kendo 15.02.09, 11:36 a tu poprzedni link do bibljoteki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=36322518 mielej lektury zycze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ksiazki z gornej polki 15.02.09, 11:39 jak co roku,juz katalogi przeceny ksiazkowej nadchodza,zacznie sie 24 lutego, wybor wielki i problem odwieczny,zakupic proze czy fachowa literature, ceny tez sie nieco podniosy, zobaczymy co bedzie w nastepnych ksiegarniach. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 17.02.09, 09:42 www.bokus.com/b/9789127356412.html?pt=search_result zamierzam zakupic fachowa literature ,w ksiegarni za 129 SKR czy slyszalyscie cos o nim?, a moze w kraju jest to wydanie? przegladajac linki zaciekawily mnie jego zestawy kolorow. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki 29.12.12, 18:50 Pisała mpół godziny i czas przekroczyłam, znikło ( przykro mi Czytam od 5 roku życia-, a mam 82 lata. Cała rodzina ma tak samo. Dużo książek oddaję, nowe zamawiam w Merlinie, ksiegarni wysyłkowej. Dostawa szybka, pod wskazany adres. Szybko uzyskujesz zniżkę.. Książki zamawiane przez nas przywoza do portierni Akademi Medycznej, możesz odebrać o każdej porze dni i nocy.- Księgarnia Wysyłkowa Merlin - Merlin.pl www.merlin.pl/ Książki w wyjątkowych cenach ! Szybko i bezpiecznie z Merlin.pl Szybka wysyłka do Szczecina Wyprzedaż do 70% Noworoczne promocje Nowe oblicze Greya Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 29.12.12, 19:16 *Alfredziu znam ta wysylkowa ksiegarnie mam przyjaciolke w Szczecinie, zamawia z tej "ksiegarni "tez, nawet bylysmy kiedys by wybrac pare ksiazek,kiedy goscilam u Niej Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki 29.12.12, 21:28 wysyłają na swiat caly. Ja ksiazki dla Czubatka zamawiam i daje kierowcy autokarów lub busów do Frankfurtu Czubatkow odbiera je na dworcu autobusowym. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 30.12.12, 09:55 *Alfredziu, w moim przypadku tez tak moznaby bylo zroboc przez bussa, ale wiesz ,ze oni pobieraja 100SKR za "paczke" jakos chyba 50 PL by chcieli albo wiecej, wiec chyba taniej byloby poczta,choc chyba i nie w zaleznosci od ilosci ksiazek, teraz sparawdzalam bedac u Mamy ceny wysylek za granice,bo zmiescic sie nie moglam w alizke, zrezygnowalam z wysylki, reszte ksiazek zabiore nastepnym razem. Odpowiedz Link
greis52 Re: ksiazki z gornej polki 19.02.09, 11:47 sliczny wystroj zachecajacy do czytania Odpowiedz Link
kendo Re: przecena kasiazkowa 24.02.09, 10:16 dzis noca sie zaczela, siostra namowial mnie i poszlysmy, zdziwienie bylo wielkie,nie bylo kolejek do zadnej ksiegarni,jak za dwanych lat,ludziska nie maja pieniedzy albo nie chca czytac zakupilam tylko fachowa literature robienie na drutach,gdzie mase inspiracji juz dostalam przegladajac, no i ksiazke gimnastyka na pilce),pomyslalam,ze trzeba sie jakos ratowac) przecena bedzie trwac do polowy marca ,i jak siebie znam,moze jeszcze cos zakupie ciekawego. Odpowiedz Link
greis52 Re: przecena kasiazkowa 24.02.09, 14:05 fajna sprawa z ta przecena, moze forsy a moze i miejsca na skladowanie nie ma tez ostatni raczej wiecej ogladam niz kupuje bo polki zapchane a moze to internet sie do tego przyczynil Odpowiedz Link
kendo Re: przecena kasiazkowa 24.02.09, 18:48 i to i to Greis, trzeba troszke na loto uskladac,nigdy nie wiadomo gdzie sie czlek znajdzie, a miejsca faktycznie juz niemam,a nichce dokupowac nastepnego regalu, fachowe jednak mnie kusza zawsze,a ze zaczelam drutowac,wiec kupilam i juz, po powiesci biegne do bibljoteki,a i duzo ksiazek czeka w kolejce do czytania w dwoch jezykach Odpowiedz Link
greis52 co czytamy...? 03.04.09, 07:06 przy porzadkach swiatecznych wpadl mi w rece stary tomik poezji Pawlikowskiej i mnie wciagnelo Odpowiedz Link
nana_c Re: co czytamy...? 03.04.09, 10:06 Ja sobie teraz poczytuje wreszcie te ksiazki, które dostawalam rok i ponad rok temu na okazje mojego choróbska i pobytów w szpitalu Wtedy nie mialam sily do czytania, a teraz sie przydaja. Rozmaite knigi, od powiesci historycznych przez thillery, po babskie romansidla Fajnie jest. Odpowiedz Link
kendo Re: co czytamy...? 03.04.09, 19:11 o jeja, a kiedy ja nadrobie swe zaleglosci czytacza? brakuje mi czasu jak na ta chwile, moze u siostry od poniedzialku cos zaczne,jak za druty nie zlapie Odpowiedz Link
jaga_22 Re: co czytamy...? 03.04.09, 19:24 Co m-c kupuję i leżą nieprzeczytane.Już 5 książek czeka w kolejce. Ja już nie wiem jak zrobić,żeby było więcej czasu.Nie wyrabiam się, godziny tak szybko uciekają.) Odpowiedz Link
kendo Re: co czytamy...? 03.04.09, 19:29 Jagus, to moze czas przedswiatecczny,czlek zaganiany jakos, po swietach czy podczas swiata,zobaczysz,ze za ksiazeczke zlapiesz do czytania,a jak wciagnie od pierwszych stron,to szybciutko przeczytasz i zachecona tym zlapiesz za nastepna Odpowiedz Link
kendo Re: "Biala goraczka" 13.04.09, 10:03 wyborcza.pl/1,75480,6488213,Moj_aniol_jest_kobieta.html W maju ukaże się książka Jacka Hugo-Badera pod tytułem "Biała gorączka" (wyd. Czarne), a w niej cała relacja z podróży przez Syberię i inne rosyjskie reportaże to mnie zainteresowalo,czytalam juz kiedys na ten temat i dziwne,bo najwiecej szamanow wywodzi sie z Syberii, .."Szamanizm to wiara w siły przyrody i duchy przodków""..(cyt). Odpowiedz Link
nana_c Re: "Biala goraczka" 16.04.09, 20:04 A ja lubuje sie od jakiegos czasu w thillerach Tess Gerritsen, i powrócilam akurat do niej Odpowiedz Link
kendo Re: "Biala goraczka" 18.04.09, 19:26 *Nano, lubie romansidla z chusteczka do wycierania lez o historyczne w formie powiesci na faktach autentycznych,tez mnie wciagaja. Odpowiedz Link
nana_c Re: "Biala goraczka" 18.04.09, 20:21 Kendo, cos takiego historyczno- romantycznego na urlop sobie juz schowalam Odpowiedz Link
kendo Re: "Biala goraczka" 18.04.09, 20:23 o!,to mam nadzieje,ze podzielisz sie pozniej wrazeniami urlopowego czytania. zycze milego wieczoru. Odpowiedz Link
kendo Re: Ppipi dluga skarpeta-4 maja obchodzila 50 lat 07.05.09, 21:11 Inger Nilsson ,pamietacie chyba film i dzieciaki ksiazke czytali, tak sie chyba tlumaczy ten tytul ksiazki Astrid Lindgren zfilamatyzowanej. aktorka wtedy 9-cio letnia dziewczynka zagrala ta role z wielka brawura,ukonczyla szkole teatralna i pracuje w aktorskim zawodzie,mieszka w stockholmie z rodzina, Odpowiedz Link
greis52 Re: Ppipi dluga skarpeta-4 maja obchodzila 50 lat 08.05.09, 06:45 pamietam, czytalam, ogladalam i z przyjemnoscia obejrzalabym jeszcze kilka razy chyba na starośc czlowiek dziecinnieje a wracajac do tematu to bardzo ladnie zmienila sie w dojrzala kobiete Odpowiedz Link
kendo Re: Ppipi dluga skarpeta-4 maja obchodzila 50 lat 08.05.09, 08:26 mam w planie wycieczke do"swiata A.Lingrens powiesci" pobudowali "male miasteczka z jej powiesci",czesto powtorki ida w TV Emil z Löneberga,moge ogladac do znudzenia, opisywane postacie przez Astrid(przezyla ponad 90-siat lat)sa czesto dyskutowane,jako projekt wychowywania dzieci bezstresowo....tak sobie mysle,kto chcialby by jego dziecie bylo takie jak Pippi) Tak,Ingrid jest bardzo ciepla osoba i ladnie wyglada. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Ppipi dluga skarpeta-4 maja obchodzila 50 lat 08.05.09, 12:29 [i]Bardzo sympatyczną osóbką była Pippi,fajnie się czytało i oglądało. Lubiłam też bardzo "Anię z Zielonego Wzgórza"L.Montgomery.[/b] Odpowiedz Link
kendo Re: Margit Sandemo 15.05.09, 10:26 moge juz na polke odstawic,skonczylam, czytalo sie przyjemnie ,klimat troche jak z basini przeplatany skandynawska mitologia bogow/walka o krolestwa/obyczajow ,niemal z "przedhistorycznych czasow" Odpowiedz Link
kendo Re: "Madame de Pompadour" 15.05.09, 20:30 av Herman Lindqvist dzis zaczelam czytac i umyslilam fajna niespodzianke,bo akurat byla wzminka w ksiazce o moim miescie i Polsce,ale najpierw musze do miasta skoczyc i fotke cyknac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: "Madame de Pompadour" 15.05.09, 21:25 Lubisz takie historyczne książki.Ciekawe jaką wykombinowałaś nam niespodziankę. Jadwiga Dackiewicz pisze o niej między innymi. Faktycznie nazywała się Reinette dEtioles (nazwisko po mężu). Pochodziła z bogatej rodziny mieszczańskiej. Jej ojciec pełnił służbę na dworze jako koniuszy księcia Orleanu. Odbyła bardzo staranne kształcenie i wychowanie w klasztorze. W 1741 r. wyszła za mąż za Karola Wilhelma Normant dEtolies. Małżeństwo to zawarte z rozsądku okazało się nad wyraz dobrane i udane, ale... W 1743 r. Reinette poznaje króla i zaczyna się z nim potajemnie spotykać. Zmarła w 1764 r. Rządziła Francją kilkanaście lat, a czynić to miała w imię miłości. Jaka była naprawdę? Bezinteresowna i kochająca króla o wrodzonej dobroci i wielkiej kulturze i takcie. To ona w dużym stopniu stworzyła styl, który przeszedł to historii pod nazwą "stylu Ludwika XV". Ludwik znalazł w niej to czego zawsze szukał - schronienie, w którym mógł odpocząć, gdzie mógł poczuć się zwykłym człowiekiem i uciec choć na chwilę od intryg i życia dworskiego. Mimo, że Ludwik XV miał poźniej jeszcze następne kochanki, z księżną de Pompadur do końca życia pozostawał w przyjaźni. Często ją odwiedzał i długo rozmawiał. Odpowiedz Link
kendo Re: "Madame de Pompadour" 15.05.09, 21:36 *Jagus, dokladnie te samae dane ,do konca nie wiadomo kto byl jej ojcem,choc caly paryz szeptal,ze to ostani kochanek matki,ktory sie wprowadzil do niej,zaopiekowal sie dziecmi(miala jeszcze mlodszego brata),dajac im dobre wyksztalcenie tak,historyczna w tej formie napisana,choc duzo dat ale tresc bogata w zycie/tadycje/, a bedac w Paryzu,pamietam wymienione miejsca,ktore sa do dzisiaj, o,uchyle rabka niespodzianki, ciekawostka ma byc o krolu Leszczynskim. Odpowiedz Link
nana_c Twilight 15.05.09, 22:39 Zaczelam te powiesci... sa 4 czesci. Co prawda temat "mlodziezowy", ale ksiazka o wampirach i milosci, to lubie Odpowiedz Link
kendo Re: Twilight 16.05.09, 18:41 no chyba do poduszki jej nie czytasz?) kiedys lubialam ta tematyke,teraz jakos inne mi sie chce cczytac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Twilight 16.05.09, 19:25 Przypomniałyście mi dziewczynki,że muszę książkę zamówić.Dostałam już srebrną kartę ,to będę miała 40 % zniżki.Tyle,że te książki z rabatem akurat mi nie odpowiadają. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z rabatem 16.05.09, 19:28 a moze sa jakies o kuchni z roznych stron swiata-sa ciekawe i bogate w recepty, ale wiem,ze nieraz faktycznie nie bylo co wybrac,sama kiedys do podobnego klubu nalezalam i zrezygnowalam w koncu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z rabatem 17.05.09, 16:19 Ha....a znalazłam Nory Roberts "W samo południe" na platynową kartę. Sensacja,przygoda,miłość......to w sam raz dla mnie.Już zamawiam. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 17.05.09, 19:01 Nore polubilam,przeczytalam jej "Morskie szafiry","Sloneczne diamanty"/"Perly z ksiezyca"(wolne tlumaczenie),wszystkie trzy ksiazki-trylogia,milosc przepleciona swiatem mistycznej bajki, w kolejce czeka "Plonace niebiosa"tez Nory. *jagus,jak przetytalas mozesz wydac krociutka opinie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 17.05.09, 19:26 Kenduś dopiero zamówiłam,a książkę mi przyślą po 22 maja,bo do tego czasu trzeba zamówić.Jak przeczytam,to napiszę. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 17.05.09, 19:36 OK,Jagus, koniecznie na balkoniku latem ja przeczytaj,, albo do lutego,(ale dalam Ci dlugi czas)to moze bedzie u nas na ksiazkowej przecenie i zakupie,jak bedzie"pod moj smak") Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 01.06.09, 12:40 Dopiero dzisiaj dostałam zamówioną książkę Nory Roberts "W samo południe" ma 555 stron....kiedy ja ją przeczytam. Najważniejsze zacząć,a z tym mam kłopot. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 02.06.09, 08:12 o rany Jagus, jakie grube "tomiszcze" do czytaania, najwazniejszy jest pocztake,jak wciagnie to pozniej juz z gorki, akurat dobre czytadlo pod parasolem na balkoniku obrosnietym slicznie dzikim winem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z rabatem/Nora Roberts 02.06.09, 10:49 Kenduś na balkonie to bym zamarzła. Nie wiem jak to jest,ale mojemu jest ciągle gorąco,a mnie zimno.Całą zimę nie nakładałam ciepłego szlafroczka,a teraz go poszukałam i zakładam. Nie pada dzisiaj,ale okropnie pochmurno,chyba faktycznie wezmę się za książkę.Chociaż..... ma wpaść syn z synowa,to nie wiem czy zdążę zacząć.W końcu muszą nadejść te cieplutkie dni.: Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki 20.06.17, 12:42 Atul Gawande "Komplikacje" o medycynę , jakiej nie znajdziesz w podręcznikach . autor jest lekarzem , polecam .. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 08:42 pochwalę się moim ostatnim zakupem i tak: 1 "historia brudu" - merlin.pl/Historia-brudu_Katherine- Ashenburg/browse/product/1,660599.html? gclid=CL3BnYPYkJsCFRCF3godOUwPoA 2. "rycerze i zamki" - wysylkowa.pl/ks942572.html (wspaniała! dokładnie opisane wszystko co dotyczy rycerstwa, nawet z przykładowymi przepisami z tamtej epoki ) 3. "rzym. imperium trzech kontynentów" - www.taniaksiazka.pl/rzym-imperium-trzech-kontynentow-liberati- anna-maria-bourbon-fabio-p-12649.html (nie ukrywam, że to tak na fali niedawnej wycieczki ) 4. "francja kapetyngów. 987 - 1328" - ksiegarnia.pwn.pl/5131_pozycja.html? gclid=CKLitYLZkJsCFZCB3godIWcgow (moja perełka!) Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 09:49 zdziwilabym sie Mycha, gdyby to byly romansidla, lektora nader ciekawa,zycze przyjemnego czytania, ta o rycerzach wyglada na ciekawa,nie wspomne o rzymskiej tematyce,moze znajdziesz opis o "sobie" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 11:02 Ojej.........Mycha mój podziw nie ma granic na Twoje zainteresowanie takimi książkami.Ty tak od zawsze? Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 11:43 ten typ tak ma)))) może nie od zawsze, choć te klimaty zawsze mi były bliskie ale od jakichś jak wiem... 10 lat nieuleczalnie pochłaniam każdy zapisek o tej tematyce, namiętnie i pasjami zwiedzam zamczyska, pałace, ruiny i klasztory/kościoły/synagogi/meczety - jak tylko pozwalają mi na to możliwości wcześniejsze 10 lat należało do psychologii i filozofii (choć stanowczo przewagę miała psychologia) - i tak wielbiłam S. Freud'a miłością niemalże bezgraniczną takie moje małe tup tup do przodu)) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 12:21 To masz bogate wnętrze Mycha,musiałaś 10 lat temu połknąć niezłego bakcyla, czy pamiętasz od czego to się zaczęło. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 14:49 może, choć nigdy się nad tym nie zastanawiałam od czego się zaczęło? hm...rozumiem, że chodzi o historię bardzo, ale to bardzo przyziemnie w połowie lat 80-tych w polskiej telewizji był emitowany francuski serial "Katarzyna". nie wiem, czy kojarzysz. romansidło, ale w historycznej otoczce wojny 100-letniej, późne średniowiecze, joanna d'arc itp. byłam młoda, młoda, bo to chyba była VI/VII klasa podstawówki. pamiętam, że tak mnie zafascynował, iż przeczytałam z "historii francji" i "historii angli" (moi rodzice mają kilka pozycji z tej serii dotyczących różnych państw) właśnie część dotyczącą wojny stuletniej))) szok, nie? i to by chyba ten pierwszy impuls. historia cały czas się gdzieś przeplatała przez moje życie. chociaż tak, jak napisałam wcześniej poszłam w psychologię/filozofię. myślę, że ten wybuch fascynacji historią nastąpił przez tematykę czasrownic - więc inkwizycja itp., wilkołaków - tradycja, wierzenia, niepohamowaną chęcią dowiedzenia się jak najwięcej o historii kościoła (od strony administracyjno doktrynalnej), i przede wszystkim, że jednak ta epoka średniowiecza ma dla mnie ten posmaczek magii, tajemniczości i romantyzmu, chociaż wiem, że nie miała tak naprawdę wiele z tym wspólnego to taki łańcuszek powstał, np. czytając o wyprawach krzyżowych musiałam sięgnąć po książkę o mahomecie i islamie - ich historii, żeby łatwiej było zrozumieć, lepiej poznać dane zdarzenia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 17.06.09, 16:28 Biję czołem przed Tobą po te moje książki to ja nie muszę sięgać tak wysoko,a z wiekiem to co raz trudniej się wspinać. Masz zacięcie,to widać i tak trzymaj....jestem na taaak... Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 08:29 bez przesady poza tym, również lubię np. romansidła najlepiej oprawione w ramy historyczne. uwielbiam g. g. marqueza. po prostu wielbie go miłością bezwarunkową! a "sto lat samotności" mogłabym czytać i czytać... a właśnie ostatnio z bratową obejrzałyśmy film "miłość w czasach zarazy" na podstawie powieści g. g. marqueza. odjęło nam mowę, tak rewelacyjny! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 12:05 Muszę coś poszukać na ten temat,a tymczasem zamówię kolejną książkę Grocholi "Kryształowy anioł" tylko muszę spytać córki,bo może ona już ma. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 12:06 nasza Mysia-skromnisia) no potwierdzam Twoj szeroki zasob wiedzy w tematyce/czarownicowo- koscielno-rycerskiej- chcialabym tez tyle wiedziec,ale u mnie to juz z pamiecia roznie) tak trzymaj Mycha,poglebiaj wiadomosci i dziel sie nimi z nami Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 13:11 będę się dzielić. choć kenduś mnie np. też bardzo denerwowało, jak nie byłam w stanie zapamiętać po przeczytaniu danej książki tyle, co bym chciała. ale potem zauważyłam, że fakty się powtarzają i w innych pozycjach i tak wchodziło do głowy a teraz czytam henry'ego chadwicka "kościół w epoce wczesnego chrześcijaństwa". trzeba się nad niż skupić, ale ciekawa. opisane są wszystkie wczesnochrześcijańskie herezje, droga, którą podążała najpierw wspólnota, a właściwie to wspólnoty chrześcijańskie, a potem kościół. opisani są wielcy ludzie kościoła, ich poglądy i wpływ. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 17:12 Mycha z tym zapamietywaniem masz racje, przekonalam sie czytajac trylogie Jana Fridegårda,gdzie opisywal tworzenie sie religi i czczenie bostw, pozniej Mika Waltari w swych niektorych powiesciach nawiazywal do tworzenia sie religi chrzescijanskiej. obecnie zaczelam o Pompadur i na razie przerwa,bo inne czynnosci mnie zajelymysle,ze na plazy pod parasolem bede konczyc Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 17:24 kochana, czytałam świetną książkę "faworyty królów franciskich", właśnie między innymi jest o madame Pompadur. książka zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. dawała pogląd na tamten okres, kanony, które wtedy obowiązywały, zwyczaje i choćby podejście do tak przyziemnych czystości, jak higiena Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 18.06.09, 17:38 nie wspominajac zapatrywania na wybor meza Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 19.06.09, 08:23 mówi się, że średniowiecze było ciemne, brudne, ale to w czasach ludwikańskich zamiast higieny pacykowali się niemiłosiernie, naklejali sobie muszki, a pod perukami tętnił życiem miktoświat. i do tego te choróbska... fuj! Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 19.06.09, 13:44 pamiętacie, jakiś czas temu, dość spory, zachwycałyśmy się na forum w naszej vistulowej biblioteczce - czytelni książką "filary ziemi" kena folleta. dogrzebałam się go informacji, że wyszła kontynuacja tej powieści pt. "świat bez końca". czy ktoś przeczytał? recenzje ma wyśmienite. ilością stron prześcignęła "filary..." ale jeśli się tak dobrze czyta, jak poprzedniczkę to nawet się nie zauważy, kiedy przeleci ten 1000-siączek Odpowiedz Link
slo-onko Re: ksiazki z gornej polki 19.06.09, 21:08 "Świat bez końca" jest tak samo znakomita jak jej pierwsza częśc. A wyszła w ub. roku,dokładnie w maju,wiem,bo strzępiłam na nią zeby. Pozdrawiam Was dziewczynki. A. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 20.06.09, 09:19 wowwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!! Sloneczko nam sie wklikala,az paszczydlo mi sie rozjasnilo) wlasnie maialm wpisac,zes czytala "filary" no ja musze chyba poczekac az w kraju bede i zakupie,albo w bibliotece poszukam, jakbyscie podaly orginalne tytuly. Sloneczko, duzo buziakow przesylam Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 20.06.09, 15:39 No wreszcie się zdecydowałam na tę książkę,"Kryształowy anioł" Grocholi,lubię takie prawie prawdziwe opowieści.Zamawiam kobieta.interia.pl/tylko-u-nas/wywiady/news/pokazuje-rozne-twarze,1324681 Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z gornej polki 20.06.09, 16:58 FILARY ZIEMI to jedna z najwspanialszych ksiazek, jaka czytalam Drugi tom, czy raczej dalszy ciag historii Toma, tez mam w planie przeczytac, ale póki co, morduje sie z wampirami z Twilight Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 20.06.09, 21:24 oj,oj...cos mi sie przypomina,ze zdaje sie czytalam "filary" czy to nie bylo o budowaniu katedry przez wdowca,wychowujacego sam dzieci a nowo narodzone musial z wiadomych przyczyn w lesie zostawic? przyznam sie,ze Grochali nic nie czytalam ale sledzac fora to widze,ze bardzo popularna pisarka. Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z gornej polki 21.06.09, 07:52 Tak, to ten Tom Budowniczy, Kendo To porzucone dziecko znajdzie sie... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 21.06.09, 10:06 ciesze sie,ze czytalam , przymiarke zrobie do nastepnej czesci zatem. a to dziecie mnich zabral do klasztoru i wdowiec przeczuwajac,ze tam to dziecie "zaciagnal" sie do pracy przy budowie katerdry. podobala mi sie powiesc. Odpowiedz Link
kendo Re: Stanislaw Leszczynski 07.07.09, 09:14 obiecane fotki,nawiazujace do czytanej kasiaki "Madame de Pompadur" tablica pamiatkowa, mowiaca,ze w tej kamienicy zamieszkiwal krol poski z rodzina rok 1711 - 1714 kamienca nalezala do dyrektora wydobywania jakiegos mineralu,ktory udostepnil ja krolowi. Odpowiedz Link
kendo Re: porzadki bibljoteczki 10.07.09, 09:13 lato sprzyja uporzadkowaniu w naszych ksiazkach, posortowaniu roznosci poukladanych na nich, to znalazlam: Najpierw polki, regaly czy szafy oprozniamy z ksiazek i przechowywanych czasopism. Polki i wszystkie scianki wycieramy z kurzu i przecieramy terpentyna balsamiczna, ktora nie tylko odswieza, lecz takze zabezpiecza przed molami. Niekiedy w wilgotnych pomieszczeniach na sciankach szafy zauwazyc mozna slady wilgoci. Taka sytuacja ma rowniez miejsce, gdy niebacznie umiescimy regal lub szafe z ksiazkami przy scianie przemarzajacej zima. Aby usunac wilgoc z szafy, stawiamy na polkach pare spodeczkow z wapnem niegaszonym i zamykamy ja na 4-5 godzin. Wyjete ksiazki okurzamy przed domem lub na balkonie: ciasno zamkniete omiatamy miekka miotelka z pior i trzepiemy, przewracajac kartki. Przy okazji sprawdzamy, czy nie ma sladow obecnosci moli. Nieco ostrozniej obchodzimy sie z ksiazkami starymi i cennymi. Takie okresowe porzadki pozwalaja takze w pore wychwycic moment, gdy konieczna jest interwencja introligatora. Skorzane oprawy ksiazek po okurzeniu miekka szmatka przecieramy terpentyna, niewielka iloscia wosku pszczelego rozpuszczonego w wodnej kapieli lub mieszanina lanoliny i specjalnego oleju z nozek cielecych do konserwowania skory, jakiego uzywaja rymarze, ewentualnie bezbarwna pasta do butow. Gdy wyschna, polerujemy je ircha lub flanelka. Do odswiezenia bardziej zniszczonych opraw skorzanych uzyjemy surowego zoltka kurzego, ktore mieszamy z niewielka iloscia czystego spirytusu. Cienka warstwa tej mieszaniny powlekamy oprawe, a po wyschnieciu przecieramy ja do uzyskania polysku. Na ksiazkach, do ktorych czesto siegamy, moga pojawiac sie roznego rodzaju plamy i zabrudzenia, zwlaszcza gdy oddajemy sie lekturze podczas posilku. Z niektorymi warto i mozna powalczyc. Plamy z tluszczu posypujemy obficie talkiem, przykrywamy kartke bibula i prasujemy cieplym zelazkiem. Zatluszczone kartki mozemy takze oblozyc z obu stron bibula i przeprasowac letnim zelazkiem. Slady wody na kartonowej obwolucie przykrywamy bibula, kladziemy na niej kartke papieru maszynowego i prasujemy cieplym zelazkiem. Gdy ostygnie, przecieramy flanelka. Plamy z plesni usuniemy, posypujac je maka kukurydziana. Po kilku dniach scieramy ja szmatka. Aby zapobiec tworzeniu sie plesni, niektorzy radza lekkie spryskanie ksiazek olejkami: lawendowym, eukaliptusowym lub gozdzikowym. Co prawda atrament niemal wyszedl juz z uzycia, ale na niektorych starych ksiazkach lub podrecznikach mozna natknac sie na plamy po nim. Do wywabienia ich uzyjemy 10-procentowej wody utlenionej, ktora za pomoca kroplomierza - po kilka kropel - nanosimy na zaplamione miejsce. Nastepnie (rowniez kroplomierzem) zwilzamy plame czysta woda. Tamponem z waty zbieramy nadmiar wilgoci, podkladajac pod kartke kawalek bibuly. Wobec starych, uporczywych plam zabieg powtarzamy kilkakrotnie, a gdy sie ich wreszcie pozbedziemy, pod kartke i na nia kladziemy bibule i w ten sposob ja suszymy, pozostawiajac ksiazke otwarta. Bibule usuwamy i zamykamy ksiazke dopiero po calkowitym, dobrym wyschnieciu odplamianej kartki. Dla ksiazek, zwlaszcza tych cenniejszych, najodpowiedniejsza temperatura przechowywania to 18 st. C, a wilgotnosc powietrza nieco powyzej 60 procent. Chronimy je zarowno przed bezposrednim swiatlem slonecznym, jak i silnym swiatlem sztucznym. Regalow czy szaf na ksiazki nie umieszczamy w poblizu grzejnikow lub scian kominowych. Takie sasiedztwo moze spowodowac pekanie klejonych opraw ksiazek. Jesli pomieszczenie jest zbyt suche, nalezaloby pomyslec o stosowaniu nawilzaczy powietrza. Konieczne jest takze czeste wietrzenie pokoju z ksiazkami. Ksiazki w zamykanych biblioteczkach co jakis czas wietrzymy, zostawiajac na dluzej otwarte drzwiczki. Coroczne porzadkowanie ksiazek wykorzystujemy do ich przejrzenia pod katem przydatnosci. Niepotrzebnymi juz nam skryptami lub podrecznikami dzielimy sie z poszukujacym ich uczniem czy studentem, inne ksiazki po uzgodnieniu oddajemy do biblioteki. Te, ktore pozostawiamy, ukladamy na polkach niezbyt ciasno, by nie uszkodzic obwolut, w miare moznosci dopasowane wielkoscia. Staramy sie ustawiac je posegregowane na dzialy, np. osobno literature piekna albo krajoznawcze i przewodniki turystyczne, osobno ksiazki religijne czy wydawnictwa encyklopedyczne i slowniki. Dzieki temu szybciej znajdziemy szukana ksiazke. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: porzadki bibljoteczki 10.07.09, 16:09 O matko Kendusiu i ja to miałabym przeczytać? Ja nie mam wilgoci,a książki pochowane.Co prawda,to nie wiem gdzie co jest,ale i tak czytam na bieżąco,to,co kupuję,o ile w ogóle czytam,nie mogę się skupić Odpowiedz Link
kendo Re: porzadki bibljoteczki 10.07.09, 16:20 *Jagus, nastepnym razem podziele wklejke na segmety by nie wyadawalo sie "tasiemcowe" odnosnie zapachu plesni,to zakupilam ksiazke o robotkach na drutach,stare wydanie i wlasnie miala taki zapach,powkladalam galazki lawendy,cale lato przelezala na altanie na wietrzeniu,jednak zapach troche jeszcze czuje,a bardzo ciekawe wydanie i nie moglam sie oprzec pokusie by nie zakupic na jarmaku ksiazkowym. moje knig stoja w otwarych rgalach,czasmi przy odkurzaniu musne je sztota wazka od odkurzacza;9,ale powtyklalam mase zapiskow,ktore musze uporzadkowac ech...kiedy jakos se zabrac za to nie moge Odpowiedz Link
nana_c Ach te porzadki... 11.07.09, 13:21 Przyznaje sie bez bicia, ze w tym roku jeszcze nie porzadkowalam ksiazkowych regalów... ograniczam sie do scierania kurzu prze grzbietami ksiazek... Odpowiedz Link
kendo Re: Ach te porzadki... 11.07.09, 21:04 *Nano, w jakis deszczowy dzien najdzie Cie ochata i migiem sobie uporzadkujesz regaliki. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 24.07.09, 12:05 właśnie kończę czytać bardzo fajną i ciekawą książkę howarda reida "w poszukiwaniu nieśmiertelnych". autor jeździ po świecie i odwiedza miejsca, w których starożytne cywilizacje mumifikowały zmarłych. stara się znaleźć odpowiedź na pytanie, czy istnieje podobieństwo między dawnymi wierzeniami i obyczajami. książka jest napisana bardzo przystępnym językiem. polecam Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 24.07.09, 22:14 to sie powtorze Mysia, poprosze o orginalny tytul, pobiegne do bibi.i pozycze jak maja-dzieki. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 24.07.09, 22:44 kochanie, nie wiem, jaki jest orginalny. postaram się znaleźć w necie. ale książka warta polecenia. jest tak ciekawa Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 12.10.09, 11:36 www.pardon.pl/artykul/9828/nimfomanki_i_zabojczynie_kobiety_u_wladzy_cz_2 o Lukrecji czytalm, i bym powiedziala,ze tak naprawde mordeczyniom nie byla, robili to za nia, a ona "byla przyneta" inne pozycje tez godne przeczytania. Odpowiedz Link
greis52 Re: ksiazki z gornej polki 14.10.09, 11:59 "Dom nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej dostalam, jeszcze nie zabralam sie za czytanie ale obejrzalam dwa odcinki serialu o tym samym tytule i jakos mnie nie zachwycił, ale film a ksiazka to wielka roznica jak przeczytam to podziele sie opinią... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 14.10.09, 15:55 bedziemy czekac na recenzje, niemam mozliwosci na polska lterature i film w telewizorni, Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z gornej polki 30.10.09, 00:04 Dom nad rozlewiskiem- czytalam rózne recenzje, sama nie znam. Zawsze warto spróbowac, ja tam negatywnymi nie przejmuje sie z buta. Ostatnio czytam Joy Fielding- niemiecki tytul w wolnym przekladzie: Nie licz godzin, oryginal: The First Time, jest troche inna, niz inne tej autorki, ale polecam! Nie ma w niej normalnego dla Fieldingowej przestepstwa, jest historia ciezko chorej, mlodej kobiety, borykajacej sie z niewiernym mezem i dojrzewajaca, trudna córka. Na górnych i dolnych pólkach zrobilam nieco porzadku, i wprzedalam na netowej licytacji 5 ksiazek. Doszlo miejsce na nowe nabytki Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z gornej polki 30.10.09, 13:07 Mój nowy nabytek to"Weronika postanawia umrzeć" P.Coelho tylko kiedy ja to przeczytam.chociaż nie jest gruba,tylko wystarczy zacząć.może w święta. Odpowiedz Link
tebako Re: ksiazki z gornej polki 31.10.09, 21:45 najlepsza i ulubiona " Gra w klasy " Julio Cortazar, warto przeczytać , na prawdę warto.. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 07.11.09, 17:17 *Tebako poprosze o orginalny tytul-dziekuje,chyba,ze tematyka wojenna- obozowa to mnie nie interesuje a swoja droga,to zaniedbalam czytanie, jakos dzien po dniu ucieka, godzina goni godzine i juz czas do poduchy sie przytulic *Jago, przeczytaj Weronike i sprowozdanie napisz, jest tu,i zastanawiam sie czy ja zakupic, juz robie liste na ksiazkowa przecene w lutym,moze bedzie ta pozycja- Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z pchlego targu 30.11.09, 00:30 ... sobie naznosilam, ciekawe, kiedy ja je czytac bede, chyba wieczorami na letnim urlopie Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z pchlego targu 30.11.09, 09:18 o!, takie nieraz tez kupuje, ale najpierw wacham czym pachna, kiedys zakupilam i plesnia pachniala, lezala cale lato na altanie/lawede miedzy kartki powkladalam, zapach pozostal,ksiazke zawiozlam do Czerwonego Krzyza, niech inni kupia,jak im twn zapach niepszekadza Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z pchlego targu 27.12.09, 21:46 Ja poczytalam w ostatnich 2 tygodniach juz jedna, Kardynal Szatana, Hannesa Weerheima. Dzialo sie w Rzymie w roku 1526- 27, oj sie dzialo! Chyba nie wszystko to z palca wyssane, te historyjki z palaców kardynalskich Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z pchlego targu 28.12.09, 09:02 Nano, lubie takie klimaty czytadlowe, podobnie i Mysza, czytalam o Borgi-papierzu....tez mocne wrazenia. Odpowiedz Link
nana_c mocne wrazenia 28.12.09, 12:58 A czytalyscie juz "Kochalam Tyberiusza", Elisabeth Doret? Tam dopiero sa klimaty Czytalam te ksiazke jeszcze jako dziecko w Polsce (wyczytalam biblioteke dziecieco- mlodziezowa, i pani pozwalala mi czasami cos z "doroslych" brac ) bylam zafascynowana historyjkami ze Starego Rzymu, intrygami, morderstwami, walka o wladze. Po parunastu latach w Niemczech szukalam tej ksiazki, niestety nie znalam autora, a z moim tlumaczeniem tytulu, niestety nigdzie nie zaszlam. A pytalam i w antykwariatach. W koncu dorwalam ja po polsku, przez przypadek, na niemieckim ebay- u, i mam caly czas dla mnie swietna! Odpowiedz Link
kendo Re: mocne wrazenia z Tyberiuszem 28.12.09, 17:07 *Nano cala Vistula ja przeczytala,zadaje sie Slo-onko,czy juz niepiszacy tu Nick(szkoda,ze niema go wsrod nas) zarekomedowal. dla mnie swietna byla . Odpowiedz Link
mycha Re: mocne wrazenia z Tyberiuszem 07.01.10, 09:37 kenduś ma 100% rację. to stanowczo moje klimaty)) zaintrygowałaś mnie nano tym kardynałem szatana hannesa weerheima. aż będę musiała przeczytać. akurat tak dobrze się składa, że kończę nareszcie barbarzyńską europę. książka ciekawa, ale typowo naukowa, więc coś takiego lżejszego by się przydało jak chcesz mogę kilka pozycji polecić Odpowiedz Link
nana_c Re: mocne wrazenia z Cobenem 07.01.10, 09:51 Akurat czytam "Zachowaj spokój"- znajoma z Polski przywiozla i pozyczyla. Coben to psychothriller. Trzeba miec zdrowe nerwy do niego Ja juz na etapie konca- teraz wychodzi, kto kogo gdzie i po co wlasciwie Odpowiedz Link
kendo Re: mocne wrazenia z Cobenem 07.01.10, 10:14 wlasnie jakos psychologicczne mnie nie wciagaja, chyba za slabego nerwa mam, sos musze wyjac z polki i miedzy druciskami dla relaksu poczytac:9 Odpowiedz Link
kendo Re: Wislawa Szymborka 22.01.10, 11:45 odebrala nagrode Nobla w 1996 roku, majac 86 lat w dalszym ciagu tworzy, niemniej jej "rozwazania nad dzisiejszoscia i marzeniach dziecinnych nabraly innej dymensji' .... wiem teraz wiecej/choc nie jestem tak pewna..... wydala nowy "albumik wierszy"Przed podroza" wedlog krytyka tutejszego z wielka finezja pisze o dziecinnych marzeniach i obecnych, zblizajacej sie smierci..... Odpowiedz Link
nana_c wiersze i powiesci 22.01.10, 13:01 Przyznam sie, ze Szymborska jakos nigdy mnie nie interesowala- czy ona nie tworzy przypadkiem bialej poezji? Dzisiaj spedzialam cale przedpoludnie w miescie powiatowym (pare spraw urzedowych do zalatwienia), przy okazji przelotu przez miasto dopatrzylam sie na glównej pryncypialnej ulicy nowego antykwariatu, który na wystawie zachecal klasyka- Anna Karenina, Wojna i Pokojem, i podobnymi, co w Niemczech jest rzadkoscia, niestety ma otwarte tylko popoludniami- musze kiedys podskoczyc i przejrzec asortyment. Dopatrzylam sie bowiem i Baudolino, Umberta Eco. Odpowiedz Link
kendo Re: wiersze i powiesci Szymborskiej 22.01.10, 13:09 osobiscie byalam zaskoczona wiescia o Noblu dla niej, znam wiersze/bajec<zki dla dzieci, sa ladne ,innego jej nie czytalam, jakos wiersze"dla doroslych" dziwnie mi sie czyta i rozumie, kalsyka rosyjska zawsze chyba bedzie podczytywana,podobnie yu,zawsze na przecenie ksiazkowej, warto jednak regularnie zaglada w takie sklepiki,mozna perelki wyszukac, ja czekam , w lutym zaczyna sie przecna ksiazek Odpowiedz Link
nana_c Re: wiersze i powiesci Szymborskiej 22.01.10, 13:31 kendo napisała: > ja czekam , w lutym zaczyna sie przecna ksiazek Serio, jest w Szwecji taki "sezon ksiazkowy"? Odpowiedz Link
nana_c nowy antykwariat 23.01.10, 20:46 Mam w poniedzialek sprawe do zalatwienia w miescie, ale znowu rano, i antykwariatu nie odwiedze Hm. Na szczescie, ostatnio zapelnilam pólki ksiazkami z innych zródel. Odpowiedz Link
kendo Re: nowy antykwariat 23.01.10, 21:29 calkiem powaznie Nano, co roku w lutym wilka przecena ksiazkowa, juz obiecalam sobie,ze nic nie zakupie, wiaze sie z tym,ze nowy regal bym musiala dokupic,a na to niema juz mijsca. niewiem,jak u Was, ale tu mozna zakupic kasiazki "uzywane" - czasami z bibljoteki-oglaszaja sie, - w "sklapikach" Czerwonego Krzyza - w "sklepikach przykoscielnych,gdzie ludzie oddaja swe rzeczy najrozniejsze moze macie takie mozliwosc,sprawdzi. acha i wachaj przed zakupem, moga miec przykry zapach wilgoci/nikotynowy,ludzie w domach zanim sie ich pozbeda trzymaja byle gdzie. Odpowiedz Link
nana_c Re: nowy antykwariat 23.01.10, 21:55 kendo napisała: > acha i wachaj przed zakupem, > moga miec przykry zapach wilgoci/nikotynowy,ludzie w domach zanim > sie ich pozbeda trzymaja byle gdzie. To fakt, troche zawsze poiucham, na pchlich targach, z antykw. tez. Nikotyna nie taka tragiczna, choc sama niepalaca jestem, ale zdaje mi sie, ze z czasem z ksiazki wywietrzeje, chociaz na ebay sprzedajacy czesto podkreslaja (ja tez ) ze z gospodarstwa niepalacych ksiazka. Bardziej przeszkadza mi zapaszek techlizny, i boje sie jakichs robaczków/ moli, które byc moze sie tam zagniezdzily wszystko mozliwe przeciez. Na pólce "koscielnej" u nas raczej nowe ksiazki sa, znaczy bestsellery sprzed paru lat. Odpowiedz Link
kendo Re: nowy antykwariat 24.01.10, 09:45 o! zapomnialam o "robaczkach ksiazkowych" latem taka zakupiona pozycje trzymam na altanie/na sloneczko wystawiam by wiatr karteczkami poprzewracal, nawet galazki lawendy wkladam,bo wiele robactwa nie lubi tego zapachu i pewnie sobie odchodzi Odpowiedz Link
jaga_22 Re: nowy antykwariat 24.01.10, 10:33 A ja nie lubię starych książek.Kupiłam już dawno na Allegro 2 tomy "Olaf syn Auduna" Singrid Undset z 70r.i mimo,że w dobrym stanie,twarde okładki,jakoś nie miałam serca żeby je przeczytać,mimo,że bardzo chciałam.Lubię jak kartki pachną farbą. To chyba wynika z mojej natury,bo wszystko co stare powyrzucałam i czasem żałuję. Odpowiedz Link
kendo Re: nowy antykwariat 24.01.10, 10:51 *Jagus, mamy podobne podejscie do "staroci" jestem bardzo ostrozna w zakupie takiej kasiazki,musze ja trzymac w reku i czuc jej wibracje, przez wysylke tego sie nieodczuwa ale ja pozniej przeczytam, polecam do przeczytania...bo fajna masz lekture by przeniesc sie w inny swiat Odpowiedz Link
irene.jg Re: nowy antykwariat 24.01.10, 19:27 Nie znoszę starych i "zapaszystych książek" .... tak już mam. Odpowiedz Link
kendo Re: nowy antykwariat 24.01.10, 19:56 kiedys tez tak mialam Irene, ale kiedy na kiermaszu uzywanych ksiazek , znalazlam o robotkach na drutach,to musialalm ja kupic,po prostu cena necila i zawartosc ksiazki,wydanie tez ladne,na kredowym papierze/piekne zdjecia i opisy a nawet historja niektorych wzorow z roznych krajow...... lezala caly sezon na altanie /wiatr kartki przewracal,/kwiatki lawedy wkladalam Odpowiedz Link
irene.jg Re: nowy antykwariat 25.01.10, 07:41 Rozumiem Cię doskonale Kenduś, ja pewnie też bym tak zrobiła pomimo swoich uprzedzeń, które zresztą tłumaczę wrażliwą wątrobą ... Przeszkadzają mi różne zapachy i robi mi się wtedy niedobrze. Dlatego u mnie np. w szafie nic nie leży za długo, jest przestrzeń i nic nie może się "dusić". Odpowiedz Link
kendo Re: nowy antykwariat 25.01.10, 10:51 o!!!!!!!!!!!!!!, trafilas w sedno sprawy to" przyduszanie" od dawna porzadek zrobilam z niepotrzebnymi rzeczami/wycinkami zalaegajacymi na polkach, a zbieranie tygodnikow/miesiecznikow do przeczytania na potem, to juz od dawna zakonczylam,tydzien odlezy,jak niedoczytalam,laduje w koszu Odpowiedz Link
nana_c Re: nowy antykwariat 26.01.10, 14:01 jaga_22 napisała: 2 tomy > "Olaf syn Auduna" Singrid Undset z 70r. > Ksiazka, która tez zakupilam na niemieckim allegro, czyli ebay, i tez nie moge sie do niej przekonac- jakas dretwa mi sie zdaje, nieporównalna do Krystyny córki Lavransa byc moze, jeszcze do niej nie doroslam Odpowiedz Link
nana_c Swiat bez konca 26.01.10, 14:03 czyli druga czesc Filarów Ziemi Folleta, dotarl do mnie dzisiaj, wylicytowany za drobne pieniadze na ebay, i po polsku. Znajoma ulice dalej tez ucieszyla sie Odpowiedz Link
kendo Re: Swiat bez konca 26.01.10, 15:19 szczesciara z Ciebie Nano, bedziesz miec mile czytanie "Filarow" juz nie pamietam "syna Olafa" czy film czy ksiazke czytalam, tu skandynawowie nakrecili mase podobnych filmow, moze przelamiesz sie do dokonczenia,nieraz dopiero po polowie akcja ksiazki wciaga. Odpowiedz Link
mycha Re: Swiat bez konca 26.01.10, 15:34 kiedyś chyba pisałyśmy o tej książce ze slo. do tej pory jeszcze jej nie nabyłam, ale przymierzam się cały czas, tylko ciągle wyskakuje jakiś inny interesujący tytuł. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Swiat bez konca 26.01.10, 17:09 Nano,"Krystynę córkę Lavransa" czytałam jak miałam 15 lat,bo mama od kogoś pożyczyła,ale pamiętam,że bardzo mnie wciagnęła,nie mogłam się od niej oderwać. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 01.02.10, 11:48 przez zupełny przypadek w ręce wpadła mi książkaalois uhl "dzieci papieży. życie rodzinne w watykanie". jest to jedna z 3 książek z cyklu o papieżach. oczywiście nie mogłam sobie odmówić, żeby jej nie kupić. jest niesamowicie łatwo napisana. lekko sie ją czyta. temat intrygujący, o którym otwarcie się nie mówi. z mojego kręgu zainteresowania Odpowiedz Link
kendo Re: papieska lektura 01.02.10, 11:54 o!?, cos ciekawego.....napisz Mycha pozniej jakie wrazenie bylo Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 04.02.10, 09:33 od wczoraj wałkuję nigela cawthorne "bardzo prywatne życie artystów". nie mogę oderwać się od książki. daje mi zupełnie inne spojrzenie na ludzi wielkich takich jak van gogh, michał anioł, caravaggio, cellini, tycjan, rubens czy rembrandh, itp. ich fascynacje, inspiracje, obsesje, czasami bardzo "dziwne". a przy okazji czytając robię sobie porządek w łepetynie i przypominam, który ze znanych obrazów był czyj i jestem z siebie dumna, bo ta moja pamięć nie taka znów zła Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 04.02.10, 10:52 o!,Mycha, to chociaz tu nienarzekasz, pamiec niezawodzi,wiec ,wszystko w porzadku) zawinelam w drodze powrotnej do bibljoteki, otwieraja dzis o 14:00....nastepnym razem moze wiecej szczescia bede miec ,chcialam spytac o "dziec papierzow"- Mycha,masz orginalny tytul i autora-prosze podaj mi=dziekuje z gory Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 04.02.10, 11:46 kenduś autor to - alois uhl nie wiem, jaki jest orginalny tytuł w każdym bądź razie po niemiecku to - "Papstkinder", a po angielsku - "Children of the Popes". a razie czego pytaj o tego autora to łatwiej będzie ci znaleźć tą pozycję ja przymierzam się od kolejnej jego pozycji "papieże i kobiety" a na deser "jak umierają papieże" ale to później Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 04.02.10, 12:53 dzieki Mycha, angielski orgi.tytul im wystarczy, jak maja to wypozycze, pozniej te nastepne tez bardzo ciekawe, spytam o nie tez Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 05.02.10, 09:51 i skończyłam wczoraj o artystach. wrażenia? kiedyś ktoś napisał, że wielcy ludzie nie są "normalni". po przeczytaniu tej książki zgadzam się z tym stwierdzeniem w 100%. zastanawiam się tylko, czy to, że ich podejście do życia przekracza ogólno przyjęte normy, to kwestia potrzeby wyróżnienia się z tłumu, pokazania swojej inności. czy też nieopanowana chęć balansowania na krawędzi, potrzeba adrenaliny i nieodparta fascynacja tym co zakazane. z moich przemyśleń wychodzi to drugie. książka może szokować, a napewno pokazuje drugą stronę tych, których świat okrzyknął geniuszami. w związku z tym, żeby nieco zmienić klimat i odetchnąć zabrałam się za briana p. levacka "polowanie na czarownice w europie wczesnonowożytnej" Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 05.02.10, 11:18 oby jeszcze byla to 100% prawda o "slawach" mysle,ze piszac ksiazki biograficzne zawsze chyba cos "pikantnego nieprawdziwego " dodadza zycze milej ,nastepnej lektury Mycha, ja poczytalam nowe recenzje wydanych kasiazek, wpisalam sobie na liste,(do przeceny ksiazkowej) o tematyce szwdzkiej histori od czasow Napoleona,napisana przez Hermana Linqvista, lubie jego styl,lekki/duzo prawdziwych wyszperanych faktow i ubarwione w sopsob zachecajacy do dalszego poglebiania "wiadomosci". Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z gornej polki- follett 05.02.10, 12:40 Musze jednak przyznac, ze troche mi przeszkadza "nowoczesna mowa" ksiazki, której akcja dzieje sie w glebokim sredniowieczu. Byc moze, to jedynie "zasluga" tlumacza Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki- follett 05.02.10, 13:19 kenduś, z tego co napisał autor to informacje sprawdzone. poza tym, nie należę do tych, co tak grzecznie wierzą na słowo i sama poszperałam w necie i właściwie się pokryło... nana, ja własnie tak się zbieram i zbieram do przeczytania tej drugiej części filarów ziemi, ale bouję się, że się rozczaruję. filary są dla mnie pirwszorzędne, świetne! ale jakoś nie przeszkadzał mi język. dzięki temu szybko i lekko się czyta. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki- follett 05.02.10, 13:31 *Nano ja czytalam po szwedzku, nie moge powiedziec,ze hiper w nowoczenym jezyku tlumaczenie bylo, "jezyk tlumaczeniowy" pasowal do epoki ksiazkowej. *Mycha, tez lubie sprawdzic w necie "te pisane slowa", tworze sobie wtedy odpowiedni obraz miedzy prawda a "naciaganiem" by ksiazka sie sprzedawala. Odpowiedz Link
nana_c Re: ksiazki z gornej polki- follett 06.02.10, 21:03 Ja tez czytalam Filary po niemiecku- teraz mam polskie wydanie Swiata- wiem z forów, ze wiele ludzi psioczy na nieudane tlumaczenia, bez oddania faktycznego klimatu historii. Ciekawe forum na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/w,151,105883011,105883011,Bledy_jezykowe_tlumaczy_i_autorow.html Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki- follett 07.02.10, 10:24 poczytam sobie to forum Nano, tlumaczenie ze szwedzkiego to faktycznie czasami moze byc "smieszne" nieraz doslownie sie przetlumaczy na polski, podobnie,jak ja to czynie,piszac""miejcie sobie dobrze...."" co by prawidlowo znaczylo po polsku ""miejcie udany dzien"=a moze tu tez zle napisalam? Odpowiedz Link
nana_c wpadlam zakomunikowac 09.02.10, 17:37 ze zarwalam noc, a Swiat bez konca skonczylam Odpowiedz Link
kendo Re: wpadlam zakomunikowac 10.02.10, 09:50 Nano, to teraz mozesz odespac nocke i co?? zadowolona z lektury? Odpowiedz Link
kanoka Re: wpadlam zakomunikowac 10.02.10, 13:13 Też mi się Follet i "Filary..."oraz "Świat"bardzo podobały. Nawet je mam . Polecam tego samego autora(nie sensacja, a książka historyczna) "Niebezpieczna fortuna" www.empik.com/niebezpieczna-fortuna,prod1050398,p?gclid=CMqlmu7d558CFQqJzAodVmncrg A dla tych, którzy lubią średniowieczne historie cykl Iny Lorentz("Nierządnica", "Kasztelanka", "Testament nierządnicy"). To niestety, nie ta klasa pisarstwa, ale też wciąga kalioczyta.blogspot.com/2009/11/iny-lorenz-nierzadnica.html Odpowiedz Link
kendo Re: wpadlam zakomunikowac 10.02.10, 17:23 *Kanoko i bardzo sie cieszymy z komunikatu lekturowego, Mycha zaraz sie rzuci na tytuly i sprawdzi co czytala,bo lubia ta tematyke, ja spisalam orginalne tytuly i w bibljotece zapytam czy maja, od razu bede sledzic przecen ksiazkowych,moze akurat bada te pozycje. Odpowiedz Link
mycha Re: wpadlam zakomunikowac 11.02.10, 09:51 ha! dzięki dziewczyny napewno wsadzę nosek w tą lekturę Odpowiedz Link
nana_c nierzadnica i inne 15.02.10, 23:49 Kanoika, tez czytalam, bo tutaj byl szal na Iny L. w swoim czasie- masz racje, wciaga, choc nie bardzo polotowa lekturka. Inne tej autorki tez przydajne, jak sie w lózku z choróbskiem lezy itp Ostatnio dostalam jedna od syna- w oryginale Feuerbraut- ognista panna? Kendo, Swiat byl dobry, ale Filarom jednak nie dorównuje, ale tak maja ksiazki "dopisane na zyczenie". Odpowiedz Link
kanoka Re: nierzadnica i inne 16.02.10, 08:27 Teraz czytam "Obcą". Kolejny tom - "Jesienne werble". Masz rację, cd napisany na życzenie, jest zawsze gorszy.Z prozy Historycznej, przeczytałam kolejny tom z cyklu " Szwedzkich" Krzyżowców - "Dziedzictwo Arna" Tematyka ciekawa, ale książka(a może to wina tłumaczenia?)ciężko się czyta. Podobnie jak cały cykl. Tu książki www.krzyzowcy.videograf.pl/ www.tvp.pl/historia/patronaty-medialne/dziedzictwo-rycerza-arna-jana-guillou a tu film, nakręcony wg książki. www.europa21.pl/wiadomosc/11671-Arn_-_Templariusz A całkiem niezła( jak na tz "lekturę kobiecą"), była "Dziecioodporna" Ale to już inna lektura czytelnia.onet.pl/0,22277,0,1,nowosci.html Odpowiedz Link
mycha Re: nierzadnica i inne 16.02.10, 14:19 na urodziny dostałam od brata książkę antonio garrido "skryba". kupił w ciemno wiedząc, że lubię powieści historyczne, a po drugie fascynuje mnie epoka, w której toczy się akcja - koniec VIII wieku w państwie franków za czasów karola wielkiego. słuchajcie, usiadłam wczoraj wieczorem do niej, żeby przewietrzyć trochę głowę i poczytać coś lekkiego, łatwego i przyjemniego i oderwać się nie mogę! jestem już w połowie, a stron ma 510. bardzo wciąga, jest też zagatka detektywistyczna wpleciona. trochę klimatem przypomina mi filary ziemi. poza tym, w książce są wypisane tytuły powieści historycznych z tej serii Odpowiedz Link
henryk245 Re: ksiazki z gornej polki 12.11.12, 18:30 .. i w tym problem,ze z gornej polki wielu ich niedosiega telewizor stoi nizej ... Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 26.02.10, 09:09 generalnie jestem na etapie pochłaniania wszystkiego co jest o wampirach, wilkołakach, czy czarownicach i to bez względu na to, czy powieści, czy popularno - naukowe ale w ramach przerwy chwyciłam danilela pizzagalliego "damę z gronostajem. życie cecilli gallerani w mediolanie czasów ludovica srorzy". to prezent choinkowy od brata i bratowej. wszyscy byliśmy przekonani, że to powieść, a tu siup. to autentyk mówiący o tym jak powstało dzieło leonarda, tzw. podtekst zawarty w tym obrazie, opis renesansowego mediolanu poczynając od zabudowy miasta i urządzenia wnętrz po zwyczaje, strój, historię i ustrój. opis historii rodziny gallerani, sforzów i viscontich. bardzo ciekawa książka. można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy, choć cytaty starą polszczyzną (starym językiem) są trudne do przebrnięcia Odpowiedz Link
henryk245 Re: ksiazki z gornej polki 26.02.10, 11:05 ksiazki z gornej polki ??? niedlamnie,za wysoko siegnolem biblioteczka sie obalila fundujac ni guza czytanie-niebezpieczne zajecie Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 26.02.10, 12:48 no proszę. wychodzi na to, że niamalże żyję na krawędzi tak często ryzykuję życiem)) Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 26.02.10, 14:46 ze Ty zawsze Henryku masz zart, wiem,naczytales sie do syta,teraz masz psiuna w "glowie"... moze wrocisz ponownie do czytania gdy bedziesz po osiemdziesiadce *MYcha wcale sie nie dziwie wyboru lektury, przeciesz to Twoja ulubina "kraina" mowie Ci,musialas w poprzednim zyciu byc wloszka Odpowiedz Link
kanoka Re: ksiazki z gornej polki 28.02.10, 08:41 Książki o wampirach - też lubię, ale fantasy - również. Czytam teraz trzeci tom trylogii czarnego maga - "Wielki Mistrz" Trochę to jak Harry Potter w kobiecym wydaniu, ale czyta mi się całkiem dobrze. Kupić bym nie kupiła, ale pożyczyć z biblioteki(jak to zrobiłam),czemu nie? Dla zainteresowanych, nota wydawcy i opinie czytelników z Biblionetki. Ja jestem za www.biblionetka.pl/book.aspx?id=86681 Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 01.03.10, 12:43 )) kenduś chyba masz rację w tajemnicy powiem, że w kwietniu wybieram się na wycieczkę do włoch, tym razem objeżdżać planuję toskanię w przyszłym tygodniu jadę kupić wycieczkę jest taka książka o podróży po toskanii coś jakby przewodnik. chyba będę musiała kupić kanonko, ja fantasy tak trochę, to znaczy nie wszystko. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z kraju 27.04.10, 12:32 kupilam siostrze na urodziny, bo lubi kucharzyc, .."Smakowita kolekcja przysmakow".. nie moglam zobaczyc jakie sa recepty bo zapakowana w folje byla, ciezka skubaniutka, do walizki nie moglam zapakowac,bo wiopzlam dekoder i sprzedawca oznajmi,ze nie moge pudla przyciskac w walizie, w podrecznej torbie bylo ciezko,mysle,ze nie bedzie krecic nosem. moze znacie to wydanie,to prosze napiszcie czy dobry wybor zrobilam,bo bede czekac az do polowy maja,kiedy ja otworzy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ksiazki z kraju 27.04.10, 13:20 Książek takich jest multo,a ja już ich nie kupuję.Tytuł oznajmia nam o smakowitych przysmakach.Trzeba było przy zakupie przejrzeć.Mnie się kojarzy ze słodyczami rozumie się. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z kraju 27.04.10, 13:26 *Jagus, zapakowan ksiazka w folje, nie bylo otwartej, zdjecie zrobie i wkleje,a na obwolucie pokazane rozne zdjecia dan w tym miesnych/rybnych, poniewaz nowy komp mamy,to wklejanie zdjec jakos mi nie wyszlo z cyfrowki,musze syna poprosic by sprawdzil co gzie trzeba kliknac by pokazala sie plansz... ech...zas musze sie uczyc czegos nowego Odpowiedz Link
nana_c wyobrazcie sobie 27.04.10, 15:56 ze nie posiadam ani jednej ksiazki kucharskiej mam jedynie zeszyt, w który wpisuje badz wklejam, wyciete z czasopism, wypróbowane i dobre przepisy Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wyobrazcie sobie 27.04.10, 18:11 A...bo to tak jest z książkami kucharskimi.Kiedyś kupiłam dużą i drogą o wypiekach Dr.Oetkera.Nic nie upiekłam,wszystko z głowy,a posiłkuję się internetem. Odpowiedz Link
kendo Re: laureat nagrody Nobla 18.06.10, 17:54 portugisiske pisarz i noblista José Saramago w wieku 87 lat umarl w domu Lanzarotte na wyspach kanryjskich. Nobla z literatury otrzymal w 1998 roku. Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 22.06.10, 13:30 dopadłam bardzo interesującą serią z cyklu "historia życia prywatnego". niestety mam tylko pierwszy tom (od cesarstwa rzymskiego do roku tysięcznego), ale niesamowicie wciąga. opis małżeństwa, stosunków panujących w domu, zwyczajów, rodziny itp. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 23.06.10, 08:34 *Gryzon, no bardzo ciekawe czytadlo, mam podobna o szwedzkich krolach,czeka do pszeczytania. chyba dopiero zima zaczne Odpowiedz Link
mycha Re: ksiazki z gornej polki 23.06.10, 11:25 ooo, to o szwedzkich królach również brzmi interesująco! ja staram się jak mogę, ale ciągle gonię w piętkę, bo częściej kupuję niż kończę czytać ostatnio przeczytałam neposa "żywoty mężów wybranych". chciałam czegoś innego i postanowiłam sięgnąć po klasykę w ścisłym tego słowa znaczeniu tylko dla zapaleńców Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki kucharskie 10.09.10, 18:22 ostanio przerzucilam sie na taki zakup, dzis dwie pozycje bardzo tanio kupilam, jedna o przygotowywaniu potraw malo tluszczowych, druga znanej z tutej telewizorni prowadzacej cykle kulinarne... po powrocie bede co dzien testac nowe menu Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki kucharskie 13.09.10, 07:51 dasz rade Jagus, jak przegladalam,to proste recepty,podobne do naszych z innymi przyprawami. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazka gosci 13.09.10, 07:55 czy jak to sie zwie po krajowemu, nie mam jeszcze takiej, ale mlodzi maja i przytaszczyli na ceremonie slubna by goscie sie wpisywali, szkoda,ze nie ma sie mozliwosci "wklejac zdjeci/obrazkow"-sliczna pamiatka powstaje. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiegarnie 30.12.10, 19:29 mieszkajac chwilowo w miesie, zachodzilam do ksiegarni, nie by za literatura piekan szukac,ale bralam ksiazke o "robutkach" siadalam w fotelu i cieszylam oko.....za dlugo nie moglam bo by mnie do biblioteki wyslali, ale teraz sie udam wlasnie tam z celem wypozyczenia paru pozycji... qrcze strasznie drogie "te fachowe "wydania,a tak pieknie wydane, roboty na drutach/wystroj wnetrz/hobbystycznie w domu....ale bym chciala miec te pozycje, wtedy nie mialabym czasu absolutnie na net Odpowiedz Link
kendo Re: "Cin ping Mej"(org.tytul) 17.02.11, 16:02 merlin.pl/Kwiaty-sliwy-w-zlotym-wazonie_Muza/browse/product/1,814325.html po spotkaniu miastowym zaczne czytac ta ksiazke, pedze do bbljoteki po nia, czytalyscie? Odpowiedz Link
kendo Re: "Cin ping Mej"(org.tytul) 18.02.11, 11:15 ksiazka napisane przez nieznanego pisarza chinskiego, na tamte czasy 11 wiek byla bardzo pruderyjna, zakazana dla czytelnikow, jednak wszyscy znali jej tresc co nie oznacza,ze teraz sie nic podobnegp nie dzieje, Odpowiedz Link
mala200333 Re: ksiazki z gornej polki 19.02.11, 17:45 Czytam teraz "Oskarżona:Wiera Gran". Odpowiedz Link
kendo Re: Stieg Larsson-Milenium 23.03.11, 09:34 pierwsze tomiszcze dwa czekaja w bibljotece Odpowiedz Link
mala200333 Re: Stieg Larsson-Milenium 23.03.11, 14:59 Za tydzien bede w Polsce, kupie sobie i wezme do Anglii gdzie bede tydzien, a potem znowu wroce do Polski Odpowiedz Link
kendo Re: Stieg Larsson-Milenium 24.03.11, 07:49 Malenka zycze milego ladowania w krajach i lekturowania. o tym Milenim pisza,ze nalepsze "dzielo" jakie napisal,na razie sie czyta sa 3 trzesci. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazka z czipem 09.06.11, 13:18 do czego juz dochodzi, ksiazki dostaja czipa by ulatwic wypozyczanie....i pozniej znalezienie u ewentualnego zapominalskiego... tak sobie mysle,ze z czasem i nam gdzies tego czipa wszczepia,zwierzeta juz maja,martwe przedmioty zaczynaja.... Odpowiedz Link
kendo Re:" Paris Hilton ,zycie w slawie" 31.08.11, 12:00 mimo "napietego programu zajec, znalazlam wieczorami chwile czasu by przekartkowac ksiazke , czytalam z mieszanym uczuciem, Paris ur. 1981 r. 17 lutego, to jej autentyczne imie(myslalam),ze sobie wybrala takowe jako modelka/aktorka/piosenkarka/wydawczyni swych ksiazek, ksiazka o jej piesku "Dzwoneczku" potwierdzila jej "wielobranzowesc",ze mimo swojej "naiwnej/skandalicznej osobowosci" umie zadbac o swoj przyrost konta w banku. jest spadkobierczynia sieci hotelowej,ktora jej dziadek zaczal od kupienia hoteliku i przerobienia go na lepszy standard. pupilka babci po stronie matki,zawsze powtarzala jej ...ty jestej ,jak Marilyn Monroe,ty moja Grace Kelly,bedziesz najbardziej znana kobieta w calym swiecie......"koniec cytatu... i faktycznie zyje to dziewcze ,moim zdaniem "pustym zyciem",szukajac milosci,ktora by byla prawdziwa...a nie za jej bogactwo... Odpowiedz Link
kendo Re:"Rozdarty Czarczaf 25.10.11, 09:36 moje zycie w Arabii Saudyjskiej"aw Carmen Bin Ladin *Mala,pamietasz obdarowalas mie ta ksiazka na naszym pierwszym spotkaniu internetowym w 2005 roku,we Wroclawiu doczekala w kolejce do czytania i powiem,ze czyta sie milo... Carmen z ojaca szwajcarskiego ,matki iranki,sama wyszla za maz za "arabskiego mezczyzne" barata starszego Bin Ladina w cieply sposob opisuje swoja asymilacje w krajach arabskich, swoje spostrzerzenia bez nienawisci opisuje bardzo cierpliwie,dopiero po wyjsciu za maz zaczela rozumiec funkcje krajow arabskich Odpowiedz Link
kendo Re:"Rozdarty Czarczaf 26.10.11, 09:34 jestem wstrzasnieta niektorymi faktami z zycia saudiarabskiego gdzie kazdy wracjac z urlopu opowiada jak milo spedzil tam czas,nie zwracajacuwagi glebiej na kulture tam panujaca kobiety sa "niczym dla mezczyzn" po smierci meza,kobieta opiekuje sie jego najstarszy brat,czyli wydaje pozwolenia dla niej i dzieci by mogli gdziekolwiek pojechac....czy dzieci mogly sie ksztalcic dalej, choc teraz niedawno krol wydal pare nowych dekretow,ktore zwalniaja kobiety od noszenia czadar/moga sie ksztalcic.... Odpowiedz Link
kendo Re:"zywa ksiazka" do wypozyczenia 01.11.11, 10:02 tutejsza bibljoteka wprowadzila ciekawy projekt, zywa ksiazke-co rowna sie osobie,ktora jest do wypozyczenia na 20 min. w tym tygodniu osoba,ktora zostala bez dachu nad glowa-czyli bezdomna mozna ja wypozyczyc,przejsc do wyznaczonego pokoiku i zadawac pytania.... a druga to "misjonarka" ktora wrocila do domu..... Odpowiedz Link
kendo Re:"Kuchnia Franceski" 22.01.12, 11:35 av Perte Pezzelli niektore ksiazki maja nie tylko klimat, ale i smak np. pachnacego bazylja spaghetti jedzonego w gronie ukochanych osob... bardzo milo sie czytalo .. odpowiednia lektura na zimowe wieczory bo tak sie od razu robie cieplo czlowieki od tresci ksiazki jak i jadlospisu... polecem .... Odpowiedz Link
kendo Re:"Kuchnia Franceski" 22.01.12, 11:36 kendo napisała: > av Perte Pezzelli > niektore ksiazki maja nie tylko klimat, > ale i smak np. pachnacego bazylja spaghetti jedzonego w gronie ukochanych osob. > .. > > bardzo milo sie czytalo .. > odpowiednia lektura na zimowe wieczory bo tak sie od razu robie cieplo czlowie > ki od tresci ksiazki jak i jadlospisu... > polecem .... poprawka do nazwiska... PETER PEZZELLI Odpowiedz Link
kendo Re:spotkania z literatura 25.01.12, 18:17 wczoraj bylam na takim spotkaniu, z opowiadan innych bylo swietnie,dopuki glowna zalozycielka nieumarla, teraz rywalizacja miedzy dwiema kobietami...usch.....robia to "na wydre z usmiechem na ustach" wiek?,jak chyba najmlodsza a tak to "babcie" mieszkajace w "domu starosci- 2 babciunie po 90 lat,calkiem klora w glowach...niesamowite,ze maja ochote na uczesniczenie i sluchanie literackie" a reszta dochodzaca.. niewiem czy bede chodzic jak juz bede u siebie...? Odpowiedz Link
kendo Re:nastepna przeczytana 28.01.12, 10:49 okazja zawsze u siostry pare ksiazek przeczytac, tym razem siegnelam do siostrzenic literatury,ktora zostawili u mamy, rzucilam sie w wiek XII w srodowisko skotland i norwegi, gdzie toczyla sie walka o korone kraju,gdzie palono niewinne kobiety na stosie,bo uzawano je za czarownice. "Bunt jaskolczy"="Stormsvalan"=tak bym przetlumaczyla,niepodali orginalnego tytulu, pisarka_Frances Mary Hendry nawet ciekawie sie czytalo Odpowiedz Link
kendo Re:"Tam gdzie spadaja Anioly" 16.02.12, 11:08 av Dorota Terakowska milo sie czytalo, opisane dwa "swiaty" jeden Anielski drugi ludzki, szukanie Aniola i zmiana zycia przez Aniola.... Odpowiedz Link
kendo Re:"P.S Kocham Cie" Cecelia Ahern 31.03.12, 09:11 to juz chyba 3-cia ksiazka przeczytana w tym roku czytalam ja na kompie, niestety,ten system w czytaniu nieodpowiedni, najlepiej,jak ksiazke w lapkach sie trzyma i na nos spada czytajac ja w lozku, zawartosc ksiazki, ciepla/perypetie przyjaciolek w poszukiwaniu milosci, a jedna z nich wdowa zostala i tu calosc sie na tym opierala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"P.S Kocham Cie" Cecelia Ahern 14.06.12, 23:21 Zeby dzien nie zakonczyc trzynastka "13" poszukalam dla ALFREDKI watek o ksiazkach -czy takowy tu istnieje???- na pewno bedzie ucieszona. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:bibljoteka vistulowa 15.06.12, 10:20 tak Lusia, mamy tu kacik czytelniczy.... i dzis koniecznie musze do bibljoteki wpasc i sprawdzic ksiake rekomedowana przez Irene.... Odpowiedz Link
kendo Re:bibljoteka vistulowa 25.06.12, 18:25 bylam dzis i wypozyczylam ksiazke *Irene nie maja wcale tej pozycji co podalas,moze ni przetlumaczona na szwedxzki? podobna mi zaproponowali ,inny autor,Abracham B. Yehoshua "wolna kobieta "albo inne tlumaczenie"uwolniona kobieta" mozna roznie tytuly tlumaczyc,ale orginalny po angielsku"The Liberated Bride" grube tomiszcze starczy chyba na cale lato.... i dla relaksu wzory estonskie, ale po angielsku, choc w technicznym jezyku noga jestem,ale sa diagramy ,ktor umie "odczytywac" czasami i tu bede szansac na cos nowego....albo tylko pomarze sobie, Odpowiedz Link
dorka556 Re:bibljoteka vistulowa 25.06.12, 19:38 Jeżeli nie znacie, to polecam N. Sparksa. Świetnie się jego książki czyta, można przy nich wypocząć. Właśnie skończyłam Trzy tygodnie z moim bratem. Autor z bratem wyruszyli w podróż dookoła świata, wspominają dzieciństwo i młodość. Wzruszająco opisują miłość siostrzano-braterską i całą swoją rodzinę. Chyba kupię synom pod choinkę, niech biorą przykład. Teraz czytam Prawdziwy cud, w kolejce czeka Ślub. Dla mnie temat na czasie, ślub syna się zbliża a długa wieczorowa kieca już wisi w szafie. Odpowiedz Link
irene.jg Re:bibljoteka vistulowa 25.06.12, 19:53 Szkoda, Kendo, że nie ma tej książki, bo warta przeczytania. Dorciu, to masz już kieckę na wesele syna i nie są to spodnie Wreszcie nie musisz się martwić i pewnie zakup był w stolicy. Dzięki za podrzucenie pomysłu na prezent pod choinkę, może się przyda.Miłość siostrzano-braterska, to coś dla moich dzieci. Mieszkają od siebie daleko, nad czym ubolewam. Ciągle im przypominam jak ważne są więzi pomiędzy rodzeństwem. Odpowiedz Link
kendo Re:bibljoteka vistulowa 27.06.12, 08:26 *Dorcia, jak jest orginalny tytil po angielsku to podawaj, tu szybciej znajad niz ja sama to po swojemu przetlumacze.... o tak odpowiednia pora na planowanie mikolajowych pezetow, zawsze juz o tej porze kupilam cos .... Odpowiedz Link
dorka556 Re:bibljoteka vistulowa 27.06.12, 08:40 Niestety, 3 tyg z moim bratem już oddałam do biblioteki. Teraz czytam Prawdziwy cud. Tytuł oryginału True Believer i Ślub (The wedding). Wrzuć w swoje google Nicholas Sparks. Na pewno znajdziesz, napisał ją w 2004r. Miłego czytania. Odpowiedz Link
kendo Re:bibljoteka vistulowa 27.06.12, 10:09 dzieki Dorus, bo wiesz,svensson jest taki, ze nie wazne czy dobrze przetlumaczylas tytul, on chce po angielsku dla przekonania sie....taka ich juz "uroda" Odpowiedz Link
kendo Re:"spadajace anioly" 30.06.12, 11:49 czytam.pl/k,kul_8270,Spadajace-anioly-Zysk.html tytul mnie zainteresowal na letnie czytanie chyba OK?? cztal kto ja?????????????????? Odpowiedz Link
dorka556 Re:"spadajace anioly" 30.06.12, 12:02 Przeczytałam notkę Spadających aniołów. Rzeczywiście wygląda zachęcająco, chociaż jak czytam na obwolucie książek recenzje, to każda jest super, bestseler... a w środku papka. Odpowiedz Link
henryk245 ksiazki z gornej polki ... 30.06.12, 13:06 .. sa zbyt wysoko-niedosigne na nizszej polce byly ksiazeczki bankowe,ongis teraz zastapiono je plastykowymi kartami ... .. i jak tu niezostac analfaba ? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki ... 30.06.12, 18:00 Ksiazek nigdy za wiele. Itych papierowych i tych plastikowych. Teraz czytam, biografię Wisławy Szmborskiej "Pamiatkowe rupiecie" zebrane przez Anne Bikont i Joanne Szczesna. Polecam goraco "Medee i jej dzieci" Ludmily Ulickiej Dominik Fernandes Le Nouvel pisze o o Ulickiej: ....Ta autorka jest objawieniem. Jest Czechowem starszej o sto lat Rosji" Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 30.06.12, 21:30 *Dorcia wlasnie taka teraz wypozyczylam... wcle mnie nie zachecila do dlaszego czytania w poniedzialek zamienie na co innego....albo jak bedzie deszczowa pogoda, teraz w ogrodzie grzebie... *Alfredka niemam dostepu do polskich poetow... chyba jak jestemw kraju to wracam zawsze z czyms do czytania.. a te karty co Hernyk wspomina to wole tylko jedna miec mniej do puilnowania.... a czy ktos z Was juz "sluchal ksiezke"? dziecie mnie namawia....chcialo nawet mi w telefon zaladowac... wieczorem dobra rzecz ,zamiast televizorni to "ksiazeczka gadana" tu bardzo maly wybor poskich pisarzy w bibljotece jest,,,, Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki ... 30.06.12, 22:12 merlin.pl/ksiazki/browse/section/1.html;jsessionid=37B7D1069E5D64E2A7EC8A16EDDAF511.LB2 MERLIN ksiegarnia wysylkowa. Corka ma tam "swoj koszyk" i natychmiasy przysylaja wybrana pozycje / o wiele taniej niz w ksiegarni/ Placi przez internet. Jezelii cena za przesylke do Szwecji bedzie duza, to Joanna zamowi dla siebie i tylko przepakujemy. Pieniadze przekazesz przy okazji albo przez internet. Usciski ) Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 01.07.12, 11:07 *Alfredziu, jestes bardzo szczera i ufna dziekuje za ta propozycjie, kiedys moze ja wykorzystam, a pieniadze zawsze "oddam z nawiazka" bo atobus ktorym jade do mamy zawsze w szczecinie staje,wiec tu problem bylby rozwiazany.... Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki ... 01.07.12, 21:47 juz ciesze sie na spotkaie ... gdy bedziesz jechala do Mamy,to nawet przyniose kanapki na droge. Zawsze gdy moja siosra jedzie z Frankfurtu do Kolobrzegu, to ja dokarmiam )a gdy bedziesz wracala, to wezmiesz ksiazki Uściski od naszej trojki Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 02.07.12, 08:56 o rany Alfredziu, ale troskliwa jestes, dziekuje za kanapki, musze odmowic grzecznie za nie bo jestem alergiczka i sama robie sobie wszystkie posilki coby wyeliminowac konserwanty i inne przyprawy, bo nawet koperek/pietruszka moze mi dac czasami "popalic".. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ksiazki z gornej polki ... 02.07.12, 12:42 Konserwanty bbeda w osobnym pudeleczku, dokladnie opisane ) Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 02.07.12, 17:30 hi,hi... *Alfredziu ale bede sie czuc zazenowana.... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 27.07.12, 16:46 wlasie zaczelam czytac ksiazke zdjecie z czlolowki watka, i weszlam na internet by sprawdzic pare histryczntch faktow, orginalnt tytul w ang.""Catharine de Medici" av Leonie Frieda ciekawa pod wzgledem historycznym,polowa XV wieku wpleciony watek milosny z walka o tron/o tron papieski/intrygi/Catarina poruwnywana do Lucrecji Borgii..../akcja we wloszech/francji/hiszpani.... no bo co w taki upal robic, siedziec pod jablonia i czytac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiazki z gornej polki ... 27.07.12, 17:09 A juz masz dosyc drutowania, czy projekt zakonczylas.??? -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 27.07.12, 17:21 przy drutach poca sie paluchy i zle sie dzirga nawet wieczorem goraco w "norce mojej" ale niby dwa te segmenty zrobilam... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ksiazki z gornej polki ... 27.07.12, 22:30 a ja po raz drugi czytam Uciekiniera Kena Folletta,mojego ukochanego autora (od Filary ziemi). apropos Filarow.... zostal nakrecony film w tv BBC,znakomicie nakrecony,polecam. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 28.07.12, 08:45 *Slo, pamietam czytalismy na Vistuli Folleta-Filary, filmy tez ogladalam ,trafilam na niego przypadkiem w telewizorni nie wiedzac jaki tytul od razu skojazyl mi sie z ta ksiazka.... a ten Uciekinier to o czym jest,bym przeczytala-oby nie byl kryminalem.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiazki z gornej polki ... 28.07.12, 09:03 Ja teraz bedac u mamy kupilam nowy nabytek noblistki Doris Lessing-"Martha Quest" probowalam wczoraj sie do nie przylozyc, ale "Maluszek" jest zazdrosny, ze jemu nie poswieca sie czasu i musialam posuwac na spacerki . Podejrzewam, ze jesienia jak beda sloty to w spokoju bede mogla zajac sie czym konkretnym, bo "Maluszek" nie lubi spacerowac podczas deszczu zeby mu ubierac pelerynke, ucieka i chowa sie pod lozko. -Lusia- Odpowiedz Link
slo-onko Uciekinier K.Folletta 28.07.12, 10:50 Uciekinier" Kena Folleta to zręczny koktajl gatunków powieściowych. Zawiera wszystko, za co lubimy tego pisarza: wartka akcje, przygodę, miłość, szlachetnych bohaterów i czarne charaktery. Szkocja, druga polowa XVII wieku. Młody i odważny górnik Mack McAsh jest owładnięty pragnieniem, by stać się człowiekiem wolnym. Rzucając wyzwanie sir George'owi Jamissonowi - bogatemu właścicielowi ziemskiemu, u którego wykonuje niewolniczą pracę w kopalni węgla - zyskuje sobie potężnych wrogów. Jego życie staje się pasmem ucieczek. Po deportowaniu do kolonii w Ameryce trafia na plantacje w Wirginii należącą do pięknej Lizzie Hallim i jej świeżo poślubionego męża, a zarazem swego najzacieklejszego przeciwnika. Przeznaczenie zbliży do siebie Macka i Lizzie i doprowadzi do śmiertelnej konfrontacji dwojga zaprzysięgłych wrogów. Kendo polecam, znakomicie napisana jak kazda powiesc tego autora. Odpowiedz Link
kendo Re: Uciekinier K.Folletta 28.07.12, 11:16 Slo, a to nawet by mnie zaciekawilo,-dziekuje jak jest orginalny tytul po angielsku, prosze podaj,spytam w bibljotece... bo ja moge inaczej przetlumaczyc....nieraz zupelnie inne tlumaczenia tytulowe sa.... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki ... 28.07.12, 11:13 pozwolilas mu za duzo soba rzadzic... ja jak na drutach przy nim robie to sie kladzie kolo mnie i spokoj.... Odpowiedz Link
slo-onko tropem Folletta 28.07.12, 13:28 kolejne do polecenia to (Upadek gigantów) (Fall of Giants), kontynuacja Filarów ziemi to "Świat bez końca" (World without End) "Niebezpieczna fortuna" (A Dangerous Fortune) sensacyjne :"Igła" (Eye of the Needle) i "Klucz do rebeki" (The Key to Rebecca) to te które juz czytałam i moge polecić. reszta sesacyjnych/okołowojennych jakos nie bardzo mnie pociaga aczkowiek mogą byc tak samo wciągające jak Igła czy Klucz.... na półce czekają "Skandal z Modiglianim" ( The Modigliani Scandal), "Trójka" ( Triple) i "Trzeci lizniak" ( The Third Twin). Odpowiedz Link
kendo Re: A Place Called Freedom, Ken Follett 28.07.12, 15:01 dzieki Slo juz zapisalam w poniedzialek bede w miescie to wpadne po pozycje, moze bedzie cos z nich.... "Filary" przeczytalam wszystkie Odpowiedz Link
slo-onko "Rubio " Williama Whartona 07.08.12, 17:11 Kendus czy mowi CI cos ten tytul? pewnie nie,sama o nim zapomnialam. ale wiaze sie z nim pewna historia,konkretnie z ksiazka. to pamiatka,ktora dostalam od Vistulan swojego czasu z wpisami pamiatkowymi od wszytskich. wpadla mi dzisiaj w rece przy okazji wyszukiwania Modiglianiego. ale mnie zaskoczyla,a przypomnialam sobie o tym wszytsim jak chwycilam ja i poczytalam wpisy. byl taki czas krazenia ksiazek do czytania i do wpisania,pamietasz? nie wiem tylko czy wszyscy je dostali? bylo to w 2005 roku. najwczesniejszy datowany wpis pochodzil od Jtki w kwietniu, a TY skonczylas w pazdzienriku wpisem tego samego roku. niesamowite,postawic ksiazke na polce i po jakims czasie odzywic wspomnienia. czytajac wpisy bardzo sie wzruszylam.... Odpowiedz Link
kendo Re: "Rubio " Williama Whartona 07.08.12, 21:59 aaaaaaaaaaaaaaa...to Ty ja dostalas.... tak,pamietam ten tytul i zawartosc ksiazki, niedawno nawet sobie ja przypomnialam i myslalam kto ja otrzymal, fajnie bylo z tym pomyslem, mamy pamiatki od Vistuli, Twoich tez mam mase ksiazek....czasami wezme je by poczytac dedykacjee,kiedys moze jeszcze raz poczytam kiedy pamiec zatrze sie o zawartosci w ksiazce wspaniale to byly czasy forumowe Slo, oj dzialo sie dzialo... gnalismy codziennie niemal po 100 wpisow czasami... Odpowiedz Link
kendo Re: Jan Guillo-jako dziennikarz/pisarz 14.08.12, 18:07 w kolku literackim dzis premiera i jedna omawiala nowa trylogieJan Guillou sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Guillou ,(po szwedzku) sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Guillou , (po polsku malo informacji) a Itom ciekawy.... zapomnialam tytulu, drugi tom na dniach bedzie wydany Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jan Guillo-jako dziennikarz/pisarz 14.08.12, 18:11 Po Polsku mozna wolno przetlumaczyc "Budowniczowie drog i mostow" Historia trzech braci z biednej rodziny. Historia zaczyna sie 1898roku porzez watki I wojny swiatowej do wspolczesnosci. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Jan Guillo-jako dziennikarz/pisarz 14.08.12, 19:54 lusia_janusia napisała: > Po Polsku mozna wolno przetlumaczyc > "Budowniczowie drog i mostow" > Historia trzech braci z biednej rodziny. > Historia zaczyna sie 1898roku porzez watki I wojny > swiatowej do wspolczesnosci. > -Lusia- www.bokus.com/bok/9789164203199/brobyggarna/ tu mozna zobaczyc obwolute ksiazki, moze w kraju juz przetlumaczone, bo "wziety pissarz" nawet filmy kreca z jego powiesci.... jaklo mlody byl bardzo "seksowny" choc bardzo niski, teraz sie rostyl, Odpowiedz Link
henryk245 **** 14.08.12, 19:57 ksiarzki z gornej pulki ? to pewnikiem jakies pornole coby dziatki niesiegly ... Odpowiedz Link
kendo Re: **** 14.08.12, 20:13 a to chyba sie ich na polce nie trzyma jeno pod materacem.. Odpowiedz Link
slo-onko e-booki 17.08.12, 09:55 antyweb.pl/czy-swiat-oszalal-na-punkcie-ebookow-to-wszystko-przez-te-gadzety/ co sadzicie nt. ksiazek elektronicznych? bo jak dla mnie to rewelacja jesli chodzi o zabranie takiej ksiazki w e-booku do torebki, na pdoroz etc., ale jesli w domu to jednak wole tradycyjne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: e-booki 17.08.12, 10:02 Widzialam jak ludzie podczas podrozy je czytaja, moja corka tez miala ze soba na wczasach w Egipcie jak bylysmy razem. Mosialabym sama dozwiadczyc takiej lektury zeby sie wypowiedziec.Jak na razie referuje tradycyjne czytanie. -Lusia Odpowiedz Link
kendo Re: e-booki /ksiazki nagrane 17.08.12, 10:21 wole tradycyjna ksiazke w reku niz nosic to ustrojstwo w torebce.... choc dziecie rekomedowalo mi ksiazki "czytane-nagrane do poduszki" i tu mysle,ze chyba sie skusze i test zrobie... Odpowiedz Link
slo-onko Re: e-booki /ksiazki nagrane 17.08.12, 10:40 oooo to o czym piszesz Kendo do sluchania, nigdy nie umialam sluchac w radio ksiazek przez lektora. musialabyms pr. jak to jest w praktyce. ten e-book przekonuje mnie tylko w kwestii torebkowej,aczkowiek niekoniecznie musi spr. sie w praktyce. podobaja mi sie tez ipady -tak to sie chyba nazywa. nie ksiazka elektroniczna,ale cos na zasadzie pomniejszonej wersji komputera . plaskie,lekkie, uniwersalne: aparat, word, komputer itp. Odpowiedz Link
kendo Re: e-booki /ksiazki nagrane 17.08.12, 10:46 *Slo pancio sobie sprawilo tego i-pada, ja mowie na to pada, klnal na poczatku bo wolne bylo strasznie, zmienial sie jakos sam tekst na niekorzys z poprzestawianymi slowami/literami.... dziecie co rusz przyjezdzalo, cos tam "ustawiali"... nareszcie zmienil operatora i chyba w koncu jest dobrze, podziwiam go...ja to wtedy kiedy bylo tak zle to bym juz dawno to wywalila.... teraz i w komorece mozna miec te wszystkie funkcje ustawiono mi, ale nie korzystam,niemam potrzeby.... Odpowiedz Link
kendo Re: nowy zakup 10.11.12, 11:48 tym razem cos zakupilam i czesc do domu dowiozlam "Blad gejsza" av Jina Bacarr bardzo milo sie czytalo o kulturze w swiecie geisz, az moja Mama zachecona opowiadaniem ja przeczytala, "wielka ksiega nalewek" w opracowaniu Jana Rogala nawe juz mam jeden favoryt do testowania, po odpoczynku wiecej na ten temat napisze, cos pamietam Greis chyba watek nalewkowy nawet zalozyla. "wloska kuchnia"do odebrania z kraju, jak i ksiazka o haftowaniu ,ktora od dobrej znajomej dostalam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: nowy zakup 12.11.12, 10:41 Wczoraj do poduszki przegladalam ksiazke o nalewkach, ciekawe, ale przy niektorych trzeba miec spirytus, ktorego u nas nie sprzedaja, tak ze trzeba cos pomyslec, O Gejsie przeczytalam recenzje na obwolucie i chyba w tym tygodniu zaczne czytac, bo "Maluszek" tylko przyjdzie w srode, to bede miala wiecej czasu. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: nowy zakup 12.11.12, 15:35 polecam Gejsze, za dwa dni mozesz i skonczyc bo wciaga milego czytania Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: nowy zakup 12.11.12, 18:36 Ale dopadlam krzyzowek i co ja biedna zrobie, ale skonczylam juz jeden "pulsvärmare"- ocieplacz nadgarsta- i zaczelam drugi. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: nowy zakup 13.11.12, 09:07 krzyzowki zostaw na zas, coby starczyly do Twgo wyjazdu zacznij czyta Gejsze.... chyba tez zaczne dziergac-bo na razie odpoczywam Odpowiedz Link
slo-onko kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 15.11.12, 11:23 "Zima świata", już ja mam, ale muszę najpierw powrócić do I części i kontynuowac "Zimę...". Odpowiedz Link
mala200333 Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 15.11.12, 16:29 Wspaniale czytadla. Polecam. Odpowiedz Link
mala200333 Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 15.11.12, 16:30 Czytam teraz "Limonowa" Emanuela Carrere i szczerze te ksiazke polecam! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 15.11.12, 18:03 Zaczelam czytac "Biala Gejsza", ale daleko nie poszlo, bo i przysnelam, a dzisiaj ...makabra - tluka sie mlotami w zwiazku z budowa, tak ze dostalam okropny szum w uszach czy w glowie calej czuje, nie moge sobie dac z tym rady. Teraz jest cicho w domu i tylko ten szum slysze.A moze to i z przemeczenia bo pare razy poszlam pozno spac. zobacze jutro jak sie bede czula. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 16.11.12, 09:45 oo witam Mala dawno sie sklikowalysmy.. no dobra dziewczyny... poprosze o orginalne tyltuly "gigantow i zimy" wydawalo mi sie ze czytalam je ale nie przypomnam sobie wtkow,ktore z recensziji przeczytalam, moze beda mie tutaj do wypozyczenia. Odpowiedz Link
slo-onko Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 16.11.12, 14:20 Fall of Giants I cz. Winter of the World II cz. Odpowiedz Link
kendo Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 16.11.12, 14:38 *Slo dzieki, w poniedzialek pytam tutaj i jak bedzie to zabieram sie do czytania. Odpowiedz Link
henryk245 audiobooks ... 16.11.12, 18:24 www.booksshouldbefree.com/ niemoge znalesc po polsku 4 free wiecie/macie ? podzielcie sie linkiem fajnie by bylo wlozyc Tab'a pod poduche i posluchac czegos wartosciowego wieczorem oczy zmeczone i telewizja odpada Pzdr. Odpowiedz Link
henryk245 Re: kontynuacja "Upadku gigantów" K. Folletta 16.11.12, 13:34 mnie tez zmiekczyla ... probuje zrozumiec Ksiege Daniela Pzdr. Odpowiedz Link
kendo Re: Victoria Benedictsson 26.11.12, 22:33 jutro spotkanie mamy litrackie, wiec szukalam informacji o niej, bo zupelnie nislyszalam o niej... jak zwykle ,jako kobieta piszaca,musiala uzywac pseudonimu meskiego, okrzyknieta przez krytykow literackich,jako "renomowana pisarka" odebrala sobie zycie przez podezniecie gardla z milosci do krytyka literackiego-dunczyka,ktory nie barl jej uczuc pod uwage,mimo,ze wiedzial,ze zostawila dla niego rodzine po 15 latach malzenstwa niudanego...przeprowadzaja sie do Kopenhagi "Pieniadze" /"Ze Skane"/ "Pani Marianna" to niektore z jej prac.... nie pisala romansidel, byla swieta obserwatorka spoleczna,gdzie przelewala na papier problemy spolec<ne kobiet w latach 1800 Odpowiedz Link
kendo Re: przetlumaczono z japonskiego na szwedzki 29.12.12, 10:04 "Kuddboken" =poduszkowa ksiazka z wolnego tlumaczenia lubie czytac ksiazki z tego kraju, jest wiele barw/obrazow/obyczajow bardzo egzotycznych dla europejczyka, a jeszcze jak dobrze tlumaczone/i dobra fabula czyta sie z wielkim zapalem zafascynowana jestem "stara japonska kultura" gdzie gejsze byly na topie, kazdy region/miasto mialo swoje prawa.. Odpowiedz Link
kendo Re: czyta sie..... 16.01.13, 09:03 Autor: dorka556 ☺15.01.13, 20:56 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytującOdpowiedz Staram się nie czytać w łóżku. Podobno to niezdrowo ze względu na oczy. Zrobię wyjątek. Idę do łózka z książką. Czytam Szwedów. Po Millenium wzięłam się za Sagę Kryminalną Camilli Lackberg -7 tomów. Czytałyście? ************************************************************************** Autor: lusia_janusia 15.01.13, 22:08 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytującOdpowiedz To dobrze wybralas, a od jakiej zaczelas czytac? Ostatnie wydanie ksiazki to "Fabrykantka Aniolow". Ona nawet brala udzial u nas w "tancu z gwiazdami" Ja mam teraz na tapecie "Kawa i rabunek" ale nie Camilli. ostania ksiazka zostala skrytykowana przez profesora kriminalologii, ze cos tam zle ujela.... jakos nie moge przebrac przez kryminaly... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: czyta sie..... 16.01.13, 09:53 Widze, ze KENDO przywolala nas do porzdku z odpowiednimi wpisami w odpowiednie rubryki, tak z pospiechu sie czlowiek wpisuje. Odpowiedz Link
kendo Re: czyta sie..... 16.01.13, 10:33 *Lusia, ja tylko "uporzadkowalam w odpowiednie szufladki" nieraz sie szuka czegos i nie moze znalesc a tu juz "poukladnane jak trzeba" chodzilo mi o tytuly ksiazek..... Odpowiedz Link
kendo Re: kupilo sie..... 26.02.13, 18:12 na przecenie ksiazkowej, jak wiecie co roku o tej porze az do pocztkow marca mozna kupåic taniej ksiazki, w tym roku na fachowa literature postawilam i ja zakupilam www.bokus.com/bok/9789113032856/sticka-mera-smavarmt-yllepromenader-bland-trottoarkanter-och-skogsdungar/ miedzy wzorami jest toto garnhumlan.blogspot.se/2012/03/min-nya-nossa.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kupilo sie..... 26.02.13, 18:38 No i nie glupie, ale juz sie zima konczy, trzeba pomyslec o czyms juz na wiosne, chociaz moge zrobic sobie na rower przepaske na uszy coby wiatr mi nie swiszczal za uszami, oczywiscie na podszewce. A ja taka kupilam ksiazke na przecenie ksiazkowej zdobyla 5 gwiazdek z mozliwych wg zawartosci pouczen i wzorow, tych ktorzy ja czytali. Zobacze jaki ja bede z niej miala. Bedziemy wymienialy sie z Kendo ksiazkami. Odpowiedz Link
kendo Re: kupilo sie..... 26.02.13, 19:18 dzieki, nic mi nie dalo w blogach, bede u ciebie okazjonalnie to poprzegladam, jednoczesnie swa wezme dla poruwnania co nowego dolozyli.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: kupilo sie..... 26.02.13, 19:34 a ja dzis specjalnie pogonilam do Weldbilda, przeceny w zwiazku z likwidacja sieci. niby byly,ale jak mialam wybrac byle wybrac to wolalam sie nie zmuszac. dylemat bede miala na Zbigniewa w marcu,ale musze jakas najbardziej "swieza", bo ten mol ksiazkowy jest na biezaco i ciezko cos wybrac. Odpowiedz Link
slo-onko Re: kupilo sie..... 26.02.13, 19:32 Madry translator z google tak przetlumaczyl tytul Twojej pierwszej ksiazki kendo: Knit więcej dania gorące: wełniane Walks Among krawężników i gajów ze gorace to rozumem,bo w czapce moze byc goraco,ale co tam robi kraweznik i kim jest gaj? Odpowiedz Link
kendo Re: kupilo sie...tlumaczenie 26.02.13, 20:03 "sticka mera -småvarmt" doslowne tlumaczenie drutuj wiecej -malych goracych a chodzi o wzory na drutach i ich opisy czyli bym tak to przetlumaczyla "wiecej wzorow na zimowe drobiazgi ocieplaczowe" a to solenizant marcowy "mol ksiazkowy" wiem ciezko znalesc cos dla takich koneserow... Odpowiedz Link
kendo Re: Dzien czytania Tolkiena 25.03.13, 18:42 pamitam z synem pozeralismy te tomiszcza... On zaczynal i po skonczeniu podsuwal mamie do czytania, tak ze ogladajac film mialam skale porownawcza co do tresci.... radom.gazeta.pl/radom/1,48201,13621421,Dzien_dobry_w_poniedzialek__Przez_caly_dzien_duzo.html Odpowiedz Link
kendo Re: Patricia Tudor Sandahal 08.04.13, 12:42 www.google.se/search?q=patricia+tudor+sandahl&hl=pl&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&eipxiUe_aKsv64QSUk4CABQ&sqi=2&ved=0CDYQsAQ&biw=1097&bih=545 jej ksiazki www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=advanced&author=Patricia+Tudor-Sandahl&fromproduct=true odmiennosc w zainteresowaniu w literaturze, to nie powiesci romantyczne a bardziej poswiecone zyciu i o zyciu w roznych "stadiach jego przebiegu" jak sama pisze ,pokonala raka, trzy razy za maz wychodzila , ma dwie corki z kazdym szwedzkim mezem z ktorym sie rozeszla,z amerykaninim malzenstwo bylo bezdzietne, legitymowany psykolog/terapeut debiutowala w 1983 roku z ksiazka "kazdy ma cos z dziecka w sobie" obecnie pracuje nad 15 ksiazka.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Patricia Tudor Sandahal 08.04.13, 12:47 Widze, ze pojechalas po ksiazke o Tyldzie a przyjechalas do domu z inna? a ta konkretna tez dostalas.? Odpowiedz Link
kendo Re: Patricia Tudor Sandahal 08.04.13, 13:04 w dziendoberku napisalam, ze byla tylko "Tilda w ogrodzie",pozyczylam ja az do maja ,sa wykroje-wzory na zajaca i zuczki itp.... a druga zarezerwowalam do odebrania jak oddadza.... a kartofli zapomniala kupic do zupy fasolowej, na jutro kupilam ciastka z marchweki do druciarni dla nas mam na mysli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Patricia Tudor Sandahal 08.04.13, 13:54 Ale dajesz Kendo, dobrze ze ja nie kupila, bo tez tak na mnie sie przygladaly. Pojde zobacze u mnie w bibliotece jakie maja ksiazki. Odpowiedz Link
kendo Re: Patricia Tudor Sandahal 08.04.13, 14:02 no wlasnie Lusia, mozesz sparawdzic co maja, pozyczylam "Tildas trädgård "av Tone Finnanger, sciagneli to z Näsby bibljitek.... oipisuje swe spostrzezenia o zyciu, nawet ciekawe....wpisywac bede w watku "Mysli" zdaje sie Ty zalozylas, Odpowiedz Link
kendo Re: Dzien Bibliotekarza i Bibliotek 08.05.13, 10:49 podoba mi sie praca pracownikow bibliotekarskich, Odpowiedz Link
kendo Re: "Emil z Löneberga" 50 lat obchodzi 23.05.13, 09:20 pamietacie Astrid Lindrgen ksiazki dla dzieci, tlumaczone na bardzo duzo jezykow dzis jedna z jej ksiazek o Emilu obchodzi piedziesiet lat, z wnuczka dzis byl wywiad w telewizirni,ktora trzyma "ekonomiczna reke nad "prawamie autorskimi swej babci Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Emil z Löneberga" 50 lat obchodzi 23.05.13, 12:25 Dunczycy nakreca film o Astrid Lindgren z udzialem rowniez Szwedzkich aktorow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Emil z Löneberga" 50 lat obchodzi 24.05.13, 23:54 Ja juz niedlugo skoncze czytac swoja ksiazke, akcja niesamowita. Odpowiedz Link
greis52 I Festiwalu Książki Słuchanej 25.05.13, 16:47 Krystyna Czubówna, Wojciech Pszoniak, Jan Nowicki, Anna Seniuk, Joanna Szczepkowska i Marian Opania - to tylko niektóre gwiazdy zaproszone na I Festiwalu Książki Słuchanej w Szczecinie. Imprezę zainaugurował aktor Ksawery Jasieński czytając "Alchemika" Paolo Coelho. www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130525/STYLZYCIA03/130529557 Odpowiedz Link
kendo Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 25.05.13, 17:19 szczytny cel a zwlaszcza z tym autorem, mam jego to wydanie w domu przeczytane, tu organizuja takie "czytanki" w domach starcow.. musze sie kiedys wybrac i posluchac, czytaja klasyke. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 09:45 Ja pare razy wypozyczylam sobie z biblioteki czytane ksiazki na kasecie, ale przewaznie usnelam i pozniej sluchalam drugi raz, tak ze teraz sobie sama czytam i mnie czasu trace. Nie wiem czy ludzie nie czuje sie znuzeni siedziec na twardych krzeslach i dusznych salach podczas czytania.??? Odpowiedz Link
kendo Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 09:53 mysle,ze takie czytanie jest jakos "urozmaicone" jakas przerwa i pewnie nie trwa za dlugo, moze sa wybierane fragmenty pasujace do siebie i za "jednym posiedzeniem "mozna cala powiesc przeczytac Odpowiedz Link
greis52 Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 09:55 jeśli nie masz kłopotu ze wzrokiem to faktycznie można się zanudzić, ale jeśli jest to jedyna możliwość kontaktu z książka to uszy nie pozwolą usnąć, szczególnie jak lektor ma wspaniały głos oby oczy nam jak najdłużej pozwalały samemu sobie czytać... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 10:03 To prawda Greis, kazdy wybiera dla siebie pasujace alternatywy, a duza pomoc dla ludzi ze slabym wzrokiem, to dziala na ich psykiche inaczej i mobilizuje do sluchania. Odpowiedz Link
kendo Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 10:12 metoda bardzo dobra wlasnie dla ludzi z slabym wzrokiem lub z innych powodow wzrok uszkodzony, wtedy odbiorca odbiera inaczej czytanie-tak mi sie wydaje.. chociaz byl czas,ze sama bylam bliska wypozyczeyc taka "ksiazke".... Odpowiedz Link
greis52 Re: I Festiwalu Książki Słuchanej 26.05.13, 10:23 podsłuchuje czasem jak córka słucha, jak ciekawa książka to słuchajac ja przez ścianę nie usypiam a ręce i oczy mam wolne i wiele można zrobić takie dwa w jednym Odpowiedz Link
kendo Re: najmniejsza ksiazka swiata 07.11.13, 19:09 www.google.se/search?q=najmniejsz+ksi%C4%85%C5%BCka+na+%C5%9Bwiecie&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=BNd7UuybJYiY4gT-oIDwDA&ved=0CDsQsAQ&biw=1420&bih=776 traktuje o japonskich sezonowych kwiatach ma 0,22 mm,malenka,jak dziurka od igly do szycia, znajduje sie w Toppan Printings muzeum w Tokjo tam ja rowniez wyprodukowano..... hmmmmmmmmmmmmmmmm,trzeba miec nie lada szklo powiekszajace do obejzenia/przeczytania Odpowiedz Link
slo-onko Re: ksiazki z gornej polki 14.11.13, 12:21 przy okazji wymiany mebli i wyposażania nowej biblioteczki musiałam "usunąć " PRL-owskie wydania słownikow jezyka polskiego, PWN-owskie encyklopedie i szkolne lektury. Miejsca to zajmuje dużo,a przydac się już raczej nie przyda. jedynym rozwiązaniem jest szkola z internatem dla dzieci niedosłyszących w moim miescie. panie nauczycielki i opiekunki będą korzystać z w/w tomow. może, może kiedyś po 100-200 latach będą miały wartosc,ale mi wtedy po nich? Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazki z gornej polki 14.11.13, 16:55 fajnie pozbylas sie Sloo ksiazek, innym sie przyda a u Ciebie porzadek, tez w domu rodzinnym mam podobne wydania, choc czesc juz sie pozbylam,ale jest jeszcze troche... Odpowiedz Link
slo-onko nazywam sie Moore- biografia.... 18.01.14, 18:55 ..............aktora. tak jak w opisie, pisana zabawnym jezykiem z anegdotami z lat dzieciecych,bo na tym etapie jestem. W tresci ksiazki wspomniano tez o krolowej Szwecji Sylwii. Bardzo ciekawa i fajnie sie czyta,dziekuje Kendus. moge polecic innym jesli ktos lubi biograficzne o znanych ludziach. Odpowiedz Link
kendo Re: nazywam sie Moore- biografia.... 19.01.14, 09:58 *Sloo, rzucilam okiem na tresc w "grubym zarysie" uznalam,ze warto sie dowiedziec cos z innego swiata kulturalnego, tym bardziej,ze jest ikona "swietego i agenta 007" ciesze sie,ze trafiony upominek Odpowiedz Link
slo-onko Re: nazywam sie Moore- biografia.... 19.01.14, 10:40 Tak,bardzo mnie zaciekawila biografia o czlowieku, ktory znany jest z wielkich rol amerykanskiego kina. Pamietam z opowiesci mam i cioć, ze R. MOOr byl taka postacia na ktore owczesne panie "wieszaly" oko,pomimo,ze byl tylko filmowym bohaterem to dla nich byl przystojniakiem. Sam film "Święty" byl przebojem filmowym jak na tamte czasy. Wtedy nie bardzo interesowalo mnie takie kino,aleopowiesc o nim samym to cos zupelnie innego. Daje sie poznac z charakteru jako d ziecko i mlody czlowiek,bo na tum etapie jestem. Wieczorem dowiem sie wiecej. Odpowiedz Link
kendo Re: nazywam sie Moore- biografia.... 19.01.14, 10:46 niedawno widzialam go w TV, na jakims rozdaniu nagrod, wwiezli go na wozku inwalidzkim, mowil zachrypnietym glosem, bardzo zmieniony....no coz wiek swoje oblicze pokazuje.... Odpowiedz Link
greis52 autobiografia.... 20.01.14, 12:45 Towarzyska panienka- autobiograficzne sceny z życia Moniki Jaruzelskiej, fajnie się czyta bo scenki krótkie a pełne ironii i dowcipu.... Odpowiedz Link
greis52 Re: autobiografia.... 20.01.14, 12:46 błędnie podałam tytuł: "Towarzyszka panienka" teraz jest ok Odpowiedz Link
kendo Re: autobiografia.... 20.01.14, 12:49 bedzie sie trzeba rozejzec za ta pozycja... nieraz warto przeczytac cos w "innym stylu" od powiesci Odpowiedz Link
kendo Re: autobiografia.... 20.01.14, 19:20 po obiedzie na fotelu przysnelam z ksiazka przeczytawszy tylko dwie strony zaledwie, uf...moze do poduszki pojdzie lepiej z czytaniem bo poczatek obiecujacy.... ..dziewczyna potrzebowala pieniedzy i zgodzila sie by byc namalowana nago przez kobiete,ktora w parku spotkala.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: autobiografia.... 20.01.14, 20:49 No zapowiada sie ciekawie, przeczytasz to moze jak mi czasu starczy to pozycze. Odpowiedz Link
slo-onko Kwiat pustyni 28.01.14, 13:11 czy ktoras z Was czytala "Kwiat pustyni"? lub ogladala film,ktory był nadany w niedziele na tvp 1? wstrzasajac historia czarnoskórej modelki.... wspaniale nagrany, bardzo wzruszający. tutaj opis książki merlin.pl/Kwiat-pustyni_Waris-Dirie/browse/product/1,1280953.html#fullinfo a tutaj wywiad z Waris Dirie, prawdziwa bohaterka, nie filmowa www.youtube.com/watch?v=S0-ofG4GqWQ Odpowiedz Link
kendo Re: Kwiat pustyni 28.01.14, 13:22 *Sloo, czytalam ta ksiazke i nastepne, te mam po polsku,moge Ci Sloo poslac, sa jeszcze "przelamac tabu" "kwiat pustyni powraca" wszystkie czytalam a filmu zalauje,ze nie obejzalam... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Kwiat pustyni 28.01.14, 13:32 dziekuje Kendus, to skorka za wyprawke,szkoda kasy,wypozycze sobie w biblio,bedzie darmo. staram się już nie kupować książek jeśli nie musze mieć,bo rosnie mi biblioteka,a miejsca coraz mniej. Odpowiedz Link
kendo Re: Kwiat pustyni 28.01.14, 13:36 OK; to prawda,przesylki strasznie podrozaly, te czasy kiedy mielismy "wedrujaca ksiazke" juz za nami,teraz bym nie dala rady.... ale super mielismy z ta wymiana i dedykacjami,duzo jest pamiatkowych kasiazek od Vistulanek. Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 02.02.14, 20:05 tu jej obrazy www.google.se/search?q=tamara+lempicka&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qI_uUtanO4bj4wSH3oC4Ag&sqi=2&ved=0CKsBEIke&biw=1420&bih=776 ciekawa postac' pl.wikipedia.org/wiki/Tamara_%C5%81empicka ...poślubiła prawnika Tadeusza Łempickiego, który był synem bratanicy Cypriana Kamila Norwida malowala w 1027 roku do czasow IIwojny swiatowej nie tylko akty,ale i portrety i martwa nature, ksiazka do polowy taka sobie w klimacie Paryza/N.York pozniej sedno sprawy sie zaczelo rozwijac inaczej, bardzo wyrachowana/egoistyczna osobowosc moim zdaniem jak z ksiazki wynika, miala raka jezyka,,czesc go usunieto, duzo palila papierosow, pod koniec zyczia z aparatem tlenowym wszedzie sie poruszala...przezyla ponad 80 lat dla zglebienia wiadomosci o niej www.obieg.pl/artmix/4110 slawe jej dal namalowanie serii aktow Rafaela, mlodej 16 letniej dziewczyny spotkanej w parku Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 03.02.14, 10:21 Tamara Lempicka w Bugatti 1939 rok ten obraz dal jej slawe nigdy go nie sprzedala"piekna Rafaela" zapisala w testamecie dla Rafaeli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 03.02.14, 12:16 To mam rozumiec ze juz zakonczylas czytanie ksiazki.?? Patraz na jej akty, to prawie wszystkie zdominowane jedna twarza, to jej towarzyszka zycia, mam rozumiec z Twoich opowiadan, ale miedzy ta twarza, przewijaja sie i meskie potrety i inne twarze- akty. Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 03.02.14, 19:02 Tak,skonczylam juz ja czytac, Tamara wychowana w "bogactwie" utrzymywalam stosunki towarzyskie rowniez z baronami/hrabinkami i je portretowala a obrazy-akty ,jak piszesz co dominuja ta sama twarza,to byla jej "zlota modelka" mloda dziwczyna zakochala sie bezgranicznie w malarce-Tamarze a ta ja zdradzila za tytul,pieniadze,ktore posiadal,wyszla za barona..... Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 03.02.14, 19:33 tak,samo zycie, dobry bylby film na podstawie tej ksiazki, moze kiedys sie doczekamy... Odpowiedz Link
slo-onko Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 08:45 jakos nie w moim guście jej obrazy. kobieta malujaca akty z kobietami.... hmmmm, dziwne.... wszystkie na jedna nute, kobiety wamp. nie przyciagaja (mojego) wzroku, gdybym miała kupic jakies malowidlo to na pewno nie takie. Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 10:37 Sloo, gdzies tu w zapodanych linkach byla nazwa tego stylu malowania, znajde to wpisze, pomysl,ze sporo zarobila swym malowaniem wysylala swe obrazy do Japonii/USA kiedy mieszkala jeszcze w Paryzu, jakos czas mnie pogania i nie moge wglebic sie doklaniej w jej tworczosc, bo mnie zaciekawil ten styl.... ale nie widze u siebie na scianach zadnego z jej obrazow, co chetnie obejzalabym orginaly w galerii. Odpowiedz Link
slo-onko Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 10:50 wiesz sa gusta i guściki. niektórzy lubia Picasso,a niektórzy Claude MOneta,a jeszcze inni preferuja pierwsze rysuneczki swoich dzieci. widziałam zawieszone w antyrame wlasnie pierwsze bazgrolki amluchow, fanatastycznie zachowana pamiatka. Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 10:53 slusznie Sloo, tez mam malunki swego dziciecia, niektore malowal/rysowal doslownie z linijka.... musze chyba je przejzec i pare w rame oprawic, jak zrobilam to z Jego pierwszym misiem pluszowym ,ktorego tutaj dostal.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 13:47 Jej akty to dla mnie abstrakcja aktu, bo w pelni nie pokazuje piekna ciala kobiety tylko jakies wykarykaturzone, moze dlatego, ze inne to sie koneserom i snobom podobalo. Ja mlodszej corki tez oprawilam w ramke pod szklo jej malunek akwarelami. i wisi w salonie nad kanapa. Odpowiedz Link
kendo Re:"Ostani Akt" av Elilis Avery 04.02.14, 15:57 tez "ksiezyc z drzewem noca"? to Mlodea namalowala??????????????????? Odpowiedz Link
kendo Re: lektura na Walentynki 14.02.14, 10:44 www.expressen.se/kultur/sirener-i-feber/ zostaly wydane w dniu dzisiejszym ksiazki propagujace milosci/feminizm ..cyt.tlumaczony przez Bing ..To dziwne, że grådaskiga, cisnormativa "pięćdziesiąt odcienie" książki szczyty wykresy krajach wydany seksualnie Poprawne Szwecja i Niemcy. "Juliettesällskapet" prowadzi co najmniej feministycznej gniew i wyświetlanie przykłady naprawdę "etycznie naganne sexualpolitik" porozmawiać z Witt-Brattström. I to jest wiele odcieni stylistycznie ostrzejsze niż EL James powieści obrzydliwe porno przedsiębiorca Bundy kończyn jest porównywany do "niemiecka kiełbasa parzona który jest wykonany z bardzo lekkiego mięso przyprawione ziołami i zatrzymał się w grube, gumy skóry, takich jak prezerwatywy świni skóry". Odpowiedz Link
kendo Re: od 25 lutego przecena ksiazkowa 17.02.14, 10:00 czytalyscie moze te pozycje? 1). Manuskript z Accra 2). Alef obie pozycje sa Paulo Coelho, mam juz jego pare wydan i niewiem czy warto dokompletowac,czy wypozyczyc do czytania... szkoda,ze na razie z tego sklepu niema hobby ksiazek o dzierganiu... niem w katalogu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: od 25 lutego przecena ksiazkowa 17.02.14, 10:17 Kendo, nie wiem nie czytalam, a odnosnie hobby ksiazek to maja maly wybor, trzeba sprawdzac ksiegarnie, Ålhens. Odpowiedz Link
kendo Re: od 25 lutego przecena ksiazkowa 17.02.14, 10:28 i dwie ksiegarnie ,chyba juz maja katalogi, a Domus?? chyba tez cos wystawi, podobnie jak Willys-ale oni tylko powiesci i kucharskie przewaznie maja, wczesnie przyjade do miasta i przede sie by pozbierac katalogi,moze bym zamowiala cos z drutowego... Odpowiedz Link
kendo Re: 25 lutego przecena ksiazkowa 25.02.14, 19:57 bylam dzis w dwoch ksiegarnach, jakos nic nie znalazlam dla siebie, powiesci nie chce kupowac,bo bym musiala zainwestowac w nowy regal, to co mam musi starczyc, miejsce zarezerwowane na "fachowa literature" typ.dzierganie/szydelkowanie/haftowanie, to co bylo na przecenie to mam od dawna,albo po prostu to juz znam i umie dziergac... ksiazki o yodze tez byly, ale podobne mam w domu, a kucharskich o "metra i ciut,ciut wylozone na stolach, ale zgapilam sie bo fajne kieszonkowe wydanie o ptakach bylo po przystepnej cenie, jak jutro jeszcze bedzie to zakupie, dziecie ma w domu wielgasna i tak wedrowala z domu do domu, a teraz bede miec wlasna nawet w kieszeni... jutro po supermarkietach sie przejde ,bo tez maja kacik z ksiazkami.. ale watpie coby byla fachowa literatura.. Odpowiedz Link
kendo Re: kieszonkowe wydanie o ptakach 26.02.14, 14:30 ladne wydanie/na kredowym papierze/ dobrze zredagowana, podzial ptakow na ogrodow/lesne/nadbrzerze/wodne/duze i male ptactwo,jak i brodzace/morskie/drapiezne, nawet nie zdawalam sobie sprawy,ze tyle podzialow ich jest... ktortki opis ptaszka.... -zakupilam,nie zajmie wiele mieszcza w plecaczku ,nie bedziemy juz z Lusia zgadywac i po przyjsciu do domu kartkowac w jej wielkim atlasie ptakow, Odpowiedz Link
kendo Re: "Perla z Chin" 30.04.14, 17:58 av Anchee Min w bardzo cieplym klimacie chinskim,choc traktuje o roznych dziejach tego narodu... polecam goraco. dwie dziewczynki, jedna pochodzenia chinskiego z biednych/druga corka pastora z ameryki,ich losy sie spotylkaja w drastycznej sytuacji,gdzie zostaja przyjaciolkami do konca ... Odpowiedz Link
kendo Re: Camilla Läckberg 30.06.14, 12:02 www.expressen.se/noje/extra/simon-27-ar-camilla-lackbergs-nya-karlek/ chyba znana nawet w kraju,szwedzka pisarka kryminalow, po rozwodzie znalazla sobie nowa milosc, karate men 27-letniego,ktory tego roku wygral w walce z anglikiem, a sama ma 39 lat,obecnie pracuje nad ksiazka,ktora ukazac sie ma jesienia"ujazmiciel lwow" albo moze trener lwow, zalezy jak kto sobie tlumaczyc bedzie pewnie po przeczytaniu ksiazki.. jej byly ex na Istagramie wypowiedzial sie, ze dawno tak szczesliwej Camili nie widzial i to jej prywatne zycie,co innych nie powinno obchodzic. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Camilla Läckberg 30.06.14, 20:47 *Kendo, a cos mi w prasie mgnelo ze byla w ciazy z tym pierwszym?. Odpowiedz Link
kendo Re: Camilla Läckberg 01.07.14, 09:03 *Lusia, jakos nie zwrocilam uwagi,chyba nie?? inacej jej" byly"by chyba cos wspomnial, bo mimo,ze sie rozwiedli sa bardzo dobrymi przyjaciolmi, on zawsze "stoi przy niej jak mur"w razie co "broni" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Camilla Läckberg 01.07.14, 09:44 *Kendo, Camili byly maz to policjant i wygral (bral udzial w jakims tasiemcu , co mieszkali na wyspie) no zapomnialam jak ten program sie nazywal, a ona sama brala tez udzial w tancu z gwizdami. Odpowiedz Link
kendo Re: Camilla Läckberg 01.07.14, 09:46 ja pamietam z "tancow" na poczatku byla kolkiem,pozniej sie poprawila bardzo... wyobraz sobie,ze nie przeczytalam jej zadnej kasiazki, zadnego wspolczesnego szwedzkiego pisarza, natomiast szwedzkich klasykow bardzo lubie i nawet mam ich ksiazki... Odpowiedz Link
kendo Re:zmarla nagrodzona Noblem pisarka Nadine Gord 14.07.14, 18:07 www.dn.se/dnbok/forfattaren-nadine-gordimer-dod/ w wieku 90 lat zmarla w Jahannsburgu ,pisarka, noblistka Sydafrikanska swoje pisanie zaczela bardzo wczesnie,bo majac 9 lat, a majac 14 lat byly publikowane jej pierwsze nowele, ..cyt..Gordimer jest autorem wielu powieści, zbiorów opowiadań, esejów i artykułów. Wiele jej prac zajmują sytuację w Afryce Południowej. Kilka z jej książek zakazanych przez reżim. Była również aktywna politycznie, w tym w walce z apartheidem, a pod koniec ich życia, nawet w kwestii HIV / AIDS. Gordimer engerade w kwestii apartheidu, kiedy jeden z jej najlepszych przyjaciół zostali aresztowani i po masakrze w Sharpeville. Była przyjaciółką prawników Nelsona Mandeli i pomógł Mandeli zapisu przeprosiny. Gordimer był pierwszym Mandela chciał uderzyć po wyjściu z więzienia w 1990 roku. Odpowiedz Link
slo-onko I wydanie K.Folletta 07.10.14, 20:48 zapoluje na tansza wersje jesli mi sie uda moze w ksiegarni ARA, to dyskont ksiazkowy w ktorym czasami sa zaskakujaco niskie ceny. Kocham Folletta,ale 60 zl ciut duzo. ale jesli nie dostane taniej to nie pozaluje. www.empik.com/krawedz-wiecznosci-follett-ken,p1101379833,ksiazka-p Odpowiedz Link
slo-onko Re: I wydanie K.Folletta 08.10.14, 07:41 tak Greis o Arosie po 21 mój mozg działa na zwolnionych obrotach Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: I wydanie K.Folletta 08.10.14, 09:44 Kenneth "Ken" Martin Follett, urodzony 05 czerwca 1949 w Cardiff, jest brytyjski pisarz, który pisze głównie powieści historycznych i thrillerów. On sprzedał łącznie ponad 130 milionów egzemplarzy. wikipedia Urodzony: 05 czerwca 1949 (Wiek 65), Cardiff, Wielka Brytania Żonaty z Barbarą Follett (1985) Wykształcenie: University College London Książki: miecz i berło, świat bez końca Filmy i programy telewizyjne: miecz i berło Nagrody: Edgar Award za najlepszą powieść, Edgar Nagroda Wielkiego Mistrza Musze popatrzec w bibljotece, moze ktoras z jego ksiazek sobie wybiore . Odpowiedz Link
kendo Re: I wydanie K.Folletta 08.10.14, 10:06 *Sloo tez lubie Follett,,a to bedzie saga rodu Kenedych pewnikiem.. *Lusia, maja tutaj tego autora, pozyczalam" Filary ",musiala bys sama moze na regale szukac,nie pamietam szwedzkiego tytulu... ta ksiegarnie co Gries zapodala, jest ciekawa pozycja, Ci, którzy wrócili z zaświatów Autor: Antonio Socci Wydawnictwo: Esprit Dziennikarskie śledztwo dla tych, którzy czytali `Dowód` i `Niebo istnieje...naprawdę!` i chcą wiedzieć więcej! 12 września 2009 Caterina, 24-letnia córka Antonia Socciego, po zatrzymaniu akcji serca zapadła w śpiączkę. To cud, że w ogóle przeżyła. Wydarzenie związane z jej śmiercią kliniczną stało się dla Socciego początkiem badań nad zjawiskami z pogranicza śmierci, które doprowadziły go do wielu fascynujących odkryć. Autor ma ciekawa tematyka, niektorzy wierza niektorzy nie... Odpowiedz Link
slo-onko Re: I wydanie K.Folletta 08.10.14, 10:14 tak wynika z okładki. jest to klejna czesc dziejow bohaterow "Upadku gigantow" i "Zimy swiata". kazda z nich jest wspaniala kontynuacja rodzinnej sagi: amerykańskiej, angielskiej, walijskiej, niemieckiej i rosyjskiej. ich losy splatają się już od czasu pierwszej wojny swiatowej, az do zcasow wspolczensych. super powieść,polecam. Odpowiedz Link
kendo "Milosc i polityka" Jerzy Besala 22.01.15, 19:40 od Lusi pozyczylam do czytania,po polsku z kraju ja teraz przywiozla, traktuje o Sulejmanie i jego zonach i histori to o tym,co w TV idzie serial "zlote stulecie" czy jak to ten tytul brzmial?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 23.01.15, 12:07 Wspaniale stulecie?. ciekawa jestem jak się będzie czytalo? na film nie miałam czasu, leciał akurat w porze obiadu,a ja nie lubie jesc i ogladac. lubie skupic się na jedzeniu, wystarczająco często jem w pospiechu. po drugie jak wiem,ze to z rodzaju oper mydlanych to już się nie wciągam. w sumie to szkoda,bo ladne stroje i pewnie histroia przedstawiona w ciekawych watkach. napisz recenzje o książce Kendus. Odpowiedz Link
kendo Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 23.01.15, 13:59 *Sloo jest powtorka na drugi dzien przed lunchem, a serial naprawde polecam, milosc z polityka wplatana.. mi sie bardzo podoba,tym bardziej ze klimat "turecki" ich zwyczaje na dworze sultanskim rywalizacje miedzy zonami....polecam choc jeden odcinek bys sobie stworzyla sama opinie, a ta ksiazke co Lusia pozyczyla,sa rownie opisane perypetie Diany-ksiezniczki ankielskiej/rodu Kenedych i Heleny Trojanskiej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 23.01.15, 22:00 *SLO, jak bylam u mamy to na kanale historia zaczeli od pierwszego odcinka i zalapalam sie na 16 odcinkow przez caly tydzien co dzien o godz,17.oo - czasem byly powtorki rano na tym samym kanale. Bo w programie pierwszym telewizji juz chyba teraz idzie 60 odcinek co dzien o godz,15,50 a na drugi dzien do poludnia go powtarzaja. Mnie bardzo zaciekawil, bo jest oparty na prawdziwych faktach historycznych. Odpowiedz Link
kendo Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 24.01.15, 14:03 zmykam wiec do przeczytania, akurat po obiedzie,herbatke dopijam to bedzie milo sie czytac, chyba ze ksiazka" na nos padnie" Odpowiedz Link
slo-onko Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 24.01.15, 15:01 no to juz zaluje,ze nie ogladalam,moze jednak nadrobie,moze w lekturze. odebralam swoja Foletta,ale czasu brakuje. nie wiem kiedy zaczne czytac, a przepasna ponad 1000 stron. wolalabym jednak przeczytac 2 czesc, a przynajmniej koncowke i przypomniec na czym skonczyla sie historia rodzinan sagi czterech rodzin. Odpowiedz Link
kendo Re: "Milosc i polityka" Jerzy Besala 24.01.15, 19:52 oczywiscie z kasiazka usnelam, Sloo, ciekaway serial naprawde,wykombinuj sobie czas na ktorys "seans" ciekawa turecka hostoria zgdzie milosc i polityka wsplzawodnicza. Odpowiedz Link
kendo Re: kolejka po ksiazke 27.08.15, 09:27 www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/nattrusning-efter-millennium-boken/ nowa "Milenium" - "to co nas nie zabije/(wolne tlumaczenie)av David Lagercrantz, w telewizorni dlugi wywiad z autorem ksiazki.. zostala "wypuszczona" w 23 krajach,mysle,ze rowniez i w polsce dobre recenzje nawet z ameryki... www.expressen.se/kultur/nyamillennium-en-hopplost-blek-kopia/ nie wypowiadam sie,bo nie przebrnelam przez zadna z nich, chyba ze dwa filmy obejzalam,ktore zostaly sfilamatyzowane na podstawie ksiazek z Milenium Odpowiedz Link
kendo Re: tajemnice Sulejmana i Hurrem 14.02.16, 17:53 zakupilam cienka ksiazeczke traktujaca o aktorach i i pracy do filmu "Wspaniala stulecie" wiele z nich mieszka poz granicami turcji... Odpowiedz Link
kendo Re: P.Coelho 14.02.16, 17:54 "Byc jak plynaca rzeka" zaliczona przeczytana ksiazka na rok 2016, Odpowiedz Link
slo-miana Re: P.Coelho 14.02.16, 20:16 chetnie bym kupila,ale ostatnio starsznie zaniedbalam sie jesli chodzi o czytamie, na wszystko brakuje czasu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rozmowy pod... 14.02.16, 22:15 "Rozmowy pod drzewem zapomnienia" Aleksandra Fuller. Dostalam pod choinke, zaczelam czytac, ale jakos kiepsko mi idzie, na rozne inne obowiazki, a wieczor juz padam na nos. Odpowiedz Link
kendo Re: Rozmowy pod... 15.02.16, 09:26 z czasem na czytanie to roznie bywa, lubie po obiedzie zasiac w fotelu i poczytac,tak robilam z "rzeka" u Mamy.. warto nastepna ksiazke na luty przeczytac,coby zaliczyc 12 szt przeczytanych w roku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: o ksiazkach<<< 15.02.16, 09:29 *Kendo, dobre zalozenia masz, pochwalam. Odpowiedz Link
xystos Re: Rozmowy pod... 15.02.16, 18:15 Przytaskalem drabine ,przystawilem by gornej pulki dosiegnac a tam zadnej ksiarzki tylko.butelka z Teachers ktora mi zginela jakies pol roku temu Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Rozmowy pod... 15.02.16, 21:22 Odsun polki ... może pospadaly ) butelki nie wyrzucaj! czytam , jak już pisałam, 80 lat i nie przestaje. Skonczylam "Silva rerum" Kristiny Sabaliiauskaite i zaczynam "Polskie skrzydla" Henryka Zwirki , syna Franciszka Żwirki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 07:24 *Xystos, moze dobrze radzi Alfredka?.... *Alfredka, widze, ze masz zamilowanie do lotnictwa?..... Odpowiedz Link
kendo Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 11:40 dobrze,ze drabina sie nie oblamala,... szkoda by przy upadku sie "rozlala zawartosc" kiedys tez duzo czytalam ostanio jakos mi czasu cos nie starcza ...albo tematu czytelniczego do wybrania,bo lubie romansila z kanwa historyczna.. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 13:01 oj , tak tak. dwóch lotników /jeden mechanik lotniczy/ w rodzinie . w domu dziesiątki książek o tej tematyce /począwszy od Meisnera/. Odpowiedz Link
kendo Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 13:22 alfredka1 napisała: > oj , tak tak. dwóch lotników /jeden mechanik lotniczy/ w rodzinie . > w domu dziesiątki książek o tej tematyce /począwszy od Meisnera/. o tematyka fachowa w ksiazkach a pewno i cala historia lotnictwa.. pewnie i na spadochronach tez juz probowali?? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 14:55 Wodnik skakał , jest /był/ szybownikiem , ponadto jest mechanikiem okrętowym i lotniczym ... ot, taka pasja Druga osoba to wujek , walczył w czasie wojny w Anglii. Niestety słuch o nim zaginął. Odpowiedz Link
kendo Re: Rozmowy pod... 16.02.16, 15:47 *Alfredko, "bogate masz rodzinne wspomnienia" a spadochroniarstow to chyba musi byc fajna rzecz,bys tylko z samym soba tam w gorze i leciec ,kontrolujac kiedy pociagnac za sznurek by spadochron otwozyc i powoli ogladac z wysoka pejzarze, Odpowiedz Link
greis52 Dziś Światowy Dzień Książki 23.04.16, 19:53 a statystyki mówią, że 18 proc. Polaków nigdy nie czytało (www.tvn24.pl) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dziś Światowy Dzień Książki 24.04.16, 08:41 *Greis, to maly procent, bo tutaj jest o wiele wiekszy, jakos ludzie nie lubia czytac? Odpowiedz Link
maria88 Re: Dziś Światowy Dzień Książki 24.04.16, 12:14 Czytanie książek ostatnio odkładam bo to i owo wazniejsze. Mam sporo nie przeczytanych. Musze w lecie zmobilizować się do czytania w dzień. Nie lubię czytać przy świetle sztucznym. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dziś Światowy Dzień Książki 24.04.16, 13:03 *maria88, dokladnie ja tak samo, moze przy ladnej pogodzie na balkonie w lezaku zalicze jedna z zaczetych. Odpowiedz Link
kendo Re: "Polki na tronach Europy" 19.06.16, 09:34 av Iwona Kienzler nie byla bym soba,gdybm nie kupila za kazdym razem chociaby jednej ksiazki,w kraju ta czyta sie swietnie, wiele nowych faktow sie dowiedzialam,czego nie ma w historycznych szkolnych ksiazkach, polscy krolowie juz w XI wieku byli na tronach skandynawskich,jak i polskie krolowe Odpowiedz Link
kendo Re:"Domowa apteka" 21.06.16, 09:37 av. Siostry Marii, oczywisci zakupilam ja teraz tej,ktora w necie ma wiele przepisow na slodkosci i rozne porady, oczywiscie tez byly i te wydania,ale ile czlek uradzi dziwigac w kufrze??,reszte na necie mozna spradzic, a ta wolalam miec na kazde wyciagniecie reki bez "odpalania kompa" sliczne wydanie na kredowym papierze z piknymi zdjeciami i poradami ziolkowymi.. Odpowiedz Link
slo-miana Re:"Domowa apteka" 21.06.16, 13:34 a ja jestem ostatnio na etapie kupowania książek dla dzieci niż dla siebie. ostatnio oddalam cala torbe książek na fanty , troche odciazylam polki w regale. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"Domowa apteka" 21.06.16, 18:53 *SLO-miana, szczytny cel zrobilas, ktos byl ucieszony wygrywajac ksiazke, ja tez swoim dzieciom kupowalam duzo ksiazek, no oczywiscie dla siebie tez. A ta o ktorej Kendo pisze to pogladalam dzisiaj u niej, jak bede miala jesienia wiecej czasu to pozycze do poczytania. Odpowiedz Link
alfredka1 Re:"Domowa apteka" 21.06.16, 20:48 czytamy czytamy czytamy .... to już jest temat dla psychiatry ... nowości kupuje córka więc radość ogromna , że jeszcze tyle czytania przed nami Odpowiedz Link
kendo czytanie i zakup ksiazek, 22.06.16, 08:07 ostanio kupuje "fachowa literature," powiesci moge w bibliotece pozyczyc do czytania,chyba ze cos bardzo interesujacego z faktami to zakupie, dzicinne ksiazki oddalam dla Lusi dzieci, pozniej pozbieralismy te,ktore dzieci juz nie chcialy i oddaly dla innych rodzin z dziecimi, te obecne chyba do Domu starcow oddam bo potrzebowac bede miejsce na co innego.. Odpowiedz Link
kendo "Wybor Jasminy" av.Jean Sasson 24.03.17, 13:08 Jasmin,to nie postac literacka, wszystko co zostalo opisane w tej ksiazce,jest na faktach autentycznych, bohaterka podzielila swoj los z setkami innych kobiet.. Piekna/inteligentna/wyksztalcona byla dumna Libanka,kochala wolnosc ale zawsze pozostawala wieran tradycji muzulmanskiej, w ktorej ja wychowano Miala 23 lata,a nigdy nawet nie pocalowala mezczyzny, zostala porwana przez irackich zplnierzy i uwieziona w ciemnej celi.... wiedziala,ze aby odzyskac wolnosc musi sama o nia zawalczyc... czytalo sie z zaciekawieniem/ze wspolczuciem dla Jasminy i pozostalych kobiet. o" okrucienstwie wojny" Odpowiedz Link
kendo Camilla Laceberg piszaca kryminaly 24.04.17, 20:47 wraz ze swa rodzina, nazeczony duzo lat mlodszy od niej,a ona ma 40 lat,mlodo wyglada www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/artiklar/20170423/camilla-lackberg-mitt-liv-efter-40-ar-helt-underbart/ Odpowiedz Link
kendo Re: Camilla Laceberg piszaca kryminaly 19.06.17, 21:44 www.svenskdam.se/2017/06/se-bilderna-fran-camilla-lackbergs-hemliga-brollop/ zdjecia ze slubu.. ona 42 lata ,on 30..ladna z nch para, maja juz wspolne dziecko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Camilla Laceberg piszaca kryminaly 20.06.17, 13:02 Kendo, ciekawa jestem czy w ktoryms ze swoich nowych kryminalow ujmie taki watek, mlodemgo meza z leciwa rozwodka?. Odpowiedz Link
kendo Re: lutowa przecena 24.02.18, 10:26 Camilla Laceberg jej pozycje widzialam ale traktujaca o treningu przez meza , ciekawe czy bedzie na przecenie, w katalogu nie ma, ale ekspedyjetka mowiala,ze bedzia rozne pozycje z tych na polkach obecnie lezacych przecenione.. pozatem chce kupic wydania o dzierganiu typowo szwedzkie wzory.moze bedzie na przecenie.. estonskich nie widzialam a sa przepiekne wzory Odpowiedz Link
xystos Re: lutowa przecena 24.02.18, 11:23 Take this kiss upon the brow! And, in parting from you now, Thus much let me avow- You are not wrong, who deem That my days have been a dream; Yet if hope has flown away In a night, or in a day, In a vision, or in none, Is it therefore the less gone? All that we see or seem Is but a dream within a dream. I stand amid the roar Of a surf-tormented shore, And I hold within my hand Grains of the golden sand- How few! yet how they creep Through my fingers to the deep, While I weep- while I weep! O God! can I not grasp Them with a tighter clasp? O God! can I not save One from the pitiless wave? Is all that we see or seem But a dream within a dream? by Edgar Allan Poe Odpowiedz Link
kendo Re: lutowa przecena 28.02.18, 18:40 xystos napisał: > Take this kiss upon the brow! > And, in parting from you now, > Thus much let me avow- > You are not wrong, who deem > That my days have been a dream; > Yet if hope has flown away > In a night, or in a day, > In a vision, or in none, > Is it therefore the less gone? > All that we see or seem > Is but a dream within a dream. > > I stand amid the roar > Of a surf-tormented shore, > And I hold within my hand > Grains of the golden sand- > How few! yet how they creep > Through my fingers to the deep, > While I weep- while I weep! > O God! can I not grasp > Them with a tighter clasp? > O God! can I not save > One from the pitiless wave? > Is all that we see or seem > But a dream within a dream? > > by Edgar Allan Poe > a co to za mysli"czarne"?? Odpowiedz Link
kendo Re: lutowa przecena 28.02.18, 18:42 bylam dzis w ksiegarni, nie przecenili tych ksiazek o dzierganiu co mialam na nie ochote, nie kupilam zadnej, poczekam na nastepna przecene pod koniec czy w srodku marca,moze cos zostanie powiesi tym razem nie kupilam... Odpowiedz Link
kendo Re: nowe wydanie dynastii Bernardotte 09.08.18, 09:56 Dwor krolewski 200 lat istnienia, Herman Lindqist wydal nowe wydanie o dynasti krolewskiej od 1918 roku do dzis, warto by bylo kupic ta pozycje Odpowiedz Link
kendo Re:Rosamunde Pilcher "Melan ebb och Flod 29.09.18, 10:56 orginalny tytul z angielskiego "The Carousel" moim zdaniem dramat milosny i jego konsekwencje, szybko sie czyta,malo stron ale zawartosc bardzo w cieplym "rodzinnym klimacie" pozyczylam sobie z pralni, mamy tam jeszcze mase innych ksiazek, gdzie podczas prania mozna w innym pokoiku usiac i czytac przy stoliku na wygodnym fotelu ,kawuche tez mozna sobie zrobic i czytac.. w nastepnym pokoiku jest magielnica i ustawiona deska do prasowania, mozna na koszt spoldzielczy swe upiory prasowac... Odpowiedz Link
kendo Re:Tamara McKinley "Czarny opal" 14.01.19, 11:42 orginalny tytul "Summer Ligtning" nareszcie przynioslam sobie ja z piwnicy,bo tam trzymam swa bibljjoteke, mam pare pozycji nieprzeczytanych,wiec do bibljoteki publicznej nie musze isc. Odpowiedz Link
kendo Re:Tamara McKinley "Czarny opal" 16.01.19, 09:10 wczoraj pozna nocka skonczylam, tematyka o emigracji anglikow/irladczykow/przestepcow do austarli w poszukiwani zlota/opalow, watki dramatyczne milosne z przesadami i walka o przezycie az do XX wieku. ciekawie sie czytalo. Odpowiedz Link
kendo Re:Nora Roberts 26.01.19, 15:12 "Jutrzenka"-Flammande skyar- org.tytul-Northern lights z goracej Australii,poprzednie czytadlo, przenioslam sie na Alaske w klimaty mrozu i sniegu... Odpowiedz Link
kendo Re:Nora Roberts-"Zorza polarna" 31.01.19, 18:32 www.akademibokhandeln.se/bok/flammande-skyar/9789100111816/ Jest lodowata zima, zorza polarna oświetla małe miasteczko Lunacy na Alasce. Meg Galloway, wykwalifikowany pilot, który leci z zaopatrzeniem, a czasami turystycznie z alpinistami. nowo przybyly policjant Nate Burke spróbuje przezwyciężyć depresję po śmierci najlepszego przyjaciela i kolegi, co sam sie obwinia za to. Wszystko wydaje się spokojne i ciche, dopóki niektórzy żądni przygód nastoletni chłopcy zagina w górach. Podczas śnieżycy, kiedy Nate z Meg wyrusza na poszukiwanie ich w swoim małym czerwonym samolocie. Chłopcy są dobrze utrzymani w jaskini - ale tutaj jest też śmiertelne ciało człowieka z czekanem w piersi, mężczyzną, który zagina szesnaście lat temu - Meg rospoznaje swego ojca..... jednym slowem natura/przygoda/romantycznisc-milosc na 486 stronach Odpowiedz Link
kendo Re:Christian Jacq 21.02.19, 10:30 tematyka egipska ,panowanie faraonskie,intrygi/milosc www.adlibris.com/se/bok/ramses-abu-simbels-herskerinde-9788721020026 kupilam kiedys na koncowej przecenie ksiazkowej kilka jego pozycji, teraz 26 lutego bedzie znowu tradycyjna przecena ksiazkowa,moze cos ciekawego znajde,albo bede czekac na ostaeczna przecena.. www.tradera.com/item/341687/326428313/bocker-ramses-serien-av-christian-jacq Odpowiedz Link
kendo Re:czas 1346,krol szwecji/dani/norwegi 31.10.19, 09:16 intrygi i walka o korone, czesc zmyslona ,ale trzyma w napieciu "Blodbokens tid" = "Czas księgi krwi" av Bodil Mårtensson, nareszcie skonczylam, bo cztyajac w horyzontalnej pozycji czesto na nos ksiazka mi spadala... Odpowiedz Link
kendo Re:Julias arv-juli spadek 20.12.19, 13:25 av Sidney Sheldon, orginalby tytul:Morining,Noon and Night trzyma w napieciu, ojciec despota gnie w otchlani morskiej, czeka bardzo duza suma do podzialu miedzy trzema rodzenstwem, a okazuje sie,ze jest nieslubna Julia.... * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Julias arv-juli spadek 20.12.19, 14:44 To jestem ciekawa jak sie zakonczy, pewnie duzo intryg bedzie. Ja dalej musze oszczedzac swoje oczy. Odpowiedz Link
kendo Re:"Lato na malej wyspie na morzu" 23.01.20, 19:44 orginalny tytul "The summer Seaside Kitchen" av Jenny Colgan, czysta sie przyjemnie, mysle,ze wypozycze jej nastepne ksiazki, tez traktuja o wydazeniach nad morzem . Odpowiedz Link
kendo Re:"zielone paluszki poszukiwane" 30.01.20, 09:59 av Annika Estassy, nawet ciekawe czytadlo, o chorej staruszce i mlodej matce z dzieckiem co jest bita przez meza... nawiazuje sie wielka przyjazn miedzy nimi.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"zielone paluszki poszukiwane" 30.01.20, 18:11 Mam nadzieje, ze czytadlo zakonczy sie optymistycznie. Odpowiedz Link
kendo Re:"zielone paluszki poszukiwane" 31.01.20, 17:42 spotkanie literackie w "pralniowym lokalu", gdzie rowniez mamy mase ksiazzek, dobyla jedna osoba, sasiadka,ktora mieszka na parterze w mojej klatce, jest adoptowana przez szwedzka rodzine, mieszkala z nimi tam gdzie ja uprzednio, a byla znaleziona na ulicy w Koreji ,majac 17 miesiecy, jest nauczycielka muzyki, majac 33 lata dostala wylew,doszla do siebie , ale inne uboczne dzialania daja sie we znaki.. kocha ksiazki i niemal te same obecnie czytamy.. zapowiada sie ciekawie, bo jest bardzo rozmowna Odpowiedz Link
kendo J. Colgan "Mamly sklepik z ksiazakami za rogogiem 05.02.20, 14:15 orginalny tytul"The Little Shop of Happy Ever After, sa jeszcze trzy pozycje "z tej serii" ta jakos mnie nie wciaga na rzie,ja uprzednia o tej autorki, zobaczymy co bedzie dalej, czy mozna miec "ksieganie na kolkach",czylisprzedawac ksiazki z autobusiku? Odpowiedz Link
kendo Re: K.Webb"Angielska dziweczyna" 03.03.20, 09:53 niespodziewane odkrycia, tajemnice rodzinne pokrzyzowane marzenia taka sobie,jak na moj "smak literacki" Odpowiedz Link
kendo Re: Jenny Colgan 20.03.20, 20:24 Jenny Colgan lekkie czytadlo do poduszki, tytuly wydan sa ,jak dla mnie smieszne, "Swieto w malej cukierni przy plazy" orginalny tytul "christmas at little beach street bakery" Odpowiedz Link
kallisto Camilla Laceberg 25.03.20, 15:30 Czytalam Niemieckiego bękarta. Bedac w EMPikU skusilam sie na te ksiazke za 14 zl w promocji. Dosc intrygujaca fabula, latwa w czytaniu. Czy chcialabym czytac kolejna?Pewnia dla rozrywki tak jako przerywnik miedzy ciezkimi kalibrami. > Odpowiedz Link
kallisto Olga Tokarczuk 25.03.20, 15:31 Ostatnio tez czytalam Księgi Jakubowe i to bylo coś, ciekawa, wciagajaca, bardzo oszerne tomiszcze,ale wspaniale napisana. Polecam. Odpowiedz Link
kendo Re: Olga Tokarczuk 25.03.20, 19:25 *Kallisto a to dlatego dostala NOBLA musze spytac czy tu maja cos przetlumaczone z Tokarczuk? Odpowiedz Link
kallisto Re: Olga Tokarczuk 30.03.20, 13:19 "Literacka Nagroda Nobla za 2018 rok dla Olgi Tokarczuk - uzasadnienie Olga Tokarczuk otrzymała Literacką Nagrodę Nobla "za narracyjną wyobraźnię połączoną z encyklopedyczną pasją, co sprawia, że prezentuje, że przekraczanie granic jest formą życia" - uzasadniała Akademia Szwedzka" Sa zdania podzielane jakw kazdej dziedzinie noblowskiej i w kazdej dziedzinie zycia. Nie wypowiem sie czy slusznie, ale skoro akademia tak zdecydowala to musi byc cos w tych ksiazkach. Choc dla mnie gdybym miala wybierac kto powinien taka nagrode dostac to w pierwszm rzedzie lekarze za swoje nauki,odkrycia, badania. Ale skoro sa rozne kategorie to nie bede dyskutowac. Uroczystosc wreczenia nagrody NOla dla O.Tokarczuk bardzo mnie zwruszyla..... Odpowiedz Link
kendo Re: Olga Tokarczuk 30.03.20, 14:19 mloda Olga i juz z takim dorobkiem literackim, ryzure ma taka,jak tutejsza minister oswiaty, ktora krytykowali wlasnie za fryzure, odpowiedziela,ze.. "nie liczy sie co sie na glowie tylko to co sie ma w glowie" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Olga Tokarczuk 30.03.20, 16:49 No wlasnie nie dyskutuje sie o gustach, ja mam ksiazke, lezy pod poduszke i po przemeblowaniu sypialni nie mam jak jej czytac, bo stolik z lampa stoja juz w innym miejscu, moze w innym czasie znajde na nia czas zeby dokonczyc. Odpowiedz Link
kendo Re: Jenny Colgan 02.04.20, 10:31 Jenny Colgan, juz trzecia pozycje jej czytam, leko napisana z humorem i codzienna proza zycia, "BN w malej piekani przy plazy" org.tyt.Christmas at Little Beach Street Bakery Odpowiedz Link
kendo Re: Jenny Colgan 04.04.20, 10:27 *Kallisto, pamietasz moje odwiedziny u Ciebie? obdarowalas mnie ksiazkowymi pozycjami, wczoraj wlasnie przynioslam z "piwnicznej bibjoteki"(brak mam miejsca w mieszkaniu na regaly z ksiazkami) Nancy Weber "Zamienie zycie" podejzewam ze jest sfilmatyzowana ta pozycja...bedzie milo przeczytac i porownac z filmem. Odpowiedz Link
kallisto Re: Jenny Colgan 04.04.20, 12:02 Zupełnie Kendus nie pamiętam pamiętam za to,że od Ciebie dostałam kochałam Tyberiusza i Juda nieznany, autobiografie R.Moora🙂 Odpowiedz Link
kendo Re: Jenny Colgan 03.06.20, 11:18 a to pamietam, ta pierwsza bardzo mi sie podobala, ta druga kupilam w Biedronce i nawet sw.pamieci Mam ja przeczytala.. Odpowiedz Link
kendo Re: Saga Borg 03.06.20, 11:35 dziecie ma trzy czaesci zadedykowane przez autorke, znali sie bardzo dlugo, wyszla za maz za kanadyjczyka i tam sie przeprowadzila, jak znacie tematyke tych autorek,z linka to obecne czytadla sa podobne, skonczylam juz pierwsza czesc i nastepny dzial zaczelam fantasyhyllan.se/forfattare/saga-borg/jarastavens-vandring/volvans-dotter/ Córka VÖLVANA to pierwsza część WALKINGU JARASTAVENA. Historyczna seria kobiet w duchu Margit Sandemos i Jean Auel! Odpowiedz Link
kendo Re: Saga Borg 03.06.20, 11:37 pozycje do dalszego czytania, musze w bibljotece popytac czy maja dalsze czesci a jest ich 9 st. fantasyhyllan.se/forfattare/saga-borg/jarastavens-vandring/ Odpowiedz Link
kallisto Herman Coben 04.06.20, 21:22 Autor kryminalno-sensacyjnych thrillerów. Przeczytałam.jedna z wielu jako autorstwa, bardzo mnie wciagnely, przede mna jeszcze cztery. Dzisiaj zaczynam "Obiecaj mi". Odpowiedz Link
kendo Re: Herman Coben 05.06.20, 05:57 acha..nie czytalam nic z jego wydan, wpisalam na liste do bibjoteki,popytam co maja.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: konwersacj o ksiazkach z watku sen 20.06.20, 14:12 kallisto - odpowiedz dla Dorki przeniesione z watka Odpowiedz Link
alfredka1 Re: konwersacj o ksiazkach z watku sen 20.06.20, 20:55 Czytam i czytam ...... to o Waszych wpisach /recenzjach, pordach ../ moje czytanie rozpoczęło się przed 85. laty i trwa do dzisiaj . i o dziwo ! jeszcze rozumiem o czym te literki mówia do mnie ) polecam Wam "Jak mnej mysleć" Christel Petitcollin dla analizujących bez konca i wysoko wrażliwych . pozdrawiam Odpowiedz Link
kendo Re: konwersacj o ksiazkach z watku sen 22.06.20, 10:26 *Alfredko, to pocieszajace,ze litreki rozumiesz co mowia do Ciebie, nasz Mama miala 94 lat,i tez czytala do konca, lubiala zreszta, kazda zakupiona ksiazke na wywoz czytala, zanim do walizy zapakowalam. Odpowiedz Link
kendo Re: zamowiona ksiazka juz jest 23.06.20, 10:49 bibljioteka zawiadomila SMS-em, pop poludniu odbiore,otwarte maja do 18 godz. jak dla mnie ciekawe czytadlo, owiane szamanizmem/ziololecznictwem i "budowaniu sie nowych wiosek" Odpowiedz Link
kendo Re:Saga Borg 04.07.20, 10:16 bardzo mnie wciagnela, czytam jednym tchem w ramach odpoczynku, jestem na piatej ksiazce, a jest ich 9 st. poznie bedzie saga o Ludziach lodu" tez wiele tomow ciagnacych sie Odpowiedz Link
kallisto Re:Saga Borg 05.07.20, 11:29 Kiedyś chyba zaczęłam sagę lodu i nie pamiętam czym się skonczylo😁 A ja skonczylam "Słowika" Kristin Hannah. Historia dwóch sióstr, które w czasie wojny walczyły o przetrwanie. Bardzo interesujaca, zaskakujaca i wciagajaca bardzo polecam. Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 06.07.20, 05:50 dobrze i szybko sie czyta, jak akcja od pierwszej strony sie zaczyna, zdaje sie Jaga miala zaczac czytac o Ludziach Lodu Odpowiedz Link
kallisto Re:co czytamy 15.07.20, 19:49 Dzisiaj zmiana repertuaru , z thrillera na powieść o biednych i bogatych. Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 17.07.20, 09:08 dobrze zmienic tematyke w czytaniu, tez po skonczeniu po skonczeniu tematyki od Sagi Borg zaczne czytac "Ludzie lodu" Odpowiedz Link
alfredka1 Re:co czytamy 17.07.20, 16:59 Pamiętam opowiadanie mamy po powrocie z kina .... po filmie nakręconym na podstawie Wrzosu .. a ja czytałam parokrotnie w odstepach chyba kilkunastoletnich .... i rzeczywiście wzruszała ... Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 18.07.20, 20:01 *Alfredziu, dobrze jest przeczytac a pozniej obejzec sfilmatyzowana powiesc, jest co do porownania Odpowiedz Link
dorka556 Re:co czytamy 19.07.20, 07:38 Ludzi lodu, czytałam dawno dawno temu. Pamiętam, że kupowało się te książeczki w kiosku i wyczekiwało z niecierpliwością następnej. Było ich chyba z 50. Potem całość zaniosłam do biblioteki. Ucieszyli się, bo mieli zdekompletowane. Chyba muszę jeszcze raz przeczytać. Ciekawa jestem, czy też będzie się tak dobrze czytało. Dobry wybór Kendo. Na pewno Ci się spodoba. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:co czytamy 19.07.20, 14:45 Nie wiem,czy mam wszystkie te książki,bo jest ich 48.Zaczęłam niedawno i tak od czasu do czasu sięgam po nią,bo leży obok.Dopiero czytam 3 tomik "Otchłań" dziś skończę. Zawsze lubiłam bajki.Od czegoś trzeba zacząć Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 20.07.20, 09:48 *Dorka, mam nadzieje,ze mnie nie znudzi tematyka, dzis spytam w bibljotece czy maja ta autorke, Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 20.07.20, 09:53 *Jagus, jak zmeczy Cie tematyka "lodow" mozesz zaczac czytac Saga Borg, na przemian. wedrowka z (laska),nie podali orginalnego tytulu po angielsku, to moje wlasne tlumacznie: * córka skarbca, * znak zła, * oko wiatru, '* cień sępa, * moc znaku,(wladzy) * śmierci * źródło życia, * legowisko wilka, * gniew tertorów Odpowiedz Link
jaga_22 Re:co czytamy 20.07.20, 10:31 Kendo,mam wszystkie 48 tomików,tylko poupychane wysoko w szafie. Czekam aż mi córka dostanie.Robię sobie przerwy i wracam jak mi nudno. Do wiosny przeczytam Coś jeszcze muszę wyszperać,ale z innej kategorii,może kryminalne? też lubiłam Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 20.07.20, 13:56 *Jagus, dobrze jest zmienic tematyke czytania,jezeli jest wiele tomow danej powiesci, dzis w bibljotece spytalam , odbierajac dziewiata ostania czesc, czy maja "Ludzie lodu" nie maja,ale moga dla mnie zamowic jezeli powiem im tydzien przed checia czytania ich.. a te wlasnie w ostaniej czesci ksiazki, jest adnotacja, ze Ludzie lodu i Jarastoven sa podobne tematyka, tez podali nastepna autorke piszaca podobnie Jean M. Auels sv.wikipedia.org/wiki/Jean_M._Auel www.jeanauel.com/books.php patrzac na obwoluty ksiazek, nie natknelam sie na zadna,bedac w ksiegarni czy bibljotece.. Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 20.07.20, 14:09 zyciorys Jean M. Auels Kariera pisarzy W 1977 roku Jean M Auel rozpoczął badania nad epoką lodowcową, aby wykorzystać ten materiał w swojej pierwszej książce. Dołączyła do grupy przetrwania, aby dowiedzieć się, jak budować jaskinie lodowe, rozpalać ogniska i wytwarzać wyroby skórzane i wyroby krzemienne jak w epoce kamienia łupanego. W 1980 roku udało jej się opublikować swoje pierwsze dzieło, folk Grottbjörnena. Pierwsza wersja robocza zawierała aż 450 000 słów i została podzielona na sześć części, które później Auel podzielił, by stać się podstawą sześciu różnych książek z serii. Książka odniosła sukces, przez ponad osiem miesięcy znajdowała się na liście bestsellerów i była nominowana do kilku nagród i wyróżnień. Został również przepisany na scenariusz, który w 1986 roku stał się filmem o tym samym tytule, z Darrylem Hannah w roli Ayli. Film okazał się jednak klapą, mimo że był nominowany do Oscara za najlepszy makijaż. Film miał budżet w wysokości 15 milionów dolarów, ale przychody nie sięgały nawet 2 milionów dolarów. Po sukcesie pierwszej książki Auel podróżowała po różnych prehistorycznych ruinach i relikwiach, a także spotykała się z różnymi znawcami tematu, z którymi prowadziła korespondencję. Już w 1982 roku, dwa lata po ukazaniu się pierwszej książki, Auel był w stanie opublikować drugą część serii, Dolinę koni. Następnie w 1985 roku ukazała się Mammutjägarna. Kiedy Stäppvandringen ukazał się w 1990 roku, Auel sprzedał ponad 20 milionów egzemplarzy pierwszych trzech książek, które również zostały przetłumaczone na 18 różnych języków. Crown Publishers zapłaciło Auelowi około 25 milionów dolarów za prawa do wydania czwartej książki, The Steps, a także dwóch kolejnych. Jednak wydanie piątej książki zajęło dwanaście lat, dopiero w 2002 roku ukazała się Dziewiąta Jaskinia i do tego czasu jej seria sprzedała się w 35 milionach egzemplarzy. W październiku 2008 r. Auel otrzymał tytuł „Le grade d'officier” we francuskim zakonie Arts et Lettres, honorowej nagrody przyznanej przez francuskie Ministerstwo Kultury za nagradzanie osób, które wyróżniają się twórczością artystyczną i literacką lub rozpowszechniły francuską sztukę i literaturę. na świecie. Szósta, ostatnia część serii, Malowana kraina jaskiń, ukazała się 29 marca 2011 roku. Cała seria ukazała się w tym samym czasie co ebooki. tez mozna zostac w tym klimacie,jezeli pierwsza wciagnie tematycznie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:co czytamy 23.07.20, 12:53 Kiedyś jak było ciężko z książkami,to się kupowało wszystko,teraz kiedy tego pełno,nawet nie zaglądam do księgarni.Jeszcze mam sporo w szafie nieprzeczytanych. Może pomału uda mi się wdrożyć. Wiemy jak to było w dawnych czasach,ale i w śród ciemnoty byli ludzie myślący, inaczej byśmy nie doszli do takiego rozwoju. Odpowiedz Link
kallisto Re:co czytamy 23.07.20, 19:40 Prawde mowisz Jagus. Moje książki kupowałam w księgarni, ale bardzo dużo w antykwariacie. Był taki pan który prowadził antykwariat i zawsze mi polecal cos fajnego. Zanim jednak kupilam te polecana to musialam wyslychac ochow i achow nt. autora😁 Dzisiaj wracam do nich, kupuje sporadycznie chyba, że zakocham się w książkach autora, którego pisanie mnie pociąga i fascynuje to jestem w stanie kupić kilka pozycji naraz. Skończyłam Wrzos, piękna, piękna..... uwielbiam Rodziewiczówna choć nie wszystkie jej książki są tak piękna jak ta, ale pisze cudownym językiem, przedstawia dzieje mieszczan, chłopów, arystokracji tak jakby się było wśród tych bohaterów. Od wczoraj wróciłam do Cobena, dwa dni i będzie po książce. Wspaniala fascynujajaca, intrygująca, zaskakująca, nie można sie oderwac. Mogłabym czytać całą no gdyby nie praca na drugi dzień.... Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 23.07.20, 19:51 tez kupowalam mase ksiazek, nie wszystkie moglam zabrac tutaj, duzo oddalysmy, teraz wole wypozyczyc,nie mam miejsca na regaly z ksiazkami, stoja w piwnicy i wnosze to to chce przeczytac, Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 27.07.20, 13:41 od 23 czerwca ,zaczelam czytac Saga Borg, 9 st,jedna po drugiej,oderwac sie nie moglam, maraton czytania, osatni tom na ukonczeniu czytania i zakoncze cykl traktujacy o dawnych wierzeniach/leczenia ziolami/i wiarzenia w gusla.. Odpowiedz Link
dorka556 Re:co czytamy 27.07.20, 15:59 Coś dla mnie. Uwielbiam takie książki, może dlatego tak podobała mi się seria Ludzie Lodu. Sprawdzę, czy Saga Borg jest na Legimi i wtedy ściągnę. Na razie mam co czytać. Odpowiedz Link
kallisto Re:co czytamy 27.07.20, 20:19 Jak skończę swoja wieżę z książek, A właściwie połowę, które zaplanowałam na najbliższy czas to postaram sie o ludzi lodu. Skończyłem thrillera i znowu zmieniłam tematykę na ziemianstwo, arystokracja. Rodziewiczówna właściwie pisze w kółko o tym samym środowisku, bogaty zakochuje się w biednej mu na odwrót. Niemniej jednak kocham jej styl pisania. Bardzo tym przybliża historię i obraz warstw społecznych. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:co czytamy 27.07.20, 21:48 Mi najlepiej czyta sie jesienia i zimowa pora, wtedy musze miec cos dobrego z deserow, zaleznie od pogody, moze byc na cieplo i w przerwie czytania podjadac smakolyki. Teraz chyba juz ogranicze co nieco smakolykow, bo tyje sie w tym wieku od powietrza tez???.... Odpowiedz Link
dorka556 Re:co czytamy 28.07.20, 10:08 Kończę Złotą klatkę Camilli Lackberg, świetna. Polecam wywiad z nią, gdy była w Polsce i promowała nową książkę. www.youtube.com/watch?time_continue=590&v=W4X_skdXgJg&feature=emb_title O "Złotej klatce", inspiracjach i feminizmie | Rozmowa z Camillą Lackberg | #magazynProlog Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:co czytamy 28.07.20, 13:49 Dorka, dziekuje za nagranie wywiadu z Camilla, u nas w tv w kulturalnych programach raczej ludzi interesuje jej prywatne zycie, a na pozostalym miejscu tresc ksiazki. Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 28.07.20, 16:07 musze sie przemoc, by zaczac cos Camilli czytac, *Dorka a jest orginalny tytul tej "zlotej klatki", przewaznie podaja go po angielsku.. przerwe mam dzis w czytaniu, pare spraw musialam pozalatwiac dla Tesciowej..' wieczorem w lozeczku poczytam Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy 03.08.20, 19:33 skonczone 9 st,pozycjii odpoczynek robie od czytania, choc od dzieciecia pozyczylam jakas dla mlodziezy ksiazke ,tylko do poduszki bede czytac.. Teo Troy, ponowny cykl czytania w 4 st,tez klimat jak poprzednio zdaje mi sie.. Odpowiedz Link
kendo Re:co czytamy Kallisto czyta 14.09.20, 19:15 .. kallisto Re: 🍃WRZESIEŃ🍂🍂🍂🍂🍂🌳 14.09.20, 18:57 Powidla pyrkaja, czadami zamieszam i w miedzyczasie czytam. ...przeniesione z dziendoberka, Kallisto zaczela czytac ta ksiazke Odpowiedz Link
kendo Re:Saga Borg i Teo Troy ta sama autoka 19.09.20, 10:45 pseudonim Troy, pisze dla mlodziezy, akurat cztam "Czrny krysztal, 4 pozycje ksiazek, fanie do reki pasuja w lozku,bo maly format, tematyka trzymajaca w napieciu, jak to dla mlodziezy, czerny krysztal posiad nadprzyrodzona moc ,ktora moze przenoscic osobe w inna swiat tajemnic... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Saga Borg i Teo Troy ta sama autoka 21.09.20, 07:37 Mam pare ksiazek juz przygotowanych do czytania, ale teraz przeczytuje Polskie gazety, ktorymi obdarowuje mnie p,Basia, sa rowniez krzyzowki, to po sniadaniu przy stole mam co robic. Odpowiedz Link
dorka556 Re:Saga Borg i Teo Troy ta sama autoka 21.09.20, 08:26 Legimi Właśnie wygasł Twój dostęp do tysięcy tytułów Mamy nadzieję, że korzystanie z Legimi dostarczyło Ci mnóstwo frajdy. Będzie nam niezwykle miło, jeśli zdecydujesz się kontynuować swoją przygodę z książkami w chmurze® i już niedługo po raz kolejny otworzysz swoją aplikację Legimi. W tym celu zdobądź nowy kod, uprawniający do wypożyczania cyfrowych książek. _---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lusia ma książki papierowe i nie będzie zaskoczona, w trakcie czytania, takim nieprzyjemnym komunikatem, jaki wczoraj dostałam. Czekam na otwarcie biblioteki i dostanie nowego kodu bezpłatnego na 30 dni. Można też w Legimi wykupić abonament - koszt 40zł na m-c. Gdy dostanę kod, mogę dalej czytać rozpoczęte książki i również te, które już wcześniej wzięłam na półkę(wirtualną). Wybór książek w Legimi jest bardzo duży. Odpowiedz Link
kendo Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 11:08 *Dorka nie kozystalam z tej uslugi, faktycznie,psikusa dostalas-to irytujace... nawet nie wiem czy jest w tutejszej bibjotece, na razie czytam od Syna ksiazki, swoje tez czekaja w kolejce, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 12:25 Dorka z jednej strony praktyczne udogonienie, ale trzeba pamietac o odnowieniu kodu, 40 zl za m-c to wydaje mi sie chyba drogo, jak mozna wypozyczac nie placac abonamentu?. Moze abonament rezerwuje Ci ksiazki na polce, bez podbierania przez innych czytelnikow?. Odpowiedz Link
kendo Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 13:12 dziecie ma tez czytnik, ale nie slyszalam by cos placil za czytanie ksiazek, a jest molem ksiazkowym.. Odpowiedz Link
dorka556 Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 17:05 Kendo, moi synowie też mają czytniki i nie płacą, tylko ściągają książki z internetu. W Legimi jest dostęp do 60 tys. książek i są nowości, dlatego warto mieć abonament, albo darmowy kod, za który płaci biblioteka swoim czytelnikom. W Konstancinie nie mam problemu z dostaniem kodu a np. w Bielsku Białej jest prawie nieosiągalny. Co miasto i biblioteka, to inaczej. Odpowiedz Link
dorka556 Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 17:09 Biblioteka oczywiście płaci nie swoim czytelnikom, tylko kupuje kody w Legimi, dla swoich czytelników. Odpowiedz Link
kallisto Re:czytniki i papierowe ksiazki 21.09.20, 21:15 Czytniki praktyczne sa bardzo w podrozy, lekkie, wygodne z duzym wyborem. Osobiscie jakos nie pragnelam miec czytnika, a to dlatego, ze to kolejne udzadzenie, ktore jest elektroniczne. Moja praca wymaga ciaglego sleczenia przed monitorem, do tego smartfon. W tej sytuacji dla moich iczu zdrowsza nadrukowana kartka. Swoja droga Dorus wolisz czytac na czytniku niz tradycyjna ksiazke? Odpowiedz Link
kendo Re:Saga Borg-"bracia krwi" 12.10.20, 11:16 ja dalej kontynuuje Saga Borg, sa dwie pozycje traktujace 1429 rok,z serii "Bracia krwi" czas wierzen w czarownice/zle moce/przeklenstwa i oczywiscie watek milosny-jak to kiedys drzewiej bywalo, kawaler staral sie o reke panny, 1)."Przeklenstwo wloczegi" (nie ma podanego tytulu orginalnego po angielsku, 2). "Ciemne tajemnice" podoba mi sie autorski styl pisania/ubarwiania osob i ich emocji. www.bokborsen.se/view/Saga-Borg/Blodsbr%C3%B6der-1-Tiggarens-F%C3%B6rbannelse/9786379 bedzie dlugie czytanie, jest 8 pozycji mysle,ze sie nie znudze tematyka i klimatem powiesciowym Odpowiedz Link
kendo Re:Saga Borg-"bracia krwi" 04.12.20, 11:51 w ubieglym tygodniu skonczylam cykl skladajacy sie z 8 st,ksiazek "bracia krwi" na razie odpoczywam od czytania,choc wieczorami brakuje do poduszki, zaraz popatrze co dziecie ma w soim zbiorze.. wiadomosc komunalna, ze wzgledow oszczednosciowych w regionie zostaja zamkniete dwie bibljoteki, w tutejszym mieszcie,ale nie ta blisko mnie, na innym osiedlu i w nastepnej mijscowosci.. smutne,ze kultura czytania zanika, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: bibljoteki i czytadla 04.12.20, 13:35 Teraz dzieci przywiazani sa do gier komputerowych, rzadko ktory rodzic przyklada wage zeby zachecac dzieci do czytania ksiazek. Ja wczoraj u kolezanki bedac spytala o moje oczy bo to tak zawodowo, dba o wszystkie oczy w rozny sposob, to doradzila mi zebym tylko do czytania kupila sobie okulary, na wiosne jak pandemia moze minie? to pochodze w marketach w nagorszym przypadku apteka lub optyk ale u nich ceny sa wyzsze. Odpowiedz Link
kendo Re: bibljoteki i czytadla 05.12.20, 14:37 w telewizorni, od dawna sa programy pouczajace rodzicow, coby dzieciom czytali kasiaki a nawet razem z nimi na glos... Odpowiedz Link
kendo Re:Chufo LLorens "Wladca Barcelony" 08.12.20, 11:33 nastepne czytadlo, przenioslam sie z 14 wieku jescze bardziej do tylu i do Hiszpani, gdzie milosc/zawisc/konkurenca goruje, moze po nowym roku skoncze czytac,bo na 642 strony, jest tez ciag dalszy "Morze ognia", tylko ciekawe gdzie ja kupie, bo zakupilam ta w kraju... Odpowiedz Link
kendo Re:Chufo LLorens "Wladca Barcelony" 08.12.20, 11:36 tematyka podobna do "Filarow Ziemi", akcja toczy sie w Barcelonie w XI wieku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Chufo LLorens "Wladca Barcelony" 08.12.20, 13:40 Kendo to masz godziny nudy wypelnione czytaniem. Odpowiedz Link
kendo Re:Chufo LLorens "Wladca Barcelony" 08.12.20, 14:00 dokladnie Lusia, wczesnie ide do lozeczka z ksiazka, a rankiem po wczesnym przebudzeniu czytam... podczas dnia,jakos nie mam za wele czasu, Odpowiedz Link
kendo Re:Chufo LLorens "Wladca Barcelony" 30.01.21, 11:08 zrobilam sobie przerwe w czytaniu, zaczela sie tragiczna historia w powiesci.. musze to jakos przetrawic.. Odpowiedz Link
kendo Re: audiobook 20.03.21, 20:05 do posluchania, zamiast do poczytania.. Byłam służącą w arabskich pałacach. Laila Shukri. Audiobook PL www.youtube.com/watch?v=hUw7AI_VUyE Odpowiedz Link
kendo Re: Laila Shuki -tytuly 22.03.21, 13:17 po wysluchaniu godzinnych audioboockow zachecilam sie do przeczytania... jej dorobek ksiazkowy, tematyka jak najbardziej na czasie, ludnosc arabska przemieszcza sie w rekorodowym tepie po calym swiecie, warto wiedziec cos o ich tradycjach/"obyczajach zelaznych" nie moge znales po szwedzku, ale pojde do bibljoteki i zapytam www.goodreads.com/author/show/14427105.Laila_Shukri Odpowiedz Link
kendo Re:Elizabeth George 16.04.21, 11:20 "kiedy nikt nie widzi" orginalny tytul "With No One As Witness" strasznie grube tomiszcze 616 stron, ciezka by trzymac w lozku, moze do lata sie z nia uporam kryminal Odpowiedz Link
kendo Re:Lucy Dillon 16.08.21, 12:26 jakos ostanie pozycje czytadla mnie nie wciagnely, skonczylam jednak zaczeta niedawno,Lucy Dillon,"jakos ostanie pozycje czytadla mnie nie wciagnely, skonczylam jednak zaczeta niedawno,Lucy Dillon,"szczescie za rogiem" org.tyt."Wheere the light gets in" ciekawa/o ciplej tematyce, o uczuciach miedzyludzkich i koncu zycia..." org.tyt."Wheere the light gets in" ciekawa/o ciplej tematyce, o uczuciach miedzyludzkich i koncu zycia... ma wiele pozycji, i chyba sie zdecyduje wypozyczyc w bibljotece,ta co podalam kupilam w sklepie, > > Odpowiedz Link
kendo Re:Barbara Rose Brooker 16.08.21, 12:32 Singielka/seniorka (niepotrzebne skreslic) opowiesc o dziennikarce, ktora majac ponad 60.dziesiat lat , "zmuszona "przez prace,by zarobic na splate dlugow swoimi feljetonami w San Francisko Times, nie waha sie nawet by zapisac sie do radnkowego portalu, bardzo trafne opisy mezczyzn, nawet o swoim bylym mezu napisala, ze bral wiagre ,bynajmniej nie z mysla o niej... super sie czyta.. Odpowiedz Link
kendo B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skreslic 16.08.21, 14:38 refleksje Anny na teman radek internetowych i spotkan w realu z mezczyznami... cyt.. viagra ich rozuchwalila.Zroznych powodow zrezygnowali z seksu-az tu nagle pojawia sie niebieska tabletka i staruszkowie o niczym nie marza,jak o rozsiewaniu nasienia. -Jakie to nasienie zostalo siedemdzisieciolatkowi? -a moze to chodzi seks a nie o imtymnosc w "starym malzenstwie" lub solo ...cyt... spotkanie z Panem X=Marw: -zbiegam szybko po schodach trzymajac sie poreczy zeby nie upasc,serce mi galopuje, -Boze oto,on,moj Pan X ,stoi obok swojego czarnego mercedesa i patrzy na mnie, wyglada bardzo szykownie,caly w czerni-czarny golf/czarny plaszcz/czarne dzinsy/zaczesane do tylu srebrne wlosy. Jego widok zapiera mi dech w piersiach Marw prezetuje sie lepiej niz zapamietalam -Czesc Anny-mowi cicho: jego taksujace spojrzenie w ulamku sekundy rejstruje wszystkie szczegoly. -Przytula mnie,mowi,ze cieszy sie ..ze mnie znow widzi i kurtuazyjnie pomaga wsiasc do samochodu cd.. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 16.08.21, 14:45 Pan X byl handlarzem diamentow, ..cyt.. on szuka nastepnego idealnego diamentu -Pocalowal mnie pod gwiazdami:mialam wrazenie, ze mnie polyka. Slyszalam bicie jego serca i wiedzialam, ze wystarczy jeszcze jeden pocalunek,a pojde z nim do jego mieszkania i nie bede chciala juz nigdy stamtad wyjsc.... to bylo ich piewsze spotkanie w realu, jednak odmowila zaproszenie do domu na drinka, obiecal zadwonic... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 16.08.21, 22:12 Kendo, taka lektura czytana odpreza, wciaga na caly dzien czytania. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 17.08.21, 11:42 Lusia,dokladnie, super komentarze odnoscie seniorow /singli meskich no i wszystko kreci sie o wiagrze,jak mezczyzni sie zachowuja.. ale spotkania z Panem X coraz bardziej ja wciagaja chce stalego z nim zwiazku, ale cos jej w nim "nie pasuje i nie umie tego nazwac" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 17.08.21, 11:50 To czekam na dalsze sprawozdania z lektury, pewnie pan X jest za malo czuly, bo wiagra chyba na tym polu nie dziala?..hhhhiiihhihih.. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 17.08.21, 13:22 otoz to Lusia, po spelnienu intensywnego aktu zaczyna ziewac i zasypiaja, ale wiagra sie zmniejszyla w buteleczce ktora mial... czytalam do pozna w nocy, i spalam niemal do 10:30, Polonia mnie obudzila,,, Odpowiedz Link
maria88 Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 17.08.21, 14:47 Teraz nie czytam prawie ni9c bo nie mam kiedy. Nawet zaległości w prasie leżą. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 17.08.21, 15:02 o,tak, zajecie z psiunkiem, ale jak znajdzie sie wolny czas polecam ta ksiazke, Polonia w kraju ja kupila czyta sie bardzo lekko, lektura odprezajaca Odpowiedz Link
kallisto Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 18.08.21, 19:05 Tez wybilam sie z czytania. Musze wrocic może dzis. Mam tak ze albo czytam jedna za druga albo totalna przerwa i ciezko wrocic. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje😭 to taki jakby czadu uciekał mi przez palce... Jakbym marnowala wolny czas.... Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 18.08.21, 19:10 mam podobnie Kallisto, po maratonie czytania od jesien, zaczelam czytac dwie ksiazki,ktore jakos sie ciezko zaczynalo, a po tych jakos znowu zasiadam do czytania,szybko sie "obrabiam " i ksiazeczka Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 19.08.21, 12:07 skonczylam Singielke w nocy, wiec,Marv dostal atak serca i musial miec bajbasy, chcial wrocic do Singielki,ale go odrzucila, corka wyszla za maz i beda miec dziecko, cieszy sie z tego ogromnie,a nawet jej obrazy ciesza sie duzym powodzenie, przyjaciel,z ktorym sie tylko raz przespala w dalszym ciagu utrzymuja cieply kontak i ceni sobie jego przyjaz... no wlasnie czy mozna miec mezczyzne za przyjaciela,by nie znalesc siez nim w lozku?????? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 19.08.21, 13:00 Oczywiscie ze mozna mie takiego meskiego przyjaciela. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 19.08.21, 13:37 lusia_janusia napisała: > Oczywiscie ze mozna mie takiego meskiego przyjaciela. > hmmmmm,mi sie wydaje, ze z czasm chyba by sie wyladowalo w lozku, jak on w tej powiesci, pozniej bardzo zalowala,a on naprawde ja kochal i chcial "zawiazac zwiazek malzenski" Odpowiedz Link
kallisto Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 19.08.21, 17:04 Chyba że przyjaciel jest duzo starszy ? I służy jako dobra rada i powiernik. Tylko czy tacy jeszcze sa na swiecie? Czy powymierali razem z dinozaurami?😀 A ja wczoraj wrocilam do czytania. Dzisiaj z pracy przywloklam 3 nowe książki. Jedna podobno to jakoś ciężki psychologiczny kaliber no zobaczymy czy sie wciagnelas Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 20.08.21, 15:58 moze w tym starszym wieku sa inne relacje przyjacielskie? takie prawdziwe/serdeczne /jakby powiernicze-jak to Kallisto nazwal Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 20.08.21, 16:07 Po psychlogicznych tematach w ksiazce czuje sie b.zmeczona. Odpowiedz Link
kendo Re: B Brooker-Singielka/seniorka niepotrzebne skr 20.08.21, 20:07 ja nie, bawily mnie jej spostzezenia odnosnie zycia kobiety 65-letniej, jej samotne zycie i sposob myslenia mezczyz w tym wieku... Odpowiedz Link
kendo Re:Dziewczeca naiwnosc,J.C -Mahler 11.09.21, 14:53 nawet ciekawa, takie sobie jakby romansidla, traktujace ,kiedy zniknelo podzial klasy ludzi na bogaczy-harbiostwo itp i "rormalnych" po roku 1918 Odpowiedz Link
kallisto Re:Dziewczeca naiwnosc,J.C -Mahler 11.09.21, 18:14 A ja nie mam czadu tu czytac😀 tyle sie dzieje to ksiazka odlogiem lezy. Wieczorem cos wspólnie obejrzymy i ścigany sie na chrapanie😱😀 Odpowiedz Link
kendo Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 13.09.21, 07:54 Polonia mi pozyczyla do przeczytania, dzis zaczne... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 13.09.21, 08:21 Ostatnio szukalam w necie cos do posluchania?, Odpowiedz Link
kendo Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 13.09.21, 08:41 sa ,ale krotkie , albo trzeba wykupic... moze lepiej jakis film obejzec... Odpowiedz Link
kendo Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 16.09.21, 10:22 hmmmmmmmmmm...dramat milosny, zdolowal mnie koniec powiesci, o nieodwzajemnionej milosci.... tym bardziej ze pogoda deszczowa i chlodna, cos musze innego zaczac czytac, coby zapomniec o tym dramacie...ufffff.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 16.09.21, 10:37 Kendo, to mozesz rozerwac sie inna pracka domowa, np, cos b.dobrego upitrasic, co poprawi ci humor? Odpowiedz Link
kendo Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 16.09.21, 11:33 cos znajde dla siebie po obiedzie ciekawego, moze jakas szafke przejze i cos skasuje juz przeterminowanego?? alebo zaczne czytac cos innego, mam zaczete dwie ksiazki...zobacze... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:M.Rodziwiczowna "Wrzos" 16.09.21, 11:42 Teraz ksiazki sa pisane przez znawcow kryminologi - kryminaly? a rzadko wznawiana jest stara klasyka, ktora poruszala mezaliajnse, wyciskacze lez romanse. Odpowiedz Link
kendo Re:M.Rodziwiczowna -"Anima Vilis 02.10.21, 09:39 tlumaczenie tytulu.. przenosnie prosta dusza/slaba/pospolita istota/ okreslenie to przybiera rozne znaczenie, w zaleznosci od tego, kto sie niem popsluguje, wyraza politowanie i wspolczucie lub pogarde fabula o wytrwalosci czlowieczej w ekstremalnych syberyjskich warunkach, przeplatane :szukaniem milosci i bytu zycia... ciekawe ale jak dla mnie smutna... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:M.Rodziwiczowna -"Anima Vilis 02.10.21, 10:09 Mam 3 tomy basni Andersena i zaczelam je czytac, niekotrych bajek wogolnie nie slyszalam, a teraz Elsa lubi sluchac roznych opowiesci, to musze sobie przypomniec. Odpowiedz Link
kendo Re:Basinie Andersena 02.10.21, 11:10 lusia_janusia napisała: > Mam 3 tomy basni Andersena i zaczelam je czytac, niekotrych > bajek wogolnie nie slyszalam, a teraz Elsa lubi sluchac roznych > opowiesci, to musze sobie przypomniec. > o i bedziesz jej opowiadac po szwedzku, bo nie zna jeszcze wszystkich slow polskich Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Basinie Andersena 02.10.21, 11:35 Teraz tez krotkie urywki mowie w obu jezykach. Odpowiedz Link
dorka556 Re:Basinie Andersena 02.10.21, 12:49 Kiedy wnuczki mojej kuzynki, poszły w Islandii do szkoły (tam się urodziły), nauczycielka zwróciła matce uwagę, by dopilnowała, aby były dwujęzyczne. Tłumaczyła, że szkoła, nie może uczyć je po polsku, ponieważ obowiązek sprowadzenia nauczyciela polskiego szkoła ma, gdy jest 5ro dzieci(?!) . Ona ma je uczyć. Co ciekawe rodzice są na Islandii od 20 lat i mają podwójne obywatelstwo. Odpowiedz Link
kendo Re:rozmowa w dwoch jezykach. 02.10.21, 13:50 nasze dzieci sa dwujezyczne, mala juz pare slow ladnie wymawia i duzo rozumie.. tu gdyby bylo 5-cioro dzieci do nauki innego jezyka , od razu by ruszyla nauka -to minimum uczniow, Odpowiedz Link
kendo Re:Olga Tokarczuk 05.10.21, 14:11 "Opowiadania bizarne" na okladce w kuleczku na tle brazowym napisane The Nobel Prize *2018 hmmmm, przeczytalam kilka rozdzialow, kazdy o czym innym traktuje, nawet w innych epokach cos sie dzieje.. Odpowiedz Link
kendo Re":Upadle Damy"-Kamil Janicki 19.10.21, 08:40 odlozylam na razie Tokarczuk... zaczelam "Upadle Damy II Rzeczpospolitej Prawdziwe Historie Zycie arystokracji IIRzeczpospolitej pelne bylo frazesow o moralnosci. Rzeczywistosc zupelnie inna. Hipokryzja,skandale,i najnizsze instynkty. A upadle damy postanowily z tego skorzystac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re":Upadle Damy"-Kamil Janicki 19.10.21, 08:52 Ja teraz ogladam i czytam ksiazeczki dla wnuczki, coraz bardziej jest roznymi historiami zainteresowana, a niektorych to wcale nie chce ogladac, ma swoje faworyty. Odpowiedz Link
kendo Re: Re":Upadle Damy"-Kamil Janicki 19.10.21, 08:55 dzieci lubia kolorowe wesole obrazki w ksiazkach ladne postacie,tersc mozna nieraz samemu dopowiedziec na razie... Odpowiedz Link
kallisto Re: Re":Upadle Damy"-Kamil Janicki 20.10.21, 08:13 ciekawa pozycja Kendo, może sobie wypożyczę. Lubię historyczne nie tylko powieści ale i biograficzne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ksiazkowo 20.10.21, 09:00 Wczoraj z wnuczka ogladalysmy, czytalysmy, opowiadalysmy ksiazke b.kolorowa z duzym prehistorycznym stworem, ktory przedstawiony jest przyjaznie dla dzieci, wnuczka dostala ja od Kendo. Odpowiedz Link
kendo Re: ksiazkowo 20.10.21, 09:05 Kallisto, nawet ciekawa pozycja, jak "dawna zubozala" szlachta/ksiezniczki chcialy sie dostac ponownie w elite miljonerska,idac na calosc nawet mordujac...brrr *lusia dobrze ze dinozaury ladnie sa przedstawione z usmiechnietymi pyszczkami, to sie nie boi... Odpowiedz Link
kendo Re: rekomendacje na jesienne wieczory 25.10.21, 19:03 www.expressen.se/amelia/premium/experten-10-bocker-du-inte-far-missa-i-host/ jakos te recenzje mnie nie zachecaja do tych pozycji... translate.google.se/?hl=sv&sl=sv&tl=pl&op=translate Odpowiedz Link
kendo Re:Barbara Bickmore 22.02.22, 20:26 " Bajka o milosci" orginalny tytul " Beyond the Promise", odlozylam inne ksiazki o o ciezszej tematyce, czlek za duzo ma zmartwien, dzis w pralni, bo mamy tam w pokoju(gdzie zbieramy sie na drutowanie) poukladane mase ksiazek do pozyczenia i odlozenie po skonczeniu czytania zapowiada sie na wiekie romansidlo,takiej tematyki potrzebuje by przypomniec sobie mlodziencze lata.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Barbara Bickmore 23.02.22, 03:50 Kendo, taka lektura o tej tematyce nie zmusza do myslenia i rozwiklania calej histori. Tez bym cos takiego poczytala w wolnym czasie, chociaz go ostanio nie mam za duzo. Odpowiedz Link
kendo Re:Barbara Bickmore 23.02.22, 11:40 dokladnie Lusia, ja czytajac wczuwam sie w historie osob i z nimi przezywam wzloty i upadki...ale ta zapowiada sie obiecujaco, wczoraj pare stron w prali przeczytalam miedzy rozwieszaniem upiora. Odpowiedz Link
kendo Re:Barbara Bickmore 28.02.22, 10:47 skonczylam, wciagajaca fabula, koniec szczesliwy,choc "po drodze tragedie byly" zaraz zejde do piwnicy po nastepna pozyjce ,moze uda mi sie cos ciekawego wybrac by oderwac sie od "zeczywistosci swiatowej" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Barbara Bickmore 28.02.22, 22:20 Teraz ja pozyczylam ta ksiazke i bede sie zaczytywac, ale nie wiem przy obecnej sytuacji czy mnie taka lektura zadowoli???.. Odpowiedz Link
kendo Re:Barbara Bickmore 01.03.22, 07:24 na pewno Lusia, tematyka-to odskocznia o obecnych wydarzen za granica.. polecam goraco jak najszybciej do zaczecia czytania. Odpowiedz Link
kendo Re:B. Bickmore-"wszystko dla milosci" 08.03.22, 09:50 na poczatku nie byla wciagajaca, ot takie klasowe roznice miedzy bogatym a biedniejszym, Sydney z bardzo prestizowej bogatej rodziny zakokuje sie w chlopaku, ktory marzy by zostac aktorem teatralnym pobieraja sie.. wplecione sytuacje wciagnely mnie w dokonczenie, koniec pozytywny.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:B. Bickmore-"wszystko dla milosci" 08.03.22, 13:25 Pozyczylam romansidlo przeczytane przez Kendo i zaczelam czytac, taka bajka jak o kopciuszku? Odpowiedz Link
kallisto Re:B. Bickmore-"wszystko dla milosci" 08.03.22, 18:42 No tez kiedys zaczytywalam sie romansidlami i literatura piękna. Juz mi sie znudzily podobnie jak trillery czy Kryminaly. Romansidla sa lekkie i odprezajace i szybko sie czyta. Takie odmóżdżenie. Niestety czytam o takiej tematyce ktora siedzi mi potem 3 dni w glowie😱 Odpowiedz Link
kendo "uslyszec bicie serca" Jan-Philipp Sendker 09.03.22, 09:24 orginalny tytul:"The art of hearing heartbeats" Kallisto, obecnie nie czytam" ciekich"pozycji, potrzebuje relaksu odprezajacego,jak na razie.. obecna co zaczelam wczoraj czytac, jakos zapowiada sie z trauma dziecieca, kiedy porzucone przez matke traci wzrok.. nie wiedzialm,ze az tak bedzie, ale czytam by wiedziec koniec... Odpowiedz Link
kendo Re: "uslyszec bicie serca" Jan-Philipp Sendker 14.03.22, 16:39 bardzo rozbrajajaca milosc i jej sila, po 50 lata oboje sie spotykaja i umieraja w swoich objeciach.. smutny a zarazem szczesliwy koniec.. Odpowiedz Link
kendo Re: Koppingara -Siri Pettersen" Kraften" 14.03.22, 16:54 "Sila",orginalny tytul "Ravneringen 3:Ewna" [u][i tobie. * Ty, który przegrałeś, * Ty, który masz tak wiele ran, że czujesz się źle, gdy inni mówią, że miałeś szczęście * Ty, który wątpisz, że kiedykolwiek może być w całości, ponieważ jesteś zmiażdżony zbyt wieloma kawałkami. * Ty, który myślisz, że już nigdy nie będziesz w stanie wstać. * To Twoja książka /u] no nie wiem o czym traktuje, ale zaczne czytanie.. jakos mnie zachecily te zdania do przeczytania. wydana jest w litwie w 2018 r. Odpowiedz Link
kendo Re: Koppingara -Siri Pettersen" Kraften" 15.03.22, 08:44 myslalam,ze bedzie cos calkiem innego, a to jakis fantastyczno- sajfikczen fabula, wiec odniose dzis i cos z swoich zasobow wezme do czytania.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Koppingara -Siri Pettersen" Kraften" 15.03.22, 09:08 Tak wlasnie pomyslalam Kendo, o tych zdaniach, ze beda powroty do przeszlosci i terazniejszoscji z jakimis tragediami i wzlotami, nie lubie takiej tresci. Odpowiedz Link
kendo Re: J.Chmielewska "Lesio" 11.04.22, 10:33 czytam "lesia" wczoraj ze swojej piwnicznej bibljoteki(bo w domu nie mam miejsca na nie) przynioslam sobie pare ksiazek do czytania, wesolo sie czyta...czytalyscie go??? Odpowiedz Link
kallisto Re: J.Chmielewska "Lesio" 11.04.22, 16:24 Nie i raczej nie biorę współczesnych polskich pisarek do ręki. Nie wiem jak ta ale inne mnie nie porywają. Odpowiedz Link
kendo Re: J.Chmielewska "Lesio" 11.04.22, 18:44 ne mam dostepu tutaj do polskich pisarek, ta kupilam dawno jak do s.p. Mamy jezdzilam.. odlezala swoje,i zaczelam czytac,czyta sie lekko,napisana z humorem.. Odpowiedz Link
kendo kolekcja ksiazek od Kallisto 24.10.22, 08:51 popatrz Kallisto, jak mnie milo obdarowywalas ksiazkami, Dewajtis bardzo mi sie podobala, klimat tresci i opisy przyrody.. Odpowiedz Link
kendo Re: kolekcja ksiazek od Kallisto 26.10.22, 16:59 ciesze sie Kallisto, oczywiscie zatrzymuje je, sa przeciez z dedykacja od Ciebie. Odpowiedz Link
kendo Re:Mario Puzo "Pielgrzym" 08.01.23, 09:00 jakos tak mnie bierze na intensywne czytanie na poczatku roku,co roku, autor dostal nagrode Nobla za swoj dorobek literacki, orginalny tytul "The Fortunate Pilgrim" napisala bym,ze o zycie migracyjnym wlochow do USA ich kultywowaniu tradycji wloskich na obczysznie i ich asymilowaniu do systemu w obcym kraju Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Mario Puzo "Pielgrzym" 08.01.23, 10:56 Ja oszczedzam oczy, zeby jak najdluzej nie zmieniac okulatow,? Odpowiedz Link
kendo Re:Mario Puzo "Pielgrzym" 16.01.23, 08:52 no nie wiem czy tak sie je oszczedza, skoro sie wie,ze juz potrzebne sa z nowa syrka okulary, zle tez sie widzi inne rzeczy tez nie tylko literki.. a tak pozatem to typowe opowiadanie o imigranckiej rodzinie z wloch do USA i jej tragiczna walke o przezycie i akceptacje, taka sobie Odpowiedz Link
kendo Re:Elsi Rydsjö "powiew porannego wiatru" 21.01.23, 16:13 jak co roku, w styczniu bierze mnie na czytanie, albo mozna i tak tytul przetlumaczyc:"kiedy wieje poranny wiatr" autorka napisala duzo przyjemnych do czytania pozycji, lubie jej ksiazki,opisuje tutejsze zwyczaje/przesady ze Skane i sama tez tu mieszkala, odeszla w 2015 roku.. brak orginalnego tytulu z angielskiego, . Odpowiedz Link
kendo Re:Elsi Rydsjö "powiew porannego wiatru" 28.01.23, 09:12 podobala mi sie opowiesc lubie takie kilmaty,tym bardziej ze dzialo sie wszystko w Skane w poblizu mojej miejscowosci, co sprawialo lepsze wyobrazenie i poglad na okolice. o czasach zblizajacych sie do 20 wieku, gdzie liczyly sie morgi/heder bogatego gospodarza ich corek,jak moralnosc. czas na cos nowego w tym klimacie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Elsi Rydsjö "powiew porannego wiatru" 28.01.23, 09:15 Kendo, dobrze, ze minione epoki zostaja opisana przez roznych autorow, przynajmniej wiemy, jaka byla moralnosc ludzi, a z tym rzadzil sie swiat z ich mentalnoscia. Odpowiedz Link
kendo Re:Elsi Rydsjö "powiew porannego wiatru" 28.01.23, 09:22 dokladne podsumowanie Lusia, zaraz zejde do piwnicy i cos sobie wybiore z tych co leza do oddania .. mam tez tematyke egipska i jakos nie mam na nia ochoty by zaczac czytac..a kiedys pochlanialam ta tematyke. Odpowiedz Link
kendo Re:Elsi Rydsjö nastepne 2 nowe pozycje 01.02.23, 09:18 wczoraj pozyczylam do czytania tej samej autorki * "Kristin z wysp"* * Wszystko ma swoj czas* piersza czytam , ciekawie sie zapowiada, biednie zyli ludzie w danych czasach co co na wsiach mieszkali i wdowa zosta z trojka dzici, a bogatszy gospodaz to z zimna kraiwa wykorzystywal. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Elsi Rydsjö nastepne 2 nowe pozycje 01.02.23, 09:35 Kendo, tak bylo dawniej, a i dzisiaj nie brakuje odosobnionych wypadkow, ze ludzie nawzajem sie wykorzystuja bez skrupulow. Odpowiedz Link
kendo Re:Elsi Rydsjö nastepne 2 nowe pozycje 01.02.23, 10:09 to prawda Lusia, to co boli najbardziej,ze ten biedny zawsze poszkodowany i nie obroncow co by za nim staneli Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell 22.02.23, 09:40 ponc bardzo ciekawa, wiec moze przebrne tym razem przez caly kryminal pozyczyla mi Polonia,wydanie po polsku, w sumie nie gra roli dla mnie w jakim jezyku czy szwedzki czy polski, nawet jestem gotowa stwierdzic,ze po szwedzku lepiej mi sie czyta. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Henning Mankell 22.02.23, 10:46 Widac po obwolucie gdzie mieszkal, a do kraju przylatywal tylko jak wydawal swoje ksiazki, a mieszka w Afrykanskim kraju Mozambiku. Henning Georg Mankell, urodzony 3 lutego 1948 w parafii Sankt Göran w Sztokholmie, zmarł 5 października 2015 w Särö w parafii Släps, hrabstwo Halland, był szwedzkim pisarzem i dramaturgiem. Był najbardziej znany ze swoich powieści detektywistycznych z udziałem detektywa inspektora Kurta Wallandera. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell 23.02.23, 09:05 Lusia,dziekuje za szczypte o jego zyciu, nie wiedzialam,ze mieszkam w cieplych krajach gdym miala ja wypozyczyc w bibjotece, to bym nie wypozyczyla ze wzgledu na obwolute ksiazki, czyta sie naprawde ciekawie, Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell 26.02.23, 19:05 skonczylam czytac, zaskakujaca wizja autora, ale tak pomyslec,ze moze byc naprawde i cicho sza o ty,by tylko inni zarabiali Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell 27.02.23, 15:15 takie nowe czytadlo pozyczylam tego samego autora "pamiec o brudnym aniele" zamowilam rowniez pierszy tom jakiejs powiesci ,drugi mieli na regale, wiec zanim skacze czytac to co mam to wroci zamowiona ksiazka. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"pamiec o brudnym aniele" 07.03.23, 13:59 kendo napisała: > takie nowe czytadlo pozyczylam tego samego autora > "pamiec o brudnym aniele" > zamowilam rowniez pierszy tom jakiejs powiesci ,drugi mieli na regale, > wiec zanim skacze czytac to co mam to wroci zamowiona ksiazka. > to juz drugie jego dzielo co jakis dziwny ma koniec, moim zdaniem trzeba sobie samemu domyslec, do polowy byla ciekawa,pozniej mnie znudzila,ale skonczylam, Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"wloskie buty" 07.03.23, 14:07 zaczne dzis czytac, cyt.. powieść, w której śmierć i ból istnieją tak samo jak radość i żądza życia Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"wloskie buty" 03.04.23, 08:59 sonczylam ,rozwazania nad zyciem, mieszkajac samotnie na wyspie, powrot bylej zony w "koncowej fazie zycia",zapoznanie corki,o ktorej nic nie wiedzial taka sobie. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"szwedzkie gumowce" 03.04.23, 09:01 a mozna przetlumaczyc na "kalosze/gumowce" nastepna ksiazka tego samego autora, cdl.poprzedniej. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Henning Mankell-"szwedzkie gumowce" 03.04.23, 11:16 Teraz wiecej pogodniej za oknem, to natura wzywa do pieszych wycieczek, wieczorem juz nie chce swoich oczkow meczyc, a ranki mam inaczej zaplanowane, ewentualnie po obiadach, podczytuje tygodniki i biezaca prase. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"szwedzkie gumowce" 10.04.23, 18:12 zakonczona powiesc o uczuciach/zawiazaniu rodziny/tragicznych pozarach i szczesliwych zakonczeniach. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 10.04.23, 18:24 nastepne tego samego autora, ciekawie bedzie sie zaglebic w fabule, ma roznorodnosc tematow w roznych zakatkach swiata. www.youtube.com/watch?v=HCu4Og1jSI8 wywiad z Mannkell, rok przed smiercia,kiedy dostal wiadomosc,ze ma raka jednego pluca, zmarl 2015 r. Odpowiedz Link
kallisto Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 10.04.23, 18:33 A ja ostatnio nie mogę natrafić na dobre książki, co pożyczę nowa to zupełnie mnie niechciana, a jak odpoczatku nie czuje zachęty to nie czytam….. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 11.04.23, 07:16 podobnie i ja Kallisto mam, ta chyba tez dzis odniose, poczatek bardo tragiczny brrrrrrrrr.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 11.04.23, 11:02 A moze przebrnac pare stronic i akcja sie inaczej potoczy? Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 14.04.23, 08:50 wlasnie to robie Lusia, mysle,ze bedzie to sie wiazalo z postacia glowna,poczytam jeszcze troche i zdecyduje, podobnie,jak Kallisto,nieraz doczyta do konca powiesc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 14.04.23, 19:40 Dla mnie jak mam do czytania ksiazke, to sprawdzam koncowke mniej wiecej, pozniej srodka troche przeczytam i decyduje czy sie nadaje zeby jej poswiecic czas, taki mam system, a czytam ksiazki po Szwedzku. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 15.04.23, 08:49 Lusia nieraz tez tak robie, ale dopiero po przeczytaniu 1/3 .. dzis rano nie poczytalam, ale moze po powrocie z miasta zasiade wygodnie w fotelu i poczytam..co Walander bedzie dalej robic.. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-"Przed mrozem" 30.04.23, 18:22 "nim nadejdzie mroz"-albo mozna i tak przetlumaczyc,"przed mrozem" skonczylam czytac,i nawet czytalo sie spokojnie do koncowego zakonczenia.. ..cyt.. Wieczorem 21 sierpnia 2001 roku policja w Ystads otrzymała dziwny telefon. Jedna osoba twierdzi, że widziała płonące łabędzie nad jeziorem Marebo. Kurt Wallander wychodzi nad jezioro, aby zbadać, co się stało. Ma ze sobą córkę Lindę, która kilka tygodni później rozpocznie pracę w Ystadspolisen. Nie znajdują żadnych śladów. Ale już po kilku dniach zdenerwowany rolnik dzwoni i mówi, że ktoś spalił żywcem jednego z jego młodych byków. Wszystko wskazuje na to, że za makabrycznymi czynami stoi sadysta znęcający się nad zwierzętami. Kilka dni później znika geografka kulturowa, która mapuje stare ścieżki w Scanii, a potem jedna z najlepszych przyjaciółek Lindy. Ślady prowadzą prosto do dżungli Gujany i do chrześcijańskich wizjonerów zagłady. Kariera policyjna Lindy jest zagrożona, zanim jeszcze się zaczęła. wlasnie,koncowka najbardziej trzymala w napieciu, Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell- 30.04.23, 18:43 w tej kolejnosci polecaja przeczytac kryminaly Mankella o komisarzu Wallander Zabójca bez twarzy (1991) Psy z Rygi (1992) Biała lwica (1993) Człowiek, który się uśmiechał (1994) Bezpańskie ślady (1995) Piąta kobieta (1996) Krok po (1997) Zapora ogniowa (1998) Piramida (1999) Przed mrozem (2002) - przeczytalam Człowiek z problemami (2009) Ręka (2013) ksiazki dla dzieci-mlodziezy Dzieci i młodzież Piaskowy malarz (wydawca autora) Pies, który biegł za gwiazdą Cienie rosną w półmroku Kot, który kochał deszcz Sekret ognia Chłopiec, który spał ze śniegiem w swoim łóżku Podróż na koniec świata Zagadka ognia Gniew ognia inne tytuly ksiazek Inne książki Comédia Infantil Górski blaster Historia na brzegu czasu (Ordfront) Siostry Daisy Powrót nauczyciela tańca Głębokość Żeton śmierci (Wordfront) Śmierć marynarza (Ordfront) Śmierć fotografa (Ica Courier) Kolonia zatrzymań, która zniknęła (Ordfront) W piasku i błocie (Norstedt) Włoskie buty - przeczytalam Umieram, ale pamięć trwa mózgu Kennedy'ego przeczytalam Chiński Ruchome piaski Labirynt (przednia strona) Oko lamparta Wspomnienie brudnego anioła przeczytalam Szwedzkie kalosze -przeczytalam Sprytny bliźniak Syn wiatru (Norstedt) Torebka herbaty Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 04.05.23, 09:14 wczoraj pozyczylam dla odmiany klimatu tresci mlodziezowa literature Mankella * Sekret ognia * Zagadka ognia * Gniew ognia Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 05.05.23, 08:48 "sekret ognia2 polecam,bardzo cieplo napisana, fabula tematyczna nie nudzi, polecam dzis zaczne nastepna co ma kontynuacje..dla mlodziezy w sam raz. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 07.05.23, 13:33 "zagadka ognia" przeczytana nawet moze byc jak dla mlodziezy, zaczelam ostania czesc "gniew ognia" Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 08.05.23, 07:54 "gniew ognia"zakonczony te trzy ksiazki to kontynuacja zycia Sofii,realja afrykanskiebiednych ludzi pnacych sie po szczeblach do bardziej lepszego zycia, tragiczny koniec jedego z bohaterow powiesci,wlasnie zostal spalony prze rozjuszonych ludzi,byl zlodziejem, brrrrrr,ale w sumie dla mlodziezy dobre czytadlo. dzis nie zdaze do bibljoteki, ale jutro cos innego tego samego autora pozycze. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 10.05.23, 09:38 wczoraj oddalam przeczynane pozycje, polecono mi inna, ale chce rozczytac sie w Mankell,wiec dzis Camilla podeslala mi jego pozycje bez tematyki afrykanskiej i kryminalnej, jak sie obchedoze to podejde i cos wybiore,bo zarezerwowalam mase ksiazek. Odpowiedz Link
kendo Re:Henning Mankell-dla mlodziezy cdl... 10.05.23, 14:03 nic nowego nie znalazla, wiec rekomendowane co wczesniej wiedzialamm mlodziezowe czytadla wzielam "Pies, który biegł za gwiazdą" "chlopiec ktory spal ze sniegiem w swoim lozku" Odpowiedz Link
kendo Re:Mankell-dla mlodziezy,pies i spanie ze sniegiem 17.05.23, 09:58 kendo napisała: > nic nowego nie znalazla, > wiec rekomendowane co wczesniej wiedzialamm > mlodziezowe czytadla wzielam > > "Pies, który biegł za gwiazdą" > "chlopiec ktory spal ze sniegiem w swoim lozku" > przeczytane,przyjemnie sie czyta i wiele nagrod autor dostala , nastepne pozyczone i czytane a ostania z cyklu mlodziezowego o Joel,czeka do 25 maja w bibljotece, bohater opowiadan to chlopiec ktorego mata opuscila zostawiajac tylko z ojcem, dylematy dojzewania i rozmyslania nad zyciem.. Odpowiedz Link
kendo Re:Mankell-dla mlodziezy,cienie rosna wieczorem 18.05.23, 13:35 "cienie rosna o zmierzchu" ciag dalszy o Joel.. cyt.. Joel ma już prawie dwanaście lat i... potwornie się nudzi. Uważa, że w jego miejscowości nic się nie dzieje. Tymczasem pewnego dnia przydarza mu się Cud! Chłopiec postanawia odwdzięczyć się losowi: chce uszczęśliwić swoją dorosłą przyjaciółkę Gertrud Bez Nosa. Zamierza znaleźć jej narzeczonego. Knuje niegroźną intrygę, wypożycza z biblioteki poezje i uczy się pisać listy miłosne. Aranżuje pierwsze spotkanie... Świat relacji damsko-męskich jest jednak o wiele bardziej skomplikowany, niż przypuszczał, i cały misterny plan bierze w łeb. Cienie rosną o zmierzchu to zabawna, mądra i wciągająca opowieść o chłopcu, który zostawia za sobą dzieciństwo. Mankell pięknie opowiada o perypetiach Joela i jego przyjaciół, nawiązując do najlepszych tradycji skandynawskiej literatury dziecięcej opinie o ksiazce lubimyczytac.pl/ksiazka/53309/cienie-rosna-o-zmierzchu Odpowiedz Link
kendo Rewszystko co napisal H Mankell 18.05.23, 13:42 www.google.se/search?q=mankell+jego+ksiazki&tbm=isch&ved=2ahUKEwi5pse_4f7-AhUJsCoKHX3uAd4Q2-cCegQIABAA&bih=581&biw=1280 mozna wybierac miedzy kryminalami/dziececa literatura i taka bez "zwlok gdzies tam lezacych"czyli cos przyjemniejszego. Odpowiedz Link
kendo Re:dla mlodzierzy napisal H Mankell-Joel 20.05.23, 20:42 Pies, który biegł za gwiazdą Cienie rosną w półmroku Chłopiec, Juktóry spał ze śniegiem w swoim łóżku Podróż na koniec świata 4 st powiesci polaczonych ze soba tematycznie, bardzo ciekawe i bardzo wzruszajaca tematyka, gdzie dzieko teskniaca za matka,ktora ich zostawila i odjechala bez slowa, dorosleje szybko i w koncu znajduje sens zycia.. polecam nawet dla doroslych Odpowiedz Link
kendo Re: H Mankell-saga om isidor 21.05.23, 14:46 articulo.mercadolibre.cl/MLC-522294433-sagan-om-isidor-henning-mankel-la-historiade-isidor-_JM Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe czytadlo-balkonowe 22.05.23, 09:12 Siedzac na balkonie, bezczynnie, krzyzowki juz sie wszystkie skonczyly- rozwiazalam, przypomnialo mi sie , ze mam kupiona w Polsce ksiazke z seri"Historia z Alkowy" -autor-Iwona Kienzler, KOBIETY ZYGMUNTA AUGTUSTA- przypominam sobie lekcje histori. Ostatni krol z Jagielonow, o wielu faktach z jego zycia nie bylo na lekcjach w szkole. Odpowiedz Link
kallisto Re: Nowe czytadlo-balkonowe 22.05.23, 10:24 Zycie władców polskich i nie tylko polskich było szokujące i dzisiaj dowiadujemy się o tym z książek. W szkole Lusiu uczono nas mało praktycznej historii, wkładanie do głów treści, które w głowie się nie trzymały. Oczywiście, że o bulwersującym zyciu królów uczyć nas nie mogli, bo to nie edukacja przecież ale wg mnie powinna być bardziej intersująca bez konieczności wkuwania na pamięć co zniechęcała większość uczniów. Pewne fakty pamięta się do dzisiaj ale 90 % tej treści juz nam w głowie nie została, poza tym czy wszystkie daty, których uczyliśmy się na pamięć przydaje nam się w zyciu codziennym? Czy rok chrzutu Polski przydaje się przy gotowaniu zupy? Czy lepiej smakuje mi kawa gdy pomyślę o Bitwie pod Grunwaldem? Obecne dzieci i młodziez w ogóle nie przywiązuje do historii uwagi, dla nich to jakaś abstrakcja w tym świecie nowoczesności i technologicznego rozwoju. Chyba, że jest fascynat i hobbysta historyczny to co innego, ma obrana konkretną ścieżkę zamiłowania i w tym kierunku się dalej edukuje i wiąże swoją sćieżkę życiową z pracami naukowymi. Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe czytadlo-balkonowe 22.05.23, 10:50 o tak ,Kallisto, masz racje, kazdy z nas ma swe literackie zainteresowania, ja sowje zmienilam ostanio na poczytanie szwedzki pisarzy,bo za malao ich przeczytalam, a na balkon wlasnie pasuje to co lubimy poczytac.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowe czytadlo-balkonowe 22.05.23, 11:06 Mam jeszcze jedna pozycje do przeczytania; Jerzego Besala - "Milos i polityka"-Slynne pary w dziejach. To prawda z tymi datami. pamietam jak jeden nauczyciel, mowil, jak pacierz powinnysmy znac te taty, 1410-chyba bitwa pod Grunwaldem w lipcu bodajze?. Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe czytadlo-balkonowe 22.05.23, 11:20 mam cos z podobnym tytule,zakupiona w kraju, lezy sobie w piwnicy na regale, jak uporam sie z zamierzonym czytaniem, zaczne ja czytac. Odpowiedz Link
kendo Gdzie śpiewają raki - Delia Owens... 22.06.23, 08:43 ...cyt.. „Gdzie śpiewają raki” to wysmakowana oda do świata przyrody, wzruszająca fabuła o dojrzewaniu i zaskakująca relacja z procesu. Owens przypomina, że dzieciństwo nas kształtuje definitywnie i że wszyscy bez wyjątku podlegamy wspaniałym, lecz nieokiełznanym sekretnym siłom natury. powiesc tez sfilmatyzowano przegapilam ogladac,bylo w tutejszej TV. www.youtube.com/watch?v=l6hVZ2YH-a8 recenzje powiesci www.youtube.com/watch?v=tuVXsd2nSYw Odpowiedz Link
kendo Re: Gdzie śpiewają raki - Delia Owens... 06.07.23, 08:56 kendo napisała: > ...cyt.. > „Gdzie śpiewają raki” to wysmakowana oda do świata przyrody, wzruszająca > fabuła o dojrzewaniu i zaskakująca relacja z procesu. Owens przypomina, że dzie > ciństwo nas kształtuje definitywnie i że wszyscy bez wyjątku podlegamy wspaniał > ym, lecz nieokiełznanym sekretnym siłom natury. > powiesc tez sfilmatyzowano > przegapilam ogladac,bylo w tutejszej TV. > www.youtube.com/watch?v=l6hVZ2YH-a8 > recenzje powiesci > www.youtube.com/watch?v=tuVXsd2nSYw > skonczylam i na koncowkce sie poplakalam bardzo wzruszajaca powiesc o dziewczynce opuszczonej przez wszystkich gdy miala 6 lat i stala sie w zyciu doroslym znana biolozka i wydawala ksiazki dotyczace mokradel,bo tam mieszkala samitenika orginalny tytul"Where the Crawdads Sing" Odpowiedz Link
kendo Re: Miranda Cowley Heller "Papierowy pałac" 06.07.23, 15:20 orginakny tytul "The paper palace" cyt.. Miranda Cowley Heller w piękny sposób portretuje doświadczenia, które doprowadziły Elle do obecnej chwili. Wraz z nią przechodzimy przez liczne rozterki i jesteśmy świadkami podejmowanych przez nią – niejednokrotnie trudnych – decyzji. Działający na emocje i niszczący wewnętrznie „Papierowy Pałac” przedstawia napięcie między pożądaniem a godnością, obrazuje nadużycia wobec najmłodszych i zbrodnie patologicznych rodzin. Niezwykła proza. jest idealny lipcowy poranek. Elle, pięćdziesięcioletnia, szczęśliwie zamężna matka trójki dzieci, budzi się w Papierowym Pałacu – rodzinnym, ulubionym miejscu, w którym zawsze spędzała lato. Jednak ten dzień zaczyna się zupełnie inaczej. Ostatniej nocy Elle i jej najlepszy przyjaciel z dzieciństwa Jonas wymknęli się na zewnątrz i po raz pierwszy w życiu uprawiali ze sobą seks. W ciągu kolejnych dwudziestu czterech godzin Elle będzie musiała zdecydować, czy wybrać życie, które stworzyła ze swoim ukochanym mężem, czy zacząć od nowa z Jonasem – jej wielką miłością, o czym zawsze marzyła. Przeszłość i bolesne wspomnienia powracają do nich obojga. Gdyby nie doszło do tragicznego wydarzenia zmieniającego bieg ich żyć na zawsze, wszystko potoczyłoby się inaczej. zobaczymy,jak ciekawie bedzie sie czytalo. Odpowiedz Link
kendo Re: Miranda Cowley Heller "Papierowy pałac" 14.07.23, 08:56 dobrze by sie czytalo,gdyby inaczej napisana byla, opisana doba w zarzenia na niemal 400 stronach, miedzy tymi godz.wspomnienia z dziecinnych lat i doroslego zycia..skonczylam dzis rano. i po nastepne pojde,bo tydzien bedzie zamknieta bubljoteka,musze miec co do czytania Odpowiedz Link
kendo Re:" kedy nadeszly wilki"Charlotte Mcconaghy 14.07.23, 13:57 orginalny tyul "Once there were wolves ...cyt.. Recenzja książki Kiedy nadeszły wilki? Wilki to zarówno fascynujące, jak i nieco przerażające zwierzęta. To dobrze pasuje do tej książki, która zawiera momentami dość brutalne i mocne sceny. Jednocześnie zawiera piękne i klimatyczne sceny, a sposób pisania autorki sprawił, że tak mocno zanurzyłam się w fabule Powieść została opisana jako „dzika i piękna oda do natury” jako „bardziej powieść niż kryminał”. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:" kedy nadeszly wilki"Charlotte Mcconaghy 14.07.23, 16:15 Ciekawa recenzja, i fabula z natura ?. Odpowiedz Link
kendo Re:audio-"w cudzym domu"- Hanna Cygler 22.07.23, 17:30 wysluchalam podczas paru dni bo 11 godzina powiesc, nawet ciekawa i zakonczona w najciekawszym temacie, nie umie znalesc cd.. Odpowiedz Link
kendo Re:"nadejscie wilkow" 02.08.23, 08:56 skonczyla i jestem pod wrazeniem, ze moga byc tak ludzie zaangazowani w ochrone przyrody/srodowiska ich wlaka nie miala granc w zaasymilowaniu nowych wilkow w innym kraju.. a ponadtto watek o siostrzanej milosci i poswieceniu.. Odpowiedz Link
kendo Re:"Doktor Glas" av H.Söderberg 02.08.23, 09:02 psychologoska nerwer/moralnofizjologiska termer no zobaczymy, jak sie bedzie czytalo,zaledwie 154 strony,porownujac do wilkow,gdzie bylo nielam 400stron. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:"Doktor Glas" av H.Söderberg 02.08.23, 09:06 Pogoda nie sprzyja na bycie w naturze, to dobra ksiazka zawsze wypelni czas czytajac. Odpowiedz Link
kendo Re:"Doktor Glas" av H.Söderberg 09.08.23, 12:32 bardzo etyczna pod wzgledem medycznym, troche filozoficzna nad zyciem-taka sobie,ale jest zamawiana i czeka sie w kolejce na nia,a dostalam ja przez pomylke, Odpowiedz Link
kendo Re:E von Essen " siostry bez względu na wszystko" 09.08.23, 12:38 ciekawe? cyt.. Debiut fabularny Eleonory von Essen to poważna, a zarazem komiczna powieść, która zagłębia się w relacje, te, w których się rodzi i te, które sam wybierasz. Leona dorastała w niekonwencjonalnej rodzinie z seksuologiem dla swojej matki i czwórki rodzeństwa. Siostry Mini i Tintin zawsze były jej bezpieczeństwem i razem stworzyły nieprzeniknione pole siłowe. Wspólnie przeżywają smutki i radości oraz wszystkie ważne decyzje. Ale kiedy Leona doświadcza największego bólu w swoim życiu, wspólnota sióstr zostaje wystawiona na próbę. Stłumione wspomnienia wypływają na powierzchnię, a Leona kwestionuje samą siebie i związek, który zawsze stawiała na pierwszym miejscu. Kim ona jest bez sióstr? Czy siostry nie pozwalają jej znaleźć własnej drogi? I dlaczego zawsze czuła się pominięta? Odpowiedz Link
kendo Re:E von Essen " siostry bez względu na wszystko" 23.08.23, 09:09 bardzo ciepla fabula, czytalo sie z przyjemnoscia i tak czytajac myslam,ze z Lusia mamy podobne relacje siostrzane. polecam do przeczytania Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:E von Essen " siostry bez względu na wszys 23.08.23, 09:34 No to ciekawa lektore z przemysleniami mialas Kendo. Moze sobie ja wypozycze w mojej bliskiej bibljotece?. Mam juz przemeblowana sypialnie i lamke nad glowa prawie, to wyprobuje czytanie w lozku, zaobserwuje jak moje oczy sprawia sie w sztucznym swietle do czytania.? Odpowiedz Link
kendo "noworoczne przyzeczenia"Lucy Diamond 01.09.23, 08:37 bardzo przyjemnie sie czytalo, trzy kobiety spotkaly sie calkiem przypadkiem na obchodach NR, przypadki sparwily ze sie zaprzyjaznily bardzo i obiecaly sobie, ze nie beda sobie robic przyzeczen w Nowy Rok.. cyt.. Gemma i Spencer są najbardziej harmonijną i szczęśliwą parą w kręgu przyjaźni. Razem udaje im się utrzymać swoją miłość przy życiu rok po roku – ale czy są rzeczy, o których sobie nie mówią? Caitlin właśnie wróciła do swojego starego rodzinnego miasta, aby posprzątać dom z dzieciństwa po śmierci matki. Musi także zastanowić się, co zrobić ze swoim życiem. Saffron to zacięta PR-owiec, ale nagle znajduje się w sytuacji, której nie da się upiększyć. I właśnie dlatego uciekła z Londynu w imię pokoju w kraju. Trzy kobiety spotykają się na hucznej imprezie sylwestrowej u Gemmy, gdzie leci szampan i panuje dobry nastrój. Gdy na niebie eksplodują fajerwerki, wspólnie podejmują noworoczne postanowienia na nadchodzący rok. Ale czy odważą się spełnić marzenia? Midnattslöftet to urocza i pełna nadziei powieść o przyjaźni i nowych możliwościach. Odpowiedz Link
kendo "Z calego serca" Anne Liljeroth 01.09.23, 15:43 ponoc ciekawa, tak z recenzji wynika anneliljeroth.se/cyt... „Na myśl, że to mogę być ja, zrobiło mi się zupełnie zimno”. „CAŁE SERCE zrodziło się z mojego własnego strachu. Jak bym się czuł, gdybym został wybrany takim, jakim jest moja główna bohaterka, a pytanie o to, co naprawdę się wydarzyło, stało się moją siłą napędową podczas pisania”. W styczniu 2023 roku na ekranach kin ukaże się Hela mitt hjärta, współczesna powieść opowiadająca o najgorszym koszmarze matki, która traci kontakt z dorosłymi dziećmi. hmmmm,ciekawe jak przebrne przez ta tematyke, no ale zobaczymy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Z calego serca" Anne Liljeroth 01.09.23, 15:59 Chyba ciezka psychologiczna tematyka dnia powszedniego wielu ludzi?..... Odpowiedz Link
kendo Re: "Z calego serca" Anne Liljeroth 13.09.23, 08:48 lusia_janusia napisała: > Chyba ciezka psychologiczna tematyka dnia powszedniego > wielu ludzi?..... > uffff,nie dokonczylam do konca, poczytalam na wyrywki od 2/3 ksiazki, nie podobal mi sie temat a zwlaszcza sytuacja gdzie matka byla degradowana przez meza i oszukiwana i oddawana na psychiatryczny odzial/buntowanie dzieci przeciw niej...brrrrr, koniec jednak szczesliwy,dzieci nawiazaly kontak z chora matka,ktorej serce zaczelo odmiawiac pracy... Odpowiedz Link
kendo Re: Danielle Steel "Zmiany" 13.09.23, 09:01 orginalny tytul "Changes" ciekawa tematyka, zaczynajac czytac pomyslalam sobie,ze znowu o sercach chorych, niemniej jednak jest o bardzo dobrym hirurgu zajmujacym sie przeszczepami serc i dziennikarce, rozwija sie watek romantyczny, oboje sa wolni, ona na blizniaki -dziewczyny, on ma 3-roje dzieci,gdzie po smierci matki nie moga sie odnalesc/otrzasnac po stracie matki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Danielle Steel "Zmiany" 13.09.23, 11:59 To przyjemnej lektury zycze Kendo, pewnie bedzie rywalizacja miedzy dziecmi z obu stron, a dorosli zakochani w sobie beda w dylematach, co by tu poprawic dla normalnej atmosfery????...tak zgaduje fabule?..... Odpowiedz Link
kendo Re: Danielle Steel "Zmiany" 17.09.23, 09:20 tak bylo Lusia a pozatem on -doktor wziety kardiolog/ona popularna dziennikarka, kultywowal swa zmarla zone dwa lata wczesniej, jednak koniec dobry,czasami nawet watki tragiczne,ale z dobrym koncem polecam na odstresowanie. lekko i szybko sie czytalo Odpowiedz Link
kallisto Re: Danielle Steel "Zmiany" 17.09.23, 12:35 Czy dobrze kojarzą mi się książki Daniel Steel z romansami jak w Harlekinach? Odpowiedz Link
kendo Re: Danielle Steel "Zmiany" 17.09.23, 15:53 Kallisto,mozna powiedziec,ze takie romansidlo na czasie, kiedy ludzie sie zakochuja mieszkajac bardzo daleko od siebieNY i drugi koniec ameryki.. i ich spotkania na polowie drogi i pozniej polaczenie rodzin Odpowiedz Link