Dodaj do ulubionych

przedszkole

24.02.14, 23:54
Wiem, że temat już był, ale z archiwum wygrzebało mi tylko bardzo stare wątki.
przede mną wybór przedszkola dla Tośki, podejmujemy próbę dostania się do publicznego, choć "samotną matką" nie jestem i na starcie przegrywam o te kilkadziesiąt punktów wink
czy polecacie/ macie uwagi/ porady co do placówek na Kabatach?
będę wdzieczna za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • nochalopagus82 Re: przedszkole 25.02.14, 11:13
      Zależy w jakim wieku masz dziecko.
      Moi chłopcy (bliźniacy) szli do przedszkola w wieku 4 lat.

Początkowo chciałam złożyć na Lokajskiego - bo blisko itp.
      Dyrektorka z Lokajskiego od razu była ze mną szczera i uprzedziła mnie, że marne szanse.
      Poleciła mi jednak przedszkole na Polnej Róży (nr 201).
      Powiedziała, że tam co roku tworzą nową grupę czterolatków i ogólnie jest duża szansa, że przyjmą dzieci.

Złożyłam papiery i okazało się, że chłopcy dostali się bez najmniejszego problemu smile

Przedszkole wspominam bardzo fajnie. Małe, kameralne, tylko dwie grupy (cztero i pięciolatki).
      Bardzo fajne panie, kreatywne i kontaktowe.

Minusem jest maleńki plac zabaw, ale to chyba tylko rodzicom przeszkadzało, bo dzieciaki do dzisiaj wspominają go z rozrzewnieniem smile

• domi_33 Re: przedszkole 25.02.14, 16:21
        eee tam trzeba wierzyć w swoje siły. smile jak się bardzo chce to się dostanie a jak nie to z odwołań. aż się boję jak się rozwinie ten wątek bo jak przeczytam tu słowo 'żyrafa' to chyba... wszędzie spamują. ja dostałam swojego syna bez problemu do państwowego, ale z placu zabaw słyszałam, że fajna jest 'owieczka Asia' ale tam też z placem problem. a np. dla mnie to bardzo ważne bo mam ruchliwe i żywe dziecko. w każdym razie próbuj się dostać, da się. potem jest jakaś rekrutacja uzupełniająca.
        • effa.d Re: przedszkole 26.02.14, 00:02
          próbować będziemy na pewno. do maluchów, bo Tośka będzie miała 3 lata. chcę zrobić ranking, bo na formularzu chyba można podać kilka. Lokajskiego jest 1 na mojej liście smile
      • przystanek_tramwajowy Re: przedszkole 27.02.14, 16:45
        Nie ma jako takiego przedszkola na Polnej Róży. To oddział przedszkola nr 201 na Wilczym Dole i tam bierze się udział w rekrutacji. Przedszkole opanowane przez samotne matki. To tworzenie co roku nowej grupy 4-latków to jakaś kompletna bzdura. Niby, że im 3-latki wymierają przez ten rok i miejsce się robi?

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • domi_33 Re: przedszkole 27.02.14, 18:03
          4- latki, które uczęszczały na Wilczy dół jako 3 latki zostają w tym samym miejscu a na Polnej tworzona jest nowa grupa.
        • nochalopagus82 Re: przedszkole 03.03.14, 13:50
          Hmmmm - to ciekawe co piszesz wink

Razem z moimi synami, do tego przedszkola szło jeszcze dwoje innych zaprzyjaźnionych dzieci i cała czwórka w sumie, dostała się bez problemu.

Żadna z nas nie była też samotną matką (chyba, że o czymś nie wiem wink)

Nie wiem jaka jest polityka przedszkola, ani dlaczego tworzą grupy akurat w przedziale wiekowym 4-5 lat, ale jak mam być szczera, to niewiele mnie to obchodzi, bo przedszkole wspominam bardzo fajnie - zarówno ja jak i wyżej wymienione dzieci smile

Poza tym, słyszałam, że można próbować dogadać się z panią dyrektor i w uzasadnionych przypadkach przyjmują także dzieci młodsze (trzylatki). Problem tylko taki, że te młodsze dzieci muszą "powtarzać" którąś z grup. Były w naszej grupie dzieci pięcioletnie, które przerabiały pięciolatki po raz drugi, a jeden z chłopców z naszej grupy - był 2 razy w czterolatkach.

Podobno wszystko jest do dogadania.

Pozdrawiam!
          • ichi51e Re: przedszkole 11.08.16, 19:09
            tam po prostu nie ma 3latkow grupy sa 2. Kiedys byly 3latki i 4 latki a 5latki przenosili na Wilczy Dol ale rodzice protestowali.
    • a-n-i-k-a Re: przedszkole 04.03.14, 08:55
      Moje dzieci chodzily, a w zasadzie corka chodzila, bo syn nadal uczeszcza do przedszkola przy ul. Hawajskiej 7 (nr 366).
      Mieszkamy na Kabatach, tu jednak walke o miejsce w przedszkolu uznalam za z gory przegrana. Wybralam przedszkole na Hawajskiej jako wiekowe, na starym osiedlu, co w moim rozumowaniu oznaczalo mniejsza ilosc chetnych. Dodatkowo dla nas ok, bo na linii metra i tym samym po drodze do pracy. I chyba trafilam, bo corka sie dostala. Samotna matka bynajmniej nie jestem.
      Syn tez sie dostal bez problemow - chociaz nie ukrywam, ze z nim bylo latwiej, bo przez 3 lata corki dosc czynnie wspieralam przedszkole, takze nie bylismy juz anonimowi, co jednak jak sadze ma znaczenie.
      Ale w tym samym roku dwojka dzieci z sasiedztwa ubiegala sie tam o miejsce i rowniez sie dostali. Jedni po odwolaniu, ale sie udalo, choc z gory zakladali porazke.
      Samo przedszkole polecam, nie mam zastrzezen. Moze obecnie jest ciut przepelnione (rok temu dostali prikaz z gminy utworzenia dodatkowej grupy, tym samym jedna z dwoch sal ruchowych zostala zabrana i przerobiona na sale przedszkolna).
      Generalnie probuj! Dobre opinie ma tez przedszkole na Hirszfelda.
      Jak sie nie uda z pierwszej rekrutacji, to warto skladac odwolania. Do skutku. Znam takich, co dopiero 1 wrzesnia dostali info, ze jest dla ich dziecka miejsce.

O przedszkole walki toczyc nie musialam, ale o szkole juz tak (chcialam miec oboje w jednym miejscu, czyli zalezalo mi by corka do szkoly chodzila rowniez na Hawajska, chociaz naszym rejonem jest Wilczy Dol).
      Przy szkolach juz obowiazuje rejonizacja, takze Hawajska nam sie nie nalezala, ale po 3 odwolaniach cel osiagnelam. Takze warto walczyc. Powodzenia smile.
      • effa.d Re: przedszkole 12.03.14, 00:49
        dzięki bardzo za opinie.
        robię listę i jutro składam podanie. niech się dzieje wola nieba....
        mam nadzieję, ze gdzieś się dostanie ta moja Tosicha
        • skotakus Re: przedszkole 17.03.14, 18:56
          Dziwię się że nikt tu jeszcze nie napisał że jak się nie dostaniesz to on poleca cudowne i najlepsze z najlepszych prywatne przedszkole Żyrafa... Coś ostatnio pr-owcy tej placówki bardzo się lenią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka