beetaxa 06.11.06, 19:50 co to jest i czy jest groźne dla maleństwa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 07.11.06, 19:02 zatrucie ciążowe to inaczej gestoza. Występuje tylko podczas ciąży, najczęściej po 20 tygodniu. Na to zaburzenie narażone są matki w wieku ponad 40 lat oraz kobiety cierpiące na cukrzycę i nadciśnienie, a także schorzenia nerek i reumatyzm. Symptomami są: nagły i silny obrzęk podudzia oraz nadmierne przybieranie na wadze, obecność białka w moczu (niebezpieczny poziom to 0,5g/litr), stale występujące silne bóle głowy, zaburzenia ostrości widzenia, plamy i/lub błyski przed oczami, bóle w dolnej częsci brzucha po prawej stronie ciała, tuż pod klatką piersiową. Nie opracowano niestety leczenia przyczynowego ani zapobiegawczego, gdyż nie są znane przyczyny gestozy. Problem mija wraz z porodem. Jedynym remedium jest indukowanie porodu u kobiet z bliskim terminem planowanego rozwiążania. Jeśli ciąża nie jest jeszcze zaawansowana, podawane są tabletki obniżające ciśnienie krwi oraz niewielkie dawki aspiryny -75 mg/dobę. Nie wolno lekceważyć niepokojących objawów, gdyż nie leczona może przejść w poważną rzucawkę, charakteryzującą się drgawkami i śpiączką, stanowiącymi zagrożenie zarówno dla życia matki, jak i nienarodzonego dziecka. Odpowiedz Link
mamaremika1 Re: Zatrucie ciążowe 13.11.06, 09:40 Nie jestem ani po 40-stce ani też po 30-stce,nie mialam nigdy nadciśnienia,cukrzycy,choroby nerek czy reumatyzmu,obrzęki u mnie nie wystąpiły nagle.Od mniej więcej 15-stego tygodnia ciąży zaczęłam zbyt dużo przybierać na wadze,nogi,ręce i twarz robiły się coraz bardziej napuchnięte,niestety żadnego lekarza to nie zaniepokoiło,tak więc w 29 tc miałam 30 kg nadwagi,doszło białko w moczu i ciśnienie.Dodam,że nie miałam żadnych dolegliwości tzn.jakiś mroczków przed oczami itp.w 30 tc ze stanem przedrzucawkowym urodziłam przez cc,3 tygodnie pózniej mój synek zmarł. Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 13.11.06, 10:13 mamaremika1, bardzo wspolczuje. No wlasnie, najgorsze jest to, ze nie ma reguly i choroba moze wystapic u kazdej ciezarnej. Te, ktore sa w grupie podwyzszonego ryzyka maja jedynie wieksze prawdopodobienstwo wystapienia zatrucia ciazowego. Odpowiedz Link
beetaxa Re: Zatrucie ciążowe 14.11.06, 13:13 a czy istnieje jakas terapia na to zatrucie ciązowe, czy w każdym przypadku kończy sie cestarką? Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: Zatrucie ciążowe 14.11.06, 17:05 terapia jest indukowanie porodu (gdy ciaza jest juz dojrzala), a jesli jest to wczesna ciaza, to podaje sie leki na nadcisnienie oraz niewielkie dawki aspiryny. cc jest wrecz wskazane, gdy wystepuje zatrucie ciazowe ze stanem przedrzucawkowym. Odpowiedz Link
marieroos Re: Zatrucie ciążowe 10.11.06, 15:32 moja kolezanka przeszla zatrucie ciazowe w 26 tc. Natychmiast zrobiono jej ciecie cesarskie. Synek wczesniaczek (wiem z jej opowiesci) byl maly jak buteleczka. Przezyl. Bylo podejrzenie, ze nie bedzie widzial. Wszystko, na szczescie zakonczylo sie dobrze. Jest zdrowy, ma juz 5l:) Odpowiedz Link
kaskam20 Re: Zatrucie ciążowe 21.02.07, 15:22 witam. co prawda sa tutaj same stare posty, ale moze ktos bedzie to czytal. jestem w 9 TC (pierwszej) i bbb zalezy mi zeby wszystko bylo w porzadku. od jakiegos czasu mam kontakt z P. Dr Jadwiga Gornicka, dzieki, ktorej uwazam, ze udalo sie zajsc w ciaze. Pani doktor zachecala, zeby uniknac zatrucia ciazowego, do picia 1 szklanki wody + 4 lyzeczki octu jablkowego + lyzka miodu do smaku. poza tym zaleca jedzenie pylku kwiatowego z miodem. odsylam do lektury apteka natury. zadnej z Was to nie zaszkodzi, a jak pomoze bede sie b cieszyla. powodzenia Odpowiedz Link
annagrzyw Re: Zatrucie ciążowe 27.08.07, 13:42 Witam! Szukałam tego problemu na forum i chciałam go poruszyć. Nie wiem czy z tym problemem mam styczność. Jestem w 33 tyg. ciąży. Do tej pory przytyłam 12 kg. 4 dni temu robiłam badania krwi i moczu. Zaniepokoiło mnie badanie moczu, gdyż skala krwinek białych waha się w granicach od 10 do 13.A na dodatek od 3 dni strasznie rwą mnie nogi! Umówiłam się z ginekologiem na wizytę.Boję się! Tyle się słyszy o zatruciu ciążowym! Odpowiedz Link
chatmax Re: Zatrucie ciążowe 28.08.07, 17:03 Ja miałam zatrucie ciążowe. Jest to niebezpieczne dla matki i dziecka. Wytrwałam od 28 tc do 32 w którym zrobili mi cesarkę. Niestety przez nadciśnienie dziecko wolniej rosło. Córka urodziła się z wagą 1400g. Dzisiaj jest zdrową kochaną dziewczynką. Było to 9 lat temu, teraz myślę o drugiej dzidzi i bardzo się boję. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mamakubusia8 Re: Zatrucie ciążowe 31.08.07, 23:22 ja miałam w pierwszej ciąży. Najważniejsze aby unikać mocno solonych potraw. Dobrze dobrane leki, dieta, pozwoliły mi na urodzenie synka w terminie. Teraz jestem w drugiej ciąży i moje ciśnienie również skacze. Biorę leki, wiesiołek lekarski dużo odpoczywam unikam solonych potraw i jakoś się trzymam. Jestem w 26 tygodniu ciąży i cały czas proszę Boga aby dotrwać do końca. Odpowiedz Link