Dodaj do ulubionych

Bank Miast

22.07.07, 01:13
Czy ktos pamieta telewizyjny turniej miast Siemiatycze- Czluchow?(1974 lub
1975). W tym czasie popularny program "Bank Miast"
Obserwuj wątek
    • margeritka61 Re: Bank Miast 22.07.07, 02:29
      Jasne! Pamiętam!!! Dwie tury. Czerwiec 1975 i grudzien 1975. Byłam szczęśliwa,
      że mogłam na żywo widzieć Ali Babki (czerwiec)i porozmawiać z Danielem
      Olbrychskim, ktory był wtedy razem z Marylą Rodowicz(w drugiej turze). "Kmicic"
      wziął moją małą siostrę na ręce a ja byłam taka szczęśliwa, że jestem tak blisko
      tak wielkiej sławy...
      • fakir530 Re: Bank Miast 22.07.07, 02:47

margeritka61 napisała:

> Jasne! Pamiętam!!! Dwie tury. Czerwiec 1975 i grudzien 1975. Byłam szczęśliwa,
        > że mogłam na żywo widzieć Ali Babki (czerwiec)i porozmawiać z Danielem
        > Olbrychskim, ktory był wtedy razem z Marylą Rodowicz(w drugiej
        turze). "Kmicic"
        > wziął moją małą siostrę na ręce a ja byłam taka szczęśliwa, że jestem tak
        blisk
        > o
        tak wielkiej sławy...
        Dzieki Tobie, wiem ze zyje i spotkalem autentycznych ludzi z tamtego okresu. To
        byly naprawdze piekne dni dzla Siemiatycz...Tak bylo naprawde...
        • margeritka61 Re: Bank Miast 22.07.07, 12:48
          Pamiętam jak Marylka Rodowicz jechała konno i śpiewała: " I znów księżniczka
          Anna spadła z konia..." i igloo zbudowane przed Prezydium ze śniegu, którego
          musieli nawieść skądś tam, bo nasz siemiatycki wcześniej się stopił...he he. Z
          tego igloo wychodziły Alibabki, niestety nie pamiętam jaką piosenkę śpiewały. W
          każdym razie Bank Miast wygraliśmy. Dzięki temu turniejowi mieliśmy
          wyasfaltowane niemal całe miasto. Aż się nie chce wierzyć, że zrobiono to w tak
          krótkim czasie, zwłaszcza jak pomyślę ile czasu asfaltowali teraz 11 Listopada.
          A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny burmistrz.
          • siemiatycze Re: Bank Miast 22.07.07, 14:48
            margeritka61 napisała:
            > A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny
            burmistrz

- Tyle,że obecny burmistrz nie potrafił powtórzyć sukcesu z lat
            siedemdziesiątych i jego mit legł w gruzach ukazując obecną nieporadność...:(

• fakir530 Re: Bank Miast 24.07.07, 05:44
              siemiatycze napisał:

> margeritka61 napisała:
              > > A naczelnikiem naszego miasta był wtedy nie kto inny, jak nasz obecny
              > burmistrz
              >
              >
              > - Tyle,że obecny burmistrz nie potrafił powtórzyć sukcesu z lat
              > siedemdziesiątych i jego mit legł w gruzach ukazując obecną nieporadność...:(
              >
              >Nie wiem czyja to zasluga,ale z tego co widze na zdjaciach Siemiatycze
              pieknieja z dnia na dzien...
              Powracajac do Banku Miast - czy ktos wie co dzieje sie ze statkiem
              m/s Siemiatycze zbudowanym w Stoczni Szczecinskiej,ktorego matka chrzestna byla
              zona naczelnika z tego okresu( obecnego Burmistrza)?
              W Czluchowie w konkurencjach silowych reprezentowal nasze miasto , jak
              zapowiedzial redaktor Pach "najsilniejszy czlowiek z Siemiatycz".Byl nim
              P.Jan Sobieszuk, ktory zmarl w styczniu 2007 roku.
              • karex5 Re: Bank Miast 24.07.07, 08:17
                A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jeszcze
                furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka)
                • siemiatycze Re: Bank Miast 24.07.07, 09:53
                  karex5 napisał:

> A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jeszcze
                  > furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka)

- Były też specjalne miejsca parkingowe dla zaprzęgów konnych,zupełnie jak w
                  westernach.Na rondzie obowiązywał ruch dwukierunkowy i był bruk.Po środku
                  znajdowała się stacja CPN i dworzec PKS.Wszystko się zmieniło...
                  • fakir530 Re: Bank Miast 28.07.07, 20:29
                    siemiatycze napisał:

> karex5 napisał:
                    >
                    > > A Maryla jechała na białym koniu wypożyczonym od kogoś z miasta(wtedy jes
                    > zcze
                    > > furmanki były nieodłącznym elementem krajobrazu miasteczka)
                    >
                    > - Były też specjalne miejsca parkingowe dla zaprzęgów konnych,zupełnie jak w
                    > westernach.Na rondzie obowiązywał ruch dwukierunkowy i był bruk.Po środku
                    > znajdowała się stacja CPN i dworzec PKS.Wszystko się zmieniło...
                    > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!...pod ktorym orkiestra deta OSP
                    nagrywala muzyke do playbecku, ktory zostal pokazany na wejsciu na zywo w Banku
                    Miast .
                    • siemiatycze Re: Bank Miast 28.07.07, 20:59
                      fakir530 napisał:
                      > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!...

- Nie pamiętam dokładnej daty budowy pomnika i nie chce mi się jej szukać.
                      Sądzę jednak,że pomnik wybudowano przed 1975 rokiem na miejscu starego dworca
                      PKS.Rondo w tym czasie było zupełnie inne.To był raczej rynek z małym parkiem w
                      środku z przytuloną do niego małą stacją paliwową.Takie mam wspomnienia i tak
                      to ująłem...
                      • fakir530 Re: Bank Miast 29.07.07, 23:13
                        siemiatycze napisał:

> fakir530 napisał:
                        > > 1975 bylo juz rondo i pomnik braterstwa?!...
                        >
                        > - Nie pamiętam dokładnej daty budowy pomnika i nie chce mi się jej szukać.
                        > Sądzę jednak,że pomnik wybudowano przed 1975 rokiem na miejscu starego dworca
                        > PKS.Rondo w tym czasie było zupełnie inne.To był raczej rynek z małym parkiem
                        w
                        >
                        > środku z przytuloną do niego małą stacją paliwową.Takie mam wspomnienia i tak
                        > to ująłem...
                        >
                        Czesc Siemiatycze
                        W 1975 roku napewno juz bylo rondo.Pamietam jako mlody chlopak biegalem ze
                        Smiena i robilem zdjecia dekoracji na rondzie, ktora byla przygotowana przez
                        artystow ze stolicy na Bank Miast -byly to owalne plansze zatkniete na patykach
                        z motywami kwiatow powtykane w klomby. Ta to pamietam...
                        • siemiatycze Re: Bank Miast 30.07.07, 00:00
                          fakir530 napisał:
                          > Czesc Siemiatycze
                          > W 1975 roku napewno juz bylo rondo.Pamietam jako mlody chlopak biegalem ze
                          > Smiena i robilem zdjecia dekoracji na rondzie, ktora byla przygotowana przez
                          > artystow ze stolicy na Bank Miast -byly to owalne plansze zatkniete na
                          patykach
                          >
                          > z motywami kwiatow powtykane w klomby. Ta to pamietam...

- Witaj.Moment w którym powstało obecne rondo nieszczególnie utkwił mi w
                          pamięci.Lepiej zachowały się wspomnienia starego dworca PKS,dawnego postoju
                          taksówek,i stacji paliwowej CPN,która też mieściła się w dawnym rynku.A to
                          wszystko zniknęło niestety wskutek zmian,które ustaliły obecny kształt
                          ronda.Mogłem więc coś poplątać...

PS.Zajrzyj na galeryjkę zdjęć Siemiatycz - zamieściłem kilka nowych fotek...
                          • fakir530 Re: Bank Miast 02.08.07, 22:02
                            Siemiatycze. Dzieki za zdjecia z 28 i 29 lipca.Naprawde duzo sie zmienilo....
                            na kozysc dla miasta.Jedynka tez urosla duza, ja chodzilem do szkoly
                            jednopietrowej- bylo to bardz dawno temu , a moze jeszcze dawniej.
                            Pozdrawiam serdecznie cale Siemiatycze ,szczegolnie dawne "dzieci" z SP nr. 1.
              • siemiatycze Re: Bank Miast 24.07.07, 09:26
                fakir530 napisał:
                czy ktos wie co dzieje sie ze statkiem
                > m/s Siemiatycze

Losy statku MS Siemiatycze nie są do końca znane. Docierające informacje o nim
                często były sprzeczne i niepotwierdzone. Podobno po latach świetnośći pływał
                pod tanią banderą iberyjską zmieniając wielokrotnie właśćicieli i nazwę.
                Kolejne niepotwierdzone informacje mówiły o tym, że niestety statek ten został
                pocięty na żyletki gdzieś w Azjii...
                • siemiatycze Re: Bank Miast 02.08.07, 22:28
                  fakir530 napisał:

> Siemiatycze. Dzieki za zdjecia z 28 i 29 lipca.

- Zaglądaj częściej na tą fotogalerię - będą kolejne,nowe fotki z Siemiatycz...
                  • maklaren Re: Bank Miast 04.08.07, 16:37
                    ja tez tam zagladam dzieki
                    • siemiatycze Re: Bank Miast 05.08.07, 09:57
                      To ja Wam dziękuję za miłe słowa...:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka