18.11.10, 15:28

Miasto to zasługuje na oddzielny link!
Od przyszłego roku bede latała tam często, bo LOT ma bilety dwustronne poniżej 500zl, więc rusze na podbój tego uroczego miasta (narazie kupiłam na I i II)- potem c.d., bo mam zamiar kupić tam rower i ruszyć wzdłuż NILU w dół i w Deltę i w każdą stronę mego uroczego EGIPTU!

www.touregypt.net/cairo/cairoislamicmonuments.htm
- wrzucam link do meczetów Kairu, bo od tego napewno zacznę

Ana mapsuta! Och, jak się cieszę z tych tanich bilecików do KAIRU! Spadły mi z nieba, jak jakiś świateczny prezent!
Obserwuj wątek
    • kaskaqba Re: KAIR 17.12.10, 21:57
      gdzie kupujesz bilety za 500zl? Moja mama leciala LOTem ale za ponad 1000zl. Chetnie sama polece za 500zl.
      • aisza5 Re: KAIR 18.12.10, 07:51

LOT miewa w środy promocje (18-24,00). Wykupiłam sobie juz na styczeń i luty....trzeba polować!
    • kaskaqba Re: KAIR 18.12.10, 17:08
      dzieki, kupujesz na stronie LOT-u?
      • aisza5 Re: KAIR 20.12.10, 09:36

Tak- tym razem kupiłam ze strony LOTU.

I już z niecierpliwością czekam na moją wyprawę do Kairu (i nie tylko- bo marzy mi się dotarcie do Tell AMARNY)...zresztą opisze, co tym razem pozwiedzałam!
    • aisza5 Dotarłam do AMARNY! HIP, hip hurra 27.01.11, 12:12
      Zrealizoawałam swoje marzenie- dotarłam do Achetatona!
      Nastawiłam się na zwiedzanie Srodkowego EGIPTU- cały 8dniowy pobyt 17-01 do 25-01 kosztował mnie z przelotem w obie strony 630zl
      Najwiecej wydałam na hotele (pokój 1 -os) za tydzień 190f =32$ (2 noclegi w centrum Kairu, 4 noclegi w El-Minyi), 31f bilety wstępu w Amarnie, 55f transport, 20f woda+ jedzonko, 3f za 3dniowe korzystanie z internetu. Podsumowywując bilet lotniczy niecałych 500zl+ 270F na terenie Egiptu....więc można tanio i ciekawie spędzić czas w Egipcie!

A teraz po kolei: lotnisko w Kairze (bezłatne busy między terminalami i na dworzec autobusowy), 3f bus do centrum Kairu na Tahrir i tam spędziłam pierwsze 3 dni
      1-KAIR, stare miasto, Zamalek (15 godzin na nogach, zadnych wydatków, wiele wrażeń)
      2-Shobra- moja wymarzona dzielnica Kairu (transport metrem po 1f)
      3-Zabieram się okazją do Srodkowego EGIPTU- wysiadam w El-Minyi i biorę na 4 noce hotel po 30f w centrum miasta (wieczorny spacer po centrum)
      3-El-Minya Cornish NILU, Nowa El-Minya, darmowymi busami objechałam całe miasto
      4-Pociągiem do Malawi (15f- w pierwszej klasie), taxi do Et-Till 8f, prom 2,5f i jestem w Amarnie. Opłacam za 1f przewodnika, kupuję 2 bilety po 15f do grobowców Echnatona i Grobowców Północnych i ruszam na podbój wymarzonego Achetatonu!
      Wieczorem zabieram się z policją turystyczną do E-Minyi (odstawiają mnie aż do hotelu)
      5-Ruszam przez El-Minyię w stronę płd- wschodnią, by dotrzec do Zawiyyat- Miasta Unarłych (największej nekropolii Egiptu, gdzie mieści się starsza piramida od Cheopsa i jedyna lezaca na wschodnim wybrzeżu)
      6-Zwiedzanie el-Minyi (najpiękniejszego miasta srodkowego Egiptu), popołudniu busem za 25f wyjazd do Kairu
      7- to już 25-1 wylot z Kairu! Chociaz byłam w Egipcie już ponad 50razy, ten pobyt uważam za najciekawszy. Spotkałam wyjątkowych ludzi, gościnnych. Czułam się bezpiecznie, chociaż przebywałam na najbardziej zaognionych terenach wśród muzułmanów i Koptów!

Już mam wykupiony następny bilet do Kairu i ponownie ruszam na podbój najciekawszych zakątków Egiptu!
      Wkrótce wrzucę fotki do galerii, to zobaczycie cudenka Srodkowego Egiptu!
      Każdemu polecam tajemniczą Amarnę, przepiekną E-Minyie z wyjatkowymi zabytkami, miastem umarłych...No i NIL, NIL, NIL- uroczy, wręcz boski!

I co też ważne, że zwiedzanie Egiptu jest na każdą kieszeń- całość wydatków z biletem w dwie strony to 630PLN!
      • aisza5 4-El Minyia, 5-Amarna, 6-Zawiyyat... 27.01.11, 12:55

Powtórzyła mi się 1 cyferka, więc poprawiam- 4dnia zwiedzam El-Minyię, 5-AMARNA, 6-Zawiyyat, 7-El-Minyia i busem do Kairu, 8-powrotny lot do PL (25-01)

Tak bardzo zauroczył mnie ten zakatek świata, że prawdopodobnie wrócę tam i to wkrótce!
        Ludzie gościnni, pomocni i zabytków w bród w każdej najmniejszej wioseczce!
        Polecam z całego serca!
      • aisza5 Fotki z Kairu 27.01.11, 16:06

picasaweb.google.com/116433647288846024977/KAIR#
      • aisza5 Fotki ze Środkowego EGIPTU 28.01.11, 14:15
        Z Kairu do Al-Minyi, Melawi, Tellu, Al-Amarny....bosko, wyjatkowo, naj, naj, naj!!!

picasaweb.google.com/116433647288846024977/SrodkowyEGIPT#
    • aisza5 Egipt: Kair – miasto tysiąca minaretów 06.02.11, 20:10

Egipt: Kair – miasto tysiąca minaretów

Kair nie bez powodu nazywany jest miastem tysiąca minaretów. Strzeliste minarety górują nad całym miastem, a najstarsze i najpiękniejsze znajdują się w samym sercu islamskiego Kairu. Meczety budowane są blisko siebie, aby każdy muzułmanin zawsze był w zasięgu dochodzącego z minaretów nawoływania na modlitwę.

www.peron4.pl/egipt-kair-%e2%80%93-miasto-tysiaca-minaretow/
      • ula_25 Re: Egipt: Kair – miasto tysiąca minaretów 27.02.11, 23:06
        Zapraszam do mnie na oglądanie Kairu i nie tylko :)
        przekornie.blogspot.com/
        • aisza5 Wróciłam z placu Tahrir 28.02.11, 11:51
          Chętnie zajrzę i obejrzę....świeżo wróciłam znów z Kairu... z placu TAHRIR! Było cudownie!
          • chaladia Re: Wróciłam z placu Tahrir 28.02.11, 20:20
            Lepiej napisz, co można już zwiedzać, a co nie:
            - Muzeum Egipskie (galeria Tutechamona),
            - Piramidy w Giza - czy są już sound & light shows?
            - Sakkara,
            - Meczet Ibn Tuluna.
            - Gayer-Anderson House,
            - Cytadela - zwłaszcza Studnia Józefa, swego czasu permanentnie zamknieta.
            • aisza5 Re: Wróciłam z placu Tahrir 01.03.11, 11:11

Wszystko mozna faktycznie już zwiedzać, tylko turystów brak.
              Wkrótce wrzuce fotki z nowopoznanych miejsc (ogrody japonskie w Helwan), z czestoodwiedzanych (islamski Kair), z moich ulubionych dzielnic (Sbobra, Mazallat...)
              Lecz przyznaję, iż najwięcej czasu spedziłam na Placu Tahrir, bo codziennie jakies manifestacje były, pikniki, demonstarcje....a ze zawsze mieszkam nad Tahrirem, to wszytsko ogladałam z dachu lub w drodze do metra....
              Kair polecam z całego serca!!!
              • chaladia Re: Wróciłam z placu Tahrir 01.03.11, 19:35
                To jaki jest stan ekspozycji w EM?
                Wszyscy widzieliśmy zdjęcia z potrzaskanymi figrukami Tutankhamona i porozbijane gabloty...
                Tego nie da się naprawić w parę dni.
                • aisza5 Galeria z Tahriru II 2011 02.03.11, 13:32

picasaweb.google.com/gajaczerna/TAHRIR#
                  • aisza5 Odkryłam japońskie ogrody w Helwanie 05.03.11, 19:43

picasaweb.google.com/gajasirocco/HELWAN#
                  • aisza5 Spacer przez muzułmanski KAIR 06.03.11, 11:45

picasaweb.google.com/118182203286806487990/MuzulmanskiKair?feat=email#
    • aisza5 BUKRA!!!!!!!! 20.04.11, 12:15

I lecę sobie ponownie do mojego pieknego KAIRU! HIP, hip, hurrrrrrrrrrrrrrrrrra
      • aisza5 Moje nowe odkrycie- ogrody Al-AZHAR- boskie!!! 01.05.11, 19:36

picasaweb.google.com/118182203286806487990/ALAZHAR#
    • aisza5 Re: KAIR 09.01.12, 12:36

Bilety nadal taniutkie- ok 500zl
      Ja latam i latam. Rower kupiłam i smigam zwdłuż Nilu i po całym Kairze rowerem

polecam!
    • aisza5 LOTowskie bilety nadal w promocji 14.01.12, 13:23

Latajcie do Kairu, bo LOT nadal miewa promocje i mozna kupić bilety za ok 500zl
      (yalla Masr- z Kairu łatwo i tanio mozna ruszyć dalej w każdy zakątek tego cudownego kraju)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka