Dodaj do ulubionych

ile jest miodu w miodzie:)

07.08.08, 20:11
obkupilam sie w miod bo czasami nawet kawe z miodkiem pijam,
sa tak rozne i dziwne, ze zaczelam sie zastanawiac jw.smile

a to rada pszczelarza jak kupic dobry miód:
# miód powinien być skrystalizowany (to jest zasadnicza cecha prawdziwości
miodu!)
# jeżeli jest płynny - to musi być bezwzględnie jednolity. Jeżeli część miodu
jest skrystalizowana (na dole słoika!) to taki miód jest przegrzany. Wygląda
nieładnie i nie ma żadnych właściwości leczniczych, zwykły "słodzik”.

Miód umiejętnie podgrzany (do temperatury max 42 stopni C) po to, aby móc
rozlać go do słoików, po pewnym czasie będzie ulegał krystalizacji. Ale musi
to przebiegać równomiernie i musi ładnie, jednolicie wyglądać!

Jest wyjątek - miód akacjowy! Spośród wszystkich miodów występujących w
Polsce, może być płynny a nawet do jednego roku po odwirowaniu go z ula. (…wink
Obserwuj wątek
    • nana_c Re: ile jest miodu w miodzie:) 07.08.08, 21:12
      Miód z akacji polecam z Wegier smile
      I niedrogi.
      • greis52 Re: ile jest miodu w miodzie:) 12.08.08, 11:18
        a swiezy ogorek z miodem jak ciekawie smakujesmile
        • nana_c ogórek z miodem??? 12.08.08, 11:37
          Na serio? Spróbuje, a co mi tam big_grin
          • greis52 Re: ogórek z miodem??? 12.08.08, 11:40
            mysle ze nie bedziesz zawiedzionasmile
            • kendo Re: ogórek z miodem??? 13.08.08, 08:14
              a no,ja tez miewam takie smaki miodowe,
              probuje go ze wszystkim,i smakuje mi,
              zawsze od Mamy przywoze miodzik,kolega z ulicy ma coroczny zbior
              miodu i rosprowadza po wybranych znajomych,
              miodzik pierwsza klasa,smakowalam juz rozne smaki,akacjowy bardzo mi
              smakuje.
              • nana_c Re: ogórek z miodem??? 20.08.08, 16:32
                Ano i faktycznie nie próbowalam jeszcze tych ogórków z miodem, a ogurki juz sie nam skonczyly na ogrodzie sad
              • kasikk_29 Re: ogórek z miodem??? 21.08.08, 09:10
                kendula, ja też lubię delikatne miody
                akacjowy chyba najdelikatniejszy
                lubię lipowy i z wiosennych kwiatów
                a teraz muszę poczekać, aż maluch podrośnie, bo po miodzie mi ją wysypało sad
                • kendo Re: ogórek z miodem??? 24.08.08, 20:05
                  *kasikk,
                  ojjjjjjjjjjjj,maluszek byl w kropeczkiwink,chyba juz dobrze co?

wiem ,miod ma wlasciwosci alergiczne,
                  spadziowy i gryczany ,maja specyficzne smaki ostre z lekka
                  goryczka,taki zima lubie .
                  • fleur1 Czasem lubię słodzić miodem 03.11.08, 13:55
                    Mój syn zawsze słodził miodem herbaty owocowe i najlepiej tak robić,
                    dlatego zamawiawiałam miód u pana pszczelarza. Dzieci wyjechały i
                    już nie kupuję u tego pana miodu, ale zawsze mam miodek na półce.
                    Bardzo rzadko słodzę nawet cukrem, mam w zapasie dla gości cukier
                    trzcinowy, a jak ktoś chce, to może użyć też miodu.

Miody są wspaniałe, to cud natury, że takie małe pszczoły wytwarzają
                    płynne złoto, samo zdrowie.

Miałam koleżankę, której ojciec był dyrektorem szkoły w mieście, ze
                    względu na chorobę żony przeniósł się z całą rodziną na wieś i
                    oprócz dyrektorowania miał pasiekę. Wszyscy byli zachwyceni, a mama
                    wyzdrowiała.
                    • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.11.08, 17:07
                      zawsze slodze herbatki miodem,jak mam go w domu,
                      cukru uzywam do wypiekow i do porannej kawci,ale tylko ociupinke.

ja grzebiac w necie o alergikach natknelam sie na informacje,ze
                      alergicy moga spozywac miod wielokwiatowy,

dodam,ze miod ma wlasciwosci przyspieszajace sie gojenie ran,zima
                      gdy mam usta spieszchniete na noc nakladam miod i rano po
                      klopocie,no chyba ze zlize podczas spania/usypaniawink)
                      • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 11:37
                        jade rowerkiem po miodzik wiosenny,
                        na rowerowrj drodze kiedys "dziadzia" spotkalam co mial miod zbierac z uli,
                        wzielam tel.nr,
                        i bedzie miodzik niechszczony i nie sklepowy,
                        • slo-onko Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 11:57
                          no wlasnie,a jak poznac "prawdziwy" miod u nas sprzeadwany na targach lub innych handlowcow? przecież zawsze mogą mi wmowic,ze naturalny !
                          macie na to jakiś sposób na rozpoznanie?
                          • jaga_22 Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 12:55
                            Codziennie zjadam łyżeczkę miodu.Teraz mam spadziowy i wrzosowy,
                            bardzo lubię też gryczany,albo lipowy.
                            ----------------------------------------------------------------
                            Miód prawdziwy się krystalizuje
                            Test na wodę - Do szklanki z chłodną wodą lejemy miód prosto ze słoiczka.

Prawdziwy miód osiada ciężko na dnie szklanki, leje się nieprzerwanym strumieniem i jest widoczny dokładnie na dnie.
                            Sztuczny miód w wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, strumień będzie porozrywany, niejednolity.

Test na ołówek - potrzebujemy ołówka kopiowego (chemiczny, kopiowy) lub bardzo miękkiego ołówka, np. 6B. Na rękę nakładamy kroplę miodu i dotykamy ją czubkiem ołówka.

Prawdziwy miód nie zmieni swojej barwy po zetknięciu z ołówkiem.
                            Sztuczny miód zabarwi się na ciemny kolor.

Test na łyżeczkę - nabieramy miód na łyżeczkę i powoli lejemy na talerzyk.

Prawdziwy miód powinien lać się nawet bardzo cieniutkim strumieniem, a na talerzyku tworzyć stożek.
                            Sztuczny miód będzie kapał i przerywał strumień, nie utworzy tez stożka.

Każdy rodzaj miodu wspomaga nasze zdrowie, np. miód rzepakowy jest dobry na serce i układ krążenia, a miód akacjowy jest pomocny szczególnie przy kłopotach żołądkowych.
                            • slo-onko Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 13:09
                              zanim zdazylam zamiescic artykul o miodzie to Jagus już zdazyla podac kalika ważnych rad.
                              w linku sa inne podpowiedzi tez ważne uwagi.palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,11061702,Jak_rozpoznac_prawdziwy_miod_.html
                              będę teraz zwracać uwagę na napisy an słoju.
                              • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 13:35
                                no,fajne te testy na miodzik

wrocilam z nim
                                dla Lusi tez sloiczek zakupilam,

niewiem czemu tu wszystkie miody "od pszczelarzy amatorow" sa bardzo "zbite niemal biale w kolorze" czyli nie sa plynne,

Lasse obiecal pozniejszy miod malinowy i borowkowy,
                                a ten ?,
                                -
                                powiedzial,zeby w ciemnym chlodnym miejscu trzymac z miesiac by "dojzal"

*Jagus mam gryczany i tez mi smakuje....w biedronce kupilam,plynny a teraz zaczal sie krystalizowac,czyli wyglada,ze orginalny?
                              • jaga_22 Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 13:41
                                Kupuję tylko polski miodzio z prywatnej pasieki.
                                • tetika Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 14:23
                                  uwielbiam miod akacjowy. Twoje Jagus uwagi bardzo cenne, musze sobie zapamietac.
                                  ja mam ostatnio rzut na jogurt grecki z platkami kukurydzianymi i lyzka miodu.....mogę to trzy razy dziennie zamiast posilkow smile
                                  • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 02.07.13, 18:30
                                    o siecie Tetika,
                                    ale masz smaki "nieokreslone",jak to Lusia miala zwyczaj mowic,
                                    kiedy w ciazy byla...

akacjowy bardzo czesto tu kupowalam w sklepie,
                                    nawet teraz dosmaczylam sobie nim herbate..
                                    • dorka556 Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 07:56
                                      ...prawdziwy miód powinien być skrystalizowany

Zależy co się rozumie pod tym słowem. Jeżeli gesty to oki, ale gdy pszczelarz jest oszustem, to karmi pszczoły syropem z cukru i wtedy miód jest skrystalizowany (nie jest jednolity, jest chropowaty, ma jakby grudki, kryształki). Ten miód jest bezwartościowy.
                                      Miód kupuję u sprawdzonego pszczelarza. Jak potrzebuję lejący wstawiam na 1-2min.do mikrofali. Można też podgrzać do 40 stopni, nie traci wtedy swoich właściwości.
                                      • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 09:36
                                        acha..
                                        ten co kupilam jest bardzo "gladki" kiedy sie smakuje....

mysle,ze szwed by nie dokarmial cukrem,
                                        ludzie kiedy by sie zwiedzieli,
                                        poszlaby zla fama na cala"wies" i wiecej by nic nie sprzedal....

widze gdzie ule ustawia,
                                        w srodowisku z dala od szosy i spalin samochodowych,
                                        wsrod lak i drzew owocowych
                                        • jaga_22 Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 11:08
                                          Krystalizacja to właśnie grudki,czyli krupiec.

www.green-market.pl/na-czym-polaga-krystalizacja-miodu/
                                          • kendo Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 11:14
                                            jaga_22 napisała:

> Krystalizacja to właśnie grudki,czyli krupiec.
                                            >
                                            > www.green-market.pl/na-czym-polaga-krystalizacja-miodu/

czyli nie oznacza ten stan rzeczy,
                                            ze miod nieprawdziwy tak??
                                            tak zrozumialam czytajac "ogledziny"
                                            • dorka556 Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 12:36
                                              Biję się w piersi.
                                              Pomyliłam miód scukrzony z krystalizacją.
                                            • jaga_22 Re: Czasem lubię słodzić miodem 03.07.13, 12:40
                                              Też tak rozumiem.
                                              Jeszcze tu wyjaśniają,który szybciej się krystalizuje.

prawdziwemiody.pl/miody/49.html
    • greis52 Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 10.07.13, 08:42
      biznes.interia.pl/wiadomosci/news/copa-cogeca-ostrzega-przed-importem-taniego-miodu-z-chin,1934977

• slo-onko Re: Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 10.07.13, 08:48
        import importem,ale kto kupuje taki mało wartościowy,albo wogole nie wartościowy miod ??? gdybym miała jest olow,albo inne swinstwoz amiast miodu to ja go za darmo nie chce !!!
        • kendo Re: Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 10.07.13, 09:32
          coraz czesciej pojawiaja sie raporty o chinskich produktach,
          ze sa nie wartosciowe,
          wrecz niezdrowe.
          niewiem,jak tam u nich z konsumcja miodu,moze tylko masowo produkuja by sprzedac i nie martwia sie o jego wartosci...
          *podobnie jak z ryba PANGA,ktora chodowana w zanieczyszczonych wodach,nigdy jej nie kupuje,
          tu nalezy do niemal tych najtanszych ryb...

jak mam okazje kupuje od znajomych producentow miod
          lub w sklepie,gdzie na etykiecie stoi,
          ze wyprodukowano w EU kraju
          lub w aptece gdzie kupuja od prywatnych pszczelazy.
          • kendo Re: Miod 20.10.13, 12:17
            swiat.newsweek.pl/miod---antybiotyk-i-probiotyk-w-jednym,102439,1,1.html
            no wlasnie,
            natrafiliscie na australijski miod??

tu nie spotkalam w zadnym sklepie

a z kraju przywiozlam gryczany,
            ktory ma smak kaszy gryczanej...
            • greis52 Re: Miod 21.10.13, 10:24
              ja będąc na urlopie zakupiłam w tym oto gospodarstwie pasiecznym
              www.ulikroztocze.pl/ulik_tradycyjne.php
              miód fasolowy, przepysznysmile jeszcze tylko mały słoiczek mi się ostałsad
              • jaga_22 Re: Miod 21.10.13, 12:27
                Nie słyszałam i nie widziałam miodu fasolowego,zwykle lipowy, gryczany,
                albo wielokwiatowy.Teraz mam wrzosowy i litr dostałam od sąsiadki z prywatnej pasieki,połowa już się skrystalizowała,a to znaczy,że dobry.
                • slo-onko Re: Miod 21.10.13, 12:37
                  mnie udało się kupic ostatnio z wojewódzkiego związku pszczelarzy w moim miescie.
                  lipowy,wielkowiatowy, spadziowy, akacjowy sa znane. ale po raz pierwszy widziałam i kupiłam nawłociowy. zdziwiłam się na jego nazwe,pani jednak zasugerowala mi jego kupno na spróbowanie,bo jest lagodny w smaku. nawłoć to roslina o której wcześniej nie slyszalam, okazuje się,ze to raczej pospolita zotka krzewinka,ktora często się spotyka.
                  w końcu dostałam miod,ktory nie należy do oszukanych.
                  • kendo Re: Miod 21.10.13, 16:58
                    *Greis,
                    miodzik fasolowy super ma wlasciwosci,
                    jak poczytalam w zamiesxczonym linku ...

ja dzi zakupilam miod z dodatkiem Ginseng-
                    dawno na niego polowalam,,ale byl drogi,
                    dzis sklep poscil caly swoj towar za polowe ceny wiec kupilam
                    rowniez i kasze i platki jaglane....
                    bedzie pole do popisu bo kaszke z miodem tez mozna podjadac...

lipowy tu z roznych krajow/ i wielkowiatowy
                    kupije na zmiane smaku...
            • air1984 Re: Miod 25.10.13, 22:55
              Gryczany jest bee. Wolę wrzosowy, w dodatku wspomaga drogi moczowe - niewyjete w te chłodne dni.

Trzeba tylko mieć dobrego dostawcę, bo z wrzosowym jest trudno dobry dostać. Ostatnio tutaj trafiłem i jest ok, przynajmniej z tego roku, nie wiem jak to dalej będzie.
              mybee.pl/27-miod-wrzosowy
          • arcy9 Re: Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 01.02.14, 22:41
            Znalazłem ciekawy artykuł na temat miodów z Chin
    • kendo Re: Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 29.02.16, 12:24
      alez "reklamy/spamy miodowe"

skandynawowie maja tez dobre miody produkowane na mala skale,czyli "pod cenzura" i nie zdazylo sie by byl z antybiotykiem czy oszukany w jakis inny sposob,

apteki tez sprzedaja miody,oni w swym zakresie sprawdzaja wartosc miodu,byle swinstwa nie wypusza na rynek.

siostrzenica przywiosla grecki bedac tam na urlopie,
      wspanialy smak i zapach miodu
      • lusia_janusia Re: Ostrzeżenie przed importem miodu z Chin 29.02.16, 12:52
        *Kendo, to prawda, miody tez lubie, ale zawsze sprawdzam z kad pochodzi.
        Jak sa mieszenie z krajami poza EU to nie kupuje.
        W patece czesto kupuje, albo od prywanych pszczelarzy tutaj, ktore maja
        b.dobry prawdziwy miodowy smak. Troche drozej sie placi, ale samakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka