gusiaczek77 27.01.06, 14:56 dziewczyny na czym polega zatrucie ciążowe? komu grozi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala.ela Re: Zatrucie ciążowe 28.01.06, 16:47 to potoczna nazwa gestozy gestoza ma 3 objawy, przy czym diagnozuje sie ją gdy wystapią już 2 z nich (obojętne w jakiej kombinacji): wysokie cisnienie, obrzęki, białkomocz (np. ja miałam ciśnienie i obrzęki, bez białkomoczu). Komu grozi? Podobno kobietom, które juz przed ciażą miały nadwagę, nie wiem czy komus jeszcze, czy też moze dopaśc każdego. Odpowiedz Link
dragica Re: Zatrucie ciążowe 23.02.06, 12:54 nie jest prawda. ze predeklampsja, gestoza, toksemia zdarza sie otylym kobietom. najczesciej gestoza pojawi sie w I ciazy, u przyszlych mam blizniakow, u wielorodek.objawy to , tak jak napisala mala.ela cisnienie, obrzeki i bialkomocz. i nawet pojawienie sie jdengo z tcyh objawowo wymaga scislej lekarskiej kontroli. wysokie cisnienie moze uniemozliwic psn, kobieta ze stwierdzona gestoza powinna znalezc sie w szpitalu na obserwacji.jesli nie udaje sie zbic cisnienia, czesto robi sie cc.gestoza moze dporowadzic do odklejenia lozyska * tak bylo u mnie *, a w efekcie do smierci dziecka i zagrozenia zycia matki. Odpowiedz Link
pousi Re: Zatrucie ciążowe 06.02.06, 22:18 może dopaść każdą z nas, niezależnie od wagi: jest niebezpieczne zarówno dla matki, jak i dla dziecka, więc trzeba pilnować wyżej opisanych objawów; u mnie pojawiło się w 32 tc i z każdym dniem było gorzej-ciśnienie coraz wyższe, a obrzęki straszliwe (tylko boso mogłam chodzić), skończyło się ciągłym pobytem w szpitalu, aż do rozwiązania Odpowiedz Link
erendira Re: Zatrucie ciążowe 08.02.06, 13:26 Dziewczyny mam pytanie. Czy w związku z wysokim ciśnieniem rodziłyście sn czy przez cc. Czy wysokie ciśnienie miało wpływ na zdrowie dzidziusia czy było wszystko w porządku ? Zastanawiam się czy jest granica po której przekroczeniu powinno się wykonywać cc. Może wy pamiętacie jakie miałyście ciśnienie przy porodzie ? Ja jestem w 34 tyg a od 2 tyg w związku ze skokami biorę dopegyt. Jak teraz mierzę w domu to jest w normach jak idę do przychodni to do 160 /90 skacze cholerstwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aga1506 Re: Zatrucie ciążowe 22.02.06, 20:19 Witam!!! Postanowiłam do was napisac odnośnie zatrucia ciążowego. Niestety nie ja je miałam ale moja młodsza siostra. Nie lekceważcie wysokiego ciśnienia moja siostra miała 180/120 , była przez to spuchnięta jak balon. Chociaż z natury jest bardzo szczupła. Niestety lekarze do których nie pomagali jej zbytnio, nawet leżąc w szpitalu. Jedyne co dostała to kroplówki na obniżenie. Poród niestety wywoływali dwa tygodnie przed terminem bo widocznie już bali sie że nie wytrzyma. W czasie porodu (naturalnego) zemdlała dwa razy a później jak wyglądała ........szkoda pisać ale po porodzie wszystko samo zeszło. Na szczęście mały ma już prawie trzylatka jest skarbem całej rodziny, jest zdrowy i duży. Nie chcę nikogo straszyć a wręcz przeciwnie dbajcie o siebie i o swoje maleństwa dziewczyny. Trzymam za wszystkie kciukaski i pozdrawiam Odpowiedz Link