Dodaj do ulubionych

teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeńskich

19.09.07, 11:33
Witam,
to jest pytanie: kto i w jakim celu zagrodził (jeszcze nie do końca)
teren kilkunastu metrów ulicy Wełnianej przy wjeździe od
Stryjeńkich? Mnie to nie przeszkadza, bo nie przejeżdżam tamtędy
samochodem, ale wydawało mi się, że takie ulice są własnością gminy
a nie prywatnych właścicieli.
K.
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 19.09.07, 11:46
      Niezupełnie. Spora część ulic w Polsce leży na gruntach prywatnych (zwykle
      właścicieli przylegających działek). Gmina, miasto itp powinny te grunty
      wykupić, ale takie sprawy potrafią się ciągnąć dziesiątki lat. Każdy pretekst
      jest dobry, aby nie płacić. Co nie zmienia faktu, że właściciel działki, nie ma
      prawa zagrodzić drogi. Grunty takie są własnością prywatną, we władaniu np
      gminy. Stąd te dziwaczne formy stałej eskalacji zastraszania (dzielnicy?
      mieszkańców? developerów?) przez właściciela tej działki.
      www.dobrebudowanie.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=481
      • mgrabow Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:07
        Hanna Gronkiewicz-Waltz i jej czerwoni przyjaciele oraz władze Ursynowa nie są w
        stanie tej sprawy załatwić. Sprawę powinny załatwić władze miasta, które są
        nieudolne jak widać.
        • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:22
          Jak zaglądasz do lodówki, to też widzisz Hannę Gronkiewicz Waltz?
          Ta sprawa jest niezałatwiona od kilkudziesięciu lat, więc nie obwiniaj za nią
          bez sensu także Kaczyńskiego, Marcinkiewicza, Sasina, ani innych pismenów w
          których kompetencjach to leżało i leży nadal. Kurskiemu w zakłamywaniu
          rzeczywistości i tak nie dorównasz.
          • mgrabow Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:33
            janie-w twój post nosi znamiona złamania regulaminu forum oraz netykiety. Jest
            atakiem personalnym. Mam nadzieję, że administrator forum wytnie Twój personalny
            atak na mnie. Myślałem, że na tym forum dyskutujemy na tematy lokalne a nie
            obrażamy się nawzajem. Przykro mi.
            • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:46
              Obawiam się że nie znasz netykiety, ani regulaminu. Ustosunkowanie się do twojej
              błędnej opinii, nie jest atakiem personalnym.
              Gdybym napisał: Jesteś głupi - byłby to atak personalny.
              Jeżeli piszę: nie masz racji i ci to czarno na białym udowadniam - nie jest to
              atak personalny, a dyskusja.
              Szkoda że cię nie stać na merytoryczne ustosunkowanie się do moich argumentów, a
              tylko na żądanie skasowania moich postów dowodzących że nie masz racji.
              • mgrabow Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:58
                janie-w bardzo WYBIÓRCZO traktujesz regulamin i netykietę.
                PS. Jak otwieram lodówkę to nie widzę Hanny Gronkiewicz-Waltz tylko
                pijanego/zmęczonego* Aleksandra Kwaśniewskiego.

*niepotrzebne skreśl
                • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 10:19
                  Tak masz rację. Teraz mnie przekonałeś, że to HGW jest winna temu, że Jacek
                  Sasin uniemożliwia wypłacenie odszkodowań za grunty zajęte pod drogi wink)
                  Jeszcze jakieś równie rzeczowe i związane z tematem argumenty?
                  Pewnie mam też brudną szyję i owłosione stopy?
                  • mgrabow Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 11:34
                    janie-w moje nawiązanie do lodówki było tylko odpowiedzią na Twoje pytanie.
                    Pozwoliłem sobie na operowanie na Twoim językiem argumentacji.
                    Hanna Gronkiewicz-Waltz powinna się poczuwać do odpowiedzialności za wybudowanie
                    ulicy Wełnianej ponieważ jedną z jej wyborczych OBIETNIC dla Ursynowa w
                    programie wyborczym "PO dla Warszawy" (jesień 2006) jest "Przedłużenie ul.
                    Wełnianej do ul. Stryjeńskich."
                    Oto fragment jej programu wyborczego, który zniknął z jej strony
                    www.gronkiewicz.pl/ jak sama strona zresztą. Widocznie nie ma się czym
                    chwalić. Pozwoliłem go sobie zachować aby zobaczyć jak realizuje swoje
                    obietnice. Punkt dotyczący ulicy Wełnianej czyli przedmiotu naszej dyskusji
                    znajduje się dość wysoko na liście obietnic tzn na miejscu 6.

* Wsparcie prac zmierzających do odciążenia ul. Puławskiej przez pilne
                    wyprowadzenie projektowanej trasy NS od lotniska Okęcie na południe.
                    * Przebudowa ul. Poleczki oraz wsparcie działań na rzecz budowy wiaduktu nad
                    torami kolejowymi.
                    * Wspólne z Mokotowem dokończenie budowy brakującego odcinka Al. KEN w
                    kierunku Mokotowa.
                    * Poszerzenie ul. Płaskowickiej na odcinku od ul. Puławskiej do ronda na
                    styku ul. Płaskowickiej i Pileckiego.
                    * Dokończenie budowy ul. Pileckiego na odcinku od ronda, na styku ulic
                    Płaskowicka - Pileckiego w kierunku do ul. Belgradzkiej.
                    * Przedłużenie ul. Wełnianej do ul. Stryjeńskich.
                    * Budowa nowoprojektowanej ul. Kabackiej na odcinku od Al. KEN do ul. Zaruby.
                    * Budowa parkingu postojowego dla osób przyjeżdżających do Lasu Kabackiego.
                    * Nadbudowa parkingów kolejnymi poziomami w celu zwiększenia liczby miejsc
                    parkingowych.
                    * Dokończenie drugiego pasma ul. Rosoła do planowanej ul. Rosnowskiego.
                    * Wspólnie z Wilanowem prace na rzeczy szybkiej budowy połączenia Kabat z
                    Powsinem ulicą Rosnowskiego.
                    * Uzbrojenie w kanalizację oraz utwardzenie ulic na zielonym Ursynowie.
                    * Wsparcie dla dążeń ZOZ w budowie Ursynowskiego Centrum Rehabilitacji
                    Zdrowotnej przy ul. Zamiany (w ramach funduszy UE).
                    * Dążenie do stworzenia lokalnego centrum dzielnicy (usługi, rozrywka,
                    kultura, sztuka, integracja) w rejonie Multikina i siedziby urzędu dzielnicy.
                    * Stworzenie wieloletniego programu ochrony środowiska dla zachowania
                    sąsiedztwa Lasu Kabackiego i przyległych do niego obszarów.
                    * Ochrona skwerów i zieleni wewnątrzosiedlowej przed zmianami funkcji
                    (zabudową).
                    * Zaadaptowanie terenów w okolicach tzw. Góry Trzech Szczytów (Górki
                    Kazurki) na Park Wyżyny (stanowiące naturalną strefę ochronną Lasu Kabackiego).
                    * Budowa parków między ulicami Przy Bażantarni i Jeżewskiego oraz w obrębie
                    Kopy Cwila.
                    * Uporządkowanie na terenie całej dzielnicy trwałej zieleni licznych skwerów
                    wraz z małymi formami architektury.
                    * Kontynuacja programu rekultywacji stawów i oczek wodnych w zlewni Kanału
                    Jeziorki i Potoku Służewieckiego z uwydatnieniem ich walorów przyrodniczych, a
                    jednocześnie zapobieżeniem ich wylewaniu.
                    * Podniesienie atrakcyjności terenów zielonych stanowiących zaczątek
                    przyszłych "miejsc magicznych Ursynowa".
                    * Wsparcie dla prac konserwatorskich i remontowych oraz programów
                    udostępniania historycznych obiektów umiejscowionych na terenie dzielnicy.
                    * Utworzenie Ursynowskiego Centrum Kultury, usytuowanego tak aby
                    konsolidowało społeczność ursynowską prowadząc misyjną i komercyjną działalność
                    kulturalną, rozrywkową i edukacyjną.
                    * Udział dzielnicy w projektach pilotażowych udostępniania różnych usług,
                    np. E-administracji.
                    • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 11:50
                      1. Wyśmiewanie się z mojego języka, jest właśnie atakiem personalnym, jeśli już
                      jesteś taki dokładny.
                      2. Dyskusja w tym wątku, dotyczyła powodów istnienia terenu prywatnego na
                      gruncie przez który ma przechodzić ulica Wełniana, a nie budowy ulicy Wełnianej.
                      Zgodnie z obowiązującym prawem, drogi mogą być wytyczane również na gruncie
                      prywatnym.
                      3. Kadencja HGW jeszcze się nie skończyła, więc na rozliczanie jej efektów,
                      zdecydowanie za wcześnie. Kadencja Kaczyńskiego jako prezydenta Warszawy już się
                      skończyła, więc można ocenić jego działania (a raczej ich brak).
                      4. Naprawdę chciałbyś aby ul. Wełnianą na tym odcinku wybudowano teraz, kiedy
                      przejeżdża tędy bez przerwy ciężki sprzęt budowlany, obsługujący budowę Villa
                      Moderne, a niedługo Nautiki Ronsona?
                      Dopiero by się podniósł krzyk, o tym jak HGW marnuje publiczne pieniądze.
                      • mgrabow Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 12:34
                        janie-w nie wyśmiewałem się z Twojego języka, i nie atakuję Cię personalnie.
                        Pragnę nadmienić, że to Ty zacząłeś od lódowki, w której widzę HGW i ja tylko
                        odpowiedziałem na pytanie.
                        Przytoczę Twoją wypowiedź "Gdybym napisał: Jesteś głupi - byłby to atak
                        personalny" - niczego takiego nie napisałem.
                        Sprawa, o której dyskutujemy czyli odpowiedzialności obecnych władz miasta,
                        które zobowiązały się do rozwiązania problemu ulicy Wełnianej a co idzie za tym
                        własności tej działki, jest powiązana z obecną sytuacją częściowego zagrodzenia
                        wjazdu na ul. Wełnianą.
                        O ile pamiętam to w programie Lecha Kaczyńskiego nie było nic na temat ulicy
                        Wełnianej.
                        Jeżeli chodzi o ciężki sprzęt to idąc Twoim tokiem rozumowania powinniśmy
                        czekać, aż zabudują wszystkie działki w okolicy i w celu ochrony dróg powinny
                        być zamknięte wszystkie okoliczne ulice aby ich nie uszkodził sprzęt.
                        PS Jeżeli chodzi o Ronsona to wg mojej wiedzy nie zaczną zbyt szybko budowy.
                        Interesuję się tą inwestycją.
                        Myślę, że pora zakończyć dyskusję bo i tak siebie nie przekonamy. A każdy z nas
                        ma trochę racji. Poczekamy zobaczymy. Miejmy nadzieję, że droga powstanie, bo
                        będę musiał kupić terenówkę wink
                        Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej niedzieli.
                        • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 12:57
                          O tym właśnie pisałem. W programie Kaczyńskiego (tym razem pisałem o Jarosławie,
                          nie Lechu) nie ma żadnych konkretów, aby nikt go nie mógł go rozliczyć z
                          niedotrzymanych obietnic.

Jak już napisałem, pierwszy krok do zapłacenia za tę działkę należy do Jacka
                          Sasina, wojewody mazowieckiego z nadania PIS, którego dywersyjna działalność
                          wobec HGW nie jest dla nikogo tajemnicą.

A co do budowy - tak. Jestem przeciwnikiem remontowania ulic, które za pół roku
                          mają być rozkopywane w celu wymiany kanalizacji. Jest to marnowanie czasu,
                          pieniędzy i bezsensowne utrudnianie życia użytkownikom dróg. I chociaż budową
                          ul.Wełnianej jestem jak łatwo możesz zauważyć, zainteresowany znacznie bardziej
                          niż ty, jestem przeciwnikiem jej budowy, jeśli ma natychmiast zostać zniszczona.
                          Na szczęście fachowcy uważają tak samo.
                          A co do budowy Nautica Ronson - klasyczne polskie piekiełko. Jak każdą
                          inwestycję blokuje je protest sąsiadów, którzy chcieli by mieszkać w mieście,
                          ale mieć widok z okna jak na wsi. To tylko kwestia czasu.
                          • cegiel Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 24.09.07, 10:23
                            Nieprawda, janie-w, protest sasiadow wobec budowy Ronsona jest
                            zasadny. Projekt narusza prawo budowlane. A argumenty typu "chca
                            mieszkac w miesci, a widoki z okien miec jak na wsi" sa godne
                            populisty kiepskiej klasy. Ale coz, jak moj nieprzyjaciel jest
                            populista, to zle, ale jak ja jestem populista, to dobrze...
                            • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 24.09.07, 10:54
                              Jeśli twierdzisz że nie mam racji, zapewne potrafisz nam to tutaj udowodnić?
                              Linki? Skany? Jeśli nie masz gdzie zamieścić skanów, mogę ci podać adresy
                              darmowych serwerów.
                              • cegiel Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 24.09.07, 16:22
                                Ty swoich obrazliwych uwag pod adresem "pieniaczy" nie poparles
                                zadnymi "linkami" ani "skanami", dlaczego wiec wymagasz tego ode
                                mnie? Nie dysponuje zadnymi "linkami" ani "skanami", ale slyszalem,
                                ze Ronson chce wybudowac swoje budynki zbyt blisko juz istniejacych.
                                Sadzac po dosc powszechnym praktykowaniu w Warszawie takich naruszen
                                prawa budowlanego, wierze, ze tak wlasnie jest i ze sprzeciw jest
                                uzasadniony.
                                • jan-w Nautica Ronson 24.09.07, 17:18
                                  Dziękuję za szczere i uczciwe wyjaśnienie.
                                  Czyli sprawa zasadności protestów przeciw budowie Nautica Ronson i rzekomego
                                  łamania w tym wypadku prawa budowlanego, została wyjaśniona. Nie ma na to
                                  żadnych dowodów, poza oświadczeniem: słyszałem że zdarzają się w Warszawie takie
                                  wypadki.
                                  Ja twierdząc że sąsiedzi przyszłej budowy protestują, nie muszę się podpierać
                                  linkami, ani skanami. Przekonać się o tym można czytając np ten wątek. Mogę
                                  ewentualnie podać link do twojego postu. Czy jesteś dla siebie dostatecznie
                                  wiarygodnym źródłem?
                                  • jan-w Re: Nautica Ronson 24.09.07, 17:22
                                    Szczegółowe wyjaśnienie: Jeśli ktoś twierdzi że jest łamane prawo, powinien to
                                    udowodnić. Jeśli ktoś nie twierdzi że jest łamane prawo, nie musi tego
                                    udowadniać. Dlaczego miałby to robić i w jaki sposób?
                                    • cegiel Re: Nautica Ronson 25.09.07, 09:21
                                      A jesli ktos twierdzi, ze ktos inny protestuje bezpodstawnie i
                                      tworzy "polskie piekielko", to nie musi swojej tezy uzasadniac? Ze
                                      Ronson lamie prawo zapewne uzasadniaja w swoim sprzeciwie
                                      przedstawiciele wspolnoty mieszkaniowej z sasiedniej dzialki.
                                      Wniesienie sprzeciwu jest dzialaniem prawnie dopuszczalnym i nie
                                      nalezy pochopnie kazdego tego typu dzialania nazywac pieniactwem.
                                      Jasne, ze kazdy woli miec ladny widok z okna i nie chce miec tam
                                      wysokiego bloku w odleglosci 10 metrow. Kabaty i Moczydlo to nie
                                      Srodmiescie, w ktorym konieczna jest gesta zabudowa.
                                      • jan-w Re: Nautica Ronson 25.09.07, 09:32
                                        Dwa budynki Nautica, nie są planowane jako wysokie. Łatwo można w internecie
                                        znaleźć informację, że mają mieć od 3 do 5 pięter. Czyli miejscowych norm nie
                                        przekraczają. Planu zagospodarowania łamać nie mogą, gdyż go nie ma. Jak już
                                        pisałem, uzasadniać trzeba twierdzenie że ktoś łamie prawo, a nie że nie łamie.
                                        Na szczęście w Polsce obowiązuje (przynajmniej formalnie) zasada domniemania
                                        niewinności. Chociaż Ziobro robi dużo aby tę zasadę zmienić.
                                        • cegiel Re: Nautica Ronson 25.09.07, 14:50
                                          Prawo budowlane obowiazuje rowniez na terenach nie objetych
                                          miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Nawet
                                          trzypietrowy budynek moze byc zaprojektowany niezgodnie z prawem
                                          budowlanym, np. zbyt blisko budynku sasiedniego. Od rozstrzygania
                                          zgodnosci z przepisami sa odpowiednie instytucje (sady, kolegia) -
                                          one orzekna, czy Ronson nie chce naruszyc przepisow. Nie ma potrzeby
                                          oskarzac protestujacych ludzi o pieniactwo.
                    • jan-w Program dla Warszawy 23.09.07, 12:13
                      Natomiast Jarosława Kaczyńskiego, kandydata na posła nr 1 z Warszawskiej listy
                      PIS, nikt nie będzie mógł rozliczyć szczegółowo z obietnic wyborczych:

14.09.2007 | Aktualności | Rząd | źródło: PAP
                      Program dla Warszawy fragmentem programu PiS naprawy Rzeczypospolitej

Premier Jarosław Kaczyński oświadczył w piątek na konferencji prasowej, że jego
                      program dla stolicy - jako kandydata na posła z Warszawy, numeru „1” na liście
                      PiS - jest fragmentem programu PiS, programu naprawy Rzeczypospolitej.

O program dla Warszawy dziennikarze pytali premiera, który uczestniczył we
                      wspólnej konferencji prasowej z Minister Sportu Elżbietą Jakubiak.

Jarosław Kaczyński zastrzegł, że nie przedstawi go, bo to wymagałoby trochę
                      czasu, a konferencja prasowa nie jest zorganizowana na ten temat. „To jest
                      fragment naszego programu w ogóle, to znaczy, to jest fragment programu naprawy
                      Rzeczypospolitej. Warszawa jest stolicą i Warszawa wszystkie to choroby, które
                      dotyczą dzisiaj Polski przeżywa z wielkim nasileniem” - podkreślił szef rządu.

Same konkrety... wink
        • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 09:26
          A jeśli sam nie potrafisz tego wygooglać, mogę ci przysłać link do informacji,
          że pierwszym do załatwienia w tym wypadku krokiem, jest stwierdzenie przez
          Sasina (wojewodę z PIS), faktu władania tą drogą przez dzielnicę. Dopiero wtedy
          inne urzędy mogą działać dalej. Tak więc trafiłeś jak ...
          • polkagris Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 23.09.07, 21:22
            * Budowa nowoprojektowanej ul. Kabackiej na odcinku od Al. KEN do
            ul. Zaruby.
            * Budowa parkingu postojowego dla osób przyjeżdżających do Lasu
            Kabackiego.

Realizacja powyższych postulatów to byłaby śmierć dla otuliny Lasu i
            zielone światło dla zabudowy łaki na tyłach Tesco...
    • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 13:34
      Okolicznych mieszkańców, informuję, że powinni kupić samochody terenowe i na
      razie wjeżdżać z drugiej strony. Droga chwilowo przegrodzona. Policja jak zwykle
      bezsilna. Nie ma rozkazu, odblokować ulicę.
      • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 15:53
        A tutaj przepisy na temat prywatnych działek, zajętych pod drogi:
        www.nieruchomosci.beck.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=16&id=861&PHPSESSID=0330f3cae8922f83d5915c97b2c1f6b0
    • agatka_s Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 18:20
      Sprawa jest zgloszona strazy miejskiej i policji i jak zostalam
      poinformowana jest rozpoznawana.

Dodzwonilam sie do jakiegos szefa i zazadalam aby policja przeciela
      te druty bo ja jako obywatel zadam przywrocenia drogi dojazdowej.

Sprawa prawna to sprawa prawna, ale nikt nie moze blokowac komus
      dojazdu do wlasnego domu.

Wkurzona jestem strasznie, bo nie moge wjechac do swojego wlasnego
      garazu.

• jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 18:42
        Droga jest odblokowana, ale nie wiadomo, czy znów nie będzie prób zagrodzenia.
        Na szczęście władze dzielnicy, jak widać, mamy sprawne. Kolejny dowód na to że
        warto brać udział w wyborach. Nawet lokalnych.
        • agatka_s Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 18:47
          probowalam dojechac okolo 15.00 i bylo zamkniete, no to fajnie.

Kto odblokowal ? Nie policja, bo dyzurny nic o tym nie wiedzial, to
          samo pan przelozony.

Czy osoba blokujaca ma 100% pewna wlasnosc ? No bo jesli tak to
          rzeczywiscie cos jej sie nalezy (niemniej blokowanie dojazdu to de
          factro uderzanie w Bogu ducha winnych, takich jak ja)
          • jan-w Re: teren prywatny na Wełnianej od strony Stryjeń 25.09.07, 19:03
            Blokującemu niewątpliwie przysługuje prawo do odszkodowania i nikt tego nie
            kwestionuje. Podobnie jak właścicielom tysięcy innych działek zajętych pod drogi
            w całej Polsce. Jednak aby odszkodowanie mogło być wypłacone, musi być
            spełnionych wiele warunków. W tym wypadku, mamy do czynienia z próbą wymuszenia
            na okolicznych mieszkańcach, nielegalnymi metodami, działań zmierzających do
            wypłacenia odszkodowania przed zakończeniem obowiązujących procedur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka