fakir530 22.07.07, 01:13 Czy ktos pamieta telewizyjny turniej miast Siemiatycze- Czluchow?(1974 lub 1975). W tym czasie popularny program "Bank Miast" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margeritka61 Re: Bank Miast 22.07.07, 02:29 Jasne! Pamiętam!!! Dwie tury. Czerwiec 1975 i grudzien 1975. Byłam szczęśliwa, że mogłam na żywo widzieć Ali Babki (czerwiec)i porozmawiać z Danielem Olbrychskim, ktory był wtedy razem z Marylą Rodowicz(w drugiej turze). "Kmicic" wziął moją małą siostrę na ręce a ja byłam taka szczęśliwa, że jestem tak blisko tak wielkiej sławy... Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Bank Miast 22.07.07, 02:47 margeritka61 napisała: > Jasne! Pamiętam!!! Dwie tury. Czerwiec 1975 i grudzien 1975. Byłam szczęśliwa, > że mogłam na żywo widzieć Ali Babki (czerwiec)i porozmawiać z Danielem > Olbrychskim, ktory był wtedy razem z Marylą Rodowicz(w drugiej turze). "Kmicic" > wziął moją małą siostrę na ręce a ja byłam taka szczęśliwa, że jestem tak blisk > o tak wielkiej sławy... Dzieki Tobie, wiem ze zyje i spotkalem autentycznych ludzi z tamtego okresu. To byly naprawdze piekne dni dzla Siemiatycz...Tak bylo naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
margeritka61 Re: Bank Miast 22.07.07, 12:48 Pamiętam jak Marylka Rodowicz jechała konno i śpiewała: " I znów księżniczka Anna spadła z konia..." i igloo zbudowane przed Prezydium ze śniegu, którego musieli nawieść skądś tam, bo nasz siemiatycki wcześniej się stopił...he he. Z tego igloo wychodziły Alibabki, niestety nie pamiętam jaką piosenkę śpiewały. W każdym razie Bank Miast wygraliśmy. Dzięki temu turniejowi mieliśmy wyasfaltowane niemal całe miasto. Aż się nie chce wierzyć, że zrobiono to w tak krótkim czasie, zwłaszcza jak pomyślę ile czasu asfaltowali teraz 11 Listopada. A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny burmistrz. Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 22.07.07, 14:48 margeritka61 napisała: > A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny burmistrz - Tyle,że obecny burmistrz nie potrafił powtórzyć sukcesu z lat siedemdziesiątych i jego mit legł w gruzach ukazując obecną nieporadność...:( Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Bank Miast 24.07.07, 05:44 siemiatycze napisał: > margeritka61 napisała: > > A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny > burmistrz > > > - Tyle,że obecny burmistrz nie potrafił powtórzyć sukcesu z lat > siedemdziesiątych i jego mit legł w gruzach ukazując obecną nieporadność...:( > >Nie wiem czyja to zasluga,ale z tego co widze na zdjaciach Siemiatycze pieknieja z dnia na dzien... Powracajac do Banku Miast - czy ktos wie co dzieje sie ze statkiem m/s Siemiatycze zbudowanym w Stoczni Szczecinskiej,ktorego matka chrzestna byla zona naczelnika z tego okresu( obecnego Burmistrza)? W Czluchowie w konkurencjach silowych reprezentowal nasze miasto , jak zapowiedzial redaktor Pach "najsilniejszy czlowiek z Siemiatycz".Byl nim P.Jan Sobieszuk, ktory zmarl w styczniu 2007 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
karex5 Re: Bank Miast 24.07.07, 08:17 A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jeszcze furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka) Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 24.07.07, 09:53 karex5 napisał: > A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jeszcze > furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka) - Były też specjalne miejsca parkingowe dla zaprzęgów konnych,zupełnie jak w westernach.Na rondzie obowiązywał ruch dwukierunkowy i był bruk.Po środku znajdowała się stacja CPN i dworzec PKS.Wszystko się zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Bank Miast 28.07.07, 20:29 siemiatycze napisał: > karex5 napisał: > > > A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jes > zcze > > furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka) > > - Były też specjalne miejsca parkingowe dla zaprzęgów konnych,zupełnie jak w > westernach.Na rondzie obowiązywał ruch dwukierunkowy i był bruk.Po środku > znajdowała się stacja CPN i dworzec PKS.Wszystko się zmieniło... > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!...pod ktorym orkiestra deta OSP nagrywala muzyke do playbecku, ktory zostal pokazany na wejsciu na zywo w Banku Miast . Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 28.07.07, 20:59 fakir530 napisał: > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!... - Nie pamiętam dokładnej daty budowy pomnika i nie chce mi się jej szukać. Sądzę jednak,że pomnik wybudowano przed 1975 rokiem na miejscu starego dworca PKS.Rondo w tym czasie było zupełnie inne.To był raczej rynek z małym parkiem w środku z przytuloną do niego małą stacją paliwową.Takie mam wspomnienia i tak to ująłem... Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Bank Miast 29.07.07, 23:13 siemiatycze napisał: > fakir530 napisał: > > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!... > > - Nie pamiętam dokładnej daty budowy pomnika i nie chce mi się jej szukać. > Sądzę jednak,że pomnik wybudowano przed 1975 rokiem na miejscu starego dworca > PKS.Rondo w tym czasie było zupełnie inne.To był raczej rynek z małym parkiem w > > środku z przytuloną do niego małą stacją paliwową.Takie mam wspomnienia i tak > to ująłem... > Czesc Siemiatycze W 1975 roku napewno juz bylo rondo.Pamietam jako mlody chlopak biegalem ze Smiena i robilem zdjecia dekoracji na rondzie, ktora byla przygotowana przez artystow ze stolicy na Bank Miast -byly to owalne plansze zatkniete na patykach z motywami kwiatow powtykane w klomby. Ta to pamietam... Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 30.07.07, 00:00 fakir530 napisał: > Czesc Siemiatycze > W 1975 roku napewno juz bylo rondo.Pamietam jako mlody chlopak biegalem ze > Smiena i robilem zdjecia dekoracji na rondzie, ktora byla przygotowana przez > artystow ze stolicy na Bank Miast -byly to owalne plansze zatkniete na patykach > > z motywami kwiatow powtykane w klomby. Ta to pamietam... - Witaj.Moment w którym powstało obecne rondo nieszczególnie utkwił mi w pamięci.Lepiej zachowały się wspomnienia starego dworca PKS,dawnego postoju taksówek,i stacji paliwowej CPN,która też mieściła się w dawnym rynku.A to wszystko zniknęło niestety wskutek zmian,które ustaliły obecny kształt ronda.Mogłem więc coś poplątać... PS.Zajrzyj na galeryjkę zdjęć Siemiatycz - zamieściłem kilka nowych fotek... Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Bank Miast 02.08.07, 22:02 Siemiatycze. Dzieki za zdjecia z 28 i 29 lipca.Naprawde duzo sie zmienilo.... na kozysc dla miasta.Jedynka tez urosla duza, ja chodzilem do szkoly jednopietrowej- bylo to bardz dawno temu , a moze jeszcze dawniej. Pozdrawiam serdecznie cale Siemiatycze ,szczegolnie dawne "dzieci" z SP nr. 1. Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 24.07.07, 09:26 fakir530 napisał: czy ktos wie co dzieje sie ze statkiem > m/s Siemiatycze Losy statku MS Siemiatycze nie są do końca znane. Docierające informacje o nim często były sprzeczne i niepotwierdzone. Podobno po latach świetnośći pływał pod tanią banderą iberyjską zmieniając wielokrotnie właśćicieli i nazwę. Kolejne niepotwierdzone informacje mówiły o tym, że niestety statek ten został pocięty na żyletki gdzieś w Azjii... Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 02.08.07, 22:28 fakir530 napisał: > Siemiatycze. Dzieki za zdjecia z 28 i 29 lipca. - Zaglądaj częściej na tą fotogalerię - będą kolejne,nowe fotki z Siemiatycz... Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Bank Miast 05.08.07, 09:57 To ja Wam dziękuję za miłe słowa...:) Odpowiedz Link Zgłoś