Dodaj do ulubionych

Jajko nie takie straszne, jak je malują

16.04.09, 10:02
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju
mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie
należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede
wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często
białkiem wzorcowym.
---------------------------------------
I to mnie bardzo cieszy,bo lubię jajeczko na śniadanie

fakty.interia.pl/nauka/news/jajko-nie-takie-straszne-jak-je-maluja,1289307,2943
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 11:58
      ale jajko jajku nierównesmile
      jajko od kury na wolności lepsze od tej hodowlanej:
      Niebo a ziemia!
      Chodzi kura po powietrzu, pszenicę, śrut dostanie,
      dżdżownicę zje, zielonego, mlecza skubnie...
      jeszcze nigdy nie probowalam jaja strusiegosmile
      i tu jak we wszystkim potrzebny jest umiar,
      a slyszalam tez ze panowie nie powinni ich za duzo jadac,
      albo ytez powinni juz sie pogubilam w tych zakazachsmile
      • jaga_22 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 12:47
        Kiedyś czytałam żeby chłopcom za dużo jaj nie dawać,bo szkodzi na
        płodność.Pewnie,ze jajko jaku nierówne.Własnie dostałam od synowej jaja
        które przywiozła od rodziców ze Ślaska.Żólteczka sa żółte kak nazwa wskazuje,a
        takie smaczne,że tylko je mam do gotowania na miekko.smile)

http://i39.tinypic.com/2n099wk.gif
        • greis52 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 13:34
          zółtko czy białko zdrowsze?
          i gdzie jest białko w jajku kurzym w żółtku, czy w białku?

• nana_c Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 13:38
            Bialko w bialku raczej, a w zóltku skoncentrowane sa witaminy i inne odzywki, w
            celu odzywiania ewentualnego pisklecia.
            • greis52 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 13:51
              a ja gdzies wyczytalam, ze
              najcenniejsze białko jest zawarte w żółtku,
              zrodlem bialka jest widac nie tylko bialko,
              najlepiej zjesc jajo cale i sie nie zastanawiac
              nad wyzszoscia jednego nad drugimsmile
              • jaga_22 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 16.04.09, 15:37
                Też tak uważam,że jajko trzeba zjeść całe.Trochę o jajkusmile

www.informed.com.pl/main/index.php?showArticle=76
                • jaga_22 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 11:16
                  Bedą pracować przez cztery lata nad uzyskaniem biopreparatów z jajek

* PAP/Rynek Zdrowia
                  * 2009-04-16 13:06:00

Projekt naukowy poświęcony poszukiwaniu i badaniu bioaktywnych substancji
                  zawartych w jajach zainaugurowali naukowcy z Wrocławia. "Innowacyjne technologie
                  produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" realizuje konsorcjum
                  naukowe, w skład którego wchodzą dwie wrocławskie uczelnie: Uniwersytet
                  Przyrodniczy i Akademia Medyczna.
                  -------------------------
                  Szukam artykułu o pomocnej roli skorupek jaj w osteoporozie,a to
                  znalazłam.http://i39.tinypic.com/28u050o.gif
                  www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Beda-pracowac-przez-cztery-lata-nad-uzyskaniem-biopreparatow-z-jajek,6283,11.html
                  • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 20:11
                    dodam i ja swe "3 grosze"
                    tak myslalam,ze sa rozne zawzrtosci bialka w jajku:bilako w bialku i
                    w zoldku,
                    *Jago
                    bardzo ciekawe,nigdy sie tak gleboko nie zastanawialam nad wartoscia
                    odzywcza jaja,co prawda smazonych ,moja watroba
                    nietoleruje,natomiast w innej postaci konsumuje,ale moze nie tak
                    czesto jak powinnam,od dzis wlacze jajo do czestszego spozyciawink

*Greis,
                    mieszkajac jeszcze w kraju,slyszalam,jak kobiety starsze opowiadaly
                    o spozywaniu skorup z jaj wlasnie na ostoporoze,jakos je
                    tam "przyrzadazaly"
                    rowniez stosowali cale jaja zalewane czym,odstaly kilka dni i
                    podawano pacjentom chorym na gruzlice,

powiem,Wam,ze przez alergie zaczelam spozywac duzo kawioru,(no nie
                    myslcie,zem taka bogatawink,ale cczekam na okazje,kiedy sprzedaja dwa
                    sloiczki taniej )poniewaz ryby mam uszczuplone w asortymencie
                    spozywalnosci,
                    i tak szybko teraz pomyslalam,ze to tez jajo,tylko,ze od ryby i tez
                    ma w sobie duza zawartosc roznych witamin.
                    najbardziej samkuje mi z awokado,pokropionym sokiem cytryny,do tego
                    bagietka i sniadanko lub kolacja zaliczona.
                    albo na grzance z awokado,
                    no na jajku tez smaczne,ale zawsze sie rozdrazniam bo do tego
                    dokladalam krewetki.
                    • jaga_22 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 21:15
                      A ja jakoś nie mogę się przekonać do krewetek,próbowałam w sałatce
                      i jakoś mi nie smakują,chyba się ich brzydzę.
                      big_grinbig_grin big_grin
                      • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 21:23
                        *Jago,
                        podobnie,jak moja tesciowa ich nie lubi,
                        my sie nauczylismy zaraz na poczatku,
                        kupila nam salatke z nimi i nic nie powiedzial co to,
                        schapalismy smacznie,no w nowym kraju wszystko inaczej smakowalo,ale
                        krewetki od razu nam posmakowali.
                        uzyj soku z cytryny na nie i troche majonezu,bedzie inny smak,
                        sok z cytryny musi byc zawsze a reszta mozna juz pod swoj smak z
                        koperkiem/smietana......

milego wieczoru Jagus
                        • jaga_22 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 21:51
                          Wolałabym zjeść żabie udka.http://i39.tinypic.com/28u050o.gifbig_grin big_grin
                          big_grin Dobranoc
                          • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 18.04.09, 21:56
                            gdyby mi je podano i nie mowiono co jem,i smakowalo by dobrze,
                            to kto wie,zaczelabym i zbkowe udeczka wcinacwink)

dobraboc Jago.wiosennych snow zycze.
    • greis52 Światowy Dzień Jaja 09.10.09, 10:03
      interia360.pl/polska/artykul/wiatowy-dzien-jaja,26611

to dzisiaj zjadlam na ta cześć az 3 wsiowe od kury
      skubiącej trawkesmile
      smaczne!
      • kendo Re: Światowy Dzień Jaja 09.10.09, 10:23
        dzieki Greis
        za "wszystkie dni"

ja wczoraj na kolacje zjadlam z czarnym kawiorem,
        niestety za czesto nie moge bo problemy brzuchowe dostaje.

pragne tez zauwazyc,
        bedac teraz na urlopie jadlam krajowe-sklepowe i wydawalo mi sie,
        ze smakowo byly bardziej "tresciwe" nie tutejsze.

jak to jajo jajowi nie rownewink
    • greis52 Ukradł jaja... 26.03.10, 14:06
      7 tysięcy sztuk!
      w końcu zbliża się Wielkanoc,
      to i towar chodliwysmilesmile

www.wprost.pl/ar/190691/Ukradl-siedem-tysiecy-jaj-Pojdzie-siedziec/

• kasikk_29 Re: Ukradł jaja... 27.03.10, 17:03
        ale jaja! ;P
        • nana_c Re: Ukradł jaja... 02.04.10, 18:57
          A ja nakupilam jaj, i mam teraz troche za duzo... no nic, kosciolowi sprezentuje
          10 juz ugotowanych, na sniadanie wielkanocne.
          • jaga_22 Re: Ukradł jaja... 02.04.10, 20:47
            Kupiłam 80 sztuk i prawie nic nie zostanie.wink
            • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 25.03.11, 10:30
              jaja w roli glownej
              ciekawe czy nabylyscie jakies nowe recepty z ich zastosowaniem?
              • greis52 Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 25.03.11, 11:26
                to i cena jajeczka podskoczysmile

lubie te jajkowe święta,
                krótkie i mało pracochłonnesmile
                • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 25.03.11, 11:48
                  otoz to Greis
                  malo pracowite przy piecuwink

w tym roku troche poeksperymetuje z miesem,
                  juz w lodowce tezeje wek miesny z Foprum Kuchna ze zdjeciami,

tu jajka jakos tanieja na te swieta,podobnie jak maka wink

tez w planie schab/karczek z nadzieniem kielbasy podany przez Kanoke wyglada ciekawie.
                  • greis52 Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 25.03.11, 17:56
                    Wielkanoc to święto, którego symbolem jest jajko.
                    Warto wiedzieć czym się zajadamysmile i zaglądać na cyferki, którymi oznaczone są jaja.
                    Pod cyframi kryje się sposób hodowli kur. I tak jajka oznaczone cyfrą 3 pochodzą od kur hodowanych w sposób klatkowy, 2- ściółkowy, 1 - od kur hodowanych w sposób wolno wybiegowy. Najbardziej ekologiczne są jajka z zerem.

Te cyfry to wymóg Unii Europejskiej. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę co oznaczają.

0 – chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka "od chłopa" mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie.

1 – chów wolno wybiegowy . Kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych – z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia.

2 – chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Jajka z dwójką znoszą kury mające własną grzędę i ściółkę. Na spacer nie mogą jednak liczyć. Nie jest im może tak wygodnie jak na wolnym powietrzy, ale mają ruch. Przede wszystkim mają nogi i dzioby....

Teraz najgorsze...

3 – chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób – celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt.

Jajka z trójką oznaczają, że kury, które je zniosły hodowane są w niewielkich klatkach po kilka sztuk. Panuje tam ogromny ścisk. Kury praktycznie nie mogą się ruszać. Dodatkowo otępiane są przez sztuczne światło. Przez warunki w jakich są hodowane żyją krótko. Karmione są często za pomocą sond, bo obcięte dzioby uniemożliwiają im normalne przyjmowanie pokarmu.

a może teraz będą tez napromieniowane?
                    • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 26.03.11, 08:52
                      dzieki Greis,
                      od dawna szukalam tego opisu,
                      niewiem czy to internationalny,
                      na tutejszym jajku,jakie mam w lodowce sa takie cyferki " 2SE743"
                      wychodze z zalozenia,ze kura sciolkowa /zamknieta w hali calodobowo.
                      • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 14.03.12, 18:23
                        www.asksa.republika.pl/wielkanoc.htm
                        milo sie czyta i mozna cos zrobic samemu.
                        • tetika Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 14.03.12, 18:40
                          ja wczoraj rzezuche posialam, pyszna do jajeczek i zdrowa.
                          • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 14.03.12, 18:58
                            a ja pusta torebeczke po nasionach znalazlamwink
                            musze kupic nowesmiletez lubie a i zdrowe.
                            • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 30.03.12, 12:43
                              dziejszy Expressen podaje recepte na jajka dziwicze=w wydaniu chinskim
                              strasznosci,..co kraj to obyczaj,
                              ta nacja pozera doslownie wszystko...
                              a wiec gotowanie normalnych jajek przez 7 godz.zeby lupiki popekaly,podlewa sie moczem od chlpcow do dziesiatego roku zycia,
                              mowia ,ze leczy bole w miesni i bole brzucha,reguluje tez cieplo w organizmie....fu,fu.....
                              szwedzi od razu switowali ta metode jako niezdrowa.
                              www.expressen.se/tv/galna-klipp/piffa-ditt-agg-i-pask---lat-det-koka-i-pojkurin/
                              • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 03.03.13, 11:14
                                tak,tak.....
                                robie jak co roku gruntowne sprzatanko,
                                pokoik za pokoikiem,
                                jeden i 1/2pokoju uz zrobiona

czas watki "jakowe do gory podciagac"

robicie tez takowe????
                                • slo-onko Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 03.03.13, 18:06
                                  kiedys malowalismy woskiem i barwlismy farbami,ale od kiedy wszyscy powyrastali to juz nikomu nie chce sie zasiadac do malowania. niektorzy jaja ozdabiaja metody decopauge, ja sie nie pdoejmuje,bo to jednak wymaga czasu,skupienia,dokladnosci i ankladu finansowego wbrew pozorom nie tak malego. zeby wyszlo cos ladnego trzeba miec matarialu do wyboru,a te rzeczy sa dosc drgie. wiec odpuszczam sobie dekoracje tego typu. w zamian za to kupie zolte tulipany i powyciagam gotowce z poprzednich lat i tez sie swieta odbeda.
                                  • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 03.03.13, 18:39
                                    tez tak uwazam Sloo,
                                    ale pokusilam sie nitki namoczone w krochmalu namotac na balon,
                                    kiedy wysschnie,wypuszcze powietrze z balona,
                                    powinno pozostac konstrukcja nic w kszalcie nadmuchanego balona
                                    ciekawe czy mi sie to udalo...czekam do jutra
                                    • slo-onko Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 03.03.13, 18:43
                                      ciekawa konstrukcja. no to pokaz jak juz wyschnie,ciekawa jestem jaki bezie koncowy efekt.
                                      • kendo Re:zblizamy sie do swiat jakowych;) 04.03.13, 10:19
                                        pokaze Sloo,
                                        ale juz wiem,ze zle zrobilam,
                                        w "recepcie" pisza by nitki pociac na 50 cm,
                                        ja robilam z klebuszka stopniowo ja w krochmalu zanuzajac i owijajac balon...(takie nicci tu drogie,szkoda bylo mi ich ciac,moge je pozniej uprac i jakas serwetke na drutach udziergac..)
                                        pozniej delikatnie odkleje od balonu i pokaze,a robilam z "otworem" bo mama plany wstawic w srodek kwiataka i tu tez zle zaprojektowalam,
                                        ale test zrobiony,nastepny bedzie moze lepszy.
    • henryk245 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 04.03.13, 20:16
      .. noo dobra,biorac doslownie , na jaki kolor pomalujecie jaja ?
      jaki jest trend na tegoroczne swieta ?
      • lusia_janusia Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 04.03.13, 23:35
        To zalezy Henryk, jaki kolor lubisz?.
        • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 05.03.13, 09:06
          o swiecieeeeeeeeeeeeeeee...
          beda cebulowego koloru i juz,
          zadnych tredow jajowych
          ale dla jaja mozna wybrac bardziej drstyczny..np czarny...
          • slo-onko Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 05.03.13, 10:48
            mysle,ze wielkanocne jajo zawsze jestw tcyhs amych kolorach wiosny czyli zolci i zieleni z domieszzka dowlnego koloru nadchodzacego lata
            • lusia_janusia Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 05.03.13, 10:51
              Jak popatrzec w koszyczki do swiecenia to tak wlasnie wyglada.
          • henryk245 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 05.03.13, 11:57
            .. ale jakbys dwie pisanki zrobila toby bylo swiat eczniej.
    • greis52 Gotowanie jajka bez skorupki 24.03.13, 19:14
      regiodom.pl/portal/wnetrze/rtv-agd/gotowanie-jajka-bez-skorupki
      o rany jak mi się to spodobało, nie lubię obierać jaj
      na pewno zakupie jak spotkam
      • kendo Re: Gotowanie jajka bez skorupki 24.03.13, 19:19
        faktycznie
        swieta rzecz....
        niedopatrzylam sie ceny,
        • greis52 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 24.03.13, 19:27
          chyba pisało że ok 40 zł
          poszukam w internecie tam pewnie można taniej kupić
          • jaga_22 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 24.03.13, 20:21
            Trzeba tylko rozbić surowe jajko, wlać zawartość skorupki do formy, a potem wrzucić foremkę do gotującej się wody w garnku. Czekasz 30 sekund i masz ugotowane jajko.

Jajko gotuje się przeważnie 5 min,a tutaj też w wodzie i tylko 30 sek?
            jakoś trudno mi w to uwierzyć,ale obierać jaj też nie lubię.

www.groupon.pl/oferty/cala-polska/Group-shop/19235979
            • lusia_janusia Re: Gotowanie jajka bez skorupki 24.03.13, 22:17
              To jak przelicze swoje ieniadze to prawie 100 koron, to uwazam
              ze drogi luksus, bo co dzien jajek na twardo sie nie gotuje.
              • kendo Re: Gotowanie jajka bez skorupki 25.03.13, 08:40
                kazde nowe ustrojstwo teraz sobie cenia,
                obojetnie czy zda egzamin dla uzytkownika czy nie...
                • kendo Re:filmik na robienie pisanek 25.03.13, 19:12
                  www.wiadomosci24.pl/artykul/od_pisanki_przez_jajo_faberg_do_wspolczesnego_jajka_264577.html?sesja_gratka=142178c9fd1ffd2abaab244d0d1ff8e9
                  fajne filmiki na robienie pisanek
                  • jaga_22 Re:filmik na robienie pisanek 25.03.13, 19:49
                    Jestem za leniwa,malowało się i skrobało jak dzieci były małe.
                    każdy sobie robił własne ozdobne jajeczko.
                    • lusia_janusia Re:filmik na robienie pisanek 25.03.13, 20:35
                      Jak co roku w lupinkach cebuli sie pomaluja,
                      • kendo Re:filmik na robienie pisanek 25.03.13, 22:02
                        https://a3.mndcdn.com/image/upload/t_article_v2/wwammzsdnbajafuiqvgm.jpg

fajne podstawki do jajcow
                        • kendo Re:trenowanie wklejania wielkanosnego jedzonka 25.03.13, 22:09
                          https://a3.mndcdn.com/image/upload/t_article_v2/wwammzsdnbajafuiqvgm.jpg

tak sobie trenuje nowy system wklejania...
                          https://www.vk.se/wp-content/uploads/2013/03/sx13d6d6_m41ecf01ak118c6c8f084km8000-790x444.jpg?1363262860
                          • kendo Re:trenowanie wklejania wielkanosnego jedzonka 26.03.13, 19:18
                            https://2.bp.blogspot.com/-Fv3h_ABxdUg/TbHSQ8hjCzI/AAAAAAAAB0I/G9ZVqpsaErk/s1600/IMG_3979.JPG

buffe wielkanocne
                            nawet smacznie sie patrzy

*Lusia
                            teraz bez problemu wkleiam te zdjecia
      • leda2005 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 05.01.14, 21:55
        Niestety też kupiłam takie coś. Ponieważ jestem bardzo cierpliwa więc próbowałam aż do skutku.
        Po pierwsze nie 30 sek , a 15 min a i tak góra nie dogotowana. Po drugie to jest na zasadzie i wańkii wstańki więc część tego jaja się nie gotuje a próba odwrócenia tego graniczy z cudem, ale raz mi się udało. Po trzecie nie da się bez strat wyciągnąć jaja , bo strasznie przywiera , ale jak się wcześniej natłuści formę to się uda. Osobiście odradzam kupna, ale jak ktoś się uprze prześlę jedną sztukę dla próby. Koszt jedno coś do gotowania jaja no i koszt przesyłki. Można mnie znaleźć na Skype Riki9 no i podpisuję się pełnym nazwiskiem i imieniem Jolanta Szul. Dosyć sprzedawania bubli chińskich.Być może jestem tak debilna ,że nie zrozumiałam instrukcji obsługi , ale kto jak nie Ja a mam studia tech.
        • jaga_22 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 05.01.14, 22:16
          A co za problem ugotować jajko w koszulce prosto na gotującą wodę?
          • leda2005 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 05.01.14, 22:19
            No właśnie. Chciałam dobrze a wyszło jak zwykle.
            • jaga_22 Re: Gotowanie jajka bez skorupki 06.01.14, 08:25
              leda2005 ,dobrze wyszło,po prostu przestrzegasz.To jest tak,jak ktoś się nabierze raz,ma nauczkę,aby nie dowierzać takim wynalazkom.
              • lusia_janusia Re: Gotowanie jajka bez skorupki 06.01.14, 12:19
                Dla tego, ze nie jem duzo jajejk, nie zwracami
                uwagi mna takie wynalazki, a Made in China, to nie
                zawsze pierwsza jakosc, przekonalam sie sama.
    • henryk245 Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 26.03.13, 19:16
      oczywiscie ze niestraszne,moze byc nawet przyjemne
      w kazdym razie jeszcze nikt od jaj nieumarl , ... .
      • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 26.03.13, 20:40
        oby je mozna bylo jesc jeszcze w roznych postaciach a nie tylko w jednej wersji....
        • lusia_janusia Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 26.03.13, 20:53
          Co za wspaniala gama kolorow, i jaka wariacja w menu.
          A czolowka to iscie Wielkanocna.
          • kendo Re: Jajko nie takie straszne, jak je malują 27.03.13, 09:21
            *Lusia/Teti
            dzieki za "czolowkowe chwalenie"

mysle,ze wielkanocne swieta
            to paleta koloru na stole i nie tylko
            same malowane/jajka ,jako pisanki/kraszanki ,
            kwiatki wiosnenne/firanki na oknach/dekoracje rozniaste....
            lubie te swieta,sa takie wesole...
            • kendo Re: konsumcja jajek 28.03.13, 08:51
              na jednego szweda w roku przypada 200szt.
              podczas wielkanocy dubeltowa ilosc zjadaja,

jajko zawiera 0,2 gramy koresteloru,
              co odpowiada co nasz organizm wytwarza codziennie czyli jedna piata czesc,
              wiec z czystym sumieniem mozemy spozywac 1szt jaka codziennie..
              ponadto zawiera 5 gramow tluszczu=jedna lyzeczka
              polowa z tegoto tluszcz bogaty w wartosciowe kwasy tluszczowe
              https://cdn1.cdnme.se/2176623/7-3/ikea_pask1_514c62cce087c323191ed539.png
              • lusia_janusia Re: konsumcja jajek 28.03.13, 09:00
                A to ja tyle jaj nie jem, nawet nigdy sie nie zastanawialm
                ile jaj jem ale dwa raz na jakis czas i to na twardo pod rozna postacia.
                • kendo Re: konsumcja jajek 28.03.13, 09:16
                  tez nie w kazdej postaci moge je zjec...

na twardo najlepiej sie czuje
                  https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQe9dvXpTzM0n9q6wE4X3LE1lg-xt32W0tagURE-ME4JPlDTbfB
                  w salatkch roznych tez nic mi sie nie dzieje....
                  nawet sie nie mysli by liczac chociazby na tydzien....
                  • jaga_22 Re: konsumcja jajek 28.03.13, 09:55
                    Ile dni w roku,tyle jem jaj .big_grin
                    • slo-onko Re: konsumcja jajek 28.03.13, 10:00
                      a jak to wyliczylas?smile
                      • slo-onko Re: konsumcja jajek 28.03.13, 10:01
                        ja lubie po kazda postacia, aczkolwiek gotowane sporadycznie, najbardziej jajecznice na szynce z cebulka i szczypiorem i nadziewane pieczarkami. i te ostatnie przygotuje na niedzielne sniadanie oraz gotowane na twardo do "stukania" sie jajkami.
                        • slo-onko Zabawy z jajkami 28.03.13, 10:03
                          Walatka (zwana też na wybitki) to osadzona w polskiej tradycji zabawa wielkanocna. Dwie osoby stukają się jajkami trzymanymi w dłoni – wygrywa ten, którego jajko nie pękło. Zamiast uderzania jajkami o siebie można je toczyć po stole.

Wielkanocnym zwyczajem, który wiąże się z pradawnym wierzeniem w słońce tańczące na niebie u progu wiosny, jest wrzucanie tzw. tańczącego jaja do źródła.

W wielu regionach Europy zachodniej zachował się zwyczaj, że podczas śniadania wielkanocnego rozbija się skorupki jaj monetami, uderzając jajkiem o jajko czy jajkiem o czoło.[potrzebne źródło]

W Meksyku popularne jest rozbijanie o głowę carcarones, wydmuszek wypełnionych konfetti. Zwyczaj ten wywodzi się ze starej meksykańskiej zabawy, znanej do dziś, zwanej Piniatą.

Świecki rodowód ma argentyńska ludowa zabawa ze śpiewem Zepsute jajko (hiszp. Huevo podrido), polegająca na usiłowaniu podrzucenia papierowej kulki (zepsutego jajka) jednemu z uczestników zabawy.
                          • kendo Re: wielkanocnecesar jajko odnalezione na jarmarku 20.03.14, 18:16
                            www.expressen.se/leva-och-bo/loppisfyndet-var-skatt--forsvunnet-tsar-agg/
                            odkupioen jajka carskie na jarmarku
                            i kto by przypuszczal,ze znajdzie tam taki skarb,
                            to pierwsze oceniono pozniej na 209 miljonow..,
                            w jajku znajduje sie zegarek,,dostala go carowna w 1887 roku,jako wielkanocny prezet,

ostani raz widziano jajko na wystawie w St Petersburg 1902,
                            a ostanie notatki o nim w datowane na 1922.

cudne prezety carowne otrzymywaly,

teraz w cepeliach mozna "podrobki kupic"
                            • lusia_janusia Re: wielkanocnecesar jajko odnalezione na jarmark 20.03.14, 18:48
                              Cala ta koncepcja z jajkami carowymi byla b.ciekawa,
                              i chyba dzieki temu ten skarb sie uchowal, ci swiadomi posiadania
                              wielkiego skarbu siedza cicho, a nieswiadomi sprzedaja na jarmarku,
                              moze zeby przezyc pare dni.?
                              • kendo Re: wielkanocnecesar jajko odnalezione na jarmark 20.03.14, 18:56
                                *lusia
                                wiele razy juz czytalam/slyszalam,
                                ze na jarmarkach mozna znalesc "perelki"
                                ludzie nie wszyscy sa swiadomie tego co dostaja/zbieraja by na jarmarcznym stole wystawic
    • greis52 Ile jajek można jeść tygodniowo? 22.03.14, 16:52
      polki.pl/odzywianie_artykul,10018086.html
      tu piszą ze 10, tyle to nie dam radysmilesmile
      • kendo Re: Ile jajek można jeść tygodniowo? 22.03.14, 17:05
        jedzac co dzien jedno jajo
        a do obiadu upanierowac np.rybe czy na drugi dzien miec go w salatce czy jakiejs pasicie do smarowania
        to moze i nawet "wyjsc" te 10 st.na tydzien..

zalecaja same biala w nieograniczonej ilosci zjadac,
        a co z zoltkami robic??????????????????
        • lusia_janusia Re: Ile jajek można jeść tygodniowo? 22.03.14, 19:29
          Greis, Kendo, a na zoltkach upiec sernik, i co za roznica
          ktora czesc jemy, jakby nie spojzec, to wszystko w ograniczonych
          ilosciach, a zycie mamy tylko jedno.
          • jaga_22 Re: Ile jajek można jeść tygodniowo? 22.03.14, 19:44
            Największą wartość mają żółtka.Jeszcze niedawno jadłam
            na śniadanie jajko,a teraz wolę coś innego,bo mi się znudziły.
            Taki post przed jajkowym świętem.
            • kendo Re: Ile jajek można jeść tygodniowo? 22.03.14, 20:01
              a to Jaga sie cwanie "ustawila"
              na sw.jajkowe odje sobie...

*Lusia
              jak ktos na watrobe zoltek nie moze to chyba w serniku tez nie moze??niewiem?
              • kendo Re: obieranie jajek 14.04.22, 11:17
                www.expressen.se/leva-och-bo/gor-det-sjalv/husmorstips/lagg-agg-sa-har-snabbt-har-du-aldrig-skalat-forr/
                Wyjmij słoik lub szklankę wody

Jeśli masz tylko jedno jajko, wystarczy szklanka. Jeśli chcesz obrać kilka jajek w tym samym czasie, musisz mieć słoik lub butelkę, która pomieści kilka. Włóż jajko (jajka) i napełnij szklankę lub pojemnik wodą.
                2. Wstrząśnij jajkami tam iz powrotem

Teraz potrzasnij. Załóż pokrywkę lub trzymaj rękę i potrząsaj nią w przód iw tył. Zobaczysz, jak skorupka zaczną pękać i odpadać

3.Lupiny same się rozluźniają

Kiedy skończysz potrząsać, możesz wyjąć jajko / jajka. Czasami skorupka odpada całkowicie, czasami pozostają kawałki, ale to nie ma znaczenia, bo teraz można po prostu ściągnąć skorupke - schodzi łatwo jak talerz! Następnie opłucz obrane jajko pod zimną wodą. Jasny!

jakos nie mam nigdy problemu z obieraniem jaj
                • jaga_22 Re: obieranie jajek 14.04.22, 12:52
                  W 14-tym roku pisałam,że mi się jajka znudziły.Teraz wracam znowu do jaj,
                  bo mi się znudziły ponownie kilka m-cy temu.
                  Skoro są zdrowe,to dlaczego mam rezygnować?,wczoraj zjadłam 2.
                  • kendo Re: obieranie jajek 15.04.22, 08:15
                    tez zajadam sie jakami Jagus,
                    gotowane/smazone w roznych wariantach,

dzis do salatki jarzynowej nastawie..
                    wytestam tes system obierania jajek
                  • lusia_janusia Re: Dlaczego jemy jajka na Wielkanoc 15.04.22, 08:15
                    Att äta ägg till påsk är tradition i hela världen, bland katoliker, protestanter,
                    ortodoxa kristna och judar. Ägget symboliserar liv och växtkraft.
                    I Tyskland målas äggen gröna och äts på skärtorsdagen.
                    I grekiska och slaviska kulturer tonas äggen röda, som symbol för Jesu blod.

Skąd wzięła się tradycja malowania jajek?
                    Malowanie jajek stało się główną formą sztuki na Ukrainie i w niektórych częściach Europy
                    Środkowo-Wschodniej.
                    Tradycja wywodzi się ze starego zwyczaju chrześcijańskiego.
                    Jajka ozdobione zgodnie z ukraińskimi tradycjami ludowymi nazywane są pysanką.
                    Powszechne było rozdawanie jajek, czasem ozdobionych lub z małymi napisami.
                    https://www.gify.net/data/media/29/pisanka-ruchomy-obrazek-0040.gif
                    Dlaczego masz jajka na Wielkanoc?
                    W chrześcijaństwie jajko jest symbolem życia i zmartwychwstania Jezusa w Niedzielę Wielkanocną.
                    To, że Wielkanoc stała się weekendem z wielkim jajkiem, częściowo wynika
                    z faktu, że podczas czterdziestodniowego postu przed Wielkanocą zabroniono
                    jeść jajka, a częściowo dlatego, że dni znów zaczęły się rozjaśniać.

(Sveriges fakta)
                    • kendo Re: Dlaczego jemy jajka na Wielkanoc 15.04.22, 09:08
                      dziekuje Lusia
                      za fakty jajeczkowe..

to prawda,co kraj to obyczaj,
                      nie wiedzialam,ze w niemczech je sie je w Wielki Czwatrek pomalowane na zielono..
                      • jaga_22 Re: Dlaczego jemy jajka na Wielkanoc 15.04.22, 09:52
                        Jak to dobrze,że mamy kury big_grin
                        Pomyśleć,bez jaj ciężko żyć by było ,wcale by życia nie było.tongue_out
                      • kendo Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 09:52
                        www.expressen.se/leva-och-bo/pask-4/farga-agg-med-vackra-monster-till-pask-helt-naturligt/
                        ciekawe tipsy na ladne malowanie jajek
                        • lusia_janusia Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 09:59
                          Ja co roku tradycyjnie w lupinkach cebuli maluje jajka,
                          to mi wystarczy dla tradycji.
                          • kendo Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 13:41
                            ja dzis wieczorem sobie po jednym jajku w niektore "barwniki wloze.."
                            dziecie nie chce pokolorowanych...
                            • kallisto Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 13:51
                              a juz chyba namalowałam się w swoim życiu pisanek woskiem.
                              dzisiaj małe dzieci strach dopuścic do malowania, nie to co kiedyś,sadzał mnie tata przy gazowej kuchni i maczałam szpilkę i mazałam po jajku. z resztą dzisiaj nie mam na czym rozgrzać wosku, musi być odpowiednie naczynie na indukcję.
                              Z dystansem tez podchodzę do tegorocznych świąt na luzie, na spokojnie bez szaleństwa i wg mojej dewizy, że nic muszę, mogę jedynie chcieć.
                              • lusia_janusia Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 14:02
                                Kallisto, strzelilas w dziesiatke ze swoja dewiza,
                                , ... że nic muszę, mogę jedynie chcieć ...
                                W 1000% podzielam Twoja dewize.
                                • kendo Re: sposob malowania jajek 15.04.22, 14:46
                                  te tak z synem doszlismy do wniosku,
                                  po co sie nameczyc i pozniej zostaje jadla/czlek umordowany
                                  ze ochoty na nic nie ma.

super podejscie Kallisto
                                  • kallisto Re: sposob malowania jajek 16.04.22, 08:46
                                    Duzo ludzi podchodzi w ten sposob. Jestesmy przepracowani, potrzebujemy wytchnienia nie szaleństwa, oderwania od codziennego zgiełku i od sytuacji na swiecie. Przemęczenie zwlaszcza w naszym wieku daje znac o sobie. Mój zespół w pracy liczy 7 osób z czego tylko dwie przykladaja sie bardzo do organizacji swiat. Reszta na luzie. To o czym to swiadczy?
                                    • lusia_janusia Re: sposob malowania jajek 17.04.22, 08:15
                                      Mi sie tez wydaje, ze jak dzieci jeszcze mieszkajac w rodzinnych
                                      domach ciagle sie czegos ucza , tradycji rodzinnych itp, staramy
                                      sie ciagnac tradycje nadwyrezajac swoje fizyczne sily, zeby dziieci
                                      zapamietaly i moze w swoich domach to stosowaly.
                                      https://www.gify.net/data/media/1718/kula-wielkanocna-ruchomy-obrazek-0035.gif
                                      Dzieci sie powyporwadzaly, maja swoje rodziny, a my juz na luzie,
                                      mozemy odpusci i stworzyc juz odpowiednie tradycje dostosowane do naszego
                                      samopoczucia i wieku?.....
                                      • kendo Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 21.03.24, 10:07
                                        podano dzis w wiadomosciach,
                                        ze dzieci powinny zjesc tylko 3 st jajek ekologicznych w tygodniu,

te jaka zawieraja srodek PFAS co szkodzis rozwojowi mlodego organizmu..

ciekawe czy to nastepny mit?
                                        mysle ze inne jajka mozna konsumowac,jak podaja,1s codziennie,

mysle ze to zalezy od karmy dla kur,
                                        wlasnie wspomnieli o muszlach i owocach morza,ktore sa wlanczane do produkcji paszy,

nieraz sama odczuwam smak ryby w jaku,
                                        bo mam alergie krzyzowa wlasnie na ryby.
                                        • lusia_janusia Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 21.03.24, 15:52
                                          Chyba nie wszystkie dzieci lubia jajka?,
                                          ale madrzy rodzice wiedza jak czesto moga dzieci
                                          zajadac sie jajkami.
                                          • kendo Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 21.03.24, 17:09
                                            ja ostanio by jadla je codziennie,
                                            bardzo lubie tosta z jajkiem sadzonym...
                                            • wedrowiec2 Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 21.03.24, 22:24
                                              O świętach wszelakich. Z biegiem lat święta były coraz mniej świąteczne, a ilośc potraw, i tak mała, ciągle malała. Na Boże Narodzenie - pierogi z grzybami i kapustą, sałatka jarzynowa, śledzie z bardzo dobrej restauracji i piernik. Wielkanoc - sałatka i jajkasmile
                                              Od pewnego czasu wyjeżdżamy w tych porach roku na wczasy. W tym roku też. Sądzę, że jest to dobry wybór, choć niektóre, pozornie bliskie osoby są oburzone. Ich problemsmile
                                              Tegoroczne przygotowania, to tylko ugotowanie jajek w łuskach od cebuli i ustawienie palmsmile
                                              O jajkach. Lubię jajka i jem je często. Na twardo, na miękko, po wiedeńsku, sadzone, jajecznica. I mnóstwo innych potraw.
                                              • lusia_janusia Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 23.03.24, 08:43
                                                Ja mysle ze to zasobnosc ludzi zmienia caly system tradycji
                                                roznych swiat. Wlasnie przez wyjazdy na krotkie wczasy lub dluzsze
                                                zeby nie stac i nie pitrasic potraw w domu.

Jedzenia jest w brod, nie trzeba wystawac w kolejkach i nie sa
                                                reglamentowane, przez caly rok mozna jesc szynke i tradycjonalne
                                                swiateczne potrawy.

Latem czesciej swietuja przy grylu na swiezym powietrzu swoje
                                                swieta tym akcentujac.
                                                • kendo Re: spozycie jajek ekologicznych-alarm 23.03.24, 09:55
                                                  dokladnie,
                                                  kazde swieta sa zminimalizowane w potrawy,
                                                  niemniej na swieta jajkowe mamy jaja na stole w roznych postaciach,
                                                  inne potrawy uszczuplone,

lubimy jaka tez w kazdej postaci,

ja dostalam ekologiczne jajka od szefowej,wolno chodzace kury i karmione tradycyjnie,
                                                  nie bede musiala i farbowac,
                                                  popatrzcie jakie fajne kolory.zamieszczam dwa zdjecia,
                                                  ciezko mi bylo uchwycic dokladny kolor ich.
                                                  • lusia_janusia Re: Przepiorcze i kurze jaja w porownaniu 24.03.24, 14:18
                                                    Kendo, to tylko te jajeczka ugotowac bez kolorowania beda piekne.

Jajka przepiórcze a kurze – porównanie składników i wartości odżywczych
                                                    Składnik jajko przepiórcze –--------------------------
                                                  • kallisto Re: Przepiorcze i kurze jaja w porownaniu 24.03.24, 14:28
                                                    Podobnie jak Wy uwielbiam jajka w każdej postaci w jajecznicy, sadzonych, omletach, gotowanych na miękko, twardo i półtwardo, w majonezie, z pieczarkami i smażone z warzywami. W hotelu zajadałam sie właśnie smażonymi z warzywami, taką też propozycję zapodam na jutrzejsze śniadanie.

Co do wyjazdów i hucznych świąt to popieram jak najbardziej wyjazdy wszelkie, a huczne niech będą za nami. Po co to komu tak się wytęrzać jak to robiły nasze mamy i babcie? Jak mówi Wędrowiec wystarczy jajko i sałatkasmile Co roku obiecuję sobie wyjazd na święta i jakoś nijak mi to nie wychodzi....
                                                  • kallisto Re: Przepiorcze i kurze jaja w porownaniu 24.03.24, 14:28
                                                    miało być wytężać smile
                                                  • kendo Re: Przepiorcze i kurze jaja w porownaniu 24.03.24, 14:39
                                                    o i jest Kallisto,
                                                    no na nastepny rok zaplanujesz juz wyjazd na swieta jakowe,
                                                    bylas blista teraz w zaplanowaniu,
                                                    wiec uda sie nastepnym razem
                                                  • kendo Re: Przepiorcze i kurze jaja w porownaniu 24.03.24, 14:45
                                                    kiedys w Lidzie mozna bylo kupic przepiurcze jajeczka,
                                                    musze popatrzec teraz czy maja?
                                                  • kendo Re:fakty o jajkach 16.09.25, 09:48
                                                    * Dlaczego jajka na twardo mają ciemny pasek?

Czasami po ugotowaniu jajek na twardo wokół żółtka pojawia się ciemny pasek. Wynika to z obecności związku chemicznego w jajku. W takim przypadku nie trzeba wyrzucać jajka. Można je bezpiecznie jeść, nawet jeśli nie wygląda apetycznie.

* Jak zrobić kremową jajecznicę?

Jajecznica to jedna z najprostszych potraw, jakie można przygotować. Jest szybka i łatwa do urozmaicenia, jeśli masz ją w domu. Szef kuchni Mattias Larsson pokazuje, jak jajecznica staje się wyjątkowo smaczna i jak sprawia, że ​​pozostaje kremowa przez cały brunch.

www.godare.se/recept/a/v5oW4V/sa-fixar-du-godaste-och-kramigaste-aggroran
                                                    **

www.godare.se/artiklar/a/0G6b52/tareq-taylor-sa-enkelt-pocherar-du-agg
                                                    Uwielbiasz jajka w koszulkach, ale trudno Ci je idealnie ugotować?

„Myślałem, że to naprawdę trudne, zanim nauczyłem się tej sztuczki” – mówi szef kuchni Tareq Taylor.

W klipie pokazuje prostą i sprytną wskazówkę, która zapewni Ci sukces za każdym razem, gdy gotujesz jajka w koszulkach.

Gotowanie jajek w koszulkach na śniadanie lub brunch może wydawać się naprawdę luksusowe. Jednak uzyskanie idealnie gładkich białek i idealnej kremowości nie zawsze jest łatwe.

Szef kuchni Tareq Taylor stosuje naprawdę sprytną sztuczkę, aby zawsze osiągnąć sukces w gotowaniu jajek w koszulkach.

zalewa juz rozbite jajko w garnuszku octem 12%
                                                    trzyma tak 3 min,az bialko zacznie zmieniac sie na bialawy kolor,
                                                    wtedy do posolonego wrzadku wlewa delikatnie jajko
                                                  • kallisto Re:fakty o jajkach 16.09.25, 10:37
                                                    Uwielbiam jajka pod każdą postacią, z byt rzadko je jadam, powinnam przygotować do kanapek i zabierać na śniadanie.
                                                    Żółtko ma dużo żelaza, a białko samo w sobie zdrowe, a całe są kaloryczne. Ech ochoty sobie narobiłam i Kendo tymi przepisami big_grin
                                                  • lusia_janusia Re:fakty o jajkach 16.09.25, 11:38
                                                    Jajka na rozne smaki i przystawki chyba sie nie znudza,
                                                    w porownaniu do kanapek z plasterkiem szynki czy innej
                                                    wedliny, ew, mozna je ukraszac roznymi dodatkami.
                                                  • kendo Re:fakty o jajkach 29.03.26, 16:30
                                                    nie tylko sledzik
                                                    ale i jaka beda glowna role miec na stole Wielkanocnym,
                                                    jagusia zawsze ma sliczny kolor na jajkach,w lupinach cebulowych robi,
                                                    ja tez tak robie,
                                                    teraz zbieralam z czerwonej cebulo,beda buraczkowego koloru
                                                    moze i zielone/niebieskie zrobie,
                                                    jak przypomne sobie w czym je kolorowalam.

jak robicie swoje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka