Dodaj do ulubionych

promocja Polski

04.01.07, 13:22
Witam szanownych grupowiczów w Nowym Roku,

Od dobrego znajomego dostalem ponizsza wiadomosc, ktora publikuje wraz ze
zdjeciami:

"kilka dni temu (sobota, 2 grudnia 2006, godz. 22.50) moj kolega wszedl na
chwile do "patatzaaka" w Veenendal i mial watpliwa przyjemnosc
sfotografowania komorka dwoch naszych.
www.skiba.nl/sites/skiba/user_files/konformisci/DSC02125_1.jpg
www.skiba.nl/sites/skiba/user_files/konformisci/DSC02127_2.jpg
www.skiba.nl/sites/skiba/user_files/konformisci/DSC02128_3.jpg
Na zdjeciu tego moze nie widac ale oprocz
wygladu i bycia pijanymi jak swinie(to akurat widac)chcieli bic
spokojnych Marokancow siedzacych obok. To troche w kontekscie rozmowy
o braku polskiej restauracji w NL. Ktos, kto by zaryzykowal mialby
codziennie policje na karku i to jest chyba odpowiedz czemu takiej
knajpy nie ma i chyba dlugo nie bedzie.
To dla tych co twierdza ze Polacy lepsi od
Turasow i innych "brudasow" bo sie zachowuja i dlatego sa lubiani."

Od siebie moge dodac, ze wlasnie Polska zaczela nastepna kampanie reklamowa w
BBC i CNN majaca promowac Polske. Takich dwoch facetow, jak na tych zdjeciach,
robi Polsce kampanie reklamowa jakiej nie da sie zniweczyc stu milionami euros
na promocje w TV. Szkoda pieniedzy. Lepiej je bylo wydac na edukcje i
stwarzanie miejsc pracy w PL.

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • kingadpl Re: promocja Polski 04.01.07, 17:27
      po prostu rece opadaja na takie wiesci. I wstyd polaczony z wsciekloscia na
      rodakow!
      Sama ciezko pracuje na opinie czlowieka kulturalnego, wyksztalconego
      i "normalnego" a tu takie osoby wszystko niszcza!
      • ada9611 Re: promocja Polski 04.01.07, 18:35
        i to jest to,tego sie chyba nie wykorzeni z krwi naszych rodakow,-niektorych-
        .dodaje,moze polowie.to chlanie,moze nie na temat,ale ta butelka wodki na stole
        w niektorych domach,na swieta,[bylam z wizyta]itd,i mozna by opowiadac.czy
        tylko to sie liczy u niektorych mlodych ,starszych ludzi,napic sie?nie moge
        zrozumiec,nie zal im pieniedzy,na to.alkohol jest dla ludzi ale ,tylko dla
        ludzi ,nie idiotow.sorry zboczylam z tematu troche,ale chyba juz nadszedl czas
        aby Polska wytrzezwila.
    • mister1 Re: promocja Polski 04.01.07, 19:32
      Na zdjeciu tego moze nie widac ale oprocz
      > wygladu i bycia pijanymi jak swinie(to akurat widac)chcieli bic
      > spokojnych Marokancow siedzacych obok. To troche w kontekscie rozmowy
      > o braku polskiej restauracji w NL. Ktos, kto by zaryzykowal mialby
      > codziennie policje na karku i to jest chyba odpowiedz czemu takiej
      > knajpy nie ma i chyba dlugo nie bedzie.
      ze zdjec niewiele mozna wywnioskowac - a polskie knajpki sa ( i byly niegdys
      tez - w Bredzie 3 nawet) i specjalnie o zadnych ekscesach jak do tej pory nie
      slyszalem.
      • napolnoc Re: promocja Polski 05.01.07, 12:54
        Chamstwo zdaza sie wszedzie. Oczywiscie, ze wcale mnie post Skiby nie ucieszyl,
        ale z drugiej strony, ktora nacja/narod jest pozbawiony prymitywow?
        Mieszkam w centrum, w dzielnicy zamieszkalej glownie przez "floderow" i wiem, ze
        holenderscy nastolatkowie, tez sie potrafia poteznie w sobote najeb...c i potem
        halasowac, niszczyc itd.
        Jak dla mnie to wystarczy jeden rzut oka na tych zulow, by wiedziec ze poza
        polskim paszportem, nie mam nic z nimi wspolnego. tym bardziej nie mam zamiaru
        sie wstydzic za nich. To oni powinni sie za siebie wstydzic.A jesli jakos
        Holedner odbiera mnie przez pryzmat takich "polaczkow", to coz, ja tego nie zmienie.

P.S.
        Fotki niezle, wiadomo kogo unikac ;P
    • widmowolnosci Re: promocja Polski 06.01.07, 03:33
      Polski brak kultury picia jest znany wszystkim.Spotykam sie z nim na codzien. Polacy zlopiacy godzinami piwo w samochodach na parkingach w centrum miast tak w Niemczech jak i Holandii. Czesto spotykam ich w Aldim.Brudni ,smierdzacy-brudne szaty,twarze , rece,wlosy.Smrod taki jaki nie jedzie od najgorszego wloczegi czy asocjala holenderskiego czy muzulmanskiego.Nigdy nie widzialem az tak brudnych islamitow jak polacy. Czuc ich w sklepie na odleglosc.Niemcy i Holendrzy radosnie sie usmiechaja bo tez wiedza o kogo chodzi.Najgorsze w tym wszystkim to jest to przekonanie brudasow o wyzszosci polskich brudasow nad muzulmanami. Zauwazcie ze na tych zdjeciach marokanie podstrzyzeni niektorzy w marynarkach od garnituru.Na pocieszenie chcialbym dodac ze bardzo rzadko widzialem asocjalne czy brudne albo pijane polki.Zdjecia zaraz zamieszcze na blogu , bo takie zachowania trzeba jednak napietnowac.Thx Skiba!
      • napolnoc Re: promocja Polski 07.01.07, 00:19
        A ink do blogu, to nie laska ;)
        • widmowolnosci Re: link do blogu 07.01.07, 00:57
          Stoi u gory- Album Forum Polska Holandia. Ale nie wiem czy sie zalapiesz ,
          bo rano bede zamiatal na blogu i zdjecia nie wytrzymaja proby czasu.Pozdr
          • napolnoc Re: link do blogu 10.01.07, 09:52
            Bylam na blogu :)
            Zajzalam na linki jakie masz i znalazlam stronke z tanimi biletami lotniczymi.
            Dzieki !!! Bilet wczoraj kupilam :)))
            • widmowolnosci Re: link do blogu 11.01.07, 05:35
              tez tam kupuje !
              • biedroneczka06 Re: link do blogu 11.01.07, 12:44
                ja nie widze linka.. pomozcie... ?!? a tez bym chciala tansze bilety
                lotnicze.... buu... ;)
                • napolnoc Re: link do blogu 11.01.07, 23:07
                  tu link :)
                  www.tickettracker.nl/
                  • misiazutrechtu Re: link do blogu 20.01.07, 01:12
                    Cześć! Mam pytanko. Jak latacie do Polski? Jak jest najtaniej? Jak tak szukam w
                    na rożnych stronach oferujących tanie bilety to one wcale nie sa takie tanie.
                    Jade pod koniec lipca/początek sierpnia by pilnować przygotowań do wesela i tak
                    sobie myślałam. ze jak wcześnie zabukuje to będzie taniej, a tu guzik..
                    Najtańszy bilet jaki znalazłam to przez Kopenhagę za 111 euro. Przecież w
                    dzisiejszych czasach czasach lata się za grosze...

Znacie jakieś triki?
                    Pozdrawiam!!
                    Misia
                    • napolnoc Re: link do blogu 20.01.07, 10:37
                      skyeurope lata do kraka, warto z Dortmundu poleciec, tam jest duzo tanich lini,
                      z brukseli tez tanio sie lata, link:www.blueair-web.com/
                      • napolnoc Re: link do blogu 20.01.07, 10:39
                        wizzair lata do katowic, wiem ze tez sa tanie linie do trojmiasta, najgorzej z
                        wawka bo tam korzystajac z przebudowy lotniska, lot i klm zablokowali tanich
                        przewoznikow, ale ktos mi mowil, ze mozna leciec d lodzi, a stamtad do wawy to
                        rzut beretem :)
                        • misiazutrechtu Re: link do blogu 20.01.07, 21:56
                          No dzięki, ja wiem ze można tanio polecieć do Krakowa i Katowic, ale mnie to nie
                          urządza, bo ja właśnie chce do warszawy lub Lodzi. A co lata do Lodzi?
                          • napolnoc Re: link do blogu 21.01.07, 00:21
                            do Lodzi lata lot, ryanair i centrawings, pogugluj a znajdziesz :)
                            • ropsu Re: link do blogu 21.01.07, 10:55
                              Ale do Lodzi nie lata nic z i do Holandii niestety. Wydaje mi sie, ze tylko
                              "gastarbajtery" z Anglii i Irlandii.
                              • fachowiec007 Re: link do blogu 05.04.07, 19:02
                                Ze tak spytam, czy w Holandii jest bezpiecznie ?
    • meiske Re: promocja Polski 16.10.07, 11:06
      skad wziales tych "spokojnych marokancow" ? wielka to osobliwosc...
      a zdjec nie widze.
      • tijgertje Re: promocja Polski 16.10.07, 14:01
        meiske napisała:

> skad wziales tych "spokojnych marokancow" ? wielka to osobliwosc...

Najprawdopodobniej dokladnie z tego samego miejsca, skad sie nie
        zalani w trupa Polacy biora:-)))
        • ropsu Re: promocja Polski 16.10.07, 19:12
          Zdjec rzeczywiscie nie mozna juz otworzyc. Ale coz...teraz juz jest w takim
          duchu o nas prawie codziennie w jakiejs gazecie, radio, czy TV. Powoli sie
          przyzwyczajam.
          O ile dobrze pamietam na zdjeciach zostalo uwiecznionych dwoch pijanych lysych z
          PL zaczepiajacych spokojnych gosci jakiegos baru. Tak na marginesie i nie chcac
          nikogo urazac: czemu co drugi przybysz z PL ma ogolona czaszke? Moze jestem juz
          przewrazliwiony i "lysi" ze zdjec nie byli wcale lysi ale wydaje mi sie, ze
          wiekszosc Polakow plci meskiej, ktorych widze na ulicach Hagi jest ogolona na
          lyso. Powtarzam: nie chce nikogo urazic!
          • mister1 Re: promocja Polski 17.10.07, 06:50
            przed laty ludzie z "dlugimi" wlosami byli be...
    • junl Re: promocja Polski 18.10.07, 15:23
      A czytaliscie przedwczorajszy Volkskrant ? Jak 10 Polakow wchodzi do
      sklepu to reszta klientow czuje sie zagrozona... Fajna opinie mamy,
      co ?
      • skibamail Re: promocja Polski 18.10.07, 23:40
        > A czytaliscie przedwczorajszy Volkskrant ? Jak 10 Polakow wchodzi do sklepu to
        reszta klientow czuje sie zagrozona... Fajna opinie mamy, co ?

Opinia o Polakach nigdy nie była pozytywna, w ostatnich latach szybko spada.
        Polacy przebywający w Holandii sami tego nie zauważają ponieważ Holender nigdy w
        twarz nie powie co myśli o nas.
        Polecam serwis www.wiatrak.nl/ gdzie staramy się zamieszczać wszystkie
        aktualne problemy naszej integracji w Holandii a także przybliżyć młodym
        holenderskie realia.
        • mister1 Re: promocja Polski 19.10.07, 10:18
          panie Skiba,
          Badz pan laskaw nie wypisywac dyrdymal w rodzaju "Opinia o Polakach
          nigdy nie była pozytywna" , odnosze wrazenie, ze mieszka pan na
          ksiezycu a nie w NL
          Pozdrowienia

Mister
          • napolnoc Re: promocja Polski 20.10.07, 00:51
            Poczytaj sobie niderlandzkie fora to zobaczysz...

Juz ile czasu temu zobaczylam wpis, ze poolse moga zastapic kutmarok...., a
            wrzuc sobie tak np poolse klussenbedrijf w youtube, to filmii jakie zobaczysz
            naprawde niezle daja, plus kilka nazi historii o handlu polkami do
            burdeli..(made in holland, of course;)
            • mister1 Re: promocja Polski 20.10.07, 09:55
              jakos przez trzydziesci i pare lat w NL nic nie zauwazylem i z mej
              licznej dosc rodziny tez nikt,nigdy nie krylismy swojego pochodzenie
              i jakos to nikomu z nas nie zaszkodzilo w zupelnie przyzwoitych
              karierach zawodowych...
              PS
              w PL tez mamy Mlodziez Wszechpolska, a co ci wygaduja nie jest
              reprezentatywne dla Polakow
      • ropsu Re: promocja Polski 19.10.07, 05:58
        A moglbys zamiescic link lub tytul? Dzieki
        • skibamail promocja Holandii 20.10.07, 13:33
          > A moglbys zamiescic link lub tytul? Dzieki

Volkskrant i inne media niemal codziennie piszą coś o nas:

www.volkskrant.nl/binnenland/article470640.ece/Hollandse_mores-dvd_voor_Pool
          Na www.wiatrak.nl staram się przybliżyć Polakom Holandie z jej zaletami i
          wadami. Akurat w ostatnich dniach holenderskie media poświęcaja nam dużo uwagi
          co staram się co dziennie i po polsku przekazywac tym rzeszom Polaków którzy nie
          czytają holenderskiej prasy, nie słuchją wiadomości radiowych a swój spodek
          satelitarny nastawiony mają tylko na TVP. Myślę, że to jest w naszym interesie
          aby Holender nie wymieniał za jednym tchem nas obok innych "alochtonów"
          (www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=alochton)
          Szczerze powiedziawszy wole pisać o holenderskiej kulturze, sztuce, historii i
          obyczajach niż o rasiźmie i polskiej integracji (lub jej braku) w NL.
          Dla pań polecam dzisiejszy temat: www.wiatrak.nl/469/porod-po-holendersku/

pozdrowienia
          • mister1 panie Skiba 20.10.07, 16:41
            zdaje sie dosc wyraznie ocenilem Panska znajomosc tego kraju ?
            ladnie by bylo, gdyby sie Pan do mych uwag odniosl, nie tylko z
            pozycji Zeusa Gromowladnego...
            • ropsu drogi panie Mister 20.10.07, 19:07
              Najwyrazniej masz ochote podyskutowac ze Skiba wiec wybacz, ze sie wtracam.
              Otoz nie zgodzilbym sie do konca ze stwierdzeniem Skiby jakoby Holendrzy nigdy
              nas nie lubili. Ich dotychczasowy stosunek do nas byl dosc obojetny, a czasem
              tylko bywal zaprawiony nutka sympatii. Mozna jednak powiedziec, ze prawie w
              ogole nas nie znali, niewiele o nas wiedzieli i nie funkcjonowalismy w ichniej
              swiadomosci. Coz, tak bylo jeszcze rok, dwa lata temu.
              Widze, ze Mister zareagowal emocjonalnie na wypowiedz Skiby. Ma oczywiscie prawo
              do innej opinii ale w takim razie prosilbym o jakiekolwiek udokumentowanie swych
              pogladow. Zyjemy w czasach internetu i jest kwestia kilku minut znalezienie
              kontrargumentow. Zgodzicie sie chyba ze mna, ze NL jest krajem gdzie funkcjonuje
              wolna prasa, a co za tym idzie wyraza ona lepiej lub gorzej nastroje opinii
              publicznej. Skiba zamiescil powyzej link do krotkiej notatki w Volkskrancie,
              ktory uwazam za gazete rzetelna i umiarkowana. Nie mialbym zadnych trudnosci z
              zamieszczeniem wielu, wielu podobnych linkow. Oczywiscie zawsze wzorem pewnych
              blizniakow i ich kamaryli mozesz powiedziec, ze prasa klamie i ze to spisek
              pismakow. Swiadczyloby to jednak tylko o tym, iz poruszamy sie w tak innych
              swiatach i wymiarach intelektualnych, ze lepiej byloby(z calym
              szacunkiem)zakonczyc te rozmowe u samego poczatku. Powracajac zas do meritum
              proponuje Ci tez zajrzec czasem do wypowiedzi zwyklych Holendrow pod takimi
              artykulami. Zobaczysz wtedy, ze opinie o nas sa dosc zdecydowane przy czym
              czesto wyrazone jezykiem, na ktory nie moga sobie pozwolic dziennikarze. Geneza
              radykalnej zmiany postaw wiekszosci Holendrow wobec nas jest dla mnie jasna i ma
              oczywisty zwiazek z ze wzrostem ilosci Polakow w NL z kilkunastu tysiecy dobrze
              zintegrowanej i niewidocznej grupy narodowosciowej kilka lat temu do liczby
              pieciocyfrowej(!!!)postrzeganej przez miejscowych tak jak mozesz to sobie
              poczytac w prasie czy ogladajac TV. Jesli sie ze mna nie zgadzasz to prosze abys
              przypomnial na niniejszym forum choc jeden(tak,wystarczy mi jeden!)artykul czy
              program gdzie bylo o nas pozytywnie. Wybacz prosze jesli mi nie wystarczy jedno
              zdanie na temat dobrych, makroekonomicznych efektow przybycia Bialych
              Marokanczykow. Nawiasem mowiac:czyzbys nie zauwazyl, ze takie okreslenie zaczyna
              funkcjonowac w potocznym jezyku? Przebywasz tu juz bardzo dlugo, znasz kody i
              niuanse jezykowe wiec wiesz, ze nie jest to komplement, prawda?
              Na koniec musze jednakze cos bardzo mocno podkreslic. Choc jest mi z tego powodu
              bardzo przykro, to rozumiem fatalna opinie o Polakach bo ma ona niestety bardzo
              solidne podstawy i uzasadnienie w codziennosci i realiach, ktore sa Holendrom
              dane tu, na miejscu w ich domu. Jest to dla mnie dramat(wybacz patos)poniewaz
              tak naprawde jest to bardzo niesprawiedliwe bowiem grupa ktora sie tu zajmujemy,
              to choc wielka nie jest chyba reprezentatywna dla calosci. Tak wiec choc brzmi
              to nielogicznie i paradoksalnie, to twierdze, ze choc holendrzy maja racje, to
              jest to generalizowanie, ktore odpowiada prawdzie w bardzo malym stopniu.
              Pozdrawiam!
            • skibamail Re: panie Skiba 20.10.07, 20:17
              > zdaje sie dosc wyraznie ocenilem Panska znajomosc tego kraju ?
              > ladnie by bylo, gdyby sie Pan do mych uwag odniosl, nie tylko z
              > pozycji Zeusa Gromowladnego...

:-)
              OK, Panie Mister :)
              Ja twierdzę, że Holendrzy nigdy nas nie lubieli ponieważ w bezmała tysiącletniej
              historii kontaktów polsko-holenderskich wiele argumentów na plus nie znajduję.
              Nie będę tu powtarzał tego co napisałem na:
              www.wiatrak.nl/158/heretycy-nad-wisla/
              www.wiatrak.nl/131/kupiec-i-sarmata/
              www.wiatrak.nl/338/historia-kontaktow-polsko-holenderskich/
              Owszem to nie jest historia jakiej my się uczyliśmy i chielibyśmy się uczyć.
              Zgadzam się także, że tak ogólnie to do niedawna Holendrów Polacy interesowali
              tyle co zesłoroczny śnieg i wiedzieli o nich tylko tyle, że pochodzą ze Wschodu;
              gdzieś między Berlinem a Samarkandą.
              Polska pierwsza fala hydraulików była nawet pozytywna; dobrzy i tani fachowcy
              którzy po zarobieniu grosza szybko mieliby opóścić kraj. Następne "polskie
              tsunami" zaaranżowane zresztą przez holenderskie uitzenbureau's zaczeło
              doprowadzać do lekkich starć jak np. w Limburgii czy w Zundert (przeczytaj:
              www.wiatrak.nl/387/gdzie-maja-mieszkac-polacy/ )
              Wreszcie dzisiaj Holendrzy spotrzegli, że Polacy to nie jest przejściowa fala
              hydraulików ale następna, 'niezachodnia' mniejszość narodowa która nie ma
              zamiaru wracać do Polski.

Może jestem czarnowidzem...

Pozdrowienia dla Pana Mistera, którego mam nadzieję już więcej nie irytować, a
              także dla Pana Ropsu za jego rozwagę!
              • markvanreesk Re: panie Skiba 22.10.07, 22:23
                Jakos tak ostatnio nie mialem czasu, wiec troche po czasie chcialbym zreagowac na to o czym piszecie.Zgadzam sie ze Skiba ze Holendrzy nie lubia Polski i Polakow ale za to lubia Polki.Zgadzam sie ze Skiba ze prasa i internet jest pelen negatywow o polakach , ale najczesciej nie sa to sprawy wyssane z palca , opieraja sie na faktach.Holendrzy sami siebie nie lubia wiec dlaczego nagle mieli by lubic Polakow jezeli nie cierpia Belgow,Francuzow,Niemcow. Zreszta podobnie jest w Polsce , tam tez nie przepada sie za Holendrami , Niemcami czy Rosjanami lepiej jest z Francuzami.Zreszta ja jestem tez do holendrow podobny bo nawet nie lubie sam siebie nie mowiac juz o innych.
                • skibamail Re: panie Skiba 23.10.07, 16:10
                  markvanreesk napisał:

> Holendrzy sami siebie nie lubia wiec dlaczego nagle mieli by lubic Polakow
                  jezeli nie cierpia Belgow, Francuzow, Niemcow.

Ha ha, dobre!
                  ...ale co innego jest nie lubić sąsiadów (to chyba typowe dla wszystkich
                  narodów) a co innego czuć sie 'superieur' wobec nich (nas). Ubermenschen-gevoel.
                  Chociaż, po zastanowieniu... my też chyba mamy takie uczucie do naszych
                  południowych i wschodnich sąsiadów.

> Zreszta ja jestem tez do holendrow podobny bo nawet nie lubie sam siebie nie
                  mowiac juz o innych.

Też dobre! :-)
                  Ja też siebie nie lubie!
                  Ktoś jeszcze, czy należymy do wyjątków?
                • gryz-omir Re: panie Skiba 08.11.07, 18:56
                  Wiadomisci w mediach Holnderskich maja za zadanie potwierdzac
                  stereotypy Holendrow na temat polakow. Gdyby holenderska prasa
                  zaczela tworzyc obiektywny wizerunek Polaka to wywolaloby to w
                  czytelnikach dysonans poznawczy, stres a na koniec przestaliby oni
                  kupowac te gazete. Tzw. "wolna prasa" jest zakladnikiem nakladu. A
                  naklad jest zakladnikiem zabobonow i przesadow jego grupy docelowej.
    • anthonyi wola Allaha 14.12.07, 09:56
      Parking przed jednym z supermarketow w Venlo (holenderski
      Limburg).Dwoch Marokanczykow na skuterze niemal przejezdza starsza
      pania. Przechodzacy 22 René Steegmans zwraca im uwage.Zsiadaja i
      jeden z nich ,18-letni Khalid przy przyjaznej aprobacie swego
      kolesia zakatowuje René na smierc. Wiadomosc szokuje (po raz
      kolejny) caly kraj.
      Szukajac motywow barbarzynskiego czynu TV przeprowadza wywiad z
      rodzicami Khalida.Mieszkaja od lat 36 w Holandii.Znajomosc jezyka
      zerowa.Zyja od 25 lat z zasilku.
      “Khalid to spokojny chlopiec – ale zostal obrazony przez René a czci
      swej trzeba bronic” – mowi ojciec. “Khalid jest silny,ze i dwom
      przeciwnikom poradzi”.
      “Bo” – dodaje marokanska mamusia,dolewajac sobie kolejna herbatke –
      “takie bylo przeznaczenie,ze to zycie sie tak zakonczy.Khalid byl
      tylko instrumentem w rekach Allaha.
      Allah tak chcial i nikt temu przeszkodzic nie mogl.Taka byla wola
      Allaha”.
      Nie pozostaje nam nic innego,jak spokojnie czekac,kiedy
      kolejny “instrument w rekach Allaha” pojdzie do akcji.

• markvanreesk Re: wola Allaha 17.12.07, 19:50
        Znam tez oswieconych marokanczykow ale masz racje ogolnie nie jest
        najlepiej z wyznawcami Allacha.Oni sa bardzo przesladowani przez
        holenderski system wartosci zarzadzany przez nieudolnych
        urzedasow.Zbiera sie w tych ludziach bardzo duzo nienawiosci i
        agresji.No bo jak dlugo mozna byc non stop dyskryminowanym i
        przesladowanym.Nie bronie muzulmanow ale widze jak sie ich
        traktuje.To bzdura ze maja tak dobrze i ze nie chce im sie pracowac.
        Nie wierzcie w to! Sa to prosci czesto niepismienni ludzie ktorzy za
        zycia z pomoca ALlacha przyjechali tutaj aby ten kraj przyswoic
        Allachowi, co im sie w ciagu kolejnych kilkudziesieciu lat uda z
        pomoca holenderskiej nomenklatury urzedniczej.Holenderskie sluzby
        tajne sa juz doskonale spenetrowane przez muzulmanow tudziez
        urzedasy np. Abou Thalib. Dlatego popieram i glosuje na Partje
        Wolnosci PVV.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka