Dodaj do ulubionych

Rowerem przez Polskę

08.06.12, 12:59
na początku sierpnia, chcę wybrać się na 2 tygodnie na wyprawę rowerową po Polsce , lub za granicę, szukam towarzystwa . Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ojczymc Re: Rowerem przez Polskę 08.06.12, 16:11
      Witaj.Spróbuj zerknąć tu www.narowerze.info/ w poszukiwaniu towarzystwa.pozdROWER :))
      • borasca0107 Re: Rowerem przez Polskę 09.06.12, 22:44
        ...a ja polecam tę stronę: www.koloroweru.pl/
        Pozdrawiam.
        • robertrobert1 Re: Rowerem przez Polskę 11.06.12, 08:45

> ...a ja polecam tę stronę: www.koloroweru.pl/

Tia...a w poradniku czytamy

Rower wyprawowy

Rama jest to w zasadzie najważniejsza (na ogół też najdroższa) część roweru, najlepiej świadcząca o jego jakości. Jeżeli masz zamiar kupować rower na nią właśnie zwróć szczegółną uwagę. Pozostały osprzęt możesz łatwo wymienić na nowy (lepszy), natomiast na jednej ramie przejeżdżasz wiele tysięcy kilometrów.

Bagażnik

Jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia roweru podróżnika. Na nim spoczywa cały wyprawowy ekwipunek. Aby nie mieć kłopotów w drodze warto zadbać aby był odpowiednio solidny. Dobór bagażnika nie jest sprawą prostą. Niestety, w Polsce bardzo trudno jest kupić dobry bagażnik.

W co się zapakować

Ogólnie można rzec, że zasadą jest takie rozmieszczenie bagażu na rowerze, aby jego środek ciężkości był jak najniżej. Właśnie takie ułożenie bagażu, poprawia właściwości układu rower - rowerzysta. Do wyboru mamy następujące możliwości: plecak, przyczepka, sakwy. Te ostatnie to najpopularniejsze rozwiązanie w rowerowej turystyce.

Jaki namiot do turystyki rowerowej

Wybór namiotu nie jest sprawą łatwą i stanowi wynik kompromisu pomiędzy komfortem użytkowania a wagą i objętością po spakowaniu. Każdy musi dokonać wyboru samodzielnie, określając przede wszystkim, ile czasu i w jaki sposób planuje spędzać pod namiotem oraz jakie środki może przeznaczyć na jego zakup.

No i czego sie nauczyłeś z poradnika..
          • borasca0107 Re: Rowerem przez Polskę 11.06.12, 14:52
            robertrobert1 napisał:

>
            > No i czego sie nauczyłeś z poradnika..
            >

A Ty co taki nerwowy jestes? Grzesiek nie pyta o porady tylko o towarzystwo. Ludzie z kolaroweru jeżdżą po Polsce i po świecie i chętnie zabierają ze sobą nowe osoby. Ja takim sposobem swoją pierwszą wyprawę rowerową, akurat wypadlo na Findlandię,zaliczylam z nimi, więc dlatego polecam. Są także cierpliwi, mimo, że ja mialam humory:) Nie korzystalam z ich poradnika, po prostu kupilam najtańszy rower, najtańszy bagażnik i najtańszy namiot. Na sakwy wydalam trochę pieniędzy bo mialam taką zachciankę :P Potem po świecie jeździlam już sama, ale początki z nimi milo wspominam.
    • 9agatka Re: Rowerem przez Polskę 06.04.17, 08:53
      Jeśli lubicie jeździć na rowerze po Polsce, to na pewno prędzej czy później traficie w góry. Wtedy przydają się zupełnie inne umiejętności. Moim zdaniem warto w ten weekend 7-9.04.2017 udać się do Istebnej do Hotelu Złoty Groń, który organizuje trening kolarstwa górskiego. Dzięki temu zdobędzie się wiedzę i umiejętności przydatne podczas wypraw rowerowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka