13.06.09, 19:46
A czemu właściwie Vistula? Wódka kiedyś taka była. Chyba dość obrzydliwa. Jak
to wódka.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Acze 13.06.09, 19:55
      witaj nieznajomy/ma
      Vistula=po lacinie Wisla
      poniewaz klikam z zagranicy,chcialam miec namiastke Polski.

pozdrawiam cieplutko.
      • milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:09
        No tak, nie przywitałem się. Wybacz bezceremonialność. Dzień dobry i
        pozdrowienia znad Wisły dla zagranicy. Nad Wisłą pada i generalnie jest dość
        paskudnie dziś, dlatego siedzę tu, a nie w jakichś piękniejszych okolicznościach
        natury.

• kendo Re: Acze 13.06.09, 20:16
          bardzo mi milo z Twego przybycia,
          a ze tak ladnie sie "wytlumaczyles" wiec wybaczam
          i nawet sie ciesze ze u Ciebie pada i pasku´dnie za oknem,
          przynajmniej mam okazje poznac blizej "nowa duszyczke"

czyli lubisz nature??
          • milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:27
            Lubię naturę, naturalność zawsze, naturalizm do pewnego stopnia, naturyzm może
            czasem też. :]
            • kendo Re: Acze 13.06.09, 20:41
              jednym slowem lubisz:
              malarstwo/sztuke/naturalne kobiety/dziewczyny,jednym slowem
              stoisz dwiema stopamia trzezwo na ziemi,
              to mi sie podoba.
              • milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:44
                Od natury do malarstwa droga długa, ale poza tym się zgadzam. Zresztą, zawsze
                może być malarstwo pejzażowe, albo akty. Tak, to malarstwo też lubię, niech
                będzie. big_grin
                • kendo Re: Acze 13.06.09, 20:59
                  mi sie wydaje,ze natura naladowuje nas do wszystkiego ,
                  pamietasz Maneta i jego obraz "sniadanie na lonie natury",wszystko
                  polaczone,
                  niewiem czy znasz Andreas Zorna jego obrazy to akty w
                  naturze,podobaja mi /Bonnard.
                  • milleniusz Re: Acze 13.06.09, 21:28

Ooo, chyba przeceniasz moje obycie w świecie sztuki tzw. wyższej. Śniadanie na
                    trawie jeszcze kojarzę, ale tamtych to już nie. Już bardziej znam się na
                    łacinie, niż na malarstwie. :]
                    • kendo Re: Acze 13.06.09, 21:40
                      nie,nie chcialam urazci,
                      sama nie jestem orlem w tej dzidzinie"liznelam " tych malazy co
                      podobaly mi sie obrazy,
                      wspomnialam Zorna ,bo jest szwedem,ogladalam biograficzny film i od
                      razu zaczelam wglebiac sie w jego sztuke.

a co do laciny, hmmmmmmmmmmmm..:
                      koscielna/medyczna/ w naukach scislych/botanice/biologi/w prawie/i
                      lacina podworkowa,to ktora masz dobrze opanowana?
                      • milleniusz Re: Acze 13.06.09, 21:51
                        Nie, nie uraziłem się wcale. Ot tak uściśliłem, że bliższe mi są nauki ścisłe,
                        niż bliżej niesprecyzowana sztuka. Którą zresztą lubię, choć nie zawsze rozumiem. :]
                        • kendo Re: Acze 13.06.09, 22:06
                          milleniusz napisał:

,.. że bliższe mi są nauki ścisłe,
                          oj,ja nie lubilam w szkole przedmiotow scislychsad

> niż bliżej niesprecyzowana sztuka. Którą zresztą lubię, choć nie
                          zawsze rozumie
                          > m. :]
                          lubie chodzic na wernisaze/wystawy malarskie/typowego wspolczesnego
                          malarstwa nie rozumie.
                          • nana_c Re: Acze 13.06.09, 23:25
                            Ja tez nie big_grin

Moneta najbardziej mozna podziwiac z dystansu. Gdy podejdzie sie zbyt blisko, obraty traca efekt, robiac sie kolorowymi plamami. Zauwazyliscie juz?

Milleniusz witaj u nas http://i42.tinypic.com/e1ao1k.gif
                            • kendo Re: Acze 14.06.09, 08:11
                              'Nano masz racje z "zamazaniem z bliska",zwlaszcza sama natura,ale
                              ogladajac inne jego dziela sa OK.
                              bylam w jego domku w Normandi,stworzyl bajeczny ogrod,nawet kupilam
                              jego slynny "obrazek" te lilje wodne na czarnym tle.
                              • greis52 Re: Acze 14.06.09, 08:45
                                jak wszystko, tak i obraz musi zachwycić moje oko
                                bez względu na nazwisko twórcysmile
                                a gusta i guściki oka bywaja różne...
                                fantazji mi braksmile wiec to co zobacze musi być
                                dla mnie komunikacyjne
                                • kendo Re: Acze 14.06.09, 09:47
                                  masz racje Greis,
                                  mam podobne podejscie do sztuki,
                                  ogladam nieraz obrazy i nie widze ich checi posiadania,
                                  npsmirkalvadore Dalli/Picasso=tego zupelnie nie rozumie i nie widze u
                                  siebie na scianie,jakos mnie klujawink
                                  • jaga_22 Re: Acze 14.06.09, 10:12
                                    Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach,dlatego nie zabieram głosu.
                                    Nieraz mówią piękny obraz,a ja nie widzę w nim nic nadzwyczajnego,
                                    ale jak mówię ja się na tym nie znam.Myślę sobie..piękny,bo cenny.Lubię obrazy
                                    realistyczne
                                    patrzeć na nie i widzieć piękno.Może to być natura,piękne
                                    kobiety,kwiaty i muszą być jasne kolory.
                                    • kendo Re: Acze 14.06.09, 10:37
                                      *Jagus,tez sie nie znalam,
                                      ale kiedys przypadkiem w gronie znajomych zaczelismy ten temat,
                                      postawilismy sobie za cel rozwinac swe wyobrazenie na temat,
                                      zaczelismy wylapywac ciekawostki/biegac na wernisaze,tam od razu z
                                      artysta mozna porozmawiac na dany obraz,mam kolezanke Polke w
                                      muzeum,tez zawsze cos dopwie....
                                      w domu w salonie mam imresjonizm/pejzaze w "jasnych kolorach
                                      w TV rum papirusy egipskie/
                                      w goscinnym pokoiku wielka tkana gobelina i sciany czekaja na obwis
                                      Manetawink
                                      w halu,kupilam od kolegi-sasiada jego dwa wlasne olejne ,
                                      oczywiscie ta tematyka obrazow juz tu nie modna,ale kto idzie za
                                      moda w moim wieku jezeli chodzi o inrednig wewnetrzych
                                      scianwink,pasuja mi do calosci/ja dobrze sie czuje z tym a to
                                      najwazniejsze.
                                      • jaga_22 Re: Acze 14.06.09, 10:58
                                        Masz rację Kenduś,powinniśmy się czuć dobrze w obcowaniu na codzień z obrazami,bo to nas wzbogaca.Jak tylko masz taką możliwość,bo nie
                                        tylko brak odpowiedniej ściany,to jak najbardziej popieram.
                                        http://i42.tinypic.com/33pg1nq.gif
                                        • kendo Re: Acze 14.06.09, 11:12
                                          fajny temacik zapoczatkowal Maksymilljansmile

Jagus,
                                          pamietam,kiedy zaczelam zmieniac meble w salonie,musialam tez i
                                          odpowiednie obrazy z ramami znalesc,
                                          pierwszy zakupilam na ramewinkbyl akurat motyw paryskiej uliczki,traf
                                          chcial,ze dziecie akurat tez weszlo do tego sklepu i moglam sie
                                          poradzic,czy mu sie podoba i czy w ewentualnym spadku by go
                                          zatrzymalwink( az prawie wstyd tak pisac),wiec zakupilam,zobaczylam,ze
                                          fajnie sie komponuje z caloscia,
                                          z kolezanka na aukcje pobieglysmy i zakupilam reszte ,zegaz z epoki
                                          w antykwariacie.
                                          i tak stopniowo skompletowalam calosc.
                                    • nana_c Dla Jagi 14.06.09, 16:05
                                      Cos z Renoir´a smile

http://i42.tinypic.com/2h2h1ja.jpg
                                      • jaga_22 Re: Dla Jagi 14.06.09, 17:40
                                        Dzięki Nana...takie portrety są śliczne.Muszę bliżej się
                                        zapoznać z malarstwem.Potrafię odróżnić okrzyczane obrazy i
                                        nic ponadto.Można kupić reprodukcję,aby tylko się podobała,a jednocześnie była
                                        dziełem mistrza.Co o tym sądzicie.http://i40.tinypic.com/solevk.gif
                                        • nana_c Re: Dla Jagi 14.06.09, 18:44
                                          Jakbym miala gdzie rozwieszac te obrazy, to juz bym miala te dziewuszki z
                                          fortepianem smile
                                        • kendo Re: Dla Jagi 14.06.09, 20:12
                                          Jagus,masz racje,
                                          ja mam reprodukcje,bo przeciez fortumy niemam by zakupic orginal
                                          pojde za sladem Nany i podpowiem Ci szwedzkiego malarza,Anders
                                          Zorn,bardzo mi sie podobaja jego obrazy,pozniej Krarl Larson
                                          moze jak na google wypiszesz nazwisko wyskoczy Ci po polsku,mi caly
                                          czas po szwedzku wlazismile
                                          • kendo Re: Dla Jagi 14.06.09, 20:46
                                            sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Larsson
                                            Jagus podalam CI szwedzkiego linka bys sobie poogladala jego
                                            akwarele,jego zona tez byla utalentowana artystycznie.
                                            • jaga_22 Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:12
                                              No to sobie razem pooglądamy obrazy Larssona.big_grin
                                              images.google.pl/images?hl=pl&q=obrazy+Larssona&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq=
                                              • jaga_22 Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:17
                                                Ta lepsza strona
                                                images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&ei=-gI2SuHWDtqNsAb8p_CiCQ&sa=X&oi=spell_reissue&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Carl+Larsson&spell=1
                                                • kendo Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:42
                                                  dzieki Jagus za drugiego linka,
                                                  wiele nowych obrazow zobaczylam,
                                                  malowal przewaznie sceny z zycia rodzinnego i swoich najblizszych,
                                                  -obraz"dziewczynka z jablkiem" ta w czerwonej sukience ,to jego
                                                  corka,stala sie motywem swiatecznym na Boze Natrodzenie,
                                                  -meble,sa w dalszym ciagu sprzedawane z duzym powodzeniem w jego
                                                  stylu,
                                                  lubie ogladac jego obrazy,jest w nich tyle ciepla
                                                  domowego/kolory/wyrazistosc motywow/portretow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka