09.06.11, 13:06
wszystkie maja,
wiec i Ty Dorciu tez,
tu "prywatna Vistulowa" skrzynka pocztowasmile
na zapytania/odpowiedzi/zyczenia/bedziemy Cie rowniez nawolywac tutaj,gdy nam gdzies pod krzaczkiem zachwaszczonym zadlugo posiedziszsmile/lub snieg przysypiewink
https://i54.tinypic.com/2ev88le.jpg
posylam zoltego irysa na tle desek,ktore musialm zainstalowac,bo psiun przeskakiwal przez zywoplot do sasiadasmile

milego klikania z Nami i czuj sie wspaniale z Namismile
ciesze sie ze "wpadlas".
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: dorka 556 10.06.11, 07:26
      http://tinypic.pl/i/00098/pxf5jd2hj4s5_t.jpg
      jesli sie link otworzy to fotke znalazłam w necie...

poranny ptaszek z Ciebiesmile
      pozdrawiam!!!!1
      • kendo Re: dorka 556 10.06.11, 09:56
        niesamowiet Dorka,
        ze masz w takim wieku Topa...dobrze musisz go odzywiac,skoro dozyl tak "sedziwego wieku",mysle,ze dla pieskow do "wysoki wiek"
        chyba jest zdrowy co?
        • kendo Re: dorka 556 05.09.11, 11:09
          w roznych miesiacach obchodzi sie imieniny,

https://i54.tinypic.com/33u5tzp.jpg

wiec przyjmi gratulacje imieninowe,
          pelne zdrowia/radosci/spelnienia marzen i slonca nad glowasmile
          • dorka556 Re: dorka 556 05.09.11, 14:58
            Zajrzałam tu i jak miło zrobiło mi się na sercu, że pamiętacie o mnie.
            Dziękuję za życzenia, szczególnie teraz przydadzą mi się te pełne zdrowia.
            W poniedziałek 12.09. będę miała operację endoprotezy prawego biodra. Baaardzo długo na nią czekałam. Teraz muszę robić masę badań, dlatego niestety rzadko zaglądam na zaprzyjaźnione fora.
            Co do imienin, to jestem dorka - Maria grudniowa. Ale dobrych życzeń nigdy za dużo. Dziękuję dziewczynki.
            • greis52 Re: dorka 556 05.09.11, 19:50
              Pomyślności w zmaganiach o zdrowie życzę!
              • kendo Re: dorka 556 06.09.11, 10:28
                date juz zapisalam
                i bedziem pilnowac w nastepne gratulacjesmile

bedziemy trzymac kciuki za powodzenie operacyjne i szybki powrot do zdrowia....
                • kendo Re: dorka 556 16.10.11, 09:04
                  przesliczne dzieki kiss , kiss

i wykozystujac sytuacje,
                  zycze Tobie szybkiego powrotu do zdrowia i fikaj ostroznie nozka w szpitalukiss
                  • kendo Re: dorka 556 25.10.11, 10:27
                    wiem,wiem,
                    jestes w szpitalu,cieszylas sie,ze tam wracasz,
                    zycze szybkiej /sprawnej rehabilitacji.....
                    • kendo Re: dorka 556 17.11.11, 10:31
                      cieszy powrot do domu porehabilitanski
                      trzymaj sie zdrowo i uwazaj na kroczki....
                      • greis52 Re: dorka 556 18.11.11, 09:20
                        pozdrowienia!
                        "nie ma to jak w domu"
                        www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/99999999/LISTAPRZEBOJOW01/686942043
                        • kendo Re:w dniu urodzin 19.11.11, 10:09

Dorka
                          samych szczesliwych/slonecznych dni i duzo zdrowia zycze
                          i oby zima laskawa byla dla Ciebie
                          https://i41.tinypic.com/14ailjt.jpg
                          • dorka556 Re:w dniu urodzin 24.11.11, 08:30
                            Dziewczyny kochane, dziękuję za pamięć.
                            • kendo Re:w dniu urodzin 24.11.11, 09:27
                              Na zdrowko Dorcia
                              i uwazaj na siebiesmile
                              • kendo Re:Dorka 15.02.12, 12:34
                                dziekuje,
                                tak ,mysle ze nazywa sie rudzik,
                                sa chyba z tej samej rodziny co maja pomaranczowe-rude ogonki,
                                umnie w ogrodzie zawsze przezimuja,choc chyba juz pary niema,bo kiedys sroka w locie zabila jednego,
                                nie moge znales zdjecia,
                                mam jak siostra trzyma go w dloni i proboje ozywic....jak znalazlam to od razu pokazalamsmile
                                • kendo Re:Dorka 20.02.12, 09:04
                                  https://i44.tinypic.com/15fsm0g.jpg
                                  znalazlam w gaszczu zdjec nareszcie rudzika,
                                  ktorego sroka zabila,
                                  nie dalo sie go przywrocic do zyciasad
                                  • kendo Re:Dorka 18.03.12, 08:29
                                    alez przykry pech...
                                    a juz u Jagi pisalam,ze w poniedzialek bedziesz klikac z domku swojego,
                                    https://i40.tinypic.com/1zdufwk.jpg serwuje herbatke lipowa na szybszy powrot do zdrowia...
                                    kuruj sie Dorus....]
                                    • kendo Re:Dorka 27.03.12, 10:41
                                      chyba juz rozejzalas sie po chatce,
                                      wszystko na swoim miejscu jest i OK w calosci,
                                      witamy w wolnej chwili w naszym groniesmile
                                      • kendo Re:wzory szydelkowe 17.05.12, 16:12
                                        www.unikalni.pl/kolekcja.php?id=250
                                        zaczarowaneszydelko.ofu.pl/
                                        i na tym blogu cos moze znajdziesz,
                                        uantoniny.blogspot.se/2010/06/szydekowy-sweterek-z-phildara.html
                                        i tu tez sporo do podejzenia
                                        handmadeonly.blox.pl/html
                                        przepraszam
                                        przegapilam Twe pytanie
                                        ale dzieki Lusi juz zapodaje..
                                        • kendo Re:wzory szydelkowe 18.05.12, 15:28
                                          zaczarowaneszydelko.ofu.pl/Dorcia
                                          to co Ci zalinkowalam
                                          jest i takie cos...
                                          moze Cie zainspiruje?
                                          • kendo Re:wzory szydelkowe-prawidlowe 18.05.12, 15:29
                                            kendo napisała:

> zaczarowaneszydelko.ofu.pl/Dorcia
                                            > to co Ci zalinkowalam
                                            > jest i takie cos...
                                            > moze Cie zainspiruje?

zaczarowaneszydelko.ofu.pl/
                                            poprawilam linka...
                                            • kendo Re:wyjazd na uroczystos 20.08.12, 10:04
                                              Dorus
                                              dojedz szczesliwie
                                              miej udana uroczystos
                                              wracaj z pieknymi niezapomnianym wrazeniami z weselnej uroczystosci

dla Pary Mlodej
                                              zycze duzo szczescia na ich nowej drodze zycia,
                                              slonca na kazdy dzien
                                              0 smutku/zmartwien /chorob
                                              osiagniec w pracy
                                              duzo wspanialych pociech.
                                              https://i48.tinypic.com/kboars.jpg
                                              • lusia_janusia Re:wyjazd na uroczystos 07.09.12, 15:48
                                                Tutaj znalazlam cos takiego , nie wiem czy sie temu przygladalas --www.google.se/search?q=chusty+szydelkowe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&channel=fflb-- wybij na google to dostaniesz rozne propozycje.
                                                -Lusia-
                                                • dorka556 Re:chusta góralska 07.09.12, 16:26
                                                  Lusia, dzięki.
                                                  Tylko mnie nie chodzi o chustę robioną szydełkiem a góralską chustę z materiału.
                                                  Taka chusta, dla ozdoby wykończona jest szerokim pasem na szydełku i długimi frędzlami.
                                                  Dawno temu góralki takie chusty nosiły na głowie. Teraz nosi się je omotane pod szyją, na kurtkach i płaszczach. Może to być także dekoracja w domu.
                                                  • lusia_janusia Re:chusta góralska 07.09.12, 19:31
                                                    DORKA nie wiem czy dobrze kojarze, ale jak wizualnie pamietam,
                                                    to chyba wlasnie bylo robione taka jedwavna lanceta, chyba zwykle
                                                    oczka lancuszka? i pozniej kilka nitek tej lancety przeplecione przez
                                                    oczo lancuszka, zeby powstal fredzelek, widzialam takie jak pracowalam
                                                    w Krakowie, w Sukiennicach sprzedawali na turystow chyba o takie Ci
                                                    chodzi?
                                                    -Lusia-
                                                  • dorka556 Re:chusta góralska 07.09.12, 19:34
                                                    Dokładnie tak.
                                                  • lusia_janusia Re:chusta góralska 07.09.12, 19:34
                                                    kokofolk.pl/chusty-ludowe-goralskie,66.html DORKO -
                                                  • dorka556 Re:chusta góralska 07.09.12, 21:14
                                                    Lusia, właśnie takie paskudne chusty sprzedają pod Gubałówką.
                                                    To ma być prawdziwa góralska chusta a nie podróba. To ma być na prezent.
                                                    Takie chusty kosztują grubo powyżej 500zł. Są z kaszmiru, obrobione błyszczącym lureksem (?) ok. 15-20 cm szydełkiem i mają 20cm frędzle.
                                                    Wiem jak to zrobić. Chodzi mi tylko o rogi, żeby ładnie wyszły. Może znajdę jakąś prostokątną serwetę i coś dopasuję.
                                                    Lusia, wielkie dzięki za zainteresowanie.
                                                  • lusia_janusia Re:chusta góralska 07.09.12, 21:27
                                                    DORKA nie ma za co, jak mam czas i wiem o co chodzi
                                                    to chetnie staram sie pomoc, dobrze ze chociarz zrobilas
                                                    sobie wyobrazenie o tym co sprzedaja.
                                                    A ta Twoja synowa chociaz to doceni, ze tyle pracy w to
                                                    wlozysz, i ze to bedzie nie podrobka, tylko prawdziwe dzielo??

Przepraszam Dorka ze tak pisze, ale mlodzi maja inne wyobrazenie
                                                    o sztuce, wartosciach pracy samodzielnie wykonanej, nic nie neguje w Twoim
                                                    przypadku.
                                                    Sama by chciala dostac taka prawdziwa z kaszmiru a fredzle to juz bym sobie
                                                    sama zrobila.
                                                    Zycze zatem owocnej pracy i udanych pomyslow.
                                                    -Lusia-
                                                  • dorka556 Re:chusta góralska 07.09.12, 21:50
                                                    Doceni, oglądała taką za kilkaset złotych, westchnęła i odłożyła.
                                                  • lusia_janusia Re:chusta góralska 07.09.12, 22:22
                                                    To bedzie pod niebo skakac jak dostanie taki
                                                    piekny prezent od Tesciowej.
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re:chusta góralska 14.09.12, 22:06
                                                    DORKO
                                                    Takie operacje z Twoim schorzeniem sie wykonuje, sa 2 rodzaje
                                                    zwyrodnien zoltej plamki : mokre i suche.
                                                    Przy mokrych moga postwac komplikacjie, na ktore jest pozniej
                                                    lekarstwo, tak, ze smialo mozesz isc, a zolta soczewka jest zawsze zakladana
                                                    przy takich schorzeniach, zeby nie dopuszczala promini UV /ultrafioletowch/.
                                                    Tyle co sie dowiedzialam i zrozumialam z jej fachowych okreslen i Tobie
                                                    opisalam.
                                                    Powodzenia Dorko - trzymam kciuki-
                                                    -Lusia-
                                                  • dorka556 Re:zaćma 15.09.12, 06:38
                                                    Mam suche zwyrodnienie.
                                                    Lusia, bardzo Ci dziękuję, podziękuj też w moim imieniu swojej koleżance.
                                                    Buzi.
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 15.09.12, 08:37
                                                    Prosze bardzo DORKI, teraz chyba bedziesz spokojniejsza,
                                                    idz smialo z myslami, ze wszystko beszie dobrze.
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 22.09.12, 20:22
                                                    DORKO
                                                    Przy metamorfopsji nalezy zrobic OCT plamki zoltej,
                                                    zeby wyleczyc blone naczyn podsiatkowki,
                                                    W toku lecenia iniekcja "Lucentis" albo "Avastin" -lekarstwa.

Bo pokazalam wspis Twojego opisu po operacji, i tak stwierdzila
                                                    moja kolezanka okulistka, ze ona by takie badanie zrobila.
                                                    Chyba nie masz mi za zle.???.

Ale na razie obserwuj, zawsze trzeba troche odczekac...
                                                    jakby co to daj znac...
                                                    Lusia-
                                                  • dorka556 Re:zaćma 22.09.12, 20:36
                                                    Lusia OCT miałam robione rok temu.
                                                    Okulistka wtedy mówiła, że będzie trzeba powtórzyć po operacji, bo ze względu na dużą zaćmę 'nic nie widać'.
                                                    Dobrze, że mi przypomniałaś. Dziekujęhttp://s13.rimg.info/ba774134c3edf3a1e4710829664bdac0.gif
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 22.09.12, 20:57
                                                    Jednak ten komputer to dobry wynalazek, a tak dlugo sie
                                                    bronilam, zeby go uruchomic, i jak latwo sie mozna porozumiec.
                                                    Dorko jakbys miala jakies watpliwosci to skrobnij, i jak jest
                                                    kolezanka na miejscu to bede pytac fachowca.
                                                    -Lusia-
                                                  • dorka556 Re:zaćma 24.09.12, 06:40
                                                    http://i50.tinypic.com/ddjf9l.jpg

Lusiu dziękuję, na pewno skorzystam.
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 24.09.12, 09:43
                                                    Prosze, DORKO kolezanka jest bardzo pomocna w swojej dziedzinie
                                                    dla mnie, zawsze sie pyta czy cos nie potrzebuje, dobrze miec w swiadomosci,
                                                    ze mozna liczyc na kogos w sensie nawet takiego podpowiedzenia Dorko jak
                                                    w Twoim przypadku.
                                                    Zycze pomyslnego zakonczenia wydobrzenia oczka.
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 07.10.12, 08:57
                                                    Witaj DORKO!!!
                                                    Jak tam Twoje naprawione oczko,???? juz sie przyzwyczailas ???
                                                    -Lusia-
                                                  • dorka556 Re:zaćma 07.10.12, 10:21
                                                    Lusiu, widzę coraz lepiej. Oko dobrze się goi.
                                                    Idę do kontroli za 3 dni a za tydzień będę miała robione badanie OCT. Wtedy będę więcej wiedziała co z moją żółtą plamką.
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 07.10.12, 10:42
                                                    To dobrze ze sie ladnie goi i podejrzewam i i zolta
                                                    plamka tez bedzie miala sie lepiej.???
                                                    -Lusia-
                                                  • henryk245 Re:zaćma 08.10.12, 06:00
                                                    innemedium.pl/wideo/mysli-maja-moc-tworzenia-rzeczywistosci

Zdrowia Zycze
                                                    Henryk
                                                  • dorka556 Re:zaćma 08.10.12, 08:15
                                                    Rzeczywiście bardzo trudno uzmysłowić sobie, jaki wielki wpływ mamy na swoje życie i jak nasze zachowania potrafią procentować pewnymi wydarzeniami. Świadomość możliwości wpływania na ten „hologram”, który powstaje wciąż w waszej bezpośredniej okolicy to największa sztuka i recepta sukcesu.
                                                    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                                    Henryku, dziękuje za tę stronkę. Nawet ją sobie zapisałam.
                                                    Od lat stosuję pozytywne myślenie i wizualizację. To działa. Szczególnie pomaga w trudnych chwilach, w chorobie.
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 08.10.12, 08:56
                                                    Podobno to dziala, ale jak jestesmy w jakiejs potrzebie,
                                                    to najczesciej sie zapomina o jakimkolwiek sposobie pomocy
                                                    sobie ?..
                                                    -Lusia-
                                                  • jaga_22 Re:zaćma 08.10.12, 10:34
                                                    Lusia,masz rację.
                                                    Nie na darmo się mówi "straciłam głowę" wink
                                                  • henryk245 Re:zaćma 08.10.12, 17:07
                                                    Dorka
                                                    na mnie to dziala od zawsze,poczatkowo niemyslalem
                                                    nawet o tym,wydawalo mi sie ze wszyscy tak maja
                                                    dopiero gdy i-net zawital w moim zyciu dowiedzialem
                                                    sie duzo wiecej na ten temat
                                                    jest takie prastare polskie przyslowie ".. grund to sie niedac"
                                                    i tak to funkcjonuje
                                                    pozatem mam bardzo intensywne uczucie ze mam Ducha Opiekunczego
                                                    domyslam sie kto nim jest ale dowodow niemam i ich nieszukam.

Pzdr.
                                                  • lusia_janusia Re:zaćma 19.11.12, 13:56
                                                    DORKO ja tez lubie b.wypiekac i jesc, ale teraz troche sobie
                                                    odpuscilam jak Kendo byla u mamy to nie mial mi kto pomagac
                                                    zjadac.
                                                    I tez juz patrze na swoj wyglad i zaczelam ograniczas ukrecane
                                                    slodkosci bo potrzebuja wiecej cukru, a drozdzowka jest w sam
                                                    raz i pod kawe i herbatke na podwieczorek pasuje.
                                                  • lusia_janusia Re:RACUCHY drozdzowe 23.11.12, 15:58
                                                    DORKA
                                                    ja to robie na "oko"
                                                    * 2 deko drozdzy
                                                    *1/2 szkl mleka letniego
                                                    * 2 lyzki cukru
                                                    * maki ,zeby bylo geste na razie, te skladniki mieszam z drozdami zeby sie rozpuscily
                                                    * zostawiam na chwile i jak zobacze ze powietrze juz wychodzi babelkami , to
                                                    * ubijam osobno 2 cale jaja
                                                    * 2 lyzki oleju,
                                                    * cukier waniljowy, wg,smaku wlasnego
                                                    * lacze skladniki wszystkie
                                                    * dosypouje wiecej maki i dolewam mleka, to zalezy ile chcesz ich miec,
                                                    * ciasto jest konsystencji gestej smietany
                                                    * i conajmniej na 1/2 goddz, trzeba zostawic pod sciereczka zeby sie ruszyly
                                                    * ale jak dluzej postoja i urosna to sa pulchniejsze
                                                    * smze w wiekszej ilosci oleju, gotowe posypuje cukrem pudrem
                                                    * ostatnio to wkroilam sobie cienkie kawaleczki jablka
                                                    http://s16.rimg.info/3b83f4fd42351c437f072d42741fb462.gif

Oczywiscie nie przejadlam od razu, na nastepny dzien posmarowalam sobie
                                                    miodem i polozylam plasterek bialego sera co Kendo mi przywiosla z Polski
                                                    pycha bylo.
                                                    **Smacznego**
                                                  • dorka556 Re:RACUCHY drozdzowe 23.11.12, 16:40
                                                    Lusia, dziękuję zaraz zacznę robić.
                                                    Właśnie takiego przepisu szukałam.
                                                    Dziękuję.
                                                  • dorka556 Re:RACUCHY drozdzowe 23.11.12, 21:22
                                                    Wyszło mi 20 placków. Bardzo dobre.
                                                    Połowę zjadłam i myślałam, że zaraz pęknę.
                                                    Zastanawiam się, jak to jest, ciepłego ciasta drożdżowego nie wolno jeść, bo można dostać skrętu kiszek a gorące racuchy też drożdżowe, można?
                                                  • lusia_janusia Re:RACUCHY drozdzowe 23.11.12, 21:46
                                                    To sie ciesze Dorko, ze Ci smakowaly i jeszcze
                                                    zostalo i na jutro np, na podwieczorek, ja tez jestem na takie
                                                    rzeczy lakoma.
                                                  • lusia_janusia Re: Okulistyka 15.12.12, 10:47
                                                    DORKO odnosnie Twojej przyjaciolki...
                                                    rokowania niezbyt optymistyczne, zastrzyk powinna dostasc zaraz po operacji.
                                                    Blona pod siatkowka zarasta i poglebia pole niewidzenia - robia sie zrosty,
                                                    albo moze miec wylew do plamiki zoltej, jak to jest umiejscowione nie centralnie
                                                    to jest jakas nadzieja.http://s7.rimg.info/7786695db9daa6273b16e809164edd71.gif
                                                    Zastrzyk powinna dostac jak najszybciej.
                                                  • lusia_janusia Re: Okulistyka 16.12.12, 20:23
                                                    zostawilam Ci ta wiadomosc i podciaglam do gory, zebys predzej
                                                    odnalazla odpowiedz, na ktora napewno czekasz.
                                                  • dorka556 Re: Okulistyka 17.12.12, 16:39
                                                    Dopiero teraz zauważyłam. Dziękuję Ci i podziękuj Twojej znajomej.
                                                    Niestety moja przyjaciółka ma żółtą plamkę umiejscowioną centralnie. Operację miała 3 mies. temu a szpital dopiero teraz dostał zastrzyk. W czwartek jedzie na zastrzyk.
                                                    Najdziwniejsze jest to, że 'zbierają' kilka osób, żeby reszta z zastrzyku nie zmarnowała się i wtedy robią hurtowo. Aż nie chce mi się wierzyć...
                                                    Mam jeszcze drugie oko (z AMD) z zaćmą na pewno nie zdecyduję się.
                                                  • kendo Re: czapka slimak 17.12.12, 16:59
                                                    haft.blox.pl/2011/11/Moja-wersja-czapki-slimakowej.html

*Dorus
                                                    teraz chyba znalazlam wzor na ta czapke
                                                    o ktora pytalas...
                                                    prosze bardzo chyba ta,prawda?
                                                  • dorka556 Re: czapka slimak 17.12.12, 21:23
                                                    Kendo, wielkie dzięki. Stronkę zapisałam.
                                                    Mam włóczkę. Zaraz po sylwestrze zabieram się do roboty.
                                                  • kendo Re: czapka slimak 18.12.12, 09:50
                                                    prosze bardzo Dorus,
                                                    mam nadzieje,ze pokazesz rezultat "slimaczkowy!
                                                  • lusia_janusia Re: czapka slimak 18.12.12, 10:07
                                                    Prosze Dorko, zycze Twojej znajomej powodzenia w wyprowadzeniu
                                                    tej usterki, a Tobie powodzenia przy drugim oku.
                                                  • kendo Re: o alergii 13.01.13, 18:19
                                                    *Dorus,
                                                    Greis tez alergiczka straszna,
                                                    nawet miala sie teraz zaszczepic...

pisala niedawno,ze olchy i brzozy zaczynaja kwitnac,
                                                    wiec cieknacy nos i swedzace oczy moga byc od tego,
                                                    bo to nic,ze u Ciebie nasniegowalo,
                                                    wiatry wieja ze stron gdzie juz te drzewa zakwitaja i niosa pyl....

nastepna alternatywa,
                                                    to faktycznie,
                                                    moze byc jodla w domu,
                                                    ja swoje w wazonie musialam szybko po paru godzinach wyniesc na altane,
                                                    Lusia akurat zadzwonila i pyta czym zaziebiona,
                                                    a mnie te olejki jodlowe zaatakowaly,ze bylam zachrypnieta,i nos zatkany,

oczywiscie kazdy z nas inaczej odczuwa kazdy alergen,
                                                    ale wskazuje na to,ze te faktory sa przyczyna
                                                    choc i nastepny wchodzi w rachube,
                                                    kurz domowy i poscielowy....
                                                    tez moze dac sygnal w nosie i w oczach,

Dorus,
                                                    musisz obserwowac,kiedy sie zaczyna ciekanacy nos,czy jak na dworze czy w domu jestes.....
                                                    dluga droga testowania....

zycze zdrowka.
                                                    w razie co sluze dalszymi podpowiedziami...
                                                  • kendo Re: po choince 13.01.13, 18:33
                                                    *Dorus,
                                                    teraz zmyj podlogi
                                                    na mokro kurze wytrzyj,
                                                    z obrazow,po prostu sanuj pokoik tam gdzie stala choinka,
                                                    to niewidoczne pylki czy olejki usadowily sie wszedzie,
                                                    tak robie za kazdym razem jak cos nowego mnie uczula w domu...
                                                    ale nie z garow,bo tu inny proces testowania...
                                                  • dorka556 Re: po choince 13.01.13, 18:44
                                                    Na razie tylko dobrze wywietrzyłam pokój.
                                                    Jutro wezmę się za porządki takie jak radzisz.
                                                  • dorka556 Re: po choince 14.01.13, 11:35
                                                    Katar przeszedł jak ręką odjął i już wczoraj parę godzin po wyrzuceniu choinki czułam się dobrze. To była alergia!
                                                  • kendo Re: po choince 14.01.13, 11:39
                                                    o jeja...
                                                    a jednak alergia..
                                                    dobrze,ze test od razu dal rezultat....

teraz,zauwaz na dworze jak reagujesz bedac w poblizu choinki o roznych porach roku,
                                                    lub bedac w lesie iglastym..../lisciastym
                                                    tu moga tez byc teraz "niespodzianki"
                                                  • lusia_janusia Re: po choince 14.01.13, 11:41
                                                    No widzisz Dorka , czlowiek dochodzi metoda prob i bledow,
                                                    i sam moze sie wyleczyc.
                                                    To teraz wiesz co Ci nie sprzyja, pewnie na nastepne swieta nie
                                                    omieszkac o tym zapomniec i sprawisz sobie inna choinke albo wcale?
                                                  • dorka556 Re: po choince 14.01.13, 11:59
                                                    Już syn zaczął się martwić, że co to będą za święta bez choinki.
                                                    Pocieszyłam, że postawimy jodłę, ja będę spać w innym pokoju i rozbiorę po ich wyjeździe.
                                                    Myślę, ze spacer wśród choinek też mi nie zaszkodzi. Tutaj miałam świeżo ściętą przez 24 godz/dobę przez 3tyg.
                                                  • kendo Re: po choince 14.01.13, 12:04
                                                    *Dorus,
                                                    tez mysle ze las iglasty nie zaszkodzi,
                                                    ja mam OK....
                                                    ale sprawdz sie w lisciastym,
                                                    gdzie liscie leza na ziemi...
                                                    pachnie wilgocia
                                                    a dla mnie to plesn na ktora tez mam uczulenie,
                                                    poznam nawet po zapachu na ubraniu,ludzi gdy mijam je w sklepie czy na ulicy,ze maja "grzyba w domu"

jednym slowem jestem dobrym testorem niemal na wszystko,
                                                    bo niemal od razu reaguje na alergeny....
                                                  • lusia_janusia Re: po choince 14.01.13, 12:21
                                                    I to nazywa sie miec nosa.................Kendo, ale wcale Ci
                                                    nie zazdroszcze, bo mnie chyba tez pomalu zaczyna cos dosiegac
                                                    zauwazylam po jedzeniu.
                                                  • dorka556 Re: po choince 14.01.13, 13:31
                                                    Kendo, tu w okolicy w ogóle nie ma lasów liściastych.
                                                    W reglach jest trochę buków, ale i tak iglaste przeważają. Na szczęście mnie byle co nie uczuli. Alergen musi działać mocno i długo zanim mnie dopadnie, ale dziękuję za troskę.
                                                    To miłe.
                                                  • kendo Re: po choince 14.01.13, 15:13
                                                    *Lusia,
                                                    no zawsze poczatki sie skradaja skromnie z objawami....

*Dorka
                                                    to dobrze,ze na razie tylko to Cie uczula....
                                                    wiele zmartwien zazegnanych.
                                                  • kendo Re: Panda 07.02.13, 21:10
                                                    Dorus,
                                                    opowiadala chwile o sobioe,
                                                    ze przechodzila zapalenie pluc i od razu po wyzdrowieniu zglosial sie do udzialu w "talencie"
                                                    rowniez opowiadala, dlaczego jej mama nadala jej to imie,ale nie moglam zrozumiec,i to jurorow rosmieszylo...
                                                    po wystepie zabrali ja erka do szpitala,bo cos z drogami oddechowymi miala,albo tylko emocje co gore wziely....i slabe pluca nie nadazyly oddychac,
                                                  • kendo Re: Pytanie 07.02.13, 21:36
                                                    czy moglabym uzyc ktores z Twoich zdjec na czolowke....
                                                    takie sa bajecznie sliczne...
                                                  • dorka556 Re: Pytanie 07.02.13, 22:59
                                                    Kendo, będzie mi bardzo miło...
                                                  • dorka556 Re: Pytanie 08.02.13, 08:29
                                                    Kendo, jeszcze poczekaj. Właśnie wychodzi słońce.
                                                    Wezmę aparat i zrobię zdjęcia. To będą całkiem inne zdjęcia. Śnieg w słońcu wychodzi cudownie.
                                                    Muszę tylko przekopać się do drogi. Pług już jeździł.

--
                                                    byle do wiosny...
                                                  • kendo Re: Pytanie 08.02.13, 09:06
                                                    OK Dorus,
                                                    dasz znac,jak juz sa gotowe,
                                                    to na czolowke bede wklejac...
                                                    przepiekna zima w gorach,
                                                    problem tylko z odsniezaniem....
                                                    uwazaj na sily Dorus....oszczedzaj je troszke...
                                                  • lusia_janusia Re: Pytanie 08.02.13, 18:55
                                                    Dorko dziekuje - poogladalam wszystkie zdjecia, niesamowita zima,
                                                    pamietam takie z dziecinnych lat. wsrod tych zdjec mam tez swoje favority.
                                                    A to tak przy okazji jak wpisywalam sie do Kendo.
                                                  • kendo Re: zdjecia, 08.02.13, 19:09

Dorus,
                                                    przesliczne dzieki ..
                                                    juz mam pare favoritow na czolwke,
                                                    bedzie bardzo zimowo,,
                                                    faktycznie dosypalo/zasypalo...
                                                    ludziskom na pocieche,
                                                    ale dla Ciebie to strasznosci tak przekopywac sie do duzej drogi...

a jak jest w miescie kiedy topnieje snieg????????
                                                    ciapcia czy dbaja by nie bylo breii pod butami??

duzo sily i zdrowka zycze Dorus
                                                  • kendo Re: zdjecia, 09.02.13, 08:45
                                                    Dorus,
                                                    wlozylam sobie favoritowe zdjecia ,
                                                    z chwila pobrania pokazala sie pusta plasza,
                                                    niewiem czy masz zastrzezone sciaganie czy ja powinnam inaczej je wlozyc sobie...
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 09:03
                                                    Matko jak można bylo takie piękne zdjęcia ukryć,ale znalazłam.big_grin
                                                    Kenduś normalnie się zdjęcia zapisują na komputer.
                                                    klikasz na małe zdjęcie,otwiera się duże zdjęcie i zapisujesz.
                                                  • kendo Re: zdjecia, 09.02.13, 09:38
                                                    *jagus,zatem ide probowac....niech sie uda...
                                                    dzieki
                                                  • kendo Re: zdjecia, 09.02.13, 09:42
                                                    *Jagus
                                                    nie dalo sie tak zrobic,
                                                    pusta kartka sie wkleila,
                                                    a klikajac na male i zapisujac do kompa tez nic nie dalo....
                                                    moze coa Dorka poradzi sama?
                                                  • dorka556 Re: zdjecia, 09.02.13, 10:15
                                                    Kendo, nie wiem co poradzić.
                                                    Stale miałam w Picasie i Jaga zamieszczała na forum.
                                                    Jeszcze raz ten sam link.
                                                    Może Jaga krok, po kroczku wyjaśni. Też skorzystam.
                                                    Chciałabym np umieścić pokaz slajdów. Miałam, gdzieś link do programu, ale nie mogę znaleźć.
                                                    picasaweb.google.com/tybetka/NaKrupowki?authkey=Gv1sRgCIKDhfrB6sqdkgE
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 15:20
                                                    Doruś, ja mam Photoscape 3.6.3 już nowo zaktualizowany

www.dobreprogramy.pl/Photoscape,Program,Windows,12505.html
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 15:26
                                                    Kendo,a gdzie te zdjęcia zapisujesz,może nie umiesz je znaleźć?
                                                    Zapisz obrazek jako... - w to klikasz?
                                                    --
                                                    https://www.suwaczek.pl/cache/ab09d901d4.png
                                                  • dorka556 Re: zdjecia, 09.02.13, 17:34
                                                    Jaga, pozwolić na instalację GIMP? Dlaczego chcą sprawdzać moje konto? Czym to grozi?Co to jest?
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 18:24
                                                    Gimpa,to ja mam osobno.A photoshopa to ja już mam parę lat,tylko co jakiś czas przychodzi nowsza wersja ,to ją pobieram,bo za każdym wejściem mi się pokazuje do pobrania.
                                                    Chcą sprawdzić konto?,to lepiej nie pobieraj

Zobacz to,

www.softonic.pl/s/photoshop-3-download-po-polsku
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 18:38
                                                    To samo,tylko kliknęłam na jęz.polski

www.softonic.pl/s/photoshop-3-download-po-polsku/polski
                                                  • dorka556 Re: zdjecia, 09.02.13, 20:47
                                                    Jaguś, dziękuję, tylko mnie trzeba po literkach.
                                                    Zainstalowałam.
                                                    Zrobiłam sobie pokaz slajdów, ale nie wiem jak to umieścić na forum.
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia, 09.02.13, 22:04
                                                    Doruś musisz kliknąć u góry po prawej w Zapisz
                                                  • dorka556 Re: zdjecia, 09.02.13, 22:17
                                                    Jutro spróbuję. Mnie też już oczka się kleją.
                                                    Dobranoc.
                                                  • kendo Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 10:39
                                                    zapisuje je w moich "zdejeciowych kieszonkach" jako zdjecie i klikam na rozniaste sposoby,
                                                    na duze na powiekszone i pusta kartka mi sie wkleja....
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 10:53
                                                    Kenduś,no a inne zdjęcia,obrazki możesz?
                                                    To zdjęcie zrobiłam prosto przez IMG

https://lh3.googleusercontent.com/-4kJd8RoOzpY/URUUyWYcdpI/AAAAAAAAHdo/LVsl7qgnR8U/s800/035.JPG
                                                  • kendo Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 10:58
                                                    *Jagus,
                                                    niewiem co sie stalo,
                                                    ale i Twoj nie dalo sie wklic,
                                                    pusta kartka weszla,
                                                    jakis blad powstal,
                                                    a niedawno mogla ze wszad sciagac zdjecia,
                                                    przy probie Dorkowego "zamrozilo mi kompa"...
                                                    nic nie bede juz robic...
                                                    czas tez mnie dzis goni...musze byc gotowa na wyjscie z domu o 16:oogodz.a wlosy chce kolor polozyc,
                                                    test zdal egzamin,
                                                    nie uczula nowa farba...
                                                  • jaga_22 Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 11:02
                                                    Zdjęcia Dorki mają rozmiar 800/600
                                                    To zdjęcie zapisałam i zmniejszyłam .
                                                    Jak chcesz ,to wybierz zdjęcia,czy zdjęcie to ci zrobię

http://i47.tinypic.com/29yplxk.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 11:31
                                                    Ja probowalam to tylko zciaglam 3 zdjecia od Dorki, to
                                                    przeslesz sobie do siebie odemnie jak bedzieszu mnie.
                                                    Zrobilamto z mysla o Tobie.
                                                  • kendo Re: zdjecia,i nie da rady 10.02.13, 11:41
                                                    dziekuje dziweczyny za pomoc....
                                                    przy czasie wiekszym to zrobie,
                                                    mysle ze jeszcze w lutym...
                                                    qrcze,ze ten czas mnie goni,w poniedzialek/wtorek/sroda
                                                    ale moze cos zrobie

sciagnelam zdjecie z tutejszego Kuriera i weszlo
                                                    https://i47.tinypic.com/9r1ytj.jpg
                                                  • kendo Re: zdjecia,i nie da rady 23.02.13, 19:56
                                                    *Dorus,
                                                    Jaga pomogla i caly slajd wkleilam w czolowke,
                                                    sliczne sa,wiec niech zostana do konca przynajmniej lutego.

dzieki
                                                  • dorka556 Re: zdjecia,i nie da rady 23.02.13, 20:35
                                                    Kendo, śnieg fajnie wygląda na zdjęciach, ale w rzeczywistości mam go już powyżej uszu.
                                                    Czekam na zdjęcia wiosennych kwiatków.
                                                    Stale spoglądam na suwaczek Jagi, to już niedługo, a potem tylko wiosna, wiosna.

--
                                                    byle do wiosny...
                                                  • dorka556 Re: tęsknię do... 23.02.13, 21:02
                                                    takich klimatów.
                                                    Mam swoją skrzyneczkę, to pozwoliłam sobie już teraz wkleić swoje narcyze.
                                                    Mam ich setki, żółci się całe poletko. Ech...trzeba czekać.

http://i50.tinypic.com/ng8kn.jpg
                                                  • kendo Re: tęsknię do... 23.02.13, 21:25
                                                    wklejaj sobie wklejaj Dorus,
                                                    ja sobie wzory wklejam a Ty wiosne...
                                                    kazdy to co lubi.....

sliczne sa narcyze,
                                                    w ogrodzie kiedys mialam zginely...
                                                    teraz tulipanki wsadzam....jak zakwitna to pokaze...

byle do wiosny Dorus
                                                  • lusia_janusia Re: *szarlotka* 12.05.14, 09:14
                                                    Mario, odkad nie mieszkam w kraju, to przestalam ja wypiekac.
                                                    tutaj robi sie najprosciej,** kroje jablka w ciniutkie kwaleczki( np.3 szt)
                                                    mieszam **z platkami owsianymi(ca.1 1/2 szklanki) +** cukier+(ca.1/2 szkl, zalezy od
                                                    slodkosci jablek)** orzechy wloskie( do posypania na wierzchu)+** troche maki(np.1/3 szkl,)
                                                    +** troche margaryny(zeby sie to wszystko skleilo) **cukier wanilinowy,** wymieszam i do naczynia zaroodpornego i po **wierzchu cynamon , i jak chcesz to cieniutkie plasterki masla lub margaryny na wierzch,posypac leciutko cukrem, to bedzie chrupiaca skoreczka,** pieke az jablka sa miekkie, jem letnie z lodem lub z waniljowym
                                                    sosem, tak mi to smakuje.
                                                    *Dorka nie wiem czy to o ten przepis Ci chodzilo, kiedys dla Marii go zapodalam.
                                                  • dorka556 Re: *szarlotka* 12.05.14, 11:05
                                                    Ja zamiast margaryny (tłuszcz utwardzalny!) daję trochę oleju.
                                                    Reszta tak samo.
                                                  • kendo Re: recepta na kruche ciasteczka 29.05.14, 08:41
                                                    zpierwszegotloczenia.pl/przepis/cytrynowe-ciasteczka-na-oleju
                                                    Dorus tu zgapilam ta recepte,
                                                    zrobilam modyfikacje,zamieniajac mleko na yogurt....
                                                    nastepnym razem dodam usiekanom grubo czekolade albo migdaly
                                                    lub posypie cuktem zmieszanym z cynamonem,
                                                    "warjacji" mozna mnoayc duzo wedlug swojego smaku
                                                  • dorka556 Re: recepta na kruche ciasteczka 30.05.14, 07:12
                                                    Dopiero teraz znalazłam Twój przepis.
                                                    Wszędzie szukałam a nie przyszło mi na myśl zajrzeć do swojej skrzynki.
                                                    Dzisiaj upiekę, szukałam coś prostego na oleju. mam wszystkie składniki.
                                                    Dziękuję.
                                                  • lusia_janusia Re:* inform.o Alfredce* 13.06.14, 09:06
                                                    *Dorka,
                                                    Alfredka napisala w ... urodziny Greis...
                                                    ze ja przywiezli ze szpitala?.....
                                                  • dorka556 Re:* inform.o Alfredce* 13.06.14, 09:49
                                                    Lusia, dziękuję. Przeoczyłam.
                                                    Zadzwonię dzisiaj do Alfredki, prześlę pozdrowienia z Vistuli i zapytam o zdrowie.
                                                  • lusia_janusia Re:* inform.o Alfredce* 13.06.14, 09:53
                                                    *Dorko,
                                                    jak masz tak mozliwosc, to sie ciesze, moc pozdrowien,i usciskow i duzo
                                                    zdrowia jej posylam za Twoim posrednictwem .
                                                    >>>dziekuje Dorka<<<<<
                                                  • alfredka1 Re:* inform.o Alfredce* 29.06.14, 20:06
                                                    Dziekuje za pozdrowienia.
                                                    Do szpitala zawiozla mnie Wedrowka, zaslabniecie i upadek ale bez zlaman smile
                                                    Na izdebce ludzi moc. Szybko zrobili badania , krew kurcgalopkiem pobrali ekg tez. Potem posadzili mnie na krzeselku, przy samych drzwiach wejsciowych i podlaczyli kroplowke. W miedzyczasie zaslabla wedrowka /cisnienie 80 !!/ wiec zrobili to samo co mi i ...........kroplowke powiesili na tym samym stojaku co moj smile)) bo zabraklo ... Z wrazenia dostalysmy ataku smiechu i zaraz nam cisnienia wzrosly. Oczywiscie nie musialysmy siedziec na korytarzu, gabinetow lekarskich masa ale my mamy ZASADY i nie korzystamy z przywilei. Najsmieszniej bylo gdy korzytarzem przechodzili studenci i najpierw otwierali szeroko buzie, a potem mowili -dziendobry pani profesor...
                                                    wchlonelysmy razem 4 worki plynow i Wodnik odwiozl mnie do domu a corke wprowadzil do jej Zakladu.
                                                    Takie to jestesmy nieudacznice. Ale teraz jest lepiej , do nastepnego zaslabniecia.
                                                    Ahooooooooooj!!!!
                                                  • kendo Re: kostusie 29.06.14, 18:20
                                                    o jeja Dorus,
                                                    musisz sie jakos oszczedzac czy bardziej uwazac...
                                                    chociaz ja sobie tak nieraz mysle,
                                                    ze wlasnie nasz ruch fizyczny "jakos nas ratuje"
                                                    bo uelastyczniamy wiazania ktore trzymaja kostusie razem...czy jako to sie zwie...
                                                  • kendo Re: kostusie 29.06.14, 18:21
                                                    kendo napisała:

> o jeja Dorus,
                                                    > musisz sie jakos oszczedzac czy bardziej uwazac...
                                                    > chociaz ja sobie tak nieraz mysle,
                                                    > ze wlasnie nasz ruch fizyczny "jakos nas ratuje"
                                                    > bo uelastyczniamy wiazania ktore trzymaja kostusie razem...czy jako to sie zwie
                                                    > ...
                                                    oczywasie za szybklo kliknelam

zdrowka jak najdluzej zycze
                                                    i dobrej prognozy od ortopedy
                                                  • alfredka1 Re: kostusie 29.06.14, 22:16

o swym zdrowiu /i nie tylko / napisalam dzisiaj.
                                                    Usciski z ogromna sila przesylamy wraz z Joasia
                                                  • lusia_janusia Re: *Alfredka-zdrowka* 29.06.14, 23:15
                                                    OK. Alfredko,
                                                    to zycze duzo, duzo zdrowia Tobie i Twoim bliskim, podejrzewam ze to chyba pogoda
                                                    plata nam takie niespodzianki zdrowotne.
                                                  • lusia_janusia Re: *DORKI - urodziny** 19.11.14, 10:57
                                                    Dorko,
                                                    Czerp z życia same radości!
                                                    Niech los Ci zawsze sprzyja,
                                                    A co złe niech Cię omija.
                                                    Samych luksusów, milion całusów.
                                                    Niech odejdą precz gorycze
                                                    Z głębi serca Tobie życzę.
                                                    O czym myślisz, o czym marzysz
                                                    Niech Ci w życiu się przydarzy!
                                                    Najszczersze życzenia, marzeń spełnienia
                                                    Z okazji urodzin składam.

https://i59.tinypic.com/b5h2ec.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: tęsknię do... 23.02.13, 21:27
                                                    Tego roku jak nigdy, wyczekuje wiosny i ciepla,
                                                    nie wiem czego to sa oznaki ale, czlowiek inaczej sie czuje i mysli
                                                    jak slonce mu rozswieca w glowie, ?
                                                    Dorko to bedziesz miala bardzo przyjemnie jak wszystkie kawiaty Ci rozkwitna....
                                                  • kendo Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 08:22
                                                    zycze szybkiego powrotu do zrowia....
                                                  • dorka556 Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 11:38
                                                    Kendo, dziękuję za pamięć.
                                                    Już lepiej, gdyby nie okropny kaszel, to byłoby całkiem dobrze.
                                                  • kendo Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 12:27
                                                    wlsnie ten kaszel,
                                                    zawsze tak dlugo meczy pacjetow,

proboj wszytkich "domowych sposobow"
                                                    moze zlagodzisz co nieco,
                                                    najgorzej nasila sie wieczorem...

zdrwka szybkiego Dorus.
                                                  • jaga_22 Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 13:06
                                                    Przypomniał mi się majeranek i poszukałam,
                                                    faktycznie może jest dobry?.

"Ostatnio bardzo często się przeziębiam, mam katar, długo męczy mnie uporczywy kaszel. Lekarz polecił mi pić napar z majeranku. Bardzo mnie to zdziwiło. Wiem, że majeranek stasowany jest w niestrawności , ale czy naprawdę może pomóc w przeziębieniu? Jak prawidłowo przygotować napar?"

vitalia.pl/artykul866_Z-majerankiem-przez-najwieksze-mrozy.html
                                                  • kendo Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 13:24
                                                    no Dorus
                                                    testaj ,
                                                    na pewno nie zaszkodzi
                                                    a moze pomoze,jak nie na kaszel
                                                    to na trawienie....

wiele nie wiemy o zilolach,ktore lagodza/lecza kaszel,
                                                    wiec warto testac....

zdrowa zycze
                                                  • dorka556 Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 16:25
                                                    Dziękuję, pierwszy kubek naparu z majeranku już wypity. W smaku b.dobry. Lubię majeranek może dlatego mi odpowiada.
                                                    Mam bardzo silne napady kaszlu i prawie duszę się przez kilka minut. Lekarka przepisała mi na noc Thiocodin (kodeina) i rzeczywiście w nocy nie mam ataków.
                                                    W dzień biorę Supremin syrop, nic nie pomaga. Przedtem wypiłam butelkę babki lancetowatej. Było tylko gorzej. Poza tym jest coraz lepiej.
                                                    Antybiotyki biorę pierwszy raz od kilkudziesięciu lat. Zawsze wystarczały mi domowe sposoby i aspiryna.
                                                  • lusia_janusia Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 16:52
                                                    To Dorko dopadlo Cie jakies zlo, bylas zestresowana
                                                    tym ugryzieniem psa i to mozna chyba ze soba polaczyc.
                                                    To dobrze ze juz Ci lepiej.
                                                    Dorko wszystkie syropy na kaszel dr, mowila dla naszej mamy brac ostatni
                                                    raz do godz,15 bo w nocy, wlasnie dusi kaszel.
                                                    A jakbys posmarowala sobie dekold maslem i pergaminem przykryla to wygrzewa,
                                                    pamietam jak bylam mala tak mi mama robila, mleko z miodem i maslem- do picia, ale Ty
                                                    chyba jestes uczulona na miod, czy nie lubisz?.
                                                  • henryk245 Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 19:09
                                                    Dorka ugryzl Cie pies ? cale szczescie ze rasowy-szczepione regularnie
                                                    ciesz sie ze nieuzarl Cie czlowiek,ja doswiadczylem obu tych rozkoszy
                                                    wiec mam skale porownawcza

moj pierwszy dobermann gdy byl szczeniakiem przegryzl mi nos-jest
                                                    slad do dzisiaj,drugi dobermann wrazil mi swoj dolny kiel pod brew
                                                    lewego oka-kraw zalala oko
                                                    w obu przypadkach zachowalem sie tak by niewystraszyc szczeniakow
                                                    gdyz moglyby wyrosnac na tchurzliwe psy a takowez gryza-

moj trzeci,obecny dobermann trafil do mnie gdy mial 10c miesiecy
                                                    i bal sie wszystkiego,zajelo mi to lata by poczul sie tak pewny jaki
                                                    jest obecnie,23 maja 2013 Bobby bedzie mial 7dem lat,6c lat i 2a
                                                    miesiace zemna,od maja 1988 roku trzeci dobermann
                                                    poprzednie dwa byly zapasione i ich serduszka odmowily posluszenstwa
                                                    gdy mieli po 9c lat i kilka miesiecy
                                                    kocham ich do dzisiaj
                                                    niebuj sie psow Dorka,one moga co najwyzej Cie ugryzdz,nigdy nieuzra.

Pzdr.
                                                  • dorka556 Re: jak zdrowko?? 21.03.13, 20:38
                                                    Henryk, miałam dobermana przez 10 lat, nigdy nikogo nie ugryzł. Niestety też padł nagle na serce, zanim weterynarz zdążył dojechać. Pies nigdy sam przez te lata nie był wypuszczany.
                                                    Codziennie chodziłam z nim na okoliczne łąki by mógł się wybiegać. Wiem jakim obowiązkiem jest posiadanie psa.
                                                    Niestety moja znajoma nie zdaje sobie z tego sprawy. Ten pies ugryzł mnie do krwi 3 razy. 2 poprzednie to były zadrapania a teraz miałam 2 dziury. Wcześniej pogryzł jeszcze kilka osób, 3 z nich wylądowały w szpitalu.
                                                    Co z tego, że ta dobermanka jest rasowa, kiedy jak zwykły kundel całe dnie jest na łańcuchu a biega tylko wtedy, gdy sama się urwie i przeskoczy płot.
                                                    Na razie podobno nie widać jej psów (ma 2), przyjechał weterynarz z Nowego Targu i albo zabrał oba psy, albo kazał trzymać w domu.
                                                  • kendo Re: ogrodkowo 14.04.13, 09:48
                                                    Dorka
                                                    dzieki za wszelakie tipsy zwiazane z ogrodem
                                                    co roku zarzekam sie,ze nie bedzie zmian i tak sa mimo wszystko,
                                                    jakas slabos ma czlek do "ziemi"
                                                  • henryk245 Re: jak zdrowko?? 14.04.13, 10:07
                                                    Autor: dorka556  21.03.13, 20:38

Re:

Dorka,wiem niestety ze ludzie w polsce uwazaja "zly pies-dobry pies"
                                                    u nas diagonalnie inaczej-pies mus byc lagodny dla ludzi i innych psow
                                                    koty moze gonic-PRAWO NATURY .

JA NIEWYOBRAZAM SOBIE ZYCIA BEZ PSA

od wczesnego dziecinstwa psy byly w domu,zaden na lancuchu

choroba psa moze rozlozyc na lopatki kazdy rodzinny budzet
                                                    ale ludzie ubezpieczaja swych ulubiencow,po oplacie wlasnego
                                                    ryzyka (2000 kr. na okres 100 dniowy) ubezpieczyciel placi do
                                                    40 000 kr.rocznie za leczenie pieszczocha,moj pierwszy Dobermann
                                                    prawie niekozystal z swego ubezpieczenia,drugi zas kozystal do
                                                    oporu z swego ubezpieczenia-przez jego 10cio letnie zycie
                                                    wyciagnol tyle pieniedzy na leczenie ze za te sume mozna by bylo kupic
                                                    nowy samochod MB ,ale ja niezaluje,wspominam go z rozewnieniem i
                                                    w dalszym ciagu go kocham,Rex i Dux po kremacji zostali pochowani w morzu
                                                    w tym miejscu w ktorym rowniez moje prochy maja byc wysypane,juz zato zaplacilem

lubie zorganizowane zycie , "do bolu i do smierci" , nielubie chaosu
                                                    i sprawianie moim bliskim klopotu.

Dorka,w psich przytuliskach jest duzo goracych psich serduszek-
                                                    -przygarnij ktoregos a bedzie cie kochal do konca swoich dni.

Pzdr.
                                                  • kendo Re: Dorus 21.06.13, 14:44
                                                    ciesze sie,

bukiet byl kiedys w jakims magazynie,
                                                    bardzo mi sie tez spodobal i "trzymam " go na srodek lata

milego dnia na dzisiaj,
                                                    oby utkwil w pamieci z milymi wrazeniami
                                                  • kendo Re: Dorus z wloczkami i drutami w rekacha*Dorka, 19.08.13, 18:40
                                                    www.garnstudio.com/lang/se/drops_catalog_oversikt.php?type=Baby
                                                    popatrz na tym dziecinnym z czego sa robione ubranka,

a na tym forum,tez mlode mamy pytaly o wloczki....
                                                    forum.gazeta.pl/forum/f,15333,robotki_na_drutach.html
                                                    nie robilam dla bebisow,
                                                    wiec niewiem co moze byc dobre a co np.uczulac...

egipska bawelna byla OK,
                                                    zrobilam sobie top na lato i zadowolona jestem....
                                                  • kendo Re:rosyjskie wzory na szydelko 03.09.13, 19:24
                                                    show.7ya.ru/private.aspx?Rubrid=120266&ob=0
                                                    moze sie przyda Dorus,
                                                    bardzo duzo fajnych wzorow na rozniaste kwadraty,ktore mozna zlaczyc w kocyk bardzo orginalny
                                                  • kendo Re:rosyjskie wzory na szydelko 03.09.13, 19:29
                                                    kendo napisała:

> show.7ya.ru/private.aspx?Rubrid=120266&ob=0
                                                    > moze sie przyda Dorus,
                                                    > bardzo duzo fajnych wzorow na rozniaste kwadraty,ktore mozna zlaczyc w kocyk ba
                                                    > rdzo orginalny

jeszcze tu bardzo ladne
                                                    show.7ya.ru/private.aspx?Rubrid=25845&ob=0
                                                  • dorka556 Re:rosyjskie wzory na szydelko 03.09.13, 20:08
                                                    Kenduś dziękuję.
                                                    Problem w tym, że wzór na schemacie mi się podoba. Robię próbki i ...jestem rozczarowana. Dlatego szukam sprawdzonego.
                                                  • kendo Re:aronia 04.09.13, 13:32
                                                    smaker.pl/przepis-fruzelina-z-aronii-rumem-pachnaca,101694.html
                                                    zdaje sie martwilas,ze nie wiesz co z aroni zrobic....
                                                    wiem,ze zawsze ja zamrazaja przed uzyciem,
                                                    traci goryczke,....
                                                  • dorka556 Re:aronia 04.09.13, 14:49
                                                    Kendo dzięki. Takiego przepisu nie znałam a rumu mam dużo.
                                                    Ostatnio żadnych ciast z rumem nie robię, dobrze składa, wykorzystam go.
                                                    Część aronii na sok już się mrozi (dodaję liście wiśni- usuwają goryczkę).
                                                    Mam w planie dzisiaj obrać resztę.
                                                  • kendo Re:aronia 04.09.13, 14:59
                                                    ciesze sie,ze moglam podsunac jakis tips,

osobiscie nigdy nie samkowalam aroni...
                                                    sasiad ma w ogrodzie,jakos nigdy nie bylo okazji by cos posmakowac...
                                                    zmarlo mu sie w tamtym tygodniu a z mojego rocznika...
                                                    ech zycie....(przepraszam Dorus za smetkowanie)
                                                  • dorka556 Re:może prosiaczka? 04.09.13, 15:30
                                                    Śmietkować, to ja teraz będę.
                                                    Nie mogę znaleźć postu, który napisała Pia o grillowanych świniach. Pochwaliłam się, że u nas też
                                                    grillują. Oto miał być dowód.
                                                    Niestety, grill zamknięty, albo byłam dzisiaj za wcześnie rano, albo jest już po sezonie. Musiałam obejść się ze smakiem.
                                                    Obejrzyjcie sobie cennik.

http://i40.tinypic.com/fwjdjo.jpg
                                                  • dorka556 Re:może prosiaczka? 04.09.13, 15:38
                                                    Tutaj wóz cygański (pod plandeką) w całej okazałości i stoliki, gdzie można spróbować tego specjału. Tylko spróbować, bo mała porcyjka to koszt 30-40PLN bez dodatków.

http://i42.tinypic.com/29ojz48.jpg
                                                  • kendo Re:może prosiaczka? 04.09.13, 16:28
                                                    wspominalismy o tym w watku"Alheimer"
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,11086,139666440,,Alzheimer_.html?s=1&v=2
                                                    o...to ja tak bym kawaleczek chociazby posmakowala....
                                                  • kendo Re:kocyk na drutach z kwadratow 06.09.13, 17:54
                                                    moj ulubiony "wzorzysta,znany w swiecie dzierganym"
                                                    mam bradzo ladne pomysly,
                                                    mysle,ze nie musisz robic inedntycznego kocyka,
                                                    mozna przeciez zastosowac wzory ktore sie juz umie,

thingssoolikes.blogspot.se/search/label/great%20american%20afghan
                                                    www.google.se/search?q=kocyk+w+misie+na+drutach&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dfopUoyVAsKt4ATiyYCQCQ&ved=0CC0QsAQ&biw=1066&bih=605
                                                  • lusia_janusia Re:Ceny 06.09.13, 18:12
                                                    Dorka ceny zabojcze, ale chyba nikt sie nie objada, tylko
                                                    dla ciekawosci smaku, turysci kupuja, i jedzonko schodzi.
                                                  • dorka556 Re:kocyk na drutach i szydełkiem 09.09.13, 07:43
                                                    Dzięki Kendo.
                                                    Podsunęłaś mi pomysł. Zrobię 2 kocyki, wzorami, które umiem. 1 szydełkiem z Dropsa, taki sam wzór i opis mam w swojej gazetce szydełkowej, drugi z Twojego linka na drutach, wzorami warkoczowymi, z grubszego akrylu.

Pozazdrościłam kiedyś Waszej kawiarenki drutowej. Okazało się, że nasza Zajbel prowadzi w necie szydełkową. Ogłasza konkurs (to już druga edycja), podaje propozycje, dziewczyny wybierają wzór i potem wyłaniają najlepszą pracę.
                                                    Zgłosiłam się, termin jest na 15 września, ale miałam stale gości i nawet nie zaczęłam. Serwetka dosyć trudna.
                                                    Na razie wydrukowałam sobie wzór, ale powiększyć musiałam w mieście. Kupiłam kordonek biały. Serwetka będzie do koszyczka wielkanocnego. Zabieram się do roboty, kocyki muszą poczekać.

PS. Przypomniałam sobie. Serwetka też musi poczekać.
                                                    Aronia. Aronia. Aronia- 7 kg czeka. Dzisiaj robię sok.

babskiehobby.nmj.pl/index.php
                                                    trzeba się rejestrować.
                                                  • kendo Re:kocyk na drutach i szydełkiem 09.09.13, 09:03
                                                    super z takim szydelkowym blogiem,
                                                    nic sie Zajbel nigdzie nie chwalila,
                                                    albo mi ucieklo uwadze....
                                                    slaba jestem w szydelku,nie potrafie kwarata nawet uszydelkowac

zycze powodzenia ze serwetka/kocykami
                                                    no i udanego soku z aronii
                                                  • dorka556 Re:kocyk na drutach i szydełkiem 09.09.13, 10:51
                                                    Tam jest wszystko, co można samemu zrobić. Druty też są.
                                                  • kendo Re:kocyk na drutach i szydełkiem 09.09.13, 11:03
                                                    a to musze sie przypomniec dla Zajbel,
                                                    moze mnie przyjma do grona drutowego..

dzieki Dorus za tipsa.
    • greis52 gratulacje.... 16.12.13, 08:37
      Z okazji narodzin Twojej wnusi,
      która swoim przyjściem na świat
      tak Cię i nas uradowałasmile
      życzę aby rosła duża, silna i zdrowa,
      i żeby była dla Was źródłem nieustającej radości.
      • lusia_janusia Re: gratulacje.... 16.12.13, 09:14
        Życze Młodym Rodzicom wiele szczęśliwych i radosnych dni, a ich corecze
        wszelkiego dobra i powodzenia przez cale zycie. http://s2.rimg.info/594253185505a725d2d33c645ca53884.gif

Dorko,Urodziła się dziewczynka
        Taka mała okruszynka
        Ależ będzie zamieszanie
        Ciągłe spacery i doglądanie
        Ale też radości bez liku.
        Gratuluje i ciesze sie razem z Toba Twoja radoscia.http://s5.rimg.info/0de1b3b8779f57815e5f50d4efd02bd1.gif
        • dorka556 Re: gratulacje.... 18.12.13, 07:22
          Dziewczynki dziękuje za te miłe słowa.
          Radość jest większa, gdy można ją z kimś dzielić.
          http://s17.rimg.info/83a943ccaecefc6d127dc98494710c17.gif
          • lusia_janusia Re: gratulacje.... 18.12.13, 08:47
            Dorko, mam nadzieje ze od czasu do czasu opowiesz
            cos ciekawego o kruszynce? jak odebralas pierwszy raz
            wrazenie jak ja trzymalas przy swojej piersi?, mialas takie
            samo uczucie jak przy wlasnych synach?....
            • kendo Re: czapka 11.02.14, 09:29
              Dorus,
              czy robilas wtedy ta czapke "slimaczka" co paski szly na ukos??

wczoraj w druciarni przygladalam sie,
              w domu pruba mi nie wyszla...
              pamietasz jak sie to robilo??
              a moze masz gdzies opis zachowany?
              z gory dziekuje
              • dorka556 Re: czapka 12.02.14, 13:32
                Kendo niestety nie udało mi się zrobić ślimakowej czapki.
                Zrobiłam wtedy 2 proste i do dzisiaj je noszę.
                Teraz jestem na etapie dziergadełek dla Julii.
                Tutaj wnusia i jej nowa czapusia.

http://i62.tinypic.com/157mce0.jpg
                • lusia_janusia Re: czapka 12.02.14, 16:24
                  Dorko, przeslodka ta Twoja Julia, i w czapeczce tez pewnie
                  slicznie wyglada kruszynka,
                  - dzieki za jej pokazanie- urosla, to juz ma 2 miesiace? no chyba prawie 2
                  o ile sie nie myle?
                • jaga_22 Re: czapka 12.02.14, 16:49
                  Śliczna,czapeczka też.smile
                  • kendo Re: czapka 12.02.14, 20:43
                    najpierw chwale Wnusie ,
                    slodka ,widac gdzies zapatrzona,albo marzy juz sobie malutka..

czapusia widac z wzorkiem...
                    podpytam babki w druciarni jeszcze raz,niech mi pokaza...
                    dzieki.
                    • dorka556 Re: zaszalałam 15.02.14, 13:49
                      Ładna pogoda, wybrałam się do miasta. Nie mogłam przejść obojętnie koło pasmanterii.
                      Oto mój łup. Ta ciemna włóczka, to dla mnie na przepaskę, reszta dla Julki.
                      Nie wiem, czy moje rączki będą sprytne, czy rozpocznę a nie dokończę, jak ten kocyk pod spodem. Konflikt interesów.
                      Wczoraj przyniosłam 6 książek z biblioteki (dają nawet 10). Dostaję oczopląsu, jak tam jestem. Wszystkie nowości, co dusza zapragnie. Ech...tak źle i tak niedobrze.
                      • kendo Re: zaszalałam 15.02.14, 13:54
                        i widzisz Dorus,
                        jakie sa uroki miasta?
                        jak sama piszesz,...ze tak zle i tak niedobrze....

czy tu wklejalas moze te wloczki?
                        bo ich nie widac...
                        tez chce zaszalec z drutami,
                        a nie moge sie na czapkowy wzor zdecydowac,bo ten co chce to nie umie....

powodzenia we wszystkich planach Dorus i z czytaniem tez
                      • lusia_janusia Re: zaszalałam 15.02.14, 13:54
                        Dorka, Dorka, to moze bys na stale chciala mieszkac w stolicy?, nie
                        musialabys sie stresowac w bibliotece, i na luzie bys uzgodnila, co rodzicie
                        chca zamowic dla Julci z wyrobow rekodziela?.
                        Ale masz raceje, odwiedzaj, spaceruj, poznawaj, byle zdrowie i pogoda
                        dopisywaly, bo checi i sily witalne widze Cie nie opuszczaja - byle tak dalej.
                        • dorka556 Re: zaszalałam 15.02.14, 16:04
                          http://i58.tinypic.com/24g9itc.jpg
                          To te moje dzisiejsze łupy.
                          Nie wiem jak to się stało, nie zauważyłam, że mój post nie wyświetlił się. Fruwa, gdzieś tam w cyberprzestrzeni. Kendo, pytałam się w nim też, czy masz już wzór tej czapki. Ja też jestem nim zainteresowana.
                          Kendo/ Lusia, chętnie przeniosłabym się do W-wy. Niestety dopóki nie sprzedamy chaty pod Tatrami, nie jest to możliwe. Tak naprawdę w centrum nie chciałabym mieszkać. Kocham ciszę i spokój. Tutaj na Ursynowie czuję się jak na większej wsi. I to mi bardzo odpowiada.
                          • lusia_janusia Re: zaszalałam 15.02.14, 16:37
                            Dorko, piekne kolory typowe dla dziewczynki.
                            Ten mieszany - melerad roz z bialym mi sie
                            najbardziej podoba.
                          • kendo Re: zaszalałam 15.02.14, 19:32
                            Dorka
                            wzor znalazlam i musze wyprobowac,
                            skopijue go na naszym forum,
                            chociaz dziwie sie sobie,ze nie moge sobie z nim poradzic a z innymi diagramami i opisami daje saobie rade...

wybor wloczki pastelowy,modny ponoc latem ma byc...
                            • kendo Re:cwiczenia 19.03.14, 10:32
                              Dorka
                              myslisz,ze nie dala by rady ?
                              ogladam programy o "grubaskach" gdzie sa pod kontrola gimnastow i lekarza i djetysty,

zaczynaja w pocie czola ze lzami w oczach,
                              za kazdym dniem idzie im lepiej
                              do tych cwiczen maja dodatkowe inne cwiczenia,
                              zeby muskuly mialy urozmaicenie i nie czuly monotonii,
                              • dorka556 Re:cwiczenia 19.03.14, 18:38
                                Kendo, da radę, ale pod okiem trenera, krok po kroku.
                                Sama na pewno nie.
                                • kendo Re:cwiczenia 19.03.14, 18:57
                                  a no wlasnie,nie mozesz sama,ze wzgledu na biodro,-zapomnialam-
                                  wiec ,moze w stolicy znajdziesz cos by pokazali na poczatek bys w domu sobie pomalu trenowala...
                                  • dorka556 Re:cwiczenia 19.03.14, 19:07
                                    Kendo, od kilku lat codziennie ćwiczę.
                                    Ćwiczenia oczywiście wskazane przez fizjoterapeutów ze względu na kręgosłup.
                                    Wg lekarzy biodro nie wymaga ćwiczeń, co jest kompletną bzdurą. Wystarczyłoby odpuścić sobie przez krótki czas a zaraz poczułabym różnicę.
                                    • kendo Re:cwiczenia 19.03.14, 19:19
                                      zgadzam sie z Toba,
                                      widze u Mamy sasiadki tez operowane mialy bidra,
                                      chodza z kula bo ich boli,
                                      jak wspominam im by poszly na gimnastyki do osrodka to wzruszaja ramionami,
                                      po prostu nie dbaja o swoje zdrowie...mysla,ze jak im naprawili biodro to "zlapali P.Boga za nogi" i nic nie musza robic by utrzymac w dobrej kondycji to naprawione...
    • slo-onko Re: dorka 556 13.04.14, 15:24
      Dorko, sztuke graja w moim Szczecinie, polecam "kolacje......." o ile graja w jakims nablizszym teatrze . Jesli lubisz zwariowane farsy to powinna Ci sie ta sztuka spodobac. Pamietam,ze keidys grana byla w stolicy,moze nastepnym razem uda Ci sie posjc jesli bedziesz w Warszawie. Z tego co pamietam glowna role gral Fraczewski lub Tyniec.
      Chyba,ze bedzie Ci kiedys po drodze do Szczecina to moge pojsc z Toba lub zarezerwowac bilety, a czasem tzreba na dwa mies.wczesniej dokonac rezerwacji.
      Inne farsy to Mayday z 2 czesci, , "prywatna klinika", "okno na parlament". Slyszalam, ze "kogut w rosole" i " z drugiej strony" sa tez warte obejzenia. Oczywiscie pozostale tez,ale ja lubie komedie, powage mam na codzien to wole rozerwac sie na czyms z humorem.
      • dorka556 Re: dorka 556 13.04.14, 19:00
        Slo, dziękuję za chęć pomocy. Mam też zaproszenie do Szczecina, od Alfredki. Niestety z Zakopanego do Szczecina droga daleka.
        Lubię komedie, farsy trochę mniej. Byłam teraz na 2 sztukach tego typu. Jedna to czarny humor z Tyńcem i Barcisiem (Kasta la vista). Druga, to zwariowana farsa z Wawrzeckimi Wąsem (Co ja panu zrobiłem Pignon?). Kilka dni temu byłam w Teatrze Buffo na Metrze, ale to całkiem inna bajka.
        • slo-onko Re: dorka 556 13.04.14, 20:45
          Dorko, "co ja panu zrobilem Pignon" to wlasnie pod tytulem "Kolacja dla glupca" . Chyba od fantazji rezysera zalezy jaki tytul uzyje. Francuska wersja to tez kolacja dla glupca.
          Fakt Zakopane to masa km. Tez bylam dwa razy i tylko dwa razy w okolicach Zakopanego i w Zakopanem. Chetnie wybralabym sie nie raz,ale droga......kocham gory,moglabym jezdzic nawet co roku,ale nie jest to mozliwe,szkoda.
          • slo-onko Re: dorka 556 13.04.14, 20:55
            Oj chyba jednak pomylilam nazwisko Pignon z inna sztuka. Czytalam o tej sztuce,ale fabula jest zupelnie inna niz myslalam. Tak czy siak fajnie,ze masz mozliowsc pojscia do teatru w stolicy. Moim marzeniem zawsze bylo to,zeby pojsc w Warszawie na Upiora w operze i zobaczyc na wlasne oczy o ile to byla prawda,ze ,rysztalowy zyrandol z hukiem spadal na podloge. Slyszalas o tym?
            • dorka556 Re: dorka 556 14.04.14, 07:16
              Slo, świetnie. Już wiem na co pójdę, przy następnym pobycie w W-wie.
              Teraz otworzyły się możliwości podróżowania w weekendy. Za 29PLN można objechać całą Polskę. Mam zamiar z tego korzystać. Bilety można kupić przez internet dużo wcześniej, mam gdzie przenocować.
              A propos noclegów. Gdybyś chciała popatrzeć na góry w jakiś weekend, to zapraszam do Z. Chata wolna. Mieszkam sama.
              • slo-onko Re: dorka 556 14.04.14, 14:27
                Dorka pięknie dziekuje za propozycje. może keidys się uda.
                a te bilety to jest jakas strona z takimi propozycjami? bo jak wchodze w rozklad pkp to nic takiego nie widze.
                • dorka556 Re: Milion tanich biletów od PKP Intercity 14.04.14, 15:45
                  intercity.pl/pl/site/o-firmie/aktualnosci/milion-tanich-biletow-od-pkp-intercity.html
    • slo-onko Re: dorka 556 16.04.14, 07:52
      ojej dzięki Dorka za linka. super oferta. tylko dlaczego tak ejst,ze jak człowiek ma możliwości, czas to nie ma promocji,jak promocja to jest uwiązany?. milion biletow niby dużo,ale z drugiej strony chętnych pewnie będzie wielu.
      • kendo Re: czolowka 08.05.14, 12:48
        o jeja,nie pomyslalam,
        przepraszam i juz szybciutko zmieniam,
        moje zasolily sie swietnie,
        listki zaczely juz wiednac,
        wiec do pazdziernika bedzie OK,
        • kendo Re: czolowka serduszkowa 08.05.14, 14:54
          bardzo sie ciesze Dorus,
          ze moglam w jakis sposob wynagrodzic niemile "uczucie mleczowe"

milego popoludnia zycze
          i cudnie pachnacego kwiecia w ogrodzie.
          • kendo Re: odnosnie recepty 30.05.14, 09:54
            tez ze mnie gapiszon,
            bo dzis sama jej szukalam,
            choc wiedzialam,ze tu ja zostawilam,
            bo pomyslalam,ze jak czesciej bedziesz potrzebowac to klikniesz sobie tylko tu i juz....
            • lusia_janusia Re: odnosnie recepty z jablkami* 20.09.14, 17:21
              *Dorka,
              jezeli jablka i platki owsiane to lepiej z margaryna albo maslem, to wymieszac.
              i nie daje duzo proszu do pieczenia, nawet robie i bez niego i tez smakuje,

Jablka rozmiekcza platki, Np. do platkow daje mniej margaryny, natomiasty
              po ulozeniu calej masy wymieszanej ukladam cienkie plasterki margaryny i posypuje
              suto cynamonem i jak mam orzech wloskie, czy migdaly to posiekanymi posypuje. i jeszcze
              troszke cukrem.
              Lubie jak chrupie troszke pod zebami,
              Najlepiej smakuje mi letnia z lodami, albo wnil sosem u nas jest gotowy, tylko
              miesza sie z mlekiem,
              • dorka556 Re: odnosnie recepty z jablkami* 20.09.14, 18:50
                Dziękuję, zaraz zrobię.
                Margaryny w ogóle nie używam (tłuszcz utwardzalny!).
                Dam odrobinę oleju do sklejenia i na wierzch plasterki masła. Ciekawa jestem smaku, bo przepis bardzo prosty a mam dobre jabłka -antonówki. Dostałam od sąsiadki, tutaj trudno je zdobyć.
                • kendo Re:wyjazd 26.09.14, 09:51
                  szczesliwej podrozy i powrotu Dorko zycze
                  jak rowniez samych cudownych chwielek z Julka,
                  usiskaj Juleczke od Vistulan
                  • lusia_janusia Re:**wyjazd** 26.09.14, 10:27
                    *Dorko,
                    podlaczam sie pod te same zyczenia od Kendo dla CIEBIE.
                    • lusia_janusia Re:*DORKI - urodziny** 19.11.14, 11:00
                      Dorko,
                      Czerp z życia same radości!
                      Niech los Ci zawsze sprzyja,
                      A co złe niech Cię omija.
                      Samych luksusów, milion całusów.
                      Niech odejdą precz gorycze
                      Z głębi serca Tobie życzę.
                      O czym myślisz, o czym marzysz
                      Niech Ci w życiu się przydarzy!
                      Najszczersze życzenia, marzeń spełnienia
                      Z okazji urodzin składam.

https://i59.tinypic.com/b5h2ec.jpg
                      • dorka556 Re:*DORKI - urodziny** 19.11.14, 12:14
                        Lusia, bardzo, bardzo dziękuę za 'bliźniacze' życzenia.
                        Te drugie potraktuję, jak gdyby były od Kendo.
                        http://smayls.ru/data/smiles/animashki-cvety-1170.gif
                        • kendo Re:*Dorka* 13.12.14, 11:40

**DORKA**
                          Autor: lusia_janusia 13.12.14, 11:38
                          Dodaj do ulubionych
                          Odpowiedz cytując Odpowiedz
                          *Dorka, dziekuje, ladnie to skomponowalas,
                          Tobie zycze tez szczesliwej drogi na wyjazd, milego pobytu w rodzinnym gronie.
                          Ja jade w poniedzialek.
                          • kendo Re:czosnek niedziwiedzi 30.04.15, 10:14
                            zastanawiam sie czy pasuje mu kazde miejsce do wysiewu,
                            czy trzeba dac odpowiednia "grzadke?"
                            pisalas kiedys Dorko,ze go masz w ogrodzie.

z gory dziekuje za podpowiedz
    • slo-miana Re: dorka 556 15.09.15, 11:36
      Dorus, z tego co pamiętam mialas jakos w polowie września pojechać na wakacje?
      • dorka556 Re: dorka 556 15.09.15, 17:23
        Slo, masz świetną pamięć. Wyjeżdżam pojutrze na Riwierę Olimpijską. Na szczęście na stały ląd, nie na wyspy, bo mogłoby się to różnie skończyć. Od paru dni śledzę pogodę w Kokkino Nero. Jest słonecznie 28-29*C, tak jak lubię. Z hotelu na plażę 50m drogą wysadzaną platanami. W razie czego, będzie się gdzie schować.
        Po powrocie zdam relację.
        • dorka556 Re: dorka 556 15.09.15, 17:37
          Hej, Kendo dopiero teraz zobaczyłam Twój wpis o czosnku. Chyba już od dawna sprawa nieaktualna, ale gdybyś była nadal zainteresowana, to daj znać.
          • slo-miana Re: dorka 556 16.09.15, 12:07
            w takim razie wspaniałego wypoczynku i tyle samo cudnych wrazen jak moje,albo jeszcze wiekszych! czekamy na relacje.
            • dorka556 Re: dorka 556 16.09.15, 22:45
              Dziękuję, jutro wyjeżdżam i wracam 1 października.
              Piszcie dużo, żebym miała co czytać po powrocie.
              Pięknego, kolorowego września.
              • kendo Re: dorka 556 09.07.16, 09:00
                jak ze sie ciesze,
                wrocilas szczesliwie do domu i na Vistuje,
                oczekuje na pare zdjec urlopowych,
                chyba,ze juz zamiescils,to obejze pozniej przy wiekszym czasie

milych dzinkow i pobytu na Vistuli
                • dorka556 Re: dorka 556 09.07.16, 16:00
                  Witaj Kendo, wróciłam do domu już prawie 2 tyg. temu, w sam środek wielkiego remontu, który zaserwował mi syn (miał tylko pomalować ściany). Ogród, porządki w chacie tak mnie wykończyły, że w ogóle nie chciało mi się otwierać laptopa, tym bardziej, że wydawało mi się, że straciłam wszystkie zdjęcia z Grecji. Wgrałam i nie mogłam znaleźć.
                  Kendo zdopingowałaś mnie, szukałam i wreszcie udało się. Przejrzę i coś zamieszczę.
                  • lusia_janusia Re: dorka 556 - URODZINY << 16.08.16, 09:59
                    DORKA w dniu Twoich urodzin
                    Wszystkiego najlepszego, zawsze pogodnego nieba nad glowa,
                    szczerze zdrowia szczerego, spelnienia marzen - posylam.

https://i65.tinypic.com/29mojnk.jpg
                    • xystos Re: dorka 556 - URODZINY << 16.08.16, 12:35
                      I ja tez,ja tez ci Dorciu najlepszosci zycze,I dobrze zchlodzonego szampana tez.

Pzdr
                      • jaga_22 Re: dorka 556 - URODZINY << 16.08.16, 13:05
                        Napiszę,bo może Dorka już nie zajrzy,Dorka ma urodziny w listopadzie.
                        • lusia_janusia Re: dorka 556 - URODZINY << 19.11.16, 16:32
                          DLA DORKI ZYCZENIA
                          duzo, duzo, duzo.... zdrowia....

https://i66.tinypic.com/20hvwye.jpg
                          • jaga_22 Re: dorka 556 - URODZINY << 19.11.16, 18:22
                            http://i64.tinypic.com/2qarexx.jpg
    • alfredka1 Re: dorka 556 19.11.16, 19:33
      Będzie to prezent urodzinowy dla Niej smile))
      • kendo Re: gratulacje urodzinowe 19.11.18, 20:02
        https://i64.tinypic.com/dvof35.jpg
        duzo zdrowka
        nowego wspanialego gniazdka /duzo przyjaciol
        i spelnienia skrytych marzen
        • xystos Re: gratulacje urodzinowe 19.11.18, 20:33
          m.youtube.com/watch?v=Aw2IWtTvR3k

Dorciu sto lat w zdrowiu i wygraną
          zdrabką ci życzę.
            • lusia_janusia Re: gratulacje urodzinowe 21.11.19, 09:28
              DORKO w dniu Twoich urodzin;
              najserdecznejsze zyczenia,

zdrowia, spokoju ducha, spelnienia marzen zycze.

https://www.gify.net/data/media/49/urodziny-ruchomy-obrazek-0081.gif
              • kendo Re: gratulacje urodzinowe 21.11.19, 09:35
                o wlasnie ,
                Dorka bedzie miec spotkanie rodzinne i swietowac bedzie urodzinki,

wiec zycze by swietowanie odbylo sie w pelnym zdrowiu i radosnej atmosferze rodzinnej,

pozatem zycze radosci ducha/duzo przyjaciol na nowym miejscu zamieszkania i oczywiscie zdrowiaaaa.
                • dorka556 Re: gratulacje urodzinowe 21.11.19, 20:10
                  Kendo, Lusia, jeszcze raz wielkie dzięki za życzenia i pamięć.
                  • kendo Re: pranie kurtek "puchowych" 02.10.21, 11:06
                    jak do prania tak i do suszenie w bebnie na zimny nawiem wkladam pilki tenisowe,
                    wtey kurteczki sa puszyste,

sa specyjalne pilki takie z "kolcami oblymi " w Jys np.,

www.elgiganten.se/product/vitvaror/tillbehor-ovriga-vitvaror/B6811/brix-torkbollar
                    ale tenisowe pilki spelniaja swa role calkiem dobrze..
                    • dorka556 Re: pranie kurtek "puchowych" 02.10.21, 11:20
                      Dziekuję. Zastosuję następnym razem. dziś serniczek wg Twojego przepisu.
                      • kendo Re: pranie kurtek "puchowych" 02.10.21, 13:54
                        zycze powodzenia w wypieku
                        i mysle,ze posmakuje,
                        nam tu wszystkim smakuje...
                        • dorka556 Re: pranie kurtek "puchowych" 04.10.21, 16:47
                          Kendo dziękuję za przepis, sernik się udał, smakował. Na poranną kawę został tylko malutki kawałek.
                          Zrobiłam jeszcze prostą babkę jogurtową. Miałam też przygotowane ciasto na gofry, ale nie zrobiłam. Ciasto zużyję dziś i jutro. W lodówce może poleżeć do jutra.
                          Zrobiłam błąd. W trakcie pieczenia ciasto bardzo urosło, bałam się, że wykipi i gwałtownie zmniejszyłam temperaturę. Sernik tego nie lubi i trochę opadł. Wyrównałam borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową.
                          • lusia_janusia Re: pranie kurtek "puchowych" 04.10.21, 18:15
                            Dorka, wyprobowalas juz recepte, nastepny raz
                            bedzie lepiej, mi jeszcze nigdy nie wykipial z formy,
                            bo piecze sie w srodku, jak juz brzegi zapieczone.
                            Pomyslowo wybrnelas i wypelnilas jagodami.
                            • kendo Re: pranie kurtek "puchowych" 04.10.21, 21:55
                              no,pomysl ciekawy i dobrze,ze smakowal serniczek,
                              nastepnym razem juz wiesz co i jak...
                              beda reprisy sernikowe na pewno.
                              • dorka556 Re: pranie kurtek "puchowych" 05.10.21, 08:47
                                Kendo, proszę podaj mi przepis na reprisy. Kiedyś o nich pisałaś.
                                szukałam w Wypiekach, śniadaniach...nie znalazłam.
                                • kendo Re: pranie kurtek "puchowych" 05.10.21, 08:54
                                  Dorus,
                                  a przypomnij mi co to byly za reprisy.??
                                  • dorka556 Re: pranie kurtek "puchowych" 05.10.21, 09:29
                                    no,pomysl ciekawy i dobrze,ze smakowal serniczek,
                                    nastepnym razem juz wiesz co i jak...
                                    beda reprisy sernikowe na pewno.

Twoje słowa...
                                    • kendo Re: sernik bez spodu ciastowego 05.10.21, 09:41
                                      Dorus,
                                      recepta byla w WYPIEKACH
                                      prosze bardzo,teraz sie nie zagubi,,,,

kendo Re: sernik bez spodu ciastowego 28.09.21, 19:39
                                      Dorka prosila o recepte,,
                                      pieke zawsze w tej okraglej formie co ciasto jablkowe,

* 500g sera * 5 jajek* 120g masla* 200g cukru* 120g smietany slodkiej*2-3lyzki kaszy mannej* 1 budyn w zaleznosci od smaku,

*** zoltka/cukier/maslo ubic-utrzec-zmiksowac
                                      *** dodac budyn/ser/kasze manna/smietane -zmiksowac
                                      *** oddzielnie ubic bialka,i na koncu dodac mieszajac juz delikatnie lopatka

** piec 150 stopni z termoobiegiem 50-60 min,
                                      albo wiecej w zaleznosci od piekarnika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka