Dodaj do ulubionych

Wkrotce WIELKANOC

13.03.13, 09:37
trzeba pomyslec o odswiezeniu mieszkania, i zaplanowaniu
menu.
Zakupu kopy jaj do malowania i jedzenia, zlowieniu sledzika,
I moze jeszcze czas aby rzezucha lub szczypiorek na zielono urosl.
https://i45.tinypic.com/2eby360.jpg
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 09:54
      a no tak,

aranzacje jakowe juz obmyslane
      lupiny cebulowe sie zbiera
      projekt nowy na zerzuche zaplanowany i zaraz zasieje,
      porzadki domowe robie,juz dwa pokoje zrobione,
      a menu?? jakos nie mysle o tym,
      pewnie normarny niedzielny obiad zrobie
      jedynie sniadanie bedzie bardzo jakowe
    • lusia_janusia Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 10:07
      Babka drozdowa -wielkanocna
      5 żółtek
      1/2 szklanki cukru (100 g)
      szczypta soli
      1 szklanka (250 ml) mleka
      3 szklanki (ok. 450-500 g) mąki pszennej
      50 g drożdży
      110 g masła
      2 łyżeczki esencji waniliowej
      2 łyżki kandyzowanej posiekanej skórki pomarańczowej + łyżka do dekoracji
      1/2 szklanki rodzynek + kilka do dekoracji
      lukier:
      1 szklanka cukru pudru
      2-3 łyżki wrzątku lub soku z cytryny

Krok 1

Formę wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Rodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na 20 minut. Żółtka utrzyj z cukrem (jedną łyżkę odsyp, będzie ci potrzebna do zaczynu drożdżowego) i szczyptą soli.

Krok 2

Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru, pokruszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do dużej miski wsyp szklankę mąki, dolej mleko z drożdżami, wymieszaj i poczekaj, aż zaczyn zacznie rosnąć.

Krok 3

Do rosnącego zaczynu dodaj utarte żółtka, wsyp pozostałą mąkę, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję waniliową. Podczas wyrabiania dodawaj porcjami roztopione, ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiaj długo, aż będzie gładkie, błyszczące i będzie odchodziło od ręki. Jeśli będzie wciąż przylegać, podsyp mąki.

Krok 4

Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (1,5-2 godziny). Następnie wyrabiaj jeszcze przez chwilę, a potem napełnij formę do połowy wysokości. Do pieczenia możesz użyć "komina" do babek. Formę ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 50 minut. Jeśli podczas pieczenia zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj je papierem do pieczenia.

Krok 5

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj wodę lub sok z cytryny i dobrze rozetrzyj.
      Ostudzona babke poluktrowac,
      https://i45.tinypic.com/x3whl.jpg

• kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 10:24
        kiedys kupilam w sklepie
        i byla bardzo smaczna,
        tym razem chyba tez kupie....
        niechce mi sie nic piec...
        no chyba,ze by mnie chceci "nawiedzily"
    • slo-onko Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 10:51
      na ladna, nowa aranzacje przydaloby sie troche grosza. zostane przy zeszlo,zeszlo, zeszlorocznych,albo jeszcze bardziej leciwych ptaszkach,jajkach, koronkach itp. drobiazdzkom.
      zebt przystroic tak jak jest to pokazane na sklepowych witrynach lub galeriach to trzeba by przeznaczyc troche....grosza. ale swieta i tak sie odbeda bez wzgledu na ilosc ozdob, najwazniejsza jest dobra atmosfera,ktorej niestety czasem brakuje.....
      • lusia_janusia Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 11:02
        To prawda Slo, atmosfera jest tez wzna, ktora sami sobie
        budujemy.
        Ja sama to nie bede cudowala na co mi dekoracje, corka przyjdzie na
        obiad i pojdziemy razem na spacer z "Maluszkiem" a starsza corka jak
        zwykle gdzies w swiat pojedzie, co ma robic w zwyczaju.http://s19.rimg.info/b81a7d9639d3095f304286acbb79fb51.gif
        • slo-onko Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 11:17
          powiem Ci Lusiu,ze teraz wiekszosc ludzi "nie szaleje" ze swietami. wszytskim najbardziej potrzebny jest wypoczynek, sapcer, luzik, mila atmosfera. kazdy chcialby sloneczka, moze wyjazdu w plener. u mnie niestety co niektorzy bardzo obstaja za tradycja czyli stol,siedzenie,stol,siedzenie,stol,siedzenie do znudzenia. staram, sie to jakos powoli zmieniac. siedzenie za stolem z przejedzonym brzuchem juz nie dla mnie.
    • slo-onko Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 11:10
      popatrzcie jak mozna pieknie upstrzyc sobie swietecznie jaja zdobionymi metoda decopauge. tez bym chciala i taki mialamz amiar,ale koszt....i czas...............
      http://img22.imagehaven.net/img/thumbs/X5S9C4K1OR_decoupage-jajka.jpg http://img25.imagehaven.net/img/thumbs/4LXU394608_DSC_0325.jpg http://img44.imagehaven.net/img/thumbs/SM4ZDO66VJ_gniazdko-ze-strusiego-jaja.jpg http://img24.imagehaven.net/img/thumbs/3JZLYIR1VY_GzeHQ2f9l7sySjUVqX.jpg http://img23.imagehaven.net/img/thumbs/48DXD2PR0A_IMG_3859.JPG http://img25.imagehaven.net/img/thumbs/C9R4LPRCT9_jaja_palacowe_2.jpg http://img44.imagehaven.net/img/thumbs/20V758QEVZ_jajo_zdama.jpg http://img24.imagehaven.net/img/thumbs/CC51OQ2AUR_jajoKonwalie.jpg http://img25.imagehaven.net/img/thumbs/07SC7E7R6T_P1010341_kopia.jpg http://img25.imagehaven.net/img/thumbs/MB6GQ16IH9_P4080234.JPG http://img24.imagehaven.net/img/thumbs/61YHFAEUS8_sqrMlICtbsvrORHTxX.jpg
      • kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 11:31
        bardzo podobaja mi sie te jaja...

nic z dekoracji nie dokupuje,
        wykorzystuje z poprzednich lat,tylko zmieniam pomysly,
        ktor mnie juz nawiedzily
        • lusia_janusia Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 12:00
          Slo bardzo ladne te dekoracje.
          • kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 13:00
            *Sloo,
            popatrz sobie tutaj,
            takie mialam uprzednio
            poznasz ktore moje...
            forum.gazeta.pl/forum/w,11086,134892097,,ale_jaja_.html?v=2
            • jaga_22 Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 13:29
              Wczoraj sprzątnęłam całą kuchnię i szafki.Może coś dziś wykombinuję.
              Z Lusiowego przepisu,to ja piekę zawsze drożdżowe z 1kg.na dużą blachę.
              Jaja tylko w cebuli i co rok gotuję mniej.W tym tylko 15 mam zamiar.
              Mam nadzieję na ładną pogodę,żeby gdzieś wyjść na spacer.
              • lusia_janusia Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 13:42
                To mialas Jago pracowity dzien, to i kawa
                inaczej smakowala.
                Ja lubie spacery w swieta, jakos inna wewnetrza atmosfera rzadzi
                myslami czlowieka.
              • henryk245 Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 16:02
                Szwedzkie zwyczaje obchodzenia Påsk (Wielkanoc)

do czwartku-dzien jak codzien
                piatek wolny od pracy lecz w 100% platny
                noo i zaczyna sie Svensson´y jak opetani pracuja w swoich ogrodach-wiosenne prace
                twierdza ze; Luter nakazal Czcic Pana praca swoja,wiec czcza
                jednego razu ja tez w Wielki Piatek chcialem popracowac,w garazu i z samochodem
                cos sie wydarzylo i wjechalem w sciane garazu,cale szczescie ze gipsowa wiec auta
                nieuszkodzilem,od tego czasu w Wielki Piatek nierobie nic,zaczynam w Lany Poniedzialek
                po ogrodzie sie poschleiac i conieco zrobic,a tak w ogole to ja lubie swietowac
                moge sobie wyobrazic wspolnie z muzulmanami swietowac Ramadan ale tylko wieczorami.

Pzdr.

• jaga_22 Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 16:11
                  No i widzisz Henryku? trzeba było pamiętać,
                  że u nas się nie pracuje w wielki Piątek i ściana gipsowa by
                  nie zastąpiła drogi.wink
                  • kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 13.03.13, 16:43
                    tak,tak,
                    trzeba caly czas kultywowac tylko swoje zwyczaje czyli z kraju pochodzenia a nie tubylcow....
                    ja tam nic nie robie,prucz sniadania/obiadu/kolacji/spaceru.....
                    • greis52 Re: Wkrotce WIELKANOC 14.03.13, 13:19
                      a jajkowych gadżetów w sklepach moc...
                      ja na razie tylko rzeżuszkę wysiałam i kibicuje jej żeby rosłasmile
                      • kendo Re: Wkrotce WIELKANOC 14.03.13, 15:13
                        i ja tez powsiewalam ...czekam na nia,bo juz sie stesknilam za smakiem....
                        zbieralam polowki jajka na mieko jedzonego,
                        w nich tez powsiewalam ...bedzie fajna dekoracja na stole...
                        • kendo Re: WIELKANOC w roznych krajach 16.03.13, 19:23
                          regiodom.pl/portal/wnetrze/dekoracje-i-akcesoria/wielkanoc-w-innych-krajach-co-kraj-obyczaj
                          kiedys gdzies zamieszczal tego linka,
                          tak dla przypomnienia
                          • kendo Re: WIELKANOC w roznych krajach 29.03.13, 10:12
                            tak,juz za "chwilke"
                            szwed bedzie zawiedziony,
                            bo snieguje,
                            nie pogriluje
                            nie pograbi w ogrodzie....
                            https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS7M7J5VrsHCO2H8EzhaWe3OunGcOEQ5XjUMMPRfgeVUIskQQzR
                            dziec wnet balwanka lepic beda
                            • lusia_janusia Re: WIELKANOC w roznych krajach 27.03.15, 22:42
                              Jak zrobic palme wielkanocna.
                              www.youtube.com/watch?v=PbE5TTsgP3k
                              W ta niedziele mamy Palmowa
                              https://i59.tinypic.com/14lkm0z.jpg
                              • lusia_janusia Re: >>Wielkanocne kartki<< 28.03.15, 01:05
                                Påskkort (wielkanocna kartka)
                                tlumaczenie google
                                Wielkanocna kartka została wysłana od końca 1800 roku. W momencie, kartki świąteczne i pocztówki już popularne. Kartki wielkanocne były produkowane początkowo głównie w Niemczech i Zajączek był powtarzającym się motywem na kartkach, ale to się zmieniło, gdy Szwecja później zaczęła produkować własne karty wielkanocne. W Finlandii, tradycja wysyłania kartek wielkanocnych ze Szwecji. najstarsza zachowana Wielkanocna kartka, która została wydrukowana w Finlandii w 1888 roku.
                                https://i61.tinypic.com/2l9yyh.jpg
                                • jaga_22 Re: >>Wielkanocne kartki<< 28.03.15, 11:55
                                  Dzięki Lusia,przypomniałaś mi o kartkach,jeszcze 4 wysyłam.
                                  • lusia_janusia Re: >>Wielkanocne kartki<< 28.03.15, 13:17
                                    *Jaga, prosze bardzo.
                                    Ja na te swieta nigdzie nie wyslalam. bede sms i @ wysylac.
                                    • kendo Re: >>Wielkanocne kartki<< 30.03.15, 11:33
                                      ja tez nic nie wysylam,
                                      ewentualnie SMS powysylam z zyczeniami jajkowymi
                                      • maria88 Swiateczne smakołyki. 30.03.15, 12:39
                                        Mój sernik z ciastem kakaowym już w dochówce.
                                        Mam nadzieje,że bedzie udany. Wczesniej bo dziecko
                                        nie przyjeżdża więc podaję coś domowego.
                                        Po południu upiekę jeszcze keks z bakaliami i czekoladą.
                                        Te ciasta dobrze przechowuja sie w zamrażarce
                                        i moim zdaniem są nawet smaczniejsze.
                                        • lusia_janusia Re: Swiateczne smakołyki. 30.03.15, 12:42
                                          *maria88, keks nabiera smaku i wilgoci od bakali, mnie wychodzi
                                          zawsze zebrowa babka, corka sobie zamowila na jutro bo wracaja z urlopu.
                                          I dzisiaj mam zamiar upiec, i dla siebie marchewkowa babke, to im
                                          tez odkroje polowe, jak beda chcieli.
                                          • kendo Re:wkrotce Wielkanoc 27.03.17, 10:10
                                            zawsze robie sobie bukiecik z galazek wisni,

czas moze pomyslec,by je wstawic w odpowiednim czasie by kwiatki rozkwitly..
                                            • pia.ed Wielkanoc ... Prezent dla kur ... 28.03.17, 16:14

Beda lepiej sie niosly ... i piorka beda ladniejsze ...
                                              Ja jak sie komus znudzi robic swetry dla kur,
                                              moze zaczac robic koce dla sloni ...

www.expressen.se/tv/omtalat/pensionarerna-klackte-en-ide---stickar-trojor-till-hons/
                                              .
                                              • kendo Re: Wielkanoc ... Prezent dla kur ... 28.03.17, 20:26
                                                pia.ed napisała:

>
                                                > Beda lepiej sie niosly ... i piorka beda ladniejsze ...
                                                > Ja jak sie komus znudzi robic swetry dla kur,
                                                > moze zaczac robic koce dla sloni ...
                                                >
                                                > www.expressen.se/tv/omtalat/pensionarerna-klackte-en-ide---stickar-trojor-till-hons/
                                                > .
                                                czytalam o tym
                                                czego juz nie wymysla,
                                                dla drzew tez dziergali wielkie szale,nawet sama sie przylozylam do tego,
                                                ale kurom??..
                                                dla slon chyba bym sie nie zobowiazywala
                                                bo zajelo by to wieki...
                                                • kendo Re: Wkrotce Wielkanoc 10.03.18, 16:52
                                                  zamiast roznych potraw jajkowych,
                                                  wystarczy takiego "wielkanocnego torta chlebowego zrobic.
                                                  www.aretrunt.se/glutenfri-smorgastarta-med-rakor-och-laxrosor/
                                                  • lusia_janusia Re: Wkrotce Wielkanoc 15.03.18, 19:58
                                                    Juz kupilam swieza piers z kaczki, natre ziolam i zamroze
                                                    na Wielkanocny obiad.
                                                    Wolowine na bitki tez kupilam swieza, zabejcuje i bedzie gotowe tylko
                                                    na patelnie i gotowe.
                                                  • kendo Re: Wkrotce Wielkanoc 16.03.18, 11:04
                                                    uf,zapomnialam dzis w sklepie popatrzec co maja,
                                                    ale moze na drugi tydzien juz cos bedzie,
                                                    Lidl bedzie miec pieczen barania o 10;- tansza za kg,,juz przyprawiona i chyba kupie,
                                                    aölbo cos tu w pobliskim sklepie
                                                    albo u araba zobacze,
                                                    mysle,ze powinni cos miec pod katem wielkanocy?
                                              • kendo Re: Wielkanoc ... Prezent dla kur ... 16.03.18, 13:00
                                                pia.ed napisała:

>
                                                > Beda lepiej sie niosly ... i piorka beda ladniejsze ...
                                                > Ja jak sie komus znudzi robic swetry dla kur,
                                                > moze zaczac robic koce dla sloni ...
                                                >
                                                > www.expressen.se/tv/omtalat/pensionarerna-klackte-en-ide---stickar-trojor-till-hons/
                                                > .

dobry pomysl,
                                                kurki oswojone to nie baly sie...
                                                a koce dla slonia nie trzeba..zapoci sie...
                                                • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ... ... 28.03.18, 17:39
                                                  juz w sklepach widac "goraczek handlowania",pelne wozki,dlugie kolejki w kasach..
                                                  czlek kupi dwie rzeczy i nastoi w kolejce..
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ... ... 31.03.18, 10:16
                                                    i jak,juz wszystko macie gotowe,tak?

w tym roku bedzie duzo mniej na stole,
                                                    w koncu,kiedy sie jest starszym ,nie miesci sie ogrom potraw na raz...
                                                  • lusia_janusia Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 11:11
                                                    Mnie sie marzy jakis wyjazd do slonca,
                                                    wlasnie o tej porze roku.
                                                  • maria88 Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 14:14
                                                    Dzisiaj handel tylko do 13tej. Wracając ze świeconką przeszłam przez rynek
                                                    i bylo sporo sprzedających i kupujących. Teraz juz zaczyna byc cicho.
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 16:06
                                                    *Lusia
                                                    moze juz za niedlugo bedziemy "wolne" i czasem bedziemy mogly dysponowac jak chcemy..

*Mario
                                                    tu sklepy pootwierane,
                                                    jeden nawet we wszystkie dni swiat o 8:00 do 20:00
                                                    wczoraj wpadlam do sklepu po smietane zapomnialam kupic,
                                                    i bylo mase ludzi wlasnie w tym sklepie..
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 16:23
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/671711faf39f.jpg

tradycyjny tutaj "bukiet Wielkanocny,
                                                    z dzisiejszych zerwanych galazek na spacerze,ustroilam i na balkon wystawilam,

niosac je do domu w rekawiczkach,juz czulam rozne soki zycia z kazdej galazki,
                                                    wiec,tam bedzie mial dobrze a ja nie bede go czuc w nosie..
                                                  • lusia_janusia Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 16:48
                                                    *Kendo, cudnosci, kolorowy, wesoly i obwieszony typ wielkanocnie,
                                                    ja dlatego nie rwalam zadnych galazek bo z balkonu siedzac w kuchni i tak bym go
                                                    nie widziala.
                                                  • maria88 Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 17:20
                                                    Weszłam na forum z myslą że pochwale się swoim
                                                    stroikiem wielkanocnym a tu Kendo mnie ubiegła.
                                                    KENDO stroik masz przepiękny. Ja zrobiłam skromny bo są tylko bazie,
                                                    barwinek i kilka żonkili ale jak spojrzę to
                                                    zaraz wiem że są święta. Stoi na kuchennym stole
                                                    bo moja kuchnia jest urzadzona tradycyjnie i najbardziej tam pasuje.
                                                    i
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ...2018 ... 31.03.18, 17:25
                                                    *Lusia,
                                                    zostalo mi piorek,jajeczek,
                                                    uznalam,ze starczy,

*Mario
                                                    dziekuje,
                                                    ja ze wzgledu na alergie wynioslam na balkon,
                                                    bo niosac galazki dzis do domu w rekawiczkach czulam je w ustach..
                                                    kiedys tez w kuchni ustawialam z zywymi kwiatkami..
                                                    teraz nawet bratki mnie uczulaja..

Twoj stroik,juz go widze,
                                                    w pelnej krasie ,zonkile dodaja wesolosci..
                                                    sliczna sa tez Wielkanocne swieta.
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ...2019 ... 15.04.19, 20:38
                                                    https://i64.tinypic.com/fciqz8.jpg

*Lusia pomagala mi niesc wielkanocne cukiereczki,
                                                    taka tu tradycja,ze w jaja sie je wklada i czestuje w Wielki Czwartek
                                                    dzieci poprzebierane za czarownice...bo chodza po domach i skldaja zyczenia swiateczne
                                                  • kendo Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 17.04.19, 08:14
                                                    www.youtube.com/watch?v=zuKuqQJ0yrs
                                                  • jaga_22 Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 18.04.19, 14:28
                                                    https://dens.com.pl/wp-content/uploads/2016/03/wielkanoc-2014.png

• maria88 Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 18.04.19, 21:49
                                                    Piękne Wasze karteczki Swiąteczne i piękne życzenia.
                                                    Sa dla wszystkich -tak myslę. Więc serdecznie dziękuję.
                                                    Ja też zyczę radosnych i zdrowych Świąt oraz
                                                    smacznego jajeczka .

• kallisto Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 03.04.20, 22:17
                                                    W tym roku wyjątkowo święta będą bardzo skromne. Jeśli rodziny nie spotykają się to i pewnie święta będą osobno. Tak przynajmniej będzie u nas k z tego co wiem inni też tak je spędza. Nie robię też z tego.hakiegos dramatu, sytuacja jest jaką jest, świat się nie zawali jeśli będzie inaczej niż co roku...
                                                  • lusia_janusia Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 04.04.20, 08:39
                                                    Kallisto, sytuacja na calym swiecie podobna,
                                                    my uczymy sie do niej przystosowac z jak najlepszej
                                                    i wygodnej strony dla nas, naszego bezpieczenstwa
                                                    ze strony zdrowia.

A jutro juz Niedzielela Palmowa
                                                    Nie wiem jak w kosciolach tutaj, ale chyba nie ma
                                                    zadnych mszy, zeby nie roznosic korona wirusa.

Przyjemnej soboty Nam zycze.
                                                  • kendo Re: naturalne malowanie jaj na wielkanoc ... 04.04.20, 10:23
                                                    tak,
                                                    nie ma szalenstwa przedwielkanocnego w przygotowaniach/sprzataniu..
                                                    bedzie jak bedzie,
                                                    u mnie norma,zawsze byllismy /bede w swoim domu,
                                                    przygotuje sobie tradycyjne potrawy "wyniesione z domu rodzinnego"
                                                    i bedzie OK.
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanoc ... 27.03.21, 13:39
                                                    w tym roku tez beda solo te swieta,
                                                    pandemia dalej szaleje.
                                                  • lusia_janusia Re: wkrotce Wielkanoc ... 27.03.21, 23:24
                                                    Kendo, ale jaja ja bede jak zawsze malowac w luskach z cebuli,
                                                    upieke jakies ciasto, i swoje ulubione sledzie zapiekane z ziemniakami,
                                                    + smieta, salatka jarzynowa obowiazkowo, moze mlodzi przyjada??..

Liste szykuje i wyczaje poranne godziny do sklepu, zeby w tloku
                                                    nie handlowac.
                                                  • lusia_janusia Re: sosy na zimno 28.03.21, 10:32
                                                    Do przepisu Sos na zimno pasuje do jajek na twardo i do mieska rowniez, salat
                                                    Sos zimny:
                                                    2 dl śmietany
                                                    około 1 W razie potrzeby sos Sriracha (do smaku) Albo tylko ketchupu
                                                    1 wyciśnięty ząbek czosnku
                                                    Flingsalt w razie potrzeby
                                                    1 Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
                                                    Przygotowanie

Wymieszaj creme fraiche, sos sriracha i czosnek.
                                                    Dopraw solą i pieprzem

Shiraki sos
                                                    50g czerwonego chili(mozna nie uzywac, a dac wiecej papryki)
                                                    250g czerwonej papryki
                                                    4 ząbki czosnku
                                                    1 łyżka soli
                                                    0,5 dl cukru
                                                    2 łyżki wody
                                                    2 łyżki octu

Wszystko oprócz octu wymieszać w puree, przelać do szczelnego słoika i pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemności na około 3-5 dni do fermentacji. Od czasu do czasu otwieraj pokrywkę słoika, aby wycisnąć trochę powstałego dwutlenku węgla.

Potem trzeba go jeszcze raz wymieszać z octem i odcedzić, a jeśli uważasz, że jest za luźny, możesz go trochę zagotować, ale pamiętaj, że wtedy też będzie mocniejszy.
                                                    Gotowy sos przelej do butelki lub sloiczka i przechowuj w lodówce, ponieważ nie zawiera konserwantów.
                                                  • lusia_janusia Re: poledwica wieprzowa-obiad 28.03.21, 11:05
                                                    www.youtube.com/watch?v=3TY6cqZuNqw
                                                    Taki obiad byl czestym gosciem w moim talerzu,
                                                    ziemniaki surowe w plasterka smazylam w patelni, nie tak jak w filmiku
                                                    ale mysle ze opcja z filmu tez zachecajaco wyglada.

Składniki na 4 osoby

około 600 g polędwicy wieprzowej
                                                    1 żółta cebula
                                                    2 ząbki czosnku
                                                    200 g świeżych grzybów
                                                    2 dl białego wina
                                                    3 dl bitej śmietany
                                                    2 łyżki musztardy Dijon
                                                    sól i czarny pieprz
                                                    masło do smażenia
                                                    świeża pietruszka
                                                    świeży smok(dragon)

800 g solidnych ziemniaków, gotowanych 10 minut dzień wcześniej
                                                    sól i czarny pieprz
                                                    olej i masło do smażenia

Udanych smakow zycze...
                                                  • kendo Re: poledwica wieprzowa-obiad 29.03.21, 09:34
                                                    smaczniutko wszystko Lusia,
                                                    my z dzieciem mamy juz menu zaplanowane,
                                                    troche miesiwa juz zabejcowane,
                                                    bedzie co wyjadac podczas wszystkich dni swiatecznych,
                                                    slatke zrobie bardzo malo,bo pozniej na sile trzeba jesc..

jaka ufarbuje ,jak w ubieglym roku..
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanosc 2022rok 07.04.22, 13:43
                                                    trwaja przygotowania kulinarne
                                                    organizacyjne-sprzatajace
                                                    dekoracyjne

tak dzis juz na Duzym Rynku ustawili dekoracje
                                                    wieczorem pewnie jest podswietlana,
                                                    widac poprzeplatane zaroweczki...
                                                  • kendo Re: wkrotce Wielkanosc 2023 rok 01.04.23, 06:49
                                                    miasto jeszcze nie przystrojone wielkanocnie,
                                                    nawet wczoraj jadac do dzieciecia nie byly w pirka przystrojone drzewka przed willami,jak co roku juz o tym czasie..
                                                  • lusia_janusia Re: wkrotce Wielkanosc 2023 rok 01.04.23, 11:37
                                                    dla dla Svensonow to sw, Wielkanocne ma mniejsze znacznie
                                                    od sw, Bozego Narodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka