Dodaj do ulubionych

Data narodzin Chrystusa

06.03.10, 16:21
Wlasnie skonczylam czytac ksiazke pt. "Przepowiednia Ksiezyca"
autorstwa Frederica Lenoir. Z calej powiesci najciekawsze jest
jednostronnicowe poslowie bowiem reszta wola o pomste do nieba
(ciekawa historia ale chyba raczej kiepski warszat tlumacza z
francuskiego).

Do czego zmierzam: otorz podobno Jan Kepler wyliczyl sobie, ze w 6
roku p.n.e. w gwiazdrozbiorze Ryb byla wielka koniunckja Slonca,
Wenus, Jowisza i Saturna i 1 Marca tego roku do koniukcji dolaczyl
jeszcze Ksiezyc. Kiedys czytalam ale znow nie pamietam gdzie, ze
gwiazda za ktora szli trzej medrcy byl wlasnie ksiezyc a nie zadna
planetoida czy kometa. Tak mnie to zainteresowalo i zastanawiam sie
czy ktos juz to badal.
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 00:07
      Z kalendarzem gregoriańskim są same problemy, bo:

- nie ma roku zerowego, czyli oś czasu jest niekompletna.
      - błąd związany z wyliczeniem daty narodzin Jezusa jest dziś trudny do
      zweryfikowania.

Możemy szukać tej daty po kilku wydarzeniach:
      - wydarzeniu astronomicznym, które w ewangelii nazwane jest Gwiazdą Betlejemnską.
      - spisie ludności, podczas wędrówki na który Maria urodziła syna.
      - imię króla Heroda,
      - znaleźć datę ukrzyżowania i odjąć 33 lata.

i pewnie jeszcze kilka.

I tu zaczyna się problem bo: gdy zbierzemy te fakty, odnajdziemy je w historii,
      to nic do siebie nie pasuje.

Widziałam na ten temat program na Discovery, możliwy rok narodzin Jezusa to od
      12 roku p.n.e. do 4 n.e.

Gwiazdę Betlejemską zaczęto malować jako kometę (czyli z warkoczem) chyba
      dopiero w późnym średniowieczu lub renesansie, więc w sumie każde inne zjawisko
      astronomiczne można brać pod uwagę.

Wizytę zagubionej planetoidy raczej należy wykluczyć, nikt o takim zjawisku nie
      wspominał. Byłyby przecież jakieś zapiski nie tylko w ewangelii, ale u
      astrologów z Bliskiego Wschodu i na pewno według nich byłoby to największe
      wydarzenie ich czasów, które zwiastowałoby dla nich ważne wydarzenia historyczne.

Stąd wniosek, że trzykrotna koniunkcja Jowisza i Saturna wraz z tranzytami
      szybszych planet pasuje najlepiej.
      Niestety, nie dopasujemy do niej w czasie spisu ludności. Czyli zagadka nadal
      czeka na swoje rozwiązanie.
    • tomasz.stapor Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 03:13
      1. Chciałem być trochę złośliwy, i napisać, że skoro teraz taka moda na astrologię horarną nastała to może ktoś pokusi się i załatwi ten problem horarnie. Przypomniałem sobie jednak, że już komuś przyszedł ten pomysł do głowy:

www.astrolabium.pl/forum/24-gwiazdy-stale/6236-fomalhaut--usta-ryby--alfa-ryby-poludniowej#6248
      Nowicki się chyba kiedyś tym zajmował. Masz tu dwa linki:

1. www.gnosis.art.pl/numery/gn10_nowicki_horoskop_lucypera01.HTM
      2. www.astromagia.pl/view/page/id/3220

Na dole drugiego linku jest data Nowickiego:

Współczesny polski astrolog Światosław Florian Nowicki zamieścił horoskop, w którym obliczył, że Jezus narodził się 2 marca 7 p.n.e., z Księżycem na przełomie Ryb i Barana.

O metodologi ustawienia daty pewnie się dowiesz czytając o jego horoskopie Lucyfera.

Pzdr.

PS. Daj znać, jak coś ciekawego znajdziesz.
      • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:28
        tomasz.stapor napisał:

> 1. Chciałem być trochę złośliwy, i napisać, że skoro teraz taka moda na astrologię horarną nastała to może ktoś pokusi się i załatwi ten problem horarnie.

DATE urodzin Chrystusa ustalic horarnie<wytrzeszcz>. To tak jakby ktos z tarota
        chcialby to wyczytac. I niby jaka pewnosc trafnosci interpretacyjnej?
        • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:30
          * sorry, ten ostatni wpis byl moj. Moj maz uzywal mojego komputera i sie nie wylogowal z gazeta.pl i dlatego wyladowalo jako jego wpis. A to bylam ja! naprawione juz
          • tomasz.stapor Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:44
            > A to bylam ja! naprawione juz

Zmian w strukturalnych połączeniach komórek nerwowych w moim mózgu, które pojawiły się po przeżytym po tej wieści szoku, nie da się naprawić!

O!

:]

Pzdr.
            • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 15:37
              Zmian w strukturalnych połączeniach komórek nerwowych w moim mózgu, które pojawiły się po przeżytym po tej wieści szoku, nie da się naprawić!
              czy wszystko z toba w porzadku?
        • tomasz.stapor Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:53
          > DATE urodzin Chrystusa ustalic horarnie<wytrzeszcz>.
          > To tak jakby ktos z tarota chcialby to wyczytac.
          > I niby jaka pewnosc trafnosci interpretacyjnej?

Więc jeszcze raz: Zanim oczy zaczniesz wytrzeszczać, to weź Ty się
          może Renata lepiej za naukowe udowadnianie swojej wersji astrologii.
          Jak już udowodnisz, że astrologia urodzeniowa ma naukowe podwaliny,
          to potem jeszcze musisz udowodnić, że horarna nie działa.

Moim zdaniem wszystko to kwestia paradygmatów w jakie uwierzyłaś.

Zresztą słuchaj, trzeba iść z duchem czasu. Reprezentowane przez
          Ciebie Rudhyarowskie poglądy przestają być już modne, przynajmniej
          tutaj, w Polsce, choć wiem, że zjawisko to jest szersze widoczne
          również na świecie. Tak wnioskuję po tym, czego ostatnio
          doświadczam.

Pzdr.
          • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 15:01
            tomasz.stapor napisał:
            > Więc jeszcze raz: Zanim oczy zaczniesz wytrzeszczać, to weź Ty się
            > może Renata lepiej za naukowe udowadnianie swojej wersji astrologii.

Nigdzie nie pisalam o naukowym pochodzeniu astrologii. Ani absolutnie nie mam takowego pogladu. Bylabym wdzieczna gdybys przestal wciskac ludziom ich pogladow tylko dlatego ze nie czytasz ze zrozumieniem o czym mowia i narzucasz przedwczesnie swoje interpretacje. Nie, nie reprezentuje Rudhyarowskich pogladow i sie z nim nie identyfikuje.

Moje pytanie bylo proste: jak z horarnej chcesz wyczytac pewna date urodzin Chrystusa. Dalej: jak z horarnej chcesz wyczytac jakakolwiek dokladna date wydarzenia i byc jej pewnym?
            Horarna daje wglad oczywiscie jesli astrolog horarny jest w tym dobry, ale podawanie szczegolowych dat??? Wg mnie horarna tak jak tarot moze byc trafna w interpretacjach ale nie sadze by mozna bylo podac co do joty trafna date- jesli sie myle udowodnij mi to odpowiadajac na pytanie jakie zadalam dotyczace 3 dat z mojego zyciasmile

P.S. Uprzejmie prosze o tytulowanie mnie na tym forum jak moj nick bo tutaj takiego uzywam.

• hypokaimenon Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:03
      np. 1 marca 6 p.n.e ok. 5 rano - bardzo ciekawy układ planet...
    • tomasz.stapor Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:26
      > DATE urodzin Chrystusa ustalic horarnie<wytrzeszcz>.
      > To tak jakby ktos z tarota chcialby to wyczytac.
      > I niby jaka pewnosc trafnosci interpretacyjnej?

Mówisz tak, jakby astrologia urodzeniowa była udowodniona naukowo. Wiesz, kiedyś wierzyłem, że to jest możliwe. Teraz staram się do tej idealistycznej postawy zachować dystans.

Pzdr.

PS. Popper pisał, że u źródeł racjonalizmu leży irracjonalna decyzja zdecydowania się na racjonalizm, może więc nawet powiedzieć, że racjonalizm opiera się na wierze. Przykładając to do astrologii - kiedyś uwierzyłeś w taki a nie inny dyskurs. Od tamtego czasu nikt go jeszcze naukowo nie udowodnił, więc zarówno astrologia urodzeniowa, jak i horarna, z perspektywy naukowej mają taką samą rację bytu...
      • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 07.03.10, 13:33
        > Mówisz tak, jakby astrologia urodzeniowa była udowodniona naukowo. To ty powiedziales i jakies wywody na ten temat. Ja nic takiego nie powiedzialam ani nie poruszam tego tematu tu.

Zastanawiam sie JAK scisle, konkretna date mozna wyczytac niby z horarnej astrologii? Astrologia horarna jest kwestia interpretacji i 3 zalozmy swietnych astrologow poda inna interpretacje tego samego wydarzenia
        • tomasz.stapor Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 13:56
          princesswhitewolf napisała:
          > Astrologia horarna jest kwestia interpretacji i 3 zalozmy
          > swietnych astrologow poda inna interpretacje tego samego wydarzenia

To zdanie świadczy tylko o tym, że nie znasz astrologii horarnej.

Pzdr.
          • princesswhitewolf Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 14:55
            Nie, nie zajmuje sie absolutnie astrologia horarna, ale czytalam o niej tu i tam i z tego co wiem podaje wersje otwarte do interpretacji. W momencie zadania pytania stawiasz horoskop- uswiadom mnie JAK z horoskopu jak widzisz mozesz wyczytac pewna date urodzenia Chrystusa? Przeciez to kwestia interpretacji i choc beda jakies zbieznosci to nie wiem jak mialby ktos wyczytac scisla, numeryczna date urodzenia Chrystusa.Czy sugerujesz ze przy pomocy astrologii horarnej mozna podac dokladny dzien, miesiac i rok urodzenia Chrystusa. Czy sugerujesz ze 3 dobrych astrologow horarnych poda ta sama date urodzenia Chrystusa?
            Sugerujesz ze astrologia horarna potrafi odpowiedziec podajac bardzo dokladne daty co do wydarzenia dnia miesiaca i roku?

Jesli tak to zrobmy proste doswiadczenie: Podaj mi dokladna date co do dnia, miesiaca i roku kiedy przeprowadzilam sie do 1. Szwecji 2. UK 3. USA.
            • arcoiris1 Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:27
              hej, co sie tak żrecie? winkPrincess, wydaje mi sie ze Tomasz sobie
              irnocznie zażartował, może nie jest fanem horarnej a tu wszyscy sie
              Frawleyem zafascynowali smile Nie bierzcie tak wszystkiego do siebie smile
              bo wrzodów dostaniemy!
              Jezus, jezeli był postacią historyczną o takim kalibrze działania to
              chyba pownienie byc gdzies "odnotowany", a jesli tak nie jest, to
              może jest postacią mityczno-legendarną? Archetypowo pasuje mi do Ryb
              i Strzelca, Lwa tez bym mu gdzieś dała, w końcu charyzmatycznie
              porywał tlumy, lubił je, uwilbiał nauczać i był przystojny wink
              • princesswhitewolf Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 20:41
                arcoiris1 napisała: hej, co sie tak żrecie? winkPrincess, wydaje mi sie ze Tomasz sobie -irnocznie zażartował, może nie jest fanem horarnej a tu wszyscy sie Frawleyem zafascynowali. Nie bierzcie tak wszystkiego do siebie smile bo wrzodów dostaniemy!

arcrois nie mam pojecia o czym mowisz, ale ja nie dyskutuje z Tomaszem kwestii czy jest fanem czy nie, bo ja tez nie zajmuje sie horarna. Mowimy o mozliwosciach ustalenia daty ur Chrystusa przy pomocy horarnej. A czy z naszych wpisow wynika ze zarywamy noce z placzem bo Princess cos napisala Tomaszowi czy odwrotnie ze mozna mowic o wrzodachsmile)))? he he

• tomasz.stapor Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:48
              Wybacz za zbyt pochopną ocenę. Trochę to był kij w mrowisko, ale
              teraz postaram się jak najbardziej rzeczowo:

Na horarnej się nie znam, więc trudno mi się w tym temacie
              wypowiadać, ale od czasu do czasu mam okazję zasięgnąć opinii u osób
              szanowanych w kręgach. Słyszałem następujące stanowisko:

Astrologia horarna rządzi się regułami. Tam nie ma miejsce na
              spekulacje, bo tam są zasady, które się stosuje. Odpowiedź na
              horoskop horarny może być tylko jedna i niezależnie od tego do
              jakiego astrologa horarnego się zwrócisz to na ten sam horoskop
              powinnaś dostać zawsze tę samą odpowiedź. Czyż to nie piękna wizja
              poukładanej logicznej astrologii?

Pzdr.

PS. Wilczyco, rozumiem Twoje pytanie, nie potrafię na nie
              odpowiedzieć.
              • princesswhitewolf Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 20:35
                Czyż to nie piękna wizja poukładanej logicznej astrologii?
                Utopijna, bo astrologia jak swiat nie kieruje sie czyms co reprezentuje dzisiejsze jakze ograniczone nadal pojecie"logiki".

Odpowiedź na horoskop horarny może być tylko jedna i niezależnie od tego do jakiego astrologa horarnego się zwrócisz to na ten sam horoskop
                powinnaś dostać zawsze tę samą odpowiedź.

A jak to w praktyce wyglada?
                Czytam czasem artykuly w Mountain Astrologer jak i miesieczniku Astrological Association wlasnie jakies artykuly astrologow horarnych, czytam sobie i pisuje na forum astro.com skyscript a tam tez bywaja horarni . Z tego co pamietam to nawet w binarnej kwestii kto wygra wybory w USA (Obama czy McCaine) mieli dosc podzielone opinie.
                Dlatego moj wniosek byl taki, iz wnioski co do horarnej dotycza kwesti "interpretacji" i zdolnosci prekognicyjnych i raczej dalekie to od logiki...

• hypokaimenon Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 15:45
            Napisz po prostu jak astrologia horarna mogłaby pomóc ustalić datę urodzin
            Jezusa. Dla mnie to też nie jest jasne.
            • black_halo Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 18:27
              Moze tak: zdajemy pytanie - czy 1 marca 6 p.n.e. to data urodzin
              chrystusa? Ale zupelnie nie znam sie na horarnej wiec nie wiem jak to
              zinterpretowac.
              • princesswhitewolf Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:15
                ale skad pewnosc ze jestnp. TAK?
                • tomasz.stapor Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:50
                  > ale skad pewnosc ze jestnp. TAK?

Dochodzą mnie słuchy, że właśnie na pytania typu tak-nie, astrologia horarna jast całkiem niezłym narzędziem...

Pzdr.
                  • invisible7 Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:52
                    tomasz.stapor napisał:

> > ale skad pewnosc ze jestnp. TAK?
                    >
                    > Dochodzą mnie słuchy, że właśnie na pytania typu tak-nie,
                    astrologia horarna ja
                    > st całkiem niezłym narzędziem...
                    >
                    > Pzdr.
                    >

Hm... Mnie mówiono, że przede wszystkim służy do tego rodzaju pytań,
                    choć może to tylko plotka wink
                  • princesswhitewolf Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 20:25
                    > Dochodzą mnie słuchy, że właśnie na pytania typu tak-nie, astrologia horarna jest całkiem niezłym narzędziem...
                    Tzn dochodza cie sluchy czy praktykujesz i to pewnik?
                    Ciekawe. Gdyby @TAK-NIE@ bylo bardzo skuteczne w horarnej bylo gwarancja to jakis bardzo skuteczny astrolog horarny wygralby juz nagrode Jamesa Randiego...
            • tomasz.stapor Re: Horarna - inne interpretacje 07.03.10, 19:56
              hypokaimenon napisał:
              > Napisz po prostu jak astrologia horarna mogłaby pomóc ustalić
              > datę urodzin Jezusa. Dla mnie to też nie jest jasne.

Hypo wydaje mi się, że z praktycznego punktu widzenia takie pytanie jest trochę nie na miejscu, jest jakby nadwyrężaniem narzędzia, które nie jest stworzone do dawania odpowiedzi na tego typu pytania. Idąc dalej musimy to przełożyć na konkretne pytanie o Jezusa, które ktoś zadał, co cytowałem, lub które Ty zadasz.

Pzdr.
    • lukoil81 Re: Data narodzin Chrystusa 30.03.10, 15:41
      tak się akurat składa,że trochę badałem w tym temacie.Rzeczywiście gwiazda
      betlejemska to oczywiście "drugi księżyc Atlantydy - nazwa potoczna",a w
      rzeczywistości to kryształ("wyhodowany"w kopalni kryształów w Arkansas) w pełni
      skomputeryzowany makrochip,który wzmacniał i przesyłał energię.Został
      skonstruowany przez mistrzów Akturiańskich wraz z najwyższym kapłanem naukowcem
      z Atlantydy.Jego potoczna nazwa wzięła się stąd,że świecił on jak księżyc w
      pełni,a jego blask był tak silny,że dawał dodatkowo 4 promienie świetlne stąd
      wyglądał,też na gwiazdę.jego wysokość tego księżyca to aż 8km w przekroju!Po
      przejęciu władzy nad tym kryształem przez synów Beliala około 40tyś lat p.n.e
      zaczęli synowie Beliala toczyć wojny za jego pomocą,aż do upadku (zatopienia)
      tego lądu.ci którzy się uratowali(dzisiejsze dzieci Indygo)założyli kulture
      Egiptu,Majowie,Inkowie,czerwonoskórzy Indianie(szczep irokezów)osiedli w
      ameryce.reszte historii znacie.aha dzisiejsze(tzn.rodzące się od
      2000-2012r.dzieci kryształowe są to te dusze które niestety zatonęły na
      atlantydzie). ale do rzeczy po wybuchu kryształów i stacji nadawczych i
      odbierających różnorakich energii m.in.stelarnych,kryształ mistrzowski pozostał
      nieaktywny.Aż do czasu narodzin Chrystusa.kiedy to już Bóg nim sterował.Zagadka
      rozwiązana.uprzedzając pytania dodam,że dzisiaj jest 12 kryształów mistrzowskich
      na ziemi.w Polsce mamy zakopanego(kryształy te tuż przed upadkiem atlantydy z
      polecenia najwyższego Kapłana Atlantydy zostały po cichu przed radą odłączone od
      sieci i przetransportowane w inne miejsca)kryształa wiedzy pod górą Ślężą
      (sztucznie usypana góra).pozostałe są w rosji (kreml)w piramidzie Cheopsa,złotej
      piramidzie Thota (ocean indyjski),Tybet,pod lodowcem antarktydy,itd.jeżeli ktos
      ciekawy jak one wyglądają może poszukać w goglach i zobaczyć inny kryształ na
      powierzchni tzw. kryształ ogniowy kamień Tuaoi.Reszta jaest m.in.zatopiona w
      oceanie atlantyckim itd.Natomiast super ciekawostka od 12-12-2012r.ten księżyc
      będzie widoczny na niebie zgodnie z prastarą umową mówiącą o powrocie
      Atlantydy.Pewien mistrz Indygo już go aktywował w dniu03-09-09.teraz kolejno
      podam daty aktywacyjne wszystkich kryształów do wiadomości:

Arkansas:
      1. Błękitny Kryształ Wiedzy (interfejs) 8-8-8
      2. Szmaragdowy Kryształ Uzdrawiania 9-9-9
      3. Platynowego koloru Kryształ Komunikacji (bio-plazmatyczny interfejs) 11-11-11

Bimini Bank: Rubinowo-czerwony Kryształ Ognistej Energii 12-12-12

Brazylia: 1. Złoty Kryształ Uzdrawiającego Odnowienia 9-9-9
      2. Fioletowy Kryształ Dźwięku 10-10-10

Mount Shasta: Kryształ międzywymiarowego interfejsu 9-9-9

Tiahuanaco - jezioro Titicaca, Boliwia:
      1. Kryształ Światła Słoneczno-Księżycowego 9-9-9
      2. Kryształ Totha 12-12-12
      A nasz kochany polski kryształ wiedzy z posedoni (stolica atlantydy 2020r.
      w 12.12.12r.będa świecić 2 księżyce w pełni
      • manyquid Re: Data narodzin Chrystusa 30.03.10, 17:34
        W każdym razie wiemy tyle że Zmartwychwstał za kilka dni minus 1977 lat wstecz
      • princesswhitewolf Re: Data narodzin Chrystusa 30.03.10, 17:51
        lukoil81 pomyliles fora. To jest forum ASTROLOGICZNE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka