Dodaj do ulubionych

Komputerowe info.

21.01.25, 14:23
Nie mogłam znależć linka wiec zalozyłam.
Pokrótce chce napisac co sie dzialo.
Otóz ni z tego ni z owego
nawaliła karta graficzna i trzeba bylo oddac do naprawy.
Trzeba bylp wymieniac płyte głowną
dlatego to tak trawało bo części teraz sa
przez firmy zamawiane.
Jeszcze jest nie koniec awarii bo system Windows 10
jaki był nie chce sie sam aktywować i nie wiem co
bedzie dalej.
Gdyby Wędrówka lub ktos mądry coś wiedział
na ten temat to proszę o podpowiedż.
Na stronie wisi cały czas napis
Aktywuj system Windows.
Dzwoniłam do firmy odpowiedzieli
że jak sie nie zaktualizuje
to przyjadą ale to dodatkowy wydatek.
Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 14:25
      Pokreciłam. Windows nalezy " aktywować" a nie zaktualizować.
      • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 17:43
        Mario, cieszę się, że wróciłaś na forumsmile
        Wstawiam instrukcję obrazkową, ale mozliwe, że już jesteś na tym etapie: ze strony głównej ustawień wejdź w aktualizacje.
        Na wszelki wypadek wstawiam obrazki. Uruchomiłam stary laptop i niezbyt estetyczniewink zaznaczyłam, co trzeba robić.
        • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 17:45
          I ciąg dalszy.
          Jeśli nie pomoże, to spytaj się na forum forum.gazeta.pl/forum/f,34,Komputer.html
          Wariant_b, jest świetnym fachowcem i pomoże, jeśli akurat zajrzy na forum.
      • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 18:00
        maria88 napisała:

> Pokreciłam. Windows nalezy " aktywować" a nie zaktualizować.

W tej sytuacji moje uwagi raczej nie są na miejscusad
        • maria88 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 18:21
          Dziękuje za informacje i chęć pomocy
          ale to chyba będzie robota dla fachowca.
          • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 18:28
            Z linku, który podała Jaga wklejam informację. Na moim ostatnim obrazie (aktualizacje) nie ma opcji aktywuj, ale u Ciebie powinna być. Postępuj zgodnie z tym, podała Jaga, a który fragment jest na poniższym obrazku.
            Poza tym na forum Komputer udzielą wskazówek.
            • maria88 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 19:55
              Droga Wędróweczko czytam jak bardzo chcesz mi pomóc i b.dzieki,
              ale niektore z tych czynnosci powinny zostac wykonane przed wymianą
              płyty głównej a teraz to juz nowa zainstalowana.
              Zostawię to jednak dla tych co to zaczęli.
    • jaga_22 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 17:40
      Ja od dawna mam Windows 11,pisali że ze starszymi będą kłopoty kto nie zaktualizuje.
      • jaga_22 Re: Komputerowe info. 21.01.25, 17:44
        Mario,ale to trzeba żeby zrobili fachowcy.

support.microsoft.com/pl-pl/windows/ponowne-aktywowanie-systemu-windows-po-zmianie-sprz%C4%99towej-2c0e962a-f04c-145b-6ead-fb3fc72b6665
        • kendo Re: Komputerowe info. 22.01.25, 09:02
          o jejku,jakie klopoty,
          mimo checi pomocy Vistulanek,
          fachowcy zle zajeli sie naprawa i powstal blad,
          no firmy chca tez zarabiac...

zycze szybkiej interwencji i by dobrze zrobili teraz.
          • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 02.01.26, 13:11
            Nie zakładam i nie wnioskuję o założenie nowych wątków, ale tym razem mam prośbę
            Istnieje, bardzo ciekawy wątek forum.gazeta.pl/forum/w,11086,166315675,166315675,Re_sprytne_raczki_c_dalszy_.html

W swoim komputerze mam zainstalowany profesjonalny program antywirusowy avast, który za każdym razem, gdy otwieram ten watek pokazuje alarm – na załączonym zdjęciu widać treść komunikatu.
            Ponieważ zawsze to się dzieje, zbadałam, co jest przyczyną. Okazało się, że to sympatyczny obrazek „OK” wstawiony w drugim wpisie. To nie jest tylko obrazek, a link do rosyjskiej strony. Na drugim zdjęciu zaznaczyłam jej pełną nazwę.
            Alarm podnoszony przez antywirusa jest denerwujący, więc bardzo proszę o nowy wątek ze sprytnymi rączkamismile Poza tym stary jest bardzo długi.
            • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 02.01.26, 13:48
              Przyciełam i powiekszyłam zrzut ekranu, by lepiej widać było przekierowanie.
              • lusia_janusia Re: Komputerowe info. 02.01.26, 16:51
                wedrowiec2, moze to jest przyczyna, ze zamieszczamy ostatnio rowniez
                inne linki wziete z netu???.

Glowna Adminka Kendo musi sie do tego ustosunkowac, czy lin jest zainfekowany jakims virusem?
                ja mysle ze nie ma problemu zalozenia nowego linka i nie wklejanie
                nowosci pobranych z netu tylko swoje prace.

Kendo, jest w tej chwili u syna, jak ma otwarty laptop i widzi to ewentualnie
                syn moze to spraewdzic? ew, sie wypowie,---

- zreszta ja laik odnosnie ustawien w komputerach,
                a wiem ze tez mam anty wirus i czasami pokazuje mi sie ramka, ze nie znaleziono
                zadnego virusa.
                • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 02.01.26, 18:47
                  Lusiu, moja informacja dotyczyła tylko tego jednego linku. Mój antywirus jest bardzo czułysad
                  Linki, które wstawiamy są raczej bezpieczne. To linki do artykułów ze znanej prasy czy do youtube.
                  • kendo Re: Komputerowe info. 03.01.26, 13:23
                    tez mam ustawienia antywirusowe,
                    nic mi sie nie pokazalo,
                    a od czasu do czasu pokazuje sie ramka ,ze laptop byl sprawdzany pod katem zawirusowania...
                    • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 03.01.26, 21:32
                      Komunikat o zagrożeniu pojawia się tylko na laptopach. W wersji mobilnej antywirusa (tablet, smartfon), nie alarmuje. Na laptopie mam wersję płatną i wysoko ustawioną czułość.
                      Najważniejsze, że nic złego się nie stało. Dziękuję za założenie nowego watkusmile
                      • wedrowiec2 Re: Komputerowe info. 13.03.26, 11:03
                        Dziś rano, w poczcie znalazłam wiadomość, którą zamieszczam w postaci dwóch zdjęć.
                        Wyglądała wiarygonie, ale brak było mojego imienia. W podglądzie zobaczyłam, że adres nadawcy jest dziwny

Twoje konto zostało zawieszone. - Disney+ (tpv7ccotv1ux@jourix.com)

Zgłosiłam do CERT incydent.cert.pl/#!/lang=pl i pstepowałam zgodnie z bardzo dokladnie podanymi wskazówkami wskazówkami: zapisałam mail w postaci .eml i przesłałam.
                        Już otrzymałam odpowiedź:

"Dzień dobry,

dziękujemy za kontakt z naszym zespołem.

Podejrzana wiadomość nosi znamiona oszustwa typu phishing. Link zawarty w treści prowadził na stronę, której celem było wyłudzenie danych użytkownika. Szkodliwa domena została wpisana na listę ostrzeżeń CERT Polska (cert.pl/lista-ostrzezen/) oraz podjęliśmy kroki mające na celu usunięcie z niej szkodliwych treści.

Zalecamy zignorować oraz usunąć podejrzaną wiadomość.

Zachęcamy także do śledzenia i/lub subskrypcji komunikatów, które umieszczamy na stronie moje.cert.pl/komunikaty/
                        oraz do obserwowania naszych kont w mediach społecznościowych:
                        -Facebook: facebook.com/CERT.Polska/
                        -X: x.com/Cert_Polska/
                        gdzie umieszczamy ostrzeżenia przed aktywnymi oszustwami.

Z poważaniem
                        CSIRT NASK / CERT Polska"

Bądźcie ostrożne. Podobną wiadomość, ale zrobioną bardziej prymitywnie przed chwila otrzymali moi znajomi.
                        • kendo Re: Komputerowe info. 13.03.26, 11:34
                          dziekuje Wedrowiec,
                          jestem u dzieciecia i po powrocie do domu sprawdzimy co nadzialo sie w moim laptopie.
                          • kallisto Re: Komputerowe info. 13.03.26, 12:16
                            Dziękuję Wędrówko za informacje, zajrzę na swoją pocztę.
                            • lusia_janusia Re: Komputerowe info. 13.03.26, 18:57
                              wedrowiec2, jestes ostrozna i wiesz gdzie ew, mozna sprawdzic
                              takie wiadomosci.

Ja na swoja poczte nie zagladam bo wiem ze z nikim nie pisze
                              i nie oczekuje wiadomosci,

Dziekuje za ostrzezenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka