Dodaj do ulubionych

Tarnow: imiona 2022

12.03.23, 06:11
www.tarnowska.tv/artykul/14830,tarnow-zuzanna-i-aleksander-najpopularniejsze-imiona-w-2022-roku
Najpopularniejsze:

1. Zuzanna 35
2. Emilia 28
3. Laura 27

1. Aleksander 35
2. Franciszek 33
3. Antoni 32

Najrzadsze:

Dobrawa
Nadzieja
Noemi
Tatiana
Zorza

Daroslaw
Gniewko
Edgar
Zachary
Obserwuj wątek
    • paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 09:35
      Lubię Zacharego.
      Dobrawa, Noemi, Edgar- doceniam u kogoś.
      Na nie zorza, Tatiana, Daroslaw 😉 to jednak mogą być imiona dzieci cudzoziemców.
      • sferoplast Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 11:56
        Nie sądzę, żeby Zorza i Darosław zostały nadane przez cudzoziemców.
        • paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 11:57
          A na jakiej podstawie nie sądzisz?
          Tak czy owak nie można tego sprawdzić, więc się nie dowiemy.
          • sferoplast Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 12:12
            Bo 'Zorza' to typowo polskie słowo, a Darosław przez osobę z innego słowiańskiego kraju zostałoby zapisane raczej przez 'v'.
        • niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 13:41
          Ja też nie sądzę, że tak jest w tym przypadku i na pewno ale jest to minimalnie możliwe, bo są to imiona ogólnosłowiańskie. Z reguły zapis imion napływowych osób ze wschodu jest angielski ale zdarzają się wyjątki pośród związków mieszanych albo zdecydowanycg, by osiąść w Polsce.
          Zorza jest też spotykana na południu Europy. Darosław może pochodzić ogólnie z Europy z krain słowiańskich, może być też przekształceniem Dariusza ( perskiego imienia) i Radosława, a może wprost pochodzić od słowa dar-.
          • gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 15:07
            niii napisała:

> Ja też nie sądzę, że tak jest w tym przypadku i na pewno ale jest to minimalnie
            > możliwe, bo są to imiona ogólnosłowiańskie.

To nie są imiona ogólnosłowiańskie.
        • niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 13:50
          Widziałam też nadania Niebianny i Dziewanny w zupełnie polskich rodzinach. Jutrzenka już jest dość popularna jako wybór nietuzinkowego imienia. Te imiona wracają na fali powrotu do korzeni, a czasem nadają je neohipisi, czy neopoganie.
          Bardzo polecam takie właśnie imiona, wzięte z natury. Spośród rozważanych na forum żadne wymyślone przez człowieka nie równa się temu wyjętego z przyrody, zjawisk albo nas samych.
          Powinno się także nadawać Tęczę, jednak to prześliczne zjawisko zostało przejęte symbolicznie przez LGBT i nadanie dziecku imienia Tęcza automatycznie budziłoby od razu kontrowersje w Polsce i niekoniecznie przyjazne reakcje.
          • gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 15:09
            niii napisała:

> Bardzo polecam takie właśnie imiona, wzięte z natury.

To wręcz odwrotnie niż Rada Języka Polskiego, która negatywnie opiniuje wyrazy pospolite jako imiona. Przykład tu: rjp.pan.pl/opinie-o-imionach-main/1973-melodia
            • niii Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 22:50
              Mnie obchodzi moje zdanie i ludzi wokół, a imiona są nadawane pomimo braku przekonania rady wink Imiona pochodzące z natury są przepiękne i warto je nadawać, także tym bardziej gorąco polecam smile
              • gaudencja Re: Tarnow: imiona 2022 19.03.23, 01:49
                niii napisała:

> Mnie obchodzi moje zdanie i ludzi wokół, a imiona są nadawane pomimo braku prze
                > konania rady wink

A nas obchodzi zdanie Rady, bo nie uważamy wykształcenia i wiedzy naukowej za nic niewarte świstki, a także obchodzi nas zachowanie poprawności językowej, stanowiącej element naszego dziedzictwa kulturowego.
    • niii Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 10:52
      Ojej, jak cudnie - Zorza smile)) I Nadzieja, przepięknie. Bardzo lubię też Noemi.
    • annthonka Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 14:29
      Żadne z tych rzadkich do mnie nie przemawia.

Darosław w moim odbiorze przekombinowany.
    • paula.anna Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 14:41
      Zorza skojarzyła mi się z radzieckimi imionami 😉.
      www.stacjafilipa.pl/2013/04/02/radzieckie-imiona/

rosyjski.pro/dziwne-imiona-rosyjskie/

I są tam nie tylko traktory i Marleny, także wiosna , brzoza, goździk, azalia, dąb, granit itp
      Także to już było...
      • annthonka Re: Tarnow: imiona 2022 12.03.23, 16:44
        Tendencja musiała utrzymywać się dość długo, bo ja na studiach miałam lektorkę o imieniu Władilena, która była urodzona w latach pięćdziesiątych.
    • aledziwok Re: Tarnow: imiona 2022 18.03.23, 18:52
      Dla mnie na plus jedynie Zachary, Edgar i Nadzieja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.