kallisto 01.09.20, 06:42 Dzień dobry w pierwszy dzień września. Ranek bardzo rześki tylko 8 stopni. Miesiąc w którym dzieci wracają do szkół, a za chwilę będę spadać kasztany. Czy w Szwecji rosną kasztanowe drzewa? Miłego dnia🥀 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 07:50 Witam... ale ranny ptaszek z Ciebie Kalisto. O ile pamiętam,to któraś z siostrzyczek farbowała sobie włosy,chyba Kendo. U mnie deszcz zasłonił wszystko,pada i pada i nie wiem od kiedy.Na dworze tylko 13st. Szaro i smutno.Trzeba coś wymyślić dobrego na dziś. Wnuczki idą do szkoły,a wnuczek do przedszkola.Ciekawa jestem jak to będzie. dobrego dnia Bogactwo jesieni. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 08:13 wowwwwwwwww,Kallisto, dziekuje za WRZESNIOWY watek-sliczniutkie jesienne listki, *Kallisto, mase kasztanowcow powycinali z powodu jakies choroby, niemniej jednak w niektorych alejach parku i przy drogach rosna okazale eksponaty, dzieci szoly pozaczynali jakos w polowie sierpnia tutaj, w karaju zawsze 1 wrzesnia, rowniez pamietna data historycznie, *Jagus, bedzie dobrze z wnukami w szkole i pszedszkolu, pewnie tesknili juz by spotkac swoich kolegow/kolezanek, na razie slonecznie,+9 stopnia za oknem, kaloryfery cieplutkie. udanego dnia Nam zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 08:14 Witajcie... Kallisto paradnie rozpoczela nowy miesiac na Vistuli - dziekuje, Jaga na fotce pokazala skarby lata w jesiennej oprawie - pieknie. To prawda wszyscy jestesmy zaniepokojeni jak to bedzie z naszymi pociechami w szkolach i przedszkolach, nasza Elsa tez ma rozpoczac od dzisiaj zlobek. Zapomnialam sie zapytac czy dostala powiadomienie w ktorym bedzie, maja jeden b.blisko domu. Wiec badzmy dobrej mysli, ze bedziemy wszyscy zdrowi i zadowoleni z pogody, tam gdzie nie macie slonca, posylam Wam jego cieple promienie, od rana gosci na moim niebie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 08:52 witajcie Vistulanki wrzesniowo, zapomnialam pochwali Jagi "jesienne skarby" teraz fajny czas na upychanie je w zamrazalki/sloiki, a zima frajda na talerzu.. *Lusia, ciekawm ,jak sobie bedzie miec Elsa w nowym miejscu bez mamy? miejcie sobie mily dzionek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 08:54 Kendo, przez 2 tygodnie ma corka z nia byc, i sukcesywnie chyba godziny tez beda zmniejszac zeby nie widziala mamy. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 09:06 lusia_janusia napisała: > Kendo, przez 2 tygodnie ma corka z nia byc, i sukcesywnie > chyba godziny tez beda zmniejszac zeby nie widziala mamy. > tak,maja taki system przyzwyczajania dzieci do personelu i do grupy innych dziec.. miejmy nadzieje,ze szybko zaakceptuje nowe srodowisko Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 19:22 U nas podobna jest zasada. Dzieci szybko się aklimatyzuja, chociaż są płaczki, które płaczą zawsze przed wejściem do żłobka i na widok odbierajacego rodzica. Nasza najmłodsza wnuczka za rok wybiera się do przedszkola też będzie przeżycie. Pokażę Wam mój bukiet z kwiatów oczywiscie dzialkowych, nawłoć, dwie gałązki hortensji szpiczastej, jedna żółte dalia i kilka gałązek hibiskusa. Robiłam jesienne porządki, a było co robić, 3 godziny intensywnych porządków, a to dopiero początek.... Szybko jesień zawitała, te ostatnie deszcze jeszcze pogonił lato, szkoda, że tak szybko. Nie nacieszylam się latem w tym roku😥 Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 01.09.20, 19:24 Zapomniałam pochwalić jesienne wystawę Jagi, piękne, kolorowa. Czy to oltarz kościelny?😊 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 02.09.20, 08:06 Hej !!!! ................ Srode mamy dzisiaj, za oknem widze drzewa kolysza sie intensywnie ale slonce przyswieca, dzien bedzie podobny do wczorajszego, czyli nic specjalnego mnie nie czeka , rowniez pol obiadu mam, to ew, dogotuje ziemniaki lub jakas kasze.? Milej srody z cieplym sloneczkiem Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 02.09.20, 08:38 witajcie Vistulanki *Kallisto, sliczny bukiet ozdabia Twoj salon, szkoda,ze mam uczulenie na niemal wszystkie kwiaty w pomieszczeniach, tez bym sobie przyozdobila niemal kazdy pokoik bukietami, *Lusia zawsze sie wynajdzie jakies zajecie nie planowane, fak slonce niby w chwanego sie bawi, zapowiedzieli deszcz po 14 godz. milego srodka tygodnia zycze Nam Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 02.09.20, 09:39 Witajcie... piękny bukiet Kalisto.Ta żółta hortensja dodaje całego uroku bukietowi. U mnie troszkę lepiej z pogodą,bo wczoraj padało,a dziś na razie nie i jest 16st.więcej nie będzie Jestem po śniadaniu,ale jeszcze nieubrana,co muszę nadrobić,bo czekam na kuriera,mają mi dostarczyć odkurzacz.Kupiłam sobie lekki,bo mojego mam już dość,oby się sprawdził dobrze. Dziś na obiad coś córka kombinuje.Musi mieć zajęcie,bo ma urlop,ale zrezygnowała z wyjazdu. Zajęła się swoim pokojem i zacznie malowanie. Dobrego dnia Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 02.09.20, 17:17 Jestem i ja zmęczona okrutnie. Bardzo intensywnie, na wysokich obrotach musiałam przygotować stos różnych skomplikowanych dokumentów. Siedzenie przed monitorem niekorzystnie dziala na moje oczy. Szczypia i lzawia. Pogoda jesienna, slonca zero, chlodno i tak bedzie codzien, ale nie dlugo Sylwester 😁😁😁 Dobrego popołudnia. Ps. Dziękuję za mile słowa o bukiecie. Trudno ułożyć coś, nie ma już kwiatów. To ostatnie, które zdobią. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 06:41 Dzień dobry. Bukiet piękny a to żółte to dalia. Kallisto już straszy Sylwestrem a przecież przed nami jeszcze polska Piękna Złota Jesień. Dzisiaj u nas też zapowiada się ładny słoneczny dzień z temp. 20*C. Na razie zaledwie 12. Jaguś napisz, jak sprawuje się nowy odkurzacz. Masz futrzaki, to musisz pamiętać też o czyszczeniu okrągłej szczotki na dole. Ja tam zaglądam 1raz w miesiącu i wystarczy. Udanego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 08:02 Dorka- zaskowronkowala dzisiaj, mimo ze juz ptaszki dawno nas opuscily w cieplejsze strony. Corka tez ma ten samoodkurzajacy odkurzacz, ale wiem o jaki chodzi, ten stojacy pionowo rozniez z ladowaniem elektr, ale w salonie gdzie maja dywan to uzywaja centralnego odkurzacza, samojezdny sprawdzal sie w hallu bo dobrze zbieral piaseczek opadly z pod lapek Charliego(Maluszka). Za oknem wydaje sie cieplutko bo slonce, ale w nocy niestety juz chlody, bo kaloryfery sie wlaczaja na cieplote, wiec w poludnie bedzie do 20,oC, dobre i to byle deszczu nie bylo bo jestesmy z Kendo w rozjazdach handlowych. Przyjemnego czwartku Nam zycze w dobrym samopoczuciu. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 08:54 Lusia, nie wiem jak w Szwecji, ale w Polsce skowronki odlatują dopiero w październiku-listopadzie. W sierpniu wysiadują jeszcze jajka z ostatniego, trzeciego lęgu (jestem taka mądra bo przeczytałam w Wikipedii). Mogę jeszcze skowronkować. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 09:17 Dorka, masz racje, ale klimat na polnocy Europy jest nieco zimniejszy i widac juz na niebie jak zurawie odlatuja na poludnie czyli w Twoje strony, inne spiewajace ptaki tez ucichly i odlecialy z pewnoscia, bo widac jak z polnocy Szwecji goscinnie rezyduja odlatujace ptaki na poludnie Europy, niemniej sikorki i kosy pozostajace, zmienily swoje melodie i tylko kwitraniem oznajmiaja swoja obecnosc. Zadomowione mewy nad kanalem krzycza czasem, ale mamy pare labedzi, ktora dochowala sie 5 dzieciakow, ktore teraz sa szare jeszcze bialych pior nie maja, czesto przybywaja sie pozywic klaczami tararakow z dna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 11:46 Cześć... no pewnie że dalia ,te kwiaty pamiętne od czasów młodości.A hortensji spiczastej, to nie widziałam. Pojechałam dziś do wampirka żeby się dowiedzieć jak sprawują się moje nerki i przy okazji zrobiłam OB, to też będę wiedziała,czy ten nowy lek coś działa. Doruś wczoraj u nas wspomniałam,że jestem z odkurzacza zadowolona.Przeczytałam też instrukcję U mnie dywan z krótkim włosem,to nie ma problemu.Myślę,że jak załaduję 2 razy na tydzień to wystarczy. A stary mocny też się przyda od czasu do czasu. Dzień ładny,słoneczny, 21st. w słonku bardzo ciepło ,ale w cieniu wiaterek ochładza. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 03.09.20, 20:08 witajcie wieczornie, ja nie mam dywanow, tylko chodniczek w hallu zwycieraczka, czasami mopem przejade, ale najczesciej odkurzam, dzionek byl "rozjezdzony" i padlam milego wieczoru Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 07:16 Dzień dobry. Dzisiaj witam Vistulanki z moimi zakopiańskimi hortensjami 'spiczastymi'. Prawda, że ładne? Zostały mi tylko zdjęcia i wspomnienia. Coś za coś. Nie można mieć wszystkiego naraz. Zapowiada się piękny dzień. Wybierałam się dzisiaj do Ogrodu Botan. zobaczyć co teraz kwitnie, ale na weekend przyjeżdża syn z Gdańska i zamiast Ogrodu, będzie kuchnia. Dzisiaj łosoś pieczony z warzywami wg Kallisto (z batatami), jutro żeberka, pojutrze kotlet wieprzowy wg P.Tomasza (oddaszfartucha). Miłego weekendu. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 07:21 witaj Dorka i nieobecne jeszcze Vistulanki, piekne sa hortensje, nawet na zdjeciu ciesza oko.. tez mam wspomnienia na zdjeciach ze swych kwitnacych kwiatow, teraz likwiduje rabatki coby bylo jak najmniej pracy w ogrodzie... udanego bycia w Ogrodzie Bot. i milego czasu z synem i udanych smakow kulinarnych, milego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 08:23 Witajcie... To juz piatek, dziwnie czasem dni uciekaja mimo ze nic sie nie robi. Dork mialas pieknie w ogrodzie z kwiatami ale to wiazalo sie z duzym nakladem zaangazowania, w hacjendzie mamy hortensje kwitnace kule. Chyba musze odkurzaczem popiescic podlogi, jakis obiad mam w planie i dzien minie. Przyjemnego piatkuNam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 09:44 Witajcie.. dziś z rana nawet jest Kendo Pogodę mam ładną.Teraz jak lepiej się poczułam,to też pomyślałam o Ogrodzie Bot. może jeszcze zdążę jak wrzesień będzie ładny.Wyniki wyszły dobre ku mojemu zadowoleniu. Kochane słonko jest i dzisiaj .Nie wiem ile naprawdę bo w słonku aż 35st.W domu czuję chłodek, zaraz się wezmę za odkurzanie,to będzie mi gorąco Dorce też pewnie ciepło na samo myśl ile trzeba zrobić dla miłego gościa A hortensje piękne ,nigdy takich nie widziałam. Dobrego piąteczku. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 10:09 Czesc dziewczyny vistulowe. Alez piatek mokry, chlodno, czuc powiew jesieni. O jakim odkurzaczu mowicie? samojezdnym okraglym, pionowym czy tradycyjnym? Tez ostrzyam zeby na okragly, ale u mnie zbyt duzo kątow w ktore by nie wjechal. Nie dalby rady wjechac pod sofe i lozko w sypialni, uznalam,ze to bez sensu. Kupilam pionowy, bardzo praktyczny, ma tylko jedna wadę , brakuje mu tradycyjnej szczotki. Moc ssania ma ogromna, wciaga kable , firany i co mu wpadnie w wałek. Mam znowu moja mlodsza corke z wnusia u siebie. za tydzien juz wylatuja do domu, bede plakac(( co prawda wroca za 3 miesiace przed swietami,ale mimo to, bedzie mi bardzo brakowac dzieciecego glosiku,smiechu i wybrykow. Pocieszajacym jest tez to,ze wracaja w kwietniu badz w czerwcu przyszlego roku juz na stale. Miluskiego dnia na piatek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 19:53 Kalisto ,kupiłam pionowy,bo nie mam siły odkurzać normalnym.Nie jest mocny ale wystarczający żeby sobie nawet codziennie polatać i odkurzyć. Trzeba sobie dogadzać Szybko dzień się skończył.Jutro syn przyjedzie. a dziś najmłodszy wnuczek kończy dziś 6 lat. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 04.09.20, 20:01 Pewnie, że tak Jago. Też wszystko sobie upraszczam żeby jak najmniej się wyginac. Też mam pionowy bezprzewodowy. Jak miałam poprzedni to szlak mnie trafiał z tym kablem, abo wyrywalam z kontaktu ciągnąc odkurzacz, albo był za krotki i trzeba było przepinac albo jeszcze zahaczalam się gdy platal się między nogami. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 06:32 no Jagusia bedzie dzis zaskoczona moim wczesnym klikaniem.... co dzien budze sie wczesnie,ale dzis jakos sciagnelam sie z lozeczka i klikam sobie.. witajcie Vistulanki, szybko sie wyspalam dzisiaj, za oknem jakos zadymione niebo, ma popadywac ,zobaczymy jak sie "rozwinie pogodowo" milego weekendowania Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 07:06 *Jagus jak czas szybko leci.. 6 lat wnuczek..zycze Mu duzo radosci i samych przyjemnosci dzieciecych. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 07:16 *Dorka spedzaj milo czas z Synem i niech wszytkie potrawy sie udaly i smakuja wybornie.. milego weekendowania Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 07:19 *Kallisto, upajaj sie najmlodsza wnusia, za trzy miesiace powitasz ponownie i zauwazysz,jak sie zminiela pod kazdym wzgledem, milego weekendowania. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 08:09 Hej !!! ..... Faktycznie Kendo zaskoczyla dzisiaj Nas Wszystkie ze swoim wczesnym wejsciem. Jaga, czas szybko leci jak na nic sie nie czeka, to wnuczek ma juz 6 lat? zycze mu przyjemnego dziecinstwa . Kallistoz "zagraniczna wnusia"bedzie spedzala mile czas, z pewnoscia cos dobrego tech przygotuje do jedzenia, zeby goscie zapamietali przyjecie u Babci. Dorka rowniez ma przyjemne odwiedziny, ciekawe czy cos tym razem syn bedzie mial do zrobienia w gospodarstwie domowym. W moich planach chyba nic ciekawego nie bedzie sie dzialo, chyba ze siostrzeniec przyjedzie i przestawi analogowa TV na odbior digital, zmieniaja nadawanie programow w calym kraju, oczywiscie ubedzie dwa kanaly, zeby sobie zaplacic abonament i ogladac w dalszym ciagu. Zycze przyjemnych spotykan z rodzinami i slonca nad glowami. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 11:33 Witam dziewczyny.To prawda Kendo i znowu jestem zaskoczona pozytywnie Strasznie nam wnuki szybko rosną,a dzieci się starzeją,o sobie wolę nie pisać Godzinę temu było słoneczniej niż teraz.Co za licho,rano ładnie,a potem robi się pochmurno, ale 24 st. to może być. Czekam na syna,musi dokończyć malowanie.A córka maluje swój pokój,teraz gruntuje,dzieci malarze Ugotowałam pomidorówkę na rosole i zrobię pizzę ,bo ostatnio mi się udała Przyjemnej soboty. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 11:58 Hej! Jaga, we wlasnym mieszkanku mozna zmieniac kolory, tapety do woli, inaczej w spoldzielczych , czy prywatnych, tak jak u mnie, trzeba miec zezwolenie wlasciciela, co nie zawsze sie dostaje, bo jak oni zrobia remont to juz caly czas placi sie wiekszony czynsz. Ja zawsze robie wlasna pizze, mozna na nia ukladac rozne wlasne smaki i wie sie co sie je. Udanego smaku pizzy i pracusiom z pewnoscia takie menu bedzie smakowalo? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 05.09.20, 12:15 Zapomniałam podziękować za życzenia od Kendo dla Mikołaja. Syna jeszcze nie ma,a córka zagruntowała całą ścianę ,o! dzwoni ,pewnie przyjechał. Mam różne sery,peperoni,pieczarki,a sos sama zrobię z pomidora ,syn lubi, zresztą my też.No to zmykam,bo... hahaha,przyjechał wnuczek Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 08:23 Pobudka kochane babeczki. Ptaszki śpiewają nieśmiało za oknem i słonko zagląda przez okna, zapowiada się ładny dzien. Tydzień temu żurawie robiły podniebne zbiegowisko, pięknie to wyglądało. Duże ptaki, rozpostarte skrzydła i ten odgłos kilkudziesięciu ptaków w grupie robiły niesamowite wrażenie. Czy żurawie odlatuja do ciepłych krajów?🤔 Przyjemnej niedzieli i wesołych spotkań rodzinnych. Mój wnusi 11.09 kończy 5 lat, ale dzisiaj będzie tort. Torebek przentowych zrobiłam 3 żeby żadnemu z wnucząt nie było przykro👩⚕️👨🌾👱♀️🎉🧸🎈 Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 08:17 Lusia, wyjaśnij proszę, czy ta zgoda właściciela dotyczy tylko wynajmowanych mieszkań, w prywatnych budynkach, czy też takich, jak u nas spółdzielczych. Bo w głowie mi się to nie mieści. Syn np. wynajmuje mieszkanie w bloku spółdzielczym. Osoba, która mu wynajęła mieszkanie, powiedziała, że może robić, co chce, byle ścian nie ruszał. Spółdzielnia się nie wtrąca. Pytam, bo syna to zainteresowało. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 08:21 Dzień dobry. Zapomniałam się przywitać, co teraz czynię. U mnie brzydko, pochmurno, życzę wszystkim niedzielnego, pięknego słoneczka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 09:10 Hej !!! niedzielnie.... Kallisto, to juz nasze zurawie sa w Polsce, ktore 2 tygodnie temu ogladalam i sluchalam u nas na niebie, tak zurawie szukaja cieplejszych zerowisk i co roku odlatuja na poludnie Europy, wiosna wracaja z takim samym glosnym i zbiorowym krzykiem, ludzie maja atrakcje bo z roznych stron krainy przyjezdzaja i ogladaja ich tance na zerowisku. Dorka w prywatnymch mieszkaniach w blokah mozna robic woje przerobki jak to nie zgraza konstrukcji budynku, a w spoldzielczych niet. Slonce tez z samego rana zaglada mi w okna, bedzie przyjemnie wybrac sie gdzies na marsz w plener albo porowerkowac. Milej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 09:12 Jaga pizza sie pewnie udala, i masz juz finisz z remoncikiem?. Corka tez pewnie zadowolona ze swojej nietypowej pracy, chyba pierwszy raz w zyciu miala takie kreatywne zajecie.? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 10:58 Witajcie... tylko niedzielnie poleżałam,bo nie spałam od 4-tej i co zrobić? była pełnia ,to akurat spałam Chódno jak dla mnie,tylko 18 st. ma być 20,ale to niewielka różnica. Słonko próbuje się wydostać,ale z różnym skutkiem. Tak Lusiu,na razie mam zrobione.Został mi jeszcze mój pokoik,ale sobie poczeka,nie pali się. córka już parę lat temu pomalowała swój pokój z ładnym skutkiem.Dziś chyba jedną ścianę już pomaluje na dobre,albo i nie bo wszystkie członki czuje,a we wtorek już do pracy.Pracowity miała urlop. U nas spółdzielcze to tak jak swoje,inaczej podchodzą do mieszkań komunalnych. Z gazety Państwo Nowakowie z Mazowsza: Mieszkamy w lokalu komunalnym od 12 lat. Uważam, że po tak długim okresie zamieszkiwania w mieszkaniu potrzebny jest remont. Kiedy się wprowadzaliśmy z rodziną, gmina przekazała nam wyremontowany lokal. Fakt: Jeśli chodzi na przykład o malowanie ścian, wymianę baterii czy zlewu, to jest to naprawa i konserwacja. Te prace lokator wykonuje we własnym zakresie. Jego obowiązkiem jest bowiem dbać o to, by lokal był we właściwym stanie technicznym. Nie wymaga to zgody gminy, ale na wszelki wypadek warto się upewnić, każda gmina może mieć własne uchwały w tej sprawie. Za takie prace gmina nie zwraca pieniędzy. Gdyby zaś chodziło o daleko idące zmiany, jak np. stawianie dodatkowych ścian czy wybijanie otworów w istniejących, konieczne jest uzyskanie zgody administracji, i to koniecznie na piśmie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 12:10 "chódno" to rodzaj, odmiana, gatunek ... temperatury pozdrawiam z pozycji horyzontalnej słuchając klangoru żurawi /nocowały u nas na Międzyodrzu i odlatują/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 15:08 Jaga, Dorka, trudno sie odniesc i porownywac Wasze w kraju zarzadzenia, u mnie kazdy prywatny i tzw.spoldzielnie maja swoje zarzadenia. U mnie jak mam stop w kuchni pod kranem to zglaszam do biura i przysylaja fachowca i przedmucha pod cisnieniem, to samo z kranami i bateriami w lazience robi pracownik zatrudniony. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 15:12 Witaj Alfredko, mam nadzieje, ze jak juz jesienna pogoda sie ustabilizuje to Ty rowniez staniesz twardo do pionu, tego Ci zycze. Zurawie juz odlecialy z naszego kraju do was, teraz tylko dzikie gesi zmieniaja co rusz swoj pobyt z jednogo jeziora na drugie mokradla. Jaga, jakby corka na co dzien wykonywala malowanie scian, to bylaby dla niej pestka, a tak to rozumiem, ze machanie pedzlem i szlifowanie scian to robota dla mocnych ramion i odpowiedniego mocnego krzyza. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 06.09.20, 19:39 Podziwiam młode kobiety tak pracowite jak Jagi dzieci. Dzisiaj młodzież jest bardzo kreatywna, przedsiębiorcza, zaradna i niemal samowystarczalna. Moje tez same robia dużo rzeczy w domu chyba, że poważny remont jak stawianie ścian no to już nie. A jeśli chodzi o to co wolno w naszych mieszkaniachbto widzę, że zupenieodbiegamy od szwedzkich zasada. U nas w każdym niemal mieszkaniu mam na myśli spółdzielczym, własnościowym, nowo skupionym od dewelopera ,byłym adeemowskim można przedstawiać ściany działowe. W wynajmowanych nic nie wolno zmieniac. Trzeba je jednak wynajmowane mieszkanie zostawic czyste, aleto tez zakezy jakie zapusy sa w umowie. U nas awarie hydrauliczne zgłaszamy do spółdzielni mieszkaniowej zarządcy budynku (teraz nowo kupione mieszkania maja zarządców nie są to spółdzielnie mieszkaniowe) , ale tez w zaleznosci co uległo awarii, jeśli w rurach pionowych to spółdzielnie, jeśli kran to we własnym zakresie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 11:55 Witajcie... Kendo siedzi w niedzielę u syna,może nocuje? ,a Lusia złapała migrenę, co podała w Dzisiaj. Kalisto ,dzieci tak potrafią i całe szczęście,bo my oboje z mężem już do niczego ,aż trudno jest się z tym pogodzić,bo chciałoby się. A ja Ciebie podziwiam,bo praca,działka wnuczki i jeszcze taka radosna. Na wszystko znajdujesz czas Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 13:48 *Kallisto, zrobilam sobie niedziele wolne, do Syna jade i cieszymy sie wzajemnym towarzystwem, czasem cos w ogrodzie dziubne,zwlaszcza likwidowanie rabatek moich, teraz z sasiadem inny plot na wspolke beda robic,czyli przyjdzie czlowiek i bedzie go stawial,oni zaplaca.. *Jagus, no tak sil nam ubywa ,marzenia ,ze by sie cos zrobilo,legly w gruzach, ja tez tak odczuwam,bo sil juz nie za bardzo starcza na to co by sie chcialo zrobic, a Kallisto zawsze jest radosna i pelna optymistycznej werwy.. *Dorka nam znowu w poziomej pozycji legla..uffff, pewnie wachania temperatur sa przyczyna, zycze szybkiego powrotu do pionu *Lusia znowu z migrena?? jeszcze nie podzwonilysmy do siebie, od rana bylam zajeta.. *Dorka spedzila czas z Synem,pewnie tez i cos zrobil co kobieta nie moze.. witajcie poniedzialkowo i miejcie sobie udany dzionek, juz niemal jesiennie na dworze i z wiaterem pare kropli deszczowych spadlo. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 13:53 temat mieszkania, przejelismy go od Syna, kupione i splacone, remontowal zatrudniajac fachowcow, ja tylko pokoik kazalam obmalowac i nowe podlogi w hallu i pokoiku polozyc, sciany tez moge poprzestawiac za zgoda zarzadu. garaze/wymana drzwi balkonowych i poreczy balkonowych zarzad wykonuje, maja w planie polozyc na dachu panele sloneczne i zmienic wszystkie rury wodne, oj,to wtedy podniosa nam czysnsz,a mamy najtanszy w calym tu miesie wsrod spoldzielczych czy komunalnych firm. elektryke i prace podlaczen lazienkowych kuchennych musze najmowac ludzi z certyfikatem,inaczej w razie co nie bedzie uznane przy jakies awari.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 16:36 Dorka nie legła, tylko w pozycji horyzontalnej przerzucała kanały, bo syn zawiesił jej telewizor w sypialni i chwaliła sobie. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 17:56 Jagusia ostatnio podgląda, nie tylko u siebie, ale i na Vistuli. Dojrzała mnie w pozycji horyzontalnej. Dzisiaj w ogóle nie wychodziłam, leżę, oglądam, słucham i żałuję, że dopiero teraz mam powieszony telewizor. Trzeba to było zrobić wcześniej. Można niezależnie oglądać oba. Syn wyjechał już rano a ja dzisiaj zrobiłam sobie labę. Kendo tu też wspólnota wymagała certyfikaty od monterów, gdy odcinałam gaz i zakładałam indukcję, ale warto było. Jestem bardzo zadowolona. Też podziwiam Kallisto, praca, dom, działka, ale młodzi tak mają, myśmy też się nie obijały. Co innego, gdy ma się 70 + i tu Jaga zasłużyła na duże uznanie, obiady, ciasta i różne smakołyki dla całej dużej, non stop odwiedzającej rodziny, mieszkanie i okna, bez przerwy pucowane i jeszcze ma czas na planszówki z wnukiem. Mąż zapalony wędkarz, też nie leży stale na kanapie. Tylko podziwiać. Kendo, masz już swoje gniazdko wypieszczone, pokaż nam, proszę. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 07.09.20, 18:50 Hej dziewczyny. Od dzisiaj i niestety tylko do jutra wieczór mam londyńskie dzieci u siebie. To ich ostatnie dni w kraju, w sobotę powrót do domu. Szybko ten czas minął. Jutro mam wolne żeby się nim i nacieszyć. Rozlaka nie będzie długa na początku grudnia będą już z powrotem. Na wczorajszych urodzinach wnuka, najstarsza wnuczka wykonała muzyczny reczital. Zięć zrobił jej pokój muzyczny z profesjonalnym sprzętem do nauki. Córka zapisała ja na lekcje śpiewu, bardzo jej się to spodobało, chętnie uczy się nowych tekstwo. Śpiewa piosenki dorosłych wykonawców w tym po angielsku. Pani od muzyki mówi, że ma talent, głos faktycznie ma jak Beata Kozidrak, taka mała jak Calineczka, a potrafi wydobyć z siebie ogromny dźwięk i to właściwie bez wysilku. Za kilka miesięcy chcą dołączyć grę na pianinie, bo na gitarze już brzdąka. Mlodszego wnuka dziadek nauczył gry w szachy, nie potrafię tylko powiedzieć czy do końca pojal jak wygrać. To bardzo trudna, logiczna gra, ale umysl trenuje niesamowicie. Babeczki też Was podziwiam, każda z nas daje z siebie tyle ile może, jesteśmy dzielne i podzielne😁 Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 08:53 Dzień dobry. Kallisto dzisiaj żegna swoje dzieci. Na szczęście nie na długo, za 3 mies. będzie je witać. Nagraj filmik ze swoją umuzykalnioną wnuczką. Chętnie posłucham i na pewno nie tylko ja. Dobrze, że córka zapisała ją na lekcje śpiewu. Szkoda by taki samorodny talent marnował się. Co do szachów, moja pierwszoklasistka ma problem, nie lubi, nie rozumie. Powiedziałam synowej, że powinni grać z nią w domu, może zaskoczy. Dziwiłam się, że każdego dnia ma 8 godz. lekcji. Okazało się, że te po obiedzie lekcje to, dodatkowe 2 godz. angielskiego basen, szachy, wf w formie raczej zabawy. Tak sobie zażyczyli rodzice. Gdyby dzieci wyszły do domu o 12-tej, mieliby kłopot. A tak, to pożyteczna forma przechowalni. Kłopot z głowy a kasa z kieszeni, za opiekę w tym czasie, też trzeba by było zapłacić. Dobrego słonecznego wtorku. Ja mam słońce i już planuję, co z takim pięknym dniem zrobić. Ogród Botaniczny? A może Ogród przy Pałacu w Wilanowie (dawno nie byłam). W najgorszym razie tężnia, albo kijki wokół Jeziorki. Pa. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 10:34 witajcie Vistulanki, no slicznie Wam sie rozwijaja wnuczki i wnuczta, warto nagrywac kazdy "krok" wnuczek, bedzie pamiata na cale zycie, nasz Kruszynka roczna ma juz kroczki taneczne, ladnie Jej wychodzi pod takt muzyki sie ruszac raczkami i nozkami, a cieszy sie przy tym i bije sobie brawo.. w szachy nigdy nie moglam pojac systemu, slubny z Synem grali a ja sie przygladalam.. to dobre cwiczenia dla dalszego rozwoju intelektualnego, niech sie Nam maluszki rozwijaja i zdobywaja umiejetnosci. za oknem dzis popaduje i slonca brak. niemniej jednak zycze Nam udanego dnia tam gdzie bedziemy a Kallisto Corka zdaje sie w sobote wyjezdza Dorko a nie dzisiaj Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 11:05 Witajcie... Tele mamy radosci w opowiadaniu o naszcy wnukach i dzieciach i wszystkie sa zdolne na swoj sposob i zainteresowania. Elsa juz zaczela zlobek, pare tylko godzin przez dzien, bawila sie chetnie z dziecmi, ale caly czas ogladala sie za mama, bedac u mnie w niedziele, zauwazylam ze na krok nie opuszcza mamy mimo ze tata siedzial obok a do mnie na rece nie bardzo byla ochotna. Jeszcze tydzien corka z nia bedzie razem , a pozniej czas pokaze? Dobrego samopoczucia Nam zycze u mnie przy zmiennej pogodzie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 11:10 hej Lusia no dzis chyba migrena zdziebko odposcila?? tez jestem ciekawa,jak bedzie z Elsa podczas bycia w zlobku?? miejmy nadzieje,ze sie przyzwyczai. zdrowka i dobrego dnia zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 15:39 Dzień dobry. Wtorek mam wolny od pracy. Jestem z dziewczynka i, byłyśmy na doacerze, zjafdysmy obiad, czekamy na montera. Jak spedzacie swoje dzisiaj popołudnie? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 08.09.20, 16:11 Witajcie... słonko od rana i nawet jest 22 st,ale mi jest chłodno. Upiekłam babkę ziemniaczaną,trochę przepieprzyłam Wszystko było na oko Miłego popołudnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 09.09.20, 08:49 Witajcie... Kallisto, popoludnie mialam zakupowe, wyszlam tylko do sklepu i szybko wrocilam, kanapa pod cieplym kocykiem bardziej teraz przyciaga. Nie kupilam co chcialam, golonki na galarete, jak pogoda pozwoli to do innego sklepu musze rowerkowac, albo pieszkiem maszerowac? Jaga po przepieprzonym menum chyba wiecej piliscie herbatek? Dzisiaj srode mam na luzie, wiecej relaksu, zeby nie zmeczyc glowy. Przyjemnej srody w dobrym samopoczuciu Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 09.09.20, 10:15 Witam,dziś ładniej słonko przywitało,jest powyżej 20-tu,cieplej na balkonie niż w domu i nie ma wiatru.Miałam rano przygodę z odkurzaczem nowym.Odkurzyłam na mocniejszą 2 k-ę, a on się nie chciał wyłączyć,mimo,że przesuwałam suwaczek na 1-kę.Nikogo w domu nie ma, wyłączyć się nie da,bo nie ma kabla , wkurzyłam się,że nowy i już popsuty Warczał chyba z 10 minut,a ja kombinowałam co zrobić.W końcu dojrzałam jeszcze jeden suwaczek, ruszyłam i umilkł Pewnie już niewiele mocy zostało i trzeba go podładować. W końcu mnie rozweselił zwykły odkurzacz Dobrego dnia ze słoneczkiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 09.09.20, 10:59 Jaga, mialas poranek z niespodzianka od odkurzacza, moze trzeba dokladniej przyjrzec sie instrukcji obslugi, ale dobrze ,ze juz masz cicho, Lenka pewnie upajala sie na balkonie podczas pracy odkurzacza, pasuje jej w tym fotelu, a hibiskus ladnie kwitnie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 09.09.20, 12:29 slicznie Lenka pozuje w srod kwiecia.. ale fajna przygoda, widac Jagus,zes techniczna jak ja, nie czytam dokladnie instrukcji,tylko wlanczam i dalej... Lusia zawsze przykladna ,najpier instrukcja pozniej wlanczanie,czy montowanie.. *Kallisto, popoludnie spedzam juz na kanapce z ksiazka lub krzyzowkami lub u dzieicecia jestem, obrobie sie do poludnia, nieraz cos jeszcze przy piecu zrobie.. *Lusia dzis akurat chyba tylko na marszowanie pogoda, wieje i kroplami deszczu zacina.. *Dorka dobrze,ze rodzice "nalozyli" wiecej obowiazkow na dziecko, nauczy sie "pracy nad soba i zycia" a rodzicom akurat na reke.. witajcie i miejcie sobie mily srodek tygodnia Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 10.09.20, 08:40 witajcie Vistulanki, za oknem slonecznie ale i wietrznie, bedzie moze udany jakis marsz? lub rowerkowanie, kaloryfery jeszcze cieplutkie, podczas dnia stygna a wieczorem znowu sie cieplutkie robia. zycze Nam udanego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 10.09.20, 09:18 Hej !!! ... Zasluchalam sie w klipach piosenek, w miedzy czasie nastawilam pralke, wypierze i wybiore sie na rowerkowanie, moze i do wczoraj zaplanowanego sklepu gdzies dalej?. To juz czwartek, zycze udanego dnia Nam wszystkim. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 10.09.20, 15:02 Witajcie... dzień piękny,to postanowiłam zrobić rentgen obu rąk. Po co im te zdjęcia,jak WIDAĆ GOŁYM OKIEM. Po drugie robiłam 2 lata temu ,ale dla lekarki były za stare Cieszę się,że to już mam z głowy,za tydzień po odbiór opisu,jeszcze tylko wyniki badań ,ale to już pod koniec miesiąca. Idę do kuchni,może już się ugotowały żeberka,bo zgłodniałam. Będzie zupa wielowarzywna. (kalafior,brokuły, fasolka szparagowa i inne warzywa ). Miłego popołudnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 10.09.20, 18:45 W końcu i ja dobrnelam do brzegu. Mam ostatnio bardzo pracowite popoludnia. Najpierw pralam zaległości po serwisie pralki. Wczoraj kosilam trawnik na działce. Dzisiaj za to byłam u kosmetyczki jedyne spedzane tam chwile dzięki którym relaksuje się na maksa.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 08:21 Hej !!! ...... Czytam ze pracowicie spedzamy czas poki pogoda nam dopisuje. Wyprane 2 pralki wczoraj wyprasowalam podczas ogladania programu TV i po 22 zaleglam w lozku, cos mnie budzi w nocy, jakies stuki slysze z roznych stron i nie umie zlokalizowac miejsca, ale na szczescie szybko usnelam. Dzisiaj moze odkurze, spacer jak zwykle lub rower i dzien do wieczora zleci by przed telewizorem sie relaksowac? Przyjemnego zakonczenia tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 11:17 Cześć... miałam robić pulpety z mięsem na jutro ,ale ubiegł mnie mąż i robi kotlety ze swoich rybek. Bardzo ładnie pachnie,ale jeść nie za bardzo mi się chce..Za to lubi mój wnuczek,ciekawa jestem czy dziś przyjdzie,bo coś milczy. Dzień ładny słoneczny 21 st. coś się chce zrobić,tylko nie wiem co? ale coś wymyślę . A może serniczek Miłego piąteczku.. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 13:21 i juz piatek, tydzien zlecial, tez maszyna wyprala biale reczniki i sciereczki, po poludniu juz bede mogla prasowac.. za oknem slonecznie i mniej wieje, wiec chyba i ja na krotki marsz sie wybiore, milego dnia Nam zycze z Kallisto sie usmialam, jak mocowala sie z kosiarka, ranyyyyyyy w zyciu bym juz sie nie dotknela do tak sfatygowanej maszyny.. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 20:27 Lusiu juz obgadalismy z mezem i chyba kupimy nowa kosiare. Nie moge zakupu zostawiac na wiosne,bo wtedy stawiamy taras,a to bedzie spory koszt wiec musze dawkowac zakupy. Tez piore tym razem posciel zakupilam sobie 4 kpl w dwoch deseniach. Jedna biala w niebieskie liscie ,a druga w serduszka, nazywa sie kardio. Ciekawe czy jej desen wplynie na szybsze bicie naszych serc?😂 zobaczcie jaka smieszna. Niebiesko biala juz powloklam, serduszkowa wysycha po praniu. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 20:31 A widzialyscie posciel w marchewki?😀poscielone.pl/produkt/posciel-dwustronna-marchewki-160x200-cm-4-cz-023 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 11.09.20, 21:37 Kallisto, fantazyjne kolory lisci pasuja na posciel bo nie sa naciapane gesto, a serduszkowa posciel b.mi sie podoba. W marchewki chyb bym nigdy nie zakupila. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 08:58 Pobudka dziewczynki slonko swieci, czas na sniadanie i kawe. Sobota jest takim dniem bardziej organizacyjnym niz wolnym. Mam juz plany na dzisiaj, dalszy ciag porzadkow dzialkowych. Dzisiaj chyba wyrezam wszystkie pozostale zielone pod katem jesiennych porzadkow. Slonecznej soboty i przyjemnego spedzania czasu w sposob jaki najbardziej lubicie. Ps. Pisze z nowego telefonu , nie przekreca slow i nie pisze z bledami👍👏🌻🌺 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 09:36 Witaj Kalisto i nieobecne.U mnie też pikne słoneczko.Na razie myślę co by tu zrobić,bo obiad mam najwyżej przejadę odkurzaczem i zetrę wszędobylski kurz i git. Mam w w planie spacer,ale na razie tylko taka myśl pojawiła mi się w głowie Kalisto,co lubisz bardziej ,roboty wiosenne,czy porządki jesienne?.. Dobrego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 10:04 Witajcie wczesne panie Vistulanki, i pozostale co moze sa zajete innymi prackami - niestety. Ja juz upieklam i wypelnilam nadzieniem rulltårta (rolade na slodko z biszkopta nadziana dobrym kremem, zjadlam sniadanie i dopijam z Wami kawke. Czekam na Kendo wiadomosci, bo mamy zajechac do jej syna w odwiedziny i tak minie rowniez chyba sloneczny dzien. Przyjemnej relaksowej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 10:07 Kallisto, widze ze proba nowego telefonu wypadla dobrze, w sloneczna pogode przyjemny bedziesz miala relaks w porzadkowaniu i przygotowywaniu ogrodu do jesieni-zimy. Jaga, pewnie skumuluje sily i wybierze sie na spacer do parku, bo tak blisko i on taki piekny w zieleni czeka na jej odwiedziny. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 11:04 witajcie sobotnio, *Jaga ja tam lubie w piteczek sprzatac, choc ostanio jakos i w niedziele mopalam podlogi.. lenistwo mnie nieraz ogarnia, *Kalisto plan dnia ma na ogrodzie pod katem juz jesiennym, i cieszy sie z nowego telefonu, a posciel ladna,fajna w serduszka.. *Lusia szykuje sie,bedziemy na grillowany obiad do Syna.. jak deszcz nam nie przeszkodzi to bedzie na trawce.. zycze Nam udanego dnia i weekendu Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 11:10 Jagus nie mam bardziej ulubionej pory roku na porzadki, zawsze jest tego duzo. Wracamy ze sklepu z nowymi do montazu akcesoriami elektrycznymi, maz bedzie naprawial to co sie psuje, boi sie zeby mnie prad nie kopnal😀 Gdybym tylko ja na niej gospodarzyls to inaczej rozkladalabym prace, a tak czuje wciaz presję rodzicow..... Dobrze, ze Vistulanki milo odpoczna na spacerach i przy griluu, ja to ztobie po polydniu w domu. Pogoda dopisuje jest cieplutko wiec ruch na swiezym powietrzu nam dobrze zrobi. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 16:18 Ja też spędziłam miło dzień,poszliśmy jednak do parku,a w drodze powrotnej spotkaliśmy syna. Wybrał się do nas rowerem. Piękny dzień to był Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 12.09.20, 19:29 Dolaczam do zadowolonej Jagusi, tez milo spędziłam dzien byl tak cieplutki, ze pracowalam z krotkim rekawem i w szortach. Wycielam kilkanadcie krzakow piwonii i wyrwalam kilka krzewow pomidorow, rabarbar i inne mniejsze takie tam. Czas na owocowanie wszystkiego juz sie konczy. Zjedliśmy obiad, wypilismy kawe i wrocilismy do domu. Po drodze zakupy. Odebralam z empika ksiazki na upominek dla mlodych zamiadt kwiatow. Uwazam, ze tonespanialy pomysl. A teraz jemy zamowiona pizze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 13.09.20, 09:18 Hej !!!! .... Chlodny poranek, mimo wszystko slonce gdzies sie che wydostac zza sklebionych chmur. Po wczorajszej wizycie u siostrzenca, bylo b.duzo grylla i przejedzenia, dzisiaj chyba takie leciutkie jedzenie przez cala niedziele. U Jagi na fotkach widac jeszcze cieplo letnie nie daje o sobie zapomniec. Kallisto relaksowo jak zwykle sie dotleniala przy swoich rabatkach, tez bym chciala troche tak sie porelaksowac. Jak w tygodniu pogoda dopisze, to do Kendo syna pojedziemy troche w ogrodzie tez popiescic w kazdym katku. Dzisiaj z kolezanka jedziemy nad morze jak sie deszcz nie rozpada? Po poludniu zjawi sie Elsa. Przyjemnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 13.09.20, 10:13 Witajcie.Fajnie,że masz jeszcze ogród Kendo,Lusia też ma zajęcie Kiedyś nawet działkę chciałaś kupować,a teraz? Dzień ładny jak wczoraj,rano było 16st. oby jak najdłużej była taka pogoda. Jak ma przyjechać Elsa to pewnie będą nici z przejażdżki nad morze, Kalisto,może kosiareczkę www.mediaexpert.pl/lp,ogrod-przygotuj-na-wiosne Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 13.09.20, 10:54 Witajcie w niedziele. Fajny dzien nam wszystkim sie zapowiada. Kazda z nas ma jakies plany, choc chyba ja nie mam😀 ide na tzw spontan. Po wczorajszych pracach spalam dzisiaj do 9,30😀 ale sie wyspalam, zawsze jakaś korzysc. Teraz pijemy kawke🍮🍰 Co do kosiarki to na razie pozostaniemy przy jednej lepszej, jedna poszla na aut. Jesli latem okaze sie niezbedna druga to kupimy od reki. Najwazniejsze, ze wtyczki i kontakty wymienione, zupelnie inna obsluga. Oczywiscie zeby nie bylo za pieknie to dostalismy ochrzan od taty ze za drogie kupilismy. Mozna bylo wg niego kupic takie najtansze. Oczywiscie mozna bylo i przy pierwszej okazji spotkania wtyczki z betonem byloby juz po niej, oj skapi ci moi dziadkowie. I zeby to bylo z ich kieszeni to bym zrozumiala..... Fajnego dzionka zycze wszystkim babeczkom z rzeczki🌻🌻🌻 Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 07:36 Dzień dobry. To już poniedziałek. Wczorajszy dzionek musiał być fajny, bo żadna dziewczyna nie znalazła czasu by odpowiedzieć na wpis i pozdrowienie Kallisto. Ja dziękuję, ale jednocześnie protestuję. Nazwanie naszej Wisły Królowej Rzek - rzeczką, to obraza. Rzeczka, to Jeziorka, ale Wisła.... Zawsze uważałam, że wrzesień może być piękny tylko w Tarach, myliłam się. Tu też mam lato i nawet noce są ciepłe. Codziennie wędruję z kijkami i cieszę oko przyrodą. Na trasie mam setki działek. Wypielęgnowane, piękne. Ludzie całymi rodzinami biwakują w weekendy, przy zastawionych stołach. W niektórych nocują. To chyba przez koronę, w ub.roku tak nie było. Od dawna wybierałam się do Ogr. Botanicznego. Zawsze mi coś wypadało, może dziś się uda. Udanego poniedziałku i całego tygodnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 08:00 Hej !!! ..... W nastepnym dniu ladnym, ktory byl zapowiadany w ubieglym tygodniu. Jeszcze lato, Jaga podziwia wschody slonca, zobaczymy jak dlugo letnia pogoda bedzie nas cieszyc swoimi urokami. Kallisto ja tez jestem tego zdania, zeby kupic porzadna rzecz troche drozsza ktora bedzie sluzyla dluzej niz ta taniocha, a jak jeszcze odpowiedni spec to zamontuje to dlugo posluzy w uzytku. Dorka, tez lubie marszowac na rozne rundy i obserwowac jak sobie ludziska maja na wlasnych trawnikach i czasem przejade sie rowerem kolo dzialek, a tam tez Manchatan, przy niektorych jak w domkach jednorodzinnych i w tym roku wiekszosc ludzi spedza tam czas. Przy cieplej pogodzie przyjemnie bedzie usiasc na lawecze i podziwiac jeszcze kwitnace kwiaty w OB, mam nadzieje, ze jakas fotke tez dla upamietnienia lata wykonasz, Wczoraj deszcz nas zaskoczyl i morza nie bylo, ale bezpiecznie poszylysmy z kolezanka na runde trasa Line przez park i Natur RUm. Pozniej pobawilam sie z Elsa i wieczorem padlam, dzisiaj juz jestem prawie gotwa i pojedziemy z Kendo na jej dawne wlosci ogrod przygotowac na jesienny, zimowy odpoczynek odpoczynek . Zycze Nam przyjemneg tygodnia w dobrym sampooczuciu. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 08:52 *Dorka nazwa "rzeczka" Kallisto napisala w sensie zabawnym, sama nieraz tez tak napisalam,nie majac nawet w myslach by ujac to jako jakas ujma.. tak wczorajsza niedziela byla nader rodzinna, w tygodniu sa inne sprawy wiec nie ma kiedy sie czlek pospotykac, nawet z marszami sie "opuscilam" wczoraj sasiadka zadzwonila z zapytaniem czy nie jestem chora,bo nie spotykamy sie na spacerach..uffff za niedlugo unormuja sie niektore sprawy i bedzie wiecej luzu a tak pozatem to zapowiada sie na sliczny dzionek i takiego Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 08:57 Kendo ja też to napisałam w sensie zabawowym. Nie poznałaś? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 09:39 Uśmiałam się z rzeczki Doruś,a Ty napisałaś: "Dzień dobry. To już poniedziałek. Wczorajszy dzionek musiał być fajny, bo żadna dziewczyna nie znalazła czasu by odpowiedzieć" A ja to nie jestem dziewczyna ? ... wiem wiem o co chodzi, grunt to humor Pogoda śliczna to już Dorka napisała.Skończyłam pierwsze pranie i będzie następne, bo kto wie co będzie za parę dni ? Fajnego dnia Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 15:29 Jaguś, jesteś dziewczyna jak ta lala. Wiem, bom na własne oczy widziała. Chodziło mi o to, że od południa nie pokazał się, ani 1 wpis. Ostatni był właśnie Kallisto. Teraz wszystko jasne. W końcu dotarłam do Ogrodu Botanicznego. Zrobiłam ponad 10tys. kroków. Nałykałam się wit. D3 na zapas. Słońce cały czas mi towarzyszyło. Aparatu nie miałam ze sobą. Pożyczyłam swojemu Alpiniście. Jeszcze mi nie oddał. Zrobiłam parę zdjęć komórką 'na oślep'. Słońce świeciło w ekran i widziałam siebie, jakbym robiła selfi. Jeszcze zdjęć nie oglądałam, jak coś się nada, to pokażę. W ogrodzie widać już jesień. Pracownicy robią porządki, pomagają im wolontariusze. TVP kręciła jakiś filmik koło posągu Lady Godiva. Dobrze, że wcześniej zrobiłam zdjęcie, potem już by mi się nie udało, rozłożyli sprzęt, ekrany, kręciło się pełno ludzi. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 18:19 Ten pomnik wyjątkowo nie podoba mi się. Lady Godiva jakaś cycata, łeb konia też niezbyt udany. A Wam? Wokół placyka posadzono różnokolorowe 'warszawianki'. Szkoda, że zdjęcie niewyraźne, bo w swojej masie, ładnie wyglądają. Jest tego pełno w całym Ogrodzie. W tej chwili przypomniałam sobie inną nazwę- kosmos. Jutro pokażę inne zdjęcia, nie tylko kwiaty, ale i owoce. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 18:54 Pomnik Lady Godiva nie przypomina mi kobiety, pewnie z innej perspektywy wyglada lepiej i okazalej. Skoro Dorus mowisz, ze brzydki to wierze Ci na slowo. Jest wielu artystow i to pseudonartystow, ktorzy chlubia sie swoimi wytworami. Nie lubie zachwycac sie czyms co powstalo w pijackim widzie, albo na haju i uwaza sie to za wielki artyzm. Prawdziwy artyzm zachwyca wtedy gdy patrzy sie na obraz,rzezbe i widzi sie cos wiecej niz dana rzecz. Musi byc ladna, interesujaca, wzbudzajaca fantazje, zachwyca oczy i umysl. Kazdy szczegol wprawia w wiryualny ruch, cos nad czyms mozna sie zastanowic, pomyslec, wyobrazic, dopisac scenariusz, wypatrzec historie. Musi byc estetyczna i zrozumiala, nawet nagi posag, ale wyzezbiony z rozmyslem i smakiem, piekny, lagodny, zamyslony czy usmiechniety i pociagajacy. Gotuje najpierw powidla sliwkowe by potem zaprawic czekolada i w ostatecznosci uzyskac czekodzem. Moje wszystkie dzieci to uwielbiaja, dzieci male i duze. Juz rozmawialam z najmlodsza na video. Gdy uslyszala w megagonie zapowiedz stacji London Station Liverpool to od razu skapowala sie gdzie jest i mowi z jej mistrzowska minka "jestesmy w Londynie"😲😏🙆 Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 18:57 Powidla pyrkaja, czadami zamieszam i w miedzyczasie czytam. Bede gotowac ze 3 dni po trochu. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳historia Lady Godiva 14.09.20, 19:37 www.mises.se/2012/06/18/lady-godiva-sanningen-bakom-en-skattereform/ w tym liku duzo ladniejsza jest Lady .. Jest rok 1042 ne i Leofric, hrabia Mercji, siedzi na głównym placu przy stole, który ledwo utrzymuje wagę wszystkich serwowanych przysmaków. Lady Godiva siedzi na stole naprzeciwko stołu. Są sami w pokoju. A raczej gdy hrabia zasiadał do jedzenia, pokój był przepełniony. Pięć lub sześć psów spacerowało po jadalni. Pół tuzina kelnerów stało gotowych spełnić najmniejsze życzenie. Przy wszystkich wyjściach i oknach stało kilkunastu żołnierzy, których hrabia stale obserwowała. ...- Policz, mieszkańcy żyją chlebem i wodą, my jemy tylko to, co najlepsze. Wstydzę się wychodzić między ludzi. Oni mają na sobie łachmany, a ja drogie ciuchy. A dzieci, och Leofricu, moje serce boli, słysząc żałosne pomruki dzieci. Widząc ich smutne i głodne oczy, podążają za mną, gdziekolwiek idę. ....- Madame, jeśli jest pani naprawdę szczera i naprawdę ma pani w sercu interesy moich poddanych, to udowodnijcie mi to. Następnie usiądź nago na swoim koniu i przejdź przez cały targ w wiosce z jednej strony na drugą. Zrób to dla mnie, a ja zlikwiduję wszystkie podatki i spełnię wszystkie twoje pragnienia dotyczące opodatkowania moich poddanych. ..... I dessa moderna tider hör vi kanske inte talas särskilt mycket om Leofric, men hela världen känner till den vackra lady Godiva som tog sin man på orden. opisana historia podatkow w 1046 roku Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 14.09.20, 19:52 wieczornie sie witam i zaraz zmykam wylozyc swe cialko do odpoczynku, a ja tam Was Wszystkie mam za dziewczyny, nie chodzi ile mamy w metryce a na ile sie czujemy, po wpisach widac,ze jestemy Wszystkie MLODE czkamy Dorus na zdjecia, ja tez jutro pokaze co dzis bylo sciecie wielkiego drzewa .. milego odpoczynku i wieczoru Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 14.09.20, 20:26 Ścięte drzewo zawsze mnie napawa smutkiem jakby ono czuło,a może czuje? Byłam pewna,Doruś,że dziś pójdziesz do Ogrodu botanicznego. Ja poprałam i nawet poprasowałam ,ale ciężko było.Żelazko dobre,ale dla mnie z tą ręką? musiałam stawiać obiema rękami. Mnie ten pomnik też się nie podoba.Niech by była 1/4 z tego co Kalisto wymieniła Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 15.09.20, 08:16 Hej!!! .... Historia pomnika interesujaca, nie mam czasu przeczytac calego tekstu, ale to zrobie w wolnej chwili. Dzis znowu bedzie slonecznie i cieplutko, jedziemy z Kendo do jej syna w ogrodzie robic juz jezienne porzadki, zeby na wiosne i lato przyszlego roku juz nie wracac w te same miejsca- czyli likwidujemy rabatki, Kallisto pochwalila sie nowa czytana powiescia, i w miedzyczasie gotuje powidla sliwkowo-czekoladowe, ja nigdy takich nie robilam, z pewnoscia w necie sa przepisy? jak mnie najdzie to moze z ciekawosci skusze sie na zrobienie i sprobowanie?. Taka sloneczna cieplutka pogoda nastraja nas do roznych kreatywnosci, jak Jaga prala, Dorka maszerowala do OB i uwiecznla ciekawym pomnikiem w fotce. Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 15.09.20, 10:28 Witajcie... nie tylko ładnie,ale bardzo ładnie , w cieniu 27st. a ma być 28. Dziś też się pierze, może wrzucę jesienne okrycia,bo szafy nie są doskonałe. Mam nadzieję,że chociaż z tydzień tak będzie.Pamiętam też październik z piękną pogodą. Lato nas nie rozpieszczało,to nadrabia zaległości. Powidła już nie dla mnie ,przypaliłabym na mur Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 15.09.20, 17:11 Dzien dobry babeczki z wielkiej rzeczki, rzeka nie chce mi sie zrymowac😆 Wisle widzialam na wlasne oczy, szeroka. Kiedys kolo Otwocka bylismy na plazy i kapalismy sie chyba w jakims zakolu albo rozlewisku. Nie pamietam nazwy $wider czy cos kolo tego. Pewnie wiecie o co mi chodzi? Zjadlam obiad z ziemniakow i watrobki, aaaale pychota. Cebulka oczywiscie do tego i surzkiszkab tez byla. Ide poczytac, na razie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 15.09.20, 18:31 Za nic nie mogę wykombinować co to jest surzkiszkab ,to coś do picia? Pomału zaczyna być wieczór,choć słonko jeszcze trochę przyświeca. Jest rzeka Świder koło Józefowa,to z 20km. od Warszawy. Dobranoc. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 15.09.20, 19:45 A no wlasnie czyli dobrze pamietalam. Jagus surzkiszkap to byl skrot na tabliczce cenowej straganu warzywnego. W rozwinieciu jest to surowka z kiszonej kapusty ☺ Slicznie masz na balkonie, kotki szczesliwe. Czy ten wiklinowy fotel chowasz na zime? Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 16.09.20, 08:36 witajcie z rana, dzis pisze jedna reka, jem sniadanie, cienkie kromki chleba gachamowego, i serek wiejski wraz z gororkiem mi spada, i za niedlugo ponownie podjade na ponowne zdanie mieszkania, kontrolant sie czepial wszystkiego, ale tylko ogrodek ,gdzie musialm pograbic piach pod balkonem a grabek nie mialam i troche chwastow wyrwac ,oczywiscie nie zdazylam trawy skosic,,wszystko po powrocie od Syna robilam i niemal mnie ciemnosci zastaly, 2 ,5 godz.robilam,coby kontrolant byl zadowolony. i troche kamienia w lazience, firma (byla szefowa od dziewczyn sprzatajacych)musiala poprawic i kurz za kaloryferami zdjac, milego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 16.09.20, 09:15 Hej !!! ..... Pogoda dzisiaj piekna od rana, Jaga ten fotel wiklinowy to chyba pierwszy raz pokazalas na fotkach, chyba nowy zakupilas, zeby Lenka miala gdzie sie relaksowac, Myszka chyba zajada trawke ? Metki sklepowe ostatnio skrotami pisza i kodami, ze trzeba byc madrym co wyprodukowane i wlozone do wymieszania? Dzisiaj dalszy ciag ogrodkowej robotki, pozno zajedziemy to nie zostaje duzo godzin w sloncu zeby porobic, a sily trzeba dzielic na wszystkie dni. Dorka pewnie tez odwiedza OB i podpatruje prace jesienne zabezpirczajace roslinki na zimowy okres. Milej srody w sloncu Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 16.09.20, 09:22 Hej wszytskim. U nas tez piekny dzien sie zapowiada. Nie wiem czy jechac na dzialke, wszytskoz alezy czy jest potrzeba podlewania. Zaraz zapytam ludzi o kontrolowania i rozkazywania Milego dzionka ze slonkiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 16.09.20, 10:06 Kallisto, ale masz dobrze, bo nie musisz sama sie martwic, i zawsze jest rowniez wymowka, ze to byla nie Twoja decyzja. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 16.09.20, 13:03 Witajcie... Lusiu taki sam fotel córka odkupiła od koleżanki ,a że mnie też się spodobał, to sobie też zamówiłam w Ikei. Wygodnie się siedzi z poduszką pod spodem,ale lepiej by było,gdyby można było oprzeć całe plecy z głowa. Foteliki i krzesełka drewniane zabiorę do domu,ale one są składane tak jak stolik, to nie ma problemu. Poszłam dziś na pokrzywy,bo mi nogi puchną. Trzeba dzielić pracę jak przyjemności.Jest gorąco,ale nie jest źle. Uśmiałam się z surówki,nigdy bym się nie domyśliła Kendo oj masz co robić,oby to już były ostatki. Przyjemnego popołudnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 08:37 Hej !!! .... Mam nadzieje ze Jagi spacer zaowocowal w zbior pokrzyw? Przy stawiku trawy bujnie zakwitly i przy wietrze pewnie przyjemnie slychac jak szeleszcza? Ciekawa jestem czy Kallisto dostala pozwolenie na podlewanie ogrodu, ale mimo wszystko wycieczka relaksowa by sie przydala, bo mozna cos jeszcze tam utknac w robocie, niepotrzebnego wyrwac z ziemi. Kendo juz szczesliwa, zdala mieszkanie tesciowej i glowe bedzie miala spokojna. Dorka pewnie ma przyjemnosci w odwiedzaniu OB, to wszystko dla szlachetnego zdrowia. Przyjemnego, slonecznego czwartku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 09:28 witaj Lusia i pozostale Vistulanki, tak,juz zdane mieszkanie wlacznie z ogrodem, pochwalil ogrod,ze ladnie zrobiony, ostanie 3 roze zerwalam, dzis zaniose.. ladnie Lenka sie rozlozyla w fotely, pewnie wygodnie sie siedzi, ja swoje wyniose za niedlugo do piwnicy, Dorka w OB cieszy oko, Kallisto mysli o podlewaniu, ale teraz chyba tak nie grzeje slonce, milego dzionkanam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 09:55 Witam,dziś nie grzeje,a nawet zimno .Rano padało i duży wiatr wychładza,ma być 18. na razie mam 16 ,ale słonko zaczyna się przebijać,to nabrałam chęci i pojadę po wyniki. Nie lubię wychodzić z domu przy brzydkiej pogodzie,bo przy okazji mam spacerek i podziwianie przyrody. Kendo wyrobiona z pracą i ma luz.Teściowa się ucieszy z kwiatuszków. To na razie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 13:59 witaj Jagus kwiatuszki zanioslam juz z rana, podalam przez opiekuna oddzialu, jeszcze nie dzwonila z podziekowaniem.. tu mamy slonecznie i cieplawo na marynareczke.. powoli jesien sie zbliza. milego spaceru Jagus i dobrych wynikow zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 14:00 Słonko nawet dopisało,a gorąco to mi się zrobiło jak dostałam wyniki. Diagnoza (rozlany zanik kostny ) czyli osteoporoza i to dzięki lekom które brałam.Muszę zobaczyć czego mogę się spodziewać po leku który teraz biorę.Widzicie jak mnie diabli biorą ??? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 16:53 Jaga, to teraz musisz uwazac jak upadasz, zeby kosteczeki nie popekaly, te ktore masz?, nowoczesne leki jedno naprawiaja a drugie organy psuja,( grunt to dobre mysli, ale latwo powiedziec, a myslenie?.. ciagle wraca.) lekko pomasuje twoje obolale miejsca. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 19:11 Jak to Jagus dzieki lekom, ktore bralas? to one zamiast poprawic psuly stan kosci ??? czy inne leki sprawily osteoporoze? Dzisiaj tez dostalam recepte na kolejne diclo, wczoraj scielo mnie totalnie z nog. Do wieczoa lezalam po jednej pigulce, nie moglam wziac drugiej tej samej, bo zazywanie jest tylko raz na dobe. wzielam inna, to tak mnie skolowala,ze masakra, maz musial mnie asekurowac przy kapieli. dzisiaj poprosilam o kolejne dawki, jest co raz gorzej,a neurolog 30 wrzesnia. tylko co innego neurolog zaradzi? przeciez nie naprawi mi kregoslupa??? Bylam tez u dentysty, mam skierowania do periodentologa tak on sie chyba nazywa. mojemu dentyscie nie podobaja sie dziasla, troche krwawia, technika mycie jest ok,ale cos dzieje sie i nie wiadomo co.... zawsze cos.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 17.09.20, 20:12 Kalisto ,strach było czytać,ale doczytałam się. www.doz.pl/leki/p9919-Metotab Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 08:34 Hej !!! .... Wcale sie nie dziwie ubocznych skutkow medycynu u Jagi, kazda jedna tabletka ma w sobie skutki uboczne w mniejszym lub wiekszym znaczeniu. A polykamy je z nadzieja poprawy swojego zdrowia. Jak przez dlugi czas to sa takie skutki+. Za oknem piekny sloneczny poranek, lato juz ku koncowi, 22 wrzesnia zrowna sie dzien z noca. Obiadek juz mam gotowy, ew, odkurzaczem po podlogach potraktuje i relaks ? Milego piatku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 08:54 witaj Lusia i reszta Vistulanek, cos strasznego Jagus z kostusiami, wiem,ze jarmoz ma duzo wapna dla kosteczek.. moze jakas medycyne mozna zamienic na mniej szkodliwa?? zdrowka lepszego zycze, *Kallisto jest pasta do zbebo z krwawiacymi dziaslam, pomaga , czyby sie zaczol poczatek "wypadywania zabkow"??albo moze za twrda szczoteczka?? sprawdzis u specjalisty, zycze pozytywnej diagnozy.. *Lusia tez obiadek mam, ale z checiami do czego kolwiek to gorzej.. o poranku bylo zaledwie +4,1 stopnia, obecnie juz +11,5, ma byc do niedzieli do +20 stopni. milego piateczku zycze Nam Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 09:53 Witajcie Vistulanki... u mnie też ładnie,na słonku doszło do 32,ale ma być 18,to na pewno już jest, bo cieplutko. Jeszcze ten tydzień i przyszły ma być ciepło i słonecznie. To jesień już mamy na karku.Jeszcze w domu nie jest tak zimno,ale już by się przydało lekkie ogrzewanie w nocy.Chociaż u mnie i tak balkony są pootwierane nocą. Mąż mi podpowiada żebym zrobiła pizzę,nie ma sprawy i jeszcze makrelę wędzoną mam. A na dokładkę upiekę sernik,bo jutro może mi się nie chcieć,a może ktoś wpaść . Miłego dnia Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 18:49 Hej. Z pogoda to juz calkiem sie pomieszalo. Ciuchy letnie to chowam to wyciagam, choc ubieram sie juz cieplej, nawet rahstopy nosze😠 do sukienki rzecz jasna. Jak w spodniach to jeszcze bose stopy. Upralam juzcdruga pralke, ogarnelam mieszkanie lacznie z myciem lodowki w srodku. Zaraz sloiki z kiszonymi ogorkami wyniediemy do pownicy. Musze po swojemu poustawiac, oddzieli. Od zeszlorocznych, bo nosic na dol tonjuz na pewno nie bede. Wychodzi przyzwyczajenie Zosi samosi🙉🙈 Kendus nie wypadaja, ale trzeba dmuchac na zimne i profilaktyke zadtodowac zeby czegos nie przegapic. Dzczotke mam najlepsza z najlepszych soniczna. Jest bardzo bardzo delikatna, a jednoczesnie bardzo skuteczna. Ide rozwieszac pranie, potem zapakuje sliwko do sloikow. Jutro dokupie ogorki i cd na kiszenie. Trzymajcie sie dzielnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 19:20 Kallisto, to chyba te zapasy juz robisz pod katem corek, zeby ich obdarowywac jak beda Was odwiedzac.? Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 18.09.20, 19:33 Lusiu tak, wszyscy lubia kiszone ogorki i salatki. Dzieci lubia dzemy do gofrow, nalesnikow i tostow. Dziele siectez z rodzicami, mama juz nie robi przetworow, a tato uwielbia kiszone ogorki. Mam fajny przepis i zazwyczaj wychodza wyborne. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 05:46 Pierwsza sie wpisuje z powitaniem. Chcialam napisac, ze o swicie, ale jeszcze calkiem ciemno za oknem. Nie spie od 5, poczytam to mnie zaraz zamuli i pospie z godzinke. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 07:25 Hej !!! .... Kallisto, to dzisiaj jestes SKOWRONKIEM, ja tez po wczorajszym pieczeniu podwojnych bulek jakos wczesniej i szybko sie wyspalam, ale chyba tez zaraz do lozka sie poloze, za oknem szaro, jakos nie widac wschodzacego slonca? Poki co, przyjemnego poranka sobotniego Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 07:48 Jaki tu ruch od rana. Są już Kallisto i Lusia. Witajcie dziewczyny. Nie tylko Kallisto robi przetwory. Ja od dawna nie robiłam tyle co w tym roku. Dżemy, soki, sałatki, ogórki już są. Mam też suszone prawdziwki. Teraz przyszedł czas na grzyby marynowane. Idę zaraz z koszem na bazarek po podgrzybki i maślaki. Słoiki już kupione i umyte czekają. Ocet kupiłam wczoraj. Jestem przygotowana. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 07:57 Dorka, sobota zapowiada sie pracowicie u Ciebie, b.lubie grzybki w roznych postaciach, ale marynowanych jem zawsze mniej, ostatnie lata wcale ich nie jadalam, ale przypomnialas mi to w Polskim sklepie chyba sa marynowane pieczarki, a moze i inne grzybki to kupie dla przypomnienia smaku, swiezych grzybow oprocz pieczarek i w sezonie kurek nie sprzedaja, a kurki sa bajonsko drogie. kupuje w puszce do sosow miesnych. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 09:46 Witam... gwarno tu dziś,to i ja chętnie dołączę. Ładna pogoda,ma być 20 st,to pasuje. W tym roku nic nie robię,a żeby nie kusiło,to kazałam wynieść nagromadzone słoiki.Piwnicy nie używam od lat,a jak parę zrobię,to trzymam w domu. W zeszłym roku tylko leczo i pieczarki marynowane,tylko trzeba trafić ma małe,nieraz są w opakowaniach. Zrobię przed świętami,bo się dopytują. Lusia może jeszcze dosypia? posyłam słoneczko,bo u mnie jest dosyć. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 09:57 Jaga, nie usnelam, caly czas klikam tu i tam na kompie, a o pieczarkach tez myslalam zeby sobie zamarynowac chociaz w 2 male sloiczki na smak. Na wzajem sie inspirujemy roznymi smakami. Dziekuje za sloneczko, dzisiaj go cos brakuje, sie zachmurzylo, chyba zaraz musze wyjsc i kupic karte do telefonu, mam 2 dni na tanie rozmowy, a pozniej normalna taksa. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 19.09.20, 10:31 witajcie sobotnio, tez sie tak wczenie budze jak Kallisto/Dorka, poczytalam,i wstalam okolo osmej na sniadanie, pokrzatalam sie po kuchni i Lusia akurat zadzwonila i sobie rozmawiamy i klikamy.. zycze nam udanej soboty.. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 13:44 A coz to dzisiaj nikogo tu nie ma?😲 Chyba wszystkie Vistulanki zajete. Sama tez mam co robic, czekamy na dzieci. Obiad z drobiu i grzybkow. Wczoraj caly dzien jezdzenia to tu to tam. Fajny sloneczny dzien na spacery. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 15:02 Witaj Kalisto,byłam ciekawa czy wpadniesz i zaglądałam.Do Lusi może wnusia przyjechała, a Kendo ma wolne w niedzielę Usmażyłam grzybki,a teraz duszę antonówki i wszystkie dobroci od sąsiadki. Jeszcze ładnie i ciepło na dworze,ale w nocy i ranki już są zimne. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 17:39 Mam dzisiaj luz, a to podrzemie, a to poczytam. Skonczylam ksiazke, a teraz ogladam siekawy program o Boliwii. I niedziela zleci, jutro kolejny dzien pracy. Trzeba nabrac sil szczegolnie na wczesna pobudke. Niedziela to dzien rodzinnych spotkan, moje dzieci po obiedzie pojechaly odwiedzic moja tesviowa czyli babcie i prababcie. Jagus jablka suszych w suszarce czy w piekarniku? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 20:02 Jabłka usmażyłam na szarlotkę i zamknęłam w 2 słoikach,będzie na szarlotkę zimową porą. Dobranoc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 20:38 Dobry wieczor WYTRWALYM VISTULANKOM KALLISTO I JAGA, Dziwnie sie zlozylo, ze mialam troche niezwykle zajeta niedziele, migrena tez mnie nie omieszkala odwiedzic!!!( ch..... jedna), ale dzisiaj to ja potraktowalam odpowiednia tabletka i wypilam puszke cocakoli i moglam ponownie funkcjonowac. Jaga, Antonowki szczegolnie nadaja sie na szarlotke i renety, ale tych juz coraz mniej bo nowoczesniejsze odmiany jablon wprowadzaja do sadow, Koniki b.b.ladne, terz nie mozemy jezdzic do konikow, bo szlabanem zamkneli cala posiadlosc ze wzgledu na corona virusa. Kallisto to mialas przyjemna niedziele ze wspolnym rodzinnym obiadem i relaksem dla siebie. Przyjemnego wieczoru i spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 20:54 Jaga napusalas "dusze", ja przeczytalam " susze" dlatego pytalam jak suszysz? Slepota to moje drugie imie🙈 Antonowki widzialam w buedroce, pewnie sprowadzane, bo na rynkach ich nie widze. Sok z antonowki tez jest specyficzny. Bardzo lubilam dzialkowe malunowki, miazsz mialy blado rozowy, skorke bordowa i byly pyszne. Drzewo zachorowalo i zostalo wyciete. Obecnie zajadam sie sliwkami, a po nich mam rewolucje....🙉 Ogladacie zone dla rolnika? Przed chwila na Focusie byli rolnicy z Podlasia, troche smieszni, inni wzruszajacy. Ogladalam tez program Swiat z gory, dzisiaj pokazali zamki warownie w Nidzicy, Czluchowie. W Nidzicy bylam na tamue, przed zamkiem stal znak drogowy odtrzegawczy z duchem. Balam sie wejsc do zamku😆 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 20.09.20, 21:45 Kllisto w naszej TV po niedzieli maja rozpoczac program (Bonde hittar fru) "Rolnik szuka zony". Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 07:25 Hej !!!!... Przedostatni poniedzialek wrzesnia, jakos tak dziwnie budzac sie w oknie ciemnica, trzeba sie przyzwyczaic do mrokow rowniez wieczorna pora, juz po godz. 19 robi sie ciemno. Obiad niby mam, ale moze cos ekstra sobie dogotuje? jeszcze nie mam sprecyzowanych smakow, powyciagam chyba niedobitki roznych kielbas i zrobie pizze, bedzie na pare podwieczorkow lub na kolacje z jakas salatka?. Przyjemnego, bez boli tygodnia, ze sloncem na niebie Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 11:40 Witajcie... kolejny dzień bardzo ładny i słoneczny. Wyszły mi 2 słoiki około litrowe ,to będzie na szarlotkę w zimie. O jabłuszkach bordowych to chyba wiem o jakie chodzi.W zeszłym roku dostałam ,były bardzo słodkie i różowe w środku. Usmażyłam czy udusiłam i nie dałam grama cukru. Do szarlotki też nie,a jabłuszka były kruche.W tym roku chyba nie obrodziły ,bo nie dostałam Nie oglądam żony dla rolnika,ale lubię rolników i ich pracę i czasem oglądam,ale to chyba nie to? Za to mąż ogląda Dobrego poniedziałku bez żadnych migren i niepowodzeń Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 11:46 witajcie Vistulanki, piatkowy fryzjer udany, ale chyba juz wspominalam o tym wczesniej? zachmurzenie jakos sie rozzedza,bedzie pewnie sloneczko, tak bywa o tek porze roku,ze pozno slonce zza chmur wychodzi, *Kallisto, milo spedzila weekendzik podobnie Lusia-choc migrena straszna znowu Ja nawiedzila, ja w domowych pieleszach przy piecu pichcilalam, leczo zrobilam, mus jablkowy ma z poprzednich lat jeszcze w sloikach, *Jagus-sliczne te koniki... tam gdzie chodzilysmy z Lusia, to zamtkneli teren i chca sprzedac caly objekt lacznie chyba z konikami.. zycze nam udanego dnia acha, "naprawiacz" od piszczacej soffy juz wykonal poprawke,szybko poszlo, obejzalam soffe od spodu , taka lipa robina w Chinach za tyle pieniedzy.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 12:00 Myślałam,że w Szwecji nie kupuje się z Chin,a teraz wszyscy kupują. Wczoraj przyjrzałam się moim majteczkom które bardzo lubię,bo są bawełniane i ładne. Jakie było moje zdziwienie,że są z Chin A to wczoraj zaczęli program o rolnikach szukających żony. Do Magdaleny przyjechało dziewięciu panów. Rolniczka przyznała, że kilka razy serce mocniej jej zabiło i kilku mężczyzn zrobiło na niej wrażenie. Nie zawsze odczucia były pozytywne. Jeden z bohaterów na rozmowie z 26-latką pojawił się bez butów i wyznał, że w jego wiosce panuje bieda i dlatego chodzi boso (to miał być żart). "Na co dzień chodzę skąpo ubrany" - wyznał. "Kolorowa postać" - stwierdziła zdezorientowana Magda. Ten pan chyba nie ma szans na kontynuowanie znajomości. Czytaj więcej na film.interia.pl/raporty/raport-rolnik-szuka-zony4/newsy/news-rolnik-szuka-zony-7-pierwsze-spotkania-bohater-pomylil-uczes,nId,4744693#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 12:33 Moze ten rolnik w ten sposob chcial na siebie zwrocic Magdy uwage, ale teraz dziewczyny sa swiadome, i posiadanie morgow wchodzi w gre na wsi?. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 13:06 *Jagus, tez bylam zdziwiona, kiedy od reklamacji pan,powiedzial, ze meble przychodza pakowane w kontenerach z Chin, i moze dlatego ten "zamkniety zapach", dla mnie to byl zapach plesniowy... na szczecie sie wywietrzyl,nie ma zadnej szkody na krzeslach , a kanapka naprawiona i nie piszczy... tu rolnik tez wybiera zona, albo na odwrot, finisz nieraz OK,bo konczy sie obraczkami i bebisem, a nieraz pary sie rochodza.. milego dnia Wszystkim ide na marsz troche.. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 21.09.20, 21:08 Nie wpadlam rano, wpadam wieczorem zostawic 7 groszy. Pracowity dzien dzisiaj mialam, ale nie az tak bardzo. Kolezanka zameczala mnie informacjami, czasami jest to troche meczace... Zastanawiam sie czym kieruja sie kandydaci idac do takich programow w ktorych trzeba pokazac siebie, swoje rozterki, uczucia, charakter? Z prezentaji niektore dziewczyny byly skromne, nie ktore z nich otwarte. Kazda z nich szuka milosci, miejsca na ziemi ? A faceci? Chyba bardziej przygody, atrakcji, mozliwosci zaistnienia ? Nie wiem czy szkoda mi tych mlodych ludzi czy powinnam okazac wspolczucie? Moze czegos nie rozumiem, bo mam to co chcialam zawsze miec i spelniam sie mimo wszystko. Moze gdybym byla na ich miejscu to wymorzystywalabym kazda szane by byc szczesliwa? Pod warunkiem, ze bedzie to szczescie do wziecia. Bywalo tak, ze dziewczyny bardzo zawiedzione wracaly szybko do domu. Byly tez takie, ktore bez pardonu pokazywaly swoje zlosliwosci. Byly lzy i rozpacz. Tak bardzo pragnely za wszelka cene milosci, desperacja? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 22.09.20, 06:43 >> Joachima boską mocą dzionek już się równa z nocą. << Czyli mamy juz JESIEN Hej !!!!....... Porankiem mglistym Was witam, ale pozniej slonce ma przedostac sie przez chmury. Kallisto, juz masz z gorki i nie dlugo bedziesz mogla cieszyc sie wolnoscia od pracy? dni szybko uciekaja w intensywnej pracy. Na jesienne dlugie wieczory moze bedzie mozna znalezc cos w TV co nas zainteresuje. Na dzisiaj nic szczegolnego nie mam zaplanwane, wiec bedzie rowerkowanie, wczoraj uskutecznilam krotki spacer z p,Basia, ale ona tak pomalu chodzi z kijami, ze prawie sie zmeczylam. Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 22.09.20, 10:04 witajcie juz jesiennie, choc za oknem jeszcze slonce ma dac nam ciepelko do +20 stopni, brzoza liscimi kolorowymi scieli barwny dywan u swych stop, ladnie to wyglada... emisja "rolnika"zawsze jest z roznymi dramatami, jedni sie od razu polubia/pokoca/a nawet odchodza bez wskazania ich podczas programu, milego dnia nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 22.09.20, 10:28 Witajcie ... dzień ładny, na słonku już 25 st. ale tyle ma być w cieniu,to korzystajmy. Śpieszę się na balkon trochę posiedzieć dopóki mogę się cieszyć ciepełkiem słoneczka. Nic w planie,nawet nie wiem co będziemy jedli zapomniałam,że jeść też trzeba Wczoraj nie planowałam co robić,aż sama roota się nawinęła,bo strąciłam kwiat,doniczka się rozbiła z podstawką,pokoik zasypany,a ja skaleczyłam się w palec.Trzeba było jeszcze przesadzić kwiatek, któremu nic się nie stało,a jeszcze skorzystał z przesadzenia . Dobrego jesiennego dnia.Nawet nie wiedziałam,że to już dziś mamy jesień. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 22.09.20, 16:16 Ide robic porzadki, umyje w kuchni okno, posprzatam balkon po pomidorach. Musze odkurzy. Auto, a jutro zajecha. Na myjnie. Duzo wolnego popoludnia to pewnie wyrobie sie ze wszystkim. Przyjemnego popoludnia. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 22.09.20, 17:02 kazda z Nas miala zajecie, u Jagusi kwiatek chyba najlepiej sobie ma teraz w nowej doniczce z nowa ziemia.. *Kallisto, ja balkon juz posprzatalam,pozostaly foteliki jeszcze, ale mozna na nich posiedziec ,jak slonecznie na dworze. tez cieplutko mamy jeszcze i bardzo slonecznie, posiedzialam na balkonie w kapelusiku bo slonko "mocno operuje dzisiaj" milego wiecoru Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 23.09.20, 09:32 Witajcie,... to sie nadzialo u Was roznych przygod i pracek wykonalyscie... U mnie niespodziewanie zjawila sie Elsa, robi sie coraz smielsza, chyba przez ten zlobek juz tak kurczowo nie trzyma sie mamy. Oczywiscie jadla swoja zupke z mieskiem, na deser cale jablko trzymala w swoich melenkich raczkach i obgryzala, skorki wypluwala, serwetka co rusz wycierala buzie, a chciala tylko gryzc tam gdzie byla skorka, bo z polowy jablka obralam jej skorke, pozniej ja poczestowalam buleczka, ktore pod jej smak napieklam, radzila sobie b.dobrze, popijala herbatka i reszte zabrala ze soba do domu. Czekm az mgla opadnie wyjdzie cieple slonce na niebie i przejde sie, wczoraj znowu p.Basie mnie wyciagla do parku, a chcialm porowerkowac, ona tak chodzi pomalu z kijami, ale byla zadowolona, prowadzilam ja inna droga i mowila ze sobie ja zapamieta i bedzie czesto tak chodzila. Zycze nam srody bez nieprzewidzianych momentow, przyjemneg reaksu w sloncu. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 23.09.20, 10:30 witajciesrodowo, szybko dni umykaja,zaraz bedzie nowy miesiac, strasznie mgliste sa poranki i nawet juz pzno wieczorem widac,ze mgla nadciaga.. plany sa, wiec bedzie dzien wypelniony. milego/udanego dnia Nam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 23.09.20, 10:44 Witam,pewnie w ostatni taki ładny dzień,bo jutro ma padać i dużo chłodniej. Ja już po robocie jako tako. Wstawiłam garnuszek z winogronami ciemnymi zasypanymi wczoraj cukrem na gaz i przykryłam. Oczywiście poszłam na komputer.Zalało mi palniki i zostało niewiele w garnuszku I tak sama sobie robotę wyszukuję.Będzie na jeden raz do gofrów. Kotki wolą w domu na kanapie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 23.09.20, 12:36 Kendo dokladnie moje plany tez sie wypelniaja chociaz w kolejnosci innej je robie. Jaga masz futerkowe obiekty do fotografowania, widac b.lubia sloneczna jesienna pogode,a niebo blekitne. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 23.09.20, 19:02 Puszek klebuszek koci slodziak. U mnie dzisiej tez wre praca, zrobilam jarzynowa salatke. Przymierzylam sie do sukienki w ktorej bede balowac w sobote na weselu pod Warszawa. Pogoda nam sie popsuje, ale trudno to swiateczny dzien i wyjatkowy dla mlodych. Pochodzilam sobie dzisiaj po sklepach, a nogi to wchodza mi tam gdzie nie trzeba jasny gwint..... W piatek przygotuje je przed tancami odpowiednio to moze wytrzymam do polnocy. Poza tym szaruga robi sie za oknem, wydaje sie, ze juz pozno, a 19 jeszcze nie ma. Nie lubie ani jesini ani zimny ze wzgledu na krotkie dni. Lusia sama rozkosz ta Twoja wnusia? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 24.09.20, 09:32 Kallisto, dziekuje, zycze samych przyjemnosci na weselu, milego towarzystwa przy stole wokol siebie, bo to tez wazne. Od rana sloneczko przyswieca, wczoraj byla przepiekna pogoda, ktora pomogla mi przewietrzyc wszystkie bety z lozka juz bedzie do zimy, a zima jak jest mroz to tylko wystawiam poduszki i koldre na balkon. W nocy sie wyspalam po odpowiedniej tabletce migrenowej i pospalam troche za dlugo, ale mam nadzieje ze sie w ciugu dnia wyrobie ze wszystkim.? Obiad jakis wyjme juz przygotowany, po sklepach przelece, ale spozywcze musze uzupelnic, ale to rowerem do centrum handlowego na poludnie musze porowerkowac, do poludnia, bo zapowiedzieli przelotny deszcz. Teraz przed chwila przyslali sms ze sklepu ze szklem i garkami i kuchennymi prylami az do 40 % na wszystko, a kolekcjonuje garnuszki i talerzyki dla Elsy z Mumminkami. Milego czwartku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 24.09.20, 14:40 o,u Kallisto szykuje sie znowu "bal weselny", baw sie dobrze i milo.. *Jagusi kociaczki wiedza,gdzie jest najmilej polezec.. *Lusia cieszy sie zawsze wnusia pogoda dzis wzgledna,choc zaczelo wiac,jest cieplo, milego dnia Nam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 24.09.20, 14:45 Witam i miłego dnia życzę,a Kalisto niezapomnianych i miłych wrażeń. Dziś moje futerkowe obiekty nie są chętne do pozowania Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 24.09.20, 16:29 Dziekuje wszystkim. Ciekawe jak bedziemy balowac w maskach czy bez?☺ Jestem padnieta i zdechla jak flak i detka razem.... Juz nie wyrabiam, strasznie mocno psychicznie dziala na mnie praca. Na szczescie mam dzisiaj zabiegi kosmetyczne to sie odpreze i odpoczne. Bo w domu to wiadomo... Chocby teraz musze wstac i rozwiesi. Pranie😡 Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 24.09.20, 16:42 witajcie Jaga/Kallisto, no futerkowce maja swe zachcianki i chca same dla siebie pobyc.. a pracki w domu nie brakuje, jak nie pranie to okna/lub sortowanie ciuszkow ju poletnich.. ech..nic mi sie juz dzis nie chce.. udanej zabawy Kallisto i Nam milego wieczoru zycze Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 25.09.20, 06:37 juz piteczek, witajcie Vistulanki, za oknem +9,3 stopnia, kaloryfery cieplutkie, wyspalam sie dzis jak zwykle szybko, i postanowilam poklikac,bo pozniej moge nie miec czasu.. zycze Nam udanych planow i dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 25.09.20, 10:13 Kendo dzisiaj za skowronka, zaskoczyla nas pierwsza wizyta. Ja nie moglam spac bylo za cieplo i obudzilam, trudno mialam zasnac, obudzilam sie pozno, ale mam spotkanie z kolezanka na miescie, chyba sie za chwile rozpada, bo robi sie coraz ciemniej. Przyjemnego piatku Nam zycze. Po poludniu poprzekladam w Elsy szufladzie, wyjme ksiazeczki, ktore dla niej kupilam juz dawno i uloze w widocznym miejscu w salonie, zeby mogla sobie sama wybierac, ktora chce ogladac, zeby jej opowiadac historyjki obrazkowe, a ona wodzi swoim malym paluszkiem po kartce. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 25.09.20, 10:51 Witajcie... u mnie nie jest tak źle,bo straszyli brzydką pogodą i deszcze. Na razie nawet słonko świeci, a rano było 14st. Rano pojechałam na pobranie krwi,lepiej mieć z głowy,bo 7 -mego do lekarza. Przy okazji zapisałam się do okulisty na 9 października.Niech zobaczy co z moimi muchami i czy wszystko w porządku. Wczoraj nam sprawdzali gaz i wywietrzniki,a w czwartek spiszą pomiary na grzejnikach, może wreszcie pomyślą o ogrzewaniu. A teraz idę sobie poszukać pracy ,bo mi się nudzi Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 25.09.20, 19:25 A ja witam Was wieczorkiem. Szaro juz za oknem, mocze nozki przed jutrzejszym balem. Potem zrobie piling madaz i hartowanie zimna i goraca woda. Ostatnio pomoglo, wiec i tum razem probuje. Wyciagnelam sponsora z kiesa do sklepu jubilerskuego, bo w ostatniej chwili podczad pakowania okazalo sie, ze brakuje mi blyskotki. Kupilam dwa, dolacze do reszty i bede swiecic jak sroka ze srebrna lyzka w dziobie😌 Zalaczam piekna pania jesien i gdyby prawdziwa jesien byla taka slicznie kolorowa to nawrt bym ja polubila. Jagus jaka pogoda zapowiadaja na jutro w stolicy? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 25.09.20, 21:11 Piękna ta Pani Jesień.Jak trzeba błyskotki,to trzeba ,pewnie jeszcze się przyda nie raz Może nie będzie padało.U nas tak często bywa. pogoda.interia.pl/pogoda-jutro-warszawa,cId,36917 Ponacieraj ,wymasuj co się da,będzie dobrze.Emocje zrobią swoje . Grunt to się wyśpij Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 06:26 Dzień dobry. Kallisto, dzisiaj w stolicy zapowiadają niezłą pogodę -22*C, sporo słońca, ale niestety burzowo. Może burze ominą Wwę i okolice. Błyszcz, baw się dobrze a po powrocie (bez korony!), zdaj nam relację. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 08:13 Dziekuje kochane za mile slowa. Wyspana i najedzona oraz podekscytowana ruszylam w droge, dobrze, ze mam kierowce, maz czasami sie przydaje☺☺ Syn mojej najukochanszej kuzynki dzisiaj bedzie slubowal. Bardzo chcialam byc z nimi, ale stracha tez mam nie da sie ukryc po wczorajszej liczbie zachorowan. Nie wiem jak w Warszawie obecnie przedstawia sie sytuacja. Licze na to, ze wszyscy przyjada zdrowi. Na naszej trasie jest pochmurno ale znosnie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 09:12 o,Kallisto juz w drodze, pelna optymizmu na udana "zabawe",bo przeciez w super kreacji i ozdobami tak musi byc-baw sie wspaniale , P.jesien cudna,boy tak bylo az do zimy... *Dorka, chyba chcialas napisac +20*C.. witajcie sobotnio, tu po wczorajszej ulewie z niemal huraganem dzis slonecznie i +15 stopni obecnie, plany sa,moze sie cos z nich wykona, bo nigdy nie jest tak,ze sie chce na wszystko do wykonania zrobic.. milego weekendowania Nam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 09:49 Witajcie,trzymaj się Kalisto,faktycznie mąż się nieraz przydaje.Mój właśnie wszył mi zamek do kurtki jesienno zimowej,bo mi się popsuł.Mam inne 2 ,ale ta ulubiona,cieplutka z grubego polaru z kapturem, a kupiona jeszcze na Stadionie Dorka napisała dobrze - 22 st. ciepła . U mnie teraz 24,ale wiaterek wychładza. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 10:42 Witajcie... temperatura w dzien sie wyrowna i bedzie pewnie wszedzie do +20.oC. Kallisto udanej zabawy w zdrowym gronie zycze i szczesliwego powrotu do domku. U mnie jak zwykle w sobote niedorobki z calego tygodnia co nie wyrobilam sie z planami, dobrze ze obiadek mam gotowy to bedzie sprawniej wszystko szlo. Przyjemnej soboty juz ostatniej we wrzesniu Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 11:48 No moj maz wstal o 6, zrobil sniadanie, kawr na droge. Ja obudzilam sie godzine pizniej, poranna toaleta etc i w droge iiii zapomnialam szczotki do zebow😡 musimy kupic zwyczajne. Na Bemowie jest Auchan, tam sie zatrzymamy na jedzenie. Potem chwila iddechu po podrozy, a o 17 zostanie podstawiony autokar dla hotelowych gosci. Teraz organizacja wrsel to luksus, kazdy gosc wyspi sie wygodnie. Bez skrepowania toaleta, przestrzen. Nie to co kiedys goscie na materacach w kazdej chalupie jak sledzie. Nasze takie bylo 35 lat temu. Wrsele w swietlicy dzialek ogrodowych. To byl standard w tamtych czasach. Jak mala uroczystosc to w domu, a jak wieksze wesele to swietlica. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 12:31 Kallisto, coraz blizej punktu kulimnacyjnego jestescie. Pogoda bezdeszczowa chyba Wam dopisuje podczas jazdy?. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 13:35 *Jagus, ja tak rozumie -20,ze mroznie.. ale jak Wam tak pasuje to niech Wam bedie u mnie obecnie +17,4, nawet nie docianie do +20.. ale wiatru niet,wiec jest przyjemnie i spacer byl przyjemny, marszu nie zrobilam,bo sasiadka akuratnie tez wychodzila i pociaglysmy sie obie,ja biodro boli/kuleje w czwartek na nastepny tydzien bedzie operowana. *Kalisto coraz blizej celu "zabawy" baw sie dobrze, Lusia zaleglosci nadrabia, Jaga juz przejzala jesienna garderobe islubny poprawki zrobil.. po obiedzie, co nieco zrobione i chyba zaraz sobie odpoczne z drozdzoweczka i herbata milego popoludnia Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 15:43 Tak wlasnie od dobrej pol godziny jestesmy w hotelu. Odswiezylam sie, poprawilam fryzure, zostal tylko makijaz. Zrobie to w ostatniej chwili ale do 17 musze zdazyc. O 17 podjedzie autokar i pofruniemy do kosciola przy Dewajtis. Poj piekny, szkoda, ze lozka osobno. Nie lubie spad daleko od meza, musze czuc jego oddech i choc palcem u nogi dotknac to wiem, ze jest obok😆 Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 17:22 hiii Kallisto, szczesliwie dotarliscie do hotelu, juz w kosciele na uroczystosci jestescie.. usmialam sie z ..cyt.. i choc palcem u nogi dotknac to wiem, ze jest obok milego wieczoru wsrod gosci a Nam milego wieczoru tam gdzie jestesmy i z kim jestesmy.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 19:09 Niestety pogoda się popsuła,bo pada,ale nie o pogodę tu chodzi przecież.Na pewno będzie fajnie. Oby tylko omijać covida ja bym się bała. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 26.09.20, 19:19 moze nie bedzie "tloku" wsrod gosci, a w kosciele pewnie gosie pousiadali w odleglosci od siebie.. badzimy dobrej mysle, ze Kallisto bedzie zdrowa po goscienie weselnej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 27.09.20, 09:07 Witajcie!!! w ostnia niedziele jesiennego wrzesnia... Slonecznie, przyjemnie wyglada pogodowo za oknem, +17,oC w poludnie troche cieplej. Czekam na gosci jak zwykle w niedzielne popoludnie, sama chyba na rower wsiade i w natture na chwile sie udam. Milego spedzenia czasu Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 27.09.20, 10:17 Witaj Lusiu... reszty pewnie nie będzie.Nie udała się pogoda Kalisto,w nocy zaczęło padać i tak sobie pada. Pierwszy raz mam zamknięty balkon,tylko w nocy jak zwykle. Zajrzałam,mam tylko 13 st. i wiatr,to naprawdę zimno. Po śniadaniu delektuję się słodkimi specjałami szwedzkimi bo córka była wczoraj w Ikei kupować fotel,to musiała na nim usiąść. Do mnie chyba wnuczek przyjedzie. Czy wnusia już na cały etat w przedszkolu? Miłej Niedzieli Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 07:20 Dzień dobry. Szwedzkie specjały będę jadła w weekend. Wybieram się z młodymi do Ikea. Chcę kupić 2 niewielkie szafki 40x60 do kuchni i do pokoju i dość spory kwietnik. Już wybrałam. Trochę boję się by nie zagracić mieszkanka, ale cenię sobie bardziej wygodę. Kallisto miała pecha, pogoda w Wwie nie dopisała, co nie znaczy, że impreza nie udała się. Kallisto, mam nadzieję, że świetnie się bawiłaś. Czekam na relację. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 08:47 Witajcie! .... Jaga, Dorka, jestem ciekawa co to za Szwedzkie specjaly Wam smakuja? Tez myslalam o Kallisto i jej nastroju w nieciekawa pogoda podaczas wielkej uroczystosci slubnej, pewnie goscie nie zwracali uwagi na pogode jaka mieli, stol byl zastawiony dobrym menu i wzajemne rodzinne towarzystwo, wszystko wynagrodzilo, Wrzesien konczy sie deszczowa pogoda, ale wczoraj(niedziela) byla cudna pogoda, powynosilam juz z balkonu parasol i lezak do piwnicy i Elsa chwile tylko chciala posiedziec na laweczce . Jaga do przedszkola()zlobka) chodzi Elsa jeszcze tylko na pare godzin, ale jest coraz smielsza. Zycze Nam Slonecznego tygodnia z dobrym sampooczuciem. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 09:24 Lusia, na pewno to nie będą słynne szwedzkie śledzie. Za każdym pobytem jemy pyszny obiad za niewielkie pieniądze i wyborne ciasta. Gdybym miała Ikea bliżej, to stołowałabym się tam codziennie. Jak się podoba kwietnik, który chcę kupić. Widać go? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 09:31 Dorka kwietnik ladny, (juz widzialam tutaj w ktoryms domu, na poczatku jak z siostra odwiedzalysmy jej kolegowny i rodzine tescia) praktyczny z kilkoma funkcjami, dla mnie pasuje do duzego pokoju z podobnym urzadzeniem (stylem) lub na zamknietej werandzie. Ewentualnie jak pokoj nie jest zagracony innymi meblami to kwietnik dopelni luke ? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 10:51 Witajcie... o ile pamiętam,to pokój Dorki pasuje do tego kwietnika ma tylko to co potrzebne. A specjały? , marmolada z pomarańczy z dzikim bzem, bardzo słodka,ale i bardzo smaczna, czekolada biała z malinami,oliwki jumbo, ,Berliso,Riso... cała półka puszeczkami zawalona,nawet mleko w puszce.Nie wiem jak ona dała radę to przynieść Ode mnie też kawałek drogi i cała wyprawa, tylko raz byłam,a nachodziłam się zanim coś wyszukałam Pogodę mamy ładną,słoneczną,śladu po deszczu.Taka ta pogoda złośliwa To na razie. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 10:52 witajcie, tu mimo deszczu nawet wzglednie cieplo +14,9 stopnia, Jagusia juz podmarzla po raz pierwszy z poczatkiem jesieni, Dorka, kwitnik OK,jak pasuje do wnetrza to spelni swa funkcje , praktyczny na kwiaty i polka na dole na prase lub jakas "figure ozdobna, Lusia,juz balkon przygotowala do jesieni, ja swoj po trosze tylko, musze zrobic miejsce w piwnicy na rame od lozka i te foteliki..ufff, zamiast ubywac przydasi to ich jakos przybywa,, Kallisto pewnie odpoczywa po uroczystosciach weselnych, albo od razu do pracki stanela, napisze nam pewnie wieczorkiem, zycze nam udanego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 10:53 acha,te swedzkie specyjaly, to pewnie juz pierniki swiateczne wystawili, tu po sklepach juz mikolajowe akcesorja sa na polkach.. smakuja mi tez obiady w IKEA, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 11:09 Kendo, dokladnie sie zdziwilam jak zobaczylam juz lakocie slodkie Bozonarodzeniowe stoja na polkach i ozdoby choinkowe, roznego rodzaju lampki w okna wiszace i stojace,gwiazdowe i ptaszkowe, w tym roku chyba rekord, najwczesniej wystawiaja, ostaatnio jakos pamietam ze na poczatku listopada wystawiali swiateczne "pryle"= Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 11:27 Lusia, Kendo, dobrze że przypomniałyście o ozdobach świątecznych. Rozejrzę się w Ikea za gwiazdą na okno. Marzy mi się taka, jaką kiedyś pokazywała Kendo. Wszystkie meble mam z Ikea, to kwietnik powinien pasować. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 11:33 w tym roku chyba bedzie wiecej nowosci bozonarodzeniowych , dobrze,ze mam juz wszystko do dekoraji ,nie musze dokupowac.. Dorka,jestem zadowolona ze swej Gwiazdy, bardzo delikatna ,trzeba byc ostroznym w wycieraniu kurzu/i przechowaniu,najlepiej zatrzymac opakowanie, polecam od razu kupic odpowiednia zarowke,powinni miec w asortymencie,jak inne sklepu tu maja przy roznych oswietleniach ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 11:55 W tym roku ubiore choinke (sztuczna co prawda) dla uciechy Elsy, prezenty juz gromadze w jednym z kacikow, pozniej tylko popakowac, i obserwowac jej reakcje. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 12:02 obowiakowo Lusia, juz jest starsza i swiadoma,ze pod choineczka beda paczuszki, bedzie otwierac je swymi delikatnymi paluszkami... juz widze minke,jaka robi,jak cos sie Jej spodoba... tez sobie choineczke ubiore, i dekoracje poustawiam, lubie sie upajac tradycyjnym pieknem,a BN ma swoj urok. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 18:31 Czesc vistulowr dziewczyny. Wrocilam wczoraj i mega zadowolona. Wesele bylo piekne, smaczne, wesole. Duzo tancow i roznych zabaw. Mlodzi wygladali pieknie. Czy wiecie gdzie jest kosciol pokamedulski? W nim slubu udzielal starszy przezabawny ksiadz. Nie wiem jak sie nazywa, ale cala ceremonia prowadzona byla z humorem. Bez patetycznego kazania, ale na luzie i niestandartowo. Z sufitu spadlo piorko i jeszcze ksiadz puscil sztucznego latajacego golabka, ktory zaskoczyl wszystkich. Pogoda nie dopisala, ale nie bylo tragefii, zabawa byla wysmienita, balowalismy do 4 nad ranem i gdyby nie powrot w niedziele to jeszcze bawilibysmy sie do bialego rana. Nogi wytrzymaly czyli przygotowanie ich znowu zdalo egzamin . buty mialam na wysokiej szpilce wiec to jakis cud brykac w nich tyle godzin. Wesele bylo w palacu Lasockich. Skoro palac to podziemne lochy to i zabawa w podziemiach. Gospodarz palacu zainicjowal szukanie skarbow w ciemnych lochach. Ze swieczkami zaprowadzil nad w podziemia, a ten, ktory znalazl najwiecej schowanych gadzetow dostal nagrode. Do dzisiaj mam w glowie weselne sceny i swietna atmosfere. Szkoda, ze tak szynko mija taka wspaniala noc. Acha dodam jeszcze, ze pierwszym tancem mlodych byl wal. z Nocy i dni. Panna mloda. Swoim uroczym strojem wpasowala sie w calkowie w otoczenie palacu tanczac z mlodym pieknego walca. Posilki byly iscie palacowe , wyborne w smaku potrawy, wyszukane i niepospolite. Zastawa bardzo bardzo elegancka. Dzisiaj juz bylam w pracy, a nogi jeszcze mi chodza😀 Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 18:32 poprawka chyba to byl palac Lasotow a nie Lasockich w Zielonkach Parcela. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 18:36 A co do kwietnika Dorus to bardzo fajny, praktyczny i dekoracyjny. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 20:46 To fajnie Kalisto,pogoda nie dopisała,za to reszta była pierwsza klasa. Będzie dużo wspominania.Dobrze,że jeszcze zajrzałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 21:14 Kallisto, czekalam prawie caly dzien na Twoje wrazenia... bylo warto, bo jestes zadowolona z pieknymi wspomnieniami w bagazu. Jak to nie jest tajemnica, to jakie prezenty mlodzi dostawali? czy mieli jakies specjalne zyczenie? U mojej starszej corki zazyczyli sobie zamiast kwiatow, i zdublowanych prezentow wplate na konto pieniadze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 28.09.20, 22:24 Jaga, przyjemnie zaprasza Nas do lozeczka w towarzystwie slodkich futrzakow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 07:28 Witajcie .... Juz dreptam od samego zamglonego poranka, moze nie popada dzisiaj deszczem.? Plany jak zwykle sie mnoza ale jakos to pomalu idzie do przodu. Owsianke juz zjadlam, kawka leci z bryga, o 9,oo Kendo podjedzie i zrobimy ciezsze zakupy i mozna dzien uznac za rozpoczety. Milego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 07:34 Dzień dobry. Kallisto dzięki za relację z wesela i pochwałę kwietnika. Wesele było 'na bogato' w pięknym pałacu. Obejrzałam go dokładnie z zewnątrz i wewnątrz. Najbardziej podobała mi się sala weselno-konferencyjna z przepięknymi malowidłami na ścianie. Jak duże było wesele. Ile było gości? Masz co wspominać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 08:39 Kallisto, w pieknej sceneri weselisi sie goscie, poczytalam o histori, ze tez ludzie maja tyle zaparcia, ze porywaja sie na takie odrestaurowanie zabytku, podejrzewam ze prace byly chyba sponsorowane przez panstwo?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 11:13 Witajcie... Kalisto pewnie jeszcze przeżywa niezapomniane wesele. Pogoda nie do wyjścia,bo nie ma słoneczka i tylko 13st. ale muszę pojechać po wyniki. Można poczytać i pooglądać. palaclasotow.pl/historia-palacu/ palaclasotow.pl/galeria/ Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 14:06 woowww,udane weseliko udane piekne wspomnienia pozostana na dlugo.. palacyk przeuroczy , goscie byli wszyscy zadowoleni z jadla i zabawy.. pogoda wzgledna po wczorajszym zmnie.. zakupy zrobione i mozna jakies menu wymyslac.. milego dnia nam zycze ciekawe jakie kwiaty Dorka wstawi do slicznego kwietnika? Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 29.09.20, 17:38 Dziekuje za wklejenie galerii. Palac jest piekny i tak faktycznie wyglada jak na zdjeciach. Mnie zachwycaly malowidla, ceramik , parawany z elementami alabastrowych plasmorzezb. W galerii z wnetrzem palacu na pierwszym zdjeciu jest sala ze stolami. Na tej wlasnie sali przy stole po prawej scianie pod 2 oknem liczac od gory zdjecia byly nasze miejsca. Pod sciana na ktorej wisi duzy obraz w szerokiej ramie miejsca mieli mlodzi. Duza sala w jasnych barwach byla sala dontancow. W galerii tez sa lochy. Mnie udalo sie zrobic chyba dwa zdjecia. Oprocz rodzinnych rzecz jasna. Lusiu dzisiaj juz sie chyba bardzo sporadycznie daje prezenty. Zazwyczaj jest to kasa w kopercie. Zamiast kwiatow mlodzi dostawali wina, ja kupilam ksiazki. Wiedzialam jakie i wiem, ze onoje to mole ksiazkowe. Szczerze mowiac kwiaty sa piekne, ale krotkotrwale i robi sie problem co potem z nimi robic, ciagac ze soba z palacu fo domu? Ksiazka jest praktyczna i nigdy na nia nie szkoda pieniedzy, a i pamiatka zostanie. Gosci bylo ok 80. Mialo byc wiecej, ale wiadomo, ze 100 % nigdy nie dopisze no i sytuacja szczegolna. Pyla para mlodych ludzi, ktorzy caly czas byla z madeczkami na buzi. Dziadkowie mlodych sowici seniorzy nie wyobrazali sobie zeby nie byc na weselu. Odpowiedz Link
kendo Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 07:07 witajcie ,ostani dzien wrzsnia, bardzo mglisty,+9,4 stopnia za oknem, kaloryfery cieplutkie.. *Kallisto, sliczne wnetrza palacu,lubie ten styl, zycze Nam udanego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 08:57 Witajcie... Jaga podala linki palacu, ja sobie wklikalam naze i poogladalam, te linki byly latwiejsze do ogladania. Kallisto, pewnie pswiecisz osoby rozdzial fotek z przyjecia i slubu wesela i przy ktorejs rocznicy wreczys im swoje wspomnienia razem z nimi? Wszak mieli swojego fotografa, ktory robil zdjecia wg zamowienia i swojej fantazji, ale Twoje sa osobiste-wlasne z odpowiednimi komentarzami i historyjkami, ktore najbardziej utkwily w pamieci.`? Ostatni juz wrzesien, na pogode nie mam co narzekac, bo byla rozna ale znosna w moim regionie. Zakupione zeberka musze odpowiednio przyprawic do lezakowania, z p.Basia chyba na dluzszy spacer ja wyciagne ona z kijami to da rade,bo jej corka pracuje caly dzien dzisiaj, to sie babci nudzi samej w domu, pozniej jak juz wejdziemy na podworko to odpoczywamy na laweczce przy stole i zapraszamy sie nawzajem na lody, lub kawe i jakies ciasto, to ja przewaznie mam upieczone, a ona cala garcia na tace wysypuje kupne. I tak minie sloneczny dzionek. Przyjemnego relaksu w sloncu Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 09:47 Lusiu nie robilam duzo zdjec. Beda lepsze od fotografa. Nie chcialam tez biegac wogol mlodych , nie chcialam ich krepowac, poza tym wchodzilabym w parade fotografowi. U nad dzisiaj mgla podobnie jak u Was? Siedze w poradni neurologicznej do ktorej skietowal mnie lekarz rodzinny w zwiazku z powracajacym bolem ledzwi. Ciekawe co on mi doradzi inneho niz pigulki?🙉 kregoslupa mi nie wyprostuje przeciez. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 10:02 Kallisto, a moze bys sprobowala sesji z pijawkami, nasza Dorka byla na kilku takich sesjach i sobie chwali, pozbyla sie dolegliwosci bolowych?. Podobno w Szczecinie mozna taka sesje sobie zamowic, jest w czym wybierac?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 10:17 Witajcie... trochę się przejaśniło,tylko 13 st. na razie, to jeszcze parę stopni przybędzie,albo i nie. Też jestem ciekawa co może neurolog w sprawie kręgosłupa. Z osobistej obserwacji to jak nieraz biorę relanium na sen,to na drugi dzień mam mniejszy ból. Niestety nikt mi nie wierzy Niech ten ostatni dzień września będzie dla Nas szczęśliwy. Odpowiedz Link
kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 18:38 Z wizyty u neurologa jestem mega zadowolona. Zajal sie nie tylko kregami ale wypytal o inne choroby, co mi dokucza i na co sie lecze. Wyjasnil dokladnie co bedzie konsekwencja Hashimoto. Powiedzial, ze mam uwazac i reagowac na objawy, ktore moga wynikac z nadczynnosci tarczycy. W przypadku gdyby nastapily bole glowy, zawroty czy zaniki pamieci to mam od razu do nievo przyjsc i bedzie kierowal na rozne badania. Skieruje mnie na rezonans glowy pod katem neurologicznym. Dzisiaj dostalam skier. na rezonans kregoslupa zeby spr czy kregi uciskaja nerwy. Bardzo kompetentny mlody czlowiek. Zajal sie nie tylko tym ale przy okazji powiedzial na co zwracac uwage. Nie myslalam, ze ta wizyta cos wniesie , jestem zadowolona. Mam wrocic do niego z wynikiem. Bylam na dzialce, pograbilam troche lisci. Bylo pieknie slonecznie i cieplo. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 30.09.20, 20:09 Fajnie,że trafiłaś na lekarza który się uczył żeby pomagać ludziom. Mnie zawsze mówili,że kręgosłupa mi nie wymienią,albo,że jeszcze się nie nadaję do operacji. A kiedy zrobiłam w zeszłym roku rezonans, to podobno nie ma już co naprawiać tak jest zniszczony.A teraz jak jeszcze mi wykryto osteoporozę, to już tylko patrzeć,żeby się nie połamać Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🌳 01.10.20, 07:50 Kallisto trafilas na odpowiedniego czlowieka na odpowiednim stanowisku pracy, teraz trudno na takiego lekarza trafic. Zycze pomyslnych wynikow tzn, z bez najmniejszych uchylek. Odpowiedz Link