Dodaj do ulubionych

WIELKANOC!!!

17.04.03, 11:55
Chcę się podzielić z Wami pięknym tekstem, który usłyszałam kiedyś w radiowej
Trójce w audycji P. Bugalskiego "Wszystko, co najważniejsze" (to bardzo dobra
audycja, dla ludzi wrażliwych, co jest rzadkością w dzisiejszych czasach):
"Prosiłem Boga o siły, bym mógł zdobywać
Uczynił mnie słabym, bym nauczył się służyć w pokorze
Prosiłem o zdrowie, bym mógł czynić rzeczy wielkie
Uczynił mnie kaleką, bym czynił rzeczy dobre
Prosiłem o bogactwo, bym mógł być szczęśliwy
Uczynił mnie ubogim, bym był mądry
Prosiłem o władzę, by podziwiali mnie ludzie
Uczynił mnie szaraczkiem, bym odczuwał potrzebę Boga
PROSIŁEM O WSZYSTKO, bym mógł cieszyć się życiem
OBDARZYŁ MNIE ŻYCIEM, BYM MÓGŁ CIESZYĆ SIĘ WSZYSTKIM
Nie otrzymałem niczego o co prosiłem, lecz wszystko na co miałem nadzieję
Niemal na przekór mnie, moje niewypowiedziane modlitwy zostały wysłuchane.
Spośród wszystkich ludzi odebrałem najobfitsze dary."
Obserwuj wątek
    • kendo Re: WIELKANOC!!! 17.04.03, 16:09
      Witaj Kajtek
      Bardzo to ladne,co napisalas.
      Smiem rowniez zauwazyc,ze ludzi ogarnela znieczulica uczuciowa
      dla bliznich.Wiecza gonitwa za polepszeniem swojego statusu
      bycia,materjalnego,chyba jest tu glowna przyczyna-mysle ja.
      Wchodzi tez drugi aspetk; zazdrosc ludzka,nienawisc,co czyni ,
      ze nie patrzymy na innych los ,na tych co potrzebuja naszej pomocy.
      Jezdzac do Polski widze to coraz czesciej,a musze przyznac ,ze ludzie
      kiedys byli niestey inni; przyjacielscy,serdeczni,pomocni.
      A moze ja to tak kiedys widzialam z innej perspektywy wiekowej.
      W skandynawi tez sie to widzi,tak ze temat jest aktualny wszedzie i zawsze.
      • kajtek43 Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 08:57
        O?
        Zaskoczyłeś mnie z tą Skandynawią. Ja wciąż wyobrażam sobie te kraje jako
        Arkadię i miejsce, gdzie mogłabym żyć. Zmieniła się nasza mentalność, to
        prawda, ciekawy jestem również, ile masz lat, bo od tego też zależy punkt
        widzeniasmile)) po prostu mamy większą skalę porównawczą i pewien dystans. Wiesz,
        ja widzę jeszcze jeden aspekt sprawy: ludzie za wszelką cenę chcą się "sadzić"
        jeden przed drugim, pokazać swój status i szlag ich trafia, gdy inny ma lepiej.
        Miałem takiego kolegę w pracy, który w pewnym momencie odkrył, że zawsze będzie
        ktoś "lepszy", że nie da rady tak żyć w wiecznym wyścigu. Nie wiem dlaczego go
        to naszło, ale zwierzył mi się, że doznał jakiegoś oczyszczenia, wyzwolenia,
        nie wiem, jak to nazwać. Że człowiek tak dużo ma jeśli się zastanowi. On
        stwierdził, że jest jeszcze młody, zdrowy, ma kochającą żonę, że niepotrzebny
        mu wcale najnowszy model auta, bo to, które ma wystarczy do pracy, że bardzo
        lubi rower i jego żona także, że szczęśliwszy był na wczasach w Bukowinie, a
        inni musieli się pocić po kilkanaście godzin w drodze do Chorwacji i jeszcze
        się tam pochorowalismile) Że istnieje dobra literatura i film....
    • aniouek1 życzenia świąteczne od MROUH :) 18.04.03, 13:33
      zyczenia świąteczne
      mrouh 18-04-2003 06:32 odpowiedz na list odpowiedz cytując

> Nie widzę żadnego starego wątku (znowu awaria?), więc
      > zakładam nowy. Za chwilę wsiadam do autobusu i będę
      > jechała 8 godzin do rodziców...Wobec tego życzę Wam
      > miłych pogodnych Świąt, wypocznijcie i wracajcie do
      > szufladki. Uśmiechy dla wszystkichsmile)))))))))))))))))))
      > Pa
      • aniouek1 Re: życzenia świąteczne od KAJTEK43 :) 18.04.03, 13:36
        Re: zyczenia świąteczne
        Autor: kajtek43@NOSPAM.gazeta.pl
        Data: 18-04-2003 08:59 + dodaj do ulubionych wątków

> Wracaj szybko! Miłej podróży! Pozdrów rodziców!!!smile))

----
        p.s.
        wątek przeniesiony w obawie przed skrzypiącymi wrotami smile
        • kendo Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 14:43

kajtek43 napisała:

> O?
          > Zaskoczyłeś mnie z tą Skandynawią. Ja wciąż wyobrażam sobie te kraje jako
          > Arkadię i miejsce, gdzie mogłabym żyć.

** Oczywiscie,zyc tu mozna bo warunki socialne sa zupelnie inne niz w Polsce -
          korzystniejsze,srodowisko naturalne czysciejsze,statuz samego zycia wiekszy.

Zmieniła się nasza mentalność, to
          > prawda, ciekawy jestem również, ile masz lat, bo od tego też zależy punkt
          > widzeniasmile)) po prostu mamy większą skalę porównawczą i pewien dystans.

** Nasza mentalnosc zmienia sie czesto,uwazam ja,gdy jestesmy mlodzi,nasze
          spojzenie na zycie ma inny wymiar,
          gdy wszyszlismy za maz (ozenilismy sie) tez zmieniamy nasz wymiar na zycie i
          jego zawartosc,
          gdy przestajemy pracowac szacujemy zycie zupelnie inaczej,mamy inny bagarz
          doswiadczen.
          ** a o swoich latkach tak oficjalnie nie napisze,siedzi we mnie jeszcze Polska
          natura z czasow mojej generacji,gdzie mowilismy ,ze mamy zawsz 18,gdy
          chcielismy isci do kina majac 16 lat,po osiagnieciu wieku dojrzalosci
          zaczelismy mowic ,ze mamy 25 lat i tak z tym < stempelkiem > zyje sie za do
          konca chyba swoich dni hi,hi,...

Wiesz,
          > ja widzę jeszcze jeden aspekt sprawy: ludzie za wszelką cenę chcą
          się "sadzić"
          > jeden przed drugim, pokazać swój status i szlag ich trafia, gdy inny ma
          lepiej.
          >
          ** Tak Szwedzi mowia otwarcie ,ze ich cecha narodowa jest zazdrosc,rywalizuja
          ze soba ciagle na wszystkich < polach > zyciowych.

> Miałem takiego kolegę w pracy, który w pewnym momencie odkrył, że zawsze
          będzie
          >
          > ktoś "lepszy", że nie da rady tak żyć w wiecznym wyścigu. Nie wiem dlaczego
          go
          > to naszło, ale zwierzył mi się, że doznał jakiegoś oczyszczenia, wyzwolenia,
          > nie wiem, jak to nazwać. Że człowiek tak dużo ma jeśli się zastanowi. On
          > stwierdził, że jest jeszcze młody, zdrowy, ma kochającą żonę, że niepotrzebny
          > mu wcale najnowszy model auta, bo to, które ma wystarczy do pracy, że bardzo
          > lubi rower i jego żona także, że szczęśliwszy był na wczasach w Bukowinie, a
          > inni musieli się pocić po kilkanaście godzin w drodze do Chorwacji i jeszcze
          > się tam pochorowalismile) Że istnieje dobra literatura i film....

**Ludzie powinni sami siebie akceptowac,tz.akceptacja swojego statusu;
          zyciowego,
          moralnego.
          Mi powiedzial juz dawno temu,nasz sasiad ,ktory mial wasna firme;
          <Tobie kendo niczym nie mozna zaimponowac >
          cieszylam sie z tego co osiagneli,bylam im zyczliwa w kazdym calu,co nie mogli
          doswiadczyc od swoich < przyjacol >,az pewnego dnia stalo sie nieszczescie i
          poszli w konkurs,rodzina sie rospadla,
          mase pytan,jak wy to robicie ze macie tak;....chociaz,tez was zycie
          doswiadczylo w rozny sposob.
          Ta mze widzisz kajtek,ludzie sa czasami zaslepieni gonitwa za wiecej,nie umieja
          sie cieszyc tym co maja.

Pozdrawiam Kajtek,,,,Zyczac Pieknych Swiat Wilkanocnych....
          • kendo Re: WIELKANOC!!! Anioueczku 18.04.03, 14:53
            To sie ciesze,ze jestes znowu,
            chyba bylismy grzeczn,podczas Twojej nieobecnosci????

Ach z tym papusianie to trzy swiaty.
            Dzisiaj piatek,to sledzik,rybka ,i znow rybka,
            ale na obiadek papusiam cos co bardzo temu jadlam,smazone kartofelki na patelni
            przekladane cebulka i jajko sadzone,kefirek.
            Psiuna bedzie zawiedziona tylko,ze nie bedzie keska miesnego,ale sledzik tez
            lubi hi,hi,..

Sledzik sie moczy < 2 siledzie -filety >i na kolacje robie pychotke,
            Podsmarzam cebulke,2 jajka na twardo ,jedno kwasne jablko,pieprz,i olej
            wszystko pokrojone w kosteczke,pycha na chlebek,jak i pod wodeczke.

A reszte dni to tak jak zwykly dzien,czy niedziela,tu tak bardzo nie obchodza
            swiat jajkowych,jak np.Boze Narodzenie co jest szal roznego meny...
            Pozdrawiam Wielkanocnie....
            • aniouek1 Re: WIELKANOC!!! Anioueczku 18.04.03, 15:32
              Kendo smile
              Bardzo mi sie podoba jak pilnujecie porządku w szufladzie.
              Wiesz, jestem bardzo ciekawa, czy z polskiej kuchni wielkanocnej coś teraz
              w skandynawskiej, pitrasisz czy też zupełnie z tego zrezygnowałaś?
              I jeszcze jedno. Jak naprawdę wyglądają teraz Twoje Świeta Wielkanocne
              w sensie obyczajowym czy też kulturowych tradycji polskich?
              Czy coś udało Ci się przenieść do Twojej drugiej ojczyzny?
    • aniouek1 Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 15:42
      kajtek43 napisała:

> "Prosiłem Boga o siły, bym mógł zdobywać
      > Uczynił mnie słabym, bym nauczył się służyć w pokorze
      > Prosiłem o zdrowie, bym mógł czynić rzeczy wielkie
      > Uczynił mnie kaleką, bym czynił rzeczy dobre
      > Prosiłem o bogactwo, bym mógł być szczęśliwy
      > Uczynił mnie ubogim, bym był mądry
      > Prosiłem o władzę, by podziwiali mnie ludzie
      > Uczynił mnie szaraczkiem, bym odczuwał potrzebę Boga
      > PROSIŁEM O WSZYSTKO, bym mógł cieszyć się życiem
      > OBDARZYŁ MNIE ŻYCIEM, BYM MÓGŁ CIESZYĆ SIĘ WSZYSTKIM
      > Nie otrzymałem niczego o co prosiłem, lecz wszystko na co miałem nadzieję
      > Niemal na przekór mnie, moje niewypowiedziane modlitwy zostały wysłuchane.
      > Spośród wszystkich ludzi odebrałem najobfitsze dary."

To piękne i mądre słowa, tylko czy człowiekowi, gdy się przydarza słabość,
      choroba, kalectwo, nędza czy upokorzenie, starcza mądrości by zauważyć w tym
      Boga?
      Mnie nie zawsze starcza sad
      • nict1 Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 17:01
        aniouek1 napisała:

> To piękne i mądre słowa, tylko czy człowiekowi, gdy się przydarza słabość,
        > choroba, kalectwo, nędza czy upokorzenie, starcza mądrości by zauważyć w tym
        > Boga?
        > Mnie nie zawsze starcza sad

Nie przejmuj się. Mnie też nie sad
        Jesteśmy tylko ludźmi.
        Chociaż Ty jesteś Anioukiem hehehe smile
        Tym większa pociecha dla człowieka, a więc i dla mnie smile
        • aniouek1 Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 17:40
          nict1 napisał:

> aniouek1 napisała:
          >
          > > To piękne i mądre słowa, tylko czy człowiekowi, gdy się przydarza słabość,
          >
          > > choroba, kalectwo, nędza czy upokorzenie, starcza mądrości by zauważyć w t
          > ym
          > > Boga?
          > > Mnie nie zawsze starcza sad
          >
          > Nie przejmuj się. Mnie też nie sad
          > Jesteśmy tylko ludźmi.
          > Chociaż Ty jesteś Anioukiem hehehe smile
          > Tym większa pociecha dla człowieka, a więc i dla mnie smile

Niktuś, jak możesz...przecież mówiłam, że czasem rożków i ogonka od diabełka
          pożyczam, a to znaczy, że też tylko człowiekiem jestem hihihi smile
          • nict1 Re: WIELKANOC!!! 18.04.03, 20:23
            aniouek1 napisała:

> Niktuś, jak możesz...przecież mówiłam, że czasem rożków i ogonka od diabełka
            > pożyczam, a to znaczy, że też tylko człowiekiem jestem hihihi smile

tylko i aż CZLOWIEKIEM Aniouku hehehe smile))
            • kendo Re: Wielkanocne Tradycje. 18.04.03, 22:16
              Oczywiscie ,nie poszcza tak wstrzemiezliwie jak Polacy.
              Ale ze spozywaja duzo ryb i sledzi w roznych postaciach to niechcaco mozna by
              bylo powiedziec,ze poszcza przez przypadek.
              Wielkanoc najbardziej widac na zewnatrz domu,wystawiaja donice z zoltymi
              kwiatami;bratkami,zonkilami,
              drzewa ubieraja w farbowane piorka na rozne kolory,

W domu tez sa akcesesoria wielkanocne;serweteczki,garnuszki,ozdobki w formie
              kurczaczkow i zoltych kolorach.

Jedzonko,szynka,duzo sledzikow,losos w roznej postaci,pieczenie,paszdety domowe.
              Traktuja te swieta jako wolny dzien od pracy i wypelzaja do pracy w ogrodach.

Sa organizowane coroczne rundy ze sztuka;rozne wernisarze, wystawy
              malarskie,rzezbarskie,
              wszystko co zwiazane z praca rak - bardzo ciekawe.
              Okazja do spotkan rodzinnych i towarzyskich.

To chyba wszystko w duzym skrocie,jak zobacze cos nowego to dopisze.
              • kendo Re: Wielkanocne Tradycje. 18.04.03, 22:26
                Ale gapa ze mie,zapomnialam napisac przeciez,ze w
                Wielki czwartek chodza male dzieciaki,a przewaznie dziewczynki
                poprzebierane za <wielkanocne baby>w dlugich spodnicach,
                chuscinach na glowach,wymalowane policzki na czerowno i piegi na noskach.
                Maja koszyczki i tak od drzwi do drzwi dzwonia ,zycza wesolych swiat,i w zamian
                dostaja lakocie ;cukierki w formie kolorowych jajeczek,albo kto co
                ma ,owoce,batoniki,lub pieniazek,zaczynaj wczesnym polodniem ,a koncza
                wieczorem.Sa wtedy takie slodziutkie te dzieciny i smieszne.
      • kajtek43 Re: WIELKANOC!!! 22.04.03, 09:13
        Kochanie!
        Do zeszłego roku byłam pełną życia, energiczną, chyba nawet ładną kobietą
        (podobałam się mężczyznom). W zeszłym roku przeżyłam dwie bardzo ciężkie
        operacje. W wyniku jednej jestem w pewnym sensie kaleką do końca życia
        (chociaż "tego" nie widać, ale bardzo ogranicza moje możliwości). Nie, to nie
        pierś, ale coś, o czym nigdy wcześniej nie słyszałam i nawet nie wyobrażałam
        sobie, że "coś" takiego człowiekowi można zrobić. Gdy myślałam, że jakoś się
        wydzwignęłam, spotkał mnie drugi cios, groziła ślepota. I teraz kolejny cios,
        lecz już nie związany ze zdrowiem, nie umiem tego nawet powiedzieć, klęska. Jak
        ja będę dalej żyć? Nie umiem dźwigać tych wszystkich ciosów losu, nie wiem, co
        robić, ale przecież wciąż żyję i znalazłam wiele radości zaglądając tutaj i
        znajdując kompletnie nieznanych, ale przecież przyjaciół?
        • kendo Re: WIELKANOC!!! 22.04.03, 11:09
          Witaj Kajtek!!!
          No widzisz,Sama Sobie odpowiedzialas na zadane putanie.
          Zaczynasz wierzyc od nowa.
          Ciesze sie ze trafilas do Nas,z mojej strony na pewno nie spotka Cie zaden
          zawod czy rozczarowanie.Piszemy tu,chyba kazdy z Nas jest motywowany w inny
          sposob i jezeli mogla bym Ci pomoc w jakis sposob ,chetnie to zrobie,mozesz do
          mnie nawet napisac e-mail.Ja tez nie jestem zdrowa,ale pewne rzeczy trzeba
          zaakceptowac,zeby moc zyc jakos dalej i patrzec na zycie z innej perspektywy.
          Zycze Ci duzo wytrwania i przebicia zyciowego,spojrzenia na zycie innymi oczami.
          Pozdrawiam i zycze duzo,duzo, slonca w Twoim zyciu.
          Kendo...
          • aniouek1 Kendo :) 22.04.03, 14:59
            kendo napisała:

> Witaj Kajtek!!!
            > No widzisz,Sama Sobie odpowiedzialas na zadane putanie.
            > Zaczynasz wierzyc od nowa.
            > Ciesze sie ze trafilas do Nas,z mojej strony na pewno nie spotka Cie zaden
            > zawod czy rozczarowanie.Piszemy tu,chyba kazdy z Nas jest motywowany w inny
            > sposob i jezeli mogla bym Ci pomoc w jakis sposob ,chetnie to zrobie,mozesz
            > do mnie nawet napisac e-mail.Ja tez nie jestem zdrowa,ale pewne rzeczy trzeba
            > zaakceptowac,zeby moc zyc jakos dalej i patrzec na zycie z innej perspektywy.
            > Zycze Ci duzo wytrwania i przebicia zyciowego,spojrzenia na zycie innymi
            > oczami.
            > Pozdrawiam i zycze duzo,duzo, slonca w Twoim zyciu.
            > Kendo...

Kendo smile
            Jesteś cudem tego świata smile
            Cudem też jest, że trafiłaś do SZUFLADY... Komu dziekować za ten cud?

Pozdrawiam smile
        • aniouek1 Kajtek43 22.04.03, 14:50
          kajtek43 napisała:

> Kochanie!
          > Do zeszłego roku byłam pełną życia, energiczną, chyba nawet ładną kobietą
          > (podobałam się mężczyznom).

Czy ktoś Ci powiedział, że coś się zmieniło? Jeśli "tak", to tylko tyle znaczy,
          że nic o Tobie nie wie.
          Czytając z uwagą co piszesz, czuję, że jesteś piękna w szczerości, że jesteś
          prawdziwa...To wcale nie mało.

> W zeszłym roku przeżyłam dwie bardzo ciężkie operacje. W wyniku jednej jestem
          > w pewnym sensie kaleką do końca życia (chociaż "tego" nie widać, ale bardzo
          > ogranicza moje możliwości). Nie, to nie pierś, ale coś, o czym nigdy
          > wcześniej nie słyszałam i nawet nie wyobrażałam sobie, że "coś" takiego
          > człowiekowi można zrobić. Gdy myślałam, że jakoś się wydzwignęłam, spotkał
          > mnie drugi cios, groziła ślepota. I teraz kolejny cios, lecz już nie związany
          > ze zdrowiem, nie umiem tego nawet powiedzieć, klęska.

Na drodze każdego człowieka są kolczaste róże, które jednak mimo, że kolczaste
          potrafią pięknie pachnieć.
          Człowiek to największy cud świata, bo bezustannie potrafi rosnąć, umacniać się,
          odradzać wciąż, i wciąż na nowo szukać swojego miejsca, swojej drogi.
          Gdybyś nie przeżyła co przeżyć Ci było dane, nie byłabyś kim jesteś.
          Z pewnością dziś jesteś znacznie silniejsza, mądrzejsza, niż rok wstecz, niż 2,
          czy 10 lat wstecz...

> Jak ja będę dalej żyć?

Pewno tak, jak potrafisz najlepiej... ważne żebyś nie zapomniała popatrzyć
          w słońce, zachwycić się gwiazdami na niebie, śpiewem ptaków i napotkanym na
          drodze człowiekiem.

> Nie umiem dźwigać tych wszystkich ciosów losu, nie wiem, co robić, ale
          > przecież wciąż żyję i znalazłam wiele radości zaglądając tutaj
          > i znajdując kompletnie nieznanych, ale przecież przyjaciół?

Piszesz "nie umiem" - a przeciez dźwigasz... piszesz "nie wiem co robić" - a
          przecież żyjesz...
          Może jeszcze nie umiesz sobie przypomnieć, że życie po to jest, by szukać w nim
          swojego maleńkiego szczęścia zamkniętego w sekundach, minutach, ale... żyjesz
          i masz czas na przypomnienie...

Potrafisz dawać radość, bo naprawdę sprawiłaś mi radość pisząc, że w szufladzie
          znalazłaś przyjaciół... myślę, a nawet wiem, że nie tylko dla mnie jest to
          radością.
          Wiesz, to naprawdę piękne i naprawdę bardzo ważne umieć dawać radość.

Dziękuję i pozdrawiam smile

P.S.
          Bardzo się cieszę, że trafiłaś do SZUFLADY smile
          • kajtek43 Re: Kajtek43 23.04.03, 08:20
            Dlaczego nie trafiłam tutaj wcześniej? Słowami potraficie w pewien sposób
            zmieniać świat na lepsze, bo za każdym razem, kiedy tu trafię, świat dokoła
            mnie wygląda inaczej. LEPIEJ. Został mi jeszcze ten tydzień swobodnego dostępu
            do komputera, ale będę się starała zaglądać tu przynajmniej raz w tygodniu...
            Jesteście niesamowici, wczoraj przed zaśnięciem myślałam o Was i o innych
            wspaniałych sprawach, zamiast o moich zmartwieniach. Po raz pierwszy od
            dłuższego czasu...
            • kendo Re: Kajtek43 23.04.03, 10:16
              ..Kajtek..
              Cieszymy sie ,ze czujesz sie z nami dobrze.(tu sobie pozwolilam odpowiedziec za
              Wszystkich,ale mysle,ze nikt nie wezmie tego mi za zle)
              Mam rowniez nadzieje ,ze bedziemy dzialac na Ciebie "balsamicznie"
              i powrocisz znow do "Swojego Ja "
              Ja osobiscie bede czekac na kazdy Twoj powrot.
              Pozdrawiam Cieplutko i Milego Dnia Zycze....PA;..
    • aniouek1 WIELKA SOBOTA i... 19.04.03, 09:46
      "święcone" puka do drzwi, z życzeniami najlepszymi - niech Wam się szczęści smile

Przy tej Wielkiej Sobocie, darów niech płyną krocie.
      Ja zostawiam Wam: święcone malowanki-kraszanki, lukrowaną babę, pęto kiełbaski,
      chrzanu dwie laski, a do tego wiązkę bazi byście byli gościom radzi smile
    • aniouek1 dostałem nie to co chciałem ale wszystko co trzeba 19.04.03, 10:41
      Kajtek43 przytoczył słowa:

> "Prosiłem Boga o siły, bym mógł zdobywać - uczynił mnie słabym, bym nauczył
      > się służyć w pokorze.

> Prosiłem o zdrowie, bym mógł czynić rzeczy wielkie - uczynił mnie kaleką, bym
      > czynił rzeczy dobre.

> Prosiłem o bogactwo, bym mógł być szczęśliwy - uczynił mnie ubogim, bym był
      > mądry.

> Prosiłem o władzę, by podziwiali mnie ludzie - uczynił mnie szaraczkiem, bym
      > odczuwał potrzebę Boga.

> Prosiłem o wszystko, bym mógł cieszyć się życiem - obdarzył mnie życiem, bym
      > mógł cieszyć się wszystkim.

> Nie otrzymałem niczego o co prosiłem, lecz wszystko na co miałem nadzieję.

Niektórzy znają z pewnością taką opowieść:

Jednego dnia, mały motyl zaczął wykluwać się z kokonu; mężczyzna usiadł
      i przyglądał się jak motyl przeciska swoje ciało przez ten malutki otwór.
      I wtedy motyl jakby się zatrzymał.Tak jakby zaszedł tak daleko jak mógł
      i dalej już nie miał sił.
      Więc mężczyzna postanowił mu pomóc: wziął nożyczki i rozciął kokon.
      Motyl wyszedł dalej bez problemu.
      Miał za to wątłe ciało i bardzo pomarszczone skrzydła.
      Mężczyzna kontynuował obserwacje,ponieważ spodziewał się, że w każdej chwili
      skrzydła motyle zaczną grubieć, powiększać się dzięki czemu motyl będzie mógł
      odlecieć i zacząć żyć.
      Tak się nie stało!
      Motyl spędził resztę życia czołgając się po ziemi z mizernym ciałem
      i pomarszczonymi skrzydłami. Do końca życia nie był w stanie latać.

Człowiek w całej swej życzliwości i dobroci nie wiedział, że walka motyla
      z kokonem była bodźcem dla jego skrzydeł i dzięki temu motyl był w stanie
      latać, gdy tylko pokona opór kokonu.

Czasem walka to to, czego nam w życiu potrzeba.
      Jeśli Bóg pozwala nam iść przez życie bez jakichkolwiek problemów to może
      to zrobić z nas słabeuszy. Nie bylibyśmy tak silni jak moglibyśmy.
      Nie być w stanie do latania.

Stąd słowa:

Prosiłem o siłę...
      Bóg dał mi przeciwności losu, aby zrobić mnie silnym.

Prosiłem o mądrość...
      Bóg dał mi problemy do rozwiązania.

Prosiłem o dobrobyt...
      Bóg dał mi mózg i krzepę.

Prosiłem o odwagę…
      Bóg dał mi przeszkody do pokonania.

Prosiłem o miłość...
      Bóg dał mi ludzi w kłopocie, aby im pomóc.

Prosiłem o przychylność...
      Bóg dał mi okazje do wykazania się.

„Dostałem nie to co chciałem...
      Ale dostałem wszystko czego było mi trzeba."
    • elp1 Wszystkiego najlepszego :) 19.04.03, 13:01
      Wszystkiego najlepszego życzę Wszystkim Listopisom.
      Czasu na zadumę, pogodnych, zdrowych świąt, smacznego "święconego", mokrego
      dyngusa i optymizmu, który niesie w sobie Wielkanoc, na wszystkie dni roku
      i wszystkie lata życia.

Pozdrawiam Was z całego serca smile
      • kendo Re: Smingus Dyngus 21.04.03, 13:01
        I tak Polska tradycja
        Zycze Wam Wszystkim
        Cudownej Kontynuacji Sw,Wielkanocnych
        i zraszam Was kropelkami wody,
        oby tylko Szyfladek nie zalac....
        Pozdrawiam Wielkanocnie...PA;..
        • kendo Re: Wielkanoc 2004 03.04.04, 18:13
          usch,
          nareszcie znalazlam ,alem sie naszukala wink)

i znow powtarzamy coroczna tradycje Wielkanocna.
          • jtka Re: Wielkanoc 2004 03.04.04, 19:37
            Kendo, gratulacje w wytrwałości poszukiwawczejwink)))))
            miło ,że to znalazłaśsmile
            • kendo Re: Wielkanoc 2004 03.04.04, 20:00
              Itus
              wink)))))))))))))))
              no niepowiem,ale chwile spedzilam na szukaniu smile)
              • kendo Re: Wieklanocna palma 03.04.04, 23:27
                to juz w nastepna niedziele
                palmy sie swieci ????

ale ja duzo zapomnialam z tych obrzadkow sad(
                • kendo Re: Wieklanocna palma 04.04.04, 11:01
                  Stary zwyczaj ,ktory przetrwal do dzis,
                  swicenia Palemek,
                  ma oznaczac sile i moc.
                  Wierzono,ze poswiecenie palemki w niedziele Palmowa
                  ma dac moc:
                  zapewnia powodzenie i bogactwo,
                  zdrowie.
                  Wierzono,ze jak ktos polknie trzy "bagniatka"
                  czyli bazie z palmy,nie bedzie cierpial
                  na bole gardla i glowy,
                  uniknie tez chrob spowodowanych przez uroki.

Jeszcze na poczatku ubieglego wieku
                  ludzie po wyjsciu z kosciola chlostali sie
                  wzajemnie palmami,mowiac "zaklecie":
                  "Nie ja bije,wierzba bije" skladajac sobie zyczenia
                  w zrowiu i pomyslnosci.
                  Uderzenie takie mialo wzmocnic sily smagnietego,
                  dziewczetom przysporzyc urody,
                  chlopcom-odwagi.
                  Im silniejsze tym skuteczniejsze.
                  • kendo Sw.zmartwychwstania i oczyszczania.... 05.04.04, 10:47
                    W poniedzialek rozpoczynano gruntowne porzadki,
                    ktore trwaly 3 dni.
                    Z chalup wymiatano kurze,pajeczyn i smieci.
                    Wierzono bowiem,ze podobnie jak dom z brudu,
                    oczyszcza sie rowniez wlasne serce z
                    psujacych krew niepotrzebnych zali,
                    zlych mysli i zlosci.
                    Bo wlasnie Wielkanoc byla czasem przemian,
                    smierci wszystkiego co stare,zle i narodzin nowego,lepszego
                    • kendo Re: Sw.zmartwychwstania i oczyszczania.... 07.04.04, 11:06
                      i co ????
                      uporalyscie sie z porzadkami Wielkanocnymi ????
                      dzis ostatni dzien wymiatania "tego zlego z domkow"
                      • kendo Re: sprzatanie i oczyszczania.... 07.04.04, 22:14
                        po dzisiejszych zakonczeniowych porzakach
                        relaksujemy sie jutro
                        przy pieczeniu samych smakowitosciwink)
                        • kendo Re:Wielki Czwartek 08.04.04, 13:59
                          milkly dzwony,a rozbrzmiewaly drewniane kolatki.
                          Robily wiele halasu i zamieszania,
                          cieszac kawalerow.Przy ich wtorze urzadzali
                          sobie zabawy,np.topili w pobliskiej rzece slomiana kukle
                          zwana Marzanna.
                          Mlode panny o zmroku biegly nad rzeke lub do strumyka
                          i mimo lodowatej wody zanurzaly sie w niej
                          by zapewnic sobie piekna cere i zdrowie
                          i powodzenie u chlopcow.
                          • kendo Re:Wielki Czwartek 08.04.04, 16:12
                            o,byla bym zapomniala,
                            dzis chodza dzieci male ,porzebierane za
                            "czarownice" z koszyczkami i zyczeniami Wielkanocnymi.
                            daja mala laurke z namalowanym kurczakiem,
                            a dorosli w zamian za te zyczenia
                            obdarowuja dzieci cukierkami lub pieniazkiem.
                            • kendo Re:Wielki PIATEK 09.04.04, 10:50
                              W Wielki Piatek trzeba bylo zachowac wyjatkowa ostroznosc.
                              Dzwony jeszcze milczaly,wiec wszelkie zlo,
                              ktore zwykle odstraszaly,panoszylo sie dookola.
                              Wlasnie tego dnia - jednynym w calym roku -
                              czarownice/diably harcowaly bezkarnie po swiecie
                              robiac krzywde czlowiekowi.
                              Ludzie siedzieli wiec cicho w swoich chalupach
                              (szczegolnie po zachodzie slonca)

Noc dzielaca Wielki Piatek od Wielkiej Soboty byla wyjatkowa,
                              Ziola nabieraly mocy,gospodarz podsypywaly ziarno
                              pod skibe,dla lepszego urodzaju.
                              Gospodynie czynily wypieki.
    • jtka Re: WIELKANOC!!! 09.04.04, 21:10
      Nie wiem, ile czasu będę miała jutro, ale już dziś chciałabym złożyć Wam
      wszystkim życzenia zdrowych i radosnych Świąt Wielkiejnocy, refleksyjnych
      chwil, miłego przebywania z rodziną, pożywnych posiłków, prezentów od zajączka
      i mokrego dyngusowegosmile
      • kendo Re: WIELKANOC!!! i zyczenia 09.04.04, 22:21
        Itus
        Tobie rowniez zycze spokojnych
        cudownych Sw.Wielkanocnych w milej atmoswerze
        z samymi pychotkami na stole,
        skromnego jednak dyngusa
        i usmiechu od ucha do ucha.

Wszystkim rowniez zycze tego samego co Ituni...
        • kendo Re: WIELKANOC!!! i zyczenia 10.04.04, 11:04
          Dla Wszystkich mniej aktywnych
          i dla Wszystkich podgladaczy
          zycze najpiekniejszego spedzania Wielkanocnego
          z cudnym humorem.
          Dziele sie rowniez z Wami jajeczkiem Swiatecznym zyczac duzo zdrowia - kendo
          • kendo Re: WIELKA SOBOTA WIELKANOCNA 10.04.04, 11:10
            Nastala wielka radosc z powodu
            zmarchwywstania Chrystusa.
            Znowu rozbrzmialy sie dzwony koscielne.
            Do swiatyn ciagnely gospodynie
            z pokaznymi koszami wypelnionymi:
            chlebem/maslem/kielbasa/kolaczami/sola/pieprzem
            cukrowym barankiem/barwionymi jakami/.
            Poswiacenie tych darow symbolizowalo blogoslawienstwo tego,
            co doczesne,co ludzkie i prawdziwe.
            Mialo zapewnic powodzenie oraz dobrobyt domowi
            i jego mieszkanicom w nadchodzacym roku.
    • rzulw Re: WIELKANOC!!! 10.04.04, 15:28
      Spkojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia wszystkim Szufludkom, ich
      rodzinom, przyjaciołom i znajomym życzę.
      • slo-onko Re: WIELKANOC!!! 10.04.04, 17:21
        Zdrowia,miłości,spokoju,święconego jajeczka ,białej kiełbachy i radochy po
        pachy. Spacerów w słoneczku i refleksji o życiu troszeczkusmile)))
        Od Slosmile)))))
    • mala20033 Re: WIELKANOC!!! 10.04.04, 19:34
      Cudownych Swiat Wielkiej Nocy zyczy Szufladkowcom..Mala

kajtek43 napisała:

> Chcę się podzielić z Wami pięknym tekstem, który usłyszałam kiedyś w radiowej
      > Trójce w audycji P. Bugalskiego "Wszystko, co najważniejsze" (to bardzo dobra
      > audycja, dla ludzi wrażliwych, co jest rzadkością w dzisiejszych czasach):
      > "Prosiłem Boga o siły, bym mógł zdobywać
      > Uczynił mnie słabym, bym nauczył się służyć w pokorze
      > Prosiłem o zdrowie, bym mógł czynić rzeczy wielkie
      > Uczynił mnie kaleką, bym czynił rzeczy dobre
      > Prosiłem o bogactwo, bym mógł być szczęśliwy
      > Uczynił mnie ubogim, bym był mądry
      > Prosiłem o władzę, by podziwiali mnie ludzie
      > Uczynił mnie szaraczkiem, bym odczuwał potrzebę Boga
      > PROSIŁEM O WSZYSTKO, bym mógł cieszyć się życiem
      > OBDARZYŁ MNIE ŻYCIEM, BYM MÓGŁ CIESZYĆ SIĘ WSZYSTKIM
      > Nie otrzymałem niczego o co prosiłem, lecz wszystko na co miałem nadzieję
      • kendo Re: WIELKANOC!!! - Niedziela 11.04.04, 10:20
        Wielka Niedziela to dzien zasluzonego odpoczynku
        i radosci z triumfu dobra nad zlem.
        miejcie sobie milunio w gronie rodzinnym
        przyjaciol....przyjemnej kontynuacji.....Alleluja
        • kendo Re: WIELKANOC!!! - Niedziela 11.04.04, 20:55
          Mozna by bylo powiedziec,
          ze juz po swietach,
          jutro poniedzialek i to mokry w dodatku,
          tu nie mamy takiego zwyczaju niestety,
          symbolicznie "chlapiemy sie tylko woda"
    • slo-onko dla wszystkich ze swiatecznymi pozdrowieniami:) 11.04.04, 21:01
      www.123greetings.com/events/easter/happy_easter/easter7.html
      wlaczyc glosnikismile
      • kajtulo po świętach 14.04.04, 16:25
        Moi Kochani!!!
        Bardzo przepraszam, że nie złożyłam Wam życzeń, ale myślę, że i tak wszyscy
        mieliście CUDOWNE święta. Jeśli pozwolicie, to dziś składam Wam życzenia, ot
        tak, bez powodu, tylko dlatego, że Was kocham, że wiosna i świeci słońce, że
        życie jest piękne i nie wolno zgubić ani jednej chwili!!!
        • kendo Re: po świętach 14.04.04, 17:27
          Kajtulko,
          jestes cudowna Sama,
          przeciez wiemy,ze w domciu jestes na rekonwalestencji
          i my Wszyscy skladalismy Ci zyczenia Wielkanocne
          nie miej wyrzotow "zyczeniowych"
          cieszymy sie jednak za zyczonka i odwiedziny
          zyczac szybkiego powrotu do zdrowia...usciski i buziaczki
          • kendo Re: po świętach 09.03.05, 16:50
            w tym roku bardzo wczesniesmile)
            o niemal za dwa tygodniewink
            • kendo Re: po świętach 22.03.05, 10:06
              jaz za dni pare Wielkanoc....
              zrobilam wielkanocny bukiecik,
              z bazi i galazek czeresni,
              wieszajac kurczaczki na galazkach....
              w koszyczku pisanki ulozylam.....
    • slo-onko Re: WIELKANOC!!! 22.03.05, 12:33
      www.garden-of-serenity.republika.pl/ekartki/zajaczek/zajaczek.html
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 25.03.05, 20:55
        i dla pozostalych Szufladeczek
        pieknyc Swiat Wielkanosnych.
    • mycha Re: WIELKANOC!!! 25.03.05, 20:58
      przyłączam sioę do życzeńsmile dla wszystkich wszystkiego naj...
      • kasikk Re: WIELKANOC!!! 25.03.05, 21:09
        cudnych swiąt, jajeczka i zajączków
        i wesołego dyngusa wink)
    • mir-elka Re: WIELKANOC!!! 26.03.05, 11:24

Prawdziwie wiosennych, ciepłych Świąt Wielkiejnocy
      Słodkich mazurków i barwnych pisanek
      Oraz szczęścia, zdrowia i wszelkiego powodzenia
      Wam życzę
      z całego serca smile

• slo-onko Re: WIELKANOC!!! 26.03.05, 20:50
      Malenki baranek co ma zlote rozki
      pilnuje pisanek na trawie z rzezuszki.
      Kiedy nikt nie widzi choragiewka buja
      i beczy cichutko: WESOLEGO ALLELUJA !
      od Slosmile)))
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 27.03.05, 12:24
        dziele sie z Wami jajeczkiem Wielkanocnym,
        zyczac wszystkiego pieknego i duzo zdrowia.

**milych swiat Wielkanocnych.
      • megxx Re: WIELKANOC!!! 27.03.05, 14:08
        ALLELUJA, ALLELUJA!!
        • kendo Re: WIELKANOC!!!Smingus Dyngus 28.03.05, 09:47
          obyscie nie byly zamokre dzisiejszego dniawink)))))))))))

**milgego wielkanocnego dyngusa.
    • megxx Re: WIELKANOC!!! Smutno w Szufladzie :( 28.03.05, 14:54
      Gdzie są inni, zapomnieli, nie mogą choćby chcieli? Ani znaku życia?
      Ja się określam: jeżeli nie piszę to najbarzdziej prawdopodobne, że nie mam
      czasu. Nie zapomnę nigdy ciepła Szuflady, jej łagodności. To jak leżeć na
      miękkim tapczaniku z głową w chmurach i patrzeć na latające anioły!
      Czasem trzeba nawet na siłę udawać, że jest dobrze, bo inaczej zapomnielibyśmy,
      że będzie dobrze!
      • kendo Re: WIELKANOC!!! Smutno w Szufladzie :( 28.03.05, 17:37
        megxx napisała:

> Gdzie są inni, zapomnieli, nie mogą choćby chcieli? Ani znaku życia?
        > Ja się określam: jeżeli nie piszę to najbarzdziej prawdopodobne, że nie mam
        > czasu. Nie zapomnę nigdy ciepła Szuflady, jej łagodności. To jak leżeć na
        > miękkim tapczaniku z głową w chmurach i patrzeć na latające anioły!
        > Czasem trzeba nawet na siłę udawać, że jest dobrze, bo inaczej
        zapomnielibyśmy,
        >
        > że będzie dobrze!

tez tak nieraz mysle ,
        jak Ty megxx,ale co tam....byle gorzej nie bylo,
        czasami slonce zza churek wyjzy laskawie i zaswieci nademnawink)

**milego popoludnia swiatecznego zycze.
    • aniouek1 WIELKANOC!!! 13.04.06, 11:23
      . (\ /)
      (='.'=)
      (")_(")
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 13.04.06, 13:06
        ale przeslodki zajaczeksmile)

tak,znowu Wielkanoc.
        a pogodowo jesiensad
        • megxx Re: WIELKANOC!!! 13.04.06, 13:33
          Cud uratował wątek?
          Wielkanoc-wspaniała wiadomośćsmile
          • mala20033 Re: WIELKANOC!!! 13.04.06, 19:32
            Wesolych Swiat!...mala
    • slo-onko Re: WIELKANOC!!! 14.04.06, 07:42
      Przyjemnych, spokojnych, radosnych,slonecznych swiat wielkanocnychsmile
      img159.imageshack.us/my.php?image=zajczek6tv.jpg
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 14.04.06, 09:50
        img122.imageshack.us/my.php?image=psk095bs.gif
        wspanialych Sw.Wielkanocnych.
        • mala20033 Re: WIELKANOC!!! 14.04.06, 18:22
          Jeszcze raz Wesolych Swiat!
          • kendo Re: WIELKANOC!!! 15.04.06, 11:14
            milych/sprawnych/smacznych przygotowan zarelkowychsmile)

jupiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!,udal mi sie sernik lazawy ze szwedzkiego
            serasmile)))))))))))))))))),wrecz nie moge uwierzycsmile)
            bedzie swiateczna deserowa wyzerkasmile)
            • mala20033 Re: WIELKANOC!!! 16.04.06, 00:57
              Dopiero teraz zauwazylam ze ten watek kiedys zalozyla Kajtulo...
              Moze teraz z dala mysli o Nas?
              Zdrowych Szczesliwych Swiat Wielkiej Nocy....
              • megxx WESOŁYCH ŚWIĄT 16.04.06, 07:00
                Wszystkim życzę nieustannej radości i nadziei, która płynie od Chrystusa Zmartwychwstałego.
                • kendo Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 17.04.06, 10:02
                  milej/smacznej/relaksujacej kontynuacji swiatecznej....
                  • kendo Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 06.04.07, 10:16
                    juz,juz za chwile....
                    pracka wre chyba w kazdej kuchni ,i same smakolyki sie przyzadza.

zycze Wam samych smakowitosci/cieplej atmosfrery przy stole
                    Wielkanocnym/mokrego podkoszulka i oby Was brzuszki nie rozbolaly.
                    • megxx Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 06.04.07, 22:09
                      Życzę wszystkim Ludkom radosnego spotkania z łaskami Wielkiej Nocy.
                      No i słoneczka, dobrego jajeczka, smakowitej szyneczki...mokrego Dyngusa, a nade wszystko miłych chwil w gronie najbliższych.
                      • transoptor Re: WESOŁYCH ŚWIĄT 07.04.07, 10:33
                        Niech te święta tchną w Was nowe siły, nowe nadzieje, nowe lepsze życie...
                        • kendo Re: WESOŁYCH ŚWIĄT-smingusowo 09.04.07, 08:57
                          nas chlapie z nieba,cieplej sie zrobilo,

milych chwil swiatecznych dla Szufladuniow zycze.
    • marucha1 Re: WIELKANOC!!! 02.03.08, 22:05
      .............
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 06.03.08, 10:14
        w tym roku wczesniej ,bo w marcu,
        miejmy nadzieje,ze bedzie wzglednie pogodowo,tu tubylcy wypelzaja do
        ogrodow,ja na wycieczkowe spacerki sie udaje i podziwiam nature.
    • aniouek1 Piatek wyjazdowy :-)) - marucha1 z 14.03.08, 10:49 14.03.08, 12:32
      Piatek wyjazdowy smile)
      Autor: marucha1 14.03.08, 10:49
      -------------------------------------------

Witam Was duszki szufladkowe w piatek.To dla mnie szczegolny piatek
      bo dzis wyjezdzam do DOMU na Swieta.Strasznie sie ciesze.Nie wiem
      czy bede mial mozliwosc do Was napisac a wiec juz teraz i tu skladam
      Wam zyczenia zdrowych i wesolych Swiat Wielkanocnych.Zagladajcie
      prosze do szufladki.Bardzo,bardzo prosze.Trzymajcie sie cieplutko i
      nie dajmy zamilknac naszej szufladce.Dziekuje,ze jestescie.
    • henryk245 Re: WIELKANOC!!! 23.03.08, 08:09
      Symboliczne spalenie Judasza, jest obchodzone w niektorych rejonach
      kraju.

www.super-nowa.pl/img/137/16777.jpg
      Spokojnych i Wesolych Swiat
      Zyczy Wam

Henryk
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 23.03.08, 11:58
        milej cieplej atmosfery swiatwcznej.
    • aniouek1 jeśli Ktos jeszcze nie jest oblany to... 24.03.08, 18:08
      ciutkę czasu jest żeby np. do ...wanny wleź i oblać się choćby samemu
      z góry na dół - albo na odwrót - jak Kto woli smile

Miluśkiego śmigusowania Ludkowie i coby nikomu na zdrowie nie poszkodziło ale
      odwrotnie - dało zdrowia więcej niż w wiadrze kropel wody się zmieści, niż
      baźków wiosną rozkwita i więcej niż płatków śniegowych planetę Ziemia pokrywa
      zimą i wiosną też. O! i JUZ!
      • kendo Re: jeśli Ktos jeszcze nie jest oblany to... 24.03.08, 21:39
        oj,szlachetne zdrowko,oby tak sie stalo,za sprawa wody,

tu niema tego zwyczaju,
        dzis natomiast niektorzy myli swoje autka przed domem,no musieli cos
        robic,w ogrodzie sie nie dalo,bo sniegiem wszystko przykryte,
        czesc ludzikow spacerowalo pewnie po obiadku rodzinnym.
    • aniouek1 Re: WIELKANOC!!! 17.03.09, 08:00
      kolejna się zbliża wielkimi krokami
    • aniouek1 Re: WIELKANOC!!! 09.04.09, 22:32
      Tridum się dziś rozpoczęło - WIELKI czas...
    • marucha1 Re: WIELKANOC!!! 10.04.09, 09:06
      A ja chce tylko przypomniec slowa ktore wyslal nam Kajtus...Kajtus w
      ta Wielkanoc bedzie rowniez z nami....Jak kazdego roku.I jak kazdego
      roku z nadzieja,ze spotkamy sie tam....gdzie wszyscy
      pojdziemy.DObrych Swiat Kajtus.
      "Chcę się podzielić z Wami pięknym tekstem, który usłyszałam kiedyś
      w radiowej
      Trójce w audycji P. Bugalskiego "Wszystko, co najważniejsze" (to
      bardzo dobra
      audycja, dla ludzi wrażliwych, co jest rzadkością w dzisiejszych
      czasach):
      "Prosiłem Boga o siły, bym mógł zdobywać
      Uczynił mnie słabym, bym nauczył się służyć w pokorze
      Prosiłem o zdrowie, bym mógł czynić rzeczy wielkie
      Uczynił mnie kaleką, bym czynił rzeczy dobre
      Prosiłem o bogactwo, bym mógł być szczęśliwy
      Uczynił mnie ubogim, bym był mądry
      Prosiłem o władzę, by podziwiali mnie ludzie
      Uczynił mnie szaraczkiem, bym odczuwał potrzebę Boga
      PROSIŁEM O WSZYSTKO, bym mógł cieszyć się życiem
      OBDARZYŁ MNIE ŻYCIEM, BYM MÓGŁ CIESZYĆ SIĘ WSZYSTKIM
      Nie otrzymałem niczego o co prosiłem, lecz wszystko na co miałem
      nadzieję
      Niemal na przekór mnie, moje niewypowiedziane modlitwy zostały
      wysłuchane.
      Spośród wszystkich ludzi odebrałem najobfitsze dary."
      • kendo Re: WIELKANOC!!! 11.04.09, 16:25
        http://i44.tinypic.com/211m6tg.jpg

Wszystkim Szufladuniom zycze
        pieknej Wielkanocy
        w rodzinnym gronie lub wsrod przyjaciol
        .
        • nana_c Re: WIELKANOC!!! 11.04.09, 23:04
          Kendo, sliczna aranzacja- pewnie wlasnej produkcji smile
          • kendo Re: WIELKANOC!!! 12.04.09, 09:50
            o jeja??? Nana tu tez zajzala??
            tak ,to moje "artystyczne mysli"

zycze weslochych /swaitecznych nastrojow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka