Dodaj do ulubionych

Jesteśmy lepsi...

28.11.12, 20:00
Może to nie wypada się chwalić, ale polska edukacja jest na 14 miejscu w świecie a szwedzka na 21.
Polski system edukacji w gronie dwudziestu najlepiej ocenionych - wynika ze światowego rankingu przeprowadzonego przez firmę Pearson. Według badania, najlepszą edukację oferuje Finlandia, a kolejne miejsca zajęły Korea Południowa, Hongkong i Japonia. Ranking powstał w oparciu o międzynarodowe testy z lat 2006-2010

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12941313,Polska_edukacja_na_14__miejscu_w_swiatowym_rankingu.html
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: Jesteśmy lepsi... 28.11.12, 20:10
      to cieszy ze "horyzonty" mamy ciut większe niż innismile

• jaga_22 Re: Jesteśmy lepsi... 28.11.12, 20:57
        No proszę,a swoi tak krytykują.
        • lusia_janusia Re: Jesteśmy lepsi... 28.11.12, 21:13
          Tak w szwecji do 3 klasy to tak jak przedzkole w ostatniej grupie.
          Ja nie moglam zaakceptowac systemu nauczania w szkolach podstawowych,
          i pozniej jak samach tez chodzilam zeby nauczyc sie jezyka .
          Dopiero obecny mister szkolnictwa chce przeprowadzac reforme w ocenie
          wiedzy ucznia i skali stopni. Niestety napotyka na nieprzychylnosc ze strony
          uczniow i niektorych /grona nauczycieli i psychologow/
          • pia.ed Re: Jesteśmy lepsi... 29.11.12, 17:15
            lusia_janusia napisała:
            > Tak w szwecji do 3 klasy to tak jak przedzkole w ostatniej grupie.
            > Ja nie moglam zaakceptowac systemu nauczania w szkolach podstawowych ...

Z tego co piszesz wynika, ze Twoje córki na cale życie zostały okaleczone w szwedzkiej szkole i do niczego nie doszły ... a chyba tak nie jest?
            Z innych Twoich wypowiedzi wygląda przecież, ze świetnie dają sobie rade
            mimo tak złego startu wink

• dorka556 Re: Jesteśmy lepsi... 29.11.12, 17:35
              Lepsi, to my jesteśmy w rozwiązywaniu testów, natomiast nasze szkoły w ogóle nie przygotowują uczniów do życia w społeczeństwie, dlatego córki Lusi mogą sobie świetnie dawać radę w życiu a nasze dzieci niekoniecznie.
              Kuzynka, jakieś 30 lat temu 'wybrała wolność' i została w Berlinie Zach. Opowiadała, m.in. że jej syn od I klasy uczył się występować, wypowiadać przed publicznością. Bardzo mu się to przydało w dorosłym życiu, w pracy. W Niemczech uczyli wtedy wiele przydatnych rzeczy a u nas regułek i wiedzy encyklopedycznej.
              • dorka556 Re: Jesteśmy lepsi...-Cud nad Wisłą 30.11.12, 08:24
                Polacy są bardzo skromni, a może nie zawsze warto bronić się przed pochwałami? Na miejscu polskich polityków zrobiłbym z edukacji produkt eksportowy - radzi w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Michael Gove, minister edukacji Wielkiej Brytanii. (...)
                - Chcę zrozumieć polski sukces edukacyjny, o którym głośno już w Unii Europejskiej. Udało się wam podnieść wyniki słabych uczniów, zmniejszyliście różnice między najlepszymi a najgorszymi szkołami. Macie też niewielkie różnice w wykształceniu między dziećmi z rodzin zamożnych i biednych. Świadczą o tym wszelkie znane mi pomiary wyników, np. w nauce języków czy nawet w matematyce. Możemy zatem mówić, że to taki wasz drugi Cud nad Wisłą - mówi brytyjski minister.
                -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Może rzeczywiście nie mam racji, krytykując polskie szkolnictwo a może ...gdzie indziej jest tak źle, że my na tym tle wypadamy dobrze.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12950936,Brytyjski_minister_edukacji__Polska_szkola_to_wasz.html
    • pia.ed Re: Jesteśmy lepsi... 28.11.12, 21:40
      A ja się wcale nie dziwie, ze Szwecja jest na tak dalekim miejscu ...
      Szkoły w Szwecji są zapełnione analfabetami z Afganistanu, Kurdystanu i Somalii, których po kilku miesiacach nauki języka szwedzkiego odsyła do klas odpowiadających ich wiekowi,
      czyli 13-latek który niedawno po raz pierwszy w życiu spotkał się z alfabetem łacińskim
      i umie tylko dodawać i odejmować, zasiada w ławce szkolnej razem ze szwedzkimi uczniami z siódmej klasy ...
      A w gettach pod Sztokholmem 20-letnia mlodziez urodzona w Szwecji
      z tureckich czy syrianskich rodzicow, dalej nie potrafi prawidlowo mowic i pisac
      po szwedzku.
      Trzymaja sie kupy, zenia sie z dziewczynkami z kraju pochodzenia rodzicow,
      tworza wlasne prawa kulturowe... Ich dzieci tez pewnie dalej beda obce w kraju w ktorym sie urodzily ...
      mimo ze to juz trzecie pokolenie ...
      • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 29.11.12, 09:14
        *Pia
        tu sie z Toba nie zgodze,
        bylam swiadkiem,
        kiedy w klasie zrobiono test z matematyki
        i klasa zostala podzielona na dwie grupy,
        druga grupa uczyla sie tabliczki mnozenia ,
        niestety byli to sami szwedzi,ktorzy robili licencje szkoly podstawowej,
        by zaczac studiowac dalej.
        wiadomosci ogolne tez mieli "0" zerowe..
        • pia.ed Re: Jesteśmy lepsi... 29.11.12, 16:03
          Możesz napisać w którym roku to było?

kendo napisała:
          w klasie zrobiono test z matematyki i klasa zostala podzielona na dwie grupy,
          druga grupa uczyla sie tabliczki mnozenia , niestety byli to sami szwedzi...
          by zaczac studiowac dalej. wiadomosci ogolne tez mieli "0" zerowe..
          • tetika Re: Jesteśmy lepsi... 29.11.12, 16:16
            i tak uwazam ze moj program nauczania byl najlepiej dostosowany do mozliwosci ucznia. Juz ksiazki mojego syna byly takie ze nikt normalny nie wiedzial o co w nich chodzi. Ani chronologii ani wytlumaczone, groch z kapusta az sie dziwie ze te dzieci wogole cokolwiek wiedza. Ale i tak uwazam ze mnie szkola nauczyla wiecej niz mojego syna.
          • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 30.11.12, 09:34
            pia.ed napisała:

> Możesz napisać w którym roku to było?

*Pia,byly to lata siedemdziesiate,
            a z opowiadan znajomych teraz sytuacja tez niewiele sie zmienila..

wiem ze wiele mlodziezy pokonczylo gimnazja z icke godkänd betygiem
            tz,ze musza zaliczyc dwa/jeden /lub wiecej przedmiotow..

> kendo napisała:
            > w klasie zrobiono test z matematyki i klasa zostala podzielona na dwie grupy,
            > druga grupa uczyla sie tabliczki mnozenia , niestety byli to sami szwedzi...
            > by zaczac studiowac dalej. wiadomosci ogolne tez mieli "0" zerowe..
            • pia.ed Re: Jesteśmy lepsi... 30.11.12, 15:11
              kendo napisała:
              *Pia,byly to lata siedemdziesiate,
              > a z opowiadań znajomych teraz sytuacja tez niewiele sie zmieniła..

Na Kom Vux pod koniec lat 70-tych byli Szwedzi ktorym nie chcialo sie uczyc
              albo wagarowali.
              Nie mozesz jednak porownywac poziomu wszystkich Szwedów z kilkoma nieudacznikami ktorzy z lenistwa czy z powodu trudnosci w nauce nawet nie dali rady ukończyć 9-tej klasy ...

Ja przyjechalam w tym samym czasie do Szwecji i mam zupelnie inny obraz.
              Nie znalam angielskiego, ale nie mialam zadnego problemu aby porozumiec sie ze Szwedami po niemiecku, wiec tacy glupi jednak nie byli ... I to nawet w malej restauracji, gdzie podjelam pierwsza prace, mowiono po niemiecku no i oczywiscie po angielsku.

> wiem ze wiele mlodziezy pokonczylo gimnazja z icke godkänd betygiem
              > tz,ze musza zaliczyc dwa/jeden /lub wiecej przedmiotow..

Jesli zobaczysz w KTORYCH szkolach uczniowie koncza 9-ta klase bez zaliczonych najważniejszych przedmiotów, a takich przedmiotów jest chyba tylko cztery,
              to na pierwszym miejscu znajdziesz szkoły na osiedlu Rosengård,
              gdzie w klasach 7 - 9 jest 100% cudzoziemców ... nie potrafiących napisać poprawnie dyktanda z czwartej klasy, czy zrozumieć tekstu zadania z matematyki.
              I jak tacy uczniowie mogą zaliczyć wszystkie przedmioty?

Właśnie to tacy, którzy potem nocami szwendają się po Malmö i rabują ludzi ...
              bo nawet jesli na3-tygodniowym kursie letnim zaliczyli te przedmioty,
              to po pierwszym roku liceum zrezygnowali z nauki bo było im za ciężko ...
              a niektórzy przyjechali do Szwecji jeszcze jako małe dzieci.

No to na koniec mam pytanie:
              Jak głupi Szwedzi mogli wypracować taki dobrobyt, ze teraz drzwiami i oknami
              pcha się do Szwecji polowa świata?

• henryk245 Re: Jesteśmy lepsi... 30.11.12, 15:54
                Pia

czy Rosengård'en i Malmö albo Biskopsgården i Göteborg to Szwecja ?
                to sa obozy uchodzcow politycznych (?) z polowy swiata,chca sie izolowac ?
                ich sprawa , biora bidrag ? to okolo 1/3 kosztow 2/3 to pobory pomagajacych
                bez immigrantow niebylo by tych etatow,duzo ludzi byloby bez pracy.

ci bogatsi Arabowie mieszkaja w HSB albo w wlasnych (splaconych) willach
                ponoc podobnie jest z Cyganami w Polsce ?
                • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 30.11.12, 16:42
                  ....
                  Nie mozesz jednak porownywac poziomu wszystkich Szwedów z kilkoma nieudacznikami ktorzy z lenistwa czy z powodu trudnosci w nauce nawet nie dali rady ukończyć 9-tej klasy ...

Pia
                  nie napisalam ze wszyscy szwedzi byli w tyle z nauka,
                  tylko polowa klasy niemal,wtedy kiedy ja chodzilam,
                  a nie interesowalo mnie wtedy czy cala mlodziez taka byla,
                  a byly nawet dwie kobiety co zaliczyly program poltoraletniej podstawuwki w ciagu pol roku,
                  i poszly dlaej studjowc wybrana linie....
                  wiec one na 100% nie wagarowaly...
                  a te ,ktore nazwalas,ze wagarowaly,moze ntak wcale nie musialo byc,
                  tylko po prostu nie otrzymaly odpowiedniej pomocy,takiej jaka teraz "ci slabsi uczniowie dostaja"

piszac, o nizaloczonych przedmiotach u swiadectwie ukonczenia gimnazjum
                  Pia
                  tu mialam na mysli gimnazjum tym ekonomiczna linia czy szkola pielegniaska,
                  dziewczyny mialy icke godkänd z przedmiotow "spolecznych

.....No to na koniec mam pytanie:
                  Jak głupi Szwedzi mogli wypracować taki dobrobyt, ze teraz drzwiami i oknami
                  pcha się do Szwecji polowa świata?....

no niewiem czy sa glupi jak piszesz,
                  w rzadzie siedza ludzie z ukonczonymi studjami z godkänd swiadectwem,
                  i decydowali za spoleczenisto,
                  co zdecydowali tak sie caly kraj rozwijal.
                  • lusia_janusia Re: Jesteśmy lepsi... 30.11.12, 17:08
                    A rzad wybieralismy sami tajnym glosowaniem, i jaki wybralismy
                    taki mamy i tak nami rzadza.

A to prawda ja zaczynajac szkole w 90 latach, po tescie odpadli sami
                    Szwedzi a klasa byla mieszana; arlabowie z bylej jugoslawi i 2 osoby z polski.
                    Wszystkie osoby dorosle , najmlodszy chyba mogl miec okoli 35 lat.
                    To nie wiem, ten co chce sie uczyc bedzie podnosil swoje wiadomosci, nawet
                    zaczynajac od zera, jak w mlodosci nie chcilo mu sie uczyc.
                    http://s17.rimg.info/5c1b5d39fcf9d8a92a4da548e3932665.gif
                    • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 01.12.12, 09:46
                      pamietasz Lusia
                      do bibljoteki przychodzily dwie kobiety z Erytrei,
                      nie umialy naszego alfabetu,
                      uczylu sie naprawde gorliwie i nauczyly sie pisac i czytac z czego byly bardzo dumne,

ja mysle,
                      ze nie nalezy podciagac "jednostek leniwych" pod jeden margines z tymi co chca cos osiagnac wlasnymi silami
                • pia.ed Re: Jesteśmy lepsi... 01.12.12, 19:14
                  ...
                  henryk245 30.11.12
                  czy Rosengård'en i Malmö albo Biskopsgården i Göteborg to Szwecja ?

Mozę to nie Szwecja wink ale tam przeprowadzają te same międzynarodowe testy
                  co w całej Szwecji, i te skutecznie obniżają średnią szwedzkich uczniów
                  w statystykach.

Finlandia przez wiele lat przyjmowała rocznie najwyżej 10 azylowców,
                  teraz przyjmuje niewiele więcej,
                  podczas kiedy Szwecja tylko w jednym roku przyjęła 70 000 uciekinierów z Bośni ...
                  Niedługo będzie w Szwecji także polowa Syrii, bo w tej chwili
                  każdego przyjmują ... nikogo nie wolno wydalić.
                  Jak to wpłynie na wyniki nauczania, kiedy większość z nich to analfabeci?
    • greis52 Jesteśmy najlepsi;) 31.12.12, 08:55

Justyna Kowalczyk w wielkim stylu zwyciężyła
      w biegu pościgowym na dochodzenie na dystansie 9 kilometrów
      techniką klasyczną w niemieckim Oberhofie.
      Polka została tym samym liderką Tour de Ski!!!!!!!
      • jaga_22 Re: Jesteśmy najlepsi;) 31.12.12, 09:19
        http://s14.rimg.info/04a4def01912de6b12d0cf78a95af6f8.gif
        • kendo Re: Jesteśmy najlepsi;) 31.12.12, 09:37
          tak,tak...
          widzialam w telewizorni i sie cieszylam..
          • greis52 Hurrrra jesteśmy najlepsi;) 06.01.13, 17:53
            a właściwie to nie my a Justyna Kowalczyk
            i zgarnęła niezła kasęsmile
            sport.wp.pl/kat,1832,title,Tyle-zarobila-Kowalczyk-w-TdS,wid,15227333,wiadomosc.html?ticaid=1fd62
            • jaga_22 Re: Hurrrra jesteśmy najlepsi;) 06.01.13, 18:56
              https://gs106.rimg.info/2a5b7de20e9dcb1570ba837d79debde0.png
              • kendo Re: Hurrrra jesteśmy najlepsi;) 07.01.13, 10:00
                i to bardzo dobrze...Polska jest w centrum zainteresowana narciarsiem sportem

tu kiedys tez narciarze byli najlepsi
                np I.Stenmark/S Wassberg choc w roznych dziedzinach nartowej dystypliny
                • jaga_22 Re: Hurrrra jesteśmy najlepsi;) 07.01.13, 10:34
                  Źle jest,że tylko jedną ją mamy,nawet nie ma z kim współzawodniczyć.
                  • kendo Re: Hurrrra jesteśmy najlepsi;) 08.01.13, 09:52
                    *Jagus
                    a moze teraz sie zacznie mlodziez zastanawiac i pojdzie w jej slady by osiagac te same rezultaty,
                    tak nieraz jest,ze trzeba "silnego bodzca "dla innych by zajeli sie ta dystyplina sportu.

tu nawet bym wiedziala ze strony szkoly,
                    by ja zaproszono na" odczyt sportowy"
                    mlodziez z pewnoscia bylaby chetna osiagac jej wyniki....
                    • kendo Re: jesteśmy najlepsi;)-geniusze 24.01.13, 20:11

9-letni geniusz

Autor: slo-onko 24.01.13, 19:50

Dodaj do ulubionych
                      Odpowiedz cytującOdpowiedz

pianista, chlopczyk o ktorym dzisiaj widzialam program w tv, bylkam pod wrazeniem,a raczej bardzo zaszokowana. on gral na pianinie z pamieci iles utworow i nawet jedna reka z pamieci nie patzrac na klawisze!!!! niesamowity talent ,niewiarygodne, ze mozna az tak.
                      • kendo Re: egzamin na studia 07.04.13, 09:43
                        quiz.svd.se/default.aspx?sTid=1820
                        ostani rocznik pisal egzamin z ocena "najlepszy"
                        znajacy jezyk
                        mozecie sobie zrobic test ze "slow obcych"-fajna zabawa....
                        moj test wypadl OK,moge zaczac studiowac....jak bedzie ostanie mijsce wolne na dany dzial hi.hiiiiiiiiiiiiiiiii,
    • henryk245 Re: Jesteśmy lepsi...i zabezpieczeni ! 07.04.13, 13:07
      Zatrzasnąłem dziś rano kluczyki w samochodzie, a wraz z nimi dwójkę moich małych dzieci. Przechodzący obok sąsiad pyta:
      - Masz zapasowy komplet?
      - Tak, mam dwóch synów z inną kobietą...
      • lusia_janusia Re: Jesteśmy lepsi...i zabezpieczeni ! 07.04.13, 14:04
        Ale Henryk zapomniales o piesku?...
        • kendo Re: Jesteśmy lepsi...i zabezpieczeni ! 07.04.13, 14:47
          *Lusia
          ale to chodzilo o zapasowe dziecicska sasiada hi.hiiiiiiiiiiiiiiiii dobre....
    • greis52 jacy jesteśmy? 30.08.13, 07:38
      Słowa, których używamy, zdradzają, jacy jesteśmy?

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105645,14440275,Slowa__ktorych_uzywamy__zdradzaja__jacy_jestesmy_.html#Cuk
      • lusia_janusia Re: jacy jesteśmy? 30.08.13, 08:29
        Ciekawa analiza tych zwrotow, ja jakos nie zwrocilam
        na nie uwagi.
        • kendo Re: jacy jesteśmy? 31.08.13, 11:29

1. "Wybierać" i "dostawać" na topie - znamiona materializmu?

Zauważyli, że pomiędzy 1800 a 2000 rokiem znacznie wzrosło użycie wyrazów takich, jak "wybierać" i "dostawać", co - według autorów - obrazuje rozpowszechnienie się wśród ludzi wartości indywidualistycznych i materialistycznych na skutek nasilonej urbanizacji.

2. "Zobowiązany" i "dawać" passe - zanik odpowiedzialności społecznej?

Zanikać z kolei zaczęły takie zwroty, jak "zobowiązany"" i "dawać", które odnoszą się do odpowiedzialności społecznej, charakterystycznej i adaptacyjnej dla mieszkańców wsi.

3. "Uczucia" zamiast "zachowań" - odwrót od świata zewnętrznego ku wewnętrznemu

Zaobserwowano ponadto wzrost częstotliwości zastosowania słowa "czuć". W przeciwieństwie do wyrażenia "zachowywać się", co wskazuje na zainteresowanie życiem wewnętrznym i odcinanie się od zewnętrznego postępowania.

4. "Wyjątkowy indywidualny ja" - era ego?

Częste używanie słów "dziecko", "wyjątkowy", "indywidualny" i "ja" oznacza, zdaniem badaczy, wyraźny zwrot w kierunku zafascynowania własną osobą.

5. Mniej "posłuszeństwa"i "należności" - upadek autorytetów?

Rzadkie zastosowanie zwrotów "posłuszeństwo", "autorytet", "należeć" i "modlić się" sugeruje z kolei zmniejszenie znaczenia autorytetów, relacji społecznych i religii w codziennym życiu.

"Obecnie obserwowany wzrost wartości indywidualistycznych nie jest zjawiskiem nagłym, ale zachodzącym od wieków, w czasie których społeczeństwo o słabo rozwiniętej technice, zamieszkujące głównie wsie, przekształciło się w społeczeństwo miejskie o wysoko rozwiniętej technice" - podsumowuje Patricia Greennfield, główna autorka badania.
          ja sie zaliczam do pierwszego punktu,
          bo zawsze wybieram i mysle ,czy praktycznie wybralam a nie co z tego bede miec
          co nie oznacza,ze jestem materjalistka tylko ze jestem praktyczna
    • greis52 i najpracowitsi ponoć:) 09.09.13, 23:34
      www.wprost.pl/ar/416070/Polacy-najbardziej-pracowici-w-Europie/
      • kendo Re: i najpracowitsi ponoć:) 10.09.13, 08:33
        ..cyt..
        81 proc. Polaków pracuje na dodatkowym etacie - to najwyższy wynik w Europie. Jesteśmy również dwa razy przedsiębiorczy od Francuzów i Holendrów. Dwóch na trzech Polaków chce założyć własną firmę.

jak poprzednicy pod tym artykulem sie wyrazili....ze jedna wyplata nie starczy na cala rodzine...wiec sa zmuszeni "lapac cos exrta"
        • lusia_janusia Re: i najpracowitsi ponoć:) 10.09.13, 10:05
          A tutaj tez tak prawie wyglada, ludzie narzekaja,
          o prace trudno, na czarno juz nic nie da rady znalezc,
          Prywaciarze zatrudniaja cale swoje rodziny.
          • pia.ed Szwedzi - jedni z najszczęśliwszych w świecie 10.09.13, 19:31

lusia_janusia napisała:

... ludzie narzekaja, o prace trudno, na czarno już nic nie da rady znaleźć,

A czy Szwedom pensje nie wystarczały, ze musieli dorabiać na czarno?

www.expressen.se/halsa/svenskar-ar-femte-lyckligast-i-varlden/
            • kendo Re: Szwedzi - jedni z najszczęśliwszych w świe 11.09.13, 09:17
              pia.ed napisała:

>
              > lusia_janusia napisała:
              >
              > ... ludzie narzekaja, o prace trudno, na czarno już nic nie da rady znaleźć,

> ]
              >
              >
              > A czy Szwedom pensje nie wystarczały, ze musieli dorabiać na czarno?
              >
              >
              > www.expressen.se/halsa/svenskar-ar-femte-lyckligast-i-varlden/

"podczepie sie "do wypowiedzi,

znam szedow,ktorzy mimo swej ordynarie pracy zarabiaja jeszcze na czarno
              sprzatajac/budujac altany/robiac w ogrodach/malujac fasady

a ci szczesliwi to ci co maja dobre wyplaty i starcza im na wszystko....
              • lusia_janusia Re: Szwedzi - jedni z najszczęśliwszych w świe 11.09.13, 09:57
                Temat rzeka, przykladow mozna mnozyc bez liku.
                • kendo Re: Szwedzi - jedni z najszczęśliwszych w świe 11.09.13, 10:08
                  przeciez kazdy ma"swoje szczescie"
                  tz. co inengo uwaza ze jest szczesciem dla niego
              • pia.ed Szwedzi 11.09.13, 17:30
                kendo napisała:
                > znam szedow,ktorzy mimo swej ordynarie pracy zarabiaja jeszcze na czarno
                > sprzatajac/budujac altany/robiac w ogrodach/malujac fasady

No to widać, ze znamy zupełnie inna kategorie Szwedów,
                bo ja dorabiającego na czarno nigdy nie spotkałam.

• kendo Re: Szwedzi 11.09.13, 18:15
                  pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                  > > znam szedow,ktorzy mimo swej ordynarie pracy zarabiaja jeszcze na czar
                  > no
                  > > sprzatajac/budujac altany/robiac w ogrodach/malujac fasady

>
                  >
                  > No to widać, ze znamy zupełnie inna kategorie Szwedów,
                  > bo ja dorabiającego na czarno nigdy nie spotkałam.
                  >
                  *Pia
                  znac a znac??
                  jak chcesz miec taniej cos zrobione to zawsze znajdziesz chetnego ktory to wykona,
                  pytajac szwedow podadza Ci tel.nr.....
                  napisze Cie,
                  ze nawet "potomek hrabiego " u mnie pracowal....
                  u innych tez,
                  • pia.ed Re: Szwedzi 11.09.13, 23:41
                    kendo napisała:
                    > *Pia
                    > znac a znac??
                    jak chcesz miec taniej cos zrobione to zawsze znajdziesz chetnego ktory to wykona, pytajac szwedow podadza Ci tel.nr..... napisze Cie, ze nawet "potomek hrabiego " u mnie pracowal.... u innych tez ...

Mnie by sie bardzo przydał taki Szwed, ale jak sie pytałam sąsiadów
                    to każdy korzystal z uslug firmy ... Sama sie zresztą pytalam malarza Szweda ktory remontowal sasiadom przedpokoj, malowal, ale najpierw zrywal tapety i drewniane listwy, a potem zastepowal nowymi ... slowem generalny remont przedpokoju ...

Zapytalam sie go ile taka robota kosztuje, bo sama potrzebuje kogos do pracy,
                    to powiedzial 12 000 kr, ale z tego polowa to bedzie odjeta poprzez "avdrag".
                    Stwierdzilam ze 6000 kr za przedpokoj to tez duzo i podziękowałam ....
                    • kendo Re: 12-sto latek 23.10.13, 18:31
                      najlepszy w skrable,
                      ma marzenia by majac 20 lat byc mistrzem w tej ukladance,
                      zaczal,kiedy mial 10 lat

nigdy nie ukladalam slow z literek
                      • dorka556 Re: scrabble 23.10.13, 19:00
                        Scrabble to nasza najbardziej kochana gra.
                        Od dawien dawna gram z synami w niemal wszystkie wspólne wieczory, szczególnie te świąteczne.
                        Początkowo to ja wygrywałam. Teraz różnie bywa.
                        • jaga_22 Re: scrabble 23.10.13, 21:26
                          Też bardzo lubię Scrabble,niestety córka wygrywa,a ja czasami.
                          Też przeważnie w święta,bo tak to nie ma kiedy.
                          • kendo Re: scrabble 23.10.13, 21:35
                            musze pomyslec nad skrable...
                            zdaje sie widzialam w ksiegarni,
                            czy musze na cos zwracac uwage przy zakupie?

po polsku dlala bym rade
                            ale po szwedzku pewnie braklo by mi roznych niuansow....
                            acha i chyba sie tez bierze pod uwage gramatycznie slowo ulozone tak?
                          • dorka556 Re: scrabble 24.10.13, 08:32
                            Nie wiem, czy to tylko wśród rówieśników syna, ale od pewnego czasu, wzięcie mają, nie tylko scrabble, ale też inne gry planszowe. Są teraz przeróżne.
                            W ostatnie Święta, było dużo gości (prawie sami młodzi) gospodyni wyłożyła 4 gry planszowe. Nazw nie pamiętam. Ja grałam w 'kolejki w PRL' i wspinałam się na K2. Wieczór był wspaniały. Polecam wszystkim nie tylko młodzieży.
    • xystos szwedzka szkola 23.10.13, 18:53
      1.9 szkola podstawowa,niema przedmiotow o charakterze ciaglym-
      -np.historia,skakanie po epokach z kazdej jakis kasek

3 letnie gimnazjum profilowane,niema ogulnoksztalcacych
      niema matury-system szkolnictwa sredniego wzorowany
      na krajach anglosaskich-na studia w europejskich krajach
      potrzebny rok kompletujacy i matura kraju w ktorym chce
      sie studiowac

z polska szkola tez jest cos nietak-zbyt duze obciazenie
      ucznia,rowniez fizyczne,po co wszystkie ksiarzki w tornistrze ?
      zbyt duzo zadan domowych-uczen ma male szanse na
      rekreacje fizyczna np. gra w pilke itp.
      • kendo Re: szwedzka szkola 23.10.13, 21:38
        *Xystos,
        teraz dzieciska maja "w nosie kopac pikle na boisku" ,
        jak za dawtych Twoich lat,
        teraz maja na tabetach/Padach i graja do oporu w co chca....

a fizyczne wysilki to powinny w szkolach wdrozyc by czesciej pofikali w salach gimanstycznych i rozne eliminacje organizowali by naklonic dziec do treningow....
        • slo-onko Re: szwedzka szkola 24.10.13, 08:13
          Kendus u nas zajecia fizyczne sa narzucane przez program szkoły. przymusem nic się nie wskóra. treningi owszem,ale dobra zacheta jest potrzebna. oczywiście ze strony szkoły i rodzicow,ale i sam młody człowiek musi mieć jakiś cel.
          u nas na osiedlu zmodernizowali boisko,ogrodzili siatka dla bezpieczeństwa przechodniow. chłopaki w roznym wieku graja do poznej jesieni,ale fakt faktem gry komputerowe wodza prym...
      • slo-onko Re: szwedzka szkola 24.10.13, 08:07
        Xystos u nas edukacja to ze skrajności w skrajność. co nowy minister nauki to nowe pomysły, nowa reforma i tak mniej więcej co cztery lata się zmienia.
        raz matura z matematyki obowiazkowa, za cztery lata zniesiona !
        fizykow do szkol kształcimy tylko po co skoro godziny się ucina?
        pelny tornister jak mówisz za ciezki. u nas tylko dużo gadania nt krzywej psotawy u dzieci. tylko co z tego keidy na gadanaiu się konczy,a tornister coraz cięższy.
        książki zawsze musza być nowe do kolejnych klas, bo używane "nie nadaja się " !!(????)
        kabze nabija się wydawcom !!!
        i można tak dalej....
        • dorka556 Re: szwedzka szkola 24.10.13, 08:23
          Slo-onko, masz całkowitą rację.
          Myślę jednak, że zawinili tu w dużej mierze sami nauczyciele. Przede wszystkim zły nabór do szkół pedagogicznych. Idą tam w zasadzie te osoby, które gdzie indziej by się nie dostały i na dodatek same kobiety.
          Nasłuchałam się dużo, wszystkie szkolenia uważają za dopust boży a wojny podjazdowe toczone w pokojach nauczycielskich mogłyby być kanwą niejednego filmu sensacyjnego.
          Tłumaczenie mają jedne dzisiejsza młodzież, ale zapominają, że od I klasy należy dzieci wychowywać a nie tylko nauczać.
          Są świetne szkoły i świetni nauczyciele, ale tam jest bardzo drogo.
          • kendo Re: szwedzka szkola 24.10.13, 08:52
            wlasnie najgorzej,kiedy sa zmiany w rzadzie,kzdy wprowadza nowe "przepisy"
            a dzieciska traca na tym

program szkolnictwa tu tez sie zmienia,
            teraz z rospoczeciem roku szkolnego oglosili,
            ze nauczyciele musza miec jakas "legitymacje" cos w rodzaju certyfikatu upowazniajacego go do wykonywania zawodu w okreslonym przedmiocie-tak jakos to zrozumialam,
            byly oburzenia/protesty,
            niewiem,jak sie zakonczylo -nie sledzilam dalej....
            • xystos polska szkola 24.10.13, 10:21
              w tej chwili na TVN24 i TVP Info ministrant Szumilas zagaja
              w obronie obecnego status quo i proponowanej zmianie
              edukacyjnej m/in 6ciolatki do szkoly.

podaje sie przyklad krajow skandynawskich jako sukces
              a moze by tak zdziebko prawdy ?
              rok szkolny 49-50 byl ostatni z tzw. Real Skola z matura
              wprowadzono system od 1950/51 ktory obowiazuje do dzisiaj
              9 klasowa podstawowka + 3 letnie gimnazjum profilowane bez matury

nietylko starzy emerytowani dzis nauczyciele lecz rowniez ta zdolniejsza
              czesc mlodziezy nazywa obecna szkole "blacha skola"
              obecny system wprowadzono by dzieci z wsi i malych miast dali rade
              skonczyc jakakolwiek szkole-i stalo sie,ale ci zdolniejsi zostali zmuszeni
              uczyc sie w szkolach prywatnych "fre skola" by zaspokoic swoj glod wiedzy.

komus musi bardzo zalezec by oglupic polski naród,w jakim celu ?
              • slo-onko Re: polska szkola 24.10.13, 10:57
                program nauczania zmienia się na każdym poziomie edukacji. wg mnie przepisy przepisami,ale trzeba być człowiekiem i chcieć wykonywać swój zawod sumiennie z poswieceniem tak samo jak zawod lekarza,prawnika czy brukarza.
                ale u nas wszytsko sprowadza się do jednego "co się będę wysilal,za mało placą..." , poza tym dla większości wazny jest zapis, przepis często nie zyciowy, mało praktyczny.
                nie wiem jak teraz,bo nie sledze,ale kiedyś uczono na historii roznych mało ważnych dla dzieci , mało zrozumiałych i mało potrzebnych w zyciu wiadomości nt. np. Georga Washingtona, setek dat często niepotrzebnych. tymczasem wyreazano dyktando, kartkówki, wypracowania i dzisiejszy człowiek idąc na studia nie umie napisac prostego , ani podania sklecić kilku slow uzasadnienia nie mowiac o koszmarnych bledach co dziś nazywa się dysleksja,dysgrafia itp. bzdetami.
                a z tym ogłupianiem spoleczenstwa to chyba cos w tym jest .......niestety
                • kendo Re: polskie kobiety bardziej rozumieja tekst 24.10.13, 17:00
                  wiadomosci.onet.pl/nauka/polki-zdolniejsze-od-polakow-swiatowy-ewenement/tw80z
                  Re: *PAZDZIERNIK*
                  Autor: xystos 24.10.13, 16:54
                  Dodaj do ulubionych
                  Odpowiedz cytując Odpowiedz
                  wiadomosci.onet.pl/nauka/polki-zdolniejsze-od-polakow-swiatowy-ewenement/tw80z
                  .. ale mialem szczescie emigrójac
                  **
                  no Xystos...alez sie cieszy....
                  a z drugiej strony to dobrze dla Polski,jako kraj,ze Polki sa "madrzejsze"
                  • kendo Re:szwedzi najlepsi w jezyku angielskim 07.11.13, 13:05
                    drugi rok z rzedu,wedlog statystyki..
                    pozniej:
                    Norwegia
                    Holandia
                    Estonia
                    Dania
                    kobiety sa lepsze w opanowaniu jezyka angielskiego
                    • kendo Re:polacy lepsi od anglikow 19.03.14, 18:33
                      wyborcza.pl/1,75475,15644986,Anglicy_zalamuja_rece__najpierw_polscy_hydraulicy_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
                      ..cyt.. Malarze mieli być polscy, bo w polskich akademiach studenci uczą się różnych stylów malarstwa; na Zachodzie każdy idzie własną drogą, nie ogląda się na klasyków.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75475,15644986,Anglicy_zalamuja_rece__najpierw_polscy_hydraulicy_.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2wQmVzvTt

to sie ciesze,ze polacy sa "do wziecia" bo u anglikow brak z takimi zdolnosciami.
    • greis52 Jesteśmy najlepsi... 02.06.14, 08:33
      Łazik Polaków najlepszy na świecie!!!!

www.wykop.pl/ramka/2019240/lazik-polakow-najlepszy-na-swiecie/
      • kendo Re: Jesteśmy najlepsi... 02.06.14, 09:11
        badzo dobrze,
        niech sie staraja i wygrywaja nagrody,
        zwroca uwage swoimi projektami na Kraj Polske.
    • xystos Re: Jesteśmy lepsi... 02.06.14, 15:05

"Smutek osób starych i płacz noworodka mówi mi jedno, Ziemia nie jest naszym domem i nigdy nie była. Nie jesteśmy stąd. Nasze ciała nie odzwierciedlają tego co o sobie myślimy. Ciało jest dla nas ciasnym skafandrem który przeszkadza nam całe życie blokując nasze możliwości. Rodząc się jesteśmy wciskami w małe nieporadne ciałko które staje się dla nas więzieniem. Wiele małych dzieci ma świadomość że nie są tym kim się urodziły. Opowiadają historię swojego innego życia które interpretujemy jako reinkarnację a one z czasem zapominają kim tak naprawdę są. Świat materialny jest szczelnym pudełkiem w którym my ludzie jesteśmy zamykani i cierpimy z racji braku możliwości rozwinięcia skrzydeł."

innemedium.pl/wiadomosc/cela

.. ciekawy artykul,polecam.

Pzdr.

ZEN
      • lusia_janusia Re: Jesteśmy lepsi... 02.06.14, 19:57
        *Xystos,
        bardzo filozoficzny temat do dyskusji.
        • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 03.06.14, 08:30
          wspominalam juz wczesniej,
          ze czytalam pare ksiazek na ten temat

sa stwierdzone przypadki,
          najbardziej wiarygodne odkrywa sie w dzieciach do 4 lat,
          maja tedy najbardziej "wyostrzana pamiec z zycia uprzedniego"
          rodzice nieswiadomi tego,lub nie wierzacy w takie przypadki,
          nie probuja "zglebic stan dziecka i jego informacji"uwazaja to za fantazje dziecinne,
          a sa one sparwdzone na faktach autentycznych...
          • lusia_janusia Re: Jesteśmy lepsi... 03.06.14, 09:41
            *Kendo,
            rodzicie to nazywaja, ze dziecko ma fantazje, alebo ze umie
            opowiadac historie.
            • kendo Re: Jesteśmy lepsi... 03.06.14, 09:49
              dokladnie tak Lusia,
              czytalam w tej ksiazece,
              ze rodzice,ktory nie wierzyli " w inne zycie" nie zwracali uwagi na dzieciece fantazje,

swietnie pisany byl przyklad na chlopcu,
              ..-ktory zaczal opowiadac,ze wypadl z balkonu,
              ze ciocia to i tamto....ze w tym miescie zna duzo ulic,
              rodzice skontaktowali sie "z odpowiednia osoba" tamta wlasnie z autorem ksiazki,ktory badal ten fenomen,
              pojechali do tego miasta,
              -dziecko czulo sie,jak "u siebie w domu"
              weszlo do jednego z domow i na fotografiach wskaza ta ciocie,
              wlascieciele domu
              potwierdzili,
              ze mieli dziecko w tym wieku,ktore zginelo wypadajac z balkonu....-
              • kendo szwedzka Wikipedia droga w swiecie 01.08.14, 19:56

po angielsko jezycznej,
                wyprzedzila niemiecka i holenderska,

cyt. tlu,googel.. W szwedzkim istnieje obecnie 1,8 mln artykułów w encyklopedii, w porównaniu z 4,5 mln w języku angielskim.

Bardzo szybkiego wzrostu w artykułach w języku szwedzkim jest ze względu na 53-letniego Johansson sverker z Falun, który z pomocą robota napisane teksty - prawie 2,7 mln jednej dziesiątej ogółu Wikipedia.

Pierwsze wersje encyklopedii, w tym szwedzki, rozpoczęty w 2001 roku i dziś jest 280 języków.
                • kendo Re: szwedzka Wikipedia droga w swiecie 01.08.14, 19:57
                  kendo napisała:

>
                  > po angielsko jezycznej,
                  > wyprzedzila niemiecka i holenderska,
                  >
                  > cyt. tlu,googel.. W szwedzkim istnieje obecnie 1,8 mln artykułów w encyklopedii
                  > , w porównaniu z 4,5 mln w języku angielskim.
                  >
                  > Bardzo szybkiego wzrostu w artykułach w języku szwedzkim jest ze względu na 53-
                  > letniego Johansson sverker z Falun, który z pomocą robota napisane teksty - pra
                  > wie 2,7 mln jednej dziesiątej ogółu Wikipedia.
                  >
                  > Pierwsze wersje encyklopedii, w tym szwedzki, rozpoczęty w 2001 roku i dziś jes
                  > t 280 języków.

www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article2210829/Svenska-Wikipedia-tvaa-i-varlden.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka