tetika 12.12.12, 13:40 czyzby dzielo ktorejs z naszych dziergajacych pan? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greis52 Re: Piekna czolowka 13.12.12, 06:38 też tak sobie pomyslałam maja sprytne rączki... motywy bozonarodzeniowe wpadaja w oko Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 13.12.12, 09:48 dziekuje, ze sie podoba, ale to niestety siagnelam z netu, choc nie powiem,ze staram sie robic podobnie.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 13.12.12, 09:59 Tez zauwazylam ze co dzien inny motyw. Bardzo mi sie podobaja - dziekuje - Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 15.12.12, 14:39 Greis, to glögg stoi... niewiem czy macie sklep IKEA tam mozna go kupic ....albo sama sobie zrob grzanca z przyprawami do piernika tylko nie mialkimi a takimi "twardymi",ktore wyjemisz pozniej.. smakuje wybornie do piernikow/wyrobow czekoladowych.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 15.12.12, 14:59 Dzisiejsza czolowka bardzo na czasie, zeby sie rozgrzac, Bylam w miescie, prawie plywalam, z mokrymi nogami przszlam do domu w przemoczonych butach, Jakis chorek siepwal pod bankiem, ludzie stali mimo wszystko i sluchali Szwedzkich koled, milo bylo sluchac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 26.11.13, 23:00 Tak Tetiko, wywrozyla Kendo zime i pojechala do mamy a tam sniegu juz nasypalo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 27.11.13, 21:18 No piekne Grzesiu dzielo, a to moze Ty sam jestes? na tym zdjeciu. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Piekna czolowka 27.11.13, 21:51 Nie Lusia. To zdjęcie z netu. Z jakiejś rosyjskiej strony. Na sto procent zdjęcie jest z zimowej Syberii. To też Syberia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 27.11.13, 22:05 Lubie takie widoki, kiedys i w Polsce w latach50-60 byly zimy, ze szkoly zamykali bo pekaly rury centralnego ogrzewania, przynajmniej tam gdzie ja chodzilam do szkoly. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Piekna czolowka 27.11.13, 22:10 Były zimy jak jasny gwint. Od początku grudnia. Śniegi topniay w połowie kwietnia. Lód na Wiśle miał metr grubości. Mrozy do minus 35 całymi dniami. Aż słychać było jak pnie drzew strzelają. A przecież Lusia. W styczniu 1944 roku była taka zima, że jak Rosjanie ruszali do ofensywy, to na Wiśle nie budowali żadnych mostów. Wisłę czołgami błyskawicznie przejechali po lodzie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 27.11.13, 22:15 Tak, to slyszalam jak w Krakowie rodzina meza opowiadala. Siostry jego slizgaly sie po Wisle i uciekaly przed strzelanina. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Piekna czolowka 27.11.13, 22:29 Przepraszam Lusia. Powinno być - w styczniu 1945. Dokładnie 17 stycznia w rejonie Warszawy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 27.11.13, 22:33 Prosze Grzes, jeszcze mnie nie bylo na swiecie, wiec nie zauwazylam bledu, a to co w szkole czytalam to juz tez bylo dawno, i czym innym ma sie teraz glowe zawrocona?.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka 28.11.13, 11:34 rozmawiacie o wysokich mrozach. kiedyś nikogo taki mroz nie wystarszyl, do tej pory na wschodzi kraju solidnie mrozi,a u nas ledwo co poniżej zera spadnie to narzekamy, ze zimno. a przecież mroz dużo korzystniej wpływa na nasz organizm niz plucha. kiedyś nawet w tym 1945 roku ludzie przemierzali w czasie mrozu km,a my mamy auta i jeszcze nam zimno Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Piekna czolowka 28.11.13, 12:19 oj, tegie były mozy na Kresach, zaczynały się w polowie listoada a kończyły na "Kaziuka" czyli na początku marca. Całą zimę po Wilejce na łyzwach sie szalało, narty i sanki też z nami szalały. Przy -36 odmrozilam palce u obu rąk. Na szczęście nie marzliśmy w domu, zaprzyjaźniony sprzed wojny lesnik dostarczał drewno dla nas i nie tylko. Za nic !!!! Odpowiedz Link
xystos Re: Piekna czolowka 28.11.13, 12:28 ponoc nadchodzaca zima ma byc biala i mrozna u nas to zadkosc,Skåne ma angielski klimat obrazek w czolowce typowo Lapponski od okolo czterdziestu lat sie tam wybieram i bez skutku-zawsze jest cos wazniejszego. ZEN Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 28.11.13, 15:07 No to Xystos musisz chyba wpierw zamowic zaprzeg z reniferow, ale romantycznie i Kendo pod pacha na sercu. Juz was widze oboje. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: Piekna czolowka 28.11.13, 19:26 Zakutani w focze i niedźwiedzie futra w saniach. A na zapasy, Mięso i tłuszcze wielorybów. Ps. Tam jest tylko jeden feler. Podobno jak się siusia, to lód leci na ziemię. A jak kobitka kucnie, to przymarza i trzeba toporkiem sopel przecinać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 28.11.13, 21:45 Grzes, albo czekac do wiosny az stopnieje. ale ..... czytales Xystos....... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 04.12.14, 18:59 *Kendo widze, ze zmienilas czolowke na bardzie bozonarodzeniowa - zimowa. Ladna tez jest. Odpowiedz Link
maria88 Re: Piekna czolowka 04.12.14, 19:08 Oddaje klimat Swiat, tej ciszy i spokoju . Pięknie! Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 04.12.14, 19:10 *Maria/Lusia dziekuje ciesze sie,ze sie podoba.. *Lusia juz w domku? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 06.12.14, 14:10 *Kendo dopiero teraz sie dopatrzylam, ze mikolaj maszeruje z pieskami rozdawac prezenty. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 06.12.14, 15:11 hi.hiii no do mnie jakos nie doszedl i nic pod poduche ani do kapcia nie wlozyl... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 06.12.14, 15:42 *Kendo, to moze komin wentylacyjny musisz otworzyc. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 06.12.14, 15:44 no wlasnie, wymontuje okap nad kucnia...moze nie zapono bedzie...hi.hiiiiii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 07.12.14, 10:13 *Kendo dziekuje za wyroznienie moje zdjecia na czolowce. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 07.12.14, 10:22 na zdrowie Lusia, tak sobie pomyslalam,ze bedzie ladnie, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 08.12.14, 09:51 *Kendo, wlasnie by sie troche przydalo bialego puchu i lekki mrozik, byloby przyjemniej przed swietami, milsza,bielsza atmosfera. A sanie b.ladne, retro, czar dawnych czasow. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 08.12.14, 09:57 *lusia dziekuje te sanie mi przypomnialy, jak Mikolaja nimi podjezdzal pod kazdy dom i prezety rozdzielal, pamietasz??podobne sa do tych z dawien dawna.... do kolekcji sanii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 09.12.14, 09:15 *Kendo pamietam te sanie, one byly chyba ciemno-niebieskie albo granatowe. A czolowka to Ci sie udala, az mi sie zachcialo piernikow, chyba sobie dzisiaj kupie. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 09.12.14, 09:22 *Sloo/Jusia dziekuje tez tak cos przez mgle pamietam Lusia te sanie, wiem,ze konik mial dzwoneczek przyczepiony do szyji,sanie zatrzymaly sie kolo nas i wysiadl Mikolaj z worem.... *Sloo tez lubie takie slodkosci ale jakos jeszcze nie upieklam/nie zakupilismy w sklepie w niedziele posmakowalismy z Lusia, bo w kazdym sa wystawione dla poczestunku dla klijeta. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka 09.12.14, 09:38 sama nie biore się do pieczenia piernikow,troche z tym zachodu,chociaz jakby się uprzec to wszytsko można zrobic. trochę jestm czasem przyblokwoana, aczkolwiek miałam zamiar upiec dwa swiateczne ciacha,moze zamienie jedno na pierniki? Odpowiedz Link
kendo Re: smaczna czołówka:) 09.12.14, 16:59 *Sloo/Greis dziekuje, ja bede piernik miekki piekla i to chyba starczy, no moze jeszcze cos z szafranem jakies drozdzowe,, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 13.12.14, 10:07 Trzeba sprawdzic program, przywiosa ja na Lila Torget. W kosciele tez bedzie koncert. *Kendo, zapomnialam ze to dzisiaj 13 grudnia to sie liczy pogode w kazdy dzien, ktora odpowiada pogode na kazdy miesiac w nastepnym roku, U mnie zawsze sie sprawdza. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 13.12.14, 10:29 *Lusia dobrze,ze przypomnialas o "licczeniu pogody" bede zapisywac w kalendarzu i na forumie. dzis slonecznie/sucho/wietrznie/cieplo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 13.12.14, 11:41 *Kendo, choineczka ladnie prezentuje sie w otoczeniu mikolaja, bo to niejako symbo Swiat Bozego Narodzenia. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 13.12.14, 11:45 *Lusia dziki, dostawilam tez dwie Lucyje, wlasnie to bylo powodem zamieszczenia zdjecia na dzisiejszy dzien... reszte bede "dokapywac w swym czasie" ale Bobby jako mikolaja juz zamiescilam,nawet dal sie ubrac w czape, gorzej z butami bylo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 23.01.15, 21:48 *Kendo fajne kaczki, na czolowce,U mnie w miescie kanal jest nie zmrozony, to juz widac sie paruja i dobieraj w grupki, zaraz bedzie luty i marzec i juz beda kaczuchy wysiadywac. A mewy beda patrolowac . Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 24.01.15, 14:05 dziekuje Lusia, pomyslalam wlasnie,ze na czasie, bo widzialam je codziennie na kanle juz poparowane a samotne kaczory w grupce "obczajaly kaczuchy"ktora by tu dal siebie "capnac" Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka* 24.01.15, 14:58 patrzec tylko jak minie stycznien, luty krotszy,a wmarcu przyleca bociany. czolowka faktycznie interesujaca, kaczki przypominaja wiosne jak dla mnie. poza tym czolowki zamieszczane przez Kendo sa sawsze piekne Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 24.01.15, 19:54 *Sloo dziekuje, tu w miescie pamietasz w parku wlasnie tez na kanale mozna takie obrazki ogladac.. coraz czesciej slyszy sie u gory gesi/labedzie niewiem czy szukaja jedzenia czy nowych miejsc z woda?? a moze przylecialy??,bo pogoda przecie zwariowana Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 10:06 *Kendo przyominasz nam jakie sa ptaszki. Ladnie wygladaja na czolowce. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 15:03 dziekuje Lusia a pamietasz ile ich zawsze bywalo zima , w naszym domu rodzinnym, kiedy Tata ich dokarmial? tu czasami tez przyleca,ale nalezy do razdkosci..szkoda,bo lubie na nie patrzec.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 17:15 *Kendo, uwazam ze ich upierzenie jest okrasa zimy w kolorach. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 17:21 tak Lusia na bialym sniegu slicznie wygladaja, latem je ciezko na drzewach zauwazyc,pewnie w lasach zyja. nabilysmy sobie guzow . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 17:52 *kendo, to sie nie dziwie, ze mnie glowka boli. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 05.02.15, 18:16 lusia_janusia napisała: > *kendo, to sie nie dziwie, ze mnie glowka boli. jeszcze Cie boli?? wzielas na migrene? czy juz zazylas te medykamenty?? mnie jakos przestala bolec, a cocacola masz to sie napij-zapomnialas chyba,ze to pomaga tez... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 15.02.15, 12:17 *Kendo, sniezyczki juz zwiastuja wiosne, ale chyba na nia trzeba poczekac, mimo ze nie ma sniegu to nadal zimowa aura. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 15.02.15, 12:19 dziekuje Lusia, niech juz bez sniegu zostanie... Odpowiedz Link
maria88 Re: Piekna czolowka* 15.02.15, 16:53 Kocham te wszystkie pierwsze kwiatki, oznaki wiosny. W poblizu bloków w ogrodkach widziałam już jak stoją pieknie i maja białe czubki z pączków. Ale czy to już naprawdę zima sroga za nami? Oby tak było. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 15.02.15, 17:54 Maria mysle,ze jeszcze moze sypnac sniegiem w ostanich dniach lutego i potrzyma do polowy marca... oj,oby tak nie bylo,nie mam slly juz odsniezac.. zagladalam z krokusami,ale jeszcze nie widac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka* 16.02.15, 09:57 wczoraj w tv Meteo zapowiadali szybka wiosne i tego będę się trzymać. czolenka ruszyly na nogi i nie zamierzam ich sciagac ,chyba,ze mroz okrutny zaskoczy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 16.02.15, 10:06 *SLO, podziwim, nie jest zimno w stopy, Ale jak samochodem jezdisz do pracy to nie masz prawa zmarznac, bo z domku do samochodu i do pracy na parking i blisko do biura i droga pwrotna wyglada podobnie. Byloby dobrze, zeby juz zrobilo sie na tyle cieplo, zeby mozna bylo zrzucic to ciezkie simowe ubranie z sibie chociaz w czesci, czapek, szlikow. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 16.02.15, 10:11 tez pragne wiosnennego slonca, co prawda "czulenka" mam jakby ocieplane i takie do kostki,wiec nie zmarzal bym moze, ale nie odwaze sie testac,nawet jak smaochodem mam gdzies podjechac... *Sloo dbaja o stopy,cobyc ich nie naziebila bo "na stare lata beda bolaly" Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 25.02.15, 09:21 *Lusia o,juz zmienilas zdjecie w czolowce, slicznie poszlo..a koniki pozna wiosne przypominaja... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 25.02.15, 09:38 *Kendo, musze sobie przypominac, wszystko to co sie nauczylam, zeby nie zapomniec. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 25.02.15, 09:51 no,no...,przypominaj siebie, bo nieraz moga sie wiadomosci przydac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka* 25.02.15, 20:21 ta fotka to mistrzostwo swiata !!! cudne dwa koniki i taki kontrast czarno-bialy. rozumiem,ze te koniki z laki na ktora chodzicie? Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 09:06 tak Sloo, to te koniki, mam z dziecieciem swoim,przeslodkim i ciekawskim za razem,bo podchodzil do ogrodzenia,a mama go odpychala ,by za blisko nie podchodzil.. tez istnieje instynk macioezynski wsrod zwierzat. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 09:39 *SLO, dziekuje, Ten zrebak dostal imie Fernando a zdjecie jest z 1 czerwca 2013 roku, na jednym ze spacerow z Kendo do konikow na laki udalo mi sie zrobic taka fotke. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 10:00 o tak,te zrebaczki sa bardzo uroczone, rasa hiszpanska, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 12:53 Na początku myślałam,że źrebaczek się urodził,ale chyba zimą się nie rodzą? i dopiero zobaczyłam datę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 13:19 *Jago, to prawda rodza sie nowe zrebaki maj-czerwiec, ja chcialam sobie przypomniec wklejanie zdjec, wiec zamiescilam te ktore najbardzij mi sie podoba z mojego archiwum. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka* 26.02.15, 14:45 to prawda, Fernadno przeslodki i wyrosl na przystojnego kawalera, bedziemy musialy go przyuwazyc teraz,kiedy beda po wiosnie na lakach.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka* 05.03.15, 10:39 ta wydra ze zdjęcia wygląda na ciekawska, cos chyba sobie upatrzyla i zapoluje za chwile? uchwycacs Lusia fajne momenty z zycia przyrody Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 05.03.15, 12:50 *SLO, dziekuje. szlam z kilajmi i na wszelki wypadek mialam apar,fotogr.na ramieniu, i jak ja namierzylam w wodzie to sie sprezylam, byla kra i ona tak sobie podplywala miedzy kaczkami, wcale jej to towarzystwo nie przeszkadzalo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka* 05.03.15, 18:33 *Jago, nawet nie wiedzialam ze ona mi podeszla pod obiektyw, bo koncentrowalam sie na wydrze. Juz widzialam na kanale labedzie, ktore w ubieglym roku robilam im zdjecie, jak bede miala wiecej czasu, to musze blizej im sie przyjrzec, moze uda mi sie ujac ich w obiektyw?. Odpowiedz Link
kendo Re: czolowka* 01.04.15, 09:26 zawsze chcialam nauczyc sie wklejac teks na zdjeciu\na obrazku, wczoraj sie tego naumialam,ale musze jeszcze metode doszlifowac, by teks sie znajdowal na pustym polu a nie na samym motywie Odpowiedz Link
jaga_22 Re: czolowka* 01.04.15, 09:57 Tak myślałam,że to Twoje dzieło Kenduś.Wkuwaj to jeszcze i nas nauczysz Odpowiedz Link
kendo Re: czolowka* 01.04.15, 10:30 Jagus, no zapisuje,w domu wizualnie cwicze, ale nie jest to latwe,bo zagubilam sie w tych wszystkich rameczkach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: czolowka* 01.04.15, 10:52 *Kendo, to masz jeszcze chyba pare godzin zeby to pociwiczyc i z pytaniami do profesury sie zwracac. Odpowiedz Link
kendo Re: czolowka* 01.04.15, 11:13 teraz wszyscy zajęci w grupkach rozmowami,a po rospoczęciu mamy zakładnie folderów,gdzie bede musiała się dopytać co i jak, ale zauważ,ze pisze juz polskimi literam -ś/ć/ó/ł -czego przetem nie umiałam na naszej klawiatórze napisać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: czolowka* 01.04.15, 12:41 *Kendo ale bedzie munddddrrraaaa.................................. Odpowiedz Link
greis52 Re: Piekna czolowka 02.04.15, 18:30 piękna i sprawiła, że na Vistuli czuć już święta Odpowiedz Link
slo-onko Re: Piekna czolowka 09.04.15, 14:43 ale kaskada cudności !!! ja tez chce taka ! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Piekna czolowka 09.04.15, 14:51 *SLO, ja mysle ze ten balkon to w jakims poludniowym kraju, gdzie zimy sa bez sniegu, i kwaty tylko lekko wegatuja i szybko wiosna rosna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Piekna czolowka 09.04.15, 16:54 A ja myślę,że po prostu pora letnia,a nie wiosna.Takie same mamy kwiaty na naszych balkonach,to surfinie. Odpowiedz Link
kendo Re: Piekna czolowka 29.04.15, 10:05 *Lusia spisalas sie na medal z zamieszczniem "nowych czolowych zdjec" zagladalam na forum bedac na kursie.. dziekuje za zaopiekowanie sie,i w dalszym ciagu mozesz je zmieniac,kiedy masz ochote, a ja powiem kiedy sama bede chciala cos zmienic. Odpowiedz Link