gajasirocco Ryszard Kapuściński, reporter, podróżnik 22.11.06, 12:01 "Stawiam kobiety wyżej niż mężczyzn. Są bliższe prawdy o życiu" Odpowiedz Link
gajasirocco Krystyna Kofta, pisarka 24.11.06, 13:12 "Dla mnie w życiu jest najważniejsza wolność. I dotyczy ona wszystkich dziedzin życia. Nie znoszę zniewolenia, przykazów, norm, które mówią, co mogę robić, a czego nie." Podpisuję się pod tym obiema łapkami (czyli 4palcami- bo tylko tak stukam na klawiaturze) Odpowiedz Link
gajasirocco K.Krauze- "Narodowa wada wzroku" (Dziennik-25-11) 25.11.06, 21:01 "Nikt nie biega u nas z bombami. Nie umieramy tysiącami z głodu. Zarazy opanowane . A my w kółko swoje: źle, za mało, krzywo. Władza się puszy, sąsiad panoszy, złodziejstwo chodzi w koronie. Żyć się nie da, umrzeć się nie da- Kościół nie pozwala na eutanazję. Rodzina podupada, dzieci się nie rodzą, żenić chcą się już tylko księża" Odpowiedz Link
elapietrusiak Hanna Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem" 26.11.06, 20:57 "Ale kazde zycie stanowi dla kazdego całe sto procent, wiec moze ma to jakis sens." Odpowiedz Link
gajasirocco Bogusław Linda-aktor: "Wolność jest w nas" 27.11.06, 13:44 "Nie czuję się dobrze w kraju rządzonym głupio przez głupich polityków" Odpowiedz Link
gajasirocco Henryk Grabowski-"Samczy faszyzm"-Przegląd nr 48 27.11.06, 15:10 "Ani w świecie zwierzęcym, ani ludzkim nie ma drugiego takiego przypadku, aby jedna płeć miała bezwzględne prawo decydowania o życiu drugiej." -rzecz w tym, że w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia żyjąca kobieta ma mniejsze prawo niż nienarodzony zarodek ludzki (o aborcji) Odpowiedz Link
elapietrusiak Otton von Bismarck 27.11.06, 20:37 "Polacy są poetami w polityce, a politykami w poezji." - ciekawe, prawda ? "Życie jest jak umiejętne wyrwanie zęba. Cały czas myślisz, że to najważniejsze dopiero przyjdzie, gdy nagle spostrzeżesz, że już po wszystkim." <--carpe diem (?) Odpowiedz Link
beduinka Andrzej Lepper 28.01.07, 16:18 "Seks lubimy uprawiać wszyscy, a ziemię to mało kto" Andrzej Lepper Odpowiedz Link
mama_motyla Re: Andrzej Lepper 27.02.08, 21:52 a mnie się podoba takie powiedzenie: głuchy mąż i ślepa żona - zawsze szczęśliwą parą :))))))) Odpowiedz Link
beduinka Paolo Coelho 24.02.07, 01:55 Paolo Coelho "Jeżeli twoja przeszłość nie zadowala cię, zapomnij o niej. Wyobraź sobie nową historię swojego życia i uwierz w nią. Ta siła pomoże ci zdobyć to, czego chcesz". Odpowiedz Link
gajasirocco "Prorok" Khalil Gibran "Nie rezygnuj z nadziei... 20.02.08, 17:07 "Nie rezygnuj z nadziei, nie daj się ponieść rozpaczy z powodu tego, co się stało. Opłakiwanie tego, co nie wróci, co zostało stracone bezpowrotnie, jest najgorszą z ludzkich słabości" Słucham na CD "Proroka"...jest to misterna tkanina rzeczywistości, nad którą tylko mądry potrafi przystanąć i spojrzeć ze zrozumieniem. A autor Khalil Gibran jest człowiekiem o przenikliwym spojrzeniu, umiejący w prostocie codziennych zdarzeń i relacji z ludźmi, wskazać głębię znaczeń, harmonię i piękno. Pozostawił po sobie poetyckie zbiory prozy medytacyjnej, będącej od dziesięcioleci inspiracją do refleksji i poszukiwań dla milionów czytelników na całym świecie. ...i dalej słucham o miłości, dzieciach, dawaniu, radości i smutku, zbrodni i karze, o wolności, rozsądku i namietności... Odpowiedz Link
gajasirocco "Prorok" Khalil Gibran-dorzucam o dawaniu...i 20.02.08, 17:12 "Mało dajesz, gdy dajesz tylko ze swego bogactwa, ale jeśli dajesz siebie samego, wtedy dajesz naprawdę." Odpowiedz Link
beduinka Kto nie ma odwagi starać się o swoje szczęście... 26.02.08, 20:47 "Kto nie ma odwagi starać się o swoje szczęście, tym samym udowadnia wyraźnie, że tego szczęścia nie jest wart" - Carlo Goldoni Odpowiedz Link
beduinka Wyobraźcie sobie tę ciszę... 27.02.08, 11:42 Wyobraźcie sobie tę ciszę, gdyby ludzie mówili tylko to, co wiedzą. Karel Čapek (1890-1938) Odpowiedz Link
beduinka To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po.. 27.02.08, 11:44 To czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach. To czy jest mądry, po pytaniach. Nadżib Mahfuz Odpowiedz Link
beduinka Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko... 27.02.08, 11:45 Kocha się nie za cokolwiek, ale pomimo wszystko kocha się za nic. Jan Twardowski Odpowiedz Link
beduinka Istnieje teoria, że jesli kiedyś ktoś się dowie... 27.02.08, 11:46 Istnieje teoria, że jesli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat, to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu. ... Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało. Douglas Adams Odpowiedz Link
beduinka W literaturze jest dużo seksu i nie ma dzieci... 27.02.08, 11:47 W literaturze jest dużo seksu i nie ma dzieci; w życiu - na odwrót. David Lodge Odpowiedz Link
beduinka Nikomu, albo raczej wszytkim, swoje księgi... 27.02.08, 11:49 Nikomu, albo raczej wszytkim, swoje księgi Daję. By kto nie mniemał (strach to bowiem tęgi), Że za to trzeba co dać, wszyscy darmo miejcie. O drukarzu nie mówię, z tym się zrozumiejcie. Jan Kochanowski Odpowiedz Link
beduinka Argumentów nie należy liczyć, lecz ważyć. 27.02.08, 11:50 Argumentów nie należy liczyć, lecz ważyć. Cyceron Odpowiedz Link
beduinka Walkę stworzyła natura... 27.02.08, 11:50 Walkę stworzyła natura, nienawiść jest wynalazkiem człowieka. Karel Čapek Odpowiedz Link
beduinka Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie. 27.02.08, 11:51 Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie. Mahatma Gandhi Odpowiedz Link
beduinka Nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy. 27.02.08, 11:52 Nieważne, kto głosuje, ważne, kto liczy głosy. Józef Stalin Odpowiedz Link
beduinka Boże pomóż mi być takim człowiekiem... 27.02.08, 11:53 Boże pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies. Janusz Leon Wiśniewski Odpowiedz Link
beduinka Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie. 27.02.08, 11:53 Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie. Albert Einstein Odpowiedz Link
beduinka W sieci można udawać wszystko, z wyjątkiem tego... 27.02.08, 11:54 W sieci można udawać wszystko, z wyjątkiem tego, co się naprawdę liczy. Nie możesz udawać inteligencji, poczucia humoru ani błyskotliwości... złośliwości, przewrotności, ani całej reszty twojej paskudnej, fascynującej osobowości. Antonina Liedtke Odpowiedz Link