Dodaj do ulubionych

Wątek listopadowy

04.11.22, 01:29
Siostra cioteczna przysłała mi zdjęcie grobu mojej matki, którego od jego powstania, szczerze powiedziawszy, nie widziałam.
Scięlam dalie w ostatnim tygodniu, będę je wykopywać w sobotę.
Kalosze przyszły w paczce z Amazona i lezą przed drzwiami domu, mam nadzieję, że nikt ich nie zaiwani do jutra wieczorem.
Jestem podjarana robieniem kompostu z liści i w weekend będę grabić i zbierac na kupę. Liści ci u mnie dostatek.

Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 02:27
      A ja zaczynam studiowac Sudoku. Dlugie listopadowe wieczory. Skonczylem juz Faraona (prawie 900 stron ).
      I nadeszly z Interlibrary Emancypantki plus Placowka . Co ja na to poradze ze lubie czytac co nikt juz nie czyta ?
      • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 09:48
        A co tam jest do studiowania w tym Sudoku ? Mozna sobie zagrac dla relaksacji i tyle, mam to zainstalowane na telefonie i jak mi sie dluzy to gram.

Fajnie sie czyta Milo Beckmana - 'Jak czesac wlochata kule'. Ksiazka o matematyce bez liczb.
      • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 14:36
        Jasiu , widac ze niewiele wiesz o Sudoku.
        • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 15:24
          Wiem jak rozwiazac Sudoku i to mi wystarczy.
          • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 16:28
            Nawet te diabolic ? Bez problemu ? I zadnej techniki nie studiowales ? Jasiu, albo rozwiazujesz latwe Sudoku, takie dla gospodyn wiejskich albo mi tu kit wciskasz .
            • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 17:36
              Tak zwany poziom Fiendish zajmuje mi srednio 12-15min, poziom diabolic czasem i 25min. Rozwiazuje na logike/eliminacje mozliwosci, to nie jakies szachy aby studiowac teorie.
              • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 18:01
                Takie banialuki to mozesz opowiadac swojej babci. Nie slyszalem jeszcze o takim geniuszu sudokowym , ktory by w swym arsenale nie mial kilku technik, nauczonych wczesniej i polegal
                Tylko na logice. Jakby to bylo takie proste, to nie organizowano by World Sudoku Championship.
                Zapewniam cie, ze na 100 uczestnikow takich mistrzostw zajalbys 101 miejsce . Osmieszasz sie
                Z tym porownywaniem szachow i sudoku.
                • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 18:51
                  Osmieszasz to Ty siebie jesli masz takie problemy intelektualne z rozwiazaniem prostej jak cep gry, powtarzam, to nie sa szachy, tylko zwykla ukladanka logiczna gdzie trzeba potrafic eliminowac liczby i wlozyc troche analizy, nie jest to trudne (no chyba ze jest sie troche ograniczonym umyslowo), a wraz z praktyka staje sie wrecz rutynowe.
                • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 18:51
                  Taka ukladam 15min:

www.fiendishsudoku.com/
                  • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 19:58
                    Nie rozsmieszaj mnie . Tam sa hints, pencil marks and steps to solve ! I chcesz mi wmowic
                    Ze rozwiazujesz fiendish bez tych pomocy ??? W 15 minut ? Czlowieku, samo wstawienie pencil marks zajmie wiecej czasu, a potem znajdowanie hidden and naked doubles, triplets
                    I tak dalej . Czy tez taki cwaniak jestes z sudoku na papierze. Prosta jak cep, buahaha, nie pomylilo ci sie z word search ? A z tym trzecioklasista to juz dales mi kompletny dowod , we nie masz pojecia o Sudoku. Komu ty chcesz zaimponowac ? Pastwisz sie .
                • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 18:56
                  Poza tym logika wlasnie prowadzi do tak zwanej techniki bo te 'triki' sie zwyczajnie powtarzaja, wiec po jakims czasie stosuje sie wrecz sprawdzone szablony, to sa dokladnie te same 'utrudnienia' zmieniaja sie tylko cyferki, zadna wyzsza matematyka, uzdolnione dziecko z 3 klasy podstawowki sobie poradzi.
                  • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 20:35
                    You will need to know advanced Sudoku strategies and techniques to solve these puzzles. How many? Not one, not two, but sometimes as many as six or more advanced patterns can be found in these puzzles.

You will need to know solving techniques such as X-Wing, XY-Wing, Swordfish, solving with colors and multiple colors. Of course, you will also have common naked and hidden singles, pairs, triples, and quads.
                    To sa slowa klienta ktory wydal ksiazke o fiendish sudoku. Ale ty oczywiscie zagrasz Chopina bez znajomosci nut i klawiatury . Przestan pic Michalku.
                    • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 21:35
                      Handlarz ksiazkami zawsze tak napisze, bez encyklopedii, te techniki to sa zwykle zasady eliminacji. Rozwiazuje wszystko w glowie, nic nie kresle, zadnych przymiarek bo dla mnie to juz oszukiwanie czy tez nieradzenie sobie. Takie Sudoku robic sie powinno tylko w glowie, mozg trzeba cwiczyc. Ja je robilem kiedys seryjnie w drodze do pracy, codziennie, teraz to traktuje jak pasjans.
                    • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 21:42
                      I powtarzam, to nie sa zadne zaawansowane techniki, mimo ze gosc puzuje na taki opis, tak samo z lowieniem ryb, mozna przeczytac 10 ksiazek jak zarzucac i trzymac wedke albo zwyczajnie to robic. Te tak zwane techniki to pewnie dla polmozgich Amerykanow otepialych od ogladania telewizji. Wspolczuje otoczenia, choc tutaj nie lepiej.
                • jan_stereo Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 21:38
                  Ty chyba masz juz zwapniale centrum szarego myslenia. Te techniki to i ja stosuje ale sie tego nie uczylem z ksiazek, angielskiego tez sie nauczylem bez kursu, w praktyce, bez gloryfikowanych technik.b
                  • jan_stereo Re: Wątek listopadowy przyklad 04.11.22, 22:09
                    Masz Imek, specjalnie dla Ciebie zrobilem, zadnych hintow (to juz oszukiwanie), przymiarek (0/3 mistakes), poziom omawiany, czas 14min, teraz zrobilem.
                    • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy przyklad 04.11.22, 22:14
                      No i git, gratuluje !
                    • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy przyklad 04.11.22, 22:54
                      www.sudopedia.org/wiki/Shaolin
                      • shachar Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 02:27
                        No nie, ten Shaolin to juz lekka przesada. Ale wyobrażam sobie, że są ludzie, których taki widok wielce uraduje.
                        Lubię sudoku, nie wiem nawet jak to się zaczęło, że zaczęłam rozwiązywać. Pewnie kiedy jeszcze jeździłam metrem do pracy i w darmowych gazetach z wiadomościami na ostatniej stronie było sudoku. Gradacja trudności postępowała wraz z tygodniem- w poniedziałki było najłatwiej a w piątki najtrudniej. Czasami udawało mi się rozwiązać te piątkowe, a czasami nie. Nie wiem od czego to zależy, zafiksowanie jakieś, łut szczęścia, że wpadnie się na coś wcześniej, niż później? Najbardziej bolesny jest BŁĄD, jakaś obsuwka w logicznym myśleniu, której konsekwencje widać potem w popsutym sudoku.
                        Ostatnio zajmowałam się też wordle i to ćwiczenie mózgoczaszki naprawdę polepszylo moje umiejętności. Już nie przegrywam smile
                        • jan_stereo Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 09:11
                          To samo, u nas jest taka darmowa gazeta Metro, jak jezdzilem pociagiwm do pracy w Stratford to codziennie rozwiazywalem jedno sudoku z rana, na ostatniej stronie byly 3 do wyboru, łatwa, srednia i bardzo trudna, oczywiście ambicje nakazywaly robic tylko te trudna. Czasem trzeba bylo wypatrzec jedna zaleznosc i pozniej juz szlo latwo. Bywalo ze oczy sie meczyly po 10min gapienia i oczywiste rzeczy umykaly uwadze, dlatego warto robic sobie 10s rozproszenie koncentracji, patrzec przez okno itp.
                          • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 10:57
                            www.sudopedia.org/wiki/Category:Gattai_Variants
                            • shachar Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 12:22
                              Ty Imek jak się za coś bierzesz, to od razu musisz 'upierdolić trudność'? big_grin( patrz wpis o panu Józefie w wątku o postaciach). 9x9 to jeszcze rozumiem ale jakieś kwiaty, motyle....wtedy niemożliwe jest posługiwanie się tym hintem że w pionie i w poziomie cyfry nie mogą się powtarzać.
                              ps. to jest moje pojęcie tzw social life, siedzi się w kupie, i każdy rozwiązuje swoje sudoku, haha, więcej mi nie potrzeba, żadnego zawracania dupy. To dzieńdoberek, kawa i czekolada Wedel znaleziona po rodzicach w lodówie, malyny z ruskiej dzielnicy. Ludzie w internecie chwalą się róznymi rzeczami, ostatnio tym, że przejechali 8tys samochodem, co układa się w 80085 na liczniku, ro ja się pochwalę kawą.
                              • shachar Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 12:35
                                To jeszcze na dobry początek zrobię wpis nr 10700, czyli w sumie 8, czyli wszystko jest równe i symetryczne. Moje OCD jest w pełni usatysfakcjonowane i idzie spać.
                                ps. Tak wiem, nie 8 tys, a 80 tys smile
                              • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 22:24
                                to jest story of my life, spierdolic trudnosc (choc do konca nie rozumiem o co Ci chodzi)
                          • a_iii_ty Re: Wątek listopadowy przyklad 05.11.22, 21:33
                            jasiek, jak taki kozaczenko jestes to tu zagadka dla Ciebie,
                            patrz na zdjecie
    • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 13:35
      Jestem podjarana robieniem kompostu z liści
      jak ułożysz warstwę, powiedzmy, 20 centymetrową, przysyp to cienką warstwą ziemi i potem znowu liście .W ten sposób szybciej ci to zgnije i od razu zacznie się ładnie zamieniać w humus.Jakbys chciała całkiem koncertowo to zrobić ,to możesz liście spryskać mocznikiem (5 procentowym)Ja właśnie jutro jadę z nim na liscie pod drzewami.Przyspiesza ich rozkładanie i niszczy choróbska ,ktore wegetują na liściu.
      • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 13:41
        Aaaa !!!Zapomniałem o dżdżownicach.One maj dobry węch ale zanim się doczłapią to mija trochę czasu 😁
        • taniarada Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 16:25
          Kompostujmy wyłącznie liście miękkie i najlepiej po deszczu. Żadnych z dębu, olchy i orzecha włoskiego .
          • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 16:27
            Najlepiej jak sami podlewamy raz na jakiś czas pryzmę kompostową
          • taniarada Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 16:28
            Mocznik dobry lub obornik i woda zrobi swoje.
            • shachar Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 19:48
              Nie mam ani ziemi, ani mocznika, ani nie wyobrażam sobie przebierać liście. Mam liście katalpy i klonu, w 80%, a potem dębu i orzecha niestety. Nie mam ziemii, bo tej ziemii nie da się kopać, to glina i skały.
              Znacie się może na różach? Mam różę pnącą posadzoną w niefortunnym miejscu, kiedy najlepiej jest ją przesadzić?
              • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 04.11.22, 20:42
                mocznik to proszek doskonale rozpuszczający sie w wodzie,na pewno można u was kupic np 2 kg opakowanie w systemie wysyłkowym .Ale Ty z pewnością chesz to kompostowanie zrobić już,za chwilę,wiec pomysl można wykorzystać w przyszłości.
                Róże najlepiej przesadzać teraz.
              • taniarada Re: Wątek listopadowy 05.11.22, 04:06
                Tak jak napisał krytyk .Byle nie przymrozki .Na co musisz uważać na na korzenie są bardzo delikatne uszkodzisz to po różach .Nie lubią przesadzania .
                • shachar Re: Wątek listopadowy 05.11.22, 12:01
                  To na może lepiej, że zamiast przesadzania, spróbuję na wiosnę tzw air layering, ale nigdy tego nie robiłam. To jest fascynujące, że można rozmnożyć roślinę w ten sposób.
                  • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 05.11.22, 13:26
                    Jesień ma olbrzymią przewagę nad wiosną w kwestii sadzenia roślin.Przekonalem się o tym marnując trzy lata w czasie sadzenia nowych malin na wiosnę.Sadzenie jesienią ma same plusy i jeden minus.Plusem jest, że
                    1) one lepiej od nas wiedzą kiedy mają startować wiosną,my ciągle się z tym spóźniamy
                    2)sadzone jesienią mają stały dostęp do najważniejszego czynnika we wzroście -do wody,na wiosnę tej wody może już nie być w takiej ilości
                    3)jesień daje fajna temperaturę,w której nie dochodzi do gwałtownych skoków transpiracji.Wiosenne słońce potrafi zabić.
                    4) tempo aklimatyzacji roślin posadzonych jesienią jest akuratne, wiosną już czas goni i wprowadza stres.
                    Jeden minus to ewentualne przemarznięcie,w przypadku wystąpienia temperatur poniżej minus 25 st.
                    • shachar Re: Wątek listopadowy 05.11.22, 20:43
                      Dzięki Irczysławie za poradę. Ja na jesieni zawsze boję się, że coś zmarźnie/zamarźnie, ale tu temperatury rzadko dochodzą do -15C.
                      Urobiłam się jak nie wiem co dziś przy tych liściach, do tego stopnia, że żadne myśli nie powstają w mojej głowie. Mięśnie tyłka mnie bolą od schylania się i prostowania. Wywiozłam chyba ze 20 wanien liści, obcięlam suche hortensje i chciałam z nich zrobić ognisko, ale dzięki bogu papiery się nie zajęły, bo wiatr jest na tyle duży, że można zrobić pożar.
                      A poza tym jest pięknie. Na samym końcu nic nie pobije spokoju drzew i trawy. Bonus; ze zdumieniem odkryłam że ciemne plamy na wygonie ogromnym trawy/zielsk/chwastów to tymianek. Siałam kiedyś creeping thyme, ale myślałam, że tak jak w wypadku wielu nasion sianych nic to nie dało, a tu okazuje się, że w miejscach tymianek się przyjął. I pachnie jak najęty.
                      • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 05.11.22, 22:29
                        Pęczkuj i wieszaj pod sufitem i będziesz miała darmowe zioło na kilka lat 🙂
                      • taniarada Re: Wątek listopadowy 06.11.22, 00:31
                        Jak człowiek nagrabi i naschyla to normalne .U mnie będą zabierać liście pod koniec listopada A ja już wszystkie wywiązłem autem do kontenerów. Mnóstwo orzechów włoskich jeszcze leży na ziemi ,a zebrałem sporo .Sprawdzi się suszenie ziół w piekarniku nagrzanym do 75 stopni – do czterech godz.A tymianek świeży do lodówki i zawinąć w ręcznik papierowy .
                      • shachar Re: Wątek listopadowy 10.11.22, 21:27
                        moja kupa i cały wątak n reddicie znalazłam właśnie
                        www.reddit.com/r/composting/comments/yr32re/update_2_that_pile_of_leaves/
                        • taniarada Re: Wątek listopadowy 11.11.22, 06:03
                          To się narobiłaś jestem pod wrażeniem .Ja wywiązłem 10 worków po 120 l samochodem ,razy 10 .Było tego trochę .Teraz tylko przyjechać i odkurzyć i posprzątać chałupę, ale ja tam nie mieszkam .
                          • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 11.11.22, 11:14
                            Na ulicy przed domem rosną trzy olbrzymie lipy,sypie się z nich liśćmi jak sniegiem.Mamy właśnie straszny okres-co chwilę niedziela albo święto (1 list,6 list,11 list,13 list) a tu trza czysto wokół domu robić ,bo somsiad stary kawaler lata z miotlą i grabiami co chwilę i robi różnicę .Do kompostownika mamy z ulicy ok 250 metrów ,więc jeżdżenie z taczką trwa wieki.W tym roku wziąłem się na sposób i ubijam liście w taczce grabiami.Okazuje się to bardzo skuteczna metoda-przed ubiciem byłoby ok -5-6 taczek więcej.Ostatnio wyszły więc 2 taczki zamiast 10.
                        • krytyk2 Re: Wątek listopadowy 11.11.22, 11:29
                          Wśród wielu porad ktoś zalecał stosowanie mieszanki koli z amoniakiem,przypuszczam ,że miałoby to pełnić tę samą funkcję co polecany przeze mocznik-czyli jako silne nasycanie azotem.Może więc dałoby sie jednak przyspieszyć rozkład liści przy pomocy tego mocznika.Dobrym pomysłem jest też mulczowanie liści kosiarką
                          • shachar Re: Wątek listopadowy 11.11.22, 12:14
                            Zamiast wybierać się do pracy oglądam to video smile Kurde, lubię takie proste rozwiązania strasznie skomplikowanych rzeczy.
                            www.youtube.com/watch?v=FDPAbkUUT-o
                            • kalllka Re: Wątek listopadowy 19.11.22, 18:25
                              Jaskinia jako wykon!
                              Wczoraj na feb. pokazał mi się gościu uprawiający surwiwal sieciowy.
                              Znaczy się , za pomocą ognia wiasnychvrak wypalał sobie gościu jaskinie! Pośród pustynno-górskiego krajobrazu wycinał suche krzory i drzewka niskopienne wlókł do takiej swojej maczugi herkulesa czy innego takiego jurnego komina… wypalał, kruszył i układał te swoją skalne domostwo, w trzy minuty. Czyli typowy dla tego rodzaju tutoriali skrót myślowy- w trzy minuty miesiąc harówki bez wyraźnych efektów;
                              Do teraz zastanawiam co autor miał na myśli; paralel z nasza krucha egzystencja czy krótkie wprowadzenie technologia produkcji domów z piasku?
                              I podprogowej reklamy tam nie znalazłam… ot taki jakby „film drogi”:
                              humam being z psem. Bo jeden piesi mu się znienacka przyplątał i został.
                              i później leżeli tak obaj w tej wysłuchanej części i wypalali dalej… a burza huczała wkoło nich..

• shachar Re: Wątek listopadowy 19.11.22, 23:20
                                Na samym końcu będzie miało znaczenie jakie masz umiejętności; rozpalenia ogniska, przechowywania żywności, utrzymania się w cieple, obrony siebie. Mam takie wrażenie, że mi się to bardzo w życiu przyda, prędzej, czy później.
                                • shachar Re: Wątek listopadowy 20.11.22, 10:13
                                  W samochodzie od kilku lat mam scyzoryk, do którego przyczepione są zapałki w torebce foliowej, żyłka stalowa do złapania królika i coś tam jeszcze, nie pamiętam co. Nie pamiętam też co mnie natchnęło do zabezpieczenia sobie takiego domorosłego zestawu, pewnie film "The Road".
                                  • kalllka Re: Wątek listopadowy 26.11.22, 01:46

Z mojego doświadczenia na torebkę i scyzoryk trolla się nie wyłapie.
                                    bardziej niż dziewczynka z zapałkami, zadziała Czesława. Laski z Moraw to hit.
                                    A takie które łamią polski język to hicior.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka