Dodaj do ulubionych

Przedwojenna prasa kaliska

11.04.06, 22:07
Wiecie może gdzie w naszym mieście można zdobyc dostęp do archiwalnych numerów
przedwojennej prasy kaliskiej? Niestety Biblioteka Pedagogiczna oferuje
ochłapy:/ a może muszę (niestety) jechac do Poznania lub Warszawy?
Obserwuj wątek
    • wielkopolskawschodnia Re: 11.04.06, 22:18
      A może w MOZK coś znajdziesz? Tam (o ile dobrze pamiętam) jest biblioteka.
      • ksiestwokaliskie Re: Dzięki:) 11.04.06, 22:28
        wiedziałem, że będziesz wiedział:) jutro do nich dzwonię z zapytaniem :)
        • wielkopolskawschodnia Re: 12.04.06, 12:30
          No i co, dzwoniłeś do MOZK?

Z tego co pamiętam to "Echo Kaliskie Ilustrowane" i "Gazeta Kaliska" są w AP w
          Łodzi - ale nie mogę ci nic sprawdzić, bo mam walniętą przeglądarkę :(.
          • ksiestwokaliskie Re: 12.04.06, 15:21
            miałem tak przejebany dzień, że nie miałem kiedy, ale jutro już to załatwiam!
          • ksiestwokaliskie Re: 13.04.06, 12:52
            no i zadzwoniłem - mają przedwojenne gazety i to dużo :)
            • wielkopolskawschodnia Re: 13.04.06, 13:01
              No to gucio.
    • kaliszanin2 Szkoda, że te tytuły nie wychodzą 12.04.06, 23:37
      Przez wojny prawie nic w Polsce nie ma wiekowych kontynuacji.
      • wielkopolskawschodnia Re: 12.04.06, 23:40
        Módlmy się, żeby z kamienicy w Alejach nie odpadł ten tynk z "Gazetą Kaliską".
        • ksiestwokaliskie Re: 12.04.06, 23:43
          i rocznikiem 1906. Modlę się o to od lat - na razie moje modły przynoszą skutki,
          ale jak długo siły wyższe będą zainteresowane dbaniem o tą wspaniałą pamiątkę?
      • ksiestwokaliskie Re: Szkoda, że te tytuły nie wychodzą 12.04.06, 23:41
        co zrobic. A niestety na takie tradycje w obecnych czasach nie ma co liczyc. W
        czasach ostrej rywalizacji, szczególnie w naszym kraju nie można byc pewnym jak
        długo dana gazeta będzie wychodzic - wystarczy trochę problemów finansowych i
        gazeta znika. Albo wykupywanie tytułów przez koncerny prasowe. Konia z rzędem
        temu kto trafnie przewidzi, czy Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita, Wprost czy
        Polityka będą wychodziły za 50-80 lat.
    • wielkopolskawschodnia Re: Przedwojenna prasa kaliska 13.04.06, 13:32
      Księstwo, zrób może dobry uczynek i przy okazji wypisz w wolnej chwili tytuły
      prasowe, które ukazywały się w Kaliszu w latach 1916-1939, hm?
      • ksiestwokaliskie Re: Przedwojenna prasa kaliska 13.04.06, 14:51
        postaram się coś z tym zrobic po świętach (bo jutro zamknięta biblioteka :()
      • ksiestwokaliskie Re: Przedwojenna prasa kaliska 24.04.06, 15:11
        Wpadła mi dziś w ręce książka pt. "Bibliografia historii i Kalisza" - jest tam
        dział poświęcony całości historii prasy kaliskiej. Postaram się niebawem zrobic
        tu swego rodzaju streszczenie - jest tego cała masa. Nawet uchodźcy ukraińcy
        wydawali swój kwartalnik :)
        • ksiestwokaliskie Re: Przedwojenna prasa kaliska 24.04.06, 23:10
          cholera, streszczenie tego co w Kaliszu wychodziło to zajmie mi sporo czasu.
          Sami Ukraińcy mieli chyba 4 pisma! A ich polskich czy żydowskich wychodziło hoho :)
          • kaliszanin2 Re: Przedwojenna prasa kaliska 24.04.06, 23:58
            ksiestwokaliskie napisał:

> cholera, streszczenie tego co w Kaliszu wychodziło to zajmie mi sporo czasu.
            > Sami Ukraińcy mieli chyba 4 pisma! A ich polskich czy żydowskich wychodziło
            hoh
            > o :)

Podobno był okres, kiedy wychodziły w Kaliszu cztery dzienniki. Możesz to
            sprawdzić?
            • ksiestwokaliskie Re: Przedwojenna prasa kaliska 25.04.06, 00:00
              jutro postaram się rzucic okiem, ale to bardzo prawdopodobne, że wychodziły 4
              dzienniki.
            • ksiestwokaliskie 7 tytułów w latach 30-tych! 25.04.06, 17:37
              • kaliszanin2 Wtedy nie było telewizji 25.04.06, 17:40
                I dlatego wśród ludzi kończących szkoły mniej było analfabetów.
                • ksiestwokaliskie Re: Wtedy nie było telewizji 25.04.06, 17:47
                  czytaj post niżej - niechcący enter nacisnąłem po napisaniu tematu, z błędem
                  zresztą.
            • ksiestwokaliskie 8 tytułów w latach 30-tych! 25.04.06, 17:46
              Sprawdziłem. W najlepszym okresie, nawet 7 dzienników naraz wychodziło!
              1) ABC Kaliskie - 1927-37. Była to mutacja ogólnopolskich ABC-Nowiny Codzienne.
              W Kaliszu drukowana była ostatnia strona (coś w rodzaju dodatku lokalnego;).
              Reszta taka jak w innych miastach PL.
              2) Dziennik Kaliski - krótko, bo 2 miesiące 1932.
              3) Ekspress Kaliski - 1925-38.
              4) Gazeta Kaliska - 1893-1939. Z przerwami na lata 1914-16. Dziennikiem była w
              latach 1906-14 i od 1918 do końca istnienia, czyli 1 września 1939. Gdy
              dziennikiem nie była, wychodziła 2 lub 3 razy w tygodniu. Ale jako dziennik - 7
              razy w tygodniu. W latach 1906-14 wychodziła nawet 8 razy! To nie żart, w
              niedziele ukazywały się 2 numery!
              5) Polska: Głos Kaliski 1930-32.
              6) Echo Kaliskie Ilustrowane 1933-39.
              7) Mutacje: Unzer Kaliszer Tag / Unzer Express / Kaliszer Tag: 1928-39.
              8) Kaliszer Kurier: 1933-34

Ciekawe czy kiedyś dożyjemy czasów, gdy w Kaliszu będzie można kupic 7
              dzienników lokalnych (z czego 2 były jak dzisiejsza Ziemia Kaliska czy Głos
              Wielkopolski).

Już nie wspominam o tygodnikach, miesięcznikach czy innych. Nie dziś :)
              Zabrakłoby mi literek w klawiaturze.
              • kaliszanin2 W dodatku oni to wszystko czytali! 25.04.06, 21:43
                Dla pokolenia obrazkowego to niemal niepojęte. ;)
    • arczi-kalisz Choćby jeden... 26.04.06, 19:39
      Gdyby wychodził choćby jeden kaliski dziennik...

zaznaczam słowo "kaliski", bo to, co teraz wychodzi (jako dzienniki) w Kaliszu
      trudno tak określić :)
      • ksiestwokaliskie Re: Choćby jeden... 26.04.06, 19:41
        tylko czy w Kaliszu dzieje się tyle, by było o czym pisac codziennie, i czy
        właściciel takiej gazety zarobił na tym?
        • kaliszanin2 Re: Choćby jeden... 26.04.06, 19:42
          ksiestwokaliskie napisał:

> tylko czy w Kaliszu dzieje się tyle, by było o czym pisac codziennie, i czy
          > właściciel takiej gazety zarobił na tym?

Kiedyś więcej się działo?
          • ksiestwokaliskie Re: Choćby jeden... 26.04.06, 19:49
            nie było innych massmediów, więc i wiadomości się inaczej rozchodziły po mieście
            i było inne zapotrzebowanie.
        • arczi-kalisz Re: Choćby jeden... 26.04.06, 19:47
          rzadko która lokalna gazeta bazuje na newsach tylko lokalnych.
          A czy by zarobił... odpowiem, jak prawdziwy ekonomista... "to zależy" :)
          • ksiestwokaliskie Re: Choćby jeden... 26.04.06, 19:50
            to można dorzucic powiat i okolice jak to robią w innych kaliskich tygodnikach.

BTW. Ja jestem ekonomistą (dawno temu skończyłem zarządzanie) i uważam, że
            raczej ciężko byłoby w Kaliszu zrobic kasę na dzienniku.
            • arczi-kalisz Re: Choćby jeden... 27.04.06, 17:55
              ciężko byłoby.. ale zawsze jakieś minimalne szanse są :)
              "Gazeta Ostrowska", na przykład, wychodzi 2 razy w tygodniu:)
              • ksiestwokaliskie Re: Choćby jeden... 27.04.06, 18:07
                no właśnie. Jeszcze kilka lat temu wychodziła Ziemia Kaliska we wtorki i w
                piątki, zanim stała się Gazetą Poznańską.
                A ciekawe co będzie w Ostrowie jak niebawem będzie tam wychodziła jeszcze jedna
                gazeta (pewien inwestor planuje otworzyc nowy tytuł).
                • arczi-kalisz Re: Choćby jeden... 27.04.06, 18:11
                  może przyszłością są bezpłatne gazety codzienne.. takie
                  jak, "Metro", "Metropol", "Echo Miasta" (to ostatnie nie jest raczej
                  dziennikiem)?
                  Czy takie coś przeszłoby w Kaliszu?
                  No i te gazety mają swoje zaplecze wśród gazet płatnych (np. Metro - Gazeta
                  Wybiórcza).

i dlaczego 'Ziemia Kaliska' dała się sprzedać? :/ Czasami prawa rynku są
                  bezwzględne :/
                  • ksiestwokaliskie Re: Choćby jeden... 27.04.06, 18:18
                    Metro mogłoby byc, gdyby oddział poznański GW był zainteresowany regionem kaliskim.

Ziemia Kaliska to zupełnie inna, wielowypadkowa kwestia.
                    • arczi-kalisz GW 28.04.06, 02:02
                      "Gdyby był"... mają szansę na duży rynek, już niekoniecznie nasz dodatek musi
                      sie nazywać "Kalisz", może być "Wielkopolska Południowa".

Swoje dodatki mają Gorzów i Z.Góra (ok, województwo i te pierdoły), ale dodatki
                      ma Radom, Płock, czy Częstochowa. A dodatek poznański ciągnie się od Złotowa,
                      po Kępno, i nie ma zmiłuj się. Ja, studenciak poznański, to jeszcze się czymś
                      zainteresuje, ale po co taki dodatek zwykłemu kaliszakowi?

tutaj masz rozpaczliwą próbę wymuszenia odpowiedzi od zarządzających gazeta.pl,
                      dlaczego nie ma dodatku kaliskiego... a właściwie, dlaczego jest dodatek
                      poznański:) kliknij
                      • wielkopolskawschodnia Re: GW 28.04.06, 02:49
                        Poznań będzie ignorować, uniemożliwiać lub likwidować (w zależności od sytuacji
                        i swoich możliwości) każdą próbę uniezależniania się naszej części
                        Wielkopolski. Utworzenie lokalnego dodatku GW w Kaliszu (takie próby już
                        podejmowano, ukazało się nawet kilka numerów dodatku) oznaczałoby uznanie
                        naszej odrębności, co więcej, oznaczałoby konieczność określenia zasięgu
                        terytorialnego owego dodatku, a ten obejmować musiałby 14 (czternaście!)
                        wielkopolskich powiatów.

Co stało się z lokalną telewizją w Kaliszu po utworzeniu województwa ze stolicą
                        w Poznaniu? Ktoś jeszcze pamięta?

Arczi, nie używaj poznańskiej gwary na kaliskim forum i nie pisz "kaliszak", co?
                        • ksiestwokaliskie Re: GW 28.04.06, 09:03
                          wielkopolskawschodnia napisał:

> Co stało się z lokalną telewizją w Kaliszu po utworzeniu województwa ze
                          stolicą w Poznaniu? Ktoś jeszcze pamięta?
                          >
                          Hmmm, poszło w p...u? z drugiej strony i tak Poznań nie wpuszczał Kalisza na
                          antenę zbyt często i paradoksalnie, najlepiej było jeszcze wcześniej, tj. na
                          początku lat 90-tych, kiedy w Kaliszu oglądaliśmy regionalną "Trójkę", ale
                          wrocławską. Wtedy nadawany był 10-minutowy programik tworzony przez ludzi z CKiS.
                          • arczi-kalisz Re: GW 28.04.06, 15:49
                            > najlepiej było jeszcze wcześniej, tj. na
                            > początku lat 90-tych, kiedy w Kaliszu oglądaliśmy regionalną "Trójkę", ale
                            > wrocławską.

Do dzisiaj jest chyba tak, że południową Wielkopolsce widać częściej w TVP3
                            Wrocław, niż w poznańskim "Teleskopie".
                            • ksiestwokaliskie Re: GW 28.04.06, 15:51
                              a tego nie wiem, nie odbieram już wrocławskiej "3" bo się kartoflana "3"
                              wepchnęła :/
                              • arczi-kalisz Re: GW 28.04.06, 16:24
                                ja mam takie szczęście u mnie w kablówce UPC, że odbieram obie. Oczywiście są
                                zawsze jakieś minusy, na przykład nie mam Teletop'u :) (tragedia:) ).
                        • arczi-kalisz Re: GW 28.04.06, 15:47
                          No właśnie... prędzej Poznań da sobie łapę uciąć, niż pozwolić na istnienie
                          takiego dodatku. Chyba, że znajdziemy, tudzież wpuścimy, tam swoich ludzi :)

> Arczi, nie używaj poznańskiej gwary na kaliskim forum i nie pisz "kaliszak",
                          co
                          > ?
                          przy mówieniu o Poznań i stosunku do Kalisza uważam użycie takiej gwary za
                          konieczne :) tej :)
                          • wielkopolskawschodnia Re: GW 28.04.06, 15:52
                            No to pisz w cudzysłowie... wtedy możesz nawet pisać "kaliszok". :D

Jakie "tej"!? Jak tu będziesz pisać "tej", to cię złapię na Niepodległości i ci
                            tyłek przetrzepię. :>
    • wielkopolskawschodnia Re: "Kaliszanin" 1870 19.05.06, 19:14
      Właśnie wyczytałem, że "Kaliszanin" był drugim (sic!) (pozastołecznym) tytułem
      prasowym w kraju. W 1866 zaczął ukazywać się "Kurier Lubelski", a "Kaliszanin"
      w 1870.

A kiedy zaczął się ukazywać "Kaliszanin2"? ;) :p
      • wielkopolskawschodnia Re: "Kaliszanin" 1870 19.05.06, 19:33
        I jeszcze jedna ciekawostka: pod względem ilości korespondencji z miast regionu
        publikowanych w "Kaliszaninie" przodowała Łęczyca, a następnie w kolejności
        były: Konin, Koło, Sieradz, Turek, Warta, Wieluń, Stawiszyn, Kleczew i Słupca.
        • ksiestwokaliskie Re: "Kaliszanin" 1870 19.05.06, 19:42
          ciekawe, ciekawe. A "Kaliszanin" wychodził od 4 stycznia 1870 do 16 sierpnia
          1892. Później jeszcze wychodziła gazeta "Kaliszanin: organ narodowy Ziemi
          Kaliskiej" (14 czerwca 1906 - 27 czerwca 1906) i jeszcze później "Kaliszanin:
          polityczno-społeczny tygodnik socjalistyczny" (1927-1928), przemianowany w 1928
          na "Sztandar Pracy" (upadł w tym samym roku).
      • kaliszanin2 Re: "Kaliszanin" 1870 19.05.06, 21:21
        wielkopolskawschodnia napisał:

> (...)
        > A kiedy zaczął się ukazywać "Kaliszanin2"? ;) :p

Jak ktoś chce zarejestrować tytuł, to proszę bardzo. Byle tylko wydawał. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka