28.08.03, 13:55
Witajcie! Pilnie potrzebuję rady odn. zwalczania hemoroidów, które się już
pojawiły. Jestem w 7. m-cu ciąży i w zasadzie nie powinnam używać maści
Proctoglivenol ale to robię. Poza tym robię okłady z naparu kory dębu.
Jednak od 6-ciu dni hemoroid jest wielki i nabrzmiały. PILNIE POMÓŻCIE!
Proszę!!!!
Obserwuj wątek
    • ewetka Re: hemoroidy 28.08.03, 16:45
      Dostałam od lekarza czopki o nazwie TYTANOREINA. Nie są niestety najtańsze ale
      mnie pomagają. Zakładam sobie dwa razy w tygodniu i nie mam podrażnień przy
      wypróżnianiu. W aptece można kupić bez recepty czopki glicerynowe (jeżeli
      dobrze pamiętam) jak zapytasz na pewno coś ci doradzą. Czytałam też o
      nasiadówkach w ciepłej wodzie ale sama nie praktykuję bo się boję. Zbyt wysoka
      temperatura źle wpływa na dziecko a poza tym w zaawansowanej ciąży może
      wywołać przedwczesny poród. Może zadzwoń do swojegp lekarza to ci coś
      sensownego poradzi. Jeżeli cię to pocieszy po porodzie hemoroidy wchłaniają
      się i nie ma z nimi problemów. Problemy mogą jeszcze sprawić podczas porodu
      dlatego radzę ci porozmawiać o tym z lekarzem.
      Pozdrawiam
      EWa
    • jennifer1 Re: hemoroidy 29.08.03, 09:04
      Hej! Z tego co wiem, to w ciąży można stosować czopki Preparation H lub
      homeopatyczne Avenoc. Na Preperation H jest nawet napisane , że można stosować
      w ciąży. Pozdrawiam
      Jennifer
    • izabelix Re: hemoroidy 29.08.03, 22:59
      mnie doktor dal rectosol masc do wewnatrz i na zewnatrz
      do urzytku z takim smiesznym aplikatorem
      • jelma Re: hemoroidy 30.08.03, 13:12
        a mi lekarz pozwolił stosować czopki Hemorol, mimo, ze napisane jest na ulotce,
        ze nie używać w ciąży, bo są ziołowe itd, i coś tam jeszcze, już nie
        pamiętam... W każdym razie stosowałam i wszystko było ok. Teraz jestem w
        drugiej ciąży i mam je od jakiegoś 35 tygodnia używać profilaktycznie np.1-2
        dziennie. Po pierwszym porodzie miałam straszne problemy przez około 2-3
        tygodnie, więc może coś tym razem pomoże wcześniejsze ich stosowanie...
        oby .....
        • nicol-e Re: hemoroidy- ZOSTAŁY 30.08.03, 14:26
          Nie zgadzam sie z wypowiedzia jednej z poprzedniczek, że po ciazy hemoroidy
          sie wchłaniają!!
          To bzdura. ja jestem 7 m-cy po porodzie. cesarka/, hemoroidy pojawiły mi sie
          mniej wiecej w połowie ciaży, podczas wizyty u ginekologa powiedzialam mu o
          tym i odpowiedzial, że hemoroidy jak juz powstaną to zostają, można je
          ewentualnie usunąć chirurgicznie, a załagodzic różnymi czopkami, maściami,
          które przyosza ulgę i maja za zadanie pomóc, by nie powstało ich więcej.
          Chyba , że taki hemoroid jest maleńki, to w początkowym stadium moze
          faktycznie czopek, czy maść pomoże.Podczas lewatywy przed cesarka połozna
          nawet coś wspomniała- o, hemoroidy. Oczywiscie hemoroidy pozostały, ale taki
          juz urok ciąży/ owszem, nasilaja sie podczas porodu naturalnego, choć nie
          zawsze- zwiększone parcie, wysiłek itp./Lekarz powiedział, że hemoroidy, to po
          prostu uszkodzone naczynia krwionosne- USZKODZONE- a nie zmienione na jakiś
          czas. Tak to wygląda
          pozdrawiam- Aurelia z hemoroidami:)
          • monique251 Re: hemoroidy- ZOSTAŁY 31.08.03, 21:34
            No dobra, wszstko fajnie: czopki, maści, chwilowa ulga. A co z porodem? Czy w
            czasie porodu nie ma prawa się nic tragicznego z takim hemoroidem wydarzyć?
            Jestem tym dość zaniepokojona, przyznam szczerze. Zwłaszcza, że przewiduję
            raczej poród siłami natury, a to dopiero jest parcie.... Może ktoś mnie trochę
            uspokoi?
            • agawa79 Re: hemoroidy- ZOSTAŁY 01.09.03, 08:13
              A u mnie hemoroidy pojawiły się właśnie w trakcie porodu (bardzo zresztą
              lekkiego). I tak sobie od trzech tygodni z nimi walczę Avenocem:(
              Jedno co mnie cieszy, to że z hemoroidami nie jestem sama;)
    • dzidzius11 Re: hemoroidy 04.09.03, 14:48
      Hej Dziewczyny!
      Wielkie dzięki za wszystkie rady! W międzyczasie mam się już lepiej. Mój
      ginekolog przepisał mi Posterisan H czopki i maść. Poza tym jem czarny
      chlebek, kefirek itp. Pani z apteki poleciła mi siemię lniane mielone jako
      dodatek do jedzonka. Nie ma to żadnego smaku a podobno powoduje "poslizg" przy
      wypróżnianiu się. Oprócz tego stosuję czopki glicerynowe na "poślizg".
      Wszystkie rady zachowam na później - po porodzie, bo chyba hemoroidy będę
      miała "jak w banku". Pozdrawiam!
    • jelma Re: hemoroidy 14.10.03, 10:23
      Jestem teraz w 34 tc i hemoroidowa historia znowu się zaczyna. Szukając
      sposobów spytałam znajomą położną... Trzeba robić sobie okłady z oliwki dla
      dzieci, np. na wacikach do zmywania twarzy... Mi pomogło!! Poza tym mój lekarz
      rodzinny zapisał mi "calcium dobesilate", to jakieś specjalne wapno dla osób z
      problemami żylakowymi i ascorutical - właśnie dla wzmocnienia żył. Spytajcie,
      co Wasi lekarze o tym sądzą??
      pozdrowionka
    • aqua11 Re: hemoroidy 16.10.03, 12:10
      Ja bym radziła jeść dużo jabłek - rozluźnią stolce, co spowoduje stopniowe
      ustepowanie dolegliwości. same hemoroidy nie znikną, ale nie będą sprawiały
      bólu przy wizycie w ubikacji i "po", a ból potrafi być dojmujący. Dieta powinna
      pomóc - zanim zacznei działać, wspomóż się czopkami glicerynowymi. Poza tym
      kefiry, ciemne pieczywo, jak ktoś wczesniej napisał.
    • apolka Re: hemoroidy 16.10.03, 14:40
      A może tytanotreina - czopki? Na ulotce jest napisane, że lek jest bezpieczny
      dla ciężarych, mało tego, ta ulotka to jednocześnie moja ... karta ciążowa, a
      właściwie jej ostatnia strona :o)
      • ropusia Re: hemoroidy 21.10.03, 11:22
        Witam!
        Ja też miałam hemoroidy. O ich istnieniu dowiedziałam się podczas porodu -
        wcześniej nie odczuwałam żadnych dolegliwości. Oczułam je za to jakieś 3-4
        tygodnie później. I tak przez dwa miesiące - maści i czopki niewiele pomagały.
        Wtedy trafiłam do Centrum Harmonijnego Rozwoju w Krakowie - chodziło mi o
        masaż kręgosłupa. P. Paweł Mackiewicz, który wykonywał masaż, zauważył moje
        hemoroidy i ... rozmasował mi je. To samo zrobił z kością ogonową, która po
        porodzie ustawia się inaczej i uciska naczynia krwionośne. Od tej pory, a
        minął już ponad miesiąc, nie odczuwam ŻADNYCH dolegliwości hemoroidowych. Nie
        wiem, może jeszcze kiedyś wrócą, ale na razie jestem zachwycona. Jeżeli
        byłybyście zainteresowane, to jest strona internetowa Centrum:
        natslipinska.webpark.pl
        Życzę zdrowia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka