kallisto 10.09.23, 17:03 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,165823194,165823194,Wypieki_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kallisto Błyskawiczny murzynek 10.09.23, 17:13 Wymieszać wszystkie składniki: 4 szklanki màki 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju ( zawsze i do wszystkiego używam rzepakowy Kujawski) 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 4 łyżki dżemu ( ja daje z czarnej porzeczki) Pieczenie w 180 st. C przez 60 minut Przygotowuje z połowy składników i wychodzi na normalnej wielkości tortownicę. Z powyższej ilości wyszłaby pewnie ogromna blacha. Po upieczeniu polałam czekolada. Zazwyczaj robiłam z tabliczki ale ze nie miałam kupionej to zrobiłam na oko: Łycha masła Cukru Ciut smietany ciut mleka Kakao Odpowiedz Link
maria88 Re: Błyskawiczny murzynek 10.09.23, 17:20 Do ciast i kremów z czekoladą daję kilka kropel esencji rumowej, co zaostrza smak i ciasto przyjemnie pachnie. Tak robiła zawsze moja mama /dziadek był cukiernikiem z dyplomem mistrzowskim/ i tym do końca zycia sie zajmował. Przed wojną miał własna cukiernię w Kazimierzu n/Wisłą. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Błyskawiczny murzynek 11.09.23, 09:45 A gdzie zdjecie owego MURZYNKA?????? Odpowiedz Link
kendo Re: Błyskawiczny murzynek 11.09.23, 09:54 kallisto schapala w ekspresowym tepie.. Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 11.09.23, 11:25 Lusiu mój nie miał wiórek kokosowych tylko czekoladę. Ten ze zdjęcia wyglada pięknie😊 Mojego bamboszka jak nazywa mąż zamroziłam. Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 11.09.23, 11:26 Ale dwa kawałki wzięłam ze soba gdybym przymierzała głodem😂 i ugotowałam sobie kasze manną. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Błyskawiczny murzynek 12.09.23, 12:43 Kallisto, wizualne recepty wipiekow i innch dan zawsze zachecaja do ich wykonania i posmakowania - dziekuje. Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 13.09.23, 14:11 Skoro na obiad nie miałam ścisłej diety to jutro pieje placka śliwkowego!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: Błyskawiczny murzynek 13.09.23, 14:42 acha,to Kallisto juz w domciu? i bedzie sobie dogadzac, oby kwasne sliweczki nie poirytowaly rany w zoladku. Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 14.09.23, 17:43 idac od taksi wstapilam do sklepu osiedlowego po sliwki z zamiarem upieczenia placka. przy okazji kupilam pomidory malinowe i 1,5 truskawek poziomkowych. Maz wyszedl mi na spotkanie i od razu mnie ochrzanil, bo zagubilam sie po drodze aon czekal. wiec powiedzial ze zloscia ze jakby byl taki wyposzczony na owoce jak ja to tez by wstapil do sklepu!!! Obrazilam sie na niego za ten krzyk, dziad jeden. ale przynioslam owoce do domu, pogardzilam jego obiadem ze zlosci i zjadlam michę rtuskawek. I placek poszedl w zapomnienie, rozmawiam w miedzyczasie z moja kierowniczka ale juz idę do kuchni. Odpowiedz Link
maria88 Re: Błyskawiczny murzynek 14.09.23, 19:53 Czy nie masz KALISTO diety na surowe owoce? Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 14.09.23, 20:29 Na owoce nie mam diety najszczęśliwszych bo chyba bym umarła 😂😂😂 Odpowiedz Link
kallisto Re: Błyskawiczny murzynek 14.09.23, 21:33 No tylko popatrzcie na tort właściwie a nie placek. Czyż nie przystojny? To białe to piana. Znakomity przepis na pianę która jest musem i nie opada. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Błyskawiczny murzynek 16.09.23, 09:13 Kallisto, mniemam ze sama popelnilas taki wspanialy placek-tort, ale byloby dobrze zeby tez i zamieszczala jakis przepis, jak to cudo wykonalas, szczegolnie polecana piane-mus, wyglada b.b.apetycznie, a mozna uzyc roznych owocow. Takie niespodzianki z wyjsciem na przeciw mnie tez sie zdarzaly, dla mnie nie bylo to zadne zboczenie z drogi ale druga osoba normalne, ze bedzie sie irytowac, mam nadziej, ze juz wszystko wrocilo do normy z Twoim samopoczuciem i harmonia zycia. Odpowiedz Link
maria88 Re: Błyskawiczny murzynek 16.09.23, 09:18 Ja tez prosze o przepis na ten tort bo mam zamiar cos upiec. Odpowiedz Link
kallisto Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 16.09.23, 15:30 Bardzo proszę . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja daję płaskie łyżeczki) 1 kostka masła Zagnieść i podzielić na 3 części. 2/3 rozłożyć na blaszce , nakłuć widelcem i piec 20 minut w 180 st. C 1/3 schować do zamrażarki 5 żółtek 1 szklanka cukru ( ja dałam 3/4 szkl.) 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 szklanka oleju ( ja dałam 3/4 szkl.) Ubijać najpierw białka z cukrem, dodać budynie, dolać olej. Czemu olej do białek? Nie wiem, po raz pierwszy się z tym spotkałam ale może dlatego z bezy robi się mus. Po upieczeniu placka rozłożyć śliwki bez pestek ( ja swoje kroiłem w mniejsze cząstki), posypać mąką ziemniaczaną, przełożyć pianę, starkowac pozostała cześć ciasta na wierzch. Piec 30 minut w. 180 st. C Pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji w tortownicy, był cienki. Ten ze zdjecia jest z tej ze porcji i dlatego wyszedł wysoki. To ze był wysoki podpieklam go finalnie o 20 minut dłużej. Odpowiedz Link
maria88 Re: Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 16.09.23, 18:23 Dziękuję.To dla mnie jednej za duża porcja, tez wypada mi zrobic z połowy. Dzisiaj nie bylo ładnych wegierek 6ylko jakies inne duze sliwki , wiec zostawiam na po niedzieli. Odpowiedz Link
kallisto Re: Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 16.09.23, 18:25 Ja nie użyłam akurat wegierek, użyłam śliwki duże fioletowe, nasze polskie. Dlatego tez kroiłem je w cztery cząstki jedna połówkę . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 17.09.23, 10:22 Przepis warty wyprobowania - dziekuje Kallisto, dla mnie tez z polowy porcji, a owocow mozna uzyc chyba wg wlasnego smaku i posiadania w domu?. Jak poprawi mi sie stopa to juz klade na pamiec, zeby ten przepis wytestowac, nie omieszkam zrobic zdjecie i wyslac do Kendo zeby go tutaj pokazala. Odpowiedz Link
kallisto Re: Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 17.09.23, 12:33 Lusiu ja dałam duża pircje śliwek, jakby tak opisać to dwie warstwy i podczas jedzenia nie było ich za dużo ale oczywiście porcja może być rożna. Odpowiedz Link
kendo Re: Śliwkowiec na kruchym cieście z bezą-pianką 17.09.23, 15:56 a cos nie za bardzo lubie sliwkowca... wole tak sliweczkami sie objadac. Odpowiedz Link
kendo Re: mini pizza inaczej 25.09.23, 09:12 mamy takie chlebki,ktore mozna zajadac ze wszystkim pasuja rowniez by je przygotowac jak pizze i zapiec w piekarniku, tak zrobilam wczoraj, Lusia kupila cala paczke i podzielilysmy sie nia, 1), tak przygotowalam je z szwedzzkim kabanosem/serem do saltaek/utartym serem mozorela/pomidorkami 2),tak juz po zapieczeniu wyglada, polozylm rowniez jeden ,by zobaczylyscie jak wygladaja , sa w roznych rozmiarach. Odpowiedz Link
kendo Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 15:22 i kto powiedzial,ze emeryt ma duzo czasu, hustam sie od rana a odkurzacz dalej stoi ale upieklam w koncu swoje grachamowe buleczki sniadaniowe troszke podstygniete posmarowane samym maslem slakuja wybornie, ciasto oiernikowe zaraz bede wyciagac z piekarnka, tak od dawna mi sie chcialo tego smaku. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 15:27 Kendo bardzo dużo poroniła i bułki i zapiekanki i piernik. Odkurzacz nie zając nie ucieknie. Odsapnij😁 Odpowiedz Link
kendo Re: upieczony piernik 29.09.23, 15:28 zachcianka spelniona, bedzie wieczorem do herbatki super smakowac.. Odpowiedz Link
maria88 Re: upieczony piernik 29.09.23, 15:36 Piernik prezentuje sie wysmienicie. Dziecię bedzie tez zadowolone. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 15:35 Tak samo Kendo i ja dzisiaj tak samo pomyśl pomyślałam. Sa tez tacy emeryci co potrafia tylko narzekac i uciec z domu aby nic nie robić. Takich tez znam. Wiedziona smakiem pierogów, ten temat ostatnio nie znikał wyjełam zamrozone pierogi ruskie i Biedronki i ugotowałam, pokrasiłam masełkiem, zrobiłam surówke z zieloną sałatą i tak miałam. Te akurat gotowe pierozki smakowały nieźle. Bułeczki Kendo sa przede wszystkim zdrowe bo wie co je. Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 16:28 Cudny piernik, aż chciałoby się skosztować A my wyjadaliśmy zupę gulaszową, na jutro kupiłam podudzie indyka, zapaprałam maceratą i jutro zostanie upieczony. Tylko na surówkę nie mam pomysłu. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 17:13 Podudzie ma duzo pałek i trzeba w nim grzebać, czy tak? Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 17:32 Mario podudzie to jak „ pałka” kurzęca. Jeśli masz na myśli kostki to nie ma ich dużo. Główka kość jest duża bo i indor duży. Dzisiaj 8 zł za kg to bardzo tanio. Odpowiedz Link
maria88 Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 19:56 Nie kostki tylko kiedys kupiłam i były wewnatrz takie podłuzne twarde sciegna i tyle tego ze na wiecej do dzsisiaj nie mam ochoty. Kupuje tylko udzieć Odpowiedz Link
kallisto Re: sniadaniowe buleczki 29.09.23, 20:22 A to nie, nie trafiły mi się takie. Sprawdzę jedząc jutrzejsze. Zawsze i wszystkie mięsa piekę w worku, zawsze wychodzi kruche i mięciutkie oczywiście ustawiam odpowiedni czas. Zazwyczaj ustawiam na 180 st. C i 1,5 godziny pieczenia a nawet do 2 godzin. Odpowiedz Link
kendo Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 09:26 smakowicie z indorkiem na talerzu, bedac u araba w sklepie zakupie sobie podudzie i skrzydla ,nieraz ma i piersi indyka. a moj obiad wczorajszy, czyli rybka i poltora kartofelka, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 10:32 Smakami obiadowymi kusicie i inspirujecie, ja mam jeszcze jarzynki zapiekane w piecu, i do nich musze jakis kawalek mieska, lub rube przygotowac, Sniadanie zjadlam z kupionym pszennym chlebkiem, ktory zachecajaca sie poatrzyl wczoraj na mnie w sklepie, ale takich pieknych, smacznych fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/UyTo0KHV3wGAaB3UX.jpg bulek jak u Kendo, chetnie bym zjadla, ale juz w krotce sobie napieke. Piernika tez mi sie chce, dawno co wypiekalam, acha przeciez drozdzowke z rabarbarem pieklam i rozdzielilam po rodzinie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 13:00 To ja jak Maria,nie jem pałek z indyka przez te szpikulce,ale mięsko smaczne. Dziś wyjadamy co jeszcze zostało,a córka na mieście z koleżanką poszły odwiedzać muzea i w mieście zjedzą. Na jutro mam niespodziankę,którą kupiła córka.A mianowicie będą to pielmieni z mięsem cielęcym.Nigdy nie jadłam. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 13:09 Dzisiaj dokupiłam sliwki To co nie dawno upiekłam juz zjedzone. Odpowiedz Link
maria88 Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 17:26 Jednak zrezygnowałam z pieczenia. Wypestkowane schowałam w dwóch porcjach do zamrazarki. Upiekę jak sie skończa świeze na ryneczku. Odpowiedz Link
kallisto Re:sniadaniowo/obiadowo/kolacyjnie 30.09.23, 18:48 Tez dobra decyzja. W ub roku śliwki sprzedawali do listopada. Słyszałam tez ze na powidła najlepsze są przekroczone śliwki. Odpowiedz Link
kendo Re:piernikowy torcik 30.09.23, 19:25 obdarowalam Lusie dzis kawalkiem piernika, i tak rozmawialysmy,ze mozna by bylo zrobic jakas mase i zrobic torcik, i tak Lusia zrobia, wyglada apetycznie Odpowiedz Link
kendo Re:piernikowy torcik 01.10.23, 08:43 musze sobie tez popelnic nastepnym razem taki torcik, tylko z kawalka,bo sama nie dam rady zjesc szybko... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:piernikowy torcik 01.10.23, 10:13 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/cAasxMwVb8IMfjuZX.jpg Kendo, dziekuje za pokazanie fotki z moim wymyslnym torcikiem na poczekaniu. Juz od dawna mam smaka na cos kremistego, i nadazyla sie okazja, mialam jeszcze proszek do wanijowego sosu, ubilam go z mlekiem, poprzekrajalam kawalek piernika na kromeczki, posmarowalam je dzemem truskawkowo-rabarbarowym (wlasnej produkcji), posmarowalam kremem, poprzekladalam, udekorowalam malinami, ktre idealnie ze smakiem sie skomponowaly, pychota, pychota pisze Wam, Odpowiedz Link
kendo Re:piernikowy torcik 01.10.23, 15:50 Lusia,kazdy sposob na torcika jest dobry, ja nastepnym razem po uieczeniu zrobie mase z creamfrescha dodam troszke kakao, mysle ze tez bedzie kremiste i smaczniutkie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:swieto cynamonowych buleczek 04.10.23, 13:09 Dzisiaj caly kraj objada sie cynamonowymi buleczkami, w kazdym sklepie napieczonych lezy mnostwo, kupujacych tez, chca utrzcic tradycje. Około 32 szt static.cdn-expressen.se/images/9a/26/9a26ab7462d547bca70d1e25d7e2a4e9/4x3/700@60.jpg Ciasto 25 g drożdży 5 dl mleka, zimne w lodówce 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki całych nasion kardamonu, zmielonych 150 g masła, schłodzonego 1 ½ dl cukru pudru 1 jajko 13–15 dl mąki pszennej Masa do wypelnienia 150 g masła, temperatura pokojowa 1 ½ dl cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mielonego cynamonu Smarowanie przed wlozeniem do pieca 1 jajko cukier perłowy Wykonanie 1. Drożdże wkruszyć do miski asystenta pieczenia. Dodawaj po trochu mleko, sól, kardamon, masło, cukier puder, jajka i mąkę pszenną. Zagniataj ciasto przez 5–10 minut. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia pod ręcznikiem kuchennym na około 60 minut. 2. Wyłóż ciasto na posypany mąką stół warsztatowy. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkuj po jednym kawałku ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 50 cm. 3. Zmieszać masło, cukier puder, cukier waniliowy i cynamon na nadzienie. 4. Na jedną płytkę ciasta rozłóż połowę nadzienia. Zwiń ciasto w rulon. Roladę pokroić na około 16 kawałków o grubości około 2 cm. 5. Obróć naciętą powierzchnię bułek do góry. Bułeczki ułożyć w foremkach na bułki. Powtórzyć z drugą połową ciasta. Bułeczki zostawiamy do wyrosniecia pod sciereczka na około 30 minut. Nastaw piekarnik na 250 stopni. 6. Lekko ubij jajko widelcem. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem granulowanym. Bułeczki pieczemy na środku piekarnika przez 8–10 minut. Pozwól im ostygnąć na drucianej kratce. Odpowiedz Link
kendo Re:swieto cynamonowych buleczek 04.10.23, 14:44 Lusia wczoraj zakupilysmy po jedenj cynamonowceidzis juz wlasnie dojadam..zapijajac zielona herbtka Odpowiedz Link
maria88 Re:swieto cynamonowych buleczek 04.10.23, 16:41 Zjeśc bym zjadła ale zrobic to mi sie narazie nie chce. Odpowiedz Link
kendo Re:swieto cynamonowych buleczek 04.10.23, 19:28 Mario,najlepsze sa jak sie samemu napiecze,te sklepowe to takie zawsze gnioty, nie rozumie,ze szwedzi je zawsze kupuja, my zakupilyc troszke drozsza ale i tak byla bleee.. bede miec wiecej czasu to sobie napieke. Odpowiedz Link
kallisto Re:swieto cynamonowych buleczek 04.10.23, 19:29 ale kusicie kusicielki słodkości ) moja cora kiedys piekla cynamonowe buleczki, byly pyszne. Niestety ich mama noie jest tak zdolna Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:swieto cynamonowych buleczek 05.10.23, 08:43 Jak powyjadam troche zapasow z zamrazarki to bede sobie wypiekala rozne smakolyki, jak to dawniej (prawie rok temu) co to robilam, a wieczorem przychodzi zawsze ochota na cos smacznego do zdegustowania. Odpowiedz Link
kendo Re:swieto cynamonowych buleczek 05.10.23, 09:05 no wlasnie z miejscem w zamrazalce masz Lusia zawsze problem, masz duza szafe zamrazalke i loduwe, ja sie mieszcze w polowie tego, wczoraj wlasnie co zamrozilam w pojemniczkach ,poprzekladalam do woreczkow,w ten sposob uzyskalam wiecej miejsca, tak mi sie chce drozdzoweczkiz jablkami i duzo kruszonki... mam miejsce w mojej zamrazalce 1/2 pojemnosci,to bym miala na pare razdy na podwieczorek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:swieto cynamonowych buleczek 05.10.23, 09:14 Kazdy organizuje sobie miejsca wg wlasnego przygotowywania i smakow zeby byl zapas, na chwile bezczynnosci do przygotowania nowego smaku jak i juz przygotowane pudelka. U ciebie od wiosny slyszalam ze nie masz miejsca w swojej zamrazarce,? Odpowiedz Link
kendo Re:swieto cynamonowych buleczek 05.10.23, 09:21 a w koncu ja rozmrozilam i inny system obralam, ktory na razie sie sprawdza, mam miejsce nawet na cos upieczonego..przygotowanego i do przygotowania Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ogolnie... 05.10.23, 09:34 Moze to i lepiej ze sie nie piecze, mniej sadelka sie odklada, pogoda teraz nie za bardzo nadaje sie na rowerkowanie, bo b,silnie wieje wiatrem, to nie ma gdzie spalic kalori, a wiekszosc czasu sie przesiedzi przy kompie czy czytaniu ksiazek., a apetyt mimo wszystko dopisuje na cos slodkiego dla podniebienia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ogolnie... 16.10.23, 22:00 Mój serniczek, bardzo delikatny, aksamitny, poruszyłam tarkowana czekolada. Przepis mega prosty i błyskawiczny w wykonaniu. W przepisie był bez spodu, ja zmiksowała herbatniki z masłem, lubie spod z ciasta. Dla chętnych przepis: aniagotuje.pl/przepis/prosty-sernik-bez-spodu-z-sera-z-wiaderka Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ogolnie... 17.10.23, 09:34 Takiego przepisu szukam. Dzieki KALISTO, tylko tez lubie spód wiec prosze napisz mi jakie herbatniki zastosowałaś i jak to rozrabiasz z tym' masłem, czy masło /ile/ rozpuszczasz? Dotychczas nie korzystałam ztych sposobów, zawsze robiłam ciasto ale dlaczego nie skorzystać? Który serek kubełkowy kupujesz? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** SERNIK ** - Kallisto 17.10.23, 11:37 aniagotuje.pl/przepis/prosty-sernik-bez-spodu-z-sera-z-wiaderka Widac sernik wyglada b.b.apetycznie, ale jak dla mnie to wysoko kaloryczny, ze wzgledu na duza ilosc masla. Odpowiedz Link
kendo Re: ** SERNIK ** - Kallisto 17.10.23, 13:08 sereniczek super sie patrzy i pewnie tez tak smakuje, pieke taki sam bez spodu, Lusia chyba tez pieczesz taki? robilam ze spodem z ciaskami pokruszonymi-herbatniki-i rostopioene maslo, ale proporci nie pamietam, mieszalo sie dokladnie i wykladalo w foremke ugniatajac...i pozniej juz masa serowa na to sie wylewa.. Odpowiedz Link
kendo Re: racuchy 17.10.23, 15:54 Lusia nazmazyla sobie lakoci zanim do sklepu podreptala.. pewnie nozka teraz wiecej boli? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: racuchy 17.10.23, 18:49 Kendo zarobilam ciasto na racuchy za nim poszlam do sklepu, jak wrocilam, to b. wysoko uroslo, i zaczelam dopiero smazyc, Nigdy nie moge utrawic z ilocia, zeby nie bylo za duzo, Dziekuje za pokazanie. Odpowiedz Link
maria88 Re: racuchy 17.10.23, 19:00 LUSIU napewno sa super i chetnych do konsumpcji nie zabraknie. Odpowiedz Link
kendo Re: racuchy 17.10.23, 19:20 ja jakos rzadko smaze je, wole nalesniki,ktore tez rzadkoscia sa, chyba ze w formie krepsow,ktore lubie nadziane nawet czym sie da.. Odpowiedz Link
kallisto Re: racuchy 17.10.23, 19:34 Pysznosciowe racuchy z wyglądu, aż ślinka leci. Mario miałam końcówkę herbatników z dużej paczki, zblendowalam je, dodałam 1/3 kostki masła i wygniotlam ręką. Na oko brałam składniki ale tyle zeby się połączyły. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki 20.10.23, 15:58 czas na nowa porcje bulek sniadaniowo-kolacyjnych bedzie znowu na pare dni i sklepowych sie nie bedzie jadlo. a za razem i upieklam sobie jablko z maslem/orzechem wloskim/polany miodem-pychotka.bardzo dawno jadlam pieczone jablko w taka sztormowa pogode, trzeba sie pocieszyc jakos.. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypieki 20.10.23, 16:02 Oj Kenduś przypomniałaś mi o pieczonych jabłkach, córka robiła je w mikrofali. Chyba sobie dzisiaj zrobię na podwieczorek. Mam sporo jabłek, sasiadka wciąż donosi minowoce, winogrona, jabłka, mandarynki. Pomaga siostrze prowadzić sklep spożywczy i zawsze coś dostaje na wynis a z z mężem nie przejadają takich ilości to dzieli się z nami. Wymieniamy się czasami tym i owym. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki 20.10.23, 16:08 fajna sasiadka, tu takiej ze swieca trzeba szykac, raczej czekaja by same cos dostawaly... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** SERNIK ** - Kallisto 21.10.23, 11:01 Też piekę sernik z wiaderka ten i jeszcze prezydent,ale ze spodem, albo sama robię,albo biszkopty trochę nasączone..Zamiast mąki daję 2 budynie , 6 żółtek ubitych z cukrem ,masło i pół szklanki mleka,wanilia i parę kropli olejku pomarańczowego.Dodaję ubite białko. Muszę wypróbować bez spodu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** SERNIK ** - Kallisto 21.10.23, 11:32 Jagus,mi smakuje bez spodu robie prawie podobnie z 5 st jaj.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** SERNIK ** - Kallisto 22.10.23, 17:19 Kendo, bulki jak zwykle apetyczne, ja chyba na drugi tydzien sie zmobilizuje i upieke swoje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** kladkaka ** kepki klasyk 31.10.23, 11:26 alltommat.expressen.se/recept/klassisk-kladdkaka/ Kladdkaka - przepis na lepki klasyk 10 kawałków Kleiste ciasto lepkie – popularne, wszyscy sie zajadaja na wiekszych uroczystosciach klasyczny i bardzo prosty przepis, który nigdy nie traci na aktualności. Idealne jako deser lub luksusowa kawa. - Podawać z lekko bitą śmietaną, - lodami waniliowymi - lub świeżymi jagodami. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było wyjątkowo klejące, wyjmij je z piekarnika po nieco krótszym czasie pieczenia. (normalnie od 17-20 minut sie piecze) 7 listopada obchodzimy dzień Kladdkakanów! Składniki 10 kawałków 100 gramów masła 2,5 dl cukru kryształu 2 jajka 1 część mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 1 kremowa sól Do serwowania cukier puder lub kakao, które przesiejesz na ciasto śmietana - lekko ubita lody waniliowe - kremowe jagody i owoce Przepis na najlepsze ciasto lepkie! Przepis na najlepsze ciasto lepkie! Zdjęcie: Wolfgang Kleinschmidt Zrób to Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuszczamy i oprószamy mąką formę z wyjmowanym brzegiem o średnicy 22 cm. Rozpuść masło w garnku. W misce wymieszaj cukier, proszek waniliowy i jajka. Mąkę wymieszać z kakao i solą, wymieszać z masą jajeczną z masłem. Wlać ciasto do formy. Piec na środku piekarnika przez 17-20 minut, aż ciasto będzie luźne w środku, ale zapieczone na brzegach. Pozwól ostygnąć przed jedzeniem. Jeśli odstawimy na chwilę, plama będzie miała czas na osadzenie się, a ciasto z plamą będzie idealne. Udekoruj ciasto np. przesianym cukrem pudrem lub kakao. Dodaj trochę świeżych jagód i podawaj z lekko bitą śmietaną lub kremowymi lodami waniliowymi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** kladkaka ** kepki klasyk 31.10.23, 11:29 w tytule ma byc (kepki klasyk) kladdkaka lepki klasyk Odpowiedz Link
kendo Re: ** kladkaka ** kepki klasyk 31.10.23, 13:20 kidys to ciasto bylo lepsze, ostanio kupilam i wiecej nie kupie glina ,wyrzucilam calosc... a piec nie bede,ewentualnie jak bede w kawiarni moge sobie zamowic i zjesc moze ze smakiem. chce mi sie jakiego ciasta drozdzowego, dzis akurat taki dzien na pieczenie, ale za pozno o tym pomyslalam, innym razem sie zmobilizuje .. Odpowiedz Link
kendo Re: ** kladkaka ** kepki klasyk 09.11.23, 14:02 we wtorek byl dzien tego ciapciowatego ciasta, skusilam sie i kupilam dwa male typ mufinkowe, nawet lepsze bylo o tych w normalnym klasycznym rozmiarze, widac tez jeszcze nie ukrochmalony dzwonek-taki koslawy nadziany na kieliszeczku do likieru. Odpowiedz Link
kendo Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 09.11.23, 14:04 od dawna smak mnie poganial do upieczenia, dzis sie zmobilizowalam i za niedlugo bede do piekarnika wstawiac, do kruszonki dodalam pohakane orzechy wloskie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 09.11.23, 15:42 Kendo, zachecasz smakami, tez musze upiec,ale jakos brakuje mi czasu, a ja go mam to musze odpoczywac, i tak w kolko, Dzwonek po odpowiednim naciagnieciu faktycznie bedzie prezentowal sie ladnie, ja zrobilam wczoraj b, ladnie sie naciagnal i dzisiaj wnuczka sobie go wybrala, nawet nie zdazylam zrobic zdjecia. Moze dugi zrobie dla siebie`?. Odpowiedz Link
kendo Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 09.11.23, 16:54 tak po upieczeniu wyglada i smakuje mniam,mniammmm Odpowiedz Link
kallisto Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 14.11.23, 19:37 Już czuje ze pyszny😁😁 A ja dzisiaj sprawiłam ćwiartkę torba od Sowy, może znacie te cukiernie? Koszmarnie drogie maja wyroby ale jak bosko smaczne, czasem kupuje gdy najdzie mnie ochota na cis wyjątkowego. Zaparzamy sobie ostatnio miks herbat, nie osobno smaki a mieszane trzy w jednym kubku. Jakas owocowa, świąteczna z pomarańcza i cynamonem, kilka kwiatów hibiskusa. I tak raczę się dzień w dzień, czasem dwa, czasem trzy duże kubasy wypijam. Pocieszam siecwtefy ze uzupełniam płyny😁 do tego kubek elektrolitów czyli takie 1,5 litra po południu, bo w pracy kolejna dawka i do dwóch litrów dobijam, nareszcie🙆♀️ Odpowiedz Link
kendo Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 14.11.23, 19:41 nie znam wyrobow od Sowy, ale musza byc smaczniutkie .. dobrze robisz,ze popijasz tyle podczas dnia, skora tez sie nawadnia od srodka.. Odpowiedz Link
maria88 Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 15.11.23, 15:31 KALISTO pamietaj,że ziólka maja tez działania uboczne spozywane w nadmiarze mogą szkodzić. Więc nie kieruj sie tylko smakiem. Odpowiedz Link
maria88 Re: drozdzowka ze sliwkami i krusznka 15.11.23, 15:37 Hibiskus to roślina bezpieczna dla zdrowia, wykazująca łagodne działanie dla organizmu. Istnieją jednak pewne okoliczności, które stanowią przeciwwskazanie do stosowania naparu z hibiskusa: – Osoby z niskim ciśnieniem — hibiskus obniża ciśnienie tętnicze, co w przypadku początkowo niskiego ciśnienia może doprowadzić do niedociśnienia (hipotensja). – Osoby z dolegliwościami żołądkowymi. Kwasy występujące w hibiskusie mogą w niektórych przypadkach prowadzić do podrażnienia błony śluzowej wyściełającej żołądek. – Osoby przyjmujące leki przeciwzapalne oraz kobiety stosujące leki na bazie estrogenu. Substancje w składzie hibiskusa mogą wchodzić w interakcje z lekami przeciwzapalnymi oraz lekami antykoncepcyjnymi z estrogenem. Przyjmując preparaty tego typu, należy skonsultować się z lekarzem odnośnie łączenia ich z hibiskusem. Spożywany w wiekszych ilosciach działa toksycznie na watrobę. To tylko podaje dla przykładu. Odpowiedz Link
kendo Re: zdrowe slodycze 20.11.23, 19:13 rostopic czekolade w wodnej kapieli, ryz preparowany-czy jak on sie zwie zmieszac z posiekana skorka kandyzowana pomarancza i zmieszc z rostpiona czekolada, ukladac na wyscielonej papierem tacce, podobnie mozna zrobic z orzechami i figami, grubo posiekane zmieszac z rostopina czekolada, wylac do foremki, jak zastygnie polamac w rozne kawaleczki,, mozna tez rodzynki z orzechami zmieszac Odpowiedz Link
kendo Re: zdrowy piernik 30.11.23, 09:38 zawsze przy pieczeniu piernika uzywam malo cukru,zastepujac go miodem dodaje orzechy wloskie/rodzynki, tem wiekszy kawal to moj, a ten na talerzyku,juz ujedzony troche,dostalam wczoraj od LUsi.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zdrowy piernik 30.11.23, 09:48 Kendo, dziekuje, Rozpiernikowalo sie, ale jeszcze mam smak na Lussy-babke, albo keksa, ale chyba najpierw Lussykaty musze upiec?, tylko kiedy najdzie mnie taka ochota?,bo samki mam caly czas. Odpowiedz Link
kendo Re: zdrowy piernik 30.11.23, 09:52 wlasnie Lusia, szafranowe buleczki/ a mi sie chce cytrynowej babki albo takiego keksa z bakaljami... udaly sie nam pierniki, musze zakupic przyprawe,bo zuzylam wszystkie,albo sama mieszac w proporcjach,jak nieraz robilam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zdrowy piernik 30.11.23, 09:53 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/CgZsXppYMbEDU0MHX.jpg Zapomnialam napisac o smakach piernikow, obydwa sie smakowo udaly, nie sa przedobrzone przyprawami piernikowymi. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zdrowy piernik 30.11.23, 10:41 Wygląda smakowicie.Może bym tak upiekła na święta? Można przełożyć czekoladą. Odpowiedz Link
kallisto Re: zdrowy piernik 30.11.23, 17:48 Kurczę rozpiekłyście się piernikowo ) Ja nie moge piec, to znaczy mogłabym ale musiałabym go sama jeść. Mój panmąż zrobił się wybredny na suche ciasta. TYlko kremowe by jadł Odpowiedz Link
kendo Re: zdrowy piernik 30.11.23, 22:05 Jagus,oczywiscie mozna stopiona czekolada przelozyc albo kremem czekoladowym Kallisto ten piernik mozesz podzielic i wlasnie kremem jakims przelozyc i bedzie kremiste po wierzchu polac stopiona czekolada-pycha.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szafranowy wypiek 09.12.23, 14:13 Na cos takiego sie szykuje upiec?... Smak Bozonarodzeniowy Wianek pszenny z kremem szafranowym i waniliowym www.godare.se/recept/a/Xbq8er/vetekrans-med-saffran-och-vaniljkram Wianek pszenny z kremem szafranowym i waniliowym 11 składników Nic nie przebije świeżo upieczonego chleba pszennego, a wianek szafranowy z kremem waniliowym jest idealny. Posyp cukrem granulowanym i migdałami. '******************** 3,5 dl mleka 1 świeży szafran, nitki 30 g drożdży 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 650 g mąki pszennej 100 g masła, temperatura pokojowa 4 dl kremu waniliowego 1 roztrzepane jajko do posmarowania Cukier perłowy, do dekoracji posiekane migdały, do dekoracji Zrób to 1) ** Zagotować 0,5 dl mleka i zdjąć rondelek z ognia. 2) ** Szafran rozdrobnić w moździerzu lub podobnym sprzęcie z 2 łyżkami cukru. W ciepłym mleku rozpuścić cukier szafranowy. 3) ** Dodać resztę mleka. Płyn powinien mieć temperaturę pokojową. 4) ** Drożdże rozdrobnić w naczyniu do pieczenia i wymieszać z mlekiem szafranowym. Dodać cukier, cukier waniliowy i mąkę. 5) ** Zagniataj ciasto na niskich obrotach, aż wszystko będzie dobrze wymieszane, ok. pięć minut. Stopniowo dodawaj pokrojone na małe kawałki miękkie masło. 6) ** Kontynuuj wyrabianie ciasta na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odejdzie od miski, 10-15 minut. 7) ** Przykryj miskę folią i ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość w temperaturze pokojowej. 8) ** Ciasto wylać na posypaną mąką blachę. Zwiń go w grubą kiełbasę, a ciasto rozwałkuj na prostokąt o średnicy ok. 60 x 35 cm. 9) ** Na cieście rozsmaruj równą warstwę kremu waniliowego. Pozostawić najbardziej zewnętrzne 3 cm na dłuższym boku wolne od kremu. 10) ** Zacznij najbliżej siebie i zwiń ciasto jak bułkę. Pozostaw połączenie skierowane w dół. 11) ** Użyj ostrego noża i przekrój bułkę wzdłuż na pół. Skręć ze sobą obie części. 12) **Ostrożnie przenieś skręconą bułkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj wianek. 13) ** Przykryj wianek folią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. 14) ** Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wianek posmaruj roztrzepanym jajkiem i obficie posyp cukrem pudrem oraz posiekanymi lub pokrojonymi w plasterki migdałami. 15)) **Wianek pieczemy na środku piekarnika ok. 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na metalowej kratce. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowy wypiek 09.12.23, 14:27 Lusia patrzy sie smakowicie na wianek szfranowy, ja chyba jednak szafranowe byleczki albo rogaliki popelnie... zycze udanego wypieku Odpowiedz Link
kallisto Re: szafranowy wypiek 09.12.23, 14:45 No bardzo smakowicie wygląda aż chciałoby się zjeść i czuć zapach ale jak widzę tak długi przepis to już jestem najeżona😂 Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowy wypiek 09.12.23, 14:48 podobnie i ja Kallisto, choc jednen wypiek jest dlugi w recepcie , ale smakuje wybornie,pieke go na specyjalne nieraz okazje albo jak mam wielki smak-to toscka ciasto- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szafranowy wypiek 10.12.23, 09:10 Raz do roku mozna dogodzic swojemu podniebieniu. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowy wypiek 10.12.23, 09:21 dokladnie Lusia, teraz nastawilam wlasnie na buleczki kolacyjne, bede musiala jeszcze jeden raz wypiek powtorzyc tuz przed NR by w styczniu miec swoje pieczywo. Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek bulek kolacyjnych 10.12.23, 09:42 kendo napisała: > dokladnie Lusia, > teraz nastawilam wlasnie na buleczki kolacyjne, > bede musiala jeszcze jeden raz wypiek powtorzyc tuz przed NR by w styczniu miec > swoje pieczywo. zapomnialam zdjecie dodac z etapow pieczenia dodaje ostanio orzechy wloskie, zawsze zapomne kupis siemie lniane, ktore moczac dodawlam do bulek, > Odpowiedz Link
kendo Re: recepty na szafranowe buleczki 10.12.23, 10:17 www.ica.se/recept/godaste-lussebullen-717002/ jest duzo roznych form na te buleczki zeinaskitchen.se/saftiga-saffransbullar/ mykitchenstories.se/saftigaste-lussebullarna-sa-lyckas-du/ ostanio zdobyla popularnosc ,nawet w TV jest i wypieka mykitchenstories.se/saftigaste-lussebullarna-sa-lyckas-du/ Odpowiedz Link
kendo Re: kolacyjne buleczki i piernik 10.12.23, 13:26 "owoce niedzielno-adwentowe" bedzie piernikna zas i buleczki na kolacje jeden wsad posypalam sezamem, pewnie przy rokrajaniu bedzie oblatywal? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kolacyjne buleczki i piernik 11.12.23, 06:55 Smaczniutkie buleczki Kendo, piernik tez bedzie na deser. Mi w tym roku nie smakuje smak piernikow, nawet upieczony przezemnie tez mi nie smakuje. Odpowiedz Link
kendo Re: kolacyjne buleczki i piernik 11.12.23, 08:51 hmmm,dziwnie z tym smakiem, mi tam co roku smakuje nawet podczas lata sobie go upiklam Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowa drozdzowka 16.12.23, 19:42 piernik upieczony-zdjecie juz znacie jak on wyglada, ale po raz pierwszy upieklam szafranowa drozdowke, bo mialam szafran co data waznosci juz by mu zaraz wyszla.. kruszonka z orzechami Odpowiedz Link
kallisto Re: szafranowa drozdzowka 16.12.23, 20:29 Już mi ślinka leci na te smakowitości pieczone Kendo😁 dobrze, że nie ma możliwości skubania, bo już połowy by nie było😁😁😁 Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowa drozdzowka 16.12.23, 21:15 a nad wyraz udala sie, niemal zapomniala bym dodac oleju, w ostaniej chwili dodalam i ekstra pomieszalam, latwa w robieniu,nie trzeba maszyny do wyrobienia,lycha w misce szklanej zrobilam tym razem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szafranowa drozdzowka 17.12.23, 08:21 Mam obiecany kawalek tej drozdzowki to posmakuje?, i nie bede wypiekala u siebie, chociaz wczoraj wyjelam juz z lodowki wszystko potrzebne do wypieku zeby bylo na dzisiaj odpowiedniej temperatury. A szafrananowe smaki to tutaj tylko w wyiekach je sie od 13 grudnia do skonczenia karnawalu. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowa drozdzowka-przepis 17.12.23, 16:08 * 10 mililtrow mleka * 3 szklanki/niepelne,zalezy od maki)600gram * paczuszka suchych drozdzy albo 5 deko * 10 milit.oleju (uzywam rzepakowy) * 2 lyzki cukru * 2 szt cale jajka wszystko wymieszac lycha , tak by poczuc,ze jest dobrze wyrobione , bedzie troche sie kleic, i umiejetnie rozlozyc -rozciagnac ma rosnac 1 godz,i pozniej do piekarnika wylozyc na blache wylozona papierem do oieczenia, zrobic kruszonke -dodalam cukier waniljowy i orzechy wloskie usiekane drobniej Piec na 200C okolo 15 min,w zaleznosci od pieca,na dolnej polce. ja piekalm 13 min. kruszonka 10 mililtorw cukru/5 deg margaryny lub masla/lyzeczka cukru waniljowego szafran ,kupuje sie tu w kazdym sklepie i nawet w aptekach,co jest bardziej prawdziwy nie oszukany, dalam dwie torebki zmieszane -utarte-rozgniecione z cukrem, ale jedna z powodzeniem wystarczy, Lusia podpowiada,ze dodac 1-2 lyzke alkocholu i zalac szafran roztarty z cukrem Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowa drozdzowka-przepis 17.12.23, 16:20 zapomnaial o rodzynkach uprzednio namoczonych, a szafran nie busi byc...on robi ,ze ciastto bedzie troche suchsze niz normalnie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szafranowa drozdzowka-przepis 17.12.23, 18:35 Posmakowalam juz kawalek ciasta, dostarcoego przez Kendo, dobrrreeee, ...kruszonka smakuje maslem i orzechami, wyrazny smak szafranu. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowa drozdzowka-przepis 18.12.23, 18:24 lusia_janusia napisała: > Posmakowalam juz kawalek ciasta, dostarcoego > przez Kendo, dobrrreeee, ...kruszonka smakuje maslem i orzechami, > wyrazny smak szafranu. > dziekuje Lusia, ciesze sie,ze smakuje,tak kruszonke na masle robilam i orzechy wloskie drobno uhakalam... Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN 18.12.23, 18:27 upieklam pasztet watrobka /kurczakowe miecho/i wieprzowe,dalam 2st jajek, widzialam na youtubie,ze niektorzy daja bulke tarta lub kajzerkr namoczona, ja nie dalam. Jagus a dawalas do swoich pasztetow ten dodatek? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypiek na BN 18.12.23, 22:05 Kendo. to bedziesz miala zapas jedzonka na kanapki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wypiek na BN 19.12.23, 17:22 Kendo,nie dawałam bułki,a teraz coś przeczytałam i dałam. Ogólnie nie jestem zadowolona z pasztetu.Na szczęście na smak jest bardzo dobry,ale trochę za chudy i jak go wyciągałam z formy,to mi się rozdwoił. Dałam udka kurzęce,piersi kurczakowe,kawałek karkówki,wątróbkę kurzą i kawałeczek boczku.Przyprawy,to sól pieprz,gałka muszkatułowa i 5 jaj. Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN 19.12.23, 19:42 Jagus,mieso piersiowe kurczakowe jest suche, ja nie dawalam piersi/nogi/skrzydelka/zmielilam tez cala paczke bekonu 140 gr,upieklam zeberka no i watrubka.. nie rozumie po co daje sie bulke, mi sie nigdy nie rozlecial ,a ten obecny zdziebko przesolilam, ale na chlebku jest OK. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN 20.12.23, 09:52 Czy pisałam, że będę piekła bezowe ciasto? Tak się zabieram, że zabrać się nie mogę Musiałabym upiec dwa bezowe placki, które mogą czekać do ostatniej chwili na masę. Wczoraj tez miałam nieco jeżdżony dzień i walczyłam z karpiem, dobrze, że oczu nie miał Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN 20.12.23, 12:35 a to chyba bedzie Pawlowna z tych bezowych plackow, ja ta wilglje bez karpia,bedzie losos.. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN 20.12.23, 12:45 a wiesz ze to może być tort Pavlowej, nawet o tym nie pomyślałam, zaraz zajrzę w net to sobie o nim poczytam Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN 20.12.23, 12:56 Kallisto,to najprostrze podanie, ubic smietane z jakims smakiem i owoce i takie ciapki ponakladac ubitej smietany i owocow..pycha...zycze powodzenia Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN 20.12.23, 14:26 Tak Kendo pod warunkiem, ze jest się prawie mistrzem cukiernictwa, nie jak ja ja od wielkiego dzwonu zwyczajnie ukręcone ciasto Boję się tej bezy, niby prostackie wykonanie ale jak znam siebie to może się nie udać Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN 21.12.23, 13:50 No dzisiaj muszę upiec krążki bezowe, muszę, bo jutro po pracy chcę zawieźć do mamy. Przygotuję masę, upiekę 4 mniejsze krążki tak żeby było łatwiej dzielić. O dostałam alert o silnym wietrze i brakiem prądu. Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN 21.12.23, 15:10 dokladnie Kallisto, moze huragan o Was tez zahaczyc, bo to z Danii nadciaga wielkie huraganisko, ludzie ewakuowani z namorskoch okolic,fala ma byc na 1,5 m.wysoka/most tez zamkna... koniec siwiata sie zbliza powoli.. tu tez zaczelo mocniej wiac,niz rano bylo.. zycze udanych wypiekow. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN 22.12.23, 14:07 Zadzwoniła Tatianka z pytaniem czy w sb lub w nd będę w domu oraz czy wybieram wiśniowe czy orzechowe? Chodziło o ciasto 😁😁😁 wybrałam wiśniowe😁 i wstrzymuję się z beżowym. Jak bedzie dużo to nie przejemy, a po świętach zrobię na świeżo . Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN-chlebek 23.12.23, 12:55 jeszcze tu w mieszkaniu go nie pieklam, wiec premiera i chyba sie udal... popatrzecie same jeden dla dzieciecia drugi dla Lusi i jeden mi zostaje... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypiek na BN-chlebek 23.12.23, 13:21 Kendo,o takie slicznosci sie udaly, wiadac bylas grzeczna przez caly rok, ze wypieki sie udaja( hhhiiii) Mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialas zeby odpowiednio ten swiateczny chlebek przyprawic, ale widac w nim wiele milosci.- dddzzziiieeekkuujjjee...... Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN-chlebek 23.12.23, 14:56 Bardzo zachęcające chlebki kształtne i na pewno smaczne Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN-chlebek 23.12.23, 15:53 dziekuje, tak chlebki sie udaly i smakuja wybornie, musialam posmakowac z saltka jarzynowa,ktora juz zrobilam, tak w przekroju wyglada Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypiek na BN-chlebek 23.12.23, 16:35 Ja tez juz otrzymany chlebek od Ciebie Kendo, zdegustowalam, b.b.dobrutki z maselkiem, bo salatki jeszcze nie zrobilam, moze na 2 dzien swiat ja zrobie?. - dziekuje. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypiek na BN-chlebek 24.12.23, 12:03 Przywiozłam od Tatiany Monastyrską izbę. Musiałam spróbować, niecwytrzymalam😁 bardzo dobre 😊 Odpowiedz Link
kendo Re: wypiek na BN-chlebek 24.12.23, 13:21 o jejku,dziwny wypiek ale najwazniejsze ze smakuje wybornie- Odpowiedz Link
maria88 Re: wypiek na BN-chlebek 25.12.23, 12:01 W czasie pandemii 1 raz piekłam chlebus i nawet sie udał. Ostatnio kupiłam chlebek w żabce i bardzo mi posmakował będę tam po niego chodzić. Może czesciej upiekłabym chlebek ale nie mam maszyny do wyrabiania drożdzowego więc rezygnuję. Wczoraj nawet wysiadł mi reczny mikser i czeka mnie wydatek dodatkowy . Odpowiedz Link
maria88 Re: wypiek na BN-chlebek 25.12.23, 12:03 www.mniammniam.com/monastyrska-izba wkleiłam Wam przepis Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z wisniami 25.12.23, 13:51 maria88 napisała: > www.mniammniam.com/monastyrska-izba > wkleiłam Wam przepis dziekuje Mario za przepis, chyba nie bede go robic, bo kupic tu wisnie to wydatek chlebek maszyna wyrabiam okolo 10 min, rosnie,pozniej pare razy zakrece maszyna i kulam na bocheneczki lub na buleczki na kolacje. Odpowiedz Link
maria88 Re: ciasto z wisniami 30.12.23, 17:44 Ponieważ makowca gotowca sklepowego juz zjadłam. Bardzo kupię wypieki z makiem to skusiłam sie na zrobienie pieguska bardzo prostego, szbkiego i juz stygnie. Mam wprawdzie kawałek keksu w zamrazarce ktory upiekłam na świeta ale poniewaz miałam wszystkie składniki to upiekłam nowe ciasto. Dałam oprocz maku sporo bakali. Jak wystygnie zrobie polewe z czekolady i ozdobie płatkami migdalowymi. Chyba jest we mnie po dziadkach i po mamie bakcyl cukierniczy. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z wisniami 30.12.23, 17:50 o jejku Mario, ale kusisz smakowitym wypiekiem, sklepowych jakos nie moge cos ostanio, nawet makowca nie kupilam, ale pierniki miekie piklam i zajadalam, nie bede piekla teraz nic, musze zjesc piernik,to moze upike ponownie szafranowa drozdzowke bo mi samkowala.. Odpowiedz Link
kendo Re: babka z resztkami bialego sera 31.12.23, 18:02 lusia_janusia napisała: > www.youtube.com/watch?v=R1Mg-KUPSho > Pewnie bedzie dlugo trzymac wilgoc, a na taki wypiek > mam smak, a zamiaruje dodac tez szafranu i bakalje. > > > ciekawy wypiek Lusia, warto test zrobic.. Odpowiedz Link
kendo Re: bulka tortowa.. 31.12.23, 18:09 zrobilam sobie mini torta chlebowego/zdjecie bedzie i jedzenie na 24 godz/ zostalo mi nadzienia, wiec buleczke wlasnego wypieku przrelozylam masa i zjadlam teraz na kolacje, super smak na wlasnym wypieku,smaki sie ulozyly jak nalezy , a mase mialam z wlasnego robionego pastetu z ogorkiem kiszonym a druga warstwa jajko na twardo ze szczypiorkiemz mlodej cebulki z majonezem wymieszane, ulozone na talerzyku co jest starszy odemnie.. kromeczki majonezem smarowalam i masa przekladalam, na wierzch cienkie plastry wzdluz ogorka krojone i pomidorki koktajlowe Odpowiedz Link
kendo Re: tort chlebowy 31.12.23, 18:13 zrobiony rowniez na wlasnym wypieku chlebka,masa taka ja w bulce tortowek roznica w dekoracji, oblozony cienkimi plastrami swierzego ogorka na wierzchu plastry szynki i cytryna obsypalam posiekana pietruszka, bo nie bylo w zadnym pobliskim tu sklepie swierzego koperku... Odpowiedz Link
maria88 Re: tort chlebowy 31.12.23, 22:27 Swietna sprawa ten tort chlebowy. tylko trzeba miec pomysły takiej jak masz KENDO. Ja niestety nie mam. Wygląda smakowicie i taki jest napewno. Smacznego!!! Odpowiedz Link
kendo Re: tort chlebowy 31.12.23, 22:38 Mario,bardzo latwy w przygotowaniu, nawet salatka jarzynowa mozez przelozyc i udekorowac czym chcesz, brzegi sie odkraja -tz skorki.. a smaczny jest..bo ta bulke tort juz zjadlam na kolacje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: tort chlebowy 01.01.24, 09:46 Kendo takie smakowitosci, to wieczor sylwestrowy bedzie b. przyjemny i dlugi, Odpowiedz Link
kallisto Re: tort chlebowy 04.01.24, 14:11 Zobaczcie co popełniłam, zachciało mi się eksperymentów. Miałam śmietanę i mascarpone, miała być beza ale nie doczekała😁 umyśliłam że w końcu zrobię tort, kupiłam rękaw cukierniczy do wzorków. Postarałam się bardzo, biszkopt upiekłam z dodatkiem kakao, przecięłam na trzy części. Pierwsza nasączyłam kawą, położyłam warstwę bitej śmietany z czekoladowymi wiórkami, drugą nasączyłam na kwaśno, położyłam dżem wiśniowy inwarstwe śmietany bez wiórek, trzecią po połowę nasączyłam kawą i kwaśnym, warstwa śmietany CUDOWNE ozdoby😂😂 mój pierwszy raz, nie jestem artystką i nigdy zdolna nie byłam, najważniejsze sebyvw smaku był zjadliwy😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: tort chlebowy 04.01.24, 14:26 KALISTO tort wyglada cudownie. Masz zaciecie cukiernicze i pomysły co i jak. Smacznego.Napewno jest tez super. Mniam.mniam..... Poniewaz pochodze z rodziny cukierniczej to moja mam zawsze do nasączania tortu dodawała łyzeczkę spirytusu. Czasem to był lekka slodka herbata ale spirytus był dodany i było okey. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: tort na slodko 04.01.24, 14:50 Kallisto, jak pieknie, apetycznie, amatorsko wyglada ten tort. Mam nadzieje ze nie omieszkasz, cyknac fotki jak go podzielisz na porcje? - super..... Smacznego.... Odpowiedz Link
kallisto Re: tort na slodko 04.01.24, 15:06 cyknę fotkę Lusiu jak będzie wyglądał w przekroju. Mario, siostra mowila mi o alkoholu ale zapomnialam dodac.... taki ze mnie cukiernik jak.... nie mniej jednak chcialam swoj, nie kupny i o takim smaku jaki wymyśliłam. Może zbyt dużo nasaczyłam może zbyt mało, wszytsko okaże się podczas konsumpcji. Koszt moze 25 za całośc nie licząc prądu. W cukierni od 80 zł w zwyż za kg. Mój pewnie waży z 1,5 kg. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: tort na slodko 04.01.24, 15:13 Spirytus chyba spelnia funkcje konserwujaca, ale i tez daje tresciwszy smak calego wepelnienia masa. Jak udal sie tort smakowo, to pewnie nie bedzie ostatnim wypiekiem?. Odpowiedz Link
kallisto Re: tort na slodko 04.01.24, 17:11 Lusiu masz rację nie będzie ostatnim moim tortem. Połączenie czekolady, kawy i śmietany z domieszką kwaskowatego dżemu dało perfekcyjny smak całości. Mocno nasączyłam więc jest wilgotny. I wbrew temu że w składzie jest śmietana i ser nie jest ciężkim słodyczom. Bomba kaloryczna owszem ale z przyjemnością go zjedliśmy. Odpowiedz Link
kendo Re: tort na slodko 04.01.24, 17:45 ale super wyglda, smacznie tez...zaoszedzilas kase i wiesz co jesz Odpowiedz Link
kallisto tort Kallisto 11.01.24, 20:07 Najpierw ukręciłam ciasto na biszkopt i wstawiłam do piekarnika. Do masy dodałam kakao. Gdy biszkopt był w piekarniku miałam czas na przygotowanie: -ponczu kawowego z odrobiną likieru wiśni, nie miałam olejku rumowego, -ponczu cytrynowego, -ugotowania budyniu czekoladowego, -roztopienia czekolady mlecznej i gorzkiej. Zimny budyń podzieliłam na dwie części, do jednej rozkruszyłam po 1,3 chałwy waniliowej i kakaowej, do drugiej wkruszyłam czekoladę. PO wystudzeniu biszkoptu przekroiłam na trzy placki. Nie urósł mi tak jak ostatnio, przesadziłam z ilością mąki lub kakao. Nasączyłam pierwszy placek kawą, rozprowadziłam budyń z chałwą, drugi placek nasączyłam cytrynowym ponczem, rozłożyłam wiśnie w dżemie i rozprowadziłam świeżo ubitą śmietanę z odrobiną pudru, trzeci placek nasączyłam mieszanym ponczem, rozprowadziłam budyń z czekoladą. Na wierzch wylewałam ostudzoną czekoladę. Umieściłam różyczki, ułożyłam listki, opruszyłam pudrem. Taki wyszedł efekt końcowy jak na zdjęciach. I nie był to Jaguś stolik DD Niestety nie wiedziałam, że czekolady jest zbyt dużo dlatego te sopelki nie wyszły subtelne. Teraz już wiem jak miarkować ilość. W smaku był tak samo wyborny jak poprzedni przy czym ten był bardziej czekoladowy, tamten bardziej śmietankowy. Kendo kupne torty w przekroju są wyraziste ale za sprawą ulepszaczy, usztywniaczy. Tym razem nie dałam bo nie chciałam dawać serka maskarpone. Dlatego mój tort z racji, ze placki były cienkie, warstwy wyglądały na zmieszane więc i efektu w przekroju nie było by widać, domowa produkcja. Nie mniej jednak bardzo sprawnie wczoraj poszło mi przygotowanie całości, zaplanowałam etapy, przygotowałam produkty tak żeby potem korzystać z gotowych a nie wykonywać w międzyczasie. Dzisiaj został mały trójkącik, w takim tempie przez wszystkich był jedzony, Bożence tak smakował, że poprosiła o drugi kawałek Taka fantazja mnie naszła dlatego chciałam spróbować jak mi wyjdzie tak jak na mnie skomplikowane ciasto. Wiem, że to nic trudnego, dobra organizacja przyspiesza cały proces produkcji. Nie wiem kiedy znowu i z jakim charakterem przygotuję następny. Acha i co najważniejsze, podliczyłam koszty produktów, 29 zł za wszytsko, nie licząc energii elektrycznej. Czy za taką kwotę dostaniemy w cukierni tort o wadzie 1,5 -2 kg? Na pewno nie więc tym większa satysfakcja, że tanim kosztem najadło się kilkoro ludzi. U nas kg tortu kosztuje 80 zł. W tej cenie mam prawie trzy. Odpowiedz Link
kendo Re: tort Kallisto 12.01.24, 08:49 Kallisto,podziwiam Twoj zapal tortowy, faktycznie jest pare mometow do przygotowania, ale najwazniejsze,ze efekt i smak superancki wyszedl, chyle czola przed zapalem tortowym, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: tort Kallisto 12.01.24, 09:59 Kallisto, gratuluje zapalu i efektow koncowych w swoich zamiarach tortowych, ten nastepny to pewnie juz bedzie wg Ciebie perfekt, dla mnie ten jest idealny, naturalny. Odpowiedz Link
maria88 Re: tort Kallisto 12.01.24, 11:53 Moja mama robiła swietne torty ale byly bardzo pracochłonne. Ja pomagałam ale sama zawsze nie pałałam checią do ich robienia. Dzięki KALISTO za opis wykonania. Nie zrobię wczesniej jak na Wielkanoc bo dla mnie samej to za duzo slodkości. Odpowiedz Link
kallisto Re: tort Kallisto 12.01.24, 16:39 Dziękuję bardzo za miłe słowa. Mario, tortu nawet zamrozić nie można, możesz sobie zrobić z połowy porcji, niekoniecznie tak skomplikowany bo powiem Wam, że jak czytałam przepisy na torty to zniechęcały mnie już od początki. Przerażała mnie sama robota, bardzo mocno rozpisana, dlatego też nigdy nie miałam ochoty aż tak się bawić. Przekonałam się sama, ze to nic skomplikowane ale tez może dlatego, że ze swojej głowy zaczerpywałam pomysły. Można zrobić niekoniecznie w formie tortu a taki przekładaniec w małej blaszce albo foremce. Jeśli nie minie mi zapał to zainwestuję w obręcze tortowe, a przede wszystkim większą tortownicę żeby było czym konkretnie dzielić. No i musze zorganizowac jadalne dodatki. Zanim jednak nie wybiorę się do specjalistycznego sklepu to wybór przystrajania będzie ciut marny. Z niczego raczej nic ładnego nie wyjdzie. Odpowiedz Link
maria88 Re: tort Kallisto 12.01.24, 18:01 Może kiedys sie skuszę. Tortownicę obręczową mam. Odpowiedz Link
kendo Re: tort Kallisto 12.01.24, 21:30 Kallisto super,ze wytrwalas w przekonaniu, ze to latwizna, ja jak poeke biszkop to pachnie mi jajkami i zniechecialam sie, ale mam mala foremke i chyba popelnie na normalnej babce z jakism tam kremem i tez sie pochwale. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wypieki - 13.01.24, 10:13 W koncu nastawilam sobie na swoje ulubione dawne grahamowe bulki, zaczyn juz rosnie. Postawilam sobie probke rowniez na zakwas do chleba, co co dzien sie go dokarmia taka sama iloscia wody i maki, w zaleznosci jak jest cieplo w mieszkaniu tak zakwas sie wytwarza, zobacze czy uda mi sie? Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki - 13.01.24, 16:30 o,Lusia,zycze powodzenia wypiekow z zakwasem, nigdy nie pieklam na nim zadnego pieczywa.. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki - 13.01.24, 17:51 upieklam pizze na szwedzkich "cienkich chlebkach" i smakuje Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wypieki - 14.01.24, 11:25 Kendo, to kolacja byla smakowita, czasami tez takie kombinacje wypiekalam, Wczoraj upieklam swoje grahamowe bulki, troche inaczej, ale tez sa smaczne. Zakwas dokarmiam co dzien, dzisiaj juz trzeci, i zauwazylam ze zaczyna pracowac, ale to jest z pszennej maki, musze chyba dokupic zytnia, ale jest pakowana w 2 kg torby, a jej praktycznie nie uzywam, no zobacze co wyjdzie mi z tego pszennego zakwasu?. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki - 14.01.24, 13:02 tak,smakowalo, mam jeszcze na dzis na podwieczorek zjem i popije herbatka z cytryna.. w tygodniu zamieraz upiec szybka drozdzowke z kruszonka, mam duzo drzemow zrobionych,musze to zaczac zuzywac w koncu, ciekawam Lusia co wyjdzie z zakwasem.. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki -jak polska bulka 16.01.24, 19:45 popelnilam dzis buleczki na kolacje, pare troche "nagnitlam w srodku" i wyszly bylki jak za peerelu... te ciemne plamki to siemie lniane zawsze bocze do ciasta, dalam tez inna make razwem z grahamowa i przenna, no,moga byc, ale dajac orzech wloski ciasto robi sie ciemniejsze, nastepnym razem ich nie dodam. Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki -jak polska bulka 16.01.24, 19:54 piękne, rumiane, smakowite z wyglądu. Mój mąż tez kupił dla odmiany bułki, niestety pszenne, najmniej zdrowe, ale raz nie zawsze. Zazdraszczam Kendo Twoich wypiekowych zdolonosci Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 11:50 Takie toto wyszło dzisiaj. Czekoladowy płotek zrobiłam sama. Zrobiłam też babeczki z masa karpatkowa i trzy foremki ciasta cytrynowego. Jak zostanie to będzie na zaś. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 12:05 Kallisto, brawo! istna cukiernia, coraz wprawniejsza jestes w pomysly dekoracyjne tortow. Czyli Babcine swieto bedzie na slodko. Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 12:35 Lusiu jeszcze mi duzo brakuje, teraz widzę, że sopelki sa niechlujne i zbyt szeroke, powinny byc cieńsze, za dużo ściełam w torebce z czekolada. Natomiast wspaniała polewa, szybko się topi ale szybko też zastyga. Te cienkie paseczki na babeczkach z torebki gdzie róg ściełam minimalnie. Dlatego tez i płotek łatwo się wyprodukował. Kolejny płotek będzie innego kształty, podpatrzyłam wzór w propozycjach ozdobiania. Niesttey znowu przekombinowałam, nie dośc że sople, motyle, wzorki śmietanowe, posypka czekoladowa i posypka kakowa. Wydawało się, ze będzie dobrze ale jednak za dużo. Kolejna dla mnie nauczka. Spróbowałam do kawy cytrynowca a właściwie jogurtowca z lukierem cytrynowym. No pycha , bardzo puszysty, kwaskowaty. Zaniosłam sąsiadom kawałek i kilka babeczek. Zmykam odpocząć, bo niedługo obiad będę robić. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 12:35 No i mi uciekło Powtórzę,że patrząc na wypieki Kalisto nabrałam smaka. Mam kawałeczek ciasta z cukierni,to tylko poproszę o kawę, nie piję codziennie,ale dziś przecież moje święto Odpowiedz Link
maria88 Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 14:29 KALISTO swietny ten pomysł na babeczki z masą karpatkową. Dekoracja tortu uwazasz,ze przedobrzona ale ja myślę ze nie. Napewno będzie wszystko szybko znikać z talerzyka. Miłych spotkań rodzinnych życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 19:11 wowwwwwwwwwwww.. jestem pod wrazeniem, Kallisto kunszt piekny tort i babeczki pokazuje az slinka kapie.. mam nadzieje,ze goscie docenili wysilek Twoj Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki -jak polska bulka 21.01.24, 20:56 Kenduś wszytskim smakował, i jak dla mnie to był najlepszy z trzech, które do tej pory zrobiłam.POłaczenie sucharków i nutelli to bombowy smak. Zaniosłam sąsiadom, w zamian dostałam litrowy sloik buraczków do obiadu i pol kg suszonych jabłek. I zamówienie na tort o tym smaku dla mamy sąsiadki, która 4 lutego będzie kończyc 91 lat. Wymysliłam, że w serduszku będzie cyferka 91. Nie mam jeszcze pomysłu jak to zrobię, ale zrobie. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki -jak polska bulka 22.01.24, 09:27 super Kallisto, robisz sobie reklame w wypiekow tortowych, dobrze,ze sasiedzi umia sie zrewanzowac co bardzo cieszy przeciez. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wypieki -jak polska bulka 22.01.24, 10:01 No Kallisto, czesta praktyka dojdziesz do perfekcji wyrabiana torkow, a i smak pewnie tez bedzie exstra wybrany. Zycze powodzenia i polotu w dekorowaniu wypiekow, Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki -tosca ciasto z polewa migdalowa 23.01.24, 15:16 upieklam tosce,bardzo ja lubie, ma polewe z migdalow /masla/cukru/mleka mam nadzieje ze "drucianym paniom" bedzie smakowac, a do popicia bedzie nalewka z pigwy co dostalam od Poloni jednego razu i nie ruszylam jeszcze... Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki -tosca ciasto z polewa migdalowa 23.01.24, 17:05 a z jakich składników składa się tosca? Wygląda na wilgotną? Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki -tosca ciasto z polewa migdalowa 23.01.24, 19:32 Kallisto ta wyszla za tlusta czegos, dalam tylko 0,75 g masla ,i trod´szke smietany, ale w sumie dobra wyszla, paniom dziergajacym smakowalo Odpowiedz Link
kallisto Kolejny tort 29.01.24, 19:52 Takie proste wykonanie gdy oglada się na filmach, a w praktyce coś tak trudnego do wykonania. Dzisiaj o takim smaku zrobiłam: Piewrsza warstwa pomiedzyvdwoma blatami to nutella z sucharami, zakochana jestem w tym smaku, pomiędzy kolejnymi wygotowane maliny z cukrem i żelatyną, mocno gruga warstwa, na wierzchy bita śmietana i czekolada. Dwa czekoladowe ruloniki zrobiłam sama. Narzędzia które kupiłam są beznadziejne, struna do przekradania zupełnie się nie sprawdziła i poszła do kosza. Nie chciała przebić się przez biszkopt, może był za świeży. Łopatka do wygładzania rantu przylepiała się do masy, poszła do kosza. I finał wciąż jest marny…… mam tylko nadzieję że smak będzie dobry na tyle żeby się nie wstydzić przed dziewczynami w pracy. Odpowiedz Link
maria88 Re: Kolejny tort 29.01.24, 20:25 Nie wytrzymam! KALISTO chyba po przejściu na emeryturkę otworzysz cukiernię. Robisz takie cuda jakich ja mając swoje lata nie odwazyłabym sie zrobić. A jak to schłodzisz i zawieziesz żeby dobrze sie trzymało? A te sucharki to jakie dodajesz do tego kremu orzechowego? Co dodajesz do bitej smietany żeby sie utrzymała? Odpowiedz Link
kallisto Re: Kolejny tort 29.01.24, 20:35 Mario, zwyczajne sucharki jak na zdjęciu, miksuję, mieszam z nutellą, ciężko wymieszać, bo nutella lepka. Dzisiaj ubijałam 36 % śmietanę , wcześniej ubijałam 30%, dodaję jeden śmietanex w proszku, wczesniej dodawałam maskarpone. Czyli to co mam to daję. Ustawiłam go na tortownicy szklanej, bo lepiej mi stroić , antomiast do przewiezienia mam taki okragły kontenerek na klipsy. Ssunęliśmy z mężęm z tortownicy na dolną część kontenerka. Niestety nie otworze cukierni, nie wychodzą mi takie jakbym chciała, sa niechlujne, brakuje im blichtru. Myślałam, ze jak zorganizuję narzędzia, które miały być pomocne to się okazało, ze nie spełniły swojej roli. To co oglądam na filmach to niestety fachowcy cukiernicy, robota pali im się w rekach i wszytsko takie piękne. Mnie to nawet szlaczki nie wychodzą. Miały być krople malinowe i co wyszło? kształt jakby robaka Pocieszającym jest to, ze jak zacznie się kroić to straci swój wygląd co i dobrze, a potem będzie się tylko jadło. Zjadam końcówkę musu malinowego, bardzo dobry w smaku, nie kwaśny i dośc gęsty. Gotowałam chyba ponad pół godziny, bo z zamrożonych jest więcej soku. Żelatyny dałam na oko, gęstość wyszła ok. Widziałam na YT jak pani robiła prawdziwy żelek, sztywny, bałam się że z takim mocno nażelowanym będzie źle się kroić. No i przez to, że nie są urodziwe już się zniechęcam do kolejnego....a obiecałam sąsiadce...... Odpowiedz Link
kendo Re: Kolejny tort 30.01.24, 08:22 ciekawa kompozycja nuteli z sucharkami, nigdy nie smakowalam nuteli a torcik wyglada nader smakowicie i powtorze,ze my nie znamy wykonawczyni oczekiwan finiszu tortu, my widzimy go smakowitego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kolejny tort 30.01.24, 11:29 Kallisto patrzac obiektywnie na tort, to widac ze to extra cukiernik go nie wyprodukowal, ale na poczatku nic nie jest od razu perfekt, waznym w torcie chyba jest smak, Cukiernik uczyl sie i praktykowal wiele lat, zeby osiagnac taki efekt jaki pokazuja na swoich filmikach. Wiec jezeli chcesz dorownac takim wymaganiom, to przed Toba jeszcze wiele pracy i zdobywania roznych trickow zeby sobie ulatwiac prace przy dekorowaniu i przekrajaniu biszkoptow, bo cukiernicy nie zdradzaja swoich tajemnic. Ja swego czasu przekrajalam gruba nicia drozdzowke, ktora chcialam przelozyc kremem, pierw nozem nacielam miejsce wchodzenia nici w ciasto i nie mialam problemow z dalsza robota. - A jakby taka lopatke do wygladzania rantow troszke podgrzac w goracej wodzie,- moze by gladziej sie nia smarowalo, - albo nastepna proba - lopatke lekko przetrzec olejem lub roztopionym maslem i sprobowac, czy bedzie jakas roznica. Moze jak masa jest za ciepla czy zimna, wystko trzeba wyprobowywac?. To sa moje takie propozycje, chociaz ja nigdy nie mialam takich przylepien nawet na nozu ktorym smarowalm masy na tortach. Kallisto zycze powodzenia, nie zniechecaj sie, jak smaki sa udane, to juz tylko pare kroczkow i bedziesz perfekcjonistka w tworzeniu dekoracji tortow. Odpowiedz Link
kendo Re: moja drozdzowka 30.01.24, 15:28 ze dzis mamy u mnie spotkanie "druciane" upieklam drozdowke,choc cienka wyszla, bo drozdze suche juz nieco sie przeterminowaly i chcialam wytestac czy sie jeszcze nadaja, smak super wyszedl, mialam dzemik wlasnej roboty zrobiony z czeresni z wlasnego ogrodu, posypalam kruszonka zmieszana z orzechami wloskimi.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moja drozdzowka 30.01.24, 16:52 Kendo wyobrazam sobie, jak pachnialo wypiekiem w calej klatce schodowej, drozdze widac sa jeszcze dobre, bo nie widac zakalca, wiec ciasto uroslo. Odpowiedz Link
kallisto Re: moja drozdzowka 30.01.24, 20:06 Kenduś piękna drożdżówka, az ślina leci na jej smak szczególnie, ze sa na niej porzeczki. Lusiu wspaniałe masz rady, nie pomyślałam o nagrzaniu szpatułki, wypróbuję kolejnym razem. dzisiaj poczytałam o dodatkach do tortów, są glazury i kleje spożywcze, noooo to można cudować i dlatego te piękne traktowane są takimi wynalazkami. Po za tym cukiernicy pewnie mają specjalne masy nie to co ja sklepowe. Ale mój nie sklepowy, bez sztucznych dodatków, pewnie smaczniejszy. Dzisiejszy wzbudził przeogromny zachwyt co mnie bardzo cieszy. Do piatkowego tortu wykorzystam nowa mase tzw. maslaną, czyli tynk. Tynk cukierniczy robi się ze śmietany, masła i białej czekolady i wtedy z tego sztywnego można wyciskać piękne gwiazdki szpryca tortową. Acha dostałam drożdze od sąsiadki i chyba w końcu upiekę bułę, zainspirowałaś mnie Kendo. Odpowiedz Link
kallisto Transporter do ciast 30.01.24, 20:18 Mario w takim transporterze wiozłam wypiek do pracy. Odpowiedz Link
kendo Re: moja drozdzowka 30.01.24, 20:18 Kallisto masz zaciecie tortowe, masa ciekawa z biala czekolada... jestem ciekawa rowniez dekoracji na nim..powodzenia zycze, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moja drozdzowka 31.01.24, 11:24 Kallisto, rozpieszczasz swoich wspolpracownikow, moze to niebespieczne, ze sie przyzwyczaja do Twoich cotygodniowych wspanialych tortow, ale moze sie umowcie i co tydzien niech kazda z Was sie popisze swoimi umiejetnosciami w pieczeniu tortow????: lub innym wypiekiem???? Odpowiedz Link
kallisto Re: moja drozdzowka 31.01.24, 16:09 Lusiu, moja koleżanka tez wyśmienicie piecze, nie dorównam jej. Choć powiem Wam, że został kawałek tortu i dziewczyny z chęcią do niego wracały, nawet jedna, która na co dzień nie jada słodyczy. Pani Dyrektor zakazuje mi przynoszenia tak pysznych tortów ale ja się nie posłucham i za jakiś czas przygotuję coś nowego smakiem. Odpowiedz Link
kallisto Re: moja drozdzowka 03.02.24, 13:46 Taki wyszedł dla mamy sąsiadki z okazji urodzin. Jest dużo no z dużej formy. Tym razem wykorzystałam wysoką obręcz, znakomicie i równo wyszedł. Tym razem zrobiłam jawowy tynk, wyśmienity w smaku. W środku bita śmietana i nutella. Na wierzchu maliny z żelatyną. Zajęłam się produkacja, Bozena pomagała i myła naczynia. Wiec szybko poszło. Mario biszkopt robię z takiego przepisu: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka miksuję z cukrem do czas aż nie bedzie wyczuwalny cukier w palcach. Zmniejsza obroty z maksymalnych na wolne dodaję mąkę, olej i proszek. Wylewam do tortownicy, piekę w 180 st. Przez 45 minut. Jeśli chce biszkopt ciemny to wsypuję dwie łyżki kakao i tyle samo ujmuje mąki. Odpowiedz Link
kendo Re: moja drozdzowka 03.02.24, 14:18 Kallisto,no super torcik,ale jezeli to mial by byc dla mnie to bym zrezygnowala z kwiatkow, a dzis dziecie mnie poczestowalo szwedzka bulka z macepanowym nadzieniem i bita smietana i mango suszone,bardzo smaczne, musze sobie je kupic,bedzie tak zamiast ciuciu wieczorem. swieze mango mi jakos nie smakuje, ale z mrozonego robie nieraz smoothie Odpowiedz Link
maria88 Re: moja drozdzowka 03.02.24, 17:40 KALISTO dzięki. Jak to dobrze mieć czynną drukarkę wydrukowałam i skorzystam z przepisu na świeta. Zachęcviłaś mnie KALISTO do poszperania w starej ponad stuletniej ksiazce kucharskiej i zobacze jakie tam są kremy do tortów. W domu mam nakładki blaszane /z dziadka cukierni/ do róznych wzorow z kremu będe korzystać. Nie wiem czy wiesz, że mozna np. papier do pieczenia zwinąc w rozek naciąć nozyczkami czubek rożka jak chcesz ,włozyc do niego krem i naciskając aby wypływał mozesz miec rózne wzory kremowe do ozdabiania tortu. Do nasączania koniecznie daj łyżke spirytusu wtedy tort nie bedzie mdły. Odpowiedz Link
kallisto Re: moja drozdzowka 04.02.24, 11:09 Mario czytałam o rożkach, taki sposób praktykowało się kiedyś, nawet woreczki foliowe można nacinać. Kupiłam kpl woreczek silikonowy i tylko z wzorkami. Na szczęście sprawdziła się struna do przekradania, jednak tort musi być jednodniowy. Kiedysniejsze kremy robiło się z zmarłą i margaryny, dodawało się kwasku albo kawy. Dzisiaj ze śmietany lub w połączeniu z maskarpone. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: biszkopt-przepis Kallisto 04.02.24, 11:17 Mario biszkopt robię z takiego przepisu: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. * Jajka miksuję z cukrem do czas aż nie bedzie wyczuwalny cukier w palcach. * Zmniejsza obroty z maksymalnych na wolne * dodaję mąkę, * olej i proszek. *Wylewam do tortownicy, piekę w 180 st. Przez 45 minut. Jeśli chce biszkopt ciemny to wsypuję dwie łyżki kakao i tyle samo ujmuje mąki. Kallisto, co raz pewniejsza reka glaskasz te tory - powodzeeennniiiaaa. Odpowiedz Link
kendo Re: biszkopt-przepis Kallisto 04.02.24, 13:26 no to bedzie latwo znalesc teraz przepis, jak zatytulowany jest, moze i sprobuje i upieke takiego malego torcika,bo mam mala foremke.. oczywiscie pochwale sie dzielem tez. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 05.02.24, 09:30 wczoraj upieklam znowu kolacyjne bulko, dalam duzo mniej jednego gatunku maki i smak i konsystencja zupelnie inna wyszla, ale musze jakos ta make wypiec, Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki - Lusi torcik 08.02.24, 09:25 wcziraj odwiedzajac Lusia, miala niespodzianke w formie torcika hmmmm,super smakowallllll..mniam mniam dostalam tez i na wynos... Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki - Lusi drozdzowka 12.02.24, 09:44 wczoraj zostala upieczona, bo tak dlugo smak Lusie poganial.... Odpowiedz Link
kallisto Re:wypieki - Lusi drozdzowka 17.02.24, 17:11 Ach te smakołyki, trudno im się oprzeć . Ja mam taki przepis na pączusie: 250 gramów sera twarogowego tłustego, 2 jajka zmiksować. Dodać: ciut soli, cukier waniliowy, 1/2 szkl.cukru, 2 łyżeczki pr.do pieczenia wynmieszac łyżką. Utoczyć kuleczki natłuszczonymi olejem dłońmi i ukladac na gorący Tłuszcz. Najśmieszniejsze jest to, ze nie trzeba ich przerwcać, one same kulkują się wokół własnej osi i nabierają koloru. Bardzo prosty przepis, tylko wykorzystać. Odpowiedz Link
kallisto Pączusie serowe 17.02.24, 19:47 Oto one, pyszne, puszyste, delikatne kallisto napisała: > Ach te smakołyki, trudno im się oprzeć . > > Ja mam taki przepis na pączusie: > 250 gramów sera twarogowego tłustego, > 2 jajka > zmiksować. > Dodać: > ciut soli, > cukier waniliowy, > 1/2 szkl.cukru, > 2 łyżeczki pr.do pieczenia > wynmieszac łyżką. > Utoczyć kuleczki natłuszczonymi olejem dłońmi i ukladac na gorący Tłuszcz. > Najśmieszniejsze jest to, ze nie trzeba ich przerwcać, one same kulkują się wok > ół własnej osi i nabierają koloru. > Bardzo prosty przepis, tylko wykorzystać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pączusie serowe 18.02.24, 09:47 Kallisto, faktycznie paczusie wygladaja apetycznie, moze kiedys wyprobuje ten przepis Odpowiedz Link
kendo Re: Pączusie serowe 18.02.24, 09:54 Kallisto, no ciekawie musza smakowac paczusie bez maki a tylko z serem, ja tez ukladam owoce np. z pomidorami/avocado nastepuje szybszy proces by dojzaly... Odpowiedz Link
kallisto Re: Pączusie serowe 18.02.24, 10:09 Kendo zapomniałam o 1 i 2/3 szklanki mąki😱 mimo to są przepyszne i delikatne w smaku. Polecam tym bardziej że to błyskawiczne przygotowanie. Jedynym minusem jest duża ilość oleju do smażenia, kulki muszą być całkowicie w nim zanurzone. Po usmażeniu wybieram na ręcznik papierowy. Podczas jedzenia nie czuć olejem. Odpowiedz Link
kendo Re: moje dzisiejsz buly 22.02.24, 17:04 mialam tylko jedna zamrozona, wiec mus bylo upiec, by starczylo na jakis czas, * tak wyrosly * juz upieczone * roskrojone na wpol wystygniete do smarowania maslem, takich mozna zjesc bardzo duzo ale jedna tylko zaliczylam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moje dzisiejsz buly 22.02.24, 18:08 Kendo, buleczki udaly sie modelowe i widac grahamowe, Ja swoje juz zjadlam, ale mam jeszcze pare kromeczek kupnego greckiego chlebka, i pewnie po niedzieli przyjdzie na mnie pora na pieczenie. Odpowiedz Link
kendo Re: moje dzisiejsz buly 23.02.24, 09:19 tak,dodaje zawsze namoczone siemie lniane i troche maki grachamowej zrobilam luzniejsze ciasto i ciut za luzne - sa za miekkie jak dla mnie,,ale zjem... mam zamiar upiec tez jagodzianki z przepisu z Youtuba Odpowiedz Link
kendo Re: moje rogale 23.02.24, 17:25 nigdy takich wielkich nie robilam, zobaczymy,jakie beda jak urosna, oczywiscie nadziewane wlasnej roboty sliwkowym dzemem Odpowiedz Link
kallisto Re: moje rogale 23.02.24, 18:50 Rogaliczki ??? MNiam )) Przekaz nam Kendo ich smak Odpowiedz Link
kendo Re: moje rogale 24.02.24, 09:24 zawiodlam sie troche, efekt nie taki jak oczekiwalam, "rosklapily sie strasznie w piekarniku" ale w smaku smaczne moglam krocej piec, nastepnym razem wyjda lepsze... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moje rogale 24.02.24, 09:43 Kendo, na pierwsy wypiek, i proba recepty, to wygladaja dobrze wg mnie, lubie jak sie troche posklejaja buleczki, rogaliki, to znaczy ze wyrobione jest dobrze ciasto, a przeciez smak chyba odgrywa najwazniejsza role. Moze nastepnym razem ciasto ciut gesciejsze, lub inna moke(chociaz u nas nie ma wielkiego wyboru). Metoda prob dojdziesz do perfekcji. Odpowiedz Link
kendo Re: moje rogale 24.02.24, 09:48 Lusia,chyba zakupie ta specyjal make i bedzie tylko do wypiekow cisat, do wypieku cbulek kolacyjnych pasuje ta,co kupujemy obecnie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moje rogale 24.02.24, 09:54 Kend, tez o tym pomyslala, albo mozna w Polskim sklepie sprawdzic jaka maja make i ew, kupic na probe?. to znowu tam bedzie kosztowala krocie, maja jakis taki drogi przelicznik,?. Odpowiedz Link
kendo Re: moje rogale 24.02.24, 10:17 Lusia,1 kg maki w polskim sklepie bedzie kosztowac wiecej niz tu ta 2 kg specyjalna..niech jej stoi na polce.. dziwie sie,ze ma chetnych jeszcze co kupuja u niej, moim zdaniem,wszystko ma swoje granice.. moze ci pracujacy,stac ich na to, ale juz emeryt musi pomyslec co i za co placi .. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi buleczki kolacyjne 27.02.24, 19:21 Lusia podeslala zdjecie swoich buleczek dzis upieczonych. mniam,mniammmmmm---- Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re:Lusi buleczki kolacyjne 27.02.24, 22:00 Wyglądają i pewnie takie są, bardzo smacznie. Chciałabym je mieć na jutrzejsze śniadanie Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 09:12 wszystko smakuje smacznie, jak samemu sie upiecze, bo wiemy co jemy,bez zadnych dolepszaczy smakowych czy np.plmowego oleju, ja do swoich bulek daje olej rzepakowy i namoczone siemie lniane i troche grahamki.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 10:44 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/7rikr6rabBOeiUQLX.jpg Kendo, dziekuje za moja fotke z buleczkami, wczoraj posmakowalam prawie jeszcze letnie, a z dinkiel maki i graham w polaczeniu z pszenna, sa calekiem inne w smaku i tresciwsze, na sniedanie zjadlam cala bulke, ale chyba by wystarczyla mi tylko 1/2 bulki, jutro zobacze czy wytrzymam do lunchu-obiadu. To tez zalezy czym sie ja oblozy.? Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 10:49 dokladnie Lusia,kazdy ma swoja doze sytosci, ja bym nie wytrzymala po Twojej pol buleczce do lunchu od 8 godz do 12 godz. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 11:01 Pół bułeczki, to zdecydowanie za mało. Dla mnie śniadanie jest ważnym posiłkiem. Inne też Staram się jadać drugie, niewielkie śniadanie. Wtedy pół bułeczki wystarczyłoby. Muszę upiec focaccie. Może dziś to zrobię, o ile nie zapomnę kupić drożdży. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 11:13 dokladnie Wedrowiec, ja drugiego sniadania nie jadam, bo o 12 nastepny posilek, natomiast podwieczorek o 15 godz, staram sie robic rozne salatki,jak przed wczoraj z mrozonych ugotowanych warzyw z mozorela i olejem i por zjadlam,cala ta miseczke, wytrzymalam do kolacji co jem miedzy 18-19 godz. Odpowiedz Link
maria88 Re:Lusi buleczki kolacyjne 28.02.24, 16:19 Staram sie tylko nie przejadac jednorazowo. Jem kiedy czuję, że powinnam. Ostatni posiłek jem przed przyjęciem ostatniego leku, niestey o póznej godzinie 20.30. Odpowiedz Link
kendo Re:jak paczki? 10.03.24, 10:04 warto test zrobic, bo latwer w przygotowaniu i na drozdzach. www.youtube.com/watch?v=51q6hnsg_jo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:jak paczki? 10.03.24, 11:52 Kendo,, ta recepta akurat na jednosobowe degustowanie a i jeszcze wystarczy na poczestunek dla gosci. drozdze zamienione sa na proszek do pieczenia, moze juz na nowym mieszkanku sobie ta recepte wyprobuje, bo i nie trzeba tez uzywac duzo oleju, a smazenie prawie jak racuchy? Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 29.03.24, 09:29 tylko piernik upieklam ,dla mnie wystarczy, dziecie nie chce zadnych wypiekow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wypieki 29.03.24, 11:36 Kendo, patrzac na Twoj wypiek, zapachnialo mi bardzo swiatecznie, sp. MAMA zawsze piekla na kazde swieta piernik, sernik, i drozdzowki tez byly, bo bylo komu jesc. Ja chyba sobie upieke marchewkowa babke z przelozeniem kremem i orzechami wloskimi. (Jak mnie glowa nie bedzie molac). Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 29.03.24, 15:11 uffff.znowu migrenka sie skrada, chyba ,ze internet by niedostepny to sie przejelas, ja z rospedu upieklam cyteynowa babke tez,polukruje jutro, buleczki kolacyjne tez upieczone. jak,nie mola glowka? bo marchewkowe bardzo smaczne pieczesz. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 31.03.24, 22:47 wczoraj po swieceniu koszyczka wielkanocnego Lusia ,poczestowala mnie,do herbatki bardzo smacznym marchewkowym ciastem-torcikiem, zawsze sie Jej udaje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wypieki 01.04.24, 11:20 Kendo, dziekuje za mile slowa o moim wypieku, i pokazaniu go tutaj. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 01.04.24, 11:53 oczywiscie mus pochwalic siostre za wysmienite wypieki.. Odpowiedz Link
kallisto Re:wypieki 04.04.24, 08:14 Oczywiście, jak najbardziej, piękny torcik, wygląda na smakowity. Kiedyś częściej piekłam marchewkowe, teraz rozkochałam się w bardzo kombinowanych. Chodzi za mną sernik na jogurcie i chyba upiekę ale po wolnym, za dużo do tej pory słodkiego jem. Jeszcze sąsiadka przyniosła tortowe ze świąt. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 04.04.24, 09:30 na swieta upieklam na proszku, ale zazwyczaj pieke drozdzowke najlepiej mi smakuje z roznymi dzemami i kruszonka z pohakanymi orzechami wloskimi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wypieki 04.04.24, 09:48 Przegladajac piwnice, co moge skasowac, w kartonie odkrylam dzem-mus jablkowy, ktory uzywam na drozdzowke z kruszonka, chyba w tym tygodniu ja upieke?. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki -drozdzowka 25.04.24, 14:52 zaspokojenie smakow drozdzoweczka, od dawna byla chec upiec w koncu czlek sie zmobilizowal.. tym razem sliwki/kruszonka z posiekanymi orzechami wloskimi.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wypieki -drozdzowka 25.04.24, 15:28 Kendo, ciekawe polaczenie smakow, az mi zapachnialo przy kompie. Odpowiedz Link
kallisto Re:wypieki -drozdzowka 25.04.24, 19:48 Kendo czy tę drożdżówkę pieczesz na ruszcie? Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki -drozdzowka 26.04.24, 09:15 Kallisto, pieka ja normalnie na blasze, a studze na tym ruszcie ,by od spodu nie robila sie wilgotna, pozniej kroje/przekladam Folja i zamrazam ...czesc oczywiscie "pozeram" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wypieki -drozdzowka 26.04.24, 10:47 Ja tez dostalam pokazny kwalek ten drozdzowki, b.b.smaczna, jeszcze wczoraj wyrownalam jeden kawaleczek, Dzisiaj chyba zjem caly ten drugi?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chleb z linser 27.04.24, 09:54 www.youtube.com/watch?v=tAMG5uoF-o0 Chyba pokusze sie na upieczenie, zeby spobowac smak tego chlebka?. Odpowiedz Link
kendo Re: chleb z linser 27.04.24, 10:26 rob Lusia tes chlebkowy, ja kiedys kupilam makaron z grochu zdaje sie on byl, nie smakowal mi, ale chlebuc moze byc smaczny,widac,ze wilgotny po przekrojeniu byl. Odpowiedz Link
kallisto Re: chleb z linser 28.04.24, 09:00 A ja w piątek upiekłam sernik, skorzystałam z przepisu „Ania gotuje”. Pierwszy raz zastosowałam się do czasu pieczenia, 20 minut w 190 st. , pół godziny w 150 st. i pół godziny w 130 st. Wspaniały i nie opadł, dzisiaj już go nie ma😂 Odpowiedz Link
kendo Re:wpieki -sernik 28.04.24, 09:43 kallisto napisała: > A ja w piątek upiekłam sernik, skorzystałam z przepisu „Ania gotuje”. Pierwszy > raz zastosowałam się do czasu pieczenia, 20 minut w 190 st. , pół godziny w 150 > st. i pół godziny w 130 st. Wspaniały i nie opadł, dzisiaj już go nie ma😂 1,20 min piekl sie serniczek, dawno co pieklam u siebie , bede musiala zastosowac ten system pieczenia Odpowiedz Link
kallisto Re:wpieki -sernik 28.04.24, 10:10 A ja chyba popełnię dzisiaj torcik, dawno nie robiłam, tyle dni wolnych to będzie co jeść. Jutro idę jeszcze do pracy, odcwtorku laaaba💃💃💃 Odpowiedz Link
kendo Re:wpieki -sernik 05.05.24, 09:31 ladnie sie zlozyly dni,tworzac tyle wolnego do odpoczynku, ciekawe jak smakowal torcik? ja mysle nowe ciasto upiec jakies drozdzowe...lub drobne ciasteczka bez proszku do pieczenia. zobacze co mnie nawiedzi smakowo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:wpieki -sernik 05.05.24, 10:23 Kallistoam nadzieje ze torcik smakowal, Kendo po przepracowanu u mnie z pomoca przy przeprowadze, chce sie dowartosciowac, bo ja to nie mam glowy do tego teraz, ale tez mi sie chce mojego wypieku, moze, moze... dzisiaj bym cos upiekla???? Odpowiedz Link
kallisto Re:wpieki -sernik 05.05.24, 11:28 Torcik, był smakowity, połączenie składników dało fajny efekt. Dzisiaj będę robiła bitą śmietanę na herbatnikach połączonych z kruszonymi wafelkami Dare. Między warstwa będzie kwaśny dżem, na górze masą czekoladową. Odpowiedz Link
kendo Lusi buleczki 05.05.24, 16:19 nie upieklam nic, za to wyprasowalam niemal wszystkie juz ciuszki ktore na wiosne-lato wyjelam a czesc juz zimowych schowalam. Lusi wypiek az mi zapachnialo.. Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi buleczki 08.05.24, 08:35 Piękne bułeczki. Może się powtarzam ale zazdroszczę umiejętności w tych drożdżowych wypiekach Moje ostatnie ciasto nie ciasto było wyborne. Mąż powiedziała, że się wyrobiłam w tworzeniu takich smakołyków To prawda, długo nie piekłam a wymyślnych to w ogóle. Teraz się rozkręciłam i aż chce mi się je przygotowywać, tylko żeby one nie były takie tuczące (( Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi buleczki 09.05.24, 08:22 Kallisto, to prawda, wszystkie slodkosci tucza, ale te wlasne upieczone we wlasnym piecu sa bez roznych ekstra utwardzaczy i innych splulchniaczy, zdrowsze, a nawet jak czasami sie nie udadza pod jakims wzgledem, to mimo wszystko mozna je skonsumowac. Ja w nowym mieszkaniu mam piekarnik osobno, i plyte do gotowania osobno. na roznych szafkach stoja. To na co zwrocilam uwage, to blachy do pieczenia mniejsze od tych co sa w standardowych starych piecach. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi buleczki 09.05.24, 08:29 Kallisto,ciesza wypieki jak sie udadza,a jeszcze wlasnie z wlasnego pomyslu,i najblizsza osoba pochwali, Lusia,moze trzeba zrobic test z wypiekiem jakims,by ewentualnie zlosic jakis blad? ja zamiaruje upiec dzis pizze,my miec na przekaske czy kolacje, bo zawsze dziele jak by to kromeczki byly. Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi buleczki 09.05.24, 09:51 Lusiu, masz rację, nasze są bez utwardzaczy, spulchniaczy i bez konserwantów. Gdyby śmietana do ubicia była mniej tłusta. Niestety 18 % nie ubija się. Zazwyczaj w przepisach do śmietany dodaje się mascarpone celem jej dodatkowego usztywnienia. Raz dodałam, ale jak zobaczyłam, ze ser ma tłuszczu 70-80 % to przestałam dodawać. Śmietana ma 30 % a do tego jeszcze kolejna tłuścizna to już za dużo. Odpowiedz Link
kendo moje mini pizzy 09.05.24, 14:58 o takie juz w porcji, nie trzeba dzielic po upieczeniu, polozylam dunska salami/mozorele/posmarowalam ajwarem/posypalam oregano i utartym zoltym serem , acha i plastry pomidora pokladam, oczywiscie w innej kolejnosci, wyszly mi 4 st,jedna juz na talerzu czeka do zjedzenia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moje mini pizzy 09.05.24, 19:50 Kendo, to moze jutro upieke pizze, zawieziemy 2 krzesla i poucztujemy? ale nie wiem czy wystarczy mi tyle zapalu? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moje mini pizzy 09.05.24, 19:51 Kendo, twoje osobne pizzetki wypiekly sie apetycznie, az mi zapachnialo przy kompie. Odpowiedz Link
kendo Re: moje mini pizzy 10.05.24, 09:35 Lusia, moge je upiec w reprisie i w niedziele sobie poucztujemy w nowym mieszkanku,(mam jeszcze wszystko do pizzetki) i moze zmontujemy moje dwa krzesla do kuchuni co zakupilam okazjonalnie Odpowiedz Link
kendo Re: moja nastepna drozdzowka 10.05.24, 23:22 upieklam co by bylo w przerwie przeprowadzki sie naladowac troszke kalorjami, choc daje tylko dwie lyzki cukru do ciasta i 2 lyzki cukru do kruszonki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: moja nastepna drozdzowka 11.05.24, 11:38 Kendo, i takie drozdzowki najsmaczniejsze, bo roznymi dzemami wlasnej produkcji mozna je smarowa i kruszonka posypywac. Odpowiedz Link
kendo Re: moja nastepna drozdzowka 11.05.24, 14:13 dokladnie Lusia, wykorzystuje dzem z ekoloicznych sliwek z wlasnego niegdys ogrodu, tyle czasu i sie dobrze zachowaly. Odpowiedz Link
kallisto Re: moja nastepna drozdzowka 18.05.24, 15:12 Chodziło za mną to i tamto i mialam pomysły, nie wyrobiłam się dzisiaj. Zrobię chrupiące gofry z bitą śmietaną. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 22.06.24, 17:35 Kallisto gofry na pewno beda smaczniutkie, Lusia,widac ze piekarnik sie sprawdzil? apetycznie wyglada. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 22.06.24, 18:17 To chyba ten marsz mnie naladowal energia i samki zmusily do upieczenia takiego placka?. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 22.06.24, 19:59 Nie wiem czy to ciacho Kendo czy Lusi. Mam pytanie co to jest zielone? Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 23.06.24, 09:42 Mario,to ciasto Lusi, a to co wyglada na zmieniony kolor, to chyba telefon zalam kolor,tak mi sie wydaje,bo ja nie odbieram koloru jako zielony... Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 23.06.24, 10:33 Smakowity mimo, że tylko na zdjęciu widzę placka. Wczoraj piekłam murzynka ale na nie na swoją potrzebę. Córka prosiła o upieczenie czegoś szybkiego, zostali zaproszeni do sąsiadów z bliźniaka więc chciała coś swojego zanieść. Biegali za sprzętem AGD do kuchennej zabudowy toteż i czasowo była ograniczona. Do murzynka dodałam na blaszce kleksy dżemu z czarnej porzeczki i pokrajaną ciemną czekoladę. Napisałam jej , że murzynek będzie z kleksem czarnego owocu i z lekką nutka dekadencji, bardzo ją to ucieszyło Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi drozdzowka z truskawkami 23.06.24, 10:36 swietny pomysl Kallisto z kwaskowatym dzemem do murzyka i czekolada, mniam...mniammmm.. Odpowiedz Link
kendo szybkie ciasto w patelni z brzoskwinia 23.06.24, 13:49 www.youtube.com/shorts/uwtsBf7akEw?feature=share ciekawy sposob pieczenia, chyba musi byc smaczne? kto test przeprowadzi? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: szybkie ciasto w patelni z brzoskwinia 25.06.24, 21:35 Pomysł interesujący, ale nie odważę się go sprawdzić. Wolę klasykę Dziś upiekłam, po raz pierwszy w tym sezonie, ciasto z truskawkami. Proste, szybkie, ucierane. W kolejce czeka kruche z rabarbarem, ale to w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link
kendo Re: szybkie ciasto w patelni z brzoskwinia 26.06.24, 08:53 truskawki prawie juz zjadlam,te co nie zagospodarowalam, ale moze z kupnych upieke albo z brzoskwiniami.. rabarbar mamy tu w ogrodku mini,ale jakos smak mnie nie zacheca Odpowiedz Link
kallisto Re: szybkie ciasto w patelni z brzoskwinia 26.06.24, 13:01 Nie piekę nic z truskawkami, zawiodłam się w tym roku ich smakiem. Nie szalałam z ilością jedzenia. Dzisiaj już są ponad 20 zł za kg. Właściwie to nie ma obecnie dla mnie owoców, truskawki i brzoskwinie z sierścią nie bardzo mnie interesują Odpowiedz Link
kendo szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskawkowa 11.07.24, 15:18 popelnilam drozdzowke posmarowana marmolada z 2023 ,sama zbieralam truskawki i perabialam, moze ciut za dlugo w piekarniku posiedzial ale wyglada smakowicie musicie chyba sami to przyznac... Odpowiedz Link
maria88 Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 11.07.24, 18:10 Zebym cos upiekła to musi sie ochlodzic. Mam zamrozone owoce i dzemy jeszcze z ub.roku. KENDO pieknie i smakowice wyglada Twoje ciacho. Odpowiedz Link
kendo Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 11.07.24, 20:20 Mario i smakuje tez bardzo, bedzie na pare sobot i niedziel po dwa kawleczki, pokroilam male by na dluzej starczylo....hi,hiiii Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 11.07.24, 22:02 Piękne ciasto Zamrażasz po upieczeniu? Lubię ciasta drożdżowe, ale przygotowanie ich jest bardzo czasochłonne Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 12.07.24, 10:15 Kendo, smaczniutko mi zapachnialo przez ekran. Ja upieklam sobie na obiad pizze-kebab, troche zjadlam, reszte zamrozilam na zachcinki czasem wieczorem. wedrowiec2 mamy przepis ktory nie jest wcale uciazliwy, . ** wyrabia sie ciasto z zimnych skladnikow i tylko pozniej 1 godzine rosnie przed wlozeniem do piekarnika. - 100 gr margaryn(masla lub oleju) - 6 dl makki -2 lyzki cukru - 50 gr drozdzy - 3/4 dl zimnego tlustego mleka(mieszam czasami kwasna smietane ze zwyklym mlekiem) - 2 cale jajka - MAKE Z TLUSZCZEM WYRABIA SIE DODAJAC CUKIER - DODAJE SIE RESZTE SKLADNIKOW, - WYRABIA DOKLADNE, - WALKUJE NA ODPOWIEDNIA WIELKOSC BLACHY - UKLADA EW, JAKIES OWOCE, -POZOSTAWIA SIE DO WYROSNIECIA POD SCIERECZKA NA 1 GODZ. - PIECZE SIE W PIECU NA 225..c TYLKO 8 MINUT, w zaleznosci od piecow. - mozna posmarowac dzemem, lub innym wypelnieniem, zawinac jak rolade, pokroic na odpowiednie plasterkii ,upiec w papierowych papilotkach. Odpowiedz Link
kendo Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 12.07.24, 14:11 tak,Wedrowiec kroje w kawalki odpowiednie i zamrazam przelozone papierem do wypiekow.... a zapomnialas Lusia ze ciasto posypuje sie rowniez kruszonka.. Odpowiedz Link
maria88 Re: szybkie ciasto drozdzowe z marmolada truskaw 12.07.24, 16:29 Mogłybyscie napisac 6dl mąki to ile 3/4 dl mleka to czy to 3/4 szklanki? Owoce układa sie przed wyrosnięciem? Odpowiedz Link
kendo Re: szybkie ciasto drozdzowe /miara dl. 12.07.24, 21:19 1 dl = 100ml 3/4 dl =nie caly 1 dl.czyli 75 ml (chyba dobrze przeliczylam ten 1 dl.=czyli nie cale 100ml,) mysle,ze te miary pasuja dla Ciebie Mario. ja po wyrobieniu ciasta od razu na blache wykladam, ukladam owoce/posypuje kruszonka i d´na godzine pod sciereczke i do piekarnika, bedzie cienki spod,wlasnie taki lubie do kruszonki mozna dodac swe ulubione smaki, ja daje wloskie orzechy drobno pohakane Odpowiedz Link
kendo Re: szybkie ciasto drozdzowe /miara dl. 13.07.24, 14:53 kendo napisała: > 1 dl = 100ml > 3/4 dl =nie caly 1 dl.czyli 75 ml (chyba dobrze przeliczylam ten 1 dl.=czyli ni > e cale 100ml,) > mysle,ze te miary pasuja dla Ciebie Mario. > > ja po wyrobieniu ciasta > od razu na blache wykladam, > ukladam owoce/posypuje kruszonka i d´na godzine pod sciereczke > i do piekarnika, > bedzie cienki spod,wlasnie taki lubie > > do kruszonki mozna dodac swe ulubione smaki, > ja daje wloskie orzechy drobno pohakane > zapomnialam napiszac, ze ujelam 4 lychy maki a dalam 4 lychy grachamowej maki dlatego ciasto troche ciemniejsze i faktycznie o 1 min.za dlugo sie pieklo Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: szybkie ciasto drozdzowe /miara dl. 13.07.24, 18:19 Przepis wygląda na prosty. Muszę wypróbować Mario, tutaj znajdują się przeliczniki wagi i objętości różnych produktów spożywczych. Ja gdy gotuję korzystam z wagi i naczynia z podziałką do cieczy. Nie potrafię robić "na oko". Oczywiście nie dotyczy to typowych potraw. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jablecznik 15.08.24, 10:10 www.youtube.com/watch?v=j1akf6BWc0Y Jak mina upaly musze ten przepis wyprobowac?. Odpowiedz Link
kendo Re: jablecznik 16.08.24, 09:55 bede czekac na test wypieku, a swoja droga to skonczyla mi sie drozdzowka i trzeba by bylo nowa upiec i dozowac w sobote i niedziele.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: jablecznik 16.08.24, 11:42 Kendo, ja tam sobie nie dozuje, jak mam ochote na cos slodkiego to zajadam, jak nie upieklam, to ostatnio cos pod smak sobie zakupie. Odpowiedz Link
maria88 Re: jablecznik 16.08.24, 12:30 Teraz upały, więc za gorąco na piekarnik. Z okazji swiąt kupiłam w Bierdonce struclę z lesnymi owocami za 7 zł. Własnie przed chwilką zjadłam do kawałeczek do kawy , jest smaczna. Odpowiedz Link
kendo Re: jablecznik z platkami owsianymi 24.08.24, 15:25 receptfavoriter.se/recept/aeppelpaj-med-havregryn.html zawsze robie z tej recepty - 5 jabłek, dowolne jabłko spożywcze lub stołowe, najlepiej szwedzkie i organiczne, łącznie ok. 700 gramów - 2 łyżki cukru - 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła do formy - 125 gramów masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru - 1,5 dl mąki pszennej(1 dl to 100ml) - 2 dl płatków owsianych lub płatków owsianych błonnikowych= 200ml - 1,5 km soli = szczypta soli Gotowanie - Nastaw piekarnik na 200 stopni, normalny piekarnik. - Formę do ciasta o średnicy około 28 cm wysmaruj łyżką masła. - Obierz jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w plasterki. Rozłóż je w zaroodpornym naczyniu czy blaszcze do pieczenia. - Posyp odrobiną cukru i cynamonu. - Szybko wymieszaj pokrojone w kostkę masło z cukrem, płatkami owsianymi, mąką pszenną i solą na kruszonkę w misce lub robocie kuchennym.(mieszam reka,tworzac kruszonke) - Rozłóż ciasto kruche czyli kruszonke równą warstwą na jabłkach w formie . - Umieścić ciasto na środku piekarnika i piec na jasnobrązowy kolor przez około 25 minut. - Wyjmij i lekko ostudź. Podawaj na ciepło lub zimniejsze,, na przykład z kremem, bitą śmietaną waniliową lub lodami waniliowymi. mis smakuje najbardziej z lodami gruszkowymi i waniljowymi pozniej zalacze foteczke Odpowiedz Link
kendo Re: jablecznik z platkami owsianymi 24.08.24, 15:52 mi smakuje najbardziej z lodami gruszkowymi i waniljowymi bede jadla z lodami jak TROSZKE PRZESTYGNIE. Odpowiedz Link
kendo Re: buleczki nadziane mozzorela 07.09.24, 08:33 mam na nie ochote jak upieklam i posmakowalam przetlumacze recepte i polece ,jak beda smaczne www.godare.se/recept/a/rPg5yA/ostbullar-med-mozzarella-cheddar-och-parmesan Odpowiedz Link
kendo Re: chlebki na patelni 01.10.24, 10:04 www.godare.se/recept/a/mro6M0/snabba-brodet-du-gor-i-stekpanna ciekawe jak smakuja? Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki-piernik 03.10.24, 14:15 dawno nie pieczony wyszedl smakowicie, dziecie tez bardzo lubi i chcialo tym razem wziasc,wiec dostal, Lusia tez dostala a dla mnie to zostalo, tym razem na miodzie bez cukru pieklam i duze jajka mialam 2 st. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypieki-piernik 06.10.24, 10:38 W tygodniu upieklam z bananow i maki kokosowej ciasto, + kakao i smakiem mnie zaskoczylo, bo malo cukru i masla dalam, w konsystencji bylo kompakt ale wilgotne i slodkie, Kendo tez smakowalo, nawet zanioslam do kawiarenki i poczestowalam wspolpracownikow. Ale smak mnie sciga na jablka z platkimi owisanymi, jak co roku o tej porze pieke i pozniej lody lub waniljowy sos pasuje ze smakiem, moze dzisiaj wystarczy mi checi na taki wypiek? Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki-piernik 06.10.24, 13:27 beda jablka tansze w nastepnym tygodniu to zakupie ekstra na ta okazje pieczenia z platkami owsianymi, lody tez kupilam a czekolada,wiec bedzie super. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypieki-piernik 12.10.24, 06:38 Ciekawy przepis na połączenie jabłek z płatkami, podajcie proszę przepis🙂 Takich smakołyków najadłam się w hotelu, od środy wstrzymuję się od słodkości, ale polaczenie jabłek i owsianki to lekkie i zdrowe. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypieki-piernik 12.10.24, 14:01 Kallisto ich kultura slynie w b.dobrych i slodkich wypiekow, szczegolnie bazowanych na miodach. Zawsze robie wypieki z platkow owsianych i jablek na oko. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypieki-piernik 12.10.24, 14:02 No ale czy do tego dodaje się jajka, tłuszcz? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypieki-platki owsiane+jablka 12.10.24, 14:07 www.axa.se/recept/bakning/havresmulpaj-med-apple-och-kanel/ Ciasto Owsiane Z Jabłkiem I Cynamonem Klasyczne ciasto z płatków owsianych o cudownym aromacie cynamonu i kardamonu. Owies nadaje dodatkowy smak i dobrą odporność na żucie! 40 minut 8 porcji Składniki 3-4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 4 łyżki cukru kryształu 1 ½ dl płatków owsianych AXA 1 ½ dl mąki pszennej ½ szklanki granulowanego cukru 125 g masła Jak przygotować przepis 1. Pokrój jabłka w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj jabłka, cynamon, kardamon i cukier. 2. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę pszenną i cukier. 3. Dodać masło, pokroić na kawałki i zagnieść na kruszonkę. 4. Rozłóż ciasto na jabłkach. 5. Piec na środku piekarnika, 225 stopni przez około 20 min. U nas sa w proszku gotowe sosy vaniljowe rozprowadzane mlekiem do polania, albo ulozyc lody na jeszcze cieplawe ciasto, najlepiej wlasnie tak smakuje. Odpowiedz Link
kallisto Re: wypieki-platki owsiane+jablka 12.10.24, 15:13 Wspaniały przepis, kupię jabłuszka i mam nadzieję nie zapomnieć zrobi 🙂 Dziękuję Lusiu 🥰 Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki-platki owsiane+jablka 12.10.24, 17:16 lubie ten wypiek z lodami przy boku czesto sie jesienia robi,kidy jablek tanszych pod dostatkiem, smakuje tez z sosem waniljowym mamy tu gotowy w proszku i rozrabiamy z mlekiem, mozna tez gotowy juz kupic. Odpowiedz Link
kendo Re: premiera buleczek szafranowych 30.10.24, 20:19 kupilam dzis juz w sklepie szafranowe buleczki, ta zaplatana zjadlam i taka sobie, ciasto w zeby sie kleilo... Odpowiedz Link
kendo Re: sernik gotowany 03.11.24, 15:04 aniagotuje.pl/przepis/sernik-gotowany z rekomendacji Kallisto,co korzystala z tej strony Ania Gotuje moze jeszcze ktos bedzie mial ochote na niego, szybko znajdzie tu przepis na rozne serniki Odpowiedz Link
maria88 Re: sernik gotowany 03.11.24, 16:07 Dzieki KENDOI ale już znalazłam i wydrukowałam ten przepis. Muszę spróbować zrobić. Zawsze robię tradycyjny z ciastem, kratką, bakaliami tzw.krakowski, ale teraz to dla mnie duzo pracy. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowe buleczki 15.11.24, 18:30 alltommat.expressen.se/recept/lussebullar-vart-basta-recept/ nastepna receåta, alltommat.expressen.se/recept/extra-saftiga-saffransbullar-med-fordeg/ nie wiem ktore moze upieke,jak starczy czasu, ponoc dobrze wypadly w tescie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: szafranowe buleczki 15.11.24, 21:37 Czy te ciasteczka związane są ze świętami? Szafran nasunął mi takie skojarzenia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szafranowe buleczki 16.11.24, 12:24 Takie wypieki jak Kendo zapodala linki zawsze wypieklalam juz duzo wczesniej przed Lucyja (13 grudnia) to takie wlasnie szafranowe buleczki sie wypieka, a teraz juz sprzedaja w sklepach, ale najlepsze jak sie samemu upiecze. Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowe buleczki 16.11.24, 16:45 o,to Lusia juz odpowiedziala, szafran nalezy tu do tradycji BN-narodzeniowej, zwlaszcza,13 grudnia wypieka sie buleczki w roznych esach-floresach z uzyciem szafranu, ktory kupuje sie w aptekach czy w kazdym sklepie przy kasie, moczy sie go przed uzyciem w odrobinie spirytusu czy smietanie, otrzymuje sie intensywny smak szafranu i zolty kolo. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: szafranowe buleczki 16.11.24, 17:54 Dziękuję za wyjaśnienie. Miałam dobre skojarzenia, ale wolałam upewnić się. Odpowiedz Link
kallisto Re: szafranowe buleczki 16.11.24, 20:06 Szafran jest chyba najdroższą przyprawą, pozyskuje się ze specjalnych hodowli krokusów. Kiedyś kupiłam, chyba z Kamissa, kilka pręcików w torebce, nie wiem ile ważyło, mikrogram? Odpowiedz Link
kendo Re: szafranowe buleczki 16.11.24, 21:21 tu juz zaczeli sprzedawac , cykne fotke jutro z torebeczki,ktora zostala mi z tamtego roku Odpowiedz Link
kallisto Re: szafranowe buleczki 17.11.24, 18:38 Miałam jechać do wnuków ale plany się zmieniły, a miałam przygotowane ciastka z cynamonem. Musiałam więc upiec, wyszły przepyszne. A jak je zrobiłam? Rolka ciasta francuskiego Cukier Masło, ok. 1/3 kostkicynamon Cukier, masloni cynamon utarłam, posmarowałam 2/3 ciasta, zwinęłam w rulon w zadłuż ciasta. Pocięłam na kilkucentymetrowe kawałki, ułożyłam na blasze, upiekłam. Cukru i cynamonu dałam na smak. Prostackie w przygotowaniu, błyskawiczna słodka zakąska. Odpowiedz Link
kendo Re: cynamonowe ciastka z francuskiego-Kallisto 18.11.24, 09:39 kallisto napisała: > Miałam jechać do wnuków ale plany się zmieniły, a miałam przygotowane ciastka z > cynamonem. Musiałam więc upiec, wyszły przepyszne. A jak je zrobiłam? > Rolka ciasta francuskiego > Cukier > Masło, ok. 1/3 kostkicynamon > > Cukier, masloni cynamon utarłam, posmarowałam 2/3 ciasta, zwinęłam w rulon w za > dłuż ciasta. Pocięłam na kilkucentymetrowe kawałki, ułożyłam na blasze, upiekła > m. Cukru i cynamonu dałam na smak. Prostackie w przygotowaniu, błyskawiczna sło > dka zakąska. ** super pomysl na szybkie slodkosci, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cynamonowe ciastka z francuskiego-Kallisto 18.11.24, 11:23 W takie gotowe juz ciasta mozna wypelniac roznymi nadzieniami, np, oliwki i zolty ser, tez bedzie smakowac wytrawnie. Odpowiedz Link
kallisto deser z bitej śmietany 25.11.24, 12:27 w sobotę chciałam ubić śmietaną z dodatkiem mascarpone. Ubiłam śmietanę na sztywno, dodałam ser i co ?rozpłynęło się ! Nie mniej jednak już musiałam wykorzystać tę nieszczęsną masę. Na dno tortownicy poukładałam delicje, wyłożyłam masę, na wierzch pokruszyłam wafelki w czekoladzie. nakładaliśmy łyżką jako deser. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: deser z bitej śmietany 25.11.24, 13:31 Kallisto, to dziwne, bo przewaznie mascarpone zageszcza masy ze smietana, a w lodowce nie stezalo pozniej?. Odpowiedz Link
kendo Re: deser z bitej śmietany 26.11.24, 09:46 ale produkty sie sprawdzily w deserze, czasami wymodzimy nowy przepis, ale dzine,ze smietana sie rozrzedzila Odpowiedz Link
kallisto Re: deser z bitej śmietany 27.11.24, 08:40 Lusiu, nie stężała. Podobno do ubitej śmietany dodaje się po łyżce sera, a ja wrzuciłam całe opakowanie na raz. Może to był błąd? Zraziłam się i już nigdy nie będę próbować w ten sposób, wole ubić 36 % śmietanę. Kendo, nawet wczoraj dojadałam ostatnią porcję. Galaretka z delicji fajnie się ciągnęła Odpowiedz Link
kendo Re:szafranowe buleczki u Lusi 05.12.24, 14:48 Lusia sie zmobilizowala upiekla szafrnanowe buleczki dwa rodzaje z tego samego ciasta, wyobrazam sobie jak pachnie w calym mieszkaniu szafranem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *chlebek orkiszowy* 08.12.24, 11:43 www.youtube.com/shorts/hKUpqtYT1f4 Odpowiedz Link
kendo Re: *chlebek orkiszowy* i piernik 08.12.24, 18:32 lusia_janusia napisała: > www.youtube.com/shorts/hKUpqtYT1f4 > tu nie widzialam orkiszu.. a starym zwyczajem swaiteczny piernik dzis upieklam z rodzynkami i orzechami wloskimi... przy okazji wylalam nieopacznie 1 dl oleju dobrze ze na blad szwki kuchennej a nie na chodnik...bo byl by do wyrzucenia Odpowiedz Link
kendo Re: *chlebek orkiszowy* i piernik 10.12.24, 16:01 dzis dla siebie upieklam piernik bez orzechow wloskich,tylko z rodzynkami, przed wczoraj zdjadlam jeden kawalek od dzieciecia piernika i dzis mialam atak, czyzby to orzechy powodowaly alergie w takie ojbawy,obylo sie bez pogotowia,przeszlo po 5 godzinach..ufff Odpowiedz Link
kendo Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 14.12.24, 10:55 www.godare.se/recept/a/WjnqxQ/tekakor ide po make do sklepu i bede takie sobie bulki piekla, co by po operacji miec co jesc, ta druga maka to z dodatkiem proszku do pieczenia i mialko zmielona, moza uzyc jedej tylko,czyli polaczyc wage dwoch tych zalecanych mak Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 14.12.24, 11:01 Kendo, przypomnialas mi o tych buleczkach, b.laty przepis, tez mi smakuja, bo juz wypiekalam, a dostalam od corki swieze drozdze to ew, moge sobie tez takie powypiekac?, jak wyjem ten kupiony chleb ze sklepu. Odpowiedz Link
kendo Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 14.12.24, 15:47 Lusia wyszly super smaczne, chba dlatego,ze dawno je pieklam, upieklam jedena porcje, ale druga zaraz tez upieke ,dodam troche grachamu, bo z samych pszennych mak dla mnie za "delikatne", starczy az po NR degustacja bulki po szwedzku, cieplutka/z maslem/serem zoltym/dzemem-pychotka najsmaczniej smakuje z dzemem z pomaranczy,ale z truskawkowym wlasnej przetworni tez smaczny Odpowiedz Link
kendo Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 14.12.24, 19:56 uffff,zmniejszylam temperature i o 1 min.grzanie i tak mi przygarowalo bulki grachamowe.. mam nadzieje,ze beda smakowac, degustacja zrobiona i smakuja mimo,ze sa podpieczone za mocno Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 14.12.24, 22:44 Kendo, ale naprodukowalas buleczek, wygladaja b,apetycznie. Odpowiedz Link
kendo Re: bulki na drozdzach z aftonbladet 15.12.24, 12:37 o wlasnie ,dla Ciebie na smak- test tez zostawilam,zamrozilam i w zamrazalce przywioze.. Odpowiedz Link
kendo Re: zastosowanie gotowego ciasta pizzy 31.12.24, 12:24 www.youtube.com/watch?v=33DgydvlRLY bardzo fajne propozycje Odpowiedz Link
maria88 Re: zastosowanie gotowego ciasta pizzy 31.12.24, 13:37 W niedziele upiekłam szarlotkę, wiec ciasto na przywitanie Nowego Roku mam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cos slodkiego?... 31.12.24, 14:36 maria88 napisała: > W niedziele upiekłam szarlotkę, wiec ciasto na przywitanie > Nowego Roku mam. maria88, to jestes zapobiegliwa, ja mialam w planie po pralni upiec cos slodkiego, ale pralnia wyssala mi wszystkie sily. Odpowiedz Link
kendo Re: cos slodkiego?...marchewkowy torcik 05.01.25, 17:33 od Lusi hmmmm...musi smakowac wybornie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: cos slodkiego?...marchewkowy torcik 05.01.25, 18:09 Kendo, dziekuje za moja fotke z torcikiem zamieszczona. Ja usmazylam sobie blinow i od reki je zjadalam, taka mialam chcice, maczalam kawaleczki w kefirze, zostalo 2 male placki moze na jutro, jak do pojscia spac ich nie zjem?. Odpowiedz Link
maria88 Re: cos slodkiego?...marchewkowy torcik 05.01.25, 18:55 LUSIU tez za mna "chodzą" placki ale po świetach napewno je zrobię. Ciacho udane super i napewno smakowite. Odpowiedz Link
kendo Re: popelnilam pizze 06.01.25, 17:17 na ciescie kupionym ze sklepu, gdzie sos na pizze byl w sloiczku zapakowany, po BN i Sylwestrowym jedzonku zatesknilam za innym jedzonkiem smakowalo super, zuzylam swaiteczna szynke/oliwki/pomidor i zalegajacy ser,ktory utarlam i miejsce zrobilo sie w lodowce Odpowiedz Link
kallisto Re: popelnilam pizze 06.01.25, 17:25 No proszę jaka błyskawiczna pizza. Zawzoruję się Kendo i podobną przygotuję w sobotę. Odpowiedz Link
kendo Re: popelnilam pizze 06.01.25, 17:27 dziekuje Kallisto, oczywiscie wzoruj sie i smakuj, nie zapomnij przyprawic swymi przyprawami... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: popelnilam pizze 07.01.25, 10:17 Kendo, taka wypasiona pizza to pewnie i dzisiaj bedziesz ja degustowac?. Odpowiedz Link
kendo Re: popelnilam pizze 07.01.25, 12:15 Lusia,zamrozilam 2/3 na zas, a faktycznie smakowala mi bardzo Odpowiedz Link
kallisto Re: popelnilam pizze 08.01.25, 09:22 Wczoraj miałam upiec ciasto, ale nie miałam margaryny. Szkoda mi masła, czyli sztabki złota jak to się ostatnio określa masło ze względu na jego koszt. Mąż zrobi zakupy to zakręcę i będzie, czekoladowe z Belgijską czekoladą. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki i ceny produktow 08.01.25, 09:28 Kallisto,tu maslo tez drogie na przecenie 500 g kosztuje 50 skr, a normalna cena 67 skr, czekolada i kakao tez podrozalo, ta czekolade co kupowalam z wyzsza zawartoscia kakala kosztuje juz 25 skr za 150 g, dzis kupie z roznymi smakami, najlepiej smakuje mi z czerwona papryka/sola morska sa z kpmaranczem i jagodami...to to cena promocyjna. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wypieki i ceny produktow 08.01.25, 11:42 Na wysokie ceny komponentow do wypieku ciast, ceny w sklepach bardzo poszybowaly w gore. Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki i ceny produktow 08.01.25, 14:04 wlasnie tak sie stalo Lusia, jest teraz duzo drozej upiec jakies wykwintne ciasto, no drozdzowka tania... Odpowiedz Link
kendo Re: wypieki - browie 13.02.25, 19:35 Lusia upiekla ciast z babanem bardzo smakowalo, Odpowiedz Link
kendo szwedzka "szarlotka" 18.02.25, 08:00 zapodaje przepis bardzo prosta w wykonaniu, czesto ja robie i z sosem waniljowym lub lodami zajadam KRUSZONKA 125 g zimnego masła 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki cukru (mozna zmniejszyc cukier) NADZIENIE około 800 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru WYKONANIE Rozgrzej piekarnik do 225°C. * Kruszonka: Pokrój masło na kawałki. * Wymieszaj masło, mąkę i płatki owsiane, aż powstanie kruszonka. *Wymieszaj z cukrem * Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki./ja kroje w cienkie osemki) * Wymieszaj jabłka z cynamonem, cukrem i * natłuszczoną formą do ciasta o średnicy około 28 cm (na 6 porcji). Posyp jabłka kruszonką i piecz ciasto w środkowej części piekarnika przez 20–25 minut, aż ładnie się zrumieni. Sposób podania: Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać z bitą śmietaną, sosem waniliowym lub lodami. SMACZNEGO Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szwedzka "szarlotka" 18.02.25, 11:06 Takie szarlotki przewaznie jesienia, gdzie jablek jest na rynku wecej i tansze, to wypiekalam. Odpowiedz Link
kendo Re: szwedzka "szarlotka" 19.02.25, 09:14 teraz tez sprzedaja duzo taniej polskie jablka,choc zauwazylam,ze coraz czesciej obnizaja na nietore sorty szwedzkie jablek ceny... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szwedzka "szarlotka" 20.02.25, 09:45 Nie wiem jak smakuja takie wylezale jablka dlugo w sklepach w tych cieplych temperaturach? W duzych marketach jest wecej kupujacych , to chyba owoce tak dlugo nie zalegaja na polkach?. . U mnie juz skonczyl sie zamrozony chleb, musze przymierzyc sie do upieczenia swoich bulek lub focaci, ktora za mna juz od dawna ze smakiem chodzi?. Odpowiedz Link
kendo Re:wypieki 20.02.25, 11:21 dokladnie Lusia, tez juz niemal wyjadam swe buleczki, czas upiec, ale jakos ochoty brak, jutro ma padac, wiec moze zbiore sie i upieke... Odpowiedz Link
kendo test nowych bulek grachamowych 04.03.25, 18:32 wyszly smaczne, zjadam cieplawe az 2 st z topionym serem, nastepne skroce czas pieczenia i 1 min. posypalam troche czarnuszka/siemie lnianym/sezamem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: test nowych bulek grachamowych 04.03.25, 23:00 Kendo bulki wygladaja smacznie. Jaa bym je ukulala o polowe mniejsze, to nie trzeba je dzielic na polowki i na jedn sniadania lub kolacje zaliczala po buleczce. Odpowiedz Link
kendo Re: test nowych bulek grachamowych 05.03.25, 11:58 Lusia,one sa male , zjadlam jedna cala na kolacje wczoraj, akuratnie na raz... nie lubie okraglych bulek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: test nowych bulek grachamowych 05.03.25, 13:41 Kendo to nie wiedzialam, ale czy okragle bulki, czy owalne smakuja jednakowo. Odpowiedz Link
kendo Re: test nowych bulek grachamowych 05.03.25, 19:14 lusia_janusia napisała: > Kendo to nie wiedzialam, ale czy okragle > bulki, czy owalne smakuja jednakowo. > nigdy sie nad tym nie zastanawialam, ksztalt bulki u mnie to owalny okragly ksztalt jakos mi nie pasuje, choc z tego samego przepisu bedzie tak samo smakowac jak owalna bulka Odpowiedz Link
kallisto Re: test nowych bulek grachamowych 09.03.25, 18:13 Kendo, Twoje bułki są za piękne, powinny być brzydkie , wtedy nie byłoby mi żal, że ja takich nie umiem wypiekać Odpowiedz Link
kallisto Re: test nowych bulek grachamowych 09.03.25, 18:16 Wczoraj upiekłam keksa, nie wyszedł dobry, strasznie suchy. Kupiłam paczkę mieszanki dekatyzowanych owoców i mimo że owoce dużo dają to sam w sobie nie jest taki jakiego się spodziewałam ale i tak jem, bo ja okrutnie ciastowa jestem Odpowiedz Link
kallisto Ryżowy deser 16.03.25, 18:22 Dzisiaj przygotowałam osiem ryżowych babeczek. Ugotowany ryż zmieszałam z prażonymi jabłkami, nałożyłam do kubeczka. Na posypany cynamonem talerzyk wyłożyłam babeczki, oblałam czekoladą. Lekki, niesłodki, treściwy smakołyk. Była starsza córka z rodziną i młodszą z Zuzia, dlatego musiało być 7 a 8 dla Zięcia, który niańczył Liliankę. Paulina z Zuzia przyjechały do cyrku. Sto lat nie byłam w cyrku i nie widziałam że już w nim nie występują zwierzęta. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ryżowy deser 17.03.25, 10:59 Kallisto, przybieglam z watka powitalnego poogladac Twoj zapowiedziany deser a tu pustki,??? tylko opis, ale wyobraznia pracuje, mozna latwo sobie taki przygotowac. Odpowiedz Link
kendo Re: Ryżowy deser 17.03.25, 11:23 slodki deser z ryzu ciekawie sie poczytalo, sp.tesciowa zapiekala ryz z jablkami, bardzo mi smakowal bo tez cynamon wchodzil. Odpowiedz Link
kendo Re: baby z owocami-od Wedrowiec 21.03.25, 19:32 wedrowiec2 Re: przepis na baby z owocami 21.03.25, 19:18 Oto przepissmile Dutch Baby wg przepisu z aplikacji HomeID jajka 2 szt. mleko 100 ml ekstrakt z wanilii 1 łyzeczka mąka 50 gramów cukier 30 gramów sól szczypta masło 20 gramów mrożona mieszanka owoców 100 gramów Wszystkie składniki, prócz masła i owoców, dokładnie wymieszać tak, jak na ciasto na naleśniki. Masło pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do pieczenia. Ogrzewać przez 3 minuty w 200 stopniach. Ostrożnie przelać ciasto i posypać owocami. Piec 9 minut w 200 stopniach. Zamiast ekstraktu dodałam cukier wanilinowy, a owoce były świeże. Wyszedł wspaniały deser. W opiniach na aplikacji są informacje, ze lepiej piec przez 10 minut, ale ja zastosowałam się do instrukcji. Przepis umieściłam na FB www.facebook.com/photo?fbid=122154571760335070&set=gm.1427509141548187&idorvanity=423455058620272&locale=pl_PL W komentarzach są rozważania o naczyniach, w których można zrobić naleśnikwink www.facebook.com/photo?fbid=122154571760335070&set=gm.1427509141548187&idorvanity=423455058620272&locale=pl_PL Odpowiedz Link
kallisto Re: baby z owocami-od Wedrowiec 22.03.25, 06:26 O i tu się przepis znalazł, super Kendo 😀 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: baby z owocami-od Wedrowiec 22.03.25, 17:54 Nowe ustrojstwo w kuchni i nowe recepty, ja chyba sie nie zdecyduje na kupno ostatnich lat nwosci technologicznych do kuchni. Odpowiedz Link
kendo Re:latwy sernik 13.04.25, 14:40 www.youtube.com/shorts/5yvBc2iL69Q kto robi test? Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi wypiek 16.04.25, 19:35 popelniony dzis przez Lusie drozdzowy wypiek az slinka leci Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusi wypiek 17.04.25, 11:23 Dziekuje Kendo za pokazanie zdjecia. To dzisiaj Cie obdarowuje na poczestunek na wynos. Odpowiedz Link
kendo Re:Lusi wypiek 17.04.25, 13:44 dziekuje Lusia za poczestunek, pychotka bedzie na deser. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Lusi wypiek 18.04.25, 12:55 Kerndo, dziekuje za fotke. Buleczki troche sie rozjechaly, dawno nie wypiekalam, moze nastepny wypiek bedzie bardziej w formie udany, bo smakuje b,dobrze. Odpowiedz Link
kendo Re:cytrynowy sernik 19.04.25, 14:30 ach,upieklam sobie sernik poniewaz mam mala okragla blaszke musialam podzielic na dwa, nastepnym razem polowe porcji zrobie lub w inna mniejsza blaszke reszte podziele. pachnie w calym mieszkaniu, otworzylam drzwi na klatke schodowa, by lokatorom podraznic kubki smakowe zapachem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:cytrynowy sernik 19.04.25, 15:40 Kendo, b. ladnie sie upiekly, az m zapachnialo tutaj na odleglosc. Odpowiedz Link
kendo Re:cytrynowy sernik 19.04.25, 16:02 juz posmakowalam, smakuje cytrynowo,bo skorka i sok z cytryny na neutralnym serku szwedzkim, Odpowiedz Link
maria88 Re:cytrynowy sernik 19.04.25, 18:07 Czego mi brakuje na świeta? to własnie sernika. Upięke na kolejna niedzielę. Nigdy nie kupowałam gotowych serków na sernik i nie wiem czy Ty tez tak robisz? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re:cytrynowy sernik 19.04.25, 20:51 Sernik musi być na świeta Niestety, nie umiem ich piec, więc kupuję. Ostatnio zauważyłam "modę" na syrniki. Muszę spróbować upiec, bo przepisy wydają się proste. Odpowiedz Link
kendo Re:cytrynowy sernik 20.04.25, 11:05 Mario,kupuje tu serek cos typ polski odpowiednik serka w wiaderku na sernik, doprawiam sama wanilja,a na teraz otarta skora cytryny i sokiem,pieke bez zadnego spodu, Wedrowiec,sp.Nasza Mama zawsze wypiekala sernik na kazde swieta,jak i makowiec i piernik, makowiec kupilam,piernika nie upieklam, starczy te dwa gatunki wypieku. a latwo jest upiec sernik , sa rozne wydania na spodzie i bez. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:cytrynowy sernik 21.04.25, 08:48 Kallisto, jak apetycznie sie prezentuje sernik czytrynowy. Zapachnialo mi domem rodzinnym, ale ja dzisiaj upieke babke o smaku pomaranczowym. Odpowiedz Link
kendo Re:cytrynowy sernik 21.04.25, 17:21 wypiek smakowicie wyglada, Lusia,babka pomaranczowa super smakowala, zapomnialam zdjecie jej cyknac Odpowiedz Link
kendo Re:torcik 28.04.25, 08:15 na cala blache upieklysmy z Lusia, dodalysmy troche rumu ismak od razu niebianski sie zrobil, brzegi dzie podokrajamy. dzis dorobimy... Odpowiedz Link
maria88 Re:torcik 28.04.25, 09:54 Iście smakowicie wygląda ale napiszczie jakie to ciacho. Podejrzewam ze to sernik. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:torcik 28.04.25, 10:14 maria88, najprostrze 2 platy biszkopta , jeden posmarowany galaretka malinowa i ubita smietana, przykryty nastepnym biszkoptem i bita smietana posypane uprazonymi migdalami i posypane drobnymi cukiereczkami(strasel), do mas smietanowych (3 decyitry) po lyzcze rumu. +lyzka cukru pudru) Odpowiedz Link
kendo Re:torcik 28.04.25, 22:17 orcik wszystkim bardzo smakowal, poczestowalysmy wszystkich gosci w kawiarence ukrainskiej,i personel a oni pozniej wszyscy weszli do sklepiku i odspiewali nam gratulacje , sciskajac i obdarowali nas tym, ja dostalam bukiet bialych roz, Lusia te rozowe i praliny z wyzszej polki. bylysmy bardzo milo zaskoczone.. Odpowiedz Link
kallisto Re:torcik 29.04.25, 11:35 a już miałam pytać kto zje tak duży tort? Piękne podziękowanie od strony emigrantek. Kendo i Lusiu czy do tej kawiarenki chodzicie jako wolontariat? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:torcik 29.04.25, 14:10 Kallisto, oczywiscie jako wolontariat tam chodzimy, nie otrzymujemy zadnego wynagrodzenia. Jest tylko jedna szefowa ktora wszystko trzyma w garsci, i ona otrzymuje wynagrodzenie. Odpowiedz Link
kallisto Serniki 05.05.25, 16:55 Mario, ostatnio moda na spody pod serniki jest na zmiksowane herbatniki z masłem w odpowiednich proporcjach tak aby po zmieszaniu tych dwóch składników ucisnąć na dnie blaszki/tortownicy. Szybkie bez wyrabiania ciasta. Wczoraj upiekłam do pracy sernik z przepisu w którym była mieszanka sera z wiaderka mleka oliwy jaj budyniu zoltek. Przepyszny bardzo wysoki , konsystencja pianki. Gdybys chciała to podam dokładny przepis. Odpowiedz Link
kendo Re: Serniki 06.05.25, 09:32 pieke sernik zawsze bez spodu, wielkanocny zamrozilam pare porcji na zas,ktoras sobote niedziele. Odpowiedz Link
kallisto Re: Serniki 06.05.25, 12:45 Mój sernika składa się z: 7 żółtek (białka zostawiam do ubicia) zmiksować z 1 szklanką cukru dodać: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 torebki cukru wanilinowego (lub wanilię) 3 szklanki mleka (ja daję 4,5) 1 kg serka wiaderkowego 0,5 szklanki oleju zmiksować dodać ubite białka i lekko wmieszać w masę. Piec w 180-190 st.C przez 60 minut. Jest to duży przepis, możesz zrobić z połowy porcji. Masa jest bardzo rzadka. W mojej dużej tortownicy wyszło z czubkiem, o mało nie przelewało się przez ranty. Wychodzi puszysty wręcz kremowy, bardzo delikatny. Lubię ze spodem z kruchego ciasta bo wtedy mam kruszonkę na górę sernika. Do masy dodaję skórkę cytrynową kandyzowaną lub inny dodatek. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki 06.05.25, 16:36 Dziekuję bardzo. Po przepisie widac ze smakowity, ale tym razem zrobie bez spodu bo to próba do domowego uzytku. Wróciłam i padam ze zmeczenia więc pieczenie odloże chyba na jutro. Wszystkie skladniki w domu są. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki 06.05.25, 16:38 Czy mleko 2% moze być? i czy tylko 1/2 szklanki.oleju? Odpowiedz Link
kendo Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklanki 06.05.25, 18:53 maria88 napisała: > Czy mleko 2% moze być? i czy tylko 1/2 szklanki.oleju? ************************************ Mój sernika składa się z: 7 żółtek (białka zostawiam do ubicia) zmiksować z 1 szklanką cukru dodać: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 torebki cukru wanilinowego (lub wanilię) 3 szklanki mleka (ja daję 2,5) 1 kg serka wiaderkowego 0,5 szklanki oleju zmiksować dodać ubite białka i lekko wmieszać w masę. Piec w 180-190 st.C przez 60 minut. Jest to duży przepis, możesz zrobić z połowy porcji. Masa jest bardzo rzadka. W mojej dużej tortownicy wyszło z czubkiem, o mało nie przelewało się przez ranty. Wychodzi puszysty wręcz kremowy, bardzo delikatny. Lubię ze spodem z kruchego ciasta bo wtedy mam kruszonkę na górę sernika. Do masy dodaję skórkę cytrynową kandyzowaną lub inny dodatek. Odpowiedz Link
kallisto Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 06.05.25, 20:09 Mleko może być o dowolnym % tłuszczu. Tylko pół szklanki oleju. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 08.05.25, 13:35 Moj sernik sie piecze.Faktycznie rzadki był w momencie wlewania do formy/ja do prostokatnej/ Kalisto jak masz chwilke czasu napisz jak z nim postepujesz po upieczeniu zeby nie opadł i jak go schładzasz. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 08.05.25, 14:35 Już wyłaczyłam i stygnie w piekarniku uchylonym ale tez i opada.Brzegi ma przyrumienione ale srodek blady. Zobaczymy... Odpowiedz Link
kendo Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 08.05.25, 14:50 ciekawe jak samkuje Mario sernik z nowej recepty? Odpowiedz Link
kallisto Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 08.05.25, 16:58 Mario, jak był upieczony to wystawiłam go na blat i sam ostygła. Może opaść gdy jest duża forma, tylko w mniejszych formach jest wysoki. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 09.05.25, 17:54 Chyba wiecej takich serników piec nie będę za duzo nerwów bo mój piekarnik nie jest nowoczesny i dokładny w ustawieniach Dotychczas piekłam tylko serniki z normalnego sera i ciasta i to sie udawało a tutaj sernik chyba za mało czasu siedział w piekarniku nawet 70 min/ bo mimo studzenia/ostatnio w lodówce srodkowa część nie jest jednolita. Upiekłam nieopacznie w prostokatnej foremce wylozonej papierem i dzisiaj był duz problem z jego podzieleniem i wyjęciem w kawałkach bo sie rozpadał.Smakowo jest naprawde dobry ale trochę nerwów straciłam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 10.05.25, 13:12 Tak to czasem bywa mario, ale smak chociaz wynagradza trud poniesiony przy wypieku. W czwartek byla wnuczka i stwierdzila, ze dawno nic nie pieklysmy razem i mufinki czekoladowe upieklysmy, b,dobre, sama nigdy ich nie pieklam, zabrala na wynos dla mamy i taty. Odpowiedz Link
maria88 Re: Serniki -Kallisto z poprawa mleka 2,5 szklank 10.05.25, 15:09 Poczestowałam 2 sasiadki i bardzo im smakował. Jedna z nich powiedziała,że dodaje do takiego senika cytrynowy kisiel i on utrzymuje konsystencję. Odpowiedz Link
kendo Re: lody wlasnej produkcji 11.05.25, 09:40 www.godare.se/recept/a/nyK05o/kramig-daimglass Fantastycznie pyszne i kremowe lody z chrupiącymi kawałkami chrupiacymi cukiereczkami czy nawet z innymi dodatkami, . Możesz je łatwo zrobić samodzielnie, używając zaledwie trzech składników – bez użycia maszynki do lodów! 1 porcja odpowiada dużej porcji lodów. Wydłużono czas przechowywania w zamrażarce do 6–8 godzin. wykoanie 5 dl śmietanki kremówki(pol litra? 1 puszka (około 400 g) mleka zagęszczonego słodzonego 4 podwójne daim (zachowaj 1 do posypania)(dodatki do lodow) 1 - Ubij śmietanę mikserem w dużej misce, aż będzie puszysta. 2 - Dodaj mleko zagęszczone słodzone i mieszaj, aż do dokładnego połączenia. 3 - Pokrój 3 sztuki podwójnego daim na mniejsze kawałki. Czwartą część zostaw do ozdobienia. 4 - Wmieszaj pokrojone kawałki do masy lodowej. 5 - Wlej masę lodową do keksówki lub innego naczynia, które można zamrażać. Posyp resztą kawałków czekolady, aby uzyskać posypkę. 6 - Przykryj naczynie i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6–8 godzin, najlepiej na całą noc. ************* chyba sobie zrobie,jak wylize te co kupilam Odpowiedz Link
maria88 Re: lody wlasnej produkcji 11.05.25, 10:26 Napewno fajne i zdrowe lody. Ja niestety lody jem bardzo sporadycznie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: lody wlasnej produkcji 24.05.25, 11:18 Jak wystarczy mi sily to upieke drozdzowke z kruszonka, a pod niam mam rozne alternatywy do posmarowania, tak dawno smak jej za mna chodzi. Odpowiedz Link
kendo Re: lody wlasnej produkcji 24.05.25, 12:55 i dobrze Lusia, oszczedzaj sily dla drozdzoweczki, tez nosze sie z tym zamiarem, ale jakos checi marne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bulki -sniadaniowe wlasnej produkcji 26.05.25, 08:06 W koncu sie zmobilizowalam i upieklam swoje bulki na pol grahamowe, bo wczesniej sniadanie i kolacje jadlam bez pieczywa, a juz nie chce szukac odpowiedniego chleba na polkach sklepowych co by nadawal sie dla mnie do jedzenia. Wszszystkie tutaj te chleby jakies b,b,miekie, a niektore lepia sie w zeby, jak ostatnio kupilam i skarmilam dla kaczek na kanale. Podobna bake jak u mari, upieklam na wynos dla corki, jak zjem to co upieklam ostatnio z owocami, to chyba sie pokusze na uieczenie wlasnie w podluznej foremce, latwo do podzielenia i ulozenia do zamrozenia. Odpowiedz Link
kendo Re: bulki -sniadaniowe wlasnej produkcji 26.05.25, 08:10 Lusia kusi wypiekami, tez jakos chec jedzenia mam tylko checi brak do upieczenia Odpowiedz Link
kendo Re: chleb w garnku 06.06.25, 11:16 dziecie ma takowy garnek i chyba upieke sobie taki chlebek wyglada smakowicie ta recepta tez ciekawa na bulki www.godare.se/recept/a/kwG9aB/kalljasta-frukostbrod- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chleb w garnku 06.06.25, 12:39 Kendo, widzialam w necie kilka takich recept. A tutaj znalazlam dla smaku, koloru i formatu www.youtube.com/@Sweet-foods1404/shorts Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 30.07.25, 18:46 alltommat.expressen.se/blogg/madameedith/2021/03/05/havrerutor-i-langpanna/ przy wiekszym czasie mam ochote popelnic te ciastka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 31.07.25, 12:57 Kendo, nie wiem ktora porcje slodkosci mozna uszczuplic w tym przepisie, bo cukier i syrop. Odpowiedz Link
kallisto Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 01.08.25, 11:36 tak za mną chodzi kolejny wypiek, tym razem babka czekoladowa ale trzymamy się w ryzach z mężem i nie jemy od tygodnia słodyczy. Nie kupujemy, nie jemy. W pracy bardzo się pilnuję. To moje kolejne podejście do tematu, zobaczymy tylko jak długo tak wytrzymam? Biorąc moje zmienne nastroje to nie spodziewam się cudów dzisiaj będzie urodzinowy tort, ale poproszę krojczynię o cienki płatek cienki jak firanka Odpowiedz Link
maria88 Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 01.08.25, 14:01 KALISTO jak nie mam w domu słodkosci to bardziej mam ochote aby zjeść cos slodkiego. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 01.08.25, 16:49 dokladnie mam ten sam problem ze slodkosciami, przewaznie mam cos ,a jak brakuje to ma cukierki twarde i nieraz zaspokoje chuc a nieraz ubieram sie i maszeruje do sklepu by cos zakupic,mam sklep tylko przed ulice przejsc. Odpowiedz Link
kallisto Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 01.08.25, 19:09 Popatrzcie jaki piękny torcik upiekła moja siostrzenica. Od niedawna zaczęła wypiekać aby dorobić do domowego budżetu. Sama wychowuje dwóch chłopców ponrozstaniu z mężem. Wychodzi jej to nad podziw. Dzisiaj jeszcze będzie kończyła kolejny, jak dostanę zdjęcie to Wam pokażę. Dzisiejszy był o smaku masy różanej inpistacjowej z malinami. Przyozdobiony swiezymi hortensjami i goździkami. Odpowiedz Link
maria88 Re: ciasto z platkow owsianyc na calek blaszcze. 01.08.25, 19:52 Przepiękny, bardzo oryginalny.Takiego nie widziałam. Kolory niespotykane. Ma dziewczę zdolnosci a jeszcze jak lubi to robic to moze miec dobry dochód. Moj dziadek był cukiernikiem, dobrym fachowcem z ukonczona szkoła i praktyka w tym zawodzie . Przed wojna miał prywatny zakład a po wojnie juz tylko pracował na państwowym. Tez był bardzo zdolny i robił jak pamietam rózne cuda na tortach. Kiedys jak pamietam, zrobił kosz z rózami a w srodku był tort. Róze były chyba z gotowanego i barwionego lukru. Odpowiedz Link
kendo Re: torcik 02.08.25, 11:51 kallisto napisała: > Popatrzcie jaki piękny torcik upiekła moja siostrzenica. Od niedawna zaczęła wy > piekać aby dorobić do domowego budżetu. Sama wychowuje dwóch chłopców ponrozsta > niu z mężem. Wychodzi jej to nad podziw. Dzisiaj jeszcze będzie kończyła kolejn > y, jak dostanę zdjęcie to Wam pokażę. > Dzisiejszy był o smaku masy różanej inpistacjowej z malinami. Przyozdobiony swi > ezymi hortensjami i goździkami. slicznosci, mam nadzieje ze kwiaty robi rowniez z jakies masy, sa tez zywe kwiaty ktore mozna spozywac i dekorowac torty. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: torcik 02.08.25, 13:01 Od jakiegoś czasu nie mam chęci na słodkości.Żeby nie robić przykrości córce,coś tam posmakuję i zapijam herbatą.To już trwa drugi rok. Może to i dobrze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: torcik 02.08.25, 22:37 Kallisto, mozez polecic dla siostrzenicy link "Kasia ze Slaska" ona dopiero wyrabia cudenka tortowe, a dekoracje, ze glowa boli, szczegolowo pokazuje jak robic mase cukiernicza na rozne figury, kwiaty i postacie bajkowe, sama mieszka w Niemczech i tez w ten sposob sobie chyba dorabia. Miala pelna rodzine, wyszla za maz za murzyna i chyba maja 3 dzieci. Jedna z propozycji/ link - Tort Elsa z Krainy Lodu www.youtube.com/watch?v=2oVvEs7wMyQ Dawno do niej nie zagladalam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:chlebki bez maki 08.08.25, 22:36 www.youtube.com/watch?v=p2MmzQxzbdQ Ciekawa jestem czy mozna byc sytym po tym wypieku,? po ilu kromeczkach?. Jak upieke sto sie wypowiem. Odpowiedz Link
kendo Re:chlebki bez maki 09.08.25, 18:11 www.youtube.com/watch?v=p2MmzQxzbdQ zatem czekamy na checi upieczenia i wydania opini, wyglada zachecajaco... Odpowiedz Link
kallisto Re:chlebki bez maki 10.08.25, 13:04 Musiałabym spróbować inocenic, sama nie mam odwagi przed upieczeniem takich wynalazków. Odpowiedz Link
maria88 Re:chlebki bez maki 10.08.25, 15:24 Moze na tygodniu kupie gotowe francuskie ciasto i zrobię napoleonkę.Na takie mam ochotę. Odpowiedz Link
kendo Re:chlebki bez maki 10.08.25, 18:17 chlebek na cieciorce ciekawy, moze sie skusze ? Odpowiedz Link
kendo Re:drozdzowka 24.08.25, 11:30 z tego przepisu ja zrobilam i juz sobie rosnie.... aniagotuje.pl/przepis/ciasto-drozdzowe Odpowiedz Link
kendo Re:drozdzowka 24.08.25, 13:05 koncowy rezultat, super, w termoobiegu wystarczy od 15-20 min pieczenia Odpowiedz Link
maria88 Re:drozdzowka 24.08.25, 16:15 Tez korzystam nieraz przepisow na tej stronie i sa sprawdzone. Do tej drozdżowki podaje 8 jajek to sporo. Odpowiedz Link
kendo Re:drozdzowka 24.08.25, 20:11 bylo w przepisie 8st, zrobilam z polowy przepisu i dalam 4 zoltka i mleko migdalowe, bardzo puszyste/delikatne ciasto, tylo tem ma podana na normalny piekarnik z z moim dalam tylko na 20 min i nastepnym tazem skroce czas pieczenia-bo termoobieg picze inaczej. Odpowiedz Link
kendo mufinki od Jagusi 28.08.25, 17:57 www.youtube.com/watch?v=uSls7IaFVqk&list=TLPQMjgwODIwMjXmhoS_1XsFpg jaga_22 Re: sierpniowe dni.... 28.08.25, 13:06 Może kiedyś się skuszę. forum.gazeta.pl/forum/w,11086,178500201,178500201,_Dzisiejsze_rozwazania_na_2025_rok_.html?t=1756396296#p179300193 Jagusia oba te przepisy sa ciekawe-dziekuje Odpowiedz Link
kallisto Re: mufinki od Jagusi 29.08.25, 11:46 Smakowicie wygląda drożdżowiec. Niestety staram się nie piec, nie kupujemy też ciast ani słodyczy. Postanowiliśmy odstąpić nieco od cukrowych wyrobów. Na wyjeździe człowiek "musiał", a były do obiadu takie smakowitości, ze bym sobie nie odmówiła. To teraz post mamy od słodyczy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: slodkosci 29.08.25, 11:51 Kallisto, to hotele dbaja o linie gosci, ale ja mysle, ze jak ktos lubi slodycze, to i tak do nich bedzie wracal, no moze juz z wiekszym rozsadkiem? Odpowiedz Link
kendo Re: kokosanki 30.08.25, 20:01 kendo napisała: > aniagotuje.pl/przepis/kokosanki bulki sie nie udaly,ale mozna zjesc i przezyc... natomiast kokosanki za slodkie jak dla mnie, ale fajny sposob na wykozystanie bialek, tylko cukier/bialka i cos zapachowego.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kokosanki 30.08.25, 23:46 Kendo, wg mnie wypieki nie wygladaja na nie udane, nadaja sie do konsumpcji, a jutro moze smaki sie Tobie zmienia i z apetytem skonsumujesz. Odpowiedz Link
kendo Re: kokosanki 31.08.25, 19:21 dziekuje- Lusia bulki wcianam, ale kokosanki zawioze jutro na poczestunek ukraincom.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Turecki chleb 21.09.25, 18:36 www.youtube.com/watch?v=kOj0-d5jOTk Składniki słynnego przepisu na miękki i puszysty turecki chleb bez wyrabiania: 1 łyżeczka cukru. Dodaj 1 szklankę (200 ml) ciepłej wody. 10 gramów suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 1 dl mąki. Moja szklanka ma 200 ml. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. 1 szklanka (200 ml) ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne 3 szklanki mąki. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj. Ten sposób stopniowego dodawania składników pozwala uzyskać jednorodne ciasto bez wyrabiania go na stole. Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Zajęło mi to 90 minut. Spójrz na to miękkie ciasto! Posyp stół mąką. Połóż ciasto na stole. Po prostu rozwałkuj ciasto, tak jak pokazuję. Uformuj ciasto w kulę. Podziel ciasto na 2 części. Uformuj ciasto tak, jak pokazuję. Postępuj zgodnie ze wskazówkami. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. 1 łyżka mąki. Dodaj 20 ml zimnej wody. Ubij. Dodaj 50 ml wrzątku. Dodaj 1 żółtko. Dobrze wymieszaj. Posmaruj chleb żółtkiem. Zrób wzory na chlebie. Postępuj zgodnie ze wskazówkami. Ponownie posmaruj chleb żółtkiem. Posyp chleb sezamem. Dodałem również czarny sezam. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Upewnij się, że pod spód blachy wstawisz kubek wrzącej wody. Bardzo dobry chleb! Bardzo miękki chleb! Pyszny i piękny turecki chleb! Smacznego! Jest troche moze roboty - momentow czekania, ale warto sprobowac, jak zjem gracham Polski chleb ktory dzisiaj kupilam w Polskim sklepie to chyba sobie ten przepis wyprobuje - upieke?. Odpowiedz Link
kendo Re: Turecki chleb 22.09.25, 09:12 Lusia,recepta dluga, ale kiedy popatrzylam na Youtubie to nie wydaje sie tak dluga moze przy checiach mozna sie pokusic na upieczenie.. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Turecki chleb 22.09.25, 21:37 Ciasta drożdżowe zawsze wymagają dużo czasu, ale przepis wyglada atrakcyjnie. Czekam, aż wypróbujecie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Turecki chleb 22.09.25, 21:39 Wilgotne ciasto z jabłkami. Przepis znalazłam na FB. Już go wypróbowałam. Ciasto jest lekkie i smaczme. Wzięłam mniej cukru, niz jest w opisie. Jabłka pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm. Składniki (na małą foremkę ok. 18 cm): 2 średnie jabłka 2 jajka 80 g cukru (można mniej) 80 ml oleju roślinnego 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) szczypta soli Przygotowanie: 1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. 2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. 3. Dodaj olej i wymieszaj. 4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodaj do mokrych składników i delikatnie wymieszaj. 5. Dodaj jabłka, wymieszaj szpatułką. 6. Przełóż masę do foremki do Air Fryer wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piecz w 170 stopni przez 25–30 minut, sprawdź patyczkiem – jeśli suchy, ciasto gotowe. 8. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Turecki chleb 23.09.25, 14:11 wedrowiec2, chyba sobie dzisiaj wyprobuje to ciasto z Twojego przepisu, bo wieczorem b.mi sie chce czegos slodkiego podjadac. Mam nadzieje ze w piekarniku tradycyjnym tez mi sie upiecze i bedzie smaczne, zdam relacje. Odpowiedz Link
kendo wilgotne ciasto z jablkami od Wedrowiec - sprawdzo 23.09.25, 15:17 wedrowiec2 napisała: > Wilgotne ciasto z jabłkami. > > Przepis znalazłam na FB. Już go wypróbowałam. Ciasto jest lekkie i smaczme. Wzi > ęłam mniej cukru, niz jest w opisie. Jabłka pokroiłam w kostkę o boku ok. 1 cm. > Składniki (na małą foremkę ok. 18 cm): > > 2 średnie jabłka > 2 jajka > 80 g cukru (można mniej) > 80 ml oleju roślinnego > 100 g mąki pszennej > 1 łyżeczka proszku do pieczenia > 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) > szczypta soli > Przygotowanie: > 1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. > 2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. > 3. Dodaj olej i wymieszaj. > 4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Dodaj do mokrych s > kładników i delikatnie wymieszaj. > 5. Dodaj jabłka, wymieszaj szpatułką. > 6. Przełóż masę do foremki do Air Fryer wysmarowanej masłem lub wyłożonej papie > rem do pieczenia. > 7. Piecz w 170 stopni przez 25–30 minut, sprawdź patyczkiem – jeśli suchy, cias > to gotowe. > 8. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. ********* ciekawy latwy przepis, watry wytestowania na szwedzkie warunki, Odpowiedz Link
kendo Re: szwedzki sernik 23.09.25, 15:20 kupilam male opakowanie dzisiaj, na podwieczorek polowke podgrzalam w piekarniku, odmienny od polskiego, polozylam na niego galaretke z czarnej porzeczki co sama robilam w 2014 roku,a nawet zbieralysmy porzeczki razem z Lusia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: drozdzowki z serem - PRL 26.09.25, 10:49 Latwy przepis pokazany na filmiku na drodzowki z serem - smaki z PRL-u. www.youtube.com/shorts/YWTTZ7ZA8tE Odpowiedz Link
kendo Re:ciasto z jablkami 28.09.25, 15:09 dawno nosilam sie z zamiarem upieczenia tego ciasta z jablkami, super wyszedl smak,bo i cynamon tez jest, podzielilam troche dla Lusi... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:ciasto z jablkami 28.09.25, 19:01 Kendo, dziekuje za kawalek ciasta, b.mi smakowalo z popoludniowa dodatkowa kawa. Odpowiedz Link
kendo Re:ciasto z jablkami 29.09.25, 09:54 tez sobie poserwowalam kawusie do poobiedniego jablkowego ciasta, mialam kawe z puszki Capucino na zimno, ze szklanki mi nie smakuje, musze jak pic z puszki,,, Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re:ciasto z jablkami 29.09.25, 21:14 Miło mi, że cisto jabłkowe smakowało. Też je upiekłam w sobotę i wyglądało dokładnie tak samo, jak na Twoim zdjęciu Odpowiedz Link
kendo Re:ciasto z jablkami 29.09.25, 21:53 tak,teraz sezon jablkowy, mozna rozniaste kompozycje wypiekac, najlatwiejsze jest takie po szwedzku, pokrojone jablka w cienkie osemki i posypane kruszona i upieczone ,podawane z sosem waniljowym lub z lodami mniam,mniammmm Odpowiedz Link
kendo Re:Dzien buleczki cynamonowej 04.10.25, 09:36 www.koket.se/saftigaste-kanelbullarna zamieszam od razu recepte, ona ma smaczne wypieki. Odpowiedz Link
kendo Re:Dzien buleczki cynamonowej 04.10.25, 18:53 zamiast buleczki upieklam cynomonowe ciasto, kiedys pieklam i zrobilam zapisek,ze bardzo dobre, zobaczymy czy smak mi sie nie zmienil. Odpowiedz Link
kendo Re:Dzien buleczki cynamonowej 04.10.25, 18:54 kendo napisała: > zamiast buleczki upieklam cynomonowe ciasto, > > kiedys pieklam i zrobilam zapisek,ze bardzo dobre, > zobaczymy czy smak mi sie nie zmienil. > zawsze pieklam w okraglej formie, tym razem w prostokatnej, nastepnym razem chyba zwieksze skladniki by wyzsze bylo Odpowiedz Link
maria88 Re:Dzien buleczki cynamonowej 04.10.25, 20:00 No to daj przepis, moze sprobuje zrobic ale nie wieksze. Odpowiedz Link
kendo Re:ciasto cynamonowe 05.10.25, 10:10 * 3 st jajka * 200 ml cukru * (jakos nie odczulam,ze ciasto za slodkie jest) * 2 1/2 maki ml * (dalam 3 ml,bo pieklam w podluznej formie) * 2 lyzeczki proszku do pieczennia * 1 lyzka cynamonu * 75 g margaryny lub masla * (ja maslo dalam) * 100 ml wody * 20 st migdalow pokrojonych * (dalam juz w platkach pokruszylam troche) * piec w podluznejformie ca.1 1/2litra lub w tortownicy ***** piec w 175 - 200 C * (pieklam na 175 mam termoobieg),45min (pieklam tylko 35 min) trzena sprawdzic patyczniem,piekarniki sa nie rowne cieplocie 1) ubic jajka z cukerm n apuszyscie 2) dodac make z cynamonem i proszkiem do pieczenia(ja przesialam sitkiem) 3) zagotowac maslo lub margaryne z woda i wlac gorace od razu do ubitych jaj z cukrem i maka 4) wlac mieszanke do formy,(ja mialam wylozona forme papierem do pieczenia 5)posypac po wierzchu platkami migdalowymi ** pozwol ciastu chwile wystygnac w frmie pozniej wyjmij, Odpowiedz Link
kendo Re:torcik chlebowy 10.10.25, 09:08 Lusia kupila z racji, ze mialam wpasc wczoraj wieczorem, oddzwonia pozniej,ze nie musze wpadac... ciemno sie strasznie zrobilo i deszczyc zaczelo Odpowiedz Link
kendo ciasto z jablkami i gofry z dyni 11.10.25, 09:09 jak upieke i bedzie smaczne przetlumacze recepte, nawet kupilam wczoraj migdalowa mase do jablkowego ciasta do gofrow musze kupic hokaide dynie Odpowiedz Link
maria88 Re: ciasto z jablkami i gofry z dyni 11.10.25, 14:47 Narazie jeszcze mam moje ciasto ze sliwkami i od sąsiadki szarlotkę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ciasto z jablkami i gofry z dyni 12.10.25, 16:26 Dzisiaj posmakowalam wypieku Kendo z nowej recepty z jablkami i masa z migdalow, b. mi smakowalo, moze w przyplywie checi i sobie taka upieke?. Odpowiedz Link
kendo Re: ciasto z jablkami i gofry z dyni 12.10.25, 16:33 tak Lusia, dzis inaczej tez mi smakowalo to ciasto, moze potrzebuje sie wylezec by nabrac smaku... Odpowiedz Link
kendo Re: wlasnego wypieku grahamki 21.10.25, 15:56 zatesknilam za swoimi buleczkami, upieklam ,na tydzien wystarczy Odpowiedz Link
maria88 Re: wlasnego wypieku grahamki 21.10.25, 16:02 Tak ja tez nieraz wolę swoje ciasto na 2gi lub3ci dzień i teraz nawet nie próbuje zaraz po upieczeniu. Odpowiedz Link
maria88 Re: wlasnego wypieku grahamki 21.10.25, 16:03 Bułeczki wyszły Ci piekne KENDO, takie rumieniusie. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasnego wypieku grahamki 21.10.25, 17:16 Mario-dziekuje, dodalam namoczone semie lniane/olej,wyszly smaczniutkie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasnego wypieku grahamki 22.10.25, 00:35 Kendo, smacznie buleczki wygladaja, tez sie juz od dawana przymierzam do swoich dawnych wpiekow, ale w sklepie mnie podkusi i kupie ulubiony chleb. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasnego wypieku grahamki 22.10.25, 09:21 wlasnie Lusia, tak mialam przewanie, ale wczoraj dzien mialam wolny od innych zobowiazan, wiec upieklam z czego zadowolona jestem.smaczniutkie wyszly. Odpowiedz Link
kendo Re: ryz zapiekany z jablkami 25.10.25, 14:48 z tego przepisu zrobilam aniagotuje.pl/przepis/ryz-zapiekany-z-jablkami zrobie fotke,jak sie upiecze. Odpowiedz Link
kendo Re: ryz zapiekany z jablkami 25.10.25, 15:07 kendo napisała: z tego przepisu zrobilam > aniagotuje.pl/przepis/ryz-zapiekany-z-jablkami zrobie fotke,jak sie upiecze. musze jednak z innych jablek zrobic nastepnym razem, smak jakis nie moj..ale smaczne. Odpowiedz Link
maria88 Re: ryz zapiekany z jablkami 25.10.25, 15:16 Najlepsze antonówki. Ostatnio gotowałam ryz i dodałam jabłka z kompotu .Tez bylo smaczne. Odpowiedz Link
kendo Re: ryz zapiekany z jablkami 25.10.25, 17:09 Mario, nie widzialam tutaj tego sortu jablek, no jak zjem ryzyk zapiekany, to zaspokoilam swe cebulki smakowe do nastepnej jesien, wole jedank szwedzie jablkowe posypane kruszoka i z lodami zajadac.. Odpowiedz Link
kallisto Re: ryz zapiekany z jablkami 26.10.25, 14:37 Tez wczoraj przygotowałam do dzieci ryż do zapiekania. Sama zrobie chyba na kolacje. Upiekłam też chlebek bananowy ale platfus z niego wyszedł. Odpowiedz Link
maria88 Re: ryz zapiekany z jablkami 26.10.25, 16:17 Kusicie tymi wypiekami.Rozmroziłam ciasto drozdzowe ze sliwkami ale pieczenia juz zaniecham do świat BN bo przybywa mi w talii. Odpowiedz Link
kendo Re: ryz zapiekany z jablkami 26.10.25, 16:33 Kallisto, nieraz tak wydzie, ze to co zawsze sie udawalo nagle z jakiegos powodu nie wyszlo, mam tak ze swoimi bulkami, nieraz sie nie udadza. Maria zaczyna dbac o linie, a moze poczytaj ulotki od lekarstw, bo moze ktores tabletki robia tak,ze sie przybiera na wadze. Odpowiedz Link
kendo Re: drozdzowka bez wyrabiania 02.11.25, 11:32 znalazlam na Youtubie latwy przepis na drozdzowke, upieklam, ale ostanim momet zle zrobilam bo wlozylam do nagrzanego piekarnika a mialo byc do zimnego, ale w smaku smacznitka wyszla, z przekory dalam o jedna lyzke cukru mniej a powinno byc jak w przepisie, rodzynki i skorka z pomaranczy dodaje slodyczy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: drozdzowka bez wyrabiania 02.11.25, 21:17 Kendo, dziekuje, bardzo mi smakuje, czesc sobie podzielilam i zamrozilam na zas. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: najprostrzy biszkopt 09.12.25, 16:18 BISZKOPT www.youtube.com/shorts/YQgrguNJLGU Składniki: na forme o wymiarach 22 cm wyższe - 6 jajek - 35 g cukru na 1 jajko - 30 g mąki pszennej na 1 jajko - 10 g skrobi ziemniaczanej na 1 jajko * - Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, * - do lekko ubitych zaczynamy dodawać stopniowo cukier. * - Gdy mamy to już za sobą dodajemy po 1 żółtku ciągle mieszając. * - Na koniec dodajemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie mieszamy. * - Wykładamy do formy i pieczemy. * - Zawsze w 165 stopniach mój wysoki piekłam przez 45 minut. * - Jeśli biszkopt jest w większej formie nizszy wtedy wysraczy np 35 minut. ☺️ Nigdy nie pieklam z tylu jajek? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bagietki nocne 09.12.25, 16:27 Nocne bagietki www.youtube.com/shorts/HoWV4WtFa4k Nocne bagietki, które zrobisz w pięć minut. Wieczorem mieszasz ciasto tylko łyżką, a rano formujesz i pieczesz. Ultra chrupiące z zewnątrz, miękkie i napowietrzone w środku — idealne na śniadanie albo do pracy. Składniki: 500 g mąki pszennej 650 (12% białka) 365 ml wody 8 g soli 1 g drożdży instant Sposób: Wymieszaj wszystkie składniki wieczorem i zostaw ciasto na noc. Rano podziel na dwie bagietki i piecz 18–22 min w 250°C Odpowiedz Link
kendo Re: Bagietki nocne 09.12.25, 19:02 ciekawy przepis, z pol kg maki to wielkie t bagietki wyjad, mozna np 4 mniejsze zrobic, ciekawe czy sa smaczne po zamrozeniu? testuj Lusia... Odpowiedz Link
kendo Re:piernik 10.12.25, 13:58 jestem ciekawa smaku, bo jak zwykle nie mialam zadnego kwasnego nabialu, ale miam ser na sernik i slodka smietane, zmieszalam "na oko" by otrzymac odpowiednia ilosc, miod tez mi sie scukrzyl,ale moze podczas miksowania sie "rostopil", oczywiscie zapomnialam dodac usiekanych orzechow, ktore oczywiscie staly obok.... jutro mamy zakonczenie w tym roku w kawiarence drutowej poczestuje uczestniczki ... poczatek rospoczecia w nowym roku w styczniu ustalimy jutro Odpowiedz Link
kallisto Re: WYPIEKI c.d. 14.12.25, 11:37 Mój orzechowiec w czwartek zrobił nielada furorę, już sypnęłam przepisami, sama tez przygotuję na święta. Odpowiedz Link
kendo Re: WYPIEKI c.d. 14.12.25, 11:59 tradycja swiateczna by miec na BN cos z orzechami-przynosza szczescie i bogactwo do domu ciekawa jestem przepisu na orzechowiec kallisto i z jakich orzechow? Odpowiedz Link
kallisto orzechowiec 14.12.25, 12:16 Kendo jest to orzechowiec na dwóch plackach ciasta z miodem i polewą gotowaną z miodu i orzechów włoskich. Miedzy placki idzie masa budyniowa. Może miałaś okazję gdzies próbować? Odpowiedz Link
kendo Re: orzechowiec 14.12.25, 14:30 Kallisto ,ciekawa inspiracja , tu zamiast budyniu mozemy wykorzystac sos waniljowy,ktory w proszku jest i w zaleznosc do czego rozrabia sie go na mleku, polewe mam przepis tutejszy z toscki ciasta. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: orzechowiec 14.12.25, 14:36 Kallisto, jakos nie zauwazylam tego sypnietego przepisu na orzechowiec? w ktorym linku sie znajduje? Odpowiedz Link
kallisto Re: orzechowiec 14.12.25, 16:09 Lusiu pisząc sypnęły się to miałam na myśli że dałam koleżankom 😊 Odpowiedz Link
kendo serowe oponki 10.01.26, 12:06 www.youtube.com/shorts/AHYexnMKwco nigdy takich nie robilam a WY? Odpowiedz Link
kendo Re: serowe oponki i paczki 10.01.26, 12:19 kendo napisała: > www.youtube.com/shorts/AHYexnMKwco > nigdy takich nie robilam > a WY? troszke inny sposob www.youtube.com/shorts/gwrlYyVEzhttps://www.youtube.com/shorts/AHYexnMKwcok4 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: serowe oponki i paczki 10.01.26, 21:18 Kendo, podane są dwa połączone linki. Nawet rozdzielone nic nie pokazują Odpowiedz Link
kendo Re: serowe oponki i paczki 11.01.26, 11:38 wedrowiec2 napisała: > Kendo, podane są dwa połączone linki. Nawet rozdzielone nic nie pokazują szkoda Wedrowiec, mi tez nie otwieraja sie, -przepraszam, jak znajde ponownie to zamieszcze,moze sie uda, bylo to recepta na paczki serowe... Odpowiedz Link
kendo Re: serowe paczki 11.01.26, 11:50 www.youtube.com/watch?v=i-SjYmWQYuQ link sprawdzilam,otworzyl mi sie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: serowe paczki 11.01.26, 21:32 Znam ta recepte, czesto smazylam je w Polsce. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: a´´la sernik jogurtowy 19.01.26, 20:43 www.youtube.com/watch?v=7u1Bm7luE9I latwo sie robi. Odpowiedz Link
maria88 Re: a´´la sernik jogurtowy 19.01.26, 21:43 W Stokrotce było ciasto francuskie .Miałam zamiar go kupic na faworki ale jak przeczytałam skład to zrezygnowałam bo podstawowym tłuszczem był olej palmowy zamiast masła. Kiedys słyszałam,że ten olej ma byc zabroniony do sprzedaż w Polsce a dalej jest w produktach. Odpowiedz Link
kendo Re: a´´la sernik jogurtowy 20.01.26, 08:40 dokladnie Mario, tez unikam produktow z tym olejem, tradycyjne tu pierniczki bozonaredzeniowe sa w pieczone bez niego,ale trzeba czytac na deklaracji, niektore firmy dalej go uzywaja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: chleb z twarogu 21.01.26, 09:02 www.youtube.com/shorts/5QUs8sIMNaM 🍞 CHLEB Z TWAROGU SKŁADNIKI ✔️500 g twarogu ✔️4 jajka ✔️1 szkl. płatków owsianych ✔️1 szkl. dowolnych wymieszanych pestek lub ziaren (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego; mogą być też otręby) ✔️1,5 łyżeczki soli ✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYRZĄDZANIE 1) Twaróg rozdrobnij widelcem. 2) Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. 3) Dłońmi uformuj bochenek. Wierzch możesz posypać ziarnami lub makiem. 4) Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz godzinę. 5) Od razu po wyjęciu z piekarnika posmaruj skórkę wodą. Ja ewentualnie bym sobie zrobila w formie bulek z polowy porcji, zebu wyprobowac smak? Odpowiedz Link
kallisto Re: chleb z twarogu 22.01.26, 19:03 Miałam okazję próbować taki chlebek, codziennie jeść bym go nie mogła ale był ciekawy w smaku. Czy jesli pieczenie keks to zazwyczaj z mąki krupczatki czy ze zwyczajnej? Odpowiedz Link
maria88 Re: chleb z twarogu 22.01.26, 19:39 Ja piekę tylko z tortowej keks i daje zawsze łyzke spirytusu wtedy ładnie rosnie i nie opada. Odpowiedz Link
maria88 Re: chleb z twarogu 23.01.26, 14:00 Podam Wam szybki przepis na szarlotkę. Szybki bo potrzebne jabłka ze słoika i wtedy nie trzeba ich prazyć. Jest to szarlotka siostry Anieli. 40dkg mąki, 15 dkg masła 15 dkg cukru pudru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 Lyzka kwasnej smietany 1 jajko Skladniki połaczyć /mozna dodac maki jak potrzeba/, podzielic ciasto na 2 części. Jedną częsć połozyc na blache, wyscelona papierem, lub posmarowana tłuszczem a druga do przykrycia ale najpierw trzeba rozłozyc na niej uprazone jabłka i posypac cynamonem. Ciasto powinno sie nakłuć.' Ja napewno posmruję je jeszcze rozkłóconym jajkiem dodatkowym zeby bylo rumiane.Mozna posypac cukrem pudrem. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni okolo 50 minut. Jeszcze nie piekłam tej szarlotki ale wypróbuję w nastepnym tygodniu. Odpowiedz Link
kendo szybki przepis na szarlotkę.od Marii, 23.01.26, 18:23 maria88 napisała: > Podam Wam szybki przepis na szarlotkę. Szybki bo potrzebne jabłka ze słoika i w > tedy nie trzeba ich prazyć. > Jest to szarlotka siostry Anieli. > 40dkg mąki, > 15 dkg masła > 15 dkg cukru pudru > 1 łyzeczka proszku do pieczenia > 1 Lyzka kwasnej smietany > 1 jajko > Skladniki połaczyć /mozna dodac maki jak potrzeba/, podzielic ciasto na 2 częśc > i. > Jedną częsć połozyc na blache, wyscelona papierem, lub posmarowana tłuszczem a > druga do przykrycia ale najpierw trzeba rozłozyc na niej uprazone jabłka i posy > pac cynamonem. Ciasto powinno sie nakłuć.' > Ja napewno posmruję je jeszcze rozkłóconym jajkiem dodatkowym zeby bylo rumiane > .Mozna posypac cukrem pudrem. > Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni okolo 50 minut. > Jeszcze nie piekłam tej szarlotki ale wypróbuję w nastepnym tygodniu. *********************** zatem czekamy na opinie wypieku. Odpowiedz Link
kendo Lusi buleczki 26.01.26, 19:14 dzisiejszy wypiek u Lusi, wygladaja apetycznie az zapach poczulam. Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi buleczki 26.01.26, 19:57 Oooo pięknie i smakowicie wyglądają bułeczki, brawo Lusia!🥳 Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi buleczki 26.01.26, 19:58 Szarlotkę upiekłabym ale mój pan mąż wąż nie przepada za owocowymi ciastami. Myślałam że będzie grymasił na keksa ale zjadł dwa kawałki. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi buleczki 26.01.26, 20:02 jak w innym wieku smaki sie zmieniaja, moze juz teraz bedzie zajadal wszystkie wypieki z owocami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi buleczki 26.01.26, 20:23 fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/71TTdQFcVB2DMmJxX.jpg Kendo dziekuje, za pokazanie mojego wypieku; Te bulki upieklam na Polskich drozdzch firmy emix DROZDZE-suszone instant (na 0,5 kg maki), -lyzeczka soli, - 1 lyzka oliwy z oliwek - ok, 4 decylitry wody,- zalezy ile maka wsiaka - ostroznie, ciasto musi byc luzne. i doslownie tyle zuzylam i od siebie dodalam 0,75 dl graham maki) zarobilam rekami i tak jak focacie je skladalam po 20 minutach 3x, - pozniej na polowki, rekoma zwilzonymi woda z olejem, - pozniej wysypalam ciasto delikatnie na stol i delikatnie rekoma porozciagalam na odpowiedni grubos, juz bez dodatkowego ugniatania, podzielilam na bulki, ulozylam na blachach pod sciereczka do podwojnego urosniecia, - pieklam w temp,225..C 18 minut. wyszly mi 2 blachy w sumie 21 bulek a´´la focacia. Mam nadzieje ze wedrowiec2 bedzie zainteresowana tym przepisem, reszte bulek zamrozilam. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Lusi buleczki 26.01.26, 21:18 Bułki wyglądają bardzo apetycznie. Niestety, nie daję rady wyrabiać ciasta. Nawet na pierogi robię w robocie kuchennym. Czy to wielokrotne składanie wymaga dużego wysiłku dla dłoni? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi buleczki 27.01.26, 00:08 wedrowiec2, (mozna wyrobic maszyna rowniez ciasto) to juz najlzejsza robota, bo ciasto juz przechodzi proces rosniecia i jest, b.miekkie i elastyczne, rowniez juz w ostatniej fazie na stolnicy, tylko rekami delikatnie sie rozplaszcza-rozciaga i kroi na porcje bulkowe, akurat takie jakie nam pasuja. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi faworki 10.02.26, 16:53 wczoraj Maria wspomniala o tlustym czwartku, Lusia dzis popelnila faworki widze,ze jakies inne sa, nadziewane chyba malmeladka. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lusi faworki 10.02.26, 17:11 Juz sie poczęstowałam., Bardzo apetyczne i ładnie powywijane.LUSIA artystka w kazdym fachu. Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi faworki 10.02.26, 19:21 Ale przepysznie wyglądają te faworki Lusi, zjadłabym 😀 A ja wczoraj upiekłam murzynka, bardzo się udał. Koleżankom w pracy bardzo smakował, niektóre były nim tak zachwycone że brały po drugim kawałku i przepis. Przygotowałam z 1,5 przepisu to jedna keksówki zostawiłam w domu. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi faworki 10.02.26, 21:40 musze eie zmobilizowac i tez cos upiec, pojde za Lusi przykladem i tez cos podobnego stworze . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi faworki 10.02.26, 22:29 Kendo dziekuje za pokazanie mojego wypieku, dziekuje za mile slowa, maria88 i Kallisto. Favorki zrobilam z gotowego ciasta w rolce zwinietego, po swojemu posmarowalam dzemem truskawkowym i drugim plasterkiem ciasta przykrylam, przewleklam przec naciecie i do pieca na 220 stopki ok,15 min Proste, bez czekania na wyrosniecie drozdzowego ciasta, a smak swoj zaspokoilam. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi faworki 11.02.26, 13:31 dobry pomysl Lusia, zapomnialam dzis w sklepie go kupic,jak poszlam po chlebek ale na pewno zrobie tym sposobem i sie pochwale. a mam jeszcze ciasto piernikowe i chyba tez eksperyment zrobie podobny...nadzieje dzemem z czarnej porzeczki. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lusi faworki 11.02.26, 13:54 Jak pisałam chyba miałam kupic gotowe ciasto francuskie bo innych gotowych u nas w sklepach nie ma.Bardzo rzadko sa na pizzę jeszcze. Spojrzałam na sklad i zrezygnowałam bo masła w nim nie bylo tylko olej palmowy i zrezygnowałam. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi faworki 11.02.26, 14:09 musze tez Mario sprawdzic zawartosc skladnikow w tym ciescie, sa dwa sorty tutaj :wytrawny i do slodkich wypiekow Odpowiedz Link
maria88 Re: Lusi faworki 12.02.26, 15:32 Dzisiaj pączki kupiłam, ale może w sobotę usmażę swoje drożdzowe racuszki z jabłkami na koniec karnawału. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wypieki .. 12.02.26, 19:49 Ja wlasnie mialam to ciasto do wytrawnych wypiekow, i posmarowalam dzemem tuskawkowym i posypalam cukrem pudrem b, dobre byly... Ddzisiaj zamiast paczkow upieklam swoja pizze, zjadlam pare kawaleczkow na kolacje, reszta bedzie na inne okazje. Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki .. 12.02.26, 20:29 LUsi pizza, i w tle cocacola, ktora na miescie rozdawali, akurat Lusia szla do szweca po odbior mojch butow, dostala puszke, wracajac ponownie dostala od innych osob, rozdawali dla przechodniow ,ma byc w sobote eliminacja do festiwalu piosenki,z tej wlasnie racji... Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki .. 13.02.26, 16:03 O jaka wyśmienita pizza chciałoby się urwać kawałek i zjeść Mimo że to tylko zdjęcie to moje zmysły czują jej zapach Odpowiedz Link
kendo Re: Wypieki .. 13.02.26, 17:40 uuu,faktycznie apetycznie wyglada, moze w nastepnym tygodniu upieke sobie tez. Odpowiedz Link
kallisto Re: Wypieki .. 18.02.26, 17:30 Takie pączusie zrobiłam. Składniki to: serek delikate, dwa jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąka. Nakładane porcjami na gotujacynolej. Puszyste i mega smaczne. Błyskawiczne wykonanie. Składniki pomieszane łyżka. Odpowiedz Link
maria88 Re: Wypieki .. 18.02.26, 18:06 Tak wyglądaja jak piszesz.Są apetyczne. Jaki serek z kubeczka? Odpowiedz Link
kendo paczki od Kallisto 18.02.26, 19:24 kallisto napisała: > Takie pączusie zrobiłam. > Składniki to: serek delikate, dwa jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia > i mąka. Nakładane porcjami na gotujacynolej. Puszyste i mega smaczne. > Błyskawiczne wykonanie. Składniki pomieszane łyżka. zatytulowalam recepte na paczki, faktycznie latwe do zrobienia ,wygladaja smakowicie Odpowiedz Link
kallisto Re: paczki od Kallisto 18.02.26, 19:35 Taki serek jak na zdjęciu. Uwielbiam wlasnie ten, idealny do naleśników i do takich „ pączków”. Rzadko bywa brzoskwiniowy, wg mnie najsmaczniejszy i posiada kawałki brzoskwiń. Odpowiedz Link
kendo upieczone buleczki sniadaniowo-kolacyjne 06.03.26, 15:10 Kallisto,serek, przyjze mu sie,jak bede w kraju i zakupie, lubie tez takie smaczki dzis upieklam wreszczie swe bulki grachamowe, zaraz jedna zjem z zoltym serem i marmelada z figi Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: drozdzowka 07.03.26, 20:39 Zachcialo mi sie drozdzowki z jablkiem i kruszonka, upieklam, ytrafilam z odpowiednim wyrabiaiem i smakiem, Pachnilo w calej klatce schodowej z mojego mieszkania pieczonymi smakami. Zaspokoilam sobie smak, zdegustowalam z kubkiem goracego kakao. Odpowiedz Link
kendo Lusi drozdzowka 07.03.26, 20:41 drozdzowka z jabkowym nadzieniem i kruszonka akuratnie na weekendowe podjadanie np.do kakala Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi drozdzowka 07.03.26, 21:06 Kendo, dziekuje za pokazanie mojej drozdzowki, tym razem udala sie ze smakiem i wyrosnieciem. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi drozdzowka 10.03.26, 17:47 dziekuje za drozdzoweczke, smaczniutka/pulchna i akuratnie cukru. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi drozdzowka 10.03.26, 18:44 Kendo, dziekuje za fotke mojego wypieku. Mam troche rowniez dzemow truskaowkowych, ktore chyba rowniez wypieke na drozdzowkach. Odpowiedz Link
kallisto Re: Lusi drozdzowka 10.03.26, 18:45 Smakowicie wygląda. Też przymierzam się do jej uśpienia choć moje „ przymierzanie „ trwa czasami tygodnie 🤣 a czasami zadziała spontanicznie, rachu ciachu i zrobione. Ostatnio zajadam się biedronkowym wypiekiem , nazywa się RWANIEC. Ciacho drożdżowe i jest tak pyszne że często domowe tak nie smakują jak ten właśnie. W składzie jest deko twarogu i lukier, zauroczyłam się smakiem. Spróbuję podczas formowania swojego drożdżowca z lekką sypnąć białym serem. Odpowiedz Link
kendo Re: Lusi wypiek Wielkanocny 06.04.26, 15:35 kallisto napisała: > Smakowicie wygląda. Też przymierzam się do jej uśpienia choć moje „ przymierzan > ie „ trwa czasami tygodnie 🤣 a czasami zadziała spontanicznie, rachu ciachu i > zrobione. > Ostatnio zajadam się biedronkowym wypiekiem , nazywa się RWANIEC. Ciacho drożdż > owe i jest tak pyszne że często domowe tak nie smakują jak ten właśnie. W skład > zie jest deko twarogu i lukier, zauroczyłam się smakiem. Spróbuję podczas formo > wania swojego drożdżowca z lekką sypnąć białym serem. 1). Lusi to drugie "tygrysie ciasto",reszte zamrozilam, a to pierwsze kupilam w sklepie, mialo byc smaczne á wcale mi nie smakowalo, dobrze ze w szklanym pojemniczku, zawsze sie przyda do nastepnego deseru. 2). drugie zdjecie , to czesc tortu ktory juz ujadlam sporo, w ostaniej chwili przypomnialo mi sie,ze fotke trzeba zrobic tez od Lusi a Lusia od Dzieci dostala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lusi wypiek Wielkanocny 06.04.26, 19:39 Kendo, tygrysie cziasto inaczej zrbione, ale mi b.smakuje, tort wyjatkowo dobry b, swiezy tez mi smakuje, jakos sie to zje malymi partiami - szczegolnie tortk, tygrysie tez sobie zamrozilam. Te deser ciekawie wyglada, sam oszukany? wizualnie Odpowiedz Link