Dodaj do ulubionych

Na kogo głosujemy?

06.11.06, 10:02
Ponieważ kampania wyborcza skupiła się na potencjalnych prezydentach, a na
plakatach wisi nie wiedzieć czemu Tusk i Kaczyński, nie mam pojęcia na kogo
warto zagłosować! kto najlepiej zadba o interes Kabat i Ursynowa, kto zrobi
wreszcie drogę do lasu, przejazd do Wilanowa, szpital i sensownie poprowadzi
autostradę, drogę expresową czy jak ją zwał i zjazdy z niej, no i uruchomi
metro co 3min z większą ilością wagonów. macie jakiś pomysł? Czy jestem bardzo
naiwna...
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 12:57
      ooooo

ja to nawt nie wiem jak sie glosuje, bo bede w samorzadowych wyborach glosowac
      po raz pierwszy (dotad nie widzialam sensu, bo mieszkalam nie tam gdzie bylam
      zameldowana, jeszcze na te "duze" wybory to sie fatygowalam, ale samorzadowo to
      mi sie nie chcialo, ale teraz to juz nie zdzierze i musze zaglosowac bo mam
      dosc !!!).

Tylko jak ? i gdzie moge znalezc jakies info o kandydatach ?

Dzieki
      • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 16:07
        Kandydaci na radnych dzielnicy Ursynów:
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wybRadaDzielnicy.html?jdn=146513
        trzeba kliknąć na odpowiedni okręg. Na dole wykazu kandydatów z okręgu, są jego
        granice. Kabaty-Moczydło - okręg 5.
        Do rady Warszawy: okręg 8
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/komListyRada.html?okreg=146501-RDA%2f8
        Do sejmiku mazowieckiego: okręg 1:
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/komListyRada.html?okreg=140000-RDA%2f1
        To jest tylko wykaz kandydatów i informacja z listy jakiej partii lub
        organizacji kandydują.
        • rubeus Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 17:20
          podrzucę ze dwa nazwiska do rady dzielnicy - ludzi o których
          wiem, że mogą się przydać naszemu kawałkowi Ursynowa

Mariusz Zieliński (z listy lewicy -SLD, SDPL, UP, Demokraci)
          - facet działał przez 2 kadencje w radzie śp. gminy Ursynów,
          mieszka gdzieś na Raabego, miał kiedyś sklep na moim osiedlu.

Smyl Janusz (z listy PiSu) - mieszka na terenie Osiedla Kabaty
          [stare bloki], jest członkiem RN spółdzielni, może się przydać Kabatom.

do rady Warszawy
          oddam głos na Falińskiego (lista lewicy) - eks. burmistrz Ursynowa
          • agatka_s Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 17:58
            nie wiem czy to wolno (deklarowac sie politycznie, na tak sympatycznym
            forum....), ale ja powiem wprost-interesuja mnie tylko kandydaci z PO.

Ktos godny polecenia z PO ?

Szukalam na stronie PO, ale tam sa tylko gole nazwiska !
            • rubeus Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 20:36
              A tam deklaracje politycznie - w wyborach do samorządu wyznaję zasadę:
              głosuję na ludzi, a nie na partie.
              Ale jeśli w gre wchodzi tylko PO, to zasięgnąłem języka i dostałem
              odpowiedź - do rady Warszawy tylko "Magdalena Rogozińska - Lista PO miejsce 4.
              To ONA i wyłącznie ONA wywalczyła Wam Park Wyżyny!
              Darła mordę wszędzie i wygrała w Radzie Warszawy z PiSem!"
              A zamiast Falińskiego godny polecenia jest Dominiak Bartosz.

Ps. Aby było jasne - Hania na Prezydenta !!!!
              Precz z Obiecankiewiczem Marcinkiewiczem !!!! smile))))
              • agatka_s Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 20:45
                ja sie z Toba zgadzam rubeus...w teorii, tzn teoretycznie do samorzadu
                partyjnosc nie powinna byc brana pod uwage, ale...

Mnie PIS, tak napsul krwi, ze ja poprostu ide aby "oni" nie wygrali a zeby
                wygralo PO (moja partia na ktora glosowalam poza pierwszymi wyborami, tymi od
                gazety Wyborczej) jeszcze nigdy nie wygrala. Chcialabym zeby choc raz
                rzadzili "moi".... a SLD to u mnie w gre nie wchodzi z przyczyn ideologiczno-
                historycznych (wy mlodzi , to dobrze ze juz nie jestescie zapamietali, ale ja
                40-latka, jeszcze pamietam i PZPR i inne takie).

A powiedz mi gdzie poczytac o tych kandydatach ? Maja jakies strony ?

• rubeus Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 20:52
                  lewica do samorządu to całą grupka ugrupowań lewicowych - sld, sdpl,
                  unia pracy, demokraci.pl

Co do inforamcji - trzeba chyba próbować wpisywać naziwska w googlach - większość kandydatów ma swoje strony.

ps. ja na dziś znikam -
                  • kolorofa_rypka Głosujcie na strażaka ;)))))))))) 06.11.06, 23:00
                    Polecam kandydata z listy numer 4 PiS wiem, wiem ta paria nie cieszy sie z
                    właszcza na ursynowie symatią, ale akurat w tych wyborach głosujemy na ludzi wink.
                    starszy brygadier w stanie spoczynku mgr inż Andrzej Świderek pozycja numer 2.
                    Specjalista do spraw bezpieczeństwa powszechnego i zarządzania kryzysowego.
                    Zajmował między innymi stanowisko zastępcy komendandta głównego Państwowej
                    Straży Pożarnej i zastępca szefa Obrony Cywilnej Kraju, obecnie w stanie
                    spoczynku. Troche o programie:
                    - zbudowanie spójnego i kompleksowego Programu Poprawy Bezpieczeństwa, w tym
                    pozyskiwanie dla Ursynowa specjalistycznego sprzętu dla Straży Pożarnej i Policji,
                    - pozyskiwanie środków finansowych na funkcjonowanie zajęć poza lekcyjnych,
                    sporotwych i rekreacyjnych dla dzieci i młodzieży,
                    - przywrócenie opieki medycznej w szkołach,
                    - przyjęcie w planach inwestycjnych Ursynowa budowy przedszkoli,
                    - wprowadzenie ułatwień sprzyjających poprawie życia emerytów i osób
                    niepełnosprawnych,
                    - stworzenie wolnej strefy internetowej na Kabatach.

uffff napisałam wszystko wink a tak w pigułceto chodzi o bezpieczne Kabaty, osoba
                    z 25letnim doświadczeniem zarządzania środkami finansowymi i ludzkimi (troche
                    mnei mierzi jak czytam o trzydziestoparoletnich specjalistach wink program jest
                    racjonalny i wykonalny, żadne banialuki. Polecam "wrzucienie" nazwiska do
                    przeglądarki smile)) Głosuj na Świderka dostaniesz cukierka hehe nie mogłam sie
                    powstrzymać wink aż sie ubawiłam życze miłego wieczoru.
                • diego00 Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 01:33
                  czesc,
                  Jestem radnym PO tej kadencji i NIE startuje z tego okregu wiec jesli
                  zainteresuje Cie konkretne nazwisko to moge troche o tych ludziach
                  opowiedziec.Jest swietna kandydatka Sylwia Krajewska, jest swietny kandydat
                  Tomasz Mencina, co kto lubi brac i wybieracsmile jesli zyczysz sobie info o kims
                  konkretnym to napisz.W koncu mamy najlepszych kandydatowsmile
                  a co do wyborow to demokraci to fajni ludzie ale głosy oddane na nich ida na
                  zamrnowanie wiec po co to robic skoro demokraci sa tez na listach PO?a trzeba
                  zrobic wszytko zeby zatrzymac ta chora koalicje pis-samozagłada-lpr przed
                  zawlaszczeniem samorzadow.
                  www.matejka.pl
                  • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 11:04
                    A dlaczego piszesz że głosy oddane na demokratów to głosy zmarnowane?
                    To nieprawda. Kandydaci demokratów, kandydują w koalicji centrolewicy, która wg
                    sondaży otrzyma mandaty.
                    • diego00 Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 12:42
                      Bo beda zmarnowane a wynika to z prostej arytmetyki wagi głsow w tej koalicji-
                      uwazam ze z tych list wejda głownie przedstawiciele SLD bo jej kandydaci
                      obsiedli wszystkie najlepsze miejsca i maja najbardziej zdyscyplinowany
                      elektorat.poniewaz przy tym poparciu jakie maja bedzie najwyzej jeden mandat w
                      okregu wiec demokraci z gorszych miejsc na liscie tylko wypromują mandat
                      sldowca z lepszego miejsca. w ten sposob głosy na demokratow sie marnują.
                      mozna je uratowac głosujac na demokratów z list PO- bo lista PO wezmie wiecej
                      niz jeden mandat i w takim ukłądzie jest o co walczyc.
                      poprostu.
                      • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 13:23
                        To popatrz na listy. Na wielu, kandydaci demokratów, są na 1 i 2 miejscu.
                        W koalicji centrolewicy, są nie tylko kandydaci demokratów i SLD, ale także SDPL.
                        • diego00 Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 18:21
                          wiem ze sa z sdpl np.moj kolega z rady Piotr Skubieszewski- jeden z nielicznych
                          umiarkowanych młodych lewicowcow.ale tez wiem jak te listy były ukałdane i
                          dlaczego wygladaja tak a nie inaczej - wiem dlaczego np. swiecicki nie jest
                          liderem.z tcyh przyczyn o ktorych pisałem.szczerze ci powiem ze w przypadku
                          kilku osob chciałbym bardzo zeby weszły
                          • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 18:46
                            Święcicki, kandyduje z I miejsca w drugim Okręgu, do sejmiku mazowieckiego.
                            • diego00 Re: Na kogo głosujemy? 08.11.06, 00:44
                              tu masz racje
                  • agatka_s Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 13:05
                    a czy ktorys radny (kandydat) planuje rozwiazac problem szkol i przedszkoli ?

Placow zabaw, boisk ?

Ja bym zaglosowala na takiego ktory podejmie sie zrobic cos dla dzieci i
                    mlodziezy.

Ktory ?
              • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 06.11.06, 22:17
                A ja odwrotnie. Uważam że w sytuacji, gdy większość komitetów, wystawia ludzi
                młodych po dwadzieścia kilka lat (PO aby się odciąć od wiadomo kogo,
                centrolewica podobnie), nie mamy żadnych podstaw aby ich ocenić. Człowiek 25
                letni, często jeszcze student, nie ma żadnego konkretnego dorobku. W tej
                sytuacji, można tylko kierować się zaufaniem do partii, która go zna i
                wystawiła. Dlatego ja popieram kandydatów demokratów. Znam wielu z nich (od
                zamierzchłych czasów ROAD) i wiem że mogę zaufać, wystawionym przez nich
                kandydatom. Na stronie mazowieckie.demokraci.pl/ z lewej strony, linki do
                kandydatów z różnych okręgów.
                • kolorofa_rypka Głosuj na strażaka :)))))))))) 07.11.06, 13:10
                  hehehe właśnie o to mi chodzi człowiek 25letni który nie ma jeszcze dyplomu
                  kierunku jakiego sobie wybrał, czyli nie ma potwierdzenia znania teorii a co
                  dopiero praktyki smile po owocach Go poznacie wink tak mi sie nasuneło. Wychodzi że
                  jednak na partie, a nie na człowieka będzie głosowanie. Tutaj chodzi dokładnie o
                  ocenianie kandydata to nie będzie anonimowa osoba, przynajmniej bardzo tego nie
                  chce wink. Zaufanie partii bardzo względne pojecie czy to oznacza, że będzie w
                  pełni jej podporządkowany? Siłą rzeczy tak przekłądam brak doświadczenia na
                  przerzuceniu ciężaru podejmowania decyzi starszych kolegów z partii, ale to
                  akurat chyba dobre rozwiązanie będzie hehe czyli wybieramy osobe pośrednią wink.
                  Nie moge zidentyfikować sie z osobą która ma mniej lat niż ja i uważa, że jest
                  specjalistą. Święte prawo młodości jest jej arogancja i odwaga ale czy coś
                  więcej...?
                  Kandydat na którego będe głosować lista nr 4 pozycja numer 2 to
                  człowiek który już zadbał o nasze bezpieczeństwo. Od kilku lat kładł nacisk, aby
                  na Ursynowie była jednostka. Wcześniej gdy był pożar, jednoskta jechała z Pól
                  Mokotowskich 20min. 20 minut, a 5min robi wielką różnice hehe wink Czemu nagle
                  pojawiło sie tylu polcjantów na Kabatach ano na dzięki raportowi owego kandydata
                  okazało sie, że oweszem mamy sporo polcjantów tyle tylko, że siedzą w
                  koszarach smile))). Zarządzał Strażą na cały kraj i skutecznie pozyskiwał dla niej
                  fundusze ( tym 25latek nie może sie poszczycić wink. Takim ludziom oddajecie swoje
                  życie, teraz czas na oddanie głosu smile))) Świedrek = bezpieczeństwo już kończe tongue_out
                  Andzej Świederek lista numer4 pozycja numer 2 smile))))))
                  • moderator8 Re: Głosuj na strażaka :)))))))))) 07.11.06, 14:55
                    Pytanie do Kolorofej rypki.

A jak myślisz, jak Twój strażak z PIS zagłosowałby w sprawie np. Kopy Cwila.
                    Nie zrobiłby zgodnie z duchem swojej partii i kościoła ? Przeciwstawiłby się
                    partyjnym kolegom ? Jakoś wątpię.
                    Głosując na radnych, głosuje się również na poglady partii, taka jest prawda.
                    • kolorofa_rypka :)))))))))) 07.11.06, 16:22
                      smile))))))) hehehe wiara to sprawa osobista i indywidualna każdego człowieka.
                      Poglądy partii nie są złe skoro połowa narody oddała na nie głosy wink. Teraz jest
                      akcja typu wszystko co PiS to beeeee w każdej partii są ludzie wartościowi i
                      tacy którzy liczą, że coś im skapnie. Tak było, jest i będzie. W tych wyborach
                      głosujemy na ludzi i na ich program. Oczywiście ważną sprawą jest z jakiej
                      partii jest dany kandydat to też o czymś świadczy, ale nie popadajmy w absurdy,
                      że ta i ta partia jest dobra, a PiS to zło. Faktycznie jest tak, im człowiek ma
                      większe doświadczenie tym mniej jest podatny, nie to złe słowo, walczy o swoje
                      poglądy nawet we własnej partii smile. Ten człowiek przeciwstawił sie na zmniejeniu
                      strażaków "na jednym" wozie, wybronił to w Trybunale Najwyższym, był twórcą
                      ustaw, wszystko to żeby było bezpieczniej, który z młodych kandydatów zmieniał
                      faktycznie prawo?
                      Jeszcze jedno akcja nasz Ursynów bardzo miło wygląda, a najbardziej
                      podoba mi sie punkt, w którym metro ma być czynne cała dobe. Piękny pomysł tylko
                      jedno małe, ale z kórego zródła jest finanoswane metro? Gdzie uchwala sie
                      budrzet, no właśnie. Kto ma większość w sejmie? Czy tego chcemy, czy nie nawet
                      jak w samorządzie będzie 100% kandydatów z PO nie mają siły sprawczej aby metro
                      funkcjonowało całą dobe. Zdaje sobie sprawe, że kandydat z ramienia PiS ma małe
                      szanse w naszym okręgu, ale mamy demokracje, a walczyć trzeba do końca wink Andzej
                      Świderek lista numer 4 pozycja numer 2 eeepa życze wszystkim zdrowia w tą pogode wink
                      • moderator8 Re: :)))))))))) 07.11.06, 19:48
                        Nie ma to jak dobra propaganda. Piszesz "połowa narodu oddała głos na PiS".
                        Jeżeli 25% to jest dla Ciebie połowa narodu, to masz problemy z liczeniem. Za
                        bardzo posługujesz się tym celowo powtarzanym zdaniem przez partię PiS.

Piszesz, że "teraz jest nagonka, że wszystko, co robi PiS jest beee". Wiesz, a
                        ja mam wrażenie , ze PiS robi nagonkę na wszystkich, którzy ich krytykują i ze
                        cała reszta to bee.

Po drugie nie odpowiedziałeś mi konkretnie na konkretnie zadane przeze mnie
                        pytania w sprawie Kopy Cwila.Gdyby wiara była sprawą osobistą dla każdego
                        polityka obecnego rządu, niezalezna od tego, co powie Kościół, to pewne sprawy
                        inaczej by wyglądały. I piszę to jako osoba wierząca.

Po trzecie, taką robisz tu reklamę, że niedługo uwierzę, że albo sam jesteś tym
                        strażakiem, albo z jego rodziny, albo młodym członkiem partii.

Po czwarte piszesz "że nawet jak w samorządzie będzie 100% kandydatów z PO nie
                        będą mieć siły sprawczej". I to jest smutne, bo świadczyłoby o sprawowaniu
                        polityki w naszym rządzie. A poza tym, co hasło PO to jakis straszak, czy
                        uczulenie...? smile)

Bez obrazy Kolorofa Rypko, ale takie jest moje zdanie. Ja głosować na
                        kandydatów z PiS nie będę, ponieważ czas pokazał, że problemu z obietnicami
                        nie mają, gorzej z ich dotrzymywaniem. Gdyby było odwrotnie, to wtedy, kto
                        wie...
                        Ale każdy niech głosuje, jak mu serce dyktuje. I tym akcentem tyle na temat
                        głosowania i kandydatów.
                      • kamgol Re: :)))))))))) 08.11.06, 19:40
                        kolorofa_rypka napisała:

> Gdzie uchwala sie
                        > budrzet, no właśnie. Kto ma większość w sejmie? Czy tego chcemy, czy nie nawet
                        > jak w samorządzie będzie 100% kandydatów z PO nie mają siły sprawczej aby metr
                        > o
                        > funkcjonowało całą dobe.

No właśnie, gdzie uchwala sie budżet miasta - bo to z niego finansowane jest
                        bieżące funkcjonowanie metra?
              • shnupke Re: Na kogo głosujemy? 13.11.06, 19:46
                > Ps. Aby było jasne - Hania na Prezydenta !!!!

Ja wolałbym jakąś rzeczywistą postać - najlepiej Polaka, nieumoczonego w
                politycznie podejrzaną ideologię. Dla mnie może być bezpartyjny.

P.S.

Warto czasem czytać życiorysy...
                Zwłaszcza kulisy rozmaitych awansów.
                • jan-w Re: Na kogo głosujemy? 13.11.06, 22:52
                  Ja też mam różne marzenia wink
                  Ale przy alternatywie HGW, albo Marcinkiewicz, nie ma alternatywy.
                  HGW - szansa na rozwój Warszawy.
                  Pis/Marcinkiewicz - gwarancja kontynuacji czteroletnich rządów PiS - wstrzymanie
                  wszelkich działań dla Warszawy, totalna niekompetencja, czteroletnia kampania
                  wyborcza, zamiast działania. Nawet jeśli masz zastrzeżenia wobec HGW (ja też
                  mam), należy wybrać mniejsze zło.
                  • shnupke Re: Na kogo głosujemy? 17.11.06, 18:55
                    Może masz rację,
                    choć dla mnie Hanka vel Hajke, Gronkiewicz-Waltz vel Grunbaum jest
                    przedstawicielem układu, niezwykle w mojej ocenie niekorzystnego dla Warszawy.
                    Gdyby pomysły jej kolegów dało się porównać do pracy lakiernika, to
                    przypominałoby to kładzenie lakieru na rdzę i cały syf po długiej zimie. Pomijam
                    inne kwestie polityczno-biznesowe takie jak kapitał, który to ugrupowanie
                    reprezentuje. PiS zły, PO do bani, na komunistów
                    żółtopomarańczoworóżowoczerwonych nigdy nie zagłosuję, w takim razie nigdzie nie
                    idę uncertain

Pozdrawiam,

vS
          • jaa_ga Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 14:55
            Rubeusie! Tylko nie na Falińskiego!!!
            Pozsłuchaj starszej koleżanki, proszę...
            • rubeus Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 16:44
              pytanie może głupie - czy na karcie do głosowania
              na radnych skreślamy tylko jedno nazwisko ?
              • agatka_s Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 17:10
                eee chyba nie skreslamy

zawsze bylo trzeba postawic krzyzyk, nie ?
    • jaa_ga JAK głosujemy? Poradnik wyborczy 07.11.06, 19:57
      Kochani, tutaj dowiecie się,
      jak głosować, ile kart dostaniecie, jakiego koloru/na co

Dedykuję specjalnie Rubeusowi, który ma wątpliwości smile)

Generalnie - na jednej karcie - JEDEN i tylko JEDEN krzyźyk smile

Ahoj!
      • jaa_ga Re: JAK głosujemy? Poradnik wyborczy LINK :-)) 07.11.06, 19:58
        P r z e p r a s z a m smile

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3722560.html
    • okto33 Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 22:06
      Rubeusie, na jaką Rogozińską?
      Przecież to farbowany lis, jeszcze pół roku temy była w SLD. Teraz wielka
      członkini PO. Z SLD do PO - ciekawe jakie miała plecy że ją przyjeli i od razu
      wystawili na listę. CIEKAWE.
      • jaa_ga Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 23:26
        Ona na Ursynowie naprawdę wiele robi,
        a takie ataki na koleżankę z tej samej listy uważam
        za niedopuszczalne.
        Nie mam za grosz zaufania dla kogoś o nicku oktoileśtam...sad(
        Do tego widziałam dzisiaj plakat jednego z kandydatów z panią Gronkiewicz,
        ale, o dziwo, nie było pod nim obowiązującego napisu,
        że plakat został sfinansowany z funduszu Komitetu Wyborczego PO.
        A to jest nielegalne.
    • okto33 Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 22:11
      Na kogo głosować, jeśli ktoś chce głosować na sprawdzonych ludzi z PO, to tylko
      kilku ma zdjęcie z Hanną Gronkiewicz Waltz, głosujcie na nich. Ona chyba jest
      najlepszą rekomendacją.
      • rubeus Re: Na kogo głosujemy? 07.11.06, 22:22
        wiesz co - zdjęcie, to sobie prawie każdy może pstryknąć i to nie
        świadczy o człowieku. O radnym/kandydacie ma świadczyć przede wszystkim
        jego dotychczasowa działalność i to co zrobił dla mieszkańców
        swojej dzielnicy, osiedla itp.
        Dziś zauważyłem inwazję plansz z plakatami na latarniach na moim osiedlu
        - mam nadzieję, że szybko znikną - bo tylko zaśmiecają otoczenie.
    • paszczakowna1 do agatka_s 09.11.06, 17:46
      Odnośnie planów przedszkolno-szkolnych samorządowców, zobacz sobie wątek tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=830&w=51790924&a=51790924
      Może sobie kogoś wybierzesz. I weź może udział, niech wiedzą, że to ważne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka