Dodaj do ulubionych

SAP problem w koncernie

16.09.05, 17:44
Witam,
Pracuję w polskiej części międzynarodowego koncernu, gdzie SAP to podstawa
codziennej pracy. Firma istnieje w Polsce od 1,5 roku. Ja pracuję rok.
Polska częsc SAP była wporwadzana przez zespół MIS z siedzibą w Anglii.
Niestety nikt im dokłądnie nie wytłumaczył przepisów polskiej księgowości
oraz prawa.
Pierwszy znaczący problem to faktury korygujące. Nie ma możliwości w tej
implementacji stowrzenia korekty z odpowiednim kursem waluty (z dnia
wystawienia faktury) oraz layout jest do kitu, a mianowicie nie ma na tejze
korekcie kwoty oraz wartosci z faktury macierzystej. CS robi to dodajac w
VA02 -> pricing ->"ZSEM" - czyli całą wartość korygwoaną w PLN.
Zgłaszałem ten problem w Help Desku kilka razy, chyba Polaków i naszego prawa
już mają dosyć. Jest pewien SVEN który jest programistą i to do niego zostało
dedykowane zadanie. Czy uważacie że to jest problem do rozwiązania dla
programisty ? Czy mógłby mi kotś poradzic jak tego "Svena" ośmieszyć i pdać
mu gotowe rozwiązanie na talerzu? Jak zmienić layout?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawaim,
Craxxi
Obserwuj wątek
    • lecdzi Re: SAP problem w koncernie 16.09.05, 18:26
      witam,
      osmieszac nie radze, bo Sven moze byc w przyszlosci przydatny - co do meritum
      sprawy, to niestety jest to standard w miedzynarodowych roll-outach, czyli
      wdrozeniach, gdyz polska ksiegowosc jest zupelnie inna od tej np. brytyjskiej,
      nie mowiac juz o hr. jesli chcialbyc, aby system byl poprawnie skonfigurowany
      pod Polske, to nalezy rozpoczac nowy rpojekt dostosowania systemu do wymagan
      polskich, przy wspoludziale polskich konsultantow. aby sie tak stalo, musisz
      przekonac co do celowosci takiego kroku kogos z dyrekcji/zarzadu. dodatkowym
      problemem jest to, ze pewnie polski oddzial Twojej firmy pracuje na tym systemie
      (nie mylic z klientem) co reszta oddzialow, a duzo zmian pod Polske ma
      odwzierciedlenie, w Twoim przypadku, w innych oddzialach. reasumujac, dobrze by
      bylo, abys dostal konto na mandancie testowym, dzieki czemu moglbys
      wspolpracowac ze Svenem przy rozwiazaniu Twojego zlecenia, poprzez utowrzenie
      testowych dokumentow, gdzie beda zawarte interesujace Ciebie przypadki. co do
      zmiany wygladu faktur korygujacych, to nie ma z tym problemu i sven powinien
      sobie z tym poradzic, jesli przygotujesz mu dobra specyfikacje i przypadki
      testowe. jesli nie poradzisz sobie z tym, to prosz o kontakt mailowy - postaram
      sie Tobie jakos pomoc.
      • pp99 Re: SAP problem w koncernie 16.09.05, 19:46
        zgadzam sie z 'lecdz'.
        Bez programisty nie masz szans podać mu
        "gotowe rozwiązanie na talerzu". Faktury w SD w dużej mierze
        są ABAP-wane a standardowy program drukujący do polskich warunków
        ma się nijak.

pozdrawiam
      • craxxi Re: SAP problem w koncernie 17.09.05, 12:17
        Dziękuję za wyjaśnienie.
        Dostęp do mandanta testwoego mam. Jednak problem w tym, że jak to zawsze bywa
        ludzi priorytetyzują swoje zadania i "polski" problem jest odłozony na bok.
        Chociaż pracuję w tej firmie dosyć krótko to już zostałem key userem na Polskę
        oraz jestem w składzie European Supply Chain Group. Moim celem jest właśnie
        dostać się do MIS, tak więc staram się im sugerować jak najwięcej mozliwości po
        to aby mnie zauważyli i abym szybciej tam trafił. Wiem że będą rozwiajć SAP w
        frimie w Australii, Japonii oraz w Malezji. Tak więc czas mnie goni :-) Poza
        tym mam już dosyć doradzania lokalnym userom nawet w PP i Quality chociaż sam
        nie znam się na tym dobrze. Ludzie nie myślą!
        Najśmieszniejsze było jak wprowadziliśm WM. Po prostu tragedia. TO jak czwarty
        wymiar dla osób które kreują process order i je zamykają :-)
        Pozdrawiam.
    • nowicki28 Re: SAP problem w koncernie 16.09.05, 22:38
      Jak nie wiesz jak kogos ośmieszyć to się za to nie zabieraj ;-).
    • niesmialy Re: SAP problem w koncernie 17.09.05, 08:56
      W sprawie ośmieszania...
      Z punktu widzenia programisty, za jakiego (pewnie nieskromnie - bo co to jest
      6-ścio letnie doswiadczenie) się uważam:

Bardzo często konsultant, lub użytkownik wiodący, nie potrafi sformułować
      swoich potrzeb. Klasyczna jest sytuacja, gdy po skończonej pracy słyszę: "a
      jeszcze to by się przydało, a to nie tak miało być, a bo ja myslałem..."
      Do tej pory przytrafiło mi się 2 (słownie: dwa) razy mieć dobrze przygotowaną
      specyfikację, jak się później okazało, od ludzi, którzy mieli doświadczenia
      programistyczne.
      Najczęściej odbywa się to w ten sposób: krótka rozmowa, w której wyjaśnia się o
      co chodzi, co się chce uzyskać. Im bardziej doświadczony konsultant i
      programista - tym rozmowa jest przyjemniejsza i rezultaty pracy są lepsze. Znam
      dobrze moduły FI, MM, SD (od strony programistycznej), ale i tak zdarza mi się
      dopytywać "co kto miał na myśli".
      Jest takie stare powiedzenie - śmieci na wejściu - śmieci na wyjściu.
      Jeśli źle sformułujesz swoje żądania - to dostaniesz złe rozwiązanie problemu.
      W związku z tym, jeśli chcesz kogokolwiek ośmieszyć, to najprawdopodobniej
      ośmieszysz siebie!
      Musisz mieć dużo pewności siebie, aby proponować takie rozwiązanie.
      Zawsze miałem wrażenie, że SAP uczy pokory, widocznie, albo jesteś bardzo dobry
      w tym co robisz, abo jednak musisz więcej z SAP-em i ludźmi popracować.

• lecdzi Re: SAP problem w koncernie 17.09.05, 09:20
        wiec moze sformuujmy apel do tzw. konsultantow biznesowych, aby przygotywali jak
        najlepsze specyfikacje dla programistow? kto za?
        • weta Re: SAP problem w koncernie 19.09.05, 12:59
          Jestem ZA!!! Pracowalam na bombie (kiepskij specyfikacji) i wlasnie w piatek
          wybuchla :) Na szczescie dogadalam sie bezposrednio z klientem i juz wiem co
          robic. Analityk nie mial czasu wczesniej przeczytac dokladnie specyfikacji za
          ktora jest odpowiedzialny,a ktora przygotowal ktos inny, a dopiero na testach
          wyszlo, ze niektore procesy nie sa obslugiwane!
    • niesmialy Re: SAP problem w koncernie 19.09.05, 14:17
      byloby to bardzo dobre, ale... w praktyce jest niewykonalne, dlatego, że:
      1 - konsultanci modułowi to osoby najczęściej mocno zajęte
      2 - ci początkujący w tym fachu nie mają zielonego pojęcia o technicznych
      aspektach specyfikacji
      3 - jak trafisz na obeznanego w tabelach, to okazuje się, że już jesteś na
      takim poziomie, że szczegółowa specyfikacja jest niepotrzebna, że tak naprawdę
      to brak Ci tylko paru informacji o powiązaniach między tabelami, procesami

ja sobie dałem już spokój ze specyfikacjami, ale pomysł pochwalam - powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka