ewcyna 15.11.08, 18:04 Witam. Podpowiedzcie proszę adres dobrej strony, gdzie mogę sobie wyrysować trasę wyprawy rowerowej i sprawdzić jej dystans. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wolff1 Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 15.11.08, 18:55 Np. tu: mapa.targeo.pl/ Odpowiedz Link
oskar58 Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 16.11.08, 17:57 Bardzo dobra jest www.maps.google.pl Ma również tę zaletę, że można zobaczyć to co warto zobaczyć, widok satelitarny i zróżnicowanie terenu. Również pomocna w planowaniu jest www.panoramio.com z tych samych względów. Korzystam z obydwu z dobrym skutkiem. W 2007 r. do Włoch nie wziąłem mapy licząc, że dokładną kupię na miejscu. Nie kupiłem i całe dwa tygodnie jechałem opierając się na własnych wydrukach z googla i mapkach otrzymanych na miejscu w informacji turystycznej - to by znaleźć miejsca godne oglądania.Teraz siedzę przy komputerze i planują wyjazd na 2009 r. też do Włoch. Może na Sycylię albo do Toskanii, Ligurii i Piemontu. Ostateczną decyzję podejmę jak będę miał bilety lotnicze. Pozdrawiam. Oskar Odpowiedz Link
ewcyna Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 17.11.08, 11:56 Dziękuję, mam nadzieję, że mi się uda. Oskar, pamiętam twoje plany wyjazdowe do Wloch, szukales map i ja tez twierdzilam, ze na miejscu o nie tak samo trudno jak w Polsce - czyli generalnie nie ma. Też mnie ciągnie ponownie do Włoch (poprzednio była Sycylia). Ale zdecydowanie wybralabym zestaw Toskania + Umbria. Odpowiedz Link
oskar58 Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 17.11.08, 16:48 Witaj Ewcyna. Sprawdziłem swoje zapiski. Mam w Umrii zaplanowane Orvieto, miasto i katedrę. Ale tylko to. Jadę tam z Bagnoregio, a później do Sieny. Nie mam żadnego przewodnika po Umbrii i nie wiem co tam jest ciekawego do zobaczenia. Krajobrazy pewnie jak w Toskanii, ale co jeszcze? Oczywiście, jak już pisałem, wszystko zależeć będzie od rozkładu lotów. Kraków coraz bardziej "prowincjonieje", czyli normalnieje. Liczba turystów spada i tanich linii lotniczych też. By wylecieć gdzieś dalej trzeba z Katowic, albo z Warszawy, a największy wybór to z Niemiec: Lipska, Drezna albo Berlina. Projekt sycylijski rozbudowałem o trzy dni na Sardynii, jeden prom wiecej i jedna wyspa więcej. Może się uda bo rozkładu promów też jeszcze nie ma. Pozdrawiam. O Odpowiedz Link
kromak56 Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 10.01.09, 10:09 W ubiegłym roku przejechałem dwie większe trasy rowerowe, w tym jedną we Włoszech. Jestem zdziwiony Waszymmi komentarzami gdyż mapy, różne: turystyczne, drogowe są powszechnie dostępne, np. na stacjach benzynowych lub w księgarniach. Jazda na rowerze we Włoszech nie zawsze jest łatwa i przyjemna, ale na pewno nie z powodu braku map. W swoich planach staram się jednak zabezpieczyć i już przed wyjazdem kupić właściwe mapy i przewodniki. Polecam tę zasadę! Odpowiedz Link
ewcyna Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 17.11.08, 12:07 Może jestem niegramotna, ale w podanych przez Was stronach nie widze opcji poprowadzenia trasy przez konkretne miejsca i naszkicowania trasy - jedynie odcinki "od - do". To się robi na bikely.com, ale tez jakos komp mi się buntuje.. Mam racje czy jest opcja zaznaczenia trasy (nie idącej w linii prostej)? Odpowiedz Link
oskar58 Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 17.11.08, 12:55 Ewcyna. Jest, po lewej u góry pod napisem Google jest "wybierz trasę", klikasz i w pola dialogowe wpisujesz miejscowości a i b, a niżej opcje pomiń autostrady i drogi płatne (albo coś takiego - cytuję z pamięci). Na mapie pojawia cie propozycja trasy zaznaczona niebieską linią , która możesz modyfikować. Kursorem przciągasz linię na mijscowości które plasnujesz odwiedzić, a w opisie trasy po lewej stronie mapy system dokonuje odpowiednich zmian. Przy przciaganiu system czasem wariuje, ale i na to znalazłem sposób. Rozbijam trasę na mniejsze odcinki. Na mapie zmieniasz skalę rolką myszki albo kursorem i suwakiem na mapie. Później drukuję, na marginesach zapisuję uwagi i do mapnika i w drogę. Pozdrawiam. Oskar Odpowiedz Link
ewcyna Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 19.11.08, 20:04 No własnie system wariuje a ja potrzebuję zrobić szkic całości trasy w celach innych niż własne potrzeby. Ale może się uda. Odpowiedz Link
staahoo Re: E-mapy do naniesienia trasy wyprawy rowerowej 01.01.09, 17:44 Po rejestracji: www.mapmyride.com/login?login_required=1&chkRedirect=1&txtReturnUrl=%2Fmy_routes Odpowiedz Link