kendo 09.09.13, 19:27 zycie "jak w bajce" o krolu ,ktory rzadzil sprawiedliwie i ludzie zyli w dobrobycie i zgodzie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: 40 lat na tronie 09.09.13, 19:32 juz w piatek zaczna sie obchody swietowania 40 rocznicy panowania na tornie szwedzkim Kung, Carl XVI Gustaf, objal tron 15 wrzesnia 1973roku jest 74 -rtym w kolejnosci www.kungahuset.se/kungen40.4.4ea495e313c19c119aae01.html krolewskie informacje i zdjecia... Odpowiedz Link
greis52 Re: 40 lat na tronie 09.09.13, 23:13 niech dalej rządzi sprawiedliwie i mądrze oby Szwedzi mogli być dumni z kraju, wyczytałam gdzieś, ze Karol XVI Gustaw jest spokrewniony ze wszystkimi obecnie panującymi monarchami w Europie, takie koneksje się przydają Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 08:47 to prawda Greis, nawet patrzac na krola hiszpanskiego to sa jak bracia.... zbieram sie od dawna w "przyblizeniu" zarysowac "korzenie Berandotte tu "drzewo geanalogiczne "wklejam www.kungahuset.se/kungafamiljen/attenbernadotteslakttrad.4.19ae4931022afdcff3800010665.html poczatek oczywiscie od gory.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 09:55 Na te uroiczystos przyjechala najmlodsza corka Madlen z USA, zeby brac udzial w uroczystosciach. Ale w Szwecji krol nie rzadki, spelnia tylko oficjane naleznosci jako glowa krolewstwa. Rzadzi Riksdag Szwecja, wybieany przez ludzi. Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 10:08 *Lusia, no "jak w bajkach rzadzi" wiem ,ze jest"ozdoba kraju" ciekawe co Sylwia przygotowala za prezent, wczoraj w wywiadzie w Expressen nie chcial zdradzic tajemnicy, Madeleine maz przyleci na sama uroczystos.... a ona sama wczesniej przyleciala, by wziasc udzial w ceremoni "pamiec smierci Lijan" Odpowiedz Link
pia.ed Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 13:31 O ile sie nie mylę to Carl Gustav XVI nie jest spokrewniony z dworem hiszpańskim, najwyżej skoligacony ... tzn ma powiazania z Grecja, tam zostala wydana z maz jedna z dunskich ksiezniczek. Pisze to bez zadnego sprawdzania, bo bardzo sie spiesze... Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 13:44 *Pia nie stresaj, ja napisalam,ze jest podobny do hiszpanskiego krola, a nie ze jezy spokrewniony, bede musiala pogooglac o ich "drzewie geanalogicznym" ale mysle,ze predzej "skoligaceni" sa z niemcami/fancuzami Odpowiedz Link
pia.ed Re: 40 lat na tronie 10.09.13, 17:20 Przyznalas racje greis52 ze jest spokrewniany ze wszystkimi monarchiami... i odpowiedziałaś, ze jest nawet podobny do króla hiszpańskiego... Moze jest spokrewniony przez jakaś prababkę, ma 0,001 % hiszpańskiej krwi już takich szczegółów nie znam, ale w każdym razie nie jest tak blisko spokrewniony aby to widać było na zdjęciu. Sama Viktoria powiedziala kiedys, ze ma "nos jak kartofel" po ojcu kendo napisała: ja napisalam, ze jest podobny do hiszpańskiego krola, a nie ze jezy spokrewniony Re: 40 lat na tronie Autor: greis52 wyczytałam gdzieś, ze Karol XVI Gustaw jest spokrewniony ze wszystkimi obecnie panującymi monarchami w Europie, Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 09:21 *Pia dalej utrzymuje ze jest spokrewniony z wieloma europejskimi , a byl podobny do hiszpanskiego kiedy hiszpanski byl mlodszy i mial wiecej wlosow na glowie i nie mial "obwislej twarzy" przeciez moge sobie tak myslec prawda?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 09:54 Kiedys zamiescili w blasce cale ich drzewo geonologiczne i gdzies chyba sobie zachowalam, ale teraz nie mam czasu jej szukac. Przeciez Carola siostra jest wydana za maz chyba w holandli? Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 10:09 *Lusia pozamieszczal tu linki z tym drzewem, tylko "otwierac " Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 11:29 , Pia,naloz szwedzkiemu krolowi basket ,a hiszpanskiemu wloz okulary ja widze podobienstwo, kiedys w TV,stali obok siebie, byli mlodzi i profil wydal mi sie,ze byli podobni do siebie, z wiekiem zmieniaja sie ksztalty glowy /policzkow, ale kazdy ma prawo myslec jak sobie chce...i wcale Cie nie przekonuje,bys podobnie myslala. , tu widac roznce ,hiszpanski jest starszy,ale mozna nalozyc mu okulary i keps, bedzie podobny do Carl Gustaf Odpowiedz Link
pia.ed Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 15:25 Tego, ze szwedzki krol jest spokrewniony z wieloma europejskimi rodami, nigdy nie zaprzeczałam. Jest także skoligacony z jeszcze większa ilością rodów panujących. Podobieństwo miedzy oboma królami może być, ale nie na zasadzie pokrewieństwa kiedy się odziedzicza podobne rysy po przodkach (o to mi najbardziej chodziło), tylko na zasadzie sobowtóra. Przykładem tego może być sobowtór Kate Middleton, który nie jest z prawdziwa Kate spokrewniony... a przecież szalenie podobny. kobieta.onet.pl/uroda/gwiazdy/do-zludzenia-przypomina-kate-middleton-i-z-dnia-na-dzien-stala-sie-gwiazda/msw5x Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 16:02 Tak Pia mi chodzi o podobienstwo fizjonomiczne, nie rodzinne. Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 11.09.13, 17:13 przecie napisalam na samym poczatku,ze sa podobni nie twierdzilam sa "rodzinnie podobni" Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie 14.09.13, 12:10 www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/kungen-om-livet-som-familjefar/ interwiu z Krolem o zyciu familinym , jak pogodzenie obowiazkow ojcowskich dla wszytkich dzieci i zony Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie 15.09.13, 10:09 Wlasnie ogladam teraz powtorke koncertu na jego 40-lecie, przypominaj zabawne jego historie z jego dziecmi i inne wazne uroczystosci panstwowe. Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny 15.09.13, 10:45 www.expressen.se/nyheter/madeleine-halsade-grattis-till-daniel/ Madeleine zlozyla Danielowi na Facebook gratulacje, miedzy innymi z tym textem cyt,....dobrze,ze jestes w naszej rodzinie Dwor Krolewski podwojnie swietuje, Krola 40-sto lecie na tonie o maz Victori Daniel dzis 40 -sto letnie urodziny.... mialalm wlasnie powtorke ogladac i zajelam sie czym innym, wieczorem tez powtorka...oby nie kolodowalo z czym innym Odpowiedz Link
pia.ed Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny 15.09.13, 15:09 Jakos specjalnie nie podnieca mnie to 40 lat na tronie ... nie patrzyłam na uroczystości. Wczoraj wieczorem przypadkowo trafiłam na zakończenie koncertu, i to mi wystarczy. Dzis ma być taniec na na dziedzińcu zamku, każdy kto chce możne przyjść i potańczyć ... Beda występy i coś do zjedzenia. Zdjęcia z wczorajszego koncertu ... Madeleine wygląda bajecznie.... www.expressen.se/nyheter/danny-fick-kunga--familjen-att-dansa/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny 15.09.13, 19:09 Ja dzisiaj rano ogladalam od polowy powtorke, ale wieczorem to inny kocert? czy ta wczorajsza powtorka.? Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny 15.09.13, 19:36 bede ogladac o 21:00 godz,na TV 1 tak,Madeleine slicznie wygladala i brzuszek juz widac... sluzy jej ciaza, Voctoria miala dzis bardzo subtelny make upp ....obie ksiezniczki wygladaly ladnie, kazda z nich ma inny typ urody.... Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny +Estelle 15.09.13, 19:45 www.aftonbladet.se/nyheter/article17473827.ab znowu "skradla uwage na siebie" zaiteresowana pieskiem Zorro, cioci Madeleine Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny +Estelle 15.09.13, 20:06 Dziekuje, poogladalam zdjecia, mala Estelle jest przeslodka. Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny +Estelle 15.09.13, 20:23 Estelle ma karakterek, widzialyscie,jak uparcie za smycz sama chciala sama trzymac, nie dala sie oszukac przez Philpa- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny +Estelle 15.09.13, 20:36 I dopiela swojego przedsiewziecia, ale malu hy chyba sa wszystkie takie same, w czynach podobne. Odpowiedz Link
kendo Re: 40 lat na tronie-Daniel 40 urodziny +Estelle 15.09.13, 20:52 slodziasta ksiezniczka.... ide ogladac "obchody krolewskie" Odpowiedz Link
pia.ed Dzien szwedzkiej flagi - 60 lat temu 24.09.13, 10:52 Obecny król, urodzony 30 kwietnia 1946 roku mial wtedy sześc lat ... Na poczatku jest przejazd dwoch karet przez Sztockholm. W pierwszej siedzi dziadek obecnego krola z jego czterema siostrami, a w drugiej matka i obecny król, Carl Gustav den XVI. Przejazd przez Sztockholm mozna przeskoczyc, ale koniecnie obejrzec uroczystosci na stadionie, bo to jest świadectwo tej epoki. Zobaczcie stroje pan i panów ... te kapelusze ... Zobaczcie tez jak ładnie dygają kobiety przed królem, a panowie sie kłaniają poprzez skłonienie głowy a czasem i pleców. Takie byly wtedy zwyczaje, a niektórzy dobrze i tradycyjnie wychowani chłopcy kłaniają się do dziś kiedy witają starsza osobę, a dziewczynki dygają. www.exponerat.info/svenska-flaggans-dag-1953-kan-vi-fa-tillbaka-det/ www.exponerat.info/svenska-flaggans-dag-1953-kan-vi-fa-tillbaka-det/ Odpowiedz Link
kendo Re: Dzien szwedzkiej flagi - 60 lat temu 24.09.13, 11:16 nawet i dzis widac, jak tlum witajac Krola bardzo blisko pozdrawia go nigajac.... Odpowiedz Link