Dodaj do ulubionych

Zatrucie ciążowe

27.01.06, 14:56
dziewczyny na czym polega zatrucie ciążowe? komu grozi?
Obserwuj wątek
    • mala.ela Re: Zatrucie ciążowe 28.01.06, 16:47
      to potoczna nazwa gestozy
      gestoza ma 3 objawy, przy czym diagnozuje sie ją gdy wystapią już 2 z nich
      (obojętne w jakiej kombinacji): wysokie cisnienie, obrzęki, białkomocz (np. ja
      miałam ciśnienie i obrzęki, bez białkomoczu).
      Komu grozi? Podobno kobietom, które juz przed ciażą miały nadwagę, nie wiem czy
      komus jeszcze, czy też moze dopaśc każdego.
      • dragica Re: Zatrucie ciążowe 23.02.06, 12:54
        nie jest prawda. ze predeklampsja, gestoza, toksemia zdarza sie otylym
        kobietom. najczesciej gestoza pojawi sie w I ciazy, u przyszlych mam
        blizniakow, u wielorodek.objawy to , tak jak napisala mala.ela cisnienie,
        obrzeki i bialkomocz. i nawet pojawienie sie jdengo z tcyh objawowo wymaga
        scislej lekarskiej kontroli. wysokie cisnienie moze uniemozliwic psn, kobieta
        ze stwierdzona gestoza powinna znalezc sie w szpitalu na obserwacji.jesli nie
        udaje sie zbic cisnienia, czesto robi sie cc.gestoza moze dporowadzic do
        odklejenia lozyska * tak bylo u mnie *, a w efekcie do smierci dziecka i
        zagrozenia zycia matki.
    • pousi Re: Zatrucie ciążowe 06.02.06, 22:18
      może dopaść każdą z nas, niezależnie od wagi:
      jest niebezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka, więc trzeba pilnować
      wyżej opisanych objawów;
      u mnie pojawiło się w 32 tc i z każdym dniem było gorzej-ciśnienie coraz
      wyższe, a obrzęki straszliwe (tylko boso mogłam chodzić), skończyło się ciągłym
      pobytem w szpitalu, aż do rozwiązania
      • erendira Re: Zatrucie ciążowe 08.02.06, 13:26
        Dziewczyny mam pytanie.
        Czy w związku z wysokim ciśnieniem rodziłyście sn czy przez cc.
        Czy wysokie ciśnienie miało wpływ na zdrowie dzidziusia czy było wszystko w
        porządku ?
        Zastanawiam się czy jest granica po której przekroczeniu powinno się wykonywać cc.
        Może wy pamiętacie jakie miałyście ciśnienie przy porodzie ?
        Ja jestem w 34 tyg a od 2 tyg w związku ze skokami biorę dopegyt. Jak teraz
        mierzę w domu to jest w normach jak idę do przychodni to do 160 /90 skacze
        cholerstwo.
        Pozdrawiam
        • aga1506 Re: Zatrucie ciążowe 22.02.06, 20:19
          Witam!!! Postanowiłam do was napisac odnośnie zatrucia ciążowego. Niestety nie
          ja je miałam ale moja młodsza siostra. Nie lekceważcie wysokiego ciśnienia moja
          siostra miała 180/120 , była przez to spuchnięta jak balon. Chociaż z natury
          jest bardzo szczupła. Niestety lekarze do których nie pomagali jej zbytnio,
          nawet leżąc w szpitalu. Jedyne co dostała to kroplówki na obniżenie. Poród
          niestety wywoływali dwa tygodnie przed terminem bo widocznie już bali sie że
          nie wytrzyma. W czasie porodu (naturalnego) zemdlała dwa razy a później jak
          wyglądała ........szkoda pisać ale po porodzie wszystko samo zeszło. Na
          szczęście mały ma już prawie trzylatka jest skarbem całej rodziny, jest zdrowy
          i duży. Nie chcę nikogo straszyć a wręcz przeciwnie dbajcie o siebie i o swoje
          maleństwa dziewczyny. Trzymam za wszystkie kciukaski i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka