Dodaj do ulubionych

Zatrucie ciążowe

06.11.06, 19:50
co to jest i czy jest groźne dla maleństwa?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 07.11.06, 19:02
      zatrucie ciążowe to inaczej gestoza.
      Występuje tylko podczas ciąży, najczęściej po 20 tygodniu.
      Na to zaburzenie narażone są matki w wieku ponad 40 lat oraz kobiety cierpiące
      na cukrzycę i nadciśnienie, a także schorzenia nerek i reumatyzm.
      Symptomami są: nagły i silny obrzęk podudzia oraz nadmierne przybieranie na
      wadze, obecność białka w moczu (niebezpieczny poziom to 0,5g/litr), stale
      występujące silne bóle głowy, zaburzenia ostrości widzenia, plamy i/lub błyski
      przed oczami, bóle w dolnej częsci brzucha po prawej stronie ciała, tuż pod
      klatką piersiową.
      Nie opracowano niestety leczenia przyczynowego ani zapobiegawczego, gdyż nie są
      znane przyczyny gestozy. Problem mija wraz z porodem. Jedynym remedium jest
      indukowanie porodu u kobiet z bliskim terminem planowanego rozwiążania. Jeśli
      ciąża nie jest jeszcze zaawansowana, podawane są tabletki obniżające ciśnienie
      krwi oraz niewielkie dawki aspiryny -75 mg/dobę.
      Nie wolno lekceważyć niepokojących objawów, gdyż nie leczona może przejść w
      poważną rzucawkę, charakteryzującą się drgawkami i śpiączką, stanowiącymi
      zagrożenie zarówno dla życia matki, jak i nienarodzonego dziecka.
      • mamaremika1 Re: Zatrucie ciążowe 13.11.06, 09:40
        Nie jestem ani po 40-stce ani też po 30-stce,nie mialam nigdy
        nadciśnienia,cukrzycy,choroby nerek czy reumatyzmu,obrzęki u mnie nie wystąpiły
        nagle.Od mniej więcej 15-stego tygodnia ciąży zaczęłam zbyt dużo przybierać na
        wadze,nogi,ręce i twarz robiły się coraz bardziej napuchnięte,niestety żadnego
        lekarza to nie zaniepokoiło,tak więc w 29 tc miałam 30 kg nadwagi,doszło białko
        w moczu i ciśnienie.Dodam,że nie miałam żadnych dolegliwości tzn.jakiś mroczków
        przed oczami itp.w 30 tc ze stanem przedrzucawkowym urodziłam przez cc,3
        tygodnie pózniej mój synek zmarł.
        • aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 13.11.06, 10:13
          mamaremika1, bardzo wspolczuje.
          No wlasnie, najgorsze jest to, ze nie ma reguly i choroba moze wystapic u
          kazdej ciezarnej. Te, ktore sa w grupie podwyzszonego ryzyka maja jedynie
          wieksze prawdopodobienstwo wystapienia zatrucia ciazowego.
          • beetaxa Re: Zatrucie ciążowe 14.11.06, 13:13
            a czy istnieje jakas terapia na to zatrucie ciązowe, czy w każdym przypadku
            kończy sie cestarką?
            • aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 14.11.06, 17:05
              terapia jest indukowanie porodu (gdy ciaza jest juz dojrzala), a jesli jest to
              wczesna ciaza, to podaje sie leki na nadcisnienie oraz niewielkie dawki
              aspiryny.

cc jest wrecz wskazane, gdy wystepuje zatrucie ciazowe ze stanem
              przedrzucawkowym.
    • marieroos Re: Zatrucie ciążowe 10.11.06, 15:32
      moja kolezanka przeszla zatrucie ciazowe w 26 tc. Natychmiast zrobiono jej
      ciecie cesarskie. Synek wczesniaczek (wiem z jej opowiesci) byl maly jak
      buteleczka. Przezyl. Bylo podejrzenie, ze nie bedzie widzial. Wszystko, na
      szczescie zakonczylo sie dobrze. Jest zdrowy, ma juz 5l:)
    • kaskam20 Re: Zatrucie ciążowe 21.02.07, 15:22
      witam. co prawda sa tutaj same stare posty, ale moze ktos bedzie to czytal.
      jestem w 9 TC (pierwszej) i bbb zalezy mi zeby wszystko bylo w porzadku. od
      jakiegos czasu mam kontakt z P. Dr Jadwiga Gornicka, dzieki, ktorej uwazam, ze
      udalo sie zajsc w ciaze. Pani doktor zachecala, zeby uniknac zatrucia
      ciazowego, do picia 1 szklanki wody + 4 lyzeczki octu jablkowego + lyzka miodu
      do smaku. poza tym zaleca jedzenie pylku kwiatowego z miodem. odsylam do
      lektury apteka natury. zadnej z Was to nie zaszkodzi, a jak pomoze bede sie b
      cieszyla.
      powodzenia
    • annagrzyw Re: Zatrucie ciążowe 27.08.07, 13:42
      Witam! Szukałam tego problemu na forum i chciałam go poruszyć. Nie wiem czy z
      tym problemem mam styczność. Jestem w 33 tyg. ciąży. Do tej pory przytyłam 12
      kg. 4 dni temu robiłam badania krwi i moczu. Zaniepokoiło mnie badanie moczu,
      gdyż skala krwinek białych waha się w granicach od 10 do 13.A na dodatek od 3
      dni strasznie rwą mnie nogi! Umówiłam się z ginekologiem na wizytę.Boję się!
      Tyle się słyszy o zatruciu ciążowym!
    • chatmax Re: Zatrucie ciążowe 28.08.07, 17:03
      Ja miałam zatrucie ciążowe. Jest to niebezpieczne dla matki i
      dziecka. Wytrwałam od 28 tc do 32 w którym zrobili mi cesarkę.
      Niestety przez nadciśnienie dziecko wolniej rosło. Córka urodziła
      się z wagą 1400g. Dzisiaj jest zdrową kochaną dziewczynką. Było to 9
      lat temu, teraz myślę o drugiej dzidzi i bardzo się boję. Pozdrawiam
      • mamakubusia8 Re: Zatrucie ciążowe 31.08.07, 23:22
        ja miałam w pierwszej ciąży. Najważniejsze aby unikać mocno solonych potraw.
        Dobrze dobrane leki, dieta, pozwoliły mi na urodzenie synka w terminie. Teraz
        jestem w drugiej ciąży i moje ciśnienie również skacze. Biorę leki, wiesiołek
        lekarski dużo odpoczywam unikam solonych potraw i jakoś się trzymam. Jestem w 26
        tygodniu ciąży i cały czas proszę Boga aby dotrwać do końca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka