Dodaj do ulubionych

ból głowy w czasie ciąży

11.09.03, 11:00
Od początku tygodnia boli mnie głowa. Momentami ból trochę słabnie, ale
generalnie cały czas czuję się mało komfortowo. Czy to jest jakiś zły objaw,
czy po prostu wpływ beznadziejnej pogody.
Czy któraś z Was miała takie problemy na początku ciąży?
Obserwuj wątek
    • agaa5 Re: ból głowy w czasie ciąży 11.09.03, 19:57
      Ja też mam ten problem. Może to wynikać z wielu rzeczy, choćby pogody, stresu
      ale i w związku z ciążą również (tak ja nudności). Mi polecono leki
      homeopatyczne i zewnętrze (np migrenol do smarowania) ale i tak nic nie wzięłam
      (bo zawsze jakieś tam ryzyko)a pomogły mi zimne kompresy i masaż.
      Pozdrawiam ciepło
    • polinetka Re: ból głowy w czasie ciąży 12.09.03, 10:54
      Ja w ciązy cierpiałam na okropne bóle głowy, ale zgodnie z zaleceniem lekarza
      nie brałam żadnych leków przeciwbólowych. Pomagały mi wtedy zimne okłady i
      leżenie w zaciemnionym pokoju (bóle ustapiły pod koniec ciąży) ale
      przyznaje,że były gorsze od skurczy porodowych. Gdybym miała wybór to
      wolałabym 10 razy rodzić niż mieć jeden taki ból głowy:)

Polinetka mama rocznego Kuby
    • marzenus Re: ból głowy w czasie ciąży 12.09.03, 19:52
      a ja miałam, mam i pewnie będę mieć bóle głowy i migreny. Niestety w ciąży to
      nie ustapiło. Lekarz przepisał mi Nospę, ale po niej czułam się jeszcze gorzej.
      Więc brałam Panadol. Ale starałam się brać tylko wtedy, kiedy faktycznie nie
      mogłam wytrzymać. Pamiętaj tylko, żeby nie brać żadnym Polopiryn, Aspiryn itp.
      • enter14 Re: ból głowy w czasie ciąży 13.09.03, 10:02
        Ja również się meczę:)) Jestem w 7 tygodniu a takich bólów glowy nie miałam
        jeszcze nigdy, koszmar.Gorące pozdrowienia.
        • aga.5695 Re: ból głowy w czasie ciąży 19.09.03, 15:12
          Ja zanim zaszlam w ciaze, leczylam migrene, ktora dopadala mnie raz na dwa
          tygodnie. Cudowne czasy... Naproxen-lek, ktory bralam dzialal niezawodnie, bol
          ustepowal calkowicie w ciagu 30 minut. Teraz (10 tydzien) nie ma dnia (a
          konkretnie wieczoru) bez bolu glowy i okropnych nudnosci, a Naproxenu
          oczywiscie nie moge wziac, bo jest absolutnie zabroniony dla kobiet w ciazy.
          Ze wszystkich srodkow pozostal mi tylko sen.
          Uwazajcie dziewczyny na wszelkie leki przeciwbolowe. Zawsze istnieje przeciez
          ryzyko zaszkodzenia dzidziusiowi.
          Pozdrawiam Was wszystkie i lacze sie w bolu,
          Aga
          • stynka2 Re: do Aga 5695 19.09.03, 17:17
            Aga, mam do Ciebie pytanie o Naproxen. Czy jest on na receptę? Czy to lek
            ogólnie przecowbólowy, czy przeciwmigrenowy? Nie jestem jeszcze w ciąży, choć
            staram się od 3 miesięcy i dokuczają mi okromne migreny już od kilku lat. Nic
            nie pomaga, brałam Sumamigren - lek typowo przeciwmigrenowy, ale też nic nie
            pomógł. Napisz proszę więcej o tym leku. Pozdrawiam
            Mariola
            • agaa5 Re: do Aga 5695 20.09.03, 09:42
              Informacje o działaniu leków można znaleźć pod tym adresem:
              www.mediweb.pl/drugs/index.php. Nie wiem czy będzie Naproxen ale
              większość przecwbólowych jest szczegółowo opisana, pod kątem ciąży również.
              I na pocieszenie. Ja również przed ciążą miałam przynajmniej raz w tyg migrenę
              (chodziłam po ścianach) a odkąd jestem w ciąży jak ręką odjął. Raz tylko mnie
              dopadło ale winowajcą był stres. Migreny są często wynikiem zaburzonego
              działania hormonów (prawdopodobnie estrogenów)i może się tak zdarzyć że ciąża
              je wyreguluje i po kłopotach. Czego Wam życzę :)
              Pozrowienia
              • agaa5 Re: do Aga 5695 20.09.03, 10:03
                Acha zapomniałam jeszcze dodać nie bierzcie niczego co zawiera salicylany czy
                kw. acetylosalicylowy !!!!. MOże on spowodować poważne wady. A jak wiecie na
                rynku jest mnóstwo ogólnodostępnych tabletek przeciwbólowych/przeciwzapalnych
                z tym składnikiem.
                Podrowienia
                • stynka2 Re: do Aga 5695 20.09.03, 21:59
                  Dzięki Aga za odpowiedź, niestety nie mogę u siebie otworzyć tej strony,
                  pojawi mi się jakiś błąd. Czy komuś się to udało?
                  • agaa5 Re: do Aga 5695 22.09.03, 08:51
                    Spróbuj jeszcze na stronie www.leki.med.pl/leki.phtml?nazwa=N&menu=3.
                    Ale i tak najwięcej informacji można znależć pod pierwszym adresem. Być może
                    mają chwilową awarię serwera. Ja wchodziłam tam kilka dni temu i było ok.
                    Pozdrowionka
            • aga.5695 Re: do Aga 5695 22.09.03, 20:18
              stynka2 napisała:

> Aga, mam do Ciebie pytanie o Naproxen. Czy jest on na receptę? Czy to lek
              > ogólnie przecowbólowy, czy przeciwmigrenowy? Nie jestem jeszcze w ciąży,
              choć
              > staram się od 3 miesięcy i dokuczają mi okromne migreny już od kilku lat.
              Nic
              > nie pomaga, brałam Sumamigren - lek typowo przeciwmigrenowy, ale też nic nie
              > pomógł. Napisz proszę więcej o tym leku. Pozdrawiam
              > Mariola

Czesc Mariola, Naproxen to lek typowo na migrene, czyli nie bierze w przypadku
              zadnego innego bolu i jest wydawany wylacznie na recepte (20 blogoslawionych
              tabletek za okolo 6 zl). Jesli starasz sie zajsc w ciaze, radzilabym odlozyc
              stosowanie tego lekarstwa na jakis czas, bo przed moimi probami, bylam na
              konsultacji u mojego neurologa i ten mi doradzil odstawienie tabletek.
              Jeden wazny szczegol jesli chodzi o Naproxen - lekarz powiedzial mi, ze to czy
              dany lek na Ciebie dziala, zalezy od danej osoby. Ja mialam to szczescie, ze
              Naproxen zostal mi zaoferowany jako pierwszy i okazalo sie, ze swietnie na
              mnie dziala. I nie jest to lek, ktory Cie z migreny wyleczy. Stosuje sie go
              doraznie. Oprocz tego stosowalam kilkumiesieczna kuracje Divascanem
              (przyjmowanym codziennie, niezaleznie od tego, czy bolala mnie glowa, czy
              nie). Jednak ze wzgledu na dzidziusia rowniez i jej musialam zaprzestac.

Pozdrawiam i zycze jak najszybciej sukcesu w staraniach o dzidziusia,
              Aga
              • stynka2 Re: do Aga 5695 22.09.03, 22:50
                Wielkie dzięki Aga za wyczerpującą odpowiedź. Mam nadzieję, że jak już będę w
                ciąży migreny mi odpuszczą. Przynajmniej tak było, gdy spodziewałam się
                pierwszego dzidziusia. Oby i z drugim było podobnie. Zazdroszczę Ci, że tak od
                razu trafiłaś na lek, który Ci pomaga. Mi na razie nie pomaga absolutnie nic,
                jak mnie już dopadnie leżę krzyżem i wymiotuję cały dzień. Boże daj mi jak
                najszybciej drugiego dzidziusia! Eksperymentowanie z lekami będę musiała
                zostawić na później, mam nadzieję że w końcu trafię na coś skutecznego.
                Pozdrowienia dla Ciebie i Twojego brzuszka.
                Mariola
    • lastka Re: ból głowy w czasie ciąży 22.09.03, 08:07
      Oj, wiem coś na temat okropnego uczucia jakim jest ból głowy. Wczoraj znowu od
      chyba czterech tygodni pojawił się , a już myślałam, że będzie spokój. Na
      początku ciąży praktycznie codziennie miałam bóle raz słabsze , raz silniejsze.
      Za każdym razem kiedy boli mnie głowa występują wymioty, nie jestem w stanie
      nic robić. Wczoraj znowu obudził mnie o 6 rano potworny ból głowy do tego za
      chwilę dołączyły wymioty i tak cały dzień spędziałm wisząc nad klopem,
      koszmarne uczucie. Tabletek żadnych nie biorę, jedyny środek jaki mi zostaje to
      namaczam wacik w occie i nacieram bolącą skroń i miejsca gdzie odczuwam ból.
      Potem biorę chusteczkę moczę ja w zimnej wodzie i mąż mocno zaciska mi ją na
      głowie, robię też zimne okłady na kark. Po tym czuję niewielką ulgę, ale jest
      mi lepiej, zasłaniam żaluzje, nakrywam się i śpię. Sen jest chyba jednym z
      najlepszych środków, no i te okłady z octu.
      Pozdrawiam wszystkie mamy walczące z uporczywymi bólami.
      Lastka i 15 tygodniowy Kubojaś :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka