lusia_janusia 01.02.24, 00:34 2. II . - Matki Boskiej Gromnicznej 8, II. - Tlusty czwartek 13. II. - Sledzik - wtorek 14. II. - Walentynki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 01:00 Hej !!! Rozpoczynamy m-c luty, najkrotszy mieciac w roku, niezaleznie czy ma 28-29 dni w roku przestepnym. Stoją za tym nie tylko względy astronomiczne, czy chęć szybszego pozbycia się zimy, ale przede wszystkim tradycje historyczne. Kilka razy w dziejach próbowano je zmienić, dodając lutemu dzień trzydziesty. Ale dlaczego luty jest tak krótki? Na długość lutego wpływa kilka czynników. Są nimi zarówno obserwacje astronomiczne, dawna obyczajowość, jak i zwyczajna polityka. Nie jest to oczywiście nic wyjątkowego. Sam podział roku nie jest rzeczą wynikającą wprost z natury, ale konglomeratem ludzkich obserwacji i wpływów kultury, którym od wieków próbowano okiełznać czas. Mam nadzieje ze okaze sie dla Nas pomyslny, zycze Nam zadawalajacego zdrowia, i optymistycznego spojrzenia na swiat. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 08:07 witam Lusia i pozostale Forumki, dziekuje za nowy miesic z ladnymi obrazkami i cytatem dnia-madra mysl... a tak dla przypomnienia zdjecie kiedy w ostanich dniach listopada napadalo sniegu u dzieciecia... duzo swiat przypada na krotki miesiac luty, ciekawe tez i objasnienie czemu miesiac ktotszy niz pozostale, miej -jcie sobie udny dzionek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 09:33 Kendo, ciekawe czy jeszcze napada tyle sniegu co na fotkach?, a luty dopiero dzisiaj rozpoczety. Synoptycy ostrzegaja przed silnym wiatrem 12 m/sek. a w innej prognozie pogody podana szybkosc 35km/godz. i ma byc slonecznie z +6 ..C. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 09:44 LUSIU bardzo ciekawe Twoje wpisy o lutym.Dzięki. Pogoda ma byc podobna do tej co u Was. Wietrznie, deszcz ze sniegiem. Narzie nie pada, pochmurnie +2. I wiaterek sie zrywa. Jestem jakas połamana na tą zmiane pogody ale weme sie chyba za kucharzenie, powinnam zrobic ruskie bo chce wykorzystac serek. Wszystkiego dobrego w lutym zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 09:59 Dzień dobry.... Nie zastanawiałam się dlaczego luty krótszy. Myślę,że to astronomia tak wykalkulowała.A że krótszy trochę, to i dobrze. Kiedyś się , mówiło,idzie luty podkuj buty,a wiemy jak to teraz jest. Dziś tak samo jak wczoraj,pochmurno i nieprzyjemnie. Niespodziewanie zrobiłam sobie dzień prania przez nieuwagę, bo rozlałam śniadanie w łóżeczku. Ranek najgorszy,członki nie chcą słuchać.Tylko się obmyłam pod prysznicem, bo nie mogłam ustać A teraz zjem kawałeczek ciasta z cukierni co Ala wczoraj kupiła. Dziś na słodko,bo będą racuchy z jabłkiem w wykonaniu męża niegu to u mnie już nie ma. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 10:06 Do poprawki,załatw Kendula.Witaj Mario )) Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 10:15 witam lutowo Marie/Jagusie, strasznosci z tymi wiatrami, ale na marsz i tak poczlapie, ciezsza teraz jestem to moze wiatrzysko mnie nie porwie trzymajcie sie by wiaterek Was nie porwal i miejcie udany dzionek Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 19:43 Dobrnęłam po bojach do wątku. Zawsze mam coś wkleić miłego i zawsze na wklejkę jest za późno, bo w życzeniach jest miły dzień Zmarnowana jak zwykle jestem, co jest że aż tak się kiepsko czuję??? Dobrze, że mąz ogarnął zakupy i obiad, a ja na spokojnie mogłam pojechac do rodziców. I wiecie jaki cud się stał. Moja mam po aptecznych lekach bez recepty na pamięc, które zażywa co 2/3 dzień czuję się co raz lepiej Ot jakie cuda i czary mamy w aptekach ale to dobrze, takie placebo, zażywac mniej znaczy lepiej Ide pod kołderkę , już jestem po kąpieli. Najdłużej mi schodzi higiena jamy ustnej( Do jutra, spijcie i smacznie i nie chrapcie albo chrapcie Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 01.02.24, 20:15 witaj kallisto wieczornie, pocieszajca wies o stanie zdrowia mamy, niech tak dalej sie utrzymuje, moze bedzie lepiej z jesj stosunkiem do Ciebie, odpoczywaj w lozeczku i nabieraj sil na ostani w tygodniu pracujacy jutro dzionek,dobrego masz meza,ze pomaga we wszystkim Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 07:59 Witajcie z rana. Zanim się ogarnę to wysyłam poranne uśmiechy na dobry dzień🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 09:16 hej Kallisto,naprawde sliczne pozdrowienia/witanki Nam zaoferowalas, miej sobie udany dzionek, witam rowniez pozostale Vistulanki zyczac samych milych chwilek a sama musze sie zbierac na spotkanie integracyjne. mialam kiedys tego storczyka z chwila przeprowadzki zostawilam dla dzieciecia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 11:33 Witajcie... na dobry dzień mam uśmiechy od Kalisto,kwiatuszek od Kendo. Ja Wam przesyłam słoneczo,oby jak najdłużej świeciło. Ciekawe co tak poprawiło zdrowie mamy Kalisto.Znaczy jest dobrze,gorzej jak coś boli. Mam włoską kapustę i zajmę się gołąbkami. Sympatycznego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 11:50 Hej !!!! Kallisto dzieki za mile pozdrowienia, zyczenia, Jaga zainspirowala mnie golabkami z wloskiej kapusty, tez przewaznie z niej robie i najlepiej mi smakuja. Myszka widac nie lubi zimna, wtulona w poduchy?. Ja tez sie szykuje na takie integracyjne spotkanie do biblan, ale chyba zakryje sobie twarz ochrona, bo sniadanie sobie zaserwowalam avocado z czosnkien, tak z rozpedu, nie myslac o tym spotkaniu. Za oknem bez slonca az +5..C w m-cu lutym. Zycze Nam cieplutkiego spelnionego piatku pod kazdym wzgledem. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 17:46 Witam o zmierzchu. Miałam wychodne. Ciekawe jakie leki poprawiły samopoczucie mamy Kalisto. Daj Kalisto sciagawke, moze sie i nam podobrzy. Wychodza to więcej poogladałam. Wyszłam żeby sie dotlenic bo slonko sie pokazało., a czas szybko poza domem ucieka. Juz ciemno za oknem. Znowu ma byc powrót zimy, przed chwilka wyczytałam. Może nie tak strasznej ale jednak. Ide szykowac kolacje. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 19:49 I wpadam jak zwykle wieczorem, jak zwykle miałam coś do zrobienia. Mam wnuki i robiłam tort i wyszedł taki , smak mocno czekoladowy z żelowanymi wizniami Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 20:16 Kallisto, ale kusisz smakami, juz w tej chwili bym go smakowala, Ale jestes sprytna, ze dalas rade przy wnukach, pewnie Tobie pomagali w robieniu torta, bo smakowac, to na pewno?. Dekoracyje kwiati to pewnie nadaja sie do konsumpcji?. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 20:57 Tak Lusiu, kwiatki są z opłatków, zapomniałam dołożyć na wierzch wiśnie🙈 Wnuki bawiły się w pokoju, nie za bardzo by mi w tym pomogły. Teraz rozrabiają 😱 ale już są po kąpieli. Najgorzej jest wieczorem, strasznie rozbrykane i nie mogą szybko usnąć. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 02.02.24, 21:46 I znowu mam pytanie czy biszkopt do tortu sama pieczesz, czy gotowce? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 08:12 Witam Was życząc kawy z takim uśmiechem🙂 Moje wnuki już obudzone, bardzo spokojnie spały więc i ja wyspałam się przy nich. Mario, sama piekę biszkopt, podobno te kupne nie są dobre, nie potwierdzę, nie zaprzeczę bo nie wiem. Żadna to filozofia zakręcić kilka jajek z cukrem i mąką. Zamówiłam wczoraj tortownicę silikonową ze szklanym dnem. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 08:14 Tak wygląda biszkopt dla sąsiadki. Mam dobry przepis, nie opada po upieczeniu. Wspaniałej soboty dziewczynki🌹🌹🌹 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 09:22 o rany Kallisto, ales do wprawy wchodzisz w produkcji tortow, sliczny biszkopt, ja kiedys pieklam,ale moj wypiek za duzo jajkami bylo czuc,a tego nie lubie w wypieku, witaj,jak i reszta Vistulanek, sliczne wesole kolorowe powitanie mam nadzieje,ze dzionek milo spedzicie z wnukami.. zycze rowniez milego weekendowania Nam wszystkim przypomnienie o zimie i sikorce Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 10:45 Hej !!!! Zima mamy troche wiosennej aury, ale moze jeszcze troche sniegiem zima nas nawiedzi. Kallisto, czytam ze poglebiasz swoje umiejetnosci w produkcji tortow, zycze szybkiej perfekcji i odkrywania nowych smakow. Mi od rana wydaje sie ze to niedziela, sloneczna pogoda za oknem wrozy dobry spacer. W takie skoki temperatr najlatwiej o przeziebienia, choroby, wiec ubieram sie jak na zime przystalo i tego Wam rowniez przypominam. Fotki okraszaja nasza szpalte - dziekuje. Zycze Nam przyjemnego weekendu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 11:11 Witajcie... dzień szybko ucieka,telewizja i komputer to złodziej czasu. U mnie cały czas muzyka leci,czasem coś obejrzę ,posłucham. Teraz już wiem,są wnuki ,są i torty . Dziś też zjadłam przed chwilą kawałeczek tortowego ciasta,nawet bardzo smaczne.Córka cukrzyk udaje,że kupuje dla mnie,ale przecież wiem,że bardzo jej się chce i zawsze cosik skubnie. Teraz mamy 8,a ma być 10st. i co z tego jak bardzo pochmurno. Mamy co jeść,gołąbków narobiłam wczoraj na 3 dni,ale do łóżka ledwo doszłam,nawet tabletki niewiele pomogły. Za to dziś bardzo mocno spałam,zobaczyłam,że nawet naparu na sen nie wypiłam.Dawno nie mierzyłam cukru,chyba pół roku,może jutro. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 11:27 Witam. Piekne przywitanie sobotnie od JAGI i KENDO. Sama nie wiem co dzisiaj zrobie a planow mam sporo. Planowałam wyjscie ale chyba zaniecham bo wieje. Zaczne chyba od malowania glowy a potem jakis obiad na 2 dni. KALISTO, jak masz przepis, że biszkopt nie opada to proszę wklej, bo tego zawsze sie obawiam. Dzisiaj przyszła mi myśl, czy nie kupic sobie kanarka. Kiedys miałam i wiem co i jak go pielęgnować. Jeden tylko problem, że trzeba z nim stale mieszkać..... a nie widzę mozliwości przechowania go u sąsiadów. Ide zrobic sobie kawusię. Dobrej, spokojnej soboty zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 13:12 Jaga, bole wynagrodzily Tobie prace i pyszne golabki, odciazylas corke od przygotowania obiadow. maria88, na zdrowy rozum i rozsadek chyba sobie nie zakupisz tego kanarka, to tak jak z pieskami, co chcialo by sie miec, ale sa rozne za i przeciw wiecej niz dobrych plusow. Takiego kocia tez chetnie bym glaskala i przytulala, jakiego Jaga pokazala na obrazku. Przyjemnego popoludna nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 14:29 hej Wam Zalogo, no czytam,ze macie sobie OK, o kanarek,a dlugo zyje taki malutki ptaszek?,tez moze i ja bym nad tym pomyslala?dziecie bedac maluchem mialo dwie papuszki.. torciki tez uwielbiam ale nie te co maja tylko ubita smietane, ma byc krem ale nie na smietanie a na serku jakims moze.. ze tez to co malutkie-mlodziutkie to takie slodziutkie,ze mozna zaglaskac-jak kocio Jagusi co sie juz przywitala w "duchu walentynkowym, udanych spacerow/relaksow itp. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 03.02.24, 17:24 Dzionek mi plany pozmienial. Wyruszyłam na marsze. Kupiłam trochę owocow bo juz mi sie skonczyły oraz bułeczki, wedlinę i cebulę białą /była taniej po 2 zł.kg a już mi sie konczy. Deszcz cały czas mzył a teraz to padaja duże krople. Wg.planu umalowałam włosy co zajeło mi troche czasu więc nie gotowałam krupniku, tylko usmazyłam 2 jajeczka z białą cebulką ktorą b.lubię. Na deser podjadłam troche róznych owoców i jestem syta. Wczoraj zamiast ruskich ugotowałam leniuchy więc tez sa jeszcze w lodówce gdybym miała na nie ochotę. Teraz relaks krotki a potem kapiel bo zaczeli wieczorem lepiej grzać. Przyjemne4go wieczorku. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 09:52 Witam. Jeszcze jestem w rozsypce bo nocka nie była dobra. Przed zasnieciem obejrzałam ciezki wojenny film. Był b.ciekawy i oglądałam do 1szej w nocy. Potem nie mogłam usnąć i kilka razy sie budziłam. Nie bylo ochoty do wstawania ale trzeba bylo wziąc leki. Za oknem słoneczko i b.wieje. Tyle narazie. Dobrej niedzieli zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 10:20 Witaj Mario i reszta dziewczyn. Ranek dalej pochmurny i taki będzie dzień,szkoda,bo jest +5 Lusiu,córka nie ma czasu na gotowanie,bo dużo pracuje.a teraz dla zdrowia wraca pieszo parę kilometrów.Czasami przy sobocie ,albo niedzieli coś nowego wymyśli i to się też liczy. Niespodziewanie syn starszy przyjechał i załapał się na gołąbki. Ucieszyłam się,że miałam czym poczęstować. Wirtualny kotek bez problemów Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 11:05 Witam i ja. Ranek mi zleciał w poszukiwaniu robota planetarnego do kuchni. Myślałam o nim w ostatnim czasie, córka czyta mi chyba w myślach i podrzuciła ofertę, zwyczajny PiS kątem kręcenia ciast a ja wyszukałam sobie bardziej rozbudowany i chyba taki kupię tylko muszę sprawdzić jaka moc ma moja maszyna do tarcia. Wyspałam się ale jestem leniwa, leżakuje i co, nikt mnie nie goni i nigdzie się nie spieszę 😁 niedziela dzień totalnego wypoczynku, po południu mają wpaść starsze dzieci, najstarsza wnuczka kończy 12 lat. Miluśkiego dnia🌹 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 11:28 Hej!!!! Mialam noc do kitu, ledwo co zasypialam pozno w nocy, swiatla migoczace mnie obudzily, jakas akcja okolo 3 nad ranem, ciezki strazacki samochod jechal za maly park, policja stanela kolo mojego bloku na niebieskich swiatlach, szukali czegos, lub kogos, ponad godzin. Pozniej policjantka z psem patrolowym, weszacym chyba narkotyki, bo co chwile pokazywala mu ziemie zeby nosem weszyl. Pszeszla wszystkie chodniki i do malego parku, na okolo dom starcow, swiecac latarka po oknach na parterze. dzisiaj moze bedzie jakas wzmianka w gazecie. Jaga, moze ten nowy szef Ali zwalil moze troche swoich obowiazkow na jej rece?. Kallisto, zycze dla starszej wnuczki radosnego dziecinstwa, rostropnosci w zyciu i wszystkiego dobrego co sobie zyczy. Nam zycze przyjemnej relaksowej niedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 13:22 witajcie niedzielnie Zalogo Vistulowa, czytam ze macie relaksiki na calego, ja musialam niestety upiec sobie bulki na kolacje,wcoraj ostania zjadlam i dzis musiala bym do sklepu isci a ochoty niet bo leje/+7C/wieje mocno, odpoczywajmy milo/goscmy sie/ dla Kallisto wnuczki sle mile zyczenia by dziecinstwo miala jak ksiezniczka i kazde jej marze sie spelnialo, marzy mi sie wiosna Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 13:40 Lusia miała co oglądać w nocy,to jak było spać? Ja nie spałam od 1-szej do 3-ciej.Nieszczęściem moim jest budzenie się o północy,albo o 1-szej.Jednak udało się i spałam do 7-mej. Ala ma najwięcej pracy na 3-ce przed końcem roku i początek nowego. Nie narzeka,lubi swoją pracę. Dalej ponuro,Ala coś jeszcze kombinuje z czerwonej komosy,niby zdrowa. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 14:10 wlasnie mialam napisac, ze dzis w Kurierze napisali, ze palil sie samochod wlasnie kolo Lusi na parkieringu, przy nastepnym budynku i nie bylo go widac plomieni.. strasznosci sie dzieja w kazdym miescie, codziennie strzelanina z ofiarami smiertelnymi w roznych miastach, podkladanie bomb/jednym slowem wiadomo jaka nacja w to zamieszana, bo policja juz nareszcie glosno mowi,ze to rywalizacja miedzy gangami.. fajne te wieczorne plany Jagus... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 18:09 JAGA o pierwszej godzinie sie budzi a ja dopiero ide spać. Nie moge sie wyguzdrac by wczesniej sie kłaśc, bym i tak nie usnęła. Ostatnio senek morzy mnie miedzy 17-19 i wtedy bym spała, ale tego nie chce bo to za wczesnie. No to LUSIA miała kryminalna rozrywke nocką. Na szczęscie u nas tego narazie nie ma. KALISTO ciesz sie jak najdłużej Kochana Wnusią i niech Ci daje zadowolenie i dużo radosci. JAGA tez ugościła synia. Wiem jaka to radocha dla mamy gdy podkarmi dziecko domowym specjałem. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 04.02.24, 20:12 Bardzo Wam dziękuję za życzenia dla wnuczki. Wysoka koza, mierzy już 158 cm wzrostu. Wczoraj miała imprezę dla koleżanek, druga babcia zobowiązała się, ze upiecze tort po tym co jej moja córka nagadała o moich. Ciekawa była jaki zrobi,? Niestety nie zrobiła, kupiła...Po co to dziecku obiecywać????? Wieczorem wpadła sąsiadka z ciastem i wędlinami z urodzin. Jeszcze kawałek tego tortu, który wczoraj robiłyśmy dostałam, no pycha. Jutro straszny dzień, trzeba się rano obudzić, raaatunku, kto mnie uratuje od tego???? Jaguś dobrze, że nasze dzieci zadowolone z pracy, moje także, każde jedno. Czasami trzeba popróbować kilku zawodów żeby przekonać się, który dla nas pisany. Moją prace uwielbiam, lubię bardzo pracować z ludźmi, ale tak jak przeturbowano mnie na początku tych zmian to było coś nieludzkiego, dlatego poniekąd obrzydły mi te obowiązki, nie ludzie. Takie mało praktyczne nie życiowe przepisy, tworzące niepotrzebnie nawał i zajmujące czas. Po za tym gro systemów mało intuicyjnych z dziwnymi hasłami. Ale to już ostatnie podrygi zdychającej ostrygi przede mną Idę się wyciszyć przed snem. Do jutra dziewczynki, śpijcie smacznie bez przebudek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 08:15 Hej !!!! Gdy czekmy na cos, to czas sie wydluza, a majac dzieci, wnuki w rodzinie, czas mija szybko i przy roznych okolicznosciach to spostrzegamy. Jeszcze mamy +5 i bez zadnych opadow, wieczorem zapowiedz niepogody i rozne ostrzezenia z nia zwiazane. Bo to przeciez zima. Przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 09:29 witajcie Vistulanki dobrze,ze mamy prace i zadowolenie jestesmy z niej, bywa tez,ze pod przymusem niektorzy musza ja wykonywac.. tak,dzionek sloneczy/wietrzny, wieczorem znowu niepogoda.. no tesciowa po najlatwiejszej lin oporu poszla, szkoda,bo wnuczka bedzie dlugo ten fakt miec w pamieci.. miejmy udany dzionek dzisiejszy a zwlaszcza Kallisto Sniezka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 09:55 A to Nasz widok Sniezki, ogladalo sie te widoki codziennie, ktorych teraz tutaj brakuje. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 10:12 Skoro teściowa nie zrobiła,widać były powody.Dobrze zrobiła,bo się wywiązała i zakupiła.Babcia też swoje lata ma. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 15:34 witaj Jagusia,mysle,ze to garnuszeczek z herbatka jakas..dziekuje ja mysle,ze tesciowa zawsze sie miga, najczesciej Kallisto ma wnuczeta u siebie, czemu tez nie u tesciowej?? kiedys cos Kallisto nadmienla na ten temat...ale zapomnialam, dokladnie Lusia, brak tego widoku,kiedy w okno sie spojzy,mam tylko drzewa/wille/i w oddali lasek.. dzionek chyli sie ku wieczorowi, relaksuje sie milo... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 05.02.24, 17:21 Witajcie babeczki w pierwszy poniedziałek lutego. Bardzo deszczowy, smutny, irytujący. Nie dość, ze ponuro to jakos gnuśnie. Stawy bolą, jakis reumatyzm czy co? Kenduś dobrze mówisz, druga babcia miga się, zawsze, jest bardzo nie słowna i zazwyczaj na co innego się umawia a co innego realizuje. Nie zaskoczyła mnie tym, dobrze chociaż , że kupiła. Kiedyś urodziny wnuków córka wyprawiała u nich, ale od czasu gdy atmosfera sie zagęściła to swobodniej czujemy się u siebie. Wiecie jak to jest, człowiek siedzi jak na kazaniu i udaje, że jest miło. Nie lubię zmuszać się do czegoś co mi nie pasuje. Z dziadkami od Zuzi to zupełnie co innego, zawsze jest miło, nikt nikomu nie zazdrości, nikogo nie obgaduje. z resztą to inny "kaliber" ludzi. Mieliśmy spotkanie z dyrekcją szkoły i dostałam propozycję pracy w kancelarii jak już będę na emeryturze. Co prawda mówiłam, że minuty dłużej nie zostanę, ale akurat kancelaryjne zadania na systemie bardzo lubię i tak zastanawiam się co zrobię? Są tego tez plusy, bo: -mój mąż przez zimę chce pracować na część etatu, -tez nie pracowałabym dłużej niż połowa etatu, -zarobimy sobie na zachcianki i wycieczki, -dobiję kwotowo do emerytury na zaś. Jeśli miałabym się podjąć to na próbę na trzy miesiące. W ogóle to chcą żebym została ale ja już nie chcę, za dużo tego, czas odpocząć i nie brać do głowy wszystkiego co dzieje się wokół, poza tym będę musiała opiekować się rodzicami. więc albo praca albo opieka. Ot i tak podsumowałam codzienny pościk albo postek Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 09:08 Kallisto,ciekawa alternatywa sie szykuje, poki co masz czas by pomyslec nad nia, miejmy mily dzionek, zdjecie dzis z balkonu zrobilam witajcie Vistulanki sniezek pada/jest duza wilgotniec /otzezenie jest przed sliskimi drogami, /bez wiatru, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 10:25 Dzień dobry... Zobaczyłam zdjęcie i myślałam,że z innego okresu,a tymczasem to dzisiejsze. U mnie śniegu nie ma,za to deszcz pada,jest bardzo pochmurno i 7st. Pewnie bym wstała,gdybym musiała,a tak jeszcze poczekam,nikt nie goni. Kalisto jeszcze pracuje,a już myśli nowej pracy.Wierzyć sobie też nie ma co. Wszystko jest na miarę sytuacji.Kalisto jesteś za aktywna jeszcze żeby siedzieć w domu ,a na pół etatu to byłoby coś dla Ciebie. Mąż mi zakomunikował,że będzie robił kopytka, i bardzo dobrze zostały jeszcze wczorajsze udźce z kurczaka. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 11:48 Witam.Wpadam na chwilke bo w kuchni kominiarze urzeduja drugi dzień. Kucie więc bede miala co po nich robic. Wczoraj też zaliczyłam okuliste . Jak ylo napisze potem. KALISTO moje plany były tez takie, że po przejsciu na emeryturę przejdę na samozatrudnienie. Niestety choroby w rodzinie,śmierć bliskich pokrzyżowały wszystko. U mnie wieje bardzo +8 czasem pokropiło. Zmykam narazie .Dobrego dnia. Jak się obrobie ze sprzątaniem to sie odezwę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 12:30 Jagusia/Maria witajcie, wiec kopytka beda u mnie tez do skrzydla indyczego, ktore sie teraz dusi, buraczki sie gotuja,bedzie saltka i do sloikow, Maria ma fachowcow, moze teraz bedzie lepsza cyrkulacja powietrza, miejcie sobie udany dzionek, dalej sypie sniegiem przy 0 C,na marszu bylo cudownie, nie odczuwalo sie zimna ,drzewa okryte sniegiem-jak w bajce. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 13:32 Hej!!!! ... Kallisto, ciekawa perspektywa dla emerytki, to zalezy jakie bedzie Twoje samopoczucie zdrowotne?. Dlaczego nie?. Sniegu juz wczoraj poznym popoludniem nas tutaj zaskoczy, dalej pada na przemian z kroplmi deszczu, na ulicach, chodnikach strumienie wody i bryja posiegowa, temp. plusowa- Jaga ma wyreke w przygotowaniiu obiadu, maz zaserwuje kopytka, do palek kurczakowych. maria88, ma co robiac w kazdy dzionek, jest nadzieja, ze po kominiarzach, bedzie odpowiednie powietrze w pokojach. Zjadlam dopiero swoj lunch-obiad, bo posypiam ostatnio sobie dluzej, po dlugich wieczorach. Spokojnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 21:50 Zamiast dzień dobry zostawię słówko na dobrą noc. Chciałam zostawić ładne zdjęcia ale nie mam możliwości załączenia zdjęcia😱 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 06.02.24, 21:51 Ach bo byłam nie zalogowana 😁 Teraz żegnam się z Wami, jak zwykle ostatnio jestem zarobiona🙈 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 09:06 Kallisto sliczna dobranocka, ufff,roznie to bywa w pracy ,raz luz/raz nawal obowiazkow, dzis,jakos sobie musze zorganizowac dzionek, bo na razie zadnego pomyslu niet, za oknem nie pada/nie wieje/0 C/ moze i slonko sie zdecyduje laki wystawic, zycze nam udanego dnia tak wczoraj z balkonu brzoza wygladala podczas opadu sniegu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 09:26 Witaj Kendula i reszta nieobecna )) Pada i pada,to i bardzo pochmurno,3st. tylko Chyba odkurzę,bo wczoraj jakoś mi nie pasowało,za bardzo ból doskwierał. Dziś czuję,że dam radę i jeszcze kwiatki podleję te wiszące. Zostały kopytka,to coś do tego wymyślę.Wiem,że na jutro będzie grochóweczka,bo mam żeberko i kawałek boczku wędzonego. A na razie się relaksuję muzyczką Miłego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 09:54 witaj Jagusia ze slicznym obrazkiem, taki romatyczny, sloneczko teraz lapki wystawia, wiec zbieram sie na marsz, nakarmnie ptaszyny resztka pestek oluskanych z dyni,co zalegaly dlugo zapomniane.. zycze skladnego dzionka ,przy muzyce lagodza sie bole i poprawia samopoczucie-brawo Jagus. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 11:08 Witam. Cięzko mi sie spało i trudniej wstawało. Powoli sie rozkrecam chociaz myslałam,że znow sie polożę. W kuchni czeka robota bo było kucie. Wymiana kratki i zamontowanie jej w innym miejscu. Otwór był wiercony pod sufitem wiertarką, więc pyłu nie miara w całej kuchni. Duzo rzeczy jest na wierzchu i trzeba to myć. Okna tez zapylone, zasłony do prania etc. Byli 4 godziny, podłaczyli mnie do innego kanału. 2 tygodnie mam obserwować czy jeswt juz okey. Podłogę w kuchni to wczoraj zmyłam i odkurzyłam odkurzaczem przedpokój. Ale pracki mam na 2 tygodnie co najmniej. Za oknem buro,ponuro, pada i wieje. Zyczę Wam dobrego dnia i słoneczka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 12:37 witaj Mario, tak tojest,jak brygada wkracza do naszego uporzadkowanego mieszkania, powoli uporasz sie z porzadkiem, a tak pozatem to sloneczko,ktore Tobie i reszcie Vistulanek podsylam. skladnego dzionka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 07.02.24, 12:49 Hej !!!! Jakos slonce schowalo swoje lapki, nie wyjde za raz, bo sie wyduszowalam po przelezanej aurze migrenowej, maria88, tego pylu z wiercenia to masz chyba w kazdym pokoju i wszedzie, to to mikroskopijne badziewie co wcisnie sie w kazda wolna luke, mam nadzieje, ze podolasz wyzwaniu?. Jaga inspiruje grochowka, tez bym zjadla, nawet mam groch, ale wedzonki brak, a boczus wedzony to tutaj kosztuje prawie co szynka? i trudno natrafic taki przerastany chudy, co by mozna bylo na kanpke polozyc?. Dobrej srody Nam zycze w zadawalajcym zdrowiu i wykoanymi planami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 08:23 Hej !!!! Poranek widac przez okno wesoly, bo jasny, przy +1..C leniwie popaduje snieg, jest wszedzie bialo, a bylo juz zupelnie bez sniegu, przez noc przy minusowej temp, napadalo. Musze sobie jakos zorganizowac pozytecznie dzien zeby go nie zmarnowac, bo jutro do bibljoteki i zebranie z wolontatriatu w Kawarence Ukrainskiej. Spelnionego czwartu w nasze plany Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 09:39 witaj Lusia i pozostale Vistulanki, no wlasnie ,piateczek mamy zaplanowanu juz, tez musze sie jakos zorganizowac by miec w domku posprzatane i z pracka niezalegujaca.. tak przedwczoraj krzaczki byly otulone sniegusiem, lubie na nie patrzec,bo wydaje mi sie,ze im wtedy cieplej,jak tak sniegus ich otula. slicznie z lezacym sniegusiem, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 09:40 Witaj Lusiu i reszta Vistulanek. Jak na mnie to nawet dobrze mi poszło.Korzystając z nieobecności męża, bo poszedł do labolatorium,to chwyciłam za odkurzacz,nastawiłam na grochówkę i siup do łóżeczka.Oglądam co się dzieje w Sejmie. Zjadłam już pączka z nadzieniem różanym i popijam herbatką. Obecnie mamy -3st,ale chociaż nie wieje i nie pada. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 10:06 Jagusia witaj, kusi paczusiami, ja moze faworki popelnie,jak checi starczy.. pracowita kobieta, juz tyle z rana zrobila, a ja z laptopen ma kolacha, ale juz zmykam do obchedorzenia sie i dzionek marszem rozpoczne,checi moze rozne mnie nawiedza podczas marszu, miej sobie mily i smaczno-poczkowy dzionek. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 10:23 Witam. Wczesniej sie połozyłam i wcesniej wstałam ale przy sobie mam tyle roboty,że dopiero będe jadła sniadanie. Sloneczko wygląda +4 a po poludniu ma troche sniezyć. Zobaczymy. Wazne że przestało wiać i jest sloneczko. Dzisiaj dzień z pączkiem ale w wiekszosci sklepów to świństwo. Jak dostane dobrego to kupię a jak nie, to usmażę ale moze jutro racuszki drozdzowe, bo dla mnie samej robienie paczków to sie nie opłaca. Prawdziwe pączki są pracowite i kosztowne. Powinny byc przede wszystkim smazone na smalcu ze skorka pomarańczową, lukrem i nadziane konfiturą. Zmykam na sniadanie. W kuchni mam mały telewizorek ciąglę właczony więc tez zerkam co dzieje się w sejmie. Stale nie sledzę bo to nie na moje nerwy. KENDO, LUSIU to macie bajkowo za oknem ale zarazem to to że zima nie odpuszcza. Trzymajcie sie cieplutko. Smacznego czwartku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 15:47 witaj Mario, no i tak sobie mamy juz w nasyzm wieku, ze wolniejsi jestesmy i dluzej nam czas uplywa na oporzadzeniu sie z rana, tak bajkowo,jak sniezek pruszy a robi to co rusz przy +1C,wiec nie bedzie polegiwal, chyba,ze noca bedzie mrozik to polezy po bokach,drogi sa czyste i pewnie sola poleja.. miej sobie skladny dzionek. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 08.02.24, 18:26 Witajcie. Znowu popoludnie znowu mi spełzło Zajęta byłam montażem robota, przy okazji sprawdziłam jak pracuje. Sprawdza się doskonale i jestem póki co zadowolona. U nas ochłodziło się, ale śniegu nie widać, za to ptaki zaczynają śpiewac jak oszalałe. Na razie kosy się pojawiły, krokusy zaczynają kwitnąć w parku, czyżby szła wiosna? Ciut jakby za wcześnie, jeszcze pewnie przymrozi lub posypie śniegiem jak to w lutym a i w marcu i kwietniu potrafi przymrozić. Leżę z nóżkami wzdłóż łóżka i oglądam program " na ratunek skórze". Idę do innych wątków, zobaczę ile zjadłyście pączków? Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 09:27 Kallisto,mysle,ze te kwiatuszki nie zmarzna witajcie Zalogo, dzis czas mnie goni, zaraz musze do dzieciecia podjechac, pozniej mamy zebranie-informacja z mediami w kawiarence trzymajcie sie i udanego piateczku jeszcze sniezek lezy a ma dopadac, dostalimy "zolte ostzerzenie przed sniegusiem i wiatrem Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 09:50 Witam Was Kochane. Wczoraj wysiadł mi laptop. Myslałam,że dłużej nie będe miala z Wami kontaktu i nie mam jak powiadomić,ale rano właczyłam i jest. Jak długo nie wiem. Wczoraj ukazywał sie napis,że wentyaltor nie działa. W noc nasniezylo, mam bielutko +0 moze byc chlapa. Jestem bez planowania ale duzo powinnam zdrobić. Dzisiaj dzień PIZZY więc wypadaloby zrobić albo kupić. Narazie Was zostawiam i ide wziąc leki. Spokojnego, dobrego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 14:34 Witajcie... dobrze mi się leży,to nic nie będę zmieniała. Rano nawet śnieżek poprószył,mamy 0 i pochmurno. Mario jak coś się dzieje nieskomplikowanego z komputerem,to trzeba go wyłączyć. Sam potrafi się naprawić. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 15:13 JAGO ja wczoraj kilka razy tak robiłam z laptopem i nic nie ruszał. Rano zrobił niespodziankę. Na razie działa, zamówiłam w sklepie z czesciami na wszelki odpowiedni wentylator/ bo napis informował że wentylator uszkodzony/ Apetyczna kawka JAGO ale ostatnio wolę dobrą herbatkę. Pogoda z padającym deszczcem ale sniegu jeszczce sporo dalej+1/0. Zamierzałam pojechac do Leclerka bo juz mi brakuje wielu rzeczy, i chyba nie pojadę bo już zmierzch. Może jutro. Ciekawie w sejmie więc napewno przyjemnie Ci się poleguje. Spokojnego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 16:21 Hejo babeczki. Zjadłam krupnik przeze mnie wczoraj ugotowany 😂 mięska już mi się nie chce, bo nie usmażył go pan mąź tak jak ja lubię 😡 Czekam na córkę z wnuczką, acha, byłam w środę w przedszkolu z okazji dnia babci i dziadka, tak wyglądałyśmy, a Zuzia pięknie recytowała wierszyki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 17:18 Hej !!! Dopiero teraz moglam usiasc i poczytac co u Was sie nadzialo, Dbrze miec takie chwile ze mozna sobie pofolgowac z nic nie robieniem, Kallisto wyglada jak mama z corka, a to juz wnuczka , jak princessa. maria88, zadowolona, ze czary, mary, w nocy i komputer sie sam naprawil?. Pogoda prawie jednakowa nam dopisuje, ale okropie zimnym wiatrem u nas wieje.. Wieczornie, zycze Nam juz przyjemnego wieczoru i przed Nami weekend. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 18:10 Piękna Fotka i piekna bedzie pamiatka. KALISTO wnusia bardzo do Ciebie podobna. Usmiech, nosek, usta, spojrzenie. Obie jesteście superki. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 19:52 tez sie juz odzywam,, Mario,ja mysle ze wnusia bardzo do dziadka i mamy podobna, poznlam Kellisto rodzine rezyduajac åare dni, dzuza Zuzia na swe lata,babcia tez slicznie wyglada.. dziewczynki wtedy do szkoly chodzily, a teraz juz sa mamami,starsza podobna do Kallistoi nawet najstarsza wnusia tez, chyba sie nie myle Kallisto? dzionek zlecial/wieje lodowatym wiatrem,/+ - 0 C, miejcie sobie mily wieczor Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 09.02.24, 20:59 Tak Kendo córka starsza bardzo do mnie podobna, jej córka mieszana ale bardziej w taty stronę urodą. Zuzia podobno podobna do mojej młodszej córki a ja nijak dopatrzeć się tej podobizny nie mogę 😂 Michał junior wykąpany jego tata, jak skóra zdjęta tylko pomniejszona😁 Zuzia jest bardzo wysoka, po tacie. Dziękuję za miłe słowa. Czary mary jak Lusia rzuciła i u mnie, nie wiem kiedy popołudnie zleciało😁 co prawda dużo się działo to może dlatego. Zawołałam sąsiadkę na pokaz robota, miałam upiec biszkopt i zaproponowałam jej że jeśli chce to zrobimy z dwóch porcji, dla mnie i dla niej. Piekarnik i tak się grzał więc za jednym zamachem maszyna ukręciła podwójną porcję a termoobieg upiekł dwa biszkopty. Zjadłam kolację i pójdę się wyprysznicowac, zapytam męża o której wróci, może się doczekam. Chcecwlaczyc polecany dramat na Disney kanale. Pewnie już tu dzisiaj nie wrócę więc dobrej nocy życzę kochane babeczki, śpijcie snem kolorowym🌹 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 09:26 Kallisto,moja pamiec z czasow odwiedzin i Was, zapamietalam dziewczynki, moze i pamiec sie zaciera,niemniej jednak widze podobienstwo do najmlodzej.. witajcie weekendowo Vistulanki, zwolnijcie/nie goncie nigdzie, niech weekendzik naladuje Nas energia spokoju i wyciszenia, dzisjaj zjem torcika co od Lusi na wynos dostalam,czeka w lodowce... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 11:14 Witam w sobotę. Myslałam,że ostatnia a tu nikogo jeszcze nie było. Babeczki uwijaja sie na ostatni wieczor karnawałowy by wieczorkiem sie relaksować. Za oknem leży snieg i pada bo ludzie z parasolkami. Muszę wyjśc na marsz jak miwi Kendo i Lusia ale jeszcze nie jestem gotowa.Ide się tez szykować. Dobrej soboty zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 11:16 KENDO przepraszam, datę pomyliłam. Smacznego torciku ! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 11:17 Witajcie...szczęściem jeszcze zobaczyłam Kalisto z wnusią. Raczej wygląda na mamę,a nie babcię W nocy się wypadało,to trochę jaśniej,ale o słoneczku nie ma co marzyć A co na obiad to nie wiem,niech wymyśla Ala,na razie idzie na spacer. W nocy walczyłam z wysokim ciśnieniem,nieraz mnie dopada w nocy mimo leków. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 12:20 Hej !!! Sobotnio; moze sie pozbede zapalnowanych planow, a nie wykonanych?.Spacer tez musze zrobic. Troche reka pod pacha mnie boli, wczoraj usiadlam w kawiarence na krzeslo, a ono podemna sie zapadlo, spadlam na podloge i mam ogromnego snica ktory uniemozliwia mi normalne ruchy. Relaksowej soboty Nam zycze i ciepelka w domach, Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 12:23 Witaj JAGO moja nocka tez nie była przespana. Poprostu zbudziłam sie i nie mogłam dalej spać bo zaczęły mi dokuczac mysli z ostatniej wizyty u okulisty. Usnełam nad ranem. Cisnienie w środku nocy? Musiałas juz wieczorkiem miec podwyższone. Nieraz tak mam że jest za wysokie ale reguluje zanim sie położę. To co się dzieje w polityce jak oglądasz to tez moze byc powodem wzrostu cisnienia. Myslę że bierzesz captopril jak cos nie tak. Pogoda tez ma wplyw na nasze zdrówko. Trzymaj się. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 13:13 Mario.właśnie nie,zawsze mierzę wieczorem zanim połknę lek i było dobrze.Zawsze tak mam,że dopada w nocy.Wtedy biorę na uspokojenie i Mam od lekarza na wszelki wypadek,szybko reaguje - molsidomina Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 10.02.24, 14:58 Przejde na wpis o zdrowiu dobrze JAGO? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 09:17 Witam niedzielnie. Spałam długo. Kilka minut temu wstałam. Zbudziłam się o 6tej ale bylo ciemno więc pospałam do 9tej. Mimo to jestem ociężala bo za oknem chyba pogoda zaczyna sie kształtować. Narazie się przejasnia. Dobrej niedzieli z wypoczynkiem życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 09:35 Maria wczoraj Nam nocki pozyczyla a dzis sie przywitala-Witaj, jak i reszte Zalogi witam, pochmurnie/wietrznie/slonka nie bedzie../+1 C ogladam film rysunkowy dla dzieci o psiunach..skonczy sie o 11 godz,wiec zdaze obejzec i koncowke wracajac z marszu.. miejcie sobie przemily odpoczynek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 09:30 Maria mówiła dobranoc,a ja mówię dzień dobry. Dobrze mi się spało bez problemów. Dzień jak wczorajszy,nie ma co liczyć na słoneczko,pochmurny, ale chociaż nie pada i nie wieje,6st. na razie. Wczorajsze Łazienki jeszcze nie zachęcają. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 09:31 Witaj Mario ,ja spałam prawie do 8-mej. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 09:39 o i Jagusia juz tez jest i wita sie z slodkim kociaczkiem, ja spalam do 6 godz,wzielam tabletunie i w lozeczku krzyzowki do 8 godz.rozwiazywalam... miej sobie mila niedziele .. tu w parku tez tak bedzie jak sniezek stopnieje, na razie wczoraj tak bylo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 11:20 Hej !!! Niedziela by sie przydala sloneczna, to inaczej sie odpoczywa i przezywa swieto. Tez jakos ostatnio w kratke podsypiam dluzej i krocej, nie wiem od czego to zalezy, chyba bede budzik nastawiala zeby wdrozyc sobie wczesne wstawanie? a tak sie zastanawiam to nie wiem po co, bo nie jestem ograniczona jakimis terminami i robota. Sniegu jeszcze widac przy kantach chodnikow i na trawie w malym parku, przejde sie dzisiaj do duzego parku, moze duze opady sniegu i deszczu poddopilo laczki-polanki, jak to mialo miejsce w 1997 roku, kaczki plywaly w nich, tyle bylo wody. Obiad mam gotowy tylko do podgrzania, wiec bedzie co bedzie, zalezy w ktory kacik sie zaglebie?. Milego, niedzielnego wypoczynku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 18:33 Witam wieczornie,u mnie już ciemno. Mimo brzydkiej pogody Ala parę godzin powałęsała się po mieście. Cały tydzień siedzenia,trzeba kosteczki rozprostować. Mało tego,że brzydko,to jeszcze pada,na ulicach pustki. Łazienki,Plac Trzech Krzyży i Świętokrzyska,jeszcze świąteczna. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 18:59 Dobry wieczór. Wpadam na kilka chwil, zostawić słowko bardziej na dobranoc juz o tej porze. Wczoraj pojechalismy na wioskę, posiedzieliśmy gaworząc i śmiejąc sie oglądając skoki narciarskie i słuchając hitów lat 80, 90' Po powrocie zrobiłam szybki obiad i połozyłam się do łózka, jak nigdy pospałam godzinkę a tak dobrze mi było.... Jaguś czy na pl. Trzech Krzyży jest kościól Trzech Krzyży czy cos pomyliłam? lata temu musiałam być na placu i nie pamiętam czy tez i kościół był pod takim wezwaniem? Dobrej nocki dziewczynki,do jutra. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 20:08 Ja chyba 3 godizny jak nigdy relaksowałam sie po obiedzie na wersalce. Troche polegiwania, troche drzemaia. Teraz kolacja . Spać nie wczesniej jak o 23-ciej. Spokojnej nocki zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 11.02.24, 23:32 No maria88, to na Nas juz pora do lozeczek wedrowac. Ja bylam w parku, jeszcze nie zalany, ale wody b.duzo przybylo, ktora wylewa w nadmiarze na laczki parkowe. Zrobilam fotke, jutro wysle dla Kendo zeby tutaj pokazala, jeszcze ze sniegiem w porownaniu do Warszawy. Jaga podziekuj Ali za fotki. A Kallisto nic nie wspomniala czy na wsi jest bialo? czy juz saro buro?, ale za niedlugo bedzie wszedzie zielono i slonecznie, cieplutko. Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 12.02.24, 08:56 Witajcie!!! to juz poniedzialek znowu... dni beda umykaly szybko, albo ciagly sie jak flaki. Pogoda za oknem placzaca, mroczno w pokojach, trzeba zarowkami sie wspomagac, wyszukac jakies zajecie, zeby sie nie nudzilo przy mokrej pogodzie, Zycze Nam niezaleznie od pogody dobrego poniedzialku i calego tygodnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 12.02.24, 09:42 witaj Lusia i pozostale Forumeczki Vistulowe, tak,nowy dzionek tygodnia poczety ciekawe co nam "da" oby same mile wrazenia , pochmurnie i ma deszczyc, dla samochodow pomaranczowy trojkat ostrzegawczy.. spedzajmy milo poniedzialeczek. za tym drzewem daje jedzonko ptaszydlom, ledwo odeszlam i juz ochotny pyak czai sie... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 12.02.24, 09:55 Witajcie... ucieszyłam się widokiem słonka,niestety zadowolenie nie trwało długo , ma padać Kalisto, na Placu Trzech Krzyży jest kościół św.Aleksandra. A był zbudowany w 1825r. zniszczony w czasie wojny w 44r. i odbudowany w latach 1949–1952 Pierwszy raz wzięłam tabletkę na sen przepisaną przez lekarza, zwlekałam,bo zawsze się boję nowego.Budziłam się,ale dobrze usypiałam. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 12.02.24, 10:25 Witam . Rankiem było bardzo pochmurnie, teraz jasniej. Nie chcialo sie wstawać. Zaraz spojrze na prognoę. Jak nie bedzie ciagle padac to bedzie ochota na marsz. Dobrego startu w nowy tydzień zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 12.02.24, 14:14 witajcie Jagusia/Maria, jak widac stolica sie zmienila od tamtego czasu, zamiast wozow z konikami sa samochody i asfaltowane drogi.. sliczne zdjecia Jagus.. Mario mi tez wiele razy nie chce sie rankiem wstawac.. ale jakos zawsze sie zerwe z poscieli o8 godz.lub pare minut po i dzien jakis zaczynam.. latem bedzie duzo latwiej zerwac sie z lozeczka, miejmy udane popoludnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 11:11 Hej !!!! Jeszcze nikogo tutaj nie bylo...? tez mi ranek jakos sie poprzstawial we wszystkim, nie moge sobie na nowo jakos ulozyc rutynow? Dziej zapowiada sie chyba jasniejszy i razniejszy od wczorajszego, gdzie padalo caly dzien. Nigdzie nie wychodzilam. A zaraz sie pozbieram do kupy i wyjde na jakis marsz, obiad mam gotowy, tylko do podgrzania. Skladnego wtorku Nam zycze pod slonecznym niebem, w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 12:54 Jestem i Witam Cie LUSIU. Od rana bawiłam sie z gazownikami. Zakładali mi nowy licznik. Teraz tez zmykam na marsz. Dobrego popołudnia chociaz u mnie pochmurnie i +5. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 12:57 Witaj Lusiu i nieobecni. Dałabym głowę ,że pisałam.U siebie też puściłam w niebyt Południe,a jest pochmurno.Dziś gotuję flaczki,to trochę jestem w kuchni. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 13:00 witaj Lusia i pozostale Forumeczki, dzionek zaplonawy i zgodnie z planem idzie, pogoda dopisuje juz +4 C czuc normalnie wiosenne powietrze, miejcie sobie udany wtorek Sniezka z ktoregos tam roku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 14:08 witaj Maria/jagusia, ja nieraz tez tak mysle,ze sie wpisalam , pozniej szukam sie i nie moge znalesc.. Maria ma gazownikow w mieszkaniu, od wentylatorow pewnie juz sie uwolnila i ogarnela kuchnie, Jagisia smaczniutki obiadek gotuje-flaczki, tu nieraz kupie w sloiku,bo takowych nie sprzedaja by od podstaw zrobic... mam nadzieje,ze beda smaczne i Mari masz bedzie udany zachmurza sie i pewnie cos popada. miejmy udane popoludnie Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 17:18 Hejo. Jak widać każda z nas ma jakieś zajęcia, nie możemy się ponudzić Jago, właśnie osłodziłam sobie życie, zjadłam na szczęście ostatni kawałek orzechowca, wyborny w smaku. Ale od jutra taka basta od wszystkiego słodkiego!!! Za dużo i za często!!! Dzisiaj u nas było słonko, tak pięknie świeciło aż wzbudzał w nas uśmiech. Co raz bliżej wiosny, co raz bliżej wiosny.....)) Kendo to zdjęcie Śnieżki z 2014 roku, taka była data na fotce. Bardzo długa trasa, nie zbyt męcząca ale długa. W połowie drogi jest knajpa "Śląska" chyba się nazywa, może zjeść, przycupnąć, odpocząć. Do dzisiaj zachodzę w głowę jak nasze maluchy pokonały tę trasę? A było to w 2022 roku, albo nawet w 2021,sama nie pamiętam. I tak mija nam popołudnie, pracowite lub nudne, zalezy z której strony patrzeć Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 19:23 witaj kallisto wieczornie, dokladnie to "stare zdjecie" za mojego czasu nie bylo tej "knajpki" albo nie pamietam, tak dzionek byl przyjemny tak do 16 godz,pozniej podeszczylo co nieco i dalej jest +4 C, miejcie mily relaksik wieczorny Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 19:31 Flaczki lubię ale jadłam b.dawno. Popatrze po sklepach w słoiku bo napewno nie mam zamiaru ich sama doprawiać i gotować. "KENDO- błyskawica " mysli ,że moja kuchnia juz błyszczy po kominiarzach. Gdybym tylko zajmowała sie porządkiem w kuchni ..ale ja mam multum innych pracek i wychodne. Powoli, powoli...do świśtt daleko. Jutro Sroda Popielcowa, więc mozna łakoci nie jeść. Kupiłam sobie śledzia po wiejsku /2 płaty/ nabiał różny mam i wystarczy. Nawet post dla zdrowia kazdemu zrobi dobrze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 13.02.24, 19:40 Racja Mario, należy przeczyścić układ trawienny, wypróżnić z czego się da, najlepiej oczyścić się błonnikiem. Flaczki w słoikach są mało smaczne, najlepsze są pakowane próżniowo, u nas sprzedają na wagę. Przeważnie mają kształt prostokąta i nie mam na myśli tych w kształcie walca. Te prostokątne najczęściej można spotkać na mięsnych stoiskach w Netto ale jako niezależnym stoisku. Kendo nie ma takiej możliwości więc musi kupić słoik, radze CI go wtedy dosmaczyć. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 01:54 Hej !!! .. Pewnie spicie , juz przewrocilyscie sie na drugi bok, a ja jeszcze nie spie, wstalm, bo nie potrafie w lozku lezec bez spania, a sen jakos nie przychodzi. U nas czasem mozna kupic Polskie flaczki w sloikach, ale nie w Polskim sklepie gdzie sa o wiele drozsze, zawsze je dogotowuje ekstra i dosmaczam swoimi przyprawami. maria88, zapracowana emerytka, rozsadnie dzieli sobie pracke, zeby nie bylo za nudno. Posiedze jeszcze chwile i ponownie pojde odpoczywac, pewnie ranek bedzie znowusz zaspany?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 09:22 ech Lusia z tym naszym spaniem... chyba juz sie obudzilas? witajcie Vistulaneczki w zapozyczone swieto a ameryki swieto WALENTEGO, cos dla par to radosc dla solo??roznie to bywa, zalezy jak sie czlek zaplanuje-zorganizuje, Mario,wiem,po kominiarzu w kraju u sp.Mamy tez bylo duzo obmywania,choc sie wiele pozaslanialo, Kallisto dobtze mysli, najlepsze na postowanie sa salatki "zielone",ktore bardzo lubie chyba podejde do sklepu i zakupie rozniaste by sobie zrobic na podwieczorek,choc planowalam szparagi...zobacze zresza... miejmy sobie przyemily dzionek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 10:21 Kendo, juz jestem na chodzie, nie wiem jaki ten szczegolny dzien bedzie? ale moze sie rozchodze?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 10:34 Witajcie dziewczyny... Wypiłam ziółka przed spaniem,a jak się obudziłam o 1.30 połknęłam tableteczkę nową.Nawet jest dobra,bo usypiam ,budzę się,ale nie mam problemu z ponownym uśnięciem. Od rana mam piękne słonko i humor wyśmienity Dostałam od męża śliwki w czekoladzie i wiśnie z cherry. Flaczki wyszły smaczne,dałam dużo przypraw,będą jeszcze na dziś. U mnie dzisiejsze Walentynki to pamięć o rodzicach.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 12:03 Witam w ten dzionek miłości do bliskich. Spałam do 9tej. Tak mi sie rankiem dobrze spi . Bylo slonkjo i juz nie ma. Powinnam sie przejśc i dotlenic. Na sniadanie była owsianka, potem plat sledzia po wiejsku Zaraz dokoncze łyknanie leków i wybieg. Radaosnego dnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 14.02.24, 13:07 witajcie Jagusia i Maria, no same lakocie dzis ma Jagusia a ja pod znakiem salat i sledzika, zjadlam jeden platek suszonego mango umaczanego w goszkiej czekoladzie,moze nie bede czuc ciagotki na slodkie, Mario , ja przed siodma sie zbudzilam,wstalo o osmej.. marsz w drodze powrotnej mialam z mzawka,nawilzyla mi sie skora na paszczydelku,bo zapomnialam krem nalozyc wychodzac z domu, miejcie sobie przecudny dzionek Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 15.02.24, 07:59 Witam .Udalo mi sie zbudzić wczesniej i tak musze sie pryzwyczajać bo szkoda dnia na wylegiwanie. Planow 150 ale moze kilka zrealizuję. Musze zacząć systematycznie ćwiczyć chociaż chwilkę dziennie aby prostowac kosteczki. Pogoda nie zła. Nie wieje 0 , nie pada dobra do marszowania. Zaraz sniadanko i do pracek, muszę tez cos pogotować. Dobregoi dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 15.02.24, 10:19 Hej !!!! .. Witam maria88, moze sie Nam uda wczesniejsze ransze wstawanie. Ja tez sie dzisiaj o dziwo obudzilam wczesniej, ale zdazylam ze wszystkim przed przybyciem corki z wnuczka, za chwile sie zjawia. Za oknem mzysto i mglisto, temp.+6..C,... wiosna panie dzieju,... Zycze Nam milego czwartku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 15.02.24, 10:36 Dzień dobry Mario i reszta dziewczyn.. Ja mam, tylko jedno życzenie,trochę pochodzić po domu. I jeszcze obiadek zrobię którego dawno nie robiłam.Mam tylko dylemat schabowe jak zwykle,czy schabowe w sosie chrzanowym? Zapachniało mi ładnie, a to mąż usmażył racuchy z jabłkiem i wanilią. Jeszcze trochę poleżę i wstanę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 15.02.24, 18:08 To smacznie bedzie u Ciebie JAGO. Czesto w domu rodzinnym sos chrzanowy podawany był do gotowanej wołowinki z rosołu. LUSIA ma goscia i chyba na dłuzej...... KENDO nie mogąca i tak to bywa... Wszystkim spokojnej nocki zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 16.02.24, 09:26 witajcie,Jagusia wczoraj juz z letnim bukiecikiem przywitala i sliczna filizanaka kawusi, Maria na Youtubie jest mase cwiczen dla seniorow w roznym wieku, tylko wybierac, ja silownie jakos zaniedbalam i sadelko naroslo, tez mam takie postanowienie by zaczac ponownie, w domu robie rozciagajace cwiczenia.. plan dnia jest wiec zaraz zmykam, a obiedeki u Jagusi samczniutkie miejcie slkadny piateczek tak przed wczoraj wygladalo na trasie marszowej bez sniegu niemal tragiczny obraz... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 16.02.24, 11:07 Witaj Kendula i reszta dziewczyn Zimy już u Was nie widać. Pięknie mam za oknem,bo słoneczko i 9st. tylko ja do kitu Ciągle czekam na poprawę,a ona nie przychodzi. Schrzaniłam wczoraj sos chrzanowy Już był gotowy,zakręciłam gaz i chyba nie w tę stronę,sosu zostało tylko troszkę,jaszcze chwila,a by się spaliło,dobrze,że mąż zajrzał. Lusia już cieszy się wnusią,ciekawe co nowego się nauczyła. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 16.02.24, 18:32 Witam dopiero. Oblatałam i objeździłam dzisiaj pół świata a KENDO każe mi jeszcze ćwiczyć. Nie nadaje się na wymuszane ćwiczenia. Nigdy nie lubiłam lekcji gimastyki. Dzisiaj własnie doszłam do wniosku że nie ma nic lepszego jak długie chodzenie / nie spacerek/ chodnikami, po marketach z dala od po0bliskich miejsc i tam gdzie gro ludzi sie przewija. Dlaczego? bo wtedy prostujemy się mimo woli, ładnie stawiamy kroki i chcemy dorównać tym co są lepsi w marszu. Cięzkie to i trudne ale przypomina o tym, że trzeba sie trzymać a nie garbić. No, więc co załatwiłam. Oddałam do naprawy moje ulubione radio łózkowe oraz listwę napieciową bo przełacznik zaczął sie zacinać. Pan zaproponwał odbior za 2 godz. Ponieważ do domu daleko więc czas spędziłam w pobliskim Lecklerku i zajrzałam do sklepu medycznego gdzie kupiłam specjalne ochronne silikonowe wkładki na palce stóp. Zamówiłam tez jeszcze inne nakladki oraz ławeczke wpuszczaną do wanny zebym mogła wygodnie robic sobie pedicure i kąpiel. W Lecklerku to mogłabym jednorazowo wydac swoją emeryturę ale zrobiłam nie wielkie zakupy, tak żeby nie dżwigać a ponadto niektore artykuły mam w poblizu i taniej. Teraz ide na dobra herbatkę i drozdzowke z serem z Lecklerka. Dobrego wieczoru zyczę, JAGO słonko u mnie było ale wiatr był ostry i chłodny. Jak pogoda się wyrówna to zdrowie sie polepszy. Też mam taką nadzieję. Po dzisiejszej eskapadzie napewno jutro kosteczki sie odezwą ale mam zadowolenie,że wszystko załatwiłam co było planowane. KENDO ćwiczeniami tez mozna sobie zaszkodzić, więc uważaj. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 16.02.24, 20:00 witajcie Babeczki,jak to Kallisto Nas wita czasami, nowlasnie, cos co drugi dzien sie z nami wita ostanio, Mario,cwicze te cwiczenia co dostalam od fizjoterapeuty kiedys,-to w domu robie, na silowni tez robie te co tez kiedys mialam pod okiem fizjoterapeuty, i jezeli odczuwam dyskomfort ,przerywam cwiczenie, mialysmy s Lusia udany dzionek, na miescie bylo +11 C, wracajac do domu po 15 godz,deszczyk zaczol popadywac, samych przyjemnosci wieczornyh zycze Jagusi kawusia z rozyczka rozweselila dzionek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 16.02.24, 23:02 Hej !!! Ochlonelam juz od wszystkich emocji, Kendo pojechala do domu poznym popoludniem, uciekajac przed deszczem. Zaprosilam ja na placki ziemniaczane z kefirem i linionem(czerwone borowki, ktore sama robilam dzemik, malo slodkiem, bo nie wymagaja duzo cukru). Taki niespodziewany obiadek mialysmy sobie, dla przypomnienia smaku, bo ja dawno plackow ziemniaczanych nie smazylam dla siebie, a dla goscia to i owczem, Kendo obrala ziemniaki, ja starlam na tarce i usmazylam. Mam nadzieje ze nocke przespimy i ranow wstaniemy wypoczeci. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 17.02.24, 11:26 Hej !!!! Sobota... slonce rozwesela dzisiejszy dzien, sa checi do jakiegos wykonania planu, ale za chwile wychodze na marsz. Zycze Nam milej, cieplutkiej soboty w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 17.02.24, 12:18 Witaj Lusiu wieczorna i poranna. Ja spałam dziś aż do 8-mej. Teraz będę jadła drugie śniadanko z twarożkiem i szczypiorkiem i dodatkowo jajko.Muszę nadrobić z jajkami,bo za mało jem. Pochmurno,bo deszcz padał,ale ciepło 11st. Coś nie widzę Kalisto od paru dni,zobaczę inne wątki. Dzisiejszym obiadem ma zająć się Ala,może coś porobię,na razie nie mam pomysłu. Mój grudnik drugi raz kwitnie,niby nic,ale miłe. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 17.02.24, 13:28 sliczny grudniaczek, mam ten sam kolor, ale sie zbuntowal teraz i nie kwitnie,choc ma 3 st mini paczusiow, tez zauwazylam brak Kallisto, no ale moze ma znowu "zakrecone dni" wroci do Nas na pewno-bo wie ,ze zawsze czekamy na Nia, a tak pozatem to slicznie na dworze, spacer tez mialam z Polonia i nawet slonko ogrzewalo cialo przez ubranie, za sliczna kawusie dziekuje Jagus i miejcie mily weekendzik. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 17.02.24, 17:00 Cześć dziewczynki. Mam sporo zajeć koło siebie, postanowiłam poćwiczyć i robię to codziennie. Włączam na YT jogę na wzmocnienie mięśni kręgosłupa. Zaczęły mnie mocno boleć plecy, w czwartek ledwo wysiadłam z auta. Boli jak przewracam się z boku na bok, gdzies w pośladkach czuję ból....Przeraziło mnie to wiec wzięłam się za siebie. Kupiłam mate z kolcami żeby pobudzić życie układu neurologicznego i lepszy przepływ krwi do tkanek. Jest lepiej ale bez rewelacji. A to odwiedziny rodziców, schodzi mi u nich dużo czasu. Dzisiaj późno robiliśmy zakupy i dosc wolno bez pośpiechu. Mieliśmy jechac do młodszej córki, w środe wyjeżdzaja do Warszawy. Zięć ma służbowe spotkanie a dziewczynki na przyczepkę , trochę pozwiedzają. Chciałam im dac parę groszy na przyjemnosci ale były na Baby Shower i siostry Filipa więc jedziemy jutro. Przy okazji zawieziemy zakupy teściowej, bo mieszkają w tym samym kierunku. Musze im powiedzieć o muzeum zabawek w PKiN, coś dla Zuzi. Maria, zaradna kobietka, masz bardzo praktyczne podejście do życia, dobra cecha. Jaguś piękny grudnik, a raczej lutnik Idę odpocząć, mam zamiar upiec pączusie serowe więc chwilę musze odsapnąć. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 09:29 Hej !!!!! To dobrze ze juz wiemy co dzialo sie u Kallisto, jak zwykle ma wiele obowiazkow, moze jak juz bedzie emerytka, to inaczej beda plany wygladaly i zdrowie najprawdopodobniej bez stresow pracowych?. Jagi kaktusik odwdziecza sie za dobra opieke i kwitnie, ja swoj przesadzalam latem do nowej kaktusowej ziemi i na BN mial tylko jeden kwiatek i teraz obserwuje ze tez zawiazal sie do kwitnienia tylko jeden. Niedziela bez planow, niebo pogodne, w nocy byl mroz, a po nim'w tygodniu bedzie deszcz przy plusowych temperaturach. Obiad dzisiaj czeka mnie od podstaw na 2 dni przygotuje. maria88, motywuje sie sama Dzisiaj własnie doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego jak długie chodzenie / nie spacerek/chodnikami, po marketach z dala od po0bliskich miejsc i tam gdzie gro ludzi sie przewija. Dlaczego? bo wtedy prostujemy się mimo woli, ładnie stawiamy kroki i chcemy dorównać tym co są lepsi w marszu. Cięzkie to i trudne ale przypomina o tym, że trzeba sie trzymać a nie garbić. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 09:34 Ja swoje marsze lubie chodzic sama, bo nadaje swoje wlasne tempo chodzenia, nie musze sie dopasowywac do nikogo. Jak z Kendo wychodzimy na wybieg (po sklepach) to noga prawie za noga sie snujemy i odczuwam wowczas wieksze zmeczenie. A jak w drodze powrotniej wstapimy do jakiej restauracji na jedzonko, to dodatkowo jestesmy ciezkie po obzarstwie. Zycze Nam przyjemnie spedzonej niedzieli. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 10:08 dokladnie tak jest z tymi marszami, witajcie Vistulaneczki niedzielnie, ciesze sie,ze Kallisto juz z anmi, tak podejzewam,ze te bole sa relatowane stresem,ktory masz kallisto, sama na silowni cwiczylam i od razu zauwazylam,ze postawa ciala sie poprawiala,maszerujac nie musialam sie czesto kontrolowac by trzymac sie "w pionie", no nocnym malym przymrozku/na razie sloneczko zaczyla lapki wystawiac/+2 C/ i wysokie stezenie pylkow alergicznych co juz odczuwam.. miejmy udany wypoczynek niedzielny za niedlugo bedziemy szukac rozkwitnietych niezapominajek... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 10:13 Witajcie. U nas po dwóch dniach wiosny i wysokiej temperatury wyskoczyły kępy traw. Wczoraj strasznie wiało zimnym wiatrem. Jesteśmy po śniadaniu i myślimy o której ruszyć z domu? Lusiu straszą mnie że na emeryturze brakuje czasu😱 Dobrej, słodkiej, smacznej i pięknej niedzieli🌺 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 12:52 Dzień dobry... Cieszę się ze słoneczka,jak wyszło z rana,tak siedzi na niebie Wybaczcie,ale nie chce mi się pisać i nie mam co Myszka śpi na stołeczku obok ludzika Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 13:10 Jaga bywaja takie dni, ale juz nadmienilas o Myszce, i widac ona lubi takie towarzystwo, bo i w sloncu tez sobie drzemie. U mnie nie ma slonca, ale niebo rozjasnione. Kallisto czas to zalezy tylko od Ciebie samej, jak sobie zaplanujesz. A po kilku nie udanych planach dojdziesz do przekonania, ze jutro tez jest dzien. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 15:01 Witam przy niedzieli. Dzisiaj bylo gotowanie obiadku, kapusniaczek więc czas uciekł. Teraz po i chwila dla odpoczynku. Moj grudnik podobnie jak JAGI kwitł ponownie miał 6 kwiatkow, odpadły' ale ma jeszcze paczki moze będzie kwił dalej. Slonka nie mam , moze jutro bedzie bo potem znowu ma byc deszczowo. Zyczę spokojnej niedzieli i dobrego nastroju. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 18.02.24, 18:29 Cześć dziewczynki. Moją niedzielę spędziłam w połowie poza domem, była mocno intensywna o kile można tak to określić. Długo leżakowaliśmy, późne śniadanie a potem sprint. Najpierw po Zuzię, zabraliśmy ja do prababci, po odwiedzinach spacer nad jeziorkiem Paj, tam karmiła kaczki i gołębie. Ptaki były najedzone, gardziły już ziarenkami. Każdy kto tam spaceruje dokarmia, a ptaszki grymaszą. Pogoda dopisała, było bardzo słonecznie i ciepło. Dostałam upominki od wnusi, pokaże je w kolejnym poście, pisze z laptopa, a zdjęcia mam na telefonie. Jak nigdy w niedzielę obiad jedliśmy o 16:30 wiec krótkie popołudnie na oodech przed poniedziałkiem. Rozliczyłam PIT, fajny sposób, kilkoma kliknięciami uzyskuje się zeznanie i UPO. Mamy ogromną nadpłatę podatku aż 1 zł DD Nie wiem co zrobię z taką kwotą? Chyba oszaleję z radości Nawet na czekoladę nie wystarczy, poza tym nie zwracają złotówki, idzie na konto skarbówki. Idę położyć swoje ciało na klockach od jogi i poćwiczyć, bo nie było wcześniej na to czasu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 09:18 hi.hiiii,tu tez jest jakis pulap niezwrotu nadplaty podatkowej, nigdy nie mialam takich sum,ale pare razy zdazylo sie ze musialam duzo zaplacic, juz kwitna bazie,z wczorajszego marszu ciekawe ile bedzie w tym roku, bo bylam w zarzadzie mieszkaniowym i za to tez placili male pieniadze,ale moze zmienic calosc ... witajcie Vistulaneczki czas mnie goni, Lusia akurat zadzwonila i przypomniala, ze mamy ogladac mieszkanie o 10 godz, a ja jeszcze w "rozsypce" trzymajcie sie cieplutko i miejscie skladny dzionek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 13:28 Hej !!! ... Te bazie to juz daja po nosie dla elergikow, kichanie i sedzenie nosa. A sezon wiosenny sie rozpoczyna w przyrodzie. Tak obejrzalam mieszkanie, po renowacji, czyste, pachnace, ale czy sie zmieszcze ze swoimi pkt, to znak ?. Podjechala Kendo jeszcze do sklepow, obkupily my sie w spozywcze brakujace artykuly i zostawila mnie pod domem. Pogoda dzysta, dobra na cere, gdyby sie rozpogodzilo, to ew, jeszcze mozna wyjsc na jakis krotki marsz, +4..C, wiatr minimalny. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 14:56 Witam.Zaliczyłam Biedronke z drobnymi zakupami wróciłam bo tego co planowałam juz nie było. Teraz sie zachmurzylo i cos popada mozliwe ze deszcz lub deszcz ze sniegiem, po tak prognozowali. Tak mysle,że Lusia niech dobrze wybiera bo mieszkanie na parterze dla starszej osoby to u nas rzecz poszukiwana. Zeby sie nie uziemiła na wyzszych piętrach. Jak chce wyzej mieszkac to tylko 1p. a nie wyżej. Wnusia przyjedzie trzeba z nią wyjśc, wejśc etc. a nogi też ma nie super kondycji. Takie moje zdanie. Nie tylko sa bazie ale w ogródku przy murze bloku kwitna przebiśniegi. Spora kępka , bielutko. Ciekawe jak dalej...czy zima jeszcze wróci. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 15:22 O! już pierwsze kotki u Kendo.Ja nawet nie mam kiedy zobaczyć. U mnie pada, zrobiłam nowy notatnik i od rana próbowałam coś załatwić dla męża,bo ma skierowanie do poradni hematologicznej.I mimo,że na cito to na pierwszy raz w NFZ trzeba czekać 600dni. Córka starsza zapisała prywatnie ,pojedzie w czwartek. Siedzę na fotelu komputerowym i już nie daję rady,idę do łóżka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 16:32 Jaga, to nie rozumiem tej Polskiej polityki, z praktykami lekarskim? Pewnie dr bedzie przyjmowal w gabinecie, gdzie przyjmuje na NFZ i reguly na to pozwalaja?. Czyli wg mnie to nabijanie kasy dla tych lekarzy za przyzwoleniem.... Sama bylam w takim gabinecie a prywatnie placilam za wizyte. maria88, obydwa mieszkania sa na wyzszych pietrach, ale windy sa zamontowane. Relaksowego popoludnia Nam zycze, no prawie juz wieczoru. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 16:41 witajcie reszta Zalogi Vistulowej, tak to dzisiejsze mieszkanko bardzo mi sie podobalo, ciut mniejsze w metrarzu od pierwszego, ale odnowione-obmalowane/pachnaco swierzoscia/i czulo sie dobre wibracje, tez tak macie,ze jak wejdziecie pierwszy raz gdzies to czujecie atmosfere/wibracje/pomieszczenia?? ja mam czesto ..nawet od niektorych osob czuje rozne "wibracje" deszczyk popaduje drobniutki. najwazniejsze Mario,ze zakupy udane, Jagusia z pieknym serduszkiem sie przywitala Lusia w stresie zyje,bo ciekawe czy zalpie sie na ktores mieszkanko.. miejmy sobie udane popoludnie i wieczor Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 16:45 Witaj JAGO. Dalej w Polsce są problemy z wizytą u specjalistów w ramach NFZ To chyba nie szybko sie zmieni. Za duzo gabinetow prywatnych powstało, gdzie lekarze chcą dodatkowo zarabiać. Teraz kazdy mówi jaki to emeryt bedzie bogaty po podwyzkach więc, co im szkodzi ograbiac go z pieniędzy. Nie pisze więcej bo szkoda zdrowia. Spokojnego wieczoru. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 19.02.24, 19:08 Dzień dobry wieczornie. Piękne powiedzenie Jaguś, takie budujące Mario, nigdy nie chciałam mieszkać na parterze, jak pomyślę sobie, ze złodziej może wejść przez okno to aż gęsiej skóry dostaję. Mojej siostrze tak właśnie weszli, obrabowali co było do obrabowania, zostawili bałagan. Z lodówki nawet jedzenie zabrali. Moją koleżankę tez okradli, a mieszka na wysokim parterze. Nic nie stało im na przeszkodzie, żeby wspiąć się po filarze i wejść przez balkon do pokoju. Musieli montować żąluzje zewnętrzne. Dlatego mam taki strach przed mieszkaniem nisko. Nawet balkonu bym nie otworzyła na oścież ani na noc. Wolę już chyba nie wychodzić niż trząść się ze strachu. Ale każdy ma inny pogląd. Mój zięć np. zawsze mieszkał na parterze, raz przez otwarty balkon wszedł facet ale uciekł szybko, może myślała że nikogo nie ma w domu. I to też nie wystraszyło zięcia, dalej chce mieszkać na parterze. Każdy ma inne potrzeby i zamiłowania i nie powiem gdy patrzę na mieszkania z ogródkami to bardzo mi się podobają. Ależ miałam znowu pracowite popołudnie. Po pracy pojechałam odebrać zamówienie ze Smyka, kupiłam kolejną partię ciuszków dla wnuka. Od przecen jeszcze 20 % rabatu. Np. Bluzki po 8-14 zł, bomberka 31 zł, żal nie brać. Jakość pierwszorzędna, jutro córka odbierze, tym razem o rozmiar większe wzięłam na zapas. Zawsze uwielbiałam kupować łaszki wnukom i tak mi już pozostało, korzystam szczególnie gdy są takie przeceny. Po powrocie do domku zjadłam obiad, resztki z wczorajszego, ogarnełam kuchnię. Ugotowałam zupę na jutrzejszy obiad. Mój małżonek tak napakował zamrażarkę, ze musiał wyjąc górną szufladę żeby zmieścić produkty, dzisiaj mogłam już wsunąć, trochę uszło w weekend. Nie sposób nie gromadzić zapasów, a tak sobie przyrzekałam że więcej zapasów robić nie będę. Poćwiczyłam jogę, poleżałam na macie akupunkturowej, powiesiłam pranie, obejrzałam serial i mam wolne. Acha i zjadłam trzy mandarynki wiec za niedługo zjem kolację, zrobię pastę z ryby wędzonej, bo zostało. Ot i poniedziałek dobiega końca, jak każdy dzień lutego. Luty krótszym miesiącem, dni 29 i za chwilę marzec. Jakby co to dobrej nocy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 08:52 A cóż to jeszcze nikt się nie obudził??😱😱 a ja od 6:00 na nogach i mało tego, byłam w pracy a teraz jestem w poradni onkologicznej. Ze skierowaniem pójdę na mammografię kontrolną. W ubiegły pon przegapiłam wizytę , na szczepienia miła pani zarejestrowała mnie na dzisiaj. Dla Warszawianek i potrzebujących podaje link do termin wizyt do specjalistów. Można wyszukać termin od najwcześniejszych zaznaczając województwo, miasto i poradnię. Niejednokrotnie korzystałam z tego terminyleczenia.nfz.gov.pl/# Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 09:02 witaj kallisto wtorkowo, wpisalysmy sie jednoczenie i tej samej godz, ja w watku o upiekszaniu mieszkan, zdjecie z niedzielnego spacerku, widac rowniez jak wody wezbraly obudzona o 5:30,wzielam tabletunie i krzyzowki do 8 godz,rozwiazywalam w lozeczku, bo zawsze wstaje o tej godz. zycze dobrego obrazu z mamografi udanego dnia jak i dla reszty Zalogi by dzionek byl skladny, sliczne hiacyntowe pozegnanie dobranockowe... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 09:03 Hej !!!! Kallisto, ja nie musze sie zrywac na godzine, zeby zdazyc na czas do pracy, niemniej jednak dzisiaj sie sprezam bo ma przyjechac wnuczka, to musi byc wszystko przygotowane pod jej smaki i zabawy. Mam tez wyjscie dzisiaj wazne do urzedu, moze bedzie chciala ze mna pojsc?. Za oknem pogoda nie wyklarowana, bez slonca ma byc max.+5..C, ale bez deszczu?. Zycze Nam skladnego wtorku we wszystkie plany w zadawalajacym zdrowiu przy wzglednej lutowej pogodzie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 09:23 Witam chociaz jestem troche niedospana. Ponuro u mnie za oknem ale sie zbieram bo zaleglosci domowe sa i moze tez trzeba ruszyc na krotkie dotlenienie. Nocką padalo , teraz +3.. Ladna fotka wiosenna od KENDO, chyba na bazarku tez juz będą bazie. Dobrego dnia zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 10:09 Witajcie...pochmurno i smętnie. Kalisto,a myślisz,że gdzie dzwoniłam? ,co innego napisane,a co innego mówią. Zaznaczone jako pilne czy stabilne nic nie znaczy,termin jednakowo pokazuje Poczekam do czwartku,zobaczymy co prywatna powie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 10:26 witajcie Vistulaneczki, tak to jest,kiedy potrzebny szybszy termin na przeglad zdowka, jednak uwazam w dalszym ciagu,ze macie lepiej pod tym wzgledem, my nie mamy takiej sposobnosci na przyjecie do lekarza czeka sie dlugo,chyba ze naglace objawy, a pozniej ,kiedy lekarz wypisze skierowanie na dalsze badania...uffff czasami slow brak, cieszmy sie tym co mamy akurat teraz i docenimy to,moze inni maja jeszcze gorzej? spedzajcie dzionek milo, zaraz na marsz wyrosze a pozniej moze do Lusi podjade... sliczne powitanie Jagusi -dziekuje Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 10:30 Jaga, czyli lekarz oczyszcza sie z nie dlugiego terminu, a obciaza system za czekanie dlugie w kolejce. Przyjemnie popatrzec na takie misiaczki, zeby caly swiat tak wygladal. mari88, wlasnie to wazne codzienne dotlenianie sie, ja wybieram takie trasy gdzie jezdzi malo samochodow, bo gazy z samochodow i ich glosne motory nie sa przyjazne dla mojego sluchu. Kallisto, pewnie juz po badaniach i wrocila do pracy?. Kendo, te bazie wkrotce beda kwitly i pylki dadza po nosie, rozpylane wiatrem. Milego poludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 10:44 Kendo, to jestes mle witana, jeszcze nie przyjechali. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 16:47 Lusiu,nie bardzo kumam o co chodzi? lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 10:30 Jaga, czyli lekarz oczyszcza sie z nie dlugiego terminu, a obciaza system za czekanie dlugie w kolejce. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 17:42 Mieszkam na parterze od 28 lat. Mam zainstalowany alarm. Dwie czujki reagują na ruch. W razie ich aktywacji syrena zaczyna przeraźliwie wyć, a sygnał jest wysyłany na telefony odpowiednich osób. Na oknach i na drzwiach wejściowych są przyklejone informacje o alarmie. Podobno sama obecność takiej informacji odstrasza złodziei Jeśli coś mi przeszkadza, to brak możliwości spania przy otwartych oknach. Sąsiadki mieszkające na wyższych piętrach narzekają, że trudno im wchodzić i zazdroszczą mi parteru Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 18:21 Jaga, wczesniej czytalam, pisalas, ze na skierowaniu lekarz napisal "cito", a Ty szukajac poradni-czy lekarza na ktore maz dostal skierowanie, byl termin oczekiwania na wizyte 19.02.2024 godz. 15.22 od rana próbowałam coś załatwić dla męża,bo ma skierowanie do poradni hematologicznej.I mimo,że na cito to na pierwszy raz w NFZ trzeba czekać 600dni. Córka starsza zapisała prywatnie ,pojedzie w czwartek. To ja to podsumowalam w swoj sposob: wystawia skierowanie na cito i chyba zdaje sobie sprawe, ze sa dlugie kolejki wyczekiwania. A daje zarobki innym lekarzom czy przchoodniom prywatnym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 18:33 Wedrowiec2, tutaj tez mozna zalozyc sobie taka ochrone, sa mozliwosci, ale ja sie przeprowadzam tez z innych powodow,; za sciana w nastepnej klatce mieszka juz b,starsza kobieta, ktora nie dba o higiene i pali papierosy, i te zapach ja czuje w swoich pokojach. Zglosilam 2 tygodnie temu do administracji, co przyszedl 2 razy pracownik sprawdzic zapachy, dzisiaj ponownie dzwonilam do aministraccji odnosnie okapu nad piecem, moze tam jest jakis blad, Ale dostalam dzisiaj nadziej w innej spoldzielni mieszkaniowej, ze mieszkanie na ktore sie zapisalam jest blisko mnie, tylko kwesta dni... zobaczymy....??? A przeprowadzke planowalam juz od dawna. Zycze Nam milego wtorkowego wieczoru. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 20:48 Dobry wieczór a raczej za chwilę dobranoc🙂 Miło spędziłam popołudnie na pogaduszkach psiapsiółką. Po wizycie onko zapisałam się na mammo, na marzec, nie mogę zapomnieć😱 Lusiu trzymam kciuki za piękne mieszkanko. Zbierałam kartony dla córki do przeprowadzki, może podrzucić Ci kilka?😉 Trochę mamy „klamotów” z takim bagażem życia, zamówisz firmę przeprowadzkową? Zmykam do kąpieli, dobrej nocki wszystkim życzę 🫶 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 20.02.24, 21:18 Lusiu, nie dziwię się, że chcesz zmienić mieszkanie. Miałam sasiadkę, która dokarmiała osiedlowe koty, a torbę z odpadkami ryb trzymała na klatce schodowej, obok moich drzwi. Paliła też mocne papierosy. Jej wnuk, który odziedziczył mieszkanie też pali, ale chyba marihuanę Wolę ją od ryb Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 09:10 ufff,to strasznosci z zapachami, nieraz te osoby ciagna za soba tez swoj zapach na ulicy,a bedac u nich w domu od razu przesiakniemy nim.. witajcie Vistulaneczki a zwlaszcza Nasza Nowa -Wedrowiec, tez jestem podekscytowana wiadomoscia o mieszkaniu, bo Lusia na dwa sie zameldowala i ciekawe ktore wypali, jedno jest juz odnowione i czulam sie w nim wspaniale,bo sie liczy pierwsze wejscie i odczucie,(zalezy ,jak Lusia to odczula) drugie ciut wieksze z duza garderoba gdzie jest mozliwosc zmiescic sie ze "wszystkimi klamotami",i wymaga odnowienia, dzis slonecznie,wiec moze bedzie dobra wiadomosc o mieszkanku, dla Nas zycze udanego dnia i spelnienia planow. musze w ogrodzie dzieciecia zobaczyc czy juz przylaszczka tez zakwitla . Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 09:34 Witam. Nie znam sie na kwiatkach ale chyba to wiosenne zamieściła KENDO. Rano sloneczko wysłało kilka promykow ale juz się schowało, temp +4. Wczoraj miałam kolezankę na obiadku.Czas nam szybko uciekł do wieczora na rozmowie i wspomnieniach. Dzisiaj czeka mnie prasowanko, ale co sie uda to sie zrobi, nic nie muszę. Luty gdzies szybko sie przewinął juz prawie koniec miesiaca. Za to marzec będzie długi i pracowity . Zdrowka i spokojnego dnia. LUSI Zyczę udanych poczynań lokalowych. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 09:56 hej,hej Mario, tak mi tez luty szybko umyka, milo spedzilas dzionek, ja wczoraj z wnusia u Lusi, pobawilysmy sie,coraz bardziej rezolutna sie robi i zabawy ma juz zupelnie inne, zycze szybkiego wyprasowania(ufff,jak nie lubie zelazka) miej sobie pozniej milutkie chwilki to wiosenny kwiatek Mario, nazywa sie przylaszczka, przywiozlam go z rodzinnego ogrodu od sp.Mamy,jak jeszcze zyla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 11:04 Hej !!!! Pogoda za oknem poganiane slonce wiatrem za bialymi chmurami, +8..C, najceplejszy luty w tym roku oglosili dzisiaj w radiu. Chyba dzisiaj do kawiarenki sie pokaze, chociaz teraz ostatnio tak ich duzo przychodzi, jest duszno, gwar, nie lubie na dluzsze przyebywanie w takimi milje. Wypelnienia planow Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 11:17 Witajcie dziewczyny z wyszczególnieniem Wędrowca Pochmurno,trochę kropi,czyli pogoda senna. Lusiu , ta data to jest tylko przekazana informacja z NFZ na dzień 19-ty 19.02.2024 godz. 15.22 pod nią jest druga data wolny termin, to 8.07.24 Niestety mąż nie został zarejestrowany,bo rejestratorka kazała wrócić do lekarza żeby lekarka więcej informacji napisała,dlatego jutro pojedzie do prywatnego hematologa,bo szkoda czasu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 11:51 Dajcie spokoj, coz Ci lekarze?, kazdy pisze jak uwaza, a inny jeszcze chce wiecej informacji, a pacjent tylko na tym cierpi, Miejmy nadzieje, ze jakos szybko sie maz upora z tymi rzadaniami lekarzy. Przypomniala Jaga obrazkiem o avocado, musze sobie kupic, bo przewaznie raz w tygodniu sobie go serwuje w roznych postaciach. Milego poludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 13:06 a avocado przypomina mi juz wielkanocne jajeczka, witajcie pozostale doszle Forumki, tu podobnie jest z rejstratorka,ze trzeba sie jej wyspowiadac co dolega by zarejstrowala, a w przypadku meza rejstracj,to czy ma do tego predyspozycje by wymagac wiecej??uffff... ale niech ten dzionek bedzie bez frustracji i sloneczko Nam swieci nad glowa-to skandynawskie dopijam herbatke i wybywam z domu. zatem do wieczorka... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 17:59 Jestem i ja. Dzień miło upłynął szczególnie ten czas w pracy ale i domowo również. Załatwiłam co miałam załatwić, byłam w biurze podróży w sprawie wyjazdu i zapytałam pana i dalsze kierunki, taka Azja mi sie marzy, Sri Lanka na przykład. I zaczęłam oglądać oferty w necie, piękne miejsca......lazurowe morza, oceany, błękit nieba i urocze horyzonty czasami w tle góry i egzotyczna roślinność, a za naszymi oknami czernica. I jak tu dobrze się czuć ?Jak ja bym chciała mieszkać w ciepłym kraju, a Wy? Zaraz idę mieszać sąsiadom w głowach, niech zbierają kasę, a na coś dadzą się nakręcić. O kurczę czas mi zleciał, a ja musze obiad na jutro ukręcić Zbieram się więc, do później albo do jutra. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 21:02 Witaj KALISTO. Odpisze,że po odwiedzeniu ciepłych krajow myslę,że tez mogłam bym tam pobyc chociaz przez kilka miesiecy dla relaksu. Odpowiada mi to, że nie ma zim i tylko kraje gdzie ciepło lecz umiarkowane , owoce wspaniałe cały rok, Nie potrzeba tam duzej ilosci ciuchow i obuwia na kazda pore roku. Jedzenie tez zdrowe. Dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 21.02.24, 21:40 Nie przepadam za ciepłymi krajami. Najbardziej na południe wysunięte miejsce, które toleruję, to północne Włochy, a i to jesienią. Upały mnie wykańczają. Szkoda, bo owoce, szum morza, błękit nieba, egzotyka kuszą Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 08:16 Hej !!!! Kallisto, czy pogodowa aura nie jest odwrotna w Azji do naszego klimatu, w tej chwili tam maja temp, letnie, a jak jest lato u nas to maja pory deszczowe. Europejskie poludniowe kraje to na moj gust dla mnie sa za gorace, ale kazdy wybiera co lubi, zycze wiec wybrania trafnego kierunku wypoczynku letniego. maria88, ja sie ciesze z tego gdzie mieszkam, bo mam mozliwosci odmiany sobie periodowo klimatu, tylko zeby wystarczylo kasy i zdrowia. Mysle ze zyc caly czas w takich cieplych temperaturach to tez chyba chcialo by sie zmiany na chlodniejszy klimat. Podobnie jak wedrowiec2, cieple kraje kusza swoja egzotyka, ale za owocami morza nie przepadam, toleruje tylko ryby ktore mozna kupic w naszych sklepach, a ktore sa coraz drozsze, niejednokrotnie drozsze od miesa. Dzisiaj juz czwartek, tydzien pracy prawie ku koncowi, chociaz u mnie nie ma to znaczenia. Zycze Nam przyjemnie spedzonego dnia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 09:04 Witam. Mam nasze polskie sloneczko za oknem więc dzionek moze będzie udany . Wybieram sie do rodzinnego bo leki się konczą. Udanego dnia i słoneczka wszystkim zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 09:04 Hej Lusia, szybko tydzien sie konczy dla mnie tez, jezeli chodzi o jakies wyjazdy zagranniczne to lubie ale bez przesiadek, wsiasc w punkcie A i dotrzec do punktu B, kraj z duza mozliwoscia zwiedzania,nawet jesien odpowiada bez deszczu, mam nadzieje ,ze dzionek Nam milo zleci i wykonamy plany czy takie nawet spontaniczne,co u mnie nieraz sie zdazaja i wtedy jestem super zadowolona,jak sa wykonane bo dlugo byly zwlekane Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 09:46 Witaj Lusiu i reszta Vistulanek. Mnie się podoba tu gdzie jestem,wszystkiego po trochu. Nigdy nie miałam zainteresowania ciepłymi krajami. Kto lubi podróże i ma takie możliwości niech spełnia swoje marzenia. Dziś np. słonko bawi się w chowanego.Już myślałam,że będzie szaro jak wczoraj,a tymczasem znowu się pokazało,niebo pojaśniało, a na drzewach jakoś biało się porobiło. Witaj Kendo i Mario,dzień się budzi Wrzosy przetrwały zimę i pewnie teraz marnie zginą? Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 09:55 hej Jagusia, no widac juz wiosne u Ciebie tez, kwitna krzewy,a wrzosy moze przezyja,jak je przesadzisz do nowej ziemi,poczuja przyplyw nowej energi, ciesz sie sloneczkiem i snuj plany kwiatkowe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 16:00 Mąż zaliczył hematologa,jeszcze będzie robił różne badania,dziś tylko rentgen klatki , a na 7-mego marca musi wykonać badania za 1200zł. Na razie jutro wykupi zapisany lek. Niestety nic dobrego , jak obuchem w łeb przewlekła białaczka szpiku. Nawet dobrze,że męża nie dało się zapisać na NFZ,ale i tak jeszcze spróbuję, bo to choroba na dłuższe lata,o ile da rady Dobrze,że zdążyłam zrobić obiad. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 16:49 o rany Jagus, bardzo wspolczuje znartwienia a czy malzonek jakos to oczuwal? wiem ,ze sa lekimktore moga pomoc w alce z chorubskiem pomyslec skad sie bira te rozne choroby?? przytulam Jagus i nie mysl negatywnie,optymizm sie liczy -usciski Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 18:06 Jaga, jak maz bierze duzo lekow, moze to one spowodowaly ta chorobe? , wspolczuje, corka teraz bedzie miala chyba wiecej obowiazkow z zakupami,?. Po wykonaniu wszystkich, odpowiednich badan, bedzie wiadomo, co to za rodzaj i jakimi lekami mozna to leczyc, moze byc chyba rowniez polozony w szpitalu? Trudno doradzac, badz dobrej mysli. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 19:06 Jaguś jak to przewlekła? To wcześniej nie była zdiagnozowana? Dobry wieczór wszystkim. Co bym nie napisała to wszytsko byłoby nudne.... Oglądam Fakty i krew mnie zalewa jak oglądam to co dzieje się na granicy .... Idę przyciąć końcówki włosów, bo już nie chcą się układać tak jakbym chciała. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 22.02.24, 19:26 Tak się nazywa,albo przewlekła,albo złośliwa.Już lepsze to co ma, bo można się podreperować lekami.Na razie nie ma,musi przejść wszystkie badania.Pomyliłam się i myślałam,że dostałam kod do leku,a skierowanie na badania. Jestem na razie dobrej myśli póki co.Następne badania trochę wyjaśnią. Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 08:59 Hej !!!! Piatek dzisiaj, mam luz bo wczoraj sobie posprzatalam, jak nie wyskocza jakies przeszkody to ide na spotkanie do bibljoteki, bo 2 opuscilam z roznych przyczyn. A i najwazniejsze po godz,10 dzwonie do Spldz,Mieszk, i wypowiadam obecne mieszkanie, bo juz jestem prawie z kontraktem w reku w nowym miejscu zamieszkania, na tej samej ulicy. Zycze Nam przyjemnego piatku w zadawalajacym zdrowiu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 09:12 tak,taj piatunio, tez wczoraj posprzatalam,ale kurze dzis zalatwie, bibljoteka tez w planie, +6 C/wieje okrutnie/slonecznie, zycze nam milego zakonczenia tygodnia.. kaczuchy siedzace w parku Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 09:33 Dzień dobry... nadal pochmurno,ale nic dziwnego,bo cały czas pada, mamy 8st. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją . Paskudna sprawa ,jak walczyć? włazi to do człowieka i podgryza Powodzenia Lusiu z nowym mieszkaniem.Będziesz miała dużo spraw do załatwiania.Okna wychodzą na ulicę,czy i trochę przyrody będzie? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 09:37 Kaczusie błyszczą na słonku,dobrego dzionka życzę Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 10:41 Jaga, bedzie mniej przyrody, bo nie bede miala widoku na maly park, ale mieszkanie na 4 pietrze, i widoki dalsze nawt do duzego rynku, i w koncu niebo bede miala odsloniete, i bede mogla pozwolic sobie na spanie przy uchylonym oknie. To na razie tyle plusow, a podczas mieszkania sie okaze???.... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 12:30 Rankiem błysneło słonkiem, potem padało a teraz nie pada ale sloneczka tez nie ma +10. Zakupy na ryneczku zrobione, będzie czerwony barszczyk z fasolką. Więc zmykam gotować obiadek na 2 dni. Spokojnego piątku zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 13:19 Hejo. Tez dopisze kilka słów, bo nie wiem czy później będę miała czas, odbieram Michasia ze szkoły i muszę mu zorganizować gry ręczne żeby nie siedział na TV. Ja od kilku dniu otwieram lufcik ale to jeszcze nic, zauważyłam w pracy, ze mam kaszel od suchego powietrza, kaszlę jak najęta. Musze mieć swieże powietrze i przestrzeń. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 13:40 witajcie doszle Vistulaneczki, tak Jago,deprecha to pakudztwo, skrada sie i jak sie usadowi to na dlugo, zycze depresowcom powrotu do "normalnosci" Kallisto dzis bedzie babciowac i to rozsadnie, nie sadza wnuszia przed TV/czy gry komputerowe..popieram takie podejscie babciowania, Maria barszczyk gotuje, tez mam w planie,ale zawsze cos innego na smak podejdzie, ciekawe,jak poszlo u Lusi z wypowiedzieniem mieszkania.. czy nie beda podwojne czynsze? spedzajcie milo popoludnie, Jagus powitanie z koszem slicznych kwiatow..lubie takie obrazki Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 23.02.24, 16:21 Moja młodsza córka z rodziną w Warszawie na zwiedzaniu, Jaga będzie wiedziała czy daleko od niej🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 09:43 Luty dobiega konca, pogodowo roznie bylo, ale dzis zapowiada sie na piekny weendowy dzionek, musze podpatrzec,gdzies jakies oznaki wiosenne sa i zdjecia cyknac, bo juz nie mam pomyslu co tematycznego zamieszczac w dziendoberkach, moze swoje kwiatki domowe,zanim cos w naturze ciekawego zauwaze, zycze nam spelnionego weekendziku zrobilam tematyczne zdjecia domowych kwiatow, nie sa ciekawe a raczej "zdrowotne"i nie uczulaja.. na pierwszy "ogien " alo-vera,przydatny kiedy sa jakies oparzenia,lagodzi szybko bol i gojenie sie-sprawdzilam na sobie, tylko ze rosnie tak "rozlozyscie " i na parapecie nie moze stac, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 09:50 Hej !!!! Chetnie tez bym sie gdzies wybrala, ale dla mnie musi byc odpowiednia pora roku i gwarantowana pogoda. Sobotnie lenistwo mozna uskuteczniac, albo rece wlosyc w jakas nie planowana pracke. Pogodnie, slonecznie za oknem, ale w tej chwili wpadla mi mysl do glowy co moglabym zrobic, poczekam a sie ociepli i chyba okna od ulicy umyje, ale bede wspinala sie po drabinie z chodnika, bo ciezko te okna odwracac o 360,o Zycze Nam spelnienia wszystkich planow, milego relaksowania. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 09:59 Kendo, u mnie tez Alovera sie rozpycha na parapecie, ale zobacze juz w nowym mieszkaniu pewnie na lato uplasuje ja na balkonie, moze beda sie dobrze czuly obok siebie z kaktusem grudniakiem?. U Ciebie w doniczce widze mlody skot co juz sie pnie do swiatla?. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 10:05 Witam i odpowiadam KENDO. Twoj aloes nie jest chyba leczniczy. Sa rózne odmiany. Leczniczy, to aloes drzewiasty, mam ich kilka na oknie. Nie mają aż takich długich lisci. Za oknem mam +10 ale tez i ponuro. Nastawiłam fasolkę do barszczu. Zaraz zjem jakąś kanapke i wezmę leki. Potem pomyslę co dalej. Dobrej soboty zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 11:34 Witajcie.... wkurzona jestem,bo mi wszystko uciekło Nie pamiętam jak zaczęłam,ale pewnie o pogodzie , a ta niestety nie jest zbyt ładna,miało być słonko,na rzazie tylko na mapie. Temp. jak u Marii 10st. Lusiu,poczekaj trochę z oknami,ja też spoglądam na nie coraz częściej,ale pogoda jeszcze nie dla mnie. Kalisto,do Pl Konstytucji mam 4 przystanki,ale na Koszykową 1,to jeszcze kawałek. Aloes leczniczy ma grube, mięsiste liście zakończone ostrym wierzchołkiem. Wyrastają one w różnych kierunkach od centrum rośliny. Ocen Kolce na Brzegach Liści: Na brzegach liści powinny znajdować się małe, ostre kolce. O ile miąższ jest cenną pigułką na zdrowie, to skórka liści zawiera trujące substancje. plantsforyou.pl/product/aloes-aloe-7-letni-leczniczy/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAxOauBhCaARIsAEbUSQRgeUtzvn5b_1tFXyYMHXrjgzYjhhrw8OU7PTSLA0xXrcN1SZ6rff8aAiY8EALw_wcB Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 13:50 Witaj JAGO slonko sie pokazało, okna uchuliłam i oddycham świezym powietrzem. Slonko zapowadaja do środy, oby sie spełnilo. Juz przeciez nie długo 8 marca i Dzień Kobiet a jak pamietam szłam do pracy w szpileczkach i letnim płaszczyku i potem zimy nie byłó. Może i tym razem już zima sobie poszła. Troche poprzewracałam w szafach a teraz zjem obiadek. Slonecznego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 10:00 o rany Lusia,moze zaczekaj az bedzie wiecej na plusie,noca byl przymrozek, jest zimno..marzec bedzie moze duzo cieplejszy na mycie okien,wtedy przyjade do Ciebie i bede asekurowac,co byc sie nie obalila z drabiny...wymysl cos innego w zamian. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 10:02 dokladnie,wypuszcza "dzieci" i nie wiem co z nimi robic, w sypialni tez mam pod paprocia i tam az kilka szczepek,o ktore faktycznie nie dbam-przyznaje sie do winy... Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 14:24 no nie wiem Mario, jaki to gatun, uzylam go na oparzenie przez pare dni i jakos mi pomoglo i nic mi sie nie stalo-ZYJE rosnie sam w doniczce to moze daltego taki "rozlozysty"? Jagusia powitala z koszem wiosennych kwiatuszkow z sikoreczka, ktora zaglada kiedy nadejdzie wiosna miejcie sobie mily weekndzik spalilam swoj ulubiony garnek uuuffff..zapomnialam z na wysoka tem nastawilam.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 16:09 KENDO sprawdziłam masz b.dobry aloes tzw. Aloes Vera, przepraszam. Moj tez jest okey. Sporo jest nie leczniczych . Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 24.02.24, 22:23 Spijcie dobrze i wypocznijcie na nastepny tydzień. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 09:25 Dzień dobry w piękną niedzielę. Leniwa jak to niedziela rano, ale piękna bo słoneczna. Spoglądam na działkowe domki z okna i aż chciałoby się wyjść na taki ogródek, posiedzieć na świeżym powietrzu z kubkiem kawy, poczuć promienie gwiazdy na licu i posłuchać odgłosów przyrody. Niestety czasy podczas których mogłam tak się rozkoszować minęły.... Miało być pięknie..... Musi wystarczyć mi 5 metrów balkonu, który będzie stanowić mikro ogródek z kwiatami. Już bym na nim sadziła, ustawiała, sprzątała. Ale jak kupię pierwsze roślinki to na pewno to zrobię i to może w tym tygodniu. Planuję zakup bratków, pierwszych wiosennych rabatek. Kokosze się jeszcze pod kołderką, a co, wolno mi, wolny dzień od pracy to korzystam. Miłej i zdrowej niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 11:18 Hej !!!! Kallisto, pogody mamy podobne, za plecami u mnie slonce juz przeszlo w kierunku poludnia, a za niedlugo bede go miala we wszystkich pokojach z czego sie ciesze, bo lubie slonce, cieplo, jasne dni, nawet bez slonca, gdzie drzewa nie zaslaniaja nieba. Tez mam taki eleos-vera, i rozlozyscie sie rozpycha na parapecie oknienny, moze w nowym lokum znajde dla niego odpowiednie miejsce, bo bedzie wiecej okien i tylko jedne drzwi balkonowe oszklone. Jaga, nie tylko ty masz taka krotka pamiec, bo ja tez sie lapie na krotkiej pamieci, no coz chyba to juz nalezy do wieku?. Zycze Nam wypoczynkowej niedzieli. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 11:24 Witajcie... w kokoszeniu,to ja wiodę prym.Co prawda,co jakiś czas wstaję,ale znowu ląduję w łóżeczku. Sucho i słonecznie,to nawet zamiotłam balkon.Popatrzyłam sobie tylko pustki,ale poczekam na więcej sił witalnych i prawdziwą wiosnę. Na razie 10st. a ma być 14. Myszka upodobała sobie stołeczek w słonku. I wczorajsze wałęsanie się Ali. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 11:48 Jaga, nie wazne ile zajmuje nam czasu abysmy rozpoczynali nalezycie dzien, ale wazne, ze jeszcze bez pomocy to robimy dla siebie. Zdjecia Warszawy piekne, nie pamietam jej takiej, bo bylo to b,dawno jak ja odwiedzalam- podziekuj Ali za fotki, obrazek z zyczeniami b,przyjemny-dziekuje i zycze Wam tego samego. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 12:00 Taki leniwiec zsuwający się z fotela to ja😂 Póki co też wiodę pry łóżkowy, oglądam „ pokochaj lub sprzedaj”, wypiłam kawa. Zaraz kończą się polityczne programy , które mąż namiętnie ogląda, po zakończeniu wybierzemy się na spacer. Warszawa faktycznie piękna, potwierdzam słowa Lusu. Moja córka z niej wraca dzisiaj, nie wiem czy robiła zdjęcia, małej tak. Wiem że byli w Centrum Nauki Kopernika, w PNIK , nie zawracam im głowy, wciąż gdzieśmyaszeruja, a wnusia taka już mała powsinoga😁 bardzo lubi wycieczki i dużo z nich pamięta. Nauczona niemal od kołyski to ma inne podejście niż inne dzieci w jej wieku których nic nie interesuje prócz gier. Kiciak Jagi wspanialy😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 12:03 Witam i ja . Słonko u mnie nie pewne.Raz jest, raz go niema bo chmurki +10. Ptaszęta kręca sie prz drzewach jak na wiosnę. Ja tez nie mogę ostatnio wygrzebac się rano szybciutko . Wkurza to mnie ale tak jak pisze LUSIA trzeba przyjąć tak jak jest i cieszyc się z tego, że człek obywa się bez konieczności innej osoby. Ciagle mi brakuje czasu na lenistwo, wiec moze to i dobrze. Dzisiaj postanowiłam wybrac dla siebie ćwiczenia na prostowanie plecków . Mam duzo czasopism i będe przeglądać po obiedzie. Dobrej niedzieli życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 14:43 witajcie nedzielnie ze skandynawskim slonicem/+7C/wieje/niebo niebiesciutkie, tak bylo wczoraj na marszu, ja jakos mimo checi scigam sie z lozeczka codzienie o osmej godz. sniadanie nastawiam/lazienka i po sniadaniu kawusia i tak dzien do dnia podobny, poza weekendami,gdzie strama sie troche nic nie robic.. zycze Nam milego popoludnia Jagusia-dziekuje za fotki i Mysze w sloneczku, Kallisto,no takie leniuchowanie ,jak na obrazku mam nieraz na fotelu podczas dnia Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 15:38 A nasze niebo wygląda tak jak na zdjęciu, wygląda spoza drzew ukazując biały obłok. Wracaliśmy z cmentarza, było przyjemnie i pogodnie. Onjakis piesek za oknem daje znać chyba Tofi, sunia sąsiadów z klatki obok. Trochę podobna do naszej Daisy tylko ciut mniejsza i o jaśniejszej sierści ale ładna i przyjazna. Taka trochę Zdzisia skromnisia, wstydzi się przywitać 😁 i koguta od rana słyszę, wytęża dzióbek na kury. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 15:40 I nie ma słoneczka. Ta pogoda stanowczo mi nie odpowiada. Nawet nie mam ochoty na spacer. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 15:43 Wtaj Kalisto dobrze Ci z dobrą aurą. Dotleniłas sie przed jutrzejszym dniem pracki. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 17:07 Przy pięknej pogodzie planowałam spacer, ale strapienia rodzinne spowodowały, ze zostałam w domu. Od tygodnia zmieniłam porę obiadu. Przesunęłam z 13 na 14. To był dobry wybór Mam znacznie więcej czasu i lepiej mogę go rozplanowac Własnie dostałam kolejną złą wiadomość - zmarła druga, w ciągu 48 godzin osoba z mojej rodziny Tak to jest, gdy jesteśmy długowieczni... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 25.02.24, 20:45 Wspólczuję Ci Wedrowcu, Przykre ,że osoby bliskie w rodzinie odchodzą, musimy tylko się z tym pogodzic a to nie jest łatwe. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 09:31 Dzień dobry Wszystkim... Myślę,że dziś Mario będziesz miała słoneczko.U mnie zaczynało od 7-mej,ale tak naprawdę,to od godziny się utrwaliło. Leżę i myślę,co by tu zrobić? na razie zjadłam owsiankę z dodatkiem winogron, pół banana , mandarynki i nabieram siły Dobrego dnia ze słoneczkiem Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 09:52 Jagusia,no moc mam do pracki dzis mimo bardzo mglistego poranka,wygladalo jak by napadalo sniegiem, Werdrowiec,wspolczuje bardzo i przytulam w smutku.. dzionek zaplanwany i moze sie uda wszystko wykonac, zdjecie z wczorajszych odwiedzin u dzieciecia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 10:43 Hej !!!! Kendo, widze ze sniezyczki pod drzewkiem bzu sie panosza, ladny wiosenny widok, jak jeszcze wokol nas trawa szaro-bura, brak zieleni. Wedrowiec2, wspolczuje w smutku. Zerwalam sie o godz,9,30 bo nocke zaliczylam prawie nie przespana, nad ranem usnelam, i przy sniadaniowym stole zrobilam sobie jakis maly plan na dzisiaj, zobacze, czy energia mi pozwoli wogole na jakies wysilki?. Licze na kaczora od Jagi, ze doda troche mocy?. Ciekaa jestem czy maria88 wybrala sobie jakies odpowiednie cwiczenia na prostowanie plecow z czasopism?.. Kallisto, jeszcze musi sie zrywac rankami i odpracowac 8 godz, przez caly tydzien, ale to juz dawna rutyna, i na oczekiwanym wolnym, bedzie sie trudno chyba przestawic na pespektywe innego czasu, albo nie?. Zycze Nam aby poniedzialek okazal sie dobrym poczatkiem calego tygodnia. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 11:01 Mario, Lusiu, Kendo, dziękuję Mam słoneczny dzień, ale rano był przymrozek. Dziwny ten luty. Planów na dziś nie mam. Ot, normalne sprawunki, normalne działania. Powinnam zrobić porządek w dokumentach i różnych papierzyskach. Mimo licznych spraw załatwianych drogą elektroniczną, ciągle przychodzą dokumenty w formie papierowej. Ostatnie zamieszanie z remontem (niewielkim) spowodowało, że zaniedbałam regularne wpinanie ich do odpowiednich segregatorów. czas nadrobić zaległości. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 12:24 hej Lusia i Wwedrowiec, och ,znowu mialas nocke "zarwana" chyba bedziesz musiala cos z tym zrobic u lekarza, a moze zmienic styrke tabletek na tarczyce? Wedrowiec,jak ja nie lubie papierkow z poczty, tez jestem nie systematyczna, zbiera sie kupka i dopiero,jak mnie zezlosci to wkladam gdzie powinny byc, miejcie sobie skladny dzionek. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 12:32 Narazie Witam króciutko bo zaraz będe zajeta na dłużej. Nocka dzisiaj była z pełnią więc spanie nie dla kazdego dobre. Papierzyska moje tez czekaja na porzadek. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 16:05 Też wpadam na kilka chwil, zaraz zbieramy się do Decathlona. Rano skrobałam z lodu szyby auta i gdzie ta wysoka temperatura którą obiecywali????? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 26.02.24, 18:50 Jestem. Pogoda naprawdę mnie wkurza.Mialo nie padac a padało. Mialo byc slonko a sie schowało. Miało byc ciepło a wiatr ostry. Póżno wróciłam, pózny obiad, sprzatanie kuchni dopiero skończone. Teraz pora na relaks wczoraj zaczęłam i zrobiłam narcyza a dzisiaj tez zrobię narcyza lub tulipana z bibułki. Mam swieżo kupione bazie i bedzie bukiecik wiosenny. Przyjemnego wieczoru Wam tez życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 08:55 tak,wiosna gdzies sie zatrzymala, Kalisto wiosenny bukiecik zamiescila witajcie Vistulaneczki Forumowe, no coz,mamy znowu "mlecznie za oknem"=mgliscie/+ - 0 C/bez wiatru moze do czasu godziny marszowej bedzie bez mgly,chociaz tez dobra,bo nawilza paszydelko, trzymajmy sie jakos w byle jakiej pogodzie, Lusia podeslala zdjecia z parku, duzo wody , 1 zdjecie,laweczka niemal pod woda 3 zdjecie bazant w oddali,uciekal kiedy Lusia sie zblizala zrobic mu zdjecie Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 09:09 Witam ze słoneczkiem,wreszcie wyjrzało,dziś na pewno będzie i u Marii. Gorzej w Szczecinie. Noc miałam niespecjalną,dobrze,że tabletkę połknęłam,to trochę godzin nabiłam. Jak wychodzi w sumie 5 godz.to jestem zadowolona. Bażant wtopił się w liście i ledwo zobaczyłam,dzięki. Słonko siłuje się z chmurkami,teraz mam 9st. a ma być 16. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 09:44 Kendo, dziekuje za pokazanie moich fotek z Natur Rum. Hej!!!... Ostatnie dni lutego - prawie wiosenne. Ciekawe jaka marzec nas zaskoczy pogoda, oby nie zimowa. Noc odespalam to wczorajsza nie przespana, jakies inne sily dzemia w czlowieku jak noc jest przespana. Musze wykonac pare telefonow dzisiaj, ogarnac moze podlogi, zupe jarzxynowa wczoraj ugotowalam to obiad mam zapewniony na kilka talerzy Chyba dzisiaj nie bedziemy mieli tuta slonca?. Milego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 09:47 Rano obudzilo mnie slonko lecz zniknęlo. Może jeszczce sie pojawi +10. Nic nie zaplanowałam oprócz plackow kartoflanych na obiad. Wyjśc napewno muszę bo obiecałam kolezance. Na razie sniadanko i leki mam za sobą. Wczoraj wyczytałam, ZE POWINNO SIE WYPIC 3 KAWY DZIENNIE Ostatnio zaniechałam ale moze dzis wypiję. Dobrego nastroju i udanego dnia zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 12:04 maria88, z piciem kawy i herbaty to rozne sa opinie, zalezy jaki odkrywca (naukowie, badacz) sie wypowiada, ja sama sobie reguluje takie potrzeby smakowe. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 12:11 Lusiu, zgadzam się z Tobą. Kawy nie pijam i nigdy nie piłam, prócz, bardzo dawno temu, małych ilości neski. Nie smakuje mi, źle na mnie działa. Jestem wielbicielką czarnych herbat. Kiedyś pijałam też zieloną, ale już tego nie robię. Informacje o filiżankach kawy mogą być bardzo mylace. Włosi piją szatana, a amerykanie słabą lurę. Pewnie tych 5 filiżanek dotyczy Amerykanów. Ze zdrowotnego punktu widzenia herbata ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne i prozdrowotne. Pijmy herbatę Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 15:54 Dzień dobry babeczki. Ponury dzisiaj dzień, obiecali dużo plusów, tymczasem jest za ledwie 4 i zimno😱 Myślę że picie kawy, herbaty w umiarkowanych ilościach nie powinno nikomu zaszkodzić. Fakt, czarna herbata ma chyba więcej dobrych cech od kawy, najgorsza jest kawa z mlekiem którą lubię🙉 Dopada mnie okropne zmęczenie i ból w kręgach szyjnych. Miałam wyrwę nocną dwie godziny interakcji mi się to odbija. O 18:00 muszę odebrać auto z myjni i nie wiem jak to zrobię?😭😭😭 Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 16:07 witajcie Vistulaneczki, mamy pochmurnie , wilgotno i tak wiosennie chlodno +3 C, slonko pewnie za pare dni dopiero powroci, miejcie sobie mile popoludnie, Jagusi obrazek pelen daru milosci i serduszek-dziekuje temat kawusi przenosze do watku tu forum.gazeta.pl/forum/w,11086,140566375,140566375,Re_kawa_czy_herbata.html Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 27.02.24, 19:32 i jak Kallisto, troszke lepiej z kregami?? za duzo chyba stresowalas sie dzisiaj, bo od tego tez moga powstawac takie bole-masuje delikanie ,niech bol idzie precz dobranoc Vistulaneczki, zycze spokojnie przespanaej calej nocy Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 28.02.24, 09:23 witam sie z Wami Vistulaneczki, juz polowa tygodnia poczeta, jakis tam plan dnia chyba sie wykluje i dzionek zleci, jest ponuro/+2 C/bez wiatru, ale zycze Nam by dzionek byl udany. takie niebo mialam przed wczoraj. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 28.02.24, 09:41 Witajcie... U mnie też ponuro i pada,9st. nie pomoże. Nie wiem czy będzie mi się coś chciało robić Tylko Was przywitam ) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 28.02.24, 10:21 Hej !!!! ... Coraz blizej wiosny, juz widac na fotkach od Kendo. Jaga zaprosila na aromatyczna kawe, pewnie po obiedzie ew, bym sporobowala, bo juz wypilam na dzisiaj swoj przydzial - dziekuje. Jakos sie oporzadzilam, bylo ciezko, w rekach i nogach, ale sie juz troche rozchodzilam, podreptalam, dzien bedzie udany mam nadzieje dla mnie , czego i Wam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 28.02.24, 10:42 Jagusia/Lusia, no nie musimy przeciez co dzien zameczac sie pracka, lekkie czynnosc wykonac codziennie, to bedzie lad i porzadek widoczny. miejcie spelniony dzionek Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 28.02.24, 16:28 Witam popołudniowo . Pocvhmurnie ale nie pada i nie wieje +10 jednym słowem znosnie. Spokój, cisza wkoło, robie drobne domnowe robótki a potem będe produkować dla siebie kwiaty z bibułki do palmy i na stół. Dzisiaj kupiłam sobie fajną lampkę na stół kuchenny. Zamierzałam dawno ale nie mogłam trafic odpowiedniej. Oświetlenie górne w kuchni rzuca mi cień na stół ustawiony pod oknem, gdy przy nim stoję. Teraz bedzie okey. Spokojnego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 09:34 Witam. Rano miałam problem z laptopem ale udało mi sie go uruchomić. Za oknem pochmurnie, czekam na zapowiadane słoneczko. Duzo planow ale lenistwo mnie ostatnio ogarnia na domowe pracki. Natomiast ciagnie do spacerku na powietrzu. Juz z myśla o świetach trzeba powoli to i tamto zrobić. Dobrego czwartku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 10:03 hej Mario, wlasnie czytajac Twoj wpis ,myslalam,ze dzis z racji dnia wolnego zajme sie troszke kuchnia,dzielac pracke na szwki gorne i dolne, moze brak Ci vit.D,ze tak ciagnie do sloneczka.. zycze skladnego dzionka sniezyczka wyrosla pod samym "polotem" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 10:32 Hej !!!! Slonce za oknem, odsladnia moje przydymione okna po zimowej soli na nich osiadlej, chyba musze sie nimi zajac?. Tak to jest jak sie mieszka na parterzy i ulicy uczesczanej przez samochody. Moze na 3 pietrze w nowym mieszkanku omina mnie tak czeste czynnosci?. Z wiosny lubie tez isc ku sloncu, ale jak tylko mam wiatr w plecy. Milego czwartku Nam zycze, i dmucham slonce tam gdzie go nie macie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 10:33 A zapomnialam, Kendo, sniezyczki zawsze przypominaja mi rodzinny dom, bo rosly prawie wokol calego ogrodu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 10:48 Lusia,tez mam sentyment do nich, bo przypominaja mi dwa domy, ten drugi,mam kiedy zechce i moge popodziwiac to co zostalo w ogrodzie.. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 11:08 Dzień dobry dziewczynki. Napisze kilka słów, mam chwile przerwy w pracy. W domu jak w domu chyba mam więcej obowiązków. Wczoraj złapał mnie okrutny ból w lewym lędźwiu, musiałam poćwiczyć rozciąganie, zajęło mi to pół godziny, kolejne pół przeleżałam na macie z kolcami. Bardzo je lubię, pobudzają komórki. cdn Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 11:17 hej Kallisto, och te nasze zdrowko, masz silna wole lezac na "fakira macie"dobrze ,ze daje ulge w bolach, miej sobie udany dzionek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 13:06 Witam.. witam... Nie mam na razie co robić,to mózgownicę ćwiczę.Kalisto masz jeszcze zdrowie, nie narzekaj , przypomnisz sobie za 10 lat ile jeszcze mogłaś Ja też narzekałam,ale chodziłam i pracowałam,A po kolejnych ledwo się trzymam i diabli mnie biorą na lekarzy,na siebie,na medycynę Pogoda do kitu,ani razu słonko nie wyszło.9st. Kalisto,to dla Ciebie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 13:24 Kallisto, to dobrze ze wiesz co Tobie potrzeba w takich bolach, sama sobie potrafisz je zlagodzic. Ja sadzac po sobie, podobnie jak Jaga, zauwazam, ze kiedys bylo lepiej, moglam wiele zrobic, a teraz dziele pracki na rozne etapy. Milego popoludnia, dmucham slonce tam gdzie go nie macie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 14:50 hej Jagusia, nie tylko u Ciebie taki bunt z choroba zwiazany, tu podobnie mamy a kiedy mi cos dolega to tez z bezsilnosci rece opadaja na cala sluzbe zdrowia podsylam skandynawskie sloneczko,moze jakas lapke wystawi w stolicy...trzymaj sie jakos,,masz rodzine na wyciagniecie reki i pomoc od zaraz...najgorzej,jak sie mieszka samemu.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 16:16 Masz rację Kendo,nie mam prawa się żalić.Gdybym była sama to bym umarła z głodu,albo poszła do domu starców.Teraz przynajmniej mam nadzieję,że jeszcze wróci jaka taka sprawność.Jeszcze raz spróbuję rehabilitacji. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 16:33 Jagus,nie wzielam wpisu jako Twoj zal, po prostu nieraz nam ulzy jak napiszemy co nam dolega,,,pocieszymy jak tylko mozemy i pozyczymy optymizmu na dalsza poprawe zdrowka-trzymam kciuki za polepszenie po rehabilitacji. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 18:09 Dziękuję Jagusia za różową panterkę za piąteczek Ciekawe jak mój pracodawca zezwoli pracowac czy krócej każdego dnia czy da piątek wolny kiedy wejdzie nowa ustawa? Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy. Fajnie szybko wracać do domu ale też fajnie mieć trzy dni wolnego. Pożyjemy zobaczymy jak będzie. Zanim wskoczę na Fakira jak to Kendo określiła to napiszę Wam jak przebiegła wizyta mamy u ortopedy. Jakiś czas temu pisałam Wam chyba o skierowaniu do ortopedy, które dostała mama od neurolożki. Na wizytę trzeba byłoby czekać do maja. Wpadłam na pomysł i poprosiłam jej lekarza rodzinnego o wystawienie skierowania na cito, żeby przyspieszyć wizytę. Udało się dostać dzisiaj. Lekarz wypytał, wybadał , zalecił wykonanie rezonansu i przepisał zastrzyk sterydowy. Za tydzień mamy się u niego stawić. Będzie to zastrzyk w kręgosłup, który podobno jest skuteczny. Tez słyszałam o takim rozwiązaniu od innych z podobnymi przypadłościami. Wróciłam do domku, zajadłam makaron z mięsem a'la spagetti, które przygotował wczoraj mąż. Została dość mała porcja, myślałam, że wystarczy ale nie, musiałam dokąsić coś innego. Zjadłam 2 pomidory i cztery mandarynki. Zajrzę do innych wątków a potem wizyta i fakira Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 18:40 Dzialania synchroniczna😃 Kallisto, ja też byłam dziś z moim tatą u ortopedy. Skierowanie było na cito, od rodzinnego. Byliśmy w szpitalu na Jagiellońskiej. Odpowiedz Link
kendo Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 20:07 ech te nasze zdrowko i naszych najblizszych, nastal juz taki czas,ze my dzieci, zajmujemy sie naszymy rodzicami, gorzej jak trzeba sie zajac doroslym dzieckiem-to bardzo bolesne, dobrze tez,jak rodzice sa wdzieczni za nasza pomoc(sp nasza Mama byla taka) zycze poprawy zdrowia dla Waszych bliskich. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** L * U * T * Y ** 29.02.24, 20:26 no tym razem udało mi się zaciągnąć mamę do specjalisty, a trwało to namawianie dwa lata!!!! Może jak poczuje ulgę to zechce pójśc też do innego "od głowy"? Odpowiedz Link