kendo 23.09.09, 10:08 barwna i pachnaca plonami , moze byc sloneczna i dzdzysta, niemniej jednak zachwycamy sie jej urokami zbieramy plony z ziemi i nad ziemi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: * JESIEN * 23.09.09, 10:11 wlasnie wczoraj ,przed deszczem zdazylam oberwac owoce, po podziale z siostra musze je jakos "zagospodarowac" jedno jest pewne knedle beda ze sliwkami, moze gruszki w syrop wloze, mus jablkowy zrobie nie jest tego duzo,ale na smak letni bedzie no i czas do lasu pobiegnac i troszke grzybkow nazbierac Odpowiedz Link
greis52 Dzień Spadającego Liścia! 23.09.09, 10:41 a u nas swietują dzisiaj już drugi rok... "23 września zbierzmy spadające liście i wręczmy naszej rodzinie, przyjaciołom z życzeniami pogodnej jesieni! - apeluje pomysłodawca święta Jerzy Szewczyk." Do świętowania potrzeba niewiele: wystarczy wręczyć komuś liść z życzeniami. Tylko tyle i aż tyle. To już dziś! Bardzo mi się podoba ta inicjatywa i optymistyczne spojrzenie na te pore roku. Odpowiedz Link
greis52 zyczenia jesienne... 23.09.09, 10:56 marna ze mnie poetka wiec wyszukalam w sieci dla Was... "Życzenia jesienne Popatrz drogi przyjacielu Jaki piękny dzień dziś mamy Rzuć swe troski , myśli smutne Niech uśmiech gości na twej twarzy Jesień we władanie objęła świat Jak dobra wróżka szczodrym gestem Paletą barw maluje drzewa Wiatr psotnik liście zdmuchuje W bukiety przecudne układa Ja Ci taki bukiet słońcem Jesiennym pachnący Mieniący czerwienią, złotem I zielenią wysyłam By gdy chłody zimowe nastaną Serce radował I ciepłem wspomnień otulał A wraz z bukietem płyną Życzenia radości ,spełnienia marzeń Otwartych ramion dla przyjaciół." http://www.kobieta.pl/wiersze/pokazwiersz.php?wierszid=1122972997 Odpowiedz Link
kendo Re: Dzień Spadającego Liścia!- dla Zalogi 23.09.09, 11:07 posylam Wam moj listek z winogrona z zyczeniami pieknej jesien. *Greis, zawsze cos znajdziesz ciekawego, podoba mi sie ten pomysl, za wiersz cieply rowniez dziekuje. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzień Spadającego Liścia!- dla Zalogi 23.09.09, 12:44 Kenduś Twój listek za wcześnie spadł,bo cały zielony jeszcze. Greis bardzo ładny wierszyk wynalazłaś,może i ja coś znajdę. Pokochaj jesień Spróbuj pokochać jesień z niesamowitymi urokami Spójrz ile piękna niesie obdarzając cię nowymi dniami. Kolorowo jak wiosną barwne liście ostatki zieleni Dadzą chwilę radosną twą szarość życia mogą odmienić. Wieczór szybciej nastaje słońce też znika wcześniej niż latem Lecz nowe czy nie daje chwile spokoju skorzystaj zatem. Tadeusz Karasiewicz Odpowiedz Link
kendo Re: Dzień Spadającego Liścia!- dla Zalogi 23.09.09, 18:00 Jagus, litka oberwalam z winogrona, jeszcze nie zmieniaja koloru,owoce nie dojzaly, zaczynaja robic sie niektore czerwone a wierszyk Twoj znaleziony tez mily i taki cieply, ja uwielbiam jesienne wieczory, kiedy mam sie czyms zajac/popijajac jakas herbatke i ciacho do tego zycze cieplego wieczoru. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Dzień Spadającego Liścia!- dla Zalogi 24.09.09, 08:21 Panna jesień piękne ma liczko, umyka przed klonem parkową uliczką. Pan klon mocno zakochał się w jesieni i nic jego głębokiej miłości nie zmieni. Oddał się pannie ciałem swym wiernie, lecz na urodzie stracił, wygląda mizernie. Panna jesień to istota płocha złota, a raczej nieczuła jesienna słota. Pan klon konarki swoje zamoczył po słocie wciąż broczył i broczył. Miłość tak wielka zgubiła klona. Zapytał: po co mi taka nieczuła żona? Opuścił gałązki, pogubił listki, poszedł po radę do pani dentystki. Pani doktorowa głową pokręciła i do ogrodnika klona wygoniła. Specjalista drzewko obejrzał,ostukał. Zapytał:czego pan tu u mnie szuka? Toż to miłośc platoniczna! Kochać jesień? To rzecz katastroficzna! Witam jesiennie,nieco melanholijnie. Taki moj wlasny bajkowy wytwor. Bo czym,ze zycie jest jesli nie bajka? Czasami piekną bajka,czasami smutna.A bohaterowie bajki , jesienia,klonem, slota ,bo czasem to nawet katastrofa. Milego dnia. A. Odpowiedz Link
kendo Re:bardzooooooo mila niespodziankaaaaaaaaaaa!! 24.09.09, 09:31 Sloneczko zawitalo z wlasnym utworem wierszowym jestem pelna podziwu za trafny utwor brawo Sloo, prosimy o wiecej, a dodam od siebie,ze po jesieni nastaja wiosna/lato o zimie bym powiedziala,ze mozna wszystko zamrozic. zycze dobrych dni. Odpowiedz Link
kendo Re:jesiennie 24.09.09, 09:34 moze pogoda sie poprawi, jest ponuro i bardzo chlodno, brak jakos checi z samego rana do wszystkiego ale Wam zycze pieknego dnia pelnego werwy i zapalu Odpowiedz Link
jaga_22 Re:jesiennie 24.09.09, 12:05 Witajcie jesiennie,witaj Sloo,bardzo lubię takie wierszyki bo pisane z dużym wkładem serduszka. Ja jeszcze nie narzekam,słonko od chmurki do chmurki i jest dobrze. Odpowiedz Link
greis52 Re:bardzooooooo mila niespodziankaaaaaaaaaaa!! 24.09.09, 21:33 oj bardzo miła pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
kendo Re:jesnienie 25.09.09, 09:06 i zaczynaja sie skandynawskie chlody bardzo wilgotne witajcie Zalogo, mam nadzieje,ze Wam sloneczko swieci i macie cieplej , jak tu u mnie. domowe projekty mnie pochlaniaja, mam w planie pare przrobek robutkowych,by ni kupowac nowej wloczki, moze cos wykabinuje,chociaz niewim czy projekt sie sprawdzi zycze cieplego slonecznego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:jesnienie 25.09.09, 12:29 Witajcie kochani.U mnie jeszcze ładnie,słonko bawi się w chowanego.Kenduś jesteś za morzem,to musisz mieć trochę inaczej, ale to nie znaczy,że gorzej prawda? czy słoty to już teraz,czy tylko chwilowo,bo chyba jeszcze zbyt wcześnie? Kenduś rób swoje robótki,a potem nam się pochwalisz. Ja takich zdolności ,ani chęci nie przejawiam. Odpowiedz Link
kendo Re:jesnienie 26.09.09, 15:56 witaj Jagus i reszta Zalogi, jakos cichunio sie zrobilo ja zapracowana, miedzy pruciem /sparzataniem/gotowanim Jago, na razie chlodno/pochmurno,ale nie slotnie, tak ma zwyczaj byc w listopadzie grudniu, zamiast sniegu sa mrzawki pocieszam sie,ze to tylko chwilowe, zycze milego weekendowania. Odpowiedz Link
kendo Re:przygotowania jesienne 26.09.09, 16:02 i czlek sie wyrobic "na zakretach" nie moze, przeciez trzeba letnia garderobe w kufry popakowac, jesienne na wierzch powyciagac sandalki letnie/balerinki "zakonserwowac" i w pudelka zlozyc, o rany ale mi zostalo jeszcze do zrobienia, a przerobki tez mnie neca, bolerko,juz poprute,i chyba szydelkiem dorobie, bedzie ciekawiej drut i szydlo, lubie takie kombinacje, oczywiscie wszystko pokaze, a przegladajac w necie propozycje dziergatkowe, to juz pare pozycji mi sie spodobalo bardzo moze sie zabiore za cos....,jak sie obrobilam z obecnymi projektam. to tyle na razie, miejcie sobie dobrze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:przygotowania jesienne 26.09.09, 16:19 Witajcie,wiem,że witałam się z Wami,a tu nic nie ma,pewnie zamiast wyslij ,kliknęłam na podglad.Słonko świeci cały czas,ale już jest chłodnawo.Miało być 20 st.a jak jest 15,to wszystko. Odpowiedz Link
kendo Re:przygotowania jesienne 14.09.15, 13:06 co z tego ze lubie ta pore roku, stwieradzam ,ze co jakis czas robi sie zimniej i wilgotniej kiedy juz zawita, puki co cieszmy sie jej barwami i zapachami.. ,takie wrzosy powiesilam kolo domu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:przygotowania jesienne 14.09.15, 13:45 Już chciałam pytać,ale przeczytałam pod wrzosami,że to Twoje. Ja już chyba nic nie kupię.Przeczytałam swoją pogodę z 2009r. Okazuje się ,że prawie taka sama,dziś cieplej o 4st. choć miało być 24. Odpowiedz Link
kendo Re:przygotowania jesienne 14.09.15, 13:56 jak to dobrze Jagus miec watek z przeszlosc mozna porownac.. zaraz do miasta sobie jade, przyslali SMS-a,ze 20% spodnie taniej sprzedaja, ale najpierw poprzymierzam jeszcze raz to co mam w domu i ewentualnie dokupie.. qrcze "zjadlam obiad,to rozmiar chyba wieksze bede musiala brac??" Odpowiedz Link
slo-miana Re:przygotowania jesienne 14.09.15, 19:44 Kendus do 22 lato, znowu cieplo,sslonecznie, zaczekaj z tym zimnem I niekupiuj wiekszych spodni,bo na drugi dzien moga wisiec i idz kupowac przec obiadem Odpowiedz Link
kendo Re:przygotowania jesienne 15.09.15, 09:17 *Slomko, spodni nie kupilam , nawet nie mierzylam,mam podobne w garderobie z przed lat,bo teraz moda "koktajlowa-albo kalejdoskopowa" wszystkie tredy w spodniach modne,od dzwonow/do szerokich od gory.. za to przymierzalam bluzeczke,na lososiowym tle czarne motyle,bardzo tania i nie kuplam, dzis od rana o niej mysle...czy kupic?? Odpowiedz Link
slo-miana Re: * JESIEN * 17.09.15, 09:16 nie chce jeszcze pisać o jesieni. zyje tym co jest dzisiaj, wspominam wakacje, moje gole wciąż stópki szaleją w czółenkach i moglby tak szalec przez kolejne pol roku Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 17.09.15, 09:37 *Slommo odporan jestes na chlod, ja musze juz niestety skarpetkami stopki odziewac, wczoraj bylo wzglednie cieplo wieczorem po deszczu, wiec stoimy i progu zblizajacej sie zmiany pory roku.. Odpowiedz Link
maria88 Re: * JESIEN * 20.09.15, 15:46 Jeszcze nie. Rozpocznie się dopiero 22 wrzesnia. Czołówka z piękna ptaszyną ale to chyba nie jemiołuszka i chyba nie jarzębina ten krzew. Dzisiaj, chociaz pochmurno bo w nocy padało rankiem nazbierałam na spacerku kasztanów i zrobie z nich maść na dolegliwości żylne i reumatologiczne oraz nalewkę. Dokupic muszę jutro smalec gęsi i 1/2 l. wódki.Będzie z tym roboty ale spróbuję. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 20.09.15, 17:47 *Mario pierwszy raz czyam,ze mozna cos z kasztana zrobic przeciw bulom tz. wiem,ze jest w aptece masc, ale o nalewce nie slyszalam, zycze udanych wyrobow i oby nie byly za bardzo potrzebne do smarowania.. Odpowiedz Link
greis52 przyszła;) 23.09.15, 13:20 dzisiaj zaczyna się astronomiczna jesień! Słońce przejdzie przez punkt Wagi, nastąpi równonoc jesienna i tym samym rozpocznie się astronomiczna jesień, która potrwa aż do 22 grudnia. i jak będzie złota i taka polska to już się cieszę na jej kolory.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszła;) j e s i e n<< 23.09.15, 15:54 U mnie pieknie dzisiaj slonecznie, rano lekka mzawka mnie obrosila na rundzie, a teraz piekne slonce i cieplutko, wilgotno. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 17.10.15, 20:22 winobluszcz kolor zmienil ** brzoza stracila swoj intensywny zielony kolor ** ptaszyny juz dojzale jagody maja,co rusz szpakowate na nie przyfruwaja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszła;) j e s i e n<< 18.10.15, 00:50 *Kendo, ciepla solneczna jesien i w kolorach taka lubie. Ale jak jest taka jak w tej chwili dzysta i wilgotna, to tylko w domu siedziec z dobra ksiazka, albo jakimis robotkami. Jesień Kasztany z drzew strącają mali chłopcy, Pożółkłe liście niesie drogą wiatr. Jesiennym chłodem idziesz przesiąknięty, I przez to bardziej zszarzał cały świat. Ostatnie kwiaty więdną na balkonach, Zasypia wcześniej w bramie nocny stróż. I stare domy stoją przemoknięte, na pustych oknach osiadł ciężki kurz. Ty chcesz jesieni pełnej słońca, Z wiatrem, który liście strąca, Choć za chwilę Cię przykryje śniegu zimna biel. I życie ciężko jest odmienić, Wśród szarych dni i serc kamieni, Zapytaj się człowieka obok, Może on coś wie. Kasztany z drzew spadają nam pod nogi, Pożółkłe liście niesie drogą wiatr. Przechodnie idą, tuląc się do płótów, Zziębnięte twarze kryjąc w fałdach palt. Jadące auta przecierają oczy I woda spływa z ich gumowych rzęs. I coraz ciemniej robi się na dworze, I wszystko to ma swój jesienny sens. I wszystko to ma swój jesienny sens. *Krzysztof Daukszewicz* Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 18.10.15, 11:38 *Lusia no widze znajome zdjecia z parku i z kolegowna tez bylas,bo widac jej pieska... Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 11:30 floksy otulone wysokimi trawami jeszcze kwiatkami ciesza,podobnie jak roza w zacisznym miescu,na tle lisciastego dywanu obok iglak ,gdzie chce listki zatrzymac ,by stworzyly kolderke na zime ,pozazdroscil pewnie konikom,ktore juz od paru dni w derki poubierane ,chronia przed deszczem drzewa niektore juz bez lisci ,otulone nizszymi krzewami,wyglada,jak zechly bukiet z ozdoba jesienna taki spacer z psiunem dzis mialam Odpowiedz Link
jaga_22 Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 14:00 Fajny spacerek miałaś Kenduś i widać ,ze pogoda się poprawiła. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 16:32 Dzisiaj bylo wyjatkowo przyjemnie, bez wiatru po calym tygodniu ponurym i z przelotnymi deszczami. *Kendo, ladne zdjecie uchwycilas w obiektyw. Odpowiedz Link
slo-miana Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 20:04 ale poczulam nostalgie ogladajac zdjecia, piekne jesienne widoki i te koniki okryte derką. piekna jest jesien w barwach roznokolorowych,ale jednak jakis smutek mnie ogarnal.... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 20:20 "Pamietasz była jesień..." pamiętacie ??? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: przyszła;) j e s i e n<< 19.10.15, 21:53 Sława Przybylska - Pamiętasz, była jesień Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 20.10.15, 09:06 Dziewczyny dziekuje bardzo za pochwale, codziennie psiuna chce isc ta trasa, te koniki nalaeza zupelnie do kogos innego ,dziewzawi tylko poletko laki,zostana chyba i na zime,bo wybudowano im wiate i dowieziono zawiniete w plastykowa folje siano... lubie jesien,jak jest sloneczna, kiedy ponuro,ratuje sie jej akcentami -kolorami wykladajac w domu gdzie sie da.. Odpowiedz Link
dorka556 Re: przyszła;) j e s i e n<< 20.10.15, 10:36 Witam, u mnie dzisiaj dominuje tylko 1 kolor BIEL i śnieg sypie nadal. To już drugi tej jesieni. Podobno trzeci leży całą zimę, tak prawią starzy górale. Mam nadzieję, że się mylą. Myślałam, że to Kendo wyprowadza Bobbiego i wytycza trasę a tu dowiaduję się, że jest akurat odwrotnie. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 20.10.15, 13:26 dorka556 napisała: > > Witam, u mnie dzisiaj dominuje tylko 1 kolor BIEL i śnieg sypie nadal. To już d > rugi tej jesieni. Podobno trzeci leży całą zimę, tak prawią starzy górale. Mam > nadzieję, że się mylą. > Myślałam, że to Kendo wyprowadza Bobbiego i wytycza trasę a tu dowiaduję się, ż > e jest akurat odwrotnie. > a jakze mialo by byc inaczej, zaprze sie /stanie naprzeciw mnie i prosto w oczy patrzy,..mamcia,tu idziemy... lubie tez ta trase,jest spokojnie bez szumu samochodow i bez innych psiakow,ktore nieraz mozna spotkac,a jedego nie lubi i chce go zjesc... wido zatem wieczorem od sniegu, szkoda,ze tak wczesnie i chyba z ogrodem do konca nie zdazylas?? Odpowiedz Link
dorka556 Re: przyszła;) j e s i e n<< 20.10.15, 14:16 Zima jak zwykle zaskoczyła mnie, zrobiłam dużo, ale to co najważniejsze jeszcze przede mną. Muszę koniecznie zabezpieczyć wrażliwsze rośliny, część obsypać ziemią (na szczęście kupiłam), część zadołować. Czekam na babie lato. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszła;) j e s i e n<< 20.10.15, 14:27 dorka556 napisała: > Zima jak zwykle zaskoczyła mnie, zrobiłam dużo, ale to co najważniejsze jeszcze > przede mną. > Muszę koniecznie zabezpieczyć wrażliwsze rośliny, część obsypać ziemią (na szcz > ęście kupiłam), część zadołować. Czekam na babie lato. no wlasnie, zabezpieczenie roslin przez mrozami... dobrze,ze jest nadzieja,ze bedzie BabieLato to pewnikiem ze wszystkim zdazysz, ja zawsze bambusy sznuruje w "wiazke" to nie zmarzna, pierwsza zime nie wiedzialam,to pomarzly czubki u galazek w tym roku nie mialam ani jednego winogrona,porownujac do ubieglego lata, ale tez musze go obsypac przed zima,moze bedzie cos na drugi rok?? a ta piekna roze pnaca,nie musisz zalaniac przed mrozami?? Odpowiedz Link
kendo Re: jesienny spacer w listowiu 23.10.15, 16:03 nawet zauwazylam,ze dzwoneczki jeszcze kwitly tak w cieniu sobie rosna,mglist zdjecie wyszlo porownujac inne dzisiejsze Odpowiedz Link
slo-miana Re: jesienny spacer w listowiu 30.10.15, 11:47 och pięknie wygląda dywan z różnokolorowych lisci. tym razem podloze pięknie wygląda, natomiast korony drzew brzydną. szkoda,ze przez caly rok nie można mieć wszystkiego naraz, albo przynajmniej, słote i zime tylko dwa miesiące Odpowiedz Link
kendo Re: jesienny spacer w listowiu 30.10.15, 12:47 *Slomko, jak jest lad i porzadek wkolo,to tak drastycznie nie wyglada, sasiedzi w dujke zrobili porzadek kolo swych posesji i ladnie teraz wiadac te "szwedzkie murki z kamieni" jak psiuenk nie zasika paproci,ktore sie odslonilo,bedzie milo isc sciezka rowerowa...to zaraz mam ,jak wyjde z domu,jeszcze pelno lisciz tych drzew sasiad ma dmuchawe,to wnet pewnie i zmiecie na trawe by odslonic sciezyne wyasfaltowana Odpowiedz Link
greis52 Re: * JESIEN * 31.10.15, 19:47 Moje najbardziej ulubione kwiaty jesieni to chryzantemy, kiedyś już o tym pisałam ale gama kolorów i odmian dziś na targowiskach mnie zauroczyła to piękne kwiaty, o gorzkim zapachu, kwiaty, które nie lubią ciepła i szkoda że kojarzą się z nam jutrzejszym świętem. Mimo że nie trzymają się długo w domowym cieple zakupiłam sobie i cieszę oko... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: * JESIEN * 31.10.15, 21:53 Też mam chryzantemy , nie sa złociste i nie stoją w kryształowym wazonie ... ale piękne są . pozdrawiam ) Odpowiedz Link
greis52 Re: * JESIEN * 31.10.15, 22:20 słowa przedwojennego szlagieru autorstwa Zbigniewa Maciejowskiego, który śpiewał Janusz Popławski i Mieczysław Fogg. A idzie to tak: Chryzantemy złociste W kryształowym wazonie Stoją na fortepianie, Kojąc smutek i żal. Poprzez łzy srebrnomgliste Do nich wyciągam dłonie, Szepcząc wciąż jedno zdanie: Czemu odeszłaś w dal? dłużej pożyją stojąc w doniczce Odpowiedz Link
jaga_22 Re: * JESIEN * 02.11.15, 12:35 To była ulubiona piosenka mojej mamy.Zagrano kiedy odchodziła do innego świata. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 03.11.15, 10:25 tez mi sie podoba ten utwor, zamiescilam go w krotyms z watkow chyba w "zadumie" co Greis zalozyla... zdjecie zaraz kolo domku zrobilam...w slocu slicznie wygladaja kolory Odpowiedz Link
maria88 Re: * JESIEN * 03.11.15, 21:41 Jesień dla mnie to wspomnienia, wspomnienia... o tym co bylo i o tych co przewinęli się w moim zyciu. Wczoraj był Dzień Zaduszny. Odwiedziłam na cmentarzu koleżanki i kolegów, zapaliłam światełka. Cmentarz jest stary i dużo drzew pogubiło swoje liście co daje szczególny nastrój. Taka zaduma nad grobem to naprawdę wielkie przeżycie, zamyślenie jak to jest po tej drugiej stronie życia, bo po tej to pędzi w swoich troskach i radościach i nie myśli że to życie nie jest wieczne. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 04.11.15, 07:20 Hej Maria milo znow poczytac Twe kliki... urokliwie z liscim i w parkach na cmetarzach raczej ucizliwe dla tych co musza zrobic porzadek, tu nie ma drzew ,jest trawa,ktora kosi specyjalny dozorca,ktory pelni piecze nad porzadkiem miejsca,. ludzie nie stawiaja zadnych olbzymich lezacych plyt,tylko pamiatkowa stojaca z kamienia plyte o niemal jednakowych wymiarach,bo sa podane... miej sobie mily tydzien i jak najmniej zalatwien,cobys bywala czesciej z nami Odpowiedz Link
slo-miana Re: * JESIEN * 04.11.15, 09:05 tez wpadłam w swiateczna zadume. jak to zazwyczaj się słyszy,ze jedni odchodzą,by innym zrobić miejsce. wciąż się jednak nie mogę pogodzić ze smiercia osob,które tak szybko,zbyt szybko odchodzą....... Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 04.11.15, 09:23 slo-miana napisał(a): > tez wpadłam w swiateczna zadume. jak to zazwyczaj się słyszy,ze jedni odchodzą, > by innym zrobić miejsce. wciąż się jednak nie mogę pogodzić ze smiercia osob,kt > óre tak szybko,zbyt szybko odchodzą....... chyba dla wszystkich ten miesci jest "zadumany" choc swiateczne juz ozdoby i roznosci na stoly/okna, to mysli jeszcze ,jakby w miejscu sie zatrzymaly" wczoraj chcialam cos dokupic z jesiennym akcentem jako "dekoracja do domu" nic nie znalazlam,bo juz wszystki na Boze Narodzenie w czerwonym/zielonym kolorze i kremowoym,nawet swieczki w tym roku sa roznego kolory niz poprzednie lata.. Odpowiedz Link
maria88 Re: * JESIEN * 04.11.15, 13:51 Mamy piękne sloneczne dni i dzisiaj też tak. Pogoda ducha też daje energię do działania. W dalszym ciagu rózne sprawy są jeszcze nie do końca załatwione, ale jest nadzieja na dobry finał. Więc stałej obecności na forum jeszcze nie obiecuję, chociaż lubię z Wami popisać. Udanego popołudnia życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN * 04.11.15, 16:14 *Mario zalatwiaj swe sprawy,my tu bedziemy czekac na Ciebie dzisiejsza aura naprawde dopisala i zrobilam troche porzadku z ogrodowymi meblami przed zima, na reszte musze czekac a syn wpadnie i wniesiemy do garazu, pancio nie moze dziwgac.. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN *-zurawie 16.09.16, 13:06 zbieraja sie przed odlotem do cieplejszych stron, to oznaka jesiennych dni, www.kristianstadsbladet.se/sverige-varlden/tranor-ett-sakert-hosttecken-2/ dzis chlodno, podmarzlam na rowerku po prostu mnie przewialo, zakupilam tylko w formie dyni pojemnik na swieczuszke i chleb grachamowy,co drozszy dzis od zeberek w sklepie byl, ale wzielam,coby posmakowac,pychota, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: * JESIEN *-wrzesien 2016 17.09.16, 09:38 Pan Wrzesień wyciągnie swój złoty atrament rozzłoci wszystko aż po firmament liścik napisze do Pani Jesieni niech obraz zatrzyma w złoconej czerwieni. Zbieramy kasztany, robimy w nich dziurki, a wtedy je można nawlekać na sznurki. Tak robi się lejce, naszyjnik z korali. Kasztany, kasztany będziemy zbierali. (Władysław Broniewski) Czuje się zapach bliskiej jesieni Las w zapach grzybów się cały zamienił dojrzały słodko cierpkie tarniny tańcząc walczyka w koralach jarzębiny Odpowiedz Link
maria88 Re: * JESIEN *-wrzesien 2016 17.09.16, 11:12 Przepiękna ta jesień na tym jesiennym wątku. Nie mamy co sie smucić,że nadchodzi. Dbajmy tylko żeby nie łapać przeziębienia. Jedzmy czosnek, cebulke , papryke i inne zielepastwa. Pijmy herbatke z miodkiem i cytrynką. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: * JESIEN *-wrzesien 2016 17.09.16, 11:47 *maria88, dziekuje. To prawda, trzeba juz teraz profilaktycznie ladowac organizm roznymi witaminkami, zeby przetwac jesien i zime, wiosne bez wiekszych chorob. zdjecie dzisiejsze z parku. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN *-wrzesien 2016 17.09.16, 19:17 *MAri/Lusia to prawda,juz budujemy swoj organizm na jesienna pluche, zdjecia Lusia sliczne i pasujacy wiersz.. jadac dzis dalej na polnoc, 60 km,dalej od domu,juz brzozy listki zolkna jak brokat w sloncu sie mienia spadajac na ziemie -- Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN *-wrzesien 2017 23.09.17, 10:11 nie ciekawy poczatek jesieni, noca padalo/rankiem bialo od mgly oby slonce wyjzalo,bedzie weselej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: * JESIEN *-wrzesien 2017 23.09.17, 10:16 *Kendo, wlasnie nieciekawa pogoda, akurat jak ja w droge sie wybieram. Odpowiedz Link
kendo Re: * JESIEN *-wrzesien 2017 23.09.17, 10:22 lusia_janusia napisała: > *Kendo, wlasnie nieciekawa pogoda, akurat jak ja w droge > sie wybieram. > > rozjasnia sie, wiec moze byc sloneczna podroz.. a na pewno nie zdazycie jakiejs galerii zaliczyc.. pewnie jutro bedziecie miec czas na to..nie kupuj tylko "glupota" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: * JESIEN *-wrzesien 2017 23.09.17, 11:22 Zdziwiłam się ,że takie drzewo rude,ale to październik 2013r. Pewnie w tym roku nie zdąży tak zrudzieć,bo październik za progiem. U mnie różnie,a to rude to kasztan i co rok jest taki wcześnie rudy. Odpowiedz Link
kendo jak nie przytyc w jesieni 20.11.17, 17:45 no wlanie, coraz zimniej na dworze, organizm domaga sie potraw ,ktore rozgrzewac beda, a to moze doprowadzic do "przybycia nam dobrego cialka" niektorzy radza by w naszym menu znalazlo sie mieso z drobi ,najlepiej bez skory/mieso krolika, pelnoziarniste przetwory zbozowe i grube kasze, nie zapominajac o chrzanie/zielonej herbacie/soku z cytryny przypraw :chili/carry/kurkuma =swietnie rozgrzewaja,chronia przed infekcjami i przyspieszaja metabolizm,pomagajac szybciej spalic tluszcz.. ciekawostka o chilli 30 minut po zjedzeniu dania z jej dodatkiem, przemiana materii przyspiesza,spalajac 50 kalorii, dania z chili warto jesc przed wysilkiem fizycznym Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: XI.30.2017 30.11.17, 20:50 „>> Gdy święty Andrzej ze śniegiem przybieży sto dni śnieg w polu leży ” >> „Kiedy na Andrzeja poleje, cały rok nie w porę rolę moczy, suszy.” >> „Na świętego Andrzeja dziewkom z wróżby nadzieja.” >> „Na świętego Andrzeja trza kożucha dobrodzieja.” >> „Święty Andrzej wróży szczęście i szybkie zamęście” >> „Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja.” >> „Jeżeli na świętego Andrzeja wiatr i mgła, to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima.” >> „Gdy w Andrzeja deszcz lub słota, w grudniu drogi bez błota” Dzień Białych Skarpetek Białe skarpetki w niektórych kręgach są wręcz kultowe, a w parze z sandałami prezentują się jak milion dolarów. Dziś warto uczcić święto w jedyny słuszny sposób! Nie trzeba jednak zakładać sandałów, w końcu 30 listopada raczej nie ma co liczyć na letnią temperaturę Cytat dnia: „Spróbuj zapalić maleńką świeczkę, zamiast przeklinać ciemność.” - Konfucjusz Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w 2020 roku 29.09.20, 14:40 jesien ma swoj urok, cieszy nas swymi barwami, brzoza rosnaca prze moimi oknami salonu juz jesienna szate przybiera, codziennie wiecej litkow zolknie i spada na trawnik scielac dywan kolorowy, podobnie z drzewami w parku na rundzie, przybieraja najrozniejsze kolory liscie scielac sie na sciezkach spacerowych szeleszcza pod stopami. zapach jesieni tez lubie,ale w sloneczny dzien, w deszczowy od razu kicham od wilgoci.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jesiennie w 2020 roku 29.09.20, 17:38 Kolory jesienne lubię,ale jesieni nie bo marznę. Odpowiedz Link
kallisto Re: jesiennie w 2020 roku 29.09.20, 17:41 Ja tez nie lubie chyba, ze w parku albo na zdjeciach. Na zdjeciach zawsze jest piekna sloneczna zolta i kolorowa, nikt nie robi zdjec gdy chlapa i szaruga. Jagus alesmy sie spotkaly o 17, 38😆 Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w 2020 roku 30.09.20, 07:19 *Jagus ostanie zdjecie,co to za krzew kwitnacy?? ja szruge tez lubie, siedzac w domu z ksiazka/dobrym ciachem/lub ogladac cos ciekawego w TV,, taka mgielka na razie, pozniej ma byc slonecznie i cieplo, brzoza coraz bardziej sie zloci. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w 2020 roku 30.09.20, 08:38 Ja lubie kazda pore roku, nie ma zlej pogody, tylko zle sie do nej ubieramy. Kwiaty kwitna na wiosne, latem i jesiesina, nawet zima niektore ich gatunki. To widac na naszych zdjeciach tutaj pokazywanych uprzednio i obecnie. >> Ptaszki do Michała, zima gdzieś została. << >> Ptaszki przed Michałem odleciały, będzie ostry grudzień cały.<< Ja obserwujac u mnie wokol ptaszki to juz odlecialy, nie ma pliszek, jaskolek, bocianow, zurawi, szpakow, pozostaly te przybyle z polnocy kraju, zeby tu w lekkim klimacie przezimowac, dzikie gesi przelatuja kluczami z jeziora na jeziora gegajac pod niebiosa. Zobaczymu jaka aura obdaruje nas pazdziernik?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jesiennie w 2020 roku 30.09.20, 10:44 Kendo to jest różowa śnieguliczka,połowa jest biała. U mnie jeszcze mało jesieni,ale też i wiosna przychodzi trochę później. Tylko kasztanowce wcześnie żółkną. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w 2020 roku 01.10.20, 09:48 dziekiJagus za rozowa snieguliczke, tu kasztany oadaja, brzozy juz liscie gubia, klony zaczynaja sie czerwienic, jarzebiny z daleka ciesza oko swa barwa i wabia ptactwo, przed wczoraj widzialam odlatujace gesi.. niez ma zwyczaj byc cieply pazdziernik. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 05.10.20, 07:16 Czy wiesz dlaczego jesienią drzewa zrzucają liście? Drzewa pozbywają się liści, aby nie tracić wody podczas zimy. Drzewa doskonale wiedzą, kiedy mają odciąć wodę od gałązek za sprawą długości dnia, gdy poznają, że dzień jest krótszy drzewa automatycznie, za pomocą przegrody w gałązce odcinają dopływ wody i listki spadają z drzewa. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 05.10.20, 07:31 sliczne kolory jesieni tez mam na marszowych sciezkach Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jesiennie w X.2020 roku 05.10.20, 11:58 U mnie niektóre drzewa jeszcze nie chcą gubić liści.Patrzę na brzozę obok domu,ciągle zielona. Natomiast patrząc dalej i przez okno,widać już kolory. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 05.10.20, 12:43 Jaga, a Lenka czuje sie dobrze widac w tym pudelku z zaciekawieniem cos obserwuje. W roznych miejscach miedzy blokami slonce napromieniowuje liscie i w takim tempie one zolkna. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 05.10.20, 14:31 liscie obswietlone sloncem zawsze wygladaja,jak by je czystym zlotem pomalowano.. lubie jesien i jej kolory. Lenka slicznie sobie w pudle siadla, ze kotki lubia takie "siedliska" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 06.10.20, 09:15 www.youtube.com/watch?v=gYJix_D1qjMWspomnienie Mimozami jesień się zaczyna, złotawa, krucha i miła, To ty, to ty jesteś ta dziewczyna, która do mnie na ulicę wychodziła. Od twoich listów pachniało w sieni, gdym wracał zdyszany ze szkoły, a po ulicach w lekkiej jesieni fruwały za mną jasne anioły. Mimozami zwiędłość przypomina nieśmiertelnik żółty - październik. To ty, to ty, moja jedyna, przychodziłaś wieczorem do cukierni. Z przemodlenia, z przeomdlenia senny, w parku płakałem szeptanymi słowy. Księżyc z chmurek prześwitywał jesienny, od mimozy złotej majowy. Ach czułymi, przemiłymi snami zasypiałem z nim gasnącym o poranku, w snach dawnymi bawiąc się wiosnami, jak ta złota, jak ta wonna wiązanka. Julian Tuwim Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 06.10.20, 11:09 oo Lusia wspomnienia, zawsze na czasie jego utwory.. te utwor zadko slyszalam www.youtube.com/watch?v=VU1rHwaEf5Y* "Chcialbym cofnac czas" www.youtube.com/watch?v=61iBRYalwi4 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jesiennie w X.2020 roku 06.10.20, 20:47 Bardzo lubię Niemena i jego piosenki. Czesław Niemen - Wspomnienie Odpowiedz Link
alfredka1 Re: jesiennie w X.2020 roku 06.10.20, 21:27 Niech Was utulą do snu przy śpiewającym Niemenie przyćmione już światła portowe )) nawodzie.uzs.gov.pl/kamery-live-3 Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 07.10.20, 08:45 *Alfredko dzieki za zdjecia Szczecinskie.. milo sie ogladalo, *Jago mam duzo wspomnien z Nemenem, bylam dwa razy na jego koncertach... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 07.10.20, 08:59 Hej !!! ................. Alfredka dzisiaj kamerki sie otwieraja ale sa nieruchome, moze pozniej bedzie jakas akcja, widoczki poogladalam tylko - dziekuje. Jak tam nozka? juz chyba calkiem zrosnieta, cierpliwosci i zdrowka Wam Wszystkim zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: jesiennie w X.2020 roku 07.10.20, 18:08 U nas jesien zbliza sie wielkimi krokami. Wczoraj grabilam liscie. Kadztany spadaja na ziemie, pekaja i wyskakuja sliczne blyszczace kulki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 10.10.20, 13:04 .Na świętego Franciszka odlatuje pliszka. Juz od trzech tygodni nie widze pliszek, polecialy juz na poludnie Europy, moze w Polsce odpoczywaja i nabieraja sily do nastepnego odlotu, a to takie malenkie z dlugimi ogonkami ptaszki. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 10.10.20, 13:10 *Kallisto, przypomnialas mi o kasztanach, musze sobie pare nazbierac i mydelko zrobic, znalazlam recepte na nie,ciekawe jak wyjdzie dla zapachu dodam ociupinke olejku lawendowego.. albo prae psikniec jakis perfum.. Odpowiedz Link
kallisto Re: jesiennie w X.2020 roku 10.10.20, 19:54 Winorosla przypraly piekny czerwony kolor tzn. Chyba bardziej dzikie wino niz winogronowe krzewy. Moje winorosla zrzucily liscie.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 11.10.20, 08:24 Po przyrodzie widac przyklady wszystkich por roku, wiosna -zycie rozkwita, zwierzeta, ptaki sie rozmnazaja, zachowany jest cykl co roku jednakowy. latem wszystko buja do gory i cieszy nasze oczy kwiatami i bujna zielenia, jesiennie - przyroda przygotowuje sie do odpoczynku, drzewa i krzewy gubia liscie, ptaki przybyle do gniazd legowych odlatuja w zwiekszonych stadach. Zima wszysko zyje tylko w zwolnionym tempie. U ludzi jest podobnie - jesienia zycia nazywamy nasz podeszly wiek i tak sie czujemy, jak przez okresy, wiosny, lata, jesieni i zim nagromadzilismy wszystko co bylo nam potrzebne do rozwoju. Tak sie tez czujemy, ze wszystkimi radosciami, smutkami i chorobami, Duzy wplyw mialo srodowisko, ustroj polityczny i nasze wlasne zapatrywanie sie na to wszystko,(wyciaganie ze sytemu tego najlepszego dla nas?) Tak mnie naszlo dzisiaj na refleksje jesienna, przypomnialam sobie prace ze szkoly jezykowej, bylo nas w grupie 30 osob z roznych krajow, (ja za te prace w zwiekszonym opisie o jesieni dostalam wyroznienie bardzo dobra ocene byla odczytywana we wszystkich grupach.) Odpowiedz Link
kallisto Re: jesiennie w X.2020 roku 11.10.20, 10:14 Pieknie opisalas te pory roku Lusiu. Moze masz dar pisania? Probowalas kiedys napisac jakies opowiadanie?Bardzo ladny styl pisania, "pokazujesz" nam kazdy drobny szczegol na ktory warto zwrocic uwage, piekne porownania 👏☺☺ Napisz nam jakas krotka historyjke, moze byc zmyslona☺ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 11.10.20, 22:25 Kallisto dziekuje ze chcialas poczytac, w szkole jezykowej bylo mi wtedy trodno znalezc odpowiednie slowa, ale dalam rady i nawet nie mialam duzo bledow. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 12.10.20, 10:49 slicznie Lusia... masz dar do pisania i mowienia, czym ja sie nie moge pochwalic.. no moze nieraz uda mi sie cos napisac do szuflady czy cos madrego skomentowac.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 12.10.20, 13:46 Kendo, dziekuje .. kazda z nas ma inne dary, a ja sie nie czuje ze mam taki, pisze to co mysle i jak odbieram rozne okolicznosci m.in.przyrode, ktora najbardziej chyba lubie obserwowac. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 13.10.20, 13:27 na zdrowko Lusia, jak sie "ma glowe spokojna " to mysli same sie upiekszaja i przelewa sie w komputer.. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 26.10.20, 13:58 nawet bez slonca milo sie maszeruje, kiedy drzewa sie przebarwiaja, sciela kolorowe dywany zapach lisci i wilgoci porannej po nocnym deszczu kreci w nosie.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jesiennie w X.2020 roku 26.10.20, 15:33 Piękne kolory jesieni.To koło Ciebie Kendo,czy w poprzednim miejscu? A trawa jeszcze zieloniutka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 27.10.20, 09:57 Kendo, ladne okolice masz do spacerow, jesien dzieki ostatnim opadom deszczu dziala na trawe zielono, tylko liscie pomalowala na rozne kolory. Widac nie zbieraja porzadkowi lisci, bo u mnie w miescie prawie co dugi dzien jezdzi zbierarka do lisci i oczyszczaj ulice i chodniki. Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 27.10.20, 17:54 *Jagus, te widoki ma za kazdym razem,jak maszeruje , na placu zabaw,nieraz przedszkolaki sie bawia z opiekunami, jest wesolo z dziecieymi okrzykami.. z brzozy liscie juz tez niemal opadly, wiec widoczek mam na caly par i plac zabaw.. *LUsia w miescie musz zbierac liscie, sa sliskie i komuna nie che w razie upadkow przechodniwow placic odszkodowan za polamane konczyny.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 31.10.20, 15:11 Ostatni dzien pazdziernika podobny do pierwszego dnia rozpoczynajacy miesiac, przez okno tylko jeszce zolte liscie widac na niektorych galezichl drzew lipowych, z wisni Japonskich bordowy dywan lezy u ich korzeni. taki to polmrok, w pokojach mam wszedzie swiatla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 01.11.20, 09:34 www.youtube.com/watch?v=xMnvrv5QPVY "Wspomnienie" Mimozami jesień się zaczyna, złotawa, krucha i miła, To ty, to ty jesteś ta dziewczyna, która do mnie na ulicę wychodziła. Od twoich listów pachniało w sieni, gdym wracał zdyszany ze szkoły, a po ulicach w lekkiej jesieni fruwały za mną jasne anioły. Mimozami zwiędłość przypomina nieśmiertelnik żółty - październik. To ty, to ty, moja jedyna, przychodziłaś wieczorem do cukierni. Z przemodlenia, z przeomdlenia senny, w parku płakałem szeptanymi słowy. Księżyc z chmurek prześwitywał jesienny, od mimozy złotej majowy. Ach czułymi, przemiłymi snami zasypiałem z nim gasnącym o poranku, w snach dawnymi bawiąc się wiosnami, jak ta złota, jak ta wonna wiązanka. Julian Tuwim Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w X.2020 roku 02.11.20, 09:29 czlek sie nie znudzi sluchac jego utworow.. jesien lubie za jej barwy/za zapach lisci lezacych na alejach parkowych, Odpowiedz Link
kallisto Re: jesiennie w X.2020 roku 02.11.20, 20:47 Lusia Ty zdolniach zawsze znajdziesz jakies perelki. Jak nie lubie Niemena tak ten utwor jako jedyny kocham. Bardzo sie wowczas wzruszam. Masz racje Kendo mozna sluchac bez konca..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w X.2020 roku 02.11.20, 21:48 Kallisto, dziekuje, bylam na jego koncercie i jak zaczal spiewac ta piosenke to zapanowala' cisza na sali i pozniej oklaski i bis. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesiennie w XI.2020 roku 03.11.20, 08:55 >> Kiedy swego czasu goły las nastaje, święty Hubert z lasu cały obiad daje. << Odpowiedz Link
kendo Re: jesiennie w XI.2020 roku 03.11.20, 14:26 *Kallisto, ja uwielbiam Niemena, jego utwory sa bardzo realne .. *Lusia, juz pachnie lasem,kiedy sie przechodzi obok niego, lubie ten zapach, Odpowiedz Link
kendo Re: jesien w 2022 roku 01.09.22, 09:18 ...cyt.. Kiedy Szwecja była głównie społeczeństwem rolniczym, było też kilka różnych specjalnych dni, które liczyły się jako pierwszy dzień jesieni – m.in. Bartłomieja 24 sierpnia i Michaelmas (Msza św. Michała) 29 września. Kiedy zaczyna się i kończy jesień? Można więc powiedzieć, że niezależnie od tego, gdzie mieszkasz (na półkuli północnej) i jaka jest pogoda od 21 marca do 21 czerwca to nasza wiosna, 21 czerwca do 21 września to lato, 21 września do 21 grudnia to jesień, a 21 grudnia do 21 marca to zima. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jesien w 2022 roku 01.09.22, 09:23 Nic nie poradzimy na uplyw czasu, przemijaja pory roku, miesiecy, tygodni i dni, a nawet i chwil, nie ma sily by je zatrzymac w odpowiednim momencie, lub zawrocic czas do tego najwspanialszego. Ale poki co to cieszymy sie chwila, zlota jesienia, bo tutaj juz taka sie odczuwa. Odpowiedz Link
kendo Re: jesien w 2022 roku 01.09.22, 09:30 tak Lyusia, zwlaszcza wieczorami i porankami odczuwa sie jesienna aure. Odpowiedz Link
kendo Re: jesien w 2022 roku 01.09.22, 09:53 par tygodni do jesieni, Kallisto juz letnie sandalki pochowala, ja dzis to zrobie i typowo letnie bluzeczki pochowam, a reszta moze byc pod sweter czy zakiet "podjesienny" tu propaguja mode na przedluzenie lata, sukienka letnia na to zakiet czy kurtka dinsowa czy sweter juz pod jesienne wzory Odpowiedz Link
kendo Re:Kiedy jesien w 2022 roku 02.09.22, 20:37 ...cyt... Fakt: Wtedy jest jesień Jesień nadchodzi, gdy przez pięć dni z rzędu panują jesienne temperatury. Temperatura jesienna jest wtedy, gdy średnia dzienna temperatura spada poniżej dziesięciu stopni, ale jeszcze nie przez pięć dni z rzędu. 1 sierpnia został wyznaczony jako najwcześniejszy dopuszczalny termin nadejścia jesieni. Ostatni możliwy termin nadejścia jesieni to 14 lutego. Źródło: SMHI Odpowiedz Link
kallisto Re:Kiedy jesien w 2022 roku 03.09.22, 08:18 Nadejście jesieni w lutym????? To chyba nie u nas🤔 Przejrzałam watek o jesieni i zdziwilam sie ze ulozylam taki wiersz. Pamietam teraz jak klecilam. Taki dziecinny😁 Mimo to jesień na dobre zagląda do ogrodów i skwerow. Kasztany juz siedzą w kolczastych skorupkach. Za chwile beda spadac z gałęzi i znowu jak co roku beda powstawać ludziki na zapalkach. Czas wskoczyć w cieplejsze ciuszki. Zaczelam używać koszuli nocnej do spania, niebawem zmienie koldre na cieplejsza. Okno jednak cięgiem musze miec otwarte w dzien i w nocy. Potrzeba mi tlenu w tych murach. Przydaloby sie umyć okna, tylko kto mnie do tego zmusi? To dla mnie najgorsza czynnosc z prac domowych. Myje je 2_-3 razy w roku, bo w sypialni i w kuchni czesciej, balkon jest w wnęce to sie tak nie brudzą. Kuchennej jest jedno to tez szybko mycie schodzi, acze to tafla to bardziej widac osad. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Kiedy jesien w 2022 roku 03.09.22, 08:49 Tak ua nas juz calkiem jesiennie, ale slonecznie, temp,+14,..C w soncu cieplutko ale juz cien wygania swoim chlodem pod cieple slonce. Od polnocy kraju 3/4 krain maja juz kalendarzowa jesien z racji temperatur w nocy i wdzien, dzisiaj ludzie skrobali szyby samochodow na polnocy. Obserwuje juz wiele roznych gatunkow ptakow, ktore z polnocy odlatuja na poludnie kontynentu i przelotem sie dozywiaja. Tak Kallisto, pamietm te zbierane kasztany i zoledzie, w ubiglym roku z wnuczka i Kendo zbieralysmy i robilysmy ludziki. Odpowiedz Link
kendo Re:Kiedy jesien w 2022 roku 03.09.22, 09:39 bardzo lubie ta pore roku, to moje kolory nawet w odzierzy, w ktorych bardzo ladnie wygladam do paszczydelka(no pochwalilam sie) wczoraj zoledzie zbieralysmy pod drzewewem i jakies ptaszydlo narobilo nam nieprzyjemnych kleksow na ubraniu, ktore od razu w praniu puscily...uffff gesi/kaczki/zurawie juz odlecialy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Kiedy jesien w 2022 roku 03.09.22, 10:17 Moczylam biala kurtke dzinsowa w Vaniszu, plama na 4 cm filetowa sie wymoczyla, na rekawie kurteczki wnuczki sprala sie odrazu. Odpowiedz Link
kendo Re:Kiedy jesien w 2022 roku 03.09.22, 10:24 mi od razu plama puscila w lwtniej wodzie , pozniej plynnym mydlem upralam, wyschlo na balkonie, co prawda mialam tak po wierzchu,nie mocno... ale zauwazylam na spodniach i tu musze je namoczyc w waniuszu.. Odpowiedz Link
kendo Re:Pokochaj jesien 17.09.22, 10:34 www.youtube.com/watch?v=tBrmQHK4bWM nie tylko w slowach, ale i zdjeciach z natury przy dziwekach z kontrabasa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Pokochaj jesien 17.09.22, 11:45 Kendo, nastrojowa muzyka polaczona z typowymi kolorami jesieni. Odpowiedz Link
kallisto Re:Pokochaj jesien 17.09.22, 19:58 Lato było piękne, ciepłe, nieco dokuczliwie z powodu żaru z nieba, jesień jest piękna słoneczna. Ciekawe jak będzie w październiku, bo listopad to chyba okropny. Potem będziemy czekać na zimę, tez ciekawe czy będzie znośna czy dokuczliwa i mroźna? Odpowiedz Link
kallisto Re:Pokochaj jesien 17.09.22, 20:04 Tak mam jesiennie. Puki jest możliwość to zaswiecam lampki na parapetach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Pokochaj jesien 17.09.22, 20:14 Kallisto, nastrojowo i jesiennie do obecnej pogody wieczorami. Odpowiedz Link
kendo Re:Pokochaj jesien 19.09.22, 16:07 zaroweczk sa ledowe Jagus..sliczny nastroj Kalisto,typowo po szwedzku.. na razie znoscnie, choc wczoraj lunelo i gradowalo, dzis slonecznie i wzglednie na rower pogoda byla.. Odpowiedz Link
kallisto Re:Pokochaj jesien 19.09.22, 17:51 Jagus to ledy świeczuszki i ledy w lapmkach, puki nie mam wysokiego rachunku to zaświeciłam Kendo no odgapiłam te lampki od Ciebie wtedy Bardzo mnie zauroczyły Odpowiedz Link
kendo Re:Pokochaj jesien 19.09.22, 19:01 ciesze sie Kallisto, tu taki zwyczaj w kazdym domu/mieszkaniu/na parapecie kazdego okna.. dawna legenda mowi,ze kiedy maz rybak wyplywal w morze , kobieta nie zaslaniala okien, zapalala lapki na oknach by sasiedzi widzieli, co sie dzieje w srodku, czy nie zdradza meza...system sie rosprzestrzenil na caly kraj.. ciepelka i relaksu milego zycze Odpowiedz Link
kendo Re:koniec lata - poczatek jesieni 22.09.22, 16:40 Kiedy koniec lata astronomicznego? Koniec lata i zarazem początek astronomicznej jesieni przypadnie dokładnie na 23 września o godzinie 3.04. Wtedy też rozpocznie się jesień kalendarzowa. rownonoc dnia i nocy Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni od dzis 23.09.22, 09:07 +9 C/brzoza ani drgnie/sloneczko lapki juz wystawilo, i zapowiedzieli ciepelko +17 C. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni od dzis 23.09.22, 10:42 Taka jesienna wizja mi sie poskladala...... Pozokly liscie, opadaja kasztany, zoledzie gubia swe czapki. A my czekamy cieplych czasow w przytulnych naszych mieszkaniach. Kryzys zapowiada sie srogi, zime poprosmy o lagodna, a elektyryka niech gosci w naszej codziennosci. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni od dzis 24.09.22, 10:52 lusia_janusia napisała: > Taka jesienna wizja mi sie poskladala...... > > Pozokly liscie, opadaja kasztany, > zoledzie gubia swe czapki. > > A my czekamy cieplych czasow > w przytulnych naszych mieszkaniach. > > Kryzys zapowiada sie srogi, > zime poprosmy o lagodna, > a elektyryka niech gosci w naszej codziennosci. > Lusia,no ladnie sie "poskladala jesien" miejmy nadziej ,ze tak bedzie. laweczka juz pusta, nikt nie chce na nia przysiasc, jedynie listeczki ciesza sie ze moga na niej polezec, zanim wiatr je zdmuchnie a snieg pokryje kolderka swa.. Odpowiedz Link
maria88 Re: poczatek jesieni od dzis 24.09.22, 16:54 Jakie ładne wierzyki napisałyscie. Czekam że spadna kasztany z kasztanowca w wiekszych ilosciacfh bo zaczynaja spadać. Zrobie sobie sama leki. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni od dzis 24.09.22, 18:44 dziekuje Mario, a co to za leki z kasztanow? pewnie na zylaki na nozkach.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni od dzis 29.09.22, 08:54 W tym wielobarwnym świecie jesien oazami spokojnej zieleni wciąż pozostają łąki, gdzie w nadziei doczekania wiosny powstają już zawiązki i pączki kwiatów oraz pola, na których wschodzą oziminy. Niefrasobliwie zakwita bluszcz i wrzosiec bagienny. Letni czas ciągle też chcą przypominać trawniki, skwery i przydomowe ogrody, gdzie pojawiają się późnojesienne złocienie, towarzysząc trwającym dzielnie malwom, słonecznikom i astrom. Bardzo niewielkie zmiany zachodzą również w borach, czyli lasach iglastych. Pod koniec września przychodzi tam pora dojrzewania szyszek jodeł, a nieco później dojrzewają szyszki świerka i modrzewia. A szyszka to przedmiot wielce przydatny w codziennym życiu. Nie tylko jest doskonałym amuletem przeciw czarom, ale potrafi także – jak kiedyś wierzono – skutecznie pobudzić męskie przymioty i zapewnić płodnośc. Żołędzie stały się emblematem żywotności i jurności. Noszono je także jako amulet chroniący przed pijaństwem i starzeniem się. Mario88 wiem ze z kasztanow sa robione kremy np. na zylaki, do smarowania. Kendo, typowo opisalas laweczke do jesieni, bo ja od dawna juz nie siadam na zimne laweczki bez podkladu-poduszeczki styropianowej. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni od dzis 29.09.22, 09:18 diysweden.se/diy/naturpyssel/hostkrans-med-ljung/ jesien jest piekna w sloneczny dzien, w pochmurny dzionek troche smutniejsza wiele inspiracji mozna jesienia robic .. piekny ten wianek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni od dzis 29.09.22, 09:24 Faktycznie piekny wrzosowy wianek, ale u nas w lasach Åhus wrzos jest pod ochrona. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 29.09.22, 09:59 ..cyt... Jeśli przywieziesz do domu bukiet wrzosów, zaprosisz śmierć.-kiedys przynoszono wrzos do zmarlego lezacego w domu i czekajcego na odejscie .... W Szkocji ten sam bukiet przynosi szczęście i spokój w domu. Różnica? To zależy od pogody.. wierzono,ze przynosi biede Odpowiedz Link
maria88 Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 29.09.22, 12:55 Na ryneczku pełno wrzosu w doniczlach . Podoba mi sie, ale jakoś nigdy nie mam ochoty miec go w domu i nie kupuję Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 29.09.22, 19:26 Mario,mieszkajac w willi,zawsze mialam w skszynkach na balustradzie powieszony.. do domu nigdy nie wnosilam, na balkon tez nie kupuje, podziwiam go ,mamy w doncach przed blkowymi glownymi drzwiamiposadzony..i na miescie jak jestem,zachwycam sie nim Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 01.10.22, 08:48 O jedna z cech, która najbardziej upiększa tę porę roku JESIEN. Drzewa liściaste są osłabiane przez zmniejszanie ilości chlorofilu do ich momentu zaczyna żółknąć i brązowieć. Liście te zaczynają opadać i przykrywają stopy drzew, aby stać się energią, którą korzenie będą zużywać, aby utrzymać się w miesiącach zimowych. Te liście, które spadają na ziemię, stają się tak zwaną ściółką i są rozkładane, tworząc materię organiczną, która służy jako składniki odżywcze. Kolejnym świętem, które coraz bardziej rozprzestrzenia się na całym świecie i odbywa się jesienią, jest Halloween. Odbywa się 31 października i jest związany z kulturą celtycką. W te święta osoba przebiera się, a dzieci chodzą po domach prosząc o słodycze i żartując. Odpowiedz Link
maria88 Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 01.10.22, 09:14 Lubię jesień ale tą z babim latem i gdy jest dopiero w listopadzie a nie teraz i taką jak z wiersza Staffa... o szyby deszcz dzwoni deszcz dzwoni jesienny i stuka kroplami o szyby niezmienny..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 01.10.22, 09:41 Mario88, do takiego wiersza juz czytajac, nastawiamy sie melancholijnie, ale coz buloby zycie warte bez deszczu? Odpowiedz Link
kallisto Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 02.10.22, 13:11 Piękna złota jesień w promieniach złotego słońca. Trzeba napatrzeć się na te kolory póki są, za chwile będzie szaro, buro i ponuro. Kolejne oczekiwanie na lepsza porę roku, po NR będziemy wyglądać w=znowu wiosny, jak co roku. Nadzieje na lepszy kolorowy czas choć jak zadumam się w myślach to nic pozytywnego nas spotkać nie można. Szkoda, ze nie mogę Wam zamieścić filmu o bacy, który "dziękuje" Sasinowi za to co wyprawiają. Smutne i przerażające, wzruszające i bierze tylko złość na to wszystko. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 03.10.22, 08:40 tez bardzo lubie jesienne dni, te sloneczn sa zawsze radosne, obzlocone sloncem i roznymi kolorami czewieni, deszczowe dni tez sa wzgledne, siedzac w domu z aromatyczna herbatka mozna patrzen na krople deszczowe slywajace po szybach ,lub zaglebic sie w ciekawe czytadlo romansidlowe.. albo upiec sobie pyszne ciasto,co zapach w mieszkani pozostaje na pare dni... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 03.10.22, 09:49 Dokladnie, takie nostalgiczne jesienne dni bywaja, ja pamietam jesienne sloneczne dni jeszcze z lat jak chodzilysmy do szkoly podstawowej. Droga wiedzie przez park, spadajace liscie buka, kasztanow i ich owocow mieszaly sie z zapachami, a w opadle liscie zakopywalismy sie nawzajem, jakos te pory roku byly odmienne w pogodzie, ktore im odpowiadaly. Nie bylo mowy o ociepleniu klimatu. Ja sobie jesien kojarze z drozdzowka z jablkami i cynamonem, ten zapach pasuje do popoludniowego juz polmroku i herbaty goracej z cytryna i miodem. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 03.10.22, 18:48 o tak Lusia, drozdzowka jesienia smakuje wybornie z musem jablkowym i na to kruszonka... Odpowiedz Link
maria88 Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 03.10.22, 20:59 Cały dzionek był bardzo nieprzyjemny bo wiało i padało. Teraz nawet temperatura spadła do +7. Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 01.11.22, 11:31 wrocilam z marszu, skrucilam,bo wieje chlodnym wiatrem takie fotki cyknelam z naszego osiedla * wisnia japonska co kwitnie wczesnym latem * brzoza co patrze na nia codziennie z salonu ,widac gniazdo skocze wichory jednak nie zmiotly jego i na marszu, * gdzie gaski nad glowa mi gegaly, za daleko odfrunely,ale widac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 02.11.22, 09:33 Kendo, typowe jesienne fotki, a pod wisnia japonska liscie jakby slonce sie pod nia rozscielilo, Liście jak latawce Jak latawce na uwięzi W pastelowych kolorach, Trzymają się jeszcze gałęzi, Choć wiedzą, że na nie już pora. Chcą chociaż jeszcze, ostatni raz, Z góry na ziemię popatrzeć. Bo przecież jesień, to taki czas, Kiedy życie w nich gaśnie. Do tego wiatrem targane, Są ciągle zmuszane do lotu. Wkrótce odlecą w nieznane, Tam, skąd już nie ma powrotu. *Wieslam Lickiewicz* Odpowiedz Link
kendo Re: poczatek jesieni -przesad o wrzosie 02.11.22, 09:42 Lusia ladny wiersz zanlazlas, nastepne drzewo wisni, juz liscie opadly,dywan piekny sie zascielil. a tez urodzaj na dynie, mialam z niej robic placki, doczytalam sie ze to dekoracyjna i nie nadaje sie do jedzenia, fakt musialam tasakiem ja dzielc,skora bardzo twarda. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni - 07.11.22, 20:58 www.youtube.com/watch?v=tBrmQHK4bWM www.youtube.com/watch?v=rLby2WQ6w2A www.youtube.com/watch?v=p1SWJ6lNqn8 www.youtube.com/watch?v=wq9sw4bu8MA Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: - jesieni - 08.11.22, 07:50 Niektore melodie jesienne to juz prawie jak klasyka, mozna je zaliczyc. Pamietane z naszych lat mlodosci. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni - 08.11.22, 10:01 dokladnie Lusia, niektore sa wykonywane przez mlodszych wykonawcow ,slyszalam w radio. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni - 12.11.22, 19:29 taki bukiecik skomponowala wnusia na spacerze w mini parku, pokazalysmy Jej, jak to my zrywalysmy snieguliczki i zgniataly je i sluchalyscmy tego odglosu pekania.. spodobalo sie i zabawa byla na calego, poznie zobaczyla jeszcze stokrotki i trzeba bylo zrywac a ja mialam trzymac bukiecik, wumie bardzo sliczny wyszedl.. Odpowiedz Link
maria88 Re: - jesieni - 12.11.22, 19:31 Piękny ten bukiecik z ostatnich chyba kwiatuszków przed mrozami. Odpowiedz Link
kallisto Re: - jesieni - 16.11.22, 12:04 Jesień kiedy jest piękna to jest, ale teraz nastała jej pora na najmniej urokliwy czas. Buro, ponuro, smutne drzewa bez liści, ziemia odkryta. Zimno robi się coraz bardziej, od dzisiaj gdzieś w kraju miał padać śnieg. Nie bardzo wgłębiałam się w temat, bo czym mniej o tym czytam tym dalej od mnie zima Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: - jesieni - 16.11.22, 12:26 Kallisto, to prawda, pory roku nastepuja po sobie niezaleznie od naszych planow, a tylko my sie do nich ostosowujemy. Snieg juz tez zawital na polnocy kraju i minusowe temp, w mojej krainie na poludniu tez zapowiedziane ochlodzenie, ale opady deszczu. Jakos przetrwamy do konca roku te ponure dni, a w Nowym Roku juz coraz blizej bedzie wiosny i dni coraz dluzsze - pocieszajace. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni - 16.11.22, 18:19 dziekuje za chwalenie bukiecika, ja jesien lubie, mam okazje zmienic wystroj w domu na jesienny tz wiecej pomaranczowego koloru w roznych dodatkach, kiedys kwiaty kupowalam w tym kolorze,ale uczulenie na ciete, wiec czym innym zastepuje ,poszefki na dekoracyjnych poduszkach w jesiennych kolorach/obrusik/serwetki na stole kuchennym, nieraz aromatyczna herbate zaparze dodajac laski cynamonu,pachnie w calym mieszkaniu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: - jesieni - 16.11.22, 22:38 Kendo dopiero teraz zobaczylam u iebie na stole ten zebrany bukieci na spacerze z wnuczka, zauwazylam ze za pierwszym otwarciem postu nie wyswietlaja sie zdjecia?. Bukiecik ladny, czerwony glog wlozylam miedzy orzechy wloski i akacje w wiszacym rozku we fancuskim balkonie. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni - 17.11.22, 09:04 i widzisz Lusia, bukiecik sie przydal Mario,zimowa dekoracje tz.swiateczna tu juz 1 grudnia Adwent, wywieszaja/wystawiaja swiatelaka w oknach,dekoruja pomieszczenia nie byla bym soba,jak bym nie dokupila czegos nowego swiatecznego, jak udekoruje chatke to sie pochwale. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni -2025r. 17.09.25, 09:44 Początek jesieni zależy od definicji: * jesień meteorologiczna zaczyna się 1 września, * jesień astronomiczna wypada zazwyczaj 22 lub 23 września, * jesień kalendarzowa przypada zawsze na 23 września. Wybór daty zależy od tego, czy opieramy się na ustalonej kalendarzem dacie, obserwacjach astronomicznych, czy na okresach w których obserwuje się charakterystyczne zmiany pogodowe i przyrodnicze. Jesień meteorologiczna www.kalendarzswiat.pl/poczatek_astronomicznej_jesieni Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: - jesieni -2025r. 22.09.25, 11:03 Kiedy kończy się lato? Lato kalendarzowe kończy się co roku w dniu 22 września. Koniec lata astronomicznego wyznaczony jest przez dzień i godzinę równonocy jesiennej. W 2025 roku równonoc jesienna wypada w poniedziałek, 22 września o godzinie 18:19 UTC, a więc o 20:19 CEST (czasu polskiego) „Lato już bez wątpienia zbliżyło się do końca. Poranki wydawaja się jakby odrobinę chłodniejsze. Noce nabrały apetytu i zjadały coraz więcej dnia”. * Robert Cammon* Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: - jesieni -2025r. 22.09.25, 11:19 Jesień idzie. Raz staruszek, spacerując w lesie, Ujrzał listek przywiędły i blady I pomyślał: - Znowu idzie jesień, Jesień idzie, nie ma na to rady! I podreptał do chaty po dróżce, I oznajmił, stanąwszy przed chatą, Swojej żonie, tak samo staruszce: - Jesień idzie, nie ma rady na to! A staruszka zmartwiła się szczerze, Zamachnęła rękami obiema: - Musisz zacząć chodzić w pulowerze. Jesień idzie, rady na to nie ma! Może zrobić się chłodno już jutro Lub pojutrze, a może za tydzień Trzeba będzie wyjąć z kufra futro, Nie ma rady. Jesień, jesień idzie! A był sierpień. Pogoda prześliczna. Wszystko w złocie trwało i w zieleni, Prócz staruszków nikt chyba nie myślał O mającej nastąpić jesieni. Ale cóż, oni żyli najdłużej. Mieli swoje staruszkowie zasady I wiedzieli, że prędzej czy później Jesień przyjdzie. Nie ma na to rady. Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,olek_grotowski_i_malgorzata_zwierzchowska,jesie__idzie__nie_ma_na_to_rady_.html Odpowiedz Link
maria88 Re: - jesieni -2025r. 22.09.25, 20:12 Dzieki LUSIU z przyjemnoscia przeczytałam ten wierszyk. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni -2025r. 26.09.25, 08:51 www.youtube.com/shorts/vkz9oUo9O84 bardzo uroczy wiersz jesienny Odpowiedz Link
kallisto Re: - jesieni -2025r. 26.09.25, 10:21 Na tej stronie są przedszkolne wierszyki. Ja ich się nie uczyłam ale moje wnuki juz tak. Łatwe i ładne przedszkole4dg.edupage.org/text/?text=text/text8&subpage=8 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: - jesieni -2025r. 26.09.25, 10:24 A to pozniej moze i ja sie naucze, dla mojej wnuczki przekaze i ona bedzie trenowala j,polski?. Odpowiedz Link
kallisto Re: - jesieni -2025r. 26.10.25, 14:35 A ja w głowie noszę jesień z gór, u nas już jest brzydko. Zobaczcie jakie cacka na święto dyni córka z Zuzia poczynily Odpowiedz Link
maria88 Re: - jesieni -2025r. 26.10.25, 16:19 Piekne, ale chyba tez na wynos ,bo aż tyle. Odpowiedz Link
kendo Re: - jesieni -2025r. 26.10.25, 16:29 Kallisto,no widac,ze Corka ma zamilowania do rekodziela,sliczne i pewnie smaczne te "lizaczki" wygladaja, Zuzia pewnie pojdzie w slady mamy kiedy bedzie dorosla i miala swe dzieci... Odpowiedz Link