milleniusz 13.06.09, 19:46 A czemu właściwie Vistula? Wódka kiedyś taka była. Chyba dość obrzydliwa. Jak to wódka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Acze 13.06.09, 19:55 witaj nieznajomy/ma Vistula=po lacinie Wisla poniewaz klikam z zagranicy,chcialam miec namiastke Polski. pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:09 No tak, nie przywitałem się. Wybacz bezceremonialność. Dzień dobry i pozdrowienia znad Wisły dla zagranicy. Nad Wisłą pada i generalnie jest dość paskudnie dziś, dlatego siedzę tu, a nie w jakichś piękniejszych okolicznościach natury. Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 13.06.09, 20:16 bardzo mi milo z Twego przybycia, a ze tak ladnie sie "wytlumaczyles" wiec wybaczam i nawet sie ciesze ze u Ciebie pada i pasku´dnie za oknem, przynajmniej mam okazje poznac blizej "nowa duszyczke" czyli lubisz nature?? Odpowiedz Link
milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:27 Lubię naturę, naturalność zawsze, naturalizm do pewnego stopnia, naturyzm może czasem też. :] Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 13.06.09, 20:41 jednym slowem lubisz: malarstwo/sztuke/naturalne kobiety/dziewczyny,jednym slowem stoisz dwiema stopamia trzezwo na ziemi, to mi sie podoba. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Acze 13.06.09, 20:44 Od natury do malarstwa droga długa, ale poza tym się zgadzam. Zresztą, zawsze może być malarstwo pejzażowe, albo akty. Tak, to malarstwo też lubię, niech będzie. Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 13.06.09, 20:59 mi sie wydaje,ze natura naladowuje nas do wszystkiego , pamietasz Maneta i jego obraz "sniadanie na lonie natury",wszystko polaczone, niewiem czy znasz Andreas Zorna jego obrazy to akty w naturze,podobaja mi /Bonnard. Odpowiedz Link
milleniusz Re: Acze 13.06.09, 21:28 Ooo, chyba przeceniasz moje obycie w świecie sztuki tzw. wyższej. Śniadanie na trawie jeszcze kojarzę, ale tamtych to już nie. Już bardziej znam się na łacinie, niż na malarstwie. :] Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 13.06.09, 21:40 nie,nie chcialam urazci, sama nie jestem orlem w tej dzidzinie"liznelam " tych malazy co podobaly mi sie obrazy, wspomnialam Zorna ,bo jest szwedem,ogladalam biograficzny film i od razu zaczelam wglebiac sie w jego sztuke. a co do laciny, hmmmmmmmmmmmm..: koscielna/medyczna/ w naukach scislych/botanice/biologi/w prawie/i lacina podworkowa,to ktora masz dobrze opanowana? Odpowiedz Link
milleniusz Re: Acze 13.06.09, 21:51 Nie, nie uraziłem się wcale. Ot tak uściśliłem, że bliższe mi są nauki ścisłe, niż bliżej niesprecyzowana sztuka. Którą zresztą lubię, choć nie zawsze rozumiem. :] Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 13.06.09, 22:06 milleniusz napisał: ,.. że bliższe mi są nauki ścisłe, oj,ja nie lubilam w szkole przedmiotow scislych > niż bliżej niesprecyzowana sztuka. Którą zresztą lubię, choć nie zawsze rozumie > m. :] lubie chodzic na wernisaze/wystawy malarskie/typowego wspolczesnego malarstwa nie rozumie. Odpowiedz Link
nana_c Re: Acze 13.06.09, 23:25 Ja tez nie Moneta najbardziej mozna podziwiac z dystansu. Gdy podejdzie sie zbyt blisko, obraty traca efekt, robiac sie kolorowymi plamami. Zauwazyliscie juz? Milleniusz witaj u nas Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 14.06.09, 08:11 'Nano masz racje z "zamazaniem z bliska",zwlaszcza sama natura,ale ogladajac inne jego dziela sa OK. bylam w jego domku w Normandi,stworzyl bajeczny ogrod,nawet kupilam jego slynny "obrazek" te lilje wodne na czarnym tle. Odpowiedz Link
greis52 Re: Acze 14.06.09, 08:45 jak wszystko, tak i obraz musi zachwycić moje oko bez względu na nazwisko twórcy a gusta i guściki oka bywaja różne... fantazji mi brak wiec to co zobacze musi być dla mnie komunikacyjne Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 14.06.09, 09:47 masz racje Greis, mam podobne podejscie do sztuki, ogladam nieraz obrazy i nie widze ich checi posiadania, npalvadore Dalli/Picasso=tego zupelnie nie rozumie i nie widze u siebie na scianie,jakos mnie kluja Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Acze 14.06.09, 10:12 Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach,dlatego nie zabieram głosu. Nieraz mówią piękny obraz,a ja nie widzę w nim nic nadzwyczajnego, ale jak mówię ja się na tym nie znam.Myślę sobie..piękny,bo cenny.Lubię obrazy realistyczne patrzeć na nie i widzieć piękno.Może to być natura,piękne kobiety,kwiaty i muszą być jasne kolory. Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 14.06.09, 10:37 *Jagus,tez sie nie znalam, ale kiedys przypadkiem w gronie znajomych zaczelismy ten temat, postawilismy sobie za cel rozwinac swe wyobrazenie na temat, zaczelismy wylapywac ciekawostki/biegac na wernisaze,tam od razu z artysta mozna porozmawiac na dany obraz,mam kolezanke Polke w muzeum,tez zawsze cos dopwie.... w domu w salonie mam imresjonizm/pejzaze w "jasnych kolorach w TV rum papirusy egipskie/ w goscinnym pokoiku wielka tkana gobelina i sciany czekaja na obwis Maneta w halu,kupilam od kolegi-sasiada jego dwa wlasne olejne , oczywiscie ta tematyka obrazow juz tu nie modna,ale kto idzie za moda w moim wieku jezeli chodzi o inrednig wewnetrzych scian,pasuja mi do calosci/ja dobrze sie czuje z tym a to najwazniejsze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Acze 14.06.09, 10:58 Masz rację Kenduś,powinniśmy się czuć dobrze w obcowaniu na codzień z obrazami,bo to nas wzbogaca.Jak tylko masz taką możliwość,bo nie tylko brak odpowiedniej ściany,to jak najbardziej popieram. Odpowiedz Link
kendo Re: Acze 14.06.09, 11:12 fajny temacik zapoczatkowal Maksymilljan Jagus, pamietam,kiedy zaczelam zmieniac meble w salonie,musialam tez i odpowiednie obrazy z ramami znalesc, pierwszy zakupilam na ramebyl akurat motyw paryskiej uliczki,traf chcial,ze dziecie akurat tez weszlo do tego sklepu i moglam sie poradzic,czy mu sie podoba i czy w ewentualnym spadku by go zatrzymal( az prawie wstyd tak pisac),wiec zakupilam,zobaczylam,ze fajnie sie komponuje z caloscia, z kolezanka na aukcje pobieglysmy i zakupilam reszte ,zegaz z epoki w antykwariacie. i tak stopniowo skompletowalam calosc. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dla Jagi 14.06.09, 17:40 Dzięki Nana...takie portrety są śliczne.Muszę bliżej się zapoznać z malarstwem.Potrafię odróżnić okrzyczane obrazy i nic ponadto.Można kupić reprodukcję,aby tylko się podobała,a jednocześnie była dziełem mistrza.Co o tym sądzicie. Odpowiedz Link
nana_c Re: Dla Jagi 14.06.09, 18:44 Jakbym miala gdzie rozwieszac te obrazy, to juz bym miala te dziewuszki z fortepianem Odpowiedz Link
kendo Re: Dla Jagi 14.06.09, 20:12 Jagus,masz racje, ja mam reprodukcje,bo przeciez fortumy niemam by zakupic orginal pojde za sladem Nany i podpowiem Ci szwedzkiego malarza,Anders Zorn,bardzo mi sie podobaja jego obrazy,pozniej Krarl Larson moze jak na google wypiszesz nazwisko wyskoczy Ci po polsku,mi caly czas po szwedzku wlazi Odpowiedz Link
kendo Re: Dla Jagi 14.06.09, 20:46 sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Larsson Jagus podalam CI szwedzkiego linka bys sobie poogladala jego akwarele,jego zona tez byla utalentowana artystycznie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:12 No to sobie razem pooglądamy obrazy Larssona. images.google.pl/images?hl=pl&q=obrazy+Larssona&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq= Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:17 Ta lepsza strona images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&ei=-gI2SuHWDtqNsAb8p_CiCQ&sa=X&oi=spell_reissue&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Carl+Larsson&spell=1 Odpowiedz Link
kendo Re: Dla Jagi 15.06.09, 10:42 dzieki Jagus za drugiego linka, wiele nowych obrazow zobaczylam, malowal przewaznie sceny z zycia rodzinnego i swoich najblizszych, -obraz"dziewczynka z jablkiem" ta w czerwonej sukience ,to jego corka,stala sie motywem swiatecznym na Boze Natrodzenie, -meble,sa w dalszym ciagu sprzedawane z duzym powodzeniem w jego stylu, lubie ogladac jego obrazy,jest w nich tyle ciepla domowego/kolory/wyrazistosc motywow/portretow. Odpowiedz Link