kendo 01.06.19, 07:55 czerwiec kwieciem obfity raduje nosy i oczy swymi zapachami i kolorami, zycze Wszystkim pieknego miesiaca w mile przygody i spotkania Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 01.06.19, 09:33 Witam... Mamm nadzieje, ze letni juz miesiac przyniesie nam duzo slonca i ciepla na ktore tak z utesknieniem czekamy. W dalszym ciagu jestem zajeta swoimi przybylymi gosciami z daleka. Zycze Nam przyjemnej soboty. Odpowiedz Link
kendo Re: Czerwcowe powitania 01.06.19, 09:39 witaj Lusia, tez mam nadzieje,ze miesiac bedzie laskawszy dla Nas Wszystkich, wczorajsze odwiedziny byly bardzo mile, dzis robimy powtorke i papusianie moze nam bedzie smakowac... taki maly przerywnik na polekszenie dni.. milej niedzielki Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Czerwcowe powitania 01.06.19, 12:49 Słonecznie do Was usmiecham się , bardzo ciepło . W słoncu niedługo będzie 30 celsjuszków . Po obiedzie nad Odrę , spotkamy się z przyjaciółmi , powspominamy czasy kiedy szykowalismy sie do wyborów /rozklejanie plakatów nocką w wioskach ,, Wodnik akurat był w porcie . Eeech ... i co to sie porobiło (( Kendo , Lusiu .... kiedy bedziecie w kraju ???? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 02.06.19, 09:00 Witam... Wiele godzin przegadanych, wyspacerowanych i przesiedzianych wspolnie z gronem rodzinnym, dzisiaj juz luz, najwaznejszy gosc odjechal, pralka wyprala posciele i sie juz wysuszylo w pralni, pogoda sloneczna od samego switu i tak ma byc caly dzien. Alfredko, teraz do kraju jezdzimy nie tak czesto, a jak juz to tylko na b.krotko i sa to wyjazdy nie planowane. Przyjemnej niedzieli dla Nas zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 02.06.19, 10:07 W roku 2019 Dzień bez Krawata przypada na 2 czerwca (niedziela) Dziś jest Dzień bez Krawata Modę na przywdziewanie „zwisu męskiego ozdobnego” zapoczątkowali blisko 400 lat temu… chorwaccy najemnicy, którzy w czasie wojny trzydziestoletniej zwrócili na siebie uwagę, przywdziewając jedwabne chusty. Elegancki gadżet przypadł do gustu francuskiemu królowi, a następnie zaczął pojawiać się na dworach w całej Europie. Co ciekawe, nawet po kilkuset latach krawaty mogą być stosowane jako symbol przynależności do danej grupy – wystarczy przypomnieć sobie posłów Samoobrony. Sztuką jednak jest nie tylko dobór właściwego kroju i koloru, ale również wiązanie. W 1999 roku ukazała się nawet książka „85 sposobów wiązania krawata”, której autorzy szczegółowo prezentują rozmaite techniki okiełznania tego elementu garderoby. Jako że dzisiaj krawat to nieodłączny atrybut eleganckiego mężczyzny (a często również kobiety), dzień bez niego ma zapewnić dozę swobody i luzu. Coraz częściej w biurach w Polsce szefowie zachęcają pracowników do pojawienia się tego dnia w pracy z rozpiętym guzikiem pod szyją. Nie tylko mężczyźni mają swoje nieformalne święto, 30 maja bowiem wszystkie kobiety mogą partycypować w obchodach Dnia bez Stanika. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Czerwcowe powitania 2019 02.06.19, 19:37 ... bez stanika ???? ojojoj ja nie moglabym paradować tak . No bo jak ??? bez jednej wypuklości ?? Dzisiaj dzień upalny , nie wychodziłam . Córka w Niemczech , pojechała na ślub córki przyjaciela . Było pięknie i uroczyście . ceremonię celebrowali pastor i ksiądz z Berlina , kolega taty młodej / ma tam sporą grupę parafian Polaków /. a teraz prosze o usmiech : w hotelu górskim śpi sie ....pod pierzynami !!!! Uściski )) www.looduskalender.ee/n/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 03.06.19, 07:58 Witam... Dni sloneczne ale wiatr nie dopuszcza ciepla slonecznego na jakie sie oczekuje, W nocy byla burza z blyskawicami i grzmotami, chwile tylko mocno jak z cebra popadalo. Dzisiaj pierwszy poniedzialek czerwca i ma byc do +30,oC szok dla organizmu, chyba przesiedze w domu caly dzien bez pierzyny, ja tylko czasami przykrywam sie zimowa pora. Kendo ma wpasc tylko na chwile i sprawy mamy do zalatwienia. Przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 04.06.19, 09:41 Witam.. Alfredko, dziekuje Ci za odwiedziny u nas i Twoje zrozumienie calej naszej rodzinnej sytuacji i polecamy sie pamieci. Wczoraj upalnie bylo, trudnno oddychac i co kolwiek robic, rozlozony parasol na balkonie wiatr mi wyrwal z calym stongiem, tak ze nie dalam rady siedziec bez parasola na balkonie. Pod wieczor przeszla ulewa tak nagle, ze nikt sie jej nie spodziewal, ja tez bylam w miescie i ledwie zdazylam przyjsc sucha do domu. Dzisiaj ma byc powtorka pogody. Zycze Nam przyjemnego wtorku. Odpowiedz Link
kendo Re: Czerwcowe powitania 2019 04.06.19, 15:56 *Alfredziu/Lusiu dziekuje za odwiedziny Vistulow, zawsze milo sie czyta nawet o pogodzie. witam , dzis goraco po wczorajszych ulewach, powietrze bardzo wilgotne, milego poppludnia zycze Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Czerwcowe powitania 2019 04.06.19, 17:08 Za życzenia dziękuje .... ale po tym "bajzlu" politycznym to trudno by miło było . Powinnam juz nie denerwować sie , stara jestem i zamiast cieszyć się kwieciem, zielenią to zamartwiam się atakami i pluciem na to co z takim trudem wywalczylismy . Naród świadomie rozbijany, skłócany to tragedia.... Ale już dośc !! Moja droga ... bardzo chciałabym Was poznać , nie prędko bedziecie więc .... muszę żyć bo zawsze jakiś CEL trzeba mieć więc czekam na spotkanie ... p.s. te owieczki już misię znudziłe , ta mała to wyrośnie na nie za dobrą córkę bo tylko podlizuje sie i podlizuje ) Odpowiedz Link
kendo Re: Czerwcowe powitania 2019 04.06.19, 17:16 hej Alfredziu, ciesze,sie,humor Cie nie opuszcza mimo "politycznych atakow", rowniez ciesze sie,ze bedziesz czekac na spotkanie z nami, na razie jezdzimy innymi drogami,ktore nam bardziej pasuja, ale plany sa by wyruszyc w podroz po kraju i zatrzymac sie w niektorych miastach co nieco, ale na razie to sa plany ze wzgledu na rozne sytuacje rodzinne. a co do owieczki podlizujacej,to moze byc tak,ze ma bardzo mocna wiez z mama swa... milego popoludnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 05.06.19, 08:39 Witam z upalnym letnim juz porankiem, zaslony jeszcze zaciagniete, bo za jasno po oczach ktore nie lubia blasku slonca. Z planami to roznie bywa, dochodze do wniosku, zeby nie planowac, bo najczesciej nie mozna ich wykonac. Takie spotkania w realu zawsze sa ciekawe, wiec na pewno do nich kiedys dojdzie? Na dzisiaj chcialabym zrobic golabki takie sezonowe, ale nie wiem czy sily mi wystarczy w ten upal. Przyjemnej srody, jutro u nas czerwona kartka w kalendarzu. Odpowiedz Link
kendo Re: Czerwcowe powitania 2019 05.06.19, 09:03 *Lusia nie wiem czy po sklepach bedzie sie chcialo robic golabki, wiesz,ze zawsze mamy 2 sklepy a jakos wiecej zaliczymy i sie nameczymy... witajcie zapowiada sie na upalny dzionek, powiewa delikatnie, slonca i dobrego samopoczucia zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Czerwcowe powitania 2019 05.06.19, 10:20 Witajcie... chciałam ciepełka,to je mam,słonko w nadmiarze Bzy już przekwitły,ale jeszcze jaśmin cieszy oczy i nos ,jednak długo nie da się wytrzymać w pobliżu. Dobrego dnia bez zmęczenia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Czerwcowe powitania 2019 06.06.19, 09:20 Swieto narodowe Szwecji - dzisiaj. Jasminy b.lubie ich zapach, mimo duszacy ale nie wywoluje migreny. U mnie tez pod dostatkiem ciepla, doiero wieczorem wyszlam na balkon ze swoim projektem i 1 godz, posiedzialam, na pokojach tez goraco, a dzisiaj wg zapowiedzi ma byc kulmen goraca. www.youtube.com/watch?v=yl1El8QKGkY Slowiki jeszcze trelaja, widac pisklaki jeszcze nie dorosly do wylotu z gniazd, przyjemnie rankiem i wieczorem ich sluchac. Przyjemnego czwartku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Narodowe Sw.Szwecji 06.06.19, 10:41 nawet czworonogi swietuja Swieto kraju, z rynku do parku przejdza ludziska z cala Komunalna smietanka , by podciagnac flage do gory/odspiewac hymn/dzieciaczki odtancza swoj program taneczny i odbedzie sie przemowa burmistrza miasta i mozna juz dalej swietowac po swojemu, beda na pewno ,jak co roku karuzela dla dzieci i inne atrakcje. "nowo przybyli",czesc z nich zostala zaproszona do Ratusza na obiad i beda wreczone dla nich "swiadectwa stalego pobytu w karaju", czyli beda juz obywatelami ktorzy bez zadnych obaw legalnie pozostaja tu. przyjemnego chlodziku zycze Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Narodowe Sw.Szwecji 06.06.19, 17:31 Często mam chęć gdzieś uciec .. do jakiegoś miejsca względnie normalnego . Raz już wyrzucono nas z naszego rodzinnego miejsca za którym tęsknimy. Więc i po wyjeździe brakowałoby mi nawet naszego piekiełka . Ech jak trudno mi dogodzić ... a może to wszystkie starowinki tak maja ??? ) Odpowiedz Link
kendo Re: Narodowe Sw.Szwecji 07.06.19, 16:52 alfredka1 napisała: > Często mam chęć gdzieś uciec .. do jakiegoś miejsca względnie normalnego . > Raz już wyrzucono nas z naszego rodzinnego miejsca za którym tęsknimy. Więc i > po wyjeździe brakowałoby mi nawet naszego piekiełka . > Ech jak trudno mi dogodzić ... > a może to wszystkie starowinki tak maja ??? ) oj wspomnienia, nie zawsze sa mile, moze da sie zapomniec na jakis czas, napiszmy,ze to juz "period starowinek" pozdrawiam,zyczac powrotu do milych wspomnien Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek 07.06.19, 16:55 juz pozne popoludnie nawet slonce raczylo wyjzec, bardzo wilgotne powietrze,zapowiadaj opady,wiec mozna sie ich spodziewac .. dobrego reszty dzionka zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 08.06.19, 08:59 Witam... Wczoraj spedzilam prawie caly dzien z Kendo, zaliczylysmy niestety apteke... a pozniej dla mnie dlugi marsz do domu, a dla Kendo 1)3 mojego marszu bo mnie odprowadzila do domu, zeby zgubic troche kalori ze slodkosci ktorymi sie delektowalysmy. Dzisiaj jakos tak w kratke slonce przyswieca, wietrznie jak zwykle i duzo chlodniej na dworze, wiec dalej sie zabieram za swoj projekt, prawie na ukonczeniu, ktory pochlania najwiecej pracu. Bez wspomnien nie ma zycia, tylko dziwnie, ze zawsze przychodza te wspomnienia, o ktorych chcielibysmy zapomniec. Przyjemnej sobty Nam zycze, musialam zagladnac do kalendarza, bo dni mi sie gdzies gubia po drodze zycia. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 08.06.19, 12:08 hej Lusia, przyjemna to ona sie nie stala, deszcz ktory mnie zlapal niemal przed samym domem,spodnie biale ufajtal i bedzie pranko, teraz slonce osusza kalurze wielkie, milego relaksu Wsiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 08.06.19, 13:19 Jak wsiem to i ja się podczepię Z upału zrobiło się w sam raz ,bo się rozpadało. Głowa nigdy nie jest pusta,pełno szufladek z myślami,trzeba trochę podomykać, a najlepiej w towarzystwie . Dobrej niedzieli życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 07:44 Witam... Wczorajsze rowerkowanie z pizza mi sie udalo do Kendo, wrocilam troche wczesniej niz przewidywalam, bo chmury mroczne nadciagaly nad miastem i balam sie zmoknac. Dzisiaj od rana b.jaskrawe slonce, jeszcze nie odslonilam zaslon, bo moje oczy zle sie czuja w takiej jasnosci. Dzisiaj rowniez planuje jakies rowerkowanie z niesodzianka do Kendo, moze pozamykam do konca niechciane szufladki, zeby sie nie otwieraly wiecej?.... Wczoraj jadlam truskawki, dzisiaj mnie wybablowalo swedzonco, a tak mi smakuja w tym sezonie, pachnace latem i slodkie. Zycze Nam przyjemnego spedzenia Sw, ZIELONYCH SWIATEK. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 08:43 lusia_janusia napisała: > Witam... > Wczorajsze rowerkowanie z pizza mi sie udalo do Kendo, > wrocilam troche wczesniej niz przewidywalam, bo chmury > mroczne nadciagaly nad miastem i balam sie zmoknac. > > Dzisiaj od rana b.jaskrawe slonce, jeszcze nie odslonilam zaslon, > bo moje oczy zle sie czuja w takiej jasnosci. > > Dzisiaj rowniez planuje jakies rowerkowanie z niesodzianka do Kendo, > moze pozamykam do konca niechciane szufladki, zeby sie nie otwieraly > wiecej?.... > > Wczoraj jadlam truskawki, dzisiaj mnie wybablowalo swedzonco, a tak mi > smakuja w tym sezonie, pachnace latem i slodkie. > > Zycze Nam przyjemnego spedzenia Sw, ZIELONYCH SWIATEK. znowu jakas niespodzianka?? zaczynasz mnie rospieszczac Lusia,obym sie nie przyzwyczaila?? oczywiscie mozesz przyrowerkowac, i tak mam plany domowego siedzenia i cos do zrobienia... a z truskawkami uwazaj, mi w gardle puchnie i usta tez, wiec jem w malych ilosciach i rzadko, zatem zycze spokojnego rowerkowania,powiewa dzis.. i milego dzionka Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 08:39 jaga_22 napisała: > Jak wsiem to i ja się podczepię > Z upału zrobiło się w sam raz ,bo się rozpadało. > Głowa nigdy nie jest pusta,pełno szufladek z myślami,trzeba trochę podomykać, > a najlepiej w towarzystwie . > Dobrej niedzieli życzę. > pewnie Jago, ze mozna sie podczepic i nie odczepiac... milego niedzielnego odpoczynku tu sie ochlodzilo,ze marynareczke trza nakladac na grzbiet. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 10:23 Truskaweczki były chemią sypane raz kupiłam piękne i bardzo smaczne a potem przez tydzień brałam leki przeciw alergii która mnie dopadła . Koszmar - od stóp do uszu świąd okrutny .... Pogoda, niestety,bezdeszczna . Nie szalejcie na rowerkach t.zn. szalejcie ale nie rozbierajcie sie jeżeli jestescie spocone . ot, taka Mać jestem ... ciagle musze pouczać ... usciski serdeczne . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 10:44 Alfredziu,my wszystkie tak mamy,które mają dzieci i nie ważne,małe czy duże. Miało być chłodniej,może i jest w cieniu,ale na balkonie mam 30st,to trochę poczekam aż słonko będzie w górze,to mnie nie dosięgnie. Przyjemnej niedzieli. Może pietruszki trochę? w tym roku minimum kwiatków,nie daję rady. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 13:00 pietruszkową nać /taką nać !/ zamrażam owinietą w papier po kilka gałązek i zawsze mam świeżą w zimie .. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 09.06.19, 15:07 Dziś dałam dużo do rosołu ,co za smak i zapach.Ta ze sklepu zwykła to jakaś miotła do zamiatania. Jak będzie się kończyła to też tak zamrożę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 10.06.19, 07:16 Witam.... Sciezki rowerowe mamy bezpieczne w centrum, ktore ciagna sie przez cale miasto i nawet do nastepnych miejscowosci, zawsze jestem ostrozna rowerkujac. Pietruszka ekologiczna dorodna wyrosla na kanapki rowniez pasuje. Dzisiaj Kendo przyjedzie do mnie i zrobimy maly rekonesans tylko zobaczyc na nowe ciuszki bez kupowania, moze gdzies przysiadziemy na ldody pod parasolem slonecznym jak pogoda dopisze. Przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 10.06.19, 08:26 witajcie poniedzialkowo.. *Alfredziu, na rower zawsze sie ubieramy odpowiednio, nawet przepaske na uszy zakladamy,bo tu wiecznie wieje, *jagi pietrucha dorodna, ja tez mroze ,mam od Syna z ogrodu ekologiczna,jak i koper, *Lusia na ryneczek tez zajzymy.. a za niespodzianke dziekuje, oczywiscie ten maly kawaleczek dla Lusi,bo z gory zarezerwoala go, a ten duzy dla mnie, odkroilam sobie podoba wielkosc jak Lusi a reszte bedzie na codzienna porcyjke, to marchewkowe ciasto pychotaaaaaaaaaaa.. udanego dnia i calego tygodnia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 10.06.19, 10:35 Witajcie... trochę chłodniej,ale na balkonie i tak wskazuje 30st. Wczoraj poszłam spać już o 19-tej,taka byłam do niczego. Nie ma to jak się wyspać porządnie,nawet myśli jaśniejsze i jest ochota coś zrobić.Miłego dzionka A to posiałam słoneczniczki z nasionek.W tym roku kwiatków minimum. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 10.06.19, 18:14 Terenu , prosze o przepis na ciasto marchewkowe . Jadłam w kawiarni i nardzo mk smakowalo. Nie było przekładane, na wierzchu były wepchnięte plasterki banana /wystawałó ok. 1/3 plasterka/. Jaguniu , a gdzie koty ????? . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 10.06.19, 18:31 Alfredziu specjalnie dla Ciebie Lenka.Myszka nie bardzo lubi aparat,albo się na mnie pogniewała,bo dziś znowu ją usunęłam z mojego fotela komputerowego, ale ile można było czekać ? Teraz Lenka nawet nos i oczka zakryła. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 11.06.19, 08:03 *Alfredziu to Lusia jest specjalistka od pieczenia slodkosci, ja tylko degustuje..,na pewno Lusia zamiesci przepis,przy rozmowie tel.wspomne by zamiescila przepis,gdyby nie zauwayla Twego wpisu, *Jagus, ja tez ieraz wczesnie do alkowy sie udaje, usypiam od razu i spie do 05 :00 do rana,nieraz przysne a nieraz krzyzowki lub czytadlo biore, Lenka slicznie w "klebuszek zwinieta i spi slodko, kwiatkow na balkonie nie mam,kupilam pomidora,zobacze co bedzie z tego, *Pia co sie tam wyrabia w miescie?? strasznoasci.. za oknem,wiatrzysko i zachmurzenie i chlodno, milego wtorku zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 11.06.19, 09:40 Witajcie.... Mam nadzieje, ze Pia jakos zyje i omija tragiczne miejsca. No wlasnie, dawno Jaga nie pokazywala swoich pupilkow futrzakow. Lence tak jakby futerko sie poprawilo zgescialo?. To ciasto marchewkowe jest bez przelozenia masa, ale juz tak dawno chcialam to zrobic po swojemu i ze smakiem sie udalo. Recepte zamiescze w linku "co gotujemy" Za oknem skapo ze sloncem i wieje, ale mimo wszystko musze wyjsc na marsz, bo wczoraj cale popoludnie wykanczalam jeden z projektow z ktorego jestem b.b.zadowolona, przy okazji zrobie zdjecie i zaprezentuje, jeszcze mam 2 projekty do skonczenia...uuuffff.... i po drodze jeszcze takie male co w jeden dzien to wykonam. Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 11.06.19, 09:46 Witam... wróciłam,a raczej uciekłam do domu,na dworze za gorąco,u mnie jest 32st. Na szczęście wiaterek dopisuje. Ptactwoi wszelkie tylko patrzy jak ktoś przysiądzie na ławce. Dziś wzięłam bułkę,bo jakoś tak głupio jak ptaki odchodzą z niczym Również życzę dobrego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 12.06.19, 09:06 Witajcie... W nocy byla burza z obfitym deszczem, ktorej nie slyszalam, Na wieczor ma byc ponownie oberwanie chmury. Jaga, prtaszki szybko sie przyzwyczajaja do wygody, rozleniwiaja sie i nie szukaja robakow w ziemi, chociaz jak sa upaly, to moze i robaki siedza gleboko w ziemi. Cos Maria sie nie pokazuje, mam nadzieje, ze jest u niej dobrze z Hakusiem i jej zdrowiem?.... Dzisiaj ostatnie klasy z gimnazjum maja karnawal, poprzebierani, beda szukali ukrytego skarbu w miescie. Wczoraj juz jedna grup w asyscie policjantow przemaszerowala po poludniu przez miasto. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 12.06.19, 09:08 *Lusia, recepte na ciasto zamiescilam u Alfredki w skrzyneczce.. mam jeszcze na dzis,jak dziecie bedzie chcialo to sie podziele,bo ma wpasc dzisiaj.. *Jagus masz upal a tu chlodem wieje/piorunami wali i oslepiaja blyskawice.. tu ptaszydla tez sie nauczyli by do kazdego mostku podplywac bo zawsze cos ktos im rzuci.. u *Pia znowu eksplozja byla na osiedlu gdzie wiekszosc "mieszanej ludnosci mieszka"w klatce schodowej *Maria psiunke kuruje, mam nadziej,ze sama nie ucierpi zbytnio na zdrowiu,bo wiem jak sie traci sily przy pielegnowaniu chorego. na razie slonko wyszlo,wiec skafander naloze i na spacer sie wybiore, by choc 4 000 krokow zrobic,bo wiecej cos ostanio jakos nie moge,bo nogi nie chca niesc dalej, milego dzionka Wsiem zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 12.06.19, 13:44 Myślałam,że źle przeczytałam skafander? teraz o tej porze roku? U mnie w cieniu jest 31st.a miało być 34 .Jednak i dla mnie to za dużo. Mury się już nagrzały i w domu też zaczyna być gorąco.Ratują wiatraki i wiaterek spory. Pia pisała u mnie,że ma problemy z komputerem. Mario odezwij się. Przypomniała mi się gra w którą wszyscy graliśmy Można się pobawić chodzi się strzałkami,a podskoki spacja. mario-gry.pl/gra/2664f Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 13.06.19, 11:19 *Jagus acha,dziekuje za inf.o PIa, o Marie sie tez zamartwiam,oboje pewnie juz choruja i oczywiscie nie ma sie sily i ochoty na kompa,rozumie to-to takie moje spekulacje tylko, Jagus,na spacerze pozniej skafander przywiazlam na biodra bo momentalnie zrobila sie duszno i bardzo wilgotno z wiaterkiem lekkim, dzis po nocnym deszczu,burza nas jakos ominela ,tylko blyskalo troche, wczesnie usnelam wiec moze i nie slyszalam "grzmotow" sloneczko przyswieca teraz. miej sobie udany dzisiejszy dzionek. PS,do gry pewnie zajze pozniej teraz jakos nie jestem nastawiona na zadne rozrywki..-dziekuje Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 13.06.19, 12:46 A u mnie dalej praży,jutro ma być nieco chłodniej ,bo tylko 30st. Deszczu nie widać.Ciężko jeździ się środkami komunikacji miejskiej,bo nie w każdym jest klima. Dziś z autobusu zimnego przesiadłam się do tramwajowego piekarnika,tylko okna pootwierane i szyberdach. W domku najfajniej jak zwykle, czy to zima,czy lato. Dobrego popołudnia. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 14.06.19, 11:04 *Jagus, tu podobnie jest w niektorych busach, a do tego jeszcze "inne zapachy od ludzi dochodza" tu dzis bedzie prazylo, dosuszy zalane trawniki deszczem, idac na spacer czulam w niektorych miejscach zapach stechlizny,czyli woda nie wsiakala donrze, milego piateczku zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 14.06.19, 11:45 Masz rację Kendo,zapachy które wykręcają nos na drugą stronę. Ludzie nie dbają o higienę,a dużo jest tych co nie wiadomo kiedy się myli,do przytułku nie pójdzie, bo tam nie wolno pić. Dziś troszkę chłodniej,bo w nocy burza była. Dobrego dnia Dziś Polska żyje morderstwem 10-ciolatki.Szukają mordercy. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 14.06.19, 12:00 *jagus, w kraju na trasie,ktora do miasta jezdzilam,'wsiadal mezczyzna "bardzo pachnacy" az jednego razu kierowca odmowil mu jazdy, po prostu nie otworzyl drzwi... ludzie bili brawo dla kierowcy.. strasznosci,jak ten czlowiek pachnial jednego razu w "gacie narobila bedac w busie...fuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 14.06.19, 22:10 To prawda w cieple dni zapachy szybko sie rozchodz.. Bylo b.goraco jak slonce zaszlo za bloki dopiero poczulam ulge na balkonie, jeszcze mam pootwierane okna i balkon zanim pojde do lozka. Jutro podobna aure zapowiedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 15.06.19, 09:42 witajcie weekendowo, prawda Lusia, ma byc tez cieplutkooooooooooo dzis tez, na razie balkon otwarty i nawiewa chlodniejsze powietrze,od wschodu-poludnia pozaciagane zaluzje, milych chwilek Wsiem . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 15.06.19, 11:00 Witam... nie mam co robić to się przygotowuje co zabrać ze sobą. Choć to dopiero za tydzień,ale co mi szkodzi być uszykowana. Ostatnio zapomniałam o tabletkach na tarczycę, akurat nie mieli,ale mi córka dowiozła. Zjadłam sobie teraz nadprogramowo 2 racuszki z jabłkiem,bo mąż usmażył. U nas dalej gorąco 31 w półcieniu. Dobrej soboty Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 15.06.19, 11:38 Ilez jeszcze ????????????lubię ciepło ale żeby aż TAK .... to NIE .. obiad u córki , będzie chłodnik litewski, taki prawdziwy jak Mama przygotowywała .... ..... rowerki do "szopki" , wentylatory, duzo plynow i aby .... do jesieni .cmok cmok ...)) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 15.06.19, 13:53 Witajcie... Na upaly to chlodnik jak najbardziej, dla mnie zawsze po obiedzie goraca herbatka musi byc. Pogodowo sie zmienilo, slonce wzielo sobie wolne. A to Jaga chyba sie juz przygotowuje na operacje 2 oczka?. Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 15.06.19, 15:26 Lusiu oczy już mam zrobione obydwa dawno.Teraz będzie ponowna rozprawa z brzusiem, bo nie chce wydobrzeć .Będą szukać aż znajdą co jest przyczyną. Obecna wersja taka jak od początku,alergia na nici. Ja też muszę mieć herbatę gorącą z miodem i cytrynką i nic mnie upały nie obchodzą. Tylko potem okropnie się pocę Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 16.06.19, 17:39 *Alfredziu, lubie chlodniki,w upaly super chlodza i syca, *Jaga az sie wierzyc nie chce,ze tak dlugo nici szukaja, a zganiaja na alergie,a moze zupelnie cos innego sie dzieje? *LUsia wczoraj na brak slonka nazekala, dzis w pelnej krasie swieci ale i powiewa co nieco, milych chwilek popoludniowych i wieczornych zycze Wsiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 17.06.19, 14:06 Witajcie... I zrobilo sie cieplutko z lekkim chlodnym wiaterkiem w cieniu, nawet czuje sie chlod. Acha ...Jaga, to sobie zapomnialam, jakos mam wiecej teraz spraw na glowie i jestem nimi zaprzatnieta. Zycze za tem powodzenia dla Twoich lekarzy, zeby juz uporali sie z ta dziurka. Juz zrobilam prawie tygodniowe zakupy z Kendo w zywnosc, a poniewaz juz w srodku tygodnia mamy swieto midsommaR to troche odswietnie trzeba podejsc. Przyjemnego i zdrowego tydonia i poniedzialku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 17.06.19, 14:25 Witam... widzę,że obie układacie sobie życie na nowo.Wszystko się zmieniło. U mnie też nie jest na szczęście gorąco,tylko 24st.,ale od środy znowu ma zapanować upał. A ja tak liczyłam,że będzie chłodniej. Zobaczymy ,nie będę wyrokowała,mam nadzieję,że znajdą to czego będą szukać Dobrego poniedziałku. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 17.06.19, 14:40 Cześć dziewczyny, przyjmiecie marnotrawną córkę, po tak długiej nieobecności? Serdeczne pozdrawiam. Dorka. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 17.06.19, 19:04 hip,hip huraaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dorka zawitalaaaaaaaaaaa *Dorko, oczywiscie ze przyjmiemy,bo przeciez nie" oddawalismy Ciebie", zawsze masz tu drzwi otwarte,jak Wszyscy inni. *Jaga dalej z "dziurka sie mocuje"miejmy nadzieje,ze w koncu bedzie koniec.. *Lusia z zakupow zadowolona, ja tez,coz dla samej siebie trzeba sie teraz przestawic z porcjami obiadowymi... witajcie wieczornie, slonce dalej grzeje ,okna pozaslanianie a i tak goracow w srodku... miecie sobie mily wieczor. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 18.06.19, 07:23 witajcie w sliczny poranek, zaraz na marsz sie wybiore, bo akuratnie z goracem.. milych chwilek na dzis Wszystkim Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 18.06.19, 10:14 To tylko przywitam się razem z Lenką,bo nie macie czasu na nic. Pogodowo jest OK. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 18.06.19, 18:38 Witajcie, szczegolnie Dorke dlugo nie bywajaca na naszych lamach. Jaga latem to czas przy kompie mam ograniczony, bo wyszukuje sobie inne zajecia zeby w domu nie siedziec. Upal dzisiaj rowniez, byl, teraz slonce juz za blokiem to moge otworzyc balkon, nawet jakos w tym roku much nie ma?. chyba z miasta sie wyniosly?. Przyjemnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 18.06.19, 19:59 Nie ma to, jak być wśród swoich. Lusia, Kendo, dziękuję za miłe powitanie. Teraz pod wieczór, upał zelżał, chętnie wyszłabym na spacer, ale boję się, że komary mnie zjedzą. Podobno od lat nie było tak dużo, jak w tym roku. Zaopatrzyłam się w aptece w żele, spraye, ale w ich skuteczność nie bardzo wierzę. Mam grupę krwi O, podobno najbardziej ją lubią. Czytałam, że skuteczna jest vit B1. Może by spróbować? Lusia pisałaś o jakiś swoich nowych projektach, co to jest, masz może fotki? Pokaż proszę. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 19.06.19, 06:31 Dzień dobry, przywitam się po cichutku, by Was nie budzić. Idę na bazarek. Jest 2x w tygodniu, w środy i soboty a potem do Wwy podlać tarasowe roślinki synowej. Wracają znad morza w niedzielę. Do tego czasu mam zajęcie. Pa. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 19.06.19, 09:30 *Dorka, milo sie znowu Cie wita bardzo serdecznie i radosnie, mam nadzieje,ze nie "wsiorbie Cie gdzies na dluzej"? ja tez sie budze wczesnie, przewaznie juz o 5:30 biore tabletuche na tarczyce, ale zalegam jeszcze w poscieli z kasiazka albo z krzyzowka,.. dzis spradze w pobliskim sklepie,po ile sa truskawki, musze tez mleko zakupic,bo zachcialo mi sie owsianki na sniadanie i na budyn na deser. *Jagus Lenka widac tez upalem zmeczona, ja mimo pozaslanianych okiem mialam +26 stopni w mieszkaniu, obecnie balkon otwarty z chlodniejszym powietrzem nawiewnym, na noc zapowiedzieli +20stopn..bedzie goracooooooooo milych chwilek Wszystkim zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 19.06.19, 09:44 Witam już nie upalnie.Jest ciepło 21 st,ale bez słonka i deszcz pada jesiennie, to chyba tak prędko nie przestanie. Lenka stęskniona za swoją panią,niedopieszczona,bo córka wyjechała na tydzień. Wczoraj męża skubała po brodzie,gryzła palce,a mnie dziś dopadła na balkonie przylepiła się do bluzki i miętosiła czekając na głaski. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 19.06.19, 14:07 Witajcie, milo ze powiekszylo sie u nas grono. Dorka jak zaprogramowny zegarek skoro swit wstaje, ale juz nie musi planowac pracek wokol domku, na luzie sniadanie zje i dalej dzionek leci. Jaga zwierzaczki zawsze tesknia za swoimi ulubionymi osobami, i nie wystarcza im pieszczota zastepcza. U mnie goraco, pozaslanialam okna i troche chlodniej, po 16 wystawie lezak na balkon pod parasol, i bede marzyla ze jestem na wczasach, tylko bedzie mi brakowlo wlasnie rechodu zabek jak u Dorki. Przyjemnego popoludnia nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 19.06.19, 19:06 o,Jaga i Lusia juz tez sa, *Maria sie pisiunkiem zajmuje i rozumie,ze ma prawo byc zmeczona przy takich upalach, *Jagi Lenka teskni ,bo piesztoty innych nie zastapia tych od lubianych osob, intencja z roza podoba mi sie.. milego wiecozru Wsiem, slonce dlaje gzejeeeeeeeeeeeee Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 20.06.19, 06:35 Cześć, tak przyzwyczaiłam się do rechotu żabek, że o godz 3 obudziła mnie...cisza. Jak na komendę wszystkie zamilkły. Zaczęły swój 'śpiew' dopiero o wschodzie słońca a ja od 4tej jestem już na nogach. Dziś Boże Ciało jadę teraz na mszę i zmykam. Dobrego dnia życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 20.06.19, 08:14 witaj skowronku i pozastali z zalogi, obudzilysmy sie razem,choc zabek tu nie mam, po lunchu sie zdzemne co nieco i wyrowna brak snu, my z Lusia do dzieciecia jedziemy na urodziny, a z rana miala z Mloda na truskawki jechac i nazbierac dla wszystkich, mysle,ze nie pojechaly bo byl bardzo obfity deszcz noca wiec mokro na truskawisku.. zycze milych chwilek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 20.06.19, 10:27 Witajcie...dobrego i pięknego dnia życzę i Wszystkiego Najlepszego dla syna Kendo. Zapowiedzieli na dziś 30 st.ale jakoś nie widzę,nawet słonko jakieś niemrawe. Może się rozkręci. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 20.06.19, 10:51 TRUSKAWISKO !!! pięknie !! ) pada równiutko , szemrze i o parapet stuka , ale radość !!! Jaguś, nie wywołuj wilka z lasu .. niech pada, niech leje, niech błyska, niech grzmi ...... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 20.06.19, 21:37 Witajcie!!!!.... Mam nadzieje, ze pogoda Wam w kraju dopisala, bo co ja pamietam to ostatnie lata, daleko lat temu zawsze padal deszcz na Boze Cialo, Ja umowiona z corka pojechalysmy nazbierac sobie truskawek, na wszelki wypadek wzielam deszczowke co ubieralam jak jezdem rowerem. I wlasnie podczas zbierania w polowie, zaczal drobniutko padac, w miescie podobno lalo. Ttuskawki ekologiczne w polach plantacja, miedzy rzedami truskawek sloma wyscielone. Duzo bylo juz bylo dojzalych i niektore poplesniale, widac nie byly pryskane chemikaliami. Na polu za litr 25,- kr a w sklepach po 50,- kr za litr Obdzielilam w rodzinie i nawet zanioslam kolegownej, ktora sie bardzo ucieszyla. Juz wieczor, przyjecie urodzinowe sie udalo, ale juz jestem zmeczona. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 21.06.19, 07:04 Cześć. Mimo deszczu, Lusi udały się zbiory truskawkowe. Moja znajoma miała kiedyś plantację. Przez 1 dzień pomagałam jej zbierać truskawki, potem przez tydzień, nie mogłam schodzić ze schodów. Byłam wtedy młoda. Lusia, ciekawa jestem jak Twój kręgosłup dzisiaj się czuje. Udanego świętowania! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 21.06.19, 10:27 Witajcie... Dorka sie przyzwyczaja do nowych rutyn na nowym swoim gniazdku. Mam nadzieje, ze Jaga sie wczoraj doczekala na slonce i dzisiaj jest jego powtorka?. Wczoraj bylam b.b.zmeczona po zbieraniu truskawek, dzisiaj nie mam zakwasow ale mam zrobiony dzemik, pierogi z serem i truskawkami i musialam reszte tez zagospodarowac. Dzisiaj musze sie poswiecic na inne zajecia. Przyjemnego piatku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 21.06.19, 13:39 witajcie, *Jaga dziekuje za zyczenia dla Syna, *Lusia, truskawki super w smaku, powoli tez juz "je przerabiam". *Dorka tez zbieralam truskawki tu kiedy mialam urlop, jak sie ma spryt to mozna fajna kase wtedy "na czarno zarobic", pojesc na plantacji za darmo te najladniesze o do domu zawsze mozna bylo sobie litr wzoasc.. popadal deszczyk jak zwykle, na boisku ustawili juz "krzyz z wiankami" i flage powiesili,pozniej moze co sie ludziska zbiora i potancza taniec "zabkowy" jak co roku wyszlam po deszczu, widac jakie niebo zachmurzone. milych chwilek zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 21.06.19, 14:48 Witam... nie mogłam wcześniej bo nie było internetu.Cały dzień słoneczny i gorąco,ale duchota na dworze.Dobrze by było żeby w nocy popadało. Koty to już same nie wiedzą gdzie się mają położyć. Truskawki ładne,takie jak lubię ,nie za duże i dobrze dojrzałe. Taniec żabkowy musi być bardzo pocieszny ale i męczący. Dobrego popołudnia. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 i Boze Cialo 21.06.19, 15:10 *Lenka brzuszek chlodzi... biedne sa w upaly.. tu masz Jagus,ten taniec, o zabkach/swinkach co maja uszy/ogon itd.... www.youtube.com/watch?v=cqAiPkgTpy4 miej sobie milo Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 21.06.19, 15:13 www.youtube.com/watch?v=ZlrZwBxCjds cala tradycja obchodow powitania lata Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 22.06.19, 07:30 Witam, w ten radosny, świąteczny dla Was dzień. Bawcie się dobrze i podzielcie się z nami tradycją i zwyczajami związanymi z początkiem lata. Proszę też o fotki. PS. Kendo, Lusia, spróbujcie tego śledzika i opiszcie jego smak. Plissss... Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 22.06.19, 09:49 witaj Dorko, i nieobecne Forumki na to swieto juz nie chodzimy,chyba,ze bez deszczu bedzie zapowiedz pogodowa, chodzilismy z dziecmi co roku,jak male byli, caly czas to samo sie spiewa/tanczy, a uroczystosc w domowym gronie sie robi z sledzikami/mlodymi kartofelkami/tortem truskawkowym lub samymi truskawkami... co do sledzia "pachnacego z puszki" to nie smakowalam i nie zamierzam kupic, cena dosc wysoka za puszke i jak nie bedzie mi smakowac to bedzie szkoda wyrzucac jedzenia,zreszta tu dopiero sprzedaja go jesienia,teraz nie ma w sklepach. milego weekendu Wsiem zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 22.06.19, 12:01 Jakos sie wyklarowala pogoda, i slonecznie przy wietrze. Pieke swoje bulki, ktore teraz juz na blasze rosna i w plener sie wybieram moze do nadmorskiego lasu? Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 22.06.19, 20:41 Heeeeeeeeej !!! dziecinko ... byłaś w lesie?? ? a do bułek by rosły pieknie dodajesz drożdże suszone czy świeże ? explore.org/livecams/warrior-canine-connection/puppy-whelping-room Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 22.06.19, 21:09 *Alfredko, bulki pieczemy na swiezych drozdzach, latem wychodza najsmaczniejsze,bo cieplo i szybko rosna. *LUsia mysle,ze bulki slicznie porosly i smakowac beda miejcie sobie chlodny wieczor,bo tu tam jeszcze prazy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 23.06.19, 10:45 Witajcie.... Wczorajszy dzien zaliczam do udanych. Bulki na drozdzach robie, tym razem dodawalam po pol decylitra 3 roznych sortow i reszte zwyklej maki. Mam nadzieje ze zdrowie nam dopisuje w letnia pogode i zycze aby bylo jeszcze lepsze dla sabowitek. Dzisiaj odpoczywam od morza i pokrece sie po pokojach. Przyjemnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 23.06.19, 11:21 witajcie Alfredko/Lusia i nieobecni, no slonecznie/troszke wietrznie, spacerek na prawie 3 000 krokow zaliczylam,to pol godziny marszu, wczoraj bylam krucej jakos wiecej mi sie nie chcialo maszerowac, milych chwilek zycze Wsiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 24.06.19, 09:02 Witajcie... Jak co poniedzialek spotykamy sie z Kendo, robimy ew, interesujacy spacer po miescie, co akurat potrzebujemy zakupic, pozniej u mnie cos na zabek i Kendo jedzie do swojego domku. Dzisiaj bedzie podobnie, ale juz jest goraco, to chyba gdzies w cieniu pod parasolem przysiadziemy. *Alfredka na te wszystkie pieski to co dzien ich ogladam i nie tylko, bo wszystkie zywe kamerki sa ciekawe do sledzenia. *Jaga juz w domku z wielkim optymizem na zdrowie, czego jej i Nam Wszystkim zycze. Przyjemnego poniedzialku Nam zycze i tygodnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 24.06.19, 10:02 Witam... myślę,że teraz to się spotykacie prawie codziennie. Już gorąco,u mnie 32st.Wybieram się do szpitala aby się zarejestrować na chirurgię na zdjęcie szwów.Powinno być już dobrze. I Wam życzę zdrówka najlepszego. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 24.06.19, 12:05 Kapelutki na główki włóżcie . Spacer po mieście powolny, dostojny Już gorąco .. oby do jesieni ... usciski delikatne, takie jak motyla musnięcie... heeeeeeej Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 24.06.19, 20:11 *Alfredko, po miescie idziemy zacienionia strona,wiec kapelutki na razie w domu, *Jagusi dziurka chyba wreszcie sie zagoii, *Lusia, narobilam obiadkow na pare dni z zakupow, golabeczki pyszne wyszly,takiego smaku chcialam... witajcie wieczornie, zajeta podczas dnia bylam obiadami i odpoczywaniem, teraz jeszcze goraco...uffffff chlodnego wieczoru zycze Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 25.06.19, 07:42 zamiast Dorki, ja dzis za skowronka pisze, witajcie, dzionek pracowicie zaczety, za oknem juz goraczka sie zaczyna chlodziku zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 25.06.19, 09:42 Witajcie... Dorka pewnie z synem urzadza swoje gniazdko. To prawda goraczka od samego rana, otworzylam balkon w sypialni juz czuje chlod, w salonie zaslony zaciagniete, jakos trzeba bedzie przezyc te upaly. Przyjemnosci na dzisiaj Nam zycze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 25.06.19, 10:15 Wentylatory włączone , już żar leje się z nieba ... nie wychodzimy. Córka pracuje ale już zajęcia skończone, egzaminy też . Będzie trochę lżej. Współczujemy chorym leżącym . czyli ... nie jest nam żle tylko trochę męęęęęęęcząąąąąąco . Pozdrawiamy Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 10:44 *Alfredko a pomysl o malych dzieciaczkach,ktore sa chore i musza lezec... dzis tu ma byc kulmen goracki +30 stopni, nastawilam rosol,bo tak zaplanowalam juz w poprzednim tygodniu, chce mi sie rozniastych zup,wiec bedzie baza zupowa, zycze Wszystkim chlodu/cienia i siedzimy w domu Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 11:29 Myślę, myślę ... zwłaszcza, że nie we wszystkich pomieszczeniach działa sprawnie klimatyzacja . na termometrze za oknem od strony wschodu 46 stopni !!! jak to dobrze, że nie musimy wychodzić /a wentylatory szumią/. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 11:46 o jejaaaaaaaaa Alfredziu, to macie straszny upal, tu na razie wzglednie znosnie, nie musze wentylatora wlanczac.. Trzymaj sie w chlodzie i w domku siedzicie, milego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 13:51 Piękne kwiatuszki maki i stokrotki. Oj gorąco,gorąco.U mnie w cieniu 34st. Ale dajemy radę,kotki też,przeważnie śpią. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 14:45 Dzisiaj nie skowronkowałam. Skoro świt pobiegłam na bazarek. Kupiłam m.in. miętę. Teraz suszy się w pęczkach na balkonie. Za tydzień będzie melisa i tez kupię. Ta w torebkach, nijak się ma do tej własnoręcznie ususzonej. Mam mini balkonik, ale zmieściło się na nim 6 pomidorów koktajlowych, truskawki pnące i pelargonia. Zamieściłabym fotę, ale nie umiem wysłać z telefonu.Potrzebny kabelek? Może Jaga podpowie. Do cyfrówki jeszcze się nie dogrzebałam. Leży (mam nadzieję) w stosie nierozpakowanych rzeczy w komórce lokatorskiej. Na razie próbuję ogarnąć rzeczy w mieszkaniu. Wczoraj przywieźli mi witrynkę i meble do kuchni. Ikea tym razem nie bardzo się spisała. Drzwiczki pod zlew z innego zestawu. Mają czas na reklamację aż 5 dni. Śmieci na widoku. Gniazdko niestety wiję sama. Synowie daleko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 16:12 Witajcie... Okropnosci jaka duchota, tak jak przed burza, ktora zapowiadali. Mam nadzieje, ze Alfredka w klimatyzowanych swoich komnatach ma sie dobrze. u Jagi futrzaki piekne poleczki do wdrapywania maja i wykorzystuja jak widac.' Dorka, ja ostatnio kupilam 2 szt komody z Ikea i jestem zadowolona, Mam nadzieje, ze uzaja Ci reklamacje. U Kendo podczas gotowania rosolku bylo b.goraco, ale kuchnia byla zamknieta, balkon otwarty i dalo sie posiedziec, Rosolek tez smakowal b. dobrze. Przyjemnego upalnego popoludnia w przyjenym cieniu zycze Nam. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 17:33 Lusia, bez łaski. Na szczęście wszystkie meble do pokoi i kuchni zamawiałam z transportem i montażem. Zła jestem, bo powinni to załatwić, zaraz na drugi dzień a nie za 5 dni! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 19:41 Doruś,musisz sobie kupić kabelek ,inaczej nie potrafię.A cyfrówka się odnajdzie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 26.06.19, 20:04 Wiatrak i dmuchawa niewiele dały ( a za oknem ciągle 32 stopnie . Wytłumaczono mi dlaczego w szpitalach nie ma klimatyzacji / oprócz paru oddziałów/ w przewodach osadzają się bakterie i inne szkodliwe pyły .... i jeszcze dużo przyczyn .... Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 07:48 Alfredko, coraz częściej myślę, że klimatyzacja w dzisiejszych czasach jest konieczna. Będę musiała zaprzyjaźnić się z bakteriami. W końcu wszyscy pracujący w dużych sklepach byliby na chorobowym a tak przecież nie jest. W naszym wieku nic nam już nie zaszkodzi. Komfort jest najważniejszy. Wygoda przede wszystkim. A szpitale? Są niedoinwestowane, klimatyzacja kosztuje, są pilniejsze potrzeby. Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 07:40 Jaga dzięki. Kupię kabelek. Problem w tym, że w Konstancinie, prawie nie ma sklepów. By kupić najdrobniejszą rzecz muszę jechać do Warszawy, albo Piaseczna. Teraz jeszcze straszą, że w wakacje autobusy będą jeździć rzadko, tak jak w weekendy. Jak tu żyć? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 14:55 Witajcie... Dorka nic innego nie wypada jak otworzyc wlasny sklep i bedzie intratny interes. Tez goraco chociaz rano sie nie zapowiadalo ze wyjdzie slonce zza chmur, Objechalam na rowerze stare sciezki i dogorywam z goraca we wlasnych pokojach, wrpawdzie bez kilmatyzacji ale w chlodzie, wieczorem i raniutko otwieram okna i balkon. Przyjemnego czwartku nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 16:44 *Alfredko, tu w szpitalu w kazdym pokoju jest klimatyzacja, wbudowano,kiedy szpital budowano, *Lusia robie podobnie, cic dzis noc byla cieplejsza niz zwykle i za wiele nie przeziebilam pomieszcznia choc balkon byl noca otwarty, *Dorka a nie ma kabelka w markiecie na elektronicznym stoisku? *Jagi kocieta maja raj,moga wybierac legowiska gdzie chca nawet na mamci fotelu.. witajcie Zalogo, no dzis niby slonce ale nie za goraco,powiewa chlodnym wiatrem. milych chwielek Wsiem zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 16:55 O! nareszcie Vistulanki się zjawiły.Pewnie zaraz coś nowego wymyślą.U mnie też chłodniej i wietrzysko,ale i tak jest 25st w cieniu. Mało kiedy tak śpią ,zwykle Lenka na górze,a Myszka na dole. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 17:18 hej Jagusia z kocietami, slicznie sobie odpoczywaja, miej sobie mile chwili w chlodzie, Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 27.06.19, 18:39 *Dorka a nie ma kabelka w markiecie na elektronicznym stoisku? Kendo, na pewno kabelki są w markecie, ale tu poza Biedronką i Rossmannem, nie ma innych marketów. Tu są drogie butiki, restauracje i kawiarnie. Na zakupy muszę jechać do Warszawy, albo Piaseczna. Autobusem ok.25 min. Jutro będę w Wwie. Wybieram się na wieczór autorski mojej dobrej znajomej, to może przy okazji kupię. Alfredko, książka będzie o starym Batorym. Czy Wodnik pływał na nim? Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 07:07 Dzień dobry, witam się sama ze sobą. Dziś dalszy ciąg, prac 'rozbiórkowycch'. Przenoszę się do załadowanej komórki lokatorskiej. Ktoś powiedział, że lepiej się spalić, niż przeprowadzać i miał rację. W ciągu pół roku, przeprowadzałam się 2 razy. 2 razy wyrzucałam 'przydasie' a jeszcze są. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 10:39 Witajcie Wszyscy obecni i nieobecni... Dorka teraz chyba pozbedziesz sie tych ostatnich, ktore nie beda pasowaly juz do nowego arangemangu i bedzie miala przejzyscie i przyjemnie. Od samego switu slonce nie proznuje i ja tez z prackami, ale sie juz obrobilam, tylko nie wiem co do obiadku ziemniakow dokomponowac?. Wentylatrow i dmuchaw w pokojach nie uzywam bo to tylko wznieca kurz, ktorego nigdy nie brakuje. W wychlodzonym od swity mieszkaniu da sie przetrwac do wieczora, do miasta nie musze bo mam wszystko co potrzeba, chyba ze jako towarzystko dla kogos moge sie pociagnac w zwolnionym tempie. Przyjemnego piateku Nam zycze. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 11:15 Wodnik nie pływał na pasażerach tylko na handlowych . M/S Batory skończył służbę w 1969 roku . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 11:36 Ciekawe, czy Ms Batory, jako obiekt do zwiedzania, bo nie doczytalam do konca artykulu? Odpowiedz Link
dorka556 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 12:26 Nie, to nie statek do zwiedzania. To są zdjęcia i wywiady z ludźmi, którzy przed laty płynęli do Ameryki. Szczęśliwcy, za Wielką Wodę, płynęli 2tyg.! W Gdyni pamiętam, każdy rejs Batorego, to było wielkie wydarzenie. Sama za szczenięcych lat, witałam i żegnałam statek. Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 28.06.19, 18:32 witajcie, no prazylo dzis i dalej robi a do miasta musialm po kwiaty.. oczywiscie,Lusia,jak zwykle towarzyszyla, komnaty tez omiotlam z rana i bigosik z mlodej kapusty ugotowalam, po powrocie jak znalazl na "ruszta rzucilam", *Dorka to mieszkasz w "dzielnicy turystycznej?", ale chyba spokojnej bez ciekawskich turystow co to w kazdy zauek zagladaja.. zycze milego wieczoru w chlodzie, bylam kiedys na MS.Batorym,kiedy moja "pierwsza milosci marynarzem zostala" Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 29.06.19, 13:05 witajcie sobotnio, prazy od rana szykuje sie nam wycieczka po morzu stateczkiem... bedzie przyjemnie pewnie. udanych chwilek dla Wszystkich Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 29.06.19, 14:34 MOV 5714 O! to miłych wrażeń Kendo. chociaż Ty akurat chyba się ju napływałaś? Córka już wraca z nad morza,przesyłam dla ochłody. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 29.06.19, 14:45 ... dołączam sie explore.org/livecams/zen-den/the-arctic Odpowiedz Link
kendo Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 30.06.19, 08:57 witajcie niedzielnie, *Jagus, dlaczego myslisz,ze sie juz naplywalam?? bylam wczoraj na morskiej wycieczce, zawrocilismy pozniej bo powiewalo zimnym wiatrem.. *Slfredziu, ogladamy te strony codziennie a najwiecej chodowle Doga , prazy dalej, milych chwilek w cieniu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 30.06.19, 11:05 Witam ... gorąco ,u mnie od wschodu to mam już 35st. Kendo miałam na myśli Twoje podróże do mamy ,ale wycieczka to wycieczka. Chyba,że coś nie zrozumiałam. Zimniejszy wiaterek to by mi się przydał Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dziendoberek VI,2019 juz lato 30.06.19, 11:52 Przyjemnie jak tak cieplutko, ale dla mnie to za goraco. Szumu morza b.lubie sluchac. - dziekuje Jaga, a corka z pewnoscia naladowala sie energia sloneczna i jodem na caly rok. Kendo przyjechala, moze cienistymi ulicami dojdziemy do cienistych alejek w parku?. Przyjemnej niedzieli dla Nas zycze. Odpowiedz Link