Dodaj do ulubionych

Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z uranem?

01.03.11, 12:50

Witam!

Choruję na chorobę maniakalno-depresyjną,objawia sie ona skrajnymi stanami uczuciowymi.Zastanawiałam się czy jest to spowodowane położeniem urana w moim horoskopie,w kwadraturze do ksieżyca w koniunkcji z asc.Czy uran daje tą dziwnosć uczuć?

Moja data urodzenia<jakby co> 8.07.78 Zielona Góra,g.7.50

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 14:29
      Nie, nie ten aspekt. Znam mnóstwo aspektowań Księżyca z Uranem, owszem masz "pół" racji, są to w pewnym sensie... "maniacy".
      Tu są sprzeczne energie, dlatego wpadasz z jednego na drugi pułap.

Przede wszystkim Księżyc ASC - podatność na zmiany ( sam w sobie ! )
      Jowisz - Słońce - może być rozumiany jako hurraoptymizm np
      Saturn - Wenus - może być rozumiana jako chęć "niedawania sobie" przyjemności, lekkości, okazywania uczuć
      To wszystko masz okraszone zerowym kwinkunksem Neptun/Słońce i zerowym trygonem Neptun/Księżyc. Neptun jest mało pomocny w zachowywaniu tzw "stabilności psychicznej", w tym układzie, rzekłbym, podnosi walory i esencję Księżyca. Tak jakbyś miała "dwa Księżyce" w horoskopie.
      Natomiast Uran jest w konteście Księżyca o tyle ważny, że siedzi w domu IV, nie dając zakorzenienia w dzieciństwie, domu, psychice. Wciąż wyrywa z korzeniami.

W tym roku Słońce progr wchodzi Ci na ASC, ale jeszcze musisz odczekać "zły moment" ( kwadraty Saturna teraz ). Swoje ciężkie dni miałaś bez wątpienia również w lipcu 2010. Najważniejszą rzeczą dla Ciebie jest ciągle konfrontować swoje plany z ludźmi, wówczas huśtawka przestanie aż tak mocno bujać.

• zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 15:02
        Dziękuje za odpowiedz.

Czy ten niewygodny uran moze mi przeskadzac w relacjach z mężczyznami?Jest w kwadracie do desc.w wodniku.Często są to ukryte związki przed innymi,jakbym uwielbiała ten element tajemnicy<księżyc w 12 domu>, także element niepewności.
        • jasmina.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 16:37
          zuzanna5.0 napisała:

> Dziękuje za odpowiedz.
          >
          > Czy ten niewygodny uran moze mi przeskadzac w relacjach z mężczyznami?Jest w
          > kwadracie do desc.w wodniku.Często są to ukryte związki przed innymi,jakbym uwi
          > elbiała ten element tajemnicy<księżyc w 12 domu>, także element niepewn
          > ości.
          ----------------------------------
          Nie dramatyzuj tak tych związków. Myślę, że dość sporo ludzi lubi ten element niepewności czy tajemnicy w związkach.
          Ale może się mylę, że sporo ludzi. Może fakt, że mam Urana w 12 tym domu to takie tajemnice wydaja mi się normalne.
        • black_halo Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 16:48
          Tez mam kwadrature Urana do DSC i w zadnym wypadku nie przeszkadza mi w kontaktach damsko-meskich.

Ta kwadratura ma jednak ta przykrosc wlasciwosc, ze czlowiek bardzo sobie ceni wolnosc osobista wiec jesli juz wchodzi sie z kims w zwiazek to raczej z osoba, ktora daje duzo wolnosci. Ja tak mam i absolutnie nie odczuwam zwiazku jak ograniczenie. Kwadratura Ksiezyc-Uran sprawia, ze poszukujesz tez wrazen i ekscytacji w zyciu i np. tajemnicza relacja, ukryta ci tej adrenaliny dostarcza. sadzac po Wenus w 1 domu w luzniej wprawdzie koniunkcji z ASC mysle, ze jestes atrakcyjna kobieta przyciagajaca mezczyzn z jednej strony ale koniunkcja z Saturnem sprawia, ze czujesz sie niewarta milosci i zainteresowania.
          • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 17:08
            ...tak,mam wielu kolegów-przyjaciół<słonko w 11 domu >zawsze ktoś tam koło mnie się kręci,choć nie szukam na siłę.A tajemnicę trzymam,bo spotykam się z jednym z nich i nikt z pozostalych o tym nie wie i oficjalnie niby jestem sama.Coż mam dalej pisać,to przecież nie forum psychologiasmile.
            Jestem atrakcyjna,zdecydowanie lwia-asc.księżyc,wenus,merkury i jeszcze saturn we lwie,co daje mi wygląd coś między Beatą Kozidrak,Kim Wilde,a blond Kasią Cichopek<lol>,ale właśnie nie czuje czasem swojej wartości...także choroba mi podkopała trochę własne ja...Pozdrawiamsmile
      • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 15:05
        Latem 2010 zakończyłam mój długoletni toksyczny związek...
        • manyquid Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 18:05
          Zuzka, heh powiem Ci nie rób tego błędu będącego typowo damską krzyżówka pychy i małostkowości i nie oceniaj sama siebie jako atrakcyjna, z opisem, uzasadnieniem i porównaniem smile Nie masz pojęcia co się facetom podoba więc bądź na zapas daleka od takich samozachwytów wink Kobiety niestety lubicie same przeglądać się w oczach przyjaciółekj i we własnych czyli w lustrze. To nie ma nic wspólnego z odbiorem faceta za to ma mnóstwo wspólnego z próżnością
          • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 18:14
            Hm,zapomniałam dodać,że te porownania otrzymałam od osób z zewnątrz...a czemu nie miałabym być podobna do tych osób,wytłumacz mi?
            • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 01.03.11, 18:22
              A opisałam siebie,bo black halo pytała o atrakcyjność,to napisałam jej mniej więcej...Mam taki typ urody,co nie znaczy,ze ubieram sięlub kreuję na styl tych gwiazd.Kropka.
          • romy_sznajder OT. "damska pycha i malostkowosc" 01.03.11, 19:08
            Nie moge sie nie wtracic.

manyquid napisała:

> Zuzka, heh powiem Ci nie rób tego błędu będącego typowo damską krzyżówka pychy
            > i małostkowości i nie oceniaj sama siebie jako atrakcyjna, z opisem, uzasadnien
            > iem i porównaniem smile

Jasne, kobiety powinny byc skromne, ciche, uwazac sie za brzydkie, a komplementy przyjmowac z rumiencem i wdziecznoscia za okazana łaske.

> Nie masz pojęcia co się facetom podoba więc bądź na zapas
            > daleka od takich samozachwytów wink

Oczywiscie, przeciez tylko faceci maja moralne prawo decydowac o atrakcyjnosci kobiet.

Dobra, zupelnie serio:
            szczerze sobie zycze, zeby kobiety staly sie co najmniej tak 'pyszne' i 'prozne', jak wiekszosc mezczyzn. Bo jak na razie wykancza je przesadna skromnosc i zastanawianie sie, co sie spodoba facetom, pracodawcom, rodzicom, dzieciom, tesciowym etc.
            • acrux_79 Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 01.03.11, 19:55
              Jestem facetem, ale ... "lubię to!" . Niestety, kobieta od czasu do czasu zaniża swoją samoocenę, to jest sfera, która jest mocno wypierana. I nie chodzi tu tylko o atrakcyjność/seksualność.
              • zuzanna5.0 Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 01.03.11, 21:58
                ...a ja lubie Was!A że jestem lewkowa to trochę popysznić się muszę,no nie?
                • bindu Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 01.03.11, 22:30
                  zuzanna5.0 napisała:

> ...a ja lubie Was!A że jestem lewkowa to trochę popysznić się muszę,no nie?

ee tam od razu pysznic. moze to po prostu stwierdzenie faktu?
                  smile
            • bindu Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 01.03.11, 22:28
              AMEN sister! lepiej bym tego nie napisala.
              az mi sie krew zagotowala na szowinistyczne mundrosci tego pana.

romy_sznajder napisała:

> Jasne, kobiety powinny byc skromne, ciche, uwazac sie za brzydkie, a komplement
              > y przyjmowac z rumiencem i wdziecznoscia za okazana łaske.

> Oczywiscie, przeciez tylko faceci maja moralne prawo decydowac o atrakcyjnosci
              > kobiet.
              >
              >
              > Dobra, zupelnie serio:
              > szczerze sobie zycze, zeby kobiety staly sie co najmniej tak 'pyszne' i 'prozne
              > ', jak wiekszosc mezczyzn. Bo jak na razie wykancza je przesadna skromnosc i za
              > stanawianie sie, co sie spodoba facetom, pracodawcom, rodzicom, dzieciom, tesci
              > owym etc.
              >
              >
              >
              • zuzanna5.0 Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 02.03.11, 11:07
                Ale ten pan,to pani!
                • bindu Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 02.03.11, 22:35
                  zuzanna5.0 napisała:

> Ale ten pan,to pani!

oj to przepraszam. bylam pewna, ze to pansmile
                  • romy_sznajder Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 03.03.11, 00:43
                    No co Wy, przeciez to staly forumowicz. Zawsze pisze o sobie w rodzaju meskim.
                    • zuzanna5.0 Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 03.03.11, 13:36
                      ...a ja widzę w wizytówce babkę.Chyba,ze to zmyła uncertain
                      • romy_sznajder Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 03.03.11, 17:51
                        A w wyszukiwarce meska forma.

Albo zmyla, albo z jednego nicka korzysta wiecej osob.
                        • zuzanna5.0 Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 03.03.11, 18:00
                          Może niech sam<a> się wypowie?

...ale skręcili<ły>śmy z tematu forum<!>
                          • manyquid Re: OT. "damska pycha i malostkowosc" 13.03.11, 00:43
                            się wypowiada smile O co tyle szumu, uderzenie w stół nozyczki się odezwały od razu z osobnym tematem, nie mogę, to poniekąd potwierdza tezę.

Moja wypowiedź była na marginesie głównego tematu. Więc OFF
          • black_halo Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 02.03.11, 08:18
            Czyli co? Ma usiasc skromnie w kaciku i sie nie odzywac bo "prawdziwe piekno" samo zostane odkryte czy jak tam faceci to sobie wymyslili? Jesli jest atrakcyjna i tego swiadoma to tym lepiej dla niej. Calkiem mozliwe, ze sobie nie uswiadamia tego, ze odpycha facetow bojaych sie silnych kobiet, pewnych siebie, swojej atrakcyjnosci. Ale po co jej taki egzemplarz? Zeby zrobil z niej kure domowa?
    • tamara401 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 03.03.11, 20:30
      Z pewnością wiele elementów horoskopu może się do tego przyczyniać.Choć stany maniakalno-depresyjne o ile mi wiadomo do psychoz nie są zaliczane.Wiązałabym zasadniczo z dwoma planetami z Jowiszem i Saturnem w Twoim horoskopie i nie tylko w Twoim.Silny,wyeksponowany Jowisz/koniunkcja ze Słońcem/ pcha do ekspansji bez hamulców Saturna skutki tego mogą być chybione, a Saturn w Lwie nie ma mocnej pozycji, ponieważ wskutek swego położenia w I -domu też jest wyeksponowany w gruncie rzeczy wzajemne cykle tych dwóch planet przynoszą balans nastrojów od ekstazy do głębokiej depresji co zresztą ma miejsce w każdym horoskopie w łagodniejszej formie,ale u Ciebie jest dysproporcja między siłą Jowisza a saturnową umiejętnością postawienia granicy w odpowiednim miejscu.Na to nakłada się połączenie planet osobistych prawie wszystkich/za wyjątkiem Wenus z planetami zewnętrznymi / i wierzę że możesz mieć wrażenie iż coś z Tobą jest nie tak.Myślę że nie ma osoby ,która wobec naporu planet zewnętrznych nie ma wątpliwości co do swego stanu psychiki.Twój Saturn na pewno ma co robić w Twoim horoskopie.Trochę też słabo jest ziemia podniesiona zasadniczo tylko Mars stoi w żywiole ziemi ale za to musi się zmagać z iluzjami Neptuna więc też nie ma łatwo.Ja myślę że ten Uran w końcu w luźnej kwadraturze do Księżyca/zasadniczo w koniunkcji z Merkurym/ jest wypartym elementem osobowości,która odbierasz jako przychodzącą z zewnątrz co może "przerywać" Jowiszowy pęd do przekraczania emocjonalnych granic/Rak/ .Konsternacja wywołana nagłą pustką wywołuje depresje.Rak i Lew to dwa sąsiadujące znaki skrajnie różnie obsadzone u Ciebie; w Raku skrajny optymizm,oryginalność i nowatorstwo/trygon Urana/ a tu w Lwie Saturn" trzyma Wenus w objęciach", a przestraszony Księżyc odbiera kwadrat Urana.To tak jakby były w Tobie dwie osobowości.Jeżeli zestawimy to z ruchem tranzytowym planet to ostatni czas Neptun /a sporo czasu towarzyszył mu koniunkcja Jowisza/uruchamiał opozycją konstelacje w Lwie najpierw ,Księżyc potem Wenus/które z natury swej nie są wrogiem Neptuna/ale gdy przyszła kolej na Saturna to ...czar prysł zwłaszcza że Saturn kwadraturą temperuje Jowiszowy zapał w zdobywaniu świata.Stany maniakalno -depresyjne są jak wahadło im bardziej wychylisz się w prawo tak samo głęboki ruch wykonasz w lewo.Ciężko może być podczas tranzytu saturna przez Wagę zwłaszcza jak będzie się błąkał w okolicach IC, ale nie można się poddawać.
      • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 03.03.11, 20:57
        Dziękuję Tamaro za wyczerpującą odpowiedź.

Miałam psychozę,to znaczy straciłam poczucie rzeczywistości i bylam w wiadomym szpitalu...teraz biorę leki i stan moj jest jako tako stabilny.A choroba afektywna-dwubiegunowa została zaliczona do kręgu schizorenii<niestety>.Stąd u mnie 2 osobowości...
        Pisałaś o koniunkcji Słońce Jowisz.Czy nie przeceniasz tego optymizmu w Raku?CZy Jowisz daje mu aż tyle siły?smile

Pisałaś o zatrwożonym ksieżycu.Tak jest.W okresie depresji oraz zmian wiosenno-jesiennych odczuwam lęki właśnie.Rozedrganie.

Saturn,saturn.Mam jeszcze pytanie.Jak on się ma do tego,że podrywają mnie starsi mężczyźni?Czy zstaturniona Wenus tu działa?Zawsze mnie to zastanawiało.

Pozdrawiam.
        • tamara401 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 07:08
          [u]Saturn,saturn.Mam jeszcze pytanie.Jak on się ma do tego,że podrywają mnie starsi mężczyźni?Czy zstaturniona Wenus tu działa?Zawsze mnie to zastanawiało.
          U każdego człowieka w momencie działania jakieś planety w obraz jej przejawu wkomponowane są siły planetarne które jej towarzyszą/tzn.są połączone z nią czy to przez aspekt, czy przez położenie w domu, czy dyspozycję/W Twoim przypadku Wenus jest w koniunkcji z Saturnem z tych dwóch planet zapewne identyfikujesz się z Wenus,zatem Saturn zjawia się z zewnątrz,co może manifestować się osobą starszego mężczyzny.
          Pisałaś o zatrwożonym ksieżycu.Tak jest.W okresie depresji oraz zmian wiosenn
          > o-jesiennych odczuwam lęki właśnie.Rozedrganie
          To może być związane z konstelacja Słońca gdy jest w Byku lub w Skorpionie tworzy kwadrat do Twego Księżyca i Merkurego co znów "odpala" całe aspektarium Księżyca i Merkurego w tym też kwadrat Urana.
          Pisałaś o koniunkcji Słońce Jowisz.Czy nie przeceniasz tego optymizmu w Raku
          > ?CZy Jowisz daje mu aż tyle siły?smile
          Na ogół utożsamia się siłę Jowisza z samym dobrem, zapominając czasem o tym że zsyła on na swych podopiecznych rodzaj zaślepienia w parciu do przodu.
          Siłą w horoskopie może być tylko zrównoważone ego do tego potrzeba świadomości swego celu i swej odmienności jak też uznania i akceptacji swych i cudzych granic/Słońce i Saturn/.
          Nie należy zapominać,że wystąpienie choroby psychicznej jest tylko mechanizmem obronnym psychiki chroniącym ja przed całkowitym rozszczepieniem.To co piszesz wskazuje że masz w tym momencie poczucie rzeczywistości,choć niektóre wypowiedzi znamionują nieugruntowane, dziecięce ego.Nie wiem na ile w procesie przywracania Twej osoby do rzeczywistości /pobyt w szpitalu,leki/ poddana byłaś próbie przeorientowania swej osobowości.Uważam że położenie nacisku jak też odkrycie przed Tobą wewnętrznych napędów i lęków które wprawiają Twoja psychikę w ruch bardzo poszerzyłoby by Twą świadomość i w czasach kryzysu mogłoby być przysłowiową deska ratunkową,która pomogłaby Tobie utrzymać się na powierzchni rzeczywistości.tego Tobie z całego serca życzę i serdecznie pozdrawiam.
          • lwi2 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 09:58

Urana bym nie winniła, już raczej Pluton jest bardziej podejrzany i pewne "pokoleniowe" układy. Tego Plutona masz w znaku powietrznym Wagi, a poza tym w żywiole powietrza nic nie masz, czyli nie jesteś "osobiście zaznajomiona" z tym żywiołem. A Plutona masz na czole Latawca, czyli na przedzie, "nim jedziesz", z Neptunem w Strzelcu i Eris w Baranie oraz Księżycem (z otoczeniem) na Ascendencie. Aspekty Latawca dość ścisłe. Wszystkie planety w Latawcu są silne, Księżyc w recepcji ze Słońcem, Pluton w recepcji z Eris (Waga-Baran), Neptun w punkcie aktywności w połowie znaku Strzelca. Czyli Latawiec jest potężny, i to on mógł Cię wybić z rzeczywistości o czym napisałaś.

Czym innym jest chyba jednak ta choroba dwubiegunowa, która u Ciebie bardziej wygląda na rys osobowości, po prostu. Widać to już na poziomie podstawowym żywiołów, silny ogień i też silna woda, czyli skrajne żywioły masz wzmocnione bardzo, zwłaszcza ogień (w Latawcu jest Wielki Trygon ognisty).
            Ogień i woda są skrajne, czyli ich podkreślenie już powoduje ten szczególny rys osobowości, że góra-dół. W układzie żywiołów zauważ, że ogień jest najwyżej, a woda najniżej. Recepcja wzajemna Świateł (Słońca i Księżyca) to wzmacnia bardzo u Ciebie, że tego najwyżej i najniżej jest więcej.
            Słońce w Raku w otoczeniu Jowisza i Lilith może też działać tak, że poszerza (Jowisz) i pogłębia (Lilith) Ci wodę w Twoim horoskopie.
            Zajęcie, pracę, powinnaś mieć związaną z tym układami, działałoby to wtedy terapeutycznie, czyli jakieś zajęcie z "dużą amplitudą", góra-dół, masz coś takiego??

Lwi
            • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 10:36
              zajęcie, pracę, powinnaś mieć związaną z tym układami, działałoby to wtedy tera
              > peutycznie, czyli jakieś zajęcie z "dużą amplitudą", góra-dół, masz coś takiego

> ??
              A życie seksualne się zalicza do tej amplitudysmile?Chyba nie na darmo w odleglych czasach leczono panny poprzez sugerowanie im wyjścia za mąż i stosowanie wiadomych elektrowstrząsów.

Mimo tego calego ambarasu i cierpienia w chorobie jestem raczej szczęśliwa i jak to mówią znajomi zawsze usmiechnięta.Z zawodu jestem muzyczką.Kiedyś grałam w rockowym zespole,który sama założylam.Myślę,ze to dawalo mi takiego kopa.

Nie wiem niestety co oznacza Eris w horoskopie i ten Latawiec...nie mam wiedzy na ten temat.
              • lwi2 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 11:43
                Silny ogień to silne libido, a więc jak najbardziej tak, właściwa realizacja. A rock, zespół rockowy, muzyka, to już w ogóle super, można sobie wyobrazić, że ten Pluton na czole Latawca (harmonijna konfiguracja, najbardziej harmonijna jaka może być w horoskopie), a Latawiec połączony "z amplitudą", to jest właśnie to, oj super. Muzyka i porównanie do "dużej amplitudy" bardzo pasuje, niskie i wysokie tony, itd.
                Ogień jest na ogół optymistyczny i szczęśliwy oraz zadowolony z siebie.
                Zauważ też, że muzyk ma za zadanie jakby dać słuchaczom, widzom, "odejście od realności".

Eris to nikt jeszcze nie wie co to jest, też trochę taki Pluton

Lwi
          • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 11:11

Dziękuję za odpowiedźsmilePozdrawiam.
          • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 11:14

Jeszcze raz dziękuję Tamaro za odpowiedź.Pozdrawiamsmile
    • aarvedui Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 10:49
      kwadrat Księżyca i Urana to raczej egoizm i egotyzm, a nie jakieś depresje.

wszelkie złe aspekty do Księżyca zaburzają to, w jaki sposób osoba się widzi (ocenia), i w jaki sposób następuje kontakt z otoczeniem (poprzez emocje) - relacje są nie takie jakie się wydają (z perspektywy tej osoby), są odbierane jako nieadekwatne do sytuacji, nieodpowiednie (przez osoby z zewnątrz). trudno jest te osobie obiektywnie się ocenić, i właściwie reagować. jako niewłaściwa jest też odbierana często przez innych.

kwadratura z Uranem, to często negatywne aspekty Księżyca w Wodniku - skrajna niezależność emocjonalna - osobę interesują przede wszystkim własne emocje, to jak przeżywa, jak się nakręca. Reakcje innych nie interesują ją prawie w ogóle, empatia - czasem w ogóle zanika (stan nakręcenia się na swoim własnym punkcie).
      często osoba reprezentuje najlepsze humanistyczne i liberalne wartości, jednak zawodzi w prawdziwej, szczerej emocjonalnej relacji z drugą osobą (ucieczka przed kontaktem).
      Ciężko rozgryźć, co tu jest pierwsze - czy lęk, strach przed emocjonalną więzią powoduje ucieczkę w "niezależność" i egoistyczne zachowanie pozbawione empatii, szokowanie, czy też lęk przed kontaktami powstaje później z powodu złych reakcji ludzi na skrajnie egotyczne i nieprzewidywalne zachowania emocjonalne
      • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 11:09
        ...ale to chyba trzeba cały horoskop rozpatrzeć,jak to zrobiły osoby powyżej.
        • aarvedui Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 15:38
          rozumiem, że odpowiedź Ci się nie spodobała =)

ale jest to dokładnie odpowiedź na Twoje pytanie o ASPEKT Uran-kwadrat-Księżyc.
          • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 15:53
            Ale ja nie mam samej depresji,tylko manię-depresję,skrajne stany.Osoby powyżej napisały co odpowiada za manię,a co za depresję w moim horoskopie.
            A co do egoizmu...to w psychozie jest się skoncentrowanym na sobie i na tym co produkuje mózg-jest to poza świadomością.
            A że mi sie nie spodobało...nikt nie chce być uważany za egoistycznego buca,prawda?
            • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 16:19
              Ok,przeczytałam całość jeszcze razpowoli,ze zrozumieniemsmile,dzięki za odpowiedź.
              • aarvedui Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 11.03.11, 04:42
                odpowiedzi to jakby ten aspekt w pigułce.
                najpierw - nieco gwałtowna, emocjonalna reakcja.
                po chwili - "system obronny" stwierdza, że nie było żadnego zagrożenia, dokonała się nieco intelektualna analiza reakcji, po czym nabrałaś dystansu do reakcji, co pozwoliło na bardzo obiektywną ocenę mojej wypowiedzi.
                aspekt kwadratury w nieco trudny sposób narzuca Księżycowi charakter Wodnika. w tym wypadku będzie bardziej dynamiczny niż ten Księżyc, który byłby normalnie w Wodniku (który jest znakiem stałym).
                A jak wyraża się Księżyc w znakach powietrznych ogólnie, a szczególnie w Wodniku ?
                Polecam ten temat Twojej szybkiej reakcji, z cechami które reprezentuje ten aspekt da się spoko żyć, tylko trzeba trochę pokombinować i obrać pewne strategie.
                • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 11.03.11, 11:03

Czyli afekt,choroba afektywna dwubiegunowa tak inaczej zwie się maniakalno depresyjna.
                  Z tymi afektami ratuje mnie wesołość,albo....wink kultura.Dzięki.

• aarvedui Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 11.03.11, 16:55
                    www.anty-psychiatria.info/
                    antypsychiatria.blogspot.com/
                    www.uzdrowionaschizofrenia.pl/

kiedyś to były po prostu cechy charakteru, a teraz to choroby.....
                    oczywiście swój udział ma tzw, postęp, z którym nieco bezmyślnie eksperymentujemy (na sobie)
                    • zuzanna5.0 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 11.03.11, 17:23
                      Wiesz...jeśli człowiek mialby być zagrozeniem dla siebie lub innych,to lepiej niech bierze leki...Ja miałam odstawione i po paru miesiacach wróciły stany maniakalne.Maniakalne są super,ale poźniej jest wahadło w stronę depresji,lepiej wiec stabilizować nastrój.
                      Teraz jestem na dawce podtrzymującej,nie biorę dużo.

Jakby np.Hitler brał leki to historia potoczyłaby się inaczej...
    • coppermind Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 19:30
      zuza,

choroby psychiczne biorą się z trzepania mózgu, a nie ze stosunku
      twoich przodków do Ciebie (położenie Urana w kwadraturze do księżyca).

jak pokochasz coś innego niż własną rękę i przestaniesz w końcu
      katować swój mózg to po 3-4 miesiącach będziesz zdrowa jak ryba.
      • mukazy1988 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 19:48
        wez skrzydla nietoperza starte na proch i wymieszaj z odchodami niedzwiedzia. Dodaj krwi koguta ubitego o polnocy. I idz do psychiatry. Ktores z tych dwoch rzeczy na pewno pomoze.

PS: Przed wizyta u lekarza umyj jednak zeby, po niedzwiedzich odchodach mozesz miec brzydki oddech. No, chyba ze Uran zabronil ci mycia zebow, to niedzwiedzia kupka moze twoj oddech tylko polepszyc.

Zycze zdrowia. Na rozum za pozno.
        • mukazy1988 Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 19:50
          a, Zuzka jeszcze jedna rada, przestan pic. Efekt gwarantowany.
    • unhappy Re: Choroby psychiczna,a księżyc w kwadracie z ur 04.03.11, 20:24
      Nie zgadzając się z formą twojej wypowiedzi, stwierdzę, że wrzucenie tego wątku na główną trąci sadyzmem. Tak sobie rzuciłem okiem na te horoskopiczne dywagacje i bym się nie odezwał, gdyby nie twój post. Czytając zajawkę na głównej myślałem, że chodzi o uran w sensie pierwiastka. Od niego można złapać doła smile
    • romy_sznajder Admin? 05.03.11, 18:01
      Czy tu juz nie zaglada zaden z adminow? Gdzie jestescie?
    • velwod Zuzanna... 05.03.11, 18:07
      Zagladnelam troche w twoj horoskop. Jednak nie na tyle dokladnie aby pisac szczegoly. Przyczyna twoich problemow nie lezy, moim zdaniem, w kwadraturze pomiedzy Uranem a Ksiezycem. Wiele osob ma taki uklad. U ciebie ten ukad daje mozliwosci wyrazenia kreatywnosci w zawodzie, z ktorego mozesz miec calkiem niezle dochody.

To co Uran opisuje, to bardziej sytuacje z twoja matka, twoimi dziemi w przyszlosci np. Zmiennosc nastrojow, pewnego rodzaju zimno emocjonalne i dystans, ciezko bylo matke zrozumiec pojac o co jej chodzi.

Jednak o samej chorobie mowi najwiecej kwadratura pomiedzy Marsem a Neptunem. W takiej sytuacji sa najczesciej albo nasilenia choroby, albo choroba slabnie. Problemem moze okazac sie u osob z tym ukladem bledna diagnoza. Co za tym idzie bledne podawanie lekow. Sklonnosci do lekomanii, do nauzywania innych dragow itp.
      Jednak z biegiem lat sila dzilania Marsa powoli sie zmniejsza. I tak czym bedziesz strasza tym bardziej ten uklad sie zatraca. Dobrze by bylo sobie pomoc i poszukac terapii aby dojsc do
      zrodel problemow.
      Drugi uklad, ktory jest trudny to tzw. spalone Slonce w koniunkcji z Jowiszem oslabiane przez kwadrature Plutona.

Dokladanie nie zastanawialam sie nad tym ukladem aby pisac cos wiecej mysle, jednak abys poszukala dobrej terapii dla siebie i uwazala na medykamenty aby nie brac czegos co oslabia sztucznie twoja energie zyciowa.

Masz ciekawy uklad sekstylu pomiedzy Neptunem a Plutonem co zapewne odczuwasz pod postacia niesamowitej fantazjii. Takiej zywej przenikajacej do kosci.:=)
      Ten uklad gdyby rozwinac i cos zrobic moglby byc duza podpora dla twojego calego Ja.Np. pisanie fantazji czy jakas praca przy filmach dla dzieci, gdzie jest technika i program + fantazja tworza np. film.
      • zuzanna5.0 Re: Zuzanna... 05.03.11, 20:24
        ...rzeczywiście mam dośc trudną relację z matką,jakby mnie przytłaczała,lubiła
        kontrolować.Kiedyś sprawdzałam nasze horoskopy i jej Pluton leży na moim ksieżycu i ascendencie równocześnie dając ten kwadrat z uranem.

Ja choruję juz wiele lat,a teraz jestem w dośc stabilnym nastroju.Dzięki za odpowiedźsmile

Nie chce się tu uzewnętrzniać,ale przemyślę to co mi napisałaś.
        • velwod Re: Zuzanna... 05.03.11, 20:29
          Matka tyran. Pod jakim wzgledem trudno mi to opisac. Ale tak wyglada gdy Pluton ma aspekt z Ksiezycem. Z drugiej strony sa tez i inne kombinacje dla tego aspektu, z biegiem lat najczesciej pozytywne.
          • zuzanna5.0 Re: Zuzanna... 11.03.11, 11:12
            Teraz jest lepiej między nami,nauczyłam się określać granice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka