sulimira 12.03.23, 06:11 www.tarnowska.tv/artykul/14830,tarnow-zuzanna-i-aleksander-najpopularniejsze-imiona-w-2022-roku Najpopularniejsze: 1. Zuzanna 35 2. Emilia 28 3. Laura 27 1. Aleksander 35 2. Franciszek 33 3. Antoni 32 Najrzadsze: Dobrawa Nadzieja Noemi Tatiana Zorza Daroslaw Gniewko Edgar Zachary Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 09:35 Lubię Zacharego. Dobrawa, Noemi, Edgar- doceniam u kogoś. Na nie zorza, Tatiana, Daroslaw 😉 to jednak mogą być imiona dzieci cudzoziemców. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 11:56 Nie sądzę, żeby Zorza i Darosław zostały nadane przez cudzoziemców. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 11:57 A na jakiej podstawie nie sądzisz? Tak czy owak nie można tego sprawdzić, więc się nie dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 12:12 Bo 'Zorza' to typowo polskie słowo, a Darosław przez osobę z innego słowiańskiego kraju zostałoby zapisane raczej przez 'v'. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 13:41 Ja też nie sądzę, że tak jest w tym przypadku i na pewno ale jest to minimalnie możliwe, bo są to imiona ogólnosłowiańskie. Z reguły zapis imion napływowych osób ze wschodu jest angielski ale zdarzają się wyjątki pośród związków mieszanych albo zdecydowanycg, by osiąść w Polsce. Zorza jest też spotykana na południu Europy. Darosław może pochodzić ogólnie z Europy z krain słowiańskich, może być też przekształceniem Dariusza ( perskiego imienia) i Radosława, a może wprost pochodzić od słowa dar-. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 15:07 niii napisała: > Ja też nie sądzę, że tak jest w tym przypadku i na pewno ale jest to minimalnie > możliwe, bo są to imiona ogólnosłowiańskie. To nie są imiona ogólnosłowiańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 13:50 Widziałam też nadania Niebianny i Dziewanny w zupełnie polskich rodzinach. Jutrzenka już jest dość popularna jako wybór nietuzinkowego imienia. Te imiona wracają na fali powrotu do korzeni, a czasem nadają je neohipisi, czy neopoganie. Bardzo polecam takie właśnie imiona, wzięte z natury. Spośród rozważanych na forum żadne wymyślone przez człowieka nie równa się temu wyjętego z przyrody, zjawisk albo nas samych. Powinno się także nadawać Tęczę, jednak to prześliczne zjawisko zostało przejęte symbolicznie przez LGBT i nadanie dziecku imienia Tęcza automatycznie budziłoby od razu kontrowersje w Polsce i niekoniecznie przyjazne reakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 15:09 niii napisała: > Bardzo polecam takie właśnie imiona, wzięte z natury. To wręcz odwrotnie niż Rada Języka Polskiego, która negatywnie opiniuje wyrazy pospolite jako imiona. Przykład tu: rjp.pan.pl/opinie-o-imionach-main/1973-melodia Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 22:50 Mnie obchodzi moje zdanie i ludzi wokół, a imiona są nadawane pomimo braku przekonania rady Imiona pochodzące z natury są przepiękne i warto je nadawać, także tym bardziej gorąco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 19.03.23, 01:49 niii napisała: > Mnie obchodzi moje zdanie i ludzi wokół, a imiona są nadawane pomimo braku prze > konania rady A nas obchodzi zdanie Rady, bo nie uważamy wykształcenia i wiedzy naukowej za nic niewarte świstki, a także obchodzi nas zachowanie poprawności językowej, stanowiącej element naszego dziedzictwa kulturowego. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 10:52 Ojej, jak cudnie - Zorza )) I Nadzieja, przepięknie. Bardzo lubię też Noemi. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 14:29 Żadne z tych rzadkich do mnie nie przemawia. Darosław w moim odbiorze przekombinowany. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 14:41 Zorza skojarzyła mi się z radzieckimi imionami 😉. www.stacjafilipa.pl/2013/04/02/radzieckie-imiona/ rosyjski.pro/dziwne-imiona-rosyjskie/ I są tam nie tylko traktory i Marleny, także wiosna , brzoza, goździk, azalia, dąb, granit itp Także to już było... Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 16:44 Tendencja musiała utrzymywać się dość długo, bo ja na studiach miałam lektorkę o imieniu Władilena, która była urodzona w latach pięćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 18:52 Dla mnie na plus jedynie Zachary, Edgar i Nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś