greis52 10.05.13, 09:09 Takiej botwiny nie znacie! smaker.pl/newsy-takiej-botwiny-nie-znacie,1897800,a,.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: smaki maja... 10.05.13, 10:50 Z przepisu zapiekane liscie z kozim serem i pierozki z lisci burakow, nowy smak, wartaloby kiedys zrobic. Nie wiem czy sie u mnie juz pojawila swieza botwinka w sklepie, bo handluje w malym sklepie blisko mnie gdzie asortymen jest nieco uszczuplony. Na pewno w duzych marketach juz sie pojawila, ale tyle co ja handluje to mi wystarcza w malym sklepiku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: smaki maja... 10.05.13, 10:50 A pierwsza zupa szczawiowa z jajkiem na twardo, tez pychota. Odpowiedz Link
kendo Re: smaki maja... 11.05.13, 10:40 no przecie z Lusia juz szczawiowo-szpinakowo jadlysmy.... botwinke widzialmam a markiecie,jakas wymeczona byla, ze nic tylko do zupy by sie nadala.. szczypiorek uzywam na kanapiki codzienie, tymianek cytrynowy do miesa.... mieta jakos mi z doniczki jeszcze sie nie zieleni, moze zmarzla... musze dzis przedlad warzywniaczk swego zrobic... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: smaki maja... 11.05.13, 10:42 Chyba porowerkuje od kota do Lidla tam byly chyba tanie nasiona? to moze bazilike bym kupila, Odpowiedz Link
kendo Re: smaki maja... 11.05.13, 11:00 nasiona bazyliki chcesz kupic?? a czemu nie planty??, daj znac czy to w Lidl byly a nie w Netto Odpowiedz Link
greis52 Re: smaki maja... 12.05.13, 08:43 twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem pyszne śniadanko dziś zjadłam a warzywka z maminego ogródka już Odpowiedz Link
kendo Re: smaki maja... 12.05.13, 09:35 o tak, twarozek z rzodkiewko i dodatkami wiosennymi pycha, przedwczoraj sie tym delektowalam, a wczoraj pietruszke/koperek/tymianek cytrynowy dogladalam, dalam im dobra ziemie i niech rosna a ja bede scinac /suszyc/zamrazac zima jak znalazl. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: smaki maja... 12.05.13, 09:57 Ja tez sniadanie twarozkowe mialam, tylko mloda cebulka i ogorek i kawa z mlekiem. Po rundzie z "Maluszkiem" sniadanie smakowalo lepiej. Odpowiedz Link
greis52 Re: smaki maja... 13.05.13, 09:07 na niedzielnym wypadzie narwałam szczawiu dziś będzie szczawiowa Odpowiedz Link
dorka556 Re: smaki maja... 13.05.13, 09:49 Rano narwałam pokrzyw. Teraz zjem jajecznicę z pokrzywą i popiję herbatką z pokrzywy i tak do końca maja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: smaki maja... 13.05.13, 10:02 Zyoje szoubajiwa ze szczawuen Greus hadkan u Kendo. Dorka to taka kuracja pokrzywowa starcza Ci na caly rok, B.zdrowa na wszystko. Odpowiedz Link
kendo Re: smaki maja... 13.05.13, 10:10 lusia_janusia napisała: > Zyoje szoubajiwa ze szczawuen Greus hadkan u Kendo. *Lusia przetlumacz to zdanie..... pokrzywa juz podrasta u mnie za "plotem" wnet tez bede ja chapala... a mloda pietruszka wczoraj z ogorkiem/kwaskiem cytrynowym/cukerm/pieprzem/sola pycha byla... Odpowiedz Link
greis52 szparagi 15.05.13, 07:50 lubicie? www.mmzielonagora.pl/artykul/szparagi-w-kuchni-przepisy-na-smaczne-dania Odpowiedz Link
kendo Re: szparagi 15.05.13, 09:58 wprost uwielbiam, kupuje nieraz sloiczek ,(mrozone mi nie smakuja,palce marzna przy obieraniu) podgzeje w mikro i na stojaco na "pniu pozeram" swieze uwielbiam z ostrym sosem pod bok do mieska.. dzis w sklepie po wedline bede to zakupie sobie peczek swiezych... Odpowiedz Link
hotel_modrzewiowka Re: szparagi 20.05.13, 14:41 Jeżeli chcecie spróbować wyśmienitych dań ze szparagami w roli głównej to zapraszamy na Festiwal Szparagów do Lanckorony k. Krakowa do restauracji Atelier w Hotelu Modrzewiówka. Zapraszamy w dniach 30.05 - 02.06.2013. Odpowiedz Link
greis52 rabarbar 16.05.13, 18:30 narwałam sobie dziś... i znalazłam przepis kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-tarta-rabarbarowa,nId,965175 trochę zachodu z tym przyciskaniem Odpowiedz Link
kendo Re: rabarbar 16.05.13, 18:51 no przy tarcie jest ten moment wieloczynnosciowy ale pozniej wynagradza smakiem, robilam w tygodniu z kurczaka i nie zapiekalam od razu z nadzieniem w piekarnik wlozylam i upiekla sie... ale moze przy owocowych trzeba zapiekac... niemam groszku suchego..jeno fasole, a czy pozniej mozna ja uzyc np.do zupy?? chyba dlugo moczyc by trzeba bylo... acha rabarbar bym na mniejsze kawaleczki pokroila... smakowicie wyglada.... Odpowiedz Link
greis52 botwinka już jest.... 03.05.14, 09:50 palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/56,110783,9658037,Wariacje_z_botwinka.html#TRCuk Odpowiedz Link
kendo Re: botwinka już jest.... 03.05.14, 10:14 *Greis narobilas naprawde smaku na nia, akurat kupilam wolowine na rosol-czyli baze,bo pierogi chce zrobic z miesa pozniej, a baza na rozniaste zupki czy sosy sie przyda po zdjeciu "korzucha tluszczu " na drugi dzien zupke z pokrzywy juz wczoraj premiere robilam, kolej na szpinak pokrzywowy za pare dni... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: botwinka już jest.... 03.05.14, 11:25 Takiego szpinaku pokrzywowego to chetnie bym zjadla, tam gdzie chodze na spacery i rowerkuje, to nie ma pokrzyw, a zresxta blisko ulic gdzie jezxdza samochody, to z olowiem nie bede zrywala. Odpowiedz Link
kendo Re: botwinka już jest.... 03.05.14, 11:27 *Lusia napisz,kiedy sily Cie nawiedza, to Ci go dowioze, tu mam pelno juz pokrzywy za miedza.... dzis na kolacje robie sobie smazone jajo ze szczypiorekiem, uwielbiam ten wiosenny smak szyczpiorku Odpowiedz Link
kendo Re:ciasta z rabarbarem 07.05.14, 11:17 mittkok.expressen.se/recept/rabarberpaj-med-dinkelsmuldeg/ ale chyba najlepiej na kruchym spodzie ulozyc rabarbar podsmazony juz z cukrem i cynamonem nie robilam tak nigdy ale moze mozna tak zrobic... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:ciasta z rabarbarem 07.05.14, 14:27 *Kendo wyglada xachecajaco, mozna zrobic tak jak nasza äppelkoke i z lodami, A mnie sily calkiem opuscily, robie tylko to co musze, jeszcze trzyma mnie ten wirus. Odpowiedz Link
kendo Re:ciasta z rabarbarem 07.05.14, 14:37 o siwecie Lusia, zacznuj cos brac na wzmocnienie,jakies wit.czy cosssssssssss przyjsc cos pomoc moze?????????????????????????????????? Odpowiedz Link
kendo Re:wiosena zupa z koprem + pietruszka wiosenna 07.05.14, 14:40 z kasza jaglana i frykadelki do tego zrobilam, jeszcze na jutro bedzie frykadelkow do osemek kartofli i jakiejs salaty.... dlaczego nzaywaja sie frykadelki, sprawdzalam na gogle to tak sie robi jak tradycyjne kotlety mielone.. wie ktos roznice?????????????????????????????? moje byly z zmielonej uprzednio ugotowanej wolowiny ,przyprawilam/podsmazylam i zupka zalalam.. pychotaaaaaaa Odpowiedz Link
slo-onko Re:wiosena zupa z koprem + pietruszka wiosenna 08.05.14, 12:18 widocznie to nazwa regionalna, tak jak w przypadku karminadla-to slaski mielony. ale zupa koperkowa bylaby super, dzisiaj będę miała klopsy w sosie, kopytka i surzkiszkap. nie wiem czy zdaze wyskoczyć po koper,bylby w sam raz do sosu,juz czuje jego zapach. co prawda zapach zapachowi nie rowny czylo koper z własnego ogrodu,a z warzywniaka,ale zawsze to zielenina. Odpowiedz Link
kendo Re:wiosena zupa z koprem + pietruszka wiosenna 08.05.14, 12:32 kopytka i surzkiszkap co to po literce "i" uwielbiam zapach kopru i smak potraw, ale nie za duzo go moge , to prawda ten z ogrodu ma intensywniejszy zapach/smak, niz te kupowane w markietach... Odpowiedz Link
slo-onko Re:wiosena zupa z koprem + pietruszka wiosenna 08.05.14, 12:33 Kendus kiedyś na produkcie w warzywniaku był taki skrot "sur.z kisz.kap." czyli surowka z kiszonej kapusty Odpowiedz Link
kendo Re:wiosena zupa z koprem + pietruszka wiosenna 08.05.14, 12:45 achaaaaaaaaaaaaaaa... o tez ja lubie do kopytek z cebulka i oliwa..... smak troche sie zmienil bo zolta cebula mnie uczula a czerwona nie daje to smaku.... to tak jak na lososiu w kraju skrot z/skchodzilo o to,ze byl ze skora.... Odpowiedz Link
kendo Re:smaki maja 05.05.15, 15:09 juz nac pietruszki ze swojego ogrodka do kanapek posiekalam, gazety sie rospisuja, ze nowalijki w sklepach "sztucznie pedzone" i nie takie zdrowe,jak bysmy oczekiwali, czekam na szczypiorek,cos marnie rosnie, musze sie zajac lepiej swoimi nowalijkami Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:smaki maja 05.05.15, 15:11 *Kendo, dokladnie, kupilam mloda cebule, bo chcialo mi sie zielonych pioraek cebulki i sie zawiodlam, tez kupilam zodkiewke i bez smaku jak trawa. Odpowiedz Link
slo-miana Re:smaki maja 08.05.15, 10:25 no wlasnie kupne pięknie wygląda. jednak kupuje się , bo szybciej, bo bliżej jeśli zabraknie działkowego. sama dzisiaj mam kanapeczki z zielona salata i z natka, jak się najem to będę częściej siusiać, bo natka moczopędna Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:smaki maja 08.05.15, 10:36 *SLO-mianka, jak na miejscu Roa, to nic ne robi, zawsze dobiegniesz. Odpowiedz Link
kendo Re:smaki maja 08.05.15, 11:32 ech tak zle jeszcze chyba nie mamy po zjedzeniu kanapki posypanej pietruszka.... nie zauwazylam roznicy po jej zjedzeniu, dzis do sosu extra dosypie,witaminki ekologiczne.. Odpowiedz Link
slo-miana Re:smaki maja 20.05.15, 12:16 czekam na truskawki, sa ale mało dojrzele. zimno wciąż to i slabo rosna. a u Was po ile sa truskawki? Odpowiedz Link
kendo Re:smaki maja 20.05.15, 12:21 *Slomeczko, sa,ale nie patrzalam na cene,bo pewnie nie szwedzkie i kwasnie, tez mam na nie smak,ale chyba jagody rozmroze i pojem bez yogurtu, bo jak sie doczytalam nabial przy przeziebieniach nie wskazany salaty z rzodkiewka/szypiorem/pomidorem /awokado mi sie tez chce Odpowiedz Link
slo-miana piekno maja... 28.05.15, 12:27 popatrzcie,niebieskie i bale niezapominajki,zwane "niezapinajmajtki" a tutaj moje podwórko zakrzewione. kilka razy dziennie zagapiam się w te zielen,krzwy kwitnca i kwiecisty kasztan i wczorajszy zachod slonca z okna Odpowiedz Link
kendo Re: piekno maja... 28.05.15, 15:49 *Slomko, po prostu cudniascie, z niezapomianj(-m)ajtki..hi.hiiiiiiiiii a kasztan tez cieszy oczy i dusze... musze poszukac fotki,jak u Mamy kwitly niezapomi(n)majtki w ogrodzie bylam i odkopalam mysie gniazdo,ale maluszki uciekaly,sliczne szare futerkowe... Odpowiedz Link