17.06.04, 13:56
Od jakies czasu stasznie sie boje ze z Maluszkiem bedzie cos nie tak. Obecnie
jestem w koncowce 8-go tyg.Nie ma zadnych nieprawidlowosci ale mysle o
testach prenatalnych, mimo ze mam 28 l. i zadnych obciazen genetycznych.
Wiecie, czego sie boje najbardziej??Co zrobie jak sie okaze ze Dzidzia bedzie
baaardzo chora:(((( Wiem, ze panikuje i ze to ponoc normalne ale.....i tak
nie potrafie sie tym nie martwic.Kolezanka, ktora jest obecnie w 6-tym mies.
powiedziala mi zebym nie wydawala kasy, bo nie ma powodu do badan. Czy Wy
mimo braku potencjalnych zagrozen robicie badania prenatalne??
Obserwuj wątek
    • yellow1 Re: panika!! 17.06.04, 14:30
      To normalne, ze sie denerwujesz, chyba kazda z nas miala takie obawy. Zdaje sobie sprawe, ze
      nie znajdowanie sie w grupie ryzyka nie daje 100 % gwarancji, zwsze cos moze sie wydarzyc...
      ale staraj sie myslec pozytywnie, nie zamartwiac sie niepotrzebnie. Jesli cos Cie niepokoi,
      porozmawiaj ze swoim lekarzem, moze rozwieje Twoje watpliwosci. Ja nie robie badan
      prenatalnych, mam tak jak Ty 28 lat. Trzymaj sie cieplo i uwierz, wszystko bedzie dobrze!
      • bei Jejku...nie zamarwiaj się... 17.06.04, 14:45
        ...ale jeśli tak bardzo sie boisz...to może badania rozwieją Twój
        strach...lepiej bac sie czekając na wynik...niż spazmowac przez cała
        ciąże.....poszukaj watków o badaniach...bo gdzies w takim- czy robić czy nie
        robic byly podane adresy stron- genetyka i podobnych...gdzie można te badania
        zrobic znacznie taniej...wiem..że w Krakowie 3 stopniowy test kosztuje ok 500-
        700 lpn...a w Gdynie robią za 100pln...widzialam w poście info o tym..że są
        laboratoria- gdzie wysyłamy bibulkę nasaczoną kwią...i mamy później
        wynik.....nie pamiętam...czy watek był na Ciąży:)...czy na ciaża i poród...ale
        poszukaj.....albo napisz na forum Trudna ciaża- dziewczyny Ci pomogą...ja mam
        41 lat...i nie zrobiłam badan- chociaz wczesniej myślałam o tym....nie możesz
        sie tak martwić- bo najgorszy jest STRES....powodzenia......Tobie i fasolce:)
        • mmala6 Re: Jejku...nie zamarwiaj się... 17.06.04, 14:50
          Dzieki Bei:))
          U nas (Wroclaw) test ma kosztowac 140 zl, to jest tylko pobranie krwi, czyli
          ten taki najwczesniejszy test, nie pamietam jak sie nazywa. Czytalam watki, ale
          powiem szczerze, ze im wiecej czytam, tym bardziej sie boje;)Musze jeszcze
          skonsultowac z lekarzem i po prostu zdecydowac.....
    • ewazak Re: panika!! 17.06.04, 14:39
      Ja również mam 28 lat i zdrowego syneczka, który w styczniu skończył 2 latka.
      Obecnie jestem w ciąży 13 tydzień i też myślałam o badaniach prenatalnych.
      Chyba jednak się nie zdecyduję, bo mimo obaw wierzę, że wszystko będzie dobrze.
      Za tydzień idę do lekarza jeszcze jego zapytam.
    • mmala6 Re: panika!! 17.06.04, 14:47
      dzieki dziewczyny:)lekarz raczej nie rozwieje moich watpliowosci, bo
      powiedzial, ze "decyzja nalezy do mnie" , no i ma racje. Sam zreszta mowi, ze
      ryzyko jest minimalne, ale dla pewnosci moge sobie zrobic taki test. Jutro ide
      do innego, poslucham co ten bedzie mial do powiedzenia.
    • ariana1 Re: panika!! 17.06.04, 15:02
      A USG cię nie uspokaja? Jeżeli cewa nerwowa jest zamknięta a serce prawidłowo
      wykształcone , to odpada wiele różnych schorzeń. Poza tym USG bada też
      przezierność karku, chyba pod kątem zespołu Downa.
      • mmala6 Re: panika!! 17.06.04, 15:12
        ariana- na te badania chyba za wczesnie - 8 tyd. Przeziernosc karku bada sie w
        okolicach 12-go z tego co wiem;)Poza tym przed chwila bylam na wczesniejszym
        forum "chore dziecko" i juz w ogole ogarnela mnie panika....
    • enko3 Pytanie.. 17.06.04, 16:52
      Sorki ale pytanie.Jesli okazalo by sie ze z malenstwem cos ne tak to co
      zdecydujesz sie na zabieg?Nie zaglebialam sie w posty mowiace o badaniach
      penetralnych jakos specjalnie ale pamietam iz w ktoryms bylo, ze wykonuje sie
      je tak ze wyniki ma sie ok 20 tyg. wiec chyba juz za pozno na
      zabieg.Przepraszam moze moje pytanie zabrzmialo zlosliwie ale nie rozumiem
      dlaczego mloda dziewczyna nie obciazaona genetycznie chce je wykonac tym
      bardziej ze podobno niesie ryzyko poronienia.Od kiedy zobaczylam moje dziecko
      zrozumialam ze bede je kochac tak jak moja 2.Martwie sie o malenstwo strasznie
      ale bez znaczenia jakie bedzie dam mu wszystko co tylko moge.
      • jowa20 Re: Pytanie.. 17.06.04, 18:00
        nie przesadzaj z ta panika.ja mialam to samo ale sie uspokoilam,jestem teraz w
        10tc i zaczelam juz wiezyc w to ze bedzie wszystko ok.
      • mmala6 Re: Pytanie.. 18.06.04, 20:05
        Wiesz, nie wiem co bym zrobila, ale chce miec swiadomosc tego ze cos jest nie
        tak i prawo wyboru. To co bym zrobila jest tylko moja i ojca dziecka
        decyzja.Poza tym jest wiele chorob, ktore odpwiednio wczesnie wykryte moga byc
        leczone juz w zyciu plodowym (np serce, czytalm na forum). Chodzi mi tylko i
        wylacznie o to. Poza tym sa jeszcze metody nieinwazyjne, ktore nie groza
        poronieniem:)Zaglebiam sie w te posty, ktore mowia o zagrozeniach ciazy jak i w
        te ktore sa pelne radosci i optymizmu.
        Pozdrawiam:)
    • fiordilligi Re: panika!! 18.06.04, 20:21
      nie rob badan prenatalnych jeśli nie ma ku temu powodów. Te badania zawsze
      niosą ze soba pewne ryzyko uszkodzenia lub nawet śmierci płodu i wykonuje się
      je zawsze w okolicznościach uzasadnionyhc, kiedy istnieje podejrzenie choroby
      genetycznej.Ryzyko podobno wynosi ok 2 %, po co masz narażać dziecko? Rozmawiaj
      z nim częśto ono ma się dobrze. Jesteś młoda i w idealnym wieku do ciąży.
      Naprawdę, nie stresuj niepotrzebnie tego maleństwa.
      • mmala6 Re: panika!! 18.06.04, 20:40
        Dzieki:)chyba ich jednk nie zrobie...jeszcze mam troche czasu na decyzje, ale
        skoro nie ma wskazan, to sobie (i Maluszkowi) daruje;)
    • fiordilligi Re: panika!! 18.06.04, 20:53
      i doskonale. Trzymam kciuki. ja jestem chyba w 5 tc więc bbędziemy rodzić mniej
      więcej razem. TWÓJ BOBAS MA SIĘ DOSKONALE. Zobaczysz, kiedy poczujesz jak się
      rusza strachy pojdą precz.
    • aankaa1 Re: panika!! 18.06.04, 21:14
      Jakie ryzyko??!!! To badanie USG na przezierność karkową wykonywane bodajże w
      11-14 tc i testy z krwi: test PAPPa, test potrójny... Koszty są różne, ale
      jeżeli jesteś bardzo lękliwa może namówisz swojego lekarza na skierowanie na
      badania bezpłatne. Nadmierny lęk może być do tego podstawą. Dopiero gdy te
      NIEINWAZYJNE badania wskazują zwiększone ryzyko urodzenia dziecka chorego można
      zdecydować się na badanie INWAZYJNE np. amniopunkcję. Nawet u kobiet ze
      zwiększonej grupy ryzyka procedura jest podobna. Poza tym amniopunkcja to nie
      2% a 0,5-1% ryzyka poronienia. Po prostu wykonuje sie ją przy jednoczesnym USG,
      które jest coraz nowocześniejsze, dokładniejsze itd. Zajrzyj np. na stronę
      www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne.html Znajdziesz tam też
      przychodnie, które wykonują takie badania. Oczywiście zawsze warto zadać sobie
      pytanie co by było gdyby, ale ważne też jest, zebyś poczuła się spokojniejsza,
      to w końcu powinien być czas radosnego oczekiwania a nie niepokojów i lęków.
      Wszystko będzie dobrze :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka