Dodaj do ulubionych

zakaz palenia węglem

26.11.13, 22:17
Sejmik województwa małopolskiego przyjął w poniedziałek uchwałę zakazującą używania paliw stałych, w tym węgla, do ogrzewania mieszkań i domów w Krakowie. W ostatniej chwili radni dopuścili spalanie drewna w domowych kominkach.

finanse.wp.pl/kat,1033699,title,W-Krakowie-bedzie-mozna-palic-drewnem,wid,16201327,wiadomosc.html
sensowne to jest tylko czy realne?
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 26.11.13, 23:06
      Greis, nie wiem jak to w praktyce beadzie wygladalo,
      ale jest duzo starych domow jeszcze, gdzie spala sie wegiel
      a ludzi nie stac na remonty i zmiany na inne ogrzewanie?.
      Czyli ustawy i zakazy musza chyba poczekac?

A moze ludzie dostana jakies dofinansowanie na remonty
      zwiazanie z przebudowa ogrzewania od Urz.Miasta?
      • jaga_22 Re: zakaz palenia węglem 26.11.13, 23:10
        Pieniążki na pewno będą z Unii,ale dopłacić trzeba.To sprawa
        na kilka lat.Pewnie będzie jakaś pomoc dla ludzi biedniejszych.
        • dorka556 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 07:28
          W Zakopanem radni też zastanawiają się nad zakazem palenia węglem i koksem.
          Chcą wziąć przykład z sąsiedniego N.Targu, gdzie miasto dopłaca 4 tys.PLN każdemu, kto zmienia ogrzewanie na ekologiczne.
          • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 09:39
            Dorka to tylko doplaca w chwili przerabiania
            tego ogrzewania?, tak.
            Bo pozniej gdy juz jest gotowe to mam rozumiec na gaz?
            ludzie sami oplacaja wysokie rachunki?
            • dorka556 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 10:34
              Lusia, później nie muszą dopłacać, bo ogrzewanie gazowe jest dużo tańsze od tradycyjnego.
              • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 10:38
                Dorko, no to nie wiem, bo w mamy regionie kazdy
                narzeka ze gazowe ogrzewanie kosztuje drozej.
              • grzech_o_1 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 19:14
                Jako stary energetyk, który życie zawodowe spędził w branży.
                Najdroższa energia cieplna [kuchnia, centralne, ciepła woda], która każdego, nawet zamożnego złupi z pieniędzy, to ciepło z energii elektrycznej.
                Dalej prawie równo w równo to z gazu i oleju opałowego lekkiego.
                Kolejno...
                - z mazutu [olej opałowy ciężki]
                - dobrej jakości węgiel kamienny
                - węgiel kamienny, miały energetyczne
                - węgiel brunatny
                - drewno. Tu sprawa problematyczna. Bo wartość energetyczna [ilość ciepła] zawarta w kilogramie drewna jest mniej więcej trzy razy mniejsza niż w kilogramie węgla. I często to, ze drewnem jest najtaniej, to subiektywne odczucie. Jak mamy własne drewno lub dostęp do taniego drewna odpadowego po wyrębach lasów.
                Ciepło uzyskiwane z prądu i gazu jest bardzo drogie. I przyszłośc ceny gazu nawet w krótkim czasie jest nieprzewidywalna. Bo cena gazu z roku na rok rośnie w bardzo szybkim tempie.
                • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 21:23
                  Taki temat Grzes masz jako zawodowiec w jednym palcu.
                  My mamy cieplo z elektocieplowni i ciepla wode,
                  Na elektrocieplowni widze zainstalowana baterie sloneczna,
                  chyba ja wykorzystuja latem do cieplej wody.
                  W kuchni mam piec elektryczny i w wiekszosci w naszym
                  regionie gotujemy na elektrycznych piecach, natomiast w Göteborgu
                  maja kuchnie gazowe i elektryczne w roznych dzielnicach.
                  • grzech_o_1 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 22:05
                    Lusia. Szwecja tak jak Austria i Szwajcaria i kilka innych krajów. Ogromny procent energii elektrycznej jest wytwarzany z energii wodnej. Bo te kraje mają bardzo duże zasoby energii wodnej na rzekach z lodowców. A to jest najtańsza energia. Tylko koszty inwestycyjne są stosunkowo wysokie. Ale później odpada koszt dowozu paliwa i masa innych kosztów.
                    Najtańsza energia elektryczna jaką można wytworzyć i wytwarzać okrągłą dobę bez prawie końca, to energia z elektrowni jądrowych. Tylko tu koszy inwestycyjne są cholernie wysokie.
                    I wbrew popularnemu i populistycznemu przekonaniu. Elektrownie jądrowe, to najczystsza ekologicznie energia elektryczna jaką można wytworzyć. I od wielu lat elektrownie jądrowe sa cholernie bezpieczne. A dlaczego? A dlatego, że przed laty kilkudziesięciu elektrownie jądrowe [ich reaktory] miały uboczne zadanie. Wytwarzanie dla celow wojskowych, do bomb, wytwarzanie PLUTONU! Ale dawno temu zostało to w energetyce jądrowej zarzucone.

A energia wiatrowa i słoneczna, to mimo tak gigantycznej propagandy, ciągle mozna je traktowac jako nowinki i ciekawostki techniczne. Wiatr to był fajny do młynów do mielenia ziarna. Bo jak był wiatr, to dobrze. Nie było? Też dobrze. Bo młynarz wtedy szedł sobie pospać.smile
                    • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 22:28
                      Na poludniu Szwecj zamkneli Barsäbek jadrowa elektrownie
                      a powstalo b.duzo tzw wiatrakow, ktore wytwarzaja energie elektr.
                      Jest ich duzo w Dani i Skåne.
                      • grzech_o_1 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 22:35
                        Wiem Lusia. Bo byłem i widziałem. W Niemczech też ich pełno. A dla odmiany, w Anglii i Francji jest zakaz stawiania takich wiatraków. Ale wspomnisz moje słowa. Będzie się jeszcze te wiatraki demontować.
                        Lusia. Jest wiatr, wiatraki pracują. Ale nigdy nie wiadomo kiedy wiatr ustanie. I ciągle trzeba trzymać "gorącą" rezerwę mocy elektrycznej w elektrowniach klasycznych czy jądrowych. Bo energia musi być dostarczona natychmiast. Nie może być wielogodzinnych przerw.smile
                        • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 22:42
                          Grzes, tutaj zawsze wieje mniej, czy wiecej, te wiatraki to tylko
                          chyba dla grupy indywidualnych zrzeszonych nab ywcow, ale chyba
                          musza byc podlaczeni rezerwowo do stalej sieci ,poki co.
                          Czy moze to zle sobie tlumacze?
                          • grzech_o_1 Re: zakaz palenia węglem 27.11.13, 22:50
                            Dobrze.smile
                            • xystos Re: zakaz palenia węglem 28.11.13, 12:41
                              w szwecji weglem palono podczas IIWS
                              niemcy placili weglem za szwedzka rude
                              i inne towary,teraz wegiel mozna kupic
                              tylko w aptece
                              za gazem szwedzi tez nieprzepadaja
                              kuchnie na gaz butlowy jest tylko
                              w niektorych dobrych restauracjach
                              gdyz kucharze uwazaja ze przygotowywanie
                              posilkow na gazie jest dokladniejsze niz na
                              piecach elektrycznych,chodzi o niuanse smakowe

a wiatraki to paskudztwo,pelno tego u nas
                              gdyz nasza kraina lezy w korytarzu wiatrowym
                              wieje min.300 dni na rok.

ZEN
                              • lusia_janusia Re: zakaz palenia węglem 28.11.13, 15:04
                                Xystos to bym sie z Toba nie zgodzila co do smakow lepszych
                                na kuchni gazowej, wydaje mi sie ze jest szybciej. I szybciej
                                przypalisz potrawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka