Dodaj do ulubionych

Sezon na bób

18.07.11, 16:43
Zadać bobu - nie wiem skąd wzięło się to powiedzenie.
Jest to negatywne stwierdzenie a przecież bób to wspaniała rzecz. Jecie? Ja mogę bez przerwy.
Moi goście, po przyjściu rozglądają się za parowarem, czy jest tam bób, wszystko im jedno, ciepły, zimny , jedzą każdy.

Kendo, czy w Szwecji jedzą bób, czy to tylko polska a szczególnie małopolska specjalność?
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Sezon na bób 18.07.11, 17:27
      U mnie jest bób z mrożonki,bo córka lubi,ja zjem,ale bez lubości.big_grin

"‘dokuczyć komuś, dołożyć, dać się we znaki, dać komuś nauczkę’; zwrot, gw. uczniow. Dawanie bobu polegało na przeciąganiu po głowie kolegi knykciami wszystkich palców, co przypominało ruchy palców przy sadzeniu bobu"

Nie sadziłam bobu,to nie wiem.tongue_out
      • greis52 Re: Sezon na bób 19.07.11, 06:52
        oj lubie ale dawno nie jadłam...
        i nie pomyslalam, ze mozna do tego uzyc parowara
        uczy sie człowiek cale zyciesmilesmile
      • dorka556 Re: Sezon na bób 19.07.11, 07:38
        Sadziłam bób kilka razy, nie używałam do tego knykci, ale myślę, że to dobry, szybszy sposób. To wyjaśnienie jest przekonywujące. Dzięki Jaguś.
        • kendo Re: Sezon na bób 20.07.11, 08:17
          *Dorka,
          tu zaczeli sperzedawac go na ryneczku,
          imigranci arabscy sa najwiekszymi konsumentami,
          kiedy milam warzywniak tez sadzilam obok kartofli,
          teraz jem go tylko w kraju,jak jestem w "jego sesonie"smile

acha,kiedys w puszce kupilam z arabskiego kraju,
          po splukaniu woda byl "zjadliwy",ale nie to co swiezy.
          • greis52 Re: Sezon na bób 05.07.12, 18:04
            kupiłam nagotowałam
            smakuje i na ciepło i na zimno
            pyszny i sycący, i bogaty w białko...
            mógłby być tańszywink
            • kendo Re: Sezon na bób 05.07.12, 18:08
              no wlasnie,cena zawsze pod dyskusje....
              ale on tylko raz owocuje i moze dlatego cenia sobie uprawiacze....

a zjadalbym sobie..oj zjadal....bym....
              • jaga_22 Re: Sezon na bób 05.07.12, 21:00
                Dziś widziałam bób,był po 7zł.paczka,pewnie 0.5 kg.
                • tetika Re: Sezon na bób 05.07.12, 21:43
                  o widzicie zupelnie zapomnialam ze to pora i na bob. widzialam nawet ale jakos mnie nie skusil. trzeba isc do warzywniaka i kupicsmile
                  dzieki za przypomnienie....
          • pia.ed Re: Sezon na bób 05.07.12, 22:01
            acha,kiedys w puszce kupilam z arabskiego kraju,
            > po splukaniu woda byl "zjadliwy", ale nie to co swiezy.

Ja tez czasem kupuje puszki roznych roslin straczkowych, to woda nie nadaje sie
            do uzytku ... Podejrzewam, ze smak sie zmienia wlasnie z powodu puszki,
            Moze metal jest zlej jakosci ... albo konserwa w niej troche za dlugo lezala.
            Swiezego bobu nie jadlam od dziesiatek lat ...
            • tetika Re: Sezon na bób 06.07.12, 07:46
              a nie mozesz sobie zasadzic?
              przepraszam ze glupio pytam , ale nie wiem gdzie i jak mieszkasz.
              • kendo Re: Sezon na bób 06.07.12, 10:50
                *Pia
                wyraznie czulam konserwanty w wodzie,
                raz i wiecej nie kupuje a zwlaszcza teraz,
                jak kupuje to tylko mrozone,
                bez zadnych konserwantow,
                ale mrozonego bobu nie widzialam....

no wlasnie zastanawiam sie czy by urusl w doncy?
                bo mi w ogrodzie obrodzil kiedys dawno..
              • pia.ed Re: Sezon na bób 06.07.12, 13:16
                tetika napisała:
                > a nie mozesz sobie zasadzic?
                > przepraszam ze glupio pytam , ale nie wiem gdzie i jak mieszkasz.

Mozesz spokojnie pytac, bo nie uwazam ze istnieja glupie pytania ...
                Mieszkam w centrum Malmö, na parterze i dlatego nie mam nawet balkonu ...
                Nasza wspolnota ma ogrodek kwiatowy z trawnikiem
                na ktorym sie opalamy latem.
                Wlasciwie to ja tego ogrodka dogladam ... i moglabym "przemycic"
                koperek lub pietruszke naciowa, ale nie bob.
                Chyba ze bob czuje sie dobrze w cieniu olbrzymich lisci,
                bo takie rosliny mamy wlasnie w poludniowej stronie ogrodka.
                • kendo Re: Sezon na bób 06.07.12, 13:46
                  *Pia
                  a niemoglabys tak jednak zasiac,
                  a pozniej wspolne jedzenie ze wspolnota mieszkaniowa przy grilu...-fajna sprawa...
                  • iryska2604 Re: Sezon na bób 06.07.12, 14:54
                    Kiedys posadziłam - i nic z tego nie było bo mi mszyca zjadła.No a ze ogrodnik ze mnie taki jak z koziej d..........organki to efektu nie było. A bardzo lubimy bób.

A tu macie cos
                    www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przepisy.html
                    • iryska2604 Re: Sezon na bób 06.07.12, 15:00
                      No to jeszcze
                      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=164
                      www.uwielbiam.pl/przepisy/kategorie/bob
                      www.cojemy.pl/przepisy-z/bobem.html
                      • kendo Re: Sezon na bób 06.07.12, 15:16
                        ale pokusilas Irysko receptami...
                        bede intensywniw na ryneczku podgladfac czy maja do sprzedazy....
                        albo z puszki kupie we wtorek,
                        bede blisko arabskiego sklepiku....

w domu Tata sw.pamieci zawsze miedzy kartoflami go sadzil,
                        byly obfite zbiory pamietam.
                        • jaga_22 Re: Sezon na bób 06.07.12, 18:29
                          Dzięki Irysko za przepisy,bo kupiłam 1kg.bobu ale wszystkiego nie zjedliśmy i
                          właśnie chcę zrobić jakąś sałatkę z bobem.Teraz jest najlepszy.
                          W zimie czasem kupujemy mrożony,też smaczny,jednak świeży,to świeży.
                        • pia.ed Re: Sezon na bób 06.07.12, 22:31
                          kendo napisała:
                          ... miedzy kartoflami go sadzil, byly obfite zbiory pamietam.

No wlasnie sadzil, bo siac bobu chyba nie mozna ...
                          W Szwecji raczej bobu nie kupisz na rynku... najwyzej w olbrzymich supermaketach paczkowany swiezy i bardzo drogi ... To nie jest cos co sie w Szwecji na codzien
                          jak fasole i zielony groszek ... i nawet nie wiem jak sie nazywa.
                          • tetika Re: Sezon na bób 07.07.12, 09:07
                            ja nie mam pojecia dlaczego wlasnie bob jest zawsze drogi. ja poszlam do sklepu popatrzylam i wyszlam. bez sensu placic takie pieniadze uncertain kupilam sobie fasolki szparagowej.
                            Pia a w szwecji nie ma opcji ogrodkow dzialkowych?bo nie smiem pytac o domek pod miastem bo wiadomo ze nie kazdego stac i jakbys chciala to juz bys miala.
                            Ja chyba zaczynam dojrzewac do mysli o takim nabytku, tylko u mnie odwieczny problem z pieniazkami sadZ jednej polskiej pielegniarskiej pensyjki to sie nie pozyje sad
                            • pia.ed Re: Sezon na bób 07.07.12, 09:33
                              Oczywiscie sa ogrodki dzialkowe, ale do tego trzeba miec zainteresowanie,
                              sile do obrabiania, no i raczej duza rodzine ...
                              to zadna przyjemnosc siedziec samotnie na laweczce ...

O domku letnim pod miastem nigdy nie myslalam, bo umarlabym tam z nudow ...
                              Zawsze lubilam jak cos sie dziele, i pieniadze "inwestowalam" w wycieczki zagraniczne.
                              Dalej moglabym to robic, ale stalam sie leniwa i z domu nie chce mi sie niestety ruszyc ...
                              • kendo Re: Sezon na bób 07.07.12, 10:57
                                o tu "ogrodki dzialkowe"
                                sa bardzo sliczne,
                                niektorzy je nawet na zime przygotowali,ze moga np.sylwestra obchodzic i przenocowac....
                                *Teti
                                tu tez sa drogie takie domeczki.....
                                Lusia chciala kupic z corkami,cena wysoka byla,ale i doszloby sanowanie z azbestu i zrezygnowali...

Fak ,Pia,
                                tez trzeba miec zainteresowanie,
                                bo samemu siedziec przed "domkiem i rozmyslac" to zadna przyje,nosc,
                                ale sa tacy "samotne wilki" co lubia taki styl zycia.
                                • pia.ed Re: Sezon na bób 07.07.12, 14:53

Ogrodki dzialkowe sa bardzo rozne ... te najnowsze sa tylko wypozyczone od gminy na jakis czas, bo np za 10 lat bedzie sie na tym terenie budowac.
                                  Posiadacze dzialek o tym wiedza, i dlatego nic nie inwestuja, tylko uprawiaja jarzyny i warzywa na wlasny uzytek.

Sa tez kolonie ze 100-letnia tradycja, gdzie stoja ladne domki i wiele osob w nich mieszka przez cale lato, a czasem urzadza w nich Swieta ...
                                  Bylam w takim domku wlasnie zima. Wewnatrz bylo cieplo, ale wychodek byl na zewnatrz,
                                  co nie bylo zbyt przyjemne przy - 15 C.
                                  Z pewnoscia istnieja tez bardziej luksusowe warianty ... choc przepisy to reguluja
                                  i nie chca, aby domki te zamienialy sie na mieszkalne.

Kiedys znajomy mial do sprzedania domek za 80 000 kr, i pytal czy bym nie kupila ...
                                  Ale jak sie dowiedzialam ze to 150 km od Malmö, a do tego na niezbyt atrakcyjnym terenie, to powiedzialam "nie".
                                  Jeszcze dzis mozna cos kupic tanio, ale najczesciej na polnocy Szwecji,
                                  tam gdzie diabel mowi dobranoc ... wink

• kendo Re: Sezon na bób 07.07.12, 15:08
                                    *Pia
                                    tutaj niema zdnego "osrodka z wypozywczeniem dzialeczki"
                                    wszystko jest juz prywatne,
                                    akurat kolo szpitala rozciaga sie sliczna "dzielnica koloni letnich domkow" a pozniej w Rinkaby,
                                    podoba mi sie ,
                                    ludzi naprawde dbaja o wyglad domku jak i ogrodu,
                                    "klimat bajeczny czasami" na niektorych posesjach....
                                    80 tys,to tu tez w tej cenie sa....
                                    • greis52 Re: Sezon na bób 08.08.13, 08:06
                                      Trwa krótki sezon na bób - korzystajmy więc z niego, póki na to czas! Ta pyszna roślina strączkowa jest nie tylko sycąca, ale i zdrowa: dostarcza organizmowi białka, błonnika, soli mineralnych i witamin. My proponujemy Wam bób jako główny składnik pysznej, wytrawnej tarty, z dodatkiem sera feta - idealnej na lekki obiad w te upalne dni. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis!
                                      www.interia.tv/wideo-zmyslowe-smaki-tarta-z-bobem,vId,1179621
                                      • kendo Re: Sezon na bób 08.08.13, 09:05
                                        super pomysl Greis
                                        dzis bede na miescie,
                                        popatrze na ryneczku czy maja bob,
                                        apetycznie wygladala....i sycaca,
                                        pod bok tylko salata jakas i obiad "pracochlony" pychota...
                                        • lusia_janusia Re: Sezon na bób 08.08.13, 09:20
                                          Pojadlam bobu jak bylam u mamy,
                                          zasycilam sie smakiem na caly rok, do nastepnego
                                          sezonu.
                                          • kendo Re: Sezon na bób 08.08.13, 09:22
                                            w karju jest badzo popularny
                                            tutaj nie,
                                            a jak sie pokaze to drozyzna....ale kuboe troche na smak...
    • greis52 Re: Sezon na bób 25.07.14, 19:49
      zakupiłam nagotowałam i pojadłamsmile
      a małe wnuczę koleżanki jak smacznie pałaszowało,
      mam nadzieje że mu nie zaszkodziło?
      ale tak szeroko otwierał dzioba i domagał się jeszcze...
      smakowałosmile
      drugi woreczek jutro zjemwink
      • kendo Re: Sezon na bób 25.07.14, 19:52
        alez tez bym go zjadla,
        tu drogi i jeszcze nie widzialam...

moze gazy w brzuszku zrobic
        zalezy jakie te "wnucze duze bylo"
        trzymam kciuki coby dobrze bylo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka