Dodaj do ulubionych

Inne polskie miasta

20.06.06, 12:24
Był już kiedyś chyba tu taki wątek (albo na inwestycjach) nie pamiętam , ale
zaryzykuje i założe go jeszcze raz...

Proponuje wam wpisywać waszym zdaniem najfajniejsze dla was miasta w Polsce,
które lubicie i za co... które miasta warto zwiedzić, w których byliście i co
o nich sądzicie. Których miast nie polecacie do zwiedzania, które nie
przypadły wam do gustu...
Obserwuj wątek
    • mlodykalisz Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 12:32
      Ja zacznie
      Na "+"

* Wrocław - przede wszystkim Wrocław, w tym mieście się urodziłem i spędziłem
      dzieciństwo. Miasto piękne, jedno z najlepiej rozwijających się miast w Polsce.
      Pieknieje w oczach, nie można się nudzić we Wrocławiu

* Toruń - śliczne Śródmieście, fajny klimacik, piękne bulwary (Filadelfijski),
      bardzo przyjemne miasto

*Gdańsk- rewelacyjny klimat, śródmieście bez zarzutu, Długie Pobrzeże świetne,
      ładne kamienice, Neptun , Żuraw, Położenie nad zatoką Gdańską. Jedyny minus to
      dość spore zaniedbanie i brzydkie blokowiska (Siedlce, Chełm)

* Olsztyn- byłem dwa razy, strasznie długo się jedzie do Olsztyna. Bardzo fajny
      klimacik, całkiem przyjemne miasto. Jest faktycznie dość sporo do zrobienia bo
      miasto na obrzeżach to dosłownie Slumsy ale Śródmieście i np. Os. Kętrzyńskiego
      niczego sobie :D

*Świdnica - małe miasto (około 60 tys. mieszkańców) ale przepiękne kamienice ,
      nawet wysokie jak na takie małe miasto. Świdnica to jedno z najładniejszych
      miast na Dolnym Śląsku

*Warszawa - stolica nasza, dużo ciekawej architektury, fajne budynki. Choć na
      stałe tam bym mieszkać nie chciał :-)

Na "-"

*Wałbrzych - dla mnie najbrzydszy 100 tysięcznik. Straszny syf i miasto bardzo
      zaniedbane.. nawet bardziej niż bardzo. Jedyny mały plusik to ładne położenie.

*Konin - nic ciekawego... starówka niezbyt, okropne blokowiska i zbyt duża
      powierzchnia jak na tak mało mieszkańców. Jedyny plus to jezioro Zatorze :)

*Łódź - niestety niezbyt ładne miasto moim zdaniem. Jak na takie duże miasto to
      jest to porażka. Mieszkańcy szczycą się jedynie ulicą Piotrkowską... ale Łódź
      ma znacznie wiecej ulic niż tylko ta jedna. Mimo że wizualnie Łódź jest niezbyt
      (hmmm...) to znam pare fajnych mieszkańców Łodzi... zwlaszcza mieszkanek :P
    • krwawabestia Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 12:34
      ja polece warszawa

mamy najpiekniejsze parki w Polsce wisła przepływajaca przez miasto jest
      niewyregulowana i z praskiej strony dzika (mozna popływac po niej tramwajem
      wodnym)mamy cytadele i pozostałosci wiele fortow z okresu zaborow mamy stara
      prage z dzikimi podworkami mamy kluby w starych fabrykach ktore moga konku..c
      z tymi w berlinie tuz obok jest zalew zegrzynski (gdzie mozna pływac na
      kajakach czy zaglowkach) z drugiej strony mamy puszcze kampinowska z
      najwiekszymi wydmami srodladowymi w europie etc etc etc

a po za tym to miasto powstancow
      • mlodykalisz Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 12:37
        a gdzie mieszkasz w Warszawie? Ja mam rodzine na Targówku
        • krwawabestia Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 12:39
          na bemowie (czesciowo :)
    • mlodykalisz Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 12:41
      czyli drugi brzeg Wisły i w zasadzie drugi koniec miasta :P
      • dwamartaki Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 20:59
        Gdańsk - to moja ulubiona Starówka jak do tej pory.
        A skoro pojawiła się w rozmowie Warszawa to nie omieszkam się wyżalić, że mnie
        przytłacza. Jest bezpłciowa, bez charakteru. Jej symbolem uczyniono PAJAC
        Kultury, który jest tak odrzucająco obleśny i tak niestety widoczny... A Zamek
        mógłby być jakimś znakiem rozpoznawczym miasta. Dlaczego z PAJACA robią na siłę
        coś "trendy" - nie lubię tego słowa:)?
        Powstają fajne knajpki i miejsca, ale wszystko od czapy, nie gra to ze sobą.
        Niestety wojna wyniszczyła wiele pięknych dzielnic, a ich charakteru nie udało
        się odzyskać. Ja tu lubię okolice Bednarskiej i to pewnie dlatego, że mi Kalisz
        przypominają;). Sama mieszkam w wiosce rybackiej zwanej Tarchominem:). (tzn.
        osiedla przy Wiśle). Zawsze mnie ciekawi po co cudzoziemcy tu w ogóle tracą czas
        na zwiedzanie. Lepiej być dzień dłużej w Zakopanem:)
        • kaliszanin2 Re: Inne polskie miasta 22.06.06, 13:46
          Gwoli ścisłości: to nie Starówka, to Główne Miasto. Rzeczywiście
          fantastyczne. :)
    • farbenheit Re: Inne polskie miasta 20.06.06, 22:12
      Jelenia Gora - fajne polozenie, fajna starowka, Perła Zachodu,
      Cieplice...naprawde polecam, fajny klimat tylko Zabobrze troche go psuje (
      szare, niebezpieczne blokowisko ).
      Gdansk - super starowka, fajne lokale, wspaniala komunikacja ( tramwaje, SKM )
      tylko obok starowki bardzo niebezpieczna ulica ( Łąkowa ) i jesli wyglada sie
      troche inaczej od ogolu to nietrudno o klopoty ( wyzwiska, oplucie itp )
      niezaleznie od miejsca.
      Krakow - nie wiem dlaczego nikt Krakowa nie wymienil ale klimat tam jest tak
      specyficzny, tak wspanialy, ze zadne miasto nie jest w stanie mu dorownac pod
      tym wzgledem. Rynek Glowny, Sukiennice, wszystkie te uliczki...no cos cudnego.
      Mankament? Nowa Huta - po 20 jesli nie trzeba to nie zapuszczac sie tam.

Kurort nadmorski
      Jastrzebia Gora - bezapelacyjnie moj numer 1 :) Miejscowosc w sumie niewielka,
      ale bardzo klimatyczna, Iglica Polnocy najbardziej wysunietym na polnoc
      skrawkiem naszego kraju, klify...nocne zycie tez niczego sobie ( ogrodek
      Heinekena rządzi :D )
      Kurort gorski
      Karpacz - podzial na Gorny i Dolny, zawsze jest co robic, nieodkryte przez
      wszystkich knajpki na uboczach miasta, bezpiecznie, ciekawie ( Swiatynia Wang itp )
    • staropolski Re: Inne polskie miasta 22.06.06, 11:29
      A to ja tez sie włącze do dyskusji na ten temat:)
      Na plus:

*Zielona Góra - bardzo mi sie podoba (także z nazwy) śliczny deptak, ładne
      blokowiska, porządek (przynajmniej tam gdzie ja byłem) sympatyczni mieszkańcy.

*Słupsk - blisko morza, fajny klimat, nie można sie tam nudzić (przynajmniej ja
      sie nie nudziłem) i dworzec tez mi sie podoba

*Gliwice - je chciałem wyrożnić z miast GOPu (podobnie Chorzów)

*Krynica-Zdrój - mała mieścina ale ma fajną komunikacje uzdrowiskową i wode
      mineralną:)

A na "-" to powiem tylko tyle: Bydgoszcz, Bytom, Tarnów i Oświęcim jeden syf...
      Oświęcim jeszcze z innych powodów... pustynia kulturalna.....
    • naraziegosc Re: Inne polskie miasta 22.06.06, 16:30
      Sopot.
      Od kiedy pamietam gdzies do 2-3 klasy liceum jezdzilismy tam na wakacje. Plaza,
      Monciak, lody u Wlocha, Panna Wodna po zatoce....ech to juz sie nie wroci.
      Festiwal ktory kiedys sie przyjemnie ogladalo. Na wystepy w Operze Lesnej
      trzeba sie zawsze bylo wybrac. No i obiad w Grand Hotelu. No i oczywiscie plaza
      i morze - zawsze ten sam kosz i ta sama kabina. Do tej pory i chyba juz zawsze
      bede mial sentyment do Sopot jakiego nie bede mial do innego miasta...no
      oczywiscie poza Kaliszem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka