Dodaj do ulubionych

>> ORZEL <<

02.02.16, 14:52
www.youtube.com/watch?v=_Gtc-GtLlTk
Orzel na Florydzie ma 2 piskleta.

Holenderska policja szkoli orly do wykorzystania, zeby unieszkodliwiali aparaty
latajace, ktore moga zabijac .

technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,19569446,holenderska-policja-szkoli-orly-zeby-lapaly-drony.html#BoxBizImg
Obserwuj wątek
    • slo-miana Re: >> ORZEL << 03.02.16, 13:07
      jedno z orląt jest jakies niemrawe,chyba później się wykluło?
      wczoraj pokazywali w naszych wiadomościach pana z wiewiorkiem Pitusiem, czekam na powtorke,bo nie ogladalam,a podobno bardzo wiewiórek zabawny i ukochal sobie swojego opiekuna na zabój.
      • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 03.02.16, 14:04
        *SLO-mianka, jak wczoraj zagladalam, to to silniejsze piskle nie chcialo lezec pod brzuchem mamy,
        tylko wystawialo glowe na powietrze, to drugie chyba sie wygleglo 2 dni pozniej.
        Teraz lezy przed mama niedojedzona ryba, a pisklaki schowane w piorach.

• dorka556 Re: >> ORZEL << 04.02.16, 17:08
          Od czasu, do czasu zaglądam, ale tatusia nigdy nie widziałam.
          Te rybki, to kto podrzuca?
          • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 04.02.16, 17:37
            *Dorka, wczoraj o godz.22 naszego czasu tam zagladalam, to tatus przynios 2 ryby.
            Pierw zjadla mama a pozniej karmila 2 maluchy, i byly calkiem odsloniete, sloneczko
            ich grzalo,

• dorka556 Re: >> ORZEL << 04.02.16, 20:13
              Znowu przegapiłam.
              Nowa dostawa jedzonka już jest a tatusia nie zobaczyłam. Może wieczorem się uda.
              • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 08.02.16, 22:50
                *dorka, dzisiaj tez przegapilas dostawe rybek do gniazda. mama dostala 2 duze
                szxtuki.
                • dorka556 Re: >> ORZEL << 09.02.16, 08:50
                  Lusia, dziękuję, że podciągnęłaś link z orłem wyżej.
                  Nie będę musiała szukać a zaglądam do gniazda co chwilę. Niestety stale widzę świeże ryby a dostawcę nigdy. To jedno orlę jakieś niemrawe, to drugie wyżywa się na nim.
                  Zwróciłaś uwagę, że tam stale wieje, myślałam, że wieje tylko nad morzem i w górach.
                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 09.02.16, 09:05
                    *Dorka, gniazdo jest b.wysoko to ruchy powietrza tez inne w porownani z przyziemnymi ruchami powietrza. Od poczatku to mniejsze bylo jakies slabsze, a czesto bywa u orlow, ze rodzenstwo zabija to najslabsze, ale jak sa 3 pisklaki w gniezdzie.
                    Te gniazda co ogladalam z 2 pisklakami, zawsze sie wychowalo 2 bez zadnych incydentow.
                    Zobaczymy co czas pokaze.

Gniazdo gdzies blisko miasta albo w parku, wczoraj slyszalam Erke na sygnale albo jakis inny samochod.?.
                    • lusia_janusia Re: >>KOLIBER << 09.02.16, 16:11
                      explore.org/live-cams/player/bella-hummingbird-nest
                      Wczoraj wykluly sie 2 male kolibry, gole bez piorek jeden wazy 0,.68gram
                      dziobki maja jeszcze krotkie i jasne, po 8 dniach dziobki sciemnieja i przybiora na wadze,
                      dostana wiecej piorek.
                      Mama ich karmiac wklada swoj dziob do polowy dlugosci w dziobki pisklakow, i pompuje jedzenie do ich gardzioek. Teraz u nich jest rano. W bocy ich czasu kamery nie widac..
                    • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 09.02.16, 19:21
                      *Dorka, jak najedziesz mysza na dole z prawej strony na wyswietlany ekranik
                      to klikam w 2 ikone pod czerwona kreska i sa 3 kamery, ktore pokazuja drzewo
                      i okolice, a w gdniezdzie o godz, 14,oo naszego czasu byly karmione 2 maluchy,
                      teraz widze tylko tego wiekszego pirata, nie mozna podgladnac co bylo wczesniej?.
                      • dorka556 Re: >> ORZEL << 10.02.16, 08:12
                        Lusia dzięki, najechałam myszą, ale nic nie zobaczyłam. Jest komunikat Mamy problemy techniczne. Później spróbuję.
                        • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 11.02.16, 17:41
                          www.news-press.com/videos/news/2016/02/10/80192772/?from=global&sessionKey=&autologin=
                          Link, jak ratuja malego pisklaka orla , ktory byl niedozywiony i z lapka cos mial,
                          maja nadzieje, ze za kilka dni podloza go ponownie do gniazda..
    • kendo Re: >> ORZEL << 11.02.16, 18:09
      no moze sie im uda,
      odzywia maluszka i odpowiednia medycyne dadza..
      zastraszone malenstwo
      • dorka556 Re: >> ORZEL << 15.02.16, 20:17
        Zajrzałam do gniazda. Nie ma ani tatusia ani mamusi, ani nic do jedzenia.
        To chore maleństwo jest o połowę mniejsze od tego drugiego. Boję się, czy przeżyje.
        • dorka556 Re: >> ORZEL << 15.02.16, 21:18
          Chyba już tam nie będę zaglądać. Samica karmi to większe a ono zadziobuje to mniejsze.
          To nie na moje nerwy.
          • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 16.02.16, 07:27
            *Dorka, tez zagladam coraz rzadziej, w sobote byli obydwoje rodzice
            i karmili maluchy.
            • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 16.02.16, 08:30
              www.youtube.com/watch?v=gmx8nwV7vlU
              Filmik z malym pisklakiem orzelka ktorego wzieli z gniazda do przebadania.
              • dorka556 Re: >> ORZEL << 16.02.16, 08:37
                Lusia, dziękuję za filmik.
                Nie powinni już dawać tego pisklaka do gniazda, tylko sami wychować. Nie widzą, co się dzieje? Teraz noc, mały leży odrzucony przez samicę i na pewno marznie a to duże paskudne orle, wygrzewa się w puchu.
                • kendo Re: >> ORZEL << 16.02.16, 11:28
                  u orolw tak przewaznie jest,
                  ze sliniejsze piskle zawsze przezyje,zadziobujac to slabsze,
                  tak bylo juz w ktoryms z gniazd wczesniej gdzies ogladanych-nie pamietam w ktorym kraju..
                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 18.02.16, 10:37
                    Maluszki orzelki spia przytulone do sibie, a mam ich oslania
                    od wiatru.
                    • dorka556 Re: >> ORZEL << 18.02.16, 16:03
                      Zaglądam często, ale przytulonych nie widziałam. Na szczęście ten większy przestał dziobać brata (siostrę?). Duży próbuje już stanąć na nogi i rozprostować skrzydełka. Maluch leży i nawet łepka nie podnosi. Mam nadzieję, że jednak wydobrzeje.
                      W gnieździe pustki, mama wyfrunęła po żarełko a taty jak zwykle nie widzę.
                      • dorka556 Re: >> ORZEL << 18.02.16, 16:08
                        Za wcześnie pochwaliłam, chyba go jednak zadziobie.
                        Wstrętne ptaszysko a my mamy orła w koronie.
                        • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 20.02.16, 19:37
                          *orka, dokladnie, ten wiekszy, bije go mocno.

Ale znalazlam inne gniazdo

www.berry.edu/eaglecam/
                          Tez sqa dwa male, ale jeszcze nie nie bija miedzy soba?.
                          • kendo Re: >> ORZEL << 21.02.16, 10:04
                            lusia_janusia napisała:

> *orka, dokladnie, ten wiekszy, bije go mocno.
                            >
                            > Ale znalazlam inne gniazdo
                            >
                            > www.berry.edu/eaglecam/
                            > Tez sqa dwa male, ale jeszcze nie nie bija miedzy soba?.

nawet noca ja widac,
                            jak spi spokojnie okrywajac dwa pisklaki,
                            ktore na razie traktuje jednakowo..
                            • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 21.02.16, 10:41
                              www.berry.edu/eaglecam/
                              *Kendo, wlasnie to gniazdo jest w Georgia USA.
                              • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 22.02.16, 08:50
                                www.berry.edu/eaglecam/
                                Orzel w Georgia, w gniezdzie ma 2 ryby i jakigos szczura
                                juz na sniadanie, pewnie bedzie spozywac z dzieciaczkami.
                                • kendo Re: >> ORZEL << 22.02.16, 09:26
                                  lusia_janusia napisała:

> www.berry.edu/eaglecam/
                                  > Orzel w Georgia, w gniezdzie ma 2 ryby i jakigos szczura
                                  > juz na sniadanie, pewnie bedzie spozywac z dzieciaczkami.

na razie spia wszyscy,
                                  mam co rusz zaglada pod siebie do maluszkow
                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 23.02.16, 08:48
                                    Wczoraj zagladalam do gniazda orla na Florydzie,
                                    i zauwazylam duz zmiane, ten mniejszy orzelek smialo trzymal glowe do gory,a ten wiekszy co go zawsze atakowal, juz tylko go dziobiem poprawial piorka. Teraz sobie spia, ten mniejszy z glowa pod mamy piorami.

www.berry.edu/eaglecam/
                                    Gniazdo ORLOW w Georgi, mama ma zapas rybek na sniadanie az 4 szt naliczylam,
                                    male schowane pod piorami.
                                    • kendo Re: >> ORZEL << 23.02.16, 09:28
                                      *Lusia
                                      chyba dostala swieza dostawe rybek,
                                      naliczylam 6st,ma zapewnione sniadanie dla maluszkow,

dobrze,ze sprawa sie poprawila u wiekszych maluszkow,moze ten "biedaczek" da sobie rade.
                                      • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 23.02.16, 17:11
                                        www.berry.edu/eaglecam/
                                        Orlica"Berry" w porze deszczowej w Georgia chroni maluszki przed deszczem,
                                        zapowiadaja jesze burze w nocy, ale spizarnie ma zaopatrzona w ryby.
                                        Wczoraj miala rowniez wiewiorke ktora zjadla z malymi.
                                        • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 24.02.16, 08:18
                                          FLORYDA, Ten mniejszy orzelek ktory byl bity przez starszego brata, juz nie jest bity,
                                          prosto trzyma glowke, i wyciaga po jedzenie smialo. O godz. 2 w nocy porozgladal sie
                                          na swiat w ciemnosci i schowal pod brzych mamy w piorka, ten starszy lezal obok z rozlozonymi skrzydlami, pewnie mu goraco bylo, a i sie juz nie miesci, bo jest wiekszy.

www.berry.edu/eaglecam/
                                          GEORGIA w tym gniezdzie spizarnia zaopatrzona, ryby leza obok mamy, ktora chroni
                                          swoje maluchy w piorach pod brzuchem, przed wiatrem i deszczem kotry pada z przerwami.
                                          • kendo Re: >> ORZEL << 24.02.16, 08:30
                                            dobre wiesci Lusia z maluszkami,
                                            zagladalam teraz ,to faktycznie,rybki kolo mamy orlicy leza,maluszki pod brzuchem mamy sie kreca..
                                            dobry rewir ma obfitujacy w pozywienie na wychowanie swych maluszkow
                                            • kendo Re: >> ORZEL <<nowe gniazdo 24.02.16, 17:57
                                              www.raptorresource.org/birdcams/decorah-north-nest/
                                              gniazdo na prywatych ziemiach lezy,gdzie wypasaja sie zwierzeta,
                                              "nie zaobserwowano jeszcze aktywnosci orlej w nim"
                                              • lusia_janusia Re: >> ORZEL <<nowe gniazdo 24.02.16, 19:10
                                                *Kendo w tym nowym gniezdzie, juz byla para i moscila
                                                dolek w sianku.

www.berry.edu/eaglecam/
                                                A w tym Georgia gniezdzie, deszcz juz nie pada, ale wieje mocno, cale
                                                gniazdo sie kolysze. Piora juz zdazyly wyschnac u mamy.

Na Florydzie nie pada, ale wieje mocno, mama z maluchami w gniezdzie.
                                                • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 28.02.16, 09:08
                                                  Wczoraj ich nie ogladalam, ale przedwczoraj wieczorem przylecialy rodzice z rybkami.
                                                  Maluchy byly glodne caly dzien, piszczaly, na glowie matki zauwazylam ciemna plame
                                                  tak jaky mial starcie z innym ptakiem ktory ja dziobem ugodzil w glowe, chyba zeby
                                                  odebrac zlowione pozywienie.

Te wiekszy orzekek nie dopuszczal tego mniejszego do jedzenie, dziobal go, dopiero jak
                                                  sam sie najadl to odszedl i ten maly przestraszony ,szybko porywal pokarm z dzioba matki,
                                                  pozniej przyfrunal tata orzel z nowa rybka, go nakarmil i tez maluch odszedl z duzym nakarmionym wolem.
                                                  • kendo Re: >> ORZEL << 28.02.16, 09:11
                                                    teraz sobie spia w polowie schowane pod mamy piora...
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 29.02.16, 13:12
                                                    Zeby nie zapeszyc. Mama nakarmila maluchy, a ten co byl bity,
                                                    jest teraz coraz odwazxniejszy i nie da sie odpedzic od jedzenia.
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 29.02.16, 13:26
                                                    Lusia dzięki. Wyobraź sobie, że bałam się wcześniej zajrzeć.
                                                    Niestety teraz mają jakieś kłopoty techniczne, spróbuję później.
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 29.02.16, 15:17
                                                    Obejrzałam, teraz mogę spokojnie oglądać.
                                                    Widziałam jak mojego mama karmiła. Łatwo je odróżnić. Mój ma jeszcze puszek, jest jaśniejszy, ten drugi obrasta już w ciemniejsze piórka.
                                                    Akurat było duże zbliżenie samej głowy samicy i wyraźnie widziałam 2 plamy, większą i mniejszą, jakby zaschnięta krew.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 29.02.16, 17:56
                                                    *Dorka, byla historia chyba w srode albo czwartek, nie bylo rodzicow przez dluzszy czas
                                                    w gniezdzie, maluchy piszczaly z glodu, Przylecieli obydwoje rodzice z rybami w szponach,
                                                    matka zaczela karmic tego duzego i juz miala na glowie sklaleczenia, chyba byla walka o pokarm, jak karmila 2 malego to nadlecial jakis inny ptak, i matka beronila jedzenia i maluszkow.
                                                    Miala tylko jedna plame na glowie, dzisiaj widze ze ma dwie, chyba nie ma pod dostatkiem
                                                    jedzenia, ze prowadza wlaki?.
                                                    Zauwazylam juz w sobote, ze w gniezdzie maja mrowki, ktore wabione sa do tych resztek jedzenia, maluchy leza po kantach gniazda, Wczoraj matka przynosila sianko zeby wyscielic
                                                    gniazdo. W nocy jest w gniezdzie z maluchami,
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 01.03.16, 23:17
                                                    Podciągnęłam trochę do góry, bo by mi zginął wątek.
                                                    Moje orlątko, piszczało strasznie z głodu a mama karmiła tego drugiego i w ogóle nie zwracała na niego uwagi. Jest zdecydowanie mniejsze, ale już też zaczęło obrastać w piórka.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 02.03.16, 07:40
                                                    *Dorka, wczoraj w dzien zagladalam kilka razy, to ten mniejszy byl karmiony.
                                                    Jakies dziwne 2 ryby leza w gniezdzie, i mrowki sa wszedzie, dokuczaj malym chodzac po nich.
                                                    Miejmy nadzieje, ze sie zdrowi obydwa wychowaja.
                                                  • kendo Re: >> ORZEL << 02.03.16, 09:55
                                                    tez zagladam do nich,
                                                    widac,ze maluszek troche dogania wielkoscia do rozbojnika
                                                    piszczy chyba juz z przyzwyczajenia,albo,ze goraco mu,widzialam,jak mama skrzydlami robila im cien.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 02.03.16, 20:11
                                                    Maluchy lezaly plackiem ponajadane, i jeszcze jedna ryba
                                                    lezala im za plecami. Mama albo papa podskoczyl na galaz ,
                                                    zeby chyba sie odreagowac. bo jak zagladalam o godz,15 to chronil skrzydlami
                                                    od slonca.
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 02.03.16, 20:27
                                                    Co chwilę zaglądam. Dzień stracony, gdy nie zajrzę co najmniej kilkanaście razy.
                                                    Lusia pisze o mrówkach. Albo mam zły wzrok, albo słabą rozdzielczość (może jedno i drugie), bo żadnych mrówek, nawet na całym ekranie nie widzę. Natomiast cały czas dziwi mnie ruch samochodów koło gniazda. Zawsze myślałam, że orły budują swoje gniazda z dala od ludzi a nie przy bardzo ruchliwych trasach.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 02.03.16, 20:50
                                                    *Dorka, czasy sie zmieniaja u ludzi, to zwierzeta i ptaki
                                                    tez zmieniaja swoje nawyki. Ta sosna stoi na zielonej przestrzeni obok dwupasmowej autostrady. Dorka, jak u mnie powieksze, to wyraznie mrowki spaceruja wszedzie, a w poludnie zebraly sie w niedojedzonej rybie, az bylo czarno.

Tutaj znalazlam inne gniazdo gdzies w porcie, Ithaca NY , ptaki podobne do pustulek.
                                                    Najprawdopodobniej jakas wieza w porcie, bo dzisiaj widac za metalowymi rusztowaniami
                                                    okna jakby od statku, ktore sie ruszaja podczas podmuchu wiatru.
                                                    Wczoraj tego nie widzialam, a gniazdo sie rozrasta, juz przynosza mech do wyscielenia
                                                    gniazda.

cams.allaboutbirds.org/channel/16/Red-tailed_Hawks/
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 02.03.16, 20:51
                                                    Hej, przyjrzałam się i rzeczywiście Lusia ma racje. Są mrówki. Najlepiej je widać na niedojedzonych resztkach.
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 02.03.16, 20:53
                                                    Zajrzałam na ten nowy link. Na razie puste gniazdo.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 02.03.16, 21:06
                                                    *Dorka, jak obserwowalam, to na zmiane przynosily patyki i mech, Na pewno
                                                    juz na dniach pewnie zniesie 5 jajek.
                                                  • lusia_janusia Re: >> pustulki-podobienstwo<< 03.03.16, 10:20
                                                    Nowe gniazdo wymoszczone juz mchem i piorami, ale puste, moze pustulki?
                                                    gdzies z boku sobie siedza-?
                                                  • dorka556 Re: >> pustulki-podobienstwo<< 03.03.16, 16:16
                                                    Zobaczyłam kawałek głowy tego ptaka. Miał długi dziób i wiedziałam, że to nie pustułka. W googlach przetłumaczyłam red hawks - czerwony jastrząb.

Tak wygląda
                                                    https://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/7187148/3/stock-photo-7187148-red-tailed-hawk.jpg
                                                  • kendo Re: >> pustulki-podobienstwo<< 03.03.16, 17:50
                                                    *Dorka,
                                                    jest wiele odmian "sepowatych"
                                                    ten czerwony jest mniejszy os sokola a wiekszy od pustulki-
                                                    tak mi sie wydaje.
                                                  • lusia_janusia Re: >>Rybolowy<< 03.03.16, 21:17
                                                    www.pinkshell.com/osprey-cam
                                                    W gniezdzie sa 2 jajka.
                                                  • dorka556 Re: >>Rybolowy<< 03.03.16, 22:11
                                                    Zajrzałam, jajka kolorowe, wyglądają jak wielkanocne pisanki. Z jednego wykluł się już malutki pisklaczek.
                                                  • kendo Re: >>Rybolowy<< 04.03.16, 09:53
                                                    dorka556 napisała:

> Zajrzałam, jajka kolorowe, wyglądają jak wielkanocne pisanki. Z jednego wykluł
                                                    > się już malutki pisklaczek.

o,to mialas szczescie przy "narodzinach maluszka pierzastego"
                                                    zajrze podczas dnia,pewnie bedzie lepiej juz cos widac,jak teraz noca tam u nich
                                                  • dorka556 Re: >>Rybolowy<< 04.03.16, 10:30
                                                    Byłam przy narodzinach. Widziałam jak z jednego jaja wychylił się szary łepek, energicznie potrząsnął głową i wysunął się ze skorupki. Niesamowite wrażenie.
                                                    Samicy przy tym nie było.
                                                  • kendo Re: >>Rybolowy<< 04.03.16, 11:16
                                                    dorka556 napisała:

> Byłam przy narodzinach. Widziałam jak z jednego jaja wychylił się szary łepek,
                                                    > energicznie potrząsnął głową i wysunął się ze skorupki. Niesamowite wrażenie.
                                                    > Samicy przy tym nie było.

o jejku Dorus,
                                                    ale trafilas fajnie,
                                                    ja widzialam kiedys sowe ,ktora mocowala sie ze skorupka na glowie,
                                                    widocznie przykleila sie i wygladala jak by miala berecik..
                                                  • kendo Re: >>Rybolowy<< 04.03.16, 09:52
                                                    lusia_janusia napisała:

> www.pinkshell.com/osprey-cam
                                                    > W gniezdzie sa 2 jajka.

musze zajzec podczas dnia,
                                                    teraz jedno ptaszydlo spi w gniezdzie..
                                                  • dorka556 Re: >>Rybolowy<< 06.03.16, 23:34
                                                    Są już 2 szare maluchy, nawet dość ruchliwe. Jutro może uda mi się podpatrzeć jak je karmi matka.
                                                  • dorka556 Re: >> pustulki-podobienstwo<< 06.03.16, 16:41
                                                    Zaglądam, ale nie mogę doczekać się, ani ptaków, ani jajek.
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 06.03.16, 16:47
                                                    Jastrzębi w gnieździe nie ma, za to orlątka szybko rosną i tylko patrzeć, jak wyfruną z gniazda.
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL << 06.03.16, 17:06
                                                    *Dorka, widac duza roznice, miedzy orlatkami, ten slabszy czasami nie
                                                    daje za wygrana, rano im zostawili w gniezdzie niedojedzonego szczura,
                                                    teraz nie widze, czy go wydziobaly, czy na nim leza.
                                                  • lusia_janusia Re: >> pustulki -podobienstwo << 06.03.16, 17:13
                                                    To zdjecie dzisiejsze z godz, 7, ich czasu rano.
                                                    https://i65.tinypic.com/5oa5g5.jpg
                                                  • kendo Re: >> pustulki -podobienstwo << 06.03.16, 19:38
                                                    do pustulek rano zagladam,
                                                    faktycznie nasciagali juz duzo do gniazda,nawet jakies pirka widzialam,

orly rosna,i na razie chyba sie nie bija w jednym z gniazd sa grzeczniutkie
                                                  • dorka556 Re: >> ORZEL << 06.03.16, 23:28
                                                    Pierwszy raz udało mi się zobaczyć całą rodzinę w komplecie. Tata i mama i orlątka obrabiali coś długiego, chyba to był węgorz a może wąż?
                                                  • kendo Re: >> ORZEL << 07.03.16, 08:36
                                                    *Dorka,
                                                    mialas szczescie,
                                                    ja widze przewaznie,jak jakism futerkowym mieskiem sa karmione,
                                                    www.berry.edu/eaglecam/ , tu ladnie spia

te tes sa przytulone boczkami,obok jakies niedojedzone futerkowe miesko lezy i nie zauwazylam by sie dzibalu

rosna maluszki w kazdym gniezdzie
                                                  • lusia_janusia Re: >> ORZEL Georgia<< 08.03.16, 09:48
                                                    www.berry.edu/eaglecam/nest2/
                                                    W tym orlim gniezdzie zawsze widzi sie harmonie miedzy rodzicami a pisklakami,
                                                    jedzenia maja pod dostatkiem i male sie nie bija nawzajem, maja juz 3 tygodnie.

https://i67.tinypic.com/2il0n6r.jpg
                                                  • kendo Re: >> ORZEL Georgia<< 08.03.16, 10:06
                                                    lusia_janusia napisała:

> www.berry.edu/eaglecam/nest2/
                                                    > W tym orlim gniezdzie zawsze widzi sie harmonie miedzy rodzicami a pisklakami,
                                                    > jedzenia maja pod dostatkiem i male sie nie bija nawzajem, maja juz 3 tygodnie.
                                                    >
                                                    > https://i67.tinypic.com/2il0n6r.jpg

miejmy nadzieje,ze ich potomstwo bedzie tak samo harmonijnymi rodzicami jak same doswiadczyly od rodzicow,
                                                    rosna szybko.
                                                  • lusia_janusia Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 14.03.16, 23:06
                                                    www.nature.org/ourinitiatives/regions/northamerica/areas/gulfofmexico/explore/osprey-cam-live-feed.xml
                                                  • dorka556 Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 15.03.16, 08:15
                                                    Na razie gniazdo puste. Czekam na jajka.
                                                  • kendo Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 15.03.16, 08:54
                                                    dorka556 napisała:

> Na razie gniazdo puste. Czekam na jajka.

zajazalm teraz,
                                                    maja noc i gniazdo bez nich,
                                                    pewnie obok na galezi spia sobie
                                                  • lusia_janusia Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 15.03.16, 12:48
                                                    www.nature.org/ourinitiatives/regions/northamerica/areas/gulfofmexico/explore/osprey-cam-live-feed.xml
                                                    Teraz zjawila sie para rybolowow, u nich zaczyna switac.

Detta projekt är ett samarbete mellan Nature Conservancy och staden Orange Beach att öka medvetenheten om livsmiljöer längs Mexikanska golfen.
                                                  • dorka556 Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 15.03.16, 14:53
                                                    Takiego gniazda jeszcze nie widziałam. Ogromna kupa gałęzi i chrustu a na szczycie piękny czarno biały rybołów pracowicie poprawiający gniazdo. Miałam szczęście obejrzeć go w locie. Nie wiedziałam, że te ptaki są takie wielkie. Teraz czekam na jaja.
                                                  • kendo Re: >> rybolow nowe gniazdo<< 15.03.16, 15:52
                                                    rano bylo gniazdo puste,
                                                    teraz siedzialo jedno ptasie i nawolywalo drugiego,
                                                    lade ma upierzenie,
                                                    bedzie co sledzic,kiedy beda maluchy
                                                  • kendo Re: >orzel<< 31.03.16, 19:08
                                                    www.looduskalender.ee/en/node/23155
                                                    zdaje sie juz mamy tego linka
                                                    karmienie maluszka
                                                  • kendo Re: >orzel<< 01.04.16, 16:50
                                                    www.berry.edu/eaglecam/
                                                    dawno do nich nie zagladalam,podrosli i jeden z nich stoi juz bardzo pewnie na lapach..
                                                    niegdy sie nie dziobaly,kiedy bylo karmienie,
                                                    teraz widac,ze kazde z nich markuje swoj rewir w gniezdzie
                                                    oby nie zaczely sie dziobac..
                                                  • kendo Re: >orzel<< 08.04.16, 09:54
                                                    www.berry.edu/eaglecam/
                                                    co pare dni zagladajac do nich wydaja sie wieksze,
                                                    jak rozloza do przeciagniecia skrzydlo,to siega na cale gniazdo..
                                                    pieknie rosna i oby przezyly czas dojzewania i zalozyli swe rodziny bo sa spokojne temperamentnie,maluszki sie nie dziobaly i nie rywalizowali ze soba

www.berry.edu/eaglecam/*
                                                    www.looduskalender.ee/n/en/node/67
                                                    tu maluszek sie wylkul
                                                  • kendo Re: >orzel<< 10.04.16, 10:23
                                                    www.youtube.com/watch?v=_Gtc-GtLlTk , juz duze/opierzone,wnet beda na galezie probowac fruwac,
                                                    w tym gniezdzie sie dziobaly..i tak ladnie wyrosly
                                                  • kendo Re: >orzel<< 12.04.16, 16:58
                                                    grzeczne sa w tym gniezdzie Santa Cruz Island, Channel Islands
                                                    explore.org/live-cams/player/channel-islands-national-park-sauces-bald-eagle
                                                    tu zdjecie od wyklucia do obecnej chwili,
                                                    a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3417/1796/original.jpg**
                                                    uploads.disquscdn.com/images/549f89f59c5fbb548543f4cc77348bcf8618c661d74147d666615da9ef478cb2.jpg
                                                    *
                                                  • kendo Re: >orzel<<3 st.do wykarmienia 21.04.16, 16:02
                                                    pontu.eenet.ee/player/merikotkas.html
                                                    wyklute,ale czy wszystkie sie wykarmi i czy zgodne bedzie rodzenstwo??
                                                  • lusia_janusia Re: >orzel<<3 st.do wykarmienia 21.04.16, 17:26
                                                    Mama siedzi i grzeje maluchy, od czasu do czasu sie poruszajac, bo male
                                                    chyba sie kreca pod brzuchem.
                                                  • kendo Re: >orzel<<3 st.do wykarmienia 21.04.16, 17:58
                                                    nakarmila je i teraz odgrzewa..
                                                    miala duzo lezacych rybek,
                                                    maluszki jak podrosna nie bedzie zadnej lezace...lusia_janusia napisała:

> pontu.eenet.ee/player/merikotkas.html
                                                    > Mama siedzi i grzeje maluchy, od czasu do czasu sie poruszajac, bo male
                                                    > chyba sie kreca pod brzuchem.
                                                  • lusia_janusia Re: >> RYBOLOW Colorado << 22.04.16, 17:36
                                                    Rybolow Colorado
                                                    www.youtube.com/watch?v=7ZPG1ttW0rU*********************************************

Falcon
                                                    www.youtube.com/watch?v=R3Q_JffI-og
                                                    www.youtube.com/watch?v=nbxcLxis5X0
                                                  • lusia_janusia Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 23.04.16, 10:21
                                                    pontu.eenet.ee/
                                                  • jaga_22 Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 25.04.16, 11:46

http://i67.tinypic.com/2mfdier.jpg
                                                  • jaga_22 Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 25.04.16, 12:55
                                                    http://i66.tinypic.com/9r4xut.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 26.04.16, 15:44
                                                    *Jaga ladne zdjecia rodzinki ORLEJ.

Tu w Linku Holenderskim
                                                    www.beleefdelente.nl/vogel/slechtvalk
                                                    U sokola wedrownego sa juz nadklute 2 jajka , samica
                                                    zniosla 4 i wysiadywala, od rana samiec chce tez je wygrzewac, przez godzine przylatywal
                                                    i zmuszal ja do zmiany.
                                                  • lusia_janusia Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 26.04.16, 19:45
                                                    *Jaga, przyjemnie sie oglada takie zdjecia, jak zielono w okolo,

W USA rybolowom snieg zasypal gniazdo.
                                                    To gniazdo lezy na 30 fot wysokosci AUDUVON CAMP i MAINE na Hog Island. Zywia sie przede wszystkim rybami, buduja swoje gniazda zawsze w bliskosci akwenow wodnych, Na zime odlatuja do Poludniowej Ameryki i w kwietniu wracaja.

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3558/8323/original.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: >> RYBOLOW zajome kamery << 08.05.16, 13:20
                                                    Mama siedzi z maluchami w gniezdzxie, widze 2, nie wiem czy bylo ich 3?
                                                    Maluchy juz dostaja piora. To jest ich 3 szt, ten 3 poruszyl sie za grubym konarem
                                                    w gniezdzie.

pontu.eenet.ee/player/hiireviu.html
                                                    Jastrzebowata tez siedzi plackiem w gniezdzie, w ubieglym roku
                                                    miala 3 pisklaki i wszystkie sie wychowaly.
                                                  • lusia_janusia Re: >>PUSTULKA << 13.05.16, 19:22
                                                    PUSTULKA - wyraznie z kamery widac,

www.youtube.com/watch?v=LImrrBsAq4A
                                                  • lusia_janusia Re: >>Orzel - Floryda << 14.05.16, 10:11
                                                    www.youtube.com/watch?v=-v-gzrL6PNY
                                                    CROW - Clinic for the Rehabilitation of Wildlife, Inc. har lagt till 4 nya foton.

Jeden z mlodych orlow E8 , ten najslabszy byl najechany przez samochod, ma zlamana prawa lape w 5 miejscach, operacyjnie beda poprawiac, byl b.slaby i niedozywiony.
                                                    Wiecej informacji po operacji jak przezyje?.
                                                  • lusia_janusia Re: >>Pustylka << 14.05.16, 10:16
                                                    www.youtube.com/watch?v=Cs7QoX8GJOo
                                                    Wczorajszy zapodany lin sie nie otworzyl?. dzisiaj sie ten otwiera.
                                                  • lusia_janusia Re: >>Pustylka << 08.06.16, 16:02
                                                    pontu.eenet.ee/player/kalakotkas2.html
                                                    Juz sie wyklul jeden z 3 jajek rybolow, akurat mama
                                                    go nakarmila, wieje okropnie, cale gniazdo sie rusza nie moge patrzec,
                                                    bo w glowie mi sie kreci.

pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html
                                                    Para czarnych bocianow, tez ma 2 tluste pisklaki.
                                                  • kendo Re: >>orly << i sepowate 26.06.16, 10:04
                                                    pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html
                                                    sa dwa w tym gniezdzie,mama robi cien skrzydlami..

jedno orlatko,tez przylaniane skrzydlem od promieni slonecznych

jakies sepowate,bo nie sokol,
                                                    cwicza juz moc skrzydel na konarach
                                                  • lusia_janusia Re: >>orly << i sepowate 26.06.16, 10:24
                                                    pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html
                                                    Jakos na horyzoncie nie widac slonca, niebo wyglada deszczowe, a malychy schowane od wiatru a mama leza.

Samotny maluch w gniezdzie rybolow, tez sobie ma dobrze, dokarmiony, mama zaslania go przed wiatrem.

Jastrebiowate,sepowate, intensywnie proboja skrydel, wiatr im sprzyja, niebawem wyfruna z gniazda.
                                                  • kendo Re: >>orly << i sepowate 26.06.16, 11:22
                                                    cos piszczy maluszek czegos,moze glodne??

juz wczoraj widzialam je na konarach..
                                                  • lusia_janusia Re: >RYBOLOWY << 04.05.18, 10:56
                                                    RYBOLOW
                                                    www.youtube.com/watch?v=sYY1B2rwR3I
                                                    JESZCZE WYSIADUJE.

ORZEL- litva
                                                    www.youtube.com/watch?v=vu7bChYGfiA
                                                    u ORLA JUZ 2 MALUSZKI SIE WYKLULY.
                                                  • kendo Re: > ORZEL >RYBOLOWY << 05.05.18, 08:11
                                                    ale sliczne puchate glowki wystawiaja,
                                                    orlica skrzydla rospostarla i okrywa robiac chyba cien,bo tam juz widac bardzo slonecznie

a tu na razie niewiadomo co pod ptaszydlem jest,
                                                  • kendo Re: > ORZEL 08.06.18, 18:40
                                                    akurat trafilam na karmienie,
                                                    sa dwa maluszki glodomory,

tu chyba tez sa dwa,dorastajace orly,
                                                    rodzic akurat zaslania soba,ze nie mozna zobaczyc ilosci
                                                  • kendo Re: > ORZEL 09.06.18, 08:20
                                                    trojka maluszkow karmiona..

dwojka juz w piora obrasta i ciwiczy skrzydla
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL 09.06.18, 08:53
                                                    U rybolowow jest 3 maluszki i wydaje mi sie
                                                    ze one sa naladniejsze pisklaki z wszystkich szponiastych.

Gniazda orlow i rybolowow, zawsze na nawyszych pietrach,
                                                    wiatr chuyla przez czaly czxas, ale oni maja za to piekne widoki.
                                                  • kendo Re: > ORZEL 15.06.18, 09:08
                                                    jeden juz proboje sam rybe skubac,
                                                    mama bacznie obserwoje malucha
                                                  • kendo Re: > ORZEL 15.06.18, 09:13
                                                    jeszcze sa male,
                                                    3 st.
                                                  • kendo Re: > ORZEL 16.06.18, 08:53
                                                    dwa maluchy
                                                    juz na lapach stoja,rozgladaac sie ciekawie co na dole widac..
                                                  • kendo Re: > rybolow 16.06.18, 08:56
                                                    trzy maluszki pod mame sie podsuwaja,
                                                    pewnie zimno im z rana..
                                                    mama sie odsunela z brzegu gniazda,
                                                    jest przewidujaca,inaczej maluch mogl by wypasc..
                                                  • lusia_janusia Re: > rybolow 16.06.18, 09:01
                                                    I ich gniazdach jest calkiem inaczej jak u orlow, i piskleta sa
                                                    ladniejsze na moj gust.
                                                    Do jesieni urosna jak ich inny drapiezny ptak nie porwie z gniazda.
                                                  • kendo Re: > rybolow 16.06.18, 09:18
                                                    lusia_janusia napisała:

> www.youtube.com/watch?v=sYY1B2rwR3I
                                                    > I ich gniazdach jest calkiem inaczej jak u orlow, i piskleta sa
                                                    > ladniejsze na moj gust.
                                                    > Do jesieni urosna jak ich inny drapiezny ptak nie porwie z gniazda.
                                                    >
                                                    >
                                                    daj Boze,
                                                    niech wszystkie urosna i wyfruna z gniazda,
                                                    pozniej tez sa niebezpieczenstwa,
                                                    nauczyc sie lowic by przezyc
                                                  • kendo Re: > ORZEL 19.06.18, 08:51
                                                    strasznie u nich wieje,
                                                  • kendo Re: > ORZEL 30.06.18, 08:20
                                                    www.youtube.com/watch?v=LS8TztPx4-o
                                                    w tym gniezdzie ,mlody przel probowal polknac cale kosciste skrzydlo juz oczyszczone z mieska

mam przyniosla mu rybe
                                                    musi odstawic rytual "piszczenia" trzymajac zdobycz w szponach
                                                  • kendo Re: > ORZEL 08.03.19, 10:31
                                                    www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/wie-gaat-het-worden
                                                    gniazdo odzyskane przez orla,
                                                    w uprzednim roku jastrzebie sie w nim gniezdzily...
                                                  • kendo Re: > ORZEL morski 2021 11.02.21, 15:14
                                                    explore.org/livecams/birds/decorah-eagles-north-nest
                                                    przewiduja,ze 21 lutego ma byc juz jedno jajko.
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL morski 2021 11.02.21, 16:16
                                                    W tum gniezdzie bedzie drugi rok z nowym partnerem,
                                                    mama orlica bardzo dzielna dba o swoje piskleta, zawsze
                                                    wychowa 3 orly.
                                                  • kendo Re: > ORZEL morski 2021 12.02.21, 18:41
                                                    a to warto sledzic,
                                                    nie sledzilam tego gniazda w ubieglym roku..
                                                    sa tez inne gdy sie wejdzie na linka...
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL morski 2021 14.02.21, 13:37
                                                    explore.org/livecams/birds/decorah-eagles-north-nest

Duze opady sniegu zasypaly prawie cale gniazdo,
                                                    mimo to orly odwiedzaja go i moszcza nie pozostawajac
                                                    w nim na dlugo.
                                                  • kendo Re: > ORZEL morski 2021 15.02.21, 08:57
                                                    w innych orlich gniazdach maja juz po jajku lub dwa..
                                                    czytalam kiedys,dlaczego sklada orzel jajka w sniegu,
                                                    musze odszukac ten fragmet..
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2021 11.03.21, 10:56
                                                    www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/het-eerste-ei-15
                                                    budowanie gniaza..
                                                    glebokie wyglada..
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL w Holandii 2021 11.03.21, 11:21
                                                    Podejrzewaja ze jest juz pierwsze jajko, wiatr sztormowy
                                                    tam wieje.
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2021 11.03.21, 13:39
                                                    u bocianow tez wieje,
                                                    ledwo moga utrzymac sie na nogach,
                                                    jak by byly maluszki,
                                                    to pewnie by ich wywialo..
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2021 13.03.21, 10:45
                                                    www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/zeearend
                                                    dalej weiej okropnie,
                                                    cale gniazdo sie kolysze,
                                                    by nie spadlo,
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL w Holandii 2021 13.03.21, 11:03
                                                    Kendo, pokazywali na jendym z opisow, jak korona
                                                    drzewa jest uformowana, to gniazdo zbudowane
                                                    w takim rozlozonch kilkupalczastych galeziach.
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2021 13.03.21, 11:12
                                                    widzialm budowe,
                                                    ale nalozyli tyle galezi,ze pod ciezarem jedna strona konara moze sie rozlamac podczas wichor..
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2025 15.03.25, 16:03
                                                    www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/zeearend
                                                    para ma 3 st jaj,samica wygrzewa,

www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/wat-een-rijkdom
                                                  • lusia_janusia Re: > ORZEL w Holandii 2025 16.03.25, 09:12
                                                    Po 9 latach ta para dochowala sie 3 jajek,
                                                    zaopiekowala sie nimi nalezycie, ciekawe jak male
                                                    zyski beda ze soba mieszkac w gniezdzie i konkurowac
                                                    o jedzenie?.
                                                  • kendo Re: > ORZEL w Holandii 2025 16.03.25, 10:05
                                                    przewaznie dziobia sie na wzajem,
                                                    rodzi sie pasywnie przyglada tylko.
                                                  • kendo Re: >pustulka w Holandii 2025 23.04.25, 09:47
                                                    www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/nog-niet-genoeg
                                                    oj bedzie sie dzialo w gniezdzie,
                                                    jest juz 6 st jajek do wygrzania i wykarmienia
                                                  • lusia_janusia Re: >pustulka w Holandii 2025 23.04.25, 10:22
                                                    W tym gniazdzie bywa 7 jajek i wszystkie sie wychowaja zawsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka