Dodaj do ulubionych

Czas zimowy

22.10.07, 00:50
Hej drodzy przyjaciele,
zdaje mi sie, ze fajnie macie... w nastepna sobote spicie godzinke dluzej,
jako ze zegary beda cofane godzinke do tylu, na czas zimowy... a ja nie!Bede
pracowac te godzinke dluzej... i mysle, ze dodacie mi nieco odwagi i otuchy w
tym watku smile))
Spijcie dobrze wink
Obserwuj wątek
    • slo-onko Re: Czas zimowy 22.10.07, 08:45
      naaanaaa,oczywiscie,ze bedziemy z Toba smile) nie ma tego zlego coby
      na dobre i tak dalejwink
      a TY przepraszam to co ok.polnocy wyrabiasz?smile bo ja to sie na drugi
      boczek przewracalamsmile
      • kendo Re: Czas zimowy 22.10.07, 09:50
        pomozemy/pomozemy.....Ci nano,chociazby myslami bedziemy stac u
        Twego bokusmile)

widac,ze nana to nocny "marek" sloo,tez kiedys bylam taka,
        niestety ostanimi czasy ,choc przed jedenasta jestem juz w lozeczku
        to pstrykam kanalam w TV i najczesciej usne przy jakims filmiesmile)
        • nana_c Re: Czas zimowy 22.10.07, 11:20
          Czasami pracuje w taka noc- i teraz tez mialam miec dyzur nocny. Ale wyglada na
          to, ze jednak bede miala wolna noc- ciesze sie nieco z tego, bo zamiast
          pracowac, godzinke dluzej pospie. Czasami czlowiek na zapas sie "martwi".
          Zobaczymy, jak bedzie.
          Lubie te noc, jak jestem we wlasnym lózku smile chlowiek w niedziele sie wyspi, a
          potem cofa zegar do tylu... i juz ma "czystsze" sumienie wink
          • kasikk_29 Re: Czas zimowy 22.10.07, 13:49
            nana, nie martw się na zapas, bo to najgorszy sposób martwienia
            ja staram się zawsze pozytywnie nastawiać do życia i większość spraw
            udaje mi się - chyba sprawa nastawienia właśnie smile
            życzę optymizmu smile
            • greis52 Re: Czas zimowy 22.10.07, 18:33

a ja po prostu nie cierpię listopada
              to najsmutnijszy i najbardziej szary miesiac w roku
              a ta godzinka dluzszego snu to osloda
              dni i długich smętnych wieczorów,
              a zmiana czasu na zimowy, to jakby kropka nad „i",
              że jesień już sie skonczyla i rozpanoszy sie zima
              a do pracy trzeba wstawac o 5 rano chcial nie chcial
              5 dni w tygodniu
              • kendo Re: Czas zimowy 22.10.07, 20:01
                mi sie zawsze dluzy w te dni "przesuwane"chodze jak zombiwink

*gereis,
                ja lubie listopadowe niobo,
                jednak dni deszczowe,ktore sa tu czesto,tez mnie do smutku
                doprowadzaja i do zadumy jednoczesnie.
                • slo-onko Re: Czas zimowy 22.10.07, 20:51
                  jak wiekszosc nie lubie listopada,a wrecz nie nawidzesad( raz,ze zima blisko,sloty jesienne dokuczaja,wiatr itp.
                  dwa,zaczynaja sie przepychanki rodzinne kto robi swieta BN. juz drugi rok ustepuje,a mialo byc,ze co rok u mnie. no nie lubie tak,nie lubie sad
                  • kendo Re: Czas zimowy 22.10.07, 21:22
                    sloo,
                    a czmu sie smucisz,ze BN bedzie nie u Ciebie,
                    wymigasz sie wszystkich przygotowan,pojdziesz na gotowe,

nie lubie sloty listopadowej,ale czas listopadowy mnie "nakreca"
                    wlasnie przez planowanie juz do BN i Nowego Roku,snucie nowych
                    marzen/projektow.
                    • nana_c Re: Czas zimowy 22.10.07, 22:20
                      Hmmm,
                      a ja lubie listopad... jest taki inny, niz inne miesiace. Swiat szykuje sie do
                      snu, z drzew leca kolorowe liscie... nie jest wiec to miesiac calkiem szary!
                      Lubie znicze na grobach, ustrojonych kwiatami. Naprawde. To jakas namiastka
                      kwiecistego lata i blasku.
                      Pozatym, czlowiek powoli znajduje swój spokój. Po wszystkich zbiorach plonów w
                      ogródku, po pracach remontowo- upiekszajacych mieszkanie czy dom. Po urlopie.
                      Listopad nie zmusza do wiekszej aktywnosci. Mozna caly wieczór spedzic
                      zapatulonym w koc, z ksiazka w reku smile
                      Zewnatrz tez nic ciekawego sie nie dzieje, nic sie nie przegapi wiec...
                      Dlatego, jakos lubie tem miesiac. Bo jest taki inny.
                      • kendo Re: Czas zimowy 23.10.07, 08:34
                        no trafilas nana z okresleniem listopada,
                        kocyk/ksiazka/plony w spizarni/luz-bluz(jakby to sloo powiedzialo)
                        niemniej dlugie wieczory ciemne/wiatrowe/deszczowe napawaja mnie
                        jakims smutkiem,
                        fajne masz podejscie listopadowe.

a co do WS.to tu sie tego tak nie widzi ,bo oni nie przystrajaja tak
                        pieknie grobow i nie obswietlaja tak duzo,postawia symboliczna
                        swieczuszke i do domciu,
                        ale cieszy mnie fakt,ze na cmentarzu dla zwierzat tez pala sie
                        lampki i sa wianuszki polozone.
                        • slo-onko Re: Czas zimowy 23.10.07, 08:39
                          tak ten cieply kocyk, polmrok od lampy,jakas rozmowa,czemu nie,fajna
                          perspektywasmile
                          • kendo Re: Czas zimowy 23.10.07, 08:40
                            oj sloo,
                            no tak,kocyka mi niebrak,ale za reszta bardzo teskniewink,
                            na razie towarzystwo drutowe mam wink)
                            • nana_c Re: Czas zimowy 23.10.07, 17:07
                              Hej kendo,
                              jak to szybko doszlysmy po nitce do klebka;
                              i ty masz towarzystwo drutowe?! Znaczy, ja z niego ostatnio zrezygnowalam,
                              zapraszajac sobie "szydelkowe". Dopiero sie podstaw nauczylam, a ze
                              najlatwiejszy filet, to robie kwadratowe serwetki wink
                              Ale listopad dlugi, bedzie czas na zglabienie tajemnic przybieranych i
                              odejmowanych kratek smile
                              Co dziergasz na drutach? Moja pasja byly skarpety, zrobilam ich chyba na setki
                              smile)) Ale w zeszla zime, "zmuszona" welnianym prezentem kuzynki, cieply sweterek
                              dla siebie.
                              Dobry na listopadowe chlody smile
                              • kendo Re: Czas zimowy -czas na hooby 27.10.07, 14:06
                                no to mamy Nano kacik "Robotkowy"
                                szydelkiem mialam zawsze chusteczki do nosa obrobione,lubie tez
                                letnie bluzeczki szydelkowe,
                                przerzucilam sie na druty,robiac serwetki(ktorych teraz nie sciele z
                                wygody),obecnie kamizelke,a raczej tunike,tu szalenie modne z
                                bialego mohera,slubny podpowiada co rusz bym udziergala sobie BIALY
                                MOHERsmile)))))))
                                za skarpetki sie wezme,musze sie nauczyc,bo na opak mi to szlo.

zycze udanego szydelkowania.

DZIS NOCKA CZAS SIE ZMIENIA.
                                • kendo Re: Czas zimowy 28.10.07, 09:43
                                  no i jak sie pospalo??????????????
                                  obudzilam sie w pol do dziewiatej,nawet wyspana,bo TV zgasilam
                                  samawink)
                                  • nana_c Re: Czas zimowy 28.10.07, 16:08
                                    Swietnie sie spalo- jeszcze prawie pelnia ksiezyca, noc jasniutka, lubie tak smile
                                    Pobudka o 4.30- sluzba nie druzba wink
                                    Ale fajnie dyzur zlecial, bylam punktualnie n w domu.
                                    A na dworze piekna jesien, 13 stopni, sloneczko.
                                    Jak u was?!
                                    • kendo Re: Czas zimowy 28.10.07, 20:04
                                      i prosze,zadowolenie z dnia to dobra zecz,
                                      zawsze mowie,kiedy slonce swieci,"uklada sie dzien wspaniale".

u mnie troche wialo,wracajac z kina ucichlo i cieplo jesiennie,
                                      porzadki doniczkowe w ogrodzie porobilam/pochowalam/zabespieczylam
                                      by nie pomarzy mi sadzonki,jeszcze cebulki tulipanow musze
                                      wsadzic...moze zdazewink)
                                      • greis52 Re: Czas zimowy 27.10.08, 12:12
                                        pospalam godzinke dluzej,
                                        a dzisiaj moj zegar biloogiczny
                                        jeszcze nie przestawiony obudzil mnie o 4 rano
                                        czyli po staremu alez bylam nie w sosoie
                                        wieccac sie godzine pod kolderka
                                        • kendo Re: Czas zimowy 27.10.08, 13:45
                                          no,ze zapomnialam o tym watkusad

greis,
                                          wczoraj strasznie dzien mi sie dluzyl,dzis tez jakos nie moge sie
                                          przestawic,psiun na spacerek chce wedlug starego czasusad(
                                          za pare dni bedzie dobrze zobaczyszkiss
                                          • fleur1 Re: Czas zimowy 28.10.08, 09:09
                                            Dzień dobry Śpioszki.
                                            Mogliby już skończyć z przestawianiem czasu, zawsze na początku
                                            trzeba się przyzwyczaić i budzimy się za wcześnie.
                                            Nie podoba mi się, że za szybko robi się ciemno i czuję sie jakbym
                                            byłs blisko bieguna.
                                            Teraz nie potrzebuję wstawać o 7.00, aby wyszykowac się do pracki na
                                            8.00, ale pamiętam te czasowe przestawianki.
                                            Życzę wszystkim pogodnego wstawania.

https://tiny.pl/s5kw
                                            • kendo Re: Czas zimowy 28.10.08, 16:17
                                              hmmmmm..taz ja dzisiaj tak godzinke renkiem widzialam,
                                              balam sie zapac do lekarza,
                                              prawna z tymi ciemnosciami za oknem,czekam do 13 grudnia,zaczna juz
                                              oswiecac drzewka i lapusie-swieczniki/gwiazdy wszedzie beda
                                              oswiecac .lubie ten czas ,ktory trwa do Trzech Kroli,najladniej gdy
                                              snieg troszke napadal,wtedy swiatla jest wiecej.

zycze udanego reszty dnia i wieczoru.
                                              • kendo Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 11:30
                                                pokazuje nastepne aranzacje nawiazujace do karnawalu.....
                                                tak mnie jakos naszlowink,co mialam w domuwink
                                                http://i41.tinypic.com/2dukx6v.jpg
                                                • greis52 Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 11:33
                                                  oj sliczne, masz zmysł artystyczny
                                                  • kendo Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 11:44
                                                    dziekuje Greis,
                                                    prosze nastepne ....dla Ciebie
                                                    http://i39.tinypic.com/dczxc0.jpg
                                                  • nana_c Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 13:57
                                                    Ladne kompozycje kendo smile

Ja mialam porcelanowa maske karnawalowa, wisiala na scianie i milo bylo na niej
                                                    oko zawiesic, ale niestety potluklam w ramach malego remonciku w domu 3 lata
                                                    temu sad
                                                    (wtedy wiórkowalam te podloge, która aktualnie zrywam wink )
                                                  • kendo Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 14:08
                                                    dzieki Nano,
                                                    i zarazem witam,

szkoda Twojej maski,
                                                    osobiscie lubie nieraz cos skomponowac,nigdy do tej pory nie
                                                    odwazylam sie pokazac,
                                                    a moze zachece was do "zabawy"by robic cos nawiazujacego do tematu i
                                                    zakladac jednoczesnie nowy temat?
                                                    moze byc calkiem ciekawie,
                                                    kazdy ma inna fantazje.

zycze udanego remociku i dnia.
                                                  • nana_c Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 19:24
                                                    Hm, obawiam sie, ze nie bardzo zrozumialam, robic cos nawiazujacego do tematu i
                                                    zakladac jednoczesnie nowy temat?
                                                  • kendo Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 20:20
                                                    *Nano
                                                    mamy rozne watki,
                                                    np -"kosmetyczny-"juz niemal niedlugo trzeba nowy zalozyc,wiec
                                                    zrobilam zdjecia nawiazujacego do tego tematu
                                                    i zakladajac nowy wkleje od razu to zdjecie,ktore bedzie wdnilal
                                                    caly czas w tytule tematu,
                                                    nastepny temat mamy -upiekszanie naszych domow- tez zrobilam pare
                                                    fotek z meblem/figurka/kwiatkiem,moze jeszcze jakas vena mi
                                                    podsunie...i zakladajac nasyetpny nowy temat umieszcze w czolowce
                                                    takie zdjecie.

pytaj dalej jak nie zrozumialas,
                                                    mysle,ze moge liczyc na jakis ciekawy temat z Twojej strony.

zycze milego dnia.
                                                  • nana_c Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 20:28
                                                    Na razie nie mam cos glowy do myslenia, ale chetnie klikam big_grin
                                                    Po remoncie sie pomysli, ok?
                                                  • kendo Re: Czas zimowy -jeszcze karnawalowy 12.02.09, 20:39
                                                    OK Nano,
                                                    ciesze sie ze klikasz,
                                                    a na inspiracje bede czekac,
                                                    duzo masz tego remonciku jeszcze??
    • greis52 Czas letni 20.03.09, 20:52
      Zmiana czasu z zimowego na letni w 2009 roku
      - Niedziela, 29. marca 2:00 -> 3:00.
      Śpimy niestety krócejsad
      • kendo Re: Czas letni 20.03.09, 21:18
        no wlasnie,
        slubny mnie dzis pytal kiedy posuwamy zegarki?
        tydzien spokojnie dluzej mozemy pospacsmile)
        dzieki Greis za przypomnienie.
        • nana_c Re: Czas letni 20.03.09, 22:01
          A ja bede godzine krócej pracowac tongue_out
          • jaga_22 Re: Czas letni 21.03.09, 14:22
            Najlepiej wyszła na tym Nana smileMnie to nie przeszkadza,bo wolę
            wstać wcześniej i nie mogę się doczekać ranawink).
            • kendo Re: Czas letni 21.03.09, 20:25
              no ja to pracowalam normalnie,kiedy sie czas przesuwalo,
              no ale szczesciara z Nanysmile)

Jago
              to jak Ty spisz,ze nie mozesz doczekac sie rana??
              czyli niespisz tak??wink
              • jaga_22 Re: Czas letni 21.03.09, 21:09
                Wcześnie się budzę.Właściwie to kilka razy w nocy się budzę.
                Dzisiaj wyjątkowo spałam do siódmej,otworzyłam oczy,a tu słonko tak pięknie
                świeci,co za radość po tych chmurniastych dniach.smilesmile
                • kendo Re: Czas letni 22.03.09, 14:26
                  mam tez problem spania,pozno usypiam/budze sie glodna wiec
                  podjadamwink)
                  a teraz z wiosny szybciej rano oczy otwieram,
                  moze jakos dam sobie rade z pokonywaniem dniasmile)
                  • fleur1 Czas letni - 27.03.09, 14:33

http://i40.tinypic.com/2qiu6bs.gif

W nocy z soboty na niedzielę (28 na 29 marca) zmieniamy czas z
                    zimowego na letni. 29 marca przed świtem wskazówki zegarów
                    przesuwamy z godziny 2.00 na 3.00.

http://i44.tinypic.com/2rffty9.jpg

Godz. 3 będzie godziną początkową czasu letniego. Zimowy zacznie
                    znów obowiązywać 25 października 2009 r. Dzieje się tak na mocy
                    rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z grudnia 2008 r., które
                    ustala daty zmiany czasu na lata 2009-2011. (Dziennik Ustaw z 31
                    grudnia 2008 Nr 236 poz. 1627).

W całej Unii Europejskiej czas letni wprowadzany jest w ostatnią
                    niedzielę marca i odwoływany w ostatnią niedzielę października. Mówi
                    o tym obowiązująca bezterminowo dyrektywa UE ze stycznia 2001
                    r.: "począwszy od 2002 r. okres czasu letniego zaczyna się w każdym
                    państwie członkowskim o godz. 1 czasu uniwersalnego (GMT) w ostatnią
                    niedzielę marca, (...) kończy się w każdym państwie członkowskim o
                    godz. 1 czasu uniwersalnego (GMT) w ostatnią niedzielę października".
                    • greis52 Czy te zmiany czasu maja sens? 27.03.09, 22:24
                      Kto to w ogóle wymyślił?
                      Podobno Benjamin Franklin, jeden z ojców założycieli
                      i autorów konstytucji Stanów Zjednoczonych.
                      Kiedy był amerykańskim ambasadorem w Paryżu w 1784 r.,
                      pewnego wiosennego ranka o szóstej rano obudził go hałas.
                      Ze zdziwieniem zauważył, że za oknem jest już jasno, a paryżanie wciąż smacznie
                      śpią przy zasłoniętych żaluzjach po nocnych szaleństwach.
                      "Gdybym się nie ocknął tak wcześnie, chrapałbym w łóżku jak wszyscy do południa
                      i przespałbym sześć godzin słonecznego dnia - pisał w liście do "Journal de
                      Paris" - a potem wieczór i noc spędzałbym przy świetle świec"."
                      • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 28.03.09, 10:17
                        ach,to teraz sie przesuwa czas...
                        w samochodzie na zegarze nie zmienilam czasu,jezdzilam na starywink)
                        wiec mam juz letnismile)
                        • jaga_22 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 28.03.09, 10:55
                          Ja w zegarku też nie zmieniam,już mnie to znudziło to ciągłe
                          przestawianie.Ogólnie to mi nawet
                          pasuje.http://i40.tinypic.com/2hmga4o.gif
                          • greis52 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 28.03.09, 22:52
                            przesunelam, nie czekam do 2 w nocysmile
                            ukradziona godzinke ide odespacsmile
                            • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 29.03.09, 09:06
                              POBUDKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
                              ja juz wstalam ,na moim nieprzestawionym byla 6:20,czyli na nowy po
                              7:20 chyba sie wyspalamsmile)
                              zwazywszy,ze wczoraj wczesnie polozylam siesmile
                              • greis52 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 29.03.09, 09:16
                                tez juz na chodzie jestem,
                                czy wyspana?
                                chyba nie do konca
                                ale obowiazki rodzinno - niedzielne wzywaja,
                                jade do mamy, wspolny kosciolek, obiad,
                                kawa poobienia i wyprawa na cmentarz
                                potem bede odpoczywacsmile
                                • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 29.03.09, 09:21
                                  i widzisz Greis,
                                  dzionek zaplanowany masz nawet z odpoczynkiem,
                                  ja tez do siostrzenicy skoccze(ale jak sie wyspi,pewnie bedzie
                                  12:00) by przymiarke zrobila golfa,ktory od pazdziernka dziergam,ale
                                  juz nareszczie niemal koniecwink
                                  i bede mogla oddac sie calkowicie swoim projektom drucianymsmile)
                                  zycze Greis by dzionek szedl zgodnie z planem.
                                  • jaga_22 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 29.03.09, 11:16
                                    Można powiedzieć,że sobie poleniuchowałam,bo obudziłam się o 8-mej.
                                    Nareszcie będę wstawała jak inni ludzie,a nie o 6-tej.
                                    http://i43.tinypic.com/suvq7o.gif
                                    • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 29.03.09, 11:22
                                      witaj Jago,
                                      no tak sobie pomyslalam,ze sie ma maxa relaksujesz,
                                      no w koncu niedziela,wolny czas od pracki to nam moznasmile

miej sobie udany dzionek.
                                      • greis52 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 31.03.09, 06:50
                                        jak mi brakuje tej godzinki spania rano,
                                        oczeta mam jeszcze zaslane spiochemsmile
                                        a to juz trzeba pracowacsad
                                        • jaga_22 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 31.03.09, 08:02
                                          http://i41.tinypic.com/11mb3op.gif
                                          Wyspałam się,że hej.Wstałam o 7-mej,a za oknem piękne słońce.
                                          Witam dziewczynki i jak mówi Kendo ,miejcie sobie udany dzionek.
                                          http://i42.tinypic.com/x6ltvb.gif
                                          • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 31.03.09, 08:13
                                            ja juz nie chce myslec o zimie,choc ja lubiewink)

witajcie dziewczatka,
                                            tez sie wyspalam,moze dlatego,ze wczoraj sobie pobrykalam na jogowej
                                            maciesmile)
                                            slubny mnie wczesnie obudzil,nie umial przeczytac godz.ktora mu
                                            zapisalam by szedl do pielegniary..wrrrrrrrrrr,nastepnym razem sam
                                            bedzie sobie pisal czasy pielegniarskiesmile)

zucze udanego dnia.

PS;..
                                            Jago,to moje.."miejcie sobie dobrze"..jest dokladne tlumaczenie ze
                                            szwdzkiego wink),mam wiele takich tlumaczen,co brzmia troche
                                            smiesznie/dziwnie,a ja nie zdaje sobie nieraz z tego sprawy,ze
                                            tlumaczenie powinnam gramatycznie zlozycsmile)
                                            • jaga_22 Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 31.03.09, 14:08
                                              Kendo,ale to mi się podobasmile)przecież najważniejsze jest przesłaniebig_grinbig_grin big_grin
                                              • kendo Re: Czy te zmiany czasu maja sens? 31.03.09, 16:55
                                                ciesze sie Jagosmile
                                                moja Mame deneruje moja mowa czasami,
                                                mowic szybko ,nie kontroluje sie i mysle juz po szwedzku tlumaczac
                                                na polskiwink)
                                                natomiast jak jestem ze znajomymi w kraju,to strasznie sie mecze,bo
                                                musze sie zastanawiac/myslec po polsku,bo wiesz,od razu
                                                powiedza,ze"gram glupa"....chociaz mi sie jeszcze to niezdazylo,ale
                                                boje sie tego "stepelka",
                                                obserwuje ludzi bedacych za granica,zwlaszcza w ameryce,przyjada do
                                                kraju i juz zaczynaja mowic amerykanskim akcentem/wtrancajc
                                                amerykanskie slowa-raptem mieszkali dwa lata w ameryce....ja
                                                mieszkam juz 33 lata i niektorzy twierdza,ze nie stracilam polskiego
                                                akcentu,chociaz uszczuplil mi sie zasob slow polskich,w domu bablamy
                                                jedna grupa slow przeplatajac szwedzkimiwink)
                                              • nana_c godzinka krócej 31.03.09, 19:02
                                                Mile zyczenia to i na migi sie zrozumie, a co dopiero po szwedzku big_grin

Jak wspomnialam, pracowalam w te krótka noc, a jako ze bylo nieco stresowo caly
                                                tydzien na oddziale, to i nieco obaw mialam, jak my sie wyrobimy. Ale sie
                                                wyrobilismy. Tylko, ze po rozlozeniu tabletek od razu moglysmy isc i obracac
                                                lezacych, normalnie mielibysmy maly oddech i przerwe o tej godzinie. Tutaj jej
                                                brakowalo.
                                                • kendo Re: godzinka krócej 01.04.09, 09:47
                                                  Nano,
                                                  zawod pielegniarski bardzo dokladny i potrzebuje skupienia,
                                                  nieraz siostrzenica opowiada,wlasnie,jaki stres powstaje gdy dziela
                                                  tabletki,mozna tak latwo zrobic blad,wiec dodzinka naprawde potrzbna
                                                  do"odpoczynku",
    • greis52 Re: Czas zimowy 20.10.09, 08:42
      i znow mamy fajniesmile
      zmiana czasu z letniego na zimowy:
      24 października z soboty na niedzielę
      cofamy zegarki z godziny 3 na 2
      • jaga_22 Re: Czas zimowy 20.10.09, 22:06
        To sobie dłużej pośpimy Greis.Gdzieś czytałam,ale nie mogę znaleźć,
        podobno te zmiany robią więcej szkody niż pożytku.Ludzie tracą na zdrowiu.wink sad
        • kasikk_29 Re: Czas zimowy 21.10.09, 09:08
          ja tam już się samoistnie przestawiłam - wstaję raczej koło ósmej, a jeszcze
          miesiąc temu siódma była normą wink
          i to nie jest lenistwo big_grin
          pozdrawiam jesiennie - mgliście i kapiąco smile
          • jaga_22 Re: Czas zimowy 21.10.09, 10:44
            http://i33.tinypic.com/2a7j044.gif

Witam i pozdrawiam Vistulan i Kasikk,ja wczoraj wyjątkowo spałam prawie do ósmaj,a zwykle ,to 5,6 trochę mało śpię,ale tak już mam.big_grin
            • kendo Re: Czas zimowy 25.10.09, 12:49
              *Greis,
              dzieki,ze wyciaglas temat z "pawlacza",a nowy nie powstalwink

*Jago,
              powiem,ze dzis sie obudzilam za 10 minu.piatawink
              ale bede miala dlugi dzien,

*Kasikk
              no witamy w "nowym czasie",
              wpadaj przy wolnej chwilcesmile

wczoraj wieczorem zegary wszystkie u siostry poprzestawialam,nawet
              na mikrofali bez instrukcji i w swojej komorec z czego jestem "dumna"
              bo przeciez jestem gamon technicznysmile
              • nana_c Re: Czas zimowy 27.10.09, 10:27
                2 lata temu sie wyspalam, bo pracowalam na dyzuze dziennym smile
                Rok temu spalam godzine dluzej w sanatorium.

W tym roku mnie dopadlo- pracowalam te godzine dluzej w nocy uncertain
                • kendo Re: Czas zimowy 28.10.09, 21:36
                  *Nano,
                  ale w domciu na wolnym pewnikiem na kanapce przysnelas przy
                  telewizorniwink?

na razie naplywa suche powietrze i zaczyna przypominac cos blizej
                  zimy,
                  listopad zazwyczaj wilgotnysad
                  zobaczymy jak bedzie w tym roku.
                  • kendo Re: Czas zimowy 06.02.10, 11:48
                    niedlugo bedziemy wchodzic w czas wiosenny,
                    ale puki co upajajmy sie "sztuka zimy"

https://i45.tinypic.com/2w7n1up.jpg
                    https://i48.tinypic.com/2ef47jm.jpg
                    • greis52 Re: Czas zimowy 06.02.10, 11:51
                      sliczne te zimowe cudeńka,
                      dzien już jest coraz dluzszy i jasniejszy
                      jedna wypłata jeszcze i juz bedzie wiosnasmile
                      • kendo Re: Czas zimowy 06.02.10, 11:56
                        hi,hiiiiiiiiiiiiiiiii
                        fajne oczekiwanie "wyplatowe" do wiosnysmile
                        tu tez swiatlo zapalam coraz pozniej wieczoremwink
                        slychac nawet po ptaszynch,ze sa radosniejsze,
                        znosza galazki do poprawy gniazdek.
                        • jaga_22 Re: Czas zimowy 06.02.10, 20:13
                          Wczoraj rano wygoniłam gołąbki z małego balkonu.Muszę pilnować,by jajek mi nie złożyły.Coś za wcześnie się interesują balkonem,znów się będę miała z nimi.sad

http://i48.tinypic.com/bhc5jq.jpg
                          • kendo Re: Czas zimowy 07.02.10, 10:27
                            ale fajny misu ze sniegusmile

faktycznie,
                            golabki za wczesnie mysla o gniazdkach,
                            czyzby mozna bylo myslec,ze lato bedzie gorace i obfite w jedzenie
                            ptasie,?wczesniejsze zbudowanie gniazda wrozy na wychowanie dwoch
                            pokolen .
                            • irene.jg Re: Czas zimowy 07.02.10, 11:17
                              Każda pora roku ma swoje cudowne widoki, które zapierają w piersi
                              oddech, a profesjonalne zdjęcia przedłużają nasze wrażenia lub
                              pozwalają je odkrywać. Zimą dominuje jeden kolor, a możemy poczuć
                              się przytłoczeni pięknem ...
                              • kendo Re: Czas zimowy 07.02.10, 13:17
                                zimowe biele odbieram w roznych niuansach,
                                na zewnatrz nie mecza mnie,
                                natomiast w domu nie wyobrazam sobie bieli...przypominalo by mi
                                srodowisko szpitalne.
    • greis52 przestawiamy zegary... 26.03.10, 13:28
      27/28 marzec
      • greis52 Re: przestawiamy zegary... 28.10.10, 07:53
        teraz do tyłu i w niedziele spimy dłuzej....
        • jaga_22 Re: przestawiamy zegary... 28.10.10, 12:55
          Przyda się wszystkim pracusiom.Córka będzie zadowolona,bo wstaje o 6-tej.
      • greis52 zegar zagłady 23.01.15, 17:55
        Naukowcy przesunęli wskazówki tzw. zegara zagłady o dwie minuty, co przybliżyło go do północy na odległość notowaną ostatnio w 1987 roku.
        wiadomosci.onet.pl/swiat/zegar-zaglady-koniec-swiata-blisko-jak-podczas-zimnej-wojny/kbht6
        Szczęściem w nieszczęściu jest to, że w przypadku Zegara Zagłady, czas można cofnąć.
    • greis52 W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 09:09
      zmieniamy czas z letniego na zimowysmile
      słońce będzie zachodzić wcześniej i tej jednej nocy pośpimy dłużejwink

• kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 09:23
        *Greis
        dzieki za przypomnienie,
        spojzalam w swoj kalendarz scienny i mam zapisane wlasnie 30 pazdziernik czas sie "cofa"wink
        wkroczymy w "ciemny czas jesienno-zimowy"
        co wcale nie musi byc smutny,jak wynalezlismy sobie jakies zajeciewink
        • irene.jg Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 10:09
          Lubię ten dzień kiedy następuje zmiana czasu na zimowy, a właściwie lubię ten wieczór.
          • kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 10:32
            i ja tez lubie,
            a tak wogole to moze do dziwolagow sie zaliczam,
            ale lubie jesienne wieczory
            a zima uwielbiam jak snieg sypie noca i platki sniegu w lapach migocasmile
            na stoliku filizanka aromatycznej herbaty
            ciacho kremiste z boku kusiwink
            obok ksiazka otwarta lub drutowe dzielo.....alem sie rozmarzylaaaaaaaaaaaaaawink
            • irene.jg Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 11:32
              Tak pięknie i obrazowo przedstawiłaś jesienny wieczór w ciepełku domowego ogniska smile ja podobnie czuję, tylko zamiast ciacha z kremem mogą być czekoladki z rumem itp., czekolada z orzechami, babeczka z owocami, a w domciu przydał by się kominek, no niestety....

http://s15.rimg.info/93e90cf61b5862b2b47631f937204d2f.gif
              • kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 13:16
                oj tak Irene
                kominek i u mnie jest oczekiwany,,,
                bardzo lubie swiatlo od niego,
                kolegowna ma i naprawde mile sa takie wieczory przy nim,

a co do lakoci stoliczkowych to widze,
                ze mamy podobne smaki,
                czekoladkowe,
                to ciacho kremiste to kupuje rzadko-bo jest bardzo kalorycznewink
                przewaznie sama cos upieke i delektuje sie smakiem,jak sie wypiek udasmile

zauwazylyscie,ze jesienna pora i zima zawsze wiecej zjadamy" wszystkiego"?
                • jaga_22 Re: W nocy z 29 na 30 października 21.10.11, 21:10
                  Całe szczęście,że wcześniej tu nie zajrzałam.
                  Mój wafelek bezpieczny w szufladzie.http://s16.rimg.info/48de988aaa2515a9ecbe12ca7e9511af.gif
                  • irene.jg Re: W nocy z 29 na 30 października 22.10.11, 09:05
                    Jaga, bez pytania nic nie wezmę, nie musisz chować słodyczy do szuflady big_grinbig_grin
                    • kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 22.10.11, 09:20
                      no prosze,
                      ja tez czekolade w lodowce chowam,bo slubne noca jak wstanie to pozera wszystkie slodycze jak leciwink , wink
                      kupilam nowy sort czekolady 75% i niebardzo mi smakuje,wiec lezy na wierzchu,bez pytania mozna sobie zajadacwink

*Jagus a fafeka przedemna raczej chowaj,bom steskniona za nimwink
                      *Irene,tez mam zawyczaj sie pytac czy mozna sie czyms poczestowac,chyba ,ze.....cos co bardzo lubie to "skubne ociupinke" zanim spytamwink
                      • kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 30.10.11, 08:51
                        i jak sie wstawalo?
                        niby procedura normalna a jednak oczy zaraz po przebudzeniu na zegar ciagnelywink

pospalam mozna powiedziec normalniewink
                        jeszcze w komoprce musze zmienic czas i w aucie i tu bedzie chyba trudniej bo niemam cierpliwosci czytac instrukcji obslugi...
                        • irene.jg Re: W nocy z 29 na 30 października 30.10.11, 10:33
                          Zegary poprzestawiałam dopiero po przebudzeniu, z satysfakcją, że dzień dłuższy o godzinę niż wygląda to na zegarach, a w komórce na razie nie przestawiam, dopiero wieczorem i też muszę sobie przypomnieć jak to zrobić big_grin
                          • kendo Re: W nocy z 29 na 30 października 30.10.11, 11:13
                            smile
                            w komorce jest funkcja z "zegarem" otwiera sie to okienko i chyba juz sie cos tam na guziczki przyciska i gotowewink
                            powodzenia zycze.
                            • greis52 Re: W nocy z 29 na 30 października 30.10.11, 17:52
                              oj spało się smaczniesmile
                              i wieczór zrobił się taki długi....
                              i oby do wiosnysmile
                              prawda Irenko?
                              • irene.jg Re: W nocy z 29 na 30 października 30.10.11, 18:36
                                Greis, jestem na etapie małych kroczków - aby do następnego miesiąca i tak miesiąc za miesiacem do wiosny big_grin
                                • kendo Re: W nowym czasie 31.10.11, 10:48
                                  a ja lubie takie dlugie wieczory
                                  moze wreszcie za druty sie zlapie i pokoncze to co zaczetewink
                                  tylko gorzej z jedzonkiem,bo po kolacji lubialam zawsze do herbatki cos slodkiego
                                  a tu dlugi wieczor i co?????dopiero by sie zajadalo,
                                  przyzeklam nic niepiec slodkiego,ciekawe jak dlugo wytrzymamwink
                                  • irene.jg Re: W nowym czasie 01.11.11, 19:28
                                    Długie wieczory są przyjemne kiedy w zasięgu wzroku lub tuż za ścianą pokoju jest druga przyjazna osoba.....która daje poczucie bezpieczeństwa.
                                    • kendo Re: W nowym czasie 02.11.11, 09:07
                                      masz racje Irene,
                                      swiadomosc "bezpieczenstwa" daje ta atmosfere.

a tak sobie pomyslalam by sie podzielic z Wami "projektem na dlugi wieczor"
                                      ktory mnie nawiedzil,
                                      tam gdzie chodze na spotkania itegracyjne,na zakonczenie terminu przed bozymnarodzeniem chccialm uszydelkowac/wydziergac drobnostki choinkowe (serduszko/aniolka/dzwoneczek)i dolaczyc do nich upieczonego pierniczka z lukrowanym pozdrowieniem swiatecznym,
                                      choc system organizacji nie bardzo mi pasuje,ale to tak inpulsywnie mi sie pomyslalosmile
    • greis52 Re: Czas zimowy 26.10.13, 08:49
      Przygotujcie się na długi weekend!!!
      Dziś możecie "poforumować" dłużej.
      Zmieniamy czas z letniego na zimowy 2013.
      • kendo Re: Czas zimowy 26.10.13, 09:16
        dziekuje za przypomnienie,
        a to juz dzis z soboty na niedziele" do tylu sie cofamy"??????????
        • kendo Re: Czas zimowy 27.10.13, 10:08
          zanim sie polozylam poprzestawialam zegary,ktore trzema manualnie nakrecac,
          reszta automatycznie sie "poustawiala"

no i co??
          zerwaly sie dzis bardzo wczesnie z lozeczek??
          ja obejzalam film spod koldry i wstalam "normalnie,jak zawsze"
          • greis52 Re: Czas zimowy 27.10.13, 10:33
            ja rano przesuwałam godzinki,
            miałam godzinę zapasusmilesmile
            ze wstawaniem to będzie u mnie po staremu
            nie przestawię się za szybko...
            • kendo Re: Czas zimowy 27.10.13, 10:53
              *Greis,
              tez uplynie z tydzien
              kiedy organizm przyswoi sobie inny czas....
              ale bede z maluszkiem to chyba dluzej potrwa,
              psiun "chadzaja zawsze na ten sam czas"
              • jaga_22 Re: Czas zimowy 27.10.13, 12:13
                Idę przestawić zegar w kuchence i mikrofali.
                • kendo Re: Czas zimowy 27.10.13, 12:59
                  slubne wczoraj wieczorem poprzestawial i w kaffe automacie tez.....
                  • dorka556 Re: Czas zimowy 27.10.13, 16:22
                    16 godz. i ciemno się robi.
                    Taki to skutek czasu zimowego.
                    • kendo Re: Czas zimowy 27.10.13, 18:00
                      Dorka
                      masz racje,
                      tu sie zachmurzylo i pada,
                      wiec tez szybko sie ciemnica zrobila,podbna do Twojej....
                      a zapowiadal sie caly sloneczny dzien.
                      • kendo Re: Czas zimowy NIE ZAPOMNIJCIE w NIEDZIELE 20.10.14, 10:24
                        strzalek w zrgarach do tylu poprzestawiac... w NIEDZIELE
                        • lusia_janusia Re: Czas zimowy NIE ZAPOMNIJCIE w NIEDZIELE 20.10.14, 10:59
                          *Kendo, przypominasz na wszelki wypadek, chyba nie zapomnimy.
                          • lusia_janusia Re: Czas zimowy NIE ZAPOMNIJCIE w NIEDZIELE 20.10.14, 11:07
                            W razie czego, to koguty chyba nas obudza ewentualnie, to zn, ze dluzej spimy?
                            Letnie meble sie chowa ze sloneczka na strych i oczekujemy przyjscia nastepnego lata,
                            https://i58.tinypic.com/25jzdl1.jpg
                            • kendo Re: Czas zimowy NIE ZAPOMNIJCIE w NIEDZIELE 20.10.14, 16:38
                              fajny kogut Lusia,
                              moje mebelki pochowalam akurat w sloneczna pogode wrzesnia,
                              na drugi dzien lunelo deszczem..
                              • lusia_janusia Re: Czas zimowy NIE ZAPOMNIJCIE w NIEDZIELE 25.10.14, 09:59
                                Dzisiaj w nocy nie zapomnijmy przesunac zegarow do tylu o jedna godziene.
                                Jutro spimy dluzej.
                                • greis52 Jak wykorzystać tą dodatkową godzinę? 25.10.14, 10:21
                                  jak się spać już nie chcewink
                                  niby możemy dłużej pospać ale najczęściej budzimy się o tej samej godzinie,
                                  o której zwykle byśmy się budzili, tylko widzimy wtedy na zegarku, że jest wcześniej,
                                  może budzić to pozytywne uczucie, gdyż wydaje nam się, że nagle zyskaliśmy
                                  dodatkową godzinęsmile ale czy potrzebną w niedzielę...
                                  • lusia_janusia Re: Jak wykorzystać tą dodatkową godzinę? 25.10.14, 11:36
                                    *Greis, to zalezy co robilismy np, w sobote, jak sie dluzej gdzies posiedzi,
                                    i deszczyk pada jak u mnie dzisiaj to mozna sobie pozwolic.
                                    • jaga_22 Re: Jak wykorzystać tą dodatkową godzinę? 25.10.14, 13:49
                                      Lusiu,nie dzisiaj tylko jutro czyli w niedzielę przesuwamy godzinę
                                      po północy z 3-ciej na 2-gą.
                                      • jaga_22 Re: Jak wykorzystać tą dodatkową godzinę? 25.10.14, 13:52
                                        Masz rację Lusiu,to dziś cofamy godzinkę.
                                        • jaga_22 Re: Jak wykorzystać tą dodatkową godzinę? 25.10.14, 13:59
                                          Jakby się uprzeć to mam rację,bo 3-cia to już jest jutro.big_grin
                                          ale nikt nie będzie czekał do tej godziny,tylko jak u mnie,to pewnie już wieczorem.
                                          • lusia_janusia Re: **Czas na >>CZAS ZIMOWY<<** 25.10.14, 17:59
                                            *'Jaglo, wlasnie, ja tez robie starym zwyczajem od kilku lat,
                                            jak klade sie spac to przesuwam wszystkie zegary 6 szt mam ich w domu,
                                            rano sie budze z nowym czasem.
                                            • lusia_janusia Re: **Czas na >>CZAS ZIMOWY<<** 25.10.14, 18:01
                                              *Jago, przepraszam zle napisalam Twoje imie...
                                              mialo byc Jago,
                                              • jaga_22 Re: **Czas na >>CZAS ZIMOWY<<** 25.10.14, 18:30
                                                Jakbyś nie napisała,to bym nie zauważyła,musiałam się wrócić z ciekawości jak mnie nazwałaś Lusiu.Jaglo całkiem ładnie.big_grin
                                                • xystos Re: **Czas na >>CZAS ZIMOWY<<** 25.10.14, 19:43
                                                  jutro pospimy sobie do szóstej,ale jak utrzymac Psa tak dlugo w lózku ?

jezeli maci niemiecki n-tv to od 20:05 do 22:00 daja
                                                  "Das Nostradamus-Buch" teil 1 & 2

polecam

Nocy Dobrej Zycze
    • xystos Re: Czas zimowy 27.10.14, 10:08
      Rosja ostatni raz przeszła na czas zimowy

Strefy czasowe w Rosji, jedna po drugiej przechodzą na czas zimowy i już wiadomo, że wiosną nie będzie powrotu do czasu letniego, podaje Delfi.

O godz. 02:00 czasu moskiewskiego zegary zostały cofnięte o godzinę. W tej chwili czas zimowy obowiązuje już we wszystkich strefach Rosji.

W tym roku władze rosyjskie anulowały reformy podjęte w 2011 roku przez Dmitrija Miedwiediewa, który był wówczas prezydentem. Sprowadzały się one do tego, że w całym kraju na stałe powstała „oszczędność czasu”, a liczba stref czasowych została obniżona z jedenastu do dziewięciu.

Strefy czasowe w Rosji, jedna po drugiej przeniosły się do zimy, a przestawiania zegarów wiosną już nie będzie.

Źródło:
      delfi.ee___________________

w Europie Islandia i Bialorus od dawna ma jeden czas tzw."zimowy"
      ktory jest czasem wlasciwym astronomicznym,czy EU zrobi ten krok
      w kieronku ujednolicenia czasu ?,nietylko swinki i krowki byly by
      wdzieczne za to.

ZEN
      • lusia_janusia Re: Czas zimowy 27.10.14, 11:02
        Musi byc duzo dyskusji na ten temat, zeby cos sie dzialo w kazdym z krajow EU, na razie jest jak jest.
        • slo-onko Re: Czas zimowy 27.10.14, 11:31
          jedni twierdza,ze zmiana czasu przynosi korzyści,a inni znowu,ze ogromne starty. wiec po co te zmiany zcasu?
          • lusia_janusia Re: Czas zimowy 27.10.14, 13:31
            *SLO, jeszcze sie takie nie urodzidzil co by kazdemu dogodzil.
            • maria88 Re: Czas zimowy 23.01.15, 17:58
              O wpół do ósmej dopiero sie rozjasnia i wczesniej wstaje ten kto musi.
              Ja nie bo oszczędzam światło, no i pogoda kiepska psinek sie nie spieszy.
              • kendo Re: Czas zimowy 23.01.15, 18:15
                *Maria
                tu przy sloneczniej pogodzie widno jeszcze o 16 godz,
                rankiem zaczyna sie rozjasniac po 7 godz.
                wlanczam TV i dzienniki przegladam na kanalach..

swiatla jakos mamy zapalone wieczorem w kazdym pokoju,
                na oknie lampka stoi,
                nie lubie przechodzc kolo "ciemnej dziury" wieczorem i dlatego palimy lamki,
                ale tu wszyscy tak zapalaja..
                • lusia_janusia Re: Czas zimowy 23.01.15, 20:28
                  *MARIA88, *KENDO,
                  Ja tez wszedzie swiece, wieczorem kuchnia, caly hall, mam 2 punkty swietlne,
                  ale tylko jeden sie swieci na 3 led zarowki, salon lampa przy kompie, lampa nad kanapa.
                  A rano, to zanim sie wyszykuje i doprowadze do porzadku po nocy, to w kazdym pokoju
                  i lazience.

Nie lubie ciemnosci, gryzie mnie za oczy.
                  • kendo Re: Czas zimowy 23.01.15, 20:37
                    o,ja tez tak robie,

dzis pochowalam nareszcie wszystkie juz swiateczne gwiazdunie,
                    zaczyna sie ponuro robic przed domami,
                    ludziska zaczynaja sciagac z drzew oswietlenie i gwiazdy z okien,
                    pozostaja tylko lamki na parapetach..
                    sniegu "jak na lekarstwo" i ciemno za oknem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka