tetika 15.11.12, 11:14 dziewczyny , wam to dobrze. pisze ze w szwecji widac golym okiem te cudnosci kurcze chetnie bym to zobaczyla nie tylko na obrazku turystyka.wp.pl/gid,11238090,title,6-miejsc-w-europie-w-ktorych-mozna-zobaczyc-zorze-polarna,galeria_zdjecie.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: zorza polarna 15.11.12, 20:31 Tetiko my mieszkamy na poludniu Szwecji to tego zjawiska nie widac, ale juz w regionach Norbotten to mozna ogladac. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: zorza polarna 15.11.12, 22:13 a to daleko od was? pisali o jakims parku narodowym. ja sie domyslam ze nie z kazdego miejsca sie da popatrzec, ale i tak macie blizej niz ja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zorza polarna 15.11.12, 22:26 Niby blizej ale za te pieniadze to 2x do Polski obroce w te i z powrotem. Bilety na pociag sa drogie, chyba ze z wyprzedzeniem sie kupuje to bedzie troche taniej, samolot to juz nie wspomne. Tetiko to jest mniej wiecej 3/4 dlugosci calej Szwecji od tego miejsca juz na polnoc znajdujesz sie w tym dziwnym zjawisku. Kolezanka tam mieszkala, i mowila ze to jej przeszkadzalo, szczegolnie noca, zaslaniala okna ciemna ruleta. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: zorza polarna 16.11.12, 09:27 *Lusia, widac u nas zorze polarna, moze u Ciebie wsdod wierzowcow ciezko ja zauwazyc, czas kiedy palilam papierosy na altanie wieczorem poznym, mozna bylo ja zauwazyc ,ja skradala sie na ciemnym niebie, pierwszy raz ja zobaczywaszy, wystaszlyalam sie,bo sunela "prosto na mnie z nieba" takie mialam wrazenie, cudne pulsujace kolory zapierajace dech w piersiach Odpowiedz Link
tetika Re: zorza polarna 16.11.12, 18:46 raz to bym mogla zobaczyc to cudo zwlaszcza ze jak pisali w takim nasileniu bedzie dopiero za 50 lat , wiec juz nie dozyje Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zorza polarna 16.11.12, 20:24 Tetiko to zjawisko powtarza sie co roku. -Lusia- Odpowiedz Link
grzech_o_1 Spokojnie Teti. Poczekaj na styczeń. Jak 16.11.12, 22:48 przez kilka dni będzie ze minus trzydzieści mrozu. To około północy będzie widoczna też w Polsce. Oczywiście musi się to zebrać ze wzmożoną aktywnością Słońca. Bo nawet na Północy tak musi być. Widziałem raz w życiu. Bodaj gdzieś rok 1953? Może 1954? Właśnie w styczniu. I było to na Mazowszu. 100 km na południe od Warszawy. Trwało to z pół godziny. Odpowiedz Link
tetika Re: zorza polarna 17.11.12, 20:31 Grzechu na zywo zamarzylo mi sie zobaczyc na zdjeciach ogladalam Ale ze pod warszawa bylo widac to ewenement ale i czasy byly "czysciejsze" i mniej swiatla z miast, to moze i po propagacji dolecialo Odpowiedz Link
kendo Re: zorza polarna 17.11.12, 20:34 zalezy tez to od "wyladowan na solncu" ostanio latem duzo tego bylo, wiec mozna oczekiwac ,ze wkrotce na naszym niebie je zobaczymy, jak pulsujac roznokolorowymi barwami przesuwaja sie ajkby po niebie.... Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: zorza polarna 17.11.12, 22:34 Teti. Wtedy zimy były cholerne i mrozy trzymały jak diabli tygodniami. To było koło północy. Już spałem. ale mama mnie obudziła, ubrała i wyszliśmy. Wszystkie ludziska powychodzili i się dziwowali. Pamiętam, że wszyscy byli pewni, że gdzieś za horyzontem pali się jaka cała wieś [wtedy były jeszcze przecież drewniane]. Ale nauczyciel ze szkoły dopiero wszystkim wytłumaczył, że to zorza polarna i na czym to polega. Odpowiedz Link
kendo Re: zorza polarna 23.11.12, 16:32 allas.se/titta-pa-norrskenet-fran-himlen/ Pia chcialas zawsze zobaczyc, teraz mozesz z lotu ptaka obejzec od 31 stycznia /17 i 18 marzec2013 roku lot trwa 45 min a kosztuje na jedna osobe 6 600SK. Odpowiedz Link
henryk245 Re: zorza polarna 26.11.12, 19:01 to nietylko piekne widowisko,to efekt zaklucenia w magnetosferze moze byc spotegowane przez duze rozblyski sloneczne zmianynaziemi.pl/wiadomosc/rozblysk-sloneczny-moze-wywolac-raz-wiele-katastrof-takich-w-fukushimie pracowalem w elektrowni jadrowej w Ringhals,w ekipie zmieniajacej prety paliwowe,rowniez nadzor procesow startowych obecnie cala prace/nadzor ludzi przejely komputery rozblysk sloneczny wybije z obiegu cala elektronike,komputery tez w dalszym ciagu chcecie elektrowni jadrowych w polsce ? Odpowiedz Link
greis52 najpiękniejsza zorza polarna 20.12.12, 20:53 to w Północnej Norwegii turystyka.wp.pl/kat,3,title,polnocna-norwegia-najpiekniejsza-zorza-polarna,wid,11251862,artykul.html nie przypuszczałąm że może mieć zielony kolor Odpowiedz Link
tetika Re: najpiękniejsza zorza polarna 25.12.12, 15:30 widzialam ten artykul ; kurcze szkoda ze nie moge tego na wlasne oczy obejrzec Odpowiedz Link
pia.ed Re: zorza polarna 25.12.12, 18:51 henryk245 napisał: > rozbłysk słoneczny wybije z obiegu cala elektronikę,komputery tez > w dalszym ciągu chcecie elektrowni jądrowych w polsce ? Widze, ze chciałbyś powrotu do węgla kamiennego ... którego dotąd używają w Danii ... i to Duńczycy sprawili, ze nam zamknęli Barsebäck ... a teraz zarabiają na przesyłaniu brudnego prądu do Szwecji. Odpowiedz Link