzdr. konrad Odpowiedz Link Zgłoś
michal_4 Re: EDBUD JANTAR-sprostowanie 12.02.05, 13:57 Dokładnie. Pani Izabelo, do 22 lutego jest dużo czasu. Bardzo proszę Panią o logiczne i zwięzłe wysłowienie się na forum i powiedzienie nam, o co Pani _dokładnie_ chodzi. Na razie Pani zaproszenie i powody działania nie są dla nas jasne, co jak sądzę spowoduje, że prawie nikt na spotkaniu się nie pojawi. Pozdrawiam, Michal, 4 pietro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak147 podtrzymuje watek jaki postep prac ? IP: 62.57.153.* 14.02.05, 16:55 Wiem ze kilkoro z was bywa w okolicy dosc czesto jak wygladaja prace przy tej pogodzie , widze ze Pani Iza nieco zluzowalala albo zbiera sie do odpowiedzi merytorycznej ........... pozdrawiam przyszlych sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dario Re: podtrzymuje watek jaki postep prac ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 17:11 praca idzie raczej dobrym tempem, dzisiaj rano byłem na budowie i na przykład u mnie na siódmym już wstawili okna w mieszkaniu. pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak147 a gdzie kolega od zdjec ostatnie z 8 01 ? IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 14.02.05, 18:29 dzieki za informacje. rowniez pozdrawiam , trzeba tez zdopingowac sasiada od zdjec by zajal sie aktualizacja swojej strony ,pzdr serdecznie ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: a gdzie kolega od zdjec ostatnie z 8 01 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 21:45 Nie ma, co dopingować brak zdjęć brak aktualizacji;) Byłem w niedziele nawet na budowie wiozłem aparat lecz niestety udało się zrobić tylko jedno zdjęcie bo zachwile bateria odmówiła posłuszeństwa, po prostu w brutalny sposób się rozładowała. Co do postępu prac to rozpoczęli wylewać już ściany w garażu. Jest już jedna ze ścian pod garaż wylana, ta która łaczy etap I z II (nie od strony wjazdu do garażu). Wylali również drugą ścianę od garażu biegnącą po pośrodku dziedzińca. Widać, że dosyć intensywnie pracują na Etapie II. Ogólnie budowa idzie do przodu na razie nie mamy, o co się martwić. Jak nam robotnicy znikną z budowy powinniśmy zacząć się przejmować ;) Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaco bez tematu IP: *.idea.pl 14.02.05, 21:56 czy bywają na forum osoby z 7 piętra z klatki, która jest najbliżej biura budowlańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: EDBUD JANTAR-sprostowanie IP: 195.94.211.* 16.02.05, 14:54 Michał, Wyjaśnię Niemieszkańcom ponownie-tak jak pisałam do Konrada-zebrać się powinniśmy w celu wybrania Komitetu Domowego.Ów Komitet będzie obecny w marcu na zebraniu Grup Członkowskich, na których następnie zostaną wybrani delegaci na WZ, które odbywa się w kwietniu-jak co roku.Jeżeli nie uda nam się zawiązać niezwłocznie Komitetu, to poczekamy do roku 2006 z możliwością uczestniczenia w zgromadzeniach członków Spółdzielni.Nieobecni nie mają racji-inni niemieszkańcy z innych osiedli będą zgłaszać swoje wnioski, a my nie bo nie będzie nas nikt reprezentował.Nie idźmy za złym przykładem mieszkańców Iskra I, którzy czekali na kłopoty, aby się zacząć organizować i musieli mieszkać w mieszkaniach z kłopotami, które będę na pewno.Może się Tobie wydawać, że do odebrania mieszkania jest mnóstwo czasu-może i tak, ale specjalnie dla rozwiązywania naszych spraw nikt nie będzie gromadził Spółdzielni jak coś trzeba będzie załatwić.Powinniśmy mieć możliwość wysłuchać co się dzieje w Spółdzielni,której jesteśmy członkami, czyż nie? Zapraszam wszystkich gorąco, Izabella. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: EDBUD JANTAR-sprostowanie IP: 195.94.211.* 16.02.05, 14:44 Witaj Konrad, Spotkać się powinniśmy w celu ustanowienia Komitetu Domowego,o czym już wszystkich Niemieszkańców informowałam.Po co Komitet Domowy?Po to, aby mieć reprezentację naszą na Grupach Członkowskich, które w marcu się zbierają. Po co te Grupy się zbierają?Po to, żeby wybrać delegatów na WZ.Bez Komitetu nie mamy reprezentacji i nie istniejemy ani w ramach Spółdzielni, ani przed Edbudem.Zgromadzenie się zbiera raz w roku.Jeżeli teraz nie będziemy mieli delegatów to sobie poczekamy do kwietnia 2006.Mieszkańcy osiedla Jantar II za późno się zorganizowali-dopiero jak nie mieli wody w mieszkaniach, balkony były inne niż w umowie z developerem, itp. to zaczęli się organizować i sobie poczekali z naprawianem szkód kilka miesięcy.Czy chcemy ten błąd popełnić?A może warto się czegoś nauczyć na cudzych nieudacznbościach? Koniecznie jak najwięcej Niemieszkaców Edbud Jantar powinno się pojawić. Ponownie zapraszam, Izabella. p.s. Dziwię się, że mam inicjatywę, dysponuję miejscem do spotkania, a widzę brak chęci po drugiej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR-sprostowanie 16.02.05, 14:57 Widzisz, od takiego postu trzeba bylo zaczac (po co, a nie kiedy sie spotykac). Jutro zweryfikuje to info i wtedy sie wypowiem. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Zmiany aranzacyjne- wycena 15.02.05, 09:35 Jak pisalem w zeszlym(?) tygodniu, Edbud wycenil juz projekty zmian aranzacyjnych w polowie budynku etapu I. Laski nie robi, zmiany dotycza przeciez tylko bodajze 50 lokali. Czy ktos z szanownych forumowiczow moze juz dostal jakas informacje? Jezeli tak, to czy da sie z niej wyciagnac jakies wnioski ogole co do kosztu pojedynczej zmiany? Niestety Edbud nie ma cennika w stylu za punkt swietlny tyle a tyle, a za dodatkowy metr kw. sciany tyle. Powoli zaczynam sie wiec niecierpliwic:) Pzdr. P.S. Ku pokrzepieniu serc. Wczoraj popatrzylem na strone Edbudu. Jezeli dane sa aktualne, to w etapie I wolnych (tzn. niesprzedanych i niezarezerowanych) jest jeszcze kilkanascie mieszkan. Oznacza to, ze 90% juz poszlo. W etapie II jest jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zmiany aranzacyjne- wycena IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 15.02.05, 10:01 Ja nie otrzymałem jeszcze wyceny zmian ale w rozmowie z kierownikiem budowy uzyskałem informacje, że za dodatkowy punkt elektryczny jest opłata w wysokości 90zł. Co do ilości mieszkań jak ostatnio pytałem to w Edbudzie poinformowali mnie, iż zostało jeszcze około 40 wolnych mieszkań w całej inwestycji. Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Zmiany aranzacyjne- wycena 15.02.05, 10:03 Ja slyszalem o 100 zl. za kontakt. VAT 7%? :)) Moze byc 40 wolnych, jesli uwzgledni sie mieszkania zarezerwowane. Niezle. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: althien Re: Zmiany aranzacyjne- wycena IP: *.grakom.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 12:37 Ciekawe, czy gdy nie zgodzimy się z wyceną zmian Edbudu, będziemy mgoli dokonać zmian zgodnie z zaakceptowanymi już planami. Wiem, że ze ściankami działowymi, dodatkowymi punktami świetlnymi, czy gniazdkami nie będzie żadnych problemow, ale ja chciałam wyburzyć komin-widmo w łazience ... Odpowiedz Link Zgłoś
512512a panele 20.02.05, 15:29 jakie jest wasze zdanie nt. polozenia paneli na podlodze. czy nie spowoduje konfliktow wsrod sasiadow. podobno panele podczas chodzenia stukaja i slychac u sasiada pietro nizej. pozdrawiam przyszlych sasiadow Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:32 Witam Umieściłem na stronie troszkę nowych zdjęć z budowy. Zapraszam do oglądania. www.ciochin.republika.pl/ Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.acn.waw.pl 20.02.05, 19:45 fajne zdjęcia tylko niemoge ich oglądać powiększonych?!coś nidziała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 20:18 A które się nie otwierają i co Ci się wtedy pojawia?? Pozdraiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.acn.waw.pl 20.02.05, 20:29 juz jest wszystko OK!!!pewnie coś było u mnie.wyskakiwało okno brak takiej strony. dizięki za odpowiedź!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robpaine Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.chello.pl 20.02.05, 23:51 Otwieranie zdjec w powiekszeniu nie działa na MOzzili Firefoxie :(, tylko na IE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.acn.waw.pl 21.02.05, 10:58 chcialam dzis wybrac sie na budowe z aparatem, no ale w tej sytacji jest to zbedne ;-) sasiad mnie ubiegl! Czy rok wydaje wam sie realnym terminem na wybudowanie etapu II i wykonczenie obu etapow? bo mi sie jakos nie chce wierzey... raczej to pierwszy bedzie chyba opozniony niz drugi oddany pol roku przed terminem. Pozdrawiam sasiadow =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.k.mcnet.pl 21.02.05, 16:06 Drodzy Przyszli Sąsiedzi, czy komuś z Was udało się wejść na teren budowy i zwiedzić budowane lokum? jeśli tak, to czy trzeba było zapłacić coś jakiemuś cieciowi, ewentualnie pracownikom? z chęcią zobaczyłbym widok z mojego okna na 7 piętrze... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia IV Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: 40.0.96.* 21.02.05, 17:33 Ja już byłam w swoim przyszłym M na 4 piętrze i oglądałam widok z okna. Bardzo miły pracownik, z którym ostatecznie ustalałam zmiany w ustawieniu ścian, pokazał mi moje przyszłe mieszkanie a dla porównania także mieszkania sąsiadów, gdzie już były ścianki działowe. Aż miło, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasiad Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 19:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robpaine Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.chello.pl 21.02.05, 18:29 A dlaczego sąsiadka uprawia takie czarnowidztwo ??? Etap pierwszy ma byc skończony w grudniu i taki będzie termin :) Z rozmowy z kierownikiem budowy wynikało ze jak dobrze pójdzie to juz w listopadzie na 1 etapie będzie mozna wejsc z ekipa remontową (pożyjemy zobaczymy). Niemożliwy jest scenariusz - oddanie drugiego etapu a zostawiamy pierwszy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Spotkanie Komitetu Domowego IP: 195.94.211.* 21.02.05, 15:54 Drodzy Niemieszkańcy! Proszę o poinformowanie mnie czy ktoś z Was zdecydował się wziąć udział w jutrzejszm-22 luty-spotkaniu, które zaproponowałam na godzinę 19.00 w lokalu mieszkalnym ul. Abrahama 12 m 136. Zachęcam do aktywności! Mam nadzieję, że do zobaczenia jutro. Izabella. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Spotkanie Komitetu Domowego. Bylo? 23.02.05, 10:14 Czy spotkanie zaplanowane na 22 lutEGO sie odbylo? Moze jakas relacja dla leniwych? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 22.02.05, 09:19 Znalazlem w kompie trzy zdjecia z polowy maja br., praktycznie sprzed rozpoczecia budowy. Podeslac Ci do kolekcji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.acn.waw.pl 22.02.05, 10:16 e tam, to nie czarnowidzctwo ;-) ale slyszalam, ze oba etapy maja zostac oddane jednak razem z pewnych wzgledów. I tak sie zastanawiam czy to rzeczywiscie mozliwe, a jesli tak to kiedy ;-) lepiej patrzec z rezerwa i cieszyc sie z pomyslki, niz za wczesnie sie cieszyc a potem zostac niemile zawiedzionym. Jakby nie bylo, juz blizej jak dalej, przynajmniej w przypadku pierwszego etapu =) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.dashofer.pl / 212.160.156.* 22.02.05, 10:38 Ok to podeśliś to w wolnej chwili umieszcze. ciochin@wp.pl Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robpaine Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.chello.pl 22.02.05, 20:18 Piotrze coś jest nie tak ze stroną. Od trezch dni proboje obejrzec zdjecia w powiekszeniu uzywajac i IE oraz mozilli firefoxa i nic :( pojawia sie komunikat "Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje." Problemem moze byc to ze na darmowe strone w onecie jest limit sciagniec. ps. mozesz mi na priva podesłac zdjecia ? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:07 Ok Nie ma problemu, a może spróbuj jeszcze tak wejdź bezpośrednio na link: www.ciochin.republika.pl/20022005/70.html czy może tak się uda i potem jedynie zmieniać końcówke od 70 do 93. Jeśli się nie uda to daj znać, tylko jak możesz to sprawdzić bo ja patrze i wszystko jest ok ze stronę. No i w przciągu ostatnich trzech dni transfer nie był przekroczony. Może coś z odnośnikami jest nie tak. pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:28 Teraz już coś tam pozmieniałem, powinno być ok i w IE i firefoxie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robpaine Re: zdjęcia z budowy 20.02.2005 IP: *.chello.pl 22.02.05, 23:59 Piotr podałes mi link taki: www.ciochin.republika.pl/20022005/70.html a klikajac na miniaturke pojawia sie taki link www.ciochin.republika.pl/71.html i wyrzuca komunikat ze brak strony pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kac Re: zdjęcia z budowy 17.09.2005 IP: *.acn.waw.pl 17.09.05, 18:48 Kilka fotek: www.republika.pl/kac/index.html Pozdrawiam kac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robpaine Re: panele IP: *.chello.pl 20.02.05, 23:48 Najlepiej pod panele położyc warstwe wygłuszającą - sa takie w duzych marketach budowlanych ma ona grubosc około 1 cm i wygłusza do 20dB, nie powinno sie kłasc na sam beton bo wtedy rzeczywiscie taki tupot bardziej sie niesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: EDBUD JANTAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 19:32 projektuję dla tego developera. tel. o-601 65 25 89 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Drzwi. IP: *.sbi.com 23.02.05, 12:52 Witam wszystkich mieszkancow. Chcialem nadmienic sprawe dotyczaca dzrzwi. Wczoraj kierownik otryzmal wiadomosc, ze nasze drzwi sa firmy Juwent o symbolu SW3. Sa to drzwi podobno antywlamaniowe. Jest mozliwosc doplaty 500 zl do dzrwi AS3. Dzwoniac do firmy dowiedzialem sie o cenach i roznica miedzy tymi drzwiami wynosi 274 zl. Moze ktos sie wypowie czy warto doplaca do tamtych. A pro po kominow w kuchni, niestety mi na 5 pietrze mieszkanie 73, nie udalo sie zlikwidowac zadnych kominow. Jesli chodzi o sciany, i zmiane aranzacji to po usunieciu scianki miedzy kuchni a duzym, powiedzieli, ze nie beda odejmowac kosztow, poniewaz jedni burza a inni dobudowywuja. Pozdrawiam przyszlych mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Drzwi. 23.02.05, 13:05 Gość portalu: gosc napisał(a): po usunieciu scianki miedzy kuchni a duzym, powiedzieli, ze nie beda odejmowac > kosztow, poniewaz jedni burza a inni dobudowywuja. Rowniez witam. Czy moglbys jakos rozwinac cytowana mysl? Co mnie obchodzi, ze "inni dobudowywuja", skoro ja rezygnuje ze scianki, za ktora zaplacilem? Cos nie tak. Skoro w moim mieszkaniu ma byc mniej scian (czyli cegiel, tynkow itp) niz zaplacilem, to mi sie nalezy zwrot. Ma sie zgadzac w moim mieszkaniu a nie w skali calego budynku czy tez wszystkich budow Edbudu:) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia IV Re: Drzwi. IP: 40.0.96.* 23.02.05, 13:33 Ja tez otrzynmałam taka informację. Idac dalej, to chyba nawet bedziesz musial doplacic za brak tej sciany, bo zwiekszy sie powierzchnia twojego mieszkania. Tak mi tłumaczono a propos usunięcia kominu. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Drzwi. 23.02.05, 14:17 Oczywiscie, ze za zwiekszenie powierzchni mieszkania nalezy doplacic (i potem bulic wyzszy czynsz). Natomiast koszt samej sciany, ktorej nie bedzie musza odliczyc. Chyba, ze ta sciana bedzie gdzie indziej w tym samym mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia IV Re: Drzwi. IP: 40.0.96.* 23.02.05, 13:23 drzwi AS3 w porównaniu z SW3 mają dodatkowo wielopunktowe zabezpieczenie za pomocą ruchomych rygli zamka + dodatkowy zamek. Charakterystykę obu modeli mozna znalezć na stronie www.juwent.pl. Chetnie tez bym sie dowiedziala czy warto doplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia IV Re: Drzwi. IP: 40.0.96.* 23.02.05, 13:25 drzwi AS3 w porównaniu z SW3 mają dodatkowo wielopunktowe zabezpieczenie za pomocą ruchomych rygli zamka + dodatkowy zamek. Charakterystykę obu modeli mozna znalezć na stronie www.juwent.pl. Ale poniewaz nie bardzo sie w tym orietuje to chetnie bym sie dowiedziala czy warto doplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Drzwi. IP: *.k.mcnet.pl 23.02.05, 14:59 tez dzwoniłem do firmy od drzwi. potwierdzają ze AS3 jest lepszy od tych oferowanych przez edbudy. różnica w cenie u nich wynosi rzeczywiscie 274 PLN. Zaczynam sie zastanawiac nad AS3, mimo tej dopłaty 500 PLN. Gdyby zaakceptować standardowe drzwi proponowane przez edbudow, to i tak za nie płacimy, a potem trzeba za AS3 zapłacić 1653 PLN + montaż, (ok, 300 - 400 PLN, zalezy ile robocizny byłoby w związku z montażem tych drzwi). A tak tylko 500 PLN i edbudy nam wszystko montują. o ile gdzies nie ma jakiegos haczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drzwi. scianki IP: *.ssmb.com 23.02.05, 15:32 Konrad, dokladnie tak samo mi wytlumaczyl bodajze zastepca Kierownika budowy Arkadiusz, nazwiska nie pamietam. Dla mnie jest oczywise, ze skoro rezygnuje ze scianek i nie buduje ich nigdzie indziej koszty powinny byc zwrocone, natomisat wytlumaczenia Edbudu tez sa dla mnie niezrozumiale. Tak jak z kominami w kuchni, jedni moga likwidowac czesc inni nie. Co do drzwi to SW3 tez maja rygle w sciany i dodatkowy zamek, ale ze wzgleu na przyszlosc i ubezpieczenie miszkania, Edbud twierdzi i podaje, ze przy tych drozszych drzwiach bedziemy mieli wieksze znizki. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Scianki 23.02.05, 15:40 Zaczekam na swoja wycene. Zmian bylo sporo, zatem i wyliczenie bedzie bardziej skomplikowane. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Drzwi. IP: 195.94.211.* 23.02.05, 15:32 Witam Czy możecie mi odpisać skąd macie informację o drzwiach, dzwoniłem do edbudu i pani poinformowała mnie, że montują standardowe drzwi wzmocnione i z zamontowanim innych może być problem niestety nie potrafiła mi powiedzieć jakiej firmy. Może macie namiar na kogoś kto może mi udzielić infa nt tych drzwi B. proszę o odpowiedź Pozdrawiam Hubert lok 42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drzwi. IP: *.sbi.com 23.02.05, 16:33 Hubert, Informacje sa nie w biurze sprzedazy ale w biurze na budowie ( w budynku po prawej stronie od Meissnera). Tam jest taki Pan w okularach, nie wiem czy to Kierownik budowy i on nawet moze Ci zrobic ksero gdzie sa porownane oba modele drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Drzwi. IP: 195.94.211.* 24.02.05, 13:09 Witam Co sądzicie o tych drzwiach za dopłatą, skoro standardowe są antywłamaniowe ( przynajmniej na stronie producent tak podaje , różnica w zabezpieczeniach chyba nie jest wielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drzwi. IP: *.ssmb.com 24.02.05, 17:09 Hubert, Z tego co sie dowiedzilem, to roznica jest taka, ze przy tych drozszych dostajesz klucz z karta unikalna kodowa (podobnie mam Gerda) a przy tych drugich nie. W tym momencie zamek jest chyba standardowy. I tej ulotki od Biura z budowy wynika, ze przy drozszych sa wieksze znizki przy ubezpieczniu mieszkania. Sam sie zastanawiam czy doplaca 500 zl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubert Re: Drzwi. IP: 195.94.211.* 25.02.05, 11:45 Dzieki za info, skontaktowałem się z producentem tych drzwi, różnice, tak jak piszesz, polegają na zamku oraz bolcach przeciwwyważeniowych, w tych bez dopłaty bolce są tylko przy zamku i przy zawiasach, w droższych dodatkowo są jeszcze u góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Drzwi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 12:39 Witam A czy może wiecie jakiego koloru te drzwi będą, prawdopodobnie u wszystkich będzie ten sam? Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Forum ukryte 25.02.05, 11:14 Co byscie (tzn. przyszli mieszkancy) powiedzieli na lekka modyfikacje zasad komunikacji. Proponuje zalozyc forum ukryte, widoczne jedynie dla zaakceptowanych forumowiczow. Sluzyloby wymianie informacji tylko i wylacznie miedzy nami bez podawania na forum publicznym np. swojego adresu (np. ten z tej klatki to pietro itp.) czy, w przyszlosci telefonu itp. Oczywiscie informacje ogolne typu drzwi-scianki-kredyty-zdjecia-postep i inne, uzyteczne dla ogolu pozostalyby tutaj. Na forum ukrytym bylyby tylko informacje dla nas. Co Wy na to? Aha. Gazeta.pl zostaje:) pzdr. i czekam na zgloszenia. Na priv rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Re: Forum ukryte IP: *.k.mcnet.pl 25.02.05, 12:33 bardzo dobry pomysl. tylko szczerze mowiac nie wiem jak sie do tego technicznie zabrac. jesli ktos wie albo Ty Konrad wiesz jak to zrobić - popieram w 100%. pozdrawiam Borys Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte 25.02.05, 12:37 Prawde mowiac takie forum juz zalozylem:))) Na razie jest puste. Czekam wiec na zgloszenia uczestnikow i ew. administratorow. Zainteresowanych odsylam do regulaminu forow prywatnych na tym portalu. Trzeba miec niestety konto na gazecie. Pzdr. i dzieki za odzew Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-ciochin Re: Forum ukryte 25.02.05, 12:43 Witam Zastanawiam się nad zastosowaniem tego ukrytego forum, czy ma ono służyć wymiany tajnych infrmacji ;) ?? Czy też ukrycie informcji, przed czytającymi to forum, pracownikami Edbudu (wiem, że śledzą forum dość dokładnie)? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte 25.02.05, 12:51 Zastosowan jest kilka. To co napisales np. Poza tym nie za bardzo chce, zeby na forum nazywano mnie po imieniu, na ukrytym - prosze bardzo. Tu niech zostanie ten nieszczesny konrad:) To samo dotyczy podawania pietra, klatki itp - po co kusic licho? :)) Poza tym jaki walor informacyjny dla ogolu bedzie mialo info z 12 wrzesnia 2048r., ze wyjezdzajac z garazu lampka sygnalizacyjna nie dzialala? Albo ze jakas lajza przy reomncie klatki byla laskawa uszkodzic kabel telefoniczy? Zastanowcie sie:) Pzdr. konrad:))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte 25.02.05, 14:16 No to forum ma juz trzech zarejestrowanych uczestnikow. Zglaszajcie sie, bede wpuszczac od poniedzialku. Forum jest tu forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26262 Sam jestem ciekaw, czy ta inicjatywa wypali. Pzdr. konrad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Forum ukryte IP: *.red-62-57-153.user.auna.net 25.02.05, 17:58 popieram zglosze sie jak znajde czas w weekend , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdamichal4 Re: Forum ukryte 27.02.05, 21:54 ja również popieram założenie prywatnego forum, wysłałam już zgłoszenie i czekam na potwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
robpaine Re: Forum ukryte 25.02.05, 21:27 Zgadzam sie, nietety niektóre informacje lepiej zeby nie byly na forum publicznym. poozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: althien Re: Forum ukryte / drzwi IP: *.in.obop.pl / *.obop.com.pl 07.03.05, 15:46 proszę o wpisanie mnie na listę forum ukrytego - dzięki. Informacje na temat drzwi uzyskałam w biurze majstrów 24 lutego. Proponują faktycznie dwa typy z lekkim naciskiem na AS3. Podobno te są z prawdziwego zdarzenia antywłamaniowe ;-) Na ulotce, faktycznie przy opisie tych drzwi widnieje oferta zniżek ubezpieczycieli. Z powodu choroby jeszcze nie zrobiłam rozpoznania - czy faktycznie jest sens ich montarzu - ile możemy na prawdę zyskać i na jakie realnie zniżki można liczyć. Pamiętajmy, że osiedle jest strzeżone (przynajmniej tak nam obiecano). Kolorystyka drzwi nie jest jeszcze ustalona (raczej nie będzie to kolor pokazany na ulotce). Jeżeli chcecie mieć inny kolor wewnętrzny niż zewnętrzny, to trzeba indywidualnie załatwiać z Juwentem - Edbud zamówi dla wszystkich jednorodną kolorystykę. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte / drzwi 07.03.05, 15:53 Zeby wejsc na forum ukryte, trzeba sie formalnie zglosic. Wtedy dostaniesz dalsze instrukcje:)) Skorzystaj z linku przy poprzednim poscie. Pzdr i zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejkawalek Re: Forum ukryte / drzwi 07.03.05, 20:07 konrad co oznacza formalnie zglosic ? napisac do ciebie e maila ? pzodrawiam ak Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte / drzwi 08.03.05, 08:17 Po wejsciu w link jest komunikat, ze trzeba sie zglosic. System automat. generuje list do mnie. Potem daje dalsze instrukcje. Jestes juz dopisany. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
512512a Re: Forum ukryte / drzwi 08.03.05, 17:38 Zglaszam sie do forum ukrytego pozdrawiam Tomek O. PS. co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum ukryte / drzwi 09.03.05, 08:19 Zglos sie tutaj:) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26262 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Forum ukryte / drzwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 14:28 W sprawie zniżki w ubezpieczeniu ze względu na drzwi nie dajcie wprowadzać się w błąd, że na drzwi mogą być większe lub mniejsze upusty. Jeśli drzwi mają atest i spełniają wymagania to niezależnie czy spełniają 100% czy 150% zniżka jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Ad Re: jantar IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.05, 11:58 Czy ktoś wie jak jak postępują prace na budowie? Tak cicho na forum, może działający w ukryciu (forum ukryte)już mieszkają. Pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: jantar 18.03.05, 12:09 Ja mieszkam... tam gdzie poprzednio. :)) Generalnie etap I stoi w calosci. Wlasnie zaczynaja go ocieplac/tynkowac. Wiekszosc budynku jest w rusztowaniach. Bylem juz w swoim mieszkaniu, nie tylko ja zreszta. Etap II ma bodajze juz dwa pietra. Oba maja byc oddane razem w grudniu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: jantar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:20 Etap II ma już ukończone 3 piętro. Wczoraj zabierali się do wylania stropu. Czy ktoś dostał już oficjalne pismo odnośnie przyspieszenia terminu oddania II etapu? Do nas tylko dzwoniono z tą informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanik75 Re: jantar IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 24.03.05, 08:35 Ja dostałem wczoraj. Krótkie - ogólnie znaczne przyspieszenie transz i zaproszenie do podpisania aneksu do umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: jantar II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:51 Jakie są Wasze reakcje odnośnie nowych terminów płatności. Nam bardzo one nie odpowiadają. Nie podoba nam się również ton, w jakim zostaliśmy poinformowani o zmianach - jakby nie było mowy o negocjacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanik75 Re: jantar II IP: *.bzmw.gov.pl / *.crowley.pl 25.03.05, 10:21 Faktycznie trudno cieszyc sie ze skrocenia terminow na wplaty, ale z drugiej strony koniec 2005 to nie czerwiec 2006. Mysle, ze przeslany nam terminarz to propozycja (Edbud mogl to zaznaczyc - byloby grzeczniej), gdyz na dzien dzisiejszy mamy umowe, ktora okresla termin platnosci. Zastanawiam sie tak swoja droga, co stanie sie jesli czesc przyszlych mieszkancow odmowilaby podpisania aneksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Re: jantar II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:27 Szanowni Niemieszkańcy, W dniu 13 kwietnia b.r. na ul.Orlego Lotu 6 w budynku Spółdzielni Gocław- Lotnisko o godz. 18.00 odbędzie się zebranie Grupy Członkowskiej Niemieszkańców. Zachęcam gorąco do wzięcia udziału w owym zgromadzeniu. Dzięki swej obecności będą Państwo mogli wybrać swoich delegatów na Zgromadzenie Przedstawicieli Członków Spółdzielni, które będzie się odbywać w dniach 25-26 czerwca, g. 10.00- 18.00.To da naszej Wspólnocie prawo do posiadania głosu na ZPC, składania wniosków do władz Spółdzielni, a także uczestniczenia za pośrednictwem delegatów w obradach nad sprawami Spółdzielni. Proszę także, aby pomyśleli Państwo o kandydowaniu na naszego delegata.Może nas reprezentować kila osób. Bardzo serdecznie zachęcam, a wręcz namawiam do przybycia 13 kwietnia. Pamiętajmy-nic o nas bez nas! Chcemy mieć solidne mieszkania?Wykonane zgodnie z projektem?Chcemy mieć wpływ na sprawy naszych budynków i ich otoczenia? Bądźmy obecni tam, gdzie podejmuje się decyzje i prowadzi obrady! Pozdrawiam, Izabella Szadkowska. Przewodnicząca Komitetu Domowego Osiedle Jantar II Inwestycja Edbud Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Edbud/ Jantar II IP: 195.94.211.* 12.04.05, 16:40 Szanowni Niemieszkańcy, Data zebrania naszej grupy członkowskiej została zmieniona-odbędzie się ono dnia 21 kwietnia (czwartek) o godzinie 18.00 w budynku Spółdzielni Mieszkaniowej Gocław Lotnisko sala "Ikar", a nie jak poprzednio informowałam 13 kwietnia (jutro). Przepraszam za zmianę, ale informacja o niej została podana w Gazecie Wyborczej już jakiś czas temu, co część z WPaństwea mogła zauważyć. Proszę o zgłaszanie chętnych na delegatów na forum czy też telefonicznie do mnie pod numerem 500 196 657, Do usłyszenia i zobaczenia na zebraniu w dniu 21 kwietnia. Pozdrawiam, Izabella Szadkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: jantar II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:24 Czy ktoś z przyszłych mieszkańców II etapu podpisał już aneks do umowy, zmieniający terminy wpłat? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Bardzo wazne dla mieszkancow pietra VIII etapu I 04.05.05, 08:38 W imieniu nie tylko swoim apeluje do Was, zebyscie udali sie do swoich mieszkan i dokladnie obejrzeli wejscia na balkony (od kazdej strony swiata). Wybudowano tam bowiem prog wysokosci 40!!! cm. Czyli po polozeniu podlogi zostaje ponad 30 cm. Przeciez to grozi kalectwem, wymagac bedzie budowania w mieszkaniu (na wlasny koszt) jakiegos stopnia przejsciowego. Sprawa dotyczy tylko pietra VIII, czyli ostatniego w I etapie. Nizsze kondygnacje maja progi minimalne. Jezeli wszyscy, badz wiekszosc, wlascicieli zwroci sie do Edbudu, moze cos wskoramy. Jeszcze nie jest za pozno, mozna to przebudowac. W mieszkaniach sa juz scianki dzialowe. Za miesiac bedzie elektryka, tynki, uszczelnienie okien i wtedy juz nic sie nie da zrobic. Trzeba dzialac szybko. Wszystkim, ktorzy sie do mnie zwroca na priv (lub forum ukrytym) moge w piatek wyslac zdjecie tego nieszczesnego progu. W przyszlym tygodniu trzeba zaczac dzialac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wr Re: Bardzo wazne dla mieszkancow pietra VIII etap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 10:33 Nie patrz na innych tylko walcz o swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-ciochin Re: Bardzo wazne dla mieszkancow pietra VIII etap 10.05.05, 11:23 -------------------------------------------------------------------------------- Witam Zapraszam do oglądania zdjęć (autor miky) "nieszczęśliwego" progu. Trochę to nieciekawie wygląda. fotogalerie.pl/galeria/ciochin6223 Po wybraniu zdjęcia, po lewej stronie ikonka z "r oryg." wtedy mamy już widok na cały ekran. Pozdrawiam I mam nadzieje że uda Wam się coś wywalczyć z Edbudem. Odpowiedz Link Zgłoś
kid22 Re: EDBUD JANTAR 06.06.05, 06:49 Czy ktoś ma info na temat budowy jantar-bis, ktora bedzie po drugiej stronie ulicy Meissnera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mna Re: EDBUD JANTAR IP: 212.69.73.* 06.06.05, 11:29 Niewiele jeszcze wiadomo poza tym ze cena będzie wyższa o jakieś 200zł/m 8 piętet i plany rysują się budoqwa ruszy pod koniec roku. A czy warto tam mieszkać nie znam zupe3łnie tej okolicy. Wiem że jezdi tam duzo autobusów czytli chyba blisko do infrastruktury gocławia i saskiej kępy a czy w ponlizu bez koniecznosci korzystania a autobusyu sa sklepy banki przychodnia żłobek przedszkole szkoła? CZy są tam jakieś tereny gdzie można pójsc z wózkiem na spacer albo dziecko może poganiać ppjeżdzić na rowerze? A czy warto kupować mieszkanie od tego dewelopera jak tam u niego z jakością solidnoscią jakie jest nastawinie na klienta z tego co wiem z tego forum to pierwszy etap będzie oddany wczesniej a na ile była zaplamowana budpwa i ile trwała? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: EDBUD JANTAR IP: *.chello.pl 06.06.05, 23:03 czy ziemia jest płaska czy okragła? Czy Polska jest w Europie czy Afryce? Czy Warszawa jest stolica Polski czy moze Kraków? Czy lepiej podrózuje sie autobusem a moze tramwajem??? Poczytaj troche forum lub po prostu zrób wizje lokalna (zbliza sie lato mozna nawet rowerem) a nie zadawaj takich bezsensownych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
althien Re: EDBUD JANTAR (BIS) 12.06.05, 20:32 Kid22 najwięcej informacji możesz uzyskać w biurze edbudu na rogu Meissnera i Bora Komorowskiego. Zapisy na mieszkania już trwają i z tego co wiem jest już spora lista. 1 m2 kosztuje chyba 3400, za miejsce parkingowe 25 000. Dokładne plany jeszcze powstają. Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: EDBUD JANTAR (BIS) 13.06.05, 12:20 Odkupię 3 lub 4-pokojowe mieszknie w tej lolakizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: EDBUD JANTAR (BIS) 15.06.05, 09:45 I jeszcze jedno Jak tam z komunikacją? Ile jedzie się do centrum w godzinach szczytu? Chyba wszuytkie autobusy jeżdzą Saską? A komunoikacja z grochowem Geant Promenada? Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: EDBUD JANTAR (BIS) 15.06.05, 10:02 I jeszcze jedo czy ktos wie coś na temat projektów zagosp przestrzennego dla terenów zielonych które znajdują się dalej wzdłuż ul bora-Komorowskiego za planowaną inwestycja JANTAR BIS, Sa tam fajne tereny zielone można iśc na sacer pojeżdzić na rowerze na razie co podnosi atrakcyjność mieszkania na osiedlu. Ciekawa jestem czy to tak zostanie czy to szybko bedzie zabudowane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:47 Odnośnie Twoich pytań na temat terenów za planowaną inwestycją Jantar Bis to prawdopodobnie będzie tamtędy szła trasa. Na spacery, czy wycieczki rowerowe można natomiast wybrać się nad któreś z jeziorek - są 2 w okolicy (po obu stronach kościoła na górce)lub mostem Siekierkowskim. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 15:42 Komunikacja w tej okolicy jest b. dobra. Jest wiele połączeń autobusowych z różnymi dzielnicami, również z Grochowem: 123, 143, 301. Ja osobiście bardzo sobie chwalę tą lokalizację. Mieszkam tu od dziecka i nie chciałabym zmianić jej na inną. Dlatego też nowe mieszkanie kupiliśmy w tej inwestycji - Edbud Jantar II. Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.stacje.agora.pl 15.06.05, 16:13 Do centrum masz 117,151 i E5 Odpowiedz Link Zgłoś
robpaine Re: EDBUD JANTAR (BIS) 15.06.05, 18:44 Kiedys był super autobus 501, ehh to była linia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmadziula Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.ibngr.edu.pl 07.09.05, 10:48 a jeszcze wczesniej to byla linia 410 o ile mnie pamiec nie myli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdz Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.k.mcnet.pl 16.06.05, 11:38 do centrum 111, 303, 117, E5, 151, autobusy na grochów, na ursynów do metra, na dworzec wschodni. autem mozesz jechac ostrobramska, wałem miedzeszynskim, i posrodku saska a potem bora komorowskiego. z okolic promenady dzis jechalem do centrum (emili plater) jakies 15 min... słowem komunikacja jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: EDBUD JANTAR (BIS) 16.06.05, 11:47 Dzieki za odpowiedzi. A coto będzi e za trasa? No to mnie trochę zniechęca. A już myślałam ze moze fajnie byoby mieć okna od tamtej strony z ładym widokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Trasa Tysiaclecia 16.06.05, 11:56 Trasa Tysiaclecia w tzw. pierwotnym wariancie. IMO bez sensu. Przeszukaj archiwum na forum Pragi Poludnie. Osobiscie bym sie nie martwil. Male szanse, ze powstanie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kac Re: EDBUD JANTAR (BIS) 16.06.05, 15:41 > Dzieki za odpowiedzi. A coto będzi e za trasa? No to mnie trochę zniechęca. A > już myślałam ze moze fajnie byoby mieć okna od tamtej strony z ładym widokiem. Trasa jak powstanie będzie od tej lokalizacji mniej więcej w tej odległości co istniejący Wał Miedzeszyński - nie będzie to raczej duży problem. Osobna kwestia to kiedy i czy ona powstanie... Pozdrawiam kac Odpowiedz Link Zgłoś
mna Re: EDBUD JANTAR (BIS) 16.06.05, 19:08 To zanczy nie będzie tuż po oknami? To znaczy gdziedokładnie jet planowana? Wał miedzeszyński to jest przecież więcej jak kilomert od osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR (BIS) 17.06.05, 08:11 Przeszukalas forum Pragi Poludnie? Rezerwa terenu pod TTys. jest idealnie widoczna w terenie. Trzeba sie przejechac i rozejrzec. Tak z grubsza od Walu wzdluz kanalku. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrudolf Re: EDBUD JANTAR (BIS) IP: *.acn.waw.pl 07.09.05, 23:52 kac, mógłbyś sprecyzować swoją wypowiedz? chodzi mi o odległości... nie wiem gdzie dokładnie mialaby ta trasa przechodzic (jak masz jakies namiary to byłbym Ci wdzieczny) ale jedyne sensowne miejsce jakie zdolalem znalezc na mapie to te zielone niezabudowane tereny, ktore przechodzily by dokladnie pod oknami budynku B osiedla JANTAR BIS... nie wiem byc moze sie myle.... (chcialbym:) pozdrawiam mrudolf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: EDBUD JANTAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 18:29 W dniu dzisiejszym mialem przyjemnosc byc na budowie Edbud Jantar. Dowiedzialem sie ze mozna podpisac oswiadczenia ktore maja przyspieszyc oddawanie lokali (ponoc wiekszosc lokali jest gotowa do przekazania jednak na polecenie EDBUD NIERUCHOMOSCI i SPOLDZIELNI Kierownictwo Budowy nie rozpoczyna oddawania co spowoduje utrate ulgi remontowej) apeluje do przyszlych mieszkancow ktorym zalezy na odebraniu mieszkan i wykorzystaniu ulgi by udali sie na budowe i podpisali oswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: EDBUD JANTAR IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 21:15 Czy wiadomo jaki jest powod takiego postepowania i wstrzymywania oddania lokali? Jestem zinteresowany inna inwestycja tego developera i musze przyznac ze, takie wiesci sa dosc niepokojace.... Jaki byl pierwnotny termin oddania lokali? Czy oddaja na czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AA Re: EDBUD JANTAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 21:29 Termin oddania jest ustalony na grudzien. z tego co sie orientuje to EDBUD oddaje zgodnie z termine i tak chce oddac na tej inwestycji.EDBUD NIERUCHOMOSCI to ponoc zupelnie inna firma a czemu chce opoznic oddanie tego nie potrafie powwiedziec:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: EDBUD JANTAR IP: *.acn.waw.pl 08.11.05, 22:59 Moglbyś mi jeszcze odpowiedzieć na pytanie u kogo można podpisać to oświadczenie przyspieszajace oddanie? Bo jeśli jest to u developera to wynika z tego, że chce oddac o czasie a najwidoczniej z jakiś niewiadomych powodów nie moze... Jestem zainteresowany Jantar Bis i z tego się orientuje oraz ostatnio słyszałem to dla tamtej inwestycji pozwolenie miało być teraz w listopadzie a będzie w koncu w marcu. Być może jest to jakoś ze sobą powiązane... może z jakiś formalno-prawnych powodów... kto wie... ja nie, a chciałbym..... Odpowiedz Link Zgłoś
althien Re: EDBUD JANTAR 14.11.05, 13:32 Pozwolenie podpisuje się w biurze budowy. Jego cel to według Edbudu ominięcie jednego pośrednika przy odbiorze mieszkań. Z tego co zrozumiałam to chodzi o odbiór przez przyszłych lokatorów, a nie najpiew do spółdzielni. Jakie to ma skutki dla nas i czy to faktycznie lepsze rozwiązanie to nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kid22 Re: EDBUD JANTAR 15.07.05, 12:19 Mam pytanko.Czy ktoś zwrócił uwagę (chodzi mi o kl.4, bo nie wiem jak to wygląda w innych), na windy.Wchodząc do klatki(od Meissnera) widać szyby wind (w przyszłości wejście do nich), a po prawej str. są schody.Wchodzi się z poziomu"0".Tak więc dostanie się do dżwigów bezpośrednio z garażu nie będzie możliwe.Trzeba do nich dojść przez klatkę schodową.Czyli garaż poziom"0" nie ma bezpośredniego dostępu do dżwigów.Mam w związku z tym pytanko do osób, które kupiły miejsce na poziomie"0". Czy ktoś z EDBUDU wspominał o braku wind w garażu (0),przy kupnie miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: EDBUD JANTAR 18.07.05, 08:40 Bylem na budowie w sobote rano i dokladnie to obejzalem. Nie masz racji. Najnizszy poziom garazu jest na poziomie gruntu. I tam sie koncza windy (szyb ma jeszcze tylko jakies 2 metry w glab). Natomiast wyzszy poziom garazu jest juz nad ziemia, powyzej poziomu gruntu. Idealnie to widac od strony, gdzie beda wjazdy. Zatem winda dojezdza wszedzie. Prawdopodobnie byles juz na poziomie nizszym myslac, ze to wyzszy:) Dodatkowo zrobilem spacer po garazach (oba poziomy) idealnie sie wszystko komponuje, mozna przez nie wejsc do srodka budynku etapu II. Jest dobrze:)) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: EDBUD JANTAR IP: 213.17.228.* 26.08.05, 15:04 Witam wszystkich, Powiem szczerze, że troche trwało zanim trafiłam na to forum. Kupiłam mieszkanie już w grudniu 2004 i kilka razy szukałam w Iternecie informacji na temat tej budowy, kilka razy szukałam też forum, ale dopiero dziś was znalazłam. Co prawda nie przyszło mi do głowy wpisywać "jantar" ale szukałam "gocław", "bora-komorowskiego" "edbud" "meisnera" "spółdzielnia" i różne inne kombinacje. Szukałam nawet na stronie spółdzielni ale tam też nie znalazłam. Tak więc trudno was znaleźć. Aż do dzisiaj- i tp przez przypadek... Przeczytałam całe forum. Wszystkie posty. Super były zdjęcia z początków budowy. Wcześniej tu nie mieszkałam i nie widziałam tego co się działo na początku. Podzielę się z Wami moimi doświadczeniami i niektórymi wiadomościami. Może nie będą one zbyt spójen, ale...Będę mieszkanką I etapu - VII piętro. Drugi etap oddają wcześniej, ponieważ bez tego cała inwestycja mogłaby być oddana formalnie dopiero z II częścią. Tzn wtedy dopiero podpiszemy akty notarialne- I i II etap w tym samym czasie. Jest to ważne np. dla osób które wzięły kredyty hipoteczne (tak jak ja). Zapewne wszyscy płacą tzw. ubezpieczenie przejściowe do czasu ustanowienia hipoteki. A hipoteka będzie mogła być ustanowiona gdy będziemy mieli spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu - czyli prościej mówiąc będziemy mieli podpisany akt notarialny. Jeśli oodadzą wcześniej II etap, podpiszemy wcześniej akty not. i nie będziemy płacić tego ubezp. przejściowego, bo ustanowiona zostanie hipoteka. Drugi wątek o którym wiem. Chodzi o finansowanie inwestycji. Nie oszukujmy się - popyt jest tak duży, że praktycznie KAŻDY deweloper finansuje inwestycję z pieniędzy klientów. Edbud nie jest tu wyjątkiem. Ja bardziej martwiłam się czymś innym - w umowie jest zapis, że deweloper nie obciąży inwestycji kredytem do czasu jej zakończenia. Próbowałam zmienić umowę i dopisać, że po jej zakończeniu również, co oczywiście mi się nie udało (umowa rzecz święta) Przy okazji dowiedziałam się jednak jednej ciekawej rzeczy. Jakiś czas temu zmieniło się prawo spółdzielcze. Jak inwestycja się zakończy, to już będziemy mieli spół. własnościowe prawo do lokalu. A wówczas na obciążenie nieruchomości kredytem musi się zgodzić co najmniej połowa mieszkańców, a do tego kredyt można zaciągnąć tylko na nasz blok (np. w przyszłości na remont)-nie może być on np. zabezpieczeniem dla kredytu na inna inwestycję. Inna zmiana w prawie spółdzielczym. Od naszego wejścia do Unii nie trzeba być członkiem spółdzielni aby mieć spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Owszem w umowie jest zapis, że trzeba. Ja jednak na razie nie jestem i nic się nie dzieje. Co nie znaczy że to się nie zmieni, bo w każdej chwili mogą tego zarządać i pewnie nie będę protestować. Na razie nie jestem-nie wpłaciłam 1200 za przyjęcie, ale też nie będę miała wpływu na to co się w spółdzielni dzieje- coś za coś. Pytałam o to w Edbudzie, ale powiedzieli mi że oni podpisywali umowę ze spółdzielnią jeszcze przed naszym wejściem do Unii i nie zmienią tego zapisu. Inny wątek. Mam znajomego, który pracuje w biurze architektonicznym i współpracują m.in. z Edbudem. Niestety nie przy tej inwestycji. Mówi jednak, że Edbud jest porządnym wykonawcą i ma dość dobrą opinię wśród deweloperów. Nie "partaczy" roboty, a zaznaczam że firma znajomego współpracuje z różnymi deweloperami i mają wyrobione zdanie co do niektórych. Sam fakt, że Edbud przejmuje inwestycje od firm, które splajtowały, też o czymś moim zdaniem świadczy. Co do umowy miałam wiele zastrzeżeń, ale nic nie udało mi się zdziałać, no może poza przesunięciem terminów płatności, ale było to związane z kredytem i jakoby niezależne ode mnie. Drzwi wybrałam z dopłatą. Chociaż osobiście uważam, że to zdzierstwo, że biorą od nas 500zł, ale wcześniej nie wiedziałam, że kosztują mniej. Byłam w swoim mieszkaniu na VIIp. od strony wschodniej. Miszkam na Gocławiu i codziennie jadąc do pracy mam okazję oglądać postępy w budowie. Co prawda teraz już mniej widać z zewnątrz, ale prace nadal trwają. Są duże szanse na to, że skończą w terminie, ale zostaje jeszcze kwestia odbiorów-najpierw inspektor nadzoru budowlanego, a potem jeszcze indywidualne odbiory mieszkańców od spółdzielni. Tak więc moim zdaniem wprowadzimy się tam 2-3 mies po zakónczeniu wszystkich prac. Obym się myliła. No i z tym wiąże się pewien problem. Ten rok jest ostatnim w który obowiązuje ulga remontowa-nasz też ona dotyczy-wanna, glazura, terakota, baterie, panele, szafy wbękowe-wszystko co jest na stałe zamontowane. Niestety, aby z nie skorzystać trzeba mieć tytuł prawny do lokalu- czy w naszym wypadku wystarczy przydział ze spółdzielni mieskaniowej. Zakupy możemy robić pouzyskaniu tego przydziału. A przydział dostaniemy wpewnie w przyszłym roku-ulga remontawa nas wtedy nie obejmie!!! Kilka razy pytałam w Edbudzie czy są szanse przyśpieszenia budowy-ale sama nic nie wskóram. Również dlatego szukałam kontaktu z innymi miszkańcami. Może jakaś grupa nacisku? Nie wiem czy coś uda nam się zdziałać, ale im więcej osób będzie pytać tym chyba lepiej. No nic to na razie tyle moich przemyśleń. I tak się rozpisałam. Ale na pewno będę tu zaglądać. Na koniec taka mała uwaga. Może jest jakiś sposób na "upublicznienie" tego forum. Jestem naprawdę aktywną użytkowniczką Internetu i nie mogłam długo tu trafić, więc może coś jest nie tak? Pozdrawiam wszystkich gorąco i czekam na dalsze nowinki. G. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Forum mieszkancow (przyszlych) 26.08.05, 15:15 Oczekuje Twojego zgloszenia:)) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=26262 pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: negocjator Re: Forum mieszkancow (przyszlych) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.09.05, 21:59 Witam wszystkich, Jestem na etapie negocjacji umowy z edbudem (jantar bis). I znalazlem taki oto kwiatek. Zgodnie z art 17(3) ust. 1 spółdzielnia zawiera umowe o budowe lokalu z członkiem spółdzielni. A poniewaz NAJPIERW jest wymagane odemnie podpisanie umowy o budowe lokalu a potem wystapienie o czlonkostwo w spoldzielni, mniemam sadzic ze umowa o budowe moze byc niewazna na skutek nie spelnienia Art 17(3) ust.1. Przyjmuje sie ze jezeli ze wzgledow prawnych nie sa spelnione warunki umowy to umowa jest niewazna, zatem umowa przyrzeczona "na ktora wyrazam zgode" jest niewazna i nic nie jest w stanie wskrzecic tejze umowy. Odpowiedni fragment ustawy przytaczam ponizej. Mam prosbe do szanownych forumowiczow - jak sobie poradziliscie w tej sytuacji bo wiem ze wiele umow jest juz podpisanych. USTAWA z dnia 15 grudnia 2000 r. o spółdzielniach mieszkaniowych mieszkalnych; Art. 173. 1. Z członkiem spółdzielni ubiegającym się o ustanowienie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu spółdzielnia zawiera umowę o budowę lokalu. Umowa ta, zawarta w formie pisemnej pod rygorem nieważności, powinna zobowiązywać strony do zawarcia, po wybudowaniu lokalu, umowy o ustanowienie spółdzielczego własnościowego prawa do tego lokalu, a ponadto powinna zawierać: [1) zobowiązanie członka spółdzielni do pokrywania kosztów zadania inwestycyjnego w części przypadającej na jego lokal przez wniesienie wkładu budowlanego oraz do uczestniczenia w innych zobowiązaniach spółdzielni związanych z budową – określonych w umowie;] pkt 1 niezgodny z Konstytucją - wyrok TK (Dz.U. z 2005 r. Nr 72, poz. 643) Uwaga - ustep 1 pozostaje w mocy - niezgodny z Konstytucja jest jedynie punkt 1 tegoz ustepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Forum mieszkancow (przyszlych) IP: 213.17.228.* 07.09.05, 10:21 Witam, Nie znam dokładnie szczegółów twojej umowy, ale w naszym przypadku umowę o budowę lokalu zawieraliśmy z edbudem, a od spółdzielni dostaliśmy jedynie oświadczenie, że z czasem ustanowi na naszą rzecz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (swpdl). tak więc umowa była trójstronna. nie zaistniała więc sytuacja o której piszesz, bo ze spółdzielnią jak na razie nie mamy ŻADNEJ umowy. będzie tak, że etap budowy lokalu będzie niejako pominięty w naszych relacjach ze spółdzielnią - jak będziemy członkami, to po wybudowaniu od razu będzie ustanowione swpdl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrudolf Re: Forum mieszkancow (przyszlych) IP: *.acn.waw.pl 07.09.05, 23:36 tez jestem zainterosowany ta inwestycja (JANTAR BIS), bylem w biurze, wzialem kilka planow oraz umowe, poradzilem sie prawnika i musze przyznac, ze nie wyglada to zbyt ciekawie. Najbardziej odstrasza brak pozwolenia na budowe i jednoczesne pobieranie oplaty za cos co NIEWIADOMO czy dojdzie do skutku... no i zwiazane z tym konsekwencje jak ryzyko oraz zamrazanie pieniedzy, ktore i tak musisz wplacic nie majac zadnych szans na kredyt. czy ma ktos jakis link odnosnie planów Trasy Tysiąclecia? szukalem na forum Praga Poludnie i nic ciekawego/konkretnego nie znalazlem.... wracajac do umowy mozecie sobie zajrzec na stronke rzeczpospolitej, co napisala na temat jej warunkow (praktycznie nie odbiega od orginalu): www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_050905/nieruchomosci_a_2.html i jeszcze to samo skopiowane na wypadek gdyby usunieto powyzszy link: Bez pozwolenia Firma Edbud Nieruchomości, mimo że nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, już sprzedaje mieszkania na osiedlu Jantar Bis. Przy podpisaniu umowy klienci muszą wpłacić 10 proc. wartości rezerwowanego mieszkania. Jeżeli później nie zdecydują się na zakup, tracą 2,5 tys. zł nieruchomosci_a_2-1.F.jpg (c) PAWEŁ GAŁKA - Nie sprzedajemy mieszkań. Na razie podpisujemy z klientami umowy rezerwacyjne - mówi Wiesława Egierska, dyrektor marketingu w Edbud Nieruchomości. Umowa rezerwacyjna przewiduje, że umowa przedwstępna o wybudowanie lokalu zostanie podpisana w ciągu 7 dni po otrzymaniu pozwolenia na budowę. To dla jednego budynku ma zostać wydane do listopada 2005 roku, dla drugiego do marca 2006 roku. Firma jest na etapie "składania dokumentów". Opłaty manipulacyjne - Wysokość opłaty rezerwacyjnej podlega negocjacji - zapewnia Wiesława Egierska - Musi być jednak na tyle wysoka, byśmy mieli pewność, że klient nie zrezygnuje. Za to ma on pewność, że my nie sprzedamy komu innemu wybranego przez niego mieszkania - dodaje. W momencie podpisania umowy opłata rezerwacyjna zaliczana jest na poczet pierwszej raty. Opłata rezerwacyjna ma więc zapewnić wzajemną lojalność. Jednak tylko w teorii. Jeżeli klient zrezygnuje z zawarcia umowy, wpłacona zaliczka jest mu zwracana po potrąceniu 2,5 tys. zł. To potrącenie jest więc formą kary umownej za zerwanie umowy. Jeżeli jednak Edbud Nieruchomości znajdzie chętnego gotowego zapłacić więcej za zarezerwowane mieszkanie, może od umowy odstąpić bez konsekwencji finansowych w postaci zapłaty kary umownej. - Potrącane 2,5 tys. zł w przypadku rezygnacji z zakupu mieszkania pokrywa koszty manipulacyjne, jakie musimy ponieść - wyjaśnia dyrektor marketingu. Jakie to koszty? Wymienione zostały m.in. utrzymanie biura, przygotowanie projektu oraz przygotowanie terenu pod inwestycję. Zamrożone pieniądze Umowa między stronami ulega rozwiązaniu, jeżeli spółce nie uda się podpisać umowy do 15 kwietnia lub do 15 lipca 2005 roku, w zależności od tego, w którym budynku klient chce kupić mieszkanie. Wtedy też spółka ma obowiązek w ciągu 3 dni zwrócić wpłacone zaliczki w pełnej wysokości. Umowa nie przewiduje zwrotu odsetek. Jeżeli więc ktoś zdecyduje się już teraz podpisać umowę rezerwacyjną i wpłacić zaliczkę, a umowy przedwstępnej kupna-sprzedaży lokalu nie będzie mógł podpisać z uwagi na brak pozwolenia na budowę, zamraża od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych na rok, kiedy to obracać może nimi deweloper. W skali całej inwestycji obejmującej 280 mieszkań to niebagatelna kwota. AGNIESZKA STEFAŃSKA Nie licz na wspólnotę mieszkaniową Przed podpisaniem umowy rezerwacyjnej, czyli gdy deweloper nie ma jeszcze pozwolenia na budowę, dokładnie przeczytajmy umowę przedwstępną, którą później przyjdzie nam podpisać Podpisując umowę rezerwacyjną z firmą Edbud Nieruchomości, klient oświadcza, że zapoznał się z treścią umowy przedwstępnej i zgadza się z nią bez zastrzeżeń. Jeżeli więc później będzie chciał ją negocjować, nie będzie miał do tego podstaw. Spółdzielcze grunty Przede wszystkim dopiero z lektury umowy przedwstępnej klient dowiaduje się, że działka u zbiegu ul. Bora-Komorowskiego i Meissnera, na której ma powstać inwestycja, nie należy do dewelopera, lecz do Spółdzielni Mieszkaniowej Gocław Lotnisko. Firma buduje więc nie na swoim gruncie na zlecenie spółdzielni, która zobowiązuje się przyjąć obecnych klientów Edbudu w poczet swoich członków, przydzielając im spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu lub prawo odrębnej własności. Jak wynika z jednego z załączników, spółdzielnia ustanowi na rzecz klientów własnościowe prawo do lokalu, "z chwilą gdy ze względów formalnoprawnych będzie to możliwe". Żadna konkretna data nie została podana. Przyjęcie w poczet członków spółdzielni jest możliwe dopiero po spełnieniu warunków przewidzianych w statucie spółdzielni; z jego lektury można dowiedzieć się ponadto, ile będzie wynosić opłata członkowska. Edbud w imieniu spółdzielni oświadcza, że grunty, na których ma powstać inwestycja, nie są obciążone hipoteką i pozostaną wolne od obciążeń w trakcie realizacji inwestycji. Nie oznacza to jednak, że po jej zakończeniu, jeżeli klienci nie nabędą prawa odrębnej własności, lecz jedynie spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu i grunt wciąż będzie należał do spółdzielni nie będzie można ustanowić na nim hipoteki przymusowej. Jeżeli kupujemy mieszkanie od dewelopera, możemy być pewni, że po podpisaniu aktu notarialnego przenoszącego własność nieruchomości na naszą rzecz nie będzie to możliwe. Niesprawiedliwe rozliczenia Należność za mieszkanie jest wpłacana na konto firmy Edbud. Zapłacenie ceny jest równoznaczne z wpłaceniem 100 proc. wkładu budowlanego. Klientom nie grożą więc dodatkowe koszty związane z rozliczeniem inwestycji. Cena mieszkania rozłożona została na 10 rat, które nie są uzależnione od postępów na budowie. Ostatnia rata, zgodnie z przedstawionym harmonogramem, ma zostać zapłacona do 15 września 2007 roku. Jeżeli klient spóźni się z wpłaceniem którejkolwiek raty, mimo braku postępu prac na budowie będzie musiał zapłacić odsetki ustawowe. Dodatkowo zostanie obciążony kosztami operacyjnymi związanymi z wysłaniem listem poleconym wezwania do zapłaty w wysokości 50 zł. Jeżeli spółka spóźni się z budową o ponad trzy miesiące, będzie musiała zapłacić karę w wysokości 0,01 proc. wartości lokalu, jednak nie więcej niż 5 proc. Odsetki będą więc znacznie mniejsze i znacznie później naliczane niż w przypadku opóźnienia klienta we wpłacie którejkolwiek z rat. Przed wpłaceniem każdej kolejnej raty to klient ma obowiązek dowiedzieć się, o ile rata wzrosła. Mimo że ostatnia rata ma zostać wpłacona już we wrześniu 2007 r., przewidywane zakończenie budowy wyznaczono na koniec października w przypadku pierwszego budynku i na koniec grudnia 2007 roku w przypadku drugiego. Odbiór i usterki Zgodnie z umową klient ma obowiązek odebrać mieszkanie w ciągu 7 dni od wezwania go do tego przez spółkę. Z umowy nie wynika jednak, kiedy ma to nastąpić. Jeżeli w wyznaczonym terminie nabywca nie stawi się, odbiór lokalu nastąpi na podstawie komisyjnego protokołu sporządzonego przez dewelopera. Oznacza to, że klient straci najdogodniejszą okazję do zgłoszenia ewentualnych poprawek. Usterki stwierdzone przy odbiorze mieszkania spółka zobowiązuje się usunąć w terminie od 14 do 60 dni od daty sporządzenia protokołu, jeżeli będzie to technicznie możliwe. Jakie prace mogą zostać zakwalifikowane jako technicznie niemożliwe, nie zostało doprecyzowane. Za nieusunięcie usterek w terminie do 60 dni spółce nie grożą żadne konsekwencje finansowe. Nie został umieszczony również zapis przewidujący, że po bezskutecznym wezwaniu do dokonania napraw klient może wykonać je sam na koszt dewelopera. Należy zwrócić uwagę również na zapis przewidujący, że jeżeli po wykończeniu mieszkania umowa zostanie rozwiązana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrudolf Re: Forum mieszkancow (przyszlych) IP: *.acn.waw.pl 07.09.05, 23:40 i jeszcze dokonczenie ucietego akapitu: "Należy zwrócić uwagę również na zapis przewidujący, że jeżeli po wykończeniu mieszkania umowa zostanie rozwiązana z jakiejkolwiek przyczyny, np. z woli dewelopera, to nabywca poniesie koszty przywrócenia lokalu do pierwotnego stanu. AGNIESZKA STEFAŃSKA" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Negocjator Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: *.oracle.co.uk 08.09.05, 10:33 Osoba ktora zna prawo bardziej niz ja zwrocila mi uwage na pewien aspekt: Umowa z EBDUDEM jest trojstronna, Edbud w tym przypadku reprezentuje spoldzielnie wiec wchodzi tutaj prawo spoldzielcze. Czyli umowa de facto jest zawierana ze spoldzielnia a poniewaz wg ustawy umowe o BUDOWE spoldzielnia moze zawrzec jedynie z CZLONKIEM spoldzielni wychodzi na to ze umowa jest niewazna poniewaz w chwili podpisania umowy jest niespelniony Art17(3) ust.1. ustawy o spoldzielniach mieszkaniowych. Reasumujac plusami tej inwestycji sa: - lokalizacja - cena - deweloper o ustalonej renomie (ma kilka udanych inwestycji) Minusy: - sprzedaja marzenia (duzy wklad 10% za brak pozwolenia przy czym nie wiadomo czy cokolwiek cos powstanie) niby ten wklad jest negocjowalny ale praktycznie nie "bo nie" - cytat pani z biura. - 10% x 260.000 daje 26.000. Dla 200 mieszkan daje to 26.000 * 200 = 5.200.000 przy 4% w skali roku po 6-ciu miesiacach daje 104.000 czyli kazdy nabywca "jest do tylu" jakies 520 pln. - negocjacje wygladaja tak - zglaszam zastrzezenia i najczesciej slysze "nie bo nie/nie wiem/tak zostalo ustalone/nic nie bedziemy zmieniac" - jezeli na etapie podpisania umowy takie jest podejscie do klienta to co bedzie pozniej. podpisac umowe glowna przy czym umowa ta moze sie zmienic (a raczej jak mnie zapewnion na pewno sie zmieni - np harmonogram) - oznacz to praktycznie brak kontroli nad tym co sie podpisuje - wychodzi na to ze klient nie ma zadnych praw. - brak uzaleznienia wyplat od postepu robot (w przypadku opoznien moze byc problem w wyplaceniem transzy przez bank - co w sumie wychodzi na to ze klient musi i tak zaplacic transze tyle ze powiekszona o odsetki ustawowe lub tez moze byc zerwana umowa z winy klienta - brak mozliwosci wziecia kredytu (przyczyna - brak pozwolenia) - a w ciagu pol roku wiele sie moze zmienic (np utrata pracy) - nierowne warunki - klient placi odsetki ustawowe zas Edbud 0.01% dziennie a to daje 3.65% rocznie dodatkowo calkowita suma kar nie moze przekroczyc 5% - cos co mnie bardzo zaniepokoilo jest to ze na pytanie czy umowe przyrzeczenia mozna zawrzec w sposob notarialny uslyszalem odpowiedz nie bo szkoda na to czasu i pieniedzy. Byc moze jestem zbyt ostrozny - byc moze minusy przyslaniaja mi plusy - ale ladujac oszczednosci calego zycia - nie chce kupowac kota w worku. Bardzo jestem ciekaw opinii/porad szanownych forumwiczow, w tym osob ktore umowe juz podpisaly. Pozdrawiam Negocjator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: 213.17.228.* 08.09.05, 11:13 Witam, My podpisując umowę, też nie mieliśmy za ciekawej sytuacji. W sumie to nadal nie mamy-aż do momentu podpisania aktów not. Jednak wasza sytuacja jest jeszcze gorsza-głównie chodzi mi tu o tą umowę "rezerwacyjną"-jak to Edbud pięknie nazwał i brak pozwolenia na budowę. Powiem tyle, że ja przed podpisaniem umowy z Edbudem byłam u kilku deweloperów i u większości warunki są jeszce gorsze albo co najwyżej podobne. W naszym przypadku Edbud bądź co bądź wywiązuje się jak na razie terminowo, więc wszyscy się cieszymy. Ale u nas też negocjacje były żadne- ja usłyszałam że umowa jest nienegocjowalna (dosłownie) i albo się decyduję albo nie, bo są inni chętni. I wiem że szybko znalazłby się ktoś na moje miejsce. Jedyne co udało mi się zdziałać to trochę zmodyfikować harmonogram wpłat, ale i tak nie był on uzależniony od postępów prac w budowie. Trudno doradzać trzeba wziąć wszystkie za i przeciw. Ja jak dotąd jestem zadowolona z dokonanego wyboru, ale w każdym przypadku może być inaczej. Co do tego, czy wchodzi tu prawo spółdzielcze to mam wątpliwości-gdyby tak było to np. spółdzielnia mogłaby się z nami rozliczać po zakończeniu budowy i obciążyć nas dodatkowymi kosztami, gdyby takie wynikły. A tu tak nie ma- to co zapłaciliśmy pokrywa w 100% wkład budowlany (oczywiście cena może się zmienić, ale tylko w wyniku zmiany metrażu, ale to już inna bajka). Ale specjalistą nie jestem- warto by zapytać kogoś kto się zna ale nie na prawie jako takim ale prawie spółdzielczym i wtedy sytuacja będzie jasna. Pozdrawiam, GK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrudolf Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: 192.193.245.* 08.09.05, 11:33 Chciałby także poruszyć sprawę podatku 22% VAT na mieszkania, który ma wejść w 2008. Pani z biura zapewnia, że to niegrozi gdyż wszystkie płatności zostaną dokonane przed tym terminem. W umowie również stoi, że zmiana podatku VAT bedzie naliczyna tylko dla niezapłaconej części. Ale z tego co mi wiadomo wszelkie podatki płaci sie w chwili zakupu towaru. W tym przypadku było by to końcowe rozliczenie, czyli po oddaniu mieszkania i podpisaniu aktu notarialnego (raczej niemożliwe do zrealizowania przed 2008). Czyli powyższy zapis w umowie może okazać sie patykiem pisany, a nikt przecież nie chciałby żeby sie nagle okazało, że musi dopłacić do tej inwestycji jakies 20-40 tys. Jest tu jakis prawinik ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GK Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: 213.17.228.* 08.09.05, 12:10 Nie jestem prawnikiem, ale pracuję w księgowości. Od maja 2004, a więc od naszego wejścia do Unii zmieniły się zasady odnośnie zaliczek. W przypadku otrzymania części należności przed wydaniem towaru czy wykonaniem usługi - zaliczki, zadatku, raty - obowiązek podatkowy powstanie z chwilą otrzymania tej części należności i wyłącznie w stosunku do kwoty tej należności (nie od wartości całej umowy). Pomimo że fakturowanie zaliczki może nastąpić w terminie 7 dni od daty jej otrzymania, to obowiązek podatkowy powstanie w dniu otrzymania zaliczki, a nie w dniu wystawienia faktury. Jest to zastrzeżenie do ogólej zasady, że obowiązek podatkowy powstaje z chwilą wydania towaru lub wykonania usługi. Dla zainteresowanych art. 19 ust 11 znowelizowanej ustawy o VAT Tu więc "Pani z biura" ma rację-zmiana stawki VAT będzie dotyczyć tylko niezapłaconej części. Pozdrawiam, GK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: 194.181.127.* 29.12.05, 15:09 > Nie jestem prawnikiem, ale pracuję w księgowości. Od maja 2004, a więc od > naszego wejścia do Unii zmieniły się zasady odnośnie zaliczek. W przypadku > otrzymania części należności przed wydaniem towaru czy wykonaniem usługi - > zaliczki, zadatku, raty - obowiązek podatkowy powstanie z chwilą otrzymania tej Dzwoniłem do znajomego kierownika VATu w jednym z US. Potwierdził to co mówisz. Harmonogram wpłat nie przewiduje zapłaty w 2008 roku więc raczej o 22% VAT możemy się nie obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Negocjator Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości IP: *.oracle.co.uk 08.09.05, 13:29 Generalnie chodzi o to ze umowa o budowe byla wazna to musi być podpisana PO a nie PRZED przyjeciem w poczet czlonkow spoldzielni. Z niewiadomych wzgledow Edbud nalega na wariant PRZED. Sens artukulu 17-tego wg mnie wyglada tak - jesli chcemy aby spoldzielnia nam cos wybudowala - najpierw trzeba zostac czlonkiem a potem mozna podpisac umowe. Ma to oczywiscie wady - stajac sie czlonkiem spoldzielni automatycznie zgadzamy sie na ponoszenie wszelkich kosztow ktore wygeneruje nam spoldzielnia typu nietrafione inwestycje itp, tak samo sceptyczny jestem odnosnie tego ze wplacajac 100% nie trzeba bedzie nic doplacac. Jezeli spoldzielnia nie doszacowala inwestycji - wszyscy solidarnie wszyscy musza pokryc braki z wlasnej kieszeni. Problemy dodatkowe: Wieczyste uzytkowanie gruntow - wiec ich wlascicielem jest skarb panstwa - trudno bedzie je wywlaszczyc i zrobic wlasnosc hipoteczna. Niejasna kwestia to czy grunt jest wolny od obciazen. W umowie jest zapisane ze spoldzielnia przekazala grunt wolny od obciazen, ale to rodzi moje pytanie - jaki jest stan obecny i jaki bedzie stan w przyszlosci. Kolejna sprawa - akt notarialny a wlasnosc notarialna to dwie rozne kwestie. Byc moze nie doczytalem ale nigdzie nie widzialem ze spoldzielnia musi zawrzec z czlonkiem akt notarialny, a jesli juz to akcie notarialnym bedzie wpisany wlasciciel czyli spoldzielnia, tak naprawde kupujacy JANTAR BIS staje sie jedynie nabywca udzialu spoldzielczego, przy czym udzial ten podlega egzekucji. Wg ustawy spoldzielnia jest zobowiazania do sporzadzenia faktu nabycia udzialu w postaci co najmniej umowy pisemnej (moze takze w postaci aktu notarialnego - forma "mocniejsza") ale dalej nie jest to wlasnosc hipoteczna (m.in nie ma udzialu w gruncie) Pozdrawiam Negocjator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Negocjator Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości - epilog IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.05, 00:49 Zasiegnalem opinii u notariusza - i niestety wychodzi na to ze umowa jest niewazna z prawnego punktu widzenia poniewaz notariusz, ktory musi zagwarantowac zgodnosc i waznosc umowy z prawem nie podejmie sie poswiadczenia umowy. Pozdrawiam Negocjator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bycMozeMieszkaniec Re: Edbud Jantar BIS - wątpliwości - plotek IP: *.acn.waw.pl 26.09.05, 20:07 Witam, czy ktos z was zwrocil uwage na plotek wokol osiedla JANTAR BIS? Ulotka reklamowa jasno mowi ze osiedle bedzie strzezone i ogrodzone, jednak w umowie nie jest wpomniane nic na ten temat. W takiej sytuacji nie ma zadnej gwaracji wywiazania sie z takich "obietnic".... Co z terytorium tego obszaru? Na jakiej zasadzie byłby wyznaczany skoro jest to terez w calosci nalezacy do spoldzielni? Mysle ze sasiednie bloki tez. Jak w takim razie wyznaczyc ta granice? co na to obecni mieszkancy blokow stojacych na poludnie od planowanej inwestycji...? Czy widzial ktos umowe pomiedzy Spoldzielna a EDBUDEM? Rozniez zastanawia mnie sprawa ochrony... bo raczej nie bedzie wchodzila w cene czynszu.... Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Forum mieszkancow (przyszlych) 08.09.05, 08:16 czy ma ktos jakis link odnosnie planów Trasy Tysiąclecia? szukalem na forum Praga Poludnie i nic ciekawego/konkretnego nie znalazlem... Najlepsze mapki sa na stronie SISKOM. Ich forum znajdziesz na stronie forow warszawskich. Generalnie jezeli TT powstanie, to Wy bedziecie mieli dosc blisko. My z kolei nie mamy sie czym martwic. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrudolf Re: Forum mieszkancow (przyszlych) IP: *.ssmb.com 08.09.05, 11:16 mapke i plany można znaleźć tutaj: www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm WSZYSTKIE WARIANTY przewiduja, ze bedzie zbudowany odcinek od Wału Międzyszyńskiego do Al. Stanów Zj. - czyli dokładnie przez sam środek ostatnich resztek zieleni na tym osiedlu i prawie pod oknami budynku B Jantar BIS. Pytanie tylko czy i kiedy powstanie? Jeśli powstanie to odpowiedz na "kiedy" nie robi tu wiekszego znaczenie w przypadku takiej inwestycji... Ktoś wpomniał, że projekt upadł. Czy ktoś wie coś na ten temat? Gdzieś czytałem, że wariant A jest mało prawdopodobny. A co z resztą? Prosze podsyłajcie linki jeśli możecie. Po to właśnie jest to forum, żeby zebrać w jednym miejscu jak najwięcej informacji o tej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Obwodnica Śródmieścia IP: *.chello.pl 27.09.05, 00:14 Obwodnica Śródmieścia www.siskom.waw.pl/mapy.htm#s8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Obwodnica Śródmieścia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.05, 16:03 OK ale czy ktos moze napisac jak daleko bede mial do nowej obwodnicy jezeli kupie mieszkanie w budynku B na rogu tj okna wychodzace na bora komorowskiego i na zachod wal goclawski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Obwodnica Śródmieścia IP: *.ssmb.com 19.10.05, 16:36 o ile cos wogole tam powstanie..... czy ktos ma jakies info na ten temat? jak narazie slyszalem tylko o przebudowie ronda Starzynskiego i czegos tam jeszcze na pradze płn. ten "lacznik" mialby powstac w tunelu wiec i halas bedzie mniejszy, poza tym niewidomo jakie mialo by byc natezenie ruchu na tym odciunku - wydaje sie ze niewielkie.....przynajmniej mam taka nadzieje jako przyszly mieszkaniec budynku A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Obwodnica Śródmieścia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.05, 19:41 Mysle ze trasa to na pewno powstanie, jutro pojade na ten teren i sprobuje oszacowaz odleglosc trasy do budynku b. Ale masz racje - trasa bedzie w wykopach czyli nie bedzie glosno, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr @aga Re: Obwodnica Śródmieścia IP: *.chello.pl 22.10.05, 21:56 mu tez "kupilismy" lokal w budynku b ale co do trasy w wykopie to sie chyba bardzo mylisz !!www.siskom.waw.pl/obwodnica-sr.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Obwodnica Śródmieścia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.05, 22:57 Ja tez dzisiaj "kupilem" m. w budynku b, trasa nie bedzie przeszkadzac - jest kawalek od okien, w wykopach bedzie bo tak jest opisane w legendzie. zjazd na bora bedzie odsloniety ale nie bedzie tam az tak duze natezenie - na razie to spekulacje a jak bedzie naprawde to zobaczymy..... Odpowiedz Link Zgłoś
mw19741 Re: Obwodnica Śródmieścia 06.01.06, 15:54 Czy mógłby ktoś z mieszkających już lub osób, które odebrały mieszkanie w inwestycji Jantar napisać jak wygląda wysokośc czynszu? Chodzi mi o lokale ok. 50 m2? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.domanski1 Re: EDBUD JANTAR 13.11.05, 21:14 Witam, Kupilismy zmoja lepsz apolowa mieszkanie na drugum pietrze i mam pytanie czy moze ktos zamawial juz parkiet i parkieciarza ? Ja mam jednego, robil dwa lata temu u brata mojej mamy i tez bym go chcial, ale nie chce przyjechac tylko do jednego zamowienia (tymbardziej ze hektara by ne polozyl ;-), wiec szukam moze ktos jest takze chetny ? ja wiem jak on to zobil z debu czerwonego (i sami tez taki parkiet chcemy) tylko jedyny problem to to, ze nie przyjedzie tylko do nas :-\ Czy jest ktos chetny, coby mial po co przyjezdzac ? Ew. gdzie jest jakas wieksza ilosc osob z nasego bloku ? Pozdrawiamy sasiadow :-) Jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Re: EDBUD JANTAR IP: *.acn.waw.pl 14.11.05, 19:56 Czy to znaczy, że oddanie mieszkań nie zostanie wstrzymane? Czytałem na tym forum, że zostało to wstrzymane: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=8857382&a=31670232 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jantar Re: EDBUD JANTAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:36 Kto pyta ten nie błądzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jantar Re: EDBUD JANTAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 17:05 Inny deweloper,lecz Spółdzielnia ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gocław oświetlenie elewacji IP: *.aster.pl 10.01.06, 20:51 Zliwidujcie oświetlenie elewacji, w przeciwnym razie nigdy nie nadrobicie zaległości w opłatach za tzw energię elektryczną wspólną. Odpowiedz Link Zgłoś